Orbán Viktor: Magyarország nem fogja blokkolni az Ukrajnával kapcsolatos NATO-határozatokat

Írta: Magyar Ádám

Budapesten fogadta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A felek megállapodtak abban, hogy Magyarország semmilyen akadályt nem gördít a NATO-döntések elé, de cserébe nem kell részt vennie Ukrajna támogatásában.

Magyarország az összes NATO-s kötelezettségét teljesíti, de nem akar részt venni Ukrajna támogatásában, mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös sajtótájékoztatóján szerda délelőtt Budapesten, a Karmelitában.

Orbán a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy Magyarország álláspontja eltér a legtöbb NATO-s tagállam álláspontjától azt illetően, hogy hogyan lehet minél gyorsabban elérni a békét Ukrajnában. Magyarország ezt tudomásul veszi, valamint hálás azért, hogy elmondhatja a véleményét a NATO fórumain. De azt is elfogadja, hogy egyedül nem fogja tudni meggyőzni a többieket. Éppen ezért Magyarország nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek a magyar álláspont szerint nem helyesek, de a NATO többi tagállama támogatja őket.

Magyarország teljesen kimarad Ukrajna támogatásából

A kormányfő arra kérte Stoltenberget, hogy erősítse meg, hogy minden NATO-területen kívüli katonai akció csak önkéntes lehet a katonai szervezet szabályai értelmében. A főtitkár ezt meg is erősítette neki, a sajtótájékoztatón pedig először arról beszélt, hogy Magyarország most már 25 éve értékes tagja a NATO-nak: fontos szövetségi katonai központoknak ad otthont, részt vesz a koszovói békefenntartó misszióban, ukránok ezreinek nyújtott menedéket és segített a megsebesült katonák gyógyításában

2014 óta a NATO hatalmas változáson ment keresztül Stoltenberg szerint: a hidegháború óta nem volt ilyen erőteljes a fellépése, nagy hadgyakorlatokat tart és katonákat küld a keleti határra. Mindezt nem azért teszi, hogy háborút provokáljon, hanem pont azért, hogy megelőzze egy esetleges háború kirobbanását, mondta Stoltenberg.

Ami Ukrajnát illeti, a főtitkár a jövő hónapban következő washingtoni NATO-csúcson elvárja, hogy a katonai szövetség egységesen kiálljon Ukrajna támogatása mellett. Stoltenberg elismételte, hogy ezt Magyarország nem fogja akadályozni, de cserébe kimaradhat a közös erőfeszítésből: nem fognak magyarok részt venni semmilyen akcióban, és magyar pénzt sem küldenek Ukrajnába.

A sajtótájékoztatón nem esett szó arról a sajtóértesülésről, miszerint lehet, hogy Magyarországot kizárják a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő Bukaresti Kilencek jövőbeli üléseiről. A diplomaták azért mérlegelik ezt, mert a magyar fél rendre megvétózza az Ukrajnával kapcsolatos közös állásfoglalásokat. Erről itt olvashat bővebben.

 

4 gondolat erről: „Orbán Viktor: Magyarország nem fogja blokkolni az Ukrajnával kapcsolatos NATO-határozatokat

 1. Fából vaskarika.
  Nesze semmi fogd meg jól, magyar!
  Kell még valami?

 2. 1. Mi ebben a fából vaskarika? Pusztán arról van szó, hogy elég az eredeti szerződést végrehajtanunk, ami védelemről szólt. Ha a többiek Ukrajnát akarják támogatni, megtehetik, nekünk nem kell, tulajdonképpen magától értetődő kéne legyen eleve.

 3. Ideiglenes logisztikai támaszpontokat fognak Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában meg itt-ott még létesíteni, hogy ne legyenek békés szigetek a vén kontinensen.
  De ahogy belépnek az alakulatok Ukrajnába, már a bázis célponttá is válik.

  ((„A nyugati államok önzése és arroganciája a jelenlegi rendkívül veszélyes helyzethez vezetett, elfogadhatatlanul közel kerültünk ahhoz a ponthoz, ahonnan nincs visszaút” – figyelmeztetett az orosz vezető.))

 4. Ha nyer Trump (ami még nem biztos!) akkor a NATO-t jó esetben C. de Gaulle szinten fogja kezelni, rosszabb estben (már az EU-s politikai brancs szempontjából) be fogja szántani és vagy létrehoz helyette egy globális transzóceáni szervezetet, vagy az EU lesz kénytelen létrehozni valami védelmi tákolmányt, ami mindenre jó lesz csak éppen nem védelemre. Egyébként Ursula asszonyság pont erről hadovál. Az önálló EU-s védelmi képességről. Mivel ő is tudja, hogy a sok érdek okán ez nem fog működni, úgy mint egy Brüsszelből kézi vezérelt védelmi szervezet, azt a szerepet szánja neki, hogy ha az USA kivonul az ukránok mögül, akkor ez a valami fogja a hátukat tartani a medve pofozásához, másrészt – és ez a lényeg – egy EU-s rendfenntartó erőt fog belőle kreálni egykét jogi csavarral amit készségesen megszavaz a balos/libsi/áljobboldali/sötétzöld európai parlament. És ettől kezdve, bárki is renitenskedni merne a tagok közül (főleg a keleti blokkból származók) szépen meg lesznek demokratizálva, amolyan Varsói Szerződéses ódon. És még nem is beszéltünk arról, hogy ez a „védelmi” sereg nagyrészt zsoldosokból fog állni. És igen eltaláltátok. Az addigra jól agyonvert, területük nagy részét elvesztett frusztrált ukrán nackó katonák fogják adni.
  Szóval hamarabb lesz ez az EU védelmi sereg egy csendőr sereg, mint igazi véderő. A lakosság ellen lesz és nem a külsők ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük