Ma nincs új poszt

Rendkívül bosszantó, hogy több oldalas fordításra 1 hozzá-szólás érkezik (Szellemi rendellenesség), vagy 2/4 (1964-es tanulmány, Ellencsapás) a Betekintésre pedig most tartunk 260-nál. Folytassátok a pro és kontrát virus-tagadás témában.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

122 gondolat erről: „Ma nincs új poszt

 1. Most ez a téma, ez érdekli az embereket. Ezt el lehet fogadni, vagy lehet „hisztizni”. Az atomháború senkit nem érdekel. Itt és most halnak bele ismerősök, családtagok, híres emberek a vírusba. A szellemi képesség megítélése pedig szellemi képesség híján nehéz 😀

 2. A helyzet az, hogy sokan előre eldöntötték, hogy nem lesz háború és punktum és így ezzel tovább már nem is kell foglalkozni – innentől minek ezekről bármit is mondani, kinek van kedve itt végtelen vitákat folytatni a semmiről?
  A végén még úgy tűnne, hogy egyesek itt valamilyen háború kitörésének drukkolnak.

  A pandémia/oltások globális társadalmi hatásai teljesen külön lettek választva a többi,
  egyébként ezzel szorosan összefüggő globális kérdésektől és belemerült a nagyérdemű az ebből a szempontból totál lényegtelen részletekbe egymást b@sztatva megállás nélkül. Ehhez sincs humorom.

  A nejem 20 éve az eü-ben dolgozik, kovidosokat is kezel napi rendszerességgel, van a rokonságban három orvos is, mesélhetnék én is sok szépet, jót és érdekeset első kézből, de mindek?
  Bajba senkit sem vagyok hajlandó keverni, újabb totál felesleges vitáknak és anyázásnak sem fogom magam kitenni, mert ez a kérdés is már rég eldőlt mindenki fejében, így inkább maradnék read only, higgyétek el, nagyon tanulságos tud lenni a dolog.

 3. 2 – MangaM:
  Kérdezhesd minek: Azért, hogy kapjunk megbízható híreket biztos helyről.

 4. Tisztelt Tibor’bá!

  Véleményem szerint MangaM azért sem kíván mélyebben belefolyni a történetbe, mert az erősen szembehelyezkedik a média és az Ön álláspontjával.
  Nekem ez jött le abból ahogy fogalmazott.
  Sajnos itt tartunk már, hogy egyesek már “meg sem mernek” szólalni.

 5. Manga !!

  Végre , hogy itt vagy !
  Megismétlem a kérésemet hozzád , valszeg nem vetted észre mikor kiírtam.

  Te mint a téma szakértője légyszíves írjál egy helyzet elemzést a jelen Ukrán eseményekről és a várható folytatásról .
  Gondolom, ez többünket is érdekelne.
  Köszönet : Bandi

 6. 2: MangaM

  „A pandémia/oltások globális társadalmi hatásai teljesen külön lettek választva a többi,
  egyébként ezzel szorosan összefüggő globális kérdésektől és belemerült a nagyérdemű az ebből a szempontból totál lényegtelen részletekbe egymást b@sztatva megállás nélkül. Ehhez sincs humorom.”

  Pontosan ez a felgerjesztett állapot az, ami teljesen lehetetlenné teszi a komplex elemzést!

  Nyilván nem ez a hely és szint az, ahol a jelenkor gazdasági, tudati és főleg (generált!) érzelmi káoszából el lehet indulni kifelé…

  Arra jó csak, hogy tovább ösztökéli azokat, akik itt sem találják meg a megoldást ezekre a kérdésekre!

  Magam részéről maradok a Global Big Reset (valamint a Magna Charta és az Aranybulla) mélyebb összefüggéseinek és társadalmi szükségszerüségeinek figyelembe vételénél, és biztos vagyok benne, hogy vannak még normális emberek ezen a „vonaton”, mert most bizony a hatalom újraosztásáról van szó – vagy megdöglik itt oltott és oltatlan egyaránt, vagy végére járunk!

  https://www.metaxy.hu/cikkek/nyitooldal/mint-fent—ugy-lent.html

  (Ha444-es hibára fut, a kötőjelek miatt, akkor a „Mint fent – úgy lent” 2020.12.20 -as bejegyzés)

 7. 6 Vaszil
  Miért nem csodálkozom, hogy ilyen misztikus honlapokon mozogsz?
  Egyébként azt írja, hogy a kért weblap nem elérhető…

 8. 7: hubab

  ha kérhetem, ne velem foglalkozzatok, mert az nem vezet ki a gödörből!

  Akinek a csillagászati megközelítés nem tetszik, annak indulásnak javasolhatom a Magna Charta és az Aranybulla társadalmi-történelmi elemzését, máig tartó hatását – az nem annyira misztikus, de igen tanulságos önmagában is!

  Ahogy a City és a pénzvilág helyzete sem misztikus, csak éppen tragikus kezd lenni…

 9. 4 – Gyurma:
  „Egyesek meg se mernek szólalni”
  Miért nem? Leharapom a fejüket? Nem találnak ellenérvet álláspontjuk mellett? Akkor talán az álláspontjuk nem állja meg a helyét. Nem tudnak szembe nézni azzal a ténnyel, hogy a rossz oldalra álltak? Szóval mi az ok?

 10. Elég régóta ismerjük egymást személyesen is Tibor bá’-val (cirka 18 éve, ha jól számolom) és annál sokkal jobban kedvelem és tisztelem annál, hogy olyan dolgokba menjek bele, amivel ő biztosan nem fog egyetérteni, vagy ne adj isten megbántom vele. Erről szó sem lehet, itt a fórumon amúgy is egyértelműek a játékszabályok és ezeket igyekszem is betartani. Van jó pár téma, amiben kicsit mindig is máshogy láttuk a világot, de ez semmit sem változtat a lényegen. Sőt, továbbra is támogatom lehetőségeimhez képest a honlapot (remélem, Tibor bá’ már megkapta) és teszem ezt még akkor is, ha bizonyos kérdésekben nem vagyok egy véleményen mindenkivel. Nekem nem az ellenvélemény okoz problémát, hanem inkább az, amilyen szintre érkezik a kommunikáció egyre több helyen és esetben.

  5. Bandi
  Elnézésedet kérem, valóban elkerülte a figyelmemet.
  Nem fogok belemenni most elemzésekbe, de nagyon röviden annyit tudok mondani az ukrán kérdésről, hogy a jelenlegi állapot ebben a formában már nem sokáig fenntartható így és nagyobb az esély az erőszakos végkifejletre, mint a békés megegyezésre.
  Ugyanezt tudom mondani a globális játéktér alakulásáról is, nagyobb az esély az erőszakos végkifejletre, mint a békés megegyezésre és a világ lenyugvására.
  Sőt, a pandémia kapcsán bevezetésre kerülő, részben katonai intézkedések sorozata is inkább az erőszakos végkifejlet felé tendál világszerte, semmint a lenyugvó társadalmak irányába, hogy ez majd államilag szervezett erőszak lesz, vagy össztársadalmi szinten durran el valahol valami (vagy mindkettő együtt), ezt nem tudom, de majd kiderül.
  Hogy végül a nagyobb esély, vagy a kisebb esély fog realizálódni lokális, regionális és globális szinten ezekben a kérdésekben, szintén meg fogjuk tudni, ez garantált.

 11. 10 – MangaM:
  Több az mint 18 év, de lényegtelen. Én oltás párti vagyok, de ez nem jelenti azt, hogy ne hallgatnám meg a feleséged véleményét, aki az eü-ben dolgozik, vagy az ismerős 3 orvos véleményét. Az ok egyszerű: hiteles információkhoz jutni nem nagyon lehet.

 12. Re:10
  Ha valamilyen oknál fogva US nem tudja az akaratát érvényesíteni, pl egy belső kvázi polgárháborús helyzet miatt, akkor az Ukránoknak valószínűleg annyi lesz.
  Szerintem nem fogják az oroszok sokáig tűrni, hogy a spájzban amerikaiak sertepertélnek…

  Egyébként saját tapasztalatom az, hogy a US hírszerzés kicsit lassú lett, mert „vakok” lettek attól, hogy mindent és mindenkit lehallgatnak, de ebből az AI nem válogatja ki hatékonyan a szükséges információt.
  Az az érzésem, hogy kicsit egyoldalúan támaszkodnak a technológia előnyükre(kínaiak számosságuk okán nagyon jönnek fel, ezért is megy annyira a kardcsörtetés) , és a terepmunkát hátrébb sorolták.

 13. 11. Tibor bá’
  Ezt csak személyesen (remélem, lesz rá lehetőség), a dolog ugyanis messze nem fekete-fehér és ismétlem, senkit sem vagyok hajlandó bajba keverni még jó szándékból sem.

  Az egyetlen jó tanácsom az, hogy mivel mindenki felnőtt és – elvileg – értelmes ember, a saját legjobb belátása szerint cselekedjen, mégpedig úgy, hogy másnak lehetőleg ne okozzon ezzel kárt, legalábbis szándékosan semmiképpen. Meg magának se.
  Bármelyik döntés mellett is teszi le az egyén a voksát, a pakliban az is benne van, hogy téved – ezt pedig előre tudva kell felvállalni a döntését.
  Mindenkinek.
  A „véresszájú” megnyilvánulásokat viszont nem lehet és nem is szabad elfogadni egyik oldaltól sem (már eleve az oldalakra szakadás is óriási baj), ellenkező esetben a korábban jelzett kedvezőtlen végkifejlet felé menetelünk rendületlenül, amivel pont azoknak a malmára hajtjuk a vizet, akiknek eleve ez volt a célja, hiszen ne legyünk már teljesen hülyék és vakok: az eddigi világunk most ér véget és már nem fog visszajönni, akár oltatsz, akár nem.
  Mert valójában sosem ezen múlt a dolog.

 14. 13.

  Mongúz!
  Ez egy nagyon korrekt, JÓ hozzászólás volt!

  /milagro/

 15. 14. Paripás Herkules
  Köszi, nem tudom, hogy jó volt-e vagy sem, de ez a véleményem.

  Ellenben, ha valakit érdekel Kristalina Georgieva (bolgár származású közgazdász) az IMF jelenlegi vezérigazgatójának a véleménye, akkor rég nem titok ez sem:

  Nem tudom, hogy ehhez kell-e egyéb kommentár.

 16. Tisztelt Tibor’bá!

  MangaM lényegében már helyettem is megadta kérdéseire a választ.

 17. Manga !

  Nagyon szépen köszönöm a válaszodat.

  Bandi

 18. 11. Tibor bá
  Nem vagyok sem oltás, sem orvos, sem orvostudomány ellenes, egyébként miért is lennék?
  Amivel viszont konkrét baj van, az a jelenlegi járvány és oltások kérdésnek a kezelése nemzetközi szinten – a valós szakmai alapok helyett politikai alapokra van helyezve, a szakmaiság ebben az ügyben csak addig releváns, amíg a politikai célok irányába mutat. Ez egyébként egy szakmai vélemény.
  Ezért nem tudsz Te sem hiteles infókhoz jutni, pláne nem a mainstream médiából.

  17. Bandi
  Nincs mit, nem mondtam semmi újat.

 19. 15 MangaM el tudnád mondani pár szóban, mit is momd a hölgy?

 20. Én most nem nagyon írok semmihez, de legkevésbé a covid-témához. Akkor én jófiú vagyok?

 21. Amikor a világjárvány kezelése az inkább geopolitikai kérdés a Hibrid Háború keretében és nem epidemiológiai, orvosi, stb. kérdés…:

  Kína és Oroszország félrevezető híreket és propagandát terjesztett a Covid–19 eredetéről, a betegség nem bizonyított gyógymódjairól és a vakcinák hatékonyságáról – derül ki egy új tanulmányból. A dokumentum szerint a cél a külföldi közönség megnyerése és a nyugati kormányokkal szembeni bizalmatlanság növelése volt.

  Tanulmány: hogyan formálódott a Covid–19-ről szóló orosz és kínai dezinformációs kampány?
  https://www.szabadeuropa.hu/a/tanulmany-hogyan-formalodott-a-covid-19-rol-szolo-orosz-es-kinai-dezinformacios-kampany/31594513.html

 22. 19. Radován
  Magyar feliratos a videó, Nálad nem látható?
  Egyébként arról beszél, hogy a vakcinapolitika maga lett a legfontosabb gazdaságpolitika, mert ezzel tudnak változtatni a világgazdaságon és baromi nagy haszonnal kecsegtet a minél gyorsabb beoltása az embereknek.
  Ha arra vagy kíváncsi, hogy ez konkrétan mit is jelent…, nos, erre én is kíváncsi lennék. Ötleteim persze vannak, de inkább megtartom magamnak.

  22. Tibor bá’
  Tartok tőle, hogy itt már mindenki dezinformál a saját érdekei mentén.
  Aki még hitelesnek tűnik, az Paul Craig Roberts, de nem fogtok itt sokan örülni a véleményének.

 23. Re:21
  Technológiai és pénzügyi hegemóniát csak aszimmetrikus hadviseléssel lehet kompenzálni… 🙂

 24. 23 MangaM
  Hát igen, ezt többféleképpen lehet értelmezni.
  Aki oltásellenes, az azt fogja következtetni, hogy azért megy a hajsza az oltásokkal, mert ez óriási hasznot hoz, nagy biznisz a gyártás és forgalmazás.
  Aki meg oltáspárti, az úgy értelmezi, hogy az oltásokkal olyan mértékben képesek életben tartani az egyébként veszélyeztetett gazdasági ágakat, hogy ez óriási gazdasági előnyhöz juttatja az erősen oltó országokat a nem oltókkal szemben…

 25. hubab: „nagy biznisz a gyártás és forgalmazás.” Azért aki sikeresen elvégezte a 2-ik osztályt, az rá fog jönni, hogy 9000 milliárd EUR profitot nem lehet oltásból összeszedni, mert ez azt jelentené, hogy 1 oltás több, mint 1000 EUR (8 milliárd ember oltása). Jelenleg a pfizer 19,5-ért árulja az oltását, és nem lesz 8 milliárd ember beoltva.

  Tehát aki sikeresen elvégezte a 2-ik osztályt, az úgy értelmezi, hogy az oltásokkal olyan mértékben képesek életben tartani az egyébként veszélyeztetett gazdasági ágakat, hogy ez óriási gazdasági előnyhöz juttatja az erősen oltó országokat a nem oltókkal szemben…

 26. 22: Tibor bátyám, nem hiszem. Csak egyoldalú. Oroszok és a kínaiak kb. ezekkel a módszerekkel élnek, míg a nyugati nagy-, és középhatalmak a keleti vakcinák túlpörgetett lejáratásával operálnak a „vakcinaháborúban”.

 27. 26 Radován
  Na, ezt bízd csak rá azokra, akik rögtön megpróbálnák lecsapni azt az első labdát.
  Én csak az ördög ügyvédje voltam… 🙂

 28. Re:26
  Viszont a vírusra hivatkozva szépen át lehet mindent alakítani, amit nem lehetett volna csak háborúval lenyomni az emberek torkán.
  Persze nézhetünk az orrunk elé, és csak a vírust láthatjuk…

 29. Sokféleképpen lehet ezt értelmezni, nézzük közgazdasági oldalról is egy kicsit: 15 év múlva (2036-2037) Európában és Japánban mennyit kellene költeni nyugdíjakra és ezzel egy időben mennyi lenne ehhez az aktív keresőképes a társadalmakban, ha a ma érvényes korfákat vesszük alapul?
  Senki ne értse félre, de ez egy igen komoly kérdés. Japán és Európa volt a XX. században az USA világhatalmának két fő külső pillére gazdasági oldalról.

 30. Szerintem arról beszél a hölgy, hogy megéri befektetni az oltásokba, mert bőven megtérül, mivel nem megy tönkre a gazdaság ott, ahol a lakosság gyorsan be lesz oltva. Szóval felesleges a nagy konteózgatás, ez egészen biztos nem bizonyíték semmilyen összeesküvésre. Az meg hogy a járványkezelésbe mindenütt belejátszik a politika, ez nyílvánvaló. Legjobban tettenérhető ez Orbanisztánban, ahol néhány ezer vagy akár tízezer ember élete nem túl drága, ha a hatalom megtartásának oltárán kell feláldozni. Ennél fényesebb és világosabb szemléltetést erre nehéz találni nemzetközi szinten.

 31. 30. MangaM,

  Nem tudom mit akartál ezzel mondani. Azt, hogy ezt a nyaváját a nyugdíjasok ritkítására találták ki?

  Mert ha igen, akkor nem volt túl eredményes pl. Japánban. Az utóbbi három napban egyetlen ember halt bele a covidba a 126 milliós (és rengeteg idős) lakosú országban.

  Az összes covid halálozás pedig kb. fele annyi Japánban(összvissz 18 300), mint a 9.5 milliós Magyarországon.

 32. 31 Gyarmathy
  Szerinted mennyiben járul hozzá ez az eredménytelen harc a járvány ellen a hatalom megtartásához? Hol van ennek a hozadéka?
  Mert szerintem meg egyszerűen hülyeséggel magyarázható, hogy olyan útra léptek, ahonnan már nincs visszaút arcvesztés nélkül, és egyre átlátszóbb lesz a magyarázkodás…

 33. Tibor bá, ahhoz képes, hogy nincs új poszt, a mai nincs posztnál szépen szaporodnak a hozzászólások. 😀

 34. Igen, és még szerencse, hogy itt nem a Covid a téma. 🙂

 35. 34. Hubab,

  Lásd pl. Békemenet. Akkor tombolt Romániában legjobban a járvány és mégis jöttek busszal az orbán fanok a legkevésbé oltött lakosságú Erdélyből. Az M1-en és Kossuth rádión csöngő embereket vitték fel buszokon a vidéki Magyarországról, több órára összezárva őket egy kis helyen csak azért, hogy Orbán erőt mutathasson, hogy a médiáiban mutogathassa mennyi ember előtt mondta az október 23-ai beszédét.

  Orbán esetében a populizmus az első, az emberélet csak a sokadik a sorban. Ha azt mérik az intézményei, hogy több szavazót tart meg, ha nem rendel el maszkviselést, közben a járványügyi szakértők pedig figyelmeztetnek, hogy ha nem lesz maszkviselés azonnal a zárt helyeken, akkor ez kb. 5 ezer plusz halálba fog kerülni a következő 3 hónapban, akkor Orbán melyiket választja?

  Erre a kérdésre nem nehéz a válasz, mert ez kb. másfél hónapja merült fel és tudjuk a választ.

  Ha Orbánnak fel kell áldozni pluszban 50 ezer magyart (mert ennyi feleslegesen meghal a megkésett vagy be sem vezetett, ám népszerűtlen intézkedések miatt) a hatalma megtartása érdekében, akkor ezt simán meg fogja tenni. (Nem is tudom miért használtam jövő időt, mert ez inkább a múlt és a jelen).

  Biztos, hogy van benne hülyeség is, de szerintem ennél sokkal rosszabb a helyzet.

 36. Hát igen, a blog is visszatükrözi azt, hogy a világ nagyon megváltozott a járvány megjelenése óta.
  Ma az ember napi gondolkodásának jó nagy részét a vírus, és az ezzel kapcsolatos információk, a mindig változó információk nyomán változó stratégiák kialakítása áll a központban.
  Ettől nem tudunk elszakadni, még a családon belüli beszélgetések is rendszeresen itt kötnek ki, ne csodálkozzunk…

 37. 37 – Gyarmathy:
  Eddig Orbánt Rákositól annyi választotta el, hogy Rákosi saját soraikból nyírt ki elvtársakat. Orbán most ezt a kis különbséget is letudta. Az igazságügy államtitkárát Orbán feláldozta a választás sikerének oltárán. ITT NINCS KORRUPCIÓ.

 38. Ha valakit érdekel csak úgy mondom, hogy a fészbúk és az instagramról – pár napja – több tucat fiókot zároltak, melyek a Belarusz- Lengyel határon zajló eseményekhez köthető. Hamis automata fiók volt ezek egy része. Ez felettébb érdekes pláne, hogy a kurdok is ott serénykednek a gyóda átvágásánál.

 39. 31 MagnaM: pedig a nyugdíjasok nagyon fontosak a gazdaság számára. Stabil fogyasztást jelentenek, az államok rájuk hivatkozva hiteleket vehetnek fel, az idősek megtakarításai (nyugdíjalapok) pedig fedezik a brókerek veszteségeit. A törvényhozók a nyugdíjalapokat mindig arra kényszerítik, hogy a szemét részvényeket felvásárolják, így azok kikerülnek a bankrendszerből. Nem mellesleg az orvosi gépeket sem lehet eladni, ha nincs megfelreő számú beteg – idősebbek betegebbek. Márpedig ezek a cégek fizetnek a legtöbbet a politikusoknak zsebbe. Gyógyszerlobbi ugyanaz.

 40. Nincs új poszt, mert nem reagáltunk elégszer az utóbb megjelentekre.Ne reánk haragudj, kedves bloggazdánk, hanem a megszokott életünk elsötétült, komor égboltján összegyült fekete felhökből idestova két esztendeje nyakunkba zúduló szakadatlan csapásokra. Egyik szokatlant követte a másik szokatlan, rendellenes, riasztó, nyugtalanitó események, szivet-lelket félelemmel eltöltő hirek, megszoritások, bizonytalanság, az új, soha nem tapasztalt helyzetek okozta szorongások.Soha életemben nem ültem annyira félő-izgatottan az esti hirösszefoglalót megnézni, mint az utóbbi két esztendőben, és sajnos, minden okom megvolt a szorongásra.
  Egyik rossz hirt követte a másik, a harmadik, a sokadik.
  És lassan-lassan azon vesszük észre magunkat, hogy életünk megváltozott, egy betegség alakulásának nyomonkövetése lett sok-sok ember életében a főmotivum, a mindennapi betevő koronavirus-hir.
  Ugyhogy ne csodálkozz, az emberek érdeklödése valahogy megbolydult, más irányt vett a járvány árnyékában.

 41. 39. Tibor bá,

  A Rákosi korszak kb. 11 évig tartott, így ebből a szempontból összevethető az Orbán korszakkal.
  Egy más történelmi kor volt, más nemzetközi helyzet, mégis én kíváncsi lennék egy objektív történész vagy hozzáértő véleményére, hogy mennyi emberélet elvesztése és milyen károkozás köthető Rákosihoz és ugyanez hogy néz ki Orbán esetében.

 42. 34. Hubab,

  Így visszatekintve az elmúlt hónapok vagy akár 2020 tavaszától kezdődő covid korszakra és Orbán viselkedésére valóban hülyeségnek tűnik, hülyeséggel magyarázható.
  De ha a döntéseinek időpillanatát vizsgálja meg az ember, hogy akkor mi volt, milyenek voltak a körülmények, akkor látható, hogy a zsákmányszerzés és a populizmus motiválta és mindig is szart az emberéletekre és a felfordult, megzavarodott helyzetet fosztogatásra hasztálta. Elképesztő, amit művelt a covid válsághelyzetet kihasználva.
  Olyan mértékű aljassággal állunk szemben, amit egy normálisan gondolkodó embernek nehéz felfogni.

  Van egy jó cikk (illetve több részből áll) , melyet hónapokkal ezelőtt olvastam. Azóta csak sokkal aktuálisabb lett.

  https://nepszava.hu/3100379_thenardierek-a-nyomorultak-i

 43. 41. Radován

  Sajnos ez így csak féligazság. Édesanyám is nyugdíjas egy végigdolgozott élet után, tehát nem gondolom, hogy nem érdemlik meg az idősek ezt a fajta szociális ellátást, sőt, jó esetben(???) én is majd megöregszem egyszer, de most kivételesen gondolkodjunk egy kicsit a pénzurak fejével, akik számára mi is csak egy számsor vagyunk a listán.

  A nyugdíjasoknak nyugdíjat kell fizetni az államhoz befolyó adókból, amiből ők ugyan – elég pofátlan módon – de fogyasztanak, igaz, általában kaját és gyógyszert. Mivel a valós termelésben már nem játszanak szerepet, így a termelő szektor jövedelméből befolyt manit költik újra – na, ez nem fog egyetlen országot sem eltartani, nemhogy gazdasági növekedést, de még stagnálást sem indukál, még akkor sem, ha a pillanatnyi gazdasági mutatókhoz nominálisan hozzá is ad valamennyit az ő fogyasztásuk.
  Ugyanakkor egy komplett szociális ellátó hálózatot kell fenntartani és finanszírozni.

  Ez így nem egy nagy buli.
  Nem nagy buli, mert a társadalom öregszik, nem születik elég gyerek és már jelenleg is világszinten 1 értékelőállító és termelő ember munkája tart el minimum 5-5,5 főt, ebbe beleértve a csecsemőktől a lumpeneken át (ide tartoznak a megélhetési politikusok is) a nyugdíjas rétegig mindenkit. Ez a fajlagos mutatószám pedig növekszik, mert egyre kevesebb a hatékony termelő erő és nekik kellene majd egyre több embert eltartani. Legkésőbb az 1/7 – 1/8-as szám esetén az egész bedől úgy, ahogy van.

  Az egyik megoldás a termelő erő növelése (akár a migráció támogatásával vagy gyerekcsinálás ösztönzésével, ez egyelőre nem igazán jön be), a másik lehetőség az „eltartottak” számának a csökkentése. A megélhetési politikusok persze nem a saját létszámukban gondolkodnak csökkenteni (kivéve, ha a riválisról van szó), így kizárásos alapon maradnak a nyugdíjasok, az egyéb leszakadt társadalmi rétegek és a…, na, ezt le sem írom, mert a „munkaerőrobotok” reprodukciója miatt eleve hibás ötlet lenne.

  Tehát lehet, hogy az IMF is mindannyiunknak csak a javát akarja és tele jó ötletekkel épp a világot mentik meg mindannyiunk közös örömére (ez amúgy tök hihető, valszeg a seggükbe bújt a szentlélek), de az is lehet, hogy csak szimplán nem óhajtanak kb. 15 év múlva az akkorra elöregedő társadalmi rétegekkel hosszasan vesződni.
  Na, melyikre van több esély?

 44. 39. Tibor bá,

  Orbán beáldozza az egyik csinovnyikját. Most nézem, hogy 2 és 5 millió forint közötti összegeket fogadott el. Ezek aztán kemény összegek a ner rendszerében. 🙂

  Az lehetett a bűne, hogy saját zsebre dolgozott, márpedig azt egy maffiában nem lehet. Aki egy maffiában a főnök tudta és beleegyezése nélkül lop, annak vége. Ráadásul ki is derült volna a dolog.
  Példát statuálnak, hogy tessék, ugye hogy nálunk nincs korrupció, illetve ha van, akkor arra lesújtunk.

  Addig sem a járványhelyzetről, az 50 000-re növekedett kórházi várólistáról, az ellátatlanságba belerokkant vagy belepusztult szomszédról beszél és gondolkodik az egyszeri fidesz szavazó.

 45. 40. János
  Mivel a geopolitika már nem érdekes errefelé, így valszeg sajnos sokakat ez sem fog meghatni. Pedig a kurdok bevonása az európai játszmákba nem mellékes dolog, pláne, ha figyelembe vesszük a németországi török közösség melletti kurd diaszpórát, illetve azt, hogy a törökök is betették (vagyis visszatették) mostanra a lábacskájukat a Balkánra, ahol újból hallani a háborús dobok verését, most épp Bosznia-Hercegovina kapcsán, de a Nagy-Albánia álom sincsen még elvetve. A sakktáblán újabb bábukkal léptek, az európai biztonságpolitikai helyzet – finoman szólva is – fokozatosan romlik tovább.
  De aggodalomra semmi ok, legyünk optimistapisták!

 46. 45. MangaM,

  „Na, melyikre van több esély?”

  Tehát azért erőltetik a vakcinázást, hogy minél több idős meghaljon?
  Egyelőre úgy néz ki, hogy az idősek életét meghosszabbítja a vakcina, akkor hogy van ez?

 47. 49. Gyarmathy
  Olvasd el újra, nem a mostani, hanem a 15 év múlva megöregedő rétegről írtam, ráadásul ez sem teljesen saját kútfőből kipattant ötlet és matek, de ezen most ne rugózzunk. A mostani öregekkel már nincs dolguk, a természet majd teszi a dolgát.

  A minél gyorsabb beoltása az embereknek megfordítja a világgazdaság sorsát, ez az új okospolitika és nincs is jobb pénzügyi befektetés, mint a tömeges oltások. Ezt mondja az IMF vezér.
  Tehát járványok = tömeges ismételt oltások = tuti pénzügyi befektetés.
  Tényleg van még erről kérdésed?
  Ha igen, akkor valszeg már nem én vagyok a megfelelő alany számodra.

 48. 50. MangaM,

  Az UK-ban úgy tűnik bejött. 81%-os oltottságnál, ( plus még 7%, aki egy vakcinát kapott) visszatértünk a normális kerékvágásba nagyjából. Nincs lezárás, nyitva minden, megy az idegenforgalom, a pubok, minden.

  Tehát az IMF vagy akárki engem akar kinyírni, mire 15 – 20 év múlva idős és nyugdíjas lennék, miközben a mostani társadalmakat (pl. a japán vagy akár angol társadalmat) már most ellepő idősek tömegeit megmenti?

  Nem jó ez sehogyse.
  Lehet, hogy nem kellene mindenbe gonosz, összeeskövő, tömeggyilkos mélyállamot belelátni.

 49. 47 – Gyarmathy:
  Nem volt neki bűne. Simán kellett egy „áldozat”. Az eljárást elhúzzák a választásokig. Utána pedig el fog halni az egész, ha Orbán nyer. A banda csak akkor tartható fenn, ha senkit se kap el a gépszíj. Orbán mindenkit megvéd, aki a bandához tartozik és hű őhozzá.
  Rákosi érában az ember munkavégzéséből kifolyólag „a legnagyobb érték az ember” hiszen termelt és csak annyit kapott, ami az élet fenntartásához elégséges volt. Ezért nem engedtek ki az országból senkit. Tehát vigyáztak rájuk, nem pazarolták el őket.

 50. 49:. Rövid távon igen, de 15 év távlatában a mostani 65-70 évesek hol lesznek reálisan? Ellenben a most épp 50esekkel, akinek majd 15 év múlva nem kell annyi nyugdíjat fizetni. Pont a mostani 40-50 éves korosztály az, aki a fejlett orvostudomány stb miatt még hosszabb nyugdíjaskort remélhetne. Rájuk nincs szükség.

 51. 53. Simon,

  Hát persze, a fejlett orvostudomány most az öregek millióinak megmentésén dolgozik és ugyanazzal az eszközzel a mi kinyírásunkon.

  Micsoda ravasz profik. Csak ha ennyire profik, akkor miért engedték a világunkat idáig fajulni? Vagy csak most találták fel a népességszabályozás e ravasz eszközét?
  😀

 52. 53. Simon mondja
  Pontosan erre utaltam. Örülök, hogy van aki megértette.

 53. A cuccot először ingyen terítik a jónépnek, persze ez az államoknak nem ingyen van, ellenben pont az IMF is ad erre hitelt, ami „csak” az államadósságot növeli. A mostani öregeket megmentik a … mitől is? Az öregségtől nem lehet megmenteni senkit, de PR-nak pont jó lesz, itthon is ez volt a propaganda duma. Egyelőre ők is az „aranytojást tojó tyúkok” még egy ideig az okospolitika számára, dehogy vágják le őket. Az állam nekik is megvette a szurit, de ők már hosszabb távon nem szerepelnek a matekban közismert okok miatt.

  Menet közben azért majd jön a 148. mutáns és ebből eredően a kötelező szuri is mindenkinek, a pechesebb országokban csak 9 havonta kell újra oltani, a szerencsésebbeknél hat, vagy akár már háromhavonta is lehet majd böketni (legalábbis az egyik igen nagyeszű brit atyafi ilyen ötlettel állt elő a minap).
  Telnek az évek, jönnek a tuti pénzügyi befektetést jelentő ismétlődően kötelező szurik, amik azért jó kis bevételt generálnak, ezt azért lássuk be. Persze ahogy telnek az évek tovább szélesedik a korfa felső harmada is és előbb-utóbb már nem éri meg megmenteni az akkori nyuggereket, mert túl sokba kerülnek és az államok így már nem bírnak újabb hiteleket is felvenni, tehát az oltásoknak előbb utóbb akár egyéb „járulékos haszna” is lehet, ezt mindenki egyéni fantáziájára bízom.

  Nincs ebben semmiféle gonosz konteó és egyéb olcsó vigasz, ez egy gazdaságilag/pénzügyileg teljesen logikus menet lehet, ráadásul maga az IMF főisten mesélt a legjobb pénzügyi befektetésről, meg okospolitikáról és a lakosság teljes beoltásáról, vagy tévedek?
  Sajnos vannak számok, statisztikai adatok, léteznek előrejelzések, tehát a társadalmak elöregedése és az ebből menthetetlenül kialakuló gazdasági problémák biza nem a mítoszok világa, hanem tudományosan előre számolható és látható folyamatok, azaz matematikai bizonyosság. Matekozni meg az IMF is valszeg tud egy kicsit.

  Aki azt képzeli, hogy 15 év múlva majd ő is megmentett nyugdíjas lesz, az menthetetlen.

 54. 56. MangaM,

  Sokkal nagyobb bajok vannak itt, mint a társadalom elöregedése. És nincs már 15 év sem, főleg nem cselekedni akármit is.

  Egyébként ez a ravasz vakcinaterv csak a nyugati világra érvényes? Vagy az egész világra? A nagyhatalmak (Oroszország, USA(és szövetségesei), Kína) egymásnak feszülnek, ezermilliárd dollárokat költenek fegyverekre, hogy egymást fenyegessék, de ebben a vakcinatervben meg egyetértenek?

  Tényleg az elöregedés a gond, miközben néhány atomtengeralattjáró árából a világ összes öregjét el lehet tartani?
  Nincs pénz az öregekre, de atomrakéták ezreire, aranyárú repülőrajokra, anyahajókra, sokmillió katona fegyverbentartására meg van?

  5000 forintért tudok európai járatokra repülőjegyet venni, de energiaválság van?

  Nem Manga, szó sincs itt semmiféle világkonteóról. Sodródás van, káosz, érdekcsoportok vetélkedése, profit és hatalom minden áron.
  Tévélygés, botorkálás, útkeresés, erről szól az egész történelem és erről szól jelenlegi világunk is. Csak most sokan lettünk és eljutottunk az út végére, szakadék szélére. Már most késő, nemhogy tizenöt év múlva.

 55. 48, MangaM:
  alig egy hete jött baráti találkozóra egy peshmerga-csoport a Külügyminisztériumba, vélhetően, hogy a magyarok lobbizzanak a törököknél. És így az izraéli műhold megvásárlási témakör is érthető.
  Ezekkel a húzásokkal (is) pedig parkolópályára állította az Óperenciás hatalom, Magyarországot. A Mikulás tüskés virgácsot küldött. Választásokat a tüskés virágokkal a nyakukban kezdik el…

  Geópolitikai műveletek egybecsengenek majd a Belarusz-Ukrán országokban lévő idegenek esetleges evakuálásával. Itt az új gázcső miatt megy a feszkó, amott a szubszaharában meg dróngyártó országokra hegyesítik a fogukat.

  Mindeközben Libanon az összeomlás második fokozatába lépett, ez büntetést jelent az EU-nak, egyéni magánakciókkal tarkítva.

 56. 26 Radován
  „Tehát aki sikeresen elvégezte a 2-ik osztályt, az úgy értelmezi, hogy az oltásokkal olyan mértékben képesek életben tartani az egyébként veszélyeztetett gazdasági ágakat, hogy ez óriási gazdasági előnyhöz juttatja az erősen oltó országokat a nem oltókkal szemben…”
  MangaM:
  „Persze ahogy telnek az évek tovább szélesedik a korfa felső harmada is és előbb-utóbb már nem éri meg megmenteni az akkori nyuggereket, mert túl sokba kerülnek és az államok így már nem bírnak újabb hiteleket is felvenni, tehát az oltásoknak előbb utóbb akár egyéb „járulékos haszna” is lehet, ezt mindenki egyéni fantáziájára bízom.”

  Na, mit mondtam?
  Máris van, aki nem úgy értelmezi a vakcinázás óriási gazdasági előnyét, ahogy gondolod, igaz, úgy se, hogy akkora nagy üzlet lenne a vakcinagyártás… 🙂

 57. 56 MangaM
  Engem az zavar, hogy az fel sem tételezed, hogy az oltásokat ma a világ minden táján azért fejlesztik, hogy megvédjék a lakosságot, ezen keresztül a gazdaságot az összeomlástól, hanem a világ minden sarkán, minden laborban ördögi motivációkkal versenyeznek, ki tud jobb titkos irtószert produkálni.
  Nekem az már erős túlkombinálás, hogy képesek lennének egy ilyen rövid idő alatt olyan célzott eszközt fejleszteni, amely képes egy ilyen 15 év távon megjósolható hatást elérni, és nem ettől durván eltérő öngólt rúgni, mikor láthatóan még rövid távon sem tudják előre látni a vakcinák és a vírusok kölcsönhatását.
  Amit itt felvázoltál, azt legfeljebb úgy tudnám elképzelni, hogy a világméretű oltások rövidtávon igazolható pozitív hatása nyomán a népesség bizalma kialakulna, lassan elfogadná a kötelező általános oltást, és így a hatalom olyan eszközt kaphat a kezébe, amely egy jövőbeli időpontban felhasználhatja ilyen beavatkozásra is anélkül, hogy ehhez 15 évet is várni kelljen.
  De én ezt is nehezen tudnám elképzelni, hogy ennek előkészületeit világszerte el tudnák végezni anélkül, hogy ez óriási ellenállást kiváltva ne robbanjon ki bármilyen titkos szervezetből. Hiszen mindenkinek vannak szerettei, hozzátartozói, akiket tudatosan fel kellene áldozni ehhez…

 58. Dél-Afrika, kismintájú, de végre egy kutatási eredmény az omincronról.
  Azoknál a személyeknél akiket kétszer beoltottak a Pfizer vakcinájával az antitestek omicron semlegesítési képessége 20-40 szeresen csökkent az eredeti vuhani változathoz képest amely ellen az oltóanyag készült. Dr Alex Sigal, az Africa Healt Research Institute professzora.
  Utólag olvasom Python ugyan erről írt.

 59. 57. Gyarmathy
  Van igazságod bizonyos dolgokban, azonban azt nem tudom elfogadni, hogy itt csak sodródás és káosz van szimplán.
  Mindig is voltak és most is vannak egyértelmű törekvések a világ irányításának teljes kontrollja felé, az, hogy ez esetleg nem sikerül, az nem azért van, mert nincsenek rá jelentkezők.
  „Tévelygés, botorkálás, útkeresés” – ahogy írod. Erről eszembe jut George Friedman (STRATFOR) pár évvel ezelőtti magyarázkodása a kamerák előtt, ő is hasonló érvekkel védte a „fiatal amerikai birodalom” stratégiai tévedéseit.
  Csakhogy itt valójában a felelősség elkenéséről van szó, ne akarjunk már úgy tenni, mintha itt csupa jó szándékú kedvesnővér próbálkozott volna, ami önhibájukon kívül így sikerült. Nem!
  Igenis vannak konkrét felelősei annak, hogy a világ mostanra ide jutott, csak ezek a felelősök sosem voltak még felelősségre vonva.
  Vannak valódi felelősei a káosznak, 9/11-nek és a köré vont hazugságcunamiknak, vannak felelősei a 2003-as hazug indokok alapján indított iraki inváziónak, vannak felelősei Líbia megtámadásának, vannak felelősei a 2008-as pénzügyi válságnak, vannak felelősei az ISIS felemelkedésének, az ukrán puccsnak, a szíriai balhénak és a mostani, világszinten is kérdőjeles járványkezelésnek, de még az erőltetett vakcináknak is.
  Az egy más dolog, hogy eszük ágában sincs egyik esetben sem felvállalni a felelősséget és amíg ez így marad (sőt, aktívan vagy passzívan még támogatva is vannak ebben), addig nem is fog javulni semmi.
  Valójában ezért tart ott Magyarország, Európa és a világ, ahol tart, de mindenkinek szíve joga abban hinni, amiben csak akar.

  58. János
  Megy a pávatánc rendesen kicsiben és nagyban is, nagyon nagy örvénylés van a geopolitikai erőtérben, a feszültségeket pedig szándékosan gerjesztik tovább. Ezek sem véletlen tévelygések és útkeresések, hanem gerjesztett folyamatok.

  59. Hubab
  Mindenki úgy értelmezi az IMF vezér szavait, ahogy látja a világot. Van, aki a vágyait vetíti ki (vágyvezérelt látásmód), van , aki a félelmeit. Kiindulva az eddig történelmi tanulságokból és az elmúlt évtizedekből, a magam részéről nem vágyvezérelt a látásmód.
  Egyébként de, én mindent képes vagyok feltételezni és mindenre adni esélyt is, még arra is, hogy tévedek, amikor a pesszimistább világképemet veszem elő. De arra is, hogy nem. Előbb-utóbb úgy is látni fogjuk, hogy merre tart a nagy szekér.

 60. 63: MangaM:
  A világ népei igen lassan, s csak az utolsó, kutyaszorítóból már kiutat nem találó pozíciójukból lépnek, de akkor azért lépnek.
  Igazi változás és felelősségre vonás sosem volt, ez nagy baj. Legutóbb talán a francia forradalom idején érezhette az akkori elit azt, hogy nem tehet meg bármit büntetlenül. Érik a helyzet most is, mert a világ összes kincsével sem tudnak ezek a mocskok jóllakni, és sajnos ezt akarja utánozni mindenki kicsiben. Itt a vége, akarom mondani itt lesz a vége, lehet, hogy tényleg nem kell már sokat aludni hozzá… Az, hogy miből, ill. pontosan mi vagy ki miatt fog a hamu a fejünkre hullani, teljesen mindegy.

 61. 64,Csongor
  …”A világ népei igen lassan, s csak az utolsó, kutyaszorítóból már kiutat nem találó pozíciójukból lépnek…”
  Engedelmeddel, ezt a jelenidőbe helyezett kijelentőmondatodat múltidőbe tenném.A múltban igen, léptek a népek, sok lázadás, forradalom tarkitja a történelmet, de te is megfigyelheted, hogy az utóbbi évtizedekben a forrongás, a barikádra vonulás hangulata elcsitult.Az utolsó jelentős, világképet megváltoztató esemény a 80-as évek végén, a kommunizmus összeomlása idején volt, azóta a helyzet mintegy konszolidálódott, ennek okát nagyrészt a társadalom minden rétegére jellemző általános jólétben látom.Hogy ezért milyen árat fizet máris, és még milyent fog az emberiség, ez egy másik dolog.
  Továbbá ne feledd, hogy az általános , kollektiv emberi mentalitás is megváltozott a francia forradalom óta, én ugy gondolom, hogy mintha nem ugyanazok az emberek élnének manapság a földön, mintha vagy az idő, vagy a nevelés, avagy a megváltozott életkörülmények hozták létre ezt a mai átlagembert.Ugyszintén, szerintem mintha eltüntek volna a régi nagy egyéniségek, a nemzeti karizmatikusok, hogy csak benneteket hoználak fel példának, a Kossuthok, a Dózsa Györgyök, az olaszoknál Garibaldik, és sokan mások, emberek akik képesek voltak vezetni a magukkal ragadott tömegeket, emberek, akik manapság mintha nem születnének.

 62. 65. Horváth Csongor
  Így látom én is.

  A többi témával kapcsolatban pedig arra akartam még felhívni a figyelmet, hogy olyan nincsen, hogy nézem a világ dolgait egyfajta szemüvegen keresztül, majd önkényesen egy témában hirtelen szemüveget cserélek, mert így jobban tetszik majd a kép.
  Ez ugyan kellemes lehet, de valójában önbecsapás.

  Senkit nem akarok megbántani, senkivel nem akarok veszekedni, elfogadom az eltérő véleményeket azzal, hogy ez másnak a véleménye, amihez természetesen joga van, de azért, mert elfogadom, az nem jelenti azt, hogy vallom is.
  Zárszóként ehhez a poszthoz pedig annyit: engem meg lehet győzni bármilyen témában akkor, ha látom is. De amíg mást is látok, mint amiről győzködni akarnak, addig bizony maradnak kérdéseim és kétségeim. Még akkor is, ha ezt pont lesz@rja mindenki.

 63. Jó olvasni, hogy sok-sok hónap és jónéhány „dögölj meg” után kezd valami megmozdulni a lemerevedett „lövészárkokban” és agytekervényekben…

  Csak ritkán szólok, mert tudom, hogy én csak egy elmaradott hívő misztikus vagyok, távol minden okos tudománytól. 🙂

  De ettől még a gond továbbra is az, hogy az emberiség problémája nem intellektuális! Az ész jó ugyan arra, hogy ahány ember, annyi meglátás, de nem elégséges egy alapjaiban számunkra ismeretlen komplex rendszerben. Csak kis szigetecskék vannak felfedezve, de együtt az egész teljesen ismeretlen. Ez lenne a a Münchausen báró esete.
  Akik meg rendelkeznek is valami tudással egy-egy „szigetecskén”, azok csak abból indulnak ki, hogy a tudás hatalom, de azt még nem tapasztalták, hogy átokká válik, ha visszaélnek vele! Így dagonyázunk tovább a mocsárban…

  Van még kis időnk próbálkozni, de egyszer nyilván elszabadul az ösztönök világa – mint lent, úgy fent…

  Aki ilyen világban nem hisz a csodában, az nem realista!

 64. 63. MangaM,

  Én nem írtam, hogy nincsenek összeesküvések, meg nincs felelősség. Vannak mindenfajta paktumok, érdekcsoportok, jó és rosszindulatú törekvések stb.
  De az általad betett IMF beszédbe belelátni egy a jövőben tervezett nagy vakcinaholokaustot szerintem kicsit kóros. 🙂

  Talán azt képzeled, hogy a társadalomban túl sok vagy túl sok lesz hamarosan az öreg ember és ez a gondok fő forrása, ezért látsz bele ilyesmit. Én pedig azt mondom, hogy ha most kivennénk az összes időset a társadalomból, alapvetően nem változna meg semmi sem pozitív irányba, nem oldódnának meg a világ problémái, még az anyagi problémái sem.
  De nem taglalom tovább, felőlem abban hiszel, ami jólesik.

  Oltás kapcsán meg Csollány Szilveszterre nem árt ha gondolsz vagy az én életerős negyvenes ismerősömre, aki már nem fogja meglátni a 2022-es esztendőt sem, nemhogy azt, hogy mit tesz a közeli jövőben az IMF.

 65. 60. Hubab
  Itt nem az oltásról van szó, a virus valóban lehet halálos, – nekem is már megvan a harmadik – hanem inkább a tudományosan megalapozott cenzúráról, és ha kell, az egyet nem értő lakosságot elzárják .
  Az USA még a mai napig a világ legszabadabb országaként van számontartva. A 9.11-i hamis zászlós művelete óta azonban sok minden megváltozott, kezdve a hazafias törvénytől mely szerint megfelelő eljárás nélkül bárkit ki lehet iktatni, egészen a mindenkire vonatkozó kereskedelmi és internetes adatgyűjtésig és megfigyelésig.
  Az embereknek nagy %-ban kell lemondaniuk a személyes jogaikról, autonómiáról, magánéletükről nemcsak utazásaik során.
  Csak a vakok nem észlelik korpokratikus egy százalék masszív megtévesztését a vállalataik magánhaszna érdekében, melyben az egész nyugati tömegmédia hatékony és erőteljes ideológiai rendszertámogató propagandaként funkcionál. A kormányzatokat, WHO-t nem egy hazugságon , vagy önellentmondáson lehetett érni.
  Már sokan kimondták, hogy a COVID világjárvány „Az új 9/11″ – Laborban és íróasztalon megalkotott katonai stratégia, mely pontosan kalkulált az ösztönös emberi reakciókkal, félelmekkel és a dezinformálás megosztó hatásaival.

 66. Manga M. véleménye, tudása, világlátása világítótoronyként magasodik ki a kommentek tengeréből. Jó olvasni olyan véleményt, ami Chrudinák Panorámájának nyomdokain haladva, kiegyensúlyozott, igaz és mértéktartó!
  A vakcina hivőknek érdemes meghallgatni a mrns technológia atyjának a véleményét:
  “Dr. Robert Malone interjúban beszél a génterápiás vakcinákról és elmondja miért vált a téma internetről száműzött mumusává mostanság.”

  https://www.bitchute.com/video/zNHKtkHozhJS/

  Az isten szerelmére. Ne vezessük már be a seggnyalást is a honlapra.

 67. “ Az isten szerelmére. Ne vezessük már be a seggnyalást is a honlapra.”
  Nem volt célom, de ami igaz, az igaz! Leszólni nem szeretnék senkit, inkább dicsérem azt, aki megérdemli.

 68. 70.
  Érvek nélküli felmagasztalása valaki véleményének, mellyel azonosulsz. Ezzel csak a saját hülyeséged bizonyítod, nem azt, hogy kinek és főleg nem azt, hogy miért lenne igaza.

  Tegyél hozzá érdemben valamit, ha tudsz, mert ez így nulla.

 69. 70. Hanyistók
  Köszönöm a pozitív véleményedet, de ezzel nem leszel népszerű mindenkinél. Chrudináktól Alajostól fényévekre vagyok lemaradva, tehát nem venném a bátorságot ahhoz, hogy az egykori újságíróval és szakértővel én egy lapon emlegessem magam. Egyébként valóban kiváló műsor volt egykoron a Panoráma.

  Nagyon nem tetszik ez az „oltásellenes” meg „oltáspárti” vagy „oltáshívő” kifejezés, mert ezek szimplán hazug definíciók, olyan mesterségesen kreált rosszindulatú bélyegek, amelyek ab ovo ellehetetlenítik a további érdemi kommunikációt. Ha nem akarsz tényszerű és tárgyilagos kommunikációt, akkor tereld érzelmi síkra a dolgot – ősrégi módszer.
  Nem egy közeli ismerősöm nem oltatott eddig, akik mellesleg baromira nem orvostudomány és oltásellenesek (sőt, van amelyik szemtelen módon egyenesen orvos), miközben jó néhány ismerősöm oltatott, akik közül nem egy azóta is köpködi az egészet és non-stop fogadkozik, soha többé korona elleni oltást.
  Na, akkor őket most melyik fiókba gyömöszöljük bele?

  Írtam már, hogy nagyon nem fekete és fehér a történet, még akkor sem, ha a fősodratú szándékosan ezt akarja elhitetni és nagyon igyekszik szétszakítani a társadalmakat. Ha már annyira ki vagyunk büszkülve arra a hatalmas intelligenciánkra, akkor nem ártana, ha ennek néha legalább lenne némi látszata is.
  Ellenkező esetben tényleg jöhet a szent inkvizíció és a boszorkányégetés, ehhez viszont már nem kellenek ilyen fórumok, csak a Gestapo.

 70. 69. László
  Részemről ment a virtuális like!

 71. 68. Gyarmathy
  Ahhoz képest, hogy másoktól érdemi dolgokat kérsz az érvek nélküli felmagasztaláshoz, visszakézből lazán és csuklóból az én képzeletem tárgyának titulálod a társadalmi korosztályok eloszlását és ebből a matematikai és statisztikai módszerekkel történő előrejelzéseket…, na ez a kemény, nem a kád széle.

  Tényeid Neked sincsenek, csak mainstream híreid és magánvéleményed, ami pont annyit ér, mint itt bárki másé.

 72. Manga,
  Legalább eddig érveltél, most meg érvek híjján ennyi maradt..

 73. 76. Gyarmathy

  Ne haragudj, de mások esetében kifogásolod, hogy „érvek nélkül” nyilvánítanak tetszést egy hozzászólással kapcsolatban, ami azért elég vicces.
  Az ízlés sosem volt érvek és vita kérdése, ha pedig valakinek tetszik egy másik vélemény vagy ne adj isten még egyet is ért vele, ezen mégis mit kellene külön érvelnie?
  Nem arról van szó, hogy pont én lettem dicsérve és emiatt védem az egyetlen „igaz hívemet”, hanem alapvető elvi kérdésekről.
  Ha nekem tetszik egy autó vagy egy csaj, illetve ízlik egy kaja, akkor ezen a tényen mégis mi a tökömet kell érvelnem?

  Az országonkénti aktuális korfa nem titkos adat, mint ahogy az eddigi statisztikai adatokat (születések száma, halálozások száma) alapul véve egy 10-20 éves előrejelzés sem a matematika csúcsa, ezzel bőven foglalkoznak kutatók, melyek szintén nem titkos adatok, a neten bőven lehet erről anyagot találni.
  Ehhez képest ezeket a dolgokat meg szimplán „képzeletnek” titulálod.

  Egy minősítés nem érvelés.
  Egy vélemény pedig nem tény.

  Pontosan ezt a fajta végtelen fingreszelést unom már, elviszi a kommunikáció vonalát a lényegi kérdésekről és mindenféle mondvacsinált álproblémával foglalkozunk, szétdobva egy koherens gondolatsort adott témában. Mindenki ismeri itt már mindenki véleményét, lassan csak non-stop önismétlés folyik és közben mindenki magyarázza a szerinte nyilvánvalót. Ez időpocsékolás.

 74. Manga !

  Vakoknak hiába magyarázod , hogy milyen szép a napnyugta.

 75. 77. MangaM,

  Én meg a konteózást unom már, amikor egy IMF vagy hasonló videóhoz a legagyafúrtabb csavarokat és tömeggyilkossági szándékokat képzeli bele valaki.

  „Az országonkénti aktuális korfa nem titkos adat, mint ahogy az eddigi statisztikai adatokat (születések száma, halálozások száma) alapul véve egy 10-20 éves előrejelzés sem a matematika csúcsa, ezzel bőven foglalkoznak kutatók, melyek szintén nem titkos adatok, a neten bőven lehet erről anyagot találni.
  Ehhez képest ezeket a dolgokat meg szimplán “képzeletnek” titulálod.”

  Nem tituláltam a képzeletnek, sőt, biztos, hogy öregedni fog a társadalom mégjobban. (Mutass már rá, hogy hol vitattam).

  Azt viszont vitattam, hogy ha több lesz az öreg a későbbiekben, akkor ez jelentené a problémát.
  A problémát nem a sok idős jelenti, hanem hogy az, hogy az erőforrásokat a rohadt háborúkra és fegyverkezésekre fordítjuk. Meg pazarolunk, meg országonként fiatal életerős léhűtők millióit kell eltartani és stb. De mégegyszer nem írom le a korábbi érveimet.
  Eddig is túl sok időt pazaroltam itt erre a hülyeségre.

 76. Gyarmathy !

  Úgy látom, te csak az M1 -röl veszed az információidat ,pedig azon kívűl is van élet…

  Ami még hiteles is, csak te azt nem akarod meglátni -hallani és csak fújod a propagandát

 77. 80. Bandi,

  Ennél nagyobbat nem is tévedhettél volna. Kiütést kapok az M1 hallatán is. Olvasd el a tegnapi orbánról és rendszeréről írt hozzászólásaim.

 78. 81 – Gyarmathy:
  Én nagyra értékelem szerep vállalásodat a honlapon, de többekre nem kellene pazarolnod az idődet. Aki eddig nem értette meg érvelésed, az ezek után se fogja.

 79. 82. Tibor bá,

  Köszönöm! Visszaveszek, mert tényleg felesleges szaporítani a szót, folyton ismételni.

  MangaM,

  Hagyjuk a covidot. Egyébként ha hiszed, ha nem én itt az offline világban szarok a covidra. Azt sem tudom (néhány embert kivéve, aki magától elmondta), hogy ki van oltva és ki nem. Többször voltam az idén hotelben, még airbnb szálláson is, de naponta találkozok a munkatársakon kívűl emberekkel és soha senki nem kérdezi,(és én sem) hogy oltva vagy -e vagy sem. Ez itt nem téma.

  Inkább nyilatkozz majd erről, ha kedved lesz:

  http://www.atv.hu/videok/video-20211207-ukrajna-fuggetlensege-mulhat-a-biden-putyin-targyalason

 80. 72. Gyarmathy:
  “ Ezzel csak a saját hülyeséged bizonyítod” – köszönöm a bókot! 🙂
  Hozzáteszek valamit, ha már így számon kértél.
  Kezdetek óta, sőt már 2019 októberétől követem az egész cirkuszt. Rengeteget olvastam a témában ilyet is, olyat is. Az információk erdejében a józan paraszti ész és a materializmus mentes felfogás segített eligazodni. A véleményem a kezdetek óta sziklaszilárd és az azóta történtek is, egyre jobban megerősítik. Mangát nem volt célom piedesztálra emelni, de már itt a fórumon többször bizonyított.
  Vannak még itt olyanok, akik sokkal nagyobb tudással rendelkeznek mint én, de igazából a “józan paraszti ész” számít, és ez az, aminek nagyon sokan híján vannak.

 81. 79. Gyarmathy:

  Sok dologban igazad van, egyet is értek velük, de ezt már nem először jelzem.
  Vannak dolgok, amiben nem értek Veled egyet (meg sok más emberrel sem), de ettől még nem haragszom és nem utálkozom.

  Sok konteó van, amit én is unok, sőt, felhívom a figyelmet arra, hogy konkrétan a közösségi médiák (pl. face) továbbra is engedi a mindenféle összeesküvés-elméleteket, tehát valahol valakiknek ez még külön jól is jön! Persze ezt is nevezhetitek konteónak.
  Mese a tiltás!
  Ha jobban megnézem, voltaképpen a kormány is tolja az összeesküvéseket állami szinten, nem? (Pl. Soros)
  Az megint egy más kérdés, hogy mi az, ami ezekből elmélet és mi az, ami valós gyakorlat.

  A conspiracy theory kifejezést a köztudatban JFK meggyilkolása után az amerikai titkosszolgálat dobta be, mert ezzel akartak elhitelteleníteni mindenkit, akinek nem tetszett a finoman szólva is kissé lyukas, de természetesen hivatalos Warren-jelentés. Mostanra viszont elérték azt, ha valamit konteónak titulálnak, az sok esetben már inkább dicséret és jó reklám, semmint negatív jelző!

  Szó szerint ezt írtad: „Talán azt képzeled, hogy a társadalomban túl sok vagy túl sok lesz hamarosan az öreg ember és ez a gondok fő forrása, ezért látsz bele ilyesmit.”
  Nem, nem képzelem, ez tény.
  Kivéve, ha majd mégsem marad a későbbiek során sok öreg, akkor ez már nem lesz probléma.
  Nem, valóban nem ez a gondok fő forrása, ellenben amiket felsoroltál, abban teljesen igazad van, a fegyverkezés, a pénzügyi spekulációk, stb., illetve a mögöttes célok és szándékok az igazi fő probléma, de ezeket nyilván eszük ágában sem lesz megszüntetni ezernyi ok miatt.
  Pont ezek miatt miatt gyanítom azt, hogy a „könnyebben kezelhető problémák megoldására” fognak rágyúrni. Van erre bőséges példa a történelemből.

  Nem hiszek a világon uralkodó elit osztály jóindulatában, önzetlenségében és empátiájában.

  Abban hiszek, hogy ezen „kaszt” tagjainak nagy része (Nem mindenki ott sem, de ők a kisebbség!) jó esetben csak szociopata, rosszabb esetben önző gátlástalan pszichopata, akiket csak és kizárólag a saját kiváltságos helyzetük fenntartása és a hatalmuk növelése érdekli, mégpedig szinte bármi áron. Csak akkor tesznek bárkinek is jót, ha abból nekik konkrétan valamilyen előnyük származik. Ez az alapvető hozzáállásom, ebből indulok ki és ezt nevezhetitek sokféleképpen. Remélem tévedek!

 82. A járvány alapjaiban rázta meg a régi mederben folydogáló életet, soha nem látott-tapasztalt társadalmi-gazdasági jelenségeket teremtve. Kiderült, hogy minden eddigi csak látszólagos volt a mindennapi élet összes vetületében: kiderült, hogy a polgár személyes szabadsága feltételes, ( kijárási tilalom bizonyos órák keretében ) szabad helyváltoztatása feltételes ( városközi közlekedés csakis a munkahely / orvosi kezelés függvényében )azonnal meg lehet fosztani szabadidejének tartalmas, neki teszö módon való eltöltésétől, azaz rendezvények, sportesemények, mozik, vendéglátóhelyek stb. azonnali bezárásaval.A csoportosulást, az eggyüttlét örömét, vidámságát percek alatt megsemmisitették, lerombolták, elsiváritották az élete minden létező megnyilvánulását. Unokák nem láthatták nagyszüleiket, gyerekek nem láthatták idősekotthonában elhelyezett öreg szüleiket, nagyon sok idős ember halt meg emiatti bánatában, mert annakidején nem lehetett látni a megszoritások végét, senki nem tudta volna megmondani meddig tart a rémálom. Emberek millió veszitik el munkájukat, megélhetésüket, gyerekek megszokott élete vátozik át pillanatok alatt az iskola-otthon-vidám szabadidő háromszögéből egy unalmas, szokatlan,idegen napirendre, elszakitva öket a gyermekélet kis örömeitől, az óvodi, iskolai kis barátoktól, a sivár távoktatás béklyóiba verve öket, az eredmény mostanában mutatkozik meg, a szinte kezelhetetlnné vált iskolákban.
  A járvány kellett ráébressze az embereket, hogy életük tulajdonképpen egy ingoványos, mocsaras talajra épült, amely ha ugy hozza a sors, egy pillanat alatt elnyelheti őket -mint ahogy bebizonyosodott – jpgaikkal eggyütt.
  Orwell annakidején fantáziált ugyan, de nem tévedett.

 83. 83. Gyarmathy

  Na, erről sokkal szívesebben elmélkedek, a kovid és az oltás nem a kedvenc témám.

  Az észrevételeim a következőek:

  Előzményként:
  Az Egyesült Államok rámozdult Oroszországra, mert Jelcin után olyan új vezetőt rántottak ki a cilinderből (Putyint), aki nem folytatta a nyugati világ pénzügyi játékszabályainak szervilis kiszolgálását (magyarul befejezte a kvázi vazallusi magatartást) ellentétben az elődjével. Oroszország nagy probléma számukra, ugyanis szükség esetén képes a teljes önellátásra, ezen kívül képes katonailag is ellenállni a Nyugat nyomásának. Ez pedig hosszabb távon veszélyes precedens, mert néhány egyéb nagy- vagy középhatalom is kedvet kaphat ehhez, azaz a „rossz példa” ragadóssá válik.
  Most a hosszas felsorolástól eltekintenék, a lényeg az, hogy az oroszok 2013-ban megakadályozták az Obama-kormány által előkészített katonai beavatkozást Szíriában és ez volt az utolsó csepp a pohárban.
  2014-ben előkapták a Brzezinski-féle doktrínát és megbuktatták a törvényes ukrán kormányt, majd válogatás nélkül támogatva az összes szélsőséges elemet hatalomba emelték a leginkább oroszellenes erőket. Ezzel létrehoztak egy „ellen-Oroszországot” Oroszország kapujában, ami jelentős stratégiai hátrányt és veszteséget okozott Moszkvának. (Brzezinski egyik fő tétele volt, hogy Ukrajna nélkül Oroszország sosem lehet Birodalom.)
  Az orosz reakció a Krím gyors elfoglalása volt, ez döntő jelentőségű stratégiai kérdés volt az orosz Fekete-tengeri flotta, illetve katonai jelenlét biztosítása érdekében. Ugyanakkor nem vonultak be Kelet-Ukrajnába, hiába kérte a függetlenség elismerését vagy az Orosz Föderációhoz való csatlakozást a két lázadó tartomány (Donyeck és Luganszk). Ezzel a „nem lépéssel” az oroszok tükörválaszként létrehozták Ukrajnán belül az „ellen-Ukrajnát”, ami patthelyzetet eredményezett. A Normandiai Négyek létrehozásával (Oroszország, Franciaország, Németország és Ukrajna) az USA-t kvázi kizárták a további rendezésből, aminek Washingtonban azért annyira nem örültek.

  Jelen:
  Az Egyesült Államok számára három fő rivális létezik:
  1. Kína: elsősorban gazdasági/pénzügyi ellenfél, másodsorban már katonai is
  2. Oroszország: elsősorban katonai és nyersanyagpiaci ellenfél, csak sokadik sorban gazdasági
  3. EU/Németország: elsősorban gazdasági/pénzügyi ellenfél, csak sokadik sorban katonai
  Az USA alapvető stratégiája volt a Hidegháború idején az, hogy Európában az USA-t bent, Németországot lent, az oroszokat pedig kint tartani. A Hidegháború után ez alapvetően nem változott, de mostanra kiemelt fontosságúvá vált, hogy az időközben erősödő német-orosz együttműködést alapjaiban szétverje.
  Olyan gazdasági szankciókat léptetett életbe Oroszország ellen, ami az EU-nak és Németországnak is nagy károkat okozott, az ukrán helyzetet kihasználva pedig megkezdték a katonai hardver orosz határokhoz történő közelítését. Erre Moszkva válaszul szintén erőket csoportosított a nyugati területeire, amire automatikusan beindult az ukrán kórus, hogy Oroszország támadni készül.

  Óriási amerikai stratégiai siker lenne, ha Oroszország és Ukrajna között kemény háború törne ki és Moszkva belesüllyedne egy olyan végtelen testvér háborúba, amit akkor sem lehet megnyerni, ha katonailag nyer, mert súlyos ára lenne a szláv testvérnép háború miatti pusztításának „családon belül” is.
  Ezeken felül brutális gazdasági szankciók jönnének, ami tovább gyengítené Oroszországot és közvetlenül Németországot (és ezen keresztül az EU-t) is.
  A nyílt célpont Európában Oroszország, a rejtett Németország. Ha sikerül Németországot is teljesen tönkre tenni (jó úton haladnak ebbe az irányba, gyakorlatilag Németország önfelszámolása folyamatban van), akkor az EU-nak, mint potenciális riválisnak is vége, ez pedig alaposan megnyirbálja a gall kakas (Franciaország) önálló nagyhatalmi céljait is, amihez igencsak jól jött volna egy erősebb EU, egy potensebb Németország, mint gazdasági háttér és egy barátibb Oroszország.

  Azért kell Oroszországot „kinyomni” és Németországot „lenyomni” még jobban, mert ezzel blokkolni tudja a 2. és 3. potenciális riválisát és végre rá tud rendesen fókuszálni a fő riválisra, Kínára.

  Ennek a nagy stratégiának látjuk az orosz-ukrán aktuális epizódját, ahol előre „megjósolják” az orosz támadási szándékot, miközben felbiztatják az ukránokat arra, hogy támadják meg a szakadár tartományokat. Ha elég sok lesz az oroszajkú halott, akkor Putyin belpolitikai okokból lépéskényszerbe kerül: vagy beavatkozik és itt a háború minden, az előzőekben felsorolt „járulékos előnyével”, ha pedig veszteg marad, akkor meginoghat a széke, hiszen az oroszok árulónak fogják tartani, aki nem védi meg a saját népét. Innentől pedig megnyílhat az út egy későbbi sikeres újabb színes forradalom és „rendszerváltás” előtt, mégpedig Moszkvában. Emiatt úgy gondolom, hogy sajnos nagyobb az esély egy orosz-ukrán háborúra, mint arra, hogy békésen megegyeznek majd és relatív normális viszonyban élnek tovább egymás mellett.

  A mostani, zárt ajtók mögötti digitális csúcstalálkozó valószínűleg Oroszország bezsarolása is volt, ugyanis a német-orosz kapcsolatok szétverése csak félsiker lett, mert a másik oldalon közben erősödött a kínai-orosz és az indiai-orosz együttműködés.

 84. MangaM „Az egyik megoldás a termelő erő növelése” robotok által.

 85. 86 – bálint:
  Az emberiség hozzászokott a békeidőkhöz. Régen, amikor 20 évente volt egy háború, nem volt téma, hogy az állampolgár nem tehet azt, amit akar. Most a COVID háborús időket hozott. Megint megszabják mit tehetsz és mit nem.

 86. 88. Radovan
  Pontosan.
  Ha jelentősebb embertömeg sikeresen kiváltható robotok/MI által, akkor…

 87. 87. MangaM,

  Putyin azért telepített oda vagy 100 ezer katonát(más hírek szerint 170 ezret) több oldalról az ukrán határ közelébe, mert az ukránok meg akarják támadni a szakadár tartományokat?

  Kérdés az is, hogy ha kitör a háború Ukrajna és Oroszország között, az mennyire marad lokális, illetve ilyen apróságok, hogy lesz-e Európában gáz (és villany).

 88. 91. Gyarmathy

  Adott a Nyugat és adott Putyin retorikája, mindkettő egymást vádolja a kialakult helyzetért.
  Olyan katonai nagyhatalom nincs, akinek ne lennének konkrét katonai tervei, pláne a saját határai mentén adott esetekre.
  Mivel a hidegháború utáni NATO-orosz szembenállás egyre nyíltabb erősödéséről már a 2007-es müncheni biztonságpolitikai fórumon is konkrétan szó volt, így a jelenlegi valós helyzet nem értékelhető egy önkényesen kiválasztott időponttól számított pillanatfelvételként, mert ez egy folyamat eredménye.
  2014-ben emberekre gyújtották rá a mariopuli középületet, ahol rengetegen meghaltak, ezt nyíltan egy neonáci ukrán szervezet vállalta és tette. Ma ezen szervezet képviselőinek helye van az ukrán parlamentben és hatalomban, az emberi jogokra és a fasizmusra pedig oly kényes Nyugat számára megbízható partnerek és a mai napig senkit sem vontak felelősségre a nyílt tömeggyilkosság miatt.

  Putyinék azért telepítik a katonai hardvert és állományt az ukrán határ közelébe, hogy adott pillanatban akár katonai támadást tudjanak indítani Ukrajna ellen. Ez nem azt jelenti, hogy már holnap támadni akarnak, hanem azt, hogy valós és potens katonai fenyegetést tudjanak felmutatni, ellenkező esetben ki venné komolyan őket? Nyilvánvalóan nem patyomkin erőket vonultatnak fel, ráadásul az orosz hadsereg pont Vosztok 2018 hadgyakorlaton mutatta be, hogy képesek 300 ezer katonát, 30-40 ezer harcjárművet és ezer harci gépet/helikoptert pár nap alatt 5-6 ezer km távolságra átdobni orosz területen belül. Az ehhez szükséges logisztika megvan, ráadásul az ukrán vasút is szovjet szabvány szerinti, tehát ukrán területre betörve is könnyedén képesek nagy távolságokat megtenni rövid idő alatt. (Ez már Európa, pláne Nyugat-Európa esetében nincs így, többek között emiatt is nevetséges egy átfogó orosz támadással riogatni Európát.)
  Magyarul az orosz haderő elég gyorsan szét tudja verni Ukrajnát, ha akarja. Az orosz és az ukrán konvencionális haderő között nem csak átlagosan 6-7x-es mennyiségi különbség van egyes fegyvernemeknél, de bizony lassan generációs is a különbség és nem az ukránok javára. Most taktikai vagy stratégiai atomeszközökről nem beszélek, orosz-ukrán relációban nincs is értelme ilyen összehasonlításnak.

  Egy orosz-ukrán háború alapvetően három forgatókönyv szerint történhet – csak orosz akcióval számolok, ukrán támadással az Orosz Föderáció ellen értelemszerűen nem:

  1. Masszív orosz szárazföldi, tüzérségi és légitámadás precíziós cirkáló és hiperszonikus rakétákkal kiegészítve, az ukrán államigazgatási és katonai centrumok, irányítási központok gyorsan kiiktatva, az ukrán haderő egyes egységei vagy megadják magukat vagy simán csak átállnak, a jelenlegi ukrán állam gyorsan darabjaira hullik, a lakosság egy része kvázi közömbösen, vagy inkább örömmel fogadja az oroszokat. A Nyugat és a NATO szankcióz és csak szavakban áll ki Ukrajna mellett, az orosz szénhidrogén szállítások leállnak, az EU komoly gazdasági bajok elé néz. Ugyanakkor felmerülhet egyes ukrán területek leszakadása és erre bejelentkezhet néhány jelenleg épp NATO tagállam is, ami további konfliktusok forrása lehet Európában és nem feltétlenül Oroszország felé.

  2. Elakadó támadás és egy „második afganisztán” kialakulása, aktív nyugati logisztikai támogatással, elhúzódó háború, csak vesztesekkel, a győztes az amerikai katonai-ipari komplexum. Európa és Oroszország viszonya még tovább romlik, energiahordozók szállítása elakad, az EU szintén komoly bajba kerül gazdaságilag.

  3. Az orosz támadást követően a NATO/USA közvetlenül is belekeveredik a katonai konfliktusba, amely világméretű háborúvá szélesedik. Mindenki qrva nagy bajba kerül, nem csak gazdaságilag.

  Nagyjából ez a három fő forgatókönyv valószínűsíthető, az ukrán földrajzi adottságok, a nagyszámú oroszajkú lakosság és a jelenlegi ukrán kormány belföldi népszerűtlensége miatt a 2.-es forgatókönyvet tartom a legkisebb valószínűségűnek, ha háború lesz, akkor vagy az 1.-es, vagy a 3.-as forgatókönyv lehet inkább reális. Legalábbis szerintem.

 89. 91, Gyarmathy:

  a villannyal gond lesz, pláne majd nyáron. Elmondta előre az osztrák és német katasztrófavédelem, hogy a lakósság készüljön fel előre a hálózati áramkimaradásra. Ez független lesz az esetleges ukrán-orosz feszültségtől, mivel a nagy erős sötétződ német koalíció lekapcsoltatja az alaperőműveket.

  Frekvenciaszabályozott villamos energia hálózatban élünk…dajtás már párszor kifejtette.

  De amúgy a hazai kormány műszaki – energetikai tanácsadói is észnél vannak, amikor úgy írták ki a napelemesdi pályázatot, hogy távirányítható hálózati invertereket lehet csak beépíteni a tetőre telepítendő napelemparkokba.

 90. Részletesen válaszoltam tegnap este Gyarmathy 91. hozzászólására, valamiért beragadt, remélem Tibor bá’ majdmegoldja.

 91. 93 MangaM
  Az iráni atomalku tárgyalásól tudsz valami fontosat? Még az is kérdés, hogyha megakadnak akkor milyan következmények lesznek. A tegnapi nap egyik híre volt, hogy állítólag az amerikaiak, iráni olajszármazékot foglaltak le és adtak el az Arab-öbölben.
  https://www.rt.com/business/542528-us-sells-iran-seized-oil/
  Kiváncsi leszek mit lépnek erre, és vajon meglépik-e, hogy lezárják-e a szorost.

 92. 95. Tibor bá’

  Szerintem is az első verzió a leginkább esélyes, illetve van egy negyedik is, ami szerint az orosz haderő csak a keleti régiókba nyomulna be és szakítaná le Ukrajnáról, de ezzel annyi a gond, hogy ez megint csak egy félmegoldás lenne a részükről, a félmegoldás pedig láthatóan nem működik (Krím leválasztása és a keleti szakadár tartományok támogatása), mert nem oldja meg a fő stratégiai kérdéseket, hanem csak időhúzásra jó.

  Ráadásul ebben az esetben a nyugati országrész (ha nem esik szét darabokra), akkor rövid időn belül NATO felvonulási terület lenne, azaz az oroszok ugyan nyertek 2-300 km-nyi plusz területet, de ez a mai támadó fegyverrendszerek esetén a lepkefing kategória, azaz semmi.

 93. A nagylányom átküldött egy ma megjelent gyermek pszichólógiai felmérést.Igyekszem minél pontosabban idézni.
  Ime, hova tart a világ a következő generációk tekintetében:
  Egy alattomos betegség rágja gyermekeink lelkét. A mai gyerekek lelki-érzelmi élete katasztrófális, ennyire súlyos soha az elmúlt korokban nem volt, mint manapság. Az elmúlt 15 évnyi megfigyelések statisztikai tükre egy szörnyü, aggasztó gyrmekpszichólógiai jelenséget tárnak elénk az egyre terjedő, gyakori lelki problémák, viselkedési zavarok egyre emelkedő tendenciájáról, ami jelenség mára szinte járványszerü méreteket öltött.
  A statisztikai adatok szerint:
  1. 5-böl 1 gyerek mutat lelki zavarokat.
  2. 43% nött az odafigyelési, illetve koncentrációs képtelenséggel küzdök száma
  3.37% -s emelkedés a depresszió terén.
  4.200-igen – kétszáz – % az öngyilkosság, illetve a kisérlet száma a gyerekek körében.
  Mely okok vezettek idáig?
  A mai gyerekek túl sok ingernek vannak kitéve, anyagi érzékük – a pénz fontossága, jelentősége az életben – túlfejlett, túlfokozott, azonkivül szinte teljesen hiányzik nekik az egészséges gyermekkor alapélményei, pl.:
  1. Szülöi jelenlét, érzelmi támogatás
  2. Világosan megszabott határok mit szabad és mit semmiképpen nem , mit kérhetsz és mit semmiképpen vetületében
  3.Felelösségérzet nagyfokú hiánya
  4. Kiegyensúlyozott, változatos étrend, elegendő alvási órák.
  5.Túl kevés mozgás, szabadtéri játszás.
  6.Nagyon kevés, vagy szinte semmi kreativ időtöltés, társasjáték, illetve korosztályávak közös élményszerzés, barátok megismerése, kapcsolatteremtő képesség.
  A felmérési idöszak – 15 év – alatt a gyerekek élete nagyon sok vonatkozásban megváltozott rosszra:
  1.Túlterhelt, elfoglalt, fáradt szülök
  2.Eszméletlen digitalizáció a gyermek életében, a mindennapjaiban, a gyermekkort károsan befolyásoló szines, de üres virtuális játék
  világ.Ennek a rendkivül káros, a gyermektől hosszú órákat elrabló idötöltésnek az a hozadéka, hogy a gyerek szinte soha nem unatkozik, minekokán elesik az önfejlesztő képzelet adta , a gyermeki léleknek oly fontos „találd fel magad minden helyzetben, lásss mindenben egy játékszert”, legyen az egy faág, egy bot, darab rongy vagy bármi.
  3. Lelkiismeretfurdalt szülök, kik túlkényeztetéssel , túlzott elnézéssel kompenzálnák ana tényt, hogy keveset vannak a gyermekekkel.Ennek hozadéka a gyermekben kialakuló „nekem mindent szabad és nekem minden jár” felfogás, a kötelességek nélküli, „nekem jogaim vannak” mentalitás, ami azután a késöbbi felnöttkor egyik alaptétele lesz majd.
  Lesz majd?
  Már létezik a mai ember „nekemcsakjogaimvannak „társadalmában
  Szép új világ, igaz Huxley?

 94. Nem hittem volna, hogy ilyesmi felmerülhet de ime, alakul:
  A délutáni hirekből tudjuk meg, hogy New-Zeeland kormánya törvényt készül elfogadtatni a dohányzás TELJES kitiltásáról, azaz a polgárok nem dohányozhatnak többé az ország területén.
  Nos, mi, nemdohányzók, ne legyintsünk rá és ne lépjünk át a jelenségen, mert olyan hihetetlen társadalmi forradalmi változás, egy olyan sohanemvolt szabadakarati korlátozás szándéka elött állunk, amire még nem volt példa a világtörténelemben!
  Gondoljatok bele a továbbiakba, ha ez átmegy, akkor ezután már szinte majdnem minden átmegy majd.
  Ismét Orwellt ráncigálom elő, egy fantáziátlan alak volt.

 95. 99 – bálint:
  Azért ez nem olyan nagyon rendhagyó. Az USA 13 éven át betiltotta az alkoholt. A drogok be vannak tiltva, most kezdenek egyes drogokat megengedni. A kurvák hol be vannak tiltva, hol meg vannak engedve. A mák az EU-ban nincs megengedve. DDT alkalmazása mindenütt tilos (pedig nagyon jó). Kiskorúval nem szexelhetek, pedig az is jó, még akkor se, ha a kiskorú is akarja. Vagyis a szabad akarat korlátozása nem új dolog.

 96. Bálint, nem értettél félre valamit? Mert ez annyi embert érint egy ősidők óta létező nagyon erős függőségben, hogy ezt nem lehet csak úgy betiltani, illetve hihetetlen számomra.

 97. 101.Gyarmathy
  Nem értettem félre, világosan ki volt mondva, a szigetország kormánya be akarja tiltani a dohányzást, ugymond népegészség védelme cimén. Minden diktatura ilyen szép szavakkal kezdődik. Ha lehetőséged van, igyekezz valahol rákeresni a témára, biztos, hogy fellelhető valahol, mert rendhagyó a dolog, szóval eléggé nagy a médiasúlya.

 98. Fel is lendül ilyenkor a feketepiac. Szóval ugyanúgy fognak dohányozni, csak a bevétel máshol landol. Ha nekik ez jó!?
  A svédek is betiltották szinte teljesen az alkoholt. A svéd fiatalokat meg a dán és német kikötőből hordják el alkoholmérgezés miatt tömegesen. Attól, hogy lehúzod a WC-t a sz.r nem tűnik el, csak máshová kerül.

  Szerencsére itthon ilyesmitől nem kell tartani, mert kimutyizták a sleppnek Yuuppeee:D

 99. 96 – 97.

  Azért az, hogy Európa (majdnem) közepén az oroszok elfoglalnak, megszállnak egy 40 milliós nagy országot valószínűleg véres harcok árán, több ezer vagy tízezer élet árán, nem is tudom mit mondjak vagy gondoljak.

  Több helyen olvastam már, hogy az oroszok támadása januárban várható valamikor. Minek nekik Ukrajna? Egy hatalmas csődtömeg most is, ha elfoglalják, majd eltartják?

  Tanuljatok oroszul, mert ha Oroszország határai Magyarországig nyúlnak, Orbán meg teljesen ellehetetlenül az EU-ban, akkor még bármi megtörténhet. Visszatérhet a nem túl régi múlt. Orbán inkább lesz egy lukasenka II, mint börtönbe menjen élete végéig.

 100. Egyébként érdekes, ugyanakkor döbbenetes, hogy a hírek szerint a keddi videótárgyaláson Biden azzal fenyegette meg Putyint, hogy ha támad Ukrajnában, akkor az Északi Áramlat 2. megy a kukába, úgy ahogy van.
  Amerika a németek f.val veri a csalánt.

  Mondjuk ha az oroszok tényleg támadnak, akkor akkora feszültség várható a NATO, az EU között, hogy nemhogy ezen az új csövön, de egyiken sem jön majd gáz.

 101. Nem hiszek klasszikus orosz megszállásban Ukrajnával kapcsolatban, az iszonyatos logisztikát és erőforrásokat kötne le nem túl nagy haszonért cserébe.
  Ukrajna rendbetételére az isten pénze sem elég, minek költenének erre az oroszok?

  Sokkal inkább esélyes az, hogy ha mégis kirobban valami balhé, akkor a jelenlegi bábkormányt verik szét, az ország bő felének úgy is totál elege van a jelenlegi ukrán kormányból, a másik felének egy része meg tök közömbös. A maradék hangos és szélsőségesen nacionalista kisebbség meg édeskevés lesz Putyin seregei és az átálló honfitársak ellen.

  Elzavarják a jelenlegi nomenklatúrát és vagy visszaültetik a puccsal eltávolított Janukovicsot, mint jogfolytonos és legitim elnököt, vagy „hoznak” helyette egy hasonlóan megfelelő személyt, aki majd innentől kezdve tudja a „helyes és egészséges irányt”.

  Egyébként ez lenne a leginkább kifizetődő Moszkvának, hiszen a szankciók így is úgy is bővülni fognak, ha nem ezért, akkor majd másért, így viszont vissza tudják szerezni a befolyásukat Ukrajna felett, az emiatt életbe lépő soha nem látott gazdasági büntetés pedig alávág Európának is.

  Az USA lemond a hosszabb távon amúgy is fenntarthatatlan ukrán projektről, Oroszország boldog lehet a visszaszerzett kistesóval (még akkor is ha belerúgnak közben kettőt), az EU meg újabb ponton gyengül mind stratégiailag, mind gazdaságilag, ami az USA szempontjából ismét csak főnyeremény.

  Hogy egy ilyen katonai forgatókönyv mikor realizálódik, ki tudja? A február szinte az utolsó időpont lehet a tavaszi olvadások előtt, utána az ukrán területek fele olyan szinten felázott és járhatatlan lesz a nyár elejéig, hogy nagyszabású katonai akciót indítani felesleges.
  A másik dolog, hogy hónapokkal előre beígért támadási dátum nem orosz szokás. Szóval erős kétségeim vannak a januári-februári orosz támadással kapcsolatban.

 102. 107. MangaM,

  Gondolom nem ígérték be, sőt Putyin tagad mindenféle támadási tervet. Hogy honnan szedték, nem tudom.

  Hallgattam kb. 2-3 hónapja valamelyik magyar szakértőt (Talán Sz. Bíró Zoltánt) aki szerint ez az ukrán hadsereg már nem az, ami a kelet ukrajnai balhé kezdetekor volt, hanem jóval ütőképesebb és az oroszok – bár egyértélműen nagy fölényben vannak – nagy árat fizethetnek egy támadás esetén.

  (Szóval akármi is lesz, legyen otthon tele gázpalack, tüzifa, aggregátor, üzemanyag).

 103. 106.

  „a NATO, az EU között..”
  Rosszul fogalmaztam. Hatalmas feszültség várható Oroszország és a NATO(az EUval együtt) között egy orosz támadás esetén.

 104. 107 – MangaM
  Ne felejtsd el. Biden kerek perec kijelentette, hogy nem hajlandó leállítani a NATO tevékenykedését (Ukrán hadsereg ellátása fegyverekkel, támadó rakéták telepítését, stb.) magyarul az orosz vörös vonalra szarik. Erre Putyinnak lépni kell. Vagy várjon addig, amíg Ukrajna NATO tag lesz, és akkor baszhatja? Nem olyan nagy dolog. Az össze fontos létesítmény lerakétázza, majd a tankokkal bevonul.

 105. 108. Gyarmathy

  Sz. Bíróval óvatosan, nem igazán jött be semmi azokból a dolgokból, amiket sokszor szakértett már Oroszhonnal kapcsolatban, hosszú évek óta figyelem az ő szakértéseit is.
  A valós ukrán haderő és képességeik az orosz haderőhöz képest…, hát…
  Pl. Az ukránoknak papíron van összesen 67 db vadász- és vadászbombázó gépük és 31 db harci helikopterük. Ennek jó, ha a fele képes egyáltalán felszállni.
  Ezzel szemben a másik oldalon ennek több, mint a 10-szerese van, ráadásul ezekből több száz gép és helikopter már újabb generációt képviselnek.
  A helyzet a légvédelem, a tüzérség és a harcjárművek terén is hasonló, vagy még rosszabb.
  Ha a jelenlegi orosz haderő igaziból nekidurálja magát, akkor az ukrán erőket elsöprik.
  Egy háború természetesen sokkal több, mint szimpla haditechnikai felvonulás, komplex rendszerek és eljárásrendek csapnak össze egymással, de ezen a téren sem egy liga az ukrán és az orosz hadsereg.

  Azért reméljük, hogy nem lesz háború, az Kelet-Európának (meg úgy egész Európának) egyébként marhára hiányozna, nincs még elég bajunk enélkül is.

 106. 110. Tibor bá’
  Igen, tudom, nem felejtettem el, de az USA-nak nem egy ukrán győzelem a célja, hanem az, hogy egy minél tovább elhúzódó testvérháború törjön ki, mert ez ingathatja meg Putyin otthoni székét. Ehhez pedig csak annyi és csak olyan fegyvereket fog adni, amivel az ukránok ugyan nyerni nem tudnak, de jól elhúzhatják a háborút.
  Az egy más kérdés, hogy Oroszországnak nem jó egy elhúzódó háború, az ukránoknak meg még annyira sem, így vagy nem lesz semmi, vagy gyors menet jön – vagy mindezt kihagyva esetleg egy puccs Kijevben?
  Az tény, hogy Bidenék mindenképpen lépéskényszerbe akarják tolni Putyint, ami ha sikerül, akkor – mint írtam korábban – háború jön (erőszakos végkifejlet). Hogy ez igaziból mit fog jelenteni, majd akkor derül ki.

 107. Itt van néhány relatíve friss hír/cikk, Tibor bá’, engedd át légyszi őket! Köszönet!
  Akit érdekel, olvassa el ezeket, aztán lehet róluk utána vitázni is egy kicsit, mindenesetre a média melegen tart, pontosabban melegíteni kezdett ezekben a témákban.

  „Az ukrán vezetés minden olyan provokációja, amely a Donyec-medencei helyzet erőszakos megoldására irányul, meg lesz szüntetve – jelentette ki Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke csütörtökön a külföldi katonai attaséknak tartott moszkvai tájékoztatóján.”
  https://www.portfolio.hu/global/20211209/kemeny-uzenetet-kuldott-ukrajnanak-putyin-vezerkari-fonoke-515340?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

  „A vezérkari főnök szerint az orosz nukleáris triád biztosítja a potenciális ellenség elrettentését, a szárazföldi telepítésű hadászati nukleáris erők hordozórakétáinak több mint 95 százaléka harci bevetésre készen áll.”
  https://168.hu/kulfold/egyre-jobban-kielezodik-az-orosz-ukran-konfliktus-221027

  „Kiéleződtek a különbségek a világ két katonai hatalma között, a húrt pedig mindkét fél, így az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország is addig feszítette, hogy a geopolitikai sakkjátszmában vízválasztóhoz érkeztek.”
  https://index.hu/kulfold/2021/12/08/oroszorszag-egyesult-allamok-geopolitika-haboru-hadsereg-/

  „Akkor neveznek ki egy dilettáns német védelmi minisztert, amikor Európa perifériáján nő az erőszak a Kaukázustól kezdve Ukrajnáig.”
  https://privatbankar.hu/cikkek/makro/berlin-dilettans-vedelmi-minisztert-nevez-ki-az-europai-biztonsagpolitikai-viharban.html?fbclid=IwAR2cAn6NHi19yr-xMLIhT6mmUpUAkzpe7pLgXQOLqD0hUnMwRNEsNARWbzA

  „Fegyveres konfliktus fenyegethet az Európai Unió keleti határain – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, aki Mario Draghi olasz miniszterelnökkel egyeztetett csütörtökön Rómában – közölte a római kormánypalota.”
  https://hirtv.hu/hirtvkulfold/fegyveres-konfliktus-fenyegethet-az-europai-unio-keleti-hatarain-2532611?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

  „Katonai csapásra készül Izrael és az USA az iráni atomlétesítmények ellen”
  https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/iran-egyesult-allamok-izrael-atomprogram-katonai-hadmuvelet.741877.html

 108. 113 – MangaM
  Ha a http// elé teszel valamit pl: #http//, akkor átmegy időben, én pedig türlöm a #-t.

 109. 113.MangaM
  …”“Katonai csapásra készül Izrael és az USA az iráni atomlétesítmények ellen”…”
  Világos, hogy üres kardcsörtetésről van szó, Iránt igyekeznek megijeszteni, engedne kissé alább a bécsi tárgyalásokon tanusitott konokságából.
  Nézzük a dolgokat a valóságban: Amerika csak most, nemrég mutatta meg a világnak mennyire már csak önmaga árnyéka lett, mennyire elgyengült a régi, harcias világcsendör, méghozzá egy nyomorúságos, senki kis Afganisztánnal szemben.
  És ez a szánalmassá degradálódott Amerika menne neki az irdatlan Iránnak?
  Ugyan már, mivel , kivel és miből?
  Kezdjük a mivel? Kétségtelen az amerikai légi fölény, de ezzel még sehol soha csatákat, háborút megnyerni nem lehetett, csakis szárazföldi erökkel, ami jelen esetben szóba sem jöhet, mert nem hiszem el, hogy az amerikai anyák ismét csendben fogadnák fiaik messze földröl érkező koporsóit, ezt az amerikaiak torkán semmiféle hazafias, a szabadságot , a demokráciát Iránban védjük dumával többé lenyomni nem lehet .Szóval szárazföldi benyomulás egyenlő rögtöni öngyilkossággal.
  A repülők bevetése is kérdéses, azok a gépek valahonnan fel kell szálljanak, nekik be kell repülni mélyen az iráni légtérbe, elvégezni a feladatot, és utána, ha csak egy lehetöség volna, haza is akarnának jönni. Nos, nem fognak, szerencsétlenek. Csak az isten tudja hány rakétaüteg várja öket már az odautjukon, isten tudja hogy rázzák majd le a tömegével rájukrepülő iráni vadászrajokat, és csak ismét az isten a megmondhatója, hogy lesz a visszaút? Nagy valószinüséggel ez csak egyirányú berepülés lesz, Iránt bombázni, majd onnan élve kikerülni egy lehetetlenség. Ha mindezt az amerikai katonai vezetök nem látják, akasztófára való, katonáikat tudatosan a halálba küldő gazemberek, akiket a gyászoló szülök kötelessége lesz felakasztani.
  Folytassuk a miből.
  Az Amerikának az égvilágon semmi hasznot nem hajtó, értelmetlen afgáni jelenlét sok-sok milliárdjában volt , a nyomorogni kezdő amerikai átlagember már most morgolódik az esztelen pénzpocsékolás mián, ki tudja mire fog szavazni legközelebb, és ez nagyon fontos a mindenkori elnöknek. Ugyan miböl finanszirozna egy új, irdatlan pénzekbe kerülö haborút egy hatalmas Iránnal szemben, ki az az állat a szenátusban, aki megszavazná ezt a kiadást.Ha az amerikai kisember hirét veszi az új , eszméletlen pénzpocsékolási szándéknak, nem tartom kizártnak a Capitólium egy újbóli ostromát , most tényleg jogosan.
  És végzetül szegény csóró kis országom, iZRAEL.
  Megtámadni a hatalmas Iránt????
  Ugyan már, ha valamit sziv az ember, akkor adjon ki néha többet, de ne szivna mindenféle szart.

 110. 116 – bálint:
  Ez mind igaz, amit Iránról írsz, de ha megvan neki az atomfegyvere, akkor ezt be kell szorozni tízzel. Vagyis ezt meg kell akadályozni.

 111. Én nagyon örülnék egy UFO-s posztnak, talán volt is beígérve egy, dajtás közreműködésével.

 112. Putyin népírtással (genocide) vádolja Ukrajnát, mely az elszakadt területeken folyik állítólag.

  #https://news.sky.com/story/russian-president-vladimir-putin-compares-donbas-war-zone-in-ukraine-to-genocide-12491630

  Ezt ma hallottam ill. olvastam először. Hátha van valakinek több infója itt, hogy mi lehet ez. Van-e valóság alapja, vagy csak Oroszország ürügyet keres a támadáshoz?

 113. 120 Gyarmathy
  Objektív információt nehéz találni, mindkét oldal a maga igazát támasztja alá.
  Az oroszok ezt írják:
  https://ria.ru/20211209/putin-1763032349.html
  Kérés érkezett, hogy az orosz törvényhozásba vezessék be a genocídium, és a genocídiumra való felbujtás fogalmát.
  Erre Putyin reagált, hogy „beszélni kell a russzofóbiáról, mint első lépésről a genocídium felé. Ami ma a Donbasszban történik, azt jól látjuk és tudjuk. És ez nagyon emlékeztet a genocídiumra, amelyről ön beszél. De itt nagyon körültekintően kell cselekedni, hogy ne devalváljuk ezeket a fogalmakat. Gondoljuk végig.”
  Novemberben Putyin aláírt egy rendeletet a két önkényesen kikiáltott köztársaság humanitárius támogatásáról.
  Ezzel tulajdonképpen elismerte a térségbe kerülő áruk eredetét. Emellett a dokumentum megszüntette az export és import kvótákat, amelyek a Donbassz és Oroszország között voltak.
  Az ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy ez ellentétes a minszki megállapodással.
  Eddig 13000 halálos áldozata van a konfliktusnak.
  Azért azt elhiszem, hogy csípi a szemét az ukránoknak, hogy az oroszok lehetetlenné teszik, hogy a szakadárokat gazdaságilag megbénítsák, akik viszont ezt humanitárius segítségként állítják be…

 114. Ki és miért hagyta megbukni Völner Pált?
  @https://24.hu/belfold/2021/12/10/podcast-haromharmad-volner-pal/

  November 18-án mutatták be a Címlapon Magyarország című kötetet, amely a nyugati sajtó tükrében vizsgálja hazánk elmúlt 170 éves történetét. Kedden részben emiatt kérdeztük a ’48-as szabadságharctól a kiegyezésig tartó időszakot vizsgáló Hermann Róbert történészt. Podcastunkban, a HetiVálasz e heti epizódjában két másik közreműködő a vendégünk: az elmúlt harminc évről publikáló Tölgyessy Péter alkotmányjogász, illetve a bevezető tanulmány szerzője – és a könyvet kiadó Tranzpress ügyvezető igazgatója –, Szalay-Berzeviczy András. Miért veszélyes a tartósan rossz sajtó? Hogyan ábrázolták a világlapok a Gyurcsány-korszakot, és mikortól lettek igazán ellenségesek a jelenlegi magyar kormánnyal? Ezekről is kérdezi a vendégeket Vörös Szabolcs

  Az „Orbán” szó már melléknév és ige is – Tölgyessy Péter a rossz sajtónk veszélyeiről
  @https://www.valaszonline.hu/2021/12/09/tolgyessy-peter-magyarorszag-nyugati-sajto-podcast-hetivalasz102/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük