Lehet-e okosodni gyógyszerek segítségével?

VIP.105.

Can a Pill Make You Smarter? The

Brave New World of Smart Drugs

 

~q053A Virágot Algernonnak című sci-fi 1968-ban jelent meg magyarul. Csodálkoznék, ha nem olvastátok volna. Röviden a lényeg, hogy előbb egy egér (Algernon) majd egy retardált pasinak is átalakítják az agyát, ez utóbbinak 180 IQ-ra. A valóban igen jól megírt regény minden olvasóban felveti a kérdést, lehet-e az intelligenciát valami módon növelni. Algernon példáján okulva, nem lehet. Most mégis úgy tűnik, pirulák segítségével okosabbá válhatunk.

Az Ember sok ezer éve keresi a módját, hogy szellemi képességét javítsa, és most jött el az idő, amikor sokan úgy gondolják, hogy a modern tudomány megtalálta a megoldást – sajnos nem ellentmondások nélkül.

Az esszé szerkesztett fordítását elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

 

 

12 gondolat erről: „Lehet-e okosodni gyógyszerek segítségével?

 1. Az én időmben „kötelező” olvasmány volt, aztán volt belőle film is.
  A slusszpoént megtakarítottad, hogy az egér is meg a pasi (Charlie) is visszazuhan a boldog (?)tudatlanságba.

  Nekem régóta van olyan érzésem, hogy az intelligencia csak egy határig hasznos. A fölött, inkább kényelmetlen. Mint a pénisz. 20-25 cm-ig elismerést vált ki… De 30 felett megijednek tőle a nők.
  IQ-nál is, 150 felett magányos az ember, és azal kell együtt élnie, hogy jóformán mindenki hülyébb nála, senki nincs aki megértse. Ha talál egy másik hasonló IQ-st, az is a saját kínjával van elfoglalava.

  A könyv is súrolta a kérdést, hogy az intelligencia arrogánssá és önzővé tesz.

  Ami a témát illeti, hogy gyógyszerekkel lehet-e növelni az intelligenciát, szerintem lehet. Nem közvetlenül, hanem az akaraterő növelésével, mint az antideppresszáns gyógyszerek, hogy a problémamegoldást valamivel magasabb szintig akard vinni, ne add fel túl hamar. Aztán kialakulnak a tanulópályák, és az összefüggések felismerésének a képessége.


 2. 1:
  Itt alapvetően másról van szó. Ameddig szeded a drogot, addig okosabb vagy. Ha abbahagyod, akkor visszasüllyedsz az eredeti szintre.

  2:
  Bercikém! Itt nincsenek hülye gyerekek. A pontos eredeti címet azért adtam meg, hogy aki akarja, ki tudja magának keresni. Nincs szükség a segítségedre. 😀

 3. 1:
  Külön akarok foglalkozni a fasz mérettel. Az átlagos női hüvely hossza 14 cm, ami után jön a méhszáj, aminek a böködése nem kellemes. A hímvesszők átlaga szintén 14 cm körül mozog. Pornóknál iparkodnak 16-18 cm-es faszokat felsorakoztatni, ami átlag feletti (lehet irigyelni). A te 20-25 centid alapos túlzás, a 30 centi pedig egy vicc.

  A körülötted rohangáló sok hülye ember megszokható. Egy darabig bosszant, aztán leszarod. Egy másik 150-es veszélyes. Az intelligens emberek 95 százaléka ezt arra használja fel, hogy másokat kihasználjon, nem tisztességes módon.:D

 4. 5: Neked tudnod kell, sok 150-es embert ismerhetsz a Mensáról.

  Amúgy tapasztalatom szerint a méhszáj nem a hüvely végében van, hanem az elülső falán, a vége előtt. Nincs is 14 centire, ujjal elérhető, pedig 10 centis sincs az ujjam. A hüvely pedig képes tágulni is. De a 20-25 centi tényleg erős túlzás.

 5. Ábel , Tibor bá’

  „De a 20-25 centi tényleg erős túlzás.”

  Jó rendben…
  De én nem a funkcionális aspektusára gondoltam, hanem az „elismerés” oldalára… Fiú zuhanyozó, katonaság, a „méret számít-nem számít” vita, meg hasonlók.
  Az „igen nagy” és a „TÚL nagy” közötti különbséget akartam kidomborítani… ezek szerint sikertelenül.

  De azért jó látni, hogy méret ügyben rajtam kívül is vannak szakértők ? !!

 6. Csucshatas (limitless) c film is feszegette ezt a temat. Kulonfele temaju konyvekben is felmerul ez. De vajon mi lesz az eredmenye ha olyan hatarokat lepunk at amit aztan kezelni sem tudunk? Vagy lesz arra is ujabb tabi ? …a gyerek „veletlenul” raszokik aztan elkezd epiteni tomegpusztito fegyvert a sufniban… (Youtubeon keress ra a 40w/1MW hazi lezerpuskara. Ijeszto.) Vegulis lehet ez az ember utja, remeljuk lesz akkora szerencsenk hogy elkeruljuk a vesztunket is… Ha mar olyan kva okosak leszunk 🙂

 7. 6: „jó látni, hogy méret ügyben rajtam kívül is vannak szakértők”

  Te mások farkát méricskéled? 🙂

 8. A cikkben megjelölt szerek közül a zöldteát próbáltam. Nem tűnt fel változás. Igaz, nekem az sem tűnik fel, hogy éberebb leszek-e a kávétól.

  De lehet, hogy az a baj, hogy a 0-t akármennyivel szorozza a szer, az 0 marad! 🙂

 9. 10. Abel

  Amit én próbáltam, az a böjt…
  Sajnos nagyon nehéz dolog, de amikor sikerült pár hónapig ügyesen kombinálni a böjtöt és a kiegyensúlyozott étkezést, akkor szinte minden szempontból megsokszorozódtak a képességeim.
  Munkában is azt vettem észre, hogy egy-egy problémán sokkal hamarabb átrágom magam, és a legtöbb nem is tűnik problémának.

  Most nem tudom, hogy az éhség beindít-e valamilyen vegyületet az agyban, vagy csak a mérgező, blokkoló anyagok ürülnek ki, de a szellemi frissesség teljesen határozott volt.
  Lehet, hogy Drábiknak van igaza, és tudtunk nélkül szedjük a tudatmódosító-tompító szereket ?
  Mindenesetre, a történelem tele van esetekkel, hogy komoly döntések előtt a királyok/hadvezérek/szentek hosszabb rövidebb böjtöt tartottak.

 10. Hogy lehet egyébként ezeket a szereket beszerezni?
  A kreatin kivételével a többi vényköteles.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük