Legyen saját halálunk a téma

VIP.109.

 

Akit foglalkoztat saját halála, annak ez rányomja bélyegét arra, hogyan vélekedik a politikáról, az idegenekről, a vallásról, és sok minden másról.

A vitatémák között a halál ez ideig tabunak számított, de már nem az, hiszen (a múltkor már volt erről szó) léteznek halál-kávéházak, amelyekből az elsőt 2004-ben nyitották meg Svájcban, de hamarosan elterjedt az egész Földön, ahol az emberek egy csésze kávé és néhány sütemény mellett kiönthetik a félelmüket.

Az, hogy nem szívesen beszélünk róla, az arra utal, hogy félünk tőle, és ezért – ha lehet – nem gondolunk rá…….

___________________________________________________________

A teljes anyagot elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

39 gondolat erről: „Legyen saját halálunk a téma

 1. Nagyszüleimet nem hallottam halálfélelemről beszélni. Anyai nagyanyámat egy-két évvel halála előtt felkereste egy közvélemény-kutató, aki meglepődött azon, hogy nem hisz istenben, állítólag ez igen ritka öregeknél. Nem tudom, hogy amiatt-e, hogy a kommunizmus előtt születetteknél még általános volt a vallásos nevelés, vagy sokan megtérnek öregkorukra (a halálfélelem miatt). Másik nagyanyámnak nem is volt lehetősége igazán a halálfélelemre, mert alzheimer-es lett, így boldog volt az utolsó éveiben. Édesanyámat megviselte nagyanyám halála, és a saját halála kapcsán is az aggasztja leginkább, hogy nővérem hogyan fogja átvészelni.

  Tőlem szokták kérdezni utazásaim kapcsán, hogy nem félek-e, amit kicsit nehezen értelmezek. Sokszor voltam olyan helyzetben, amikor meghalhattam volna, himalájai buszozás során nem is rajtam múlik a túlélésem. Eszembe sem jut ilyenkor, hogy félni kellene, ez valami érzelmi fogyatékosság lehet nálam. Sokan bátornak tartanak emiatt, pedig nem vagyok az. Az a bátor, aki fél valamitől, mégis bevállalja.

  Kerülöm a céltalan kockázatot, nem űzök extrém sportokat, de nem töröm magam azon, hogy mindig biztonságban legyek, mindenáron egészséges életmódot éljek. Az fél leginkább valaminek az elvesztésétől, aki nagyon kötődik az adott dologhoz, aki nem tudja elképzelni az életét nélküle (kis képzavarral). Próbálok minél tovább élni, mert vannak kitűzött céljaim, és vannak emberek, akiknek a boldogsága, boldogulása azon is múlik, hogy én életben vagyok-e, és persze kíváncsi vagyok, hová fejlődhetek, hogyan alakul az emberiség sorsa. Ha lesznek gyerekeim, akkor nyilván inkább fogok félni a haláltól, jobban fogok vigyázni a testi épségemre, mert felelős leszek az ő életükért, nem csak a saját életemet fogom kockáztatni.

 2. 1:
  Hát igen: „Édesanyámat megviselte nagyanyám halála, és a saját halála kapcsán is az aggasztja leginkább, hogy nővérem hogyan fogja átvészelni.” A poszt szerint az utódok hátrahagyása egy fajta túlélési érzést nyújt. A felmérés eredménye engem nagyon meglepett.

 3. Tibor bátyám nincs mitől féljél. Nem véletlenek az akármilyen vallások öröklétei. Az újjászületések között pedig nem fogsz érezni semmiféle türelmetlenséget. A voltam-vagyok-leszek folytonos. Nem kényszer feladni a nyugtalanságodat, egyszerűen csak jobb nélküle. Ha sietni akarnál vissza, égettessed el a testedet, vagy dobassad bele valamelyik nagy vízbe. Ha a koporsót preferálod, akkor nagyobb eséllyel maradhatsz lokálpatrióta. Semmiről nem akarlak meggyőzni, idő kérdése, tudatosulni fog benned is. Take it easy mate

 4. 3:
  Köszönöm a jó tanácsokat, de nemigen van rá szükségem, mert kellően el tudok igazodni a dolgok között. Viszont úgy veszem ki a szavaidból, hogy biztosra veszed téged megelőző elhalásomat. Na erre ne fogadj! Vannak az életben meglepő dolgok.

 5. 2: „az utódok hátrahagyása egy fajta túlélési érzést nyújt”

  Ne mond, hogy ez téged meglepett. Az ember a gyerekeiben egy kicsit valóban tovább él – tudati valójában persze nem, de genetikailag egyértelműen, a szokásaiban is valamelyest. Szokták azt is mondani, hogy valaki addig „él”, amíg emlékeznek rá. Én pl. hajlamos vagyok elhalt rokon hagyatékából elkérni valami rá emlékeztető tárgyat, amire időnként ránézve egy pillanatra az eszembe jut. Persze, aki meghalt, annak ez tök mindegy, az emlékezés az élőknek fontos (már akinek). 🙂 Racionálisan nézve, ez teljesen felesleges szentimentalizmus részemről. 😉

 6. 5:
  Engem a felmérés eredménye lepett meg, ami jóval több, mint az idézett fél mondat. Mivel nem vagy előfizető, nem tudhatod. Ezen segítve elküldöm neked a fordítást.

 7. 6: Thx. Bár nem értek egyet a kivételezéssel. 🙂

 8. 7:
  Éppen hogy nem kivételezés, hanem az ellenkezője. Beszállsz egy vitába (nevezzük így) Jani előfizetett, te nem. Nem álltok azonos platformon.

 9. 3. Néhány technikai infót, kicsit részletesebben, igazán megoszthatnál velünk, ha nem titok. (ja a reinkarnációról és a hozzá kapcsolódó okosságokról) Közeli érintettség okán.

 10. 3.Él a Felvidéken egy 1o4 éves bácsi.Megkérdezték,mi a hosszu élet titka?
  ,,Nem szabad korán meghalni,,- hangzott a bácsi válasza.
  A bácsi titulus egyébként csak 9o felett dukál,ha jól emlékszem.Feltételezem ezért a ,,bátyám,, megszólitás részedről.
  A dologra nem lehet felkészülni és ezt épp nemrégiben éltem át egy baromarcú beelőzése kapcsán.Pár tized másodpercen múlt,nem többön.Hálisten a reflexeim még jók.
  Méltatlanul kevés a hozzászólás.Pedig a téma nem is olyan rémisztő.

 11. 10:

  Én ezt úgy hallottam, hogy csak szépen szorgosan kell venni a levegőt minden percben csak folyvást állandójan… 🙂

 12. 10:
  Depedig. Pont azért nem szólnak hozzá, mert nem mernek. Tudod, él az a közmondás, hogy ne fesd a falra az ördögöt. 😀

 13. Nem is olyan régen a nagyszülőket, görnyedthátú, púpos, megfáradt embereknek ábrázolták az olvasókönyvekben. Ma,ha így tennének, a gyerekek nem ismernének rá bennük a nagyszülőkre.
  Az, hogy napjainkban rohamosan tolódik ki az életkor azt mutatja, a megkérdezettek nem őszintén válaszoltak.
  Fura dolog ez az élni akarás.
  A bringások ürhajósnak öltöznek, arra az esetre, ha elesnének. De simán leugratnak a járdáról a száguldó autók közé. A másik tömi magába a vitamint, bio kaját eszik, majd elindul megmászni a világ legveszélyesebb hegyeit.
  Úgy tűnik, van egy hatalmas kettősség az emberekben. Szeretnének sokáig egészségesen élni, de közben orosz rulettet is játszanának.

  Az egyik rokonom nagyon meg akart halni, viszont mindent megtett annak érdekében, hogy tovább éljen.
  Vesés voltam. Néha kórházba kellett mennem a vesekő kihajtása miatt.
  Soha nem találkoztam egyetlen egy beteggel sem, aki megitta volna a 4-5liter javasolt folyadék mennyiséget és ugrált volna annak érdekében, hogy a kő minél hamarabb kijöjjön belőle.
  Ezt a hozzáállást nem tudom megérteni.
  Azt gondolom, ha a világmindenség tízmilliárd évet vajúdott, hogy létrejöjjek és tudatomra ébredhettem, vagyok elég értékes a szememben, hogy vigyázzak magamra.

 14. 12: „azért nem szólnak hozzá, mert nem mernek” Ezt nem hinném. Valamiért most van egy általános pangás.
  A téma is olyan, hogy igazából a 80 éven felülieket érdekli… 😉 🙂

 15. 13. Károly
  „A másik tömi magába a vitamint, bio kaját eszik, majd elindul megmászni a világ legveszélyesebb hegyeit.”
  Ezt a hozzáállást én sem tudom megérteni. Valamennyire odafigyelek, hogy egészségtelen dolgokat ne egyek napi rendszerességgel, de ha kedvem van hozzá, vagy kínálják, akkor elfogyasztom, káros szenvedélyeim is vannak. A közérzet is erősen befolyásolja az egészséget, az elégedett hozzáállásom szerintem szerepet játszik abban, hogy nem gyakran vagyok beteg. Nem keresem az életveszélyt, hogy az adrenalinmámort újra meg újra átéljem, lehet kalandokba belefutni állandó életveszély nélkül is.

  „Szeretnének sokáig egészségesen élni, de közben orosz rulettet is játszanának.”
  Ebben alighanem szerepet játszik a rossz helyzetfelismerés. Egy másik lényeges szempont még szerintem, hogy egész fiatalkorukat betáblázva élő emberek intenzív élményekre vágynak, hirtelen próbálnak tartalmat adni az életüknek, esetleg egyedivé válni. Szerencsétlen esetben már bölcsödével kezdődik a tortúra, majd 8 év általános, 4 év gimi, 5-10 év egyetem, majd „szerencsés” esetben rögtön egy cég elvárásainak kell megfelelnie. Egyre kevesebb szabadidő, szabad döntés, egyre több kötelesség. Mire pénze van, addigra már csak a hétvégékkel, évi két hét szabadsággal gazdálkodhat. Ebbe kell belesűríteni az életet. Amíg meg nem találja a párját, persze hogy bulizni és/vagy extrém sportolni fog.

 16. 14.

  Én még csak 40 felett vagyok (igaz már közelebb az ötvenhez) de érdekel a téma, csak nem izgat annyira. Előbb-utóbb mindenképpen meghalunk, az a lényeg, hogy igyekezzünk hasznosan tölteni az időt, akármennyi is van hátra belőle. Ha most lenne vége, akkor se zavarna, elég sok minden történt már eddig is. Nyilván szeretném megérni, hogy felnőjenek a gyerekeim, lássam az unokáimat (esetleg dédunokáimat), a sor végtelen, de úgysem én döntöm el, mi sikerül belőle. Amúgy szeretek élni, jó buli

 17. 15: Ezt abszolút alátámasztom. Én meg is értem, ha valaki extrém sportokat csinál, amíg nincs gyereke. Nagyszerű dolog a hegymászás például. De hogy valaki több gyerek mellől elmegy kockára tenni az életét, azt nem értem. (Arról nem beszélve, hogy az összes megtakarítás el tud menni egy-egy ilyen drága sportra.)

 18. 17. Ábel
  Gondolom, leginkább Erőss Zsolt jár a fejedben. Ezt anno a halála után megtárgyaltuk, voltak, akik kegyeletsértőnek érezték, és védelmükbe vették őt. Én nem tartom helyesnek, hogy példaképet csináltak belőle, és iskolát neveztek el róla Csíkszeredán. Szerintem nem olyan példát kéne a gyerekek elé állítani, aki belehalt abba, hogy mindenáron meg akarta valósítani a lehetetlen célját, aminek ráadásul nincs társadalmi haszna, magával vitt a halálba még egy hegymászót, és két gyereket hátrahagyott. Azt a nőt sem értem egyébként, aki két gyereket szült egy Erőss Zsoltnak.

 19. 18: Erőss Zsolt egy eklatáns példa, de nem ő az egyetlen.

 20. 18 & 19:
  Nagy Imrének is fontosabb volt, hogy emlékezzenek rá, mint a saját élete. Sőt Jézus Krisztus ugyanebben a betegségben szenvedett.

 21. Re:20
  Bevetted az egyházi dogma egyik nagy hazugságát, miszerint Jézus(Isa próféta név alatt fut a Koránban) a mennybe ment… 🙂

  Ezzel szemben Jézus szépen elhúzta a csíkot távol keletre,és Indiában halt meg. Mondjuk prófétának valóban próféta volt, és munkássága több ezer éve meghatározza Európa kultúráját(ezt próbálják most szétbarmolni), ezt nem lehet elvitatni tőle.

 22. 21.

  Erről van valami „szakirodalmad”?
  Lehetőleg ne olyan, amiből kiderül, hogy párthus herceg volt, vagyis magyar 🙂

 23. Isa(Jézus) próféta valódi neve Josua Ben Miriam, szűz Máriával együtt benne vannak a Koránban. Tessék elolvasni,vagy megkérdezni egy érintett migránst/helyi rabbit 🙂
  Onnan sejthető hogy élt még, hogy a IV. buddhista zsinat említést tesz róla, mint jelenlévő személy.

 24. 15. Jani,
  „Egyre kevesebb szabadidő, szabad döntés, egyre több kötelesség. Mire pénze van,”
  „Ebbe kell belesűríteni az életet.”
  Egyetértek.
  Ha csak az elmúlt hetet nálam töltötte volna egy selfi huszár, jobban becsülné az életet. Most, a bírka ellések idején minden nap 18-s karikát kapna.

 25. 23: Valószínűleg az epilepsziás, analfabéta birkapásztorból lett gyilkos zsarnok könyve a VII. századból hitelesebb, mint Jehosua sokezer személyes ismerősének hagyománya.

  A buddhisták pedig, amikor megérkezett a területükre a kereszténység, kitaláltak egy mesét, hogy tulajdonképpen Jézus is buddhista volt. Hogy védjék a saját befolyásukat.

 26. 25.
  nekem is az jutott eszembe, hogy miért pont egy 600 évvel később íródott műnek higyjek, mint egy olyannak, aminek egy része 20-30 évvel az események után keletkezett

 27. 25, 25: Furcsa, hogy az egyik irománynak hisztek, a többinek nem, miközben mindegyik az írói fantázia terméke. 😀

  Ha a Bibliát tényleg Isten diktálta, miért ne diktálhatta volna /Allah ‘néven’/ a Koránt? Lehet, elege lett a zsidókból, így később az arabokra tette a voksát… 🙂

 28. 27: Egyrészt Isten nem diktál. Másrészt a Korán tele van agresszióval és igazságtalansággal, ami alapvetően ellentétes Istennel, ezért nem lehet köze hozzá.

 29. 28: „tele van agresszióval és igazságtalansággal” Olvastad te az Ószövetséget? 😀

  Különben mi Isten akarata? Hogy megsüljünk a globális felmelegedés miatt? Vagy kitalál majd valami jobbat? 🙁

 30. 29: Az ószövetséget is gyilkosok és gonosztevők írták.

  Hogy mi Isten akarata? Hát én azt honnan tudjam? Néhány aprósággal kapcsolatban sejtem: hogy hagyjam abba a netezést, és dolgozzak végre. De nagy általánosságban?

 31. 29. Observer

  „Olvastad te az Ószövetséget? ? ”

  Az Ószövetséget a Níceai zsinaton csapták hozzá a Bibliához, miután kiszórtak pár apostoli evangélumot… Nyilván politikai okokból, mert a Római Birodalomnak szüksége volt egy „fogat-fogért” elvre, meg a bálványimánók kiirtására felszólító parancsra. Így lett államvallás a „kereszténység”.

 32. 25. Ábel

  „A buddhisták pedig, amikor megérkezett a területükre a kereszténység, kitaláltak egy mesét, hogy tulajdonképpen Jézus is buddhista volt.”

  Az igazat megvallva, Jézusnak több közös vonása volt a buddhizmussal, mint a zsidó vallással.

 33. 31: Akkor már csak azt nem értem, Jézus mért olvasott fel a Tórából különböző zsinagógákban, és mért idézett belőle lépten-nyomon? Sejtette, hogy majd a gonosz rómaiak hozzáhamisítják, és így akart segíteni nekik?

 34. 28, 30: Következetlen vagy 😀 :

  „ami alapvetően ellentétes Istennel”
  „Hogy mi Isten akarata? Hát én azt honnan tudjam?”

  Az előző hozzászólásban (28) még tudtad… 😉

 35. 27
  Nem diktálta, emberek írták, az Újszövetség esetében még tudjuk is, hogy kik (vagy, hogy kinek tulajdonítják), sőt, azt is lehet sejteni, hogy mikor, a különböző – más, nem keresztény forrásokban is dokumentált – eseményekre, személyekre utalások miatt. A római birodalomban élő kortársaknak, akik valószínűleg vissza tudtak emlékezni pár tíz évvel korábbi eseményekre, valószínűleg kevésbé nagyokat lehetett hazudni, mint a pár száz évvel később, máshol élő embereknek.

 36. 35: „emberek írták”

  Bevallom, erős volt a gyanúm. 🙂

  „nem keresztény források”

  – Hát azok bizony Jézusról nem írnak, ami pl. Josephus Flaviusnál szerepel, bizonyítottan utólagos betoldás.

  „vissza tudtak emlékezni pár tíz évvel korábbi eseményekre”
  – Persze az újszövetségi sztori is hitelesebbnek tűnik, ha valós, megtörtént eseményeket is beleszőnek. 😉

 37. 36.
  A keletkezési kor meghatározásával kapcsolatban írtam a nem keresztény forrásokról. Pl. valaki múlt időben beszélt a jeruzsálemi templomról, tehát feltételezhető, hogy az után írta, miután Titus lerombolta. Aztán az Iron Maiden számból is ismert „number of the beast” 666-ról is feltételezik, hogy Néró nevével kapcsolatos szójáték, tehát az a szöveg, amiben említik Nero idején keletkezett.
  Ha Jézus létezését nem is fogadod el, azért pl. Pál létezése eléggé dokumentált?

 38. Minek után az itteni hozzászólásokból is ragyogóan felmérhető, hogy a hívők fanatikusak— bocsánat, olyan mélyen hisznek és vannak meggyőződve az isteni igazságban, hogy kifejezetten kötelességnek érzik az alkalom adta csalásokat a „szent cél” érdekében. Ezért semmilyen sok száz éves „bizonyíték” nem fogadható el bizonyítéknak.

  Pál természetesen létezett. Ő találta ki a legtöbb csalást. Ő volt a történelem első megélhetési hitszónoka. 😀

 39. 33. Ábel

  „Akkor már csak azt nem értem, Jézus mért olvasott fel a Tórából különböző zsinagógákban, és mért idézett belőle lépten-nyomon?”

  Ha elolvasod, hogy MIKET olvasott fel a Tórából, akkor megérted :

  Lukács 4:18 Az Úrnak Szelleme van és rajtam, mivelhogy felkent engem, hogy a szegényeknek az evangyéliomot hirdessem, elküldött, hogy a töredelmes szívűeket meggyógyítsam, hogy a foglyoknak szabadulást hirdessek és a vakok szemeinek megnyilását, hogy szabadon bocsássam a lesujtottakat…

  És hogy a zsidók hogy fogadták :
  Lukács 4:28 És betelének mindnyájan haraggal a zsinagógában, mikor ezeket hallották.
  Lukács 4:29 És felkelvén, kiűzék őt a városon kívül és vivék őt annak a hegynek szélére, a melyen az ő városuk épült, hogy onnen letaszítsák.

  Gyakorlatilag a zsidókat a saját pályájukon, a saját fegyvereikkel verte meg.
  A zsinagógában pont azt bizonygatta, hogy ő egészen másképp gondolja a lényeges dolgokat.

  Ezért feszítették meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük