k é r e l e m

70 légköbméteres szobámba szeretnék

légkondit beszerelni. Kérek tanácsot attól,

akinek van tapasztalata milyen gyártmányt,

milyen típust vegyek? Fő szempont, hogy ne

kelljen állandóan javítani, és ne legyen túl drága.

 

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________

54 gondolat erről: „k é r e l e m

 1. 70légm3-re bőven elég egy 2,5-3kW termikus teljesítményű split klíma. On-Off-os klímát ne, helyette inverteres klímát vegyél(jobban modulálja a hűtési/fűtési teljesítményét egy inverteres masina).
  Ha nem túl drága, de jó légkondi kell, akkor minőség-ár növekvő sorrendbe következő:
  Midea
  LG/Samsung
  Fischer
  Panasonic
  Daikin

  Noname Tesco-s/madaras teszkós 🙂 klímát ne vegyél. Pár év után nem lesz pótalkatrész, felszívódik a forgalmazó,stb.
  Családban Fischereket nyúzunk, egyik 6 éves 2 beltéris( 2×2,5kW-os,semmi baja), másik fél éves és ezzel fűtünk(1×5kW-os szimpla). Következő gép Panasonic lesz, mert masszív mínuszokban a fűtést csak a márkás masinák bírják szusszal.

 2. Én is az inverterest ajánlom, 3,5kW-ost. Ez elviselhetővé fogja tenni a szoba hőmérsékletét, de nem tud 38 fokban, 20-at csinálni ekkora szobában. A 2,5kW-os nagy melegben folyamatosan menne, akkor már megvehetnéd az on/off-ost (az olcsóbb). A márkáshoz van alkatrész, a kínai meg beszarik és nagy eséllyel kuka. A jobbakra lehet 3-5 év garancia. Szerintem 120-150eFt az ársáv amiben megtalálhatod a megfelelőt. Amivel javíthatod az élettartamát/teljesítményét: Rövid távolság a kül és beltéri között, lehetőleg ne süsse a kültérit a nap, vagy minél kevesebbet. Nekem Electrolux van, de szívesen vettem volna Daikint… 🙂 Az 10 évig tuti menne hiba nélkül…

 3. 3!
  Na akkor azért is.Nekem noname van,(coolstar)jó hagyományos kínai,és 7-8 éve hiba nélkül megy.Nem inverteres,hűtés fűtés kiválló,ja és szárítás is van benne…C kategóriás,és nem látom a villanyszámlát hogy pörögne..3,6kw-os,és 130 négyzetmétert látok el vele gyönyörűen..(ha kint 40 fok van,25-öt tud,de az elég is..)
  Tibor bának elég egy 2,6-os split klíma..Rövid távolság a kültéri és a beltéri közt,max 6 méter..Szerintem meg nem kell drágát venni..A szomszédok akkor is fognak irigykedni.. 🙂
  (Túl van misztifikálva belőle a drágább cucc,belenyúlhatsz egy márkásba is úgy,hogy csak állandóan bajod lesz vele)

 4. Re:trobert
  Klímák 90% kínai.
  Csak az nem mindegy, hogy milyen ársávban kínai…
  Pl Daikin 100%-ban japán, Panák egy része is, de pl Fischer biztosan kínai, cserébe egyáltalán nem gagyi.

  Tibor bá’:

  Tudom hogy nem szereted a linkeket, de nézd ezt végig:
  http://www.szegedklima.hu/
  Itt bármit kimazsolázhatsz. Sok segítséget ad abban, hogy pontosan mit vegyél.

 5. Melike,
  Akkor ne sürgesd az Áramszolgáltatót hogy cseréljen nálad órát. A klímád bekap 50Ft-ot óránként amikor meleg van… 🙂

 6. Re:melike
  Coolstart ismerem, mákod van hogy még működik…
  Ex-szomszédomnak 1 szezont bírt ki, folyamatosan ereszti a klímagázt 🙁 Csak megjegyzem, hogy pótalkatrész nincs hozzá, egyszerű beltéri panel csere már totálkárt eredményez…

  És nem lennék büszke a C osztályra. Ha valaki huzamosabb ideig használja, rámegy a gatyája a villanyszámlára. Egy olcsó inverteres is hozza az A/A+-os energia osztályt.

 7. 5!
  Azt ne felejtsd el hogy a klímát,nem kell egész nyáron éjjel nappal használni.Nekem a tetőtérbe van a lakás,és 3 hetet szoktam használni egész nyáron,többre nincs szükség..Persze csak nappal.. 🙂 (A fűtésre használt két szivattyúm többet fogyaszt,nekem az ami sok,az dobja meg a számlát inkább,mert azok viszont egész télen mennek éjjel-nappal..)
  6!
  Nem vagyok megijedve.Nem tudom mit művelt vele a szomszédod..Nem engedi a gázt,tavaly töltettem rá ,egy kicsit,de csak a biztonság kedvéért,de az olyan kevés volt,hogy ha nem töltetem rá sincs semmi gond.. 🙂 Ezért mondom,hogy kifoghatsz jót,olcsóbb kategóriából is..És a drágábból is kifoghatsz rosszat..

 8. 1:
  A minőség fokozatosan javul, tehát a Daikin a legjobb?

  4:
  Nem szeretem a linkeket? Fafej! 😀

 9. Nálunk sok Daikin üzemel technológiai klímaként. Éjjel nappal mennek. Nagyon ritka a meghibásodás. Ez látszik az árán is.

 10. 8,
  Bevonzottad a 10-ből 1 nyerő gépet. 🙂
  Így kell ezt csinálni!

 11. 4:
  Szeged rohadt messze van tőlem.

  A Daikin a legdrágább, még 800.000 Ft-os is van.

 12. Re:Tibor bá’

  Midea az olcsó, de még nem vacak kategória, Daikin a marha drága de soha büdös életben nem döglik meg kategória.
  Nem véletlenül van 90%-ban szervertermekbe Daikin klíma(maradék Panasonic :)…
  Szeged klímát csak válogatásra ajánlottam neked, mert jól kimazsolázható belőle a gyártó-típus. Ha megvan amit elbír büdzsé, lehet célzottan keresni Bp. környéki cégeknél.

 13. 13:
  Én inkább lemennék a Panasonicra. Úgy néz ki, hogy 250e helyett 150e. Szóval azonos kategóriában 100 rongy különbség nem semmi. Ki tudnám nyögni a 250-et is (ha muszáj 😀 ) de kérdés, hogy valóban kapok-e valamit az 100e többletért?
  A telepítést én akarom végezni. A cső bekötéseket nem, de a többit igen, mert van egy vakablakom, amit át kell törni és rárakni a konzolokat. Ezért nem fizetek, de a cső csatlakozáshoz spéci szerszám is kell, meg gyakorlat. De hagyom magam lebeszélni. 😀

 14. Halkan jegyzem meg, hogy ha már megcsinálják a klíma gépészeti összerakását, akkor ugyan abból a pénzből be is kötik üzemkészre… Kb plusz 10 perc meló nekik, neked viszont létrán ugrálás és boltba járkálás, hogy milyen konzolt vegyek az XYZ készülékhez. Nagyságrendileg 40eFt lesz kulcsrakészen a klíma felszerelése, vagy akciósan veszed(pl 2013 nyarán a Samsungokat) és ingyen felrakják.

  Miből ismerszik meg a jó klímaszerelő:
  Rézcsöveket és villamos vezetékeket kulturált módon bekábelcsatornázza.
  Márkás ütvefúróval/szerszámmal dolgozik, nem szopatja magát gagyi géppel.
  Keményforrasztó aparátja van.
  Vákuumszivattyúja van. Utóbbi különösen kritikus, mert az olcsójános szerelők ezt nem használják, cserébe biztosan marad levegő/víz a rendszerben, ami pár év után klímahalált fog eredményezni(elsavasodik a kompresszor olaja, és kilukad valahol).
  Gyorsan és rutinosan dolgozik.

  Témát csak azért ismerem ennyire, mert split klímával fűtök(gázt kiköttettem), ezért alaposan körbe kellett járnom a történetet.

 15. 15:
  Köszi dajtás.
  Csak hogy tud. A nagyszobánk keleti falán volt egy ablak (a déli oldalán kettő + kijárat a teraszra). 10 éve a keleti ablak alá települt a PC. Ablak lesötétítve. 5 év után kiderült, hogy az ablak felesleges. Ekkor felfalaztam élire állított kistéglákkal. Belül a téglát ledeszkáztam, a deszkára rászegeltem egy tetszetős szőnyeget. Erre akarom rárakni a kültéri egységet. Ennek nem lehet nekiesni ütvefuróval, mert szétmehet a fal, ami különben erős, mert cementes malterral kötöttem össze a beáztatott téglákat. De okosabb, ha én csinálom kíméletesen. A beltéri egységet is én akarom felszerelni. Az igazi szerelést természetesen átadom. – ez az elképzelésem.

 16. Re:Tibor bá’
  Ok értem, akkor már csak egy dolgot kell megoldanod, hogy hogyan rakod fel létrán állva a kültérit 🙂
  Fizikai felszerelés nem atomfizika, egyedül a spec. szakszerszámok miatt kell szerelőt hívnod.

 17. Tibor bá, szerintem te ne szerelj semmit. /Nem mintha nem lennél rá képes, de nincs értelme, mert lehet, hogy akkor nem lesznek hajlandók bekötni./ A lényeg, hogy leinformálható céget keress, aki már évek óta a piacon van. Komplett bekötésnél a cég vállalja a garanciát…

  Nálunk LG klímák vannak, nincs velük gond, bár a két régebbiben időnként – kikapcsolva – kattog valami…

 18. Én meg amondó vagyok, h a helyes felszerelés/üzemeltetés már félsiker. A kültéri a lehető leghűvösebb helyen, a beltéri fej felett 20-30 centivel, s fontos h hosszában hűtse a helyiséget, valamint lényeges időnként bekapcsolni, ugyanis a gumigyűrűket a gázban elnyeletett olaj tartja rugalmasan ami a kompresszort is keni.
  Tibor bá a rézcsöveket határozott mozdulattal összecsavarod a tipusok jelentős részében benne a gáz, a rézcsövek kültéri részét esetleg lakksprayvel befújni felcsiszolás után.

 19. 7!
  „És nem lennék büszke a C osztályra. Ha valaki huzamosabb ideig használja, rámegy a gatyája a villanyszámlára. Egy olcsó inverteres is hozza az A/A+-os energia osztályt.”

  Jajj ne magyarázz már nekem..Tapasztalatomat írtam le.7-8 éve megy nekem rendesen,energia zabálás nélkül,te meg itt papolsz az energia zabálásról.Neked volt ilyen tapasztalatod?Vagy csak a másikat söpröd az asztalról..Menj már..Akkor olyat kell venni ami termeli is az energiát..
  Mivel nem használod állandóan éjjel nappal egész éven,mint a hűtőszekrényt,vagy a mosógépet,nem nagyon veszed észre a különbséget..Neked a fűtésre megint más kérdés..Tibor bá sem szervertermet szeretne hűteni vele egész éven..
  11!
  🙂

 20. 20:

  Így igaz. Évente max. 4-6 hét kánikula van. Néhány kilowatt ide vagy oda nem érdekes.

 21. Re:Melike C osztályt lassan kivezetik ugyan úgy,mint a 100W-os izzót… Csak egy előnye van:olcsó
  Nem tisztem Tibor bá’ helyett dönteni,de én már nem vennék C osztályú(ON-OFF) klimát.

 22. 17 (dajtás): Ha építettem (saját kacsóimmal, áram nélkül) egy 4 szintes házat, talán erre is képes leszek.

  18 (Observer): Mielőtt kifizetem a cuccot, megbeszélem a céggel, hogy ki mit csinál, és részletes számlát kérek. Nem a 6.20-as vonattal jöttem. 😀

  22:
  On-off-ról szó sem lehet.

  Máskülönben mindenkinek köszönöm a hozzászólást, sokat okosodtam egy olyan témában, ahol lövésem se volt.

 23. Ha tudod Tibor bá’ akkor tárgytalan, de az On-off klímák azt jelentik, hogy a kompresszor teljesítményét nem lehet állítani.
  Gép vagy megy vagy nem megy alapon működik, ergo a kompresszor rángatja a hálózatot. Ez csak akkor okoz gondot, ha a klíma villamos hálózata gyönge, rosszul méretezett, esetleg Al-ból van a vezeték…

 24. 25. És olyan klíma van, ami nem árammal működik? Mert van egy olyan érzésem, hogy az idei elninnyó úgy megpakol meleggel, hogy a hálózat nem fogja bírni a terhelést, ahogy volt már 2007-ben is. Akkor aztán nemcsak klíma nem lesz, de esti híradó sem, ahol majd figyelmeztethetnék a lakosságot, hogy ugyanbiza ne járassák már annyit a több ezer wattos klímáikat. 😀 2007 óta gondolom jócskán megszaporodtak a háztartásokban a klímák. Szóval mit lehet csinálni 45-50 fokban nélküle?

 25. 24:
  Az már kiderült, ezért választom az invertereset, és 3,5 kW teljesítményt.

  25:
  Az idei év nem lesz El Nino. Ezt néhány napja írtam. Az előre hozott magyar nyár ott egyenlítődik ki, hogy napok óta az Északi-sarkon újra befagy a tenger. Már fél millió km^2 terület fagyott újra be.
  Az El Nino pedig a Csendes-óceán déli medencéjének a melegedésétől függ. Ez pillanatnyilag „neutrális” vagyis se El Ninio, se La Nina.

 26. Azé tessék má utána nézni milyen bonyolult technikai bravúr egy állítható teljesítményű kompresszor, tehát nem a hosszú élettartam záloga, szemben a hálózatrágatással.
  Ha most valaki lehurrog, elmegyek a klímás haveromhoz, s lefényképezem az ilyen típusú kicserélt kompresszorok hegyét s belinkelem ide hehe.

 27. Tibor bá’,

  Neked egy jó kút kellene, amiben 10 – 15 C fokos víz van, egy keringető szivattyú és egy belső hőcserélő. A magasabb hűtőközeg hőfoknak köszönhetően kisebb lenne a párakivétel az átforgatott levegőből, ezáltal „ergonomikusabb” eredményre jutnál, folyamatos kégforgatással elérnél egy stabilabb hőmérsékletet és a rád fújt levegő nem okozna sem tüdőgyulladást, sem izületi bántalmakat. Lenne egy 50 W-os keringetőd és egy 100 W-os légforgató ventilátorod 18 óra üzemidővel, 4000 Ft-os havi villanyszámlával. Én ebben gondolkodnék.

 28. Miért nem értjük meg h a faék óta minden technikai találmány könnyebbé de egyben bonyolultabbá, ezáltal szervizigényesebbé teszi az életünket???
  Fogyasztás kérdésben Melikének van a legtöbb köze a valósághoz. Ha pl mindenki vásárolna egyszerre egy energiatakarékosabb készüléket az háztartásilag mérhető fogyasztás csökkenést nem okoz de népgazdasági szinten egy erőműnyi energiát lehetne spórolni.

 29. 30:
  Van kutam, de a vízhozama alacsony és igen változó a mindenkori időjárás függvényében. Már olyan év is volt, amikor kiszáradt. Erre nem lehet támaszkodni. Különben a hőcserélő se túl olcsó. A kutam 20 méter mély, onnan felemelni a vizet nem 50 Watt teljesítményt igényel, persze nem is 3,2 kW-ot. De szerencsére évente csak pár hét.

  31:
  Azért ez egy kicsit populista szöveg. Nem a szerviz igény a probléma, hanem az, hogy minél bonyolultabb egy berendezés annál könnyebben fingik valami ki benne, mert annál több alkatrész van benne.

 30. 32:

  Tibor bá’, a víz emelés érdekes kérdés, mert ha zárt hurokban vissza is engeded, akkor nem ugyanaz az emelőmagasság, mint amikor nyitott rendszernél „feldaruzod”. Az épületekben a fűtőköri keringető nem kelol, hogy 10 m emelő magassággal menjen egy 8 m magas házban. Az is igaz, hogy 10 m mélyság után necces a helyzet, így már valóban zárt rendszerű, túlnyonmásos, kút hőcserélős megoldás kellene, ez valóban öngólos. A 10 m alatti szisztémánál a vízszint alá visszavezetett, lefelé menő vízoszlop nem „szakad” szét, mert a légköri nyomás ellensúlyoz. Az én ötletem valóban nem lenne egyszerű 20 m mélységben.

 31. 33:
  Az igazi kérdés az lenne, hogy a kút betongyűrűi el tudnak-e vezetni annyi hőt a környező talajba, mint amennyit a rendszer megtermel. Mert addig ok, amíg a kb 2 m^3 víz elnyeli a hőt, de mi van az után, hogy a kútban van 2 m^3 langyos víz?

 32. Laikusként a nyomásproblémára az jutott eszembe, hogy víz helyett lehet levegőt fújni a hőcserélős csőbe, ami lemegy a kútba, utána befújni a lakásba. Így az udvar egy hűvös pontjáról érdemes szívni a levegőt, nem a lakás felmelegedett levegőjét visszaküldeni.

 33. 35:
  mikor 38-40 °C a hőmérséklet, akkor az azt jelenti, hogy árnyékban a levegő ilyen meleg. Ezzel nem lehet hűteni. Máskülönben hűtőközegnek levegőt használni víz helyett nem túl okos dolog, mert a két közeg fajhője között óriási a különbség.

 34. Továbbra is csak laikusként ötletelek. Hűvös helyként gondoltam például épület északi fala mögötti részre, ahol az árnyékban lévő fal és esetleges járda a normál árnyékbeli hőmérséklethez képest is lehűti a levegőt. A fajhő különbség érvre meg nem nagyon látom a különbséget, hogy a kútban adja át a „hideget” a víz a cső falán át kintről befelé a levegőnek, vagy a házban bentről kifelé. Csak ez utóbbi esetben volt még egy hőcsere (persze gazdaságosabb) lent a kútban is víz-víz között.

 35. 34
  Tibor bá’ miért akarnád, hogy a felmelegített víz kihűljön?
  Télen fűthetsz vele 🙂
  Olvass utána az Aquifer Termal Energy Storage rendszereknek.
  Bár a klímakérdésedre nem válasz, de hátha érdekesnek találod.
  http://www.underground-energy.com/ATES.html

 36. 38:
  Nem találtam érdekesnek.

  Egy ásott kút mélyén kb. 14 °C uralkodik. Ezt fel lehet használni hűtésre, de a visszaáramlott víz viszi magával a hőt, tehát felmelegíti a kútban lévő vizet, amit el kell vezetni a környezetbe. De egy kb. 0,7 m^2 területű kút, amiben a vízoszlop magassága mondjuk 1,5 m, nem tud annyi hőt elvezetni, mint amennyire szükség lenne. Ez 1050×10 = 10.500 kCaloria, ami kb. másfél kiló szén fűtőértéke, és ez 1-2 óra hűtést jelent. Ezzel egyensúlyban lenne kb. 100 m^2 fal felületen a szobába vezetett hő. Saccolásra a kút hőelvezető felülete kb. 25-szőr kisebb, mint a szoba falainak a felülete, miközben a hőközvetitő képességük kb. azonos.

 37. 39
  Igazad van, Tibor bá’, a kút felmelegedne egy idő után, és már nem is lenne alkalmas a hűtésre.
  Hogy egy ilyen rendszer működjön, ahhoz már két kút kellene, nem túl közel egymáshoz. Az egyikből szívnánk a hideg vizet, a másikba visszaengednénk a meleget. Így a kutak környékén lévő hatalmas talaj + víz adná a hűtés puffertömegét, ami már igen jelentős lenne. Ehhez viszont már akkora hozamú kút kellene, mint a keringtetett mennyiség, különben kifogyna a víz a kútból. 🙂
  Egyébként is ehhez egy plusz kút kellene, ami már túl nagy beruházási költség lenne.

 38. Tibor bá’,
  – Ne a netes árakból indulj ki. (a szerelők árai olcsóbbak)
  – attól vegyed, aki szerelni fogja (ha gikszer van, nem mutogat egymásra a forgalmazó és a szerelő)
  – lehet, hogy 2 kW-os is jó lehet, attól függ, hogy mennyire szokott ott meleg lenni,ha megáll 28 foknál akkor elég lehet egy 2-2,5kW-os is.
  – „…a vizet nem 50 Watt teljesítményt igényel, persze nem is 3,2 kW-ot.” a 3,2kW- a kalorikus teljesítmény, a felvett villamos teljesítmény ennek tört része. (vill teljesítmény/EER)
  – 25dB-t el lehet viselni, ilyet keress.
  – annyira megtetszik, hogy a végén még fűteni is fogsz vele…
  – a kültéri, ha lehet ne egy lakószoba falán legyen (zaj)
  – ragaszkodj legalább 3m csövezéshez a két egység között. (a szerelő húzni fogja a száját) (az életartamnak tesz jót)
  -kültéri mehet rozsdamentes anyagra, a porfestettek pár év alatt elrozsdásodnak.
  – nem a 70m3 számít, hanem hogy milyen a falazat és benapozottság.
  – az inverteresnek az ajó, ha 0-24-ben megy (nem kell félni, hogy emiatt fog sokat fogyasztani)

 39. „Én is az inverterest ajánlom, 3,5kW-ost. Ez elviselhetővé fogja tenni a szoba hőmérsékletét, de nem tud 38 fokban, 20-at csinálni ekkora szobában.”
  Én 2kW-tal csinálok 25 fokot 100nm-en. Nem a nm számít!!

 40. 40:
  Pontosan.

  41:
  Miért jó pontosan a hosszú csőkapcsolat?
  A teljesítmény igénnyel tökéletesen tisztában vagyok.

 41. Egyes japán gyártók előírják a minimális szerelési csőhosszt, míg általában a kínai vagy koreai gyártók nem. Ebből arra következtetnek a hozzáértők, hogy az olcsóbb készülékekre is jótékony hatással van, csak nem merik előírni. Pozitív hatása:
  – kevésbé rezonálhat be a beltéri (nekem bőven 3 méter felett van mégis időnként berezonál)
  – a kompresszornak szüksége van arra a pár plusz méterre.
  – a gyártó ilyen installációval tesztelte, hosszú-hosszú ideig, nincs rálátása arra, hogy mi történhet rövid csőhosszal.
  Teljesen konkrét dolgot nem tudok mondani, aki tudott volna az is visszatartotta az infót az index szakfórumán.

 42. Nand-ra halgass, Ő ért is hozzá (én ritkán járok erre).

  2,5-3,5Kw körüli teljesítmény kell, a pontos értéket ennyi infó alapján senki se tudja megmondani.

  Invertereset mindenképpen, szerintem: Fujitsu, Panasonic, Dainkin.

  A 3m csőhosszt ha lehet, tartsd be. Ha rövidebb is elég lenne, legyen feltekerve a kültéri mögött. (Rezonanciatompítás, olajvisszahordás.)

  Megfelelő szerszám kell a peremezéshez, hogy ne legyen gázszökés (drága lesz a kiszállás, gáz ára, munkadíj, újracsövezés/peremezés).

  Jól ki kell vákumolni a rendszert, mert a bentmaradt pára savasítja a gázt, ami lassan öl, néhány év alatt tönkreteheti a kompresszort.

  Vannak apró trükkök, egy jó szaki megéri az árát (nem telepít kültérit uralkodó széliránnyal szemben, oda teszi a beltérit, hogy ne rád érkezzen a „lehulló” hideg levegő, megtartja a 3m csőhosszt, külön szigeteli a 2 csövet, odafigyel a kondenzvíz elvezetésre (beltériben/kültériben).

  Vacakot szerintem ne vegyél, ha nem vagy gazdag. (200 körül lesz a gép és 50 körül a telepítés.)

 43. 45:
  Köszi calap! Most már körvonalazódik, hogy mit akarok. Ma este jön a szerelő szemrevételezni. Kíváncsi vagyok, hogy akar átverni? 😀
  Dainkin 2,5 kW mellett döntöttem.

 44. Akit érdekel Végül is Panasonic UE12-QKE klímánk lesz. Ez nominálisan 3,5 kW.

 45. Első ránézésre jónak tűnik, használd egészséggel.

  (A telepítésnél még el lehet rontani, ne dőlj még hátra! 🙂 )

  Ha lehet, hűtésben ne használd alacsony venti mellett (alacsony légsebesség -> hidegebb levegő -> több párakicsapódás a lamellákon -> penészesedés, amit házilag sose tudsz rendesen kitisztítani. +Kikapcsolás előtt fél órát venti módban keringtesse a levegőt, hogy kiszáradjon.

 46. Ár/érték szempontjából a Toshiba 3,5 kW-os a legjobb vétel, Hitachi kopresszorral szerelik Malajziában. Legendásan megbízható. A két szélső érték amit tud 2°C – 61°C mérés alapján, a klímások ezt dícsérik leginkább, azt mondják simán veri minőségben a Daikint és a Panasonicot. Azt hiszem a Panasonic is jó döntés, ha valamiért ragaszkodsz ehhez a márkához.

 47. 50:
  A szakma különböző véleményeket alkot, aminek az oka az egyéni tapasztalat. A Panasoniccal kapcsolatban még nem találkoztam cikizéssel, hogy nem mindenkinél ez a csúcs – hát istenem. Különben fűtésre nem akarom használni (esetleg egy hirtelen hideg őszi este) csak hűtésre, ami becslésem szerint évente maximálisa 30-40 nap lehet. De lehet, hogy be se kapcsolom, meert az elmúlt években sose ment a szobában feljebb, mint 28 °C.

 48. Kíváncsi leszek, hogy szuperál, nekem egy hasonló beltéri zajokkal rendelkező ASYGLECA-m van. Fűtésben 22dB-en kicsi a teljesítménye, 30-32dB-en meg hangos. Viszont hűtésben (párátlanítással) lazán kihűti a legalacsonyabb fokozaton a házat.

  @48-ra én pont a párátlanító funkcióban használom (legalacsonyabb beltéri fordulat, még épp elfagyás előtti elpárhőmérséklet, semmi misztikum) éppen azért, hogy a nyári párát kiszedje. Így még 26-28 fok is kellemes tud lenni, és talán nem olyan veszélyes az egészségre.
  Viszont 2 naponta kiszárítom az elpárt!
  A hideg légáramlatra: a feleségem 3 napig észre se vette, hogy megy a klíma ilyen üzemmódban, pedig naponta 100X elment előtte. Utána is csak azért, mert szóltam neki..

 49. Sziasztok!
  Tetőtérbe költözés után aktuális lett a klíma vétel nálunk is, nagyon köszönöm a fenti tippeket! Ha lett volna több eszem és nem vagyok ennyire naiív akkor nem hiszem el a házunk eladóinak hogy „itt aztán ki lehet bírni nyáron is a tetőteret” és már ősszel berakattam volna…
  Végül ismerősön keresztül megtalált egy ákcijó, a 3.5KW-os Daikin RXV35 FTX35 -re esett a választás.

  Tiborbá ha nem akarod a reklámot szedd ki ezt nyugodtan:
  Most az itender.hu cégtől lehet rendelni a következő áron:
  DAIKIN RXV25 / FTX25 szett 114 885 Ft + ÁFA
  DAIKIN RXV35 / FTX35 szett 130 755 Ft + ÁFA
  A főgépész azt mondta jövő héttől lesz az 5KW-os Daikin is de azt csak rendelésre hoznak majd és nem tartanak raktáron. Sajna a felszerelés 50+ÁFA náluk amit kicsit drágállok, bár 3m cső meg konzol stb bennevan de máshol jobb áron láttam felszerelést, a klímán viszont bőven lehet ennyit nyerni itt így megéri még pár 10e Ft-al olcsóbbra is jön ki.

  Köszi a fenti klíma tippeket!

 50. 53:
  Ez nem hirdetés, hanem hasznos vélemény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük