(1078) Orbán Viktor antiszemita?

Tibor bá’ online

 

~at0002Ne húzzuk a szót, erre az egyszerű kérdésre egyszerű a válasz: Orbán Viktor nem antiszemita. Orbán Viktornak nincs ideológiája, Orbán nem klerikális, nem kapitalista, nem szocialista, pláne nem nemzeti szocialista. Orbán Viktor egészen egyszerűen „csak” cezaromániás, magyarul a hatalom megszállottja. Éppen ezért a hatalom megtartása érdekében bár milyen örültségre is hajlandó.

Orbán Viktor a Zsidó kongresszuson egyszerűen csak a szokásos pávatáncot járta. Kérdés, hogy a zsidók beveszik-e a cocát? A zsidók oldaláról nézve Orbán Viktorral nem az a baj, hogy antiszemita lenne, hanem, hogy a magyar antiszemitizmust tovább generálja, természetesen önös érdekből. Mivel?

Orbán Viktor nem tart a szocialistáktól (bár azoktól leginkább), mert a társadalom jelentős részében ott lappang az antikommunizmus csirája, ami ragyogóan kijátszható. Ezen kívül a szocik tábora évről évre veszíti az időseket. Orbán Viktor nem tart a liberálisoktól, mert komoly liberális bázis Magyarországon sose volt, valamint az SZDSZ 8 éven át tartó ámokfutása betette nekik az ajtót. A DK egy vicc, mert Gyurcsány nem vette észre, hogy a Fidesz propaganda egy életre kinyírta. Az LMP még a zsidókat is megosztja, ráadásul Schiffer Andrásnak fontosabb saját sikere, mint a párté, az országról már nem is beszélve. Márpedig így aligha lesz számottevő bázisa. Orbán Viktor kizárólag a Jobbiktól fél. Miért?

~at513A jobbik sose fog hatalomra kerülni, de jelentős szavazatot vihet el a Fidesztől. Orbán minden törekvése ezen szavazatvesztés elkerülése. A jobboldali szavazók mindegyikében ott szunnyad egy bizonyos hajlam a zsidógyűlöletre. Éppen ezért nem elég csak a „nemzeti” szöveget nyomni ahhoz, hogy Orbánra szavazzanak, ha közben filoszemita köpönyeget vesz fel (mit a vasárnap esti beszédében és csillogó szemekkel ellejtett egy pávatáncot). Megfigyelhető lesz, hogy a Zsidó Világkongresszus után össze fog megint kacsintani az antiszemitákkal, ha nem akarja átadni a miniszterelnöki széket Vona Gábornak, és van rá egy fogadásom, hogy nem akarja.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

253 gondolat erről: „(1078) Orbán Viktor antiszemita?

 1. „A jobboldali szavazók mindegyikében ott szunnyad egy bizonyos hajlam a zsidógyűlöletre.”
  Szerintem, ez nem teljesen igaz. Mit értesz „jobboldali szavazó” alatt? A Fidesz-szavazók nálad jobboldalinak minősülnek? 🙂 A taktikai-, vagy protestszavazó is annak számít?

  „Orbán Viktor egészen egyszerűen „csak” cezaromániás, magyarul a hatalom megszállottja.”
  Mostanában ez kell, hogy valakit beengedjenek a homokozóba. Épeszű, erkölcsös embernek nem adják kezébe a kormányrudat, mert a végén még saját útvonalon vezeti a csónakot.

  „Orbán Viktor a Zsidó kongresszuson egyszerűen csak a szokásos pávatáncot járta.”
  Tehát nyomokban még megvan benne a reálpolitikus.

  „Kérdés, hogy a zsidók beveszik-e a cocát?”
  Nem veszik be. Az igazi kérdés, hogy milyen cocá(ka)t etettek meg most a kongresszuson Orbánnal.

  „A zsidók oldaláról nézve Orbán Viktorral nem az a baj, hogy antiszemita lenne, hanem, hogy a magyar antiszemitizmust tovább generálja, természetesen önös érdekből.”
  Az itthoni zsidóság nagy részét tényleg frusztrálja, hogy erősödik nálunk az antiszemitizmus. Ezt ugyanolyan tehetetlenül nézik, mint ahogy azt is, ahogy a cionisták tovább szítják azt. A cionistákat viszont egyáltalán nem zavarja, ez az ő leghatékonyabb fegyverük. Kb., mint a jenkiknek a terrorizmus.

  „Orbán Viktor kizárólag a Jobbiktól fél.”
  Benyomásom szerint Orbán sok dologtól fél. Olyan ő, mint a kisebbségi komplexusos, frusztrált emberek, akik ijesztő méretűre gyúrják magukat, így próbálnak inkább ők félelmet kelteni másokban.

 2. Tisztelettel jelentem senki nem vette be a „cocát”.
  Idézek egy párat egy zsidó fórumról nevek nélkül.”A zsidók Isten ajándékai”-s beszédéről.. Ez az általános vélemény:

  *Egy szava se igaz a szerencsétlennek.. de azért ez jólesett:):):)*

  *jól megtanulta mit akarnak hallani az emberek(( de erre mondják amit kérdez se hiszem el nem hogy amit mond!*

  * Nem állom meg. „A holokauszt zsidó és magyar áldozatai, akiket nem megfelelően védtünk meg, köztünk élnek” (utolsó előtti bekezdés). Mi vaaan? Hát pont nem.*

  *Ne arra figyeljetek, amit mond, hanem amit csinál!*
  *Nem vagyunk megvezethetőek*

  * Mert a cselekedetei ellentmondanak a beszédével. Más szóval hazudik.*

  * Mert színlel,de azért néha elszólja magát észre vette,a holokauszt áldozatai magyar zsidók voltak,szerinte viszont ugy tünik,nem tekinti Őket magyaroknak.*(sic by Dorka: OV zsidó ÉS magyar áldozatokat emlegetett a beszédben akik ráadásul köztünk ÉLNEK(???)

  *hahaha. Biztosan ezeket mondja Bayer Zsolt barátjának is*

  „Ronald S. Lauder: Miniszterelnök úr a magyar zsidóknak szükségük van Önre”
  * Én mint magyar zsidó kijelentem, nincs szükségem Orbán Viktorra*
  stb stb stb…
  De: Ezt már én, Dorka teszem hozzá: Van egy olyan sejtésem hogy a nem zsidó nem antiszemita fidesz szavazók ezt el akarják hinni önmegnyugtatásképpen és önigazolásképpen. Az antiszemita fidesz szavazók pedig megnyugtatják magukat azzal, hogy persze ez úgyis pávatánc csak, ezt kellett mondania, de nem úgy gondolja. Tehát most mindenkinek megint nagyon jó.

 3. 1:
  Köszi Jani a saját meglátásaid.

  2:
  Köszönjük a „belső információt”. A „beveszik-e a cocát” egy költői kérdés volt. Orbán szavait már csak a bigott hívők hiszik el.

 4. 2: Ebben az a kányaság, hogy OV nem antiszemita, még csak nem is anticionista. Egyszerűen csak gerinctelen, hajlik mindenfele a hatalma érdekében. Kezelhetnétek egy kicsit megértőbben – most legalább nektek nyal… egy kicsit. 😉
  Különben meg minek hívták meg, ha valóban antiszemitának tartják? Vagy miért nem hívták meg Vonát is? 🙂

  Egyébként tényleg kíváncsi lennék, hogy zsidó szemmel mi a fene baj van OV-val? (A kaszinó-ügyet leszámítva. 😉 ) Nekem tényleg nem tűnt fel a cselekedeteiben semmi zsidó/Izrael ellenesség. Úgy gondolom, hogy teljesen túl van lihegve a fidesz – mint párt – „zsidóellenessége”.

 5. 4:
  Ennél azért értelmesebb vagy. Bayer Zyolt és társai Orbán sleppje. Nanemá, hogy tennék, azt amit tesznek, ha az nem lenn összhangban Orbán elképzelésével.

 6. Tibor Bá!

  Nem vagyok egy orvos, de Önnek „Viktoricitisze” van, ami szerencsére nem halálos.

 7. 5: Cselekedeteket írtam, nem dumát. Bayer lotyog, amit akar (kellenek a ‘jobbos’ szavazók is), de ténylegesen semmilyen ‘atrocitás’ nincs zsidók ellen kormányrészről – hozzáteszem, szerencsére.
  Szerintem Bayer-t nemsokára felfelé buktatja a ‘főnök’, ahogy tette ezt a többi kevésbé kívánatos fideszessel is.
  Orbánnak – ha van esetében „zsidókérdés” , akkor az kizárólag a gazdasági érdekszférák ütközése nyomán lehet – mint pl. a kaszinó ügy.

  6. Még mindig jobb, mint ha AIDS-e lenne 😉

 8. Orbán szerintem szerintem nem elvtelen, hanem „haszonelvű”. Mindig, mindenben azt fontolja meg, hogy az mennyit hoz, mennyit visz, egyenleget von, és ennek megfelelően cselekszik. A sleppjét is ennek alapján irányítja.
  A Fideszesek „kihágásai” pedig aszerint büntetődnek, hogy ki mennyit tud a belső disznóságokról. Pl.: Asszonyverő Balogh kifelé, míg ugyanazért Meggyes Tamás marad, csak kicsit „eltakarják”, ne legyen annyira szem előtt.

 9. 6:
  Akinek még a trafik ügy se nyitja fel a szemét, az idő előtti agylágyulásban szenved.

 10. 4. Observer:
  „2: Ebben az a kányaság, hogy OV nem antiszemita, még csak nem is anticionista. Egyszerűen csak gerinctelen, hajlik mindenfele a hatalma érdekében.”
  Na pont ez az! Szerintem ez igy meg rosszabb, mintha netto antiszemita lenne, de nem is ez a fo baj vele es a kornyezetevel.
  Zsido szemmel (mar hogy az en szemeimmel) nezve a gond ott kezdodik, hogy a magaba szerelmes miniszterelnok kicsit belebolondulni latszik a hatalmaba („ha valamit eddig nem lehetett hat csinalunk ra torvenyt”) illetve, hogy a kornyezetebol kikoptak a valodi es fajsulyos fekek (ellenzek, AB, Pokorni). Ha ehhez meg hozzaadjuk a szelkakas politikat, akkor az eredmenyez egy igazan veszelyes kevereket, ami mar nem csak a zsido szemeket(nyalkahartyat) kellene, hogy irritalja…

 11. 10:
  Irritál az más szemeket is, de Gartaik mindig maradnak, akik ésszel fel nem tudják fogni, hogy mekkora szarban vagyunk Orbán miatt. És a „vagyunkban” ő is benne van.

 12. Tibor bá,teljes mellszélességgel melletted állok.Igazad van..
  9!
  Pontosan Tibor bá!Úgy felnyílt a szemem,mint még soha életemben!Azt mondtam,hogy szeretnék tükörbe nézni,és szeretném azt látni hogy több bennem a jó mint a rossz,(tudom hogy nem lehet az önző gént felülírni,de azért meg lehet próbálni)és ebbe Zorbán nem fér bele..Végképp!..
  A kedves Gartainek nem halálos Zorbán,de van sok szerencsétlen nyomorult,akinek halálos,és egyre többen lesznek.Ha nem fogom meglátni őket,és nem próbálok segíteni a magam módján valahogy,akkor nem fogok tudni tükörbe nézni..Márpedig az nekem fontos..Önző vagyok,de azért ennyire mégsem lehetek az mint Orbán..Azt nem élném túl lelkileg..
  Ez az ember egy utolsó aljas szemét,gerinctelen .De felvirrad a nap,mikor rá is rákerül a sor..Fogják még őt majd a gyerekeivel zsarolni,meg fenyegetni,a Tek vagy mi a franc se fogja tudni megvédeni..

 13. 12!

  És akkor majd milyen jól jön egy azeri menekült státusz…

 14. 3: „Orbán szavait már csak a bigott hívők hiszik el.”

  És egy zsidó kongresszusra nem megy el egy csomó bigott hívő ortodox zsidó? 🙂 Na látod, ezért a WJC-n beszélt! Pedig szerintem max a WC-jén kéne szónokolnia, ott senkit se zavar. Én azt se értem minek hallgatja meg még bárki is, amit mond… Rutinból elkapcsolom, ha meglátom a TV-ben, ezek meg még meg is hívják magukhoz, hogy:
  „Hazudj valami szépet!
  Amit megértek, amit megértek.
  Hazudj valami szépet!
  Mert annyi minden van, amit nem értek.
  Hazudj valami szépet!
  Hogy az emberek jók, és a fénybe néznek.
  Hazudj valami szépet!
  Ó hallgatlak téged.
  Hazudj valami szépet!
  Mint amikor régen az életet mesélted.
  Hazudj valami szépet!
  Egy kis bölcsességet, egy kis bölcsességet.
  Hazudj valami szépet!
  Ó, értem és teérted
  Hazudj valami szépet!
  Csak rossz álom volt, amit néztek.
  Hazudj valami szépet!
  És sose mondd, hogy vége van a mesének!
  Hazudj valami szépet!
  És én azt mondom, hogy igaz legyen!
  Ámen.”
  Ja nem,
  Shalom! 😉

 15. Ha
  1. Orbán cezaroméniás, és
  2. A jobbiktól akar szavazókat elvenni, és
  3. a zsidók nem veszik be a cocát
  akkor Orbán beszélhetne antiszemitául is, mert többet nyerhetne.
  Vagy valamelyik állítás nem igaz.

 16. 15/1: A magyar zsidók cocabevevési szándéka nem lényeg. Itt élünk, látjuk mi van. Ez nem nekünk szól. nem vagyunk jelentős szavazóbázis itthon, az egész egy mosdatás , kifelé, meg a saját szavazók egy részének. színjáték a külvilágnak.

  Observernek: „Zsidó szemmel”… hát kedves barátom.. az én szemem meg az én érzéseim amúgy általában olyan emberszemek, és emberérzések..olyan európaiszerű demokrata feelinggel. Itt élünk, ha valaki elbassza azt a helyet ahol vagyok, de úgy rendesen, veszett fejsze nyele módjára, akkor én bizony attól jobban beparázok mint egy sima antiszemita politikustól. Mert semmi sem drága, és ez félelmetes.főleg ha némi lököttség is járul hozzá, és arrogancia..Akkora, hogy valóban, a józanabb „fékek” már feladták.

 17. Elég alacsonyan repülnek az antiszemitázások mostanság. Nem fogadnék arra, hogy ez előre visz.

 18. Hát nem lehet antiszemita, mikor ő maga is szegről-végről közülük való(olstein-orsós-orbán). Meg egyébként is, jobban áll neki a sábesz dekli, mint Köves Slomónak.

 19. .Color-Bán úgy tett mint az okos lány a mesében Mátyás királlyal.
  Hozott is meg nem is.A következő mondat lényegében rejtett üzenet a zsidó-fóbiásoknak :,, „A holokauszt zsidó és magyar áldozatai, akiket nem megfelelően védtünk meg, köztünk élnek” .Ugyanis ez nem kevesebbet jelent, mint hogy nem volt holokauszt.Elvégre élnek az áldozatok
  Aki ezt rosszul sikerült fogalmazásnak gondolja,nagyot téved.
  Minden szót megrágnak 5-ször,ami egy egy ilyen esemény vendégeként hangzik el Orbit szájából.
  Emberünk nyalint zsidó irányba, de ugyanígy a sorok közt olvasni tudó antiszemiták felé is.
  Amúgy megvan a privát véleményem a héber nyomulásról,de megtartom magamnak .

 20. 18!
  Levette a felesége fejéről,kölcsön.. 🙂

  „Ronald S. Lauder: Miniszterelnök úr a magyar zsidóknak szükségük van Önre”

  Nekem is szükségem lenne egy normális miniszterelnökre,és mivel első sorban ez az én hazám,elsőbbségben lennék,vagy mi fene,de mégsem megyek el kongresszusokra,és nem hangoztatom,mert a kutyát nem érdekli,hogy nekem mire van szükségem..

  De ha annyira nagy szükségük van Zorbánra,vigyék el magukkal.. 🙂

 21. Kedves antiszemita gojtársaim! Tudomásul kellene vennetek, hogy a magyar zsidókkal együtt sírunk-nevetünk zorbán ügyben. Akkor pedig lehetne akár szövetséget is kötni velük. 😉

 22. 16: Dorka, látom, nem vettek be a trafikmutyiba és most paprikás a hangulatod 🙂

  Szóval kedves barátom, én a kifejezetten magyar szemeimmel látom, hogy OV elkúrja a dolgokat, nem csak neked, de nekem is.
  De ennek az antiszemitázásnak OV kapcsán mi az alapja? Hiszen mindketten tudjuk, hogy OV egyszerűen arra kacsintgat, amerről hasznot remél. Erre válaszolj – és ne vidd el személyeskedés irányába a dolgot.
  Egy csomó gesztust tettek ‘felétek’, Áder ráadásul rendszeresen, ennek örömére OV időnként kap egy-két rúgást és győz magyarázkodni (nem mintha sajnálnám érte). Így a húr egyre jobban feszül Viktornál, ne lepődjetek meg, ha majd egyszer elpattan. Ha összeáll a Jobbikkal, az részben emiatt lesz majd… Lököditek a Jobbik felé, és nem is látjátok? Vagy direkt ez a cél?

  Mit kellene tennie a zsidók érdekében, hogy végre elégedettek legyetek vele? Pintér dugja börtönbe Vonát, meg mindenkit, aki a Jobbikra szavazott? Lauder meg építhesse a kaszinóját?

  21: Orbán nem a legrosszabb a lehetséges jövők közül…
  Az igazságot jobban kedvelem a hamisságnál – ez azt jeleni, hogy antiszemita vagyok? 🙂

 23. Miért lenne már paprikás a hangulatom? Már rég nem húzom fel magam semmin, azon sem hogy nem értjük egymást, és nem látod még te sem observer bennem azt ami közös bennünk. Azt kellene tenni a zsidók érdekében, amit a nem zsidók érdekében.Átgondolt, higgadt, emberi és józan ésszel kormányozni. Betartatni a törvényeket, de nem azokat amiket ukmukfukk hozok, hanem amiket legalább megpróbálok hogy is mondjam–társadalmilag és szakmailag egyeztetni.
  Nekem már semmi tétje a dolognak, de szomorúan fogom nézni ha ez így folyik tovább a szülőországomban. Augusztustól–már Berlinben. Életem legkeményebb döntése volt, még írni sem tudtam míg ezen rágódtam.

 24. 23: Nem emlékeztek, 1945-1989 között milyen törvényeket hoztak? Nemigen költözhettél volna (Nyugat-)Berlinbe legálisan. Hol van még ehhez OV ‘rendszere’?
  Amúgy sok szerencsét, kellemes emberek a németek és a sör is jó.

 25. Nemigen költözhettem volna legálisan, stimm.
  Node nem is akartam volna.A szüleimnek sem jutott eszébe. Elvoltunk, kicsit csórón, kicsit megtépázottan néha,rendszerváltáskor zilált hülyeségekkel és elkúrt dolgokkal találkozva de azért a társadalommal közös életérzésben, mondhatok olyan nagy szót hogy.. „boldogan?” Mont ha a fiaim jövőjét nézem, a sötét kút mélyét látom ha maradunk végleg itt. Tudod nem a gazdasági nehézségekről szól az egész, főleg-az elviselhető, ha otthon érzed magad.

 26. 25: A ‘konszolidált’ Kádár rendszerben gyereknek lenni nem volt rossz. Azt a fajta „létbiztonságot” viszont már soha nem kapod meg, sehol a világban, persze az itteninél nyugisabb életet bizonyára kaphatsz, kívánom neked, hogy az érte fizetendő ár ne legyen túl magas.
  Írod, hogy nem látom „azt ami közös bennünk”, de ebben azt hiszem, tévedsz – mindketten keressük az igazságot és egy jobb világot, te inkább idealistaként, bizakodva, – én viszont megrögzött pesszimistaként azt is tudom, hogy ez igazából hiábavaló. 🙂

 27. Observer. Én nem tehetem meg, hogy pesszimista legyek. Nincs olyan opció a számomra.

 28. Az antiszemitizmus nem tudna ennyire erősödni, ha a gazdasági helyzet nem lenne ennyire rossz, és az embereknek lenne elfogadható jövőképe. Ha Németországot is eléri a geddon, akkor ott is felszínre törnek majd a jól-rosszul leplezett indulatok. Ott is komoly szerepet játszik az antiszemitizmus, csak a németek fegyelmezettebbek, és az elmúlt évtizedek haszonélvezői voltak. Itt legalább őszintébbek az emberek, és szokták már az elnyomást. Ha a németeknél romlik a helyzet, akkor hirtelen, kegyetlen döntéseket hozhatnak. Sok valóságtól elrugaszkodott összeesküvés-elmélet terjed az interneten, kevés embernek van meg az előképzettsége, hogy kiszűrje a nyilvánvaló hazugságokat. Ha egy intelligens, öntudatos ember anyagi helyzete egyre romlik, elveszti a reményt, hogy újra felkapaszkodjon, akkor igen veszélyessé válhat. Én, ha zsidó lennék, akkor nem Németországba menekülnék. Hosszútávon Szomáliát is jobb választásnak tartom, mert ott nincs igazi hagyománya az antiszemitizmusnak.

  27. Dorka
  „Én nem tehetem meg, hogy pesszimista legyek. Nincs olyan opció a számomra.”
  A pesszimizmust én is túlzásnak tartom, de a realizmus szükséges, ha a gyermekeidnek a legjobbat szeretnéd.

 29. 28: Jani, teljesen egyetértek veled Németország kapcsán – csak nem akartam ugyan ezt leírni Dorkának. De azt már tudjuk, hogy bizonyos helyzetekben a németek mire képesek, és azt is, hogy a történelem ismétli önmagát – csak a szereplők változnak.

  27: Esetemben a pesszimizmus nem jár életuntsággal, sőt. Igazából a realista szinonimájaként használom… 🙂

 30. 23:
  Nincs olyan lángész a világon, aki visszatekintve az egész életére ne találna 1-2 „végzetesen” rossz döntést. Te most ilyet hoztál. A zsidó szubkultúra egyik sajátja, hogy sokkal nagyobb áldozathozatalra képes gyermekeik vélt jövője érdekében. És mivel én magam is megfertőződtem vele, bár visszatelepedésem után ragyogóan éreztem magam, oly annyira hogy lelkiismeret furdalásom lett apró gyermekeim jövője miatt, ezért lépéseket tettem, hogy a család visszamenjen Ausztráliába (valahányunknak ausztrál állampolgársága is volt) feleségem halál önző módon nem volt hajlandó visszamenni. Maradtunk. Már rég tudom, hogy neki volt igaza. Ez az egyetlen tette, amiért hálás lehetnék.
  Jani okos szavaival pedig egyetértek. jancsikának is voltak intelmei a németekkel
  kapcsolatban, de úgy látom ezeket nem olvastad el. A „felsőbbrendű ember” érzetük erősebb, mint valaha, csak van annyi eszük, hogy nem hangoztatják, de viselkedésükből kisüt. Meg fogod tapasztalni mit jelent másodrendű állampolgárnak lenni.Én tudom. 🙁

  28:
  A figyelmeztetésedet annyival kiegészíteném, hogy Angela Merkel két napja közölte népével, hogy az európai recesszió még évekre elhúzódik. Azt nem mondhatta, amit én írok a holnapi posztban, hogy ennek már soha a büdös életben nem lesz vége. A végső összeomlás szép lassan elkezdődött. Most hazát váltani kifejezetten őrültség.

 31. Dorka:
  En pedig azt mondom, hogy ha mar a dontest ugyis meghoztad, tessek csak belevagni. Berlin igazi multikulturalis varos, biztosan jol fogjatok magatokat erezni. A sracaid pillanatok alatt be fognak illaszkedni, ti meg majd belerazodtok. A jelenlegi Europaban keves jobb helyet valaszthattatok volna. Megtanultok egy ujabb vilagnyelvet es ennek a nepnek a vegytisztan logikus es erthetoen rugalmatlan gondolkodasat. Egy ido utan mar szorakoztato 🙂
  De! Meg mielott elindultok, kotelezoen emil par jeshivanak, es lesz am itt fogadtatas!!! Talan meg a forabbi is eletek jon 🙂

  Masodrendu allampogar…szerintem ez olyan „ki ha en nem” mellekhatas. Tobben szenvednek tole szerte a vilagban pedig csak a „magyar virtus” tablettat nem kellene tuladagolni. Itt is (ertsd No.)mint mindenhol csak a megfelelo tarsasagot kell megtalalni a tobbinel pedig ugyesebbnek kell lenni es kesz.

  Ha megengeded, minden tiszteletem mellett Jancsika velemenye egy a sok kozul es nem olyan biztos hogy fedi a teljes valosagot. En ugy latom o elegge komoran eli meg a nemet kisvarosi mindennapokat gyanitom az amugy is melankolikus es altalaban eso aztatta eszak-nemet alfoldon. Van ilyen is, de ebbol meg en nem vonnek le messzemeno kovtekezteteseket.

  Ami pedig az anitszemitizmus erosodeset illetve a tortenlmi ismetlodest illeti, bizony barmi elofordulhat. Erre valo a B, C, D… terv. A legrosszabb esetben majd megint koltozunk. Ebben mar ugyis van egy kis rutinunk 🙂 Ja, es meg az is lelehet hogy majd pont Szomaliaba.

  Egyebkent pedig csak ugy mondom, hogy a csaladi elbeszelesek szerint a legrosszabul az jart, aki makacsul es a vegtelensegig ragaszkodott egy lakashoz, foldhoz, barmihez inkabb, mint a szaros eletehez.

  Amugy pedig ne feledd, Mogyoroszagra barmikor visszamehetsz.

  Szoval Hajra Dorka es csaldja!
  „Navigare necesse est” – ezt probaltam ivritul is de olyna furcsan hangzott…talan mert a mederben gyaloglas jobban megy nekunk 🙂

 32. 31:
  A világért se akarlak megsérteni tapasztalataimmal, de a bejegyzésedhez kénytelen vagyok hozzátenni: A világban szétszóródott magyarokra az volt a szinte általánosan jellemző, hogy állandóan csalogatták egymás, hogy itt milyen jó, ott milyen jó. Aztán rájöttem, hogy miért. Egyszerűen szarabbul érezték magukat, mint otthon és az volt az elképzelésük, ha a magyar diaszpóra számosabb lenne, akkor ott is jobban érezné magát, ahol éppen van. Ebből az következik, hogy a német beszámolót Jancsikától sokkal hitelesebbnek tekintem, mint tőled.

 33. 32 Akkor el kellene foglalnunk a világot,hogy mindenhol jobban érezzük magunkat:)
  Egyébként mindenki ott lakjon ahol jól érzi magát az emberi boldogság nem kifejezetten országokhoz köthető dolog,ha valaki 2000kilométerre találja meg a számításait hát ez van.

 34. 31. Hochstein
  „Itt is (ertsd No.)mint mindenhol csak a megfelelo tarsasagot kell megtalalni a tobbinel pedig ugyesebbnek kell lenni es kesz.”
  Olyan sztereotípiákat erősítesz, ami a többségi társadalom számára nem túl szimpatikus. Egy kisközösségbe be lehet így illeszkedni, de a társadalomba nem.

  „Erre valo a B, C, D… terv. A legrosszabb esetben majd megint koltozunk.”
  Akkor minek az A terv? Miért nem rögtön oda menjen, ahol hosszútávon is kisebb kockázatot vállalnak? Miért tegye ki Dorka a gyerekeit annak, hogy gyökértelen „világpolgárokká” váljanak, állandóan tovább menekülve?

  „Mogyoroszag”
  Na, elmész te a picsába!

 35. 32:
  Aha, vilagos. Nos akkor rogton tisztaznek ket dolgot.

  1.) Igen a csalogatos jelenseget en is ismerem. Azonban felreertes ne essek, en nem csalogatok senkit. Sot, par itteni hozzaszolasomban (meg Jancsikanak cimezve is volt ilyen) nem egy embert a visszakoltozesre sarkalltam!
  Tovabbmegyek, kijelentem, es persze mindemellett erosen remelem hogy sertodes nincs belole, de nekem edes mindegy hogy Dorka jon vagy marad. Sem rosszabbul sem jobban nem fogom magam erezni, mar csak azert sem, mert jelenleg kb ugy 400 km fog minket elvalasztani. Mindazonaltal abban is biztos vagyok (amennyire Dorkat ismerem) hogy o sem az altalam leirtak miatt fog jonni vagy eppen maradni.

  2.) Mivel en meg semmilyen hosszabb beszamoloval nem alltam elo (ennek meg is van az oka), igy konnyen tunhet Jancsika beszamoloja hitelesebbnek. Hovatovabb, en is elfogadom, hogy o az ittletet roszul eli meg. De azert mert o igy eli meg azt amiben van, meg nem feltetlenul az az egy es osztahtalan igazsag a nemet valosagrol.
  Azt pedig mar ne is feszegesuk, hogy Jancsikat mi motivalta es Dorkat mi motivalja a koltozesben! Mert szerintem az sem mindegy, tud am az ok is torzitani azon a szubejktiv tukorfoncsoron…

  Ja, meg valami!

  Azt latom (ez pedig az en tapasztalatom), hogy otthon a fanyalgos beszamolokra joval fogekonyabb az emberek tobbsege (talan a joleso szomszed tehen sztoris mentalitas az oka…). Am ha valaki jot mer meselni, arra azonnal hajlamos a tiszelt publikum rasutni a „dicsekvo”, „ugyis csak mondja de fele sem igaz” belyeget. No, tobbekkozott ezert nem irok en beszamolt.

  Szoval megegyszer, mindosszesen en csak annyit javasolok (barkinek aki fogekony ra) hogy ki kell probalni a vilaglatast es meg kell ismerni minnel tobb kulturat. Ennyi!

 36. 34:
  „ami a többségi társadalom számára nem túl szimpatikus” – nem baj, mert en soha nem akartam szimpatikus lenni, megfelelesi kenyszerem sem volt soha. Igy engem a tortenetnek ez a resze hidegen hagy.

  Ezt kerlek fejtsd ki, mert igy nem ertem: „Egy kisközösségbe be lehet így illeszkedni, de a társadalomba nem.”

  „Akkor minek az A terv? Miért nem rögtön oda menjen, ahol hosszútávon is kisebb kockázatot vállalnak? ” – Hat az az A terv!

  „Na, elmész te a picsába!” – ???

 37. 36. Hochstein
  „“ami a többségi társadalom számára nem túl szimpatikus” – nem baj, mert en soha nem akartam szimpatikus lenni, megfelelesi kenyszerem sem volt soha. Igy engem a tortenetnek ez a resze hidegen hagy.”
  Akkor te mindenhol jól érzed magad. Előnyként és fogyatosságként is lehet ezt értelmezni.

  „Ezt kerlek fejtsd ki, mert igy nem ertem: “Egy kisközösségbe be lehet így illeszkedni, de a társadalomba nem.””
  Amit a 31-es hozzászólásodban fejtegettél, az bezárkózás és kirekesztés. Nem kell sok rosszindulat ahhoz, hogy úgy fordítsa valaki, hogy: Tarts össze a többi zsidóval, és használjátok ki a hülye gojokat.

  „“Na, elmész te a picsába!” – ???”
  Ezzel a fordulattal finoman kifejeztem nemtetszésem, hogy a hazámra degradáló becenevet használtál.

 38. 33:
  Szerintem bölcs tanácsaidat azzal kapcsolatban kellene osztogatnod, amihez legalább egy kicsit értesz.

  35:
  Azt valóban nem írtad, hogy GYERE, csak azt, hogy ha jössz hatalmas ünneplésben lesz részed. Nálam ez kimeríti a csalogatás tényállását. 🙂
  Máskülönben. Se Jani, se Jancsika, se én nem állítottuk, hogy anyagilag nem lesz jobb a helyzet. De nem csak kenyéren él az ember. Én inkább nélkülözök itt, mint dúskálók a javakban, mondjuk sz USA-ban. És tudod az az érdekes, hogy amíg itthon vagy szarsz az egészre, mert csalogat a csillogás. Amikor kint vagy már egy-két éve, akkor fogod megérteni a szavaimat.

 39. 37:
  „Nem kell sok rosszindulat ahhoz, hogy úgy fordítsa valaki, hogy: Tarts össze a többi zsidóval, és használjátok ki a hülye gojokat.” – Abszolut mast gondoltam a sorok leirasakor. De teljesen igazad van, sok rosszindulat nem kell, epp eleg a tied.

  Aminek kapcsan a bekezdest irtam az a „Masodrendu allampogar” utanerzes volt. Ezzel az erzessel leginkabb hivatalokban talakozhat az arra fogekony. Namost, jojjon a mondat ertelmezese:

  „Itt is (ertsd No.)mint mindenhol csak a megfelelo tarsasagot kell megtalalni a tobbinel pedig ugyesebbnek kell lenni es kesz.”

  „megfelelo tarsasag”: szuloi munkakozosseg, munkatarsak, sportklub, berlini magyar tarsasag, termeszetesen lehet ez akar vallasi kozosseg is, de a lenyeg, hogy legyen koztuk tapasztal es segitokesz bevandorlo, ui.az elejen csak ra szamithatsz.

  „tobbinel”: pl. Bürgerbüro, a Finanzamt, Jugendamt – na itt kell ugyesebbenk lenni a tobbinel (beillszekedes, vallasi hovatartozas, szerelem meg miegymas elfelejtve)es bizony kell hozza az elozo pontban emlitettek (foleg a tapasztalt bevandorlok) tamogatasa. Ebben en nem tudom hol van a bezarkozas, kirekesztes. Nekem ez csak az elelmessegrol szol.

  „Ezzel a fordulattal finoman kifejeztem nemtetszésem, hogy a hazámra degradáló becenevet használtál.” – A kozepso gyermekem mikor beszelni tanult (a nemet, ivrit es angol mellett magyarul is) mondta igy ki eloszor annak az orszagnak a nevet, ahol rokonai meg ma is elnek. Azota nekem ez Mogyoroszag… a kanape – kamitye, a macska – makka a cica pedig csicsa.

  A vulgaritast pedig ne eroltesd, itt meg csak a szovegkornyezet sem teszi indokolta, gyanitom, nem is a te stilusod. Igy ezzel csak magadat teszed vele nevetsegesse.

 40. 38:
  „Amikor kint vagy már egy-két éve, akkor fogod megérteni a szavaimat.” – stimmel. Az eleje a legnehezebb, de azt an belejon az ember fia lanya. A baj ott kezdodik, ha nem jon bele es ezt nem is veszi eszre…

 41. Offtopic, de a vaginás poszthoz nem lehet hozzászólni.

  ontopic: Nem csak a magyarok szoktak keseregni azon, hogy jobb lett volna otthon maradni. Az egyik kedvenc ír dalom is pont erről szól:

  The reason I left Mullingar

  „I walk through the city as stranger
  In a land I can never call home
  And I curse the sad notion that caused me
  In search of my fortune to roam
  I’m weary of work and hard drinking
  My weeks wages left in the bar
  And God it’s a shame, to use a friend’s name
  To beg for the price of a jar.

  I remember that bright April morning
  When I left home to travel afar
  To work till you’re dead, for one room and a bed
  It’s not the reason I Ieft Mullingar.

  This London’s a city of heartbreak
  On Friday there’s friends by the score
  But when the pay’s finished on Monday
  A friend’s not a friend anymore
  For the working day seems never ending
  From the shovel and pick there’s no break
  And when your not working you’re spending
  The fortune you left home to make.

  I remember that bright April morning
  When I Ieft home to travel afar
  To work till you’re dead, for one room and a bed
  It’s not the reason I left Mullingar.

  And for every man here that finds fortune
  And comes home to tell of the tale
  Each morning the Broadway is crowded
  With many the thousand who fail
  So young men of Ireland take warning
  In London you never will find
  The gold at the end of the rainbow
  For you might just have left it behind.

  I remember that bright April morning
  When I left home to travel afar
  To work till your dead, for one room and a bed
  It’s not the reason I left Mullingar.”

 42. Ami a menni, vagy maradni kérdését illeti – legtöbbünknek van tartósabb külföldi élettapasztalata, de mi onnan a saját hazánkba, a saját (többségi) nemzetünkhöz jöttünk vissza.
  Aki a zsidó identitását őrzi/ápolja, az egy kisebbségi közösség tagja, még akkor is, ha a zsidók nem akarják magukat nemzetiségként deklarálni nálunk. Ha ilyen minőségükben fenyegetve érzik magukat (szerintem alaptalanul, de ki lát a jövőbe), lehet rá az a válasz, hogy új hazát(?) keresnek maguknak. Kérdéses, hogy valóban megtalálják-e?

  Ettől függetlenül Németországba nem mennék, a németeknek sokat le kellett nyelniük a 2. vh. óta, ezt egyszer majd visszaöklendezik, kamatostul.

  39: „A kozepso gyermekem mikor beszelni tanult (a nemet, ivrit es angol mellett magyarul is)” Hochstein, mi a fenének gyötörted azt a szegény gyereket a magyar tanulással? 😉

 43. 41:
  „Offtopic, de a vaginás poszthoz nem lehet hozzászólni.” – o, hat van itt olyan akit ez nem kulonosebben zavar.

  34. Jani: „Na, elmész te a picsába!”

  Szerintem toljad te is itt batran a kommentet. Majd szelektalunk. 🙂

 44. 42:
  „mi a fenének gyötörted azt a szegény gyereket a magyar tanulással?”
  Hat csak azert, mert szertem latni, ha az a kis zsido szenved 🙂

 45. 43: Aki teheti, gyorsan keressen egy vaginát magának, mielőtt felhalmozódik a feszültség 🙂

  44: Akkor inkább kínaira taníttasd, az állítólag még nehezebb. 🙂

 46. 39. Hochstein
  „“Nem kell sok rosszindulat ahhoz, hogy úgy fordítsa valaki, hogy: Tarts össze a többi zsidóval, és használjátok ki a hülye gojokat.” – Abszolut mast gondoltam a sorok leirasakor. De teljesen igazad van, sok rosszindulat nem kell, epp eleg a tied.”
  Örülök, hogy abszolút mást értettél alatta. Viszont kár volt félreérthetően fogalmaznod. Nem érdekel, hogy milyen rosszindulatot feltételezel rólam. Építő jellegű kritikaként írtam, hogy sztereotípiákat erősítesz. Bennem nehéz ilyeneket erősíteni, de tisztában vagyok vele, hogy a zsigeri antiszemiták mit olvasnak ki a sorokból. Ezért körültekintően fogalmazok, ha ilyen témáról írok, hogy ne lehessen ilyeneket a sorok közé képzelni. Én nem tartom magam antiszemitának. Zsidó barátaimnak (Dorkát is valamennyire közéjük sorolom, bár még csak egyszer találkoztunk) is próbálok hasznos tanácsokat adni. Arra próbáltam rávilágítani (mivel megkértél, hogy fejtsem ki), hogy a korábbi hozzászólásod milyen felhangokat hordoz (még, ha te nem is tudatosan fogalmaztál így).

  Ez a Mogyorószag elnevezés akkor családi-baráti körben elfogadható. De ide beszúrva minden magyarázat nélkül sértő.

  „A vulgaritast pedig ne eroltesd, itt meg csak a szovegkornyezet sem teszi indokolta, gyanitom, nem is a te stilusod.”
  Én továbbra is indokoltnak érzem. Valóban igen ritkán ragadtatom magam ilyenre.

  43. Hochstein
  „34. Jani: “Na, elmész te a picsába!”
  Szerintem toljad te is itt batran a kommentet. Majd szelektalunk.”
  Gyanítom, itt Avatarnak írtál. Ennek ellenére (személyes érintettség okán) megszólalok. Szerinted bátorság kell ahhoz, hogy valaki kritizálni merjen egy magát zsidónak valló embert? Az eddigi megnyilvánulásaid alapján senkiről nem hiszed el, hogy őszintén nyilatkozik. Ezért viszont csak sajnálni tudlak. Nehéz lehet így igazi barátságokat kötni.

 47. OFF
  „Meg fogjuk látni, mi következik belőle. Nagyon optimista vagyok. Abból, amit a miniszterelnök mondott, számomra az következne, hogy betiltják a Horthy-szobrok állítását, utcák, terek elnevezését. Erről szó volt tegnap, mikor Lauder elnök úrral és Orbán úrral beszélgettünk” – mondta Feldmájer (Péter).
  A Mazsihisz hamarosan írásban kéri a miniszterelnököt, hogy tegyék meg a jogi lépéseket e cél elérésére. Az elnök nem tart attól, hogy „a kongresszus kemény szavai miatt az itt élő zsidó közösség és a kormány viszonya hűvössé válik”. K.I

  Kis lépések politikája… Sorra kerülnek még sokan…

  Nem mintha Horthy rajongó lennék, de ő legalább konszolidálni tudta az országot Trianon után, ellentétben a rendszerváltás utáni helyzettel. Az Anschluss után megkaptuk szomszédnak a Német Birodalmat, és kényszerpályára került az ország. Mit tehetett erről Horthy?

  ON

 48. 46:
  1.) A tanacsot koszonom
  2.) Az nem „Mogyorószag” hanem Mogyorószàg baszod 😀 (ez olyan mint a fokabel: fókabÉl vagy fökábel is lehet, attol fuggoen kinek mire jar az agya 🙂 Nagyon nagy vagy, komolyan! 😀 A te verziod megintcsak meg eszembe sem jutott!
  3.) „Szerinted bátorság kell ahhoz, hogy valaki kritizálni merjen egy magát zsidónak valló embert?” Nem kell es az csak egy vicc volt…a vaginas hozzaszoloval nem tudtam nem osszekotni!

  Te Jani, NE KELLJEN MAR MINDENT MAGYARAZNI!!!! Kicsit lazulj el, nem kell vigyazban ulni es mindent patikamerlegre tenni, mert egy zsidoval diskuralsz.

 49. Valahogy ereztem, hogy megint en leszek kiultetve a kispadra…

  AAAAAAAAA, mindent visszavonok, hibas emilcimet adtam meg. Bocsanat!

 50. 49:
  Egy Mogyoróország ehhez kevés, de Janinak volt igaza. Tudod nekünk csak egy hazát adott az isten, és most az is elveszni látszik, kissé érzékenyek vagyunk és ez természetes. Ráadásul ez a fránya isten nem minket választott ki. 😀

  Egyébként megbütyköltem a vaginát. Szabad a gazda, be lehet sétálni. 😀

 51. 48. Hochstein
  „Kicsit lazulj el, nem kell vigyazban ulni es mindent patikamerlegre tenni, mert egy zsidoval diskuralsz.”
  Nem azért, mert egy zsidóval diskurálok, hanem mert a zsidóságról és antiszemitizmusról diskurálunk. A téma az érzékeny. Nem az érdekel elsősorban, hogy a vitapartnerem kicsoda, hanem hogy az olvasóközönség ne értse félre, amit írok. Egyébként Arma Gedeon is hiányolta a humorérzékemet hasonlóan témában. 🙂 Minden viccnek fele komoly, főleg ha az olvasó nem érti meg a viccet. (Mogyorószag vs Mogyorószág)

 52. 50: „Egyébként megbütyköltem a vaginát.”
  Nem inkább megprütykölted? 🙂

  Ha már itt mindenki a szavakon lovagol 😉

 53. Tényleg ennyivel rosszabb a helyzet nálunk az antiszemitizmus vonatkozásában, vagy ez is egy EU-s tupírozás következménye?
  A környezetemben nem érzem vészesnek, inkább valami beidegződésnek tűnik, amit az idősebb generáció átörökít a fiataloknak, de felszínes a dolog.
  Viszont ma délelőtt néztem egy műsort Magyarországról a 3sat adón, és meglepődve láttam, hogy igen durván minősítve vagyunk, mint erősen antiszemita ország. Szép csokrot összeszedtek a tapasztaltakról. Beszélgettek egy professzorral az ELTE-ről, akinek névtáblájához kitűzték diákok, hogy „az egyetem a miénk, nem a tiétek”. Ugyanezt a cédulát megkapta Heller Ágnes is.
  A narrátor kifogásolja, hogy a kormány látszólag az antiszemitizmus ellen beszél, viszont törvényalkotásában nem akadályozza meg a jelenséget. Egyre csúnyább a kép a tükörben, amit elénk tartanak.
  Ennyire különbözünk ebben a környezetünktől?

 54. 53:
  Az ember egy olyan állat, amely kifejezetten szeret kipécézni egyet maga közül. Erre jó példa a falu bolondja, akin mindenki röhög. Az osztály hülyéje, aki ha megszakad se kap ötöst, de belőle csinálnak bohócot. A szakasz majma, aki állandóan szívatnak, mindig ő megy Őrségbe és sose kap eltávozást. Ezt a pozíciót mindenképpen el kell kerülni, mert nehéz megszabadulni tőle. Magyarország 3 év szívós munkával beverekedte magát Európa rossz fiú pozíciójába. Most aztán mindenki rajtunk röhög, belénk rúg, minket kritizál. De legalább nem keverik össze Budapestet Bukaresttel. Ez is valami 😀

 55. Fú mi lett. Amúgy a kérdés el van döntve, és az anyagiak is benne voltak, de nem a legsúlyosabban.Nem ez a fő ok. Egyrészt egy kihagyhatatlan lehetőség, másrészt magánéleti ok,(ami eddig itthon tartott annak kissé befellegzett) harmadrészt, hogy a két nagyobb gyerekem útja egyértelműen arrafelé tendál, mindenképp nem maradnak, nem úgy készülnek.. Akkor inkább menjünk együtt,ha most van a legjobb lehetőség, akkor most. Már két éve is fontolgattuk, de akkor még nem. De Hochstein jól látja, igen, fontos hogy ne a vadidegen közepén álljunk, hogy jó társaság várjon. Sajna már bennem kialakult a hosszú évek alatt az a kínos óvatosság, hogy mindent hatszor átfogalmazok, mert előítéletből eleve félre van értve. Én értettem amit ő mondott, és úgy értettem ahogy gondolta, de Én már jó régen nem szabadon írok és mondok amit akarok. Simán átfutunk figyelmen kívűl hagyunk egymásra kacsintgatásokat,célozgatásokat, kisezret. Direk nem reagálok összekacsintgatós poénokra, és nem veszem magamra, ha pl (bocs Melike, de épp te jutottál eszembe- elejtesz egy egy félmondatot, pl jelezve hogy ez itt elsősorban a te hazád-)Magyarázni kell aztán utólag. Szóval én előre magyarázom, hogy a jó társaság nem egyenlő azzal hogy csak zsidók. Persze hogy vannak köztük szép számmal, és vannak németek is, és persze a magyar közösségből is.
  Az ember csak úgy viccből nem szokott menni, kalandvágyhoz már öregecskedő vagyok. Az emberek számítanak,a család,a barátok akik körülvesznek, és őket ott is megtalálom, sőt, várnak. nem csalogatott senki, nem érezzük jól magunkat, és igen, nekem is a család, az élet számít. ha körülöttem vannak akiket szeretek, és megértenek, akkor otthon leszek. Szomáliában, és Berlinben, vagy ahová még menni kell.Még Budapestre is jövök.Otthon leszek, amíg nem kell átkódolnom a mondanivalómat, amíg nem érzékeltetik velem nap mint nap, hogy ez itt nem a hazám, de ha tényleg úgy kezdem érezni, akkor pedig az nem jó. Szóval komplex a dolog, el van döntve, egyszerűen érzem hogy most jó lesz. Nem vezérel a gondolat, hogy majd németté váljak, vagy németté váljanak a gyerekeim, vagy unokáim Itthon sem ártottam senkinek, és ott is csak tisztességesen, korrekt módon akarok élni, úgy hogy hagyják is.Nem érdekel, hogy kitéphetetlen gyökerekkel a talajba a házba, az utcába kapaszkodjak. De valószínűleg magyarul fogok gondolkodni, és álmodni is, halálomig.
  Az én gyökereim azokba kapaszkodnak, akiket szeretek, és ezek nem kitéphető , erőt adó gyökerek. De ismerjenek mást is mint ami itt van. Lássanak, tanuljanak, tapasztaljanak.És maradjanak vidám, kezdeményező, élettel teli emberek, ne pedig ki és átkódolók. Elég sokan fontolgatják még az indulást,ki ide ki oda, sajna azt kell mondanom, ez van, volt időnk többezer éve hozzászokni. És igen, lehet hogy ezért, de könnyeben fog menni az alkalmazkodás is. Remélem.

 56. 56!
  Dorka,elnézést,nem akartalak megsérteni,és senkit sem…Te is tudod,hogy hirtelen ember vagyok,nem mindig gondolom meg előre a dolgaimat,és nem mindig úgy gondolom..Csak néha nagyon felmegy a gőz,és ugyan hol mondjam ki magamból nagy hirtelen?Ha nem itt..

  De Te megint kiragadtál a mondani valómból egyébként..Azt hogy ez elsősorban az én hazám.Azt figyelmen kívül hagytad,hogy azt is írtam,hogy én is szeretnék egy normális miniszterelnököt,és a végére is írtam,hogy ez a kutyát nem érdekli,és látod?Te sem ezt vetted észre a mondókámban,hanem mást..Úgyhogy valóban.A kutyát nem érdekli hogy mit akarok.. 🙁

 57. De észre vettem, ezt is, meg a mást is. és nem is akadtam fenn rajta. DE ez is egy árnyalatni nüansz, amiből van kismillió, és lassan hozzá van szokva mindenki. Azért épp te jutottál eszembe, mert viszonylag friss. Hogy egy pillanatra átsuhan egy kis fátyolos gyomorideg majd elmúlik, az egy kis dolog. Tudom hogy nem bántásnak szántad, és ezért nem is reagáltam le pl. És még nyolcvaezer kis fátyolos gyomorideget nyelek le mosolyogva, és nem a fórumról van most szó elsősorban, hanem az offline villamosozás közbeniekről, meg ami mindenünnen jön. Egyszerű emberek szájából, régi ismerőstől, vadidegentől.

  Még egy gondolat. valószínűleg Németországban vagy egyebütt is lesz rá példa, hogy valaki azt érezteti majd, hogy ez igazán nem a hazám. És valóban nem is lesz az igazán, csak szeretnék hasznos normális tagja lenni a társadalomnak. ha mint beilleszkedő bevándorló, akkor az. A lépten nyomon nem a ti hazátok- érzékeltetése (ez már nem a te mondatodról szól Melike!!!!)- itt esik csak igazán rosszul, ahol születtem, és ahol már dédéd ükapám is született.

 58. 56 & 58:
  Nem hiszem, hogy örülni fogsz az analízisemnek, de ez a dolgom, amit komolyan veszek. Az alábbi két idézetből kiemelnék két tényt:

  „itt esik csak igazán rosszul, ahol születtem, és ahol már dédéd ükapám is született.”

  „Elég sokan fontolgatják még az indulást,ki ide ki oda, sajna azt kell mondanom, ez van, volt időnk többezer éve hozzászokni. És igen, lehet hogy ezért, de könnyeben fog menni az alkalmazkodás is. Remélem.”

  1) Sok generáció óta éltek (te és felmenőid) Magyarországon.
  2) Sok ezer éve vándoroltok.

  Nem mindenki tudja megfogalmazni (lásd melike00, akinek elsősorban ez az ő hazája) de mindenki ráérez arra, amit a fenti 1) és 2) pont alatt kiragadtam. Sok generáció óta éltek itt, és mégsem vált igazán a hazátokká. Miért? Mert élitek a saját szubkultúrátokat. Azt adjátok tovább. Miért? Nos, itt a következő idézet tőled:

  „De ismerjenek mást is mint ami itt van.”

  Ez a mondat melikének saját fiát illetően sose jutna az eszébe. Az ő férje külföldön dolgozik, mert kell a pénz, amit itthon nem tud megkeresni, de esze ágában sincs hazát váltani. Melikének nincs opciója, ő itt „élned, halnod kell” te pedig egyszerűen tovább állsz, mert

  „az anyagiak is benne voltak, de nem a legsúlyosabban.Nem ez a fő ok”

  Csak addig vagytok egy helyen, amíg megéri ott lenni, és ha már nem éri meg, akkor mentek, ahová lehet. Téged nem érdekel, hogy az unokád német lesz-e vagy bármi más. És ez generális. Ausztráliában ismertem olyan zsidó, új kivándorló magyar családot, ahol a 6 éves gyerekkel a szülők nem beszéltek magyarul, inkább ők nyögve angolul beszéltek otthon. Magyar férj és feleség angolul. El akarták felejteni azt az országot, ahol születtek. Biztos meg volt rá az okuk, de egy melike nem fogja kutatni az okokat, hanem csak érzékeli, hogy neki csak ez az egy haza létezik, neked pedig nyitva az egész világ. Szóval mi volt előbb, a tyúk-e vagy a tojás?

  Ezért tapasztalod ezt:

  „offline villamosozás közbeniekről, meg ami mindenünnen jön. Egyszerű emberek szájából, régi ismerőstől, vadidegentől.”

  Elvárod tőlük, hogy diszkréten tartsák vissza tapasztalataik visszhangját?

 59. Hochstein: Ha nem írsz ékezetet, akkor magadra vess, ha féleeértenek. Pedig nem nehéz billentyűkiosztást váltani, sőt használhatod az alt+szám koöbókat is.

  Dorka: Miért nem Izrael? Komolyan.

  Egyéb: ” Elég sokan fontolgatják
  még az indulást,ki ide ki oda, sajna
  azt kell mondanom, ez van, volt
  időnk többezer éve hozzászokni.”

  A magyarok, svábok, tótok sem őslakosok itt. Mi is, ők is sokat vándoroltak. Kevés olyan nép van, amelyik ott él, ahol kétezer éve, szóval nem érzem a különbséget ha csak nem akarom érezni azt.

  Ja, és no offense, nem szánom annak. Egy közösségben vagyunk, elvárható a sértődésmentes tiszta beszéd.

 60. Tibor bá hogy alakul a látogatottsági mutató a honlapon? van erről egy kis infó mert pár hónapja ránézegetek és többnyire csökken az érdeklődők száma.

 61. 63:
  Folyamatosan emelkedik. Havi egyedi látogatok száma:
  2012. január 19.500 (téli esték)
  2012. február 15.700 (28 nap)
  2012. március 17.300

  2013. január 23.500 (téli esték, egy évhez képest 4000 plusz)
  2013. február 21.000
  2013. március 21.500

 62. 63. ejha: Az eddigi „érdeklődők” a tettek mezejére léptek és nincs idejük ide prünytyögni. 🙂 Vagy csak prünytyögés helyett prütykölnek. 😀

 63. 65:
  A társadalmi hangulat az utóbbi 2 évben erősen változott. Több a baj, kevesebb a türelem. Látogató egyre több van, a hozzászólók, hozzászólások száma csökken.

 64. Írtam, csak nem volt időm befejezni, és a félig megírt cuccot inkább kitöröltem, de mi késik nem múlik, ha alvás lesz, akkor befejezem és visszateszem.
  (ezt meg csak azért közöltem, mert teljesen kitörölve, üresen nem engedi a mentést a rendszer.)

 65. 60. Tibor bá’
  A tyúk, vagy tojás kérdés érdekes, de valóban irreveláns az eredmény szempontjából. Az antiszemitizmus nem fog megszűnni, amíg megvan a legendás összetartás a zsidóságon belül. Ha egy csoport tagjai összefognak, egymást jobban támogatják, mint a többieket, az pozitív diszkrimináció egymás felé, negatív a többiek felé. Ha itt, Jásdon a tótok összefognának, akkor a svábok éreznék kirekesztve magukat. Hamar megjelenne az igény a sváb (nem tót) összefogásra, és megjelenne az ellenségeskedés is.

  Nekem van olyan barátom, akinek az édesanyja Ciprusról jött, édesapja sváb, de ő magyarnak tartja magát. Én szinte csak sváb és svájci német felmenőkről tudok, akik generációk óta itt éltek, de én magyarnak tartom magam. Németországhoz, Svájchoz annyi érzelem fűz, mint bármely más országhoz (saját tapasztalatok alapján alkotok véleményt róluk). A magyar és a zsidó identitás egyaránt elsősorban kulturális kérdés, nem genetikai.

  67. Dorka
  Én, ha egy mondatnál hosszabb hozzászólást írok, azt szövegszerkesztőben teszem, azután másolom be. Néhány másodperc extra minden alkalommal.

 66. 70. Tara
  A metapedia nem feltétlenül megbízható forrás, kb. mint a kurucinfo. Nem a zsidóság kimutatása saját magukról, hanem antiszemita listázás. Azok szerepelnek rajta, akiket ők zsidónak neveznek ki.

 67. Húú, ezt nem tudtam. Egészen véletlenül futottam bele, elnézést a zsidóktól. Csodálkoztam is és (jól) reméltem, hogy ti tudjátok, mi is ez. Témába vágott, azért linkeltem be.

 68. Aki liberális eszméket vall, az mind zsidó-gyanús, aztán meg kiderül, hogy valójában a szélsőjobbos az (Sz.Cs.) … 🙂

 69. 60!
  Jobban ismersz Tibor bá,mint én ,saját magamat.. 🙂
  58!
  Dorka!
  Mit is írjak hogy ne legyen sértődés.Ez egy nagyon kényes téma,ahogy Jani írta..Szóval azt mondom hogy a zsidók egyék meg amit főztek..Szóval,elfoglalnak minden fontos pozíciót.A gójok közt is vannak tanult és normálisan gondolkodó emberek,mégsem juthatnak olyan helyekre,ahova „nem lehet”..
  Nem lehet a médiába olyan helyekre bejutni,nem lehet egy Színház és filmművészeti főiskolára bejutni,egy polgármesteri hivatalba Pesten,vagy mittudom én ,egyetemek stb..Szóval döntő pozícióba..Akkor meg legalább adassék meg nekem,hogy azt gondoljam amit akarok..Ezért még nem jár giotin…
  Mint ahogy Gerendás Péter levelét megírta..Nagyon sokan írhatnának ilyen levelet mint ő írt..

 70. 74.Melike00:
  Csak a biztonság kedvéért kérdezem, hogy amit írtál remélem komoly, mert viccnek nagyon rossz.

  60.Tibor bá’:
  Szinte minden bekezdéseddel vitába tudnék szállni, de most idő hiányában nem teszem…

  Ám az utolsóra Dorka helyett (de nem a nevében) szívesen most azonnal válaszolok:
  „Elvárod tőlük, hogy diszkréten tartsák vissza tapasztalataik visszhangját?”

  El bizony, ha az olyanokban merül ki, hogy „…mivel első sorban ez az én hazám…”. A villamoson, vagy bárhol?!? Hát hogy van ez kérem??
  Amíg nekem is az ott egy otthon, addig nem vagyok kíváncsi az efféle maflaságokra. Tetszik vagy sem ez a haza bizony közös.

  Aztán hogy a konyhában hokedlin a pöri mellet tolja-e ezt a proli dumat valaki az uborkával, az már nem érdekel. Váljék egészségére!

 71. 75!
  Kedves Hochstein!
  Mióta foglalkozol Te azzal ,hogy én mit gondolok,vagy mit mondok?.. 😮 Szerintem neked teljesen mindegy nem?
  Vagy miről akarsz meg győzni?Hogyan kellene gondolkoznom másképpen?

  „Tetszik vagy sem ez a haza bizony közös.”
  Legyen.Felőlem!De akkor minek ez a nyávogás?Nem csak a haza kell,hanem a gondolatok is? .. 😮

 72. 75: „Tetszik vagy sem ez a haza bizony közös.”
  Lenne, ha valóban annak tartanák és úgy is kezelnék, nem pedig sároznák egyesek, ahol csak lehet.

 73. Sajnálom, faékmérgezést kaptam.
  Tibor bá’ nem a te szövegedtől, félreértés ne essék, csak egyszerűen fogalmazásilag impotens lettem. Persze hogy vannak érveim, és persze hogy el tudnám őket mondani, de tudod mit? „megeszem amit főztünk” még ha nem is főztem semmit. Nincs motivációm a fejtegetésre, és nincs fölösleges energiám arra, hogy valakik csak örömködjenek azon, hogy nekem most szar, és abból nyerjenek energiát és bátorságot, hogy kitárom a gondolataimat. Nem. Már mindegy. Inkább teszek azért, hogy ne legyen szar:-)

  Hochstein , a helyettem való választ az utolsó pontra köszönöm, így gondolom magam is.
  Csak annyit tennék még hozzá., tudod mit, nem teszek én hozzá semmit sem. Olyan tökéletesen mindegy hogy mit gondolok, és olyan értelmetlen ezt kifejtegetni. Kompatibilis cuccokat illesztek már csak össze. Nem próbálom a kocka alakú műanyagformát kör alakú lukba tenni, mert vagy a kocka lesz horpadt, vagy a a kör formájú luk reped szét. Berlinben remélem egy ideig még kompatibilis lesz a kockám a kocka alakú lukkal, és mellette remélem hogy még őszinte kívánsággal mondjuk mi még egymásnak koccintva is hogy beshana haba’ah b’yerushalayim–aztán talán még arra is sor kerül .majd!!!!!

 74. Tara.
  „Egészen véletlenül futottam bele, elnézést a zsidóktól. ”
  😀 Megnevettettél, köszönöm!
  Erről eszembejutott egy kis Örkény utánérzés, az Orbán beszéddel kapcsolatban.legalább ontopic. A T Zs -n láttam azt hiszem, nem saját költemény:-)

  Orbán Viktor:-Jó estét zsidók!
  zsidók…-gondolja Orbán
  orbán..–gondolják a zsidók.

 75. 78!
  „Nincs motivációm a fejtegetésre, és nincs fölösleges energiám arra, hogy valakik csak örömködjenek azon, hogy nekem most szar, és abból nyerjenek energiát és bátorságot, hogy kitárom a gondolataimat. Nem. Már mindegy. Inkább teszek azért, hogy ne legyen szar:-) ”

  Dorka!
  Egyáltalán nem örömködöm!Semmi okom sincs rá,erőt meg végképp nem merítek belőle..Kárörvendő végképp nem vagyok.Bármit írok,az ki van forgatva.Hát legyen..
  Nehogy azt gondold Dorka hogy nekem bármivel is könnyebb..
  Én sem tudok beilleszkedni a sok paraszthoz,(nem úgy neveltek)nem tudom ezt a mentalitást befogadni,mégsem menekülök sehova.Az életed elöl nem tudsz elmenekülni.Ezt kell megérteni.A saját fészkedet kell kialakítani magadnak,ahol a te világod van, ahol jól érzed magad..Én is ezt csinálom.És hányan irigykednek..Nehogy azt gondold hogy máshol jobb lesz..Dorka,egész életeden „menekülni” akarsz valamerre?A Te életed,azt csinálsz amit akarsz.

 76. 75:
  Köszönöm, hogy velem nem etetsz pörit uborkával a hokedlin. Abban viszont tényleg igazad van, hogy okfejtésembe nem lehet belekötni, elvégre csak idéztem és analizáltam. Az utolsó bekezdést viszont túlnyújtottad. Az egy kérdés volt, amire a te válaszod „el bizony”. Megállapítom, hogy ez a válasz adja a konfliktus alapját. Ugyanis az elvárásod ütközik az emberi természettel. Nekem is sokszor a pofámba vágták, hogy „ne dumálj, te is elhagytad az országot”. De még a jog se ad neked igazat. Íme: Budapesten születtem, Budapesten éltem és tanultam, Budapesten voltam katona, és Budapestről disszidáltam. Amikor visszajöttem Ausztráliából hiába volt pénzem, nem vehettem ingatlan Nagy Budapest területén, mert annak előfeltétele volt az 5 éves helyben lakás. Gondoltam a rendelet rosszul van megfogalmazva,
  nyilvánvaló, hogy rám nem vonatkozik,hiszen én nem vidékről felszivárgó agrár munkás vagyok. Diplomás munkát végzek az Egyesült Izzóba, ami Budapesten van. Minek kellene rám erőltetni az 5 éves várakozást? Tehát kérvényeztem, ami rövid úton elutasítottak. Nyilvánvalóan én nem olyan budapesti voltam, mint a másik két millió. Szóval a te nagy hévvel leírt válaszod alatt erősen rezeg a léc, amit nem csodálok. A tények objektív értékelése komoly intellektuális kihívás, még azoktól se várhatom el, akik késsel villával eszik a sóletet füstölt libacombbal, és természetesen nem hokedlin.
  Arra viszont felhívnám a figyelmed, hogy ha az emberi természetet nem veszed figyelembe, akkor rengeteg csalódásban lesz részed, sőt konfliktusba kerülhetsz. Erre példám egy párbeszéd, ahol azt vágták a fejemhez, hogy szar nép a magyar, nem úgy mint például a holland és a dán, ahol elbujtatták a zsidókat, a magyarok viszont teljes erővel kiszolgáltatták őket. Nekem pedig az volt a véleményem, hogy két nemzetet így összemérni felületesség. A magyar falvakban minden paraszt goj volt, csak a szatócs volt zsidó. És az összes paraszt a szatócsnak tartozott, mert egész évben hitelbe vásároltak. Feltettem tehát a kérdést, hogyan lehet elvárni a falusi parasztoktól, hogy elbújtassák (és saját életüket kockáztassák) a rajtuk élősködő szatócsot? Mellesleg, 1944-ben, apám 4 zsidó barátját bújtatta (és nem kívánt „igaz” ember lenni). Megítélésem szerint az elvárásod irreális, de a vita életben tartására természetesen megfelel.

  78:
  Az utolsó mondatodra utalok! Néhány napja beszéltem egy (30 éve) idegenbe szakadt hazánk fiával. Egy kislánnyal távozott, aki felnőtt angol nyelvterületen és férjhez ment egy némethez, aki hozott magával egy fiút a házasságba. A disszidált mama a lányával magyarul beszél, a férj a fiával németül, de csak akkor ha négy szem közt vannak, ha bárki harmadik jelen van szigorúan angol a kommunikáció. Illetlenség úgy beszélni, hogy azt a jelenlévők egy része nem érti. Persze, has az összetartozás érzetének a fenntartása fontosabb, mint a tapintat, akkor neked van igazad, de – és ez egy komoly kérdés feléd – gondolod, hogy ez a magatartás elősegíti elfogadásodat, mint teljes értékű magyar? Ha a válasz igen, akkor irreális vagy. Ha a válasz nem, akkor Melike szavai nem csengenek üresen: „Szóval azt mondom hogy a zsidók egyék meg amit főztek.”

 77. Tibor bá, a válasz egy erősen határozott és évek alatt megérlelődött: nem. A tapintat ha nem kétoldalú, hanem csak tőlem elvárás, és Hochsteintől,(nem veszitek ám észre, pedig ordít)de tőlünk maximálisan,akkor az bizony megint csak irreális elvárás, és ellenkezik az emberi természettel. Melike00 szavai úgy csengenek ahogy akarnak, a lehető legtávolabb áll tőlem ebben a pillanatban hogy érdekeljen hogyan fogad el bárki aki akkor sem fogad el, ha tapintatos vagyok a végsőkig, és soha nem ártottam neki.Volt amikor érdekelt, de egy ideje már úgy vagyok vele, hogy én sem fogadok el olyan embert teljes értékű bárminek, aki az én értékrendszeremen kívül áll. Ez nem zsidóságon, magyarságon, németségen, szlovákságon vagy románságon múlik, hanem egy ezen felül működő dolgon. Az emberi természet az emberi természet, de van alja és teteje, van elemi tisztesség és tapintat, ami kölcsönösen elvárható. Ha a magyarságból számomra az irodalom marad meg, és a nyelv, az dosztig elég, és értékes. Ha azok az emberek maradnak nekem a magyarságból akikkel most is értjük egymást empátiával, akkor boldog leszek.Ha annyi marad meg nekem, hogy olvasgatok majd a neten, akkor be fogom azzal érni, de nem adok semmiért többet-mint amennyit az vegytisztán ér. A többi nem kell már.Teher. Azt hiszem tisztességesebb dolog lelépni és emlékezni a szépre, mint úgy tenni mintha.Olyan ez mint az elmúlt szerelem.Meg kell próbálni úgy válni, hogy emberek maradjunk, és olyanok akik valaha közöset hoztak létre, és közös dolgokat éltek át.Nem hátraköpködve, és nem utánaköpve annak aki megy.

  Ja, és az összetartozás érzése.. Tudod az most valahogy nekem kurvafontos. Ha ez tapintatlanságot szült, bocsánat. Semmi különöset nem írtam, semmi olyat ami bárkit érdekelhetne Hochsteinen kívül.

 78. Amúgy meg csak az országból szándékozom távozni, a blogról nem feltétlenül,-(ha nem gond ez az ivrit tapintatlan használatáért egy kívánságban, amivel nem akartam terhelni senkit, csak így autentikusabb mint magyarul. )- mert kötődöm hozzá, Tibor bá’ hoz meg aztán különösen, akkor is ha kaptam pár lebaszást, meg még fogok is. Kaptam értő objektív figyelmet is, nem keveset, és tanácsokat is, amiket használtam. És megköszönöm!

 79. 81:” hogyan lehet elvárni a falusi parasztoktól, hogy elbújtassák (és saját életüket kockáztassák) a rajtuk élősködő szatócsot?”

  Ezen azért egy kicsit árnyalnék. Egyrészt mi számít élősködésnek és mi tisztes haszonnak? Ha a szatócs nem adott volna hitelbe, akkor vajon mi lett volna?

  Másrészt, az átlag polgár egyáltalán nem érzékelte, hogy a zsidók ténylegesen veszélyben lettek volna, a magyar köztudatban az volt, hogy a zsidókat Németországba viszik dolgozni (mentek magyarok is dolgozni, persze önként) a munkaerő hiány miatt – apám elmondása szerint, aki szintén ott kötött ki, leventeként őt is dolgoztatták a németek. Az csak hab a tortán, hogy azt a kártérítést, amit ezért a német állam adott (volna)- miután ezt is kényszermunkának ismerték el, egy erre szakosodott (zsidó) szervezet lenyúlta.

  Egyrészt a ‘népnek’ fogalma sem volt, hogy mi zajlik (hírközlés korlátozva), másrészt ha tudta volna, akkor is mit tehetett volna azzal a német hadsereggel szemben, ami leigázta fél Európát?

  Mert nézzük a dátumokat: 1944 március 19-e hajnalán a német csapatok bevonultak Magyarországra, majd az első tömeges zsidó deportálások 1944. május 15-én kezdődtek el. Vagyis ekkor már Magyarországon a NÉMET hadsereg uralkodik.
  Többek közt ezért nem tetszik, hogy ÁLTALÁBAN a magyarságból mindenáron bűnbakot akarnak kreálni a holokauszt miatt, lényegében kollektív felelősség alapján. Bűnösebbnek tartva bennünket, mint a németeket /pedig a lágereket nem magyarok őrizték, de nem ám! Sőt, Mengele, meg a többi sem volt magyar, nem bizony/- mert nem néztünk még szembe a holokauszttal. Csak éppen nem is mi csináltuk, de úgy látszik, ez nem számít.

 80. 84:
  Gyűlölöm, amikor egy értelmes ember szubjektív, akár zsidó, akár goj. nálam egyre megy.
  1) A szatócsnak monopolhelyzete volt, annyit kér egy liter petróleumért, amennyit nem szégyellt.
  2) A zsidóknak sárga csillagot kellett hordaniuk, Budapesten egy külön gettót Kerítettek körbe, vittek mindenkit csecsemőtől, fiatal lányoktól kezdve egészen öreg emberekig. Ezeknek minimum a fele totálisan alkalmatlan volt a munkára. Mire vitték? Mondjuk 1944-ben a gázkamrákról nem tudtunk, de hogy az utolsó utukra mentek az köztudott volt.
  Az utolsó csatlós nem egy hízelgő kifejezés, de találó. A Don-kanyar után ki kellett volna ugranunk. Amíg a német győzelem reális álom volt, a visszacsatolások miatt érthető a szövetség, de miután az állom elúszott, már nem volt értelme a további áldozatoknak. Horthy nem csak túl sokat hezitált, de a tiszteinek jelentős része németbarát volt (akiktől meg kellett volna szabadulnia), akik kitartottak a végsőkig, ami minimum hülyeség volt, és azt jelenti, hogy a békát le kell nyelnünk. Bizony, az utolsó csatlós voltunk.

 81. 82:
  Azt látom, hogy meg vagy győződve az igazadról, pedig elég távol állsz tőle. Állandóan harcoltok az általánosítás ellen, de közben általánosítotok. Téged verbális abúzus ért ott meg amott, és erre fel lekvitteled ITT. Tehet engem összemosol a Jobbik egyik képviselőjével.
  Én nem várok el nagyobb tapintatot részedről és Hochstein részéről, mint bárki mástól. Jobban mondva nem VÁRNÉK EL. De itt már nem tapintatról van szó. Tapintat az lenne, ha Melike egy sült paraszt lenne, de ezt Hochstein tapintatosan nem venné észre, és úgy bánna vele, mint egyenrangú vitapartnerrel. De a valóságban Melike egy művelt, józanul gondolkodó nő, akit Hochstein lepörizett a hokedli mellet + uborka. Ez az, ami annyira ordít, hogy egy 6 éves gyerek is észreveszi, és Hochsteint diszkvalifikál mint vitapartnert.

 82. Kedves Dorka!Egy rövid történet,hogy könnyebb legyen elképzelni egy másfajta világnézetről, értékrendről
  a falusi paraszt vélemény alkotását.
  Volt egyszer egy fiú akinek származását és identitását nem a környezete,hanem saját családja határozta meg anyai ágon.
  De a könnyebb alkalmazkodás végett nevében ezt nem vállalta fel.
  Teltek múltak az évek a fiú felnőtt lett, a világ kinyílt és ő úgy döntött szerencsét próbál ősei földjén.Hogy sikerüljön megváltoztatta nevét felvette a „származásának”megfelelő nevet
  Az ország befogadta.Telt múlt az idő eljött(volna) a katonás-
  kodás ideje.Hősünk úgy gondolta ez nem neki való, ezért vissza tért eredeti „hazájába”.Huszonévesen,hogy a fiatalsága ne vesszen kárba belevetette magát a szórakozásba.Mikor az apanázs elapadt rádöbbent,magáról képtelen gondoskodni.Ekkor
  rájött,a származása és újonnan jött hite milyen fontos számára és a hitközség számára,és ebből szépen lehet élni.Becsülettel
  elvégezte a hittudományi iskolát, a napi többszöri imát,stb.
  Megnősült, gyerekei lettek.Telt múlt az idő a gyerekek iskolás korúak lettek. A feleségével együtt úgy gondolta, nem elég jók
  az iskolák a gyerekei számára a 10milliós városban ,ezért visszaköltöztek régi-új választott hazájába.A katonaságot hithű ortodoxként már elfelejtheti.A gyerekek iskolába járnak,
  ő pedig, mivel az „üzleti” lehetőségek a régi régi hazájában
  sokkal jobbak,a 10millós városból havonta haza jár a családjá-
  hoz.Ez egészen addig tart amíg az iskolás kor, utána ha a lehetőségek még megérik visszaköltöznek abba az országba ahol született.De ma még megünneplik Jeruzsálem Napját, mivel 1967-
  ben ezen a napon foglalták VISSZA Jeruzsálemet a MEGSZÁLLÓ
  araboktól.Nem gúnyos akarok lenni max. szarkasztikus.Az illetőt amúgy én emberként kedvelem,ahogy Téged is!

 83. 80. melike00
  „Nehogy azt gondold Dorka hogy nekem bármivel is könnyebb..”
  Ebben sok igazság van, de akkor is egyoldalú. Az utóbbi hatvan évre összességében igaz, hogy a zsidóság könnyebben érvényesült, mint az átlagmagyarok. Most, az elmúlt néhány évben viszont az antiszemitizmus úgy megerősödött, hogy a zsidók életveszélyben érzik magukat. Néhány fanatizált fiatal és sunyi felnőtt kimond dolgokat, amit nem nehéz halálos fenyegetésként értelmezni.

  75. Hochstein
  Te egy értelmes ember vagy, de az érzelmi intelligenciád vagy igen alacsony szintű, vagy tudatosan próbálod állandóan kiugrasztani a nyulat a bokorból. Finoman sértegeted a (többi ?) magyart. Most a pörkölttel, de akár azzal, hogy érzékelteted a zsidók különbözőségét. Ha egy nemzsidó hoz fel különbséget a zsidókkal szemben (általánosítást), pl. úgyis szoktátok a mederben gyaloglást, akkor az ellen kikelnél. A vita kedvéért azt mondod, ez a te hazád is, miközben Magyarországgal és a magyarokkal kötözködsz, az ideköltözést Z tervként kezeled. Az érzelmi kötődést Izraelnek tartod fent. Ezzel a vitamódszerrel a még itthon lévő zsidók megítélését rontod, legalább rájuk legyél tekintettel.

  81. Tibor bá’
  „Persze, has az összetartozás érzetének a fenntartása fontosabb, mint a tapintat, akkor neked van igazad, de – és ez egy komoly kérdés feléd – gondolod, hogy ez a magatartás elősegíti elfogadásodat, mint teljes értékű magyar?”
  Ezzel egyetértek. Én egyes zsidókról írok, ha a cionizmust kritizálom. Cserébe elvárnám, hogy a magyarokat se vegyék egy kalap alá, ha antiszemitizmusról van szó. Ha minden támadásra bedobjuk a törülközőt, és „leereszkedünk” az ellenfél szintjére, akkor csak magunkat húzzuk le. Ez olyan, mint a vendetta. Mindig lehet okot találni (főleg, ha ezt keressük) a kiakadásra. A válasszal viszont olyanokat is megsérthetünk, akik eddig nem voltak rosszindulattal felénk.

  82. Dorka
  „A tapintat ha nem kétoldalú, hanem csak tőlem elvárás, és Hochsteintől,(nem veszitek ám észre, pedig ordít)de tőlünk maximálisan,akkor az bizony megint csak irreális elvárás, és ellenkezik az emberi természettel.”
  Értelmes belátással az emberi természetből fakadó ösztönök is kordában tarthatóak. Objektív mércét kell saját magunk felé felállítani, nem a többiek felé. Szüleim nem fogadták el felmentésként a rossz jegyre, hogy a többieknek sem sikerült jól a dolgozat.

 84. 85: Az 1. ponttal természetesen egyetértek.
  Viszont mi nem Budapestiek vagyunk, hanem zalaiak. Arról, hogy mi volt Bp-n, vidékre erősen szűrt információ jutott.
  Az, hogy a faluban az egy szem zsidó szatócs sárga csillagot viselt, majd elvitték, ennyi volt közismert, a későbbi történésekről a helyiek semmit sem tudtak. Engedtessék meg, de jobban hiszek apámnak, mint neked , ő is csak a háború után tudta meg, hogy mik történtek.

  „Gyűlölöm, amikor egy értelmes ember szubjektív”, Látom, csak egy igazság lehet, kizárólag amit te vallasz.

 85. 90:
  Már megszoktam, hogy az összes vitánál az egyik oldal sincs velem megelégedve. Az emberi természethez hozzátartozik a szálka-gerenda esete.

  Ez viszont megmosolyogtató: „a későbbi történésekről a helyiek semmit sem tudtak. Engedtessék meg, de jobban hiszek apámnak, mint neked” – vagyis annak hiszel, aki nem tudott semmit. 🙂

  Ja, hogy a levente apádat elvitték dolgozni Németországba? Nos akkor ő se tudhatott sokat mi van Magyarországon. 🙁

 86. 85: „1) A szatócsnak monopolhelyzete volt, annyit kér egy liter petróleumért, amennyit nem szégyellt.”

  Hát ez tényleg jó ok arra, hogy fejbe lőjék érte… Mennyivel jobb, ha nincs szatócs a faluban, aki élősködne!
  Csak halkan kérdezem meg, hogy mi biztosította szatócs monopóliumát? Más miért nem nyitott boltot, ha ez ekkora üzlet?

 87. 88!
  Egyetértek Jani..
  86!
  Annyira nem érdekel mit mond Hochstein..Én kiröhögöm,bármennyire is lekezelő..Amit én el akarok érni az életben,úgyis elérem,amit meg akarok csinálni, úgyis meg csinálom előbb utóbb mindig..Ő meg csak tartsa az izraeli homokba dugva a fejét..

 88. 91: „Nos akkor ő se tudhatott sokat mi van Magyarországon.”
  Azt írtam, a háború után tudta meg – ugyanis a nagyapám, nagyanyám és a testvérei viszont itthon voltak. Egyébként a leventéket közvetlenül a front elől vitték nyugatra, Vas, Zala, meg a többi nyugati megyékből, tehát azért a korábbi történésekről már akkor is tudott.

  „annak hiszel, aki nem tudott semmit”

  Te érted, amit írtál, mert én nem. 🙂
  Nem mindegy, hogy 1944-ben tudta, vagy 45-ben? Mert nekem amúgy is csak évtizedekkel később mondhatta el… 🙂

 89. 94:
  Nekem nem kellett elmondani, mert személyesen ott voltam. Egy évvel voltam fiatalabb, mint a levente sorozás.

  92:
  Az első gondolatom az volt, hogy „ekkora hülyét”, dehát az ember ilyet nem ír. Javaslom nézz utána mi volt az agrár proletárok sorsa a Horthy Magyarországon. Tudod, taligával-lapáttal kimentek hajnalban a piactérre hátha valaki felfogadja őket napszámba. 50 fillér volt a napidíj 12 óra munkáért. Mikor lesz abból annyi pénz összegyűjtve, hogy „vállalkozzon”? Fejbelövés? Áh fene, kínlódjon veled a halál.

 90. Nem csak agrárproletárok voltak akkoriban, hanem „parasztpolgárok” is, akik megengedhették maguknak, hogy a gyerekeik gimnáziumba járjanak (pl. veled egykorú nagybátyám)

  Adalékként egy kis idézet Glatz elvtárstól. külön érdekes az itt folyó vitához az utolsó mondat, pedig G. elvtárs valószínűleg nem antiszemita:
  „A kontinens központi vidékeinek mintájára ekkor jelenik meg Európa peremvidékén – Svédországban és Magyarországon is – a parasztpolgár típusa. Darányi – errõl vallanak beszédei – errõl a parasztpolgárról álmodozott. Ez a parasztpolgár már vállalkozó. Modernizálja a termelési folyamatot, tudatosan választja meg termékeit, követi a piac igényeit. Gazdasága több lábon áll. Az állattartásban egyensúly van a hús- és a tejtermelés, a takarmányozással az állattenyésztés és a növénytermesztés között. Képezi magát. Vezeti a birtokról a számadást. Maga értékesít, kereskedik. Megbecsült partnere a felvásárló-nagykereskedõnek. De a családtagok ott vannak a helyi kispiacokon is. Darányi, mint láthattuk, földbirtok-politikával, parcellázással, telepítéssel kísérletezett, hogy segítse õket. De még jelentõsebbek reformjai a mezõgazdasági hitel megteremtése területén. A vállalkozáshoz pénz kell, ezért szervezik meg állami ösztönzéssel az Országos Hitelszövetkezeti Központot, amely állami pénzt pumpált a mezõgazdaságba, mégpedig rögzített kamatokkal. Ezzel egy évtized alatt kihúzták a talajt a kis- és középparasztok legnagyobb réme, a falusi uzsorás alól.”

 91. 95: „Az első gondolatom az volt, hogy “ekkora hülyét””

  Milyen érdekes! Én is pont ezt gondoltam, amikor kifejtetted, hogy szerinted az a normális, hogy hagyjuk hogy kinyírják azt az embertársunkat aki felé tartozásaink állnak fenn:
  „A magyar falvakban minden paraszt goj volt, csak a szatócs volt zsidó. És az összes paraszt a szatócsnak tartozott, mert egész évben hitelbe vásároltak. Feltettem tehát a kérdést, hogyan lehet elvárni a falusi parasztoktól, hogy elbújtassák (és saját életüket kockáztassák) a rajtuk élősködő szatócsot?”
  Szerintem ez kb olyan hozzáállás, mint ha kölcsön kéred a szomszéd fűnyíróját, és reméled hogy a szomszéd valami balesetben meghal, mert akkor nem kell neki visszaadni. Persze lehet, hogy ez a normális (értsd: többségi) gondolkodásmód, és tényleg én vagyok a hülye.

  „Tudod, taligával-lapáttal kimentek hajnalban a piactérre hátha valaki felfogadja őket napszámba. 50 fillér volt a napidíj 12 óra munkáért.”
  Gondolom ez is a szatócs élősködése miatt volt. Csak a szatócs tehetett róla, hogy nem kaptak több pénzt a munkájukért.

 92. 97:
  Nem bánnám, ha a mondataimat nem költenéd át az élénk fantáziádnak megfelelően.—Nem neked írom, mert reménytelen vagy, de normálisabb fiatalok tanulhatnak belőle. Ha egy zsidónak üzlete volt és a tulaj bement a gettóba, akkor az üzletet elsőre lezárták, majd kineveztek egy üzletvezetőt, akinek első teendője egy pontos leltár készítés volt, majd folytatódott az üzletmenet. Az adós attól a pillanattól kezdve nem a zsidónak tartozott, hanem a hátrahagyott kereskedésnek.

 93. 96:
  Azokat akkoriban úgy hívták, hogy földbirtokos. Arányuk a nincstelen parasztokhoz viszonyítva 1:10.000, vagyis nem érdemes vele foglalkozni, annyira elhanyagolható. Az én nagybátyáim kubikosok voltak, tudom, hogy miről beszélek. Ahhoz, hogy valaki ne nyomorogjon, „csak” látástól vakulásig dolgozzon, minimum 5 hold föld kellett. Az úri tisztek a paraszt közlegényeknek 5 hold földet ígértek minden egyes kilőtt szovjet tankért. Rákosi ennél nagylelkűbb volt, ő úgy adott földet, hogy csak be kellett lépni a KMP-be, igaz néhány évvel később vihették a TSzCs-be. 🙂

 94. Nem különösebben szeretnék a régi eseményekkel foglalkozni,épp elegek a mostaniak. Eszembe sem igazán jutott, ti hoztátok fel. A szatócsbolt és a vidéki zsidósággal kapcsolatban viszont nekem vannak autentikus infóim. Talán árnyalhatom a képet, mert Tibor bá’ és szerintem más is a szélső értékeket látja.

  Szóval. Saját família,anno, háború előtt, Sárospatak,ami akkor falu volt. Ma Dobó Ferenc út,(26 szám) régen meg nem mondom hogy hívták. A közben, ami az utcáról nyílt, volt egy házfal,tán épp nagyanya pincéjének fala, amire gyerekkoromban a „dili utca 2.” volt festve kék festékszóróval.Amúgy igazából a ház és a bolt a Dobó utcáról nyílt, sarokház volt, a dili utca a Kövi Sándor közre vonatkozott.Melike00 miatt írom ilyen részletesen, hisz ott lakik, ahol egykor a családom, sok sok évvel ezelőtt, és a ház még áll, ugyanolyan jó formában ahogy mindig is.Pedig már vagy 160 éves, ha nem több. Láttam a nyáron..Folyt köv..!!! bocsánat, mennem kell, de szeretnék visszajönni és folytatni. Amolyan VM. hsz lesz, (Tibor bá’ mostanában úgyis hanyagolja a VM posztokat)Szóval jövök és ha nem gond, folytatom.

 95. 100:
  Tibor bá’ csak a múlt szombaton nem írt VM-et, mert előtte 3 alkalommal is 1-2 hozzászóló volt csak. Feltételezem, hogy már unjátok.

  Miért lenne gond a folytatásod? De tényleg?

 96. A településen messze nem volt a szatócsbolt és az alatta lévő pince és kocsma monopólium. Más kocsma és bolt is volt. Minden részen a településnek- amik héce, hustác, józseftelep ha jól emlékszem, ma talán újtelep.. fazekas sor,meg még vagy két része az akkori és mostani Sárospataknak, ami nagyközség volt. Volt hangya szövetkezeti bolt is, meg szenzál, meg Gazdaköri mulató, a Bodrog partján, mint konkurrens cég.És a mi kis szatócsboltunk, a sok ajtajával, a sok sok gyerekes bótosokkal, aki dédanyám meg dédapám volt. Mama fent a boltban,a lányokkal, papa lent a kocsmában. A boltban volt sok minden, és ebből gondolom, hogy volt rá kereslet is, és nem ínséghitel petróleum vásárlás csupán. Rózsaszín fogportól szögig, cukrozott mandulától a tojásig, kötözőfonalakig, petróleumtól a pitykegombig, tűtől a gyűszűig, halacskacukorig és salétromsavig , mosószappanig, szódáig, minden volt. Amikor a parasztoknak nem ment jól, nem ment jól a bolt sem. Volt egy egymásrautaltság. Ha nem volt bevétel, akkor nem lehetett miből árut beszerezni, szatócs is csak hetente egyszer evett húst, vagy halat, szombaton-vagy akkor sem. Hitel volt, egy bizonyos mértékig,de csak a boltban, a kocsmában korlátozottan. Felírásnak mondták. Elbeszélésből tudom, hogy a részeges emberek asszonyai a boltban kipanaszkodták magukat a mamának, aki pedig megtiltotta a papának, hogy hitelbe pálinkát adjon. A boltban viszont ha petróleum kellett, azt oda kellett adni úgy, hogy füzetbe lett írva aki vitte. A pénz a parasztoknak szakaszosan jött, bor vagy búza eladáskor volt, vagy ha tojást árult a piacin az asszony, vagy bármi egyebet. Szóval volt aki fél évente fizetett, addig egy kis kockás füzetben gyűlt a számlája. ez nem kamatos pénz volt, és nem lehetett behajtani. Kölcsönös bizalom kellett hozzá, két részről is be lehetett bukni. Ha nem lett volna a hitelezés, az nem lett volna jó senkinek, hisz a vevő petróleum nélkül maradt volna, a bolt meg becsukhatott volna, mert nem lett volna forgalom. Az eladó elhitte a vevőnek, hogy fizetni fog, a vevő pedig tudta, ha ez nem lesz meg, nem tud többé ott vásárolni.Más biztosíték nem volt bizalmon kívül. A vevő bízott abban hogy megszorulva mindig lesz hitele,a szatócs bízott benne, hogy majd kifizetik, és akkor megint hozhat miből petróleumot, borsot, és tán még felfűzött datolyát is. Hisz élni, és a gyerekeinek enni adni a szatócsnak is kellett.Pénzhíjas időkben a vásárlást meg lehetett oldani szakajtó búzáért, tojásért sőt befőzni való cseresznyéért is. Egyszer papa elfogadott egy szakajtó réti csíkot is,amiből odahaza nagy botrány lett, mert az a lehető legkevésbé kóser dolog-és ráadásul a réti csíkok a kosárban állítólag visítottak, (nád közt élő halacskafajta vagy mia a réticsík)dédmama pedig az asztal tetejére ugorva sikítozott ettől..Szóval a boltra szükség volt, és nem volt monopolhelyzetben, de akkor is megmaradt a forgalom, amikor a hangyaboltok megnyíltak. Nem csak felírásos forgalom!
  Az italozás, mulatozás, cigánnyal huzatásra is volt kereslet-sokáig..

 97. Jaj, kifutottam a szerkesztési időből és elszállt..
  A vészterhes időkben a boltot átvette egy Gallovics nevű tót emberke. A régi életnek vége lett, a sok gyerek felnőtt addigra hellyel közzel, de közülük csak egy élte túl a vészkorszakot-nagymamám, aki akkorra férjnél volt, és volt egy csecsemő lánya.
  Nagyapa meghalt, és mindenki más. Nagyanyám pár év múlva férjhezment, és újraindította a boltot, 1972-ig a két maszek bolt közül egyik az övék volt. Inkább munka és üldözés járt érte,pénz nem sok. (nevelőnagyapámat ötvenvalahányban elvitte az ávó, és leverték a fél veséjét,munkáscigi forgalmazásáért-amit az újhelyi dohánygyár nem dohányzó munkásaitól vett meg, és adott tovább, és valaki ezért felnyomta.(a munkás cigit ingyen kapták a dohánygyári dolgozók,de volt akinek nem kellett, és inkább eladta a papának. )Anyámat a maszek bolt miatt nem vették fel az egyetemre, ahova menni akart volna,munkás, paraszt, értelmiségi, egyéb, -besorolásból az egyébbe esett. Így lett pedagógus.. a szatócsbolt 1972-ben, születésem előtt két évvel zárta be a nagy zöld ajtaját örökre, de a ház még áll. Valami művészházaspár lakik benne most.

 98. 102 & 103:
  Köszönjük az érdekes és értékes beszámolót, vagy inkább visszarepítést a múltba.
  Annyit azért megjegyeznék, hogy Sárospatak eléggé messze áll, és állt már Rákóczi korában is a tipikus 600-800 lelket számláló falvaktól. És igen, bele a kockás füzetbe, és aratáskor taligán ment át néhány zsák búza a tartozásért.

 99. 102 Dorka!
  Gratulálok!Ez tényleg egy majdnem VM poszt.Érdekes információk.
  Nálunk a nagypapám volt egy mintája a kor ellentmondásosságának.
  Családjában viszonylag szegényen,de nem nyomorogva éltek.A viszonylag azt jelentette,hogy nem éheztek,de a gyerekek közül a lányok a házban aludtak a fiuk még fiatalember korukban is az istálló mellett. Mivel nyitott,érdeklődő, mondhatni értelmes ember volt a családi és bérelt földeken-max. 15 hold-vállalkozni kezdett.Képezte magát, cséplőgépet vett és rengeteget dolgozott.
  Mire megnősült-kb. 30 évesen-egy kicsit már kiemelkedett a sze
  génységből.De a korra jellemző módon a feleségét és két kislányát betegségben 2 hónap alatt elveszítette.Újra családot alapított-nagymamámmal- de a 2.vh mindenét elvitte.A háború
  után a lebombázott vagy szétlőtt házukat újra építették, és mivel tanyán éltek igen keményen dolgoztak, hogy a beszolgáltatások alatt éhen ne haljanak(főleg a gyerekek).Én
  mikor megszülettem Ők már 60 köröl voltak.Tavasszal, nyáron
  heteket voltam náluk ilyenkor láthattam mit jelent az önellátó
  egyszerű paraszti lét.De ami a legjobban megmaradt bennem ,az
  emberségük, kitartásuk,jó értelemben véve az élet elfogadása.
  Ember küzdj és bízva bízzál!(by Madách)

 100. Én meg köszönöm Sztahi a te leírásodat.
  Madách pedig egyszerűen zseniálisat alkotott, ez kétségtelen.

 101. Dorka!
  Köszönöm hogy leírtad..
  Én mindig is kedveltelek téged,szerintem Te mosod össze a mondókámat mindig önmagaddal..
  És szeretném,ha sokat írnál ilyeneket,és természetesen mást is..(Én örömmel olvasom)
  A Dobó Ferenc útról nyílik nekünk még egy középkori borospincénk,amit el kellene adni,műemléki dolog ez,gondolom nem messze laktatok.Én az újtelepi részen lakom..Ami kicsit arrább van,és szellősebb nyitottabb rész,kilátás a zempléni hegyekre..

  „művészházaspár lakik benne most.”
  FeLugossy László..Nagy fazon.Imádom.. 😀

  Várom a folytatásod Dorka.. 🙂

 102. Hát, a folytatást nem kell várnod, mert az most van.Itt zajlik a folytatás. Én(is) vagyok a folytatás, meg te, meg majd a fiaink.

  (a kedvelés nem kedvelés – mindegy ebben a sztoriban azt hiszem, és ezt nem úgy mondom, hanem emígy.)
  Mindenki enni fogja amit főzött, te is, én is, az etetésnél pedig vajmi keveset számít, ki kit kedvelt, vagy tud e egyáltalán főzni.

 103. No az meglehet, valóban úgy hangzik,- pátoszriadó!
  Az eredetileg jövő gondolat visszanyelése, átkódolása ezt hozta.
  Ez az amiről odafent írtam, az 56-osban.

 104. 110:
  Szvsz Dorkát a MOSZAD átirányította Berlinbe. 🙂

 105. Tibor bá’ Kérlek nézd már meg ki vót ez a 111-es! 😀

 106. 112:
  Megnéztem. Személyes adatot nem adhatok ki. 😉

 107. 110. Dorka

  „Otthon leszek, amíg nem kell átkódolnom a mondanivalómat, amíg nem érzékeltetik velem nap mint nap, hogy ez itt nem a hazám, de ha tényleg úgy kezdem érezni, akkor pedig az nem jó.”

  Kívánom, hogy érezzétek jól magatokat ott, ahová majd mentek.
  Nem lebeszélni akarlak, csak felhívni a figyelmedet, ez a hazád, bármit is érzel most ezzel a szóval kapcsolatban, kint majd átértékelődik. Minden „bevándorló” érzi, hogy nem a hazája, ahova került. Sok bevándorlóval kerültem kapcsolatba, s aki nem kisgyerekként kerül egy országba, soha nem fogja a hazájának érezni. Szeretheti az országot,nagyon jól érezheti magát benne, de automatikusan mondja,honnan jött, hol van a hazája. 🙂 🙁

 108. 78.Dorka:
  „…és mellette remélem hogy még őszinte kívánsággal mondjuk mi még egymásnak koccintva is hogy beshana haba’ah b’yerushalayim” hat vagy ha csak ugy nem, hogy Nächstes Jahr in Jerusalem 🙂 Nincs mar az a kovtekezo „pessach” olyan messze

  86. Tibor ba’:
  „Tapintat az lenne, ha Melike egy sült paraszt lenne, de ezt Hochstein tapintatosan nem venné észre, és úgy bánna vele, mint egyenrangú vitapartnerrel.”

  Szeretnem leszogezni, hogy ilyet pont nem mondtam es gondoltam. De kerdem a legnagyobb tisztelett mellett, ki az kozuletek aki, teszem azt a 74. hozzaszolas moge oda all? Hol lehet egy ilyen kijelentessel vitatkozni? Mit lehet erre mondani? Hogy igen igazad van vagy hogy neeeem Melike, nem is? Mondjuk ez igy pont egyenrangu lenne, de nekem meg nehezemre esne. Nem inkabb az a korrekt, ha TAPINTATOSAN (mert szerintem magamhoz kepest kifejezetten tapintatos voltam) felhivom egy amugy kedvelt forumtars figyelmet arra, hogy ha ilyeneket ir az pl. bennem milyen erzeseket kelt, kepeket ebreszt? Szernitem ez igy nem csak hogy tapintatos, de korrekt is.

  76.Melike:
  „Nem csak a haza kell,hanem a gondolatok is?”
  Erre megint nem tudok mit mondani. Illetve dehogyis nem, de abbol ujfent sertodes lesz. Azt meg nem akarom.  Maradok inkabb a legtapintatosabb csendben. Remelem igy rendben vagyunk es a tapintatos csendben helyre all a tapintatos beke. Ez mar akkor igy nem tapintatlan ugye? 

  88.Jani:
  „…az érzelmi intelligenciád vagy igen alacsony szintű, vagy tudatosan próbálod állandóan kiugrasztani a nyulat a bokorból. Finoman sértegeted a (többi ?) magyart.”
  Jani, remelem tisztaban vagy vele, hogy kedvellek es vilagos az is, hogy eszem agaban sincs teged es illetve a magyarjainkat sertegetni. De ha megis oda-oda mondok, hat nem kell mindent halalosan komolyan venni.
  Amugy, ebben az EQ dologban lehet valami, mert nem te vagy az elso aki felhivja ra a figyelmemet.

 109. 116:
  Én be állok a 74 mögé. Zsidók által ezerszer elfogadott tény, hogy bizonyos területeken felülreprezentáltak.
  Az „egyék meg, amit főztek” nem túl tapintatos megjegyzés, de a lényeggel egyetértek. A 2000 éve tartó antiszemitizmus egyenes következménye a zsidók „választott nép” magatartásának. Az én megfigyeléseim szerint nektek hosszú távon megéri. Akinek nem éri meg, az asszimilál. Ezen nincs mit szépíteni vagy tagadni.

  Magyarországon 153 évig volt török uralom, de se azt nem várták el, hogy megtanuljunk törökül, se azt, hogy szeressük őket.
  Ezzel szemben a 40 éve szovjet uralom alatt mind a kettőt elvárták. – Vajon melyik volt az eredményesebb megszállás? Add meg te a választ, és találd ki, hogy ezt miért írtam.

  Különben, ha ragaszkodsz hozzá, hogy az ellenségem légy, szabad a gazda!

 110. 117:Tibor ba’:
  Hat legyen, de ne vagja innentol senki a fejemhez, hogy en akartam:

  1.) „Szóval,elfoglalnak minden fontos pozíciót.” – Felolem ok. De azert nezzuk meg a matekot( http://www.ksh.hu/nepszamlalas/tablak_teruleti_00 ): 2011ben az magukat izraelitanak vallok szama: 10.965, de legyen mondjuk az echte zsido ennek 10szerese, nagyvonaluan: 110.000. Vagyis a kozel 10mio (9.937.628) 1%-a. Ebbol legyen aktiv (25-70 ev kozott) mondjuk a 60% (legnagyobb joindulattal). Ez kb 66.000 ember. Ezek alapjan el lehet kepzelni ami ide vonatkozoan a 74ben le van irva, vagyis MINDEN meg hogy FONTOS poziciot zsido foglal el? Nekem ez nem megy, de te tudod.

  2.) „.A gójok közt is vannak tanult és normálisan gondolkodó emberek,mégsem juthatnak olyan helyekre,ahova “nem lehet””. – Itt sem tudom pontosan, hogy a szerzo mire gondolt. Mivel a konkret pelda elmaradt (a populista szolamok gyoztek helyette), hozok en nehanyat:
  – kik akarnak zsidokat listazni (akar a paralamentben) es poziciokat felekezet alapjan osztogatni (mert az a zsidonak „nem lehet”)?
  – kik irogtjak fel mar(!)a golyatabor jelentkezoinek vallasi hovatartozasat es utasitja el ennek alapjan jelentkezesuket (mert az a zsidonak „nem lehet”)?

  3.) „Nem lehet a médiába olyan helyekre bejutni,nem lehet egy Színház és filmművészeti főiskolára bejutni,egy polgármesteri hivatalba Pesten,vagy mittudom én ,egyetemek stb.”
  Nekem itt mar teljes a kaosz. Ha mind a 110.000 zsido dolgozna Pesten es az orszag 3200 telepulesen, becslesem szerint akkor sem tudnank annyi poziciot betolteni, ami elegendo ahhoz a hatalomhaoz, amit a fenti mondado igen sunyi modon ismetelten sugall.

  4.) „..Akkor meg legalább adassék meg nekem,hogy azt gondoljam amit akarok..Ezért még nem jár giotin…” Az aldozat…holott senki nem tiltott meg semmi fele gondolkodast (sot!). De tessek, ha esetleg tevednek, varom az idezetet ami ennek ellenkezojet tamasztja ala!

  5.)”Mint ahogy Gerendás Péter levelét megírta..Nagyon sokan írhatnának ilyen levelet mint ő írt..” – igy van, ebben kivetelesen egyetertunk. Ha jol lattam mar Dorka is irt egy hasonlot fentebb, bar en ennek annyir a orulni nem tudok.

  6.) „…a zsidók egyék meg amit főztek…” – ezzel amugy semmi gond nincs, csak summazva az elozoeket nekem errol az jut eszembe, hogy barcsak hagynanak mar minket nyugodtan falatozni

  En a fenti pontok kozul (melyek Melike hozzaszolasanak szoszerinti idezete) egyikhez sem adnam a nevem, de meg egy karaktert sem belole.

  Vegezetul:
  „Különben, ha ragaszkodsz hozzá, hogy az ellenségem légy, szabad a gazda!” – Tibor ba’ ezt itt abszolut nem ertem. Ha burkolt fenyegetes, akkor rossza a cim. Bizonyara mar eszrevetted, hogy csak azert nem fogok egyeterteni valakivel (legyen akar az a banda gazda), hogy joban legyek vele.

 111. 118!
  „hogy barcsak hagynanak mar minket nyugodtan falatozni”

  Azt elhiszem.. 😀

  „Ez kb 66.000 ember.”

  Na erről beszélek..Szerinted ez mind munkás ember?.. 😮
  Vagy mit csinálnak?
  117!
  Pontosan így van ahogy írod Tibor bá..

 112. 118: „Ha mind a 110.000 zsido dolgozna Pesten” Hát éppen ez az. Ha így lenne, senkit sem zavarnának… 🙂

 113. 120:

  Szerintem meg az lenne a legjobb, ha egyik se „dolgozna”. Ha elkezdenek dolgozni, abból sok jó nem sül ki 😀

 114. törölt komment.
  (én töröltem, nem cenzúra) csak annyit szeretnék mondani, hogy akinek kell a munkahelyem,és bírja csinálni amit csináltam, akkor az most felszabadul. Veszélyességi pótlék is jár hozzá. Azaz nem dolgozunk.. szóval a nem dolgozásommal bitoroltam egy munkahelyet.

 115. 123.Dorka:
  így meg már ez nem vicces. Szóval, ide csak anyit hogy Bravó. Melikeben megint nem sikerült csalódnom, Curix még az is meglehet hogy ennél a németed is jobb.

 116. 124: Hochstein, bocs, tudom mire válaszoltál,(amit azóta te is kitöröltél) de addigra kicenzúráztam magam, mert már pont leszarom.

 117. 125.Dorka:
  Én meg már azt hittem, hogy csak simán tapintatos vagy. 🙂

 118. 123.Dorka:
  Mekkora ötletet adtál! Nyissunk zsidó-állás aukciót! Árverezzük el az országot éppen elhagyni készülő ismerőseink munkahelyének adatait. Az áru nem más, mint a pozíció pontos leírása és a munkahely címe. A beajánlás feláras, garanciát természetesen nem vállalunk, hiszen a jelöltet nem ismerjük. Jelige: Mindenki a maga szerencséjének kovácsa. 🙂

 119. 118:
  Nem hiszem, hogy nem értetted, de úgy tisztességes, ha önmagadra nézve az érvényes, amit te állítasz. Nos, erről van szó: „beshana haba’ah b’yerushalayim”
  Mivel Dorkával közöltem, hogy ez nem elegáns, te még megtoldottad eggyel. Dafke! Aki itt, felszólításom ellenére, nem tartja be az elvárásokat, az az „ellenségemmé” válik.

  Hosszú hozzászólásod többi részét ignorálom, mert nem más mint piti civakodás. Viszont erre nem olvastam reakciót: http://www.youtube.com/watch?v=zGst4HZhf3o&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201305 – Úgy tudom a tapintatosság fel lett függesztve. 😀

 120. 123: „Veszélyességi pótlék is jár hozzá.”

  Ha Arma Szelleme lennék, akkor most megkérdezném:

  Csak nem a Moszad-nál? 🙂

  129: A film nekik nem mondott semmi újat, így nem érte el az ingerküszöbüket… 🙂

 121. 124!
  Na most elnézést kérek.Én nem egy másik országból cirkuszolok itt,mint egyesek,ékezet nélkül.. 😮
  128!
  Erről beszélünk.. 😆
  A vér nem válik vízzé.. 😀

 122. 129: Már azt hittem csak engem döbbentett meg ennyire ez a vidi. 😀

  Egyébként egybevág az én személyes tapasztalatommal is, mondjuk, nem ilyen durván, de „cigánynak” érezhettem magam a közelükbe, (Azóta sokkal jobban át tudom érezni a cigók problémáit velünk szemben. 🙂 ) Pedig nyugodtan mondhatom, az alsó gatyám is tisztább minden nap, mint az ő felsőruházatuk! A lakáskörülményeikről nem is beszélve. Pedig az szemmel látható, nem a szegénység miatt ilyenek. Viszont, már a vízcsapból is az folyik, a világ mennyire rasszista velük szemben.

  Amúgy meg, ugyan úgy vagyok velük mint a buzikkal. Három lépés távolság és „no problemo”! 😀 )

  130 : „129: A film nekik nem mondott semmi újat, így nem érte el az ingerküszöbüket…” Jó neked! 😀

 123. Ciki:
  Szóval cigánynak érezted magad-ha jól értem amit mondasz.
  „(Azóta sokkal jobban át tudom érezni a cigók problémáit velünk szemben. )”

  Csak szeretném megkérdezni, hogy szerinted mi a problémája a „cigóknak” „veletek” szemben?

  Tényleg tisztán szociálpszichológiai szempontból kérdem, mert érdekes ez a párhuzam amit felvetettél.
  Megköszönném a pontos és a kérdésre irányuló válaszodat-persze szigorúan három lépés távolságról, mint a buzik 🙂

 124. 132: „130 : “129: A film nekik nem mondott semmi újat, így nem érte el az ingerküszöbüket…” Jó neked! :D”

  A megjegyzés a zsidó származású/vallású, a fórumon jelenlevő fórumtársakkal kapcsolatosan íródott.
  De miért jó nekem?

 125. 129.Tibor ba’:
  Hat nem tul elegans de vitathatatlanul praktikus huzas a tenyeken alapulo vitabol valo kifarolas. Mondjuk az melletted szol, hogy a Melike fele ures lozungokbol osszetakolt alapokra nem lehet az ervek csodapalotajat felhuzni.

  Egy klasszikust ide:
  „Abban viszont tényleg igazad van, hogy okfejtésembe nem lehet belekötni, elvégre csak idéztem és analizáltam.”

  A propaganda video szerintem szinvonalon aluli riposzt, de el kell ismernem, hangulatkeltesre tokeletesen alkalmas.

  Erdemi valasz hianyaban a vita ezen reszet reszemrol lezartnak tekintem.

  131.Melike:
  Csak felhivnam a figyelmed, hogy itt tobbnyire te szoktal cirkuszolni (kiborulni, megsertodni). Nincs ezzel semmi baj, mindenkinek kell a menedek ha az ervek elfogynak.

  Amugy ezzel meg nem tudok mit kezdeni:
  „Én nem egy másik országból cirkuszolok itt,mint egyesek,ékezet nélkül” – Nem hogy annak orulnel, hogy mar csak 109.999 van otthon.

  Szoval van egy olyan erzesem, hogy te meg a sajat gondolatmeneted sem mindig tudod kovetni es kovetkezetesen kepviselni, igy azt Tibor ba’ tol elvarni mar szinte a csoda kategoria. Kerlek, hogy ne hozd ot kellemetlen helyzetbe.

  Ja es meg valami:
  „A vér nem válik vízzé”…hat erre akkor meg jojjon az, hogy kutyabol nem lesz szalonna 🙂

 126. 134:
  😀 Ez a legfinomabb lezsidózás volt. 😀

  133:
  Életkép: Egy kávézóban kisebb baráti társaság beszélgetett. Jelen volt a tulaj 80 feletti édesanyja, akit én 40 éve ismerek. Ekkor az utcáról bejött egy erdélyi cigány és nagy hévvel zoknikat akart eladni 6 darabos csomagolásban. Miután mindenki közölte egymás után, hogy köszöni nem kér, a cigány távozott. A nevezett jidise mama megszólalt: „Gyűlölöm ezeket a mocskos cigányokat.” Én hangos hahotázásba törtem ki. Az Izraelben 2 évet élt unoka a nagymama védelmére kelt, nyilván az arabokra gondolt. – Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kis ökörnek?

  135:
  Azon mélázok, hogy vajon csupán véletlen-e, hogy Orbán igen termékeny propaganda főnöke zsidó?

 127. 133: A cigány-palesztin párhuzam erősen sántít.

  A cigányok hozzánk bevándoroltak, valamikor Zsigmond király idejében, viszont az évszázadok alatt sem voltak képesek /nem akartak/ többségükben beilleszkedni a többségi társadalmat alkotó, magát magyarnak valló, de genetikailag erősen kevert népességbe. Mint ‘vendégeknek’ – talán jogos az elvárás – valamilyen elfogadható mértékig igazodniuk kellene a többségi normákhoz.

  A palesztinok viszont Palesztína ‘őslakói’, sőt egyes vélemények szerint ők az igazi (bibliai) zsidók muzulmán hitre áttért leszármazottai – de mindenképpen egy szemita nép.

  A zsidók joga Palesztinára egyrészt azon alapul, hogy Isten nekik adta, mint az ígéret földjét, másrészt a múltbeli ‘ottlakás’ jogán. /Ami lehet, hogy nem igaz, a ‘mai zsidók’ származhatnak valóban a volt kazár birodalomból is – ha ránézünk a térképre, fura, hogy hogy keveredhettek az oroszokhoz meg Galiciába Palesztinából – tehát lehet, hogy van alapja a dolognak./ Mindenesetre, ilyen alapon mi is követelhetnénk vissza minden olyan területet, ahol valaha magyarok laktak – érdekes lenne…

  Szóval, ha Istent kiiktatjuk mint ‘jogalapot’ /ateisták előnyben 😉 / , meg a történelmi örökség ‘jogát’, akkor bizony gyenge lábakon áll Palesztina zsidó megszállásának jogalapja.

  (Nem beszélve arról, hogy amikor a magyarok beszélnek Attila történelmi örökségének birtokbavételéről, akkor illik ‘mélymagyarozni’ és felhördülni liberális/zsidó körökben. Miközben nem kizárt, hogy a magyarság vezetői valóban rokonságban álltak a hun fejedelmi családdal – erre számos párhuzamos példát lehet találni a történelemben pl. házasság révén létrejövő szövetségek, vagy eleve a magyarok nyakába ültettek egy hun ‘herceget’ erőből, akitől származhat az Árpád ház – ki a fene tudhatja.)

  Vagyis abban az esetben, ha a zsidók a ‘jövevények’ és a palesztinok az ‘őslakosok’, akkor bizony illene a zsidóknak alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz és nem ráerőszakolni az akaratukat a másik népre.
  Mivel a zsidók többsége azt vallja, hogy Palesztina földje az övüké (milyen alapon?), nem a palesztinoké, ezért nem is törekednek a helyzet normalizálására. (Amúgy nem is lehet, a megszállást általában mindenki rühelli, mi tudjuk a legjobban, volt benne részünk sokszor.)

  Más kérdés, hogy a győztesnek mindig igaza van, főleg, ha az USA a barátja.

  136: Gondolod, hogy engem ‘Ciki’ lezsidózott? 🙂
  Mit mondjak, megtisztelve érzem magam. 😉

 128. 137/133-ra, ami én voltam.

  „133: A cigány-palesztin párhuzam erősen sántít.”
  Úgy látom szövegértésileg most mindenki súlyosan félreért mindent:-D és mivel félreértésből lettek idetéve a palesztinok, nem is nagyon nézem, mivel csak félreviszi a kérdést, amire kíváncsi lennék.(még szakmailag is.) nem bevonódva ezúttal, hanem hellyel közzel tárgyilagosan.

  Az érdekes párhuzam, amit Ciki fórumtárs megvilágított, nem cigány palesztin, hanem cigány magyar párhuzam, ha jól értelmezem,-ezért is találtam érdekesnek, és ezért találtam érdemesnek a bővebb kifejtésre. Ciki tudtommal nem palesztin, hanem magyar.

  Olvasatomban egyértelműen az derül ki, hogy Ciki zsidók közt érezte úgy magát, mint egy cigány. Valamint, hogy azóta érteni véli, hogy mi a bajuk a cigányoknak a magyar hozzájuk állással.Ez számomra érdekes és tanulságos beszámoló lehet, és mivel nem tudom Ciki számára mit jelent hogy cigánynak érezte magát, jó lenne megtudni, hogy érezheti magát egy cigány, és értelmezése szerint mitől. ettől talán kissé előrébb lehetne evickélni.

 129. Félreértés sorozatok:
  1:Hochstein válaszát az én illetlen ivritemre Tibor bá’ provokációs dafkének látja, pedig biza Hochstein csupán a költözésemből fakadóan célozva a közérthetőbb német nyelvre fordította a tradicionális peszahi kívánságotm ivel németül beszélnek közel annyian itt mint angolul: „Jövőre Jeruzsálemben!”

  2:Hochstein félreérti az ebből fakadó „lehetünk ellenségek is” megállapítást, amit Tibor bá’ból a „Nächstes Jahr in Jerusalem” váltott ki, mint dafke.
  3: Ciki érthetetlenül tesz célzást Observerre, hogy jó neki- higy mi a jó az totálisan homályos, de Tibor bá úgy értelmezi, hogy Ciki szeritn Observer zsidó. (?)

  4: Ciki mondatát ezen felül félreérti Observer, így az én kérdésemet is.

  Így vész el a világ, ha nem figyelünk a pontos szövegre, illetve nem jól értelmezzük a szándékot.

 130. 138:
  Én már voltam 40 zsidó között egyetlen goj. Ki lehet bírni. Bár a 40-ből 39 mindent megtett, hogy belezöldüljek. 😉

 131. 140 A maradék egyet pedig jól megdugtad..fogadjunk..*-*
  😛

 132. 133, Dorka:
  Tudod, először is, nem szoktam lenézni senkit. Legyen az szakadt koldus, hajléktalan, cigány, vagy bárki. Igaz, hasra sem esem senki előtt, akár vagyonos, akár valami „hatalmasság”. Nem a látszat alapján ítélem meg az embereket és ezt mástól is elvárom, elvárnám.
  Viszont cigány ismerőseim mondták már egypárszor, hogy „mi” lenézzük őket és visszakérdezek, mikor néztelek még le, akkor szabadkoznak, -jó jó nem te, a többiek-.
  Aki kinézet alapján sorolja be embertársait, az egyszerűen csak BUNKÓ!

  Jósorsom úgy hozta, egy időben dolgoztam kb. másfél évig, egy angol cégnél, elektromos berendezéseket szállítottunk házhoz és installáltuk. Általában, napi 20-25 házhoz mentünk be. London bizonyos részein viszont gócokban élnek a pajeszos polgártársaink. Volt, hogy egész nap csak velük találkoztunk.
  Innen a személyes tapasztalat. Olyan undor, lenézés, utálat, mint felőlük jött, az egyszerűen hihetetlen. Mivel párokban dolgoztunk és ha úgy alakult, fekete kollégával mentem, na ők megkapták, kapják ezt többszörösen, mint én! 😀
  Érdekes, ők sokkal könnyebben dolgozták fel az ilyesmit, mint én.
  Mind ehhez mellesleg hozzátartozik, olyan mocsokbak élnek, mint ahogy mifelénk szokták mondani, a kutya nem venné el a kezükből a kaját. Az én ismerős körömbe, ami nem kicsi, elképzelhetetlenek az ilyen körülmények, pedig vannak közöttük cigányok is!

  Más. Megyek az utcán, jön velem szembe, fényes nappal, talpig hosszú kabátba, sapka plusz kalap, nyáron, néz rám mereven, rázza a fejét előre-hátra derékból, hangosan, monológ szerűen beszél valamit, számomra érthetetlenül és nem tudni, imádkozik, engem, vagy a felmenőimet szidja! 😀

  Tudod Dorka, az én „hitvallásom” egyszerű:
  Aki engem utál, azt én is utálom!
  Ki is tudom mutatni 😀 és teszek rá, tetszik-e ez valakinek, valakiknek, vagy nem!

  134, Observer! „A film nekik „ Bocs, bocsi! Úgy olvastam, „nekem”! 😀
  Megkövetlek!

 133. 135!
  A legjobb védekezés a támadás úgy látom..Mikor sértődtem én meg?Nem emlékszem rá..És a tényeket soroltam fel,amikre Te azt mondod hogy cirkuszolok.. Neked azok nem érvek.Nekem meg a Te ájtatos meg játszásod nem érv..
  Mit nem lehet azon nem érteni ,hogy nem Magyarországról írsz?Nincs magyar kódlapod telepítve..Ezt hogy lehet másképpen mondani?
  Üres lózung az is hogy már megint az eladáson járt az eszed fentebb?Mindegy mit,csak adjuk el..Ja,persze .Ez neked természetes dolog.Elnézést.. 🙂
  Hochstein,én csak mosolygok rajtad.. 🙂

  Tibor bá?Kellemetlen helyzetbe hoztalak?.. 🙂

 134. 135. Hochstein:
  „A propaganda videó szerintem színvonalon aluli riposzt, de el kell ismernem, hangulatkeltésre tökéletesen alkalmas.”

  Tudod, félretesszük az előtte-utána szöveget a videón, csak a felvételekre koncentrálunk, nálam már ez is messzemenően kiveri a biztosítékot!
  Emberek nem viselkedhetnek így a 21. században! Lehet azt mondani, ez csak propaganda, de ez szerintem a legmesszemenőbb aljasság.
  Már bőven túl van azon a szinten, amit a még a legnagyobb jóindulattal is, tolerálni lehet.

  Vagy, szerinted ez csak megrendezett, megjátszott felvételek? (!)

 135. „A zsidók joga Palesztinára egyrészt azon alapul, hogy Isten nekik adta, mint az ígéret földjét, másrészt a múltbeli ‘ottlakás’ jogán.”

  Nekünk magyaroknak mitől van jogunk Magyarországhoz? Elárulom: attól, hogy katonailag ezt ki tudták vívni az őseink. Magyarázhatjuk Attila örökségét, meg hogy Árpád fehér lóért vette Szvatopluktól, de a végső érv mindig a fegyvereké volt, azt sosem lehetett figyelmen kívül hagyni, míg ezeket a „jogos mert” kezdetű dolgokat simán letojták az ellenfelek, ha épp ők voltak erősebbek…

  A keresztes háborúk idején a keresztény seregek is elfoglalták egy időre a Szentföldet, mert az a kereszténység jogos jussa volt szerintük, és az ott élő muzulmánokat irtották, ahol érték. Elég hasonló a zsidók 20. századi honfoglalása is, győztes csatákkal területet szereztek és betelepültek. Majd kiderül, hogy ez alkalommal hosszabb életű lesz-e a dolog, mint ameddig a keresztes államok tartottak.
  Nekünk is csak annyival jogosabb a helyzetünk, hogy régebben volt a honfoglalásunk.

 136. 143.Melike:
  😀 Komolyan mondom, hogy te egy komplett esettanulmanyt vagy. Egyszer a nagyapam azt mondta: „Ne vitatkozz a bolonddal, mert lehuz a szintjere es ott megver rutinbol” Hat most mar ertem mire gondolt.

  Anelkul, hogy a reszletekbe belemennenk mar csak a moka kedveert:

  „…És a tényeket soroltam fel…” – de hol? Mutasd mar meg hogy hol? Te meg a tenyek kb olyan mint a makoi csodarabbi meg az abatszalonna. Semmi koze nincs a kettonek egymashoz! Esedezve kerlek, mutass mar egy „tenyt” ami toled szarmazik!

  „…amikre Te azt mondod hogy cirkuszolok.”

  Helyesbitek! Ezt en csak megismeteltem a toled szarmazo magvas megjegyzes alapjan:

  „Te is tudod,hogy hirtelen ember vagyok,nem mindig gondolom meg előre a dolgaimat,és nem mindig úgy gondolom..Csak néha nagyon felmegy a gőz,és ugyan hol mondjam ki magamból nagy hirtelen?Ha nem itt.. ”

  „Tibor bá?Kellemetlen helyzetbe hoztalak?.. ” – hat szerintem nagyon is, es ezzel a kerdessel ujbol sikerult 😀

  „Hochstein,én csak mosolygok rajtad.. ” – bar igy lenne. Most probald meg billentyuzet nelkul is 😉

 137. 145: „Nekünk magyaroknak mitől van jogunk Magyarországhoz?…Nekünk is csak annyival jogosabb a helyzetünk, hogy régebben volt a honfoglalásunk.”

  Nagyon kevés olyan ‘nép’ van, ami ott él, ahol kialakult. Hallottál már a népvándorlásról? 🙂
  Amúgy meg a „magyar” népesség (genetikáját tekintve) mindig a Kárpát-medencében élt, ehhez jött az a néhány ázsiai magyar, akik már genetikailag szinte kimutathatatlanok bennünk. /Állítólag – főleg Jancsika szerint 😉 / Erre varrjál gombot. 🙂

  Szóval Árpád magyarjai nem hangoztatták, hogy ők a térség legdemokratikusabb állama (csak simán pofán vágták, akit kellett), és azok a módszerek, amik 1100 éve elfogadottak voltak (Erősebb kutya baszik!) ma már egy ‘demokratikus államban’ bizony szaglanak.
  De ne ragadjunk le a magyaroknál, nézzük azt is, hogy miket műveltek az angolok Amerikában, Ausztráliában, a franciák Afrikában – jóval később, mint a mi honfoglalásunk.

 138. 146!
  „Te is tudod,hogy hirtelen ember vagyok,nem mindig gondolom meg előre a dolgaimat,és nem mindig úgy gondolom..Csak néha nagyon felmegy a gőz,és ugyan hol mondjam ki magamból nagy hirtelen?Ha nem itt.. ”

  És ezt neked írtam?Nem hinném..
  Nekem,számomra, amit a 74-esbe leírtam,az tény..
  Neked meg az amit te szajkózol..
  Az érem két oldalán állunk..

  A férjem bejárta az egész világot,mindenféle nációval dolgozott,muszlimmal,pakisztánival,egész bábel tornya van náluk most is,de még zsidó munkással nem találkozott..Azt a gójoknak találták ki. 😀

 139. Még utólag annyit, hogy semmi bajom Izrael létrejöttével, foglaltak maguknak egy darab földet, ahol tudtak, ehhez meggyártották az ideológiát, hogy jogosnak tűnjék és kész. Hülyék voltak az arabok meg a palesztinok, hogy hagyták.

  Ami már kevésbé teszik, a ‘felsőbbrendűség’ a leigázott néppel szemben, a demokrácia folyamatos meggyalázása, az ENSz teljes leszarása, Szíria jogosnak tekintett bombázása Izrael ‘védelme érdekében’ és még ezer hasonló dolgot sorolhatnék – magyar vonatkozásban is.

 140. 144.Ciki:
  „csak a felvételekre koncentrálunk, nálam már ez is messzemenően kiveri a biztosítékot! Emberek nem viselkedhetnek így a 21. században! Lehet azt mondani, ez csak propaganda, de ez szerintem a legmesszemenőbb aljasság.”

  Ertem. Azzal mi a helyzet, mikor felrobban egy busz Tel Avivban a kozponti palyaudvaron es 26 ember szetszakadt teste hever szerteszet? A piacon nyaron a nyitas utan van a legnagyobb forgalom. Egy bomba 7 embert tep szet ugy, hogy a sajat csaldtagjai sem ismernek ra. Askelonban celzott lovessel raketa semmisiti meg tanitasi idoben egy altalanos iskola felso szintjenek kb ugy 2/3at… tudom nehez felfogni (ezert nem is varom el) de azert probald megerteni, hogy Izrael az nem szomszedos egyik europai orszaggal sem! Az az orszag minden oldalrol felfegyverzett arabokkal van korulveve akikkel egyutt kell elni, dolgozni es olykor veluk konfliktusba jkerulni. Azonban ott egy konfliktus nem arrol szol, hogy Solyom Laci atmehet a hidon vagy sem! Ott nem babra megy a jatek, nincs pardon egy atrocitas eseten. Ezert ne ess abba a hibaba, hogy uri kaszinoban megszokott normakat alapjan mered Izraelt es polgarait, mikozben ezek az emberek folytonos fenyegetettsegnek vannak kiteva a szomszed orszagok felol.

  Es akkor most jojjon ez:
  „Vagy, szerinted ez csak megrendezett, megjátszott felvételek? (!)” – sose felejtsd el, hogy minden eremnek ket oldala van. Azert, mert te csak az egyiket nezegeted, a tenyeredet meg ott nyomja a masik fele. Vagyis, egy ilyen feszult legkorben szerinted mennyi ideig tart egy ilyen videot osszevagni barmelyik oldal is kesziti? Nos, ezert tartom propaganda videonak. Neked (nektek) ujdonsag es hatborzongato lehet, de van aki ebben nott fel. Ez van.

  „Már bőven túl van azon a szinten, amit a még a legnagyobb jóindulattal is, tolerálni lehet.” – Maradjunk annyiban, hogy onnan a kenyelmes szobadbol ahonnan te az elhamarkodott velemenyedet kinyilvanitod, piszok nehez megitelni, hogy Izraelben mi toleralhato es mi nem.

 141. 150. Hochstein:
  Először is, a jelenlegi barátnőm több mint tíz évet dolgozott Izraelben! Vele néztem a videót. Megállják a helyüket a látottak. Nem kamu! Izraelből is jól láthatók a foszforbombák.
  Azt azért te sem gondolod komolyan, ha a világ egyik legjobban felszerelt és kiképzett hadserege nekimegy egy, szinte még a kőkorszakban élő népnek, majd csodálkozik, ha az nagyritkán visszaüt egy picit. Gyerekeket, nőket, öregeket ölni FOSZFORBOMBÁKKAL!
  Dózerokkal rájukdönteni a házakat. Majd telesírni folyamatosan a világot a hololauszt miat.
  Száz szónak is egy a vége, Izrael semmivel nem különb, mint a hitleri Németország volt!

 142. 148.Melike:
  Te onmagad parodiaja vagy 😀

  „…És ezt neked írtam?Nem hinném..” – akkor igy ez az ide kapcsolodo idezet mar nem is er :). Ha jol ertem akkor toled csak azt olvassam es csak arra reagaljak amit kifejezettem nekem cimzel…en kerek bocsanatot.

  „Nekem,számomra, amit a 74-esbe leírtam,az tény..” – akkor itt a baj. Fogalomzavar! Hazi feladat: teny jelenteset lexikonbol kikeresni, 100x leirni es jovohet hetfore fejbol megtanulni 🙂

  „Az érem két oldalán állunk..” – 😀 ezt megprobaltam elkepzelni, de valahogy nem ment. Attol fuggetlenul tetszett! Van meg ilyen a tarsolyban?

 143. 152!
  Hochstein!
  Neked most tulajdonképpen mi bajod van?Arra próbáltam rá világítani , hogy vannak helyek,ahova a gójok,nem juthatnak be,vagy csak ippeg-ippeg,esetleg ha „jól viselkednek” mutatóba..Te ezt tagadod..Ennyi történt..Nem kell hogy leereszkedj hozzám..Isten ments!Jól is néznék ki.. 🙂
  Jó helyen vagy ahol vagy.. 🙂

  „mikozben ezek az emberek folytonos fenyegetettsegnek vannak kiteva a szomszed orszagok felol.”

  hmm.Vajon miért?

 144. 153: „Vajon miért?”

  Tudod, nem ok nélkül nem reagálnak egy mukkot sem arra, amiket fentebb írtam… nincs mit válaszolni.
  Elfoglalták a palesztinok földjét, és sértve érzik magukat, ha a palesztinok ezt nehezményezik, ráadásul elvárják /- itt és most tőlünk is – / hogy az egész világ nekik adjon igazat.

 145. 147: „Hallottál már a népvándorlásról? :)”
  Nem. 😉 Mesélj!

  „Amúgy meg a “magyar” népesség (genetikáját tekintve) mindig a Kárpát-medencében élt”

  Csak legfeljebb nem nevezte magát magyarnak, mielőtt megjöttek Árpádék… De akkor mitől volt az “magyar” népesség?

  „Szóval Árpád magyarjai nem hangoztatták, hogy ők a térség legdemokratikusabb állama (csak simán pofán vágták, akit kellett), és azok a módszerek, amik 1100 éve elfogadottak voltak (Erősebb kutya baszik!) ma már egy ‘demokratikus államban’ bizony szaglanak.”

  Abban a korban is elfogadhatatlan volt ez a viselkedés, ha a gaz vérszomjas pogányok csinálták… Bezzeg amikor keresztények a szeretetvallásnak hódítottak új területet, az dicsőséges terjesztése a hitnek. Mi mást tehetett volna István, minthogy keresztényi szeretettől hevítve kicsináltatja a fél rokonságát, meg mindenkit, aki nem hajlandó megtérni, amiért szentté is avatták… A kettős mérce sem új találmány, mindig ilyenen méregették a múltat. 🙂

  „De ne ragadjunk le a magyaroknál, nézzük azt is, hogy miket műveltek az angolok Amerikában, Ausztráliában, a franciák Afrikában – jóval később, mint a mi honfoglalásunk.”

  Ebből is látszik, hogy mennyit ér bármilyen jogalapra hivatkozás, ha a hódítani akarót nem tudod fegyverekkel meggyőzni a területhez való jogodról.

 146. 141:
  Másfél évig, amíg vissza nem ment Izraelbe (ott született). Aztán, amikor lelépett a feleségem 91-ben, megtudta és idejött 25 év után, dehát csak a káposzta….

  143:
  Engem nem lehet kellemetlen helyzetbe hozni. Minden tettemet, minden véleményemet meg tudok indokolni. Aztán vagy elfogadható, vagy nem.

 147. 154!
  „Tudod, nem ok nélkül nem reagálnak egy mukkot sem arra, amiket fentebb írtam… nincs mit válaszolni.”

  Észre vettem Observer..

 148. Hochstein
  El kell ismernem, hogy kitűnő érzéked van a színvonal süllyesztésre.

  Tudod minden ember egy kicsit (néha nagyon) a másik hátrányára él és cselekszik. Önző érdekeink kiszolgálására tetteinkben az ég a felső határ. De…. már én is kifejtettem, most mások is kifejtették. Nem az a probléma, hogy 1948-ban hont foglaltatok. A probléma az ezzel kapcsolatos módszer, ami elviselhetetlen. Ha utadban áll az a palesztin kölyök, lődd le, de kövekkel széttörni a sípcsontját, majd ott hagyni a sivatagban, felháborítóan barbár cselekedet. és így tovább.

 149. 155: ” “Hallottál már a népvándorlásról? 🙂 ”
  Nem. 😉 Mesélj!”
  Figyeltél volna töri órán 🙂

  „Csak legfeljebb nem nevezte magát magyarnak, mielőtt megjöttek Árpádék…”
  Akkor még a magyarok sem nevezték magukat magyarnak… 😉

  Amúgy meg azt írsz, amit akarsz, de nem változtat azon, amiket megfogalmaztam.
  Egyébként most olvasom (újra) F. Szabó János könyvét a tatárjárásról (akik elvileg mongolok voltak, de az osztrák herceg pl. egy kunt fogott el Pest alatt- szóval az isten se tudja kik voltak 😉 ), az ő módszerük az volt, hogy az elfoglalt települések lakosságából kiválogatták a hasznos mesterembereket /meg a csinos nőket/, a többit pedig egyszerűen legyilkolták. Ez mondjuk már az akkori Európában sem számított elegáns megoldásnak – majdnem olyan csúnya dolog volt, mint manapság foszforbombát alkalmazni palesztinok ellen, vagy korábban napalmot a vietkongok ellen, esetleg gyújtóbombákat Drezda lakossága ellen.

 150. 159:
  Esetleg élőben kipróbálni az A-bombát egy civil városon, 3 nappal a hasonló kipróbálás után újra.

 151. 151.Ciki:
  „Először is, a jelenlegi barátnőm több mint tíz évet dolgozott Izraelben! Vele néztem a videót. Megállják a helyüket a látottak. Nem kamu! Izraelből is jól láthatók a foszforbombák.”

  Ennek alapján én úgy gondolom, hogy egy betűt sem értettél meg abból amit leírtam. Engem most a legkevésbé az érdekel, hogy ez a kínos alapossággal összevágott és kommentált videó (ami fingom nincs mekkora időintervallumot ölel fel) kamu vagy sem. Az már jobban irritál, hogy megjelenik a mondandód végén egy igen durva kijelentés, annak alapján amit ezeken a képsorokon láttál.

  Mi lenne, mondjuk ha ide belinkelek egy másik videót. Ez a videó mondjuk bemutatja a cigányokat (nőket, öregeket és gyerekeket is) szisztematikusan lemészárló csoportot (úgy barátom, hogy közben a Kárpátok ölelésében nincs háború!), beszámol Schweitzer József főrabbi inzultálásáról, hírt ad Bara József román állampolgár kivégzéséről, precízen leírja a szegeden félholtra vert arab sakkozók esetét (stb.) majd ezeket a történeteket keretbe foglalja jobbikos nagygyűléseken elhangzó uszító szövegek.

  Szóval ha csak az előbbi filmet látom, summázva a mozi végén jogosan mondhatom-e beszűkült aggyal hogy „Száz szónak is egy a vége, Mo. semmivel nem különb, mint a hitleri Németország volt!”. Úgy gondolom, a te logikád alapján igen és egy szavad nem lehet. Sőt! Örülj, hogy nem megyek ennél tovább.

  Érted már, hogy mit jelent egy jól összevágott képsor alapján itélkezni?

  Ami még szomorúbb, hogy állításod szerint a barátnőd több mint 10 évet dolgozott Izraelben. Ugyan nem tudom mit dolgozott, de ha nem egy kibucban vagy moshavban fejte 0-24ben a teheneket, akkor legalább neki kellene hogy fogalma legyen arról mi is van amögött, amit a video mutatott.

 152. 161. Amit itt felsoroltál ellenpéldának, azokat ugyan úgy elítélem, mint a védenceid tetteit!!!
  És az utolsó szemét aljasságokat nem menti az a tény, hogy máshol is történnek aljasságok!!!
  Amit felsoroltál azok köztörvényes bűnesetek, amit a büntető bírák megfelelően fognak büntetni.
  Remélhetőleg!
  De már tele van a tököm az olyan kibúvókkal, mentség keresésekkel, hogy máshol is történnek aljasságok!!!
  Azonfelül, képzeld el, én egy liberális ember vagyok, mi lenne a véleményem, ha jobbikos lennék! 😀

  De és még egyszer, de! Az, hogy a katonaság foszforbonbákat vet be, az túl megy minden határon! Ami ennél még jobban elszomorít engem az az, mindezek láttán a „köz”, a tömeg, az izraeli nép, örömújjongásba tör ki!!! (???)
  Innen már nincs lejjebb.

  Egyébként nagyon nagy tévedésben vagy. Nem ez az egy vidi alakította ki a véleményem, hanem az elmúlt ötven év. Amelyből negyvenben maximálisan szolidáris voltam a zsidó néppel!

 153. Nagyon remélem hogy lesz időm és energiám ma összefoglalni itt ezt a cuccost, ami Orbán képmutató viselkedése nyomán íródott poszt alatt alakult ki.
  ————————————————————-
  Izraelt nem itt fogom kitárgyalni-de azért annyit én is hozzáteszek, hogy Ciki, ez így nem életszerű. Elpuffanthatsz olyan mondatokat, hogy Izrael szórja szórja a foszfort, a köznép meg ujjong az utcán ennek láttán.Ezzel szemben én mondhatom hogy igen, volt egyszer fehérfoszfor bevetés,(dátumra tudom hogy mikor) nem kellett volna, mert borzalmas,és azt is tudom hogy a tisztek akik ebben felelősök (azt is tudom név szerint) voltak, felelősségre lettek vonva. Ezzel szemben természetesen a 10 évet kint dolgozó barátnőd látta,hogy hull a foszfor körbe körbe, a nép meg az utcán örvendezik. Azért egy ilyen mocsok fasiszta porfészekben mégiscsak elvolt 10 évig. Nem is tudom hogy bírta, de komolyan. Meg azt se hogy innen Európából, minek kellett oly messzire menni és oly sokáig maradni egy ilyen gonosz helyen.
  Isten őrizzen hogy ellenvideókat linkeljek, vagy propagandavideókat,(nagyon helyes és álomszép összeállítások is vannak Izraelről, mert olyat is lehet csinálni)- vagy cikkeket azokról a kórházakról l, ahol arab gyerekeket műtenek, szívműtétek, rák, stb–irakiakat is százával.Palesztin és arab beszámolókkal. Az is egyoldalú lenne, ezért nem is csinálok ilyen linkelést..

  Nem ezzel szeretnék foglalkozni, mert ezt itt köztünk kitárgyalni-lehetetlen. Viszont van ami itt történik, velünk köztünk, az elég érdekes. Megpróbálom a csontvázig csupaszítani a tényeket, azaz a probléma lényegét, a többi csak lózung, és érzelmek ide oda…
  Ha elég rövidre és elég tárgyilagosra zanzásítom az egészet, akkor még ma ideteszem.

 154. 163.Ciki:
  „És az utolsó szemét aljasságokat nem menti az a tény, hogy máshol is történnek aljasságok!!!”
  Ugy latom megint felre ment a lenyeg. A peldakat nem mentsegkent hoztam fel, hanem illusztracioken arra, hogyan lehet hasznalni egymastol viszonylag fuggetlen esemenyeket egy videoba osszesuritve hiszekeny / tajekozatlen emberek befolyasolasara.

  „Amit felsoroltál azok köztörvényes bűnesetek, amit a büntető bírák megfelelően fognak büntetni.”
  Ez igy van. Mo-n. Izraelben ez megint maskep nez ki. Ott az altalad emlitett – palesztinok altal elkovetett – „köztörvényes bűnesetek” gyakorisaga atlep egy hatart, (merenylet sorozat, katonai provokacio kategoria). Ebben az esetben a megoldast mar nem a birosag dolga megtalani. Tobbek kozott mar csak azert sem, mert a palesztin mint olyan el sem ismeri az izraeli birosagot, hovatovabb Izrael allam letezeset sem. Megint csak oda terunk vissza, hogy az europai foteledbol te oszthatod az eszt, gyulolkodhetsz kedvedre de jo ha tudod, hogy ami alapjan te iteletet mondasz az a teljes kep toredeke.

  „Ami ennél még jobban elszomorít engem az az, mindezek láttán a “köz”, a tömeg, az izraeli nép, örömújjongásba tör ki!!! (???)”
  Itt megint egy sulyos csusztatasra vagy a tajekozatlansagodra hivnam fel a figyelmedet. Ha te azt gondolod, hogy az izraeli „nep” felhotlen boldogsaggal az arcan tapsol annak, hogy fiaik, lanyaik, testvereik 2 – 3 evet kell hogy a seregben lehuzzanak, majd utana meg legalabb 10 evig minden evben berantjak oket egy honapra mint tartalekost, akkor nagyon tevedsz. Ha azt hiszed, hogy az izraeli nep egy emberkent all ki a mindennapossa valt haboru okozta magas adok es folytonos keszultseg mellet, akkor azt kell mondjam te semmit nem tudsz az izraeli neprol.
  A haboru ellenes tuntetesek mindennaposak. Egymast erik a civil megmozdulasok, a hatarmenti telepuleseken es a nagyobb varosokban is a helyzet normalizalasa erdekeben. Biztos lehetsz benne, hogy szep szammal vannak (volt katonak is) akik a haborut ellenzok nepes taborat gyarapitja. Igy hibas az az allitasod, miszerint az izraeli „köz” – mint verszomjas egyseg – az esemenyek lattan egyutt, kozosen „örömújjongásba tör ki”.

 155. 162.Szarma Elleme:
  Kisertet?!? Teged meg ki idezett meg? Huss, vissza a lukadba!!!

 156. 166:
  Ki idézett? A te propagandád idézett meg.
  A volt katonáknak nem tüntetni kellene, hanem szavazni. Nincs számodra mentség, a nép felelős a kormányáért.

 157. 167:
  ? Ennyi ? Hja, akkor ez itt nem is egy szellem, inkabb arnyek. A regi Arma arnyeka onmaganak.
  Na, nozi kifuj, aztan eredj vissza homokozoba pupak a tobbiekhez, meg sut a napocska. Ebed delben!

 158. 164: „én mondhatom hogy igen, volt egyszer fehérfoszfor bevetés,…. a tisztek akik ebben felelősök … voltak, felelősségre lettek vonva.”

  Dorka, ha ilyen jól értesült vagy, légyszi írd már le, hogy milyen büntetést kaptak? ‘Tény(i)leg’ kíváncsi vagyok.

 159. 168!
  Hochstein!
  A homokozóból kérdezem ,(itt vagyok a többiekkel jól elvagyunk így ebéd után)szóval mért kell nektek állandóan háborúzni,meg védekezni-támadni,stb?Ha támadnak benneteket akkor mért támadnak?Valami oka csak van?És ez már több ezer éve így van..Ez felettébb érdekes dolog..

 160. 170.Melike:
  Eloszor is nagyon nem orulok, hogy a deluatni alvas kimarad! Igy estere megint nyugos leszel es majd itt fogsz nekem cirkuszolni.

  Masodsorban pedig fogalmam sincs, hogy mi az oka a nepunk ellen iranyulo folytonos atrocitasoknak. Talan egyszeruen csak ez a mi sorsunk. Az allando bunbak szerep lett rank osztva, es ezt a terhet – erre kivalsztottkent – melton viselnunk kell.

 161. 170: A dolgok azért több szálon futnak – egyik Izrael állam létrehozása, a palesztinok rovására, a másik a zsidók ellen, mint kisebbség/vallási közösség ellen elkövetett atrocitások a világ többi részén.

  Szerintem okosabban tették volna, ha beköltöztek volna Sztálin atyuska által 1928-ban létrehozott Zsidó Autonóm Területre – ott béke lenne.

  171: „Masodsorban pedig fogalmam sincs, hogy mi az oka a nepunk ellen iranyulo folytonos atrocitasoknak. … es ezt a terhet – erre kivalsztottkent – melton viselnunk kell.

  Kedves Hochstein, hiszen magad adod meg a választ: kiválasztottnak (ergo felsőbbrendűnek) tekinted magad és a népedet – persze, hogy sokan utálják emiatt a zsidókat.

 162. 171!
  Értem Hochstein..Köszönöm a disputát,megyek aludni.. 🙂
  172!
  „Kedves Hochstein, hiszen magad adod meg a választ: kiválasztottnak (ergo felsőbbrendűnek) tekinted magad és a népedet – persze, hogy sokan utálják emiatt a zsidókat.”

  Mi a homokozóba vagyunk Odserver. 🙂

 163. 172.Observer:
  „…(ergo felsőbbrendűnek) tekinted magad és a népedet” – ez is lehet egyfajta megkozelites, de en ilyet nem mondtam. Nem az lehet hogy inkabb te szeretned ezt igy latni? Semmmi baj nincs sezzel sem, csak akkor ne kend az en hajamba.

  173.Melike:
  Dehogy volt ez disputa (A disputa (latin szó) jelentése: ‘vitatkozni’), en inkabb a szep magyar eszmecsere kifejezest hasznalnam itt. De termeszetesen BARMIKOR nagyon szivesen.

 164. 174!
  Te küldtél a homokozóba minket.. 🙂

  „“…(ergo felsőbbrendűnek) tekinted magad és a népedet” – ez is lehet egyfajta megkozelites, de en ilyet nem mondtam. Nem az lehet hogy inkabb te szeretned ezt igy latni? Semmmi baj nincs sezzel sem, csak akkor ne kend az en hajamba.”

  Én is így érzem ahogy Observer írta,és szerintem nem csak én,vagyis hogy ezt a felsőbb rendűséget érezteted itt mindenkivel,ne haragudj meg Hochstein..

 165. 174: Ok, én nem ismerhetem a te gondolataidat, de akkor szerinted hogy kell értelmezni a „kiválasztottság” fogalmát?

  A jó istent nem kellene belekeverni a magyarázatba, mert ateista (inkább persze agnosztikus) vagyok… 🙂

 166. 176.Observer:
  En ezt irtam:

  „Az allando bunbak szerep lett rank osztva, es ezt a terhet – erre kivalsztottkent – melton viselnunk kell.”

  Nalam ez sehogy nem jon ossze a felsobrenduseg hirdetesevel. Te pontosan mire is vagy kivancsi?

 167. 177: „Te pontosan mire is vagy kivancsi?” Igazából semmire… 🙂

 168. 177: Na, folytatom, /az előbb el kellett rohannom/ – volt egy freudi elszólásod ezzel a kiválasztottsággal kapcsolatosan, majd a konkrét rákérdezésre próbálsz elsiklani, mint az angolna. Annyira persze már ismerlek, hogy semmilyen szófacsarásba ne menjek bele… 🙂

  Bizonyos alapkérdésekben úgyis annyira máshogy látjuk a világot, hogy vitatkoznunk sem érdemes.

 169. Hochstein:
  Atyavilág, ember. Ha valai úgy próbálja tisztára mosdatni a megmagyarázhatatlant, ahogy te, akkor ennek az egésznek tényleg nincs szüksége ellenségekre.

  Amit te nem akarsz elismerni, tudomásul venni, hogy a zsidó kiválasztottságtudat sajnos létező dolog. Te mondhatod azt, hogy neked épp csak gondjaid vannak az empátivával, a szociális intelligenciádról már többen írták, hogy határeset, az itt számtalanszor felmutatott, mérhetetlen arroganciádat is hívhatod szimpla érzelmi túlfűtöttségnek – de tudod amikor az emberek azt látják, hogy x zsidóból 80-90 % pontosan ugyanígy viselkedik, és pontosan ugyanúgy képtelenek az önkritikára, tévedéseik belátására, elismerésére, akkor onnantól kimagyarázhatatlan bármilyen személyes defekt, és ez bizony egy jól beazonosítható ideológia lesz.

  Egyébként teljesen félreérted a dolgot, és rendkívül rosszul látod az itteni fórumos életet (rossz felét nézed annak a bizonyos pohárnak). Mert te itt kardozhatsz ezerrel, akinek nem egy-egy zsidó emberrel van személyes tapasztalata, annak aztán bizonygathatsz bármit, a többszörösen bebizonyosodott élettapasztalatokat te még egy korrekt logikai levezetéssel sem tudnád felülírni. Maximum az ember megállapíthatná, hogy itt egy újabb korrekt ember, aki képes túllátni a származási-ideológia-manipulációs dolgokon (mert azért szerencsére ilyen korrekt emberek zsidó származásúak között is vannak – igaz, sajnos nem tőlük hangos a közélet).

  Amit tiszta szívből megfontolásra ajánlok, az a következő. Itt vagy te, aki számtalanszor bizonyította már, hogy zsidó témában néha már démonikus indulatokkal képes szétbombázni bárminemű értelmes beszélgetést, csak azért, hogy a saját komfortérzeted itt érvényesülhessen. Ehhez képest még mindig itt lehetsz, téged igazából senki sem bántott, senki sem zsidózott, az egész itt van nyilvánosan feketén-fehéren, és egyértelműen látszik, annak ellenére, hogy millió indokot szolgáltattál már rá, a legtöbben még mindig tiszteletben tartják benned az embert, változatlanul korrektül szóba állnak veled, és elfogadják a te nagyon más véleményedet.
  A jótanácsom tehát az, hogy természetesen azt csinálasz, amit akarsz, de ha egy pillanatra félretennéd a szabvány Izraeláhítatot, és képes lennél levenni az antiszemitázós-zsidós felsőbbrendűségi szemüveget, akkor megállapíthatnád, hogy ahol a propaganda szöveged és az teljesen szubjektív sértődési kirohanásaid ellenére még mindig emberként kezelnek, azt a helyet talán érdemes lenne megbecsülni.

 170. Dorka meg biztos remek ember lehet, és ezt eszemben sincs kétségbe vonni, de az lassan már hihetetlen, hogy ha bármilyen zsidó téma felmerül, és ott a zsidókra nézve kellemetlen állásfoglalások születnek, akkor jön Dorka, és azonnal személyes, szubjektív, érzelmi alapú „érveléssel” próbálja a beszélgetés menetét a neki tetszőbb irányba hajlítani. Egy ilyen lehet véletlen, de hatból hat után ezt nehéz elhinni.

  Félreértés ne essék, én nem feltételezem, hogy ez szándékos lenne – vagy ha az is, engem ez cseppet sem érdekel. Ami a lényeg, hogy ez is az a fajta, teljesen egyértelmű manipuláció, amelyről többen itt a tapasztalataik révén már sokszor beszéltek. Abszolút elképzelhető, hogy Dorka is csak a komfortérzete végett nyúl ezekhez a módszerekhez, de miután ez is egy tökéletesen működő dezintegrációs eszköz, amellyel az adott beszélgetés a legobjektívebb nézőpontból nézve is teljes mértékben szétzilálódik, a tényeket nézve a summázat egyértelmű. Akár szándékos ez Dorkától, akár csak ösztönös/érzelmi indíttatás, a végére csak az történik, ami neki egy fokkal jobb lehet. Amellyel részemről szintén nincs semmi baj – gond akkor van, ha ezek a dolgok egy olyan beszélgetésben kerülnek elő, ami arról szól, hogy „de hisz ilyen negatív dolgok a zsidók kapcsán nem létezhetnek”. Hát dehogynem. Ők is szimplán csak emberek, a lópikulát kiválasztott nép.

  Dorka, egyébként ne hidd azt, hogy egy magyar ember nem tudja, milyen az, amiről beszélsz. Budapest egyes utcáiban, bizonyos köreiben elég egy szimpla ősmagyar motívumokkal díszített inget felvenni ahhoz, hogy pontosan ugyanazokat lehessen érezni, amikről te írtál. Móriczka erre mondaná, hogy hoppácska, ha itt a csattanó lenne a cél.

  Ami a lényeg, hogy a korrekt ember/nem korrekt ember felosztásnál jobbat az emberiség egész történelme alatt nem talált még ki, és jó eséllyel nem is fog soha. Viszont ahhoz, hogy ideáig a többség is el tudjon jutni, igenis fontos, hogy a kényes kérdések kapcsán is a tényleges valóságról beszéljünk, ne arról, ami bizonyos embereknek, népeknek jobban esik. Igen, ez a zsidókra is ugyanúgy áll, mint a Föld bármely más népére.

 171. 168, 171, 174.

  El nem tudom képzelni, miért érzel késztetést arra, hogy másokat sérteges, amikor téged senki se sért meg. Ez egy stratégia lenne egy megnyerhetetlen argumentum esetén? Biztosítalak, hogy a hozzászólók IQ átlaga legalább egyenlő a tiéddel, ha nem több. Ez a taktika nem válik be, csak lenézeted magad.

  Most pedig adok neked egy feladatot, amit meg kell oldanod ahhoz, hogy érdemben tudj vitázni. – A sors úgy hozta, hogy gojnak születtem, de ifjúkoromtól kezdve több volt a zsidó barátom, mint a goj. 1945 után Magyarországon a zsidó téma jószerivel tilos volt, úgy kellett tenni, mintha nem is léteznének zsidók. Ők is úgy tettek. Az 1967-es háború alatt éppen a Bakonyba kempingeltünk hatan (3 fiú, 3 lány), ebből kettő zsidó volt. Izgatottan hallgattuk a telepes rádiót, lestük a külföldi híreket. Én egyértelműen a zsidóknak drukkoltam, persze a másik két zsidó is. A további 3 személyt a téma nem érdekelte, de mivel a szocialista tábor az arabok mögött állt, ők élből arab ellenesek voltak. Aztán jött a rendszerváltás. Ezt követve a korábbi látens zsidók láthatókká váltak. majd egyre hangosabban követelték a holokausztra emlékezés polgárjogát és persze egyebeket is. Mignem azon kaptam magam, hogy például az Operation Cast Lead (מבצע עופרת יצוקה alatt nem a szidókért, ahnem a palesztínokért drukkoltam. A feladatod annak megfejtése, hogy mi okozta nálam ezt a pálfordulatot?

 172. No: Lecsupaszítva a summázatom.Amit reggel akartam, és mondtam, csak arra van időm.

  A probléma lényege a SÉRTETTSÉG lehet. Itt akár abba is hagyhatom, mert a sok sok oda vissza komplex okok mélyére ásva egy mondat jön át felém:” Miért nem asszimilálódtok- asszimilálódtatok? Miért vagytok még mindig mások? „NEM VAGYUNK NEKTEK ELÉG JÓK? ”

  Most hagyom a mégis asszimilálók tragédiáit, sikertelen sztorikat- és hagyom a sértettséget és dacot is, amit a sértettségből fakadó piszkálás okoz.
  Egy idő után már az életérzés, és semmi sem közös, ez újabb sértettséget szül, az ebből fakadó bántás pedig újabb összekapaszkodást.

  A végén a zsidókkal kapcsolatban ellenérzést érző emberek (NEM GYŐZÖM ELÉGGÉ HANGSÚLYOZNI HOGY NEM A MAGYAROKRÓL, hanem egy csoport emberről beszélek – Egyszerűen bűnbaknak használnak minket- mert a dolog adott, az emberi természet úgyszintén.
  A bűnbak anno amikor még használtunk bűnbakot, bizony ki lett választva a nyájból. Nem hinném hogy felsőbbrendűnek érezte magát, egyszerűen meg volt a szerepe, a funkciója. Egyszerűen a közösség rárakta a saját bűneit is.

  Van egy sokezer éves sztori, a római birodalom rombolása és a szétszóratás óta- aminek részei vagyunk, és valahol egyszer majd talán meglesz az értelme az egésznek, -nem hiába írtam az inkriminált ivrit mondatot Hochsteinnek, és nemhiába akkor, amikor a történelem során– ki tudja hanyadszor az enyémek megint költözködnek.- a mondat jelentése – Jövőre Jeruzsálemben.Minden pészahkor erre koccintunk- a szétszóratás óta. Hogy mikor lesz a jövőre, azt az őseink soha nem tudták, mert évszázadokon át csak a reménytelen reménység volt meg, most meg egy faramuci helyzet.

  Ami biztos, hogy ártani nem ártottam senkinek, nem élősködtem senkin, és akárhányan célozgatnak itt rá, eddig végig dolgoztam az összes felnőtt évemet. Hogyan is mondtátok: „elveszik a munkahelyeket”
  _”nem dolgoznak, ha dolgoznának, nem lenne semmi baj”
  Jaj ne dolgozzanak, mert abból csak a rossz sül ki

  De faramuci a másik helyzet is. Mit is lát ránk megoldásnak egy zsidókkal ellenérzést tápláló és hangoztató emberke:
  Takarodjatok innen nem a ti hazátok.
  (a távozókra meg vannak sértődve- mi van nem elég jó itt?mondtam hogy nem a hazájuk!)
  „Menjetek haza Izraelbe- ”
  „Izrael nem a tiétek, menjetek onnan-”
  „Asszimilálódj!”
  Zsidóból sosem lesz magyar, csak „megjátssza az asszimilációt”
  szóval nem tudsz jót tenni:) Jobb ha megdöglesz.Szűnj meg mint zsidó, de úgyis az maradsz, szűnj meg úgy egyáltalán.”

  Ettől függetlenül államok, országok jönnek mennek, birodalmak épülnek fel és dőlnek dugába, háborúk törnek ki, és rajzolják át az egész világon a térképet. De nekünk akkor is meg kell maradnunk annak, amik vagyunk. Ugyanolyan emberek, magyarok mint ti, csak éppen egy kicsit zsidók.Ez csak egy speciális helyzet, néha életveszélyes is, és nem jár alapjában semmiféle mások felé érzett lekicsinyléssel, vagy bármi ilyesmivel.Több tépelődéssel és gonddal, támadással, okolással biztosan jár, de azt már hogy is mondjam.. volt időnk megszokni. Más dolog, ha valakinek kisebbrendűségi érzése van, azon nem segíthetek, az belülről jön.

  Sem tanácsot, sem kioktatást,(Raon bocs) sem elemzést nem várok ebben a kérdésben,fölösleges és haszontalan. Csak elmondtam ebben a témában utoljára amire jutottam mostanában.

 173. Azt hiszem ez még idetartozik. Még Arma Gedeon hívta fel rá a figyelmem, ez vicces, neki volt kedves verse Mezeitől.. Csak Arma nem úgy értette, ahogy én értem,(ahogy mi értjük?)
  Ő úgy értette hogy költő rájött hogy zsidóságból ki kell lépni, és megtette azt.
  Persze a költő tudta hogy ezt nem lehet nem is akart– csak pörölt egyet az Örökkévalóval..
  Mert az is szoktunk néha..Van aki gyakran is..
  A Szombatból a linket csak a vers miatt rakom be, nem akartam idemásolni, mert nagyon hosszú.
  http://szombat.portalinternet.hu/2007/080531_ElhunytMezeiAndras.htm
  Hagy a népedet elpusztulni kezdetű-szürke alapon.

 174. 183:
  Dorka, ott hibádzik a megnyilvánulásod, hogy nem egy adott emberrel vitázol, hanem mindenkivel. Ebben az esetben tényleg nem tudsz jót tenni, mert mindig lesz valaki, aki kifogásolni fogja. De nem ezekről volt szó. Arról van szó, hogy több téma is van veletek kapcsolatban, ami ellentmondásos.
  1) Hitler rémtette ismert, amiről 100 bőrt húztatok eddig le, ami érthető, mert egy adott lehetőség volt, amit csak a hülye nem használ ki. De jelenleg Izrael pont úgy írtja a palesztinokat, ahogy Hitler tette a zsidókkal, csak másképp, de a cél ugyanaz. A kutyát nem érdekelné, mert a piszkos, muszlim arabokat a fene se védené, de akkor ne tessék kierőszakolni, hogy a holokauszt tagadásért börtön jár, és ne verjétek a melleteket, hogy Izrael egy európai demokrácia. Ez az álszenteskedés bosszantó. És akkor elvárjátok az együttérzést az öngyilkos merényletek miatt, de eszetekbe nem jutna megkérdezni, hogy miért teszik,és ugye a Brit fennhatóság alatt ti is robbantottatok a King David szállodában természetesen angolokat. Ha zsidó robbant, akkor az hőstett, ha arab robbant, akkor az terrorista. Én nem tudom elfogadni a kettős mércét, persze nem csak zsidó témában. Ott van az a szerencsétlen amerikai csaj, akit ledózeroltak. Megérdemli, mert hülye volt (mondom én) és elvárnám, hogy azt nyilatkozzák, hogy „így jár, aki beavatkozik a zsidó-palesztin konfliktusba”. De nem, letagadják. Sajnálatos véletlen baleset. Miért nem vállalják a felelősséget? Nem asszimilálni kell, hanem nem kell hülyének nézni a másikat. Tudnám folytatni holnap reggelig, mert teli írtatok mára egy vaskos könyvet. De mind ugyanaz. Mindenki tudja, hogy Iránnak nincs és nem is készít atom bombát, és azt is hogy Izraelnek van minimum 300 robbanófeje. Erre fel nyomjátok a szöveget, hogy Iránt meg kell támadni, mert veszélyezteti Izrael létét. Azt is nagyon jól tudjátok, hogy az iráni elnök nem mondta, hogy le kell Izrael törölni a térképről, de tovább nyomjátok a hamis fordítást. Szóval REGGELIG. És nem akarunk az életedre törni, nem akarjuk, hogy elmenj, nem akarjuk, hogy bármin változtass, CSAK NE NÉZZ MINKET HÜLYÉNEK.

 175. 183: Dorka, ez az éremnek az az oldala, ahol ti érzitek magatokat áldozatnak – de miért vagytok áldozatok? Miért pont a zsidók, 2000 éve? Népek jöttek, mentek, eltűntek, születtek, csak egy dolog nem változott, előbb-utóbb szinte minden népnél felütötte a fejét a zsidóellenesség valamilyen formája. Erre nincs racionális magyarázat, ha nincs valami kiváltó oka.

  De az éremnek van másik oldala is, ahol mások az áldozatok.

  Ha lesz időd írni, erre is válaszolhatnál:

  „“én mondhatom hogy igen, volt egyszer fehérfoszfor bevetés,…. a tisztek akik ebben felelősök … voltak, felelősségre lettek vonva.”
  Dorka, ha ilyen jól értesült vagy, légyszi írd már le, hogy milyen büntetést kaptak? ‘Tény(i)leg’ kíváncsi vagyok.”

 176. 186:
  Én inkább azt vetném fel, hogy miért volt raktáron fehérfoszforos bomba, amennyiben a bevetése tilos (a genfi egyezmény szerint)? Hogy legyen lehetőség valakit felelősségre vonni, amiért bevetette?

 177. 187: Vagy miért van raktáron atombomba? Persze, ha valakik azt is bevetik, majd szintén jól felelősségre lesznek vonva…

  Különben tényleg érdekel, hogy milyen büntetést kaptak azok a ‘foszforbombás’ tisztek, de valószínűleg nem túl súlyosat, különben nem kéne Dorkának lapítania…
  Gondolom, a főnökük leüvöltötte a fejüket, hogy máskor ne a kamerák előtt, ‘oszt jónapot.’

 178. Erősen érdeklődnék, hogy ennek a kis népecskének, akik körbe vannak véve a szabadságharcos arabokkal, vannak őstörténeti vagy ókori tárgyi többezeréves régészeti emlékei ? Vagy egyelőre még csak kutatóárkok ezrei vannak ? Az ottani múzeumok leletanyaga éppoly bőséges, mint pl. a nagyváradi múzeum – román – anyaga ?!
  Továbbá, ez a kis népecske genetikailag hova tartozik, európai vagy arab embertípushoz (népvándorlás !) ? Ókori népvándorlása során milyen más népekkel érintkezhetett ? Azoktól kultúrát, szokásokat, istentudatot, vallási szokásokat, írásbeliséget, különféle termékeket bizonyíthatóan átvett vagy átadott ? Ezen kultúrális jellemzőkkel foglalkoznak az ottani neves szakemberek ? Mert vallási leírásokra, könyvekre, szokásokra hivatkozni édeskevés, hogy az a vidék Nekik adatott !

  A kiválasztottságtudatotok és a vallási elmeállapototok csak erősíti az Ellenetek irányuló vélt vagy valós agressziót…

  Különben jut eszembe, érdekes párhuzamokat lehet felfedezni az Ígéret Földje-Mózes ill. Kárpátok-Álmos jelenség közt is !
  Biztos vannak más nemzetek mende-mondáival is közös szálaitok nemdebár ?! De, hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás…?!
  Egyébként nagyon fontos ez, pont most, amikor mind a 7 milliárd emberfő konvergál a nulla felé ?!

 179. Dorka:
  Ne viccelj, semmi gond. Én sem azért írtam neked, hogy mélylélektani elemzésekkel disputájunk arról, hogy miért érezheted magad rosszul Magyarországon. Meggyőzni sem akarlak, én is csak a magam álláspontját írom ide, mint te, ennyi.

  Ha megengedsz egy kritikai észrevételt, szerintem ott követed el a hibát (nem először), hogy a saját emberségességeden keresztül próbálod szimpatikusabbá tenni a zsidó kérdést. Én érteni vélem, hogy miért teszed ezt, és a szándék szerintem jó és abszolút működőképes is lehetne – de csak akkor, ha a teljes keresztmetszettel számolsz, nem csak azzal, ami téged érdekel, vagy amit te akarsz látni belőle.

  Te lehetsz hiteles, korrekt ember, és más zsidó emberek is lehetnek ilyenek – és ez szerintem is jó dolog. A gond az, hogy a közvéleményt jelentős részben viszont azon magyar zsidók gondolatai és tettei formálják, akik szerint pl. a turult gyalázni jó vicc, akik mélymagyaroznak és állandóan gyűlölködnek, náciznak, akik vég nélküli holokauszt megemlékezéseket és állandó különleges bánásmódot, előjogokat követelnek maguknak.
  Tehát amikor arról írsz, hogy neked, mint zsidó embernek sokszor rossz érzés volt megtapasztalni a társadalom elutasító jellegét, akkor érdemes arra gondolnod, hogy ez alapvetően nem neked, hanem a fenti zsidós túlkapásoknak szól.
  Innentől az az érdekes, hogy a hajcihő nagyobb, jelentősebb részét nem a magyar társadalomnak, hanem az inkorrekt zsidó társaidnak köszönheted.
  A mondamdómnak is ez lenne a lényege, hogy ezért is rossz helyen kéred ki magadnak – merthogy ezeket elsősorban rajtuk kellene számon kérni.

  Én pontosan tudom, hogy a zsidóságon belül is van egy jól meghatározható kör, akik kutyául nem értenek egyet a zsidóságot irányító szervek fő áramlatával – a gond csak az, hogy az átlagembernek erről fogalma sincsen. Például azért, mert ezen korrekt zsidó emberekről nem szólnak a hírek. Nincs fellépés, semmilyen szerepvállalás, csak hallgatás van.
  Ez akkor problémás, amikor a budapesti értelmiségi zsidók kedvük szerint nácizhatnak le teljesen korrekt, soha senkinek sem ártó, magyar nemzeti érzelmű embereket – és egy zsidó sincs, aki felemelnél a szavát, hogy emberek, legyen már eszetek, ezt azért nem kellene. Amikor a Mazsihisz követeli (!) a kormánytól, hogy milyen törvényeket hozzon, akkor egy zsidó sincs, aki szólna, hogy ugyan már emberek, ezt talán nem így kellene. Amikor arról van szó, hogy az összes hazai médiaformációban lassan már alap etikai norma, hogy bármilyen nemzeti érzelmű megnyilvánulás ciki és alantas dolog, akkor egy zsidó ember/szervezet sincs, amely szólna, hogy Magyarországon ezt talán nem szerencsés így csinálni, legalábbis következmények nélkül megúszni lehetetlen.

  Dorka, te elsősorban a fentiek áldozata vagy, nem a szemét antiszemita magyar nép jól leplezett gyűlöletének a kárvallottja. Ezért hangzott el itt is az, hogy „egyétek meg, amit főztetek”.
  Én őszintén sajnálom, ha neked kellemetlen tudomásul venni ezeket a tényeket, de az általad említett problémákon nagyobbrészt csakis a zsidók tudnának változtatni.

 180. Egyébként H. számmisztikájához annyit, hogy az a százezer zsidó ember nagyon rossz megközelítés. Én a munkám során sokféle típusú, sokféle társadalmi osztályú emberrel találkoztam, és pár éve rá kellett döbbenjek arra, hogy Budapest sok tekintetben tényleg teljesen más világ, mintha egy külön városállamként terpeszkedne Magyarországon belül, külön öntudattal, külön érdekekkel. Itt nem is az a fontos, hány zsidó származású ember van, vagy hányan vallják annak magukat, sokkal beszédesebb lenne azt vizsgálni, hány olyan ember van, aki származásától függetlenül hű híve a zsidó értelmiség szélsőliberális világszemléletének. Mert ez a szám mindjárt több százezer embert jelentene alsó hangon is, és innentől a probléma talán H. számára is jobban érthető.

  Például közismert, hogy a magyar királyi tévében magyar érzelmű ember évek óta nem dolgozik – esélye sincs bekerülni. Egyébként más tévékhez sem, emiatt lényegében egy tévében sem jelenik meg semmilyen korrekt, normális, nemzeti érzelmű álláspont – csakis az ideológiai, politikai manipulációk. Innen nézve, ha nem is mindenhol konkrétan zsidó emberek tartják fent ezt a rendszert, az irányítás egyértelműen az ő kezükben van. Na ez az a probléma, amit itt többen jeleztek.

 181. 183. Dorka
  „Sem tanácsot, sem kioktatást,(Raon bocs) sem elemzést nem várok ebben a kérdésben,fölösleges és haszontalan.”
  Bocs, de azért reagálok.

  „Miért nem asszimilálódtok- asszimilálódtatok? Miért vagytok még mindig mások?”
  Ez egy kulcskérdés. Manapság a multikulti modell is működésképtelennek látszik, más népcsoportok is megutáltatják magukat az őslakosokkal, ha a saját kultúrájukban élnek az új helyen is. Ez fokozottan igaz, ha egy nép saját képére formálja a helyi kultúrát.

  „Most hagyom a mégis asszimilálók tragédiáit, sikertelen sztorikat- és hagyom a sértettséget és dacot is, amit a sértettségből fakadó piszkálás okoz.”
  Biztos nem könnyű az asszimiláció. Azoknak még nehezebb dolga van, akiknek a külsejéről is megmondják a „szakértők”, hogy zsidó származásúak. A felégetett hidak és a befogadó közeg bizalmatlansága is nehezítő tényezők. Egy cigánynak sem könnyű beilleszkedni. A többi cigány árulónak nézi, a fehérek meg nem engedik be a házukba. Sokkal többet le kell tennie az asztalra, mint a többieknek, hogy előrébb jusson. Generációkon keresztül módszeresen keverednie kell genetikailag, hogy ne sújtsák előítéletek az utódait. Ha valaki beleszületik egy cigánycsaládba, akkor hátrányos helyzetben van. Az sem mindegy, hogy valaki Ausztriába, vagy Romániába születik. Sopronba, vagy Ózdra. Lehet ezt igazságtalannak nevezni, de ez van. Az már viszont elsősorban az egyén döntése, hogy megítélje, hogy a csoporthoz tartozás előnyei megérik-e, hogy elviselje annak hátrányait.

  „Egy idő után már az életérzés, és semmi sem közös, ez újabb sértettséget szül, az ebből fakadó bántás pedig újabb összekapaszkodást.”
  22-es csapdája, amíg az emberek többsége sértődős. 🙂 Ha te leszoksz a sértődésről, már sokat tettél a helyzet rendezése érdekében.

  „egy csoport emberről beszélek – Egyszerűen bűnbaknak használnak minket- mert a dolog adott, az emberi természet úgyszintén.”
  Ez újra a „Mik is az antiszemitizmus okai?” kérdés, amit már kitárgyaltunk a „(847) Mi, zsidók uraljuk a médiát” poszt alatt. Én a 286. hozzászólásban leírtam néhányat, mert akkor is kicsit leegyszerűsítetted a kiváltó okokat.
  http://www.antalffy-tibor.hu/?p=7198

  „Jövőre Jeruzsálemben.Minden pészahkor erre koccintunk- a szétszóratás óta.”
  Egy újabb hagyomány, ami megnehezíti azt, hogy gyökeret eresszetek, bárhol is éltek. A zsidók őrzik a hagyományaikat, megkülönböztetik magukat a többi néptől, de zokon veszik, ha mások is megkülönböztetik őket.

 182. Kicsit félrecsúszik a dolog ott, hogy hogy akkor én most „áldozatnak érzem magam”
  Nem teljesen így van, és bár régebben volt amikor rosszul estek dolgok, akkor még fontos volt, hogy ki mit gondol”rólunk”, vagy rólam, de ez csak egy darabig tart (mások is mondják nemcsak én) egy idő után átmegy csendes szemlélődésbe.
  Igazából már nem az a fontos hogy rólam mit gondolnak, hanem hogy én mit gondolok.
  Hogy NEKEM beilleszthető e az a feeling, ami körbevesz,hogy tudok e valamilyen szinten azonosulni vele.
  Hogy én el tudom e fogadni az egyre jobban uralkodó értékrendszert,vagy értékrendszertelenséget(?) és az itt lévő és túlsúlyba kerülő értékek és mentalitás olyan e, amit szeretnék hogy a még adaptáló két kisgyerekem adaptáljon. Itt sajnos kénytelen vagyok belátni, hogy igen-általánosítok én is, hisz az emberi percepció és kognitív folyamatok rám is vonatkoznak, annak pedig az a tulajdonsága, hogy ha többször ismétlődik valami,akkor azt az agyunk -pszichénk egy tanulási folyamat során általánosnak érzékel.Ha ez kellemetlen tapasztalatokkal jár, akkor azt az ember igyekszik elkerülni.Ez az előítélet, ami szerintem nálam még nem egy becsontosodott, hanem teljesen normális dolog. Ennek is megvan a maga szükséges funkciója, miközben tudjuk, hogy nem mindenki „olyan” csak ezt fárasztó állandóan hangoztatni. A mi volt előbbre Jani nem tudok mit mondani, számomra az a fontos ami jelenleg a saját tyuxaros kis életemben van, az pedig nem akció hanem reakció.
  (amit szeretnék az főleg kulturális nyelvi zenei és irodalmi érték, ami elég szépen átadható és megőrizhető jobb időkre)vagy csak úgy, mert jólesik.

 183. Jani, még a hagyományokhoz, kimaradt, de szerintem fontos:
  „A zsidók őrzik a hagyományaikat, megkülönböztetik magukat a többi néptől, de zokon veszik, ha mások is megkülönböztetik őket.”
  Hiszen minden normális nép őrzi a hagyományait. Nem? Aki nem őrzi, az lassan elveszíti az identitását, értékeit. Ha ott élsz ahol ahol fixen állama van a népednek, és úgy veszted el a hagyományaidat, akkor csak szegényebb leszel, és elsivárosodsz. De ha úgy hagyod el a hagyományaid, hogy az a fő dolog ami megtart, akkor megszűntél.Én imádom ha valamelyik nép ragaszkodik a hagyományaihoz. Imádom, hogy Hercegkúton sváb bálban voltam, és marha büszkén mindenkin dirndli volt:) Jó olyan emberek közt lenni, akik büszkék az értékeikre, vagy akár csak a lökött hagyományaikra., vagy a bajor receptekre.
  Nagyon szeretem a magyar hagymányokat is, de Raonra reagálva pl. Hogy bizonyos kerületekben hülyén érzi magát a tekintetektől ha ősmagyar motívumos ingben van–akkor azt kell mondanom, hogy ez lehet hogy így van, de általában aki csúcsos süvegben vagy rovásírásos pólóban mászkált eddig a dohány utcában, az általában nem barátságból megy oda. Ez is előítélet, és általánosítás, de sajna azt kell mondanom, hogy Magyarországon a kurucos széljobb lassan minden tradicionális motívumra, szép dologra, rovásírásra, erdélyi dolgokra–ráteszi a kezét, így összekapcsolja magával azokat. Ezért már az sem vállalja, viseli, akinek tetszik, vagy szeretné- mert már a számára „kakis” lett. Ez szomorú, de így van.Talán még a gyönyörű kalocsai hímzéses trend ami ez alól megmenekült.(bár az meg már átmegy túmaccsba, ha pl botmixer nyelére van festve.. láttam olyan már elektronikai boltban. (kalocsai kézzel hímzett cuccaim nekem is vannak).

 184. 194. Dorka
  „Hiszen minden normális nép őrzi a hagyományait. Nem? Aki nem őrzi, az lassan elveszíti az identitását, értékeit. Ha ott élsz ahol ahol fixen állama van a népednek, és úgy veszted el a hagyományaidat, akkor csak szegényebb leszel, és elsivárosodsz.”
  Más egy kis néptánc és speciális népi ünnep, mint a judaizmus. Egy „átlagos” népcsoport bevándorlóként néhány generáció alatt átvette a nyelvet, kultúrát. Nem tudnék most tipikus kun szokásokat mondani, vagy kun ügyvédi irodákat. Pedig Mária Teréziáig megvoltak a kun területek kiváltságai, addig megőrizhették a kultúrájukat. Ha nem bevándorlóként kerülnek többségi közegbe, hanem birodalmi megszállás miatt, akkor tényleg lényeges a hagyományok őrzése, hogy legyen miért kiharcolni a függetlenséget. Itt Magyarországon pont a magyar hagyományokat sorvasztják, teszik nevetségessé, politikai kérdéssé.

  „Ez is előítélet, és általánosítás, de sajna azt kell mondanom, hogy Magyarországon a kurucos széljobb lassan minden tradicionális motívumra, szép dologra, rovásírásra, erdélyi dolgokra–ráteszi a kezét, így összekapcsolja magával azokat. Ezért már az sem vállalja, viseli, akinek tetszik, vagy szeretné- mert már a számára “kakis” lett.”
  Én mindig próbáltam kerülni a szimbólumok használatát, de ez egy igen összetett kérdés. Egy kurucinfó nem tud „kakissá” tenni egy igazi értéket. Az árpádsávos lobogó kisajátítása a szélsőjobb részére még belefér, mert csak egy a tucatnyi nemzeti zászló közül. Amikor a Fidesz kisajátította a kokárdát, az már túlzás volt. Március 15-én kitűzöm, mert büszke magyar vagyok. Ezen nem változtat az uralkodó politikai szélirány. Kossuthot és Petőfit egyébként nem kedvelem, internacionalista felforgatók voltak, egy értelmetlen véráldozatba heccelték a népességet, amely hősiesen helytállt a reménytelen helyzetben.

 185. 194:
  Dorka, én nem érzem magam hülyén, ez a te asszociációd. Férfiasan bevallom, amikor először konstatáltam a jelenséget, megrökönyödtem. Az utcán látott lenézés egy dolog, de pl. első reakcióként szívesen belevertem volna kettőt azon mocskok fejébe, akik a korábbi ismeretségünk ellenére nagyobb baráti társaságban még köszönni sem voltak hajlandóak az „elnáculásom” végett. Viszont az van, hogy mivel a gyűlölködés sehová nem vezet, némi szugerálással sikerült hozzáedzeni magam a jelenséghez, és már nem billent ki, ha ilyesmivel találkozom. Egyébként azóta bizonyos helyekre csakazértis ilyen viseletben megyek, hadd főjenek a mérgükben az efféle hitványok, és én remekül szórakozom a nyílt vagy többé-kevésbé leplezni próbált felháborodásukon. Meggyőződésem, hogy ez a fajta kiállás részemről egy igen hasznos kultúrmisszió, és mindenkit arra bíztatok, hogy érdemes ilyesmiben gondolkoznia (mert a másik oldalon az élet adott is: szerencsére sok jó tapasztalatom van, még az üzleti életben is, hogy ismeretlen emberek baráti módon nyitottak felém egy szimpla ingnek köszönhetően).
  Egyébként meg úgy vagyok ezzel, nehogy már már nekem kelljen rosszul éreznem magam Magyarországon mások gyűlölködése miatt.

  > Hiszen minden normális nép őrzi a hagyományait. Nem? Aki nem őrzi, az lassan elveszíti az identitását, értékeit.

  Látod ezzel egyetértek. Hazánkban éppen csak az a gond, hogy mintha a zsidó hagyományőrzés szerves része lenne a magyar hagyományok rendszeres gyalázása, kigúnyolása, dezintegrálása. Aztán meg megy az ajvék, hogy ezért sokan nem szeretik őket.

  196:
  Kurucinfóról: tényszerűen nézve a kurucz semmivel nem szélsőségesebb, mint az index-hvg-nol… stb, ideológiai bázisok. Sőt, az kurucz valahol teljesen logikus immunreakció a budapesti liberális szélsőségeseknek a rendszerváltozásunk utáni folyamatos értékrombolására.
  Én nem értek egyet azzal a fajta gyűlölködéssel, ami a kuruczon megy, mert szerintem soha semmilyen gyűlölködés nem elfogadható. Ez lenne egy igazságos, korrekt társadalmi norma. Pont ezért kellene elgondolkoznia a kurucz dolgait élből lenácizóknak, hogy egy kuruczos cigány és zsidógyűlölködés, és bármilyen más értelmiségi magyargyűlölködés között semmilyen lényegi különbség nincsen, értelmes ember számára mindegyik ugyanúgy vállalhatatlan kell legyen.

 186. 196:
  Abban igazad van, hogy a Kurucz info is csak egy propaganda szócső, mint pl. az Index,HVG, NOL…stb. De a propagandáknak a mondanivalón kívül van stílusa is. Számomra a Kurucz stílusa emészthetetlenül bunkó, és akkor már nem is olvasom tovább.

 187. 197:
  Ez egy érdekes kérdés, hogy kinek mi a kevésbé rosszabb, a nyers bunkóság vagy a stílusos aljasság. Nekem az előbbi azért kevésbé necces, mert az esetek többségében inkább ösztönös, mint tudatos megnyilvánulás – és tudatosan ártani másoknak szerintem sokkal egyértelműbb bűn. Ráadásul aki ösztönösen bunkó, az pusztán a tapasztalatszerzéssel és a korral is javulhat, de tapasztalataim szerint a tudatosan vállalt aljas hozzáállásból sokkal kevésbé lehet a jó irányba térni.

  A konkrét példát nézve: a kuruc bunkósága teljesen nyílt és könnyen azonosítható, ezáltal nem nagy kihívás figyelmen kívül hagyni. A többi hírportál manipulációja ehhez képest sokszor alig észrevehető, nehezen dekódolható, bujtatott aljasságok sora – nálam emiatt ez egyértelműen lejjebb van.

  Egyébként vicces, de engem pont a szélsőliberális média győzött meg arról, hogy a stílus helyett sokkal fontosabb a tényszerű igazságokkal foglalkozni. Aztán ha az még stílusosan is van csomagolva, az extra ajándék.

 188. 198:
  Valóban, ízlés klérdése a dolog. A Kurucz valótlansága főleg tudatlanságból származik. A fősodratúaké szándékos félreinformálás. Bosszantó, amikor nyomják, hogy a a szír kormánycsapatok vegyi gázokat vetettek be, amikor köztudott, hogy a lázadók vetették be. Bosszantó, amikor azt nyomják, hogy Irán le akarja törölni Izrael a térképről, amikor ezt soha senki nem mondta Iránban, egy szándékos félrefordítás, amit diszidens irániak megerősítettek. De ennél sokkal bosszantóbb, amikor a Kurucz infó történelmi hülyeséget állít. Sajnálom, engem az emberi butaság jobban bosszant, mint a csalás.

 189. „a kurucos széljobb lassan minden tradicionális motívumra, szép dologra, rovásírásra, erdélyi dolgokra–ráteszi a kezét, így összekapcsolja magával azokat.” Nagyon egyetértek ezzel. Borzasztóan rosszul esik, a Fidesz kokárdás akciója nyitotta meg az utat 2002-ben, amit sosem bocsátok meg nekik.

 190. Hát eddig vártam, hátha Dorka előáll a „foszforbombás tisztek” büntetésének részletes leírásával – de ő ezt a lehetőséget nem használta ki – mint látjuk, nem ok nélkül 🙂

  Hozzáteszem, szigorúan most néztem utána, nem ennek ismeretében provokáltam Dorkát.

  http://news.yahoo.com/israeli-army-stop-using-white-phosphorus-create-smokescreens-084042113.html

  A lényeg – a bombázás törvényes volt(!), de két magas rangú tisztet azért megrovásban(!)részesítettek (semmi lefokozás, kirúgás, börtön).
  Ez az a bizonyos kettős mérce – intézményesen elégetett palesztin nem számít, öngyilkos terrorista által szétrobbantott ‘állampolgár’ annál inkább.
  Ahogy nézem a képet, az alatt a tűzfüggöny alatt jó nagy területen semmi esélye nem volt az ott tartózkodóknak… akár ‘terroristák’ voltak, akár nem, borzalmas lehetett 🙁

  Itt magyarul: http://index.hu/kulfold/foszf090125/

  A felelősségre vonásról itt még nincs hír. Viszont a hab a tortán: „Az izraeli katonai cenzúra már napokkal ezelőtt megtiltotta a gázai offenzívában részt vett parancsnokok nevének közlését, nehogy háborús bűnökért perbe tudják őket fogni.” No comment.

 191. 201:
  A helyzet az, hogy Dorka – valószínűleg őszinte – szövege itt senkit se győz meg, de nem azért, mert szemellenzős antiszemiták a vitázók, hanem azért, mert Izrael szereplése, úgy ahogy van, objektív mércével mérve egyszerűen védhetetlen. Itt van például az Euróviziós dalfesztivál. Mit keres itt Izrael? Geográfiailag Izrael Afrikában van. Kik és miért tettek vele kivételt? Csütörtökön a szünetben a műsorvezető két énekest interjuvolt meg. Az olaszt 5 másodpercig, és az izraelit 30 másodpercig a 16 induló közül. Miért pont az izraelit? akinek a szereplése olyan gyenge volt, hogy be se került a döntőbe. Miért nyomja le a média Izraelt a torkunkon? Mert övék a média. Rendben, de akkor ne tessék ezeket a tényeket jópofa hülyéskedéssel elütni. Nekem össze-vissza csak annyi a bajom a zsidókkal, hogy hülyének feltételeznek.

 192. 202: Tibor bá’- senkit nem is akar a szövegem meggyőzni. Csak épp leírtam amit gondolok, és engem, érint- Hangsúlyozom, hogy engem, mint szuverén embert.
  Épp Observer megjegyzése- odafent Orbán kapcsán vette el tőlem azt a jogot, hogy szuverén emberként legyen véleményem valamiről ne egy felületesen általánosított massza részeként.
  Akkor hirtelen nem is esett le, de utólag visszagondolva innen indult az a polémia, ami kapcsán végül ide lett rántva elém Izrael,- ami nem tartozott ide egy csöppet sem.
  Bemásolom a kommentet, ami általános hozzáállás sajnos sok helyen: (nem személyes Observer, bírom a búrádat, és időnként a humorod is, -nálam az sokat számít)
  OBSERVER:

  „Egyébként tényleg kíváncsi lennék, hogy zsidó szemmel mi a fene baj van OV-val? (A kaszinó-ügyet leszámítva. 😉 ) Nekem tényleg nem tűnt fel a cselekedeteiben semmi zsidó/Izrael ellenesség. Úgy gondolom, hogy teljesen túl van lihegve a fidesz – mint párt – “zsidóellenessége”.”

  Szóval volt valami amiben még még közösen látunk dolgokat, gondolkodó, figyelő emberként: Nade ha magyarázni kell hogy egy történetesen zsidó ember ugyanúgy ugyanazokat a hibákat látja a vezetésben és ezt orrvérzésig le is írtuk én is és Hochstein is ott fönn még mielőtt áttértünk volna amoda.
  Szóval nekem mindig döbbenetet okoz, hogy sokak szerint egy másik polgártársuknak, akinek pl ugyanaz a hűűűlye miniszterelnöke van, kizárólag zsidó gondolatai, zsidó megjegyzései, zsidó meglátásai zsidó szemmel nézései legyenek. Ezzel meg vagyok fosztva az egyéniségemtől, és szuverén, emberi a véleményemtől, ha látszólag ez a megjegyzés nem is olyan durva.Csak azért írtam le, hogy érthető legyen. Érdemes visszaolvasni a válaszokat is.. Ez a beszélgetés nem úgy indult, hogy ennek kellett volna kisülni belőle, de kihozta belőlem a közösen gondolkodás reménytelenségét.

  ÉS nem arról van szó, hogy én akarok valakit bárkit is!! meggyőzni, mert ugyan mi a frásznak.Mi a tétje? Mondtam, itt arról van szó, hogy nekem mi kell, és mi nem kell, azaz mi a jó, és mi az elvetendő.Én sem próbálok győzködni, és én sem fogok másképp gondolkodni az itteni erre célzott szövegek miatt olyan dolgokról amiket megvetek, vagy viszolygok tőle, vagy épp nevetségesnek és értelmetlennek tartok, de nem nevetek tapintatból.(Viszont jobb belátást kapok, ami talán nem haszontalan, és az értés szempontjából segíti a világképemet.) Más dolog, hogy ezeket nem hangsúlyozom, mégpedig megint csak a sokat emlegetett tapintatból, azon olvasók vagy kommentelőkre tekintettel, akik nem érdemlik meg az én általánosításom következményéből fakadó véleményem csont nélküli kimondását. Nem vonatkozik rájuk, de esetleg bántó lehet. Erre mindig is próbáltam kínosan ügyelni.Szóval meggyőzéseknek oda és vissza sincs semmi értelme, az ilyen diskurálások tapasztalatom szerint az „egy platformon” lévők saját előzetes véleményük még inkább megerősödésével fekszenek le aludni.Az egy platformon lévők egymást erősítgetik, és támasztják alá a már eleve meglévő koncepciókat.Ez természetesen rám is vonatkozik.

 193. 203:
  Persze, hogy értem, amit írsz, és el is fogadom a te igazad. DE…. Hochstein zsidó témában nyakát szegi és rohan neked „segíteni” (amire – gondolom – nem tartasz igényt). Ebből az következik, hogy össze vagytok mosva. Hiába korrekt a te szöveged, ha Hochstein alpári módon kötekedik, és békasegge színten „humorizál”.

  Valóban utálhatod Orbánt pont azért, amiért én utálom, de az általános vélekedés az, hogy ha nincs antiszemitizmus, akkor titeket más nem érdekel. tTermészetesen én ezzel nem értek egyet. Én kizárólag Izrael alaptalan védelmét kifogásolom, de megértem, hogy ez – például nálad – emócionális alapokon fut. Vagyis ilyen vitáktól távol kellene magad tartani.

 194. Tibor bá: A mit keres Izrael az eurovíziós dalfesztiválon (amit én személy szerint egy elég elavult dolognak tartok és nem nagyon hoz izgalomba, nem is nézem): kérdésre:

  Az Eurovíziós dalfesztiválnak nem a földrajzhoz van köze, hiába van benne hogy Euro. Az is benne van, hogy vízió.
  Szóval az eurovíziós terület, az egy műsorsugárzási terület, EBU, azaz European Brodcasting Union.A dalfesztivál egy, az Europai Műsorsugárzók Uniójának aktív tagállamai számára szervezett verseny.MÉDIAESEMÉNY. A tagság feltétele az, hogy az adott ország területe az európai sugárzási területen belülre essen. Nem függ össze sem a politikai sem a földrajzi határokkal.Kell hogy legyen ott telephely, székhely. Így indulhatott izraeli (nem először), vagy 1980-ban marokkói versenyző is. Tag például Egyiptom és Jordánia is, onnan is indulhatnának versenyzők, ha akarnának.Feltétele az indulásnak, hogy befizesse az EBU-nak az ország az indulási díjat, másik pedig, hogy az előző évi dalfesztivált előző éven közvetítenie kell. Ott közvetítik, ahol erre igény, nézettség van. Izraelben pedig van. Hogy nem akarnak pl a szintén EBU-s tehát jogosult nem európai földrajzi határon belül lévők indulni, az valószínűleg kulturális dolog, ők máshol indulnak. Izrael pedig úgyszintén a kulturális kapcsolódás miatt indul, ugyanazon okból, amiért Izrael aktív európai sugárzást vesz igénybe médiailag. Mert sok az európai kötődés, kulturális gyökér és kapcsolódás.

 195. 205:
  Nem fogadod meg a tanácsomat, nem bírtod ki, hogy ne állj elő a szövegeddel, és arra kényszerítesz, hogy olyan álláspontot vegyek fel, amihez semmi kedvem. Tudod erről az jut eszembe, hogy Izrael abba a nemzetközi dologba lép be, ami neki előnyös, és ami neki hárányos, abba nem. A Non-proliferációs egyezménybe például NEM, de baszogataja a belépett Iránt, hogy ácsingózik arra a bombára, amiből neki van 300 darab. Mond meg őszintén, hogy a francban lehet ezt a viselkedést megvédeni?

  És ne gyere nekem Izrael biztonaságával, mert hol van Irán biztonsága? 10 éve mást se lehet olvasni, mint mikor és hogyan támadja meg a zsidó állam Iránt. És ne gyere nekem azzal, hogy Ahmadinezsád le akarja törökni Izraelt a térképről, mert ezt sose mondta. A zsidó média szándékosan félrefordította az iráni elnök szövegét.

  Ha bölcs lennél, csenben maradnál.

 196. Tibor bá’, a tanácsodat egyrészt csak azután láttam, miután válaszoltam a dalfesztiválos felvetésedre (mert épp itt voltam, és láttam a kérdést, hogy hogy lehet Izrael ott, mikor földrajzilag nem Európa. Egyszerűen két részben küldtem el a hsz-em, hogy ne legyen a két téma egybemosva, valamint ne legyen a hsz rémisztően hosszú. Aztán olvastam, hogy kussolnom kéne.˙(-)

  Az eurovíziós fesztiválos felvetésre szerintem tényszerűen és objektíven válaszoltam, leírva a jogalapot, és a kulturális igényt. Ebben semmiféle védés és érzelmi állásfoglalás nem volt, a szerződési feltételeket írtam le,sajnálom ha mást vártál, vagy más szájából mást szerettél volna inkább olvasni.
  Bocs, de véleményem szerint az eurovíziós szövegem nem kellett hogy bármilyen álláspontra kényszerítsen… Erősen túlzásnak érzem (mosolyogtam is kicsit, de szeretettel)- hogy ezek után olyasmit kérsz rajtam számon, hogy hogyan lehet védeni a Non proliferációs egyezménybe való nembelépés, vagy Irán megtámadásának megvédését.(?) Főleg azután hogy tavaly oldalakat sikítoztam végig itt mikor ez volt a téma, hogy ki vagyok akadva Irán megtámadásának lehetőségétől enyhén szólva (meg be is vagyok ettől szarva-valljuk be)Nem szeretem a háborút,(gyűlölöm) és utálom hogy emberek halnak meg.Nem kell olyanokat a számba adni amit nem mondtam,vagy az ellenkezőjét mondtam.Más egyéb tartalmat sem jó a mondandóm mögé képzelni, mert kizárólag azt gondoltam oda, amit oda is írtam.

  Szóval : PEACE!

 197. Dorka
  Én is vártam, hogy leírd, hogy kik voltak a foszforbombás támadásért felelősök, és milyen büntetést kaptak. Ha már egyszer kijelentetted, hogy te mindezt tudod. Observer többször feltette neked a kérdést. Két lehetőséget látok. A) Tudod, hogy súlyos büntetést kaptak, csak dacból (homályos érzelmi indoklással) ezt velünk nem közlöd. B) Blöfföltél, és nem akarod nyilvánosan belátni.

  Egy állításodra rákérdeztek, amit te többször figyelmen kívül hagytál. Ha így vitázol, a többi állításod is megkérdőjeleződik. Ilyenkor csak magadat ásod el a megsértődéssel, érzelmi tereléssel. Jelenleg ez mind rizsa.

 198. 207:
  Tudod Dorka, ha valamit állandóan magyarázni kell, akkor megette a fene, és ezt te nem akarod tudomásul venni. Megmagyaráztad az izraeli részvételt. Csillagos ötös. De, hogy a műsorvezető pont az izraeli énekesnővel riportólt, azt nem. Felesleges is, hiszen most véletlenül így jött ki a lépés, de amikor túl sok véletlen van, akkor az emberben kérdések fogalmazódnak meg. Az izraeli 300 hidrogén bombát diszkréten kihagyod, mert gyűlölöd a háborút. Mindenki más, ezzel nem mondtál semmit. Hogy Ahmandinezsád beszédét meghamisították, arra se reagáltál. Nem megyek bele mélyebbre, de száz meg száz dolgot tudnék felhozn az amerikai (Liberty) kém hajó szétbombázásától (sajnálatos véletlen) a török hajon elkövetett gyilkosságokig (kamerák elkobozva), amiket mind meg lehet magyarázni. Csak egy nagy baj van vele. Ezeket a magyarázatokat már senki se veszi be. – O. J. Simpson-t felmentették a feleségének meggyilkolása alól, ugyanakkor 300 millió amerikai szerint ő a gyilkos. Arma szerint be vagy építve közénk… Én sokkal jobb indulatú vagyok, szerintem érzelmi fűtöttségtől nem látod a valóságot. Szubjektív véleménnyel pedig nem tudunk csinálni semmit. Észre kellene vennetek (+ Hochstein), hogy itt nem hülye gojokkal álltok szemben. Ergó, tisztelt választott nép! Nem minden goj hülye.

 199. 203. Dorka
  „Szóval nekem mindig döbbenetet okoz, hogy sokak szerint egy másik polgártársuknak, akinek pl ugyanaz a hűűűlye miniszterelnöke van, kizárólag zsidó gondolatai, zsidó megjegyzései, zsidó meglátásai zsidó szemmel nézései legyenek.”
  Itt egy teljesen ártatlan szófordulatba kötöttél bele. Ha valaki azt kérdezi, hogy női szemmel Orbán jó pasi-e, akkor is sértő lenne, hogy kizárólag női gondolataid, női megjegyzéseid, női meglátásaid, női szemmel nézéseid legyenek? A kizárólag szót te hoztad be a képbe. A székelyek sem sértődnének meg (szerintem), ha megkérdeznék őket, hogy székely szemmel mi a gond a román kormánnyal.

 200. 203, 210: Jani teljesen jól látja. Az alaphelyzet – a poszt témája – hogy OV antiszemita. Én azt gondolom, a fidesz politikájában ez nem látszik, sőt. Ezért kérdeztem – teljesen komolyan és nem sértő szándékkal, hogy zsidó szemmel miben nyilvánul meg a fidesz és OV antiszemitizmusa – hátha ti többet érzékeltek /mert érzékenyebbek vagytok/ mint én. Csak simán példákat vártam, amin elmorfondírozhattam volna, hogy jé, tényleg…
  Dorka ezt félreértette. Az, hogy OV nem komplett, nem volt téma… 🙂

 201. Hiaba na, a zsido tema azert a mai napig a legnepszerübbek közt van a blogon…

  Pünkösd van, a környek meg verig katolikus, igy pünkösdkor senki se lesz beteg, raerek megint az ügyeletböl irogatni, ugyhogy ha megengeditek, engedek a szokasos grafomaniamnak, es kifejtem a – felkeszülni, igen hosszu – velemenyemet.

  A zsido temaban szerintem egyvalamit kene ugy igazabol helyretenni: meghozza a kollektiv ertekitelet kerdesköret. Meghozza ket szempontbol is.

  1. Ervenyesithetö-e a kollektiv ertekitelet egy nep tagjaival szemben? Velemenyem szerint elvileg igen, gyakorlatilag nem. Arrol van szo, hogy van egy adott nep – vagy szelesebb körben fogalmazva embercsoport – akiknek a neveben valakik valamikor valamilyen gazemberseget elkövettek. Lehet-e ezert a teljes csoportot felelössegre vonni?

  Elmeletileg a dolog nem lenne lehetetlen, azonban gyakorlatilag kivitelezhetetlen, ugyanis aligha talalni olyan csoportosulast a vilagon, akik ez alapjan a logika alapjan ne kellene legalabbis szankcionalni. Igen, Izrael allam vezetöi a zsido embercsoport neveben borzalmas gazembersegeket követnek el a Közel-Keleten. Hadüzenet nelkül tamadnak meg szomszedos orszagokat, gyerekeket, nöket, artatlanokat gyilkol(tat)nak meg, maximalisan kihasznaljak az izraeli külpolitikai lobbi aranytalan tulsulyat az amerikai politikaban, igy a „Nagy Testverrel” vitetve el a balhet rengeteg esetben (gondoljunk csak az USA vetojoganak gyakorlasara az ENSZ-ben Izrael oldalan).

  El lehet ezert itelni a zsido nepet?

  Gyakorlatilag nem. Ugyanis ha ezt a logikat követnenk, akkor el kellene itelni a magyar nepet is azert, amit kalandozo magyarjaink 1100 eve elkövettek (ne felejtsük el, az emberiseg elleni büncselekmenyek nem evülnek el SOHA). El lehetne itelni az USA teljes lakossagat a 600.000 iraki legyilkolasaert (amihez kepest az izraeli remtettek meg mindig kezdö kategoriaba sorolhatoak). El lehetne itelni a teljes orosz nepet a Csecsenföldön legyilkolt szazezrekert. El lehetne itelni a teljes 1.000.000.000 muszlimot a terroristak es a vallasi vezetök altal elkövetett remtettekert.

  Ennek a vege az lenne, hogy az egesz emberiseget perbe foghatnank, lenne olyan ember, akit 2-3 dologert egyszerre (mit tegyen pl. egy oroszorszagbol az USA-ba bevandorolt muszlim???), az egesz egy veget nem erö pereskedes es civakodas lenne, ami sehova sem vezetne.

  Nagyon hasonlit arra a dolog, amit az Orvosi etika cimü tankönyvben olvastam anno az orvosin. Az okoskodas ott az abortusz erkölcsi-etikai megitelese körül ment. Az erveles a következö volt:
  Ugyebar az abortusz ellenzöi azt allitjak, hogy a magzat a fogantatastol fogva embernek tekintendö, hiszen – megfelelö körülmenyek biztositasa eseten – ember lesz belöle. Nos, mondja az etika tankönyv, tegyük fel, hogy holnap valaki feltalal egy eljarast, amivel elerheto, hogy a vilag barmelyik macskajabol gondolkodo leny legyen, az emberevel összemerhetö intelligenciaval.
  Erkölcsileg elitelhetö, ha nem alkalmazzuk az eljarast a vilag ÖSSZES macskajara? Hiszen elvileg erkölcsi kötelessegünk biztositani minden lenynek, hogy a fejlödesi potencialjanak csucsara jusson!
  A valasz, hogy elmeletileg vedhetö ez az allaspont, gyakorlatilag azonban megvalosithatatlan, ugyanis gazdasagilag megvalosithatatlan, hogy mindig minden erkölcsi szempontbol a lehetö legjobbat tegyük. Az abortusz ezert ebböl a szempontbol nem elitelhetö, a magzat nem ember, elete az anya döntesetöl függ, es ezt a döntesi szabadsagot nem szabad elvenni töle. Kicsit nyakatekert logika, nem mondom, de hat tessek az etika könyv irojanal jelentkezni a kritikaval.

  Visszaterve a zsido kerdesre: messzemenöen elutasitando szerintem, hogy egy embercsoportot kollektive eliteljünk olyan bünökert, amit egyes tagjai követtek el a teljes csoport neveben. Tehat amikor Izrael remtetteit taglaljuk, akkor leszen szives mindenki az izraeli cionista politikusok bünössegeröl beszelni, nem pedig a zsidokerol. A kettö nagyon nem ugyanaz.

  Vannak olyan üditö kivetelek, amikor egy csoport vezetöje magatol hajlando elismerni a kollektiv felelösseget a csoport remtetteiert – ilyen pl., amikor a katolikus egyhaz nyilvanosan bocsanatot ker az evolucionistak üldözteteseert. Ez nagyra becsülendö, nemes gesztus – de csak gesztus, nem több. Ugyanis az elkövetett bünöket visszacsinalni nem lehet. Bar üdvözlendö az ilyen felelössegteljes magatartas, elvarni nem lehet.

  Es igen, most igazat kell adjak azoknak is, akik azt mondjak: Nemetorszagnak es az USA-nak nem kellene jovatetelt fizetnie Izraelnek a holokausztert. Igen, ebböl a szempontbol a zsido allam kiveteles helyzetben van. A 2. vh-ban pl. az Szovjetunio joval több embert vesztett, velük szemben a nemet hadsereg nagysagrendekkel kegyetlenebbül es embertelenebbül jart el, ennek ellenere Nemetorszag Oroszorszagnak NEM fizet karteritest, csak Izraelnek. Ez igazsagtalansag, es ezen a fenti okoskodas alapjan valtoztani kellene. Vagy fizet mindenki mindenki masnak mindenert (ami gyakorlatilag megvalosithatatlan), vagy csak azok fizessenek, akik TENYLEG elkövettek valami disznosagot – nos, a kerdeses SS-tisztek közül nem hiszem, hogy 1-2 tucatnal több eletben lenne. Az ö felelössegre vonasukkal bizonyos körülmenyek között egyetertek, bar nem ertem, mi haszna lenne 80-90 eves aggastyanok vegzalasara tul nagy eröforrasokat bevetni.

  2. Viszont latni kell azt is, hogy a kollektiv ertekitelet forditott iranyban is müködik – van, amikor egy embercsoport (vagy legalabbis egy jo nagy resze) „elböl” felvallal ertekeket, amiket nem kene. Es ez nagyon sokszor karos. Elmondom, mire gondolok.

  Magyarorszagon ma meg mindig van masfel millio ember, akik Orban Viktor tevekenyseget 100%-ig pozitivnak itelik meg, barmennyire nagy marhasagokat is követ el draga miniszterelnökünk. Es igen, vannak zsidok, akik a mai napig 100%-ig kiallnak az izraeli cionista politikusok döntesei mellett, barmennyire is emberellenesek es erkölcsileg elitelhetöek azok. Ez nem jo. Ertelmes ember nem formal iteletet, velemenyt „zsigerböl”, hanem mindig megvizsgalja a kerdest a szamara elerhetö informaciok alapjan, es – nagyon fontos – nem rest megvaltoztatni a velemenyet, ha olyan reszletek kerülnek napvilagra, amik miatt at kell ertekelni a korabbi iteletet.

  Ha pl. Orbant akarjuk megitelni, erdemes elgondolkodni azon, mi a jo abban, amit csinalt, mi a rossz. Szerintem pl. (persze ez az en velemenyem, semmi gondom vele, ha valaki maskent gondolja) jo dolognak mondhato az elmult 3 evbol:
  – A devizahitelezes betiltatasa
  – A hamburger- es chipsado (bar szerintem cukor-, liszt- es zsiradonak több ertelme lett volna egeszsegügyi szempontbol)
  – Az alapkamat csökkentesi kampany (bar jegyezzük meg, hogy ez nem az Orban-kormany erdeme, hanem a nemzetközi penzügyi helyzet alakult ugy, hogy ezt lehetöve tette)
  – A ciganyok tamogatasanak iskolaba jarashoz kötese

  Gazemberseg ill. hatalmas hiba volt ugyanakkor:
  – A savos adoztatas eltörlese
  – A földmutyi kiterjesztese
  – A dohanymutyi bevezetese
  – Ugy altalaban a korrupcio elleni fellepes hianya, illetve a korrupcio soha nem latott szintre valo emelese (gondoljunk csak a Közgepre)
  – Az MSZP-s korrupcio elszamoltatasanak hianya (bar ugye tudjuk, hollo a hollonak…)
  – A teljes közmunkaprogram (gyakorlatilag csak statisztikai kozmetikazasra jo, viszont szazmilliardokba kerül evente)
  – A stadionepites
  – A tovabbi megszoritasok valodi reformok helyett
  – Az extra adonemek bevezetese
  – Az EU es az IMF rendszeres arcul köpese ertelmes, de hatarozott külpolitika helyett
  – Es meg sorolhatnank.

  Ezek alapjan szerintem aki legalabbis megprobal objektivan gondolkodni, az eliteli az Orban-kormanyt ugy összessegeben, egyszerüen azert, mert több rossz dolgot csinalnak, mint jot. Ha valaki viszont zsigerböl orbanofil vagy orbanofob, akkor sajnos helytelen következtetesre jut.

  Visszaterve a zsidokra, Dorka es Hochstein tehat hibat követnek el, amikor vedik Izraelt. Dorkat es Hochsteint kiveve zsido barataim, ismeröseim ugyan nincsenek (vagy en nem tudok rola, hogy zsidok lennenek), de az egyik legjobb baratom pl. cigany (ügyved egyebkent), es ö peldaul messzemenökig eliteli azt a fajta magatartast, amit a ciganyok többsege Magyarorszagon kepvisel, es bar nem titkolja a cigany szarmazasat, nem is igazan büszkelkedik vele (pedig rengetegre vitte az eletben).

  Egyet kell ertsek tehat Tibor baval (Raadasul sokkal tömörebben fogalmazta meg ezt): „Én sokkal jobb indulatú vagyok, szerintem érzelmi fűtöttségtől nem látod a valóságot. Szubjektív véleménnyel pedig nem tudunk csinálni semmit.” Erröl van szo. Nem kell vedeni Izraelt azert, mert a „mi kutyank kölke”. Az emberiseg elleni büncselekmeny az emberiseg elleni büncselekmeny, akkor is, ha a mi valasztott vezetöink követik el.

  Egy nagyon jo pelda az ilyen ertelemben vett kollektiv ertekiteletre pl. az egyik kedvencem: a „liberalbolsi” kifejezes. Ugyebar a magukat jobboldalhoz tartozonak vallok köreben manapsag nagy divat mindenkit, aki nem jobber „liberalbolsinak” belyegezni. Ez egy gigantikus baromsag, ugyanis egyreszt, a vilag nem csak jobboldali, liberalis es baloldali gondolkodasu emberekböl all (ott vannak pl. a klasszikus ertelmisegi konzervativok, akik messzemenökig elutasitjak az orbani ill. jobbikos ertelemben vett jobboldalt), masreszt, ne felejtsük el, hogy a magyar baloldal es a magyar liberalisok ROHADTUL nem ertenek egyet, gyakorlatilag semmiben sem. Olyannyira nem, hogy pl. 2006 es 2010 között bar koalicioban voltak, gyakorlatilag keptelenek voltak meg a legalapvetöbb kormanyzassal kapcsolatos kerdesekben is egyeterteni (többek között ezert is volt olyan gyalazatosan szar ez az idöszak). Aki tehat kimondja azt a szot, hogy „liberalbolsi”, az rövidlato, stupid gondolkodasrol ad tanubizonysagot, jelet adja annak, hogy keptelen differencialni, objektiven merlegelni, kvazi azt adja vissza, amit beadtak neki.

  Izraelre visszaterve: a vilag akkor jart volna a legjobban, ha követik Hertzl Tivadar gondolatait, es a zsido allamot nem Palesztinaban, hanem valami jo kis szigeten alapitjak meg – pl. Malta vagy Ciprus felvasarlasa nem lett volna rossz ötlet – vagy ha mar az USA ennyire a sziven viselte a zsidok allamalapitasat, odaadhattak volna nekik mondjuk Montanat. Gyöngyörü videk, nyersanyagok böven, 1945-ben eltek akkor ott kb. 500.000-en, ha mindegyik polgar kapott volna 100.000 dollart plusz a haza es ingosagai piaci erteket, ha onnan elköltözik, gond nelkül lezongorazhato lett volna a betelepites. Aki meg megse költözik el onnan, az vessen magara, onnantol kezdve ott a zsidok diktalnak, es kesz. A maig kifizetett jovatetelek töredekeböl meg lehetett volna ezt csinalni, mindenki jol jart volna. Ja, hogy az USA-nak kellett egy közel-keleti hidföallas… hja, kerem szepen, ilyen a nagyhatalmi politika. Mindenki ezt csinalja.

 202. 212: Ez tényleg hosszú volt, de a lényeg itt van:

  „Visszaterve a zsidokra, Dorka es Hochstein tehat hibat követnek el, amikor vedik Izraelt.”

  Mindenki tisztában van vele, hogy a „zsidók” /vagy ‘bárkik’/ nem alkotnak homogén tömeget.

  A gond abból adódik, amikor valami szemétség kapcsán beindul a szerecsenmosdatás. Pedig egyszerűen lehet azt is mondani, hogy ez szemétség volt, és nem értünk vele egyet.

 203. 212:
  Welcome back Jancsika!

  213:
  „szemétség volt, és nem értünk vele egyet.” – kihagyod azt a lehetőséget, hogy egyetértenek vele, csak nem vallják be. Néhány napja be volt linkelve egy video. Ott láható volt, hogyan tanítják a zsidó gyerekeket. Egyértelműen palesztín ellenesre. Felnő a gyerek és úgy utálja a palesztínokat, mint egy patkányt, és akkor egy darab kővel addig veri a palesztín fiú sippcsontját, amíg el nem törik. És a szakaszból hárman segítenek nekki, a többi pedig nézi. Akkor most ki nem értett vele egyet? Dorka? Aki sorban szüli az IDF katonákat?

 204. 212: „El lehet ezert itelni a zsido nepet?

  Gyakorlatilag nem. Ugyanis ha ezt a logikat követnenk, akkor el kellene itelni a a magyar nepet is azert, amit kalandozo magyarjaink 1100 eve elkövettek (ne felejtsük el, az emberiseg elleni büncselekmenyek nem evülnek el SOHA).

  Bocsi, de ezen röhögnöm kell. Ne mossunk már össze ezer évvel ezelőtt történt dolgokat a tegnap előtt történttel. Már korábban is írtam, akkor /és még jó pár száz évig/ nem „játszott” senki demokráciát, az erősebb kutya baszott és kész.

  Emberiség elleni bűntett – ezt a győztesek találták ki a II. vh. idején, de azért robbantottak két atombombát Japánban – az nem volt emberiség elleni bűntett.

  Ha mi most úgy bánnánk a cigányokkal, ahogy Izraelben történik a palesztinokkal, – miközben vernénk a mellünket, hogy mi vagyunk Közép-Európa egyetlen demokráciája – akkor lenne jogalapod szóvá tenni bármit, de így csak szegénységi bizonyítványt állítasz ki magadról a több, mint 1 évezrede történt dolgok felhánytorgatásával. Úgy érzem /nem csak most/ mindenáron szeretnél ‘fogást’ találni a magyarokon, ha máshogy nem megy, akkor így. Lelked rajta, magyar létedre.

  Csak úgy mellesleg, a kalandozások idején nyílra nyíllal, kardra karddal válaszolhattak az ellenfelek, de az izraeli foszforbombára mit válaszol egy palesztin Gázában?

  Igazából a tanulság az, hogy most is az erősebb kutya baszik, a demokrácia meg egy porhintés.

  214: A lehetőségek számosak, természetesen az is benne van, amit írsz. Próbáltam pozitívan megközelíteni a dolgot.

 205. 214: Tibor ba:

  „Welcome back, jancsika”

  Kösz Tibor ba, de igazabol nem mentem en el, csak nem volt idöm hozzaszolni. Amennyire tudom, követem a blogot, de most van idöm hozzaszolni is, mert nyugi van (Pünkösd miatt), masreszt meg a paderborni korhaz szervere a Te IP-Cimedet nem tiltja le, igy tudok irni (bar ekezetek nelkül).

  215: Observer:

  „…de így csak szegénységi bizonyítványt állítasz ki magadról a több, mint 1 évezrede történt dolgok felhánytorgatásával.”

  Hanytorgat a franc, az egesz eszmefuttatas arrol szolt, hogy semmi ertelme hanytorgatni, pont azert, mert akkor mindenkinek fel lehetne roni valamit, annak pedig semmi ertelme. Szerinted en „elitelem” a ma elö magyarokat a kalandozasokert? Feneket. Több, mint 1100 eve volt bakker! De ugyanugy, ahogy minket, ma elö magyarokat nem lehet elitelni 1100 eve törtent dolgokert, ugyanugy nem lehet elitelni a zsidokat sem (kollektive) azert, amit az izraeli kormany es hadsereg a palesztinokkal müvel. Azokat a katonakat/politikusokat termeszetesen el lehet (söt, el KELLENE) itelni, akik elkövettek. Az, hogy ez nem törtenik meg, na az nagyon nagy baj.

  „Igazából a tanulság az, hogy most is az erősebb kutya baszik, a demokrácia meg egy porhintés.”

  100%-ig egyetertek. Az USA nem azert irtott ki 600.000 irakit, mert „erkölcsi alapjai voltak ra”, hanem azert, mert MEGTEHETTE, es erdekei akkor es ott ugy diktaltak. Izrael ugyanez a palesztinokkal. Izraelnek van foszforbombaja, a palesztinoknak csak hazilag barkacsolt raketai vannak. A magyarok a 900-es evekben azert kalandoztak, mert olyan haditechnikajuk volt, amivel a kor akkori europai allamai (Egy ideig) nem tudtak felvenni a versenyt. 955-re persze megtanultak, na, akkor vege is lett a kalandozasoknak.

  Igen, az erösebb kutya baszik, es ez mindig is igy volt, es mindig is igy lesz. Es igen, az USA gyakorolhatna nemi önkritikat pl. az atomfegyverek bevetesevel, ha mar „emberiseg elleni büntettröl” beszel. Es itt most nem maganak az erkölcsi kategorianak a letevel vitatkozom (mert igen, KELL ilyen kategoria, hogy emberiseg elleni büntett), hanem a kettös mercevel.

  Viszont valamit ertsünk meg: a kettös merce (ahogy azt fent is kifejtem) altalanos emberi tulajdonsag, es MINDENKI gyakorolja valamilyen szinten. A zsidok is, mi, magyarok is, a nemetek is, az amerikaiak is, te is, en is, mindenki. Az ember mar csak ilyen. Az lenne a jo, ha legalabbis TÖREKEDNENK arra, hogy elkerüljük a kettös mercezest. Es igen, ezt a fajta önmersekletet a cionista politikat tamogato zsidok is gyakorolhatnak. Ahogy pl. az orbanofilok is (Ahogy azt fent reszletesen kifejtem).

 206. 216: OK, értelek én, de rossz példát hoztál.

  Ami a felelősséget illeti: „mert vétkesek közt cinkos aki néma” Babits Mihály: Jónás könyve.
  Így van ez Izraelben is. Aki elfogadja és élvezi azt, amit Izrael Állam nyújt neki – amelyet csak ilyen eszközökkel lehet fenntartani – az hallgatólagosan a mindenkori kormány és a hadsereg cinkosa.
  Az egy másik kérdés, hogy van-e egyáltalán választási lehetőségük.

  Ha már OV a téma – bizony azért, ami Magyarországon ma történik, felelős az a szavazó tömeg (‘kétharmad’), akik a fideszre szavaztak (noha sok minden előre látható volt a későbbi történésekből). Természetesen a felelősségük csak töredéke a parlamenti szavazógép, a kormány és személyesen OV felelősségének – de nem nulla!
  Ha nem sikerül a fideszt leváltani, azért szintén felelős lesz a jelenlegi ellenzék, mert rövidlátás, kicsinyesség, vagy egyéni hatalom éhség miatt nem tud/akar szövetségre lépni egymással.

 207. 212:
  Amit hosszasan levezettél, az engem a klasszikus „egyik kezemmel adok, a másikkal elveszek” technikára emlékeztet, amelyet arra találtak ki, hogy emészthetőbben lehessen tálalni a rossz híreket.
  Nem arról van szó, hogy a „ne általánosítsunk” kérdésben ne értenék egyet veled. A gond az, hogy hiába hivatkozol kollektív megbélyegzésre, ezen beszélgetés főáramlatában ez sehol nem jelent meg (de idézd be, ha tévedek). Csak a túloldal „érezte így”, gyaníthatóan azért, mert így könnyebben elterelődött a figyelem a kényes kérdésekről. Vagy akármi másért: ez az, ami eddig nem derült ki.

 208. 212. jancsika
  „Hiaba na, a zsido tema azert a mai napig a legnepszerübbek közt van a blogon…”
  Így van, népszerűbb még a van-e isten témánál is. Ugyanúgy nem lehet mindenkinek megfelelő, cáfolhatatlan lezárást találni a témára. Sok nézőpontból körbe lehet járni, végeláthatatlan irodalma van…

  „Ervenyesithetö-e a kollektiv ertekitelet egy nep tagjaival szemben?”
  Hogyne (bár nem értek egyet vele), lásd Benes-dekrétumok, vagy hogy a schengeni-övezetbe Romániát és Bulgáriát nem vették be. Érvényesíthető, bár mostanában nem szalonképes dolog. Persze nem mindenkinek hánytorgatják fel.

  „Igen, Izrael allam vezetöi a zsido embercsoport neveben borzalmas gazembersegeket követnek el a Közel-Keleten.”
  „El lehet ezert itelni a zsido nepet?”
  Nem. De azokat, akik kötődnek Izraelhez, és nem törik kezük-lábuk, hogy nemtetszésüknek hangot adjanak, azokat el lehet ítélni. Nem jogi értelemben, hanem erkölcsi alapon.

  „Visszaterve a zsido kerdesre: messzemenöen elutasitando szerintem, hogy egy embercsoportot kollektive eliteljünk olyan bünökert, amit egyes tagjai követtek el a teljes csoport neveben.”
  Az egyes tagok általában nem a többiek nevében követték el a bűnöket. Az viszont, hogy a (még élő) terroristákat nem megtagadja, hanem (még mindig) országvezető pozícióba helyezi a népesség, az gáz.
  A legtöbb ember nem azért antiszemita, vagy anticionista, mert gyűlöli az idegeneket, hanem a kockázatot minimalizálná. Kb., ahogy sokan kitérnek a cigányok elől, ha szembejönnek az utcán. Kaptam már indokolatlan pofont cigánytól az Andrássy út sarkán. Szó nélkül továbbmentem, mert nem akartam másnaptól célpont lenni.

  „Ez nagyra becsülendö, nemes gesztus – de csak gesztus, nem több. Ugyanis az elkövetett bünöket visszacsinalni nem lehet.”
  De legalább ne kövessék el újra meg újra. Az ilyen gesztusok sokat számítanak. Ha elhatárolódnak emberektől, eszméktől, tettektől az egy jelzés, hogy a jövőben kisebb eséllyel ismétlődnek szörnyűségek. Ahogy a papnál, vagy a pszichológusnál kibeszélheted a lelkedet nyomó tetteid. Erre feloldozást, megnyugvást kaphatsz, ami után jobb eséllyel kerülöd el a hasonló helyzeteket a későbbiekben. A saját nézőpontodból tiszta lappal indulhatsz. Persze a külvilágot is meg kell győzni, hogy ez nem csak színjáték. Izrael esetében például ha abbahagynák a palesztinok szegregációját, lebontanák az illegálisan épített telepeket, visszatérnének a ’67-es határok közé, megsemmisítenék a nukleáris tölteteket, az sokat segítene.

  „ne felejtsük el, hogy a magyar baloldal es a magyar liberalisok ROHADTUL nem ertenek egyet, gyakorlatilag semmiben sem. Olyannyira nem, hogy pl. 2006 es 2010 között bar koalicioban voltak, gyakorlatilag keptelenek voltak meg a legalapvetöbb kormanyzassal kapcsolatos kerdesekben is egyeterteni”
  Az SZDSZ egymagában sem tudott semmiről megegyezni. Nem szoktam a liberálbolsi kifejezést használni, de egy jól behatárolható kört ír le a szó. Azok, akik az emberi jogokat (bizonyos esetekben) a realitások elé helyezik. Azok, akik elhiszik, hogy a külföld jót akar nekünk, hogy ott jobb szakemberek vannak, hogy ott nincs korrupció… Az ország nagy része liberális volt a rendszerváltáskor (pl. Orbán?), elhitte az amerikai álmot. Azóta sokaknak tovább nyílt a szeme. A bal-, jobboldal, liberális szavak itthon mást jelentenek, mint nyugaton.

 209. Raon, Jani:

  Egyszerüsitsük a dolgot egy kicsiket. Amit fenn ki akartam volna fejteni, az a következö:

  – Visszaelnek EGYES zsidok a hatalmukkal, ha tehetik? Persze. Ahogy visszaelnek EGYES amerikaiak, EGYES magyarok, EGYES oroszok es voltakeppen barmely embercsoportosulas EGYES tagjai, ha a helyzet ugy hozza es erdekeik ugy diktaljak.
  – Kettös mercet alkalmaznak EGYES zsidok? Persze. Ugyanugy, ahogy mindneki mas: az orbanofilek, a Gyurcsany-hivök, a jobberek, ballerek, mindenki. Altalanos emberi tulajdonsag.
  – Alkalmazzak a kollektiv ertekiteletet EGYES zsidok? Egyertelmü. Ahogy mindenki mas. Vedik Izraelt, pedig sokszor nem kene, elitelik pl. az arabokat, pedig sokszor nem lenne okuk ra. Ahogy pl. közülünk is sokan vedik a Fideszt, pedig nem kene, es eliteljük pl. a ciganyokat, pedig nem mindig van ra okunk.

  Vagyis az egyetlen problemam, hogy nem latom be: mert kellene a zsidokat specialis kategoriaba sorolni, mikor pontosan olyan altalanos emberi tulajdonsagokat mutatnak, mint mindenki mas?

 210. 220. jancsika
  Tíz éve még ült volna nálam ez az érvelés. Most is alkalmazom, ha antiszemitákkal vitázom, akik tényleg általánosítanak. Itt viszont senki nem állította, hogy MINDEN zsidó cionista összeesküvő, terrorista.

  – Hiányzik-e EGYES kambodzsaiak egyik lába? Persze. Ahogy hiányzik EGYES amerikaiak, EGYES magyarok, EGYES oroszok es voltaképpen bármely embercsoportosulás EGYES tagjainak az egyik lába.

  Ez alapján nem lehet azt mondani, hogy több taposóakna van Kambodzsában, mint máshol.

  „Vagyis az egyetlen problemam, hogy nem latom be: mert kellene a zsidokat specialis kategoriaba sorolni, mikor pontosan olyan altalanos emberi tulajdonsagokat mutatnak, mint mindenki mas?”
  Én az egyéneket szoktam megítélni. Ennek ellenére a legtöbb embernek szüksége van kategóriákra, hogy könnyebben boldoguljon az életben. A zsidókat azért sorolják speciális kategóriába, mert ők is markánsan megkülönböztetik magukat (rasszista az alapideológia, még ha EGYES zsidók ezt túl is haladják). Sorolhatnám még az okokat, de nem szeretem, ha belekényszerülök az antiszemiták érvelésébe. Ha a hasonlóságokat keresed, akkor azt találod meg, ha a különbségeket, akkor azt. Cherrypicking.

 211. 216:

  Már többször kifejtettem, egy szót se szólnék, ha 1948-ban a zsidók minden egyes arabot kiirtottak volna Palesztínában, és „honfoglalnak”. De ezt a cirkuszt 65 éven át lehetetlen hányinger nélkül végíg „élvezni”. Nem is a kegyetlenkedés, hanem a gerinctelen tagadás, mellébeszélés és annak megkövetelése, hogy el is fogadja az ember, hogy ők európaiak, demokraták, emberségesek, stb. Nálam ez veri ki a biztosítékot. Ahogy idehaza is. Rákosi alatt nyomor volt, de sokkal elviselhetetlenebb volt az örökös hazugság, és most Orbán erre rátesz egy lapáttal. Kisérletezik, hülyeségeket csinál, szar lesz belőle. Ez van. De kiküldeni egy szorólapot a címemre és abban az áll, hogy ilyen jól sose teljesített az ország. Ez a tömény hazugság, ez elviselhetetelen, mert érezteti, hogy HÜLYÉNEK NÉZNEK.

  221:
  Ez az! Pont olyan gyarló emberek, mint bármely más népcsoport. De óriási propagandával el akarják hitetni, mit elhitetni, megkövetelik, hogy elfogadjuk „ők különbek”. A zsidó népirtás, az „egyedülálló” és ha kételkedsz akkor börtön jár érrte, egy zsidó halál világra szóló hír. Más népirtás mindössze egy jelentéktelen történelmi esemény, más nép tömeges halála semmiség. zsidót kritizálni = antiszemitizmus, bárki mást kritizálni emberi jogod.

 212. 220:
  Janicsika, én értettem, mit akartál ebből kihozni. Nekem úgy tűnik, te nem érted, miért írtam neked azt, amit.
  Akkor megfogalmazom a te szavaid alapján.

  > mert kellene a zsidókat specialis kategoriaba sorolni, mikor pontosan olyan altalanos emberi tulajdonsagokat mutatnak, mint mindenki mas?

  Szerintem a fenti beszélgetés pont arról, szól, hogy itt senki nem sorolta be őket speciális kategóriába. Ellenben az is kiderült, hogy itt i az ment, ami úgy általában az emberek tapasztalata. Azaz a zsidó származású emberek zöme magukat sorolja be speciálisnak akkor, amikor Izrael és az antiszemitizmus kérdésében (emocionálisan érthető, logika felől nézve védhetetlen okokból) a valós tényeket tagadó, homogén közösségé zárnak össze.
  De úgy is mondhatnám, hogy sok zsidó ember esetében eltűnik a többi nemzetre jellemző sokszínűség (hogy sokféleképpen gondolkoznak és látják a világot), és az általánosítások elsődleges táptalaja az, hogy a zsidó származású emberek számos kérdésben 80-90 %-ban ugyanúgy látják a dolgokat. Nem feltétlenül ugyanúgy gondolkodnak, de jellegezetesen ugyanúgy reagálnak, ugyanazokat a dolgokat mondják – és mivel ezen álláspontok tálalásában sokszor még az egyéni hang, stílus is hiányzik, ezt a jelenséget nehéz nem ideológiaként azonosítani.

 213. Gondolom, hallottátok, hogy Martin Schulz leantiszemitázta Orbánt és egész Magyarországot. Eddig is undorítónak találtam a stílusát, de ez még tőle is nagy patkányság volt. A facebook-on már terjednek a válaszok, egyet ide is beidézek. Kicsit hosszú és nyers.

  „STOFFÁN GYÖRGY: NYÍLT LEVÉL MARTIN SCHULZHOZ!!!

  Te szarházi szocialista! Én is elvárom a bocsánatkérésedet, még akkor is, ha most alattomos fajtád szokásához hűen azt hazudod, hogy az újságíró volt a hülye és félreértette, amit a Metro-nak mondtál. Az újságírók nem szoktak effélét félreérteni. Ha valakit leantiszemitázol, akkor vállald a felelősséget, takonygerincű antiszemita. Ugyanis te a magyarországi zsidóknak ártottál, amikor afféléket hazudozol, hogy mi listázni akarunk. Sem a miniszterelnök, sem a magyar nemzet nem akar listázni. Azonban ez ilyen patkányokat, mint te nagyon utáljuk. És nem azért, mert zsidó vagy, hanem mert egy szar ember vagy, akinek perverz és beteges, aberrált élvezetet jelent, ha árthat egy keresztény nemzetnek, amely megpróbál felállni abból az elesettségből, amelybe ti szarházi gyilkos szocialisták, majd öt évtizeden keresztül lenyomtátok. Remélem persze, hogy nem haragszol meg a szarházi szocialista megszólításért, de mert volt gyerekszobám, nem írom le azt, amit valójában megszólításként megérdemelnél. Te nem csak az Uniónak, de a német nemzetnek is a szégyene vagy, amikor más nemzeteket antiszemitázol, és egy magyarországi törpe kisebbség hozzád hasonlóan szánalmas és végtelenül primitív politikai magatartását rávetíted az egész magyar nemzetre. Nektek, szocialistáknak a világon mindenütt az a bevett aljas szokásotok. Vádoltok, rágalmaztok, mert olyan bűneitek vannak az emberiséggel szemben, amelyeket így kívántok leplezni. Csak nem tudjátok leplezni, mert aljasságotok, embertelenségetek, elnemzetietlenítő ostoba törekvéseitek már olyan szintre emelkedtek, hogy a politikával nem foglalkozó, vagy veletek szimpatizáló európai polgárok is undorral tekintenek rátok. Emberi, gazdasági, erkölcsi szempontokat véve alapul, ti egy minősíthetetlen társulat vagytok, akiknek pont az olyanok miatt, mint te lejáróban van az idejük. Mert szemétkedni, lopni és ölni lehet egy darabig, de eljön a pillanat, amikor a többség, az emberiség, a vén Európa megelégeli, és visszaüt. Ma még te igyekezték rajtunk ütni egyet, de ennek is hamarosan vége. A mai magyar kormány, és a mai magyar nemzet eljutott odáig a hosszú szocialista diktatúra rombolása után, hogy nem vesz föl olyan kesztyűket, amelyeket ti dobáltok elénk. Én sem írnék neked nyílt levelet, mert voltaképpen rangon aluli, de kénytelen vagyok, mert néhai apám, aki már nem tudja megvédeni magát, és idős édesanyám általad való sértegetése nem maradhat szóbeli reagálás nélkül. Megtorlásról nem beszélek, bár szívesen használnám veled, és szarházi vörös, gyilkos eszméket követő párttársaidat illetően ezt a kifejezést is. Én azonban európaiként nem tudok a te ócska proli színvonaladdal azonosulni, arra leereszkedni. Így a megtorlást rábízom azokra, akik veled egy színvonalon, de tőled eltérően nem szocialista oldalon állnak. Sok van ilyen, és én a helyedben félnék tőlük. De nem térek el a tárgytól, nevezetesen attól, hogy rágalmazod a hazámat és a nemzetemet. Nos, azért fogtam tollat, mert az a legkevésbé sem érdekel, hogy egy ostoba és aljas vörös patkány rám mit mond, mi a véleménye rólam, hiszen gyilkos elődeitek sokakra sok mindent ráfogtak, sokakat koncepciós perekben elítéltek, kivégeztek, elüldöztek a mai bíróságok jogelődei, akik mint a maiak is, szintén függetlennek hirdették magukat, mint minden időben, minden bíróság. Az azonban, hogy olyan embereket is rágalmazol, akik akkor, amikor a te Németországod és lehetséges módon a te apád és anyád közreműködésével mindenkit deportált, megölt és listázott, aki Hitlerrel nem értett egyet és védte az üldözötteket, akkor az én anyám és apám tizenévesen vállalták életük kockáztatásával, hogy védik, megmentik, akiket lehetett, és akiket ti Sultz, otrombán ki akartatok végezni. És tudod miért vagyok büszke anyámra, és miért tartalak téged egy kalap szarnak mindössze? Mert anyám német fiatalként mentette a zsidókat, és soha semmilyen köszönetet nem kapott érte, és nem is várta el. Nem úgy, mint ti, akik hazudozva ugyan, de mindenkinek intőt akartok adni Európában, aki nem a ti slampos, vörös proli mentalitásotokat követi. A zsidómentés csak egy dolog, ami miatt levelet írok neked, szarházi! Lényegesebb ok a levélírásra, a ti ocsmány bűnötök az emberiséggel kapcsolatban. Mert amíg anyámék német létükre keresztényhez illő és kereszténytől elvárható módon mentették az üldözötteket Magyarországon, ahol háromszáz éve él a családom, amely Bajorországból telepedett ide, addig bennetek senkivel szemben semmilyen belátás, semmilyen empátia nem volt. Vörös buldózerként takarítottátok el az európai értékeket, öltelek, gyilkoltatok kedvetekre, és most azért, mert a te söpredék cimboráid vezetik az Uniót, nem is lehet benneteket, és a szocialista bűnöket számon kérni, mert a maffiátok mindenütt ott van, bírói talárban vagy talár nélkül – mindegy, de ott van. Szóval, szarházi, gondold meg, miket mondasz a magyarságra, Magyarországra, a magyar nemzetre, amelynek Európa csak köszönettel tartozhat. Lehet szidni a magyarokat, de csak olyan dolgokért, amelyekért megérdemlik. Például, hogy mindig túl finoman bánt ellenségeivel, soha nem tudott asztalra csapni, és mindig azt hitte, hogy lehet a te fajtáddal úriemberként beszélni. Nos, ezért szidhatod a magyarokat. De azért ami nem igaz, azért nem. És csak megjegyezném, szarjankó! A te szocialista testvérpártod, a Jobbik tagjai akarnak listázni. Igaz, ezek nemzetiszocialista elveket és eszméket vallanak, de szocialisták, mint Hitler és Szálasi – ha tudod ki volt. Na, ők akarnak listázni. Nekem nem kell, mert zsidó barátaimat ismerem, listára meg csupán a születés és névnapok miatt van szükségem. Úgyhogy beszélgess tróger azokkal, akikkel azonos szellemi és érzelmi szinten vagy! Rágalmazd a saját pocsék vörös pártodat, mert amit rágalomként rájuk szórsz az biztosan igaz. Azoknak pedig, akik magyar szocialistákként hozzád mennek siránkozni és hazudozni, azokkal vigyázz, mert hazaárulásból summa cum laude végeztek, és ha az az érdekük téged is elárulnak, mert ugyanabból a vörös szarból állnak, mint te, Schulz! Szóval, ha kérhetem, sem szüleimet, sem engem, sem más tisztességes magyarokat ne vádolj, ne rágalmazz, mert elegünk van a szocialista szemétségből, amit 1919 óta folyamatosan kell tapasztalnunk és tűrnünk! Igaz, ez a mi hibánk is, mert már 1989-ben – hetven év tűrés után – fel kellett volna akasztanunk néhányat közületek. Nem tettük, mert mi nem vagyunk szocialisták. Majd megteszi más. Mert nem csak velünk vagytok ilyen szemetek, bár ennyire csak nekünk igyekeztek ártani. Számomra érthetetlen módon.

  S mert olyan parancsom van, hogy szeressem ellenségeimet, hát ennek alapján szeretettel üdvözöllek, szarházi!

  Stoffán György – bajor származású, és erre büszke magyar polgár, aki nem listáz…”

 214. 225:”Martin Schulz leantiszemitázta Orbánt és egész Magyarországot”

  Talán igaza van… 🙂

  A gyerekeim (a nagyobbak) járnak hittanra – Tibor bá’, ne röhögj, úgy is kötelező lesz, ne ők legyenek a leghülyébbek 🙂 – és már kérdezik (sőt, a nagyok hatására már a pici is), hogy ezeknek a gonosz zsidóknak miért kellett megölni azt a szegény Jézuskát…
  Isten bizony, ilyeneket nem tőlem hallanak… 🙂

 215. Tibor ba‘,
  A legnagyobb tisztelettel kerem, hogy a 225be bemasolt provokativ szemetet tavolitsd el a hozzaszolasok kozul.

  Ha Jani magat a linket megosztasra erdemesnek tartja, hat banom en. Hivatkozzon ra. Amennyiben elvezetet talal ebben az uszito fortelemben, tegye ki sajat honlapjara, de engem ez itt nagyon zavar. Es nagyon remelem, hogy ezzel nem vagyok egyedul.

  Szereny velemenyem szerint sem a hangnem sem a mondanivalo nem uti meg honlapod szinvonalat, raadasul fentebb nem egy forumtars maganvelemenye (szellemi termeke ha ugy tetszik) jelenik meg, hanem egy bemasolt hanyadek ektelenkedik itt. Informacio tartalma ilyen formaban nincs, celja a netto hangulatkeltes.

  Ilyen es ehhez hasonlo hozzaszolasokat szep szammal talalni a nagyvilagban a populizmust a gyulolkodesre alapozo honlapokon. Aki akarja keresse ott ezeket.

 216. 228. Hochstein
  Tibor bá’, kérlek tényleg töröld, igaza van Hochsteinnek.

  Linket nem tudok hozzá, facebook-on találtam, ezért az egészet másoltam be. Az igaz, hogy kereshettem volna hozzá linket, ha veszem a fáradságot. Örömöt nem lelek az olvasásában. Ideillőnek találtam, mert OV-t (és Magyarországot) antiszemitázta le Schulz, amire megjöttek az immunreakciók. A szöveg egyébként nem a zsidókat, hanem a szocialistákat szidja.

 217. 225: Errő a Stoffánról még nem is hallottam, pedig körberöhögésre érdemes balfasz már egy ilyen rövidke kis szösszenete alapján is.

  Ha legalább a végén nem emlegetné fel a keresztényi szeretet parancsolatát… Gondolja, hogy a „Jóistenke” egy ilyen fröcsögéshullám után dobott „szeretettel üdvözöllek”-kel megtéveszthető és nem zavarja majd el a pokolba?

 218. 230. Avatar
  Én sem hallottam még róla. Egyéni elképzelése lehet istenről. Nem tudom, mi alapján nevezi a magyarságot keresztény nemzetnek.

  A nyílt levélre keresve csak facebook-os találatot ad a google, úgyhogy linket továbbra sem teszek be.

 219. 227: Azt, hogy ez csak mese, mint a Piroska és a farkas… 🙂

 220. 223:
  „Szerintem a fenti beszélgetés pont arról, szól, hogy itt senki nem sorolta be őket speciális kategóriába.”

  60:”…Csak addig vagytok egy helyen, amíg megéri ott lenni, és ha már nem éri meg, akkor mentek, ahová lehet. Téged nem érdekel, hogy az unokád német lesz-e vagy bármi más. És ez generális…”

  Szoval, a poszt motorja, pontosan a “zsido kategoria” ujboli felemlegetsese. Ezzel meg ugy alapjaiban nem is lenne olyan nagy gond. Am a fenti, nem az egyetlen idezet amit ide tudnek masoni, ahol egy hozzaszolas es gerjesztett hullamai eklatas peldaja annak, hogy te milyen nagyvonaluan tudsz mondatok (azok banto es igaztalan tartalmuk) felett elsiklani egyikoldalon, majd a felhaborodasom elott (tan epp csak mimelten) ertetlenul allva nekiallsz engem (es Dorkat) analizalni meg keretlen jotancsaiddal a fuggetlen coachot, vagy eppen a tanito bacsit jatszani a masikon.

  Kijelentesed alapjan szertenem azt hinni, hogy a fenti idezet (mely minden alapot nelkulozo durva altalanositas, ha ugytetszik specialis kategorizalas) csak egy apro malor folytan kerute el a figyelmedet. A toled szarmazo idezet sajnos nem az elso fatalis tevedesed, ugyhogy megkerlek, gyere mostmar le a katerdradrol. Nagyon gyenge labakon all az a takolmany.

  Most jon a “kedvenc” reszem:

  „De úgy is mondhatnám, hogy sok zsidó ember esetében eltűnik a többi nemzetre jellemző sokszínűség…”

  Itt mar jol latszik, hogy teljesen belelovalva magad a szerepedbe, egy egesz neprol es tetteirol mondasz velemenyt (sot, egyenesen kinyivlanitasz meglehetosen nagy badarsagokat) anelkul, hogy amirol beszelsz, barmi konkret fogalmad is lenne.
  Ilyen sommas velemenyt formalni, mint a tied, anelkul, hogy a nyelvet beszelened, Izraelben eltel volna – gyanitom meg atutazoban sem jartal arra – ugy velem eleg nagy mereszseg. Nalam ez mar a hiteltelenseg hatarat surolja. Szamomra a nagy kerdes, hogy egy magat ertelmesnek tarto ember miert csinal ilyet?. Az alap valoszinu – ha jol gondolom – hogy szemelyesen ismersz par zsidot. Esetleg neha temaspecifikusan utanaolvasol ennek-annak, meg nezel TV is. Kollegakkal, haverokkal megbeszeltek ezt-azt es kesz a teljes kep. Ennyi mar eleg is? Ugy latszik neked igen, de javits, ha tevedek!

  Azonban meg mielott nekifutsz egy ujabb szimpoziumnak, reagalok a konkret mondatodra is. Nem art ha tudod, Mo. 600.000 zsido hittestveremet aldozta fel az „EGYSEGES (es nem a sokszinu!) tiszta ver/faj” vedelmeben. Ez a szam azert lehetett ekkora, mert a sokszinu zsido tarsadalom – melynek vallasos resze is legalabb 3 fo iranyzatra oszlik (ortodox, neolog, reform) – az utolso pillanatig nem hitte el, hogy vele ez magyrhonban megtortenhet. A fentebb egyertelmuen “hazajat elso szora elhagyokent“ kategorizalt honfitarsunk jelentos resze (!) vesztere vegsokig ragaszkodott szulofoldjehez, kulturajahoz, szomszedaihoz, barataihoz.

  A tortentek ellenere a tulelok kozul nem kevesen szulofoldjukre tertek vissza, de ez nem azt jelenti, hogy az esemenyek kitorlodtek az emlekezetekbol. Igy a veszkorszak lezartaval az azt tulelo zsidok es leszermazottaik barmely vegzalasa (verbalis vagy plane fizikai) eseten az altalad vizionalt osszezarast kritizalni majd a sokszinuseget, tovabba az egyeni hang hianyat szamonkerni enyhen szolva is bardolatlansagnak es ciknikus hozzaallasnak tartom.

  Eloszor is mert termeszetesen minden valosagalapot nelkuloz (ld. pl. csak az utolso Mazsihisz kozgyules) masodsorban pedig ha igy is lenne, akkor sem lenne semmilyen jogalapod azt kritizalni, mig te – magadat alszent modon neutraliskent beallitva – kokemenyen a loveszarok masik oldalan allsz.

 221. 231: Fura volt ezt a Stoffán fröcsögést olvasni, mert nem számítottam ilyen stílus mellett a Jobbikra is kitérő fikázására. De hamar kiderült, hogy Stoffán maga is Jobbikos volt a választások előttig:
  http://users.atw.hu/magyarifjusag/modules.php?name=News&file=article&sid=669

  Ez után igazán megmosolyogtató az a kitérő:
  „a Jobbik tagjai akarnak listázni. Igaz, ezek nemzetiszocialista elveket és eszméket vallanak, de szocialisták, mint Hitler és Szálasi – ha tudod ki volt.”
  Vajon amikor még lelkes Jobbik tag volt, akkor ő is náci, azaz szocialista volt, mint Hitler és Szálasi? 🙂 Vagy akkor még nem tűnt fel az eszmei közelség, akkor még keresztény nemzeti (ez eleve önellentmondás!) pártnak látta a Jobbikot?

 222. 234: Szerintem ezt a Stoffán dolgot ignoráljuk, Jani tényleg mellé lőtt, hogy ezt betette.

  233: „Nem art ha tudod, Mo. 600.000 zsido hittestveremet aldozta fel”

  Hochstein, az nem zavar, hogy Magyarország német megszállás alatt állt, a deportálások megkezdésekor? Magyarországnak /a magyaroknak/ nem sok lehetősége volt ezt megakadályozni. Inkább a német barátaiddal beszéld meg ezt a dolgot, a gázkamrákat ők kezelték.

  Ezzel nem akarom kisebbíteni azon magyarok bűnét, akik akár csak egy zsidó embert is megkínoztak, vagy megöltek. A Szálasi-féle bagázs egyértelműen a magyarság szégyenfoltja. /Akik ellen a többség még tehetetlenebb volt a német fegyverek árnyékában, mint mi most OV-vel szemben. Pedig itt és most mi is csak töketlenkedünk, mindenféle eredmény nélkül./

  Különben feltűnően csendben voltál, amikor Izraelt ekéztük. 😉

 223. 228 & 229:

  Elnézéseteket kérem, de nem törlöm. Maradjon csak ott referenciának. Én magam nem voltam képes 10 centinél többet olvasni, mert ez az a jobboldali primitív stílus, amit nem tudok elviselni, különben egyértelműen minősíti magát. Nézd Feri, van aki még ilyet nem olvasot, okosabb ha lehetővé tesszük a „hiány” pótlását.

 224. 236.Tibor ba’
  ertettem es tudomasul vettem.

 225. 233:
  Kedves Hochstein!

  Hidd el nekem, hogy élvezed szimpátiánkat, de még a te kedvedért se térhetünk le a valóságról. Hidd el nekem, hogy (elfogadható) érzelmi deformáció miatt képtelen vagy objektív lenni, ráadásul hittársaid (copy right yourself) imamalomként ismételgetett szövege téged is megtéveszt. A legokosabb, amit tehetsz, hogy csendes olvasoja vagy annak a kitárgyalásnak, amit művelt, intelligens, jóindulatú, nem zsidók folytatnak, akik fel akarják tárni a probléma lényegét. Itt senki se antiszemita, de csoda lenne, ha nem lennénk anticionisták.

 226. 233. Hochstein
  Egyetértek azzal, amit most írtál. Bár Raont nem sorolnám be kőkeményen. 🙂 Nekem tetszettek az elemzései. Abban az aspektusban valóban egy kis kognitív disszonanciát mutat, hogy nem vette észre az általánosításokat. Tibor bá’ tényleg szeret általánosítani (de nem antiszemita), ezt el is ismeri. Piaci kofás példát szokott felhozni.

  236. Tibor bá’
  Ha nem is törlöd, elnézést mindenkitől, akinek megfekszi a gyomrát az iromány. Néha látok facebook-on terjedni szövegeket, amiket minden facebook-felhasználó lát, könnyen terjedő mémek, de akik nem használják a facebook-ot, azok kimaradnak belőle. Annak ellenére, hogy nem értek egyet az irománnyal, megosztottam veletek.

  Viszont Martin Schulz-ot egy gyökérnek tartottam eddig is, roppant arrogáns, demagóg módon szokott vitázni. Ez a mostani nyilatkozata végképp nem volt elegáns.

 227. 235.Observer:
  „Hochstein, az nem zavar, hogy Magyarország német megszállás alatt állt”
  Hogy „zavar” az nem kifejezés. A többit szerintem meg már egyszer megbeszéltük és konszenzusra jutottunk. Ha akarod megkeresem a linket.

  „Különben feltűnően csendben voltál, amikor Izraelt ekéztük. ” Ez a ti szerencsétek. Begyulladt a szemem és fájt a nézés, hát még az néhány komment az olvasása 😉 Az írásra nem is maradt erőm…eddig 🙂

 228. 240: Jobbulást 😉 , de ne reménykedj, ha hülyeségeket írsz, elevenen nyúzunk meg. 🙂

 229. 238.Tibor bá’:
  „Itt senki se antiszemita…”
  Nekem ezt nem kell bizonygatnod, nem feltételeztem rólatok és nem is vágtam senki fejéhez. Ezt a jelzőt nálam ki kell érdemelni! 😉

 230. 133:

  Érdemben.
  Ne hidd, hogy nem érezzük át micsoda szörnyűség volt a zsidó származású állampolgárok elhurcolása, és milyen felfoghatatlan bűn a 600.000 ember legyilkolása. Azzal is tisztában vagyunk, hogy ez megbocsáthatatlan és elfelejthetetlen. De….. ez nem jelenti azt, hogy ennyi év után ne legyünk képesek hideg fejjel vitatni a tényeket. Legyen neked ez egy ésszerű párhuzam: Jelenleg Orbán Viktor egy elszabadult hajóágyú, aki egyre több bajt hoz az egész nemzetre. Ezt én éppen úgy látom, ahogy apám láttam már 42-ben, hogy az ország vezetése nagyon rossz irányba tart. De ahogy én nem tudok az égvilágon semmit se tenhni Orbán ellen, mert köröl veszi magát jól megfizetett orbánfilokkal, akik viszik tovább a szekeret. Ugyanúgy apám se tudott tenni semmit se a hadbaléps, se a zsidó üldözés ellen. Mindössze arra volt képes, hogy néhány zsidó barátját bújtasson, de nem azért mert zsidók voltak, hanem azért mert a barátai voltak. Én is csak annyit tudok tenni Orbá ellen, hogy egy nyilt fórumon (vásárra víve a bőrömet) élesen kritizálom, és iparkodom felrázni azokat, akik még mindig hisznek benne.

  Viszont a Holokauszt szélsőséges kihasználását már nem nézzük jó szemmel. Megértjük, hogy a kisértés nagy a nyerészkedés érdekében, de odakoppintunk, mert ez már átlépi az elfogadhatóság határait. Persze nálatok nem, ezt is megértjük, és pont ezért nem szabad nekünk egymással vitatkozni. Mert azért a Holokauszt arra márt végképp nem jogosít fel „benneteket”, hogy olyan eszközökkel irtsátok a palesztínokat, ahogy teszitek. Ezért állítja sok liberális zsidó IS, hogy Izrael fassiszta állammá vált. Ezekkel a tényekkel szemben azt felhozni, hogy „összevágott videó anyag” gyerekesség. Senki se várja el tőled, hogy megvéd a védhetetlent, ha mégis megpróbálod, akkor előttünk elveszíted a hitelességed.

 231. 233:
  Ha az eddigi, általam írt dolgok irritáltak, akkor elnézést, de jó eséllyel az alábbiaktól sem lesz jobb napod. Pedig hiszed vagy sem, semmilyen bosszúállási, visszavágási késztetés nincs bennem, az efféle játszmázások nem érdekelnek. Mondjuk könnyen lehet, hogy amit csinálok, az ettől csak még irritálóbb lesz (nem vicc, tapasztalat).

  De van egy ajánlatom. Hiszed van sem, engem csak az igazság érdekel. Ez azzal jár, hogy ha olyan tényekkel állsz elő, amelyek feketén-fehéren bizonyítják az igazad, én el fogom ismerni, és nyilvánosan is elnézésed kérem. Cserébe csak annyit kérnék, hogy próbáljd meg higgadtabban érvelni, hogy csökkentsük a félreértési lehetőségeket.

  > Szoval, a poszt motorja, pontosan a “zsido kategoria” ujboli felemlegetsese. Ezzel meg ugy alapjaiban nem is lenne olyan nagy gond. Am a fenti, nem az egyetlen idezet amit ide tudnek masoni, ahol egy hozzaszolas es gerjesztett hullamai eklatas peldaja annak, hogy te milyen nagyvonaluan tudsz mondatok (azok banto es igaztalan tartalmuk) felett elsiklani egyikoldalon,

  Nem véletlenül íertam, amit írtam. Nem azért, mert vak lennék, és ne látnám én is, mely hozzászólások mely része félreérthető, vagy melyikbe hol lehetne belekapaszkodni.

  A precíz fogalmazás nem mindenkinek megy, ezért ennél szerintem sokkal fontosabb a mögöttes szándék, a tényleges indokok vizsgálata. Innen nézve pedig többszörösen egyértelmű, hogy ez a beszélgetés nem arról szól, amit te ki akarsz olvasni belőle. Még akkor sem, ha egyes hozzászólások, a szövegkörnyezetükből, előzményekből-utólhangok közül kiragadva abszolút alkalmasak lehetnek a te álláspontod megtámogatására.
  Mindenki eldöntheti, hogy látja azt a bizonyos poharat – de még azt is, hogy akarja látni.

  >> “De úgy is mondhatnám, hogy sok zsidó ember esetében eltűnik a többi nemzetre jellemző sokszínűség…”
  > Itt mar jol latszik, hogy teljesen belelovalva magad a szerepedbe, egy egesz neprol es tetteirol mondasz velemenyt

  Látod, ilyen az, amikor a leírt szavak határozottan X dolgot jelentenek, neked meg Y ugrik be róluk. És ha te Y-ra reagálsz, ilyenkor voltaképpen a saját asszociációiddal vitatkozol.

  Az általam használt megfogalmazásban abszolút nincs benne az a fajta sommás általánosítás, amelyet mindenképpen bele akarsz látni, erre külön figyeltem. Amit idéztél, remek példa arra, ki mit akar belelátni abba a bizonyos pohárba.

  > Ennyi mar eleg is? Ugy latszik neked igen, de javits, ha tevedek!

  Kijavíthatnálak, de mint mondtam, engem nem érdelnek az efféle játszmázások. Ha ezt egy normális hangvétel keretei között kérdezed meg tőlem, szívesen válaszolok, őszintén, ahogy illik. Bizonygatásra viszont nem, a fene sem akar ilyen dolgokkal foglalkozni.

  Elnézést, ha ez az elemzés még jobban felbosszant, de az itteni érvelési módszered átgondolása tanulságos lenne. A leírtakból egyáltalán nem következő dolgokra asszociálsz, ezen felhúzod magad, és erre felépítesz egy érvelést, a végére még némi ítélkezést-minősítést is belehozva. Én nem tudom, hogy ezt te hogy éled meg, de innnen kívülről ebből leginkább csak az arrogancia látszik. Részemről ilyenkor jön az, hogy oké, akkor főj csak szépen a saját mérgedben.

  Viszont mivel tényleg nem vitázni szeretnék veled, egyvalamiben szerintem is jogos az észrevételed, ezt elismerem.
  > “De úgy is mondhatnám, hogy sok zsidó ember esetében eltűnik a többi nemzetre jellemző sokszínűség…”

  Ez tényleg félreérthető volt tőlem, a helyes megfogalmazás a „sok, általam ismert, magyarországi zsidó ember…” lenne.

  > Eloszor is mert termeszetesen minden valosagalapot nelkuloz (ld. pl. csak az utolso Mazsihisz kozgyules) masodsorban pedig ha igy is lenne, akkor sem lenne semmilyen jogalapod azt kritizalni, mig te – magadat alszent modon neutraliskent beallitva – kokemenyen a loveszarok masik oldalan allsz.

  A holokausztos felvetésre nem azért nem reagálok hosszasan, mert el akarnám sunnyogni a dolgot, hanem mert őszintén nem értem, nálad hol az elvi határ. Szerinted én általánosítok, és kategorizálom a zsidókat – közben meg szemlátomást te adod ezt elő a magyarokkal a holokauszt kapcsán.

  A fenti idézetben pedig szerintem az előzményektől függetlenül benne van az, amiről érdemes lenne beszélgetni. A többi mellékszál, akár a hozzászólások fő irányát nézve is.

  Amikor arról beszéltem, hogy „bizonyos témák”, akkor értelemszerűen a magyarországi magyar témákról beszéltem (erről itt csak egyszer beszéltem, nem írtam ki mindenhol). Azaz mondjuk arról, milyen a tiszta, nem politikai magyar nemzeti meggyőződés. Például, hogy mit jelentenek hagyományaink, értékeink, ilyenek. Az nagyon jó, ha a magyarországi zsidó közösségek sokfélék és sokszínűek, de hogy ebből ezekben a témákban semmi nem látszik, az sajnos tény. Egy zsidó embertől, szervezettől sem látok semmilyen elhatárolódást pl. akkor, amikor mennek a menetrendszerű turul-gyalázások. Ha legalább a látszatra adnának páran, hogy ezt magyarországon azért talán nem kéne, nem illene… de nem. Hát erre mondom azt, hogy a zsidók többsége magát kategorizálja be egy adott helyre, akár a hallgatásával is.

  Gondolom, érthetőbb lesz a példa, ha végiggondolod, mi ment akkor, amikor ugyanaz a darab hús megjelent a Duna parti cipőkben.

  A lövészárkosdival pedig ismételten jól rámutattál arra, te hogy látod a dolgokat. Szerintem ugyanis ez az egész lövészárkosdi hülyeség. Engem nem érdekel, ha emiatt ugyanolyna nácinak látszom, mint a legszélsőségesebb idióták, de meggyőződésem, hogy ebben a kérdésben (!) az oldalas-lövészárkos gondolkodás teljesen értelmetlen állóháború, a vélt vagy valós sérelmek figyelembevétele kibogozhatatlan szövevénnnyel jár, és csakis a józan logika – tabuk nélkül – az, ami előre visz.

 232. 212. Jancsika: nagy vonalakban egyetértek a hozzászólásoddal a mások által is említett kettős mérce alkalmazását leszámítva.

 233. 244:
  Ezt jól kiírtad magadból, de ne csodálkozz, ha nem érti meg „mindenki”, illetve félre lesz magyarázva. – Nézd, amikor két ember vitatkozik, hogy a rigó sárga-e vagy fekete. Az egyiknek egészen biztos nem lesz igaza, mert a SÁRGA és a FEKETE között nincs átmenet. Akik a fekete mellett kardoskodnak, azok ezt teszik, mert: 1) tévedésben vannak, 2) nincsenek tévedésben, de éredekük fűződik a feketéhez. Ez utóbbit soha a büdös életben nem fogod tudni „meggyőzni”, mert tudja az igazságot, de nem érdekli.

 234. Azt nem tudom, hogy OV antiszemita vagy sem, de ez a fránya Gaudi-Nagy biztos az 😉 :

  Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő tett egy kijelentést: „az auschwitzi emlékhely kialakítása kapcsán sok kritika elhangzott már, hogy vajon az ott bemutatott események teljes mértékben összhangban vannak-e a történelmi tényekkel”.

  Erre fel a Mazsihisz így reagált: „A képviselő ezen felszólalásával az újkori antiszemitizmus fegyverét a holokauszt relativizálását valósította meg”

  A Mazsihisz kijelentése nekem az egyházi dogmákat juttatja eszembe. Ahogy a Szentírásból sem lehet sem elvenni, sem hozzátenni, úgy a holokauszttal kapcsolatos tények további feltárása is tiltott, ezek szerint. Mindent tudunk, minden ‘Írva vagyon’.

  Ezzel csak az a bajom, hogy miért is kell annyira titkolózni, hiszen se trafikmutyiról, se állami földek bérletéről, hanem történelmi tényekről van szó. A történelemtudomány meg tudomásom szerint még nincs titkosítva.

 235. 247:
  Mondhatnám, hogy itt gondolatolvasásról van szó. G.N.T. mondata tökéletesen szalonképes, de csak egy kód, amit a Mazsihisz dekódolt. Látszatra nincs igazuk. Valójában igazuk van, de okosabb lenne, ha ilyesmikre nem ugranának.
  Különben a holokauszt 1945-öt követően ragyogóan fel lett derítve. Nem lehet ahhoz semmit hozzátenni, vagy elvenni. Csak aztán az ilyen tehetségtelen hülyék, mint Kertész Imre, az egészet szétszarták, okot adva a találgatásokra.

 236. 248:
  „Különben a holokauszt 1945-öt követően ragyogóan fel lett derítve. Nem lehet ahhoz semmit hozzátenni, vagy elvenni.”

  Hát nem tudom, olvastam pár revizionista-holohivő vitát a neten, jó pár revizionista érvre nem volt válasz, csak nácizás és a másik pocskondiázása volt az érv.

  Nem vagyok abban olyan biztos, hogy nem lehetne ehhez hozzátenni és elvenni, főleg annak tükrében, hogy milyen politikai (szovjet és a szövetségesek) és gazdasági (izraeli, zsidó) érdekek szóltak/szólnak a valóság torzítása mellett.

  Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy nem volt holocaust, de hogy nem egészen úgy volt, ahogyan még most is láttatni szeretnék velünk, az a fenti érdekek tükrében nagyon valószínű.

  Az meg hogy nem lehet az eddigi, a múltban kialakított, érdekek által torzított képet finomítani, mert akkor rögtön a holocaust relativizálást sütik az emberre és elvileg büntethetik érte, több mint gyanús.

 237. 250:
  Dorka! Csak a felét olvastam el (nem volt szükség többre). Szóval Aljazeerát megvették a zsidók? 😀

  249:
  Sajnálom, de előbb nem vettem észre a hozzászólásodat. „Nem tudom” ??? Vannak dolgok, amiket évtizedenként át kell tekinteni, hogy megállják-e még mindíg a helyüket (pl. egyes elemek atomsúlya). De a holokauszt nem tartozik ezek közé. Akkor, frissen, iziben, 1945-ben össze lett állítva. Mit tudsz elképzelni, 65 évvel később, mi újat lehetne előkaparni? Először is, a haláltáborokba nem csak zsidókat vittek, vittek cigányokat, kommunistálat, skizofréneket, mindenkit, aki nem tetszett Hitlernek. Tehát nem CSAK zsidó túlélők voltak. A beszámoló nem lehetett zsidó konspiráció, mert jött onnan vissza más is. A haláltáborokat a meglehetősen edzett Vörös hadsereg szabadította fel. Ezer meg ezer orosz katona látta azt, ami látható volt. Ezek vajon miért hazudtak volna. 1945-ben a magyar ujságok hónapokon át foglalkoztak a témával, mert friss volt. Száz számra láthattuk a fényképeket. A szövetséges tisztek „zarándokoltak” a tethelyekre, fotóztak, beszámoltak, angolok, amerikaiak, franciák. Sorozatokkal voltak teli a napilapok (Dr. Mengele boncolóorvosa voltam Ausvitzben) Hónapokon át senki se jött elő azzal, hogy itt csúsztatások vannak. Én magam hallottam csendes beszámolókat hiteles személyektől. Csak most, 65 évvel később. Ha ez nem szándékos antiszemitizmus, akkor oltári nagy marhaság. Persze, kételkedni mindenkinek szabad, de miért pont ebben? A nekünk tanított magyar történelem teli van olyan dolgokkal, amiben lehet kételkedni, de ezt senki se teszi. A holokausztban persze igen. Vajon mi lehet rá az indíték?

 238. Ma 50 éves a vezér. Remélem mindenki méltó módon ünnepli ezt a jeles napot, mert eljön még az idő, amikor számonkérik.

 239. 250: „Kicsit” szubjektív, nem?
  Itt is egy kisfilm, érdemes megnézni :
  A zsidóság másságot elfogadó viselkedése a palesztinokkal kapcsolatban :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük