Ez a nyár , már nem az a nyár

A klímaváltozás hatására átalakult a nyár, egyre gyakoribbá váltak a hőhullámok.

Miközben hazánkban is megvolt az idei nyár első hőhulláma, érdemes lehet visszapillantani, mi változott e téren. A nyári hőségről más emlékei vannak a mai középkorú vagy idősebb korosztálynak, mint az ezredforduló után született generációknak.

Senki sem állítja, hogy az 1960-as vagy 70-es években ne lettek volna kánikulai napok, azonban ezek száma és mértéke ma már más.

Ami egy huszonévesnek, aki már ebben nőtt fel, normálisnak tűnik, az az idősebbeknek már extrém.

Bár világszerte sorra dőlnek meg a hőségrekordok, olyan sokat hallunk ezekről, hogy alig tűnik fel egy-egy újabb rekord híre. Például Új-Delhiben (India) az éjszakai minimum-hőmérséklet 35,2 Celsius-fok volt nemrégiben, míg a nappali maximumok több mint 37 egymást követő napon meghaladták a 40 Celsius-fokot. Mekkában (Szaúd-Arábia) a zarándoklat ideje alatt 51,8 Celsius-fokot mértek, és az eddigi adatok szerint ez több mint 1300 embertársunk számára végzetes volt. Egyiptom és egész Afrika júniusi örök rekordja 50,9 Celsius-fok volt, amit Asszuánban mértek a hónap elején.

Scientific American cikke szerint sem ugyanazok a mai nyarak, mint szüleink, nagyszüleink idején voltak, gyakoribbá és hosszabbakká váltak a hőhullámok. Az 1960-as évekhez képest ma Philadelphiában néggyel több hőhullám érkezik, San Franciscoban héttel, New Orleansben pedig kilenccel több.

Az egyedi nyarak ettől eltérhetnek, ám a drámai növekedés egyértelmű. Nem kell azonban a szomszéd kontinensre mennünk a hőségért. Európában már a 2022-es nyár 60 ezer, a hőséggel kapcsolatos halálesettel járt és tudjuk, hogy a 2023-as nyár még melegebb volt. Az előrejelzések szerint több mint 50 százalék az esélye, hogy a 2024-es nyár is az átlagnál melegebb lesz az egész északi féltekén.

Számos helyen megtapasztalhatják az emberek a hőkupola jelenségét. Ennek során speciális körülmények alakulnak ki, amelyek öngerjesztő módon fenntartják a rendkívüli meleget. Az adott területen uralkodó anticiklon hatására a felforrósodott levegőt a nagy légnyomás a talaj közelében tartja, ahogy egy fazék tetején a fedő is benntartja a meleget főzés közben (lásd a videóban).

A helyzet öngerjesztő: minél nagyobb a forróság, annál jobban emelkedik a légnyomás, ami még inkább visszatartja a levegőt. E jelenség az USA vagy Ausztrália területén korábban is kialakult, azonban 2023-ban már Dél-Európa is belekóstolhatott

LANDY-GYEBNÁR MÓNIKA     (National Geographic)

6 gondolat erről: „Ez a nyár , már nem az a nyár

 1. Rendkívül rövid időszakban méregetjük a hőmérsékletet, a Földi élet létezésének időszakához képest. Mintha egy csecsemő növekedését vizsgálnánk, a másodperc egymilliárdod részének időtartama alatt. A mért növekedési eredményt kivetítve 5 évre, matematikailag tökéletes számítás eredménye szerint ötéves korában a 3200 grammal született gyermek 856,8 kg súlyú lesz.
  A hiba oka, hogy ilyen pici időtartam alatt, nem lehet megismerni a teljes növekedési folyamat szakaszait.
  A helyi melegrekordokat kutatják, de a helyi hidegrekordokat nem.
  Egyoldalú, manipulatív információ közreadás.
  Amerikában bedőlt a felmelegedés elmélet, amikor a közelmúltban olyan hideg tél volt, hogy Texasban befagytak a vízvezetékek. Persze ez nem volt világszerte vezető hír a főáramú sajtóban, de az igen, hogy Pukimuki faluban 40 fok rekord meleget mértek.

 2. 1 Tudod mi a különbség az időjárás és a klíma között?

  Kezdettől fogvan az volt a jóslat a globális felmelegedés kapcsán, hogy szélsőségesebb lesz az időjárás, nagyobb hidegek és melegek lesznek, és hirtelenebb változások, a Jet Stream összeomlása miatt. Ezért az extrém hidegek nemhogy nem cáfolják, de egyenesen alátámasztják a globális felmelegedés narratívát.

  Egyébként az ökoszisztémák összeomlása, a fajok tömeges kihalása olyan esemény, ami földtörténeti korokat választ el.

 3. Érdemes megnézni ytb-on: Ilyen Lesz Európa Klímája 2050-re
  Talán jól ábrázolja a helyzetet.Persze ebbe talán nincs belekalkulálva a megfutás.

 4. Érdekes egyébként facebook komenteket olvasni a témában ahol van legalább 100 hozzászólás.Azt tapasztalom hogy egy kis része az embereknek azt írja hogy régen is volt gyermekorában ilyen meleg emlékszik rá. Meg a másik kuvaitba dolgozott 20 éve és 60 fokba egész nap kint dolgoztak és hagyjuk már őt a 38 fokkal:D
  A másik része a kommentelőknek talán már a többség panaszkodik hogy régen tényleg nem volt ilyen meleg. Nyáron csak 28 fok volt és ha 32 fok volt max 2 napig utána jött egy vihar.
  Anyum is mondta hogy 90-es években kapálták a dinnyét és egész nap kint lehetett lenni egy déli kis pihenővel de utána folytatták. Általában 28 fok volt és nem égetett a nap.

  Egyébként az irodisták panaszkodnak a legjobban főleg akik nem dolgoznak munka után sem odakinn.Na azok a 28 fokban szenvednek.Az út
  szélén az aszfaltozók meg simán elvannak az 50 fokban aszfaltgőzt szívva. Egyébként tapasztaltam hogy most a szabadság alatt amikor javítottam a tetőt és a 35 fokhoz hamar hozzászoktam noha délután már nem mentem vissza de ez annak is betudható hogy nem akartam a szabadságomon végig dolgozni a tűző
  napon.

  Épp mentem az iparcikkbe és ott is már felszereltettek 2 db klímát mert a jómódú tulajok nem bírták tovább a meleget.De több ismerős is azt mondta hogy most már ő is beszerelteti a klímát a mostaniak után.Szóval csak úgy pattognak a 3-4 kilowattok pluszba országosan és világszinten is brutál többletfogyasztás lesz az egyre több klímázó miatt.Százezrek fognak jövőre klímát venni
  pluszba….

  Egyébként ebben a hőhullámban kifejezetten jól bírta az elektromos hálózat, rendesen
  meg volt terhelve mégsem volt sehol egy áramszünet sem. Pedig vártam volna 1-2 órás áramszüneteket.Legalább olyan mini háború feelinget szerettem volna átélni.Ebből én azt vonom le mint laikus hogy
  semmi probléma nincs még bőven van áram és tartalék legalábbis Magyar tekintetben.

  Egyébként azon gondolkodtam hogy ha kint lesz 45 fok és vennék klímát akkor a 28 fokos klímából kimenni a 45 fokra dolgozni (pl szabadság alatt) nem valami egészséges. Van ugyan egy régi pincénk és lehet az jelenthet majd megoldást a melegben, bár nedves és nagyon régi .De érdekes hogy nem mélyen van és nyitott mégis hűvös.Nem tudom milyen lenne egy ilyenben aludni a gombák és a nyirkossága miatt egészségügyileg.De ha lesznek 45 fokok lehet kicsit ki kell pofozni és majd oda
  húzódni.

  Talán a jövőben jó vállalkozás is lehet a minipince építés.Venni kell egy yanmar japán
  minikotrót (3 milla) és minipincéket építeni az országban. Ha nem lesz, áram, klíma vagy valaki érzékeny rá akkor lehózúdhatna oda a családdal és a
  háziállatokkal.Plusz télen jó lenne tárolni a befőtteket.Talán lehet lenne is kereslet majdan az ilyenekre.

  A ytbon megtalálod azt is hogy nincs melegedés meg azt is hogy 2026-ra kihalunk. Namost józan paraszti éssszel érdemes figyelni a dolgokat és következtetni.Tulajdonképpen ez a 2 hetes hőhullám egy pozitív konfirmáció volt hogy robogunk előre a felmelegedésben.A metán görbéket kell
  nézni hogy mikor fognak felfelé kunkorodni illetve az északi sark mikor megy 1 millió km2 alá.Ha ezek megtörténnek akár a középső ujjadat bemutatva a főnökeidnek simán elhagyhatod a munkahelyed:D

 5. 5. andrew

  Régen is volt meleg, csak másként emlékszünk rá.
  Nagyszüleimnél 1992-ben hegyvidéken négy napig volt 37 fok körüli meleg, aztán egyszer jött egy vihar, ami a határ az egyik oldalán álló erdőt letarolta, a nagykaput pedig úgy ki hajította az útra, mintha csak papírból lett volna.
  Nagyapám ugyanott azt mesélte, hogy 1937-ban olyan hideg lett augusztus elején, hogy be kellett hajtani a teheneket a kint-szállásos legelőről. Ti. lehavazott.
  2017-ben is volt 3x egy hét amikor ilyen nagyon meleg volt. Be is szereltettem a klímát, aztán három évig azért kapcsoltam be egyszer, hogy állásában nehogy elromoljon. Na jó, most nagyon jól jött. És a tavaly is volt vagy 10 nap amikor áldás volt.
  Ez azonban nem jelenti azt, hogy vége a világnak. Ha az egész nyár ilyen meleg lesz, akkor más a helyzet. De nem úgy néz ki, hogy lesz még idén 40 fok. Szerintem elmúlt a meleg. Jön augusztus 20, Szt. István, és onnantól vége a nyárnak. A régiek egyébként is onnan számolták az ősz kezdetét.

  A meleg pedig megszokás kérdése. Az irodista kényelmes léte okán nem bírja a meleget. lassan már a seggét is lusta kitörölni. Na az ilyenek hullanának el elsőnek, ha lenne egy nagy áramszünet.

  Az elektromos hálózat tényleg jól bírta, hála az okos elődöknek, akik nem spóroltak amikor építették. Azonban nagy kérdés, hogy lesz-e elég delej belé. Mert így is 30%-os importra szorulunk. Ha pedig valamelyik szomszédnak nem lesz elég árama (ahogy járt Ukrajna akinek előtte annyi volt, hogy az egész EU-t el tudta volna látni) akkor honnan veszünk?

  A pince csak átmeneti megoldás, főleg ha nem mély. Két hét és átmelegszik.
  Az állatokat pedig felejtsd el, mert azok is hőt bocsájtanak ki, s ha választanod kell, hogy nem viszed le az állatot, cserébe a gyereknek két nappal tovább tudod biztosítani a hűvös levegőt, akkor nem tépelődnél, hogy mi lesz szegény kis buksival.
  Egyébként pedig legyél nyugodt, ha csak nem valami túltenyésztett életképtelen fajtáról van szó, akkor a kutya jobban megoldja a saját maga hűtését, mint te.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük