Elon Musk szerintaz emberiség napjai neg vannak számlálva: ennyi időnk van még.

Elon Musk szerint az emberiség napjai meg vannak számlálva: ennyi időnk van még© Technológia: Velvet

Elon Musk újabb vészjósló jóslattal állt elő a mesterséges intelligencia fejlődéséről, mely szerint az emberiségnek már csak néhány éve van hátra, mielőtt az MI átvenné az irányítást.

Elon Musk, a techvilág egyik legismertebb alakja, új jóslattal állt elő a mesterséges intelligencia (MI) jövőjével kapcsolatban. Szerinte az általános mesterséges intelligencia (AGI) már 2025-ben okosabb lesz, mint egy átlagember, és 2030-ra mindenkit leköröz majd. Ezt a véleményét nemrég Nicolai Tangennel, a norvég Norges Bank Investment Management vezérigazgatójával osztotta meg egy beszélgetés során az X-en

Musk régóta foglalkozik az AGI-val, ami olyan mesterséges intelligenciát jelent, ami képes az emberi intelligenciát meghaladni. Bár korábban a fejlesztések szüneteltetését javasolta, 2023-ban elindított egy új céget, amelynek célja, hogy túlszárnyalja a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-t. A milliárdos szerint az AGI fejlesztése mostanra annyira felgyorsult, hogy az Nvidia chipek hiánya az egyetlen akadály, ami lassítja a folyamatot.

Vita a szakértők között

Musk jóslata azonban nem mindenkinek tetszik. Yann LeCun, a Meta egyik vezetője, nemrég kijelentette, hogy szerinte 2025-re még biztosan nem készül el az AGI.

Ezt az álláspontot osztja Demis Hassabis, a Google DeepMind társalapítója is, aki szintén 2030-ra teszi az AGI megjelenését. Érdekes módon, Musk korábbi jóslata is 2029-re szólt, amit most előrehozott 2025-re.

Elon Musk korábban az OpenAI társalapítójaként is ismert volt, de 2015-ben otthagyta a céget egy vitát követően Sam Altmannal.

Most új cége, az xAI, melynek értékét 18 milliárd dollárra becsülik, azzal a céllal jött létre, hogy jobb MI modellt építsen, mint a GPT-4. Musk optimista, hogy vállalata sikeres lesz, és legyőzi az OpenAI-t.

Musk szerint az MI fejlődése elkerülhetetlen, és ha a technológiai igények kielégíthetők, az AGI hamarabb megvalósulhat, mint gondolnánk. A kérdés az, hogy az emberiség felkészült-e erre a jövőre, és képes-e kezelni azokat a kihívásokat, amelyeket az AGI hoz magával. Az idő majd megmutatja, hogy Musk jóslatai mennyire válnak valóra, de addig is érdemes figyelemmel kísérni a mesterséges intelligencia fejlődését.

 

6 gondolat erről: „Elon Musk szerintaz emberiség napjai neg vannak számlálva: ennyi időnk van még.

 1. Egy világháború közepén az is borítékolható, hogy az AGI, ha lesz, fegyverként lesz használva.

  Úgyhogy Skynet-forgatókönyvre lehet készülni.

 2. Mondott ő már sok más sületlenséget is.

  Annyira sokat ért a MI-hoz hogy egy „szaros” autó önvezetést nem tud összehozni.

 3. 2./ Vaki
  A „”sületlenség””-et nem kéne lebecsülni, mert adott esetben
  a csakazértis motiváccióként jelenhet meg. — Nekem inkább
  az a visszatetsző, hogy ha szerinte az emberiségnek
  ( amesterséges intelligencia miatt ) befellegzik, akkor miért
  erőlteti egy újonan alapított cégével annak fejlesztését ???

 4. 2 – Teljesen irreleváns részletkérdés, hogy Musknak sikerül-e végül megcsinálni az AGI-t, vagy valaki másnak. Néhány év, és meglesz, és akkor örülhetünk, ha megelégszik egy hiper-orwelli diktatúrával, és nem öl meg mindannyiunkat.

  3 – Tényleg elég gáz, de valahol érthető. Látja maga körül, hogy mindenki gőzerővel fejleszti, és nem akar lemaradni. Kicsit olyan mint az atombomba: elég baj, hogy létezik, de ha már van, legyen nekünk is!

 5. 3. Barna Mihály

  Azért erőlteti a fejlesztést, mert ha az ő algoritmusa győz a versenyben, a nagy cégek nála fognak vásárolni ilyen olyan embert kiváltó programokat. Merthogy mindenre lesz ilyen specializálódott MI. Ha pedig ő írja ezeket a fejlesztési irányt is meg tudja szabni. Ezzel pedig akár az állammal szemben is előnyre tud szert tenni. És így tovább. Nem folytatom, mindenki gondolja tovább maga szintjén. Annyi a lényeg, hogy nem hülye a csávó!
  Egyébként 10 éven belül az egyetemi képzést igénylő szakmák 90%-a ki lesz váltva az MI által. Sem építészre, sem diagnosztára, sem jogászra, sem recepciósra, sem eladóra, stb., stb. …így lehetne folytatni napestig). Szóval mindenki kösse be az övét, mert rázós lesz a landolás a szép új világba. Vagyis migráns-, gazdaság-, pénzügyi, szociális-, egészségügyi-, összességében jó nagy társadalmi válság jöhet, ha nem térnek észhez a nyugati vezetők! Nem fognak. Sőt pont ellentétes irányt vettek ezzel a háború eszkalálásával. De talán ez is a cél?

 6. 3. Barna Mihály:

  Persze. Sok pénz, technologiai vállalkozó, hisznek neki a befektetők (rábízzák a pénzt)…
  Ugyanakkor ezerszer bizonyította hogy zseni a cég-gründolásban és a hype fenntartásban, részvényesek meggyőzésében (és legtöbbször működik is amit csinál), de nem egy szakmai zseni.
  Itt meg szakmai kijelentést tett, amiben nem kompetens.
  Persze „vehet” komoly szakmai teamokat.
  De akkor meg készíttessen a csapatával tanulmányokat (ebbe maximum egyik készítőként a felsorolásba kerül persze a neve). És a szakmailag alátámasztott tanulmányokkal szerezzen hírnevet.
  Ez a kijelentése kábé annyit ér mintha én mondtam volna (csak mögötte ismertség van, mögöttem meg szakmai tapasztalat, bár ezen a téren nem elég, hogy komoly kijelentéseket tegyek 🙂 )

  De szerintem meg nem. Én az optimista jövőképű sci-fiket szeretem gyerekkorom óta. Szóval én bízom az emberiségben. (Bár egyre hülyébbek az emberek, vagy csak az internet miatt egyre többször és hangosabban jelennek meg a hülyék).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük