Döntött az EU: Ukrajna milliárdokat kap a befagyasztott orosz vagyonból

Archív fotó: az orosz központi bank épülete Moszkvában
Írta: SL

 

 

Oroszország hiába tiltakozott a lépés ellen: az orosz központi bank zárolt devizatartalékaiból származó kamatok a jövőben Ukrajnát illetik. Csak ebben az évben az EU akár 3 milliárd eurót is átutalhat.

Az Európai Unió a jövőben az orosz központi bank befagyasztott eszközeiből származó milliárdos kamatbevételeket az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek finanszírozására fogja felhasználni – erről a tagállamok miniszterei kedden döntöttek Brüsszelben – közölte az EU Tanács soros belga elnökségének szóvivője.

Az eljárásról már csaknem két héttel ezelőtt politikai megállapodás született. Csak az idén akár hárommilliárd eurót is mozgósítanak Ukrajna számára. Az orosz kormány már a hivatalos döntés előtt több évtizedes büntetőeljárással fenyegette meg az uniós tagállamokat.

A Bizottság adatai szerint az orosz központi bank mintegy 210 milliárd eurója van befagyasztva az EU-ban. A letétkezelő, a brüsszeli székhelyű Euroclear pénzintézet nemrég bejelentette, hogy 2023-ban mintegy 4,4 milliárd eurónyi kamatot szedett be.

Az orosz pénzeszközök Ukrajnának szánt felhasználásáról szóló javaslatot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője márciusban terjesztette a tagállamok kormányai elé.

Eszerint az orosz központi banki pénzek őrzéséből származó kamatbevétel 90 százalékát a katonai felszerelések és kiképzés finanszírozására szolgáló uniós alapba kellene irányítani. A fennmaradó tíz százalékot pedig az Ukrajnának nyújtandó közvetlen pénzügyi támogatásra kell fordítani.

A tárgyalások azért is voltak nehezek, mert az olyan semleges államok, mint Ausztria, nem akartak közvetlenül részt venni a fegyver- és lőszerellátásban. Számukra most megállapodtak abban, hogy a kamatbevételek egy részét más pénzügyi segélyekre is felhasználják – írja a Spiegel.

Ukrajna már korábban jelezte: Brüsszelnek túl kell lépnie azon, hogy pusztán a kamatokat akarja felhasználni, és teljes mértékben el kell koboznia Moszkva vagyonát, hogy az agresszor fizesse meg a háború költségeit.

 (Euronews)

7 gondolat erről: „Döntött az EU: Ukrajna milliárdokat kap a befagyasztott orosz vagyonból

 1. Ha ezt meglépi az EU akkor a maradék hitele is oda lesz.
  Ki akar majd pénzt tartani egy olyan helyen, ahol egyet gondolnak és valami mondva csinált okra hivatkozva lefoglalják a külföldi pénzeket.
  Azért említettem az EU maradék hitelességét, mert a ciprusi betétek államosítása, azaz EU-sítása már rendesen betett az Európai bankok iránti külföldi bizalomnak (akkor is történetesen az orosz pénzeket nyúlták le).
  Ezenkívül pedig még van egy nagy probléma, amiről kevés szó esik (ahogy a ciprusi betétek lefoglalására sem szívesen emlékeznek a lefoglalók). Nevezetesen mi lesz az európai bankok által Ukrajnába kihelyezett rengeteg pénzzel, ami ha bukik egy orosz győzelem esetén (ugyanis az oroszok minden lakossági hitelt lenulláztak, vagyis nem kell visszaadni), akkor csúf világ jön az EU pénzügyeiben. Ahogy korábban olvastam az osztrák bankok a legérintettebbek, aztán a holland és német pénzintézetek (lám, lám hova visz a mohóság). Így sorban.
  Na ha ezek arra kényszerülnek, hogy leírják az ukrán kintlévőségeiket, nagyon szarul fognak kinézni a főkönyveik.
  Gondoljunk bele, hogy ha egy ilyen krízishelyzetben még az EU-n kívüli befektetők is kiszedik a pénzüket az itteni bankokból (ti. az orosz vagyon lenyúlása után megrendült a már megrendült bizalmuk) akkor mi lesz az EU-s bankok nagy részével. Ki fogja és milyen pénzből konszolidálni őket? Nem véletlen, hogy a bankok óva intették a politikusokat az ilyen lépések megtevésétől.
  Egy kicsit spekulálva/továbbgondolva a dolgot, az is megtörténhet, hogy mindez szándékos lépés és a jövőre való felkészülés jegyében zajlik. Ugyanis az új digitális valuta (aminek bevezetése kapcsán éppen most folyik 18 Központi Bankban a kísérlet) nem igényli a kereskedelmi bankok és egyéb hitelintézetek meglétét (egyszintű bankrendszer lesz nagy valószínűséggel). Az új digitális valutát a tervek szerint a Központ Bankok fogják menedzselni.
  Ismerve azt a tervet is (nem titkos, csak olvasni kell a lapjaikban), hogy az új digitális pénznek (ami nem mellékesen globális lesz és a dollárt is leváltja) többek között olyan tulajdonsága is lesz, hogy csak meghatározott ideig lehet felhasználni, aztán elvész/lenullázódik (ahogy pl. a Szép Kártyán lévő pénz is behatárolt ideig használható fel, aztán „nulla”), óhatatlanul felmerül az a kérdés, hogy akkor mire is kellenének a jövőben a hagyományos bankok.

 2. Ami ezt az „”adakozást”” illeti, a TE vagyonodból
  én is tudnék nagyvonaluan osztogatni bárkinek.
  Van egy olyan érzésem, hogy az EU jelenlegI
  vzetői már csak az eddig befektetett ( mert az
  ukrán nép halálba segItése nem támogtás !!! )
  pénzük után futnak és nem veszik észre, hogy
  vödörrel szeretnék eloltani a tüzet. — ENNÉL
  MÁR UKRAJNA EDDIG ELFOGLALT TERÜLETEINEK
  FELADÁSA IS EREDMÉNYESEBB LENNE, csak hát
  az EU nem akarja elveszteni az eddig befektetett
  tőkéjét mert reméli annak hozamát is megkapja.

 3. Veszélyes úton jár a nyugati világ. A fegyverszállítások, eladások még felfoghatók gazdasági cselekedetként. Nem jelenti belépést a háborúba.
  Viszont az orosz vagyonhoz való hozzányúlás, jogszerint csak hadizsákmányként elfogadható a jog szerint.
  Hadizsákmányra csak a közvetlen hadviselő fél jogosult.
  A nyugat olyan hatalmasnak gondolja magát, hogy az erősebb helyzetéből bármit megtehet, átléphet a jog kerítésein.
  Ez a felfuvalkodottak sajátossága.

 4. Romániában épül majd Brassó környékén európa legnagyobb lőporgyára.Persze kérdés hogy lesz e hozzá alapanyag?

  Illetve ha lassan kifogy az ukrán katona és a kelet európai még nincs bevonva akkor időben ez hogy fog kinézni?
  Mármint gondolom pl. a lőszergyár még megépül 1-2 év, de lesz e még katona 1-2 évig még pl. megépül a lőporgyár) az orosz ellen ha nem lép be kelet európai katona a háborúba?

  Persze most mondogatják több kelet európai országban a sorkatonaság bevezetését meg hogy nők is lehessenek katonák .Jajj de erősan nyomják az atlantisták. Vajon meg tudják csinálni? Esetleg tudják e machinálni az európai parlamenti választásokat??

  Egyenlőre még tervezet de kérdés hogy melyik országban és mikorra sikerül átvinni ezeket törvénybe? Nem lehet hogy addig elfogy az ukrán katona és abban az idősávban győzni is fog az orosz amíg a nyugat összetoborozza azt a pár katonát? Tulajdonképpen nem sok nyugat és keleteurópai katona fog menni.

 5. Választ a demokráciát, válaszd Európát / EU-t/
  ismerős nem?
  A baj ezzel csak az, hogy az /eu/nak semmi köze a demokráciához.
  A világot behálózó multinacionális cégek végtelen extraprofit igényét kiszolgáló törvény, rendelet és szabálygyár. Ennyi.

 6. A „transzatlanti koalíció a békéért” javaslatnak, vészjósló következményei lehetnek Orbánfőni és kiscsaládja testi épségére nézve?

  Amúgy Donald Trump elnökjelölt és republikánus támogatói imádják a (kézi)fegyvereket és a fegyvergyártói részvényeket.

  Az amerikai néplélek mikor fog már fortyogni és szerveződni, nem a demokráciát – szállító háborúzással foglalkozni, hanem a saját – (kormányzati) dezinformációtól mentes igazát megkeresni?

 7. 4, andrew

  Most tárgyalgatnak Madridban, hogy mi legyen Orbán Viktor miniszterelnök úr
  „Transzatlanti koalíció a békéért”
  nevű kezdeményezésével.

  Tűzszünet is jó lesz, mert közben megerősödik a hadiipar.

  bilderbergmeetings.org/meetings/meeting-2024/press-release-2024

  Provokációsorozat várható az oroszok ellen, mivel még az EU védelmi iparában most döntötték el az idén tavasszal,
  (A lőszergyártás támogatásáról szóló rendelet (ASAP), teljes költségvetési támogatása 1,5 billió euró)
  hogy kinek, mit kell gyártania.
  Mivel elegendő fegyver most még nincs, Oroszország nem győzhet – mint tudjuk, ezért következik az ukrán csel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük