Debreceni Tóth János vendégposztja

Tibor bá’: János különös módon fejti ki igen egyéni gondolatait, adja tovább mondanivalóját. Éppen ezért nem szerkesztetem a munkáját, úgy adom tovább, ahogy meg lett írva.

Végigmegy a fűnyíró?

Az elmúlt hónapokban egy különös weboldalra regisztráltam, ahol különféle eszmefuttatásokat lehet olvasni arról a teljesen bizonytalan jövőbeli „Shit hits the fan” eseménysorozatról.

Miért biztosak sokan abban, hogy végigmegy a fűnyíró? És abban, hogy ember ember ellen támad? Így mutatják a képeket Holywood-ban? Ha esetleg a „nemzetközi helyzet fokozódik” és meg-megzakkan az energiaszállítás és az árucsere valami oknál fogva, attól még az ember Ember marad, de csak az Ember!

Egészen elképesztő, hogy polgártársaink miféle jövőt vizionálnak maguknak és az internet segítségével másoknak is (ez kimeríti a gondolatbűnözés fogalmát). Tálcán kínálják a társadalomnak az önnön sötét jövőképüket: mi lesz ha…de akkor én, elővesszük, elvisszük, elvesszük, elássuk, kirabolnak, elbújunk, megesszük, elrejtjük, elmenekülünk (közben pedig félünk). Félünk attól, hogy mi sem kerülhetjük el a halált, mert a test elöregszik, visszamegy a porba. Ha az ember egy bizonyos gondolatvilággal foglalkozik, akkor annak a képnek, képsorozatnak lényegében a betege lesz és titkon várja, hogy átélhesse ezeket a képeket. Óvatosan kell ezekkel a gondolatokkal bánni, mert végül is a cselekedet először a fejben születik meg!

Hisz oly szép a racionalitás, és most elrontják önnön maguk jövőjét ezzel a nem létező polgárháborús állapotokat idéző álmodozással! Persze jó dolog ez a prepperkedés…de ez is az unióból, meg Amerikából jött, mint mesterségem címere.

Már hatvan év is eltelt azóta, hogy az első a fiatalok beköltöztek az új lakótelepekre. A KGST nyomta az árucikkeket, az öregek ottmaradtak a szülőföldjükön. Ők élték a maguk szabad életét tovább, ki falun, ki kisvárosban, ki tanyán… Akik nem mentek el otthonról, azok igyekeztek a családi birtokokat – immár hétvégi telkek, kisebb-nagyobb földdarabkák formájában – fenntartani. Továbbra is akkor érezték jól magukat a városban, ha a kert ontotta magából a terményt, csirkehúst, bort, befőttet, zöldséget, krumplit zsákszámra…olyan kis igazi hazává lett az a kis darabka föld.
Aztán jött a górennye, meg a videó, meg a hálózati tv…és vágytuk mi is a nyugatot…sőt majmoltuk…. Lassacskán elfogytak a szorgos emberek tartalékai (az idő tájt a Ladák, a Skodák, a kétüteműek kicserélődtek lepusztult Opel kadettekre, rönókra és a többi nyugati agyonhajtott szemétre) már nem volt menő ez a kis egyszerű mondat: öreg autó, de ki van fizetve…Felhagytak a kisemberek a kerttel, a háztájival, könnyedén megszabadultak a kárpótlási jegyeiktől, közelebb húzódtak az uniós szalagmunkához ill. négy műszakba jártak és már mindenki a „madaras teszkóba” ment, nem a spájzba, üvegházba és a verembe….közben meg tízezrével felhagytak a tanyák, kertek művelésével…
Aztán berobbant a köztudatba, hogy nem biztos, hogy mindig lesz munkahely és Kánaán, helyette lesz hurrikán, meg tenorizmus, meg munkahely….és jött erre ez a túlélősdi.
És akkor kérdezem én, mi ebben most az új? Semmi, csak annyi, hogy most már a teli kamrában horror jelenetek is vannak, szépen felcicomázott befőttesüvegekben. A kamrát fel lehet tölteni tömeg gyártott élelmiszerrel és fel lehet tölteni így is: „no anyjuk, ma reggel ne adj a csirkéknek enni, mert azt a két kendermagost kapom el, a veremből meg hozok fel hagymát, krumplit, délután meg átballagok Jóskához talicskával, azért a fél zsák kukoricáért, cserébe meg újrabőrözöm a Nortonját neki …” Ezért nem értem, hogy miről is van szó sok topikban, miről folynak a az eszmefuttatások a 6. emeleti vasbeton helyiségekben… Kollégák, aki tud, az keresse fel a szülei birtokát (vagy szerezzen magának, a jövendő gyermekeinek és úgy általában egy erős alapra épített jelen időnek!) és kezdje azt helyrepofozni. Mert nagy öröme telik majd benne és elfelejti ezt a sok titkos gondolatot!

Antalffy Tibor blogjára úgy találtam rá, mint a többire: vetőmagok címszóra keresgélek immár ötödik éve… Aztán felismertem, hogy az emberek egy része csak beszél-beszél és szövi tovább a saját kis világának sűrű szőttesét. Amikor vetőmagcserére buzdítanék fórumtársakat többféle weblapon, akkor süket csönd vagy link-küldés van. Tehát nekem ez jön le: fantáziálunk mindenféléről (és szaporán mentegetjük a merevlemezre az okosságokat) és mindent a boltból szerzünk be. Röhej. Főleg ez az ipari élelmiszerre alapozott túlélősdi – mint a filmeken, mert a munka az nehéz, meg messze van, meg a közösségre várunk….hát nem egyszerűbb felhalmozni egy csomó bolti cuccot ? És erre a túlélősdire egész iparág épül…

A különféle uniós pályázatok, beruházások, felújítások, ilyen-olyan mezőgazdasági, munkahelyteremtő támogatások…mind – mind azt a célt szolgálják, hogy ennek a kis szolgalelkű országnak a gazdagságát ill. gazdaságát a nyomorba taszítsák.
Valójában „a teljes szétverés a cél, hogy a saját országunkban földönfutó semmirekellők legyünk”. Mert mégis milyen ember az, akinek nincs földje (szülőföldje), nincs háza, az olyannak lehet hazája? (De, Magyarország a mi hazánk, akkor kitől kell venni földet…hogy is van ez ? Valakik elfoglalták a mi Hazánkat és a minket megillető földért pénzt kérnek…?) És ehhez nem kell semmilyen összeesküvés, így működik a szabad rablás, uniósan mondva: szabadpiac, magyarul mondva: harácsolás. A gond ott kezdődik, hogy sokan egy talpalatnyi föld nélkül vegetálnak lakásaikban (!), közben másnak dolgoznak és még jól el is fáradnak…

Az utolsó hét éves uniós felzárkóztatási ciklus után csökkennek azon nagyberuházások – amelyeknek egy része magánzsebekbe vándorol, na akkor majd elég sok cég és azok munkavállalói nézegethetnek másféle jövedelem után. A szabad rablás ill. a harácsolás folytatódni fog a többség kárára. Ezen időszakban a forintot átváltjuk euróra. Aztán az euró mibenlétével ismerkedünk. Talán sikerül addigra – az önmagukat könnyelműen eladósító polgártársainknak – az utolsó részlet befizetése is. (Nem tagadom, hogy a kapitalizmust a hitelek működtetik, no de ilyen áron?!)

Látni látom, csak nem értem a túlélősdit. Mi a helyzet például a cukorbetegséggel, erre fel vannak a prepperek készülve ? A mai magyar fiatalok fele – harmada esélyes erre a betegségre. Tehát akkor majd egy több évig zajló „madmax” helyzetben, hova fognak menni inzulinért a túlélők…egyáltalán felismerik majd, hogy valami baj van ? Az életet akarják túlélni!? De tényleg komolyan kérdezem! Ilyen fantáziaképek be-beúsznak a képbe ? Szülési komplikációk, vakbélgyulladás, Lime-kór, gyerekek-nők bajai, kötelező védőoltások, mit tudom én …ezekkel itt be is fejeződött a túlélő kis családok gyermekeinek élete, és befejeződött a túlélni vágyott Jövő. Biztos, hogy töviről – hegyire jól kigondolták, apró részletességgel ezeket a képeket ? Ha aprólékosan kigondolták, majd összefűzték ezeket a fantáziaképeket, akkor belátható, hogy ez a képregény tarthatatlan – sőt, értelmetlen! Az nem élet, hogy a „kis család” reszketve eszi a konzerveket az odújában…és az a gyerek mire elérné a 14-16 éves kort, hát abból egy idegroncs lesz…ez is ki van gondolva?

Lehet arról olvasni, hogy alapítsunk ökofalvat, de valahogy a közösség nem akar sehogy sem működni, sem összejönni, mert a gondolkodásban egyet nem értés van. Még a társkapcsolatokban érintett nők-és férfiak sem hisznek abban, hogy Noé apánk hajójában evez(ne) a modern emberiség. Az egyik, új elfoglaltságot talál magának egy kertben, a másik meg nem érti, hogy tud a vasárnapi ebéd után lelkendezve beszélni a komposztálásról…miért hajol oda az a Másik alázattal újból-és újból ahhoz sovány földhöz ? Mit és miért csinálja azokat a dolgokat ott a kertben? Miért is? Egy közös jövőért, egy tervezett és vágyott kisgyermekért, egy aprócska növényi magbankért, egy fenntartható földművességért. Vannak, akik nem várnak közösségekre, hanem belevágtak abba, hogy zöldség-és gyümölcs szükségletük egy részét megteremtsék maguknak – munkahelyi melózás után. Nem kímélik a munkát, az időt a pénzt, hisz saját magukért és önnön sarjadékaikért teszik. Mi hajthatja vajon az ilyen „önálló önellátókat”? Azt látom, hogy az ilyenek úgy látják, hogy majd egyszer az a kert odacsalogatja az arra Érdemest, aki lehet, hogy „belebetegedett a plázák hamis csillogásába” vagy „valami másba”…és majd felfogja az eszével és a szívével, hogy eme kis édenkert neki lett készítve, anno a múltban…hogy őt szolgálja-gyógyítsa.

Én úgy vélem, hogy most van még hét bő esztendőnk ahhoz, hogy részlegesen fél önellátóvá tudjon a társadalom egy szűk rétege alakulni (önálló termékeny gondolatok, egészséges levegőn végzett fáradságos munka, zöldség-gyümölcs, apró haszonállatok), ezért lenne különösen fontos a kiskertes mozgalom felélesztése. Az élet élni fog tovább, mert tényleg kevés dolog szükséges hozzá: tiszta élelem, friss hajnali levegő, víz, és még pár egyszerű dolog. Fontos lenne megérteni azt is, hogy amíg a lakosság be nem látja önszántából, a „háztáji mozgalom” értékét és nem költöznek a kihaló falvakba a fiatalok csapatai, akik felfogják, hogy szolgák vagyunk a saját házunkban, addig csak ez a világvége – és Jézusváró állapotok fognak működni.

Persze-persze, ahhoz, hogy a fiatalság egy része visszaköltözhessen vidékre, ahhoz vissza kell térni egy igen régi – máig érvényben lévő jogszabályhoz: „Szent Korona tana” azaz Magyarország földje a lakosoké ! A „kis fiatalok” birtokolhatnák halálukig a nekik adományozott – vagy kedvezményes áron biztosított földecskét, átörökíthetnék. Ha nem művelik a rájuk bízott életteret (akár munkahely mellett), akkor „takarodj vissza a városba”. Ahhoz, hogy megélhessenek a két kezük munkájából, ahhoz adó-és járulékmentesen kellene ezeket a pár ezer négyzetméteres területeket bejegyezni, valamint az itt képződött terményt a legközelebbi településen adómentesen el tudják adni (néhány százalékot pedig önkéntesen átadni a települések szociális ellátó hálózatának). Amint odaköltöznek a jó vők (=Jövő) a földek közelébe, hamarosan rendeződne a munkaerő piaci kereslet-kínálat ollója is. (A városokban kevesebb lenne az aktív munkaképes szakember). És ez nem fikció, vannak példák borsodi, szabolcsi, hevesi településeken, ahol már elkezdték és folytatni fogják, azon előrelátó vezetőink, akik felelősséget éreznek a rájuk bízott közösségért és át fogják vezetni az embereket egy másik korszakba. Egy olyan korszakba, ahol mindenkinek dolgoznia kell !

Azt vallom, hogy ez lesz az új „New Deal”, mindamellett, hogy benne maradunk az EU-ban, hisz a nyomelemekben gazdag bioélelemre és valódi gumicsizmás faluturizmusra igen nagy szüksége volna nemcsak a „friss házasoknak”, hanem a társadalomnak, a mifajtánknak, akik csak simán kékgallérosok, akik az ország egyenes gerincét adják, ez lesz mentőkötele. Egy tisztán, fényesen ragyogó mentőkötél…

Ez az én gondolatvilágom, én ezeken agyalok, már vagy 2 évtizede… Ezen fórumon 2010-ben azt találtam mondani, hogy még legalább 3-4 választási ciklus múlva, jön el az a világ, amikor az aktív lakosság mintegy felének már nem lesz semmilyen munkája. Sem a saját tanyáján, kertjén, műhelyében, földjén, nemhogy munkahelyén nem fog tudni dolgozni, mert nem lesz rá lehetősége, bár vágyódik rá erősen… Kaptam is letolást érte rendesen, ebből az időszakból pont ebben az évben múlt el egy ciklus. A „végigmegy a fűnyíró” folyamat soha nem fog eljönni, talán azokban az országokban minden bizonnyal, amelyek gyéren lakottak és szeretik a lőfegyvereket.

Hiszem és látom, hogy a lassú elmúlás folyójában evezünk. Hogy mi is lesz 3-4 választási ciklus múlva? Egyéni közlekedés motoros járművekkel elvétve, tömegközlekedés meghatározott napokon, a tudományra, a kutatásra, gyógyszergyártásra, a decentralizált egészségügybe fogják költeni a nemzeti erőforrásokat. Központi alapélelmiszer ellátás dízelvonatokkal, kerékpár, lovas kocsi, kézikocsi, lakóházak oldalán kidugott kályhacsövek, játszóterek beszántva-beültetve, haszonállatok százezrei szabad tartásban, kétkezi munka becsülete, falusi tudásközpontok, városi napszámosok a földeken, gépkocsiktól járhatatlan városi utak, sok kisgyerek, lenyugtatott cigány lakosság, zöldellő kertek. Kispiacok. Önfenntartó börtönök. Tájfajták felszaporítása. Egymással szóba elegyedő idegen emberek. Kommunikációs hálózat. Vízellátás (tartályokból és közkutakból).

Szarbegyűjtés. Városi komposzt – és metángáz tornyok. Tiszai vízi erőművek és kis teljesítményű szénerőművek. Szénbányászat folytatása. Lakosság részére meghatározott idejű elektromos energia szolgáltatás. Multik elmentek már rég. Hazai kis-és nagyipar. Táj-és talajregenerálás. Cigányság kubikos munkára visszaszoktatása. Erdősítés, azokon a területeken, ahol a jelenben, erőnek erejével erőltetik támogatásokkal és műtrágyázással a nagyipari mezőgazdálkodást. Termelőszövetkezetek részben gépi, részben állati erővel, sekély mélységű műveléssel. Tavaszi árvizek nagy részének a Kárpátok-karéján belüli megtartása (több ország összefogásával). Vallási és ezoterikus baromságok ritkulása. Kihalófélben lévő falvakban, ismét gyerek zsivaj! Felsőfokú oktatás kis létszámban és rendkívül magas minőségben, rengeteg gyakorlati oktatással. Külkereskedelem és külpolitika.

Laktanyák. Csendőrség (előbb odarántanak, majd kérdeznek). A jelenlegi túlélésre berendezkedett polgártársaink „szolga mentalitásának” megfogyatkozása. Jóval kevesebb mentálhigiénés – és katasztrofális párkapcsolatoktól sérült ember.

Rövidtávon: A jelenlegi alacsony olajár, majd a több évtizedig tartó szakadozott ellátási hiány elősegíti az össznépi gondolkodás elfordulását a „tv-műsoroktól és a mókuskeréktől”…és felhívja a figyelmét a folyamatokat értő személyeknek, hogy igenis kezdjék el a mában – a jelenben, felépíteni a tiszta gondolatokat egy gyönyörű jelen és jövő érdekében! Így megyünk majd hazafelé – lassan, nagyon lassan egy új Házba, egy új Hazába…csigalassúsággal változó életformával. Kezdetben csak a lakosság szűk része fog hajlani a Jó szóra, az új Szóra. Minden fejben dől el, ott kezdődik… Az a legnagyobb baj a felvilágosító fórumokkal, hogy a sok tagadó és félelemben élő polgártárs semmiféle jövőt nem lát, ezért aztán dögöljön meg a szomszéd tehene is. Pedig, ha tudnák, hogy 10-15 darab okos telefon árából milyen nagyszerű kikapcsolódásra és hasznos munkára lehet szert tenni egy hétvégi kert formájában, ahol ezt a sok fórumos baromságot el lehet felejteni…azt látom, hogy túl sok a boldogtalan ember az országban és ennek – főleg, nem anyagi okai vannak! Az a véleményem, hogy a magyar ember bele van csömölve a napi robotba, változtatni nem mer, ezért aztán a feszültséget a túlélősdi fantáziálgatásokban éli ki… Ma olyan lehetőségek vannak, hogy kettős életet lehetne az embereknek élniük: munkahely, kert, föld, tanya és háziállatok…de nem lesz ez mindig így! Ezzel a „vissza a vidékre-legalább hétvégére” mozgalommal, nem mondok semmi újat, hisz aki csak egy kicsit is kutakodik nagyszülei révén a szülővárosa történetében vagy a könyvtárban, mindjárt kiderül számára, hogy bizony a városokat és a falvakat is minden időben kertek övezték, melyeket a lakosság szaporodásával felszámoltak és egyre kintebb kerültek a kertek, viszont a nevük mind a mai napig fennmaradt. A keresztény kultúrkörökben oly gyakran forgatott legismertebb szöveggyűjtemény a Biblia is, gyakran beszél akár történetekben, akár metaforákban is különféle kertekről…Ádámról-Éváról…végül is a legősibb vágy, hogy két fiatal egy kis saját hazában kezdje el az önálló életét. Ugye? Nem? De. Napjainkban virágzanak a mindenféle kis-és nagy egyházak, angyallátó tanfolyamok, reiki, agykontroll. Valamit kínálnak a keresőknek, valamit adnak is, de biztosak benne, hogy mit-kit keresnek? Önmagukat talán…? Itt van az első Édenkert története, a ”jó fa, jó gyümölcsöt terem” metafora. Az emberek, ha kimennének a tájba, hallanák a levelek susogását, a vesszők rezdülését, a kis kecske mekegését, a széltől ide-oda kergetett felhők suhanását, mindjárt egy másik világba – egy valóságos világba kerülnének. Talán – az arra érzékenyebbek – még az istenüket is megtalálnák…és felfognák az eszükkel az élet körforgását, az örök életet…mert a következő nemzedéktől, maguk a nemzők születnek majd újjá. A bibliai kert metafora, magáról az élet körforgásáról szól: tavasztól-őszig mi történik, az ember eközben alkot és teremt és munkálja az anyaföldet. A birtokos nemcsak a szülőföldjén dolgozik, hanem a társas kapcsolatain is. Mindennap! Az internet pöcegödre által lehetővé vált, hogy mindenféle hír, újdonság, tudományosan nem megalapozott írások futótűzként lázba hozza a rendszeres elfoglaltság nélküli – képernyős munkahelyeken dolgozó embereket. Most a világvége és a második eljövetel van napirenden. Várják Jézust, aki majd megmenti az emberiséget – tulajdonképpen – ingyen, az önmaguk által teremtett pokolból. Munka nélkül, „leányom neked csak imádkozni kell”! Szomorú dolog az, hogy vélhetően korának egyik – szélesebb ismertséget kapott – személyisége, aki az utókor által csodálatosan feltupírozott élettörténettel rendelkezik és Őt, mint külső segítséget várják szüntelen. Majd le fogja sokkolni az embereket, hogy semmiféle segítség nem akaródzik jönni Jézustól és a többi nagy küldöttnek kinevezett – időközben már elporladt embertől…mert valahogy a megváltást az emberek egy másik személytől és nem az önnön két karjuktól – és eszüktől várják, hanem mindig kívülről.

Ui: egy tisztán ragyogó, megvalósítható célokkal teli jövőről szerettem volna írni, mert ez a világvége – várás egészen elképesztő, ami itt, ebben a szétcincált országban folyik.

Felhasznált források:

http://360fokbringa.hu („rájöttünk, hogy nem vagyunk normálisak. Idejöttünk bringával, belebotlottunk Bobékba, és most itt örvendünk egy nagy kupac szarnak, és nem is akárhogy, hanem nagyon.”)

Molnár Géza: Ember és Természet

Keith Farnish: Underminers

Antalffy Tibor: Extinctio ante portas

Jacques-Yves Cousteau filmjei

http://magyarprepperforum.org

Végh László DE-TTK, Környezetfizikai Tanszék, Előadás jegyzetek

________________________________________________________
________________________________________________________
____________________________________

61 gondolat erről: „Debreceni Tóth János vendégposztja

 1. Tudod, hogy én sem vagyok híve ennek a nagy készülősdinek, de a szerző nem nagyon látja jól, hogy mi folyik ezen a topikon. Egyrészt a felvázolt jövőképet nem az fogja elhozni, hogy erre készülnek emberek, másrészt például nyilvánvaló, hogy ha ilyen lesz a jövő, akkor az életminőségbeli romlásokat fog magával hozni, ami szomorú, de ez van, és marad a túlélés. Többen fognak meghalni ma gyógyítható, vagy jobban kezelhető betegségekben, nem azt eszünk majd, amit akarunk stb., de nem először lesz ilyen az emberiség történetében, és nem is olyan régen volt a 20. század eleje, amikor 35-40 év volt a várható élettartam.

 2. Nagyon szép ami le van írva, de sajnos én már nem tudok hinni benne.
  Nem tudom milyen Homo sapienseket ismersz te, hogy ilyen optimista vagy, de ezek szerint én bizonyára egy másik alfajukba botlok nap mint nap.

 3. 1: marad a túlélés ? És mi a víziód ? Egy konténer konzervet fogsz csócsálni egy pincében, és mikor jössz majd ki ? Ki fog közben civilizált világot teremteni, mire a konzerved elfogy ? A bankárokra vagy a politikusokra hagyod ezt a feladatot ? Aki túlélni akar, de tenni nem akar érte semmit, az minek vágyik túlélésre ? Mitől kapnak értelmet túlélő napjai értelmes, segítő, teremtő tettek nélkül ? Fegyverrel nem lehet teremteni semmi mást, mint félelmet…Ezek bennem is mindíg felmerülnek, amikor megy a nagy jövő feketítés. A kisfiam esténként azt mondja, hogy fél a sötétben (7 éves), én mindíg elmondom neki, hogy a világon egyetlen dolog van, amitől félni kell, és az az emberi ostobaság és hülyeség, mert minden más összhangban van az élettel 🙂

 4. 3. A félelem teljesen természetes érzés és a túlélés záloga. Ostoba vagy, ha arra tanítod a fiad, hogy ne féljen semmitől.

 5. 4: ostoba maximum Te vagy, mert osztogatod itt a jelzőket meggyőződés nélkül, de Te biztosan tudod magadról, hogy okos vagy, igaz ? Ha ilyen könnyen ostobázol, akkor miért álnéven írkálsz nagyokos ??? Így kényelmes, ugye ??

 6. 5. Nem személyeskedésnek szántam és nem tartom különösebben okosnak vagy ostobának magam. De. Ha a gyerek nem fél, akkor oda megy idegenekhez, játszik a tűzzel, fegyelmezetlen, kiszalad a kocsi elé, harapós kutyákat simogat, beszól bárkinek, nem tanul mert tök mindegy, cigizni fog, esetleg drogozni is, stb. Azt próbálnám írni, hogy a félelem nem rossz dolog, csak ha lebénít minket, (de az már a rettegés, pánik, tudomis én mi) egyébként a barátunk és még egyszer mondom a túlélést segíti. Ezt gondold át. Egyébként meg te tudod, nekem mindegy. A jövő eljön és olyan lesz amilyen ha félünk tőle, ha nem. Én nem a paradicsom eljövetelére készülök az biztos, legfeljebb kellemesen csalatkozom.

 7. Az Emberi természet az én véleményem szerint is alapvetően jóra törekvő, azok nem, akiket tartósan és módszeresen kondícionáltak ez ellen. A világ feszültség gócaira vezényelt barbárok lassan évszázados elembertelenítési műveletek végtermékei, és addíg hozzák viszik ezeket ilyen helyekre, amíg van bőven olaj, és munka nélkül lehet bármit megvalósítani az energiahordozó energiáját felhasználva, de ez a világ most gyorsan változik, mert olaj nincs tőbbé, azt elherdálták. A pénz szerepe és feladata jelen társadalmunkban szerintem az, hogy olyan, egyébként emberileg és tudásilag teljesen alkalmatlanok ragadják kezükbe a társadalmi-gazdasági irányítást, akiknek mindössze kapzsisága és tülekedő képessége kimagasló. Ahogy fogy a könnyű energia, ezek a barbárok szerintem szükségszerűen hátrébb szorulnak, és szerintem is lesz esély egy anyagiakban jóval szegényebb de emberileg sokkal élhetőbb jövő megépítésére, de kulcs fontosságú, hogy fizikai munkavégzésre hajlandó emberek lesznek csak képesek ezt megvalósítani, akik a kezüket is hajlandóak összesározni, ha a szükség úgy kívánja.

 8. Köszönöm az írást, valami hasonlóra számítok(remélek) én is, jó volt olvasni, hogy más is lát reményt a jövőt illetően, ami talán nem is olyan sötét!

 9. 5 – Hollósy Szabolcs & solouse:

  Itt az „ostoba” jelző nem egy rosszindulatú szitokszó, hanem egy elképzelés minősítése kifejező módon. Nincs ok a sértődésre. Különben félreértésben vagytok. Nyilván nem arra gondoltál, hogy a gyereked nyugodtan menjen be egy égő házba, vagy ugorjon le a 3. emeletről, hanem a társadalmi konfliktusokra, ahol valóban okosabb felvenni a „harcot”.

  9:
  Remény természetesen van, „mindössze” a nyersolajra felépített, rendkívül kényelmes élet fog biztosan eltűnni. Ha neked megfelel az éjjel-nappali robotolás, és az egyetlen „szórakozás” amikor halál fáradtan beszédülsz a nőd lábai közé, akkor OK. Ennél többre ne számíts.

 10. 3:

  A túléléshez eleve teremtő tettek kellenek. Lehet, hogy lenne egy időszak, amikor tényleg csak vhol elbújva a túlélésre látszik az ember, de annak célja, hogy x idő múlva teremtő életet élhessen.
  Én általában nem értek egyet azokkal a világvége jóslatokkal, amik itt elhangzanak, de azok nagy részénél ,ha bekövetkeznének, akkor bizony lenne olyan időszak, amikor csak túlélésre lehet játszani. Ha nekem van földem, amivel el tudom látni a családomat, akkor is előfordulhat mondjuk egy fél év, amíg nem terem semmi, erre lehet készülni.
  És bizony azt is figyelembe kell venni, hogy nem mindenkinek lenne földje, vagy nem mindenki ismerné el a korábbi tulajdonjogokat, vagy nem tudnának a földdel mit kezdeni, és a túlélésre, családjuk túlélésére csak az marad neki, ha elveszi másoktól azt, amit azok megtermeltek. Így ha erre nem készült az ember, akkor a földjével kitörölheti, bár kétségtelen, hogy erre tökéletesen felkészülni nem lehet.

 11. No végre, János legalább olvasta az Underminers-t Keith Farnishtől.
  Azzal egészíteném ki, hogy aki bicilivel jár, spórol az éttermesdin, világításon (gyertya), gázon, elektromosságon, utazáson az már eleve Underminer.
  De van egy rossz hírem:
  nem csak az olajra épített kényelmes életnek lesz vége, hanem kb az egész bioszférának.
  És mindez kb 1 évtized alatt végbemegy. Ez hihetetlenül gyors, mondani szemvillanás.
  Most képzeljük el, hogy a Holdról nézzük a földi eseményeket:
  egyre nagyobb hurrikánok, tájfunok szelik át az északi féltekét, a nagy gazdasági növekedés gyorsításban kiirtjuk a megmaradt esőerdőket, kifogjuk a maradék halakat, leöljük a maradék afrikai emlősöket, eltűnik az északi- sarki jégtakaró, egy- két metánkitörés, növényzet és állatpusztulás az északi kontinensek belsejében aszályok miatt, bumm- eldurran egy- két atomfegyver, eltűnnek a Himalája gleccserei, még egy- két atomfegyver eldurran és végül a déli félteke is eléri az új hőmérsékleti ekvilibriumot, Ausztrália teljes sivataggá válik, Új- Zéland meg kiégett szavannává.
  Plusz leolvad 400+ atomreaktor. (Paks vészleállás utáni hűtése 90 óráig biztosított)
  Vége a történetnek.
  Két dolog akadályozhatja meg:
  1) azonnal nekilátunk minden atomreaktor leszerelésének
  2) leszerelünk minden atomfegyvert

  * és elkezdjük lebontani a végtelen növekedésre épülő pszichopata, természetellenes, (ön)gyilkos ipari civilizációt

  És ebben az esetben „csak” a klímaváltozást kéne túlélnünk…

  https://robertscribbler.files.wordpress.com/2015/01/petm_vs_modern_emissions.png

  Lehet a Bibliával példálózni, van is benne sok igazság, de azért ne felejtsük el, hogy emberek írták, maximum párezer éve.
  Ezekkel szemben többtízmillió éves folyamatokat indítottunk be az ipari civilizáció révén 150 év alatt

  Hihetetlen, hogy még mindig csak az emberekkel foglalkozunk.
  Könyörgöm, 1 faj a többmillióból!! Aki azt hitte mindennél különb

 12. A saját művelésű föld, a gazdálkodás nagyon jó gondolat, én is ezt teszem, örülök a két kezem gyümölcsének, támogatom vele gyerekeimet is, önbecsülést ad, szolgálja az egészséget, és jó életérzést generál.
  De a jövőbe nem szeretek nézni, mert a világ olyan úton halad, hogy ez, mint megoldás már nem elképzelhető.
  Egyrészt az ország úgy van betagolódva a fennálló világrendbe, hogy abból nem válhat ki, nem élhet függetlenül, mintegy Robinsonként a saját lakatlan szigetén. Ezt is megtárgyaltuk itt sokszor, aki ma lemarad a gazdasági versenyben, az abszolút reménytelen helyzetbe fog kerülni, még kevesebb eszköze marad, hogy ellenálljon a külső gazdasági és politikai kényszereknek, lesüllyed a legmélyebbre.
  A másik probléma az, hogy az emberiség létszáma sokszorosan meghaladja azt a szintet, ami valamikor naturális gazdálkodással ellátható volt.
  A mai népesség csak a modern ipari termékekkel biztosítható mezőgazdasági módszerekkel tartható fenn. Szóval ez a saját magamnak gazdálkodok módszer világszinten már csak kevesek kiváltsága lehet, de ha tovább nő a népesség, akkor már ennek is rezeg a lába…
  Tudom, ez még vitatott téma, de pontos elemzések erre vonatkozóan szerintem nincsenek, főleg egy energiaválságot is belekalkulálva. Aki ezt a szcenáriót alapból tagadja, az azt tagadja, hogy létezik olyan elvi határ a népességben, amelyet a föld forrásai már nem tudnak eltartani. Pedig a kérdés legfeljebb az lehet, hogy ezen határ alatt, vagy fölött vagyunk?
  Ha fölötte, akkor nagy bajban vagyunk. Ha alatta, akkor kérdés, hogy megállítható-e a népességnövekedés időben. Ha igen, akkor jöhetne a fent vázolt út, amennyiben az egész világ a nagyhatalmakkal együtt rávehető erre, lemondva a mások forrásainak elrablásáról.
  Na, ez utóbbi tűnik a legreménytelenebbnek. 🙁
  Egy nagyhatalom logikája felől közelítve a lehetőség az, hogy asszisztáljon egy olyan folyamathoz, amelyben így- vagy úgy elpusztul a fenntarthatatlan népesség, lehetőleg nem a saját, miközben meg kell szerezni a források minél nagyobb részét, amely felett még nem rendelkezik.
  Semmiképp nem választ olyan utat, amelyben megkérdőjeleződhet jelenlegi pozíciója a világban, amely akár a legkisebb esélyt is megadja annak, hogy hatalomvesztés következzen be, és mások föléje kerekedhessenek.
  Ez a filozófia viszont el is dönt mindent, mindegy, hogy a többiek mit akarnak. És sajnos ez az irány látszik érvényesülni.
  Ezt megtörni, na, hát ez egy emberes feladat, amiben kis országunk jelentéktelen befolyású.
  Egyébként én Tibor bá’ írásaiból is azt veszem le, hogy attól, hogy valaki készül, még bőven kieshet a rostán, viszont aki nem, azt garantáltan kiselejtezik az első hullámok, és ha lesz túlélő, bármilyen kevés is, az valószínűleg azok közül lesz, akik minden eshetőségre felkészültek, amire tudtak. Az önellátásra való készülés, a saját föld mindenképpen egy jó pont…

 13. 13:
  Így igaz, a szelektálás első hullámában azok vesznek el, akik semmire se készülnek fel. A többiek kapnak még egy kis időt, ami alatt ki lehet tapogatni a helyes túlélési irányt.

 14. Szerintem is lesz egy időszak, mely elég nehéz lesz.
  Szerintem az a gond hogy a jelenlegi társadalmunk nagyon bonyolult összefüggéseken alapszik, és a függési viszonyok érzékenyek. Elég csak ha megbillen az egyensúly olyan mértékben, hogy ne álljon vissza nyugalmi állapotra, olyan láncreakciót indít, hogy felborul minden. Igaz a rendszereknek van tehetetlensége, és lehet korrekciót csinálni. Jelenleg szerintem már nincs egyensúly, és a pénznyomtatással, gazdasági növekedésnek mondott hazugsággal próbálják egyensúlyban tartani a rendszert. Látszólag ez sikerül is.
  Van kegyér a boltban, van orvosi rendelés stb.
  Viszont ha a korrekció sem segít, ez beindít egy láncreakciót. Ehhez hozzá kell tenni az emberi egót, mely azon nőtt fel a mai társadalomban, hogy az élethez az kell hogy vegyél meg mindent amit a boltban eléd tesznek. (tisztelet a kivételnek)
  A felhalmozás elértéktelenedése az egónak nagyon nem tesz jót. Azt érzi elvesztett valamit, pánikba esik.
  A társadalmi, gazdasági háló zavara, és az emberekben kialakult pánik öngerjesztő negatív visszacsatolással el fog jutni egy nyugalmi állapotba, ahol kevesebb függési kapcsolat lesz, több helyi, és közösségi kapcsolatrendszerrel. Az hogy az egyensúly milyen életminőségnél áll be, az csak azokon múlik, hányan nem estek pánikba, és ismerik fel feladatokat.
  Az egyensúly szintje lehet hogy háború, és a bunker konzervvel, lehet a helyi közösségek összefogása, lehet önkényuralom.
  De az egyensúly ismét beáll, és a komplexitás ismét emelkedni fog.
  Az emberi fejlődés a komplexitás növekedése. Viszont nem mindegy a kiindulópont.

  Van esély emberi társadalomra, de ez a jelenlegi fejlődési szinten nem lehet meglépni.
  Pontosan az összetett függőségi rendszer mellett, az alapelveket kellene módosítani. A komplexitást csökkenteni, a rendszer stabilitásának megőrzésével nagyon nehezen lehet (visszafejlődés).

  Ha minél több ember ébred rá hogy a jelenlegi rendszerben az alapelveket nem lehet átírni, igényelni fogja a változást. Az egyensúlyt a változás igénylése is boríthatja.
  Pl: Érdektelenség a jelenlegi politikai felállás iránt, tudatosság emelkedése, társadalmi ellenállás, mások felvilágosítása, szeretet a gyűlölet helyett, stb.
  Aki itt regisztrált, azok szerintem már ebben a fázisban vannak, még ha nem is egyezik minden álláspontjuk.

  Szerintem az emberek mind több felébredése fogja borítani az egyensúlyt.

 15. Egy jehovista prospektus képeit láttam magam előtt, mikor elolvastam ezt a posztot. Hát János, sajnos nem találtad fel a spanyolviaszt. Akik itt „vészmadárkodnak”, azok közül sokan már most is úgy élnek, mint ahogy leírod, a kettő nem zárja ki egymást. A salak meg nem ide írogat. A te kiindulópontod, hogy ha feléltük a lopott vagyont(olaj), semmi probléma, összehúzzuk magunkat és elleszünk utána zsíroskenyéren is. De mi a helyzet a lopás után járó büntetéssel(klíma)? Lehet itt gondozni szorgalmasan a kerteket, aztán ha nyáron a 60 fokban kisül minden, bele is szarhatunk a közepébe. A rendszer olyan, hogy egyre nagyobb büntetésekkel torolja meg az elhajlásokat, amiket eddig elkerültünk cselszövéssel. A végső büntetés a teljes pusztulás, mint ahogy a rákos sejt sem tud a szervezet keretein túllépni, hiszen az a létalapja.

 16. A vázolt jövő kísértetiesen hasonlít ahhoz, amit Erdélyi falvakban láttam. Lehet, hogy nálunk is már elkezdett így alakulni a jövő?

 17. 17:
  Megosztanád velünk, amit láttál? Nem szoktunk naponta erdélyi falvakba járni.

 18. 17: Én naponta járok erdélyi falvakba, de nem nagyon lehet általánosítani. A szegényebb vidékeken sokan használnak állatvontatású gépeket, kézi erőt. Lehet, hogy szóba elegyednek egymással az utcán, de tudásközpont nincs, iskolák bezárva, kultúra visszaszorulva, fiatalok külföldön/városon. Aki otthon marad, az többnyire nyugdíjas vagy várja a halált.

  Gazdagabb falvakon pedig a ló luxus célokkal van tartva, vagy csak üzletelnek vele a cigányok(és nemcsak). Többnyire kis traktorokkal nyomulnak az emberek, próbálják bővíteni a tehénfarmjukat EU-s pályázatok segítségével és minden munkát géppel végeznek

  VAGY

  egyre többen vannak, akik városi életet élnek falun is. Fűnyíróval nyírják a füvet és beledobják a kukába (…) és kiülnek sörözni meg grillezni.
  A régi jó dolgok kb. 10-15 éve kezdtek eltűnni.

 19. 19. És még azt tegyük hozzá, hogy az elcigányosodás ugyanakkora probléma, mint itt. Az öregezés, bestiális agyonverések oda is kezdenek beszivárogni, de nem öltött még olyan elviselhetetlen mértéket, mint a csonkahonban. A román rendőrség az ittenivel ellentétben sokáig nem bánt velük kesztyűs kézzel még a módszerváltás után sem, de ez már a múlté, a mocskos liberalizmus ott is ugyanazt műveli.

 20. Tibor, az ajánló lemaradt az elejéről, kérem egészítsd ki vele. Köszönöm.

 21. 19:
  Európa ilyen szempontból már elég reménytelen helyzetben van. Lassan mindenki elszakad az alapoktól, egyre kiszolgáltatottabbá válik. Az igazi ősi emberpróbáló életforma már legfeljebb az oroszoknál található meg Szibériában.
  Nemrég tallózgattam a témában, és néhány videót találtam, ami mutatja, hogy ott még képesek megélni az emberek magukra utalva.
  Sőt, ennek még vonzereje is van, meglepődve láttam, hogy a tajga közepén még amerikai fiatalok is vannak, akik képesek ezek között a primitív körülmények között is ténykedni, rénszarvas farmot létesítenek a helyi bennszülöttek segítségével. Szóval létezik még kalandvágy is!
  A helyszín a Köves-Tunguszka környéke. A videó készítője egy városi értelmiségi, aki kalandozott egyet a tajgán, és beleszaladt az amerikaiakba akik ott laknak primitív „izbuskájukban” (kunyhó). A 2,5 perc környékén mondja is, hogy őszintén szólva nem számított rá, hogy itt amerikaiakkal találkozik.
  http://www.youtube.com/watch?v=o6gimzmAbdA
  Na, egy itt élő embernek sokkal nagyobb túlélési esélye van, mint itt bárkinek…

 22. 22:
  Ajánlás könyvek elején szokás, nem posztoknál, ez az oka a „lemaradásnak”. Ha már itt tartunk, hadd jegyezzem meg, hogy fogalmad sincs a magyar fogalmazás szabályairól. Mondatok után nem teszünk 3 pontot. A kérdőjelek, felkiáltójelek közvetlenül a szó után jönnek, nincs térköz. A bekezdések között egységesen van sorköz. Ezen kívül rengeteg helyen írtál össze szavakat, ami a németben szokás, nem a magyarban. És persze volt néhány helyesírási hiba is. Javaslom egy helyesírási program felrakását a gépedre.
  + Itt Tibor bá’ vagyok, nem „Tibor”

 23. hubab szerint:

  Nem akarlak lelombozni, de a metánraktárak hol is találhatóak…
  Sajnos őket fogja elsőként elkapni, amit a gyilkos Matrix okozott.

 24. 25:
  Szerintem nem itt jelentkezik legsúlyosabban a változás.
  Az üvegház gázok nem ott fejtik ki hatásukat, ahol felszabadulnak, mert azokat a légáramlatok azonnal homogenizálják a föld légkörében. Sőt, itt talán még enyhíti a klíma által okozott problémákat a melegedés, és az itt élőknek bőven van terük az észak felé húzódásra országhatárok átlépése nélkül.
  Azok lesznek a legproblémásabb helyek, ahol a sivatag elnyeli az addig termékeny országok területét.

 25. „It all began with a series of low concussions…. No animals have survived and all the crops are long gone. Soon, all the trees in the world will fall.”

  Kb ez várható egy 50 Gt metán- kitörés után egy évvel

  The Road: Cormac McCarthy könyve alapján

  http://youtu.be/x6arDlAAF4Y?t=2m53s

 26. János leírt mindent.Nagyon figyelemre méltó írás,és köszönöm Tibor bának hogy megosztotta.

  A félelemről annyit írnék,hogy na azt nem szabad.Az éltetni az egész rendszert.Ha félsz,akkor vége mindennek.Ezt megtanultam.

 27. Egyáltalán nem értetted meg hogy miről szól az egész. Nem vizionálásról vagy várakozásról van szó, hanem arról hogy bármikor bármi megtörténhet. 2 éve ki gondolt volna arra, hogy Ukrajnával ez fog történni? New York-ban nem gondoltak arra néhány éve, hogy a hurrikán egészen felmegy hozzájuk is, aztán üresek voltak a boltok, még vizet se lehetett kapni napokon át, nem hogy üzemanyagot. Tornádók, viharok, áramszünetek is vannak, elzárhat egy települést a hó, vagy a hóban elakadhat a jármű. Nem beszélve az egyszerűbb dolgokról, mint például hogy valaki lebetegszik vagy amiatt veszíti el a munkahelyét hónapokra. Olyankor nagyon jól jöhet a tartalék.

  A prepperkedés szó Amerikából ered, de a felkészülés és az előrelátás azok magyar szavak. A nagy öregek elmondhatják hogy a tanyájukon volt ásott kút, hogy mindig volt a kamrájukban fél évre elegendő füstölt hús. Az idős vidéki embereknél ez volt a szokás, gondoltak a jövőre. Az csak a városiaknál divat, hogy bevásárolnak 2-3 napra aztán ha néhány napnál tovább tartó baj van, akkor széttárják a kezüket.

  A vetőmag érdekes dolog, de nem mindenki abban gondolkozik. Az önellátás és a prepperkedés nem ugyanaz. Beletartozhat az is, de nem feltétlenül.

  „Mi a helyzet például a cukorbetegséggel, erre fel vannak a prepperek készülve ?”

  Az egy betegség. Talán inzulingyártást kellene a preppereknek tanulniuk? Ez azért elég szélsőséges gondolat. Agyműtétekre sincs felkészülve egy prepper, de ezek szerint arra is kellene? Vagy ez vicc volt?

  „hova fognak menni inzulinért a túlélők”

  Régen hová mentek? Régen nem voltak betegségek, csak most? A cukorbetegségre azért hajlamosak az emberek, mert jóval több a cukros étel, el van hízva a társadalom és mozgáshiányos. „Mad Max” világban nem hiszem hogy mindenki két pofára zabálja majd a cukorszirupos tortát.

  „Az életet akarják túlélni!?”

  Nem, hanem egy néhány napos, vagy hetes áramszünetet. Vagy egy fél éves munkanélküliséget. Esetleg egy olyan szélvihart ami elviszi a tetőt. Egy 10 napon át tomboló hóvihart.

  „Biztos, hogy töviről – hegyire jól kigondolták, apró részletességgel ezeket a képeket?”

  Csak az biztos hogy nem erről szól a prepperkedés. Elég értelmetlen ilyesmiket emlegetni, arra készül fel valaki amire lehet, a lehetetlenre nem lehet. Ha tegyük fel elfogy az olaj, akkor meg lehetne azt mondani, hogy a prepperek ostobák, mert nem tudnak levegőből benzint gyártani? Van amit nem lehet megoldani.

  „Az nem élet, hogy a „kis család” reszketve eszi a konzerveket az odújában…”

  Mert az 1-2 hétig nem lehetne kibírni? Miért is nem? „Odúkról, bunkerekről” egyetleg topic van a fórumunkon. Nagyjából szerintem a 620 fórumozóból egyetlen embernek sincs kimondott bunkere. Úgyhogy a cikk íróján kívül nem hiszem hogy ez elterjedt ábrándozás lenne.

  „addig csak ez a világvége – és Jézusváró”

  A „világvégét” senki se várja. Azzal van tisztában mindenki, hogy megtörténhet egy kisebb vagy egy nagyobb társadalmi vagy gazdasági megroppanás. Volt már olyan a történelemben, nem is egyszer.

  „Kaptam is letolást érte rendesen”

  Azt kétlem, talán inkább volt aki nem értett veled egyet. Előfordul, mivel ahány ember, annyi szokás. Inkább arra kell gondolni, hogy ha valaki egy kis vitától is megretten, megrémül és megsértődik, akkor az hogy akar másokkal összedolgozni, ökofalvat létrehozni, másokkal együtt vetni-aratni. A csapatmunka egyik lételeme a hozzáállás másokhoz, a helyzethez, elfogadni a másik ember véleményét, még ha nincs is egyetértés. Egy fórumon mindenkinek eltérhet a véleménye, győzködni se kell senkit, meg kell hallgatni a másikat, és nyugodt fejjel lehet kitárgyalni a dolgokat.

  „ezért aztán a feszültséget a túlélősdi fantáziálgatásokban éli ki…”

  Mi abban a fantázia, hogy legyen 20-30 konzerved arra az esetre, ha jönne egy komolyabb, napokon át tartó hóvihar? Aki vesz egy tűzoltókészüléket, az vajon arról fantáziál hogy majd leég a háza? Vagy egyszerűen csak ésszel előrelátóan cselekszik?

  „ahol ezt a sok fórumos baromságot el lehet felejteni…”

  Nem értetted meg a fórum lényegét, akkor pedig szerinted az rögtön baromság, meg a 620 beregisztrált tag is mind bolond, meg őrült? Miért? Csak mert nem bólogattak azonnal, mikor írtál valamit? A fórum nem arról szól hogy mindenki tapsikoljon. A fórumon meg lehet beszélni hogy kinek milyen ötletei vannak, ki-mire gondol, kinek mi a véleménye. Barátságok alakultak, sokan elismerést kapnak a többiektől, ha valamit sikeresen véghezvisznek. Persze aki lenéz másokat, megsértődik, az valószínűleg nem vívja ki a fórumozók barátságát. És a cikket olvasva úgy vélem hogy erről lehet szó.

  „A birtokos nemcsak a szülőföldjén dolgozik, hanem a társas kapcsolatain is. Mindennap!”

  Aki egy Internetes fórumon se tud kijönni másokkal, az nem tudom hogy fog napi szinten egy csapatban dolgozni másokkal.

  „Most a világvége és a második eljövetel van napirenden.”

  A világvége nincs napirenden. A fórumunk nem arról szól. A világ legnagyobb prepperfórumán volt egy felmérés. Összesen 4% írt világvégéről. A mi fórumunkon valószínűleg 4% sincs aki világ végéről beszélne.

  „mert ez a világvége – várás egészen elképesztő”

  De ki várja azt? Nálunk a fórumon szerintem senki.

  Elég érdekes hogy egy tanult ember a legegyszerűbb dolgokat sem érteti meg egy fórumon. Megsértődik, aztán ír egy olyan cikket, előadásjegyzetet, vagy bármit, aminek a valósághoz abszolút nem sok köze van.

  Túlélő/TMIB
  http://magyarprepperforum.org/

 28. 29 -Túlélő:

  A poszt ezzel a figyelmeztető mondatommal nyit: „János különös módon fejti ki igen egyéni gondolatait, adja tovább mondanivalóját.” Aki ezt a mondatomat nem értette meg, az te vagy. János öntörvényű és egyénileg jár az agya. Csodálkoznék, ha válaszolna a hozzászólásodra. Különben nézeteddel egyetértek.

 29. Elnézést, csak megkavart a dolog, hogy tulajdonképpen ki írta a cikket. 🙂 A hozzászólásom neki szólt, bár szerintem sem fog választ írni rá.

 30. 3. Miért ne ehetne valaki konzervet? Eláll 100 évig, és a többség most is félkész ételeket eszik.

  Ki mikor jön ki? Pincékről nem beszélt az első hozzászóló. És nem mindegy? Egy tornádó néhány órán át tarthat. Hurrikán néhány napos, ahogy a hó is néhány napra zár el településeket. Az áramszünetek néha 1 hétig is eltartanak. Azt akarod mondani hogy valaki nem bírna ki a nappalijában 1 hetet vízzel és konzervvel?

  Tényleg, ha nem kell a konzerv, akkor télen a -20 fokban hová veted a magokat?

  A civilizáció mitől dőlne össze hogy újra kéne építeni? 1 hurrikántól? 1 olyan földrengéstől ami 5-10 kilométeren pusztít? Még a Fukusima-i ügy után se kellett civilizációt újraépíteni. Japán most is létezik.

  „A bankárokra vagy a politikusokra hagyod ezt a feladatot?”

  Miért, aki nem készül semmivel és semmire, az kikre bízna feladatokat?

  „Aki túlélni akar, de tenni nem akar érte semmit, az minek vágyik túlélésre?”

  Ezt nem tudom mire írod, mert attól hogy valaki nem gyűjt magvakat, de gyűjt minden mást, arra miért kéne azt mondani hogy „nem tesz semmit”? Tesz, csak nem a szántásra-vetésre helyezi a hangsúlyt.

  „Mitől kapnak értelmet túlélő napjai értelmes, segítő, teremtő tettek nélkül?”

  Miért, akinek nincs gabonája, az már segíteni se tud másoknak? Vagy ezt hogy érted?

  „Fegyverrel nem lehet teremteni semmi mást, mint félelmet…”

  Ez külön vicces. Fegyverrel biztonságot is lehet teremteni. Sajátot, családot. Védekezést. A gyümölcsösöket és veteményeseket meg már most is letarolják bűnöző tolvajok, mivel fogod majd megvédeni a veteményesed ha beüt majd valami katasztrófa?

  „Ezek bennem is mindíg felmerülnek, amikor megy a nagy jövő feketítés.”

  Nem megy. Annyira elképzelhetetlen hogy valaki munkanélkülivé váljon? Miért is? Az egy SHTF helyzet. Egy olyan szituáció amiben jó ha van tartalék élelem, mert annyival is kevesebbet kell költeni. Ha nincs fizetés, jól jön a tartós élelmiszer.

  „a világon egyetlen dolog van, amitől félni kell, és az az emberi ostobaság és hülyeség, mert minden más összhangban van az élettel”

  Egy természeti katasztrófának nem sok köze van az emberi hülyeséghez. A munkahely megszűnésének se. Az áramkimaradás is történhet széltől, nem biztos hogy emberi hülyeség okozza. A baleset is történhet véletlen miatt, nem minden esetben emberi ostobaság okozza.

 31. A következő gondolat, hogy aki városban lakik néhány négyzetméteres kerttel, vagy egyenesen egy kis lakásban kert nélkül, azt mit csináljon a vetőmagokkal? Ha valakinek nincs pénze és lehetősége hogy tanyára költözzön, akkor annak a vetőmag nem túl hasznos dolog.

  Ha egy prepper csak néhány napos, néhány hetes, vagy talán néhány hónapos vészhelyzetre készül, annak minek vetőmag? Az arra számít hogy egy rövidebb időkeret után minden helyreáll a normális kerékvágásba.

 32. Elcsodálkoztam, hogy mégiscsak válaszolnom kell rá…bár szerintem nem érdemes.

  Kinek mi jár a fejében, arra fogékony, azt hallja meg az anyagból, ezért aztán nem a teljes anyag mondanivalóját látjátok (ami egyáltalán nem a földművelésről szól !), hanem, ami úgy általában – napi szinten foglalkoztat !

  Pár év múlva – lenyugodva visszanéztek majd a mostba, mit fogtok érezni ? Félelmet, reszketést, poklot ? Azt a kis belső apokalipszist, ami már itt van a mában ? Öröm, szabadság, boldogság, alkotás…ezek vannak még egyáltalán ?

  Amikor internetes fórumon arról kell beszélni, hogy „nem lesz mindig munkahely meg kánaán”…jó napot kívánok, ez Magyarország ! Itt ez a helyzet a privatizáció óta !

  Nemcsak Jánosnak jár egyénileg az agya. Nem igényeljük már egy ideje másoktól a keserédes anyatejet, mely gondolatbűnöktől – hej, de édes. Persze, azért kíváncsi vagyok rá és – titkon örülök, hogy lassacskán a túlélők rájönnek, hogy minden napnak megvan a maga baja és szép lassan visszatér az életük a normál gondolkozásba.

  Azért kaptam a letolást, „mert nem látom a fától az erdőt, esetleg úgy is mondhatnám: mégis milyen kecske” és számos olyan személy van az országban – akik mérgezik a környezetüket. Várják, mint zsidók a messiást, cikkeznek róla néhanapján.
  Hé emberek, még (van) é(te)lünk !

  A „mi lesz ha” egy szellemi tömegtermék. Keresett divatcikk.

  Nővel, gyerekkel rendelkező férfiaknak fórumokon pl. arról kell beszélniük, hogy amikor leesik a lovak szügyéig érő hó, akkor mit kell csinálni… Ez már kiverte nálam a biztosítékot.
  Na, ilyenkor szépen elő kell venni a videjókazettát és megnézni a River Cottage vagy a Bear Grylls ide vonatkozó részét…ááá 🙂

  Tisztán fénylő gondolatokat kívánok Mindannyiótoknak ! Ragyogjatok, mint a csillagok százezrei a sötét magyar éjszakákban !!!

 33. Olvasom Tibor bát egyik este itt Nicaraguában a szúnyoghálónk alatt az ősrégi 6+ éves mobiltelefonon feedolvasójából, erre mit látok ennek a bejegyzésnek a végén? 🙂 Saját magamat idézve, olyan régről, hogy már alig emlékeztem. 🙂 Azt hiszem ez a szarkupacos dolog Laoszban történt, ahol emberi és állati ürülékekből előnyert gázzal főztek. 🙂 De igazából még most sem vagyok benne biztos. 🙂

  Jó írás és jó volt ilyet is látni Tibor bá’ blogján! Azt, hogy kinek van igaza, most hagyjuk, az idő majd úgyis megmutatja. Nekünk csak arra kell figyelni, hogy hogyan éljük a napjainkat, elsősorban a mát, és hogyan várjuk a holnapot. „Hope for the Best. Expect the worst.” 🙂 Vagy inkább „Open for the best…”

  Ha hazaértünk első dolgom lesz megépíteni a komposztvécét, aztán ha jön a tavasz, meglátjuk, mit lehet kezdeni egy aprócska zuglói kertben a ház mellett. Arról van valami infó valahol, hogy mely zöldségeket lehet szmogos, városi levegőben termeszteni anélkül, hogy magukba szívják azt a sok mocskot a levegőből? Csalánról, gombáról hallottam, hogy nem jó szedni forgalmas utak mellől, de mi a helyzet a veteményeskerttel?

  Magok: János, a magbörzéről ugye már hallottál? A főszervezőjével három évvel ezelőtt teljesen véletlenül találkoztunk Indiában, Udaipurban, aztán egy napot együtt lógtunk, úsztunk a tóban, jó arcok nagyon a párjával! Aztán egy évvel később láttam újra egy videóban, ahol az első hazai Magbörzéről beszélt. 🙂 Gondolom azóta is megrendezik minden évben. Tavaly pedig jártunk Új-Zélandon egy olyan permakultúrás farmon, ahol magbankjuk is volt és direkt a magjáért termesztettek egy csomó mindent. Ez sajnos akkor nem került bele az útinaplóba, mert azokban a hónapokban besokalltam az írásból, és azóta se volt időm ezt pótolni, de majd otthon, talán egy könyv formájában! 😉

  Ha hazaértünk, következő tavasszal, vagy akár még talán idén ősszel szeretnék szervezni egy kerékpártúrát, ami végigjárja Magyarország ökotanyáit, közösségeit. Még anno indulás előtt letöltöttem egy ezeket összehasonlító szakdolgozatot, amit nemrég megtaláltam az e-könyv olvasónkon. 🙂

  Apropó, komposzt és e-könyvek! Andy Weir The Martian című, először ingyenesen letölthető indie-regényként megjelent könyvét olvastátok már? Tudom, elsőre úgy tűnik, egy ilyen Marson játszódó sci-finek semmi köze a komposzthoz és a fenntarthatósághoz, pedig nagyon is van! És remek, izgalmas olvasmány, ha ki akartok szakadni a geddonvárás aggodalmaiból, vagy télire, mikor nincs mit csinálni a kertben! 😉

 34. 34. „és szép lassan visszatér az életük a normál gondolkozásba”

  Mikor nem volt olyan? Én ugyanúgy megveszem az olcsó DVD-ket, mint az iránytűt. Dolgozom, élem az életem. Mi abban a nem normális? Hogy néha félrerakok pénzt, vagy veszek valami hasznosat? Mi mást kellene tennem azzal a kis pénzzel amit megkeresek? Igyam el? Kezdjek el dohányozni? Dobáljam nyerőgépbe? Mások azt teszik, de tényleg az az okos dolog?

  „A “mi lesz ha” egy szellemi tömegtermék. Keresett divatcikk.”

  Nem, azt úgy hívják hogy bármi megtörténhet és bármi meg is történik. Csak azért mert még nem égett le a házad, attól még vehetsz egy poroltót. Mert mi lesz ha meggyullad valami? Előrelátás, okos döntés. Mi lesz ha munkanélküli leszek? Voltam már. Nem elképzelhetetlen dolog. Vajon ostobaság saját tapasztalatokra alapozva enyhíteni a bajt? Miért?

  „Nővel, gyerekkel rendelkező férfiaknak fórumokon pl. arról kell beszélniük, hogy amikor leesik a lovak szügyéig érő hó, akkor mit kell csinálni… Ez már kiverte nálam a biztosítékot.”

  Nem mindegy? Miért fáj az bárkinek? 2 éve nem azon volt az országos gond, hogy leesett a hó, elakadtak az autók, hogy mentek az APC-k kirángatni a járműveket az árokból? Még pintér is szólt hogy mindenki üljön át egy másik járműbe. Miért ne lehetne akkor erről beszélgetni? Ha valaki betesz egy hólapátot a járművébe télvíz idején, akkor az paranoiás, vagy előrelátó? Tavaly karácsonykor meg volt ahol 10 napra elment az áram az időjárás miatt. Akkor most erről tilos legyen beszélgetni?

  Gondolom az sem tűnt fel hogy a fórum 3 részre van osztva és csak az 1/3-a szól ilyen dolgokról.

  „Na, ilyenkor szépen elő kell venni a videjókazettát és megnézni a River Cottage vagy a Bear Grylls ide vonatkozó részét…ááá”

  Vicces a szarkazmus, de csak akkor ha valaki jól használja. Különben csak úgy jön le, hogy valaki nem érti meg hogy mások miről beszélgetnek.

 35. River Cottage. Azt sugallja a nézőnek, amit én itt csinálok a képernyő túloldalán, az eredményeim az másolható, adaptálható.
  Na ez az adaptáció már izgalmas dolog.
  Olvasgatom az öko falurol, a biogazdálkodásról a -saját blog -írásokat. Azzal találkozom rendre, hogy ezerrel ecseteli a gazdálkodása előnyeit és, hogy az milyen jó, majd később kiderül, abból nem élne meg, hanem az internetes munkája az, ami eltartja a családot, vagy szociális háló védi az összeomlástól. Vagy jól tudnak pályázatokat írni és az elnyert pénzek teszik lehetővé a talpon maradást.
  Engem az érdekel, hogy csinálja Mo.-n az, aki adó törvényeket is betartva, bio-öko gazdaságot rentábilisan működtet. Aki ebből, évről évre meg tud élni. Mi volt az induló tőkéje, szellemi és anyagi, és milyen életképes gazdálkodást tudott megvalósítani. A lényeg, átültethető, másolható legyen a rendszer. Elméletekről sokat hallok, engem a gyakorlati megoldások érdekelnek. Elméletet én is tudok gyártani.
  Itt van az alom wc. Van elméleti leírása és gyakorlati tapasztalás róla. Úgy is működik ahogy kell.
  János, el tudnálak képzelni egy facebook csoport moderátoraként.
  A tapasztalatom az, amíg nem nyújtasz az embereknek kész dolgot, addig nem foglalkoznak vele érdemben. Abban a pillanatban, ahogy hiteles, követhető eredményt tudsz felmutatni, adaptálni fogják a nyerő módszert.
  Példa erre a fóliás termesztés. Az egyik faluban mindenki fóliázik, a szomszéd falu meg nyomorog, senki sem fóliázik. Az „egyik” faluban elkezdte egy és a többiek ráláttak, hogyan csinálja és mire jutott belőle. Lemásolták és a falu gazdagodott.
  Nekem ez a példa hiányzik. Az, hogy iszonyú pénzeken létrehozott díszkerteket mutatnak, azt nem fogják másolni. Szép, de másolhatatlan.
  Itt van ez a kiemelt ágyás. Jaj, de egyszerű!
  Azt mondja, csinálunk deszkából kiemelést és teletesszük földdel. Na, ebből készítünk úgy tiz darabot. Mielőtt a földet beletesszük, fóliázzuk ki, de még ez előtt védjük meg a fát a korhadástól. Ki sem számolom, mennyi kétkezi munka, szerszám és mennyi pénz kell hozzá. Az ember egy kiváló másoló gép. Csak a másolható életképes rendszerre vár.

  Azok már jóval kevesebben vannak, akik nem félnek és új utakra lépnek. Az ember már csak ilyen.

 36. Tiszteletem!
  Hadd mondjak valamit:
  Én egy vidékre költözött, régi gazdálkodási formákat űző ember vagyok, állataim és földem van. 6 éve kezdtem el, nem volt egyszerű, és most sem az.
  Egyre nagyobb részét állítom elő az élelmiszernek.
  Hadd beszéljek a „miért”-ről, mert ez a nagy kérdés mindig. Miért kezdtem el…
  Mert ez a rendszer amit most ismerünk, nemsokára tarthatatlanná válik.
  Ha egy motorhoz hasonlítanám, egyre magasabb fordulatszámon, egyre gyengébb kenőanyaggal, egyre korrozívabb környezetben, egyre nagyobb terhelésen LE FOG ÉGNI! (Vagy inkább: le fogják égetni.) Csak a vak nem látja, és nem érzi a kesernyés füstszagot.
  És ha leég… jobb előre elgondolkodni, vajon mit is kellene tenni.
  Aki a kilencediken gondolkodik el ezen a kérdésen, és a lehetőségeihez mérten próbál tenni valamit (vizet raktároz, pár tartós élelmiszert, meleg ruhát, valamiféle sportot űz… és tartja a kapcsolatot a társakkal) az előbbre van, mint aki legyint és azt mondja: „majd a tudósok megoldják”
  Kinek fáj, ha valaki prepperkedik? Kinek árt vele? Ha csak hobbynak vesszük is, HASZNA van. Egyetlen káros mellékhatását sem ismerem.
  Akinek meg sem fordul a fejében egy esetleges rendszer összeomlás lehetősége, és az arra való felkészülés, annak már sikeresen átmosták az agyát a „valóvilágok” és a „mónikasók”.

 37. 40: Ebben teljesen egyetértünk, és azt hiszem itt a többség nevében beszélhetek.

  Lekvár! Engem nagyon érdekel, hogy hogyan csinálod! Egyrészt az a része, hogy konkrétan milyen gazdálkodási formákat űzöl és azokat praktikusan hogyan oldod meg.

  Másrészt az is nagyon érdekelne, hogy ezt hogy finanszírozod. Volt elég félretett pénzed? Van független kereseted? Vagy van annyi bevétel ebből a gazdálkodásból, ami elég?

 38. Tiszteletem!
  Először a financiális hátteret:
  Feleségem hozza haza a rezsire való színes papírokat. Én itthon viszem a „gazdaságot”
  Neki rugalmasabb a munkaideje, közelebb dolgozik… ezért.
  Mindketten magasan képzett emberek vagyunk, feleségem többdiplomás pedagógus.
  Adunk el kecsketejet, sajtot, tojást de csak a felesleget. Nehéz a teszkóval konkurálni, az embereknek arra van pénzük. Havi tb-t kell fizetnem, és békén hagynak.
  Van őstermelőim, azzal akár semmit se kellene fizetnem, de az ingyenes közgyógyellátás akkor nem járna. (Sose lehet tudni.)
  Kecskéim, nyulaim, baromfik vannak, vágunk is és feldolgozzuk őket.
  Vannak földek is, de nagyrészt kiadtuk bérbe, mert nem bírtam még azt is vinni.
  Bérletért terményt kértünk. Búzát, kukoricát az állatoknak nem kell vennem.
  Mellesleg magamnak őrlöm a lisztet, saját kenyerem van.
  A lakhatási körülményeimet sokan leszólnák, mert pottyantós budi, ásott kút, sparhelt…komfort nélkül. Nem hiányzik a városi összkomfort, svájci frankos lakásom volt, a válság első jelére eladtam (186.- os árfolyamon), most a kötelet hurkolnám a nyakamra. 🙂
  Sok a munka, de magamnak végzem, és jó életem van. Boldog vagyok a feleségemmel.

 39. 42:
  Csak gratulálni tudok. Akinek van esze, az követi a példádat.

 40. Aki hasonlóban gondolkodik, mint amit Lekvár ír, annak két dolgot észre kell vennie a leírásban. Egyiküknek stabil jövedelme van. A másik, hogy bérbeadható földterülettel rendelkeznek, ami szintén jövedelmet hoz. Ezek mellett van a rengeteg munka és bizonytalanság.
  Lekvár, sikeres gazdálkodást kívánok.
  A pottyantós alatt alom wc-t értesz, ami bent van a házban?
  Közművekkel hogy álltok? Az ásott kutat bevizsgáltattad? Ha élelmiszert adsz el, akkor évente bevizsgált kútból lehet csak itatni az állatokat. Ez Magyarország, ha eszükbe jut fent ezt ellenőrizni a pénzlenyúlás jegyében, akkor sokba fájhat. Meg nem is árt tudni a víz összetételét.

 41. 42. es reszben 44.

  Mint egy ´56 ota kulfoldon elo magyar ember nagy orommel olvastam hogy meg vannak olyanok is magyarorszagon akiknek a rendszer valltas tobbet jelentett mint abban remenykedni hogy kapjon kolcsont egy ¨500-series” BMWre ahelyett hogy meg kellene elegednie egy ¨300 series¨ vacakkal is. Az en esetemben, habar nekunk van vizzel oblitett klutyonk, minden masban ugy inteztuk eletunket hogy oreg napjainkra ne kelljen attol rettegni hogy a bank elviszi fejunk felol a fedelet vagy egy szukseg konyhara legyunk raszorulva mindennapi falatjainkert. A magam reszerol ezt annak koszonhetem hogy en csak egyszer a kulfoldon toltott kozel 60 eveim alatt vettem magamnak uj kocsit, ami pedig annak koszonheto hogy felfedeztem hogy mire azt hazavittem az hasznalt kocsinak minosult es ezaltal piaci ertekebol kb. 10 – 15 szazalekot azonnal elveszitett. Ket eve kellet vennem egy 10 eves oreg Fordot mert az akkori oreg Renaultom nem birta mar tovabb es beadta a kulcsot. Mindketto tokeletesen megfelelt, illetve megfelel, nekunk bejarni idokozonkent a kozeli varosba vasarolni. Amin ezt a szoveget billentyuzom az egy oreg ¨gozzel hajtott laptop¨ amit mint hasznalt gepet talaltam az eBayen ot eve. Sem Lekvar , sem en, koltottuk/koltjuk penzunket arra hogy imponaljuk felebaratainkat, hanem arra amire MAGUNKNAK volt/van szuksegunk ahoz hogy eletunket a MAGUNK SZAMARA a MAGUNK MODJAN elvezetesebbe tegyuk anelkul hogy a kotelet a¨nezd mar mi van nekem¨ osztone nyakunkra kototte volna.
  Kivancsi lennek arra hanyan lesznek azok obegatni nincsteleseguket oreg korukban akiknek a tavaly hitelbe megvasarolt iPod-juk – bocsanat -¨ma mar szart sem er¨…

 42. Tiszteletem!
  Károly remekül mutatott rá azokra a pontokra, amelyek nincsenek meg mindenkinek.
  Csakhogy, ha addig vársz, amíg minden összejön, mint a gyereknél, (akkor vállalunk, ha mindent meg tudunk neki adni…) akkor ott állsz 50 éves fejjel, és már késő belekezdeni. Bár ez nem igaz…most vagyok ötven. 🙂
  Szóval nem propagálni akarom az életmódomat, minek tenném, egy kicsit se leszek tőle előbbre, és simán lehülyéznek, vagy a legjobb: „Én ennél igényesebb vagyok!”
  Közművel kapcsolatban: már csak a villany maradt, a vizet kiköttettem. Kút kitisztítva ,búvár leengedve és a probléma megoldva.
  A vizet nagyon öreg emberek isszák a faluban, kutya bajuk. Nem is akarom bevizsgáltatni, még találnának valamit benne. 🙂 Évek óta iszom én is, semmi negatív hatás. Alomszéket kérdezted még, a miénk sima pottyantós, 3-4 havonta ürítve és komposztálva (használat után forgácsot vagy töreket szórunk rá).
  Házon belül kis dologra éjjel ott van az éjjelei edény.
  Ami a lényeges, mindezt tudatosan csináljuk, és nem kényszerből.
  Tudom mindez hihetetlen…

 43. 47,
  Bárki belefoghat egy hasonló terv megvalósításába, mint ti. De azt is látom, sokan szelektíven olvasnak, nekik szolt a figyelem felhívásom.
  Semmi, de semmi szaga nincs a házban lévő alom wc-nek.
  Csak kényelmesebb, mint kijárni. Az intrnetről kinéztem egy típust és két nap alatt elkészült. Egy 20literes rozsdamentes bográcsot áldoztam be. Forgácsot az asztalostól szerzek. Négy naponta a komposztba a tartalommal. Ezt bárkinek tudom ajánlani, akinek kertes háza van.

 44. 48:
  Nekem is van alom vécém. 60 literes műanyag és fűrészporral takarjuk. Ez jobb, mint a forgács, mert jobban zár. Ennek ellenére nem teljesen szagmentes, de az igaz, hogy bőven tűrhető.

 45. 47. 48. & 49.

  Nekem vizzel oblitett vecem van amelynek termeket egy foldbe leasott kb 2000 literes muanyag tartalyba viszi el a viz. Neha bedobok egy kis elesztot a vecebe ami surgeti a bakteriumok teendoit a tartatyban. Nem emlekszem hogy odahaza lett volna ilyen rendszer de talan erdemes megemlitenem hogy a tartalyt ket evenkent pumpaltatom ki de talan az el is mehetne harom evig is ha minden latogato otthon hagyna amit en nem kertem tole …. 😀 A minusz oldala ennek a rendszernek persze az, hogy nem lesz belole komposztom.

 46. 50: Ez a megoldás távol van az ideálistól. Egyrészt a sok víz miatt nem tud komposztálódni az ürülék, hanem rohad, amitől hasznos anyag helyett veszélyeshulladékká válik. Másrészt az élesztő egy gomba, ami még azokat a hasznos baktériumokat is kinyírja, amiknek esetleg lenne esélyük. Ha érteni akarod, mi az alomszék, hogy működik és mért jó, olvasd el ezt:
  http://www.eautarcie.org/
  Hosszú írás, de aranyat ér.

 47. 49.
  Négy napig minimális szaga sincs. Ötödik, hatodik napon olyan folyamat zajlik le, ami valóban kicsit szagos.

 48. Én egy kb. 12 l-es vödörből és egy régi hokedliből barkácsoltam alomszéket. Ha csak ezt használnánk, és rendesen töltenénk az avartörmelékkel, kb. naponta megtelne. Azért a mindennapi ürítés nekem kicsit macerás, de a dolog működik. Én nem tapasztaltam, hogy bármi szaga lenne onnantól, hogy rászórtam az avart/fűrészport/forgácsot, de ehhez persze kell az, hogy nem szabad spórolni az alommal.

 49. 51.

  Talan jobb ha tisztazom mifele szennyviz eltavolitasi rendszerrol beszeltem.

  Kepzelj el egy kb 2 meter magas Unikum uveg alaku 2000 literes tartalyt foldbe asva a haztol 30-40 meterre. Ennek a tartalynak a fenekehez egy kb 30-40 meter hosszu 10-15cm atmeros perforalt cso csatlakozik amely egy soderes/homokos agyba van lefektetve, igyhat viz nem marad a tartalyban hanem lassacskan elszivarog a foldbe. Ez, ha jol ertelmeztem az altalad javasolt laphoz mellekelt videot, kombinalja es biztositsa ugy a szurke mint a fekete anyagok termeszetre artalmatlan eltavolitasat. Az elesztos ¨trukkot¨ egy oreg farmer javasolta nekem aki azt meg az apjatol tanulta meg ugyhogy valami talan lehet benne (?) de nem tudom hogyan usszak meg a ¨jo bakteriumok¨ az elpusztulast – ha megusszak egyaltalan. Az en esetemben vizzel nem kell sporolnunk mert van sajat kutunk ahova bizonyos ido multan a tartalybol elszivargott viz visszajut leszurve egy embernek artalmatlan minosegben.

  Termeszetesen, ez a rendszer nem alkalmas varosokban vagy kulvarosokban elok szamara. Es vegul megjegyzem, hogy nem kapok fizetest a gyartol amely ezeket az ilyen rendszerhez szukseges tartalyokat gyartsa. 😀

 50. 54: kropi36, Magyarországon már jó ideje csak teljesen zárt szennyvíztározót /nem emésztőgödröt/ lehet építeni és a szippantásról fel kell mutatni a számlát, ha nem akarsz büntit fizetni. Ahol van csatornahálózat, ott kötelező rákötni, különben ‘talajterhelési díjat’ fizettetnek.
  Legjobb az a sztori volt, ahol üres telken csak egy kerti csap volt /öntözés céljából/, de az utcában volt már csatorna, így talajterhelési díjat akartak fizettetni a tulajjal. A „szolgáltató” nem gondolkozott el rajta, hogy vajon mit nyom a vízvezetékbe, ha az ‘szennyezi’ a talajt… a seggfejek. 😀
  Egyébként ez a szikkasztásos ‘szennyvízkezelés’ elég régi dolog faluhelyen… és amióta kiépült a vízvezetékrendszer, nem is hinném, hogy bármi kárt okozna a legtöbb helyen. De a csatornaépítés is jó üzlet…

 51. 54: A baj a rendszereddel az, hogy a vizes közegben az ureából az
  ureáz enzim gyorsan ammóniát csinál, amiből nitrát és nitrit lesz. Ezt visszaereszted a talajba, amit ott szépen feldúsul. A homok és a kavics szűri persze, de lassan telítődik az is, és szépen át fogja ereszteni a kutadba, aminek a vize nitrátos és nitrites lesz. Ami nem tesz jót az egészségnek. Ez a Te rendszered a hatását tekintve ugyanazt éri el, mint egy egyszerű, elszivárgós emésztő, ami a múlt században nagyon elterjedt a magyar falvakban, tönkretéve a talajvizet.

  Míg ha csinálnál egy alomszéket (vagy akár pottyantós budit megfelelő mennyiségű alommal), és annak a tartalmát megfelelően komposztálnád, a végtermék nem szennyezne, viszont gazdagítaná a földet.

 52. 56.

  Megint csak tisztaznom kell a dolgot azzal hogy kutam nem kevesebb mint 150 meterre van a tartalytol. Lusta vagyok kiszamitani 😀 , hogy hanyszaz (ezer?) kobmeter foldon keresztul jut onnan a viz, girbe-gorbe uton, a kutba. Egy masik kb 150 meterre a kutamtol egy 40 -50 fobol allo tehen csorda szokott legelni amelyekenk a vizelete ido multan ugyancsak a kutamba jut. Nem vitas, hogy a te kemikai elemzesed helyes de ugyanakkor az is vilagos hogy az allatok hatalmasan tobb mennyisegu vizelete egy falu szelen furt kutba mindig beleszivargott, es bele is fog szivarogni, amit nem lenne egy konnyu dolog kikuszobolni .

  Felrertesek elkerulesenek erdekeben; en nem alomszekek hasznalata ellen szoltam hozza ehez a temahoz, mert vegeredmenyben mindenki a maganak megfelelo megoldast fogja talalni a legjobbnak. Az biztos azonban, hogy egy szaz szazalekosan hatranytalan megoldas soha nem lesz. Hogy pedig mi a hatrany azt mindenkinek maganak kell eldonteni.

 53. 57: Nem kell tisztáznod semmit. Olvasd el amit belinkeltem, tényleg érdemes. Utána másként fogod látni az egész témát.

 54. 58.

  Elolvastam, maskent hogyan gondolod, hogy megtalaltam volna a magam altal 54. alatt emlitett videot? Erdemes volt elolvasnom az biztos, de ez semmit sem valtoztatott azon hogy NEKEM mi az elonyos es mi a hatranyos megoldas. Nekem nincs szuksegem komposztra, a hetenkennt lenyirt fu/gaz, miegyeb, konyhabol szarmazo hulladek, es tehen barataim keritesen tuli hozzajarulasai boven elegek az en konyhakertemre. Amit kipumpalnak ket evenkent a tartalybol azt ajandekba adom 😀 azoknak akiknek szukseguk van komposztra, mert a kipumpalt massza hamarosan megjelenik zsakokba toltott komposztkent a piacon, ugyhogy nem vesz karba.

  Nekem ugy tunik, hogy elertunk egy ertelmetlen folytatni huzavonahoz es ezzel a megjegyzessel most zarom is hozzaszolasaimat ehez a temahoz.

 55. Hadd mondjak valamit:
  Életmódomat tekintve, Ábellel tudok egyetérteni, igazság van a szavaiban.
  Nekem pottyantós, talajszint magasságú budim van. Nem gödör, vagy tartály…
  Mégpedig azért, mert az árnyékszéket használva, az ott elhelyezett tartályból széna-szalma töreket vagy fűrészport szórunk a „végtermékre”. Ha megtelik, hátulról egyszerűen ki lehet lapátolni a félig komposztálódott anyagot. Ez a komposztdombba kerül, ahol minimum 1 évet eltölt, és rá sem lehet ismerni. Fekete komposzt, humusz képződik belőle. Természetesen a komposztba kerül a kecske, tyúk, nyúl trágya, és minden lebontható hulladék. Érés után visszaforgatjuk a gazdaságba.
  Hadd tegyem hozzá, ilyesmit csak az csináljon, aki kedvet érez ehhez az életmódhoz. Aki más beállítottságú, vagy mást tart előnyösnek, komfortosnak az alkalmazzon más módszert.
  Már rég letettem arról, hogy én mondjam meg a frankót bárkinek is!

 56. Tekintve a sok gúnyolódást a cikkben, elég kínos az írás most hogy így visszaolvasom.

  Alig 5 évvel az írás után lett víruskatasztrófa, lezáráskatasztrófa, majd megindult az inflációs katasztrófa, utána a háborús katasztrófa Európában, majd útjára indult az energiaválság és közeledik az élelmiszerválság is.

  Persze igen, biztos azok voltak a buták akik már 2015-ben is előre látták hogy gondok lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük