Bobkó Csaba – Szeressétek Orbán Emíliát

Bobkó Csaba minden idők legsikeresebb (és legrövidebb 😀 ) posztja, amely fényéből 5 év alatt semmit se veszített.

A Fidesz mesebeli kétharmados győzelméről és a hozzá kapcsolódó csodavárásról, meg a még rémisztőbb lehetőségről, hogy ők maguk is komolyan elhitték, hogy kétharmad birtokában csodákra lesznek képesek, nekem már egy idő óta Sándor Pál filmje, a „Szeressétek Odor Emíliát!” ugrik be.

A filmbeli főhős lány, mint vezéregyéniség, a film zárójelenetében a tőle iránymutatást váró társai tömegét magabiztos vagánysággal az intézet tornyába vezeti fel a csigalépcsőn. A „tömeg” lelkesen követi. A tömeget alkotó leányoknak nem kell saját fejüket törnie, hogy mit tegyenek, mert nekik Vezérük van. A csigalépcsőn felfelé haladva Odor Emília megjátszott magabiztosságának máza alatt kétségbeesetten mondogatja magában: „Na most kéne gyorsan valamit kitalálni…” Mert persze fogalma sincs, hová vezeti a „népét” és minek. De a hangulat, az események így hozták, meg persze akart is vezér lenni. A helyzet megoldása: a csúcsra érve Odor Emília a mélybe veti magát a nyitott toronyablakból.

Nem vallhatta be az általa fellelkesített hívek tömegének, hogy semmi ötlete nincs, az ablak meg nyitva volt, frappáns megoldásnak csak ez maradt. Félek, nehogy Csodatevő Orbán Emília az egész országot vezesse ki a nyitott toronyablakon…

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

57 gondolat erről: „Bobkó Csaba – Szeressétek Orbán Emíliát

 1. 1:
  Ügyes, nagyon ügyes! Az egész életét végigcsalja.

 2. „Ki mint vet, úgy arat.” az igen kifejező magyar közmondásunk szerint is úgy van, hogy egyszer mindannyiunknak számot kell adnunk cselekedeteinkről…

  Idéznék is a példa kedvéért:

  „Mi keresztények, amikor a felelősség szót felemlítjük, akkor ez alatt nem valamiféle homályos alapelvekhez való igazodást értünk, hanem azt a pillanatot látjuk magunk előtt, amikor Isten előtt számot kell adnunk cselekedeteinkről. Nekünk, keresztényeknek ez a világ az a terep, ahol a hivatásunkat be kell töltenünk, és minden nap el kell számolnunk a tetteinkkel a politikában is.”
  (Orbán Viktor Magyarország példátlan teljesítményt nyújt című előadásának részlete a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége 200. kerekasztal-beszélgetésén, Győrött, 2013. május 8. napján)

  Vagy itt van az a bizonyos karma (az indiai filozófia egyik alaptanítása), amely szerint cselekedeteink következményei kikerülhetetlen módon visszaszállnak fejünkre…van példa rá a történelemben.

  Bizonyára most sem lesz másképp.

 3. Az emberek többsége már átlátja az aljas trükköket – a magyar rafinált nép – lassan kitanuljuk őket.

 4. Éppen most olvastam egy könyvben a törtető emberek alapelvéről: Mindig vess nagyobb árnyékot, mint amekkora valójában vagy, ez alapvető, hogy komolyan vegyenek, és előre jussál!

 5. „fogalma sincs, hová vezeti a “népét” és minek”

  Nem akarja vezetni sehova, csak az élén akar lenni /hatalom és pénz, milliárdos hobbi stb./. A 2018-as választást még meg is nyeri, de a 2022-est már nem. Megmarad addig is a demokrácia látszata és az EU tagságunk. /Orbán rendszere nem bírná ki, ha 500 ezer „nyugatos” munkavállaló hirtelen visszatérne az országba, ezért az EU tagsághoz foggal-körömmel ragaszkodni fog – és már elsősorban nem is a pénz miatt, hanem azért, hogy aki kint van, ott is maradjon. (A látszat ‘visszahívó programokat’ nem kell komolyan venni.)/
  Persze, csak ha nem történik globálisan valami komolyabb változás ez idő alatt, ami kihat a mi régiónkra is.

 6. Valahogy nem értem…

  Ha Orbán nem vezetné a népet felfelé a csigalépcsőn, akkor jobb lenne ha egy másik csigalépcsőn Merkel vagy Juncker után tódulna a nép?

  Meg aztán… tényleg Orbán hibája, hogy ma Európában NINCS megoldás a válságok szövevényéből való kitörésre?

  Követtük volna az EU-IMF tanácsait mint a görögök?
  Most jobb lenne? Még a legádázabb ellenségei is elismerik, hogy volt pár jó húzása. Meg már a német sajtó is azon kesereg, hogy az orbánizmus mindenestől vonzóbb egész Európában, mint amit a nyálas PC Európa tud nyújtani.

  Lehet, hogy még a „fejlettebb” népek is hamarabb kiegyeznének egy „erős vezetővel” mint azzal a nyámnyila társasággal, mint amit a jelenlegi EU tud nyújtani a migránsválsággal meg az USA brutális nyomulásával szemben.

  És szerintem azt se lehet mondani, hogy nincsennekk ötletei…
  A manyup „lenyúlásától” a rezsicsökkentésen és a MNB kézbevételén keresztül a migránsválség kezeléséig sok kreativ akciót hajtott végre… És a mostani 10+10 millás gyerekvállalás is felér egy politikai üzenettel azoknak, akik a feketéktől várják, hogy fizessék a nyugdijukat…

  Nyilván lehet szidni… akár okkal is… de ez a keritésesdi jól mutatta, hogy egészen nincs benne a pakliban.

 7. 7: Már csak egy jó húzás kellene tőle, amit a Gyurcsány is megtett: elhúzott a hatalomból a p.csába…

  Mond neked valamit az, hogy egészségügy, oktatás kontra stadionok? Milliárdos gázszerelő stróman, kistaférozott haverok, sötétbe boruló tiborczvárosok? Sokezer karaktert lehetne írni – de egy biztos: a szocik meg a gyurcsány még a kispadra se férnének ezek mellett.
  A manyup lenyúlás az valóban kreatív volt, csak éppen pár milliót buktam vele… konkrétan az ÉN pénzemet is ellopták. Az ilyet meg nehezen felejtem el. Nagyon nehezen.

  Franciaországból minden szebbnek látszik a távolság miatt… 🙂

 8. 8 Observer

  Mehetnénk egy kört, de úgysincs értelme.
  Abban legalább mindenki egyetért, hogy nincs kire lecserélni a jelenlegi kormányt. Minden alternativának katasztrófális támogatása lenne… És ezt már Tel Avivtól Brüsszelig is belátják.

 9. 9: Már többször leírtam, hogy bármelyik gimnázium tanári kara képes lenne ezen a jelenlegi „színvonalon” kormányozni. /Miközben lesújtó véleményem van – általánosságban – a pedagógusokról./
  A támogatottság meg túl van lihegve – van egymillió Orbán támogató és három millió apatikus-apolitikus, akiknek tök mindegy, hogy ki kormányoz.
  Simán elmenne az ország pártnélküli szakértő kormánnyal.

 10. 10. Observer

  De ha egyik gimnáziumi tanári karnak sincs annyi vér a pucájájában hogy induljon a választáson akkor megette a fene, hiába kormányoznának jobban.
  A szakértői kormánnyal meg az a baj, hogy olyan nincs.
  Az megint valami ellenzékesdi lenne álruhában.

  Bár azt se értem, hogy mit kellene szakérteni…
  Orbán menesztése után nincs más, mint beállni Brüsszel mögé, és „kiérdemelnei” a vállonveregetést. Ahhoz meg nem szakértelem kell hanem maximális szervilitás. Ez viszont megvolt a ballib társaságban, ás láttuk, hogy sikerült nekik az országot élcsapatból sereghajtóvá degradálni.
  Az világos, hogy a sok lehetséges szar megoldás közül Orbán letette a garast az egyik mellett…
  Brüsszel kiszolgálása már ki lett próbálva, nem volt nyerő.
  Most a hazai tőkésosztály kiépitése megy… Nyilván vannak ellendrukkerek, de egy erős hazai befektető réteg nélkül csak a külföldiek üzleti érdekeiben lehetne bizni… az meg ritkábban esik egybe az ország érdekeivel, mint Orbán haveri köréé…
  Őszintén… te nyugodt lennél, ha a libás nemértettünkhozzá Bajnainak adná a legzsirosabb földeket, csak azért, mert őt a Soros futtatja? Na ugye.

 11. 11: „Brüsszel kiszolgálása már ki lett próbálva, nem volt nyerő.”

  Te komolyan azt hiszed, hogy most a színfalak mögött nem ugyan az megy?

  Különben, ha beléptünk az EU-ba, akkor hivatalból követnünk kell(ene) a szabályait – mi ebben olyan elfogadhatatlan?
  Ha nem tetszik, akkor ki kell lépni, oszt’ jónapot…
  Ja, akkor nem jön a pénz Brüsszelből, na akkor maradjunk inkább… 😉
  Orbán „látszat-függetlenségi-harcol” és lám, van, aki még mindig beveszi. 🙂

  „Most a hazai tőkésosztály kiépítése megy…”
  Az egészségügy, oktatási rendszer stb. tönkretétele, illetve az EU-tól kapott pénzek ellopásával – köszönöm, inkább nem kérném. Miközben focihobbira van azért pár száz milliárdocska.
  Csak úgy mondom, a komplett (hagyományos) magyar felsőoktatás 120 /állami/ milliárdból „gazdálkodik” (ez a költségeinek kb. 40%-át fedezi/, miközben Matolcsy hobbi ‘műintézete’ egymaga kapott 200 milliárdot. Szerinted ez normális?

 12. 12. Observer

  „Te komolyan azt hiszed, hogy most a színfalak mögött nem ugyan az megy?”

  Igen.
  Ugyanis NINCS Európai Unió… Szabályok meg még kevésbé. Az erősebb országok zsigerelik a gyengébbeket, ahogy tudják. Ja persze… Az erősebb kutya érdekeit hívják időnként szabályoknak… pompás.
  A németeknek miért szabad évi 150 000 autót eladni az oroszoknak, és ránk meg a lengyelekre miért rothad a százezer tonnányi élelmiszer?
  Lépten nyomon kiderül, hogy szó sincs „közös” európai érdekről.
  Itt van a migráns dolog… A németek kimagozzák a nyelveken beszélő agysebészeket, az írástudatlan dzsihadistákat meg átpasszolnák nekünk.
  Hát köszi, de ha ez lenne at EU, akkor kenjék a hajukra. Akkor maradjon az „aki kapja, marja”… az legalább őszintébb.

  Az egészségügy meg az oktatás nem most ment tönkre. Viszont prímán lehet miatta vinnyogni, mert valóban sokáig fog tartani rendbehozni.
  Mindent meg egyszerre úgy sem lehet feljavítani… tekintve hogy honnan jövünk.
  Az egészségügyet meg az oktatást csak működő gazdaságból lehet helyrehozni, nem IMF hitelből, ahogy a liberalisták szeretnék.

  Abban meg igazad van, hogy a foci meg Matolcsy sokba van, de kialakít egy olyan hátteret, amire itthon lehet támaszkodni, és nem függünk Brüsszel zsarolásától, amivel a liberális demokraták egyre gyakrebban élnek…

  És talán ez magyarázza meg az első mondatomat is, hogy miért nyilvánvaló, hogy Orbán nem Brüsszel kottájából játszik, akkor se ha időnként a túl nagy nyomás alatt meghajlik.

 13. 13:
  Képtelen vagyok eldönteni, hogy utáljalak, vagy mélységesen sajnáljalak. Olyan tenyérbemászóan vakerolsz, hogy azzal olimpiát lehetne nyerni. Orbánnak simán csak elképesztő szerencse sorozata van. Az minden, hogy ezt felismeri és alaposan kihasználja. Én most tapsolok neki a menekültválsággal kapcsolatban, de pontosan tudom, ha céljainak az felelne meg, akkor simán beengedne, letelepítene és a seggét kinyalná egy millió muszlimnak, aminek a költségeit belőlünk szívná ki. Baszd meg, ha a kőolajat ingyen adnák, nekünk akkor is 250 forintba kerülne egy liter benzin. A keservesen megkeresett nyomor fizetések negyedét elviszi az adó, a maradék egy negyedét elviszi az ÁFA. — És tudod mit, neked Franciaországból nincs is jogod belepofázni a magyar belpolitikába. Foglalkozz Hollandéval! Úgy is ott fogsz megdögleni.

 14. 13: El kell ismernem, az EU-val kapcsolatban igazad van. Abban is, hogy az eü. és az oktatás nem most kezdett lerohadni. Azt viszont nem érzékeled, hogy az „emúttötévben” ez mennyire felgyorsult – miközben faszságokra /meg saját zsebre/ az öt év alatt többezer milliárdos nagyságrendben szórták el a pénzt. Annak a töredékéből lehetett volna csilli-villi egészségügyet és oktatási rendszert csinálni. Ha lett volna rá szándék – de nem volt és ez Orbán bűne marad, nem másé. A társadalom szétszakadása /anyagi tekintetben, politikailag már előtte is úgy volt/ szintén sokkal magasabb fokozatba kapcsolt Orbán alatt. Nem hiszem azt, hogy megérné egy-két olyan „MAGYAR” tőkés /nincs magyar tőkés, csak tőkés/ kineveléséért, – aki mondjuk legalább osztrák szinten labdába rúghatna – feláldozni/nyomorba dönteni két-három millió embert.

  14: Ejha! 🙂

 15. “MAGYAR” tőkés – oligarcha, stróman…?

  Egykor a hűbéri államban az uralkodó (király) egy hierarchikus rendszer, a hűbéri piramis élén állva, a neki személyesen lekötelezettek (vazallusok) és ezek lekötelezettjei (alvazallusok) által, illetve velük megosztva gyakorolta a közhatalmat a hűbéri láncolatból kirekesztettek felett.

  …és felvetődik a kérdés: a király kinek van lekötelezve? Kérdezhetnénk úgy is, hogy kimondta neki, hogy haladjon a csigalépcsőn felfelé? Mert persze fogalma sincs, hová vezeti a “népét” és minek.

 16. 16:
  A középkorban a primitív termelőeszközök és technológia miatt az emberek alig termeltek többet, mint a saját szükségletük. A királyoknak saját jól felfogott érdeke volt a nép relatív „jóléte”.

 17. Attila, és még akik azt gondolják, hogy Orbán Viktornak volt pár jó húzása…

  A 10+10 millióról úgy általában… Akiknek adják, azok három gyerekkel kell hogy rendelkezzenek. Három gyerekkel minimum négyszobás, két fürdőszobás ingatlan kell. Tehát a családnak önerőre is van szüksége, még minimum ugyan ennyire. Ebben az esetben negyven millióból már el lehet kezdeni építkezni. A többit hitelből kell megoldani megint. Ez a szocpol ismét nem a rászorulókon segít, hanem egy jómódú családon ahol apuka építész anyuka meg fogorvos -teszem azt- és eleve mernek három gyermeket vállalni.

  Ismerni kellene az ingatlan árakat.
  Lehet venni 20 millióért egy max másfél szobás lakást valahol a permkerületben, vagy nagyobb, de felújítandót.

  Ez már megint parasztvakítás, hogy meglegyen az újabb kétharmad.

  Ami pedig az EU-s pénzekkel kapcsolatban folyik az országban az egész egyszerűen elképesztő. Nem értem, hogy ilyen mértékű lopást miért nem állít meg az EU.

 18. 18. Dan

  „Ez a szocpol ismét nem a rászorulókon segít, hanem egy jómódú családon…”

  Hát igen.
  Nehéz belátni, hogy mindenkin egyszerre nem lehet segíteni.
  Persze oda lehetne adni a pénzt a „rászorulóknak” is, sok esetben a cigányoknak, mert ugye nehéz lenne differenciálni.
  ez esetben az történne, hogy egyszerűen felélik a pénzt és az nem kerül vissza a gazdaságba.
  Ezt csinálták a szocik kölcsönből, hogy nekik legyen meg a szavazat. Aztán beledöglött az ország, hogy fizesse a kamatokat.
  Ha a középosztály erősödik, akkor a gazdaság is erősödik, több lesz a munka, amiből a szegényebbek is profitálnak. ha beindul az építkezés, az sok ezer munkahelyet teremt, ahol a munkanélküliek munkát találhatnak… Kőműves, villany-, gáz-, vízszerelők, szállítók, sofőrök, asztalosok, stb
  Plusz ez valódi értéket teremt és hosszabb távon fenntartható, valódi gazdaságélénkítő hatású.

  Lehet fanyalogni, de alapvetően nem rosz elgondolás…
  És ha meghozza a kétharmadot… hát meghozza.

  Persze gyerünk… buktassuk meg a mocskos patást !
  Aztán az utódja majd beengedi a migránsokat, és Sorostól vesz fel kölcsönt, hogy azoknak építsen százezer lakást…
  Az bezzeg milyen jó lenne !!!

 19. Attila, szerinted az normális, hogy a magyar football-klubokat először arra kényszerítik, hogy saját céget alapítsanak, saját költségvetés miatt, majd állami pénzen stadiont építtetnek nekik? Franciaországban, és mindenhol a világban a klubok saját reklám, és jegybevételeik, illetve szponzoraik segítségével újítják fel a stadionjaikat. És most nem a Wembley stadionról van szó, mert az eleve állami stadion, nem klubstadion. Nekünk egyetlen állami stadionunk van, azt lehet közpénzen felújítani, átépíteni, nem pedig a Fradi stadiont.

  Továbbá…. a fent felsorolt szakmák képviselői ebben az országban jó esetben hatórás munkaviszonnyal vannak bejelentve, ami után a kötelező járulék még a saját orvosi ellátásukat sem fedezi. Létrehozták ugyan az e-építési naplót, amire a NAV rálát, de a kiskapukat nem szüntették meg. Vegyük például a fizetés nélküli szabadságra küldést, amikor a melós továbbra is dolgozik, csak épp járulékot nem kell utána fizetni. Egyedül a TB-t ami havi hétezer forint.

  Legyünk tisztában az itthoni helyzettel szerintem.

  A rászorulók pedig pont nem a cigányok ebben az országban. Ők azok akik a legundorítóbb módon élősködnek, és eszük ágában sincs beilleszkedni, mert az az érdekük. Vannak valóban szegény nagycsaládos magyarok akik nem nyavalyognak, hanem küzdenek.

  Orbán szórja a pénzt két kézzel olyan dolgokra amik nem hoznak hasznot. A klubstadionok a legjobb példa erre, mert a magyar nézőszám a béka segge alatt van, viszont ahhoz hogy megteljen egy stadion nemzetközi szint kellene.

  Vajna állami pénzből vehet itt egy T.V-csatornát, az USA meg körözi adócsalás miatt. Én szerintem nagyon jól megvagyok nélküle, viszont a tisztességes orvosi ellátásért magánklinikán kell kezeltetnem majd magam, ha oda kerül a sor. És persze rohadtul nem lesz nyugdíjam, mert a nyugdíjrendszer össze fog omlani hamarosan.

  Hidd el, nekem, ez az egész hosszútávon úgy működésképtelen ahogy az van.

 20. 20:
  Nagyon jól összeszedted, de Attilát ne kérd fel, hogy higgye el, mert már rég eldöntötte, hogy szerinte mi a világ rendje és abból nem enged.

 21. 14. Tibor bá’

  „Képtelen vagyok eldönteni, hogy utáljalak, vagy mélységesen sajnáljalak.

  … ….Úgy is ott fogsz megdögleni.”

  Úgy tűnik, hozzászólásod végére mégis sikerült eldönteni.

  Igaz ami igaz, a magyar politikába van jogom beleszólni, és véleményem is lehet. Ezt viszont neked van jogod vitatni.
  Szépen adózok Magyarországon is, és magyaroknak is folyósítok fizetést, pedig macerásabb, és nem is olcsóbb, ha jó szakemberekkel dolgozom. De hát én így kompenzálok.

  Abban teljesen igazad van, hogy Orbánt meg a haverjait teljesen az érdekei hajtják.
  És ahogy a migránsválságból kiderült, ezek az érdekek általában közelebb állnak az ország érdekeihez, mint bármilyen szóbajöhető alternatíva érdekei. A szóbajöhető alternatíva alatt elsősorban a ballib társaságot értem, amelyik Brüsszel kritika nélküli kiszolgálása mellett tette le a garast és kapcsolta hozzá személyes érdekeit is.
  A Jobbik még játszhat, de ahhoz még kell vagy 3 Orbán ciklus, hogy az ország annyira függetlenedjen Brüsszeltől, hogy kibírjon egy nemzetközi blokádot a Jobbik megválasztása esetén.
  Bár egyre inkább úgy tűnik, a Jobbik kezd lemaradni, és és Orbánnak is egyre több híve lesz az országon kívül is. Most legutóljára a lengyelek léptek ugyanerre az útra…

  Tibor bá’: Gondolom csodálkozol, hogy ezt a hozzászólást átengedtem. Te olyan lelkes „támogatóm” vagy, hogy egyszerűen nem tagadhatom meg tőled a szót. 🙁 bármi legyen is az. 🙁

 22. A nemzetközi blokádról…..Szerinted ha gazdasági blokád alá vonnának, hány külföldi befektető maradna itt? Úgy kivonulna a Mercedes, az Audi, a Bosch, mint a sicc, itt hagyva másfél millió munkanélküli betanított futószalag mellett dolgozó képzetlen gyári munkást. A befektetők irányítják az egész világtermelést, igen komoly politikai beleszólásuk van. Nekünk nélkülük semmiféle termelésünk sincsen. Ha Orbán ezzel szembe megy fel fogják akasztani.

 23. 23. Dan

  „A befektetők irányítják az egész világtermelést, igen komoly politikai beleszólásuk van. Nekünk nélkülük semmiféle termelésünk sincsen. ”

  Igy van.
  De ez a rendszerváltáskori privatizációs hullám sara, amikor felszámolták szinte a teljes magyar gazdaságot, hogy jó piaca legyünk az EU-nak.
  A lengyelekkel például nem szaladt el a ló, és az ország termelésének jó részét a külföldi multik helyett a lengyel kis és középvállalkozások adták (és ezért nem fogtak padlót a válság során),amiket itthon olyan lelkesen irtott a brüsszelita szoclib.
  Ezt kell visszaépíteni, hogy az ország ne legyen annyira kiszolgáltatva. Ehhez kell most a hazai befektetőket úgy „feltőkésíteni” mint ahogy annakidején a külföldi bankokat tőkésítették fel a liberalisták… És ez a pénz legalább ithon marad.
  Ja igen… Elismerem, hogy ebből a feltőkésítésből kimarad az a társaság, akik Brüsszelből meg Washingtonból kapták a súgást, de azt hiszem, ez érthető.

  Orbánt nem fogják felakasztani, mert „önvédelemből” benn tart néhány multit is, akiket enged jól járni… De a végső cél, a lengyelhez hasonló modell, ahol a gazdaság jelentős része belső forrásokra támaszkodik.

 24. 23.
  Valahogy sejtettem, – már akkor amikor a 16. hozzászólást is írtam – hogy Csodatevő Orbán Emíliának valaki biztosan mindig megmondja, hogy hová vezesse az országot…

 25. 17.

  Igazad van Tibor Bá’ a király, a földesúr jóléte függött jobbágyai jólététől.
  De állítólag a jobbágyság helyzete korántsem volt annyira szörnyű, mint ahogy tanítják nekünk.
  A feudális középkorban a jobbágycsaládok önfenntartóak voltak, ezenkívül pár tucat és pár száz közötti családnak kellett magas színvonalon ugyan, de közös erővel eltartania egyetlen úri családot.

  Nem csoda, hogy annak idején – amint azt a hivatalos történelemírás is elismeri – vasárnap az emberek a kisujjukat se mozdították munkavégzés céljából, de bizony a földeken való dolgozásból volt még két szabadnap, legtöbb országban a szombat s mellette a péntek is.

  És aki már látott akár búzamezőt, vagy éppen krumpliföldet télen, az nagyjából el tudja képzelni, mennyi munka van ezekkel őszközéptől tavaszközépig – a jobbágyok az év nagyjából felében szinte lógathatták a lábukat, csak a jószágról kellett gondoskodniuk.

  Apró adaléknak teszem csak hozzá, azok kedvéért, akik éppen a fizetésük létminimum feletti részét a banknak adják oda minden hónapban lakástörlesztésre: régen, ha az ember nem örökölhetett házat és földet, az úrtól kapott egy plusz parcellát a falu szélén (igen, ingyen!), és a házakat kalákában építették, tehát a jobbágyok közössége együtt, közös erővel (igen, ingyen).

  Jut eszembe – ezt is olvastam valahol: egy jobbágyot nem lehetett kirúgni, mint ma egy alkalmazottat, és helyette újat felvenni, mert nem volt honnan…

 26. Igen, csak Orbán a saját pereputtyát tőkésíti fel. Igazából isten nyugosztalja Antall József pedig az elején elkúrta. Viszont akkor még érthetetlenebb a stadionos, trafikos-dohányellátós, simicskás, vajnás EU-pénzsikkasztásos, Matolcsy-kastélyvásárlásos, földárverezéses istenverte csalássorozat. Ebből hogy az Istenbe lehet másképp kikecmeregni majd, ha a fidesz esetleg elveszít egy választást, mint a fideszes pribékek teljes vagyonelkobzásával. Vagy polgárháború lesz? Egyébként a lengyeleknél közel áll a helyzet hozzá, pont az Orbáni politika másolása miatt.

 27. 26 István

  Lassan egyre többeknek leesik, hogy az eredeti feudalista rendszer volt a legstabilabb, és a legélhetőbb.
  Egyedül a profitéhség vette el a paraszt lába alól a földet, mert abból a pluszból amit a paraszt a saját igényei feleltt termelt, nem lehetett kapitalizmust meg globalizmust építeni.
  Most hogy a kapitalizmus feleltt is eljárt az idő, a szerencsétlen népekkel megtermeltették azt a hatalmas vagyont, amiből az elit évszázadokig ellesz, már kényelmetlen a hét és fél milliárd…
  A „felszabadított” liberális demokrata pógárok mehetnek a levesbe, mert már csak terhet jelentenek és konkurrenciát a globalista elitnek.

 28. 27. Dan

  „Igen, csak Orbán a saját pereputtyát tőkésíti fel. ”

  Csodálkozol ?
  Orbán megválasztásakor a komplett baloldal Marxra, Leninre meg az összes aprókommunistákra megesküdött, hogy bármi áron megbuktatja ezt a kormányt. Most meg nyafognak, hogy el lettek rugdosva a zsírosabb cupákoktól?
  Nyilván azokat tőkésíti, akiktől nem tart, hogy megbuktatják…
  Látod, azért Simicska is vett egy pálfordulást…
  Orbán a hátországát építi. Erre való a trafikmutyi, a stadionok, meg a kastélyok. Egy erős közép-felső osztály, akinek érdeke a gazdaság fellendülése. Akik akartak és tehették, azok már úgyis Brüsszel szoknyáján ülnek, aki maradt, az a belső javulástól várja a boldogulását, és nem attól hogy az egyre vékonyabban csordogáló EU-s pénzből mennyi jut.
  Simicskával az volt a baj, hogy túlnyerte magát, és szűk lett neki az ország.

 29. 27. , 29.
  Igen, ismét utalnék a hűbéri állam nagyon bonyolult lekötelezési viszonyrendszerére, ahol a hatalom centralizálódásának éppen úgy megvan az esélye, mint az anarchiának…

  28.
  Most, hogy már tudom, hogy a globalista elit mondta Csodatevő Orbán Emíliának, hogy vezesse a népet, nincs más dolgom, mint vacsorára élelem gyanánt ipari termékeket fogyasszak, állagjavítókkal, színezékkel, ízfokozókkal és töménytelen mennyiségű rákkeltő cukorhelyettesítő vegyszerrel…

 30. Néha érdemes idenézni, hogy itt milyen jó szerzőktől jelennek meg posztok… 😀 (Tibor bá nekem nem szólt, hogy ma(tegnap) konzerv lesz ebédre…) 🙂

 31. 31:
  Kíváncsi voltam hány naponta jársz ide. 😀

 32. Arra valahogy senki sem adott választ, hogy a fűszeres mutyiból mi sül ki. Jelenleg szerintem az Orbán kormány leválthatatlan, és nem csupán azért mert nincs ellenzék. Leginkább azért, mert a feltőkésített Orbán pribékek ezt nem hagynák, illetve ha mégis bekövetkezne a katasztrófa a már kimentett közvagyon után mennének, és nyugodt szívvel hagynák itt az országot egy pillanat alatt. Nem lennék meglepve ha mindegyiknek előre megváltott jegye lenne egy nem EU-s országba ahol tárt karokkal várják őket. Itt ez a borzasztó. A birka nép meg itt marad kisemmizve, most már végérvényesen.

  Tehát igen, csodálkozom. Mert a demokrácia az egyértelmű, hogy nem egyeztethető össze a kapitalizmussal, de ami itt folyik az gyomorforgató. És még mer valaki csodálkozni, hogy a fiatalok tömegesen hagyják el az országot?

 33. 33: „a feltőkésített Orbán pribékek ezt nem hagynák”

  Az még hagyján, de az összes közigazgatási stb. pozícióban fidesz elkötelezett ül. Elszabotálnának minden intézkedést, ami nem a fidesztől jön. Békés átmenethez először fidesz + még valaki (hasonló súlyú párt) kormány kellene, ennek hiányában jöhetnek majd megint a Lenin fiúk.

 34. 33. Dan: Érdekes ez az országhelhagyásra való rácsodálkozás. A szír-helyzettel kapcsolatban egyre több politikai nyilatkozat jelentik meg, hogy a huszonéves fiatalok miért nem maradnak otthon harcolni. Miért vállalják a migráns létet inkább. Ezt a magyaroktól is meg fogják kérdezni előbb-utóbb egyre nyíltabban. Miért szaladnak el az országukból, ahelyett, hogy otthon teremtenének jobb körülményeket?

 35. „- Idefigyelj, mondta komoran -, ha egyszer megígérted valakinek, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszel, és nem vagy ott időben, csak két mentséged lehet: meghaltál, vagy olyan beteg vagy, hogy mozdulni se tudsz!
  Hogy nem haltál meg, azt látom. Nos, mi a betegség, hadd hívjam a doktort?!
  Elmondtam neki szorongva ott a sötétben, hogy mi történt. Nagyapám szó nélkül végighallgatott. Mikor aztán kifogytam a szóból, megszólalt. Súlyos, lassú beszéddel.
  – Idefigyelj, mondta. Vannak emberek ezen a földön, akik úgy dobálják ide-oda a szavakat, meg az ígéreteket, hogy azoknak semmi értékük nincsen többé. Mi, Wassok nem ezek közé tartozunk. Ha mi mondunk valamit, az áll, mint a sziklakő. Ha mi a szavunkat adjuk, azt tartjuk is, ha belepusztulunk is! Érted?
  – Értem, hebegtem megrendülve.
  – Dehogyis érted, csapott le reám a szava -, de elmagyarázom úgy, hogy megértsed. Látod itt a mellényem zsebében az aranyórát? Nagyapámtól kaptam, amikor leérettségiztem. Amikor leérettségizel, a tied lesz. Ez az óra számomra minden csecsebecsénél értékesebb. De ellophatod. Visszaadhatod,
  vagy megtérítheted az árát. Ellophatod valakinek a lovát, a tehenét, ökrét, vadászpuskáját. Mindenét ellophatod és visszaadhatod megint, vagy megtérítheted az árát. Csak egy valamit, ha ellopsz valakitől, nem térítheted meg soha. S ez az idő! Ha valakinek az idejét lopod, azt úgy megloptad, hogy soha jóvá nem teheted. A várakozásban eltelt időt semmi hatalom a földön nem hozhatja vissza. Nincs, eltelt, vége. Örökre elveszett, és te voltál az, aki a jóvátehetetlen veszteséget okoztad. Érted?
  Értettem. Úgy megértettem, hogy attól a naptól kezdve, ha valakinek szavamat adom, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszek, akkor már ott vagyok öt perccel azelőtt, még ha vénasszonyok esnek is az égből, ahogy drága jó nagyapám szokta volt mondani. Erre neveltem gyermekeimet és unokáimat is.
  Nem azért, mert késni neveletlenség, hanem mert több annál. Aki öt percet késik, az öt percet ellop valakinek az életéből, amit nem tehet jóvá soha.
  – A megbízható embert még ellensége is tiszteli, mondta volt nagyapám -, mert a megbízható ember a társadalom sziklaköve, amire országot lehet építeni.
  A többi szemét, amit elfú a szél…”

 36. Azt, hogy a nép fia vagy, igazolnod, sejh, ma nem azzal Kellene: honnan jössz, – azzal, ecsém: hova mész!

 37. Szeretnétek még egy-két évet élni? Akkor hagyjátok Orbánt hatalmon! Ennél jobb most nem kellhet.Igazi farkas a farkasok között. Pszichopaták közt ő a király. Egyébként jól csinálja. Ő sem gondol mást , mint hogy ilyen világban ilyennek kell lenni. (Maximum kapunk egy bombát jobbról, egyet balról, bár ő putyinista, mert az közelebb van.) De hát ezzel mindenki így van. Mégse kormányozhat Jézus szellemisége, nincs is annyi híve Mo.-n. Persze a keresztény értelmiségiek máshogy látják.:-)
  Keresztények meg értelmiségiek? Pláne egyszerre. Hát ez már sok. Innen már nem sok van hátra az „Orbán Viktor” titulusig. Biztos istenitik, hogy kiáll a keresztény „értékekért”. Kész röhej itt már minden.

  Ja hogy emberek is szeretnénk lenni mindeközben, akkor hogy egy nagy klasszikust, Dr. Pszicho Fletot idézzünk:”Ezt elkúrtuk, nem kicsit, nagyon”
  Mind hülye és mi is, ha ezt az egészet egy kicsit is komolyan vesszük. Most hallottam, hogy az 5-ös metro Felcsútig fog járni. Régi, mi? De nekem új volt.:-)

 38. Már tudom azt, amit 5 éve még nem. Hogy Orbán Emília a globális hatalmi körök embereként építhet nálunk újfeudális királyságot. És hogy a toronyba a csigalépcsőn ez a globális elit vezeti az emberiséget, a lehető leghatározottabb tervvel, hogy kiugortasson minket az ablakon. Szóval akkor majd újfeudalizmus se lesz, csak mondjuk nukleáris tél… Innen nézve lennék inkább valami íródeák az egyik királyi vazallus várában…

 39. 38:
  Hogy Orbán a globális hatalmi kőr embere-e azt nem tudom, de nem adok rá nagy esélyt. Az viszont tény (és ezt már 5 éve is láttam) hogy pontosan úgy tesz a tömegekkel, ahogy az amerikai hatalmi körök: Középosztály kinyírása, jövedelem csökkentés, szakszervezet ellehetetlenítés, oktatás, egészségügy elhanyagolása, a korrupció pofátlan támogatása…stb. Nem értem viszont menedékügyi ellenszegülését.

 40. Akkor összegezzünk: A választások Magyarországon ismét formálissá váltak.

  Kialakult a 21. századi egypárt-rendszer, méghozzá békés átmenettel. Mivel az ellenzék formálissá vált, és a parlamentbe valamivel el kell ütni az időt.

  Orbán Viktor és a fidesz bebetonozta magát, nem csak a következő és az azt követő választásokig, hanem minimum 50 évre.

  Aki az ellenzékre szavazna, az nagyjából annyit ér, mintha otthonában ráírná egy darab W.C-papírra a párt nevét, mellé tenne egy X-et, és kitörölné vele a seggét. Majd mint aki jól végezte a dolgát, lehúzná.

  Aki pedig nem megy el szavazni, az előbb-utóbb kivándorol innen.

  Viszont ez még nem oldja meg az egészségügy és a közoktatás problémáját. Illetve ettől még a nyugdíjrendszer be fog dőlni. Kérdés, hogy e három miatt lesz e polgárháború, mert ha nem születik rá megoldás, a fidesz elkövetkező 50 éve nem valósítható meg.

 41. 40:
  Hogy lenne ott polgárháború, ahol a tömegek kétharmadot szavaznak meg Orbánnak?

 42. 40: Szerintem max. a Kedves Vezető személye változhat. A modell annyira vonzó oligarcháink számára, hogy ha netán nemcsak személyt kell cserélni családon, táboron belül, hanem a mai ellenzék kerülne hatalomra, (illetve ekkor a gazdasági fejesek egy része gyorsan zászlót váltana), ők is az orbáni modellt vinnék tovább. Erre utal a rendszer sima, vértelen kiépülése is. Korszellem… Az egészségügy, oktatás és a modern nyugdíjrendszer leépülése mióta akadálya egy olyan ősi modell fennmaradaásának, melynek funkcionálása nagy részében ilyen szociális intézményeknek híre sem volt? A nyugdíj megszűnésével az emberek holtig fognak dolgozni, mint a történelem nagy részében. A halandóság nagy lesz, („mint a történelem nagy részében”), okulni az a kevés fog, akinek a családja megengedheti, vagy a hatalom hasznát veszi és ezért támogatja tanulmányait. Ennyi.

 43. 38.
  Innen nézve lennék inkább valami olvasódeák (ha volt/lenne olyan) az egyik királyi vazallus várában, és Tibor bá’-t, meg Bobkó Csabát olvasnék…

 44. 41. Tibor bá, te tudod a legjobban, hogy az a 2/3 csak trükkökkel jött össze. De polgárháborúba magyar más okok miatt hívható. Se az egészségügy (dolgozók inkább lelécelnek), se az oktatás (tanárok is sík buták már), se a nyugdíj (az a korosztály nem lázong, fiatalt meg nem érdekli) kérdése nem lehet oka ilyen eseménynek. Internetadó már inkább.

 45. 45: Polgárháború miért lenne? Akinek nem tetszik a rendszer, az csomagol és elmegy. Polgárháború akkor lehetne, ha lezárnák a határt, mint Rákosiék.

 46. 43: Szereted a dolgok kényelmes végét megfogni… 🙂 Egy tipp, a füzéri vár szülőföldemről, „kőhalom volt, most vár áll ott”:
  http://www.kulcsmagazin.hu/cikk.php?id=3561

  Az első képen látszik, milyen volt, a második csak látványterv, de közben a romokból felépült a fényes vár: http://www.varak-hrady.eu/magyar/oldalak/elo_var_zemplenben_cimu_kiemelt_turisztikai_projekt_bemutatasa/

  Új arisztokráciánk és főleg dinasztiánk országszerte várakat, kastélyokat szerez és épít, ezek készülnek az újfeudalizmusra!

 47. 42.
  Nem lesz itt hatalom se. Kő kövön nem marad. Azt hiszik, hogy uralják a rendszert, de csak az tömegeket rángatják dróton. A szándékuk persze az, de nem számolnak sok mindennel. Ráadásul a saját sántánista kasztjuk is bomlik. Hiába a precíz terv és megvalósítás, több okból sem tudják megvalósítani.
  Persze nézegetnek más bolygókat is, de ahhoz meg még kevesek.

 48. 47.

  Ige, inkább olvasok….egyre többet.
  Nem is olyan rég olvastam – nagy érdeklődéssel – a füzéri vár felújításáról…de csak most esett le a tantusz. Nagyon szép lett.

  A téma iránt érdeklődők figyelmébe ajánlom Vitányi Iván: A feudalizmus tovább élesé a mai Magyarországon – tanulmánykötet a feudalisztikus társadalomfelépítés és politikai modell 21. századi magyarországi továbbéléséről és működéséről.

 49. 42: +1

  Hozzátenném, már manapság is az van Mo.-n, hogy amelyik társadalmi osztályba beleszületünk, nagyon nagy valószínűséggel ott is ragadunk, feljebb lépni nagyon nehéz. Ilyen értelemben „jobbágyság” már létezik, lásd. akinek pl. közmunkán túl nincs más munkára esélye. Mi ez, ha nem „jobbágyság”?

  Meg láthatóan zajlik az új oligarchák feltőkésítése, akik lojálisak a hatalomhoz, de azért egymásra is veszélyt jelentenek, illetve adott esetben lecserélhetőek. A Forbes magazin szedte nemrég össze, melyik oligarcha hol vett az országban földterületeket, élelmiszeripari cégeket, erdőket, stb., elég megdöbbentő, mekkora hatalmuk van az ellátási láncokban. Sok Csák Máté…

 50. No végre értem már!

  Ezt a blogot is elérte a Kondrád György szindróma.

  Ő mondta, hogy Orbán nem jó demokrata, nem jó ember, de alapvetően igaza van…

 51. Orbán egyik beszédében nyilatkozta, hogy ”Magyarországon nincsenek megszorítások”.

  Ahogyan ezt kimondta, látszott az arcán, hogy teljesen komolyan is gondolja. (Eltorzult arc, furcsa szájmozgások…)

 52. István és Dan!

  40 millió feléből is lehet venni 90 m2-es új házat agglomerációban és egyéb helyeken még könnyebben. A kivándorlók visszacsábítására pedig 10+10 millió is jó lehet, tehát elkezdődött a félelem helyett a szavazókká verbuválásuk.

  A jobbágy pedig dolgozott télen is (kukorica morzsolás, kosárfonás, állattartás, stb), ezer és egy munka van télen is, hiába tűnik kihaltnak a kukoricaföld.

 53. Valóban megtalálta a kereső – nem tudom miért nem sikerült ide jutnom. Először megtévesztett az O betűs keresztnevek hasonlósága. Másodszorra jót mosolyogtam a hasonlóságon 🙂
  Köszönöm ezt a posztot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük