Az igazság keresése (18) Hogyan lopjunk törvényesen – I.

önarcképTegnap este elkapott a nosztalgia, ami az én koromban viszonylag gyakran és könnyen bekövetkezik. Szóval előkaptam egy 1992-ben írt krokimat, és elolvastam, jól emlékszem-e. Jól emlékeztem. Most ezt a 17 éves kövületet, aminek címét fentebb már olvashattad, megosztom veled, csak arra kérlek, fújd le róla a port. Ugyanis ez már egy kicsit idejét múlta, de mivel a történelem (rendszerint) ismételi önagát, nem árt, ha emlékezetünket egy kicsit felfrissítjük. Ámbár az is igaz, hogy az emberiség a történelemből csak egyetlen egy dolgot tanulhat, éspedig azt, hogy az emberiség a történelemből nem tanul semmit.

Tehát, ha törvényes következmények nélkül akarsz lopni, akkor most menjünk vissza 1990-be! Végy egy nagyvállalatot és nevezd ki magad igazgatónak. Tudom, most hülyére röhögöd magad, de a törvényes lopásnak ez egy fontos és kikerülhetetlen feltétele. Nézd, ha továbbra is a gépműhelyben fogsz rohadni az eszterga mellett, akkor felejtsd el az egészet, mert ha történetesen hazaviszel egy 78 forintos csigafúrót, akkor legjobb esetben is letépik a pöcsöd, vagyis ez a lopás egyáltalán nem nevezhető törvényesnek. Ha viszont vezérigazgató vagy, akkor nem hülyéskedsz csigafúrókkal, hanem felveszed az unokaöcsédet export-import tanácsadónak, havi 600.000 forintért, ami természetesen nettó értendő. Ezt követve előbb vagy utóbb valaki rá fog kérdezni a dologra, ekkor a következőket nyilatkozhatod, természetesen pléhpofával, bele a képernyőbe, rohadt magabiztosan, szóval érted:

1) Unokaöcséd nem számít rokonnak, mert nem egyenes ág. Különben is alkalmazása nem ütközik jogszabályba. [Az nem ütközik jogszabályba, amit a törvény nem tilt, tehát szabad. Az egyes dolgokat megtiltó törvényeket pedig a haverok hozzák a Parlamentben. Így például a 78 forintos csigafúró ellopását törvény tiltja.]

2) Unokaöcséd 999 forintos bevásárló busszal volt Bécsben és ragyogó üzleteket kötött a Mexikó placcon. A munkakör létrehozása különben se ütközik jogszabályba.

3) A havi 600.000 forintos fizetés az unokaöcséd életstílusához viszonyítva reális. Különben a fizetés megállapítása a te kompetenciád (ami egyszerű nyelvre lefordítva azt jelenti a kérdezgetőnek kuss). Az összeg megállapítása különben se ütközik jogszabályba 

A nyilatkozatod meg fog jelenni egy plutokrata, liberális, neobolsevista újságban (a plutokrata, liberális, stb. Azt jelenti, hogy az éppen regnáló kormány nagyon utálja), de erre már nem érdemes figyelni, mert a lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke még életében gondoskodott klienseiről. Neked csak arra kell ügyelned, hogy kliens maradj.

Tudtam, hogy közbeszólsz! Hogyan lehetsz kliens? Figyelj! Állandóan hangoskodj, hogy te igazi magyar vagy. Persze most megint közbeszólsz. Hogy ki az igazi magyar azt én se tudom, talán az igazi magyar szereti a csípős lecsót. Mit tudom én! Szóval verd a melled, aggódj a határon túli magyarokért, szidd az oroszokat, légy beszarva a visszarendeződéstől. Szóval tegyél úgy, mintha kliens lennél.

Bármennyire megbízol unokaöcsédben, írass vele alá egy szerződést, aminek értelmében, ha felmondanál neki, úgy kézhez kap, mondjuk 10 millió végkielégítést. A továbbiakban neked és unokaöcsédnek semmi más dolgotok nem lesz, mint várni egy-két hónapot, majd nagy hirtelen haragra gerjedsz és felmondasz neki. Természetesen azonnali hatállyal. A következő lépés, hogy unokaöcsédet rábeszéled, sétáljon el a vállalat pénztárába (vigyen magával egy kisebb bőröndöt), ahol fel fogják húzni azt a pici ablakot és le fognak számolni neki tízmilliót. Remélem, még emlékszel miért? Hát persze, a munkaszerződésben benne van az a bizonyos tízmilliós végkielégítés.

Életedben ez lesz az a pillanat, amikor hirtelen rádöbbensz, hogy céged export tanácsadó nélkül maradt. Ez azonban túlzott gondot nem jelenthet, hiszen a családban van még néhány unokaöcs.

Már látom a kétségbeesett arcod, hogyan lesz ebből neked pénzed? Nahát, hogyan lehet valaki ekkora pancser? Figyelj! Itt és most (1990) nem ütközik semmi jogszabályba. Találj már ki valamit az ég szerelmére! Rendben van, segítek. Ugye te egy nagyon értékes gazdasági vezető vagy? Nélküled a vállalat egészen biztos csődbe jutna (veled meg pláne, de ez csak úgy kicsúszott a számon) tehát csődbe jutna…. és akkor konszolidáció …, (na, jó ez egy másik történet). Szóval értékes vagy! Micsoda tragédia, ha elveszít a vállalat! Átérzed? Köszönöm az együttérzést! Mit csinálsz? Hát, a vállalat pénzén bebiztosítod az életedet egy horribilis összegre. A vállalat fizet, mint a köles, de a kedvezményezett te leszel, illetve az özvegyed, örökösöd, stb.

Most megint jössz evvel, hogy mi az a kedvezményezett? Így hívják azt, akinek a végén fizetnek. És persze fizetni fognak, mert te – jóval a halálod előtt – egyszerűen felmondod a biztosítást. A biztosító pedig az addig befizetett összegnek egy tetemes részét, néhány milliócskát visszafizeti neked.

Persze adhatnál magadnak prémiumot is, de az olyan snassz és nagyon rossz hatásfokú. Kölcsönt is adhatsz magadnak, de az olyan bugris és piti. Képzeld el, kiutalsz magadnak 30 milliós kamatmentes kölcsönt. Megjegyzem, jogszabályba nem ütközik. Miután felmartad a stegót, beteszed egy olyan bankba, amelyik a közeljövőben nem kíván tönkremenni (mellesleg ez a dolog legnehezebb része). Kapsz rá minimum 10 százalék kamatot, ami ha jól számolok, havi 250.000 forint (én mondtam, hogy pitiáner). Bár, ha nem nyúlsz a kamatokhoz öt év alatt összejön 15 millió, tíz év alatt kerek 30. Ezek után – ha nagyon muszáj – akkor az eredeti 30 milliót visszaadod és vered a melled, milyen erkölcsös vagy.  Másik 30 millió pedig – ha nagyon muszáj – kitarthat életed végéig.

De azért, be kell vallanom, ezt a trükköt nem díjazom. Olyan átlátszóan egyszerű. Semmi szellemesség, semmi elegancia, merész zsenialitás (csak várjatok, majd a Simicska megmutatja, hogy kell!). Csak úgy brutálisan kiutalni önmagadnak. Pfújj! Az viszont valóban elegáns, ha felveszel 28 milliós előleget, mondjuk arra, hogy írsz egy forgatókönyvet. Na de mi is legyen a címe? Megvan! Legyen a címe: „Hogyan maradhatunk a hatalomban most és mindörökké, ámen.” A legrosszabb esetben legfeljebb nem jön be a címben óhajtott eset. És akkor mi van?

Engedelmeddel, most visszahuppanok a jelenbe és felteszem a kérdést, mi változott 17 év alatt, azon kívül, hogy az ország legatyásodott? Ne mond, hogy semmi, mert ez nem igaz. Időközben a 10 milliós végkielégítés 100 millióra módosult és nem kell felvenni a végkielégített helyett senki mást, mindjárt másnap lehet alkalmazni havi 2 millió forintért. Végül, van egy vicces kérdésem: Tessék mondani, a villamosjegy árát mikor emelik fel 400 forintra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük