Az igazság keresése (15. blog) Statisztika

önarcképEbben a témában már nemigen lehet újat mondani, a statisztikai anekdoták is tucat számra terjednek. Vagyis én most a lehetetlennel próbálkozom. Szerintem arra például fel kellene figyelni, hogy ha egy ország lakósságának 30 %-a megy el szavazni (lekerekítve) és a szavaztok 50 %-át elnyeri valaki, akkor tulajdonképpen a népnek mindössze 15 %-a szavazott rá. Következésképpen nem az 50 (na jó, legyen 56) százalékot kellene emlegetni, hanem azt a 70 százalékot, aki (szerintem) annyira undorodik a politikusoktól, hogy még szavazni se ment el. De van ennél fontosabb is, mert szerintem most már teljesen mindegy, melyik miniszterelnök vezényli le az ország lakósságának a kivéreztetését, mert az világos, hogy 1-2 évtizedes vérleszívás nélkül nem megy.

Sokkal érdekesebb az úgynevezett „peak oil” ami alatt azt kell érteni, hogy a világ nyersolaj kitermelése mikor éri el a maximumát. Ugyanis ettől sokkal több függ, mint attól, hogy hány magyar család fog visszatérni a zsíros kenyér kúrára a „könnyű és finom” pancsolmányokról.

A „peak oil” egy olyan téma a világfórumon, mint Magyarországon a foci. Nem azt állítom, hogy mindenki ért hozzá, de mindenki hozzá tud szólni valami okosat. Én, jómagam tucatnyi cikket olvastam már erről és úgy tűnik, hogy az eredményeket átlagolva a „peak oil” 89 milliárd hordó értékben 2006 környékén következett be. Legyünk igazságosak, a pontos számítás sok okból kifolyólag lehetetlen. Először is a kitermelő társaságok adataikat nemigen szeretik szellőztetni. Másodszor egy-egy mező kimerülési foka nem könnyen mérhető. Aztán pedig a kitermelés könnyű vagy éppen nehézségének különböző fokai vannak, aminek költségvonzata van. Ez azt jelenti, hogy 100 $/hordó árnál érdemes, viszont 40 $/hordó árnál már nem érdemes egy adott helyen olajt a felszínre hozni. Aztán persze állandóan újabb és újabb lelőhelyeket találnak, igaz egyre egzotikusabb helyeken (5 km a tengerfenék alatt, meg hasonlók).

Most értem oda, hogy rá fogok térni a lényegre. Az Amerikai Energiaügyi Minisztériumnak van egy osztálya, amit úgy hívnak, hogy „Energy Information Administration” (le se kell fordítanom). Ez a nagytekintélyű hivatal minden évben kiad egy jelentést (többek között) a világ energia állapotáról „International Energy Outlook” cím alatt, amiben a nyersolaj igen tekintélyes helyet foglal el. Ez a meglehetősen konzervatív, de főleg optimista intézmény legújabb jelentésében közölte, hogy minden korábbi becslése ellenére (pl. 2030-ban 101 milliárd hordó lesz a csúcs) a „peak oil” állapotát bizony elértük. De számomra nem ez az igazán érdekes. Figyeljétek meg, miként változott az előrejelzés évről-évre, mert ez az igazi statisztikai tanulság. Ugyanis már elég hosszú ideje írogatom, hogy az előrejelzések minden téren túlzottan optimisták és állandóan korrekcióra szorulnak, csak várni kell egy kicsit.

Na, most a lényeg (köszönöm, hogy kivártad). Valami okból kifolyólag az USA-nak rettenetesen fontos, hogy nyersolajfogyasztásban Kína mikor éri őket utol.

2006-ban úgy gondolták, hogy ez 2026-nál előbb nem következhet be, ami egy jó 20 év. 2007-ben ezt egy kicsit módosították 2021-re. 2008-ban, vagyis a múlt évben egy újabb revízióra került sor, ami szerint Kína már 2016-ra utolérheti őket. És persze napvilágot látott már a 2009-es jelentés is, ami szerint nem kizárt, hogy ez a retteget utolérés már 2010-ben bekövetkezik. Na látod, ezen érdemes elgondolkodni!

4 gondolat erről: „Az igazság keresése (15. blog) Statisztika

 1. Statisztikailag tényleg az jelent valamit, hogy a többség nem szavaz a választáson. Azt jelenti, hogy a jelenlegi politikai erők közül egyik sem alkalmas a kormányzásra. Talán az LMP programja lenne a legjobb, de nekik nincsenek hiteles, komolyan vehető embereik. De talán nem is ez számít, mert egy olyan párt kormányoz és alkotmányoz most, akiknek még programjuk sincs, csak szónoklataik.

  Olajkitermelés: egyre fejlettebb eszközök vannak, és egyre nagyobb az energiaszükséglet. Nem tudom, hogy mikor érjük (értük) el a csúcsot, de nem lennék meglepve, ha már kevesebb olaj lenne a felszín alatt, mint amennyit eddig kitermeltünk. A statisztikák változása 2006 és 2009 között talán annak köszönhető, hogy lineáris modellel próbáltak becsülni egy exponenciális fejlődést. (De ez csak tipp, nem tudom, milyen modellt használtak.) Amerikának talán azért fontos, hogy Kína utoléri-e őket, mert:
  – nincs elég olaj kettőjüknek,
  – Kína nagy ország és gyorsan fejlődik (és ha sok olajat használ, akkor gyorsan fejleszti az iparát, tehát gazdasági és technikai fejlettségben utolérheti Amerikát),
  – ha a Föld legnépesebb országának technikai fejlettsége elhagyja Amerikát, akkor Amerika már sem létszámban, sem gazdaságilag, sem technikailag nem lesz fölényben, ezért fél Kínától. Ennyit a bejegyzés témájáról.

  Amiért megkerestem ezt a másfél éves bejegyzést, az a címe, a Statisztika. Én is egy statisztikai adatra lennék kíváncsi, ezért megnéztem, hogy a sok bejegyzés között van-e olyan, aminek a címében benne van a „statisztika” szó. Szerencsére van, ezért tudok statisztikáról kérdezni. 🙂 Minden rosszindulat nélkül, csak kíváncsiságból kérdezlek Tibor bá, szerinted te vagy a legidősebb magyar blogger? Van erről hivatalos statisztika? Ha nem te vagy, akkor ki lehet?

 2. 9: Nem tartom lehetetlennek, hogy én vagyok a legidősebb magyar blogger, mert 60 felett már az emberek zöme nem nyúl a számítógéphez. De nem hiszem, hogy ez számít valamit. Viszont már haramadik éve rakok fel minden egyes nap egy új blogot. Ha ezzel is súlyozzuk a megállapítást, akkor már szinte biztos, hogy dobogos helyen állok. eddig összesen 973 blogom van fenn + 6 teljes könyv (ha jól számolok)

 3. Statisztika?
  Épp ideje lenne frissíteni az egyéni statisztikát, Tibor bá! 😀
  A „Hasznos tudnivalók” oldalra gondolok.
  Úgy szerettem volna én lenni az egymilliomodik látogató, de tudom, hogy már rég lekéstem róla.

 4. 11: Az egy millió még messze van. Tegnap esti záráskor 160.394 egyéni látogató volt, akik összesen 1.000.832 oldalt nézteke meg. Ha oldalanként csak egy forintot adnak, akkor már milliomos lennék. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük