Az igazság keresése (3. blog) Az Irak story

önarcképIrak megtámadása előtt G. Bush elnök megkapta a titkosszolgálatok jelentéseit, amikből pontosan értesült arról, hogy Saddam nem rendelkezik atomfegyverekkel, de vegyi fegyverekkel se. Különben ez utóbbival, ha rendelkezett volna azt még a jó öreg Samu bácsitól származott volna. Azt is nagyon jól tudta, hogy Saddam kifejezetten üldözte az Al Kaida tagjait, nem hogy segítette volna őket. Bush azonban Irakot mindenképpen meg akarta támadni – és most ne keressük az okokat – tehát közölte a világgal a Main Stream Medián (MSM) keresztül, hogy Irakban atomfegyverek és Al Kaida kiképző táborok vannak. következésképpen Amerika alapvető érdeke, hogy ennek véget vessen. Saddam mindent megtett, hogy a háborút elkerülje, de ez nem számított. Most vizsgáljuk meg, hogy ez a – bevallottan – isten által sugallt döntésnek milyen következményei voltak!

A háború Amerikának eddig 666 milliárd dollárjába került és 4284 amerikai katona életébe. Ez azonban legyen az ő ügyük. Mi volt az iraki vesztesség? Ami csak azért érdekes, mert a MSM ezt a témát nagy ívben elkerüli. A nagyra becsült angol Opinion Research Business elnevezésű közvélemény kutató csoport tanulmánya szerint a 2003-as amerikai inváziónak több mint egy millió iraki esett áldozatul (más források 1,3 milliót említgenek). A kutatók szemtől-szembe beszéltek 2414 felnőtt irakival, akiknek 20 százaléka azt állította, hogy családjában legalább egy ember meghalt a megszállás következményeként.

Az amerikai hadsereg reagálása az volt, hogy a legtöbb iraki a szekták között dúló torzsalkodásban halt meg. Ezzel szemben a Lancet (legtekintélyesebb angol orvosi folyóirat) 2006. októberi jelentése azt állítja, hogy a precíz rákérdezés felszínre hozta, hogy a halált 56 százalékban bizonyítottan, közvetlenül az amerikai katonák okozták. Mivel nem minden esetben volt szemtanúja a halál okának, a becsült érték 80 % körül lehet. Ez azt jelenti, hogy 2006-ban havonta átlagosan 10.000 iraki civilt öltek meg az amerikaiak. Beismert tény, hogy a megszállás első négy évében az amerikaiak naponta 1000 járőrt küldtek szét az ellenségesnek vélt környékekre, hogy a „lázadókat” és a „terroristákat” megöljék. 2007. februárjától a járőrözések számát napi 5000-re emelték. Átlagosan mindegyik őrjárat napi 30 házat szállt meg azzal a céllal, hogy a gyanús egyéneket kihallgassák, letartóztassák vagy megöljék. Ez azt jelentette, hogy minden felnőtt korú férfi nem csak gyanús volt, de potenciális ellenségnek számított. A parancs szerint „a kockázat vállalás tilos” volt. – Hadd mutassak rá, hogy ez egy „gumi” parancs, mert nyilvánvalóan a kockázat létezését az őrjárat tagjai állapítják meg. Vagyis az 5 tagú kommandó becsönget egy házba (de sokkal valószínűbb, hogy berúgják az ajtót) majd berontanak csőre töltött géppisztollyal, ujjukkal a ravaszon. A család (apa. anya, néhány gyerek) összeszarja magát. Ha a férfi elkezd menekülni, akkor lelövik, mert magatartásából az olvasható ki, hogy terrorista. Ha a kommandó valamelyik tagja meglöki a nőt vagy valamelyik gyereket és a férfi önkéntelenül megmozdul, akkor lelövik, mert feltételezhető, hogy támadni akart, és ugye a kockázatvállalás tilos. Ha valamelyik gyerek elsírja magát, akkor lelövik, mert feltételezhető, hogy evvel akar jelt adni valakinek, ami ugye kockázatot jelent.

Ez a mániákus terrorista keresés természetesen ismert volt az iraki lakósság körében, következésképpen 2007-re megközelítőleg 5 millió iraki menekült el az országból. 2,4 millió iraki nem hagyta el az országot, de biztonságosabb helyre költözött országon belül. Jelenleg havonta mintegy 100.000 iraki menekül el a környező országokba (Szíria, Egyiptom, Libanon, Törökország), ahol munkavállalási lehetőségük nincs, helyzetük egyre kilátástalanabb. Ennek ellenére az elvándorlás folytatódik. A menekültek azt állítják, hogy a visszatérés egyenlő lenne a halállal. Mások a kérdésre azt válaszolják, „Irak nincs többé, nincs hova visszamenni.” Egy másik iraki menekültnek megkérdezték a véleményét Damaszkuszban. Azt mondta, hogy januárban a családjával együtt visszament a házába. Az első éjszaka amerikaiak megszállták a házát, a családot összeterelték egy szobába, közben az egyik mesterlövészük felment a ház tetejére és egész éjjel onnan lövöldözött ismeretlen célpontokra. Másnap a család újra útra kelt, és visszament Damaszkuszba.        

Barack Obama megválasztása előtti kampányában ígérte az iraki háború befejezését. Pillanatnyilag a kérdés lekerült a napirendről, aminek következményeként az utóbbi napokban az öngyilkos merényletek újra elkezdődtek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük