Az igazság keresése (65-i) Vissza az egészségünkhöz

Már régen volt szó a szívünkről, mert hibátlanul dobog,  végzi a dolgát, oda se kell rá figyelni. Aztán egyszer csak hoppá! Na, akkor aztán kapkodunk fűhöz-fához, ha még egyáltalán van rá mód és nem a ravatalon fekszünk kicsinosítva az alkalomnak megfelelően. Szóval a lényeg az, hogy van itt egy pár ember a hozzászólók között, akikről egészen biztos merem állítani, hogy egész nap a gép előtt ül, ami ugye egészségtelen.

Erről jut eszembe, hogy ma délelőtt (hétfő) a Klub rádióban H. H. meginterjúvolta Dr. Marton Istvánt az új könyvével kapcsolatban, aminek ínycsiklandozó címe: Meddig akarsz élni? Az interjúnak álcázott promóció egészen jól sikerült. Dr. Marton elegánsan fejezi ki magát, és igen meggyőző, ráadásul igaza is van. Szerinte (és szerintem is) ugyanis ez kizárólag rajtad múlik (a genetikán és a fertőzéseken kívül), hogy meddig élsz. Ha kíváncsi vagy, akkor a 3200 forintos könyv megvásárlásával megtudhatod. Felteszem a könyvben nincs semmi új. Mindenki tudja, de nem csinálja. Sajnos, azonban ebbe néhányan belekavarnak egyéni haszonszerzés végett. Az éllovasok Lenkei Gábor és Szendi Gábor, de nekik már annyi követőjük van, mint a Szeplőtlen Szűznek, nem is foglalkozom velük, Lenkei meg csak nyitogassa a boltjait, egyiket a másik után! Viszont az egyik kedves blogolvasónk felhívta a figyelmemet néhány műre. Ezek közül egyet tollvégre kapok.

Charlotte Gerson & Beata Bishop: Gerson terápia – Itt ugye két hölgyről van szó. Charlotte Gerson ízig-vérig angolszász, Beata Bishop viszont hol magyar, hol angol. A mű pedig nem, más mint a híres (vagy hírhedt) Gerson terápia. Mi ez? Dr. Max Gerson találta ki még a múlt század harmincas éveiben, majd le is írta 1945-ben, hogy a rák, cukorbaj, szívelégtelenség, sőt tuberkulózis gyógyítható nem hagyományos úton is, egyszerűen egészséges táplálkozással, és hogy mi egészséges, azt Dr. Gerson, később leánya mondta meg. Dr. Gerson 1959-ben elhunyt, amikor is 78 éves volt (én is annyi vagyok, és nem szándékozom elhunyni a közel jövőben). Leánya, Charlotte Gerson, átvette apja bizniszét és tökélyre vitte azt (már 20 éve működik a Gerson Intézet, stb.) Hogy a papa mindössze 78 évet élt, ez egy kicsit ciki volt, ezért Charlotte lépten-nyomon apja leghíresebb betegére, Albert Schweitzerre hivatkozott (belekeverve Schweitzer Nobel díját, mert az olyan jól hangzik PR szempontjából) aki viszont 90 évet élt, újabban pedig magára, mert már 88 éves (egy nappal se néz ki fiatalabbnak)

Mi a Gerson terápia lényege? Hogy a szervezet meg tudja magát gyógyítani, csak hagyni kell, illetve be kell neki segíteni: méregtelenítéssel, egészséges táplálkozással, ami erősíti az immunrendszert. [Dr. Béres álláspontja ugyanez volt, de ő diéta helyett nyomelem cseppeket ajánlott, amiből aztán mára lett egy birodalom]. Álláspontom szerint az egészséges táplálkozás hasznos és okos dolog, ehhez nem fér semmi kétség, és épelméjű ember ezt nem tagadja (legfeljebb azt mondja, hogy egyszer élünk, a franc egye meg). Hogy mi az egészséges, arra még visszatérek. Valóban a beteg szervezet meg tudja magát gyógyítani, erre van az immunrendszer, ami természetszerűen jobban  működik helyes táplálkozás esetében. Viszont a méregtelenítés egy humbug. Méghozzá nagyon hatásos humbug, mert milliók hisznek benne, még orvosok is (akik valahogy lediplomáztak). Miért? Méreg az, ami a szervezet működését hátráltatja, rontja, vagy le is állítja (halál).  Étkezés közben, mindenfajta étkezés közben, rengeteg olyan vegyi anyag kerül  belénk, amire semmi szükségünk, illetve, ami bizonyos értelemben méregnek számít. Sőt, maga a szervezet is állít elő mérget (pl. húgysav, CO2) amiktől megszabadul. Ezt a funkciót látja el a tüdő, a vese és a máj. Ha tehát egy méreg eltávolítható – mert nem mindegyik távolítható el – akkor azt a szervezet el is távolítja a lehelet, vizelet és széklet útján. A külön méregtelenítés egy jól jövedelmező üzlet, semmi más. [belém lehet kötni, csak rajta!]

Egészséges táplálkozás. Dr. Gerson szerint minél kevesebb állati zsiradék, fehérje és konyhasó.  Ezt én úgy módosítanám, hogy kevés állati zsiradék, kellő mennyiségű fehérje (napi 80 gramm) és semmi konyhasó. Erre az egy mondatra viszont nem lehet felépíteni egy terápiát. Vannak tehát egészen érdekes kikötések. Például a méregtelenítés egyik formája a feketekávés beöntés. A részleteket nem olvastam el, mert a röhögéstől lefordultam a székről. Ne állati fehérjét fogyasszunk, hanem növényit. Ez egy hülyeség. Az embernek szüksége van teljes értékű fehérjékre (aminosavakra), amiket aztán lebont, majd tetszés szerint  megint felépít. Hogy a pepszin minek a lebontását katalizálja, az tök mindegy.  Aztán óránként meg kell inni egy pohár lét. Ez a lé bármi lehet, ami gyümölcsből és/vagy konyhakerti növényből származik. Ez persze együtt jár a gyakori vizeléssel, de ezt most hagyjuk. Kitétel még, hogy a gyümölcslének organikus gyümölcsből vagy főzelékféléből kell származni.

Ezzel nem lenne még semmi baj. Ne főzzünk, együnk nyers ételt, hús és zsiradék mentesen. Ez valóban egészséges, bár nem túl kellemes. A probléma ezután következik. Ugyanis a Gerson Intézet azt állítja, hogy végstádiumban lévő rákos beteg is gyógyítható a Gerson terápiával. Ez nekem egy kicsit sok ahhoz, hogy megemésszem. A rákbetegség a rákos sejtek elburjánzásából áll. Rákos sejtek állandóan keletkeznek a szervezetben, de elburjánzásukat az immunrendszer megakadályozza. Addig rendben van, hogy egészséges életmód mellett kisebb az esélyünk a rák, a szív-érrendszeri betegség, cukorbaj, stb. begyűjtésére, de egy előrehaladott állapotú rákot csak az isten tud meggyógyítani, bár voltak már csodával határos esetek, amire senki a földön nem tudott magyarázatot adni. Viszont a  végstádiumban lévő rákos beteg még a szalmaszálba is belekapaszkodik, bármennyibe is kerüljön az. És a Gereson terápia nem más mint egy (hogy stílszerű legyek) méregdrága szalmaszál. Ezeket a szalmaszálakat kellene méregteleníteni! 😀  

Azonban a Gerson terápia ezzel nincs kimerítve, mert külön megemlíti a magas vérnyomás csökkentését, természetesen a Gerson diétával. Ezzel nekem az a problémám, hogy a magas vérnyomások 90 százalékánál az orvosoknak fogalmuk sincs, hogy mitől van, ha nem tudják, akkor nemigen lehet gyógyítani. Viszont ma már vannak kitűnő gyógyszerek hipertónia ellen (tüneti kezelés), viszont a gyógyszereknek van mellékhatása, tehát csábító, ha pusztán diétával meg lehetne szüntetni. A konyhasóról köztudott, hogy emeli a vérnyomást, illetve csökken a vérnyomás a só mentes diéta esetében. Ilyen értelemben a Gerson diéta csökkenti a vérnyomást, hiszen tiltja a konyhasó használatát. A probléma mindössze annyi, hogy a só elvonás áldásos hatása statisztikailag kimutatott, és csak néhány Hgmm értéket produkál, természetesen lefelé, de ha valakinek 180/100 a vérnyomása és ezt a diéta leviszi 175/100-ra, akkor ezzel elmehet a sóhivatalba. Majd, ha a diéta leviszi 120/80-ra, akkor nyilvánosan meg fogom enni a szövegszerkesztőmet. 😀  

______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
     

12 gondolat erről: „Az igazság keresése (65-i) Vissza az egészségünkhöz

 1. Tibor bá, köszönöm a kenyérsütős receptet. Életemben először sütöttem kenyeret az este a recepted szerint. Míg sült, elolvastam, mi mindent tesznek a bolti kenyérbe, kirázott a hideg, és igyekszem ezentúl otthon sütni. Drágább, de legalább nem mérgeznek. Persze, biolisztből. Amint kiderült, itt vasat tesznek a lisztbe, kormányrendeletre.

 2. 54: Egészségedre. Én most várom, hogy a délelőtt bedagasztott, teljes kiörlésű lisztből készült kenyerem megkeljen.

 3. 1. Nem kell ún. „tartós” (előrecsomagolt) kenyeret venni.
  2. Nem a hipermarketekben kell kenyeret venni.
  3. Az ún bio(sic!) liszt, mitől bio? Ki és hogyan ellenőrzi? Ne higyjétek, hogy a kétszeres ár és a „Bio” felirat garancia!
  4. Kis pékségek, olcsó kenyere, magyar búzalisztből. Azt vedd. Liszt-víz-élesztő(kovász) és só – az van benne. Ha hiszed, ha nem.
  5. A teljes kiőrlés ugyebár az, ha a korpa is benne van. Igenám, de mindenféle gomba, amely a gabonaszemeket támadja tárolás alatt, a korpában(héj) élősködik. Tehát sokkalta nagyobb a veszélye, hogy mérgező penészgombákkal (fuzárium) fertőzött kenyeret eszel, mintha normál, kovászos fehér kenyeret ennél.
  6. A lényeg: megbízható helyről származó lisztből, kovászos kenyér. Kis pékségek ezt sütik. Ízéről tudni fogod, melyik jó.

 4. 57: Hát, tőled messze, délebbre, egy kisvárosban! Meg van jó, igazi kenyér! 220 Ft/kg. (most még)

 5. 58: Csak halkan, mert meghallja az Auchan igazgatója és telepít a közelbe egy értékesítési egységet. 😀

 6. Néha nem árt a méregtelenítés, mivel ha már túl sok a méreg, a szervezet nem tudja kiválasztani, hanem elkezdi „letárolni”.
  Erről van egy jó könyvem: Paul C. Bragg: A böjt csodája.
  Igaz ez nem üzlet senkinek, mert magad is meg tudod tenni, nem is valami népszerű. Ez nem biznisz senkinek, csak neked…

 7. „A konyhasóról köztudott, hogy emeli a vérnyomást”
  Ez nem igaz!!!
  Ez a cikk egy nagy hazugság!!!

 8. 9:
  Volt a pasinak egy 10.000 karakteres hozzászólása is, aminek a csúcsa, hogy süti a saját kenyerét, amibe kilónként 30 g NaCl van. Ez akkora marhaság, hogy nem engedtem át, és persze a 10.000 karakter se kutya, de ha kéred átküldöm.

 9. Az embernek valóban szüksége van teljes értékű fehérjékre, azaz tulajdonképpen az összes esszenciális aminosavra, amit nem tud szintetizálni. Szerencsére úgy vannak kitalálva a növények, hogy ha nem csak egyfélét eszünk belőlük, hanem többfélét, mindjárt meg is lesz az összes esszenciális aminosav. Jól ki van ez találva.

  A többi dolog valóban fura.

 10. A táplálkozástudományból mára már egy idétlen viccet csináltak. Egyik részről féligazságok, áltudományos és tudományos eredmények katyvasza, a másik részről meg: évtizedek óta hanyagolják az orvosi képzésben, abszolút méltatlanul, aminek meg is van a hatása… Ha körülnézek a magyar nyelvű könyvpiacon, egyetlen hiteles és hasznos dietetikai munkát sem találok, csak a „guruk” agymenéseit. Utoljára valami 30-40 éves példányból mazsolázgattam ki érdemi adatokat, de újakat nagyon neten sem találok. Ha valaki mégis tud ilyenről, közzé tehetne egy címet szerzővel. 🙂
  Az én esetem: gyerekkoromtól vega voltam, majdnem 15 éven át. Most egy ideje eszem húst és állati zsiradékokat. Az egészségem így is ugyanolyan jó vagy pocsék – nézőpont kérdése. Semmi, de semmi változást nem érzek, azt leszámítva, hogy gyorsabban tudok így hízni, ha nem figyelek oda, és hogy kinyíltak a lehetőségek az ízlelőbimbóim számára, mióta leküzdöttem a húsundorom.
  Egyetlen egyszer voltam kirívóan jó állapotban (nagylabor, stb.), amikor vagyonokat költöttem mindenféle természetesnek titulált vitaminra, és mellette sok olajos magot ettem, bogyósokkal. De hozzá kell tennem, hogy akkor volt életem legboldogabb időszaka is, és ezt én személy szerint legalább olyan fontos tényezőnek tekintem, mint a testünk fizikai táplálását.
  Csak egy dolgot fűznék hozzá: azon túl, hogy a talajunk mikro- és makrotápanyagokban szegényesebb, így a növényeink is azok, sajnos kimarad az étrendünkből rengeteg biológiailag aktív anyag. Elnézve akár csak az ínségeledeleket, nagyobb volt a változatosság régen, még ha kalóriában nem is bővelkedett. A ma embere általában maroknyi fajta zöldséget fogyaszt rendszeresen, amivel mindattól a gyógyhatású arzenáltól megfosztja magát, ami egyébként jó esetben még most is körülveszi. Az egyik legelkeserítőbb jelenségnek azt látnom, hogy a falusi öregasszonyok szégyene, ha őshonos gyógy/tápláléknövények nőnek a kertjükben (ingyen, maguktól, nem kell öntözni, permetezni), és az az üdvözítő, hogy semmi élőt nem tisztelve holt-sivárra gyomirtóznak a pár gyümölcsfa alatt, vagy tájidegen fajt ültetnek be jó pénzért talajtakarásra, amit aztán folyamatosan gondozhatnak, és még emberi fogyasztásra sem túl alkalmas…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük