(576) ARANY – Irány az 1.700 $

Tibor bá’ online

 

öAz amerikai gazdaság 0,1 százalékos „növekedése”, valamint a továbbra is megoldatlan európai és amerikai adósságproblémák súlyosbodása miatt a befektetői félelmek tegnap (szerda) ismét új történelmi csúcsra kergették fel az arany árát.

A hajnali órákban Hong Kong-ban már 1.660 $ fölé emelkedett egy uncia négy kilences tisztaságú (99,99%) arany ára, és 1.660 $ felett tartotta magát később a nap folyamán Londonban, majd az európai idő szerint koradélután kezdődött New York-i kereskedésben is. Az Egyesült Államokból és Európából sorozatban érkező és minden várakozást alulmúló negatív hírek jelenleg világszerte tömegével kergetik a befektetőket a „biztos menedéknek” tartott arany felé.

Most meg az olasz államkötvények kockázati prémiumának váratlan emelkedése ad okot borúlátásra. Az európai adósságválság elképzelhető átterjedése Olaszországra egyértelműen katasztrófát jelentenek, az olasz gazdaság mérete  miatt. Ugyanis a szükséges gazdasági mentőcsomag (korábban már írtam) mérete miatt, szóba se jöhet. Viszont most az olaszoknak egyre magasabb kamatokat kell fizetnie az újabb hitelek után. Nagy kérdés, hogy Olaszország állja-e a rohamot. Ha az olasz bili kiborul, akkor napokon belül követjük őket. A forint le fog szakadni az Euróról és meg fog indulni az inflációs lejtőn. Aztán, aki azt mondta, hogy az aranyamat nem tudom megenni, majd jöhet tőlem kölcsönt kérni, természetesen kamatos-kamatra 😀

65 gondolat erről: „(576) ARANY – Irány az 1.700 $

 1. üdv

  Az arany azért erősödik, mert egyrészt „pénzpótló” szerepe van, illetve, mert dollárban számolják. Amíg a 2 kiváltó oka meg nem szűnik az erősödésének:
  1. pánik az államcsődöktől, illetve a hagyományos pénzzel szembeni bizalmatlanság, amit jórészt a fednek köszönhetünk, aki ész nélkül öntötte a dollárt, gazadaságélénkítő hatása meg a 0-hoz konvergált
  2. míg a dollár gyenge marad
  Ha a 2 tényező fordul, az arany sokat fog esni, mert nincs többé oka, hogy erősödjön, illetve nagyon sok spekulatív tőke áramlott be. Tiborbá, ha a fed kamatot emel, szerintem szórd ki az aranyadat, mert onnantól az erősödésének napjai meg vannak számlálva, addig, míg ez nem történik meg, mehet feljebb is.
  Armageddon esetén nem vagyok meggyőződve, hogy érni fog valamit, mert
  1. törvényt hozhatnak, hogy kötelező beszolgáltatni, s hacsak nem feketén szerezted-nincs írásos nyoma-, akkor sajna simán rekvirálják és örülhetsz, ha adnak érte valamit.
  2. Anarchiában 1 kg kenyér többet ér mint 1 kg arany.
  1673 usd volt a teteje a tőzsdén tegnap, nagyobb felbontású chartokon-havi bontás- is erősen túlvett, de ez nem jelent semmit, mert mehet még feljebb is. Határ a csillagos ég.

 2. Abban egyetértünk, ha vmelyik piigs befekszik, mi is fekszünk vele együtt, egész egyszerűen azért, mert kockázatos ország vagyunk a „befektetők” szemében. De a ft még mindig nagyon erős és ez a legfőbb „szerencséjük” a dev hiteleseknek, mert így csak 252 lett a chf-huf és nem 352.

 3. Nah még 1 gondolat, ha a fed a quantitative easing 3-ra vetemedne-amit kinézek belőlük-, akkor meglesz a 2000 dolláros jóslat is, akkor viszont tényleg a csillagos ég a határ.

 4. 1: „az arany sokat fog esni, mert nincs többé oka, hogy erősödjön” A most felvásárolt arany jó része már biztonsági tartalék, nem spekulációs felvásárlás. Ez akkor sem kerül vissza a piacra (vagy csak kis része) ha a válsághangulat elmúlik. És ne feledkezzünk meg arról se, hogy az aranykészletek sem kimeríthetetlenek – ahogy fogy, illetve drágul a kitermelés (de a kereslet marad), természetes módon nyomja fel az árat.

 5. Az arany mindig minden körülmények közt érték marad. Általában az tiltakozik az arany ellen akinek nincs egy unciányi sárga fém sem a birtokában. Nem kell az összes pénzedet aranyba fektetni de a portfóliód 20% át mindenképp érdemes. Én 4 éve vettem úgy hogy mindenképp jól jártam vele. Ha nagy a baj egyszerűen zsebre teszed és odébb állsz. Érdekes dolog hogy nekem a szamárköhögés c. film adta az ihletet az arany vásárlására. Érdemes megnézni.

 6. 6. Azoknak, akiknek van rá lehetőségük, vegyenek aranyat. Akiknek nincs, inkább építsen ugyanabból egy kovácsműhelyt. Az arannyal az a baj, hogy szinte minden korban fizetőeszköz volt, de épp ezért minden korban keresték azokat akiknek volt. Ha csak tárolod a párna alatt, akkor biztonságos tartalék, viszont ha megpróbálod valami hasznosra cserélni, akkor ott a bukta, mert ha 1 grammot eladsz, fel fognak keresni azok, akik igényt tartanak a maradék 9999g-ra a kiloból. Maga az arany hozza magával a veszélyt. Azok a dolgok, amiket Géza értéknek ír, sokkal értékállóbbak (Gyümölcsös, ehető cserjékből bozót, egy mocsár közepén a ház, stb…), mert meg lehet enni őket és alapvetően nem kell a kutyának se. Szerintem.

 7. A törtarany a leghasznosabb gyűjthető fém, megfelelő tesztkittel és sok idővel, mert az emberek többségének az arany, arany, nem fizetik meg a színaranyat válságban.
  A lustábbaknak a befektetési érme lehet hasznos, 999.9 arany és 999/1000 ezüst.
  A befektetési aranyérme áfamentes, az ezüst nem, ezt érdemes figyelembe venni.

  Érdemes kis címleteket venni, maximum 1 unciás érméket, nagyobb tömbökkel kereskedelmi gondok vannak (a napi életben ritkán van szükség 100 gr vagy több arany mozgósítására, hacsak nem vesztegetés, menekülés során), kb. 1200 Euro egy uncia.
  Az ezüstöt érdemes váltópénzre tartalékolni, ott is a max. 1 uncia a hasznos méret, az most 35 Euro körül van.
  Aranyból a váltópénz jóval drágább fajlagosan, ezért javaslom az ezüstöt ilyen célra.
  Ezek tartalékok, minden körülmények között értékálló anyagok, mert az emberi történelem során még nem volt olyan periódus, leszámítva néhány rövid szakaszt, amikor ne lettek volna forgalomképesek. Értékük szintén állandó, 50 éve is ugyanannyi kenyeret lehetett venni 1 gramm aranyból, mint ma.
  Ezért stabil a svájci frank is, mert meglepő módon csak 2000 körül vált el az aranyfedezettől, de máig úgy tűnik, hogy van mögötte fizikai arany.

  Ez az egyik lába a klasszikusan bevált BBB formulának, ami szabad fordításban az arany – lőszer – magok általános hasznosságát hirdeti válságokat átívelően.
  Én hozzáteszem még a negyediket, a bringát, mint a leghatékonyabb szállítóeszközt.

 8. „Most meg az olasz államkötvények kockázati prémiumának váratlan emelkedése ad okot borúlátásra.”

  Ez nekem nem váratlan, gondolom neked sem, csak hiányolom az idézőjelet.

  Az IMF (illetve a mögöttes befektetők, de mondhatnék befektetési alapokat is) vagyonnövekedési célja az USA-beli ingatlanpanama nullázódásával új utakat keres.
  Japán most nem buli, Kína tartja magát, így maradnak a kisebb országok, de még jobb lenne egy nagy halat kifogni.

  Ez a nagy hal pedig az EU (államainak vagyona), amelyben úgy lehet gyorsan növelni a részesedést ha szétcsapják az eurót.

  Sajnos az izlandi próba utáni ír+görög+portugál gazdaság „megsegítése” kevés volt, így jönnie kell a nagyobb, de ugyancsak eurót használó országok gazdaságainak, melyek ha lehet, kicsit nagyobbak kell, hogy legyenek mint a görög.
  Itt jön képbe Olaszország, Spanyolország. (Valaki ott az IMF-ben nagyon mediterrán-ellenes lehet. :))

  Ha ez a kettő (ideális esetben elég az egyik is) megvan, akkor az eurónak kapáltak, azaz gyakorlatilag az EU-nak is. Az ott nyilvántartott vagyonok (földek, bányák, esetleg cégek) értékvesztése rohamosan nőni fog, fillérekért lehet majd venni bármit.

  USA kipipálva, EU kipiálva, jöhet tehát az igazi (kínai) nagy falat.

  Vélemény?

 9. Szerintem az arany egy óriási lufi. A médiából csak az folyik, hogy minden összeomlik, vegye mindenki az aranyat. Szeritem tipikus tőzsdei csúcspont, amikor a balekokra rásózzák az árut. Megvizsgáltatnám 1-2 nagy gurunak a pozícióit, hogy mennyi aranyat sóz rá az emberekre mostanában, miközben szónokolja, hogy vegyenek.

  Egyetértek Drakonisz (7) hozzászólásával, hogy sokkal értékállóbbak amiket Géza korábban felsorolt. Jártam olyan helyen, ahol a betörők csak az aranyat vitték el, semmi más nem érdekelte őket. (A könyvek, porcelánok, de még a háztartási gépek is mind a helyükön voltak.)

 10. A görög, ír, protugál, spanyol és olasz állampapírpiacok tipikus példái a figyelemelterelésnek az amerikai problémákról. A hitelminősítők, akik az EU-s országokat leminősítgetik az USA-hoz nem mernek nyúlni, pedig ugyanúgy óriási adóssága van.

 11. 8. Bizonyos tételben, ha az ember meg tudja védeni és minden más már megvan (A minden megvan csak elméletben értelmezhető, mindig jönni fog valami hasznos, ami még kellhet) lehet értelme az aranynak.

  Utazóeszközként szólnék a bicigli ellen a gyaloglás pártján. Tapasztalatból beszélek, mindkettővel tettem meg nagy távolságokat.

  A biciklinek van egy nagy hibája:

  Útra van tervezve. Igaz, hogy vannak terep biciklik, de lényegesen romlik a sebesség és a naponta megtehető kilométerek száma, sokkal jobban, mint a gyaloglásnál. A biciklivel a terepviszonyoktól függően napi 40-100 km-t lehet megtenni. Gyalog 40-70 között. Míg biciklivel valamilyen úthoz kötve vagyunk, ami ha nem is aszfaltozott, de legalábbis köves, addig gyalogolni a vadcsapásokon is hatékonyan jelentős sebességvesztés nélkül lehet. Lehet itt szó a terepbiciglisekről, de erre két dolgot mondok:
  – Éveken át tartó edzés, mire az ember eljut arra a tapasztalati és edzettségi szintre, míg nem korlátozza jelentősen a sebességét az útviszonyok romlása.
  – Egy-egy hosszútávversenyt hosszú előkészítő munka előzi meg és utána több hetes regenerációs időtartam, míg a gyalogos tempó hosszútávon fenntartható.

  Ha az ember kerülni akarja a feltűnést, a főutakat, akkor mindenképpen gyalogolni fog. Tapasztalatom szerint ez a tendencia. Lehet, hogy amit gyalog elérsz táv az 10 óra folyamatos gyaloglás, míg kerékpárral ez csak 5-7, de estére ugyanott táborozik le rendszerint a biciklis és a gyalogtúrás, ha egy helyről indultak és adott cél felé haladnak. Legfeljebb a gyalogos 20km-el kevesebbet tett meg, mert egy erdőterületet gyalog át lehetett vágni, míg kerékpárral igazodni kellett az utakhoz. Ezt a tendenciát a karbantartások hiánya miatt az útviszonyok jelentős romlása csak erősíteni fogja. És nem csak geddon után, már jóval előtte is, mivel, ha az emberek nem autókáznak, senki nem fog autópályát építeni.

 12. 12. Ismeretterjesztés: google Viet Minh transport bicycle. Rendkívül nehéz terepen, komplett hadosztályokat szállítottak át és éveken keresztül utánpótlást menedzselték tanyabájkokkal. Nem tekerték, tolták. Azt hiszem ez elég referencia, s ha Ázsiára nézel, máig számtalan ember használja ugyanígy.
  Ha túlélésről van szó, ez a leghatékonyabb alternatíva. Egész életemben bringáztam, nehéz hegyi terepen is, beleértve a tátrai turistautakon illegális tekerést, tudom, miről beszélek. Egy hátizsáknál nagyobb pakkal ez a leghatékonyabb megoldás.
  A sorban következő hatékony megoldás a málhásállat lenne, de az már ritka.

  10. Ok, lufi. Mutass egy trendet az elmúlt 5000 évből, amikor nem volt értékálló az arany. Mióta megteremtették a fiat pénzt, kiválóan nyomon követhető az árfolyamváltozás és a hiperinfláció az aranyhoz képest.
  Nem vagyok jós és tudom, hogy a múltbéli hozam nem garancia a jövőbelire, de a bankok az elmúlt másfél évben tonnaszám vásárolják be az aranyat fedezetre, olyan magas áron, ami a történelemben sosem volt és az ár emelkedik permanens trenddel.
  Ha nekik megéri, azt hiszem nagy baj lehet.

 13. 8: Szép volt Attila. Miért nem látsz ilyen tisztán a politikában is? 😀

 14. -Tiborbá:)”Az Egyesült Államokból és Európából sorozatban érkező és minden várakozást alulmúló negatív hírek jelenleg világszerte tömegével kergetik a befektetőket a „biztos menedéknek” tartott arany felé.”

  Folyik a pénzügyi zsírleszívás.A rendszeren belüli köröket rovatják velünk.
  Teendő:
  Aki teheti,s nincs teljesítőképessége csúcsán,s pénze sincs,az gondoskodjon arról,hogy mihamarabb leégesse a fölös zsírrétegét,edzettségi állapotát a lehetőségekhez mérten javítsa,s tanulja meg megvédeni magát.
  A fenti képességekkel aranyat érő „aranyemberek”-ké válhatunk.
  Saját magunkat kell helyzetbe hozni!

  A rossz egészségi állapotban levőknek,meg a fentiek társaságát kell keresni.

  Fukushimában a helyzet csak fokozódik,lassan kezelhetetlenné válnak a folyamatok.
  Közben papírpénzzel tőzsdézgetünk.
  Röhögnék,de nem vicces.

 15. -13:Attila:)”Rendkívül nehéz terepen, komplett hadosztályokat szállítottak át és éveken keresztül utánpótlást menedzselték tanyabájkokkal. Nem tekerték, tolták.”

  Az alkatrészutánpótlás persze biztosított volt.
  Egy összeomlás után is jó megoldás az első defektig,vagy elveszed a másikét.
  Nem lesz távolkeletről importált alkatrész,”Csak a hazai készlet erejéig!”

  -„bankok az elmúlt másfél évben tonnaszám vásárolják be az aranyat fedezetre, olyan magas áron, ami a történelemben sosem volt és az ár emelkedik permanens trenddel.
  Ha nekik megéri, azt hiszem nagy baj lehet.”

  Én is veszek 1-2 q-t,s majd eltologatom
  Közben úgy fülelek mint a nyúl,s,ha jön az ellen,eldobom a bringát,s
  illaberek, nádakerek,
  elszelelek,s arany nélkül
  éhen veszek.

 16. „A görög pénzügyminiszter mai nyilatkozata szerint országa bankrendszere a legstabilabb egész Európában és az olasz-spanyol piaci feszültségre utalva meglátása szerint szervezett támadás folyik az eurózóna kulcsországai ellen. ”

  És ez így igaz..Az olasz gazdaság pörög mint a ventilátor,a bankoknak semmi baja,egy hiteles sem dölt még be..Ez színtiszta spekuláció az egész ami az ország ellen folyik..Kiváncsi vagyok hogy fogják kivédeni a támadást..

 17. Arannyal lehet bukni, de mindent elbukni soha!

 18. -Tibibá:) „Az európai adósságválság elképzelhető átterjedése Olaszországra egyértelműen katasztrófát jelentenek, az olasz gazdaság mérete miatt.”

  Konkrét információm van arról,hogy az olasz-francia viszonylatban az olasz szállítók az áru ellenértékének 2/3-t a szállítás előtt kérik,a maradékot pedig átadáskor.(nem általánosítok)
  Nem sufni méretű nagyüzemekről beszélek.
  Ez Magyarországon talán nem annyira meglepő,de nyugaton igen.
  A közelmúltban általános volt a szállitás utáni 60-90 napos fizetés,mindenféle garancia kérése nélkül.Hozzáteszem a piaci szereplők régen,és ma, ugyanazok (kivéve az elhullottakat).

  Ez nemes egyszerűséggel annyit jelent,hogy döglődik a gazdaság.Vajon mi a következő stáció ??

 19. 14. Mert a másik Attila vagyok 🙂

  16. Évtizedekig lesz még alkatrészutánpótlás, ezen nem aggódom. Persze praktikus minél robosztusabb és primitívebb gépet vásárolni, túlélésben nem a 21 sebesség számít. Agyváltó, görgős fék vagy V fék, cro mo acélváz, agydinamó, ledes lámpa, ezek mindegyike kiszolgál 10-20 évet különösebb karbantartás nélkül.
  Aztán éhen ne vessz a nagy tologatásban 🙂

 20. -20:Attila:) A gumi tömör?Ebben az estben tényleg eltologatható egy darabig.A másik fajta gumival is,csak jobban erősít.

  Az összeomlás azért összeomlás,mert nem lesz utánpótlás,ipar is alig.

  Látom tetszett a költemény!Igyekeztem a legjobbat kihozni magamból.

 21. 13: ”bankok az elmúlt másfél évben tonnaszám vásárolják be az aranyat fedezetre, olyan magas áron, ami a történelemben sosem volt és az ár emelkedik permanens trenddel.
  Ha nekik megéri, azt hiszem nagy baj lehet.”

  – Gondold kérlek tovább. Ha tonnaszám vették, akkor már minek vennének még?? Majd szépen ráborítják a bepalizott népre, akik most találják ki, hogy venni kellene.
  – Ha nem akarnák eladni magas árfolyamon az aranykészleteik, akkor minek vették? Mit lehet vele kezdeni? Tudom, lehet szép gyűrűt csináltatni belőle a titkárnő Mancikának, de a többivel mégis mit kezdenének?
  – Ha akkora növekedés előtt állna még az arany ára, akkor szépen csendben ülne az összes okos, és vásárolna. Minek osztaná meg a tuti tippet? Vagy a bankárok hirtelen a nép megsegítésén kezdtek el fáradozni, csak én lemaradtam erről a változásról? 🙂

 22. A másik igen nagy gondom az arannyal, hogy a kitermelése nagyon környezetszennyező, így az arany felhalmozással még gyorsabban teszi tönkre az ember a környezetét. Ráadásul a magas ár a kitermelő cégeket is nagyobb teljesítményre ösztönzi. És mindezt miért? Hogy még több arany legyen a páncéltermekben?

 23. Minden attól függ, milyen helyzetbe kerül az ember, és mire akar felkészülni. Az látszik a hozzászólásokból, hogy teljesen mást gondolunk az összeomlásról. Így aztán mindenki a saját biztos jövőképéből kiindulva értékekeli a különféle stratégiákat. A kerékpár egészen addig jó, amíg nem kell gyorsan átkelni egy nagyobb folyón, kiterjedt lápon vagy mocsáron.
  Ha úgy véljük, ilyen helyzetbe nem kerülhetünk, akkor tényleg minden o.k., ha valaki arra számít, hogy rendszeresen ilyesmibe fut, annak meg nem. Így van az arannyal is. Ha valaki rövid átmeneti időszak után stabilizációra számít, annak jó az arany, aki az „olduvai szakadékra” készül, annak tök fölösleges. Az alapkérdés tehát nem az: arany vagy (petőfi 😆 ) nem arany, hanem hogy merre visz az út…

 24. 22. Valamit félreértesz. Jelenleg is vásárolnak tonnaszám, mikor már 1600 fölött jár stabilan. Pár hete még lefelé induló trendet saccoltam, de esze ágában sincs megfordulni a trendnek, pedig folyamatosan a Bollinger felett fut.
  Bár úgy tűnik, nem vagy még az alapokkal sem tisztában. Mitől borítanák az emberekre? Jótékonységi intézmények ezek, hogy a drágán vett aranyat olcsón szórják el? Mit kezdenének vele? No mit, saccolj. Tartják, mert az a lényege és eladják, ha lehet hasznot realizálni. Zuhanhat minden a talajvíz szintje alá, elvesztheted összes banki és befektetési megtakarításodat pillanatok alatt (nagyapám két ilyen válságban is elbukta a család vagyonát), de a nemesfémek értékállók maradnak.
  Szerinted mitől emelkedik az ár? Attól a sok csendes vásárlótól, akik tonnaszám hordják haza. Ilyen egyszerű ez kérem, csak olvass tőzsdei információkat.

  23. Nincs tétje a környezetvédelemnek. 40 éve nézem, ahogy az állandó lózungok és egyre növekvő számú széplelkek, alapítványok és egyéb ráérő hippik erőfeszítései ellenére folyamatosan hanyatlik a környezet állapota, közel az összeomlás minden szinten. Így teljesen közömbös számomra, mit tesz tönkre és ki, ha nem a saját mikrokörnyezetemről van szó, mert azt megvédem.
  A fiat pénzzel ellentétben az arany mennyisége végleges, mindegy mekkora teljesítménnyel termelnek ki a cégek, nem lesz több. Gondolod, hogy nem csúcsra járnak jelenleg is? Dehogynem. Viszont nem egy bánya már 900 dollár feletti önköltséggel képes már csak termelni, amire a 700 dollár margin elég kevés.
  A legújabb para az, hogy nem lesz elég fizikai arany a papírarany fedezetéhez, akkora az igény. Ha a trend változatlan marad, ezt néhány hónapos intervallumra saccolják, s senki nem tudja, mi lesz utána. A nyerő tipp, hogy még nagyobb áremelkedés.

 25. -24:Molnár Géza:)” Az alapkérdés tehát nem az: arany vagy (petőfi ) nem arany, hanem hogy merre visz az út…”

  Befejezem a mondatodat:
  És,ha tudom,hogy merre visz az út, mire számíthatok,akkor lehet csak kidolgozni a túlélési stratégiákat.
  Mindenre felkészülni az egyet jelent az elégtelen felkészüléssel.
  Melyik öreg néne mondja meg,hogy merre menjünk?

 26. 26. „Amikor úgy érezzük,hogy elakadtunk és zűrzavar uralkodik körülöttünk, a legjobb háttérbe lépni egy kicsit,időt szánni a gondolkodásra,és emlékezetünkbe idézni a végcélt:
  Valójában mitől leszünk boldogok?
  Aztán ezek alapján fogjuk újrafogalmazni,mi a legfontosabb számunkra.”
  „Az olyan érzések,mint az elkeseredettség,a zavartság,a düh,
  a neheztelés,a harag,a féltékenység és a félelem,
  valójában nem rossz dolgok,hanem:
  tiszta pillanatok,amelyek rámutatnak arra,hogy mit fojtunk el.”
  „Általában azt gondoljuk,hogy a bátor emberek nem félnek semmitől.
  Valójában pedig bensőséges viszonyban állnak a félelemmel.”
  „Az elmúlás a harmonia egyik alappillére.
  Ha nem harcolunk ellene,összhangban vagyunk a valósággal.”
  Gautama Sziddhártha

 27. 19:
  Ezt úgy kell érteni, hogy az olasz gazdaság mérete miatt a mentőcsomagnak olyan nagynak kellene lenni, amit már a segítők nem tudnak kinyögni.
  24:
  Ha lehet párhuzamot vonnai, akkor: 1945 februárjában az apám 1 kg kenyérért és egy nagy darab szalonnáért kapott egy olyan olasz mester által festett, XVI. századi festményt, amit később 400 dollárért akartak megvenni (nem mai $). 1945 szeptemberében az emberek aranylánccal fizettek. A „feketézők” zsebében ott lapult a csipőfogó és a ékszermérleg. 1 gramm aranyból a 4 személyes család egy hónapig tudott élni (mai áron 1 g arany = 8000 forint)

 28. 22:

  1600-ból 700-as margin nekem jó. Akinek nem, az legyen kereskedő. 🙂

  Mi a pék az a papírarany, és ha az amire gondolok, akkor hogy válik el egymástól a fizikai és az elvileg róla szóló papír?

  El tudok adni én is papíraranyat? Mert akkor sietek és rajzoltatok a gyerekekkel néhány tonnát. 🙂

 29. 29:
  A papírarany, ha van valahol letétben arany és a letéti jegyet adjék el, azaz te veheted magadhoz a fizikai aranyat. Illetve aranybányák részvényei. — Mind a kettővel az a baj, hogy geddon esetén egyikből se tudod kivenni a cserekereskedelemhez szükséges fizikai aranyat. Illetve a letétes átverhet, nem őriz semmit a nevedben.

 30. 29:
  Nincs ébredés. A cikk semmitmondó! Nyilvánvalóan elaltatásra van szánva.

 31. Szerintem az arany addig lassan, folyamatosan emelkedik, ameddig az USA össze nem omlik.
  Ez érthető, mert a dollár haldoklása az aranyat erősíti.
  ( az USA összeomlása egy, a SZU széteséséhez hasonló eset lesz, 5 éven belül)

  Utána lesz egy hatalmas ugrás, amikor minden dollárjáért mindenki aranyat akar, aztán visszaesik egy kicsit, és amint a post-dollár világrend erősödik, úgy fog az arany visszacsúszni mondkuk az 5 évvel ezelőtti szintre.

 32. „Semmit nem kímélnek – még az arany is mélyrepülésbe kezdett”

  „…sokan elkezdtek olyan eszközöket is kiárusítani, mint az egyébként biztonságos menedéknek tartott aranyat is, ami már több mint 1 százalékos mínuszban jár, vagyis több mint 40 dollárt esett napon belül.”

  Én a magam részéről csak annyit tennék ehhez hozzá, hogy:

  „Sem ezüstjök, sem aranyuk nem szabadíthatja meg őket az Úr haragjának napján, és az ő féltő szeretetének tüze megemészti az egész földet; mert véget vet, bizony hirtelen vet véget e föld minden lakosának.” (Sofóniás könyve:1:18)

 33. „Az arany mellett 6,3 százalékot esett a palládium, 3,5 százalékot a platina, és 5 százalékot az ezüst árfolyama, ami már kevesebb mint 40 dollárba kerül.” (portfolio.hu)

 34. 25: „Bár úgy tűnik, nem vagy még az alapokkal sem tisztában.”

  Szerintem már láttam pár tőzsdei hűlyítést, és nem tudtál meggyűzni még mindig, hogy most nem az megy. 🙂

  A magam részéről csak próbáltam felhívni a figyelmet, hogy az arany nem biztos, hogy olyan fantasztikus dolog. Ugyanúgy el lehet veszteni a megtakarításokat arany esetén is, mint bank vagy befektetés esetén. Fent már írtam a betörés esetét, de pl Erdélyben az egyik ismerősünktől annó több kiló aranyat államosítottak, amire még mindig megy a per, hogy szolgáltassa vissza az állam. (Amúgy a másik ilyen szent tehén az ingatlan, amiről évekig csak az ment, hogy felfelé megy az ára, és elfelejtették a mesélők, hogy bizony volt sok államosítva, vagy lebombázva az elmúlt évszázadban.) Természetesen azt nem vitatom, hogy infláció ellen jól véd az arany, de ha ilyen szinten inflációra számít valaki, hogy aranyba menekül, az inkább szerezzen fix kamatra kölcsönt. 🙂

 35. Volt róla szó, hogy a banki, tőzsdei megtakarításokat hogyan érinti egy esetleges válság (ld: Argentina) Mostanában egyre többen nyitnak ezért külföldön számlát. Erről mi a véleményetek?

 36. 38. Amilyen késélen táncol az EU, ha nem Svájc az a külföld és CHF a számla, nem sok jót várnék. Külföldi bank kockázata még, bízzunk benne, hogy megőrzi a pénzed, de hogy jutsz hozzá 2ooo km távolságból? Ha gondok lesznek, nem fognak működni az online rendszerek.
  (Egyébként gyermekien egyszerű megsemmisíteni a banki hálózatokat, évekkel ezelőtt Kispesten a fémtolvajok által elvágott gerinc miatt többek között úgy a rendőrség, belügyminisztérium vonalai, mint az összes magyar bank elszámolórendszere megállt. Én meg álltam a kártyámmal külföldön tankolás után és bután néztem, miért nem tudok fizetni). Ugyanezt képzeld el nagyobb léptékben.
  Nem sokat ér a bankszámla, ha nem férsz hozzá.

  35. Én a nagyrészt politikavezérelt magyar újságírók tálalása helyett jobban bízom az Aden nővérekben, akik évtizedek óta elég jó orákulumként jósolják a tőzsdei mozgásokat. Értenek hozzá a hölgyek, 85% feletti teljesítményük van, ami nagyon kevés tanácsadóról mondható el.

 37. A szalagcímeket nézve valaki nagyot akar kaszálni ezen az egészen.
  „brutális szabadesésben amerika”, „minden esik”, „A kockázatmentes befektetések irgalmatlan zuhanásba kezdtek, ésatöbbi.

  Ez miért baj? Legalább olcsóbb lesz pár napig az élet. Az amcsik adnak mindent amit lehet, mi meg örülünk neki.

  Ha pedig valakinek esze lenne, bedöntené svájcot. No ott lehetne csak szakítani! Ki tudja? Lehet, hogy ez a cél, hiszen jelenleg svájc az, ami a pénzt jelenti. Ha azt valaki be tudja buktatni, az tuti gigamilliárdos lesz utána.

  Az a gond, hogy én, aki teszek az egészre, pontosan tudom, hogy a tömegek ilyenre egyből pánikolnak és beindul a dili. Itt is ez a cél.
  Mit lát a laikus (teszem azt én is ide sorolom magam)?
  hogy minden esik. pánik uralkodik el a kisemberen, aki azt sem tudja, hogy mi van és elindul a bót felé, hogy bevásároljon, amíg még lehet. Közben pedig semmi más nem történik, mint hogy pár bróker megtömi a zsebét a generált árfolyamingadozásból pár óra alatt, utána minden visszaáll.
  Tudom, sarkítottan dobtam fel a dolgot, de az esetek többségében ez van. Mondjuk a mostani kicsit komolyabb szitu, de ettől nem kellene egész európának fejjel menni a falnak, hanem szépen fel kellene vásárolni amerikát és mint kihelyezett gyarmatot végre munkára fogni. 🙂 bocs, de annyira tetszik az ötlet, hogy még egy LOL is idefér.

 38. Még annyit, hogy aki tegnap vásárolt aranyat, az most biztos fogja a fejét, hogy miért nem várt egy kicsit. Élmény volt olvasni azt, hogy „őrületesen zuhant az arany és egyéb nemesfémek”.
  Haverom tegnap vett, és most hívott nemrég, hogy „hallottad?”. Én meg mondtam neki, hogy hallottam. és azt is mondtam neki, hogy megszívta. nem 10 forintért vett hozáteszem 🙂 De hát az sem hallgat az okos szóra. Hiába van tele a bélyegalbum zenészekkel (filharmonikusokkal) ha nem lesz majd kajája, amit megvegyen érte. Még egy normális kése sincs. 🙂
  hehe. pont ma beszéltünk a késekről erre behozta mutatni a „svájci tiszti bicskát”, amit nemrég vett drága pénzen. Mikor mondtam neki, hogy a kés, bocsánat multieszköz, amit a kezében tart, még körömpucolásra sem alkalmas, felháborodott és bizonyítékot követelt. Mondom neki, hogy nem fogom kifizetni a kést. Mondja rendben, mert bízik a bicsakban. Erre fogtam a kést, finoman meghajlítottam kézzel a „pengét”. utána egyet balra, egyet jobbra finoman feszítettem a penén a nyélhez képest. Az összefogó elem elpattant és szétesett az egész alkotmány. Majdnem elsírta magát. Odaraktam elé az F1-est (fallkniven) és megkértem, hogy tegyen ő is próbát. persze hogy nekibuzdult, hogy tönkretegye ő is az enyémet. Természetesen nem sikerült, csak elvágta a kezét vele, mikor rámarkolt a pengére. Később mikor felapróztam a gyújtóst a szalonnához a sütés előtt a késsel, rákérdezett, hogy „hogyért, meg hogy honnen lehetne” ilyet szerezni neki is, mert ez jó kis kés. Mondtam neki, hogy hát nem az aranykereskedésben.
  Ez is LOL.

 39. 41. „Később mikor felapróztam a gyújtóst a szalonnához a sütés előtt a késsel” fejsze nincs otthon? hogy lesz igy tuleles?

 40. 42:

  Van. A lényeg a demonstráció volt, hogy ezt is bírja.
  Amúgy ha erdőt jársz, akkor tudnod kell, hogy ha van egy késed, akor sokmindened van. És ha az ráadásul egy jó kés, akkor bizony a túlélésed irgalmatlan módon feljavul.
  Túlélősdi során az ember összefut előbbutóbb a teszttel, hogy hogyan kell összeállítani egy felszerelés. Szépen sorban le kell írni, mitől válnál meg legelőször. Amik a végére maradnak, azok a legfontosabb dolgok.
  Nálam a kés volt az utolsó-előtti eldobandó eszköz. Az utolsó a kulacs volt.

  A sütés előttre pedig nem combnyi vastag fákkal kell nekikészülni, maximum kétujjnyi vastag gallyakból indítod el a dolgot.

  De ha nagyon érdekel 5*10-es akác fosznit 20 perc alatt vágtam át a késsel. és még csak élezni sem kellet utána, semmi baja nem lett. még a lamina sem kopott meg rajta.

  Egy jó kés többet ér, mint az arany, kint a trmészetben. Csak meg kell vele tanulni bánni.

 41. némi friss hír:

  Két éve nem zuhant akkorát a New York-i tőzsde, mint csütörtökön. A hír hatására a svájci frank majdnem 254 forintig erősödött.

  A forint a svájci frankkal szemben veszített a magyar idő szerint csütörtök esti New York-i tőzsdezuhanás hatására: az árfolyam majdnem 254 forint/frankig szaladt el, majd este 11 óra körül 252-253 között mozgott a kurzus.

  New Yorkban az S&P tőzsdeindex 1200 pontig süllyedt, 2010 novemberi szintjére. Ekkora, 60 pontos esésre az index történetében utoljára 2009-ben volt példa.

  Hírszerző-ről van.

 42. A válságban az átlagbefektető számára nem a hozam, hanem a nagyobb bukás elkerülése lehet cél (nem az ő szintje, ahol még a válságon is keresnek).
  Egyértelműen azért megy föl az arany ára, mert a vásárlók érzik a veszélyt és menteni próbálják értékeiket a papírból. Nyilvánvalóan érvényesül a tömeghatás is, ezért repül a magasba az aranyár.
  Jó vétel évekkel ezelőtt volt az arany. Bár akkor is voltak nagyokosok, akik szerint az áremelkedés nem tarthat már sokáig, csak egy lufi, ami hamarosan kipukkad. Most már egyértelműen a papírból való menekülés a fő szempont és nem is látok ebben kivetnivalót. Hiszen mibe fektessenek?
  Én persze tudnám, mibe fektessek, de az aranyat vásárlók jellemzően nem akarnak kiköltözni a zöldbe…

  A „befektetési arany” azért nem a legjobb vétel, mivel jellemzően 999-es tisztaságú, túl tiszta és ezért nehézkes a kezelése, mert az arany relatíve lágy fém.

  Javasolnám a forgalmi aranyérmét, ami „csak” 900-as tisztaságú, de az ötvözők miatt sokkal kopásállóbb, hiszen eleve forgalmi érmének tervezték.
  Ezek eléggé ismertek is, például a Napóleon-arany vagy a monarchiás aranykorona, az angol sovereign. Az osztrák pénzverő változatlan utánveréseket készít 10-20-100 koronás érmékből és a még régebbi pénzekből (frank-rendszer és dukátok). Az is fontos szempont, hogy kezelhető darabokban konfekcionálva juthatunk a vagyonunkhoz.
  Ennek az az ára, hogy a világpiacinál magasabb áron jutunk hozzá, mivel a világpiaci ár csak legalább kilós vagy inkább nagyobb tételeknél érhető el. A forgalmi aranyérme éppúgy ÁFA-mentes, mint a befektetési arany.

  Az ezüst sokkal mifelénk sokkal problémásabb. Amerikában a legjobb befektetés ezüstdollár „bag”-et venni. Ennek nincs európai párja, olyan forgalmi ezüstérme, ami széles körben ismert és kellően nagy mennyiségben áll rendelkezésre, hogy ne legyen különösebb numizmatikai értéke.

  A törtarannyal ugyanez a probléma: nem nagyon lehet hozzájutni. Zálogházak vásárolják föl, de eladni nem adnak el belőle! (normális áron legalábbis)
  A zálogbiznisz meglehetősen maffiásodott idehaza, nem akarnék beleköpni a levesükbe…
  Ékszer áron lehet csak megvenni, ami viszont elég rossz bolt, mert ÁFÁ-t is fizetünk!
  A másik lehetőség, hogy kéz alól veszünk törtaranyat, annak megfelelő kockázattal…

  Hagyományosan a parasztcsaládok mindig rejtegettek odahaza néhány aranyérmét, ami apáról-fiúra szállt és csakis akkor vették elő, ha élet-halál múlt rajta.
  Néhány aranyérmét nem értelmetlen beszerezni, bárhogy forduljon a világ.

 43. 29. Tehát pusztuljun mindenki, de a Nagy Amerikai Álom nem sérülhet! HIhetetlen. (Persze a cikkben azt írták, hogy csak Kínának lesz rossz, de ahogy az intejúvoló is írta, ez bukta Japánnak és az EU-nak is)

 44. Tibor bá!
  Ha annyira nagy üzlet az arany, akkor a főhiéna, ( Soros György) miért adta el szinte minden aranyát? Ehelyett készpénzt tart.

 45. 48. Ő is tévedhet! Azt gondolta hogy az arany felfutása egy lufi és 1600 körül jobb megszabadulni tőle. Lesz az még 2000 is viszonylag rövid időn belül,ha nem akkor tévedtem. 🙂 Van egy jó szlogenem: „összeomlás mert megérdemlem”.:)

 46. 31 „papírarany” Ahogy Tibor bá írta, az arannyal is lehet úgy kereskedni mint az árutőzsdén a búzával, vagy a cukorral stb.
  Itt is megveszik határidőre az x kg aranyat, aztán amikor felmegy az ára eladják, és a nyereséget elteszik.
  a gond ott van, hogy a kereskedők közül a búzát általában senki se kéri leszállítani az udvarába, csak a sor végén a malom.
  Az arannyal viszont megeshet és pár hete megtörtént hogy egy usa egyetem lejáratkor nem eladta a papírt, hanem kérte a leszállítást 17 tonna,
  A bibi ott van, hogy az aranynál, ezüstnél is hagyták hogy kiépüljön a tőkeáttételes kereskedés, (mint a devizánál, meg máshol) ahol ha kb 5% letétbe teszel, ami elvileg a veszteséget fedezi, akkor 20 x annyi értékben vehetsz árut, (és a 100 on elért 1-2% mozgás pár nap alatt már az 5% tőkére vetítve szép hozam)
  Na most úgy becsülik, hogy a papír arany kb 100 x osa a fizikai aranynak. Csak ezt ha lehívják nem lehet odaadni mint egy részvényt, illetve a láncban szereplők egy darabig maguk is megpróbálják beszerezni hogy szállíthassanak a csőd előtt.
  Szóval ez nem lufi. pár hete két nagy európai bank letiltott minden arany vásárlással kapcsolatos pénzügyi terméket!
  ugyan ez van az ezüsttel is.
  Egyébként az arany és az ezüst árát 71 óta mesterségesen tartották lent, és stabilan, hogy ne legyen vonzó oda befektetni, csak ezzel a 2008 as válsággal kicsúszott a kontroll. (korábban aki spekulálni akart emelkedésre mint az ezüstnél megtörtént azt kigolyózták)
  A kinaiak, arabok, indiaiak, mindenki masszívan vásárol.
  34 Azért esett az ára egy napra, mert éppen a tőke áttétes kereskedés miatt a tőzsedi áreséssel akkora lett hirtelen a veszteség, hogy a befektetőknek más eszközeiket is el kellett adniuk, hogy fedezetet biztosítsanak a bankjuk felé,
  de aki nem spekulál, az vesz ilyenkor
  48 Soros amikor eladta pár hónapja, akkor a papír aranyból szállt ki, csak ezt nem tették hozzá. fizikai aranyat vesz továbbra is, sőt!
  A még kitermelhető mennyiséget kb 15 évre becsülik, aztán annyi lesz amennyi van.
  Aki teheti inkább vegyen, nem fogja megbánni.

 47. 49 :
  home defender és Tibor bá !

  Ha a pénz nem fog érni semmit, és az arany ára folyton csak emelkedik, akkor ki az a hülye, aki nagy mennyiségben aranyat el, és egyre kevesebbet érő pénzt kér cserébe ? 🙂
  Én azt gondolom, hogy hamarosan az aranyat is shortolhatják, mint a tőzsdei részvényeket.

 48. Kérdés : – Lehet arany nélkül élni?
  Válasz : – Lehet . 🙂

 49. 51. Ha a pénz nem ér semmit akkor az aranyat mint csere eszközt lehet használni. Mindig lesznek tehetős emberek akikkel lehet kupeckodni. Pl: 200 mázsa kukorica = 100g arany. Vagy 10db kalasnyikov = 100g arany. 🙂

 50. 41:
  Ha az arany 1670-ról lemegy 1640-re, az nehezen nevezhető őrületes zuhanásnak, plána, ha utána visszamegy 1660-ra.
  48:
  Honnan veszed, hogy eladta az összes aranyát? Gondolod, hogy apróhirdetésben tudatja a világgal a stratégiáját?

 51. A poszt megjelenésétől 4 nap kellett az 1700 USD/unciához.Ma délelőtt már (08.08) 1715-ön is volt az arany. Szerintem a 2000 USD/uncia sem elképzelhetetlen pár héten belül,ha nem javul a helyzet…
  Elég rosszul állunk.

 52. 50-re:
  „Na most úgy becsülik, hogy a papír arany kb 100 x osa a fizikai aranynak. … Szóval ez nem lufi.”

  Szerintem EZ A lufi. 🙂

  Apropó, veszek aranyat 1 millió huf-ért, annak az 5%-át letétbe teszem (50.000 huf értékű arany), akkor ugyebár vehetek aranyat 1 millióért (hiszen van rá fedezetem), amit kérhetem, hogy szállítsák le.

  A letétben maradt 50 ezer forintnyi aranyamat odaadom a letétesnek (vegyen belőle amit akar), nekem pedig marad 1 950 000 huf értékű aranyam.

  Na ezért (is) tartunk itt, mert ez a kötelező tartalékráta ilyet alacsony, sőt egyáltalán létezik ez a kifejezés!

  Jól emlékszem, hogy Magyarországon a kötelező tartalékrátát az IMF idelátogatása utáni napokban csökkentette az MNB?

 53. 56:
  És mikor és mivel ohajtod kifizetni a második vételedet?

 54. A letétbe helyezett arany értékesítéséből, azaz papírarany eladásból. Ha minden jól megy, egyenlőre kisebb azoknak a száma, akik leszállítást kérnek, így megvesznek egy papírt sokér.

  Ők elhiszik, hogy van mögötte érték, én meg kitalicskázom a sárga rudakat a kertbe. 🙂

  Mivel elhiszik, hogy van mögötte fedezet, kvázi nincs is átverés benne. 🙂

 55. 58:
  Azért ez nem ilyen egyszerű.
  1.) 1000000 Ft a számládon
  2.) 1000000 FT-ért AU vétel, 0 Ft a számládon.
  3.) Feltételezve, hogy emelkedik az ára és nem csökken, eladsz 50000 Ft-nyi aranyat.
  4.) Határidős poziciót nyitsz 20X tőkeáttétellel, azaz 1000000 Ft-ért veszel Au-t.
  5.) 50000 Ft készpénz (alapletét), 950000 FT Au + 1000000 FT Au vételi lehetőség.
  Ha egy kicsit csökkent az Au ára, azonnal likvidálják az utolsó 1000000 Ft Au vételedet, mert a változó letéted negatívba ment. (Annak KP-ben kell lennie, mert napi elszámolás van).
  6.) Amikor kéred a leszállítást, akkor bizony nem 20x tőkeáttétel van, hanem 1x-es tehát ki kell csengetned az 1000000 Ft-ot.

  Nem beszélve attól, hogy a fizika szállítás kérésének is van díja.

 56. 56.
  „Jól emlékszem, hogy Magyarországon a kötelező tartalékrátát az IMF idelátogatása utáni napokban csökkentette az MNB?”

  A kötelező tartalékrátát a bankok likviditásának növelése és a hitelezés megtámogatása miatt csökkentették.
  Ez az adott helyzetben egy logikus lépés, semmi köze nincs ehhez az IMF-nek.

 57. 59:
  Így működik a spekuláns agya. Az enyém pedig így: Vettem fizikai aranyat 1400 $/oz árfolyamon 14 millióért. Amikor hirtelen felment 1900 $/oz-ra, eladtam 1850-ért ügynökön keresztül, aki lenyelte a 50 $/oz-ot. Én kézhez kaptam 18,5 milliót. Amikor leesett 1730-ra, vettem 1780-ért pont annyit, amennyi eredetileg volt (1000 oz). Tiszta nyereség 700.000 Ft, és pont annyi aranyam van, mint amennyi volt. [ ez egy elméleti eszmefuttatás, nem érdemes kirabolni, mert nincs 3 kiló aranyam 😀 ]

  60:
  A tartalékráta csökkentése a legjobb módja annak, hogy bukjanak a bankok. Aztán lehet őket kihúzni a szarból. Minnél nagyobb az esélye a pániknak, annál kisebb a tartalékráta. Szemét állatok!

 58. 61:
  Ha 59-re válaszoltál, az én lennénk.
  Én pont azt mutattam be 59-ban, hogy 56 és 58 miért nem valósítható meg.

  „ez egy elméleti eszmefuttatás, nem érdemes kirabolni, mert nincs 3 kiló aranyam ”

  Gyanús vagy Te nekem Tibor bá!
  Ostorozod a spekulánsokat, közben vadul spekulálsz! 🙂

  Mondjuk az egész tranzakcióhoz minek fizikai aranyba menni?
  Ezt a spekulációt kisebb költséggel is meg lehet csinálni.
  Hacsak nem azzal számolsz, hogy rövidesen megszűnik a fizikai Au leszállítás.

  Amikor az MNB csökkentette, akkor likviditás hiány volt a banközi piacon, azaz a bankok egymásnak se hiteleztek, az állampapír piac is befagyott, kamatok az egekben. Lehetett választani részleges bankcsőd vagy tartalékráta csökkentése között.

  A tartalék ráta csökkentése az adott helyzetben ezt a veszélyt csökkentette, mert több cash maradt a banknál (kevesebb lett a hiteligénye), mivel nem kellett annyit az MNB-nél letétbe helyezni.

  Amikor elmúlik a vészhelyzet, akkor lehet visszaemelni, hogy a bankok tőkeáttételét csökkenteni lehessen.

  A jelen helyzetben ez nem fenyeget, mivel a tőkeéttétel nem nő, mert a bankok nem hiteleznek.

 59. 62:
  Én nem ostorozom a spekulánsokat. Mindenki úgy érvényesül, ahogy tud. Legfeljebb elemzem a tevékenységeket és annak hatását. Nem az én tisztem rendet teremteni, akik megtehetnék, azoknak elsődleges tevékenységük saját hatalmuk és vagyoni helyzetük megszilárditása (sajnos).
  Különben. Ha van 3 kg aranyam, ami 35.000.000 forintot ér ma, akkor biztos van még más zsozsóm is. Akkor pedig nyilván meg tudom fizetni, hogy a 3 kg arany védve is legyen. Hozzám betörni öngyilkosság. Ha nem tudom megszervezni a védelmem és simán be tudnak hozzám hatolni, akkor pedig nem fognak találni 3 kg aranyat. Így kell gondolkodni.

 60. 63:Tibor bá’! Azt írod a post utolsó mondatában:”Aztán,aki azt mondta,hogy az aranyamat nem tudom megenni,majd jöhet tőlem kölcsönt kérni,természetesen kamatos kamatra”.Ha van más zsozsód,az sem fog érni szart sem,ezzel szerintem tisztában vagy,csak nem ismered el,mindannyian árnyakat kergetünk.A kamatos kamatod pedig újra ezt a világvégéhez hasonlítható kaotikus állapotokat eredményezheti ezen az UTOLSÓ ember által élhető bolygón.

 61. 64: Ühüm! De van ott még egy szmájli is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük