(1896) A klímaváltozás mérése mediterrán barlangokban

~p001Végre megnyugtató hír, sikerült pontos tengerszintméréseket végezni a Mallorca sziget alatt húzódó barlangokban. Bizonyítékokat találtak arra, hogy a jóval az utolsó jégkorszak előtt voltak gleccsermozgások. Felmerült a kérdés, mi van akkor, ha a gleccserek sokkal gyorsabban olvadnak, mint ahogy az eddig feltételezték?

A közkedvelt üdülő sziget, a spanyol Mallorca alatt a talaj olyan, mint egy ementális sajt, teli van üregekkel. Egy lágy kalcium rétegben az óceánok felszínének emelkedése és süllyedése barlangokat alakított ki. Az Iowai Egyetem geokémikusa, Jeffrey Dorale és csapata azt állítja, hogy a Földközi-tenger 81.000 évvel ezelőtt egy méterrel volt magasabb, mint most. Kutatási eredményeiket a Science elnevezésű tudományos folyóiratban hozták nyilvánosságra. Dorale és munkatársai nem spekulálnak azon, hogy a tengerszint miért volt akkor olyan magas, vagy, hogy miért tűnik a szintemelkedés olyan gyorsnak. Ezzel szemben azt gondolják, hogy felfedezésüknek komoly jelentősége van a jövőben bekövetkező tengerszint emelkedés megítélésében.

A kutatások elvégzésére Mallorca ideálisnak mondható, elsősorban azért, mert a sziget nem mozog, tektonikailag stabil és a gleccserek olvadása nem emelte meg, vagy süllyesztette le a szigetet. Ezen kívül a sztalagmitek és sztalagtitek az óceánból származó kalcit kicsapódást felfogták. Ezek a kicsapódások éppen úgy árulkodnak, mint a fák gyűrűi. Dorale állítja, hogy: „a tengerszintet igen nagy pontossággal tudtuk rekonstruálni.” A tudósok természetesen tisztában vannak azzal, hogy eredményeik ellentmondásosak. Amennyiben viszont igazuk van, és a tengerszint valóban egy méterrel magasabb volt 81.000 évvel ezelőtt, akkor ez néhány kérdés megválaszolásra vár. Abban az időben az atmoszféra nem tartalmazott sok széndioxidot. Vagyis mennyire lehet fontos a CO2 a globális felmelegedésnél? Dorale azonban óvatosan hozzáteszi. Munkálkodásunk eredménye semmit nem mond közvetlenül a globális hőmérsékletről.

barlangok

A Föld köztudottan ingadozik jégkorszakok és melegebb (interglaciális) időszakok között. Néhány millió év óta ez az ingadozás, vagyis egy teljes periódus körülbelül 100.000 évig tart, de senki nem tudja pontosan, mi indítja be a jegesedést, illetve a felmelegedést. Jobban mondva vannak ésszerű sejtések (nekem is van sajátom), de bizonyítva egyik sincs. Az viszont tény, hogy a jégkorszak közötti változás nem állandó értékű, hanem vannak „megfutások” Egy ilyen megfutásról számol be Dorale, aki szerint 81.000 évvel ezelőtt, amikor a gleccsereknek „illett” volna hízni és a tengerszintnek ezek szerint süllyedni, a mallorcai jelek szerint a vízszint 100 év alatt 2 métert emelkedett, ami rendkívülien gyors, ez pedig magyarázatért kiált!

A lehetséges okok között szerepel a lassan hírhedtté váló Milankovics ciklus, de a számítások szerint azok szinte jelentéktelenek. Arra is lehet gondolni, hogy a CO2 nem annyira fontos a globális melegedéshez, mint eddig feltételeztük. De az is elképzelhető, hogy a nemrég beinduló tengerszint emelkedés jóval gyorsabb lesz, mint ahogy várják. Minden esetre Dorale és társainak a felfedezése megmozgatta az állóvizet. Azt még hozzátette a közleményéhez, hogy ami 80.000 éve történt az nem egyezik meg azzal, ami napjainkban történik.

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

2 gondolat erről: „(1896) A klímaváltozás mérése mediterrán barlangokban

  1. Az nem lehet, hogy elfolyt 80 ezer évvel ezelőtt a Földközi tengerből 1m-nyi víz? Mondjuk a Fekete tengerbe?

  2. 1:
    Gravitáció my dear Watson, gravitáció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük