(2450) Azért a jég az úr (indokolt ismétlés)

Tibor bá’ online

Az eredeti poszt pont 5 éve jelent meg. A szövegen semmit se változtattam.

 

~00000S bár felül a gálya, és alul a víznek árja, azért a jég az úr. – Hagyományosan az Északi-sark körül a jégképződés március első harmadában áll le, majd olvadni kezd. Az idén azonban nem egészen ez történt. A jég kiterjedését naponta mérik, én meg naponta figyelem. Öt nappal ezelőtt a 14 millió négyzetkilométertől visszapattant, olvadni kezdett a jég, pedig csak február 18 körül járt az idő. Jó két héttel hamarabb, mint „illett” volna, de ez nem csoda. Ugyanis a jégmezők területi felmérése nem ad pontos képet a helyzetről, számításba kellene venni a jég vastagságát is. Erre is van megoldás, amit műholdakról végeznek. A pontos mérések azt mutatják, hogy 1979-óta (az első mérések ideje) az Északi-sark körül található jég volumene egy ötödére csökkent, 16.855 km3-ről 3261 km3-re.

~at483

Ez úgy lehetséges, hogy a terület zsugorodása mellett a jégtáblák egyre vékonyabbak lesznek. Ezt a tényt most a NERC (Natural Enviroment Research Council) hivatalosan is bejelentette múlt szerdán. „Angol tudósok felmérése szerint a sarki jég 2003 és 2012 között ősszel 36, télen pedig 9 százalékkal csökkent.” A szakértők erre úgy reagáltak, hogy tíz éven belül a nyár végére minden jég el fog olvadni az Északi-sarkon.

Nem kell különös tehetség annak kitalálására, hogy ennek a fantasztikus mennyiségű jégnek a jelenléte igen jelentős időjárást befolyásoló tényező volt, ami rohamos tempóban felszámolódik. A meteorológusok szerint ezzel biztosítva lesz a már tömegesen tapasztalható szárazságok, árvizek, kánikulák, és hideghullámok egyre nagyobb gyakorisága.

A jég eltűnésének következménye lesz a globális felmelegedés felgyorsulása, ami egy másik ránk leselkedő veszélyt indíthat be, éspedig az északi jeges vidékek talajában befagyott üvegház hatású gázok felszabadulását, az állandó fagyok fellazulása révén. Az aztán be fogja lendíteni a melegedés tempóját.

Az alábbi ábra megértéséhez kell egy kis idő, de érdemes vele bajlódni, mert igen plasztikusan mutatja be az eseményeket.

~at484

Az Északi-sark jegének nyári eltűnését megakadályozni már egészen biztos nem lehet, de felveti a kérdést, hogy vajon a globális felmelegedés megállítható-e még. Sajnos a tudósok is emberből vannak, vagyis élet-halál kérdésben ők is hivatalból optimisták, így az utca embere felé azt kommunikálják, hogy ha csökkentenénk a lábnyomunkat, akkor még….. Személy szerint nekem ennek ellenkezője a véleményem. Kiránduljunk sokat, járjuk a természetet, készítsünk sok fényképet, gyönyörködjünk a természet szépségébe…………  amíg lehet. 🙁

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

77 gondolat erről: „(2450) Azért a jég az úr (indokolt ismétlés)

  1. „Kiránduljunk sokat, járjuk a természetet, készítsünk sok fényképet, gyönyörködjünk a természet szépségébe………… amíg lehet. ?”

    Nézzük a pozitív oldalát: 5 évet már kaptunk! Lehet persze rettegni bőven, meg úgy is hozzáállni hogy „olyan sose volt még hogy sehogyan se lett vóna”. Valahol a kettő között van a jelen pillanat, még elég muníciót spejzolhatunk be – főleg jó kis itókákból 🙂

    Ahogyan ezt egy Charles Joughin nevü fickó is megtette a Titanic süllyedésekor, „annyi whisky-t tömött magába, amennyi csak belefért () három órát töltött az élettel hosszú távon egyáltalán nem összeegyeztethető hőmérsékletű vízben, mielőtt megmentették. Az elfogyasztott alkoholmennyiség nélkül esélye sem lett volna, hiszen némi költői túlzással halálra fagyott volna. ” http://bit.ly/2odVnEO

    Persze „azért a jég az úr” – ha vannak is kivételek 🙂

  2. 40 év alatt, 3 méterrel csökkent a talajvíz nyugvó szintje a lakóhelyem környékén.

  3. 01 – Vaszil:
    Nem szeretném, ha bárki is elhinné. 2 °C fokos vízben nem 3 árát, 3 percet se lehet túlélni, se alkohollal, se alkohol nélkül.

  4. 03:Tibor bá’
    Helyes dolog a kételkedés (jogosan ez az első minden újdonság esetén!), de nem lehet kihagyni azt se hogy „sok dolgok vannak” még a tudásunkon kívül égen és földön (szerencsénkre!) Ez minden felfedezés és újdonság története. Ez a forrás hihetőnek tűnik (persze én nem voltam ott, és nem ellenőriztem a fickó beszámolóját), láttam viszont doku-filmet indiai jógikról, akik jégben hóban 3-4 napig meneteltek számukra szakrális jégbarlanghoz (valami Buddha farka vagy mihez?) egyetlen ágyékkötőben – orvosok is ellenőrizték őket (nem emlékszem a részletekre) – mindegyik simán túlélte (de elmondták hogy ezt egy életben csak egyszer kétszer képesek megtenni)…
    Nem könnyű elfogadni, de csak a racionális agyféltekénket használva esélyünk sincs a valóság jobb megértésére…

  5. Egy kis off, de nem nagyon.

    A postagalambok, hazatalálnak, nemdebár ez tagadhatatlan.
    A költöző madarak, ugyebár elmennek Afrikába, majd vissza, és gyakran ugyanott költenek, mint egy évvel előtte. Lásd gólyák. (A többi is, csak azokat nem figyeljük.) A madarászok bezzeg figyelik, és gyűrűzik őket, elhihetitek, hogy 100m pontosan visszatalálnak, egy évvel később.
    Fantasztikus nem?
    De hogyan? Van olyan érzékszervük, ami segíti őket.

    „a madarak a tájékozódásuk során figyelembe veszik a Nap helyzetét, a csillagok állását valamint a Föld mágneses mezejét is. A madarak mellett óriási pontossággal tájékozódnak a méhek, lazacok és más vándorhalak, a monarch lepkék vagy a tengeri teknősök is.”
    Szóval főként mágneses vonalak alapján, de a Nap is segít, most nem érdekes hogyan.

    A született süketek valamikor nem tudtak beszélni, pedig nem voltak értelmi fogyatékosok. (Ma már jobb a helyzet.) Mivel hallás után tanulunk, ha valaki abszolút süket, csak akkor tanulhat meg beszélni, ha erre speciális iskolában megtanítják. Én még találkoztam olyan idős emberrel, aki semennyire sem tudott beszélni, sem írni, nyilván olvasni se. A jelnyelvet ismerte, de én egy kicsit fogyatékosnak láttam. (Huhu. meg mumu hangokat adott de gyerek voltam, sajnáltam.)

    Vagyis, ha lenne olyan érzékszervünk, amit valamiért nem tudnánk használni, akkor az látszólag olyan, mintha nem is lenne. Keleten az emberek sok olyan dolgot ismernek, amelyet a „nyugati” technika sem el nem fogad, sem meg nem ért. Ezek között van a Vaszil által említett jelenség. Fene tudja, van-e olyasmi, ami bennünk is megvan, csak nem figyelünk rá.

    Ide tartozik az akopunktúra, amit csak kevesen fogadnak el, sokan meg azt mondják, hogy humbug. (Nem az, de ezt mindenki döntse el maga.)

    Még valami, amit nem biztos, hogy érdemes itt forszírozni, de megkockáztatom, legfeljebb kinevettek. Errefelé a beteg emberrel foglalkoznak, gyógyítják. Ez az elfogadott szóhasználat. Keresnek is a gyógyszergyárak eleget. Gondoljatok a koleszterinre. (Ugye, Tibor bá’?)

    Keleten az egészséges ember a gyógyászat tárgya. A megbomlott egyensúlyt állítják vissza. (Nyilván a levágott ujj nem nő ki.) Sokkal kevesebb elhízott ember van arrafelé, pedig ők is tudnak ám zabálni bőven. Kitalálták a zöld teát, és mindenki issza 5000 éve. Az meg segít valahol valamit, ezért kevésbé híznak el. A selymet, meg a puskaport is ők találták fel, meg a szélkerekes öntözést. Szóval azért nem hülyék, de nem ám.

    A nyugati ember kétségtelenül okos, de az egyik komoly hibája, hogy amit nem tud felfogni, az számára nem létezik, vagy hülyeség. Talán nem ezért fog kipusztulni, de ez is benne lesz a pakliban.

  6. Vaszil,

    a jóféle itókák betárolása nem hülyeség, még akkor sem, ha most nem nagyon iszik az ember, mivel nagyon jó valuta/fizetőeszköz, csereeszköz, fertőtlenítőszer(a tömény legalábbis) valamint sok kalóriatartalma is van. Szóval nem írtál hülyeséget, én tárolok is befelé belőlük, pedig van hogy hetekig egy korty töményet sem iszom.

    Aminektégöd,

    Fantasztikus, hogy sok állat sokkal többet tud, mint a sokkal fejlettebb ember.
    Egy Európában kikelt gólya nem tudott a társaival útra kellni (asszem eltörött a szárnya), de pár hét késéssel egyedül útra kelt. GPS-t tettek rá és kiderült, hogy egyedül, a Földközi tengert kikerülve(ha jól emlékszem Törökország-Izrael-Egyiptom felé) Afrika déli részébe valahová.
    Soha nem tanulta, nem tapasztalta, vajon honnan tudja, hogy mit kell tennie, merre kell mennie? Nehéz megérteni, hogy hogyan lehetséges ilyesmi.

  7. A post pedig jó, világos és az ábrák is kitűnőek. Sajnos a tendencia, az irány egyértelmű.
    Az azóta eltelt öt év nem tudom mit mutat, de úgy sejtem, hogy az irány a jégmentesség felé folytatódik.

  8. 07:

    Kis visszapattanás volt.
    2012: 3261 km2
    2014: 6810 km2
    2015: 5670 km2
    2016: 4410 km2

    A csigaábrából is van új, gyakorlatilag most 2017-re vagyunk újból a 2012-es értékeknél.
    Mondhatni kaptunk ajándékba 5 évet.

  9. 08 Rakdtugyin
    Nem értelek. Mit akarsz mondani?
    Mi alapján kapunk (a mai naphoz viszonyítva) 5 évet?


  10. 08:
    Persze, hogy van új, de 2013-ban nehezen lehet berakni a 2017-es képet. 😀

    09:
    A 2012 egy kimagaslóan meleg év volt. Utána az értékek kissé visszaálltak, de mára már újból a 2012-es szinten vagyunk, sőt kevesebb a jég. Illetve két dolog a van. Jégmezők kiterjedése, és a összjég tömege. Ez utóbbi fontosabb, de a kettőt keverik attól függően, hogy ki minek van a pártján.

  11. Szása, köszi.

    Erről beszélt az elején Vaszil, hogy kaptunk 5 évet,(csak nem vágtam egyből) mivel a szeptemberi minimum volumene a jégnek kicsit több, mint a 2012-es évben, viszont az áprilisi jégmennyiség maximuma, ahonnan ugye indul az olvadás, az az elmúlt években is egyre kevesebb lett. Így aztán izgalmas a dolog, hogy hová fogunk kilyukadni szeptemberre akár már az idén.

    Én is találtam egy ábrát erről:

    http://greatwhitecon.info/wp-content/uploads/2018/02/PIOMAS-volume-20180131.png

  12. 11: 12:
    Igen, 2013-2014-ben „kegyelmi” időszak volt, valamiért növekedni tudott a jégmennyiség – de úgy néz ki ennek vége. Ennyi ráhangolódási időt kaptunk. Az ábra OK, a jégmennyiséget (nem felületet mutatja), ami nyilván a betárolt (puffer)hőmennyiséggel arányos. Amikor lemegyünk az „örvénybe” (nulla jégnél) valszeg kezdődik egy mégdurvább időjárási anomália-ciklus, pedig most se semmi már, főleg ami ehhez jön…
    Nem hiszek a világvégében (még az emberiben se) de nyilván egy korszak (még lehet) az idén lezárul majd…

  13. 12. – 13.

    Hát arra én is nagyon kíváncsi leszek, hogy hogyan alakul majd az időjárás (meg minden – szárazság, aszály, tornádók, özönvízszerű viharok, tájfunok, nagy áradások, stb.stb.), miután az Arktiszon aug.-szept. körül minden évben lesz ez a jégmentes időszak (majd ha elindul ez a jelenség). Bizonyosan új korszak indul meg az időjárásban, főleg ha elkezd a permafrosztból meg a tengerfenéken lévő metán-hidrátból felszabadulni a metán. Na akkor következik be szerintem (szvsz.) az a bizonyos exponenciális metánszint (ebből adódóan hőmérséklet) emelkedés, amit Guy McPherson megjósolt. Bár szerinte már ebben a szakaszban vagyunk:
    Globális metánszint az atmoszférában (bár ez még pár évvel korábbi jóslat):
    https://guymcpherson.com/wp-content/uploads/2013/01/global-methane-in-atmosphere.png

  14. Légyszives ne essetek nekem, csak kérdezni akarok.
    Elöfordulhat az a forgatokönyv, amit már Hollywood is feldolgozott, hogy annyi hideg édesviz kerül az oceánokba hogy a golf áramlatot megbénitva az europai klima a melegedés ellenére mégis hidegebbre fordul?

  15. Az áramlatok nagyon stabilak, a Golf például elég régi. A Labrador is. Ha a Golf más úton menne, nyugat Európa megfagyna.

    A Golf áramlattal már vannak bajok egy ideje, és senki sem tudja, mi fog történni.

    Az édesvíz nem gond, mióta világ a világ, a víz, ami a tengerbe folyt mindig édesvíz volt. Akár eső, akár folyó táplálta. A hideg sem probléma, mert a folyók (glecsertől eltekintve) többnyire melegek, de a tenger alja mindig +4 fokos, az meg elég hideg.

    Az El Ninjó-val, meg az La Ninja -val van a baj, meg az időjárással. Ha a Föld hőmérséklete változik „elmászkálhatnak az áramlatok. De azt nem lehet megmondani, hogyan, mikor, miért. Valahogy a passzát is benne van, érdemes utánanézni. Asszem jó kérdést tettél fel.

    Hátha Tibor bá’ „rákap”,és akkor átbeszélhetjük.
    Biztos van itt hozzáértő is.

  16. 14: Szása
    „én is nagyon kíváncsi leszek, hogy hogyan alakul majd az időjárás …”

    No nem vagy egyedül! Rengeteg adat (és modell) van már de nyilván nem lineáris hatások rakódnak egymásra, nem csak a metán meg a CO2 érdekes (ezek is erősen összetett forrásokból kerülnek a légkörbe), de egy rakás hasonló gáznemű anyag is bekavar (a metán csak azért izgató, mert 28 szor (!!) nagyobb hatása van a klímamelegedésre mint a bűnbaknak kikiáltott CO2-nek)
    Itt van a 2017 decemberi állapot: http://bit.ly/2EQcYNq (9. oldal)

    Jól látható hogy a húsmarha tenyésztés, kőszénbányászat, rizstermelés (meg a szennyvíz) messze nagyobb kibocsátók mint az energiaipar ! (10.o.) Csak az nem látszik hol van itt a permafroszt?? (még nem olvastam végig) Lehet ezekből valamit csökkenteni – de az fájni fog… Az biztos hogy minden légkörfizikai folyamat (légkörmozgások, vizkörforgás, áramlatok, talajerózió…) várhatóan nagyobb kilengésekkel fognak járni 🙁 – meg ami ezzel jár…
    Szvsz kapunk rendesen hideget-meleget (felváltva)

  17. Szia Tiborbá!
    Öt éve jártam itt utoljára, pont mint ez a bejegyzés. Minő véletlen egybeesés! ?
    Örülök, hogy jól vagy, hogy élsz még, hogy írsz még.
    Nem tudom, most maradok-e, de szép emlékek fűznek ide.
    Isten tartson meg még jó pár évig! ?

  18. 19:
    Köszi bebek. Mondtam én, hogy nem fogok élni? 😀 Na ugye!

  19. Hát meglehet, hogy te örökké fogsz élni… Legalábbis az ellenkezőjére még nincs semmi bizonyíték.?

  20. 21 – bebek:
    Na látod, azt se mondtam, hogy örökké fogok élni, de azt írni, hogy „élsz még” a magyar nyelv használat területén nagyfokú udvariatlanság. Persze én erre szarok, de nem biztos, hogy mindenki. 😀

  21. Úrinő létemre tisztában vagyok az alapvető udvariassági szokásokkal, két okból döntöttem úgy, hogy marad a fenti formula.
    Egyrészt, mikor rákerestem a blogodra (egyébként a novella miatt, amit írtam és te megosztottad, nekem nincs meg máshol), ez volt az első gondolatom: vajon él még az öreg? Ami, tekintve, hogy úgy reklámozod magad, hogy az ország legidősebb blogerre, nem földtől elrugaszkodott képtelenség, hanem nagyon is reális aggodalom volt. Emlékeim szerint, az őszinteség híve vagy, így maradtam ennél a fogalmazásnál.
    A másik, hogy tisztában vagyok vele, hogy ha elhallgatom ezt a gondolatot, az sem lenne őszintétlen feltétlenül, de a te időtlen örökifjúságod mellett a magam negyven évével szemtelenül fiatal lehetek. Vagy szemtelen fiatal. És ez jól esett. ?
    Azonban örömmel észleltem, hogy számításaim bejöttek és nem akadtál fenn bunkóságomon. ? (Mások véleményére pedig itt és most teszek magasról, ez az üzenet neked szólt.)

  22. 23 – bebek:
    Jó, persze, tudom az indítékodat. Első olvasásra felröhögtem, írnád ezt másnak, az én koromban. – A valóság az, ha visszafelé számolunk, akkor az egész emberiséggel egyidős vagyok. Néhány éve van mindenkinek, függetlenül attól ki hány éves. A különbség annyi, van aki tudja, van aki nem.

  23. Öt éve is ezt mondtad, és lám ezt az öt évet is még megértük.
    Tudod, én hiszek a csodákban… 😉 meg különben is… boldogok a tudatlanok, mert övék a mennyeknek országa. 😀

    Ne vedd komolyan, csak cibálom az oroszlán bajuszát.

  24. A következő cikk a kiterjedésre vonatkozik, nem a térfogatra!
    A térfogati minimumot a 2017-es év tartja ebben az időszakban.

    „Minden idők legkisebb januári kiterjedésére hízott a tengeri jég az Északi-sark térségében. ”
    „Az északi-sarki tengeri jég januári kiterjedése 9,4 százalékkal elmaradt az 1981-2010 között mért átlagos kiterjedéstől, és a feljegyzések 1979-es kezdete óta a legkisebb volt.”
    https://24.hu/tudomany/2018/02/21/tenyleg-nagy-a-baj-minimuman-az-eszaki-jeg/

  25. 26:
    McPherson által előrevetített folyamat beindulni látszik. Én azt mondtam, hogy abban a 10 évben (most már csak 9) másfél év múlva, 2019 szeptemberében lehetünk biztosak.

  26. 27. Tibor bá’

    „McPherson által előrevetített folyamat beindulni látszik.”

    Szerintem is. Amit a 26-ban belinkeltem, az a jég felületére vonatkozik, de az, hogy ilyen kevés még nem volt a jég felülete, az azt jelenti, hogy a tenger(víz) (jég nélküli) felülete egyre nagyobb az Arktiszon. Ez viszont maga után von(hat)ja azt, hogy nyáron (aug.-szept.) még kisebb felületű legyen a jég, és a tenger felülete még nagyobb legyen, ami miatt a víz melegszik (elnyeli a napsugarakat, nem veri vissza). És egy idő után a metán-hidrátból egyre több metán szabadul fel, és ez egyezik a McPherson által jósolt exponenciális folyamattal. (17-ben linkeltem be).

    Az alábbi 2016-os videó, az is érdekes, amit mond, de az is ami alatta van írva. (klikk a TÖBB-re.)
    „Guy McPherson: „I can’t imagine there will be a human on the planet in 10 years” ” És ezt 2016-ban mondta. De az egészet érdemes végigolvasni.
    A hőmérsékletről: az elmúlt 2 milliárd év alatt a Földön a legmagasabb hőmérsékleten vagy annak közelében van (a hőmérséklet): „We’re heading for a temperature within that span that is at or near the highest temperature experienced on Earth in the last 2 billion years.”
    És a reményről ez a véleménye (én egyetértek vele, remény helyett a realitás): „I think hope is a horrible idea. Hope is wishful thinking. Hope is a bad idea – let’s abandon that and get on with reality instead.”
    De az egész érdekes (vagy inkább megdöbbentő), meg a videó is.
    https://youtu.be/zqIt93dDG1M

  27. 28 – Szása:
    Ezt én háromszor hallgattam végig. Érdemes. Kérdés, hogy a visszacsatolások tényleg exponenciálisan hozzák a változást. Ha igen, akkor 2026-ra a felmelegedés + 10°C. Ezt tényleg nem lehet túlélni. Ez az, amit még másfél évig nem merek kijelenteni. Nincs mit tenni, csak várni.
    Akinek gyereke van azt tudom mondani, hogy túl lehet élni, amire bizonyíték a II. Világháború. Szörnyű volt, amikor egy családtagot behívta és kivezényelték a frontra, de túléltük. Az is szörnyű volt 100 éve, hogy 5 megszületett gyerekből esetleg csak egy érte meg a felnőtt kort. Ezt is túlélték. Embernek lenni sose volt életbiztosítás, csak az utóbbi időben egy kicsit elkényelmeskedtünk.

  28. Guy McPherson rádió interjúához kapcsolódó teljes előadás:

  29. Ez meg 2017 novemberében Kanadában, a McMaster Egyetemen tartott prezentációja:

  30. 30. Tibor bá’

    „Kérdés, hogy a visszacsatolások tényleg exponenciálisan hozzák a változást.”

    Hát én olvasgatom (lassan, ahogy tudom, elég nehéz számomra) a Climate-Change Summary and Update oldalt, és ennél az ábránál az alaszkai tundráról, meg valószínűleg a permafrosztból felszabaduló metánnal (a hideg évszakban, szeptember és május között) kapcsolatban mellékeli Guy M. ezt az ábrát, én is csak ebből következtetek az exponenciális metánkoncentráció növekedésre a légkörben. A szövegben kis méretben van az ábra, megtalálhatod. Én kinagyítva linkelem be, viszont G. M. ezt Sam Carana-tól vette át. (Created by Sam Carana). És e szerint a Globális Metán szint növekedés exponenciális.
    /”A paper published in the 22 December 2015 online issue of the Proceedings of the National Academy of Sciences reports, “that emissions during the cold season (September to May) contribute ≥50% of annual sources of methane from Alaskan tundra, based on fluxes obtained from eddy covariance sites and from regional fluxes calculated from aircraft data. … The dominance of late season emissions, sensitivity to soil conditions, and importance of dry tundra are not currently simulated in most global climate models.”/
    Global methane in atmosphere:
    https://guymcpherson.com/wp-content/uploads/2013/01/global-methane-in-atmosphere.png

  31. A visszacsatolásokkal kapcsolatban még:
    A Climate-Change Summary and Update cikkben a Self-Reinforcing Feedback Loops (kb.: Önerősítő visszacsatolási hurkok) részben 69 pontban részletezi ezeket a pozitív visszacsatolásokat. Elég hosszú rész, én csak bele-beleolvasgattam. Viszont vannak olyan dolgok, amelyek nem jöttek be, de alaposabban el kéne olvasni. Pl. az egyik megállapítás:
    “The Arctic may be ice-free in summer as soon as 2015. Such a massive loss would have a warming effect roughly equivalent to all human activity to date. In other words, a summer ice-free Arctic could double the rate of warming of the planet as a whole.”
    Hát 2015-re nem lett jégmentes az északi sark, de amikor majd az lesz, akkor a nyári jégmentes sarkkör megduplázhatja a bolygó egészének felmelegedési sebességét.
    Ez csak egy kiragadott példa ebből a nagyon hosszú Self-Reinforcing Feedback Loops részből, érdemes alaposan átolvasni, csak ehhez jobb angoltudás kellene. Viszont neked Tibor bá’ ez megvan.
    A visszacsatolás pl. lehet ilyen:
    The main danger of the current global warming is that:
    – the current warming is causing more warming,
    – which will cause further warming,
    – which will cause further warming and so on,
    – forming an uncontrollable vicious cycle of escalating temperature.

    Van egy oldal, ahol nagyon sok grafikon (hosszú távú grafikon is), ábrák, térképek, előrejelzések, stb. vannak, lehet csemegézni belőlük.
    https://sites.google.com/site/arcticseaicegraphs/

  32. 24 Tiborbá
    Ha pár évünk van ez izgalmasabb mint egy akciófilm , mert a végén még nem tudni mi fog történni egy akciófilmben pedig sejthető:D
    Ami jó az egészben hogy a rövidtávú jóslatokhoz nem kell sokat várni pl nyáron meglátjuk mennyire lesz nagy a a leolvadás.
    Hosszabbtávon nem tervezünk :pl nyílászárócserébe nem megyünk bele több százezerért , vagy mániákus kerítéscserébe, csakazért mert az 30 éves. Azt a pár évet még kiszolgál minket .
    Viszont hosszabbtávon még úgy élünk anyagi életet hogy nem szórjuk a pénzt , mintha lenne még 30 év múlva is élet, vagy pl. fát is ültetek. Takarékoskodok a pénzel amennyire tudok. Szüleimtől elköltözni nem akarok, nem is tudnék anyagi okok miatt, meg ha csak pár év van nem lenne bölcs dolog több millió hitelt bevállalni és gyomorideggel kelni minden nap. De ha nem a melegedés miatt lesz gebasz akkor is lesznek/lehetnek gazdasági gondok.

    Azt bírom amikor beszélek emberekkel pl. egyik ismerősöm most vett egy házat , gletteltet , festet, és mondja hogy akkor már jól megcsináltatja.
    Nem mondtam neki hogy lehet pár év múlva ugyanmindegy lesz nem az lesz a legnagyobb gondod hogy egyenes lesz e a falad.
    Ennél még rosszabb amikor egy karrierista ismerősöm büszke arra hogy ő az autóiparban egy vezető. Nem vitatkoztam vele, de az iylen emberek azt
    hiszik hogy egy multinál vagyok és az a világ természetes dolga hogy pörgessük a multikat. A kiseb pozícióban lévő embereket már le is nézik.
    De közben fogalmuk sincs hogy ők is bűnösök (mint régen a németek-„ők csak parancsot teljesítettek”.mind erre hivatkozott)Pl. egy autóiparban dolgozó vezető is hozzájárul a co2 kibocsájtáshoz. Számomra az igazi emberek nem ezek a karrierista köcsögök hanem az olyan beállítottságúak mint pl. kubában akik inkább a kertet túrják.Ott még van összhang és egészséges társadalom, de erdélyt is említhetném. Ennek a multis , manageres , termeléses rendszernek omlania kell előbb vagy utóbb.

  33. 33 – Szása:
    A pozitív visszacsatolás exponenciálissága attól függ, hogy van-e „utánpótlás”. Illetve, hogy az utánpótlás rendelkezésre állását nem akadályozza-e valami. Pl. a melegedés következtében metán szabadul fel, ami további melegedést okoz, lévén üvegházhatású gáz. Ez egy pozitív visszacsatolás. De ha a metán forrás nem áll zavartalanul rendelkezésre, akkor csak kevesebb tud felszabadulni, tehát az exponenciális növekedés nem tud megvalósulni. Ráadásul minél több metán szabadul fel a metánforrás egyre nehezebben hozzáférhető (mélyebben van, ott lassabban melegszik a víz, stb.), ami viszont negatív visszacsatolás. Persze kétség nincs a folyamattal kapcsolatban, mindössze a 10 év kérdéses.

    2012 egy kiugróan magas jégolvadást okozott. Aki ezt úgy interpretálta, hogy beindult a „hirtelen” (abrupt) melegedés, az 2015-re jósolta a teljes olvadást. Aztán kiderült, hogy csak egy kiugró év volt, nem az abrupt melegedés beindulása.

  34. Hidegebb lesz, mint az Északi-sarkon. És ez tök komoly

    „A jól megszokott nyugatias áramlás helyett az anticiklon déli peremén keletről fog fújni a szél, amely Oroszországból fagyos levegőt hoz Magyarországra. Ugyanakkor az anticiklontól nyugatra, északnyugatra egészen az Északi-sarkig felhatol az enyhe, szubtrópusi légtömeg, hatalmas anomáliát okozva a térségben. Emiatt szombat este a Norvégia legészakibb pontjától még 1000 kilométerre északra található Spitzbergákon is fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, míg Észak-Magyarországon már mínusz 10 fok alá is hűl a levegő.”
    https://24.hu/belfold/2018/02/24/hidegebb-lesz-mint-az-eszaki-sarkon-es-ez-tok-komoly/

  35. Szása! Honnan veszed, hogy ezt más nem olvassa?

  36. 39.
    Tibor bá’, rendben, ezentúl jobban odafigyelek, hogy mit linkelek be. Csak nekem eléggé érdekes volt ez a dolog (jelenség), de ígérem, hogy a jövőben figyelek az ilyesmire. 😉

  37. A kutatók elemezték a globális földfelszíni átlaghőmérsékletről feljegyezett adatokat 1850 és 2016 között, az óceán hőmérsékletét 1955 és 2016 között, a tengerszint szintjét 1948 és 2016 között, a Csendes-óceán felszíne egyenlítői térségének melegedését okozó El Nino-légköri jelenség és az évtizedes csendes-óceáni oszcilláció adatait – összesen 15 különféle időjárási, légköri jelenséget. 1900 és 2013 között a globális földfelszíni átlaghőmérséklet 1,6 Celsius-fokkal emelkedett.
    A globális hőmérsékleti rekordokat elemezve Jianjun Yin, az egyetem kutatója és munkatársai kiszámolták, hogy a következő három évben 2016 végére a globális földfelszíni hőmérséklet újabb 0,43 Celsius-fokkal nőtt, ami soha nem látott mértékű három év alatt a 20. és 21. században.
    A felmelegedés ilyen szintű megugrását világszerte szélsőséges időjárási jelenségek, mint hőhullámok, szárazságok, áradások, a sarki jég túlzott olvadása, globális korallfehéredés kísérték.

    Rekordmértékben emelkedett a globális hőmérséklet 2014-2016 között
    http://ecolounge.hu/nagyvilag/rekordmertekben-emelkedett-a-globalis-homerseklet-2014-2016-kozott

  38. Tudom kicsit(vagy nem is kicsit) off, de nem tudtam, hová tegyem be.

    Írországban előállt a nagy havazás és hóvihar kapcsán, hogy lebénult az élet, a boltokból felvásárolták a készletet, amit nem tudtak utántölteni.
    Pár napos időjárási anomália és pl. az egyik Lidl áruházat markolóval rabolták ki:

    https://444.hu/2018/03/04/osszedolt-a-lidl-amit-markoloval-raboltak-ki-irorszagban

    Azért egy erős jogállamban ez nem semmi.

    Picit komolyabb gond esetén tovább lehet gondolni, mi történne már az első napokban.

  39. 43 – Gyarmathy:
    Jó helyre raktad.
    Tartalékolni egyáltalán nem marhaság, legalább 2 hétre.

  40. A klímaváltozás káros következményei közül eddig egyvalamitől nem kellett félni: hogy a szibériai, alaszkai és kanadai állandóan fagyos talajban (a permafrosztban) évezredek óta raktározott higany, amely nem mellesleg nagyobb tömegű, mint a föld összes egyéb higanykészlete, egyszer csak a felszínre kerül. De most már ettől is félni kell. Az amerikai geológiai kutatóközpont (US Geological Survey – UGS) szakemberei szerint irdatlan mennyiségű higany várakozik a fagyott talajban a legutóbbi jégkorszak óta, hogy felmelegedjen a világ, és újra a felszínre kerülhessen, írja a Science Alert. Mondani sem kell, hogy ez mekkora katasztrófát okozhatna. A higany az egyik legmérgezőbb nehézfém: folyékony állapotban bőrön át vagy a gőzét belélegezve azonnal súlyos mérgezést okozhat. Ha felolvad a talaj, a higany pedig bekerül a talajvízbe, egész életközösségeket ölhet meg.
    793 ezer tonna higany lehet az északi félteke állandóan fagyott talajába zárva az utolsó jégkorszak óta, állítja a Paul Schuster vezette UGS-kutatócsoport a Geophysical Research Letters szakfolyóiratban publikált tanulmányban.
    https://mno.hu/szamoknyelven/irdatlan-mennyisegu-higany-keszul-raszabadulni-a-vilagra-2451083

  41. 42:
    0,43 fokkal nőtt 2014-2016 alatt?
    0,42 fokkal csökkent 2016-2018 között. forrás: HADCRUT adatbázis (több a honlapomon, nem fogom linkelni magam, mert Tibor bá kivág 🙂 )
    Ezt hívják El-Nino-nak.

  42. 46 – M.Szilárd:
    Szívós helytállásod csodálom.
    Február 25-én az Északi Sarkon +1,1°C volt.
    A tegnapi napon (ma jelent meg) az északi jégmezők több mint egy Magyarországnyi területtel volt kisebb mint bármikor máskor.
    Ezeket mivel kommentálod? Amundsen-nek most kellene elindulni, ágyba szarás lenne az egész. 😀

  43. 47:
    Semmi rendkívüli nincs abban, hogy akár egy téli napon is, az Északi sarkon rövid időre +1,1°C legyen! Ilyen még volt, és lesz is. Ritka, de nem rendkívüli.
    Amikor a futóáramlat megbomlik, ott fenn északon meleg lesz, valahol délen pedig hideg. Fenn a meleg rövid ideig tart, hamar elillan az űrbe, délen a hideg sokkal tovább. Ez egy hatékony és természetes módja a Földön felgyűlt hő leadásának.

    Jégkiterjedés: sokkal meghatározóbb paraméter az átlagos jégvastagság, illetve a jégtérfogat. A jégvastagság pedig nagyobb mint 2011,2012,2016,2017-ben volt ilyenkor. A jégtérfogat is kb. 2000 km3-el magasabb a tavalyinál.
    Szóval, a kiterjedés ellenére, a jég jobb állapotban van mint tavaly, és az idén is szívesen részt veszek a tippjátékban: szeptember közepére 4 millió km2-nél magasabb jégkiterjedést tippelek. (és meg is nyerem, akárcsak az előző években 🙂 )

  44. 48 – M.Szilárd:
    Úgy tudom a futóáramlat „újabban” bomlik meg. Régebben nem hullámzott, csak körbe-körbe ment.
    A jég kiterjedés nem úgy néz ki, hogy 4 milliónál megáll. De majd meglátjuk.

  45. 49:
    A blogomon többször írtam erről, sőt, itt nálad is többször vitatkoztam Ouse M.D.-vel.
    Bemutattam több hőmérsékleti térképet, ami a Jet-stream tipikus megbomlási állapotát ábrázolta a múlt század elején. Még a 70-es években is a tudományos cikkek arról szóltak, hogy a globális lehűlés következménye ez a megbomlás.
    A mostani megbomlások is pont olyan területi eloszlásban jelentkeznek, mint a legutóbbi jégkorszak eljegesedése:
    http://klimahiszteria.blogspot.ro/2018/02/jegkorszaki-minta.html
    Mi van, ha ez a megbomlás állandósul?

  46. 49,50: futóáramlat

    H. H. Lamb “Climate History and the Modern World” (1982) könyvében (https://ens9004-mza.infd.edu.ar/sitio/upload/08-%20LAMB,%20H.H.%20-%20LIBRO%20-%20Climate,%20History%20and%20the.pdf) többször is említi a futóáramlat időnkénti megbomlását, és ezek több évtizedes, vagy évszázados állandósulását, mini, zonális jégkorszakok előidézőjeként. Mi okozhatta ezeket, akkor, amikor nem volt emberi szennyezés? A tudósok ezzel is kellene foglalkozzanak, mert az akkori okok, minták ma is megismétlődhetnek, nagyméretű lokális felmelegedést, vagy lehűlést okozhatva. (tavalyi január, idei február vége ízelítő lehetett, mi várhat ránk egy ilyen minta állandósulása esetén )
    Most még csak ott tartunk, hogy hosszútávú, megbízható klíma-adatbázisunk sincs még, a mostani globális hőmérsékletünket csak nagy hibahatárokkal tudjuk összevetni az ezelőttiekkel, miközben minden változást az emberi tevékenység számlájára írunk, elhanyagolva a múltban előforduló természetes tényezők vizsgálatát. (pénzt sem kapnak az ilyen irányú kutatások)

  47. Ezelőtt 10 évvel a tudósok 97%-a azt állította, hogy a globális felmelegedés következtében az északi félteke nagy részén hamarosan csak könyvekben latunk havat. Akkor még nem számoltak a futóáramlatok megbomlásával (létezett, csak nem ismertek fel okait és hatását), és az élet nem őket igazolta: Az egész északi féltekén rekordokat döntöget a hó-kiterjedés és a hó-tömeg az utóbbi években, sőt Grönland, a tavalyi szezont először a mérések óta, jégtöbblettel zárta, pont a masszív hóesések miatt. Ez az albedóra is kihat, már az elmúlt években jeleztem, hogy a sarktól délebbre eső területeken levő plusz hó, sokkal több hőt ver vissza, mint a sark közelében, ahol csak nyáron süt a Nap.
    Ugyanakkor a kevesebb jégkiterjedésnek a sarkon, van egy másik negatív visszacsatolása: a szabadon maradt óceán (főleg télen-tavasszal: tehát most) több hőt veszít így (nem szigeteli a jégfelület, és nem süti a Nap még).
    Ezek mind olyan negatív visszacsatolások, amelyeket a Guy McPherson-féle vészmadarak nem ismernek, ők csak a pozitívakról beszélnek. Ezért is helytelen az ő jóslatuk. A jég, még egy jó ideig biztonságban van…

  48. 50. M. Szilárd

    Igen, ez a legnagyobb gond a mostani tudomány finanszírozással, hogy csak a hierarchia csúcsán állók által „elfogadott” irányokba folyó kutatásokat pénzelik. Így a tévútra vetődött tudomány akár évtizedekig is helyben jár, de egyesek jól keresnek rajta.

  49. 52:

    Mszilárd!
    Pssszt!

    Ilyeneket mondani, nahát!
    Nem tudtad, hogy most éveken belül dől el hogy nyomorultul meg fogunk dögleni?
    Az elemi fizikával se vagy tisztában?

    Tibor bá’ biztos azért hallgat, mert nem ereszkedik le erre a szintre.
    Biztos azért.

    Úgyhogy vigyázzá’ magadra addig!

  50. 54 -Rakdtugyin:
    Tibor bá’ naponta minimum 10 hozzászólást ír be. Rólad napok óta nem hallottam. Vagyis nem én hallgatok, hanem te. De jól is teszed, mert nem csípem a humornak álcázott szemétkedést.
    Azt mondtam, és már többször megismételtem, hogy szerintem 2019 szeptemberéig várni kell annak a megállapításával, hogy McPherson hülye-e vagy meg nem értett zseni.

  51. 55:

    Én azért nem itt élem az életem, bocsánat. 🙂

  52. Fél hónappal korábban kezdődik az északi-sarki tavasz, mint 10 éve

    Az elmúlt években egyre több területen jelentkezik a vártnál korábban a tavasz. Bár ez elsőre kellemesnek tűnhet, valójában igen aggasztó: a klímaváltozás egyértelmű nyoma. Minél északabbra utazik az ember, annál rosszabb a helyzet.
    Egy új, Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány szerint napjainkban az északi-sarki tavasz már 16 nappal korábban jelentkezik, mint 10 évvel ezelőtt. A kutatók azt is feltételezik, hogy az Egyenlítőtől északi irányba haladva minden 10 szélességi fok után a megszokotthoz képest átlagosan 4 nappal korábban jön el az évszak.
    https://24.hu/tudomany/2018/03/07/fel-honappal-korabban-kezdodik-az-eszaki-sarki-tavasz-mint-10-eve/

  53. Az emberi beavatkozások,pld. Esôcsinálás vagy megállitása az esô képzôdésnek,a jetstream eltéritése természetes utjától szerintem a klimaváltozás legnagyobb okozója.A természettel nem lehet baszakodni…don’t fuck with mother nature.
    Mi a faszért nem hagyták az anyaföldet egymaga megoldani a problémáit?!

  54. 58 – Jenheral:
    Bocsának, milyen problémát kellene az anyaföldnek megoldani?

  55. Nehéz időszak ez „mikor az emberek elhalnak a félelem miatt és azoknak várása miatt, a mik e föld kerekségére következnek: mert az egek erõsségei megrendülnek.”
    De ha 2019 végéig kiderül hogy beborul-e akkor azt még kivárjuk 🙂

  56. Tibor bá!
    Hát nem világos?Az anyaföld,a bolygó úgy értem mindig megoldotta a klima változásokat.
    Amióta létezik a ” climate engineering”, azóta sorozatban hisztériakeltô áltudósok bizonygatják a saját ,kétes bizonyítékaikat.
    Én ugyanúgy élem egyszerû kis életem mint eddig.
    Majd megoldódik magától minden.
    Nem kell mindjárt beszarni ugye?!

  57. 61 – Jenheral:
    Climate engineering-ről csak beszélnek, de nem csináltak eddig semmit. Nem is lehet. A Föld természetesen mindent megold, minden szart túlél. A kérdés az, hogy velünk vagy nélkülünk. Most úgy néz ki, hogy nélkülünk.

  58. 62.-Tibor bá’
    Chemtrail?! ha ez nem climate aka geo engineering akkor bekapom a *aszom.
    http://Www.geoengineeringwatch.org
    A leghatásosabb fegyver,ami a II. világháború óta folytatódik a hàttérhatalom irányitásával.
    Legújabb,hozzám közeli bizonyítéka a California kiszárítása akció.De ott van a Sahel övezet vagy az emirátusok etc.

  59. ” A Föld természetesen mindent megold”

    az véleményem dióhéjban:
    voltak jégkorszakok a Földön, tehát ebből az következik hogy voltak köztes időszakok is, amikor meleg volt annyira, hogy az Európát betakaró vastag (becslések több száztól több ezer méteres vastagságot jelentenek bizonyos helyeken, ami azért nem semmi) hó és jégréteg is képes volt elolvadni. Fosszilis maradványok alapján a sarkköri területeken, mai sivatagok helyén , mint pl. a Szahara, bizonyos időszakokban dús vegetáció létezett. A Fekete-tengeben több száz méter mélyen megtalálták az eredeti partvidéket, a Földközi-tenger az idők folyamán többször is kiszáradt. Ez többek között azért is fontos, mert a vegetáció és a víz jelenléte nagyban befolyásolja a klímát is, és ezek jelenléte ill. eltűnése pozitív (vagy ha úgy tetszik negatív) visszacsatolást képes elindítani.

    Ezért aztán függetlenül attól, hogy emberi beavatkozás következtében, vagy természetes folyamatok eredményeképpen, mindig várhatók akár ilyen nagyméretű változások a Földön. Ami aggasztó az az, hogy az emberek a pillanatnyi állapotot mindig véglegesként értékelik, és a környezeti viszonyokhoz max olyan mértékben hajlandóak felkészülni, hogy pl. a földrengésveszélyes területeken a házakat bizonyos szabványok alapján építik – szerintem csak azért, mert az esetleges következmények viszonylag gyakoriak és látványosak. Ha mondjuk 5-10m-el megemelkedik a tengerek szintje (ez egészen realisztikus elképzelés), az emberiség nagy részének menekülnie kell. A mi helyzetünk viszonylag szerencsés, kérdés mi fog történni akkor, ha a menekülő tömegek rájönnek, merre érdemes venni az irányt ..

    A legújabb kutatások alapján az ókori Egyiptom kialakulásában is nagy szerepe volt a szaharai régió átalakulásának – az emberek fokozatosan szorultak vissza a Nílus völgyébe, ez hozta létre az ott kialakult társadalmat

  60. 64: sleeper
    “vegetáció és a víz jelenléte nagyban befolyásolja a klímát is, és ezek jelenléte ill. eltűnése pozitív (vagy ha úgy tetszik negatív) visszacsatolást képes elindítani.”

    A (édes) víz szerepe nyilvánvalóan nem csak földtörténeti korszakokat , hanem történelmi korszakokat is generál. Ma is.

    Ami most igazán izgalmassá teszi a klímaváltozás kérdését, hogy nem csak egy globális társadalmi népmozgással jár , hanem ez egybeesik tisztán az emberi cselekvés következményeivel, ami biológiai-technikai korszakváltás (gén- és nanotechnika). Hatalmas a lehetőségünk és a felelősségünk. Most vizsgázik az egész emberiség (úgy együtt), hogy felsőbb osztályba tud-e lépni, vagy osztályt ismétel és továbbra is évezredekig egymás ölésétől várja a megoldást, vagy rájön arra mi a bajok gyökere??

    A régi “itinerben” ez állt: “Ne szedj kamatot testvéredtől se pénz, se élelem, se egyéb dolog után, amit kamatra szoktak adni! Az idegentől szedhetsz kamatot, de testvéredtől ne szedjél kamatot!” Ha időben rájövünk arra hogy nincs idegen, nincs másik, pontosabban a másik is “mi” vagyunk – az emberiség része nem csak a felebarátunk (hanem másik fele is is a genom része!) – nos akkor van esély hogy nem bukunk.

    A kamatos-kamat és a társadalmi pusztulás egy tőről fakadnak – a többi már csak következmény. A klímaváltozásról most (még) nem nyilatkoznék.

    Amikor már semmi sem segít, akkor elővehetjük az évezredek óta porosodó használati utasítást, benne van feketén-fehéren a megoldás is: “kapja vissza kiki az ő birtokát, és térjen vissza kiki az ő nemzetségéhez.”

    Egyébként javaslom: a kamatos-kamatot pedig (végleg) el kell pusztítani!

  61. 65 – Vaszil:
    Ha nincs kamat, akkor nincs hitel, ha nincs hitel, akkor nincs fejlődés, ha nincs fejlődés, akkor egy helyben topogás van, és az egyetlen kitörési lehetőség a hódítás, hogy sarcot szedhess a legyőzöttől kamat helyett. 😀 Találj ki valami jobbat, és ne kérj kölcsönt. 😀

  62. 65. Vaszil

    sajna úgy néz ki, hogy ez nem fog menni. Svájcban pont most van egy próbálkozás, hogy megszüntessék a fiat money-t. Mangyarul, a kereskedelmi bankok ne teremthessenek pénzt, csupán a központi bank, és ennek szigorú ellenőrzése alatt kellene tartania a pénz mennyiségét.

    Mit ad isten, pont a svájci jegybank berzenkedik ez ellen (pedig hát ők tartanák kézben az egészet), mondván, ez teret nyitna annak, hogy a kormányzatok velük (mármint a jegybankkal) akarják majd finanszíroztatni a kormányzati beruhásásaikat.

    Ha valaki most röstellkedik magában, hogy nem végezte el az egyetem közgazdaság szakát, és valószínűleg ezért nem tudja értelmezni az előző mondatot, akkor ne tegye, mert nem is lehet. Szerintem itt a józan paraszti ész a nyerő: a lényeg, hogy a svájci központi bank nem akarja megszüntetni a pénzmultiplikátort. Az igazi kérdés, hogy miért nem, de hát erre is van válasz sajnos …

    https://translate.google.hu/translate?sl=cs&tl=hu&js=y&prev=_t&hl=hu&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fwww.euro.cz%2Fbyznys%2Fabsolutni-moc-nad-tvorbou-penez-svycarska-centralni-banka-ji-odmita-1396734%23utm_source%3Deuro%26utm_medium%3Dselfpromo%26utm_campaign%3Deurorss&edit-text=&act=url

  63. 66.
    Tibor bá’
    Van e jobb megoldás a kamatos kamatnál? Mikor ezen agyalunk, csak az emberi természetből indulhatunk ki.
    Mi az, aminek legalább úgy örülnénk, mint a kamatoknak?
    Az egyik a kiváltság. Érdekes kísérlet lenne, hányan választanák a kiváltságokat a kamat helyett. Minél nagyobb kamatmentes tőkét biztosít valaki másoknak, annál nagyobb lehetne a kiváltsága.
    Ingyenes parkolás, eü várólistán előrébb sorolás, vip páholyokba szabad bejárás, kitüntetések, stb. Lenne egy hosszú lista az elérhető kiváltságokról. Lehet, hogy valaki milliárdokat adna kamat nélkül kölcsön, csak azért, hogy neki törvényesen lehetne több felesége, férje, tudom is én mije.
    Másik megoldás lehetne, ha számba vennék a föld javait, fenntartható fogyasztásuk szerint, majd elosztanák a föld lakóinka számával, ami eredményezne egy 1 fő/ fogyasztás értéket.
    Ha többet akar fogyasztani a föld javaiból, mint a rá eső rész, akkor a kölcsönkérői fogyasztásának rovására, ő többet fogyaszthat. Ez megoldaná a fenntarthatóságot a kamatmentességet és az alapjövedelem kérdését is. Már megint bilibe lógott a k…

  64. 67: sleeper
    Köszi a linket – csak megerősíti hogy mekkora a kaki. Itt már se Svájc se egyetlen ország nem fog tudni megoldást találni ebben a pénzrendszerben. Csak nőni fog a gubanc, addig amíg mások is rá nem jönnek hogy a kamatos-kamatot (véglegesen) likvidálni kell. Lejárt az ideje – mint Karthagonak…
    A megoldás csak olyan lehet, ami józan paraszti ésszel átlátható, ki kell találni az átállást.

  65. Kamatos kamat
    10 év óta folyamatosan újra és újra kitör a frász e miatt.
    A kamatos kamat semmi más, mint egy számtani műveletnek a neve. Csak kamat van. A kamat azt jelenti, hogy egy adott összeg után hány százalékot kell fizetni egy év után. Tehát 1000 forintot kölcsön kapsz egy évre 5% kamatra. Eljön az év vége neked 1050 forintot kell visszafizetned. denem fizeted vissza helyette újra kölcsönkéred az 1000 forintot és kölcsön kéred az 50 forint fizetendő összeget is. Ha ezt a trükköt éveken át csinálod, majd meghal a nagynénéd és örökölsz egy rakás pénzt, akkor visszafizeted a tartozásodat, és a kamatos kamat képlettel számolják ki mennyivel is tartozol összesen. Ugyanis éveken át basztál visszafizetni egy fillért is a tartozásodra, és óbégadsz, hogy tiltsák be a kamatos kamatot. Szerintem tiltsák be a felelőtlen kölcsön felvételt.

  66. 70. Tibor bá’

    ez mind igaz amit leirtál, de másról van szó.

    a kamatos kamatot az eredeti tőkéhez kell viszonyitani. Az első 1000 forint esetében még igazad van, ám az 1050 forint esetében már nem, ugyanis tőkeként tekintesz rá, holott egyáltalán nem ez a helyzet. Nem változott semmi, csupán nem lett visszafizetve az eredeti kölcsön, sem a kamatok. Itt most tulajdonképpen nincs sok lehetőség, mivel egy egyszerűsitett példa (ideális világ) esetében nem tudsz tőkét „teremteni”, tehát nincs olyan hogy felveszel 1050 forint kölcsönt. Ezért itt vagy le kellene foglalni a kölcsön fedezetét, vagy elengedni a kamatot / kölcsönt, vagy pedig csődöt jelenteni . Persze van még lehetőség a meghosszabbitására is , de ez már megint más eset, ezért ez helyesebb kizárni, mert meghamisitaná az eredményt.

    Ez egy példa az ideális világból, ahol korlátozottak a lehetőségek, ezért a kamatok nem nőhetnek az égig, a szerződés lejártával mindenképpen meg kell oldani a helyzetet, erre pedig a fent vázolt lehetőségek állnak rendelkezésre.

    Mivel azonban olyan világban élünk, ahol az egyszerűsitett formában „kamatos kamat”-nak nevezett valami lehetséges, az történik, hogy felvehetsz egy másik kölcsönt, esetleg egy másik bankból (vagy ugyanabból), mivel nem limitál minket a ténylegesen rendelkezésre álló igazi pénz mennyisége (ez mindig korlátozott és egyértelműen meghatározható mennyiség), amit tőkének nevezünk.

    Tulajdonképpen ez hozza létre a lufikat, emiatt van az, hogy az infláció gyakorlatilag fixen bele van épitve a rendszerbe. Természetesen ez egy nagyon leegyszerűsitett példa, de a lényeget bemutatja.

    Ezért szeretnék a svájciak korlátoznia teremtett pénz mennyiségét és csupán a valódi pénznek megfelelő mennyiséget forgalomban tartani. És ezért nem akarja ezt a jegybank, mert akkor megszűnne az általa kibocsátott pénzmennyiség multiplikálásának lehetősége (egyszerűen a kötelező tartalékráta csökkentésével sokszorosára növelhető a „hamis tőke”, a tartalékráta emelésével pedig egy csapásra eltűnik a pénz és megtörténik az összeomlás – ezt ráadásul a tömegek fogják kérni önként és dalolva, mert meg akarják szüntetni a kereskedelmi bankok ámokfutását – ez az igazi 22-es csapdája 🙁 )

  67. 71- sleeper:
    Úgy tűnik engem nem lehet megérteni. 😀
    Kölcsön kértem 1000 forintot. Egy év lejártával vissza kell fizetnem 1050 forintot. De NINCS pénzem. Tehát kölcsön kérek egy másik banktól 1050 forintot és azt fizetem be az első banknak és kvittek vagyunk. Második év végére a második banknak 1050 + kamatokat kell visszafizetnem, ami 52,5 Ft. Összesen tehát 1102,5. De még mindig nincs pénzem, tehát kölcsön kérek egy harmadik banktól 1102,5 forintot és azzal törlöm az adósságomat. Eltelik még egy év és persze léha életmódom miatt egyetlen petákot se tettem félre. Ki kell fizetnem 1102,5 + 5% kamat. Ami bizony 1157.67 Ft. de üres a sebem. Mit tehetek, kölcsön kérek egy negyedik banktól 1157,67 forintot. —Ehelyett a futkosás helyett azt mondja az első bank, hogy nem kell bankokhoz szaladgálnom, ők automatikusan kölcsön adják azt az összeget, amit az év végén be kellene fizetnem, aztán majd fizetek, amikor akarok és ők a kamatos kamat kulccsal kiszámolják, mennyivel tartozom. Ez a történet. Nem kell ide keverni a jegybankot, az inflációt, a multiplikációt, stb. Roppant egyszerű. Amióta a világ a világ a kamatot egy év után kell kifizetni (a tőkével együtt). Ha ez nem történik meg, akkor a kamatot „tőkésítik”. A kamatos-kamat egy hülye kifejezés, de csak azt jelenti, hogyan számolják ki a tartozást 20-25 év után. Aki 20-30 évre vesz fel kölcsönt, ráadásul nem abban a valutában amikben a fizetését kapja és ahol él, az egy ÖKÖR. Nem a fiat money kell szidni, nem a pénzügyi rendszert, hanem ésszel kell élni.

  68. 72. Tibor bá’

    tényleg nem lehet 🙂 . Általában következetes vagy, de ez az eset kivétel. Annyira benne vagy a mostani rendszerben, hogy természetesnek veszed azt ami nem kell hogy természetes legyen, sőt sarkalatos pontja a témának.

    A kettőnk esete között egy különbség van: te elmehetsz egy másik bankba, én nem.

    A valódi, és nem „hamis”, vagy felfújt pénz használata esetén nincs másik bank, és nincs másik 1000 forint. A másik bank a másik 1000 forintot egy másvalakinek adta ki. A harmadik egy harmadiknak. Egyszerűen nincs több pénz a rendszerben, és szép szakszóval az ügyet le kell „likvidálni”.
    Ha nem teszed meg, valaki éhenhal – a bank akkor, ha nem kapja meg a pénzét, mert nincs másik 1000 forintja, amit valaki másnak adna, te pedig akkor, ha visszafizeted a kölcsönt. Bár ez esetben azért feltételezzük, hogy a megélhetésre magára van elég pénzed, hiszen másként felelőtlenség lett volna felvenni a kölcsönt 🙂

    Tehát a lényeg, hogy a szerződésben megszabott időszak végén a tranzakciót LE KELL ZÁRNI. Esetleg becsődölsz, de nincs lehetőség arra, hogy taktikázva húzd az időt, se te, sem pedig a bank. A bank szivesen belemenne (ahogy manapság is), mert őneki az eredeti tőke ezzel sokkal több nyereséget hoz, a szerződésekkel pedig belőled adósrabszolgát csinál, ez a mai jogállami keretek között elég biztositék arra, hogy kinnlevőségként továbbra is kimutassa a te eredeti tőketartozásodat – és behajtsa alkalomadtán, de lehetőleg minél később, mert addig is extra profitot hoz.

    Mindenesetre a Te példád is nagyon hasznos, hiszen pontosan bemutatja a mai bankrendszer lényegét, igy lesz az eredeti 1000 forintból a sokszorosa.
    Ha pedig hozzátesszük azt, hogy te minden egyes 1000 forintot, amit felvettél minden egyes banktól, nem a kispárnád alatt fogod tartani, hanem mondjuk bankszámlára teszed vagy elköltöd, mind a két esetben a bankokban fogja végezni. IgyTe is hozzájárulsz ahhoz a körforgáshoz, ami a lufikhoz, inflációhoz (egyszeriben túl sok pénz a rendszerben) vezet.
    Majd amikor a központi bank azt fogja mondani, hogy ez igy nem mehet tovább, meg kell regulázni a bankokat, akkor megemeli a tartalékrátát, és mivel ez mindig is az eredeti , valós tőkére vonatkozik, a bankokból elpárolog a pénz, ugyanúgy ahogy keletkezett, most le fog kelleni likvidálni, és ahogy ez a hullám elindul a központi banktól, áthalad a kereskedelmi bankokon, és eléri a lakosságot valamint a cégeket, ott fogunk állni letolt gatyával, mert nem lesz annyi pénz amivel ki tudnánk fizetni az adósságot. És ez fájdalmas lesz. Jön a válság, bedőlnek a lakáshitelek, érthetetlen módon olyan cégek is megroppannak amelyeknek állandó, stabil felvevőpiaca van máskülönben, stb. Ezért az alkalmazottak is elvesztik stabil jövedelmüket, bedőlnek a lakáshitelek, körbe-körbe…. Aki pedig ekkorra pozicióba helyezi magát, megveszi a fél világot.
    Utána kezdődhet az egész elölről.

    Tehát ebbe a rendszerbe bele van kódolva a válság lehetősége, a svájci jegybank pedig érthető módon nem akarja kiadni a kezéből azt a gyeplőt, amivel az egész gazdaságot sakkban tudja tartani.

    Tehát amikor mi kamatos kamat rendszeréről beszélünk, az egy leegyszerűsitett kifejezés ami mégis fedi az eredeti koncepciót, ám néha félreértérthető, mivel nem csak arról van szó, hogy mint irtad:
    ” …Amióta a világ a világ a kamatot egy év után kell kifizetni (a tőkével együtt). Ha ez nem történik meg, akkor a kamatot “tőkésítik”….”
    ugyanis ez nem igaz. Bár a kamatot egy évre adják meg, a kamattartozást egy szerződésen belül nem tőkésithetik egy év után, mert a tőkerész az egész szerződéses időszakra vonatkozik. Régen nem volt divat, de a mai kölcsönök esetében már kimutatást kapsz, ahol szépen feltüntetik a kamatokat és külön a tőkerészt. Többek között ezért van az is, hogy ha egy több év futamidejű kölcsönt le akarsz fizetni, nem érdemes a futamidő vége felé, mivel ott már jóformány csupán a tőkerészt fizeted, a kamat már nagyon alacson, ám az elején a kamatrész sokkal nagyobb, többet tudsz nyerni azzal, ha korábban lefizeted.

    Köszönöm hogy megmutattad mi a rossz a mai rendszerben, csak attól tartok eléggé eltértünk a poszt eredeti témájától…

  69. 73:sleeper
    „attól tartok eléggé eltértünk a poszt eredeti témájától…”
    Köszi, igen tömören és alaposan levezetted a lényegi eltérést a két felfogás között – nem tértünk el, a klíma és a kamat ugyanaz a tészta, csak KÉT nézőpont van, ami itt is kijön:

    -Az egyik felfogás az egyén lehetőségeit, érdekeit nézi, az EGO szemszögéből azt nézi, hogyan tud nagyobb/szebb TV-t, autót, lakást stb. stb. beszerezni, bérelni, elérni… Addig is “okosan” megszedhetem magam amíg itt sokan vészmadárkodnak?!? Veszek klímát oszt behűtöm a sört… A nagy többség egyszerűen látástól-vakulásig a napi betevő kajáért, vagy élvezetekért hajt.

    -A másik az egésznek keretet adó RENDSZER felől nézi és vizsgálja, ami az egók mozgástere! Legtöbben még a saját határaikkal sincsenek tisztában, nemhogy a pénzrendszer vagy a klíma határaival!

    Mondani sem kell melyik a többség…

    Eltértünk a tárgytól?

    EGÓ-k és RENDSZER-ek találkozása csak az utóbbi határainál lehet (nagy koppanással)? El kell menni a falig, nincs más kiút??

  70. Miközben Európában a szibériai eredetű hideggel küzdöttek február végén – a britek el is nevezték „keletről jött szörny”-nek –, az északi sarkkör (Arktisz) kutatóiban komoly aggodalmat keltett a területen mért téli hőmérséklet. Minden idők legmelegebb tele volt ugyanis a 2017–2018-as ebben a régióban – derült ki az Egyesült Államok meteorológiai közléséből.
    Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) januárban még azt közölte, 2018 első hónapja a La Nina légköri jelenség hűtő hatása ellenére az ötödik legmelegebb január volt 1880 óta. 1977 óta az idei volt az egymást követő 42. január, és 1985 januárja óta az egymást követő 397. hónap, amikor az átlaghőmérséklet magasabb volt a XX. századi átlagnál.
    És ez csak a január volt, az amerikai szárazföldi mérőállomások legészakibb tagja, Grönland északi szélén 60 órát töltött a fagypont felett februárban. Korábban csupán két olyan alkalom volt februárban valaha, amikor fagypont fölé ért volna a hőmérő higanyszála annál az állomásnál. Az Arktisznál összesen közel három tucat mérési pont található, ezek közül tizenöt legalább 5,6 Celsius-fokkal mért többet ezen a télen, mint az átlagos hőmérséklet. Ruth Mottram, a Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója az Associated Press (AP) hírügynökségnek elmondta, a februári hőmérsékleti értékek ahhoz voltak hasonlatosak, amilyeneket májusban szoktak mérni.
    Nemcsak a hőmérséklet döntött rekordokat, hanem a tengeri jég kiterjedésének mértéke is rekordalacsony volt. 5,4 millió négyzetkilométeres felülete 62 ezer négyzetkilométerrel volt csekélyebb a tavalyi rekordnál. Az elmúlt harminc éves átlaghoz képest még nagyobb a különbség: 521 ezer négyzetkilométeres. – Őrület, egyszerűen őrület. Ilyen hőhullámokat én még életemben nem láttam – jelentette ki az AP-nek nyilatkozva Mark Serreze, a Colorado államban működő Országos Hó- és Jégadatközpont igazgatója. Mint mondta, a tengeri jég az óceán vizéből alakul ki és abba is olvad vissza. – Az elmúlt télen kialakult tengeri jég túlságosan vékony, nagyon könnyen el fog olvadni nyáron – jelentette ki Serreze.
    https://mno.hu/kulfold/hoseg-volt-telen-az-arktiszon-2452315

  71. A kezdeti következmények élő egyebesben idehaza is:

    Nem az a megdöbbentő, hogy március közepén elered a hó, hanem hogy két napja még benne volt a pakliban az is, hogy akár +30 fok lesz a mostani hétvégén. Ijesztő folyamatokat indukál a klímaváltozás. A baj az, hogy a meteorológusokat is teljesen meglepte a változás hirtelensége. Arról van szó, hogy a korábbi napok előrejelzései azt mutatták a hideg levegő a Kelet-európai-síkságon halad majd keresztül, amiben ilyenkor nincs semmi szokatlan, csakhogy a folyamat irányt váltott, a hideg légréteg Közép-Európát vette célba, és nagyon komoly lehűlést hoz. Nem tudni, miért. Mindenkit váratlanul ért, csak az időjárást nem. De most már 70 százalék a valószínűsége, hogy akár -10 fokos hideg és országos havazás – nyugaton és a hegyekben akár 10-20 centiméter – várható vasárnapra. Egészen elképesztő, hogy március elején ilyen energiák legyenek a légkörben, ez még az időjárás 30 éves folyamatos megfigyelésével is meglepő – fogalmaz a szakember és hozzáteszi, ami most hétvégére látszik, az még a szombati adatok alapján is olyan, mintha az ötöslottó sorsolásán a 103-as számot húznák ki. Az okot egyetlen szóval lehet megadni: klímaváltozás, ami a szélsőségek, kiszámíthatatlan, extrém helyzetek sokasodásával és felerősödésével jár. Hogy az ötöslottó húzás hasonlatánál maradjunk, évről évre újabb számokat teszünk bele a sorsoló gömbbe. Ezt meteorológiai nyelvre lefordítva újabb és újabb rekordoknak, szélsőségeknek nevezzük.
    https://24.hu/tudomany/2018/03/12/minusz-tiz-fok-es-ho-jon-hetvegere/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük