(2444) Név mánia

Tibor bá’ online

 

8-10 éves koromban gyakran jártam az Angol Parkban, nem fogjátok elhinni, egyedül. Erről nem fogok írni, mert sokat nem változott 70 év alatt, legfeljebb annyit, hogy most bezárták. Az viszont érdekes, hogy amint beléptünk a háborúba, az Angol Parkot átkeresztelték Hungária Parkká. Pár évvel később ez meg Rákosinak nem tetszett, lett tehát Vidám Park, bár semmi se változott, de lehetett volna rosszabb is, például Vörös Park. Ez nem vicc, mert az első számú pacsuli kölni neve „Vörös Moszkva” volt, amivel a munkásnők kenték be magukat, mielőtt bementek a párttitkárhoz.

A "Vicces magyar útikalauz" című könyvem hátsó borÍtója
A „Vicces magyar útikalauz” című könyvem hátsó borÍtója

Persze volt olyan közterület, amely ennél is rosszabbul járt. Az Andrássy útból Sztálin út lett, de csak rövid időre, mert 53-ban Sztálin elpatkolt és akkor kiderült, hogy voltak túlkapásai, lett Sztálinból Magyar Ifjúság útja, éppen, amikor még én is közéjük tartoztam, de 56-ban a magyar ifjúság csúnyán visszaélt a bizalommal, a hajdan volt Andrássy út elhagyta a Magyar Ifjúság nevet és simán Magyar Népköztársaság útjává változott. Ebből is látszik, hogy Magyarországon a legjobb szakmák egyike az utcatábla készítés, mert ugye a kőr bezárult, és most megint Andrássy az utunk. Ez egy mánia, magyar mánia, csak nehéz követni józan ésszel. Például adva volt egy Horthy Miklós út. Nem mondom, hogy az kormányzó úr ő főméltósága túl pozitív történelmi figura lett volna, de azért mégiscsak alatta nyögtek néhányan egy negyed századon át. Ki lehetett volna bírni a róla elnevezett utat, de nem, átkeresztelték Bartók Béla útra akkor, amikor az ország lakosságának 90 százalékának fogalma se volt arról, ki az a Bartók Béla, Horthyt legalább ismerték. De hát mi hűségesek is vagyunk, ezért nevezték el országszerte a legszélesebb utcákat Lord Rothermere–re (ejtsd: raszmier), amit a jó nép fonetikusan ejtett, beleértve a név utolsó betűjét is, ami szörnyű meggyalázása volt az angol nyelvnek, de ez minket nem érdekel, ha hálásak akarunk lenni. Mire is? Ja igen, a jó lord igazságtalannak tartotta Trianont, és néhány megyét visszacsatolt volna. Naná, hogy 45 után simán kiradírozták még az emlékét is.

Volt, aki jól járt. Az Árpád hidat a háború alatt kezdték építeni, majd jóval később be is fejezték, de az eredeti Árpád nevet nem volt pofájuk mondjuk Vladimirre változtatni, maradt Árpád a vezér pont akkor, amikor kezd kiderülni, hogy nem is volt honfoglalás. Ferenc József sokkal rosszabbul járt, volt egy hídja, ami a Szabadság nevet vette fel éppen akkor, amikor már semmi szabadság nem maradt az országban. Mi állandóan neveket változtatunk, ha kell, ha nem. Jelenleg Frankel Leó nem tetszik valakinek, lefogadom azt se tudja ki  volt és mikor. Az ok világos, a politikai hősök és ellen hősök gyorsabban születnek, mint a város fejlődése. Egyetlen megoldás, ha a régi utcáknak adnak új neveket. Például olyan tömeg nevet, mint „Kiss József”, ki a fene volt ez? Névelődjéről, az Aggteleki utcáról legalább az elmondható, hogy érzelmileg helyettesítette az elvesztett Aggteleket, na de Kiss József? Az országban van tizenötezer Kiss, akik közül 600-nak József a keresztneve.

Amikor Hitler seggét nyaltuk, akkor Berlini tér lett a Nyugati pályaudvar előtti tér. Ez természetesen nem maradhatott így, amikor Sztálin segge lett a nyalandó testrész, lett tehát Marx tér, amiről ma már senki se tudja, hogy hol van. Lett helyette Nyugati tér, ami egy nagyon cseles elnevezés. Ha Orbán kivezet minket az Unióból, akkor hivatkozhatunk a pályaudvarra. 😀

Ifjú korom kedvenc találkahelye, ahonnan kirándulásokra indultunk, a Széll Kálmán tér átvedlett Moszkvára. Nem volt könnyű megszokni, de ötven év alatt valahogy sikerült, erre fel most visszaváltoztatták Széll Kálmánra. Olyan ez, mintha visszafelé menne az idő. Széll Kálmán elmúlt, hiába akarják, nem lehet visszahozni. Ez kronoklazma, aki zabálta a sci-fiket, az tudja mit jelent. Az idő összezavarása. Ferihegy repülőtere a repülés őskorától forrt egymással össze, most ebből Liszt Ferenc lett. Fene tudja, valahogy nem ízlik a dolog a Liszt Ferenc Zeneakadémia után. Lisztnek ott a helye, a Zeneakadémián, nem Ferihegyen.

A hajdan volt Sváb-hegyet viszonylag hamar átradírozták Szabadság-hegyre. Nem tudom, mi baj volt a svábokkal, azon kívül, hogy kitelepítették őket 200 év itt élés után. Most aztán vissza Sváb-hegyre. Ez történt a Margit körúttal is. Mártírok útja lett, aztán most vissza Margitra. Mi baj volt a mártírokkal? Mártírok voltak, vagy nem? Mondjuk statáriumban lőtték őket fejbe a végső őrület idején, bírói eljárás nélkül.  Ezekkel nekem az a bajom, hogy a mögöttük lévő logikát nem lehet elfogadni. Ugyanis történelmi tényeket akarnak meg nem történtté tenni. Mint a struccok, ha ő nem lát, akkor őt se látják. Kilenc éves voltam, amikor hadat üzentünk Amerikának, Mindjárt másnap betiltották az amerikai filmek vetítését. Nem láthattam azt Óz, a csodák csodáját, pedig a forgalmazását megvettük. Hadat üzentünk, hogy bombázhassanak minek (is), de Amerika számunkra nem létezett, csak a bombáik. De nem csak mi vagyunk hülyék, kb. az egész világ. Oroszországban vagy két évtizede úgy tesznek, mintha Sztálin generalisszimusz sose lett volna. A Caricinből lett Sztálingrádot vissza oroszosították Volgográddá. Csakhogy most volt nem rég a Sztálingrádi csata megnyerésének 70. évfordulója. Na, erre a napra meg volt engedve a Sztálingrád név használata. Vége az ünneplésnek, megint Volgográd. Vagy én vagyok hülye, vagy a fél világ. 😀

__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

17 gondolat erről: „(2444) Név mánia

  1. Közterületnevek változásai Budapesten
    https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6zter%C3%BCletnevek_v%C3%A1ltoz%C3%A1sai_Budapesten

    Nekem a Szél Kálmán tér ma is Moszkva tér, a 80-as években megszoktam, sokat jártunk arrafelé.
    Az Oktogon is furcsa számomra, annak idején November 7.-e tér volt, azt szoktuk meg.
    Az Andrási út is furcsa, jobb volt Népköztársaság útjának nevezni. (de ma már köztársaság van, vagy az se????? , így a Népköztársaság elnevezés tiltott??)
    És még sorolhatnám………….

  2. „A hajdan volt Sváb-hegyet viszonylag hamar átradírozták Szabadság-hegyre.”

    Miért, a Sváb szóval mi a baj?? Rendszer(OV)ellenes?? Fuck you Orbán Vitya 😉
    Én is felemértékben (apám részéről) sváb vagyok.
    (jobb mintha cigó lennék 😀 )

  3. MekkElek:
    Ahogy nézem, neked pedig belinkelési mániád van. Mindegy, hogy mit, csak valamit belinkelhess.

  4. Jó példa erre Szeged .Most Mars tér ,régen Marx tér volt 🙂

  5. 04. Tibor bá’

    Ha lehetne 1 hozzászólásban több linket betenni (be lehet tenni, de akkor A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik. ), akkor csak egyszer szóltam volna hozzá. 😉

  6. Gyerekfejjel én se értettem miért Király utca a kimondhatatlannak tűnő Majakovszkij utca,nomeg az Oktogon ,Teréz körút,Andrássy út,Vilma királynő,Vilmos császár meg Podmaniczky út.A közeli két közért is Meinl ill Leó néven volt számomra ismert

  7. MekkElek:

    Mondd csak a hármas hsz-edből hova lett a link? 🙂

  8. 06 – MekkElek:
    Nem azt kifogásoltam, hogy 3 hozzászólásod volt, hanem, hogy két teljesen felesleges belinkelésed volt. Minek kell belinkelni a tanúból, és egy hiányos jegyzéket? Gondolod, hogy más nem tud belépni a Wikipédiába? A hozzászólás lehetőséget ad a személyes élmények (lásd Attilát), személyes gondolatok közlésére. Egyesek a Wikipédia segítségével pápábbak akarnak lenni a pápánál. A tudás birtoklásának a fényében akarnak tetszelegni, pedig csak arról van só, hogy megtanulták kezelni a Wikipédiát.

  9. Tibor bá’ kellemes vasárnapi téma ez (ha kihagyjuk az emlékezetpolitika nevü műfajt), de kellő életkor is kell ám hozzá hogy érzékeljük a komikumát 🙂
    Ami vitathatatlan – jó kis írás!

  10. 10 – Vaszil:
    Inkább humorérzék kell hozzá, kevésbé életkor.

  11. Anno én se értettem miért neveztek el mozit ,Toldiról,Tinódiról,Zrinyiről ,Csokonairól vagy Puskinról Azzal viccelődtünk, biztos sokat jártak moziba..Aztán idővel megszoktam.Egyszer megkérdeztem apámat régen milyen mozinevek voltak.Az öreg sorolta.Apollo ,Orient,Odeon…Én meg-Nahát….hogy lehet ilyen hülye neveket adni mozinak?

  12. Anno én se értettem miért neveztek el mozit Toldiról,Tinódiról,Zrinyiről ,Csokonairól vagy Puskinról Azzal viccelődtünk, biztosan sokat jártak moziba..Aztán idővel megszoktam.Egyszer megkérdeztem apámat régen milyen mozinevek voltak.Az öreg sorolta.Apollo ,Orient,Odeon…Én meg-Nahát….hogyan lehetett ilyen hülye neveket adni mozinak?

  13. 09.
    Hát akkor máskor nem szólok hozzá a témához, ennyi.
    Bezzeg Xandernek lehet belinkelni a Tanuból 21 másodpercet? (2439) WSWS elemzés, 23. hsz. 😉
    Őt nem baszod le, bezzeg engem 8 sorban lebaszol. Mi ez? kettős mérce?
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=23277#comments 😛

  14. 09.
    ” két teljesen felesleges belinkelésed volt.”
    ez relatív, van akinek (neked) felesleges, van akinek nem felesleges. 😛
    Különben meg te egy agresszor vagy, vagy lehet, hogy az ATYAÚRISTEN????
    úgyhogy ilyen kritizálások miatt nem írok ide többet
    úgyhogy akár felesleges letiltanod, néha olvasok ezt-azt, ha van értelme, de nem írok ide többet. 😛

  15. MekkElek
    ne má, ide nem érzelmi feltöltődés miatt járunk – persze csak azok akik megszokták ezt – nem harap azért itt meg senki…

  16. 14 – MakkElek:
    Szerintem ekkora büntit nem érdemlek meg. 😀 Valahogy azért meg leszek nélküled.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük