(2446) Valami nagyon nem stimmel a fiatal férfiakkal

Tibor bá’ online

 

Mától elkezdem taposni a 86. életévemet

Mikor fogjuk beismerni, hogy valami nagyon nem stimmel a fiatal férfiakkal? Az én megítélésem szerint van itt egy új generáció, amelyiknek fogalma sincs, hogyan legyen férfi. Ez a generáció egyszerűen elvész az élet viharában. Nem egy hülye kérdés, de hogy lehet az, hogy az ilyen vagy olyan gyilkosok majd mind fiatal férfiak? Majdnem azt írtam, hogy kezd divatba jönni a család kiirtása, és az öngyilkosság. A legújabb, hogy az Interneten szerveznek csoportos öngyilkosságot. Mi folyik itt? Az én időmben, és utána is, a fiatal férfiak összegyűltek a tereken, parkokban, sportpályákon, és ragyogóan elvoltak magukkal. Ez mintha megszűnt volna. Ennél is fontosabb, nem hajlandók felvállalni felelősséget. A lehető legtöbb szexet akarják, illetve ami annak számít, de nem érdekli őket a házasság. Nem hagyják el a szülői házat, nem hajlandók kimenni az életbe, és kezdeni valamit magukkal, legalább olyan szinten, hogy kielégítsék szükségleteiket, mert az a szülők dolga. Jóságos úristen. Hamarosan ez a korosztály lesz a társadalom gerince, övék lesz a feladatok oroszlán része, de hogyan? Mikor vesszük már észre, hogy valamit, valahol szörnyen eltoltunk. Ez a korosztály készen kap mindent, amit természetesnek fog fel, és fogalma sincs arról, hogy hamarosan az ő vállaikon fog nyugodni a társadalom fennmaradásának folytonossága. Ennek a generációnak nyugaton már neve is van: Peter Pan generáció.

A Peter Pan generáció 25-40 év közötti életkorban élvezi a meghosszabbított tinédzser életet, ameddig csak lehetséges. Nem gondolnak házasságra, gyerekvállalásra; tartózkodnak mindenféle felelősségvállalástól, és úgy tesznek, mintha ezt az idők végtelenségéig folytathatnák. Régebben ez nem így volt. A fiatal férfiak elköltöztek a szülőktől, megnősültek, gyerekeket vállaltak. Manapság ennek nagy vonalakban nyoma sincs.

A szociológusok 5 ismérvet különböztetnek meg, amelyek meghatározzák a felnőtté válást: 1) tanulmányok befejezése, 2) elköltözés s szülőktől, 3) anyagi függetlenség megteremtése, 4) megházasodás, 5) gyerekvállalás.  Amerikai felmérések szerint 1960-ban 30 éves korra a fiatal férfiak 65 százaléka megvalósította a felsorolt öt ismérvet. Nálunk nincsenek adatok, de valószínűnek tartom a nagyfokú hasonlatosságot. Megint csak amerikai felmérések szerint, napjainkban a szülők 60 százaléka anyagilag támogatja az alaposan felnőtt gyermekét, ami a mai magyar középosztályra is nagyon jellemző. A rosszabb gazdasági helyzet miatt nálunk ebbe, a korábban elképzelhetetlen adakozásba, a nagyszülők is besegítenek. Most már csak azt kellene kideríteni, hogy MIÉRT?

Élnek jövőkép nélkül, egyik napról a másikra, még magukra se ügyelnek
Élnek jövőkép nélkül, egyik napról a másikra, még magukra se ügyelnek

Rengeteg oka van, rengeteg okot említ a nemzetközi irodalom, de elsősorban a szülők és az oktatási rendszer hibáztathatók. Régebben a fiúkat megtanították, hogy mit jelent férfinek lenni. Az erkölcsökre a szülők és az iskola egyformán tanította a fiatalokat. Manapság a fiúknak fogalmuk sincs, mit jelent férfinek lenni. Erről jut eszembe, hogy néhány napja a hozzászólásokba beírtam, szerintem az a férfi, aki nem hív villanyszerelőt, ha kiég a biztosíték, asztalost, ha kiesik a fotel lába, és maga cseréli le a nyári gumit télire. Többen meglepődtek, és a szokásos módon elkezdtek fogást keresni rajtam, pedig nem tartoznak a Peter Pan generációhoz, legfeljebb az átmenethez 😀 .

Vegyük már észre, ez a generáció nem hajlandó felnőni, nem akarja párkapcsolatban elkötelezni magát, semmiképpen nem akar gyerekeket nemzeni, és nincsen terve a jövőt illetően (legfeljebb úgy tesz). Felmerül a kérdés, mi lehet ennek az igazi oka? Megpróbálok egy egyszerű mondattal rámutatni. Amikor én voltam tinédzser, alig vártuk, hogy felnőttek legyünk, számoltuk az éveket. A mai fiatalok félnek felnőtté válni. Nem látnak semmi jót, ami együtt járna a felnőtté válással, mert a fogyasztói társadalom a fiatalságra van kihegyezve, csak az számít, aki fiatal.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

129 gondolat erről: „(2446) Valami nagyon nem stimmel a fiatal férfiakkal

  1. Esetleg érdemes elgondolkodni a bankrendszer felelősségén.

  2. Nem a fiatalok a hibasak.
    Ök csak ezzel reagaljak le ennek a nem normalis vilägnak a müködeset.
    Senki nem varhatja el a fiataloktol, hogy miközben kiteszik öket több szaz käros behatasnak es utana legyenek pont olyan „normalis” „erkölcsös” emberek, mint
    anno a 60-70-es evek fiataljai. Ilyen nincs.

    Ha barki azt gondolna, hogy az europai vagy amerikai helyzet rossz, akkor irja be a keresöbe, hogy „japan fiatalok”. Megdöbbentö dolgokat fog olvasni.
    Es ott sem a fiatalok hibasak. Beteg tarsadalom beteg gyerekeket nevel…..
    Maskepp mondva a fiataljaink a mi tükörkepeink…… a hibat magunkba keressük ne azokba a szerencsetlenekbe…

  3. Nagyanyáink generációja 50 évvel ezelőtt anyagilag tudott előre haladni.Pl nagyszüleim építettek maguknak egy nagy kockaházat istállóval , melléképülettel.(igaz a kockaház gerendái rövid „gerendákból ” volt mert nem volt rá pénz meg nem is volt anyag.
    Mamám anyuméknak éítettett akkor egy házat illetve 2-őt mert anyum testvére is kapott.
    Pl. ma én hiába dolgozom le a hétvégéket a kertben , (nem csak pihenek otthon hétvégente a hétköznapi munka után) jelentős mértékben mégsem tudok anyagilag előre haladni.
    PL . összehasonlítva nagyszüleim teljesítményével:Ha nekem kellene ma ugyanazt megépíteni (egy kockaház(15-20 milla) egy istálló 5-6 tehénnek (min.3 millió) egy melléképület (2-3 millió) ) akkor ahhoz kellene 20-25 millióFt .
    Na még ha mellette 2 gyereket is kellene nevelni….
    Most ma mikor szedem ezt össze? Vagy másik nagyapámék is anno szinte ugyaenz (kockaház ólakkal , melléképülettel) és még a 80-as években építettek egy kis vikkedházat pinével (ami ma 4 milla is lenne)
    Ma ezt egy fiatal nem tudja megtenni anyagilag hiába is vállal pluszba hétvégi munkát.

    Most Pesten egy 30m2-es lakás 16-18 mft , nem csoda ha egy multinál havi 200 ért robotoló ember nem tudja ezt összeszedni és a szüleinél él 30 fölött is . Főleg ha 23-25 évesen kezd el dolgozni és ha jobb esetben félretesz évi 1 millát

    akkor egy személynek 18 évbe tellik egyedül összeszedni egy ház árát (25+18=43év)

    Szóval ha valaki ma még a munkáján kívül hétvégi munkát is vállal nincs reálisan és belátható időn belül kitűzhető cél pl. egy ház felépítésére, vagy egy istálló felhúzására.
    Pedig nagyszüleim is csak egyszerű munkások voltak nem vezetők. Na jó nagyapám vonatvezető volt 😀
    Erről szerintem könyvet lehetne írni hogy akkor mi volt az olcsóbb (pl 1 tégláért hány munkaórát kellett dolgozni) és ma mi mennyibe kerül.
    Mindemellett azt is figyelembe kell venni hogy azt mondják hogy képezd magad hogy többet keressél, ami jó is , igaz is de mindenki nem lehet manager.
    Egy jól működő társadalomban az utólsó szalagon lévő operátornak is kellene annyit keresni hogy belátható időn belül vehessen egy házat és felneveljen 2 gyereket , de 100 eft-ból hogyan?
    Nem a y generáció védelmében írtam , de ezek tények szerintem.Nem tudom hogy az akkori generáció a mai világban hogyan viselkedne, talán ugyanúgy mint a maiak.

    Ha az ember látná hogy kemény munkával előbbre jut anyagilag ami által másképp is az jó lenne , de ezt beszéltük már hogy a diplomának sincs már igazi értéke, 25 évesen kikerülsz az iskolából és elmehetsz egy multihoz gútyizni.
    Hogy támadjam a mai generációt , az igaz hogy többségük még egy ablakot nem festett le otthon vagy semmiylen ház körüli munkát nem csinál, csak megy a facebook, meg a hétvégi kirándulások és a lazulás.

  4. A tv elkezdte elrontani a világot, a számítógép pedig befejezte. A reklám technikák már olyan lehetőséget adtak a multik kezébe, amit nagyjából bármire fel lehet használni. A „hdtv” alapú rendszerek újabb lehetőségeket fognak adni a reklám és a „fogyasztó nevelés” kezébe. (Programozási technikák.)

    Az, hogy a multik megtalálták a gyerekeket „fogyasztói célcsoportnak” részint természetes, részint felborította a társadalom szerkezetét.

    Gyereknek lenni jó. Sokkal jobb, mint régen volt. Régen a gyereket a tanár felpofozta, ha nem tanult. Inasként takarítania kellett, és elvégezni a „mester” háza körüli teendőket. Ma csak próbálja meg valaki bántani a gyereket, a társadalom rögvest megtorolja.

    A gyerek régen folyamatosan veszélyben volt, tehát menekült a kiszolgáltatott helyzetből. Ma a gyerek a legfontosabb, tehát ajnározza a társadalom. Ha a gyereket megpofozza az apja, még rendőrségi ügy is lehet belőle. Tehát a gyereket a szülő ellen is védi a társadalom.

    Nem hülye az a gyerek, ha látja maga körül, hogy felnőttként kiszolgáltatott, gyerekként ellenben azt tehet amit akar. Ha nem vele történik valami, de látja maga körül az elferdült világot, akkor annyit azért képes megjegyezni belőle, hogy „felnőttnek lenni nem jó”. Ha csak 10 esetben kerül olyan helyzetbe, hogy gyerekként megúszott valami balhét, már az is elég lenne, hogy sohase akarjon felnőni. És 100 eset van, de akár több ezer is, ami tudat alatt azt táplálja, hogy gyerekként biztonságban van, felnőttként meg nem. Ennélfogva tanulni ugyan nem tanul szívesen, de „kilépni az életbe” esze ágában sincs.
    Konkrét példa alapján mondom, hogy a gyerek ugyan látja, hogy a szüleinek sokba kerül, meg is állapítja, hogy a szülők finoman szólva hülyék, ő biza nem fog így csinálni, mert ő meg nem hülye.

    Japánban van egy olyan társadalmi réteg, akik főiskola, egyetem után nem mennek ki az utcára sem. (Japánban ezt meg lehet csinálni, mert a csomagküldő szolgálat annyira jó, hogy ha a repülőtéren feladod a csomagodat, hogy ne kelljen cipelni, hamarabb hazaér, mint te magad.)
    Azon személyek száma, akik már legalább 10 éve nem léptek ki az utcára, meghaladja a 2 milliót. Otthon dolgoznak, többnyire az interneten, meg a telefonon. Ezek inkább felsőfokú végzettségűek. Hogyan fognak párt találni maguknak?

    „Nem látnak semmi jót, ami együtt járna a felnőtté válással”

    Nincs is, de ez így nem pontos. Takarítás, főzés, mosás vasalás, pénz kereset, felelősség, ház, kert, autó karban tartás, rendőr, ezek a negatívumok amik nem jók a felnőtt életben. Film, ingyen kaja, könyv, számítógép, teljes ellátás, ingyen lakás, ingyen kufircolás, ingyen nyaralás, végtelen szabadidő, végtelen pihenés, ezek a pozitívumok.

    Most komolyan, van olyan hülye, aki nem akar gyerek maradni, ha megteheti?

  5. 03 – Andrew:
    Magyar viszonylatban tökéletesen igazad van. Az ok, hogy Orbán lerabolja az országot. De az új ifjúság így működik pl. Amerikában is.
    04:
    Logikus!

  6. 02. Curix

    Igazad van. A szülők rosszul nevelik a gyermekeiket, aztán a gyermeket hibáztassuk?
    A véleményvezérek az oktatás fontosságát sulykolják, a gyermek tanuljon, ne vegyen részt a háztartási, családi munkamegosztásban egyáltalán. Ne tanuljon lehetőleg semmit, aminek a való életben hasznát tudná venni. Ide vezet.

    A manpság divatos jelszó, adjunk meg mindent a gyermeknek, viszont a gyermektől semmiféle részvételt ne követeljünk a munkából, ide vezet.

    03. Andrew

    Jól látod.
    Manapság olyan erős a munkára rátapadó nagyszámú pióca hatása, hogy a száz évvel ezelőtti termelékenység megtöbbszörözése sem elég ahhoz, hogy a sor alján álló munkásnak elegendő jusson

  7. Az ember nem hagyja könnyű szívvel ott a szállodai lakosztályt, ami ráadásul még ingyen is van. Ötcsillagos szállodából panzióba menni, életminőségben visszalépést jelent.
    Egyetértve Andrew-el és Aminektégöd-el , a felnőtt kor nem elég vonzó.

    Az ismerősömnek van három gyereke. Mikor a gyerekek, kirepülő korba értek, vett egy jó helyen lévő, jó állapotú, telesen felszerelt lakást és felajánlotta, bármelyikük odaköltözhet.
    A feltétel az volt, hogy a rezsit neki kell állnia, takarítás, mosás, étkezés az ő dolga. Nem vihet haza mosnivalót, de vasárnap örömmel látják ebédre.

    Évekig üresen állt a lakás.

  8. Mivel eltunt a nehez ferfias munkak 90 % a Nem meno mostanaban katonanak-rendornek tuzoltonak sem lenni. Igy eltunt a magasabb fizetes is ami kiemelte a ferfiakat a nok fizetesi szintjerol
    Például 20 tesco penztaros kozul 10-10 ferfi es no kozott most mi a kulombseg?
    Noi munkat kis pénzert vegzo ferfiaknak persze hogy lecsusznak es leertekelodnek. Ez nem csak az o hibájuk hanam egy termeszetes folyamat.

  9. Néha egy egy jó kérdés is oszlatja a homályt, segítheti a tisztánlátást.
    Ha az alábbiak közül csak egy jó kérdés akad ,már megérte leírnom ezeket.

    Valóban értelmes dolog az emberi életvezetések típusait, normálisra és kevésbé normálisra felosztani ?
    Hány nővel kell együttélnie egy férfinek 14 és 84 éves kora között,hánnyal kell szeretkeznie, hogy kiérdemelje az Igazi Férfi büszke címet ?
    Mikor egészséges elhagyni a Mamahotelt,a szülői házat ?
    A gyermekvállalás mindenképpen megvalósítandó életcél e ?
    Ha a fentiekre igen a vélasz akkor miért igen, ha nem akkor miért nem ?

    Szerintem mindenki keresi a saját boldogságát, van aki ebben ügyesebb, van aki ügyefogyottabb.
    A történelem élhető, boldog és élhetetlen, szenvedő idők és emberek története.
    Mindenkinek a saját ifjúsága az Etalon.

  10. Több okra visszavezethető ez a jelenség, felsorolok párat:
    elvált családok tömegei, anyuka neveli a gyereket, nincs rendes férfi minta
    el van nőiesedve az oktatás, férfias dolgok valahogy nem annyira fontosak már…
    nincs jövőkép, nincs miért pedálozni
    felcserélődött nemi szerepek, LMBTQ és társai

    Azt már meg sem említem, hogy ez szerintem 100%-ig szándékos irány, egyszerűen így herélik ki a potens társadalmakat szépen lassan szalámi technikával.

    Ezek után csoda, hogy ha egy apuka két gyerekkel sétál, akkor a nők egy része kocsányos szemmel nézi, hogy végre egy férfi, aki gyereket tud csinálni, és még hajlandó fel is nevelni… Hányszor láttam én már ezt, főleg kaja időben, az irodaházak környékén…

  11. 10 Dajt ás:

    „Azt már meg sem említem, hogy ez szerintem 100%-ig szándékos irány, egyszerűen így herélik ki a potens társadalmakat szépen lassan szalámi technikával.”

    Pontosan.

    Még azt is hozzáteheted, hogy társadalomra semmi szükség, dolgozók és fogyasztók kellenek, lehetőleg ellenkezés nélkül. Aki nem családban nő fel, könnyebben lesz kiszolgáltatott, hiszen az „érzelmi élete” sivárabb.

    A család viszont „veszélyes”, mert van önvédelmi reflex is.

    (Azt már fel sem merem vázolni, mi lesz akkor, ha a szülők elfogynak, és a gyerek még akkor sem tud mosni, meg vasalni. Talán katona, de az is kétséges. Na most képzeljétek el milyen lesz a család nélkül felnövő katona?)

  12. Még annyit, hogy a fiatal férfiakkal tényleg nagy baj van, de azért egy kis otthon-maradás a jányok számára sem példa nélküli. (A 30+ sőt, 40+ korú gyerekszülésről akár ne is beszéljünk. Ez viszont nem csak a korabeli skacokon múlik, de nem ám!)

  13. A klasszikus értelemben vett család,
    ami házasságot , gyermekeket is jelent,soha még a történelemben nem volt kitéve ekkora megpróbáltatásnak,mint napjainkban,leszámítva a háborúkat ,elemi csapásokat és járványokat, mint éppen napjainkban.
    Ez a többezer éves stabil építőköve alapsejtje a nagyobb közösségeknek , most recsegve ropogva hullik darabjaira.
    A piacgazdaság legfőbb mozgatója a tőke érdeke, ennek van elsőbbsége , a népek családok , egyének érdekei csak ez után következnek.
    Az egyén egy kész helyzetben próbál boldog lenni a maga módján, nincsen direkt ráhatása a makrofolyamatokra.
    Ennek a részleteit tárgyaljuk itt.
    Sokan a legfőbb értéknek az autónómiát, a függetlenséget választják, és meg ezt ma meg is tehetik, régen nem tehették.
    „nekem senki ne fújja a passzátszelet”
    Hogy ettől ők tényleg boldogabbak e, az kideríthetetlen.

  14. Ha itt Nemetorszagban egy ferfi 20 evesen elkezd dolgozni, akkor ugy kb. 50 evnyi munkaviszony all elötte. Es nekem senki ne mondja hogy meg kell talälni az alom munkahelyet, mert ennyi embernek nincs alom melo. A munkäk legtöbbje olyan, amit meg kell csinälni különösebb elvezet nelkül.

    Na most ha ujra 20 lennek lehet hogy en is beleszarnek az egeszbe. Ilyen környezetben, ami most a kapitalizmust uralja 50 evet lenyomni…… hat tudjatok….teljesen megertem a mai fiatalokat.

  15. A saját lakáshoz jutás esélye csökkeni fog , mert az anyagárak sosem lesznek olcsóbbak. Talán nem is lesz baj azzal hogy több generáció eggyüttél. Ugyanis anyagi okokból ez kezd körvonalazódni.
    Majd eggyüttél a szülő, nagyszülő , gyerek mint régen , csak azt kell megoldani hogy valamennyire elszeparáltan éljenek(pl külön konyha, stb…) , így megoszlonak a fűtés és egyéb költségek, úgyis nagy a co2 kibocsájtás:D
    Egyik ismerősöm új házat épít : nő létére felsővezető egy multinál szerintem havi 8k-1m fizetés, a férje csak mérnök 2-300Eft-ért , szülőktől kapott 3millát házra, mert tesója is kapott ennyit .
    Férj is beszáll a házba(mert házasság ellenére külö kasszán vannak) A férj szülei azaz az anyósék is beszállnak a házpítésbe úgy hogy eladnak egy régi házat mert ha a feleség szülei is beszállnak akkor már ők is.
    Na mondom így lehet házat építeni hogy a csaj keres havi 1 millát és 2-3 generáció még összelapátolja mellé a pénzt.34 éves de még nem szült mert a karriert nyomta eddig. De a tömegek számára marad a lakástalanság hacsak nem vagy mérnök,programozó 800ezerért, de ott sem keres mindenki annyit.Vagy marad az eladósodás egy életre.

    Ma már egy gyerek is teher sok esetben a tömegeknek mert 14 évesen kezd meghülyülni és nevelhetetlen lesz. Ez ismerőseim körében is jellemző hogy 30 felett nincs gyerek, de sokszor még kapcsolat sem.
    Én abba gondoltam bele múltkor hogy ha ma lesz is gyerek mondjuk 35 körül egy párnak(jobb esetben) akkor még annak gyereke lesz az megint 35 év így jobb esetben 70 éves korom körül születik meg az unoka képzeletben.Még felnő és lehet vele társalogni az kb. 10 év.Tehát ma ha valaki 35 évesen csinál gyereket akkor kb . 80 éves lesz mire eltölthet egy hétvégét a 10 éves unokájával.
    Apropó:csak akkor ha 35 évesen lesz gyereked, csak akkor ha a gyereked 35 évesen szülni fog, csak akkor ha a gyereked tartja majd veled a kapsolatot és nem húz el Londobna vagy az ország másik végébe, vagy egyátalán jóba lesz e veled?, csak akkor ha az onokád elfodad , mert lehet azt fogja mondani hogy a lófaszt érdeki a papám ,jobban érdekel a mobilom.Ja és csak akkor ha megéred a 80 évet amire megint nem sok esély van.Ja és megmarad e az akkori asszonyod ?

    Szóval összegezve a fentieket figyelembevéve mi az esély arra egy ma 30 éves fiatal majd öregkorára azt megélje hogy a gyereke elhozza az onokát egy hétvégére (egy hétvégére????? hát majd a lófaszt fogja otthagyni , legfeljebb 1 órára jobb esetben)?
    Az esély szinte egyenlő a 0-val.(lesz e gyereked,gyerekednek lesz e gyereke , gyereked jóba lesz e veled, látogat e, unokád milyen beálítottságú lesz, te élsz e 80 évesen, meglesz e az asszonyod 80 évesen mint mama és papaként funkcionálj…)

    Mi anno egész hétvégéket töltöttünk a nagyszülőknél, mi is örültünk meg a nagyszülők is, kinn játszottunk az udvaron egész nap szinte menden hétvégén.
    Na a most fiatal generáció már nem fog megélni ilyen eljön az unokám hétvégén szituációkat.
    Jó dolgok voltak ezek anno gyermekkorunkban, de sajnos elmúlik minden, a nagyszülők meghaltak mi meg már onokatestvérként nem járunk össze.Ez van.

  16. 15 – Andrew:
    Semmi se fehér-fekete.
    Az én apám (1909-2005) utálta, ha meglátogatták a tinédzser unokák, mert nem bánhatott velük úgy, ahogy velem bánt. pl. Szedjétek le a ribizlit. Szedje az le, akik enni akar.

    Ha két embernek egy gyereke lesz, vagy még annyi se, akkor mi történik azzal a rengeteg feleslegessé vált lakással? Majd megmondom. Le kell bontani, mert akik most azért sírnak, hogy nem jutnak lakáshoz, azok természetesen egy lakóparki luxusra gondolnak. Amikor én születtem apámék egy szoba-konyhát béreltek a VII. kerületben, vécé az udvarban. Amikor én házasodtam, vettem hármas cserével egy társbérleti lakásrészt. Aztán szép lassan feljebb léptem. Ezt ma egyetlen fiatal se tartja megoldásnak. Nekem pedig azt mondják: „Ja, az akkor volt.” Tudod kisajnálja őket? A hóhér.

  17. Két fiam van mindkettő fiatal férfi, akiről a poszt is szól . Szeretem őket és rajtuk keresztül ismerm a barátaikat is. Semmi különös, átlagos fiatalewmberek, de igaza van Tibbor bá1-NAK VALAMININCS RENDBEN VELÜK. a MAI LÁNYOKAT IS ÁLTALUK ISMEREM ÉS ÁLLÍTOM VELÜK SINCS MINDEN RENDBEN . (bocs a nagy betűkért.) Egy kis baj van. Szerintem mi szülők vagyunk a hibásak.és az oktatási rendszerünk, illetve agymosási, aminek már mi is ki voltunk téve és engedelmesen hagytuk magunkat elhülyíteni, igaz bennünk még maradt egy ki s tartás, nem úgy mint Európa boldogtalanabbik felében, ami most kivételesen a Lajtán túl van.

  18. 17
    „Szerintem mi szülők vagyunk a hibásak.és az oktatási rendszerünk, illetve agymosási, aminek már mi is ki voltunk téve és engedelmesen hagytuk magunkat elhülyíteni”

    Kedves inkvizítor.
    Ha igazad van, akkor azzal, hogy magadra, (s egyben ránk is) veszed az agymosási …stb. technikákat, akkor épp ezt teszed most is. Talán itt az ideje nem minden bűnt magunkra venni. (Amennyiben nem az a hibás, akit átvertek, megloptak, stb.)

    Ha nincs igazad, akkor a tv, a reklámok, a számítógépes játékok, média, stb. a hibásak, amivel minket, és a kölkeinket is”hülyítenek” egyaránt. (Lásd programozási technikák… ) Akkor viszont vegyük észre, ahogy helyesen írtad, „bennünk még maradt egy ki s tartás” és mivel a hülyítést megszüntetni nem tudjuk, egy megoldás maradt, túl kell élni. (Bármennyire is hihetetlennek hangzik, a háború sokszorosan rosszabb volt.)

    Amíg a család valamiféle csírája létezik, addig van esély ellenállni. Ha a kölkök még szóba állnak velünk, akkor el kell nekik ezt mondani mindezt. Elhinni nem fogják, csak kevesen. Majd később megtapasztalják, hogy igazat mondtunk, és akkor nekik talán lesz esélyük fordítani a dolgokon. Mi pedig rácsesztünk, „nem kicsit, nagyon”, de ez az élet rendje. A faj a kölkökben él tovább, és legalább nekik legyen jobb, ha már nekünk ez jutott.

    Háborút meg normális ember nem akar, csak degenerált.

  19. 18 – Aminektégöd:
    Valóban normális ember nem akar háborút, de meg kell jegyeznem, hogy a háborúk tartották az emberi életet egyensúlyban. Ma már világos, hogy háborúk nélkül minden elszaródik, mert az emberi állat csak a kényszerből ért.

  20. 17.
    Nem csak a fiúkkal. A lányokkal is érzékelhető a gond .
    A családokban csak felnőnek mint az erdőn a gomba.
    A közösséghez tartozás, és szülői minta, hősök, példaképek hiányában
    a világ kérdéseiben képtelenek eligazodni.
    Minden felgyorsult. Ma nem trendi az egymásra figyelés.
    Divatba jött a lelki terápia, de óradíjasan.
    A türelmes udvarlás, és hódítás helyett a funkcionális dolgokba kezdenek,
    mert ez ömlik minden felől. Az után csak futnak az események után
    és újra élik a szüleik tévedéseit.
    Régen jobb volt? minden esetre nyugodtabb volt az élet.
    Az apáca gyermekét felnevelték a szerzetesek.
    Akkor is volt leányszöktetés, hűtlenség
    olykor megesett, hogy a cselédek leányanyákká váltak.
    Jelentősen egyszerűbb volt,
    annyiban hogy nekünk csak két wc közül kellett választanunk.

  21. 19 – Tibor bá’:
    „az emberi állat csak a kényszerből ért”
    Persze, mert dilis. Mert megcsípte a „hülyekígyó”. Ez a baj ezzel a világgal. Józan észt már kilóra sem lehet kapni. Kutatjuk a csillagokat, de a bennünk rejlő sötétség szabadon pusztít.

    Az az értelmes faj, aki csak a pusztításból ért, az nem értelmes. A világot azonban soha nem a tömegek vitték előre, de hátra sem. Mindig így kezdődik. Valaki elüvölt valami baromságot, a sok lökött meg megy utána. A világot egyének lökdösik ide-oda, akik véletlenül jó helyen vannak. Bár talán nem véletlenül.

    Ha lenne Európában csak 10 államférfi (vagy államnő, ha ez lehetséges) akkor Európa meg lenne mentve, s vele talán a világ is. Amerika dettó, bár ott talán vannak páran, csak a hülyék ott is többen vannak.

    Az utóbbi időkben a háborúk már egyre több civilt pusztítanak el. Nézzük Vietnamot, meg a Monsato „eredményeit”. Esetleg Szíriát, vagy akármelyiket. „Divat” civileket ölni, mert könnyű, és nagy a sajtó figyelmet vonz.

    Ha Afrikába nem megy több élelmiszer, akkor Afrika kétharmada éhen hal két hónap alatt. Ha Európa, vagy Amerika háborúzik, akkor pedig nem fog menni. Akkor sem, ha polgárháborúk törnek ki itt vagy Amerikában.

    Na most kéne előkapni a pozitív gondolkozást!

  22. Annyiféle módon lehet boldognak és boldogtalannak lenni.
    Aki nem elvált szülők vagy leányanya gyermeke volt és van arról fogalma mi az, hogy szülői ház annak az enélkül való élet „valami baj van velük” élet.
    Valamikor a társadalom derékhada előre elkészített nem is túl rugalmas recept szerint élte az életét.
    Akkor a közösség állapota is és véleménye is vasmarokkal erre sztorította azt is, akinek ez nem annyira smakkolt volna.
    Ma már részint nincsen ez a kényszer, nagyobb a szabadság – nem is képes mindenki élni vele –
    másrészt például nehezebb a felszínen maradása az egyéni munkavállalónak a piacgazdaság
    – esetenként joggal mostohának nevezhető – viszonyai között.
    A történelemben is és más országokban is , a legkülönfélébb életmódok voltak koronként általánosak elfogadottak és kanonizáltak.
    Igen, ma a fiatalok más életmódot élnek, mint annó szüleik, nagyszüleik és dédszüleik.
    Csak azt kéne elkerülni, hogy saját frusztrációinkat, általános elégedetlenségérzéseinket vetítsük ki rájuk.
    Mert nem vagyok abban bizonyos, hogy általánosan és feltétlenül rosszabb most a helyzet, csak nagyon más.

  23. Nekem van egy fixa ideám, hogy az emberiség Egyetlen élőlényként hasonlóan működik mint Egyetlen egyén (analógia: mint fent úgy lent). Ahogy a kb 7-8 mrd sejtünk, amikből a szerveink felépülnek ( csontok, izomzat, vese, máj, szív, agy stb), EGY élőlénybe szervezetten EGYüttműködve alkot egy élőlényt, úgy a föld 7-8 mrd embere rasszokba-országokba szervezetten alkothat(na együttműködve) egy békés világot is…

    HA összhang van a különböző funkciójú szerveink között (és ezek az al-Egységek rendben teszik a dolgukat) akkor egészséges állapotról beszélünk – ha azonban elburjánzott sejthalmazok felborítják a struktúrában a rendet (nem ott vannak ahol kéne vagy nem azt csinálják ami a dolguk lenne, amihez specifikusan „értenek”) akkor az egész rend megbomlik – akkor nincs se egészség se világbéke.
    Csak a tünetek fokozódnak – a nemzetközi helyzettel együtt …

  24. Vaszil,

    mint Bibliát ismerő embernek: Jeremiás 10:23.

    Ez a néhány ezer év a tévelygés kora, a Teremtőtől való függetlenség, a saját magunk kormányzásának próbálkozása, egyben egy jogi eljárás, bizonyítás ideje, hogy mire jutunk az irányítása, erkölcsi vezetésének alkalmazása nélkül.
    Az eredmény mostanra csúcsosodik ki, de vissza lehet tekinteni az elmúlt néhány ezer évre is és egyben látva levonni a konzekvenciát.
    Ha egyetlen élőlényként tekintünk az emberiségre, akkor egy önpusztító, kóválygó, tévelygő egyént látok, aki régóta számos autoimmun betegséggel küzd(ahol az immunrendszer megtámadja a test saját szerveit) és aki mostanra tele van már számos rákos, daganos góccal is és napjai meg vannak számlálva.

    A kérdés, mi jön ezután? Mert hogy történni fog valami, az szinte mindenki előtt világos már.

  25. Gyarmathy,
    ha az analógia valóban létezik, akkor nevelő célzatú verés következik, mintegy „atyai pofon” 🙂 a természet rendje szerint – mert az elkanászodott csemeténél néha már csak az használ – nem most lesz először, de nagyon esélyes hogy utoljára. (Sok dobásunk már nincs…)
    De ami reménykeltő a most következőben, hogy ma lényegesen jobban dokumentált a folyamat – hogyan és miért jutottunk ide? – mint anno agyagtáblákon az egyiptomi tíz csapás meg a bábeli torony korából…

  26. Ha megengeditek, leírom én is a véleményemet:
    Az igazi okot, a nők teljes szabadjára engedését nem említette senki. Gondolom az egyértelmű, hogy a partnerkapcsolat létrejöttéről mindig a nő dönt. (Akkor is, amikor a Sikeres És Menő Férfi választ a neki felajánlkozó nők közül, mert azok a nők addigra már meghozták a döntésüket.)

    Ennek fényében a fiúkat hibáztatni azért, mert egyedül vannak finoman szólva sem igazságos velük szemben.

    Napjainkra mindenfajta társadalmi nyomás lekerült a nőkről, nem elvárás hogy házasodjanak, gyereket vállaljanak, vigyázzanak a tisztességükre. Csak az az elvárás hogy szórakozzanak, tanuljanak, karriert építsenek, menjenek a szívük után, keressék az igazit, a hatalmas szerelmet, stb. és a lányok keresik is, mégpedig az általuk kívánatosnak tartott menő fiúk, férfiak körében. Ők pedig azt a hímneműt tekintik férfinak, potenciálisan szóba jöhető partnernek, akit egyrészt a többi nő is annak tart, másrészt aki velük szemben bátor, határozott fellépést tanúsít. Ez pedig nagyjából a fiúk 20 százaléka.

    Így alakul ki a jelenlegi helyzet : a fiúk kb 80 százalékával nem állnak szóba a nők, ők azért maradnak egyedül, a 20 százalék pedig könnyen kap magának partnert, ők meg azért nem köteleződnek le egyetlen mellett.

    Az idősebb generációk idején is hasonló volt a menők/nők számára alapból láthatatlanok aránya, csak akkor a közhangulat még a viszonylag korai elköteleződés irányába terelte a lányokat, akik ezért kevésbé válogattak. Ezt azért is tudták megtenni, mert az elvárásaik a másik nemmel szemben nem voltak még úgy az egekbe tornázva, mint manapság. Akkor, a falu legmenőbb legénye volt a vágyuk tárgya, de ha az már foglalt volt, a vénlányságtól való félelem miatt beérték a szomszéd Jóskával is. Manapság a csúnyácska kövérkés lányok is Dicaprióval, Vastag Tamással álmodnak, mert azok életének minden rezdülése az orruk alá van téve a média által, és a szomszéd Jóskát, aki pedig jó kiállású, hűséges és örömmel építene közös otthont, családot velük, ha tehetné, le sem tojják, mert bátortalan, és zavarba jön, ha találkoznak. (És nem Vastag Tamás)

    A férfiak számára a hajtóerő a munkára, karrierépítésre mindig is az, ha van KIÉRT dolgozniuk, van saját nőjük, gyerekük. Ha nem sikerül hosszabb távon sem párkapcsolatot létesíteniük, akkor az lesz, amit most látunk : céltalan tengés-lengés egyik napról a másikra.

    Tehát ez az egyre nagyobb tömeget érintő jelenség nem a férfiak saját döntése, (a 80 százalékuknak legalábbis biztosan nem), hanem egy kényszerhelyzet, amiből ők is szívesen kitörnének, ha tehetnék.

    Hangsúlyozom, ennek a helyzetnek bár javarészt a nők az okozói, igazából nem ők tehetnek róla, hanem a korszellem, ami ennyire szabadjára engedte a párválasztó ösztöneiket.

  27. Kicsit megkésve, de kívánok BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT kedves Tibor bátyámnak!

    24-26.Vaszil 25. Gyarmathy

    Ez nekem is a fixa ideám, sőt nagyon sokaknak! A probléma csak az, hogy ennek vannak előfeltételei.
    Teljesen egyet értek veletek, és lám már milyen sokan meg mondták azelőtt is.

    Azonban ez sem az utolsó dobásunk, még ha kihalunk is.
    Valaki írta nekem, hogy most van a jó korszak. Hát ha onnan nézzük valóban jó korszak van. Lehet enni-inni, mehet a dinom-dánom.

    Azonban nagyon sötét korszakot élünk. Innen a sok bünti ami vár ránk. ezért ilyenek a fiatalok, ezért szar gyakorlatilag minden ,de minden. A mai „emberi”rendszer csak egy megnyilvánulása annak amik vagyunk.
    Magunknak csináltuk, nem vitás. Azonban az ítélkezés nem segít, mert a szegény „hülye” csak téved, nem „direkt hülye”.

    Az egy ember csak magát válthatja meg, és csakis akkor ha neki erre képesség adatott. ha sok ember választja ezt megkapja hozzá ami kell, és megváltja magát az emberiség.
    Azonban egy nagyobb, teljesebb rendszer szempontjából nincsen semmi gikszer.
    Aki nem tanul hülye is marad, és aztán megy a lecsóba.
    A tapasztalat azonban megőrződik.

    És bár az adott sejtnek nem jó ha elpusztul, ez a test szempontjából egyenesen kívánatos lehet bizonyos esetekben. Mi közel 8mrd még a sejtnél is kisebbek vagyunk, de már atomenergiával bunkózzuk le egymást.
    Mára már túlléptük kereteinket és az emberiség rákos organizmusnak bizonyult a naprendszerben, miként a földön is.
    Talán egy kis része újrapróbálhatja valahol és evolválódhat valamivé(Gyarmathy most ne figyelj! :-)), ami életképesebb formula. No nem önszántából, pusztán a körülmények miatt. Hát ez nem működött, megy klotyóba, na talán ez. Magyarán a gondolkodása alakul át olyanná ami képesebb lesz életben tartani a hordozóját, már ha a gondolat hordozója a fej:-)
    És lőn világosság, ehhez a gondolathoz fog igazodni minden, a politika, az oktatás stb. Rájövünk, hogy nemcsak fixa idea, hanem valóság, hogy egyből vagyunk és azt is megtudjuk, hogy miként és miért.

    u.i.:Ahhoz a bizonyos fixa ideához egyébként nem árt egy kis egységélmény, vagy valamilyen „vallásosnak” mondott tapasztalás. Na már most az emberiség nem kíván ilyenekkel foglalkozni, ez van kérem szépen-legalábbis véleményem szerint. Erre minden gondolkodó rájött, sőt a megoldásra is. De arra is, hogy megmenteni erővel senkit nem lehet magamagától.

  28. Tibor bá! Egyik klimaposztban ha emlékeim nem csalnak ezt írtad 10 éve mondom nincs értelme gyereket csinálni.

  29. 29 – Gábor:
    Jól emlékszel. Valóban ezt írtam meggondolatlanul. Ki kellett volna fejtenem a véleményem, mert így csonka. Nem arról van szó, hogy vissza akarnám vonni, amit írtam, de nem egyértelmű.
    Nincs értelme, és ennek két nyomós oka is van. Ma az emberélet 80 év. 2050 utánra a klimatológusok 99,9 százaléka elviselhetetlen életet jelez, amikor is a napjainkban születő gyerek 40 alatti lesz, vagyis előtte áll az élet, és milyen élet?
    A másik nyomos ok, már ma is olyan szülő/gyerek viszonyról panaszkodnak a szülők legnagyobb része, ami mélységes csalódást jelent. Ha nem lenne klimatikus veszély, gyereket nemzeni akkor is hülyeség lenne. Finomabban kifejezve, sokan megbánnák.

  30. A „Peter Pan generáció” gondolom rettentően bosszantó azoknak, akik házasodtak, házat vettek, kocsit vettek, gyereket vállalatak, követve egy nemes eszmét. Aztán rájöttek, hogy életük végéig röghöz vannak kötve, rájöttek, hogy mégis csak a Jancsit/Juliskát kellett volna férjül/feleségül venni, hogy még 20 év hátra van a hiteltörlesztésből, hogy az autót le kell cserélni, mert nagyobb csomagtartó kell, hogy a gyerekek sem lettek okosabbak mint a szüleik.

    És akkor ott van Petike, az osztálytárs, aki látszólag szabadon mozog a világban, próbálja kihozni a legjobbat az életből, szakít a barátnőjével, ha már nincsen meg a kölcsönös megértés/szimpátia, tele van lével (albérlet helyett otthon él), és ugyan neki sincsen arany élete, de legalább viszonylagos szabadságban él.

    A megoldás természetesen az, hogy Petikére mutogatunk, hogy nem elég féri, és ódát zengünk arról, hogy hogyan cipeljük a vállunkon az egész emberiség sorsát. 😀

  31. 31.krampusz

    Tökéletes megfogalmazás én is jól érzem magam mint „Petike” 🙂 Igen a szabadság hogy oda megyek ahová akarok és azt csinálom amit akarok ez nekem mindennél fontossabb…..elég sok barom van a munkahelyemen nincs még szükségem egy másikra otthon amit feleségnek hivunk 😀

  32. A kisgyerekek ötödének mentális problémái vannak (nem a kincstári IQ-ról beszélek, sokféle intelligencia van). Ők az ún. családokban növekszenek, nyilvánvalóan már a szüleikkel sincs az emeleten minden rendben.
    Az aktív korú lakosság egyharmada kövérkés (vágyott életmód, a saját pöcsüket nem látják).
    A gyerekek közt nagyon sok BMI problémás van.
    (Jönnek a menekültek, de a tv-híradókból táplálkozók, húsz fekvőtámaszt nem tudnak megcsinálni.)
    Ha a szomszéd tehene is megdöglött, akkor szapuljuk azokat, akik nem élnek boldog házasságban és nem felezik a számlákat sem!
    Nem is értem igazán, hogy mi az igazi mozgatórugó, amikor emberek évtizedekig egy lakcím alatt – állítólag – de szépen éldegélnek.
    A projektálás és a frusztráció ömlik mindenhonnan…bezzeg tetszettek volna pszichodrámára vagy önismereti csoportokba járni, mielőtt önálló egzisztenciával rendelkezőket rabigába hajtanák.
    Valahogy még mindig nem tudatosult, hogy a leendő szülőpárok, pedagógusok növekvő hányada alkalmatlan hiteles szociális mintát biztosítani a szemük fényének…

    Még azt is mondják, hogy a gyerekvállalástól gazdagszik a személyiség…ahha.

    „a nők teljes szabadjára engedését nem említette” fúú, ez borzasztó vélemény!!!

  33. Szerintem nem a fiúkban van a probléma, ők csak lereagálják a problémát.
    Két dolog van, ami okozza ezt a jelenséget:
    1. a nők szabadjára engedett párválasztási ösztöne, a hipergámia.
    A nő úgy akar párt választani, hogy a férfi az legyen, akire felnézhet. De ma már a nők is tanulhatnak, dolgozhatnak, ugyanúgy, mint a férfiak, ebből a szempontból nincsenek elmaradva a férfiaktól. (Valaki fentebb írta, hogy eltűntek a valódi férfimunkák, amelyeket csak a férfiak tudtak elvégezni, emiatt jobban megfizették őket.) És mivel ma már fogamzásgátlás van, könnyen hozzáférhető, a nők szabadon hajkurászhatják a nekik tetsző férfiakat. (Egyes vizsgálatok azt állapították meg, hogy kb. a férfiak 20%-a az, aki tetszik a nőknek, a többi átlag alatti vonzóságú a számukra).
    Ma sok nő megteheti, hogy válogat, nem fogadja el azt a férfit, akinek ő tetszik, aki az ő szintje. Nem, ő inkább várja a Nagy Ő-t.
    Ez azzal jár, hogy a férfiak szerencsés kisebbsége learatja a csajokat, széles többség meg nő nélkül marad. Márpedig nő nélkül a férfiember elveszti a motivációját.
    2. amerikai kutatások kezdik kimutatni, hogy egyre jobban terjed azon személyek köre, akik nem tudnak azon az életszínvonalon élni, mint a szüleik. Egyre több az olyan férfi, aki nem tudja azt hozni, mint az előző generáció. Amerikában is, nem csak nálunk (mint ahogy azt itt fentebb sokan ecsetelték.)
    Ebből a kettőből aztán kijön, hogy sok fiatal férfi inkább tojik a világra, hiszen úgysem kap belőle semmit.

  34. Örülök, hogy vannak fiatal és idősebb vélemények.

  35. Ez a sok egyedul allo ferfi eletvitele :a leszarom a nyugati civilizaciot hiszen nem lehetek ferfi benne es ezert csokkentem a fogyasztasom stb…atomizalt formajaban igazi veszely a fejlett vilagra nezve mivel nem szervezodik mozgalomma es ellenkulturava nem manipulalhato es tovabba modernitas nelkulozhetetlen velejaroja es oka is egyben.Kerdes mi tud veluk kezdeni az iszlam es ok az iszlammal.

  36. „Én 42 éves vagyok, én minek számítok?”

    Ha otthon élsz a szüleiddel, akkor leginkább balf..sznak. Ha nem, akkor nem mondtam semmit.
    37 éves koromig játszottam Petikét. Életem legnagyobb hibája volt. Erre minden Pán Peti rá fog jönni elöbb vagy utobb.

    Azt a két dolgot azért különválasztanám, hogy valaki önállo életet él, függetlenül, de nem talál párt magának, meg azt hogy otthon szülökkel marad és esze ágába sincs magáért felelösséget vállalni.

  37. Andrew,
    „akkor még annak gyereke lesz az megint 35 év így jobb esetben 70 éves korom körül születik meg az unoka képzeletben.Még felnő és lehet vele társalogni az kb. 10 év.Tehát ma ha valaki 35 évesen csinál gyereket akkor kb . 80 éves lesz mire eltölthet egy hétvégét a 10 éves unokájával.”
    Ha a jelenlegi ütemben halad a tudomány, hogy az élet drasztikus meghosszabbítása realitás legyen, akkor 40 év múlva 200-300 év lesz a várható élettartam. 200 év múlva pedig lehet, hogy 500-1.000 év.
    Ha a föld lakossága mostantól egyetlen utóddal sem szaporodna, akkor is több milliárd lehet azok száma akik megélik a kétszázadik születésnapjukat.
    Már nem csak bölcsődék, óvodák,iskolák lesznek, hanem fogantatók is.
    Elmagyarázzák majd, hogy nem vagyunk mi állatok, hogy úgy hordjuk ki az utódunkat, mint az állatok. A föld eltartó képességéhez tervezett utód fog világra jönni. /Ha addig a természet vagy magunk nem okozunk rövidzárlatot./

  38. 38.

    „Azt a két dolgot azért különválasztanám, hogy valaki önállo életet él, függetlenül, de nem talál párt magának, meg azt hogy otthon szülökkel marad és esze ágába sincs magáért felelösséget vállalni.”

    Egy gondolatjáték:

    A:

    a., Tegyük fel, hogy Sanyi 20 éves amikor szülei meghalnak egy trópusi nyaralás során, így megörököl mindent. Sanyi 20 év múlva is egyedül él a szülei házában, és esze ágában sincsen elköltözni.

    b., Tegyük fel, hogy Pisti minden tekintetben azonos Sanyival (munka, tanulmány, szerelem), de szülei még élnek, és megosztja velük a házat.

    Érdekelne, hogy hogyan ítélnéd meg Sanyit és Pistit.

    B:

    Most tegyük fel, hogy minden változatlan, viszont Pisti szülei is elmennek egy végzetes trópusi nyaralásra, így holnaptól Sanyi (40) és Pisti (40) minden tekintetben azonos körülmények között él.

    Most hogyan ítélnéd meg Sanyit és Pistit.

  39. Krampusz

    Sanyi és Pisti is egyaränt balfasz, semmi különbséget nem latok az a és b példak között.
    Se Sanyika se Petike nem veszi a färadsagot hogy jätsza az élet nevü jatékot.
    Maximum annyi különbség adodik, hogy az élet Sanyit räkényszeritette az önällosodäsra, de ez egyiknél sem szabad akaratbol (ösztönböl) történt meg, mint ahogy az normalis lenne.
    Azt gondolom a pärkapcsolat és az önallo élet az két különbözö dolog.
    Lehetsz egyedül is önällo és felelösséget maximälisan vällalo, és lehetsz parkapcsolatban is felelösségvällalasra képtelen Petike.

  40. Kedves Krampusz.

    A kérdés az, hogy támogatja-e az idős szüleit, azontúl életképes-e minden nélkül is, amit a szülői háztól kap(hat), vagy a szülein élősködik?

    A 2-3 generációs élettér az önállóságot feltételezi.
    Amennyiben anyuka mos, főz, vasal, stb, akkor biza Curix véleménye nagyon is helytálló.

  41. 41.

    Mi az élet nevű játék szerinted, és miért kellene azt játszania mindenkinek?

    A példámban Sanyinak mit kellett volna tennie szerinted?

  42. A témähoz eszembe jutott még a következö gondolat.

    Nem egyszer tapasztaltam mär, hogy sok szülö a gyermekeikre az életük egyetlen értelmére tekintenek. Ezaltal a szülö tudatosan vagy tudatalatt kväzi Pan Pétert csinal gyermekéböl.
    Retteg attol, hogy az elköltözik, vagy önallo életet kezd mert akkor szembe kell nézni sajät maga életének sivarsägäval. Rengetegszer lätom, hogy tulgondoskodjäk a gyerekeket, és mindez történik „dehät én csak a legjobbat akarom a gyerekemnek” szlogen alatt. Manapsag futoszalagon készülnek az életre képtelen ifjoncok.
    A szülö buräban tartja a gyereket és az még 25 évesen sincs készen az életre.

    Természetesen ez csak egy ok a 100-bol.

    Krampusz
    az élet szerintem a felelösségvällaläsrol szol. Azt jätszom az élet nevü jätékban, hogy soha nem mutogatok egy mäsikra és nem is „hasznälok” egy mäsikat, aki a szükségleteimet kielégiti.

    Te gondolom egy Pan Péter vagy és keresed a felmentést erre az életmodra. En igy a 40 évnyi élettapasztalatommal azt lätom hogy nincs ra felmentés. Pan Péterként boldogtalan maradsz.

  43. 42.

    Tegyük fel, hogy a feleséged főz, vasal, mos. Ez automatikusan azt jelenti, hogy a feleségeden élősködsz? Ha Petike attól Petike, hogy nem végzi el a háztartási feadatokat, akkor a férjek 90%-a Petike.

    Csodálkozom, hogy nem az volt a kérdés, hogy mivan akkor, ha Pan Peter veri a szüleit? – ugyanis ez szintén teljesen irreleváns a vita szempontjából, legalább annyira, mint hogy valaki veri-e a feleségét. 😀

    Megértem, hogy sokakat negatív érzéssel tölt el a szülői házban élés gondolata, de elég nyilvánvaló, hogy ennek a negatív érzésnek a kivetítése Pan Peter megvetése, bármi áron. Én pedig azt mondom, hogy nem elég a sztereotípiáknak hangot adni, hanem nézzük meg, hogy van-e bármi kivetnivaló abban az egyszerű tényben, hogy Pan Peter egy háztartásban él a szüleivel.

  44. 44.

    „…soha nem mutogatok egy mäsikra és nem is “hasznälok” egy mäsikat, aki a szükségleteimet kielégiti. ”

    Ennek elég könnyű eleget tenni bárkinek – legalábbis a hétköznapi értelemben, ahogyan te gondolod -, függetlenül attól hogy valaki Pan Peter vagy sem.

  45. Szerintem egyedileg kell mérlegelni a dolgokat. Én abban nem látok semmi kivetnivalót (sőt) , ha a gyerek a szülői házban marad, ha az egy családi ház, és bizonyos gazdálkodást folytatnak. A gyerek megnősül, a nejét a házhoz hozza és a két generáció összedolgozik, de nem úgy, hogy a fiatal generáció kiszolgáltatja magát és nem segít be semmibe.

  46. Itt nem feltétlen élősködésről van szó ha beszáll rezsibe valaki meg ilyenek akkor nincs gond.
    Nekem a környezetemben azoknak van háza általában ahol a szülők besegítettek egy pár millióval vagy egy komplett házzal. Ha nem segítettek volna be akkor ők is a szüleiknél élnének még 40 évesen is (eltekintve egy két karrierista kivételtől aki saját erőből is tudna házat venni de ő is kb. 40 évesen.
    Ez a pár milliós segítség vagy 1 ház alátolása a gyerek alá teljesen más anyagi dimenzióba tolja a gyereket, főleg ha mellé csinál egy karriert .Na de mindenki nem lehet karrierista.
    PL. Teljesen más dimenzióban él az aki kap egy házat a szülőktől és mellette keres 600eFt-ot , vagy az aki keres havi 150 Eft-ot és esetleg még támogatni kell a szüleit vagy éppen nem tudják egy fillérrel sem támogatni a szülei.
    Az első ember félre tud tenni havi 800eFt-ot úgy hogy nincs gondja a házra, még a másiok személy aki lehet ugyanúgy dolgozik vagy még többet a havi 150 eFt-ból csak havi 20 eft-ot tud félretenni.
    A különbség 40x-es , azért mondom hogy teljesen más dimenzióban él az A személy.
    Még A személy évi 10 milcsit félrerak úgy hogy nincs gondja házra addig B személy évi 240Eft –ot tud félrerakni úgy hogy így kell elkezdeni házra gyűjteni.
    Lehet hogy lepánpéterezzük B személyt hogy lúzer pedig ő lehet sokkal keményebben dolgozik mint A személy .

  47. Két dolog keveredik.

    1. Több generáció egy helyrajzi számon nyilvántartott épületben él. Ezzel semmi baj nincs, sőt, sokszor más lehetőség nincs is. Ha nagy a lakás (legalábbis külön bejáratú) akkor kicsit kényelmetlen, de elviselhető. Ha nincs külön bejárat, akkor macerás, főleg a „kívülről jött személynek”, mert ugye vannak az anyósviccek, és olykor az együttélés kibírhatatlan. Nyilván a személyektől erősen függ. Ha van olyan személy, aki mindenért valaki mást hibáztat, akkor ez már egyfajta a pokol.

    2. Nincs több generáció, csak a gyermek felnőtt lett, és otthon maradt. Ez az az eset, amit, ha a fiatal esetleges partnere idejében megtud, akkor ügyesen lelép, ha van esze. Fiú, leány, mindegy. Itt ugyanis nem csak az van, hogy közös a háztartás, és a leendő anyós erős kézzel fogja a mindennapokat, hanem egyfajta érzelmi leválás nem jött létre, és ez már kóros. Érthető, hogy az ilyen gyermek egyedül marad, mert a fene sem kíván együtt élni vele, meg az anyukával egyszerre. Akárkivel lép ugyanis a „fiatal kapcsolatba, akkor anyuka is beköltözik vele, kicsi híján az ágyba is, lásd mosás, vasalás, friss ágynemű stb.

    A 2. eset nem csak az élősködésről szól, hanem az érzelmi önállóság hiányáról is. Itt a felnőtté válás a probléma, ennek hiánya az anyuka gondoskodása, és mindegy, hogy kinek az akaratából jön létre. Akár anyuka akarja így, akár a fiatal „spórol”, a lényegen ez nem változtat.

  48. A fickó a képen borzalmas, ahogy kinéz. Soha nem értettem, hogy képes valaki idáig eljutni. Amikor 100 kg-os volt, nem tűnt fel neki, hogy mennyivel rosszabbul tud mozogni és hogy kezd róla csüngeni a háj? És 110kg-osan? 120 ?

    Aki ennyire nem ad magára, ennyire nincs önuralma, az nyílván csődre van ítélve az élet más területein is nagy valószínűséggel.

    De elszakadva a képtől…. Andrew +1

    Az elvárások nagyok manapság, ha nem tudtál normális egzisztenciát teremteni, akkor lúzer vagy. Márpedig komolyabb szülői támogatás nélkül ez igencsak nehéz a nagy többségnek, legalábbis 40 + éves kor előtt.
    Hitelt felvenni nem mernek, mert ugye százezrek példája lebeg előttük az átvert devizások miatt például. Ki a fene akar olyan helyzetbe kerülni, hogy családostúl kidobják az utcára?

    A családalapítás nagy lutri manapság még jó szakmával és munkával a kézben is, mert bizonytalan, ugyanakkor sokkal anyagiasabb világban élünk, mint akár pár évtizede.
    Néha elgondolkodom, mit tennék 20-25 évesen. Valszeg én sem vállalnék be feleséget, gyereket a mai világban.

  49. A fiú és a férfi között az a különbség, hogy a nők az előbbiből nem tudnak hasznot húzni.

  50. 50 Garmaty

    Nézd hát ma már nincs tökéletes család sehol sem ahol minden rendben van az anyagiaktól kezdve az egészségen át a harmóniáig.De a jövőben nem is lesz mert nagy családalapítási kedv nem fog jönni ,ennél már csak lejjebb fog menni az életszínvonal , így mégkevesebb gyereket vállalnak majd be.
    Egy gyerek bevállalási is kockázat olyan szinten hogy nem tudod hogy „meghülyül” e 14 évesen és irányíthatatlan lesz.A kapcsolatok 70%-a manapság válással végződik.Azt bírom mikor a facebokkra felteszik az esküvői fotókat amit fényképésszel csináltattak 100ezer forintért , majd 3 év múlva meg elválnak:D.
    Én is a szüleimmel lakom 33 évesen. De nagy emeletes házban lakunk és mivel apám alkesz , anyámnak egy emeletes ház fentartása anyagi csőd lenne, nekem meg egy ház vétele szintén. Így egyenlőre maradok otthon, többet dolgozom munka után mint a mai fiatalok. Félig elszeparáltan élek, de majd még meglesz a teljes.Nyilván van hátránya a szülőkkel élésnek. De ha mondjuk pesten vennék egy 25m2-es lakást 16 millióért és ott is 2 métere laknék a szomszédoktól ahol átjön mari néni büdös pörköltszaga ha főz, meg a pesti szar levegő, meg a hülye szomszédok, 25m2 mindez 16 milláért úgy gondolom hogy egy élhetetlen élettér , a szülőkkel lakni még mindig jobb(és nem kényelmeből) .Itt vidéken frissebb a levegő, a 25m2 alapból megvan
    , padlástér beépítéssel még 65-85 m2 is , meg műhely meg ilyenek.

    Egyenlőre ez van, én újítgatom , festem a házat stb…
    A másik dolog hogy ha már úgy is geddon lesz (pár éven belül) klíma vagy gazdasági vagy energia akkor kár erőfeszítéseket tenni egy ház vásárlásába és szenvedni a hitellel.

    Az újítgatás ellenére úgy vagyok vele hogy a ház szolgáljon engem nem én szolgáljam a házat(azaz ne a hiteltől szenvedjek évtizedekig) .A ház most 35 éves , kaomolyabban felújítva még nem volt, de úgy vagyok vele hogy engem már az ki fog szolgálni , nem fogok úja jtókat venni , 50-60-80 évig jó egy ajtó, sokmendent meg barkácsolok ha valamit meg kell oldani.
    Szerintem pár év múlva jó lesz ha lesz mint enni , meg fel tudjuk fűteni a házat , úgy hogy több generáció lakja ,
    Régen is kint aludtak a legények az istállóban és egy kis parasztházban 5-en aludtak egy szobában nem volt nagyzolás.
    Utána jött a 80-as években egy boom amikor olcsó volt a tégla, ház.
    Most meg újra drága lett minden, különböző engedéylek , 2020-tól már csak passzívházat lehet építeni stb……
    Szóval manapság meg visszatér újra a szülőkkel lakás , nem lesz itt nagyzolás.
    Ha nagy gebasz lesz akkor meg még az is vsszajöhet hogy többen alszonak egy szobában , mert csak 1 helységet tudnak felfűteni.

  51. A saját lakás az röghöz kötöttséggel jár és a munkahelyek sem a saját ingatlanok közelében vannak.
    Legjobb a bérlakás.
    Aki az ingatlan értékének a felével nem rendelkezik és 5-8 év alatt nem tudja a hitelt legalább 150 ezrével visszafizetni, az olyan mondjon le erről az álmáról.

    Egy fiatalnak a saját érdeke, hogy először érzelmileg, majd anyagilag is elszakadjon otthonról.
    Ahogy Curix is mondta: a párkapcsolatosdi és önálló – netalán autonóm élet két külön dolog!

    Az (házas)emberek éretlenek, többféle szempont szerint is.

  52. 53. János

    Egy ésszerűen szervezett társadalomban a saját lakás biztonságot jelent. Józan ész talaján fogant törvények között, szervezetten bérbe lehet adni a saját lakást, ha nagyon távol van a legjobb munkahely. A bérleti díjból bérel a munkahely közelében. Nyugdíjba menetelkor vissza költözhet a sajátjába.

  53. Bérlakás vs. saját lakás.

    Mindkettő jó. Egy ésszerűen berendezett társadalomban a munkahely miatt célszerű a bérlakás. Ha a bérlemény ára magas, akkor a társadalom nem ésszerű. A lakásárak felmennek, lemennek, a társadalom, (tőzsde) állapotától függően. Messze nem a piac szabályozó szerepétől függenek.

    Egy különbség mégis van. A saját lakásodat megvéded minden áron, ha tudod, a bérlakást meg védje a biztosító. Te odébb költözöl a kényelmetlen szomszédságtól menekülve.

    Néhány szót a piaci viszonyokról:
    A piac szabályozó tulajdonsága egy marhaság, kapitalista viszonyok között sem működik. Egy szabályozókör tulajdonságai függenek a felépítésétől.

    A piacot sajna nem egy „optimális” mondjuk jól beállított ‘PID’ szabályzóként képzelhetjük el, hanem a legjobb esetben ‘P’ szabályzóként, amit a tőzsde olykor független ‘D’ elemekkel tarkít, a tudomány meg olykor bedob pár véletlenszerű ‘I’ együtthatót. Ennélfogva a piac szabályozó szerepe egy saját véletlenszerű együtthatóitól akár begerjedni is képes szabályzókörnek fogható fel. Amikor épp erősen begerjed, akkor „válságnak” hívjuk a jelenséget.

    Szabályozóköri nyelven szólva egy „fuzzy” elemző, és egy erre reagáló „PID” szabályzó együttes hatása boldog, és kiegyensúlyozott társadalmat eredményezne. Ennek nyoma sincs. Na ezért nincs olyan, hogy „piac szabályozó szerepe”.

    Fel nem foghatom, miért löki a süketet a média ebben a témában.

  54. Magyarországra jellemző, hogy ha nincs saját lakása/háza a fiatalembernek, akkor senkinek érzi magát, kisebbrendűségi kompexusa lesz ettől.

    Nyugatabbra teljesen más, teljesen normális, hogy idősebb korban is bérelt lakásban/házban élnek az emberek tömegével.
    Nem néztem utána, de pl. az UK-ban szerintem a 60-70 éves emberek fele, de legalább harmada nem rendelkezik saját lakással. (Ami nem biztos, hogy jó, de most a fiatalokról van szó).
    A fiatalember kikerül a suliból, állást szerez, máris bérel lakást vagy házat és családot alapíthat. És senki sem nézi ki, sőt meg sem kérdezi, hogy figyelj haver, van már saját házad? Nincs? Hát akkor……te egy marha nagy looser vagy.
    És a bérlemény mellett, ha dolgozik és nem issza el, nem szórja el a pénzét, akkor 10-15 év múlva sajátot tud venni.

    Aminektégöd,

    Ezt a piaci szabályozást ‘magyarul’ is leírhattad volna. 🙂 Lehet én vagyok a hülye, de be kell valljam, fogalmam sincs, miről beszélsz, de talán más is van így az olvasók közül. 🙂

  55. Sajnos az összes politikus pont egyforma nincs különbség. Valóban ma a tv és PC előtt ülnek vagy a tapistelót simogatják gyerek felnött egykutya…kezükbe adták azaz megvették mert a másiknak is van aztán ezek mellett nem lehet semmi más értelmes dolgot csinálni! Van olyan munkahely ahol kijelentették ha meglátják a telót kézben az illető mehet máris másik munkahelyet keresni. Tény igy nem lehet dolgozni.

    Fent valaki irta a gyerek a szülő tükörképe – bele gondoltam gyerekeim de unokáim is a vizsgák nyári szünet (1hó) után mentek dolgozni és találtak munkahelyet maguknak kb 21 évesen. 70-80 – 95-2002 évjáratu születés .Aki végzett a saját keresetéböl él aki nem az diákmunkát is végez hozzájárulva a költségeihez.
    Mit ne mondjak tettszett ez a tükörkép.

  56. 56 – Gyarmathy:
    Ahhoz, hogy valami visszaálljon a normális értékre, kell valami, ami visszateszi. Gondoljunk a kétkarú mérlegre, ami egyensúlyban van.

    Ha az egyik oldalra ráesik valami, akkor kibillen az egyensúlyból. Ahhoz, hogy visszaálljon az egyensúly, a másik oldalra is kell tenni valamit. Elkezdünk hát súlyokat pakolászni rá. Attól függően, milyen gyorsan érjük el az egyensúlyt, ugyebár jó darabig fennáll a hiba. Ez tehát egy idő, ameddig határozottan tartományon kívül van a mérleg.

    Ha túl lassan pakolunk kicsi súlyokat, akkor csak sokára áll vissza az egyensúly. Ha túl gyorsan, akkor meg átbillen, és a másik oldalra tér ki.

    Persze ezt észrevesszük, de csak egy pici idővel később, akkor leveszünk valamit. Itt is cselekedhetünk lassan, vagy gyorsan. Ha lassan szedjük le a fölösleget, akkor lassú lesz a beállás. Ha gyorsan, akkor megint képesek vagyunk túlszaladni. Ezt nevezzük begerjedésnek, vagyis össze-vissza lengésnek, egyszóval piac esetén ez a válság. Amikor semmi sem igaz, és minden abnormálisan össze van keveredve.

    Alapvetően ne felejtsük el, az eredeti eltérést okozó véletlen, vagyis a ráesett súly ismeretlen, csak a mérleg viselkedéséből tudunk következtetni. A mérleg viszont nem tudja megmondani, mekkora az eltérés, csak azt, hogy melyik a kisebb, melyik a nagyobb. Csak próbálgatással tudjuk a pontos értéket meghatározni, az meg mindenképp egy csomó idő.

    Mindezzel csak az akarom mondani, hogy a média aljasul hazudik, mert a szabályozó hatás hiába van, önmagában nem elég, mert az átmeneti jelenségeket letagadja. Mindenképpen van átmeneti jelenség. A kapitalizmusban meg jószerével semmi sincs optimális állapotban, vagyis az átmeneti jelenség folyamatosan fennáll. A profit lényege a maximálás.

    Ha a fiatalok valamiért többen lesznek, mert jönnek a bevándorlók akkor jó üzlet a lakásépítés. Mindegy, hogy bérlakás, vagy otthon. Ezerrel a piac belefeccől a lakásépítésbe. Nyilván több lakás fog épülni, mint amennyire szükség van, mert a piac lényege a profit. Mire észrevesszük, hogy túl sok a lakás, addigra lemennek a lakásárak, és megette a fene az ingatlan piacot. Ez jól belerúg az amúgy is nyavalyás gazdaságba, amit megint az eladósodás fog követni, mert a lakásokat bankok, és biztosítók hitelezték a profitéhes vállalkozóknak, szintúgy profitéhesen. Ettől az állam már kezdheti is menteni a bankokat, meg a biztosítókat, és az már láttuk, hogy megy ez. Közben, hogy ne legyen ilyen egyszerű, kitalálnak újfajta házépítő technikákat, és anyagokat, amitől rögtön elavulttá válik az, ami még meg sincs építve.

    Szóval a piac szabályozó szerepe egy humbug, mindig is az volt, és amíg a profit létezik, mindig is az lesz. Ezért vannak a válságok.

  57. Aminektégöd,

    Lakás/ház ügyben nem is a piacnak kéne szabályozónak lenni elsősorban, hanem jó központi szabályozókkal, ösztönzőkkel, források, adókedvezmények használatával kellene élni.

    UK: Állami forrásokból támogatják a lakások házak korszerűsítését, szigetelés (fal és födém) korszerű nyílászárók beszerelését, energiahatékony kazánokra való átállást(kazáncsere) napelemes rendszerek telepítését (pedig itt aztán nem sokat süt a Nap). Persze itt is sokat lehetne még tenni.

    Ugyanez otthon csak ímmel, ámmal. A források el vannak szórva(már amit nem lopnak el). Hülyeségekre költik, elcseszett közvilágítási ‘korszerűsítésre’, a jövőben fenntarthatatlan és teljesen felesleges beruházásokra, Paks 2-re, a napelemes rendszereket meg megadóztatják, nehogymá függetlenné válj a hálózattól és ne kelljen villanyszámlát fizetned.

    Pedig az elmúlt kb. 8 évben mennyi mindent meg lehetett volna valósítani lakás/ház szinten is az adott források és lehetőségek jó menedzselése mellett.

    Az úri muri megy, az arisztokrácia milliárdos lopásai és érdeke mindenek felett. Sajnos megint itt kötöttem ki.

  58. 59 – Gyarmathy:
    „jó központi szabályozókkal … kellene élni” Az kéne, de ha hülyék a vezetőink, mire megyünk a vágyakkal? A szocializmusban elvileg „tervgazdálkodás” folyt, eléggé ostobán, pedig lehetett volna jobb is, de rosszabb volt. Mindkét eset a vezetés ostobaságán bukik meg. Nem elég a falra feltenni a helyes jelszavakat, nem árt meg is valósítani.

    „Paks 2” picit más eset. A megújuló energiáknak van egy baja. Ha a szél nem fúj, és nem süt a nap, akkor nem nézel tv-t, sem közvilágítás sincs, de gyártani sem fogsz semmit, mert a gépek, sőt a hűtés is árammal megy.

    A megújuló energiákat vegyesen kell használni a hagyományosokkal, és a pokolra a hülye jelszavakkal. Egy másik topicban szó esett a tóriumos erőművekről, amelyek sokkal nagyobb hatásfokkal működnének, de a jelenlegi energia lobbi nem önti bele a pénzt a fejlesztésbe, mert nem érdeke.

    Paks 2-vel csak annyi a baj, hogy nem a „művelt nyugat” építi. Francia országban van vagy 58 atomerőmű, és az áram 75 százalékát adja. Ott valahogy nem izgatja a „művelt nyugatot ” a veszély.

    Magyarországon alig van ipar. Ha 10 év múlva ipart akarsz létrehozni, akkor több áram kell, méghozzá stabilan. Jelenleg az atomerőművek jelentik az egyetlen megoldást, a veszélyekkel együtt. Vízi energiánk jószerivel nincs, ami lett volna kevés, azt a zöldek meg mi elbasztuk a rendszerváltáskor.

    Marad az atom, vagy a petróleum lámpa. Lehet választani.

    u.i. Lehetne 2 dolgot tenni az atom mellé:
    1. Duna Tisza csatorna, rengeteg közmunkás kereshetne normálisan, és bőven megtérülne a haszna. A Jobbik ezt több helyen bedobta, de a fityisz ugyebár …

    2. A tavaszi áradásokat fel kéne fogni, mert rengeteg víz átmegy az országon, ami valódi kincs. (Két héttel később meg vízhiány, röhej.) Ezeket fel kéne fogni mesterséges tavakba, meg a Balatonba, ha éppen leapadóban van. Itt is lenne rengeteg ésszerű közmunka, és a tavakat halnevelésre, és vitorlázásra, turistáknak is lehetne használni. Plusz megmarad a vízkincs, a be és kifolyásra meg rakhatnánk kisebb erőműveket, ami azért eléggé zöld nem? És ugye öntözés, mertugyebár Magyarország inkább agrár, mint ipari ország volt, mindig is.

  59. 60:
    Kihagytad az eszmefuttatásodból az áram tárolást. Erre kellene fordítani az emberi elmét, nem pedig atomerőművek építésére. Nem igaz, hogy atom vagy petróleum lámpa.

  60. 60:
    Ez egy tipikus hozzá nem értő hozzászólása. Csak a néhány évvel ezelőtt történt „gőzkitörés” elfojtásának hírét említeném – a gádorosiról beszélek – ahol megállapítást nyert, hogy megújuló és akár 150évig is biztosítani lehet belőle a teljes energiaellátást, ha megfelelő erőműveket telepítenek rá. Nem kell visszasajtolni, mert megújuló forrása van. Ehhez jöhet a nap, a szél, és a víz. De nem fogyott el a szén, a gáz, és az olaj sem, csak be kellett zárni a bányákat. Cui prodest? – azaz kinek az érdeke? Együtt több energiánk van mint Kuvaitnak.

  61. Mert még nem találtam fel, ha meglesz, elmesélem. 🙂

    (A többi elszállt, pedig szoktam menteni a fene enné meg, csak most valamiért kihagytam. Tibor bá’ van valami sratch file, ahol még megtalálható a hozzászólás?)

    Energiát lehet tárolni, „áramot” nem, ez így egy kicsit képzavaros, ha lesz kis időm, akkor majd megírom újra. 🙁

  62. 60 – Rend Elek:

    Bizony, és tedd hozzá, rengeteg helyen lehetne még forró/meleg víz lelőhelyet kiaknázni, ami komoly energia forrás, csakhogy tilos. Nem kapsz rá engedélyt. Asszem félre van téve, mert kell a haveroknak. Valahol, már nem emlékszem olajpala is van, de minek.

    „A Szegedi-medence Nyugat nevű terület az előzetes adatok szerint közel 25 millió hordónyi szénhidrogént, főleg olajat rejtő lelőhely. A koncessziós terület egésze 350 négyzetkilométer, ahonnan az előzetes becslések szerint a Mol 20-25 millió hordó olaj kitermelését célozta meg. Ez több mint Magyarország egyéves termelése. A magyar olajtársaság 2014-ben írt alá szerződést a Szegedi-medence Nyugat nevű koncessziós területen indítandó kutatásról és termelésről. A Szegedhez közeli, akár a jövő Algyőjének is nevezhető szénhidrogén-lelőhely olajára alapozva szeretnék lassítani a magyarországi termelés csökkenését.”

    A jó Európai Unió meghibbanna, ha Magyarország elkezdené a saját területein lévő energia hordozókat kiaknázni. Pláne, ha ellátná saját magát az agráriumból. (Meg még a környező kis országokat.)

    Ehhez azonban Orbánnál „tökösebb” legényre lenne szükség.

    u.i. (Bárha egyszer valaki elárulná nekem, mitől olcsóbb a szloták tej az itthoninál úgy, hogy még szállítási költség is van rajta.)

  63. „A jó Európai Unió meghibbanna, ha Magyarország elkezdené a saját területein lévő energia hordozókat kiaknázni. Pláne, ha ellátná saját magát az agráriumból. (Meg még a környező kis országokat.)”

    Miért? Én ezt nem hiszem. Az EU mondta, hogy szét kell cseszni Kishantost? Az EU ellenzi a biogazdálkodás fejlesztését és terjesztését ?
    Frászt! A haverok profitja, a föld alapú támogatások felmarkolása, a nagy profit előállítása, ez alkalommal is itt van a kutya elásva.

    Tegnap néztem egy filmet, melyben azt fejtegetik, hogy a modern mezőgazdaság fenntarthatatlan. Mérgezi a környezetet, kimeríti a talajt, egyre több vegyszer és műtrágya kell hozzá, de így sem megy már sokáig.
    Viszont bebizonyosodott, hogy vegyszerek és műtrágyák nélkül fenntartható gazdálkodást lehet folytatni, ami legalább annyi termés hoz, mint a modern monokultúrás vegyszeres gazdálkodás, aszályos helyeken és években pedig jóval többet, a minőség pedig összehasonlíthatatlanul jobb. Valójában nincs is más választás már középtávon sem.
    Ezekből a termékekből – ha van felesleg – akármennyit el lehetne adni a nyugati piacokon.

    Mi frászért nem ez lett fejlesztve a csodállatos adottságokkal rendelkező kis Hazánkban az utóbbi évtizedekben vagy években legalább? (Költői kérdés persze).

    A film, akit érdekelne. Francia nyelvű, magyar felirattal:

  64. Aminektégöd,

    A németeknek megéri száz meg ezerhektárszámra telepíteni a napelemeket, a tetők is tele vannak velük Németországban mindenfelé, nekünk miért nem éri meg?

    Én elhiszem, hogy a mai világban nem elegendőek a megújulók, de a megadóztatásuknál nagyon kilóg a lóláb. Rövidlátó, kapzsi, tolvajpolitika.

    Állítólag Orbán geddonista. Ennél már csak a kapzsisága nagyobb. Gondolom neki van is napelemrendszere bekészítve, ha majd szükség lenne rá.

  65. 66 Gyarmathy

    „A németeknek megéri száz meg ezerhektárszámra telepíteni a napelemeket, a tetők is tele vannak velük Németországban mindenfelé, nekünk miért nem éri meg? ”
    Nekik sem éri meg. A napelemek telepítése meggondolatlan cselekedet volt részükről, és csak a szomszéd országok rugalmasságának köszönhetik, hogy nem omlik össze a rendszerük.
    Ez egy igazi elrettentő példa. Már tárgyaltuk itt.

    https://index.hu/gazdasag/2016/08/23/nemetorszag_energiewende_megujulo_energia_zold_energia/

    Miért akarnak lignitet bányászni, ha annyira jó a napelem?

  66. Éjszaka akkor sem süt a nap, ha minden háztetőt teleraksz vele. Tibor bá’ jó helyen kapisgál, hogy az „áramot kéne tárolni” csak azt úgy nem lehet, majd leírom miért ha lesz egy szabad órám.

    Az adó más kérdés, azért kell adózzunk a zöld energia után, hogy mások (multik haverok) leszedhessék a termést, ha akarják. Ha itt megerősödik egy erősen zöld technológia, akkor más nehezebben lép be erre a piacra. A fidesz meg mindenre kész egy kis baksisért.

    Orbán csak dumál, és kiszolgálja a multikat jórészt, kisebb részben a haverokat. Eközben azt hiszi, mi nem vesszük észre, mert sokan rá szavaznak. Tessék mondani, Gyurcsány jobb? Mert ha nem, akkor kire szavazol? MSZP, LMP, vagy a parlamentbe be sem került 150 darab 10 személyes pártra, élükön Fodor Gáborral? Most asszem az MSZP be sem fog kerülni a parlamentbe, mert a két párt nehezen szed össze 10%-ot. Fel sem foghatom, hova sétált az esze az MSZP-nek.

    Marad a Jobbik, csak azok ugyebár meg nácikok. Na ezért kellett Vonának befelé mennie középre, mert a Fidesznek csak annyit kellett volna mondani, hogy „náci ne legyen Magyarország kormányán” oszt annyi. Tetszik – nem tetszik a náci bélyeg mindenhol „ül”. Ezt meg a „radikálisok” képtelenek felfogni, mert jobbára ők sem az „ész mesterei”, ezért a Vona a pártelnök. Ebben az országban valaki mindenképp árulást kiált, valószínűleg a történelem miatt. (Tegyük hozzá többnyire teljes joggal.)

    Tessék megnézni mi történt szegény Jörg Haiderrel. (Ja, és tessék megnézni MINDKÉT autóról a fényképet. Amelyiket nem mutogatták a médiában, annak a tetején, közvetlenül a sorőrülés felett volt egy 10-15 cm-es kerek lyuk. Oszt tessék elfilózni, melyik autó az igazi, és azon is, mi az a lyuk, és hogy került oda? Ja, és azon is, volt-e már akkoriban drone. Elárulom, volt. „Haider szolgálati autója, a VW Phaeton a világ egyik legbiztonságosabb gépkocsija.”)

    Magyarországon akkor lesz állami támogatás a napelemen, ha Mészáros gyártja. (Vagy a Fidesz repül, de az nem olyan egyszerű, 2 bites aggyal nem fog ellene szavazni sok ember. Akinek meg haszna van ebből, az szintén nem, legyen bármily agyafurt.)

  67. „Nekik sem éri meg. A napelemek telepítése meggondolatlan cselekedet volt részükről”

    Azért ne told túl. Meggondolatlan cselekedet? 😀

    Miért kell lignit? Hát pl. azért, mert éjjel nem süt a Nap. A németek 10 év alatt akartak totálisan leállni az atomenergiáról, miközben az ipar és vele az energiaigény nő. Ez így nyílvánvalóan nem megy, ha jól emlékszem nemrég olvastam, hogy már el is halasztották a teljes atomenergiáról való leállást, amit eredetileg 2020-ig vagy 22-ig kellett volna megtenni.

    A svédek viszont már 55-60% körül vannak a megújulók arányát tekintve , ami azért nem semmi. Az osztrákok 70% – nál tartanak, mi meg 9.5%-nál, amiben már az erdőpusztító faégetés (biomassza) is benne van. Megint egy fontos dolog, amiben az utolsók között kullogunk. Nekem ne mondd, hogy ez lenne a jó irány.

  68. 69 Gyarmathy
    Nem olvastad el a linket. Így nem tudunk beszélgetni.

  69. Aminektégöd,

    Piszok messze vagyunk mi még attól, hogy tárolni a napközben napelemekkel termelt energiát.
    Számos hőerőmű – főleg a földgáz és olajüzeműek – könnyen csökkenthető vagy növelhető a teljesítményük vagy akár le is állíthatóak és hamar újra lehet őket indítani. Nyílván ha kell, napközben le lehet venni a teljesítményt, éjjel meg ráadni. A B-s áramkörökkel is sokat lehet variálni, hogy pl. a villanybojlerek akkor fűtsenek, ha sok az áram és így tovább.

    Megadóztatás logikája pedig, hogy nehogy kikerülj az áramot vásárlók közül(sőt még visszatápláld a felesleged) és kiderüljön, hogy az ország létét is veszélyeztethető Paks 2 csilliárdos, az országot évtizedekre eladósító beruházás a hozzátartozó sok ezer milliárdos kitudja kikhez kerülő(de azért van egy két tippem) haszonnal és lopásokkal felesleges volt.

  70. n/a,

    De elolvastam, csak nem cuppantok be mindent. 🙂

    Egyébként olyat nem olvastam, hogy nem érte meg, meg hogy elhibázott cselekedet volt.
    Talán a tempó, az időzítés igen, meg a tárolókapacitás fejlesztése lemaradt, de nem maga a megújulók, benne a 6%-ot kitevő napelemek telepítése. Már pedig te sajnálatosan ezt állítottad.
    Azért mert a németek túltolták, az nem azt jelenti, hogy ne kéne, hogy nem érné meg napelemet telepíteni kis Hazánkban, pedig ezt is állítottad. 🙂

    De semmi gond, nem is érek már rá beszélgetni. 🙂

    Aminektégöd (73) Igenis főnök. 🙂

    Te meg addig gondold át Fokusimát, az is marha biztonságos volt. Vajon mi történik majd, ha lesz némi komolyabb gigszer valamelyik blokkunknál. Az ország hány százaléka marad lakható.

  71. Gyarmati, tessék elolvasni a linket. világos, érthető, tényszerű. Ja, és igaz. n/a nagyon jó cikket linkelt, én ezt maximum több darabban tudtam volna.

    „Számos hőerőmű – főleg a földgáz és olajüzeműek – könnyen csökkenthető vagy növelhető a teljesítményük vagy akár le is állíthatóak és hamar újra lehet őket indítani.” Nem igaz, nem igaz, nem igaz, duma, duma, duma!

    Tessék olvasni!

    Paksról pedig ne essék több szó, legalábbis a média kreténségét ne hajtogassuk. Csilliárd, vagy nem, ha ipart akarsz tessék áramot termelni!
    Már írtam egyszer „láttam közelről atomerőművet” egész közelről.

    Azt a baromságot, hogy az „ország létét is veszélyeztethető Paks 2” ne tessék ismételgetni. Hagyjuk meg a 2 biteseknek. Már írtam, Francia országban 58 atomerőmű van. Azok valamiért nem veszélyesek egytől egyig? Több mint a fele elmaradott xar, még Paks 1 -hez képest is, azonkívül öreg mint az országút. Nagy részét be kellett volna zárni már régen. Volt szó róla 2014-ben is.

    Nyugi, ha nem az oroszok építenék, a média hozsannázná Paks 2-t.

  72. Kis kiegészítés:

    A hőerőművek gőzzel működnek, vagyis felmelegítjük a vizet, gőzt fejlesztünk, és rányomjuk egy turbinára. A turbina meghajt egy szinkron generátort, pontosan 3000 fordulattal. Ezt még össze kell szinkronizálni az 50Hz-es hálózattal, és már mehet is a teljesítmény.

    Könnyen belátható, hogy nem lehet 5 perc alatt gőzt fejleszteni, és leállítani sem, tehát nem lehet csak úgy ki-be kapcsolni, különösen naponta.

    Itt egy kis ízelítő:
    „A teljes forgó tömeg együttesen a 200 t-t is eléri, de ugyanakkor igen kis rések vannak az állórész és a forgórész között. A turbina tengelyirányú hőtágulása a 30–35 mm-t is elérheti. A turbina leállítása után egy külön hajtómű, a tengelyforgató berendezés kis fordulatszámon (3-20 1/p) tovább forgatja a forgórészt, hogy elkerülje a tengely nem egyenletes lehűléséből származó elgörbülését és ennek következtében kiegyensúlyozatlanságát, ami az újraindításnál tönkretehetné a berendezést.”

    Szóval ezzel nem lehet játszani.
    A szél és a napcellák felhasználására majd térjünk vissza, most nem nagyon van időm, mennék haza vacsizni. 🙂

    Ok, még egy mondat. Fukusimát megtámadták, felrobbantották, tönkretették. A cunami nem lett volna elég. Bizonyíték rá, hogy az egyik blokk le volt állítva, és a fényképek szerint ott is robbanás történt, holott a radioaktív elemek bent sem voltak abban az épületben, ugyanis mosták őket máshol. Ezeket időnként tisztítani kell, ez a karbantartás egyik fontos része, ugyanis valamilyen réteg kerül a felületre, amit le kell mosni. (Furcsa felhő is volt, ami erőműből nem lehetséges.) Nemsokára kiderül ki adott rá engedélyt, az viszont, hogy miért, az nem fog. Bár, ki tudja, még az is lehet.

  73. 50. Gyarmathy

    A fickó a képen borzalmas, ahogy kinéz. ….Aki ennyire nem ad magára, ennyire nincs önuralma, az nyílván csődre van ítélve az élet más területein is nagy valószínűséggel….

    Ez tükrözi az emberi gyengeséget és természetesen az önfegyelem hiányát.

    Ο βασιλεύς Αγησίλαος έλεγε ” όποιος σφάλλει στο σώμα , σφάλλει και στο μυαλό.
    Agesilaus király valamikor azt mondta: „aki téves a testével, az téves az elmélyével is.

    1940. októberén a második világháborúban, mielőtt az Olaszok megtámadtak volna Hazánkat, a Németek háborús információi folytán Hitler találkozótt Mussolinivel. A találkozón részt vett Wilhelm Keitel német tábornok és az Olasz tábornok kollégája.
    Hitler el akarta tériteni Őket a nehéz döntésüktöl, hogy tél elején szárazföldi megszállást inditsanak Görögország ellen.
    Hitler -szerencsénkre- begurult amint rátekintett az Olasz tábornokra,megszakitotta a találkozót és elköszöntött. Miért? Hitler otthagyta Őket mert nem tudott eltürni előtte egy nagyháju, nagyhasu tábornokot aki a haját festi, hogy mennyire igaza volt ebben az Olaszok tudják.
    Fölált és elment. Nem beszélek Vele!
    Aki téves testével,az az elmével is téves!

    Sajnos Görögország legújabb történelmében két nagyhasu, kövér ember, foglalta a külügyek minisztertárcályát.
    Az első Pangalosz k.b.: 18O kilogramu, Albán eredetü Neki és a szintén idegen származásu Szimitisz kományfőnek köszönhetjük, hogy a Törökök 1995-től, magukénak valják Imia szigetét. Az Imia-krízis /1995–96/ incidenssel kezdődött el az az átfogó Török kampány amely több száz görög sziget szuverenitását kérdőjelezte meg, az Égei-tengeren. Most már a Törökök az Égei tenger felét valják magukénak.
    A következő halálos duó a mostani kövér, idegennevü külügyminészterünk és szintén idegennevü kormányfőnk.
    Nemrég, Thesszalonikin, fél millió ember, Athénban, egy millió ember vett részt tüntetésben az ellen, hogy ne fogadjunk ell semmilyen összetett nevet, amely a Macedon szót használná az északi szomszéd ország.
    A Bolgár kormány vétoval figyelmeztet a Gorna Macedonia név ellen, mivel ez a név az étvágyukat gerjesztené Bulgária délnyugati részére. Az északi szomszéd ország Albán lakosai nem értenek eggyet a Macedon névvel, mivel Ők Albánok és szerintük, a logikus név, a Demokratikus Balkán Föderáció lenne.
    Mindezek ellenére a „kövér hasas” ragaszkodik az összetett névre a Macedon szóval, anélkül, hogy befolyásolná mindaz amiről irtam.

    „Θεέ μου, προφύλαξέ με από τους φίλους μου, τους εχθρούς μου τους αναλαμβάνω εγώ”
    „Istenem, védj meg a barátaimtól, az ellenségeimmel magam is elbánok!”

  74. 74 – Aminektégöd:
    Fukusikma felrobbantása vicces. Annak az esélye, hogy ez igaz messze lent a 0 egész tartományban van.

    75 – L.S.
    Erről az anekdotáról jut eszembe. Telepíts egy magyar helyesírási szofvert, mert a helyesírásod RETTENETES. Tudod, nem csak a ruha teszi az embert, de a helyesírása is. Tudom-tudom, hogy esetedben nem várható el. Nem is azt mondom, hogy tanuld meg, hanem azt, hogy ellenőriztesd magad a szofverrel.

  75. 76 – Tibor bá’ Nyilván igazad van.

    Ami a százalékot illeti, menni fog az felfelé, talán hamarosan. Mondjuk a valóság olyan eszméletlen kretén dolog, hogy én sem hinném el, ha véletlenül nem láttam volna némi bizonyítékot.

    A tények:
    Előre bocsátom, hogy senkit nem akarok meggyőzni, különben is csak az marad meg a neten, amit hagynak, tehát nem fogok tudni minden egyes bizonyítékot elővadászni, amit láttam. Mivel a témában halványan járatos vagyok, nekem egy kép többet mint egy laikusnak.

    Mivel minden blokk romba dőlt, logikus, hogy a fűtőanyag okozta, vagy pedig a gőz, a melegtől. Ahol áram nem jön létre, ott elektromos tűz sem lehet. Robbanó anyag nincs, minden saválló acélból van, még a padló is. Savaknak lúgoknak nincs esélyük gázt fejleszteni, ami berobbanhat.

    Néhány kép készült távolabbról, meg térkép, meg effélék. A térképen be lehetett azonosítani a reaktorok épületeit. Mindegyik összedőlt, láthatóan „robbanás jellegű” esemény következtében. Véletlenül tudom, hogy az egyik reaktor ki volt hűtve, aktív anyag nem LEHETETT az épületben, mert erre előírások vannak. Tehát se gőz, se atom, se semmilyen olyan cucc, ami robbanni bír. Akkor meg mitől dőlt össze az épület? Azt meg kérem elhinni, hogy a reaktor kamra időszakos vizsgálata ELŐÍRÁS, méghozzá nagyon. Átlag 4 reaktorból egy szinte mindig „kihűtés” procedúra alatt van. Egy reaktor kamra kihűtése kb 3 hét, aztán kiszedik az aktív anyagot, és eltávolítják sugárbiztos tartályban, ahol is erős mosási procedúra van, mert a felületen képződik egy réteg, ami rontja a hatásfokot. Ezt szedik le, de közben a kihűlt kamrát mindenféle módon vizsgálják, még ultrahangos repedésvizsgálat is kötelező a reaktor kamra falán. Ennélfogva ott emberek dolgoznak, ezért sem lehet ott aktív anyag, amíg a karbantartás zajlik.

    Nincs semmi veszélyes anyag, műszerek vannak, emberek vannak, jegyzőkönyvek vannak, ami nélkül nem indítható el a reaktor újra. Ennélfogva ez nem játék, minden felesleges perc, amíg nem megy üzemi teljesítményen a cucc, egy vagyon. Ha az ellenőrző hatóság bármit talál, ami nem tiszta, az egész vizsgálatot is megismételtethetik, vagyis aki itt dolgozik, az észnél van, és a saját seggét is félti. (Nyilván repül aki hülye, pedig jól fizetnek.)

    Tessék ezt a mondatot megcáfolni!
    „Szóval, ha egy reaktor épület robban, amikor semmi olyan nincs ott, amitől robbanhat, akkor azt ami a robbanást okozta valahogy odavitték.”
    Eddig a tények első fele.

    A cunami komoly üzemzavart okozott, de ettől még nem hevültek volna túl a reaktorok, ugyanis az automatikus rendszer bekapcsolt volna, és szépen elkezdte volna kihűteni a rendszert. Csakhogy a pc-k, amik a szelepeket vezényelték nem működtek. Ezért nem indult be a hűtés, és a vészleállás, ami emberi beavatkozás nélkül is biztonságba helyezte volna a rendszert, amíg a cunami hatásait helyrehozzák.

    De a szelepek nem mozdultak. Ezért olvadt le a rendszer. Tönkre is ment minden, robbant is, meg összedőlt, de volt amit meg lehetett vizsgálni. Később a pc-ken vírust találtak, amik nem kerülhettek volna oda, mert ugye nem kell magyaráznom, ezek nincsenek a netre kötve, nem is lehet. A pc gyártó gyanún felül áll, a software is. Akkor ki rakott oda vírust. A pc gyártó nevét nem írom, de megbízható, karbantartható stabil gépek, rengeteg automatikánál használnak ilyeneket.

    Példának okáért ultracentrifugák is sokszor ilyen pc-ről vannak vezérelve, az meg spéci munka. A vírusról azt tudni, hogy nem amatőrök készítették, hanem profik, méghozzá olyan profik, akik tudása messze meghaladja a legtöbb hekker tudását. A vírushoz eléggé képben kellett lenni az operációs rendszer belső viselkedéséről is. Ennél többet erről nem mondok.

    Jön a következtetés:
    Felrobban az is ami sehogy se robbanhatna. Nem működik a vészprogram, mert vírusos lesz, pedig az sehogy sem lehetséges. És milyen érdekes, épp ott, épp akkor épp egy cunami támad, ami azért nem babapiskóta.

    Rövid kitérő a cunamiról.
    A cunami egy 40-70 méteres függőleges vízfalként jelentkezik, és elég félelmetes. Néha csak egy hullám van, olykor 2-3. A hátsók kisebbek. Egy zárt össze nem omló épület belsejében túl lehet élni, van ismerősöm, aki túlélt egyet a reptéren. Ha a hullám átment rajtunk, a víz már hagyományos vízként viselkedik.

    Ez egy speciális hullám, amit még Hollandiában figyeltek meg először. Rendkívül furcsa tulajdonságai vannak, a vízmolekulák tökéletes fázisban vannak, szemben a Hertz féle hullámokkal, amelyeket könnyű kelteni. (Bedobsz egy követ alkonyatkor a tóba, amikor a víz mozdulatlan, és a körbe hullámok tágulnak, és gyorsan elhalnak.) Tesla felfedezte ennek elektromágneses változatát is. Ezt hívják solitron hullámnak. Nagyon nehéz kelteni, mert a vízmolekulákat tökéletes fázisban kell vezényelni. A hagyományos hullámoknál a hullám eldől, látni a hullámlovaglók videóin. Rendszerint vízalatti földrengés, vagy légkamra beszakadás a kiváltó ok, de vízalatti robbanás előidézhet ezt-azt, ami aztán generálhat egy solitron hullámot a kellő időben. De ez csak spekuláció, semmi bizonyíték nincs rá, nem is lehet.

    Mindenesetre nekem túl soknak tűnt ennyi véletlen, meg lehetetlen.
    Hinni meg a templomban kell.

    u.i.: „Az összeesküvés elmélet már maga a gyakorlat.”

  76. 77.Aminektégöd
    hsz-det olvasva, az a gyanúm, hogy Oliver Stone diplomás ” oknyomozó” újságiró oldalát böngészted volt.
    Szerinte Fukushimát a Moszad robbantotta fel.
    Miért? Nincs válasz.
    Egy féltonnás !!! bombával!
    Az én logikám szerint, ha a Moszad a ludas, akkor a bombát is valahonnan Izraelből kellett volt beszerezni, mert kötve hiszem, hogy Japánban az utcasarkon vették volna.
    Hogy a fészkes fenébe jutott el a hatalmas BOMBA, mint OLYAN, többezer km. távolságra feltünés nélkül?Minek volt álcázva, ékszeresdoboznak, vagy Barbie baba dollhausejának?
    Nincs válasz.
    Hogyan csempészték be a hatalmas szerkezetet az erőmú területére, a japán kapuörség orra alatt?
    Nincs válasz.
    A cunamit Izrael rendezte meg! Hogyan?
    Nincs válasz.
    Stb, stb, amire neki nincs válasza.
    Fő az irdogálás, valamiből meg kell élnie.

  77. Amit leírtam, annyit gondolok, és nem többet.

    Ennek is egy része mindössze érdekes. A fényképeket láttam. A cunami tény. A vírus is tény. A solitron hullám meg fizika, csak nem közismert. A cunamit rengetegen túlélték, közönséges épületek belsejében, ami azért messze nem olyan stabil, mint egy akármilyen erőmű, pláne atom, pláne egy földrengéssel amúgy jól ellátott Japánban, ahol még egy villanykályha is „földrengésbiztos”.

    Ezek a dolgok nem szoktak kiderülni, de azért sokszor (túl sokszor) sejtik a polgárok Izraelt a háttérben. Na éppen ez is gyanús. Ami kézenfekvő, azt nem árt ellenőrizni.

    Olvastam elemzéseket, többet is, mert érdekelt. A kérdéseidre voltak válaszok, (egyikre másikra egész kerek válasz) na ezeket viszont csak hinni lehet, épp ezért nem érdemes elemezni. Vannak akik az oroszokat sejtik, mások Izraelt, ismét mások Kínát, de még a ciásokat is, mert nekik is volt okuk bőven. Ezek viszont általunk, halandók által már csak a mese számba mennek, bizonyíték ugyanúgy nincs, mint az ikertornyokra.

    Ha eljön a világvége (3 év múlva) akkor ez is kiderülhet több egyéb mellett.

    Még annyit, ha ez nem baleset volt, és szerintem nem az volt, akkor aki kitalálta, jócskán barom volt, mert kb. az egész óceán elszennyeződik, úgyhogy megszívtuk.

  78. 79.Aminektégöd
    Kedves jó barátom, mindenre válaszolsz, csak egy valamire nem:
    Ám álljon a robbantás mögött -ha TÉNYLEG az volt -Izrael, kina, Amerika, bárki, miért, mi érdekből hegyeztek ki pont Fukushimára????
    Mit értek el vele, mire volt ez jó, kinek vált hasznára.?
    A világnak biztos nem, ezt te is megállapitod, elszennyezték az óceánt, akkor meg??
    Mr.Stone nem válaszol erre, akkor esetleg te?

  79. Nem tudom, mit akarsz velem kimondatni, azt sem miért akarod.
    Amit tudok, arra szívesen válaszolok. Amit gyanítok, azt kellő érvekkel alátámasztva megpróbálom elővezetni, ha a szó arrafelé kanyarodik. Paks 2-ről kerültünk ide. Erre hivatkozásul: „Paks 2 csilliárdos, az országot évtizedekre eladósító beruházás”.

    Te meg azt szeretnéd, ha Stone úr gondolatait tolmácsolnám, akit nem is ismerek, bár a nevét már hallottam, biztosan olvastam is tőle valamit. Amúgy meg mi közöm hozzá? Amit gondolok, azt világosan, érthetően, nem félreérthetően írtam le.

    Mellesleg, akárkik voltak a ludasak, (már ha tényleg ez történt) egész biztos, a velük egy utcában lakó többi állampolgár, bárhol is legyen az az utca, vétlen ebben. Még az is biztos, hogy a velük egy országban élők sem vétkesek. Azt meg főleg utálom, amikor tetű újságírók egy „magyar állampolgárról” írnak, aki ellopott egy pénztárcát, és megverte érte a tulajdonost, mert a rabló az rabló, állampolgárságtól függetlenül.

    A politikát politikusok, multik, meg titkos ügynökök csinálják, a többiek meg elszenvedik. Ez elfogadható a számodra kedves balint?

    Hogy miért is írtam egyáltalán eredetileg, arra itt a magyarázat, már ha érdekel:
    Szögezzük le, hogy nem egy baj történt, hanem kettő.
    Először, elszennyeződött a Csendest, de tán a többi is, ami nagyon nagy baj.
    Másodszor, Csernobil után eléggé „megszeppent” az emberiség, Fukushima után meg betojt, de még mennyire. Pedig Tennessee is volt, meg még mások is, csak azokat a politika letiltotta. Olvass utána a fluoros fogkrém születésének. (Már ha igaz 🙂 )

    Ez a második engem legalább annyira felháborít, mint téged Oliver Stone. Itt arról van szó, hogy az automatikákat mennyire lehet üzembiztosra építeni, és az embereknek mi mindentől kell naponta betojni. Pedig, én biztos vagyok abban, hogy az általam nem ismert erőművek is fenemód gondosan vannak megtervezve. Csernobil egy vacak tákolmány volt, és többszörös emberi hiba okozta a bajt, elsősorban az, hogy szimulációk mentek karbantartás közben. Meg sajna üres volt a víztartály, de a szintmérő ezt nem mutatta, mert beszorult egy papírcsík. Meg a szovjetunióban minden fontos volt, csak az ember nem. (Maximum ha párttag volt az illető.)

    Nos kérlek, ma egy ABS gondosabban van megtervezve, és elméletileg minden irányból körüljárva, mint a csernobili véletlenek, és mulasztások együttese.

    Ugye azért nem aggódsz, hogy holnap nem fog a féked, mert az automatika mondjuk vírusos? Na látod, ezt a biztonságot veszítettük el Fukushimával. Egy atomerőmű „eszméletlen” biztonsági rendszerrel van ellátva, Csernobil miatt még paranoiásabbak a mérnökök.

    Most mégis, a polgár, belül fél, meg jönnek a migránsok is, meg holnap lehet, hogy kirúgják stb. Te nem érzed, hogy a félelem erősödött az utóbbi 10 évben? A harag, és tegyük hozzá a félelem rossz tanácsadó. Ha csak pár év van hátra, akkor jobban el tudnak szaladni az indulatok, és akkor ebből kifolyólag tényleg megnőhet a félelem, és az elhamarkodott viselkedés.

    Nem mondom, hogy minden úgy tökéletes egy automatikában, ahogy van, de az emberiségnek mindig is Frankenstein komplexusa volt. Nem kell ezt erősíteni, mert a biztonságot az emberek eléggé magas szinten értékelik. A jövő a robotikáé, ami meg az automatika csúcsa. (Egyenlőre.)

    Tökre nem mindegy, hogy egy biztonságos automata mekkora költségből biztonságos.

    Konkrét példát hozok:
    Egy 20 tonnás sajtoló gép indításához két kézre van szükség, hogy egyik kéz se legyen a prés alatt véletlenül. Ez puszta biztonsági feltétel, de le kell programozni, és két beavatkozó szerv kell hozzá. Ugyanez Japánban, annyit tesz, hogy elinduláskor dudál a gép, és meg van mondva, hogy ha hallod a dudát, vedd ki a kezed. Nyilván ez olcsóbb. Ha itt csinálod a gépet, akkor kötelező betartani a szabályt, vagyis drágább lesz a gép, mint Japánban.
    Ha behozod a gépet Japánból, akkor az rendben van, tehát a vevő az olcsóbbat fogja választani, neked meg a szabvány miatt felkopik az állad, mert a tiédet az ára miatt csak kevesen veszik meg.

    Atomenergia nélkül nincs áram, legalábbis addig, amíg el nem lehet raktározni, mint a lisztet. Az áramot meg úgy nem lehet.

    Áram nélkül nincs ipar, ipar nélkül nincs se egészség, se jólét, se mezőgazdaság, se vacsora, annál már többen vagyunk, hogy szimbiózisban éljünk a természettel, mint az indiánok. Én már azt is bánom, hogy a vízlépcső ellen szavazott az ország. Csak azt tudnám, az kinek volt jó!

    u.i.: Kedves balint, ha miattad ki leszek innen tiltva, mert sokat pofázom, akkor ki lesz a hibás? Csak én?
    Jó hogy említed. Már éppen meg akartalak kérni, hogy kicsit fogd vissza a terjedelmet. A tartalomról már nem is beszélek, mert az bull-shit.

  80. 81: Aminektégöd
    „Én már azt is bánom, hogy a vízlépcső ellen szavazott az ország. Csak azt tudnám, az kinek volt jó”
    No ezt ma már végképp ne bánd! A magyar oldalon csak ötöd annyi teljesítményt adott volna mint Bősnél (max 160 MW optimális víznél) – ehhez szétba_va Európa legszebb Duna-kanyarát…
    http://bit.ly/2EBtUI9 (én is tüntettem anno – vállalom ma is, sőt évente többször végigevezem…)
    Vedd ehhez a már ma is meglévő napelemes kapacitást (ami rövidesen utoléri Paksét!)… http://bit.ly/2ET1Or0

  81. 82:folyt.
    Mielőtt felcsattannak a „tárolás” lehetőségének hiányolói, van már (többféle) megoldás csak pénzügyi-politikai szándék kérdése! Pl.: http://bit.ly/2FfC7ih
    Persze amíg a lignitbányákat nyomják valakik, addig „valami nagyon nem stimmel a fiatal férfiakkal” – öregebbel, mindenkivel úgy együtt 🙁

  82. 83 Vaszil
    Ez nem igazán jó link, ne haragudj.

    ” A rendszer lelke azért lett a hidrogén, mert e gázt a fejlesztők felhasználóbarátnak, jól kezelhetőnek tartják.”
    Már volt úgy hogy a hidrogént jól kezelhetőnek tartották.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Hindenburg_(LZ_129)

    „Várni kell az áresésre”
    Rendben, de addig ne is beszéljünk róla.

  83. Van nagyobb baj is, a hidrogén szivárog, még acél esetén is, pedig én is azt tartanám logikus tárolási módnak.

    Sajna a hidrogén atom olyan pici, hogy a vasatomok közt el tud „surranni”, ezért még acélpalack esetén is van szivárgás, főleg nagyobb nyomáson. Mondjuk egyik naptól a másikig nyilván nem vészes, de nyárról télig már talán van veszteség. Félek nagy nyomás kell, hogy egy 20-50 literes palackban hogy „értelmes mennyiségű” hidrogén elférjen. Nyilván minimum 20-22 héten át kéne tárolni, ami ha heti egy palack fogy, az 20-22 palack. Nem tudom most kiszámolni, hogy mekkora nyomás kell 1 heti hidrogén felhasználásához. Persze az a „visszaforgatás” hatásfokától is függ, és az sincs kitalálva, illetve én nem tudom.

    Most eléggé el vagyok foglalva még pár napig, ez amúgy is „nehéz” számítás lenne, mert máshoz értek jobban. (A hőenergetikai számításokat eléggé utáltam mindig is, fejből az nekem reménytelen.) Becsülve a heti energiát 1 palackra összenyomni asszem reménytelen. (A hidrogén autó kisérleteknél kéne utánanézni a nyomásnak, meg a fogyasztásnak, abból extrapolálhatnánk egy lakás szükségletét.)

    Nem véletlen, hogy gyakorlati megvalósítás nincs egyenlőre. A magyar találmányról annyit, hogy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. 3×16 amper az még csak a világítás, tv, stb. A fűtés ennek többszöröse.

    Ha mégis igaz, akkor hangos grati nekik.

    A képen látható cucc nem kerülhet több tízmillióba, vagy annak csak kis része látható. Ez esetben a helyigény is kérdéses.

  84. 85 Aminektégöd

    Ne idegesítsetek!

    „…3-szor 16 amper teljesítményen…”
    A cikk írója nem járta ki az általános iskolát. Nem tudja, hogy a teljesítménynek nem amper a mértékegysége.

    „3×16 amper az még csak a világítás, tv, stb. A fűtés ennek többszöröse.”
    Te is kevered rendesen!

    🙁

  85. 86 – n/a:
    Ez természetesen hiba, de csak annyit jelent, hogy a fejében elcsúszott a számítás. Nyilván kismegszakítóban gondolkodott. 3×16 Amper 230 V mellett. 11kW, ami azért mindenre elég egy háztartásban a fűtés kivételével, bár szerintem 4-5 darab 1000 W-os radiátor is belefér. Pláne most, hogy mindenki áttér a LED-es világításra.

  86. Aminektégöd,

    Nem hetekig kell tárolni az energiát, hanem csak éjszakáig. Esetleg pár napig(ha esős idő lenne).

    Miért nem kerülhet több tízmillióba? A hidrogéntermelő és átalakító rendszer, ami a napelemek alatt van, az a drága.

    3 x 16 x 230 = 11040, vagyis durván 11 KW. Egy közepes és korszerűen szigetelt lakás fűtésére,(nyáron a hűtésére) ennek kb. a kétharmada elég a legnagyobb hidegben is(óránként természetesen).

    De szerintem itt arról van szó, hogy a napelemek alatti hidrogéntároló kapacitás 10KW energiát képes eltárolni. Ez egy ekkora költségnél nagyon kevésnek tűnik.

  87. Emberek!
    A topic cime, ha nem vettétek volna észre, a fiatal férfiak problémáit igyekszik kitárgyalni., és ime, hova kalandoztatok el!
    Csoda, ha mindjárt jün Tibor bá és tökönrúg mindannyiunkat.?

  88. Aminektégöd, nézd csak, Lőrincéknek megéri:

    http://www.tmkronika.hu/hirek/napelemfarm-a-matrai-eromuben

    Majd ők bővítik, építik, te meg szépen megveszed tőlük annyiért, amennyiért adják a(nap) energiát, miközben ellene kampányolsz. 🙂

    balint, 😀

    Jogos! Hátha Tibor bá ihletet merít és indít majd posztot, amiben a téma: Atomreaktorok vagy megújulók.

    Addig is részemről most energiatermelés témazáróként: szerintem a mai bizonytalan világban és még bizonytalanabb jövőre való tekintettel öngyilkosság, de minimum őrült hazárdjáték számunkra atomreaktorokat építeni.

  89. 84: n/a
    „Már volt úgy hogy a hidrogént jól kezelhetőnek tartották.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Hindenburg_(LZ_129)

    Bocsi, ez a (válasz)link se az az igazi 🙂 most nem léghajóba kell – meg eltelt közben csekélyke 80-90 év…

    És hogy a topiktémához visszakanyarodjunk, fenntartom hogy „amíg a lignitbányákat nyomják valakik, addig “valami nagyon nem stimmel a fiatal férfiakkal” – öregebbel, mindenkivel úgy együtt ?”

    De most komolyan, ha ma lennék fiatal, ebben a bizonytalan világban, akkor pontosan ugyanígy viselkednék, mint a példában említettek – kerülném az „életre szóló” elköteleződést, gyerekek bevállalását. Aki felelősséggel gondolkodik, az most (többnyire) hátrább lép – akik nem, nos azok láthatóan nyomulnak. Erről szólnak a népesedési felmérések.
    Amíg a jövőképben nem lesz valami generális változás, addig ez van.

  90. 85 – n/a: ne viccelj, 10kW-ot írtak. Az meg alig elég valamire.

    3x16A értelemszerűen 3x16Ax400V drága szívem n/a 🙂 Ez az elfogadott terminológia, amennyiben Európáról van szó. Ez a normál 50Hz-es háromfázisú betáp. Lakóhely esetén annyi a szerepe, hogy fázisonként felfűzik a helységeket. Azért 3 fázis, mert a kompresszor, ami a hidrogént összenyomja, feltehetőleg egy eredetileg oxigén kompresszor, és az is meg kell hajtani, amihez 3 fázisú motor kell..

    Egy oxigén palack feltöltve 150Bar. (Régebben ennyi volt, gondolom ma is ennyi.) Ahhoz, hogy valamit összenyomj 150Bar-ra, elég testes kompresszor kell, és hirtelenjében csak az oxigén töltő jut eszembe, az meg pofátlanul drága. Annak oka pedig az, hogy semmi zsiradék, kenőanyag, vagy olaj nem kerülhet a nagynyomású oxigén közelébe, mert azonnal robban. (Iszonyú a hatása.) Ezért a kompresszor szükségképpen fertelmesen drága. (Feltételezésem szerint.)

    Nem tudom, hogy a hidrogén csinál-e valami furcsát, nyilván, ha nincs „speciális” tulajdonsága 150 Bar-ig nyomható egy acélpalack, de mint írtam, valamennyi elszökik, és nem tudok jó megoldásról. (Ettől még létezhet.)
    Az acetilén gáz példul valahol 2-2,5Bar körül önmagától robban. Azért, hogy hegeszteni lehessen, elnyeletik acetonban, meg valami rácsos szerkezet van a palack belsejében, úgy biztonságos.

    Itt a humor: legjobb lenne a hidrogént feloldani valamiben, a víz például elég biztonságosnak tűnik. hahaha. 😀

  91. 90 – Gyarmathy:
    „nézd csak, Lőrincéknek megéri”

    Sejtésem szerint nem sok költségük lesz az engedélyeztetéssel, és valahogy meg is fogják venni tőlük az energiát. Micsoda mázlisták!

    A vizet egyszerűen egyenárammal bontják oxigénre, meg hidrogénre, az olcsó. Az a feneség, ha mennyiség kell, össze kell nyomni a hidrogént. Én azt érzem drágának, veszélyesnek, egyben biztonságosan megoldandónak.

    A másik fele, az elégetés, ott is problémák vannak, nem tudom, hogy az üzemanyagcella, aminek jobb a hatásfoka, az ekkora teljesítményben hogy szuperál.

    Normál elégetés nem jöhet szóba, mert a durranógáz könnyen robban, sokkal inkább mint ég. Szóval az sem egyszerű. Mert abból még áramot is kell fejleszteni. Kíváncsi vagyok, hogy csinálták. Érdekes lehet.

  92. 90 – Gyarmathy: kiegészítés.

    Kampányol a fene, különösen nem ellene 🙂 . Nem az a bajom, hogy otthonra nem jó, hanem az, hogy minden másra nem elég jó, és éjszaka nem működik.

    74-ben írtam, hogy a hőerőművek gőzzel működnek, nem egyszerű ki-be kapcsolni őket. (Mondjuk elég kínos, hogy a 21. században is gőzgép hajtja a generátort 🙂 enyhén szólva röhej. Az meg még inkább, hogy az atomerőművekben is gőzgép hajtja a turbinát hahaha 😀 . Röhej a köbön.)

    Egy csomó elektromos energia kell akkor is, amikor nincs megújuló, csak a víz. De az meg nincs, amíg nem építünk magunknak, pláne, hogy a víz tavasszal 2 hét alatt átmegy rajtunk, aztán meg kevés van. A Duna, és a Tisza szabályozása előtt a kiöntött mindkettő, temérdek belvíz itt maradt, és természetesen öntözte az ártereket, és a közeli mezőket. Ma ez hiányzik.

    A 60-as hsz-ben írtam erről, most is úgy vélem, nekünk a vízkincsünket fel kéne használni. Ha én dönthetnék, betyáros gyönyörű országot csinálnék, üdülésül az egész Eu-nak, magunknak meg halastavakat, öntözésre, vitorlázásra és horgász turizmusra a vadászat mellé. Nézd meg,. hogy Horvátország a turizmusból megél, pedig elég karcsú amit csinál. Mi is odajárunk, mármint a szegényebb gazdagjaink.

    Hogy a témánál is legyek cseppet, a vizi világ felépítéséhez rengeteg fiatal, és kreatív ember kell, legalább lenne értelme annak a munkának. Lenne szép, hasznos nyereséges befektetés, nem üres focipályák legyeket termelni, mert másra minek. Még az egészség turizmus is komoly jövedelmet produkálhatna, legalább maradna itthon is orvos, a külföldit gyógyíthatja euróért, nyaralás közben.

    Tesla, és Moray elindultak egy másik úton, abban jobban tudok hinni, mint a megújulókban, pedig az még faramucibb. Csak sajna az is tilos, mint a geo erőművek. F.K.V.

  93. Aminektégö
    d

    Azt írod, hogy a cunami egy 40-70 méteres hullám.
    A cunami hullám magassága a cunamit indító mechanikai hatás erősségének függvénye.
    Cunami hullám, egy hatalmas tömegű víz megindulása.
    Magassága többnyire 20-30 CENTIMÉTER. Sík nyílt tengeren egy hajó simán átússza, de mivel a normál hullámok kis tömegénél sokkal nagyobb egybefüggő víztömeg halad, a hajót magával sodorja, ha a hajó csúcssebességét meghaladja a cunami hullám terjedési sebessége.
    Cunami pusztítása abból adódik, Japánban jól látható volt, hogy a sima hullámokhoz képest a hosszúsága akár 10-20 kilométer is lehet.
    Amikor partot ér, feltorlódik, a hatalmas energia miatt elkezd emelkedni a cunami hullám elején a vízszint, majd a part szintjén átbukva behatol a szárazföldre. Síkvidéken halad előre az eredeti magasságával, de hegyhez ütközve feltorlódik akár nagy magasságra is. Mikor a cunami hullám vége is parthoz ér az energiája elfogy és visszafolyik a tengerbe.
    Miért pusztít olyan erősen? Mert a hatalmas energiájával mindent magával sodor. Gyengébben alapozott házakat, autókat, embert, állatot.

  94. bogozy,

    A sima víz hullámzásnál a hullámok magassága néhány méter, azaz csak a víz tetején vannak. Néhány tíz méter mélyen már teljesen nyugodt a víz a legnagyobb viharban is.
    A cunaminál a tenger fenekétől kezdve indul a hullám, azaz több kilóméter magas. Ebből adódóan aztán iszonyatos energiát képvisel. Így amikor partot ér, mélyen betódul a víz a szárazföldre és visz mindent.

    Aminektégöd,
    Majd biztosan lesz még alkalom kitárgyalni ezt a témát.

    Egyébként én egy kisebb, sziget üzemű rendszerben gondolkodom csak, mondjuk 2kW tárolókapacitással, ami elég az alapvető dolgokra, ha áram nélkül maradnánk bármi miatt vagy megfizethetetlenné válna az áram (részemre legalábbis).
    Ha haza is költözök valamikor 1-2-5 éven belül, szerencsére messze leszek Paks-tól 🙂 , de lehet még okosabb lenne Erdélybe költözni tengerszint felé 600-800 méterre.

  95. 89 balint
    Igazad van, de nekem nincs nagy kedvem a témához hozzászólni.
    A mai generáció menthetetlen.
    Ahogy Tibor bá’ írta: „Ez a generáció egyszerűen elvész az élet viharában.”
    Amennyiben Guy McPherson téved, és élhetünk még tovább, akkor a természet ezt megoldja.
    Nem fejtem ki a véleményemet, mert nem értenék meg. Ha igen, inkább megharagudnának, ez pedig nem hiányzik. Álmodjanak tovább…

  96. 87 Tibor bá’

    „Ez természetesen hiba, de csak annyit jelent, hogy a fejében elcsúszott a számítás.”
    Nem értem, miért véded a cikk íróját? Mundér becsülete?
    Ebben a pozícióban nincs mentség kicsi hibára sem.
    Szerintem nem kicsi hibáról van szó, az egész ember „elcsúszott”.

    Ez a kütyü csalfa reményt ad csak.

  97. 97.n/a
    …”Nem fejtem ki a véleményemet, mert nem értenék meg. ”
    Mondd csak el nyugodtan, ez a blog arra való.
    Ha nem értünk majd veled egyet , az lesz a szép.
    A vita szépsége, ezért vagyunk itt jelen.

  98. 87 Tibor bá’
    Új hozzászólásban folytatom, mert a szerkesztési idő hamarosan lejár.
    Ez a cikk jó példa az emberi hülyeségre, így illik a posztodhoz.
    Azt írja, hogy „3-szor 16 amper „.
    Ezzel a háromfázisú (forgatóáramos) táplálást szoktuk jellemezni.
    Háztartásokban nem annyira jellemző a használata, ht hűtőgépek vígan elmennek egyfázissal is. A világításnál a fénycsöves korszakban, ipari létesítményekben volt 3f.
    Ma már a LED-es világításoknál a villogás 1f-nál is elhanyagolható.
    A 3f betáplálás inkább csak az egyenletesebb energiaelosztás miatt célszerű.

    Ebben a cikkben a 3f indokolatlan bonyolítás!
    A világításhoz pedig még váltóáram sem kell, mehet azonnal az egyenáramról.

    Fűtést napelemre kapcsolni – kimondom – ostobaság! Erre akkor inkább a napkollektor az alkalmas, vagy méginkább az épületet kell úgy kialakítani.
    pl.: http://energiaoldal.hu/tag/trombe-fal/

    Ne védd ezt a cikket!

  99. 97: n/a

    „A mai generáció menthetetlen.”

    Ez igy szerintem nem igaz. Indokolatlanul bäntod a fiatalokat. Ök se boldogok ezzel a helyzettel, de semmi kiutat nem lätnak belöle. A maguk mondjän läzadnak, de nem teljesen hülyék. Képesek lennének vältozni, ha megvaltoznanak a körülmények.

    Egyébként hogy mennyire nem igaz, hogy csak a fiatalok elbaszottak arra a német nyugdijasok nagyon remek példäk. Ma pl. azt olvastam az ujsagban, hogy egy német nyugdijas nö bepereli az egész Sparkasse-t mert a nyomtatvanyokon, csak a Kunde (férfi megnevezés) mint ügyfél szerepel, de ö ellenben egy Kundin (vagyis nö).
    Az ügy a bundes birosäghoz kerül, es ha megynyeri annak iszonyatos költségei lesznek. Az összes formulart és szerzödést at kell majd irni. Es Németorszagban az ilyen nem egyedi eset.
    Es ezek utan azt mondod elbaszott a fiatalsag?
    Nem (csak) a fiatalsaggal van baj, hanem a féktelen joléttel. Ez meghülyit fiatalt öreget egyszerre. A te korosztaloyd adott esetben semmivel se jobb.

  100. 101 Curix

    Mi bajod van?
    “A mai generáció menthetetlen.”
    En nem bántás! Legfeljebb cserbenhagyás.
    Tibor bá’ írta: “Ez a generáció egyszerűen elvész az élet viharában.”
    Erre nem reagáltál, Félsz tőle? Félsz a pofonjaitól?
    Azt is írtam: „Álmodjanak tovább…” Nem szeretsz álmodni?
    Itt többször leírtuk a valóságot, de elsiklottál felette.

  101. 100 – n/a:
    Csak arra akartam rámutatni, hogy a 3 x 16 A kifejezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki tudatlan. Nálam a házban 3 fázis van, mert annak idején így kértem a 3 fázisú fűrész motor, stb. miatt. Mérés után ez nekem 12 kismegszakítóra érkezik és amikkor az egyes fogyasztókat elosztottam, (majd később kiegészítettem) én is amperben gondolkodtam, nem watt-ban. Ez ennyi ampert vesz fel, az annyit, ezt ehhez kötöm, azt ahhoz. Ezt ki kell cserélni 6 amperről 10-re mert állandóan levágja, stb. Ha tudom azt, hogy 230 V van, akkor az amperben számolás nyilvánvalóan helyes. Szerintem ott van elszúrva a dolog, hogy egy kismegszakító neve pl. 10 amperes, nem pedig 2,3 kW-os.

    A szerző igazi hibája nem ez, hanem az amit összehordott Fukusimáról. Na az tényleg elképesztő.

  102. „Erre nem reagáltál, Félsz tőle? Félsz a pofonjaitól?”

    N/a ne haragudj de ez most kritikan aluli amit csinälsz. Olyan vagy mint a viccben az agressziv kismalac.

  103. 101.Curix
    …”Nem (csak) a fiatalsaggal van baj, hanem a féktelen joléttel. Ez meghülyit fiatalt öreget egyszerre.”
    Bingo, Curix, telitalálat!
    Pontosan ezt tettem volt szóvá nemrég valamelyik topic alatt, a háború utáni hirtelen beköszöntő jólét társadalomromboló hatását.
    Ad absurdum, kiderül, hogy a nagy jólét öl, pusztit és elhülyit, továbbá birkává tesz.
    Eszembe jut ismét ama régen olvasott könyv, ahol a nyugodt, biztonságos világban, a küzdelemmentes, gondnélküli életbe belehülyült alakok tétlenül nézik a folyóba esett, segitségért kiabáló társukat, akit a messziről, egy másik, egészséges világból érkezett regényhősünk volt kénytelen kimenteni.
    Megborzong az ember a szerző látnoki képességétől-a regény a 30-as években iródott, ha nem tévedek – ahogy az iró előre megsejti és jövendöli, miszerint az a jólét, amelyért nem kellett harcolni, küzdeni, véres verejtékkel megszerezni és megtartani, nos, az ilyes élet birkát csinál az emberből, és a mai világ ilyen.
    Tibor bá szerint a MAI generáció van elbaszva, szerintem már az elözőek is, csakhogy most kezd a folyamat eszkalálódni, napról-napra szembeötlően zavaró lenni.
    Van-e visszaút?
    Esetleg, mert mi , öregebbek, még emlékszünk egy másik, NORMÁLIS világra, amit rekonstruálni kéne, de minél hamarabb, de ez olyas változásokat követelne meg, amelyekre ez a mai generáció lelkileg-fizikailag nem hiszem, hogy képes vagy alkalmas volna rá.

  104. 100 – n/a:

    Kompresszor.
    Valamire való motor az iparban többnyire aszinkron. Nagyobb teljesítmények esetén legalábbis. 2.5-5kW fölött (az pedig még picuri), a csökkentett gondozás igény esetén szinte egyedülálló tulajdonságai vannak.

    Egy kompresszor nyomás alatti terhelése induláskor attól függ, hol állt meg. Többnyire komprimálási szakasz elején természetszerűleg, ha a fékezést nem vezérli valami proci (kisgépeknél ez nem éri meg). Ennek megfelelően egy jókora terhelés várható meginduláskor, ami az egyfázisú (mindkét rendszerű segédfázisosnál egyaránt) motornál amúgy is meglehetősen gyenge, ezért régebben raley-s segédfázis erősítést használtak. Ez már 2 kW felett annyi, mint halottnak a puszi, kevés.

    Mi marad tehát? 3 fázisú aszinkron motor, ami a kompresszort hajtja, mert a hidrogén összenyomásához nyilván kell.

    Nos, ha igazam van, akkor egy oxigén kompresszort használtak, mert az 150 Bar nyomásig használható, pláne, piaci termék. Ehhez meg 2.5-5 kW esetén minimum 3 fázisú aszinkron motor kell, de a teljesítményt igényét nem ismerem, talán 5kW nem is elég. Nekem egy 10Bar nyomásra képes ipari csavar kompresszorom van, egyszerű, de profi festő kompresszor, és 50Hz-en az is 4kW-ot igényel. Nagyobb nyomás értelemszerűen nagyobb motor teljesítményt igényel, még akkor is, ha a 150Bart nem kell elérni. Innen eredhet a 10kW – 10kWh típusteljesítmény nagyságrend.

    Ami nekem gondot okoz, nem a pongyola megfogalmazás, hanem inkább az, hogy 10kWh az elég kevés, mint írtam volt. Ez ugye 1 órán át 10kw, vagy 10 órán át meg 1 kW, nem sok, de világításra hűtőgépre tv-re akár elég is lehet. Erre jön még a kompresszor, ott az 5kW elég kevés, de fene tudja hány Bar nyomásra építették fel a rendszert. (Biztos nem 150-re, mert az drága, gondoljunk a csatlakozókra, tömlőkre, szelepekre, meg az automatikára. 40 db palack van, azokat mind össze kell kötni, vezérelhető szeleppel elválasztani , automatika kell, egy nem is kicsi. PLC oda minimum elvárt, az is áramot fogyaszt, bár keveset, viszont ennek akkuról is mennie kell, hogy „üresen” is elindítható legyen a rendszer.)

    Egyébként én legalább 2 féle teljesítményt várnék, vagyis napsütéssel, ami a solar rendszer teljesítménye a váltóirányítóval együtt, ez nyilván nagyobb. Meg egy hidrogén által generált teljesítményt éjszaka, és télen, mondjuk felhős időben, illetve egy várható időtartamot, teljes töltés esetére szintén a hálózati feszültség mellett. Persze világításra nem kell mindent felnyomni hálózatira, az akár ledes is lehet, 12 vagy 24V rendszerben, a jobb hatásfok kedvéért.

    Nekem inkább ezek hiányoznak.

  105. 101 – Curix: „Nem (csak) a fiatalsaggal van baj, hanem a féktelen joléttel. Ez meghülyit fiatalt öreget egyszerre.”

    Egyetértünk, de míg az öregek egy része ez ellen próbál küzdeni, a fiatalokat könnyen elkapja a gépszíj.

  106. „Egyetértünk, de míg az öregek egy része ez ellen próbál küzdeni, a fiatalokat könnyen elkapja a gépszíj.”

    Ez sem teljesen igaz. Vannak Tibor bahoz hasonlo igazsäg keresök a fiatalok közt is, csak ök mär mäs platformon mäs mondszerekkel dolgoznak. Többek közt youtube-on is hasonlo forumokon. Pontosan tudom, hogy mi a baj a fiatalsaggal lätom en is. De nem remenytelen…….
    a helyzet viszont annal inkabb.

    Nem akarjatok a villanymotort mashol kivesezni? Tibor banak rengeteg posztja van a temaban.

  107. 108 – curix:

    „Nem akarjatok a villanymotort mashol kivesezni? Tibor banak rengeteg posztja van a temaban.”

    Egyetértek, de „megszólítás”, vagy félreértés esetén az udvariasság azt kívánja, hogy minősítés nélkül megpróbáljak helyesbíteni. Vagy elismerve a tévedésemet, vagy bemutatva az általam helyesnek tartott valóságot.

    Megmondanád, hol magyarázzam el a villanymotort, meg a 3 fázist laikusoknak?
    Előre is kösz.

  108. 103 Tibor bá’
    Értem, rendben.
    A cikk fogalmazásából egy „elcsúszott” gondolkodású ember képe jött le.
    A napelemet sokan igéretes folytatásnak gondolják. Én inkább csak mentőövként tekintek rá.
    Ez a nézetkülönbség is sokmindent megmagyaráz.

    A Fukushimai robbanást valszeg nem bomba okozta, ugyanúgy mint Csernobilnál sem.
    A „hatóságok” mindenhol szeretnek titkolódzni, és így teret adnak a találgatásoknak.
    Fukushima fizikája: https://szegedma.hu/2011/03/a-japan-atomeromu-katasztrofa
    „. Az üzemanyag felületi hőmérséklete elérhette az 1300 ºC értéket, és ez cirkónium-vízgőz reakció beindulásához vezetett, melyben hidrogén keletkezett. A reaktorok hermetikus védőépületében túl magas értékre nőtt a nyomás, így a védőépület épségének megőrzése érdekében mindhárom blokkon a hidrogén-vízgőz keverék lefúvatása mellett döntöttek. Március 12-én az egyes blokkon, március 14-én a hármas blokkon a lefúvatás során a hidrogén a hermetikus védőépületen kívül, a hermetikus tér fölött a reaktorcsarnokban a levegő oxigénjével keveredve berobban.”

    Hidrogén+oxigén=durranógáz.

    104 Curix
    Nem én vagyok az ellenséged. Magadat kell legyőznöd, ha boldogulni akarsz.
    A villanymotor vitának ugyanaz a gyökere a mai fialatalok gondjának.

  109. Nekem speciel egnek äll a hajam ettöl a „terrorista tamadas Fukusima ellen” elmelettöl, de ok, nyomjatok tovabb.

    Csernobil es aztan Fukusima is pont arra vilagitott ra, hogy ezek a reaktorok nem tudnak szaz szazaleskos biztonsaggal müködni. Az emberi tenyezö mindig is megfog maradni.

    „Magadat kell legyőznöd, ha boldogulni akarsz.”
    Rendben n/a , megfogadom bölcs szavaidat.

  110. 105.

    Ha a jelen állapot egy hosszú folyamat beteljesedése, akkor nem lehet rekonstruálni egy korábbi állapotot a folyamat megváltoztatása, visszafordítása nélkül.

    De akkor az már nem rekonstruálás, hanem egy teljesen új alapokon nyugvó világ létrehozása, ahol a folyamatok az ellentétes irányba vezetnek.

    Amúgy részben egyetértek.

    Furcsa dolog lenne, ha vennék egy úgy számítógépet, aztán 5 év múlva kölcsön adnám egy ismerősnek. Egy hónap elteltével telefonálna az ismerős, hogy nem indul a gép, én meg kérdezném tőle, hogy hogyan sikerült elrontani, „5 évig használtam probléma nélkül.” 😀

  111. Kedves Curix, az egyáltalán nem baj, ha olykor kijössz a komfortzónádból.
    Ha a helyzet reménytelen, akkor meg éppenséggel hasznos is lehet, ha nem, akkor legalább megpróbáltad. Amennyiben ezt tragédiának tartod, elnézést kérek érte. Amennyiben úgy gondolod, hogy menjek a p…csába, akkor többé nem reagálok a gondolataidra, sem pozitívan, sem negatívan. Eddigi türelmedet köszönöm, ha így lenne.

    Kedves n/a, köszönöm a linket.

    „cunami, aminek 10 méteres árhulláma jelentősen meghaladta az atomerőmű tervezési alapjában figyelembe vett értéket. Ennek hatására a dízelgenerátorok leálltak, mert hűtővíz ellátásukat a szökőár tönkretette. Ettől kezdve a telephely teljesen áramellátás nélkül maradt.”

    Ez itt hibás.
    Javaslom, ha eddig nem tetted, utazgass Japánba. Én rengeteget voltam ott, nem turistaként. (Vissza is mennék, ha lehetne.) Japánban minden építkezés a földrengésről szól.
    A cunami japán szó, eredetileg innen terjedt el, mert Japán 4000 éves kultúra. Ott a cunami ismert természetesen régóta. 10 méteres cunami, ami jelentősen meghaladja a tervezett értéket, ilyet egy japán nem mondott volna. Pláne, hogy egy atomerőmű építésnél sokkal több dolgot vesznek figyelembe, mint egy repülőtéri váróterem építésénél, különösen földrengés – gyakori környezetben. Bocs, de eléggé sokat bíbelődtem automatikával, hogy gyanakodjak, ha van egy baleset, amelynek a biztonsági berendezései leállnak, ahelyett, hogy mentenék a vészterv feltételei szerint amit lehet.

    Ha így lenne, vagy így lett volna, akkor ez egy barom terv volt, de azt mondom neked, ez alig-alig hihető. A japánok eléggé akkurátus népség, a könnyelműség nem jellemző rájuk.

    A nem működő reaktorban történt robbanás az, ami engem zavar. A nem működő reaktort vizsgálni, tesztelni ellenőrizni kell, ott nem lehet aktív anyag, csak ha a kezelők megbolondultak, minden biztonsági előírást megszegve. Ezért azt sem hiszem el, hogy a működő reaktorok mellett kiégett anyagot tároltak. Ez akkora blődli, hogy hápog. Valamelyik reaktor a 4-ből szinte mindig karbantartás alatt van. Átszállítják a kiéget rudakat minden karbantartási etapban, ide-oda? Nem hiszem el.

    „A villanymotor vitának ugyanaz a gyökere a mai fialatalok gondjának.”
    Ezt a mondatot nem értem. Nincs villanymotor vita. Nem is volt. Feltételeztél valamit, amit kiegészítettem. Ha ezzel megbántottalak, bocsánatodat kérem. Amit leírtam, az úgy van, helyes, és tény volt.

    A napelemek hasznosságában körülbelül egyetértünk, korunk energia gondjait nem ezek fogják megoldani. Én a cikket technikai, elektromos, automatikai, és valószínűségi szempontból elemeztem, mert érdekesnek tűnt. Azért írtam le mindazt, amit leírtam, mert az ördög a részletekben lakik, és azt vártam, hogy hozzászólnak mások.

    Továbbra is azt gondolom, hogy a cikk gyanús, és szinte teljesen biztosra veszem, hogy valójában mégis egyetértünk, csak én más dolgokat tartottam kiemelendőnek. Ha ez téged zavar, az más. Ha nem akarsz velem egyetérteni, mert csak, az is más. Ez esetben igazad van, és végig neked volt igazad.

  112. Aminektégöd

    leginkabb kedveltem az eddigi hozzaszoläsaidat, probald meg megörizni ezt a kepet es ne kezdj el szemelyeskedni.
    Az en komfortzonamhoz ennek a vitanak semmi köze.

    Ami meg Fukusimat illeti mar csak egy ugrasra vagyunk attol, hogy a Haarp-al füstöltettek ki, es nyilvan resze a zsidok vilaguralmi törekveseinek…..
    Egy blokkon rugozol de nem tudod megmondani miert amortizaltak le az erömüvet. Mi volt a cel vele?

  113. 115.

    Bizarr, hogy a cikkben lényegében azt a kérdést teszik fel, hogy hogyan lehetne még jobban kiélezni a versenyt, növelni a GDP-t (ellenkező esetben gazdasági katasztrófát vizionálnak), miközben az elérhetetlen célokat és a szellemi, fizikai túlterheltséget okolják a mentális zavarok kialakulásáért.

  114. 113 Aminektégöd

    Nem szeretném ezt sokáig folytatni, mert erősen szakmai, így másokat untathat.

    „Egy kompresszor nyomás alatti terhelése induláskor attól függ, hol állt meg.”

    A kicsi kompresszorokkal nem sokat vacakolnak. Azokat egyszerűen csak ki/be kapcsolják és kész.
    Nagyobbaknál már indítási megoldásokat használtak/használnak ma is.
    A hőskorban leginkább indítóelleállást, majd csillag/delta kapcsolást ( http://users.atw.hu/tecsa/kepek/y-delta%20mot2.JPG ), mostanában pedig mindenféle ravasz lágyindító elektronikát.
    Indításkor , az üzemi fordulat eléréséig a pumpálási funkciót kikapcsolják valamilyen technikai módszerrel.
    (Szinte) minden nagyobb motornál használnak ilyen megoldásokat, így semmi sem „ahogy sikerül” alapon indul.
    Sok motor indítását pedig lépcsőzetesen, egyenként végzik.

    Ezekben a részletekben nagyon „el lehet veszni”. Bocs mindenkitől!

  115. 114 Curix:

    1. Köszönöm.

    2. Rugózik a fene, meg vagyok szólítva. Udvariasságból válaszolok, mert így tanultam. Személyeskedni nem akartam. Épp arra szoktam figyelni, hogy kérdezzek, és ne minősítsek. (Azt bevallom, hogy olykor érzek rá késztetést.) Bocsi, ha mégis ezt tettem, nem ez volt a szándékom semmiképp.

    3. A cikk helytálló, sajna az én kölköm is depressziós. Személyesen érintve vagyok az eredeti témában. Az orvosa méregerős gyógyszert adott neki, most próbál leszokni róla szegény, mert valahogy érzi, nem jó az irány.
    Épp a minap is erről beszélgettünk. (Nem én hoztam fel a témát.) Azt mondta, hogy neki is az a furcsa, hogy sok korban közelállónak ezer oka van, hogy depressziós legyen, neki meg nincs oka depressziósnak lenni, mégis az.
    Talán a jólét az oka tényleg. (De háború azért ne legyen.)

    117 – n/a:
    Köszönöm, amit írtál.
    Ezzel a hsz-el már 100%-ban egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy a nagyok mind 3 fázissal mennek.

    Ettől függetlenül pont ilyen témaköröket azért jó lenne kitárgyalgatni, mert az „ismerkedés” után már erősen pozitív eredménye is lehet egy téma felvetésének. Szeretem, ha egy gondolat több oldalról van megvilágítva, és több szem többet lát. Nyilván ez nem mindenkit érdekel, engem sajna nagyon is. Bocs.

  116. Japán sem lehet kivétel, csalók ott is kell, hogy legyenek.
    Minél gazdagabb valaki, annál nagyobba gondolkodik.
    Hírét vették a cunaminak és egy hirtelen ötlettől vezérelve, mivel egy vissza nem térő esemény volt kilátásba, a biztosítási csalás mellett döntöttek. A cunami alatt, távolból robbantgattak, ezzel megrongálva az erőművet, de hamar munka ritkán jó, hiba csúszott a kivitelezésben. Talán pusztítóbb volt az árhullám, mint várták.
    Ha a biztosítási csalás volt a mozgató rugó, akkor törölhetjük a HAARP és Izrael szálat.

  117. 115: Curix

    „Világméretű mentális és gazdasági katasztrófa fenyeget…” Még ilyet? Félelemkeltéssel a depresszió ellen… Ez egy kilóra írt (értelmetlen) marhaság, elterelés – nehogy valódi megoldást akarjunk (nehogy kibeszéljük, csak szépen PC-módon ragozzuk a semmit), elég ha küzdünk az értelmetlen lét kiváltotta tünetek ellen…. (jó üzlet a lelkek piaca)

    Kicsit körülnézünk jól látszik, hogy „a lelkek piaca lett biznisz.” http://bit.ly/2sETfeL És mint minden üzletben folyik a piacért (lelkekért) a hirig az „érdekelt” felek között. Majd ha ezen az újraosztáson túl leszünk akkor lehet valami más. (hogy mi lesz az a más, arra vannak tippeim – de hagyjuk, egyszerre fog úgyis kulminálni minden a klímától a pénzen át a lelkekig)

    Nem a fiatalokkal van baj, azok csak jobban láthatóan (érzékenyebben) jelzik a katyvaszt a tüneteikkel, mert nem csoda ha elegük van a (felnőtt??) társadalomtól… Ahogy ugyanez az oka az átlag már heti egy iskolai ámokfutásnak a tengerentúlon 🙁

  118. 120:

    Vaszil
    „Ez egy kilóra írt (értelmetlen) marhaság, elterelés – nehogy valódi megoldást akarjunk”

    Egyetértek, hogy nem megy a gyökerekig a cikk, nem is azért irodott, de rámutat egy létezö és egyre komolyabb problémara. Egyáltalán hogy boncolgatásra kerül a téma már pozitiv számomra.
    Egyébként neked mi a valodi megoldás?

  119. Fukusima felrobbantása, mint összeesküvési elképzelés
    A helyzet az, hogy a Fairewinds Energy Education intézmény élén álló
    Arnold „Arnie” Gundersen nukleáris főmérnök, aki aktív atomerőmű ellenes az első perctől kezdve kutat, és mindent feltár, ami feltárható a Fukusima ügyben. Egyetlen szóval se utalt a titkos felrobbantásra. Egészen biztos hülyeségnek tartaná a felvetést. Jelentései megtalálhatók a honlapján. Akit érdekel megtalálhatja. Én magam figyelemmel kísértem az első megnyilvánulásától, de itt nem kívánok foglalkozni a meglehetősen merész elképzelés cáfolásával.

  120. 121: Curix
    OK, kicsit nyersen jött ki belőlem az első olvasat, nagyon jó hogy visszaterelted a témát 🙂
    „Egyáltalán hogy boncolgatásra kerül a téma már pozitiv számomra.” Persze, csak éppen az a gondom az ilyenekkel, hogy feldobnak egy gondot, ragozzák egy kicsit a tüneteket (meg a társadalmi gazdasági károkat) – csak az okokat nem, azután jön a következő téma… Pl. a „Depresszióipar” c. könyv kicsit mélyebbre ás.

    Hogy (nekem) mi a valódi megoldás? No „egyedül nem megy” az tuti, bár mindenki várhat-tehet valamit a közösbe :)Talán inkább „megoldódás” dereng valahol nem is távol, mi annyit tehetünk hozzá hogy hiszünk benne (éppen elég ma már az is!) pl. itt is ezekkel a meditálásokkal – de mint minden élő szervezet esetében nem MINDEN múlik rajtunk! Részmegoldások itt már nem segítenek. Ezt most megtanuljuk rendesen! Medicus curat natura sanat. Az pedig jó eséllyel egy „atyai” pofonnal kezdődik majd (pl sarki jég olvadása, ökoszisztéma borulása, pandémia… bármi ami átcsap a jelenlegi tőke- és vagyonállapotokon). Nincs lokális és parciális megoldás. Mindegy melyik az első dominó a sorban. Próbálkozhatunk persze addig pszichológusokkal is, de ekkora (globális) gubanc megoldására csak totális sokk-terápia lesz képes, egymásnak feszülő egymást kizáró érdekek nem. Talán megérjük.

  121. 121.

    A probléma az, hogy az írás egy destruktív ideológiát éltet, ami teljesen beárnyékolja a kevés tényszerű megállapítás haszonosságát.

    Rég azon kellene gondolkodni, hogy hogyan lehet csökkenteni a gazdasági növekedést, nem pedig növelni még több gyógyszerrel, macskasimogatással (a cikk egyik megállapítása, hogy a háziállat segít a depressziósoknak), meg egyéb marhasággal.

    Nyilvánvalóan csak úgy lehet csökkenteni a felesleges termelést, ha az emberek az önfenntartás irányába haladnak – ami egyben azt is jelentené, hogy az ember többet van a természetben, kevésbé kiszolgáltatott, egészségesebb.

    Szóval az írással az a baj, hogy még ettől az egyszerű megállapítástól is fényévekre van.

    (Ettől függetlenül vitaindítónak jó lehet, szóval nem neked szól a kritika.)

  122. Krampusz egyetértek azzal amit mondasz, nagyon is, de jelen koordinatarendszerben, magyarän amig a kapitalizmust ki nem dobjuk, nincs mas megoldas. Sajnos marad a macskasimogatäs.

    Ettöl függetlenül a cikkben leirtak valos problemak. Akinek van depresszios ismeröse, az tudja nagyon jol, hogy az egyaltalan nem vicces.

    Aminektegöd
    Ha a fiad ebben a betegségben szenved, akkor ezt vegyétek marha komolyan. Amiben még biztos vagyok, hogy egyetlen csodapirula sem fog segiteni depresszio esetén. SOHA. Csak is életmodvältäs lehet sikeres.

  123. 125: Curix
    „amig a kapitalizmust ki nem dobjuk, nincs mas megoldas. Sajnos marad a macskasimogatäs. ”
    Így igaz! Annyira, hogy nekünk is van macskánk – valahonnan megjelent vagy 10 éve és otthon érzi magát… 🙂

    Jelen formájában és eredeti értelmében a „kapital” – mint tőke (és mint pénzrendszer a fedezetlen hitelpénzzel megtetézve) – kapitális zsákutcába vitte az emberiséget. A közösségek valódi érdekei (és értékei) helyett magán (emberi) gyarlóságra és telhetetlenségre alapozott „felépítményt” hozott létre – mára 1%-é a vagyon 99%-a, de azzal sem lehet eltüntetni a CO2-őt meg metánt a légkörből vagy jeget csinálni az északi-sarkon stb.
    Hogyan működött (és működik máig) ez a „kapitális emberi baromság” arra jó kis infók hangzottak el a heti vasárnapi újságban (első 20-30 perc)! Ez az igazi „fekete” gaz(da)ság! http://bit.ly/2okywaw
    Valami más szisztémát kell kitalálni…

  124. 1965-ben születtem, és én sem akartam felnőni. Nem is nőttem fel a mai napig. Gyerekként azt láttam, hogy semmi jó nincs a felnőtté válásban. Nem is sürgettem, hogy felnőjek. Most sem látok túl sok jót a felnőttségben.

  125. „Most sem látok túl sok jót a felnőttségben.”

    Era
    Lehet hogy tul komolyan veszed az életet….?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük