(2461) Az ember-centrikus világ tarthatatlansága

Tibor bá’ online

 

Évről évre világszerte egyre több ember hagyja el korábbi otthonát és lép be a „modern” fogyasztói társadalomba. Mi itt Európában már valamennyien bent vagyunk. Vagyis elhagytuk a fenntarthatónak tartott (de persze nem az) hagyományos életmódunkat. A világon a vidéki/városi lakosság 50:50 százalékos arányát az ENSZ becslése szerint 2008-ban értük el. Ezzel egy időben a multik mindent megtesznek, hogy teljes legyen a globalizáció, egyre több olcsó fogyasztási cikket állítsanak elő, és folytathassák a határtalannak képzelt fejlődést. Ennek csak az a baja, hogy a határtalan fejlődéshez határtalan mennyiségű, kifogyhatatlan erőforrásokra lenne szükség. De mint tudjuk, ilyen nincs.

Valójában az Ember kegyetlen tempóban nyeri ki a halat az óceánokból, fát az esőerdőkből, nyersolajt a föld mélyéből, de még a tiszta levegőt is a felhők alól. Leraboljuk a Föld erőforrásait. Mi végből, kérdezhetnénk? Hogy a fogyasztásra épülő kapitalista rendszer igényét a növekedéssel szemben ki lehessen elégíteni, mert az Ember a természetet kifogyhatatlan forrásnak tekinti személyes kényelme kialakítása és fenntartása végett. A gazdaság egy ember-centrikus modellre van felépítve azt feltételezve, hogy a természetes erőforrások sose merülnek ki, illetve még mielőtt kimerülnének a technológia meg fogja oldani a hiány pótlását. Ráadásul az ember-centrikus világ tulajdonosai úgy gondolják, hogy minden, amit látnak, ami körülveszi őket, mind azt a célt szolgálják, hogy nekik minél kellemesebb legyen az életük. Nem csak minden más élőlényt alsóbb rendűnek, kihasználhatónak ítél, de saját fajtáján belül is a rákövetkező generációkat. Amikor nyilvánvalóvá válik az Ember káros tevékenysége, akkor is látszat intézkedések, szubminimális rendelkezések születnek. A valóságban az iparnak meg van engedve, hogy a gyártás során előálló, sokszor igen mérgező, melléktermékeket egyszerűen ráeresszék a környezetre.

A „zöld mozgalom”, vagy inkább mozgalmak, maguk is egy hatalmas becsapás. Bár a mozgalom megfogalmazása nem egyértelmű, a lényeg mégis az, hogy maradjon meg a jelenlegi gazdasági rendszer, ami további növekedést jelent. Ugyanis nincs szükség se az életstílus megváltoztatására, se a felesleges „szemét” gyártásának a beszüntetésére, csupán a rossz technológiát kell felcserélni jó technológiára és akkor minden mehet tovább úgy, ahogy eddig ment. De öntsünk tiszta vizet a pohárba! Tombolhat a zöld mozgalom éjjel és nappal, semmi se változtatja meg azt a tényt, hogy a politikai és gazdasági vezetők továbbra is úgy gondolják, hogy a gazdaságot kizárólag a növekedés tudja életben tartani. Vagyis a zöld forradalomnak is a piacgazdaság az alapja.

Az ember-centrikus modell alternatívája a föld-centrikus modell, amely a biológiai többszínűséget globális közjónak tekint. A közjó felöl történő megközelítés sok generációs örökség, ami szerint a levegő, óceánok, édesvizek nem lehetnek senkinek se a tulajdona. A hagyományos társadalmakban ezek mindenkié voltak.

Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata (ENSZ határozat – 1948.12.10.) mintájára megszületett az Anyaföld jogának egyetemes nyilatkozata (The Universal Declaration of the Rights of Mother Earth), amely védené a biológiai sokszínűséget, mint globális közjót. Ezek szerint az Emberiség fenntartására irányuló képessége a Természetnek nem korlátlan, és senki se használhatja (el) tetszése szerint. Szép elv, és felteszem, hogy megalkotói hátradőltek bársonyszékeikben, és jól kifújták magukat, átadva a helyet nekem a vélemény kifejtésére.

~at477

Nos, elképzelhető-e, hogy bárki a világon hajlandó lenne eladni a traktorát a fémgyűjtő helyen, és holnapról lóval húzatni az ekét, aminek a szarva mögött ő maga menetelne ügyelve arra, hogy az ekevas mélyen a földbe szántson? Hajlandó-e bárki a világon kidobni a gázbojlert és sparhelten melegíteni lavórban a vizet, hogy ágyba bújás előtt lemosakodjon? Hajlandó-e bárki a világon gépkocsiba ülés helyett lovas kocsival ellátogatni a nagymamához a 150 km-re lévő Csajágaröcsögére? Hajlandó-e, és meg tudja-e valósítani bárki a világon, hogy a gázüzemű fűtőrendszerét leállítva, télen naponta hasogassa a fát, behordja, kihamuzzon, begyújtson, és óránként megrakja a tűzet, havonta egyszer kikormozza a füstcsöveket? Folytassam? Fölösleges, ezeket senki se vállalja fel önként, csak ha a kényszer ráerőszakolja. Addig pedig Anyaföld joga ide vagy oda, megy tovább az, ami eddig is ment.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

81 gondolat erről: „(2461) Az ember-centrikus világ tarthatatlansága

  1. Egy dolgot nem értek Tibor bá’…
    Fenntarthatóság miért egyenlő a „a fára visszamászással”, a lóval való szántással, és a fatüzelésű sparhelttel?
    Szerintem ez fals megközelítés,mert ezek a „technológiák” is fenntarthatatlanok voltak, max a felélési ütemük volt lassabb, és kevesebb ember használta ezeket a pazarló technikákat, ezért nem tűnt fenntarthatatlannak.
    Pontosan a mai kor köpködött technikai színvonala tenné lehetővé az extra alacsony energia intenzív gazdaság működését, hogy valóban fenntartható legyen egy folyamat.
    Pl egy vályogház sokak fejében az idilli fenntarthatóság csimborasszója, miközben hőtechnikailag egy rakás lópacipempő, és ezért „zabálja” a fát is, elégetve vele az erdeinket. Sorolhatnám ezeket a mítoszokat, mert sokan azt hiszik, hogy a múltba való visszatérés egyenlő a fenntarthatósággal, ami egy ordas nagy csúsztatás…
    Később írok pár valóban fenntartható példát is erre.

  2. 01 – dajtás:
    Valóban fenntarthatóság természetesen nincs. De az 1750 előtti életforma még ezer évekig fenntartható lett volna. Pontosan te vagy az, aki a „legmodernebb” technológiát proponálókat képviseled. Ez egy önámítás. A nyersolajból nem csak benzin lesz, hanem például műanyagok, gyógyszerek. Az elektronikához nélkülözhetetlenek a ritkaföldfémek, amiből nagyon kevés van, hamarosan nem lesz több kibányászható. Persze lehet próbálkozni, de minek?

  3. 1.dajtás
    Azért mert az új technológiák nem elérhetőek még a nagyközönség számára. Az ember törekszik elérni a lehető legjobbat, persze ami el is érhető számára.
    A lehetőségeket nem lehet megfogni és élni addig is kell a népnek is.
    Amúgy teljesen igazad van,magam is bele estem ebbe a szemléletbeli hibába anno. De pl. a napelemes rendszerek is lókakák sajnos. Vagy tele kell pumpálni pénzzel, tehát megint nem reális alternatíva a tömegek számára.
    A szabad energiás cuccokat meg nem hagyják úgyse. De szívesen fogadok minden ötletet.

  4. Dajtas
    miert nem olvasod el, amit Tibor ba ir? Ezt irta egyböl a bevezetesben:

    „Vagyis elhagytuk a fenntarthatónak tartott (de persze nem az) hagyományos életmódunkat.”

    Szoval nem ertem a felhäborodasod okat vagy a zarojelet ätugrottad?

    Nekem az a velemenyem, hogy egeszen a köolaj hasznalatanak elterjedéséig egy természetes fék volt a rendszerben, ami megakadalyozta a maihoz hasonlo helyzet kialakulasat.
    A természetes fék pedig maga az emberi erö volt!!!! Amig minden környezetet puszitito munkat az embernek sajat eröböl kellett elvégezni, addig a rendszer bar elvileg fenntarthatatlan volt, de gyakorlatilag mégis fenntarthato (nagyon hosszu ideig)
    Ha az embernek kézi erövel kéne tekernie az olajszivattyukat, akkor az olaj vagy egyaltalan nem vagy nem ilyen ütemben jönne fel a föld alol.
    Ma egy liter köolaj felhoz mäsik 20 litert. 19 liter „ingyen” van.

    Masik pelda a gépkocsi. Ha én Nemetorszagbol hazamegyek a következö történik:

    650 km-en keresztül mozgatok 1,5 tonnät mindezt 8 oran belül ami nekem 50 euroba kerül azaz 4 orat dolgozok érte.
    Nem akarom kiszamolni a munka mennyiseget, de mindenki érzi, hogy itt brutalisan sok munkarol beszélünk, mikor ezt a sulyt ilyen messze ilyen gyorsan eljuttatom.
    Es ez a brutalis munka mégis megvalosul 4 oranyi aktatologatässal. Es itt erzekelhetö a legjobban, hogy mennyire elrugaszkodtunk a valosagtol. (es a termeszettöl)

    (kapitalizmusban mar 4 ora munka sem kell mert rengeteg tözsdei müvelet, kamatos kamat stb…lehetöve teszi hogy munka nelkül megvalosuljon a fenti pelda)

  5. A fatüzelés kevésbé környezet szennyző mit a gáz?

  6. Hiába, már az Antropocén korszakban vagyunk kb. 1945 óta. (Még hivatalosan vitáznak rajta, hogy az első atomkísérlet legyen a kezdődátum, vagy a sorozatos nukleáris kísérletek már a fák évgyűrűiben is kimutatható C14 izotóp koncentráció megugrása, azaz a ’60 -as évek közepe.)

    És egyre jobban nyomjuk tovább a gázpedált, pedig vagy 30 éve már tövig nyomjuk, és ebből adódóan egyre gyorsabban száguldunk a szakadék felé. Mivel az ember önző faj, ez elősegítette az evolúció során a csúcsragadozóvá válását, de ugyan ez az önzésünk lesz a végzetünk is. Szóval rohanunk tovább a szakadékba, már a szélén vagyunk a peremnek, de nyomjuk tovább, mert a gazdaságnak pörögni kell, mert egyre nagyobb profitra van szükség. Felocsúdni csak a végzetes, már végleges pofon bekövetkeztekor fogunk, amikor már rég késő lesz bármire is!

  7. 05 – Geri:
    Ez az égés beállításától függ. Minden esetre gázfűtésnél sokkal gyakoribb a CO mérgezés. Ha nem húz a kémény, fafűtésnél azonnal észre veszed, mert ömlik vissza a füst. Gázfűtésnél kivisznek a temetőbe.

    elvileg a gázfűtés (azonos mértékű hőleadás esetén) kevesebb Co2-t ad, mert a C mellett H elégetés is folyik. Ez utóbbi 3-5-szörös égéshővel rendelkezi, ráadásul az égéstermék H2O, vagyis víz.

  8. O1. dajtás
    „Egy dolgot nem értek Tibor bá’…
    Fenntarthatóság miért egyenlő a “a fára visszamászással”, a lóval való szántással, és a fatüzelésű sparhelttel?”

    O3. Balázs
    „A szabad energiás cuccokat meg nem hagyják úgyse.”

    Szerintem, itt van a kutya elásva, ez a probléma lényege.
    Természetesen marad a kérdés: megérett e az emberi civilizáció arra a szellemi fokra, hogy ilyen technológiát a kezére bizzanak?

  9. Re: Tibor bá’ , többiek
    A mai kor „vívmányai” és ismeretei pontosan arra jók, hogy fenntartható módon visszatérjünk a természetbe. Mondok egy példát. Építek egy vályogházat hagyományos technológiával, pont úgy, ahogy dédapáink tették. Erre mondtam, hogy szép-szép, de ez a ház hőtechnikailag egy pazarló épület lesz, és mázsaszámra lehet benne égetni a fát, hogy meleg legyen. Mit csinálnánk egy energia takarékos szemlélettel ugyan ezzel a házzal? Padló nem döngölt föld lenne, hanem hajópadló, padlózat alatt perlit szigetelés, homlokzaton 20cm vastag nádpadló, és a födém szigetelés szalmabála lenne. Mind csupa természetes, páradiffúz anyagok, energia szegény gyárthatósággal. Ebben mi a high-tech? Pontosan a mai tudás teszi lehetővé azt, hogy ne egy hideg lyukba tengessük az életünket, hanem épületenergetikai szempontból jó paraméterekkel rendelkező házat építsünk természetes anyagokból. Én erről beszélek, nem a modern félvezető gyártásról, de azt is át lehetne állítani, ha nagyon akarnák.
    Hozzáteszem a régi lóval/ökörrel való szántás se volt fenntartható, mert önmagában a szántás nem fenntartható folyamat. Ez csak azért nem bukott ki, mert nem tudtuk elég gyorsan művelni a földet, hogy észrevegyük a bajt. Magával a szántás elvével van gond, ami folyamatosan égeti a talaj széntartalmát aerob módon, plusz az állandó földforgatás hazavágja a talaj mikroéletét (aerob élőlények lekerülnek, anaerob élőlények pedig felkerülnek, emiatt minden évben új „földflóra” kell hogy kialakuljon). Lehet talajt lazítani szántás nélkül is, de ezt ma sem csináljuk, mert ez a több évszázados szokás belénk égette hogy jó így is. Valahogy így voltak a rómaiak az ólom-acetát édesítőszerrel, hogy jó az, régen is ezt ettük, de fingjuk nem volt az ólommérgezésről.

    Másik mítosz hogy elfogy az energia, vagy az erőforrások végesek.
    Nagy frászt véges a rendszer, sőt, inkább „végtelen”. Persze ha leragadunk annál, hogy égetni kell valamit, hogy valami történjen, akkor véges, de ezen lépjünk már át könyörgöm… Szoláris energia a Földön még a mai pazarló energiafogyasztással is nagyságrendekkel több, mint ami ma kell. Anyagok is csak azért tűnnek végesnek, mert balfasz módjára pazaroljuk, eleve egy nyersanyag és erőforrás takarékos rendszer, nem gyártja halomra a szemetet, vagy ha már gyárt valamit, visszapörgeti a hulladékot a gyártásba. Ez nem fikció, ha elég drága lesz egy nyersanyag, össze fogják szedni, pl az ólom újrahasznosításának aránya 95%! most is, nem is beszélve a színesfémekről… 🙂
    Pl a Föld óceánjaiban annyi oldott ásvány van, hogy aranytól kezdve az uránig minden kinyerhető belőle. Hogy sok energia kell hozzá? És, energia kvázi korlátlanul áll rendelkezésre a Nap által, csak olyan üzemeket kell építeni, ami erre alapszik. Egy mai szutyok hatásfokú napelem EROEI-je is bőven 10 fölött van már, ami már önmagában lehetővé tenné az erre alapuló energetikát. Persze egy ilyen energiaforrással nem lenne habzsi dőzsi jakuzzival , de nem is lenne emberevős geddon, inkább nyugis 1800-as évek tempója, ló nélkül. Energiát lehet tárolni kémiailag is, ami évszakos tárolást is megoldhatja, és mint jó paraszt, nem a búzát aratjuk le ősszel, hanem a
    PV által gyártott energiahordozót. Minden megoldható, de elsőnek a paradigmát kell megváltoztatni, mert ez az oka a mai problémának, és nem az erőforrás/energia válság. Sokat és sokszor el fogom mondani, új társadalmat kell építeni elsőnek, mert az irányító elit fejével van a baj.
    Persze a nem akarásnak csak nyögés lesz a vége…

  10. Re:08

    Ezt a témát direkt el is kerültem, mert eleve egy mesterségesen szűkített rendszerben mozgunk. Ennek megfelelően van nevelve a nép, nehogy eszébe is jusson kilépni a karámból (gondolatilag, fizikailag).

    Te sem adod a 3 éves gyerek kezébe a bicskát, mert megvágja magát, de ha megtanítod rá, hogy hogyan kell használni, akkor 5 évesen már a csúzliját fogja vele faragni. Fő gond az, hogy se bicska, se tanítási szándék nincs, hogy használni tudd a bicskát. Sőt, ha 20 évesen még is csinálsz magadtól egy bicskát, még el is veszik tőled, és örülhetsz, ha nem 3 lyukon keresztül nézel majd ki a fejedből.

  11. Nem létezik olyan, hogy „Szabad Energia” vagy „Ingyen Energia”.
    Abszolút nonszensz.

    Amúgy sem energetikai problémával állunk szemben, hanem gondolkodásbeli- spirituális gonddal.

    Az energia- zabálás csak egyik része az egyenletnek.
    Minden más egyebet ugyanúgy „felzabálunk”.

  12. A kérdésfeltevés eleve hibás, és gyönyörűen rávilágít arra, hogy a probéma nem megoldható a liberalizmus keretein belül és a kapitalista rendszer / emberi jogok / etc kemény korlátozása nélkül. A Föld elpusztításának megakadályozása eleve nem lehetne kívánságműsor, ez már önmagában is röhej. A megoldás már rég bemutatásra került Dominika-Haiti párhuzamában, csak senki nem óhajt tanulni belőle.

  13. A fogyasztói társadalom taposó malmába vagyunk kényszerítve. Egy hűtőszekrény múködhetne 50 évig is. De nem, mert silány anyagokból tervezett elavulással készítik, és a mai szögletes holnap már ciki, mert a gömbölyített a divatos. Ugyanígy minden más termékkel.
    Az egész autót el kell dobni, mert a motorja elavult. Nem lehet a kormozó régit kicserélni benne egy modernre.

  14. Dajtás:

    Eleve reménytelen hogy bármilyen ilyen léptékű változás létrejöjjön emberöltőn belül.

    A társadalmi gondolkodásbeli változások lassúak, egy-egy generációnak ki kell halnia az új eszmét képviselő elől.

    Ha ez nem megy akkor az törés-zúzással jár (forradalom).

  15. “A szabad energiás cuccokat meg nem hagyják úgyse.”
    Ha az ún. Free energy marhaságra célzol, az nettó hülyeség. Ovis szinten. Olyan kb. mint a lapos Föld.

  16. Dajtas te egyszerre akarsz dugni meg szüz maradni. 😀 és mindezt free energy-vel 😀 😀

    Egyébként a köolajat fel lehet fogni szabad energiának. Nézd meg mit tettünk vele Dajtas.

  17. Kedves Tibor bá!
    Talán még emlékszel rám, egyszer régen voltam nálad a feleségemmel látogatóban. Akkor jól elbeszélgettünk és sok mindenben egyetértettünk, főleg abban, hogy hogy a mai életforma így ahogy most van nem tartható fent sokáig. Utána még sokáig követtem a blogodat, és valahol reménykedtem abban, hogy néhány hasonlóan gondolkozó emberrel összefogva tudunk együtt könnyebben váltani. Nos időközben rájöttem hogy legtöbben csak beszélni szeretnek de tenni érte már kevésbe. Így elhagytam a blogodat s ma már csak hébe-hóba nézek vissza. Azóta sok év telt el, nem is akartam jelentkezni de a mostani blogod végén az a pár mondatra úgy érzem kell reagálni.

    Írod: „Nos, elképzelhető-e, hogy bárki a világon hajlandó lenne eladni a traktorát a fémgyűjtő helyen, és holnapról lóval húzatni az ekét, aminek a szarva mögött ő maga menetelne ügyelve arra, hogy az ekevas mélyen a földbe szántson? Hajlandó-e bárki a világon kidobni a gázbojlert és sparhelten melegíteni lavórban a vizet, hogy ágyba bújás előtt lemosakodjon? Hajlandó-e bárki a világon gépkocsiba ülés helyett lovas kocsival ellátogatni a nagymamához a 150 km-re lévő Csajágaröcsögére? Hajlandó-e, és meg tudja-e valósítani bárki a világon, hogy a gázüzemű fűtőrendszerét leállítva, télen naponta hasogassa a fát, behordja, kihamuzzon, begyújtson, és óránként megrakja a tűzet, havonta egyszer kikormozza a füstcsöveket? Folytassam? Fölösleges, ezeket senki se vállalja fel önként, csak ha a kényszer ráerőszakolja. Addig pedig Anyaföld joga ide vagy oda, megy tovább az, ami eddig is ment.”

    Nos jelentem: Eladtam a kényelmes távfűtéses panel lakást, Nógrád megyében vettem egy faházat, ahol igen naponta vágom a fát, csikótűzhellyel fűtök, igen sparhelten főz a feleségem, 2 naponta kihamuzok, és igen 3-4 óránként meg kell rakni a tűzhelyet, és igen eladtam az autót, és tömegközlekedéssel járok, és igen ugyan lóra nem futja de ásóval ásom fel a kertet, s kézzel csinálok mindent pl. a kaszálást is, Bár nem kell lavórban melegíteni a vizet, de pl. tavaly a -26-fokban elfagyott a vízrendszer, így akkor lavórban a sparhelten olvasztottuk a havat, s abban mosakodtunk… feleségem kézi malomban őröli a búzát s abból süt mindenfélét. És végül igen van aki hajlandó lemondani a kényelméről! Sajnos ezt nem sokan csinálják.
    Csak ennyit akartam. Megköszönöm ha felengeded a hozzászólást, ha nem az sem baj, lényeg, hogy Te olvastad! További szép életet, és sok irkálást!
    Zoli

  18. Szerencsére a Greenpeace-ről mára keveset hallani, rettentő irritáló szervezet volt. Soha nem a végfelhasználó felelős a kitermeléssel és feldolgozással járó károkért, csak egy konkrét cég. A Shell önmagában gonosz, nem te vagy a hibás, aki autóval jársz, és Lukoil, BP meg a többi mind nagyon jó fejek, csak az a fránya Shell, ha azt bedöntenénk, akkor nagyon jó lenne. A BPnek.

  19. Én egy szóval sem említettem a „szabad energiás” cuccokat Curix… 😉
    Azt kell megérteni, hogy hiába minden segítő szándék, addig semmi sem fog változni, míg az irányító erők nem változnak.
    Hogy ezt önmagutól látják be a vezetők(nem fogják), vagy egy krízis kényszeríti ki, az teljesen mindegy, rendszernek változnia kell, nincs menekvés.

  20. 17. – Zoltán:
    Jó hogy bejelentkeztél. Örömmel olvasom, hogy megvalósítottad, amit akartál, és nyilván jól érzed magad. Ha huszonéves lennék, vagy ötvenes, én magam is így tennék. Ennek a természetes életformának megvan a maga szépsége és lélek melegítő tulajdonsága. Nagyon örülnénk annak, ha kicsit bővebben írnál a körülményeidről, munkálkodásodról, és az anyagi boldogulásodról.

  21. 17. Zoltán !

    Azért kis önvizsgálatot gyakorolva tedd hozzá, azért ( is 🙂 ) vagy ilyen „ÖKO” mert erre telik. Én is Zoltán vagyok és én is fával fűtök, farhát szakácskönyvet írok, kertet túrok…stb. Viszont be kell vallanom, ha lenne rá pénzem simán fűtenék a 3x25A ipari áramommal amit a tanyával örököltem, és Pick szalámival is beérném vacsorára a zsíroskenyér helyett. Te is azt írod : „.. és igen ugyan lóra nem futja de ásóval ásom fel a kertet..”. Így lesz ez mindenkivel . Lesz itt takarékoskodás …..ha már nem jut majd jobb eszükbe !!

  22. Re:24
    Kicsit elbeszélünk egymás mellett Tibor bá’…
    Megoldás nem a teljes visszalépés, hanem az egyet hátra, és kettőt előre lépés.
    Emberiségnek nem az a sorsa, hogy amíg létezik az eke szavát tartsa…
    Eleve azt írtam hogy nem a technológiában vetett végtelen hit a megoldás, mert elsőnek a fejekben kell változni. Ha ezt nem csináljuk meg becsülettel, akkor ott eszi meg a fene az egész high-tech futurisztikus világot.

  23. „Emberiségnek nem az a sorsa, hogy amíg létezik az eke szavát tartsa…”

    Dajtas
    en komolyan kivancsi vagyok mit gondolsz, mi az emberiseg sorsa?

  24. 18 – Observer
    Nem, nem vagyok nyugdíjas, soha nem is leszek nyugdíjas. 48 éves vagyok és dolgozom, méghozzá többnyire Pesten, alpinistaként…. de alkalmanként térképet rajzolok vagy régészeti ásatásra járok és túrát is vezetek.

    21 – Tibor bá
    Én is örülök….. s ez a nyugalom a sok munka ellenére össze sem hasonlítható a korábbi életvitelemmel. A munkámról fentebb írtam, ezt csináltam régebben is ez van most is. Itt, falun, Nógrádon 2 éve lakunk az új feleségemmel, akivel 4 éve ismerkedtem meg, s tavaly összeházasodtunk. Egy 35nm alapterületű kétszintes könnyűszerkezetű hőszigetelt faházat vettünk meg 1000-es telekkel, majd 1/2 évre rá a szomszédos 1000-es telket is hozzávettük. Rá nem sokkal a másik oldalon lévő szintén 1000-es telket. Így most 3000nm-es telek van egy része erdő. Én jórészt a házon dolgozom, idén fogjuk bővíteni, mert meglehetősen kicsi 7 embernek. Párom a gyerekekkel a kertet és a háztartást viszi. Természetesen a kertben a nehezebb munkát én csinálom. Mivel a terület nagyrészt gazos, erdős, bozótos, így lassan vonunk bele egyre nagyobb területet a megművelésbe. Tavaly volt először kert, kb 10×10-s területen idén ennek a dupláját szeretnénk művelni. Emellett a bővítés lesz a feladat, ami szerint 35nm-ről 80 lesz az alapterület. Anyagilag viszonylag jól megvagyunk… az itteni kiadás nagyjából a harmada a korábbi kiadásnak. Vizet villanyt és internetet fizetünk a vizet nemsokára sikerül kiváltani, a locsolást már most is esővízzel oldjuk meg. A villany kiváltása fogas probléma, mert a napelemet nem tartom jónak….. A fűtés és a főzés fával oldom meg, évente 1-szer veszek tüzelőt nagyjából 100 ezer értékben (14,500 ft-os km áron) ezt még kiegészítem az általam vágott fákkal. Nagyjából ennyi.

    22 – Technomuzsik
    Nem kevés rosszindulatot érzek ki a soraidból…. de nem érdekel. Viszont mivel megszólítottál válaszok. Valóban nem vagyok gazdag, de nem is szűkölködöm…. Jól megvoltam a korábbi életemmel de szerettem volna természetközelibb életet élni. Nem azért élek így mert csak erre futja…. ha elolvastad a fenti sorokat akkor láthatod hogy megengedhetnék többet is, de nekem így jó, én így érzem jól magam. Nem kényszer hatására jöttem vidékre, hanem mert szeretem ezt az életformát, és hiszek ennek a fenntarthatóságában. Én megtehetném hogy elektromos fűtést alakítsak itt is…. ki tudnám fizetni, de jobb nekem a fatüzelés, mert szeretek fát vágni….. szeretem a fa illatát, és élvezem a fa természetes melegét. Amikor megvettük a házat volt bent vízöblítéses WC is…. az első dolgom volt amit megszüntetem, mert károsnak és pazarlónak tartom. 100 szónak is 1 a vége. Nincs benne semmi kényszer, csakis tudatosság! Kívánom, hogy Te is lásd meg benne a szépet és a földművelést ne földtúrásnak tekintsd!

  25. Re:24
    Az a sorsa, hogy a tudományokat, és a művészeteket gyarapítsa, plusz lelki-szellemi fejlődés útját járja, és végső soron a csillagok közé lépjen. Részemről ez nem futurizmus, ez egyfajta szükségszerűség, mert a Föld se lesz örökké lakható, bármilyen harmóniában is élünk vele.

    Eke szerva mellől nehéz warp drive-ot építeni, vagy egy jó zeneművet írni… 😉

  26. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy alávaló munka a földművelés, ellenkezőleg (pl a gyerekkel cédrus magokat csíráztatunk, és egy tölgypalántát, és egy hárspalántát nevelünk az erkélyen). De az se jó ha nagyon leragadunk valamiben, és krízis esetén letolt gatyával állunk, hangos sírás közepette…

  27. 25.Zoltán
    …” Nem kényszer hatására jöttem vidékre, hanem mert szeretem ezt az életformát, és hiszek ennek a fenntarthatóságában.”
    Nagyon érdekes amit jelenlegi életedről irtál a 17. alatt, de fenti -25. sz. bejegyzésedből kiragadott mondatod szerintem téves!
    Te és kedves családod egy afféle „natural reserve”, egy öko-park közepébe vonultatok vissza, de nem szakadtatok el a 21-ik század kényelmétől és előnyeitől-villany, internet, könnyű tömegközlekedés, stb. , ha a gyerek ne adj isten beteg, orvos, modern orvosság – és sorolhatnám.
    Igy persze, hogy lehetséges élni, sőt, nagyonis jól, a természet ölén, ugyanakkor sok szállal a mai civilázcióhoz kötve.
    Ugyhogy, véleményem szerint, ez az életforma fenntarthatatlan, vagy nagyon-nagyon keserves, küszködős volna ,a civilizáció védőburka nélkül száz és ezer veszedelem leselkedne reátok, gondolj bele.

  28. 28. balint

    ez valahol természetes is, nemde? Sokat gondolkodtam én is azon, hogyan lehet összepasszítani a két dolgot: a természetközeliséget, és azt a technikai vívmányokat, hiszen mégiscsak a XXI.században élünk. A teljes visszalépés amúgy is öngól lenne, hiszen régen is csak komfortban és biztonságban szerettek volna élni. Ha példát szeretnénk venni a régiektől, akkor a szellemiségüket kell megvalósítani, adaptálva a mai viszonyokra, kihasználva a műszaki haladást is

    25. Szabó R.Zoltán

    gratulálok, hogy sikerült megvalósítanod a terved. Éedekelne pontosan milyen módon iktattad ki a vízöblítéses vécét (direkt nem ítram wc-t 🙂 ). Én is gondolkodtam rajta , de az eddigi megoldások nem igazán tetszenek – bizonyos helyzetekben, hegyi nyaralók, stb. esetében jó lehet, de egy modern családi ház esetében pl. valamilyen vákuumos megoldást tudnék elképzelni.

  29. „a civilizáció védőburka nélkül száz és ezer veszedelem leselkedne reátok, gondolj bele.”

    Bálint
    bár nem tisztem Zoltánt megvédeni de most végy egy nagy levegöt, aztán nézd meg mennyi baromságot leírtál a hozzáoszlásodban.
    Zoltán 100 szor annyit megvalósított a természetközeli életmódból, mint amennyit egy átlag városlakó vala is meg fog valósítani.
    Normális vagy? Miért kéne barlangba költözve szenvedésre ítélnie magát, amig müködik a világunk????
    Azért itt baromi nagy baj van fejekben ezzel a felkészüléssel meg világvége várással kapcsolatban……..

    Szabo Zoltán
    én gratulálok nektek ahhoz, amit elértetek és további sok eröt egészséget még ahhoz amit megvalositani szeretnétek! Jo olvasni, hogy vannak ilyen emberek.

  30. 26
    Dajtas

    „Az a sorsa, hogy a tudományokat, és a művészeteket gyarapítsa, plusz lelki-szellemi fejlődés útját járja, és végső soron a csillagok közé lépjen. ”

    Dajtás te továbbra is kicsit tudathasadásban élsz. Pont olyan vagy ebben a tekintetben mint én 5 évvel ezelött. High techet is akartam, meg fenntarthatöságot is. Ez igy nem müködik, mert az embernek valojában nincs szüksége high tech-re!!!
    Probáld nekem bebizonyitani az ellenkezöjét!

    Tudod mi a legnagyobb akadálya annak, hogy a csillagok közé lépjünk? Az emberi psziché.
    Tibor bá sokat irt a honvágyrol, de az mind semmi ahhoz képest ha elhagynád a Földet. Minden sejted szenvedne, generáciorol generáciora, mert ez a test a Földi életre van kitalálva. A Föld és az ember NEM különválaszthato. Ha elpusztul a Föld akkor megyünk vele mi is.
    Te valahol egy sci-fi világot kergetsz a fejedben, mert ezt rakták bele az amerikai mozifilmek. Ürkoloniak meg a többi baromság…..
    És mit csinál az ember az ürben is? Csillagok háboruja meg a többi szar…? Háboruzik…..
    Vedd ki a kezed a biliböl Dajtas. Ne akarj egyszerre két lovat lovagolni, mert annak pofaraesés lesz a vége.
    Tedd le a voksod a természet vagy a high tech mellé. A kettö nem fér össze!!!!
    Egyébként ha amerikai filmet akarsz a mondanivalomhoz társitani akkor az Avatart tudom ajánlani. Kb. arrol beszélek.

    ps:
    amugy nézd meg a még fennterthato világunknak mennyivel szinesebb kulturája volt, mint ennek a modernnek. Régen valodi közösségek voltak, ma mindenki a mobilját bámulja.
    Nézd meg Budapestet. Ki és mikor fog olyan gyönyörü épületeket épiteni, mint akkoriban???? A modern világ még az állagmegovásra sem lesz képes.
    Hatalmas üveg kalitkákat tudnak csak manapság felhuzni, de hol van a müvészet, amit régen beletettek az épületekbe?????

  31. 30.Curix
    Köszönöm a letolásokat, csak tudnám mivel érdemeltem ki.?
    Ez a blog, kedves Curix a KÜLÖNBÖZŐ vélemények , látásmódok cseréje, megvitatása ad lehetőséget, személyeskedésnek nem hinném, hogy helye volna.
    Köszönöm szives figyelmedet.

  32. 29.sleeper
    Pontosan erre akartam volt rámutatni fenti megjegyzésemben.
    Zoltán NAGYON JÓL TETTE, hogy kivonult családostúl a városi taposómalomból a vidéki egészséges környezetbe, le a kalappal elötte!
    Amit viszont megjegyezni akartam, az azon véleménye, miszerint jelenlegi élete fenntartható volna a civilizáció segitsége nélkül is.
    A hangsúly a FENNTARTHATÓSÁGON van.
    Ugyanis véleményem szerint-amit Curix nem értett meg – ha Zoltánt teljesen és köröskörül 1750-es évekbeli viszonyok vennék körül, másképp látná a dolgokat.
    Ismétlem, szerintem is nagyon jól teszi amit tesz, remek, egészséges életet biztosit családjának -egyelöre – és övé minden tiszteletem!

  33. 33: „másképp látná a dolgokat”

    Eltelik még pár év, és nagyon másképp fogja látni a döntését. Ami 50 éves kor alatt szórakoztat, az 60, 70 stb. évesen már keservesen elvégzendő munka lesz. Meg amikor már tömegközlekedéssel nem lehet eljutni az orvoshoz a megadott időpontra stb. Sorolhatnám még, de minek. Én még láttam a nagyszüleim ‘kínlódását’, a látástól- vakulásig tartó munkát /semmilyen gépesítés nem volt, mindent kézzel kellett csinálni/. ‘Mai’ embernek fogalma nincs arról, hogy élt egy szegényparaszt család – „természetközelben”. Mindent megtettek annak érdekében, hogy a gyerekeik ki tudjanak törni abból az életmódból, ha már ők nem tudtak.

  34. CURIX:
    Nézeteid nagy része (az én véleményem szerint) helyes, de a mondataidat kissé át kellene alakítani emészthetőbb formába.

    Különben pedig, amit Observer ír 34. alatt az nagyon-nagyon megszívlelendő.

  35. „Eltelik még pár év, és nagyon másképp fogja látni a döntését. Ami 50 éves kor alatt szórakoztat, az 60, 70 stb. évesen már keservesen elvégzendő munka lesz.”

    Observer
    anyám egyedül él otthon a házában 1000 nm-en 70 éves. Mindig panaszkodik mennyi a munka.
    Közben mindketten tudjuk hogy az a ház és a körülötte lévö munka tartja életben. Egy panelban a kényelemben már nem élne…..
    Amig anyám csak arrol panaszkodik hogy sok a munka nem birja addig én „boldog” vagyok mert tudom minden okes.

  36. „CURIX:
    Nézeteid nagy része (az én véleményem szerint) helyes, de a mondataidat kissé át kellene alakítani emészthetőbb formába.”

    Jogos.
    Csak nekem ellentmondasos hogy szidjuk a civilizáciot utana megjelenik valaki aki minden erövel probal kitörni és belekötekedünk kicsit…..

  37. 36 – Curix:
    Szerintem te csak a felelősséget veszed le a válladról ezzel a szöveggel. Ha az anyádnak lenne egy kis esze, akkor ezt a házat és 1000 nm telket felcserélné egy szociális MASZEK ellátásra. De nem teszi, mert téged akar örököltetni.

  38. Tibor bá higgy nekem hogy igy van. Ismerem anyámat. Ha nem lenne a kötelesség a házzal és kerttel már feladta volna. Amig meg én itt dolgozok külhonban addig anyagi problemaja sem lesz mert tudok segiteni. Tudom, hogy mit miért csinálok.
    Egyébként meg csak töredéket öröklök, nem is foglalkozok vele.

  39. Re:31
    Írnék valamit válaszként a hozzászólásodra, de nem teszem, mert Tibor bá’ kivágna innen, mint macskát s.arni… 😉 Nem káromkodásról van, félre ne értsél, teljesen mást, és más miatt gondolom azt amit. Írj privátban, és leírom mit válaszolnék erre.

  40. 40.Dajtás !
    Ha írsz Curixnak ,átküldöd nekem is ?
    Üdv. Kemecse

  41. 39 – Curix:
    OK! De az idősek fejével én jobban tudok gondolkozni, mint te. Az édesanyádnak erős a kötelesség tudata. Erre a generációra ez jellemző.

  42. 40 – dajtás:
    Egyszer egy teológiát tanulók társaságában azt mondtam, hogy „bloody”. Erre az egyik diáktárs lebaszott, hogy ezt a kifejezést használom. Én fel voltam háborodva, mert egy másik diák 3 perccel korábban ugyanezt mondta. Erre aki figyelmeztetett megmagyarázta, hogy „bloody”-t azt sokféle képen lehet kiejteni, és sokféle esetben. Van, amikor helyénvaló, és van, amikor nem. — Én automatikusan nem ugrok minden trágárságra, mert annak is megvan a létjogosultsága bizonyos esetben. Ha nagyon fel vagy háborodva, nyugodtan beírhatod.

  43. Dajtás én nem tudok irni mert nem tudom az email cimedet.

  44. Megnéztem még él ez a cimem

    leslie30 kukac citromail.hu ide átküldheted a hozzászolásodat amit nem mersz kitenni ide.

  45. Re:Tibor bá’
    Nem káromkodás a válaszom, hanem egy olyan válasz, amitől a szakállad is égnek állna, és lehet hogy ki is tiltanál miatta. 🙂
    Így marad a privát levelezés.

  46. Zoltán őszintén gratulálok!
    Azonban jómagam Technomuzsikkal értek egyet, bár én még a tanyát sem örököltem. 🙁
    A puritán élethez meg kell érni, meg kell élni, aztán meg el kell felejteni!-véleményem szerint.
    Nem attól lesz valami jobb, hogy nehezebb. „Összeszavakat a keverem” érzésem van a vissza a múltba szlogentől.
    Magam is megjártam. Vagy 5 évig éltem áram nélkül, semmi mágikus nem volt benne, csak annyi előnye volt, hogy volt időm esténként gondolkodni.

    A fentarthatatlanság és a természettel való egyensúly sohasem volt meg. Az állatiból történő evolúció során állandóan optimalizáljuk a környezetünket, hogy könnyebben élhessünk, javítsuk életfeltételeinket.
    Azért szántottunk, kapáltunk mert így jobban tudtuk növényeinket nyerő helyzetbe hozni a gyomokkal szemben. Az így nyert többlet növény(a bogyószedéshez képest) az mi helyzetünket javítva növelte túlélési esélyeinket. De ugyanez igaz az állattartásra, a gépek feltalálására és elterjesztésére és stb.

    A folyamatot kell ismerni és motivációinkat letisztázni, mert anélkül tök felesleges visszafordulni, mert nem leszünk jobbak- sajnálom. Az egyensúly pedi- lerágott csont- bennünk található. Az emberiség kettős természetében. Én is szeretek fát vágni, de néha már fáj a hátam, és azt már nem szeretem. Szeretem az állatokat, de mikor megharap egy kutya azt már nem. Nem feketék, se nem fehérek a dolgok.
    A természetben és azzal egyensúlyban élés analógiájára készült az Avatar című film, ami a Mátrixhoz hasonlóan szintén kultuszfilmé vált. Mind a kettő az új tudatosság szellemében készült és érdekes kérdés lehet a szerzők ihletettségének forrása.
    46.
    dajtás
    nekem is átküldenéd?!

    A kataklizma ami vár ránk, értünk van, hogy végre rádöbbenjen az emberiség egésze, hogy hol hibázott.
    Nem a technikai megoldások a fenntarthatatlanság ellenségei. hanem ez:

  47. Tibor bá
    Pont kapóra jött a topicod cime ahhoz, amit most szeretnék mesélni:
    Péntek, a fiam hazaugrik egy kis mama-főztjére, nagy a vidámság, hol voltál, merre jártál, kiderül, hogy ismét Kinában volt, mint azelött már jónéhányszor.
    Ember-centrikus világ, mondod Tibor bá?
    Ime a fiam meséje:
    Kiderül, hogy a kinai atyafiak azon mesterkednek, – nem tudni mióta, mert ezek az alakok csak annyit mondanak, amennyi feltétlenül szükséges, még akkor is, ha segitségre van szükségük –
    hogy különleges szemüvegbe épithető számitógépterminál segitségével felismerhető, azonositható legyen az utcán járókelő ember,természetesen jelenleg a szökött bünözőkre kihegyezve, a kinai rendőrséget segitendő.
    Képzeljétek, meséli a fiam, kivittek az utcára ezzel a szemüvegfélével és látod a járókelőket amint fejük fölött egy digitális kijelzőtábla kiséri öket menet közben, minden személyes adataikkal egyetemben!
    Furcsa volt, megrázó és ijesztő, egy kis kóstoló egy eljövendő szörnyű világból.
    Egy problémájuk akadt, erre kellett segitség, tanács tőlünk, éspedig hogy a softverjük nem mindig volt képes teljes bizonyossággal felismerni a személyt, a rendkivüli hasonlóság miatt, az átlag kinai emberek fölöttébb hasonlitanak egymásra.
    Az csak kézenfekvő, hogy a hiba kardinális, ha nem sikerül megoldani, az egész hübelevanc program megy a levesbe.
    A kinaiaknak, mint kiderült, megvolt az elképzelésük a megoldásra, de akartak egy second-opinion-t, erre voltak meghiva fiamék. A téma alapos vizsgálata után a fiamék , mint szakemberek, kijönnek a farbáva, legyen az bármily hátborzongatól: nincs mit tenni, gyerekek, átnéztünk és átvizsgáltuk, a program képtelen titeket felismerni, annyira egyforma a fizimiskátok, sajnos bármi rosszul hangzik, microchipet a bőr alá és alászolgája.
    Persze kiderül. hogy a kinai partner is igy gondolta, csak biztos akart lenni dolgában, kifizették a dijazást, a fiam hazajütt és tessék, mesél nekünk egy eljövendő szép új világról!
    Egy igazi ember-centrikus világról!
    Ahol microchip lesz az ember bőre alatt!!

  48. Ha olyanokról hallok mint Zoltán, mindig eszembe jut egy pár éves élményem. Egy városi értelmiségi pár ugyanígy menekült le vidékre, egy már kihalt faluban vették meg az utolsó megmaradt házat, kezdtek kecskéket tartani, sajtot készíteni. Jól menő biogazdaságuk lett, élték azt az idilli életet amit elképzeltek, kilométerekre a legközelebbi lakott településtől. Amikor én beköszöntem hozzájuk, már több mint 20 év eltelt a költözés óta. Elbeszélgettünk, és csak a keserűség szólt belőlük, hogy lejöttek ide, a gyerekek egész nap a természetben játszottak, boldogan éltek, de a gyerekek kamaszkorukra elkezdtek elfordulni tőlük, lenézik az ő életüket, úgy akarnak élni mint a többi mai fiatal, amint tehették el is költöztek otthonról. És tudjátok hová ment továbbtanulni a lányuk? Média szakra, Budapestre.

  49. Írjatok egy emlékeztető levelet, hogy mindenki megkapja, ami szeretne.
    Curix, kérd el Tibor bá’-tól a levélcímemet, más is írt már így nekem.

  50. 49 – Ir:
    Gondolkoztam, hogy megírfjam-e? De most már kénytelen vagyok. Vajon Zoltán tud-e róla, hogy hatalmas eséllyel a felnőtt gyerekek elfognak menni. Ez a „régi világ” életforma akkor volt kivitelezhető (lásd Observer nagyszüleit), amikor folytonosság volt a generációk között. Mindig az hasogatta a fát, aki fiatal volt, és mindig az idősek faragták a balta nyelét.

  51. 50 – dajtás:
    Ha nem vagy hajlandó mindenkivel megosztani a gondolataidat, csak a mézes madzagot húzogatod itt, akkor innentől nem állok rendelkezésetekre.

  52. 48: „Ahol microchip lesz az ember bőre alatt!!”

    Nem feltétlenül kell a bőre alatt lenni. Nálunk kötelező ‘személyi igazolványt’ hordani magaddal, aminek az új változata már tartalmaz valamiféle mikrocsipet, amiben a személyi adataidat, ujjlenyomatodat tárolják. Megfelelő eszközzel gondolom több méterről is kiolvashatók lehetnek az adatok…
    Aztán ott vannak az okostelefonok. Önként viszed magaddal mindenhova, pedig folyamatosan ellened kémkedik…

  53. Re:52
    Tibor bá’
    Én vállalom a véleményemet, sőt, de ismerlek már annyira az oldaladról, hogy vannak olyan témák, amire harapsz, sőt kitiltással jutalmazod ha az oldaladon landol.
    Ez nem mézesmadzag, csak tudom, hogy ha beírom a választ, akkor a belengetett kasza elindul. Van kalap rajta nincs kalap rajta szituációval állunk szemben, amit csak te tudsz feloldani. Ha azt mondod, hogy mehet, akkor én leírom, ennyi.
    Nem téríteni járok ide, hanem beszélgetni…

  54. 54 – dajtás:
    MEHET.
    Tőlem az is zöld lámpát kap, ami 180 fokban eltér az én elképzelésemtől. Csak akkor vadulok be, amikor huszonötödször is megy ugyanaz a verkli.

  55. 51.Tibor bá’
    49 Ir

    Kb. 4-5 helyen voltam, ahol ugyanez a helyzet. A szülők vért izzadtak, hogy vigyék valamire. Mire „befutottak”, tehát szépen megéltek ebből (ami nem kis dolog, tegyük hozzá) addigra a gyerekek baromira megunták.
    Mesélték, hogy a gyerekek nem kívánják tovább folytatni ezt a fajta életet, pedig ebbe születtek bele. Biztos megunták, hogy 18 éven keresztül bringáztak esőben, hóban, szélben kilométereket a suliba. Akkor sokáig áram nélkül éltek, az is kimerítő tud lenni.Mind külföldre vagy minimum Pestre készültek, vagy már ott voltak. Ennyit a parasztromantikáról.
    A Szalóki Zsuzsáék árulták is a tanyájukat ennek folytán, csak túl sokat kértek érte.

  56. 56 – Balázs:
    Zoltánéknak azt tudom mondani megnyugtatás végett, hogy nem létezik fenékig tejfel. Lesz nekik 20-25 év kellemük, aztán majd meglátjuk. Másoknak még annyi se jut.

  57. Re:31 Curix
    Nem valóban nincs szükség high-techre, de szellemileg annyira a béka feneke alatt vagyunk, hogy muszáj még egy darabig ezt csinálni. Figyelj, ha gondolattal tudsz kenyeret és halat teremteni, akkor nem lesz szükség földművelésre, nem lesz szükség ércfinomításra, kohászati technológiára, CNC esztergára, elektronikára,stb,stb…

    Kényszer lesz a csillagok közé kilépés, mert örökké nem lesz lakható a bolygó, rosszabb esetben magunk vágjuk gallyra. Honvágy maximum az ott születettetek érinti, gyerekeket már nem. Hozzáteszem ha te arra alapozod ezt a kijelentésedet, hogy évtizedeket kell fagyasztott hekként utaznod csillagközi távolságok miatt, akkor mondok egy jó hírt. Nem,nem kell hibernálnod magadat. Valamire való technikával a legközelebbi csillagrendszer pár órányi utazásra van. Ami kb olyan, mintha leugranál Pestről Szegedre. Többek között ezért nincs retyó a lezuhant a hajókon, mert a kisebb gépek kvázi személyautó kategóriába esnek, nincs rá szükség(kocsidba sincs WC).
    Persze nem térben kell utazni csillagközi távolságoknál, de ez egy külön téma lenne…

    A Föld és ember tökéletesen különválasztható. Egyik humanoid alfaj a homo sapiens, humanoidok pedig a 12 fő galaktikus faj közül az egyik. Teljesen téves az a hipotézis, hogy a homo sapiens a Földön jött létre. Ezért nincs köztes faj az ember előtt, mert beköltöző faj volt…

    Az én fejembe nem sok mindent raktak be az amerikai sci-fik. Inkább fordítva, a sci-fi egyfajta szoktató,tréningező filmműfaj, hogy szokd majd a valóságot, és ne érjen sokként, ha kiborul a bili. Nagyon sok filmbéli technika valóban létezik, nem az ujjukból szopták.

    Technika és a természet tökéletesen megfér egymás mellett, csak a szemlélet nem megfelelő. Pl ott van az ezer évekig fennálló egyiptomi civilizáció, ami képes volt monolitok létrehozására, használta az elektromosságot, viszonylag fejlett vegyészeti tudással rendelkezett, és kimagasló volt a csillagászati tudása. Meglepődnél miket tudtak a fiúk, közel sem voltak rabszolgatartó sötét bunkók…
    Ha megfelelő szellemi tőke áll rendelkezésre, sőt, még fejleszti is azt, lehet harmóniában élni a természettel.

    Mondok egy példát. Pár éve volt egy egy kézi lőfegyver szabadalom érett ötletem, ami nem kémiai energiaforrással (lőporral) működött. Hozzáteszem hangsebesség többszöröse lett volna a torkolati sebesség, ami által a lövedék kinetikus energiája lényegesen nagyobb általa, mint a klasszikus lőszereknek. Tudod mi lett a sorsa?
    Maradt a fejemben, mert nem akartam azt, hogy halomra öljenek vele embereket.
    Tudod min dolgozom jelenleg? Környezet barát elektrokémiai tárolókon.
    Te döntöd el, hogy ellene, vagy érte dolgozol…

  58. Ismerem személyesen a feltalálót, nem 1 mai történet…
    Fő gond vele az, hogy a teljes ciklushatásfok 50% körül van, ami egy akkunál kriminálisan alacsony. Valószínűleg emiatt nem lett nagy sikere. Még a Ni-Fe akkunak is jobb a ciklushatásfoka, ami híresen rossz energia tároló, azonban 50 év az élettartama.
    Én a redox flow akku területen mozgok, csak nem vanádiummal oldom meg.

  59. „Figyelj, ha gondolattal tudsz kenyeret és halat teremteni”

    Dajtás
    ha ilyen szinten tudok gondolattal teremteni, akkor minek van szükségem egyáltalán kajára?
    Kicsit nehéz helyzetbe vagyok mert egyáltalán nem tudom mit válaszoljak erre a hozzászolásodra….
    Kicsit a 80-as évek sci fi filmjeire hasonlit, amikor 2005-öt meg 2010-et a távoli jövőnek mutatták be és lebegö autokkal közlekedtünk és mindent a karunkra kötött kütyüvel intéztünk el.
    Hát ja. 2018-ban elértünk oda, hogy a dizel autokat manipulálni kell, hogy a környezvédelmi normákat hozni tudják. Senki nem meri kimondani, hogy vége gyerekek, nem fejleszthetö tovább a dizel auto. Korlátokba ütköztünk, amit nem tudunk leküzdeni.
    2030-ban még mindig ocska benzines autok fognak futkozni az utakon vegyitve az eleve csödre itélt elektromos négykereküekkel.
    Ha a földi klima mégsem borul fel, akkor sincs több idönk mint 20-40 év.
    60-as években Holdon jártunk, és mond meg mit fejlődtünk ezen a téren? Még a Holdig se tudunk elmenni nem is beszélek a Marsról egyáltalán. Ehhez képest hol vannak a szomszédos galaxisok???

    Jelen életmodunk akkor lenne fenntarthato ha kb. par millios populácio élne a földön. Ha erre a számra redukálodunk akkor lehet pazarolni mert a készlet akkora hogy szinte kimerithetetlen, de 8 milliárdnak már nem.

    Amivel egyetértek hogy az ember szellemi (vissza)fejlödése történelmi mélységeket jár meg. Mindent pont az ellenkezö irányba viszünk, mint amerre az ildomos lenne.
    Nem hiszek az Avatar féle idillben sem itt a földön. Ahhoz tul különbözöek vagyunk. Engem és egy szubafrikait nem csak pár ezer km választ el egymástol, hanem világok is. Hiába vagyunk egy faj semmi közünk egymáshoz. HA az evolucio kicsit kegyesebb lett volna akkor elintézi, hogy szaporodni se tudjunk egymással…..pff de rasszista vagyok 😀

  60. Re:61
    Ne haragudj, de a mérhetetlenül mesterségesen korlátozott információk alapján extrapolálsz a jövőre, ami nagyon félre tud vezetni. Úgy valóban nem fog menni, mert nem tud menni. Amit írsz az a rabszolga gondolkodás, önmagadat cenzúrázod, és önmagad hajtod kalodába. Még meg is indoklod a „szükségszerű” népesség redukciót, mert az erőforrások pár millió emberre elegendőek, aminek egy jelentős része az elit lenne, és némi talpnyaló rabszolga, akik még hálát is adhatnak gazdáiknak, hogy életben maradtak.
    Nem ez teljesen fals megközelítés, mert erőforrások korlátlanul rendelkezésre állnak, és megfelelő technikával kiaknázhatóak. Mondok egy példát. Pár éve volt, hogy egy elnyújtott pályán detektáltak egy kősziklát, ami a mérések alapján jelentős fémtartalommal rendelkezett. Spektrumanalízis kimutatta, hogy jelentős platina, és irídium tartalma van. Tudod mennyi platina volt abban a pár km nagyságú szikladarabban? Több, mint a Föld teljes platina készlete. Ennyit arról, hogy kifogyunk a nyersanyagokból, fejünk felett repkednek az elemi állapotban lévő nyersanyagok (nikkel,vas,kobalt,nemesfémek,stb)
    Minden megoldható, csak akarni kellene, de a jelenlegi sáska mentalitású elit nem akarja ezt (sáska mentalitást nem nehéz felismerni, mindent felzabál maga körül, és amint elfogyott, tovább áll).
    Nem azt mondom, hogy gyerekjáték lesz rendbe rakni ezt az egész kuplerájt, amit csináltunk több száz év alatt, de szépen lépésenként meg lehet oldani.

  61. 61 – Curix:
    „Kicsit nehéz helyzetbe vagyok mert egyáltalán nem tudom mit válaszoljak erre a hozzászolásodra….” Nem is lehet. Nincs az a nehézség, amire nincs megoldásuk. Hogy a legközelebbi álló csillag 4 fényév. Semmiség. Mintha csak lemennél Szegdere. Mindössze ki kell hozzá találni egy féregnyúlványt. Nincs elég kaja? Semmiség, fénnyel kell táplálkozni (már van ilyen, bele is halt a gyerekük) Ha végképp nem megy az álmodozás, akkor elővesszük a 11. dimenziót. Az mindent megold. Ha nem, akkor elővesszük a mindenhatót. Bármit, csak ne kelljen megdögölni. Pedig, ha isten is úgy akarta volna, akkor az örök éltere teremt.

    62 – dajtás:
    „Pár éve volt, hogy egy elnyújtott pályán detektáltak egy kősziklát, ami a mérések alapján jelentős fémtartalommal rendelkezett.” Áruld el nekem, hogy detektálták a különböző fémeket? Tényleg érdekel. Segítek a szokásos hantádhoz. A spektrum analízishez gerjesztett fématomok kellenek. A gerjesztéshez hő kell. A világűrben -273,15 °C van. Most gyorsan találj ki valamit! 😀

  62. Dajtás most akkor hogy van ez a gondolattal teremtös mezögazdaság? Ezt hogyan éred el? Kenyér légy! és lön kenyér…. vagy hogyan? Ird le.

  63. Re:Tibor bá’
    Ne viccelj már, világűrben vákuum van, ami piszok jó hőszigetelő, ergo csak sugárzással tudja leadni a hőt egy adott tárgy. Ha alacsony a fényvisszaverő képessége, akkor az egyensúlyi hőmérséklete akár több száz fok is lehet a nap felé néző oldalon (ezért van aranyfóliával bebugyolálva a műholdak nagy része). Plusz gondolom ismered a fémek azon tulajdonságát, hogy vákuumban lényegesen alacsonyabb az olvadáspontjuk, ami azt vonja maga után, hogy az adott kődarab szépen elárulja miből áll, mert az anyagokra jellemző spektrumokkal megszínezi a referencia fényforrás(napfényt). Nem is értem miért vitázunk ezen, napi rutin a csillagászoknál amiről beszélek…

    Ha nem térben utazunk, hanem a téridőn kívül, akkor bármilyen messzire elmehetünk.
    Egyszer már leírtam itt is hogy ez mit is jelent, de nem könnyű megérteni, teljesen érthető hogy elküldtök a jó büdös francba, nem sértődött meg érte. 😉

  64. Re:Curix
    Mit nem értesz alatta? 😉
    Fogsz egy kenyeret ami a minta, és lemásolod atom pontosan az egészet. Igaz Jézus kaliberű szellemi fejlettségűnek kell lenned, de ezt pár hét alatt eléred, ha szorgalmasan tanulsz 😉

  65. Jézus tanfolyam.
    Érdekel Dajtás tanits meg kenyeret teremteni. Akkor abbahagyom a munkát, söt haza is fogok költözni. 😀 Segits. 😀

  66. 63 Tibor bá’
    65 dajtás
    Mindig ott cseszitek el, hogy nem figyeltek egymásra és csak vitatkoztok…!
    Tibor bá’ aktív fénykibocsájtásról beszélt, dajtás pedig passzív megoldást emleget.
    Mindkettő működőképes megoldás, de az „érem két oldala”.

    „az anyagokra jellemző spektrumokkal megszínezi a referencia fényforrás(napfényt).”
    Vagyis elnyeli a rezonáns frekirészeket, és majd így gerjesztve más frekvencián kisugározza. Valami ilyesmi.

    Tehát mindenkinek igaza van! 🙂

  67. Re:68
    Egy kődarabra mérése nem is lehet más, csak passzív mérés, mert nem aktív fénykibocsátó tárgyról van szó… Ezért is értetlenkedtem, persze egy csillag már más tészta, mert ott a fényének színképében benne van a domináns összetevők spektruma (több mint 100 éve használt technika).
    Pl az üstökösök kómája erre jó példa, hogy hiába van dög hideg a világűrben, ha kap egy kis fényt a mag, egyből extrém sok gáz képződik, ami miatt szép égi látványosság lesz belőle.

    Egy szó mint száz, aktívan kutatott a téma amiről beszéltem, mert dollár milliárd értékű kövek repkednek a közelünkbe, ami az olcsóbbá váló rakéta technika miatt, már nem lázálom, hanem lassan kiaknázható gazdasági realitássá válik (űrbányászatról van szó).

  68. Re:67
    Világosodj meg kedves Curix, és akkor minden menni fog, mint a karikacsapás… 😉
    Tudod drága a reinkarnációs tanfolyam, de úgy is egyszer élünk… 🙂

    Mondok egy hipotetikus fejlődési utat:
    Elsőnek bottal kapirgálod ki az ehető dolgokat a földből.
    Másod sorban már te termeszted az ehető dolgokat a földben bio módon.
    Harmad sorban azt hiszed, hogy minek a természetes termesztés, majd szintetizálunk sok mindent vegyi úton, igaz tömegesen elterjed tőle a rák a lakosság körében.
    Negyed sorban rájössz erre, és visszatérsz a bio gazdálkodásra.
    Ötöd sorban rájössz arra, hogy nem mindegy hogy honnan származik az étel, megismerkedsz a felfűzés fogalmáról.
    Hatod sorban létrehozol egy teremtő gépet, ami atom pontosan lemásolja az ételt, megfelelő felfűzéssel. Itt már lényegtelenné válnak az anyagi javak, mert bármikor létrehozhatsz bármit, minden nap ehetsz akár 2 kiló beluga kaviárt is, nem számít, mert itt már az információ az érték, és nem ami az asztalodra kerül.
    A klasszikus mezőgazdaság már úri passzió, egyfajta rekreációs tevékenység, avagy hagyományőrzés.

    Ez volt a gépesített út, ami mellett mindig jelen lesz a szellemi út is. Végeredményben mindkettő ugyan azt éri el, de az utóbbi a lélekre támaszkodik, ami egy nagyon furmányos dolog, és nagyon sok mindenre képes…

  69. Curix, te olyan türelmes férfi vagy…már évek óta látom. De tényleg.

  70. Jol van Dajtás pajtás majd kiveszed te is a kezed a biliböl. 😀

  71. 71.Curix
    Biztosan kiveszi! 🙂 Ha mondod neki, biztos belátja tévedését.
    Vannak még itt cifraságok. Csak, hogy tud mik a rád váró feladatok 🙂
    „GONDOLATOK A MEGVILÁGOSODÁSRÓL

    Mivel a megvilágosodásnak számtalan megtapasztalási szintje van, nem könnyű bármiféle határvonalat húzni, amivel kijelölhető lenne a kezdete és pláne a vége. Éppen ezért a megvilágosodás az általános definíciója szerint nem más, mint a létező önmegismerési folyamata. Szűkebb értelemben ez a lélekben perturbálódó szellem információs mátrixának összekapcsolódása a teremtést betöltő legfelső szellem információs mátrixával. Földi értelemben az a pillanat, amikor az ember az Isten szemlélőpontjából kezdi el nézni a teremtést, és minden információhoz hozzáfér az egészben.”

  72. 72.Balázs
    …”amivel kijelölhető lenne a kezdete és pláne a vége. Éppen ezért a megvilágosodás az általános definíciója szerint nem más, mint a létező önmegismerési folyamata. Szűkebb értelemben ez a lélekben perturbálódó szellem információs mátrixának összekapcsolódása a teremtést betöltő legfelső szellem információs mátrixával.”…
    És én hülye, mostanáig azt hittem magamról, hogy tudok magyarul…
    Balázs kedves, ezt ne csináld má, mert Rejtót idézem ” megrugdoslak, oszt beteg leszel” mondá Rézgróf aTörök Szultánnak az orani kikötő zugában veszteglő lopott uszály fedélzetén. 😀

  73. 74 – bálint:

    Nyugodj meg, én se tudok a mátrix perturbáló nyelven.

  74. Re:73
    Elég jó a definíció, de kicsit újmagyarul van, érteni vélem a fanyalgókat. 🙂
    Én 4 embert ismerek, akik a megvilágosodás valamilyen szintjén állnak, és ebből 2 embert személyesen is. Mindannyian elég fajsúlyos személyiségek, de ez ezzel jár bizonyos tekintetben…

  75. Balázs,
    azért egy jó klinikai szakpszichológus / pszichodráma csoport rá tudja terelni a közönséget az önismeret tövises útjára…modernül megvilágosodásnak is szokták mondani. Vissza szoktak fordulni arról az útról, háát elég kemény dolgok vannak ott lenn a mélyben.
    Így aztán maradnak az angyalok, szellemi küldöttek, auraolvasó tanfolyamok vagy a vallások…a felvilágosultabbak meg az előző életeiket is tudják, sőt jó pénzért még azt is megmondják a guruk, hogy kiből lesz bóddhiszattva a mátrixban. Meg ilyenek…

    Érted, bóddhiszatva minőség, csak úgy a semmire, önmunka nélkül…

  76. Sziasztok!

    Látom némi lavinát indítottam el ezzel a hozzászólásommal holott csak annyi volt a célom, hogy jelezzem Tibor bá felé, hogy van olyan is akit Ő nem említett a posztjában. Nem tudok és nem is akarok soha véget nem érő vitába belemenni. Ennél értékesebbre szeretném fordítani az időmet.

    29. sleeper
    Bent a házban van egy alom WC ami egy egyszerű vödör alján faforgáccsal s minden elvégzett dolog után faforgáccsal kell leszórni….. De! És ez a lényeg senki nem használja. Ott van ha szükség van rá de soha senki nem használta, hanem akár -25 fokban is kimeny mindenki kimegy a 30 m -re vő budi-ba s ott végzi a dolgát. A Külső budit nyáron faforgáccsal télen fahamuval szórjuk le semmi szaga semmi negatív állaga.

    Mindazonáltal had reagáljak még néhány dologra név nélkül.
    1000 szállal kötődünk a civilizációhoz…. Mondtam én hogy nem? Nem azt írtam, hogy kivonultam egy barlangba és ősember módjára élek. Átgondoltam mire van szükség , mire nincs, s amire nincs azt nem használom. A 21. századba élünk, miért ne használnám azokat amik megkönnyítik az életet és fontosnak tartom? Butaság lenne ezt nem használni, és legalább akkora butaság olyan dolgokat használni amire igazából nincs szükség. És itt mindenki tudja neki mire van szüksége.
    Gyerekek kirepülnek: Az élet természetes rendje. Én mutatok nekik egy másfajta természetközeli életet és Ők majd eldöntik mit akarnak csinálni. Ha nagyvárosit választják, hát tegyék, az már az Ő életül és Ők viselik a következményeit. Nem kell a gyerekeket magunkhoz láncolni…. ez a legnagyobb butaság! Mellesleg ha a gyerekek elmennek, akkor majd jönnek az unokák! 😉

    Orvos, meg időpont: Nos ha hiszitek, ha nem tőlünk senki nem jár orvoshoz, nem szedünk semmilyen bogyót. Én magam 30 éve nem voltam orvosnál, de a gyerekek sem. Itt ahol lakunk azt sem tudjuk merre van a körzeti orvos. A kedvesem tavasztól őszik hetente szedi a különböző gyógynövényeket leszárítja őket és mindenre talál valamit ha esetleg valaki meggöthösködik. Azt, hogy mi lesz mondjuk 70 évesen azt nem tudom, de azzal ráérek akkor foglalkozni!

    És végül amit oly sokszor olvasok; „látástól vakulásik dolgozik!” Ez a legnagyobb megtévesztés….. nem dolgozunk látástól vakulásik…. A kerti munka ahhoz, hogy egy 7 tagú családot nagyjából eltartson szezontól függően kb. napi 2-3 órás munkát igényel. Persze amikor az eltevések ideje van akkor több…. a tavaszi vetés idején kevesebb. De átlagosan 2-3 óránál nem kell több. Itt most arról beszélek ami otthonra kell, szó nincs eladásról vagy egyébről. Bőven van idő a kedvessel kettesben sétálni, vagy mókusok játékát figyelni, esetleg bent a számítógépen csinálni ezt azt.

    Nos remélem megválaszoltam néhány sarkalatos kérdést.
    További szépet mindenkinek!

  77. 78 – Zoltán:
    Magától érhető, hogy itt a legtöbb embert én ismerek személyesen. Ismerek olyat, aki tanyával próbálkozott, majd rájött, hogy a valóság más, mint amikre számított. Ezért hátat fordított nekik. Volt, aki visszafordíthatatlanul lépett, és megbánta. Vagyis, okos, ha alaposan megbeszéljük a dolgokat.
    Én 1970-ben hagytam ott a budai életet. Nem kerek-perec, hanem fokozatosan. Végérvényesen a 80-as években telepedtem át Borosjenőre. A 70-es években 40 körüli házaspárok hasonló céllal kezdtek el házakat építeni a környékemen, természetesen gyerekekkel. Mindenkik akkora házat épített, hogy abban több generáció is elférjen. Persze akkor még senki se sejtette, hogy lesz itt 90-ben egy rendszer váltás. És mindenkinek volt 30 év háború utáni tapasztalata a lakáshelyzetről. A házépítési döntések logikusak voltak. Most ott tartunk, hogy a környező házak teli vannak aggastyán házaspárokkal, vagy özvegyekkel, illetve az örökösök eladták a házat. A felnőtt gyerekek sehol. Egyetlen egy helyen 2-3 havonta vasárnap megérkeznek az unokák egy napra. De van olyan is, aki 20 éve n em látta se a fikát, se a lányát. A fia a házban próbálkozott autószereléssel, de az becsődölt, azóta semmi. A házak és a kertek szép lassan, fokozatosan elhanyagolttá válnak.

  78. Szabó R. Zoltán,
    Többen összekeverik azt, amikor egy kicsit csendesebb, a városi nyüzsgéstől távolabbra rendezkedik be az ember azzal, amikor geddonra készülve vonul távolabb a civilizációtól és törekszik arra, hogy minél kevesebb szállal kötődjön a technikai civilizációhoz. Akik a második szcenárióban képzelik elrendezni életüket, na azoknak fel kell kötniük a pszichéjüket.

    „Vissza szoktak fordulni arról az útról, háát elég kemény dolgok vannak ott lenn a mélyben”
    De azon túl, már igen érdekes játékba kezd az elme, ami káprázatos, lenyűgöző.
    A félelmeinken túl egy egészen más világban találjuk magunkat.
    A gondok eltörpülnek, a problémák kisimulnak, az élet egyszer egy lesz.
    Felettébb érdekes kísérletről olvastam minap. Japán kutatók érzékelőket tettek a koponyára és monitoron megjelenítették azt amire az ember gondolt. Tárgyakról van szó. Innen már vezethet út azokhoz a kísérletekhez, mikre is képes a gondolatunk, ha elhagyja a koponyacsontot. Mert az egyértelmű, hogy a gondolat olyan formában hagyja el a testünk, hogy még az ember által készített eszközzel (is)monitoron megjeleníthető.

  79. 79: Tibor bá’
    A társadalmi keresztmetszet mára elég változatos lett, egy „faluval” odébb (Solymár) minden kihaló nyugdíjas-pár helyére két zsír új palota épül (azért kettő, mert jellemzően legalább egyik szomszéd telket is azonnal megveszik – fussa rá) Mi még (első generáció) a 70-es években ásott kúttal villany nélkül gereblyével kevertük itt a házakat, apám csak 79-re tudta megszervezni a villanytársulást, kiperkáltunk utat-vizet-gázt-csatornát-telefont, hogy majd kiköltözünk nyugdíjra. Napi bejárás innen őrület, de mára mindenki erre vágyik (úgy látjuk). Nagyon nem mindegy hogy kit hova vetett a kaláka annak idején…
    Van itt sok olyan hely ahova nem mennék, de itt teljesen az erdőnél vagyunk, fölöttünk Nagyszénás, ma reggel éppen őzek látogattak ide 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük