(2430) BMI

Tibor bá’ online

 

Ez a három betű azt jelenti, hogy Body Mass Index, azaz testtömeg index. Nem mindenki tudja, ezért leírom. A BMI-t úgy kell kiszámolni, hogy a kilogrammban kifejezett testsúlyodat elosztod a méterben kifejezett magasságod négyzetével. A határérték a 25. Aki ennél több, az kövér, aki ennél kevesebb, az normális. 30 felett már kóros elhízásról van szó. Az én jelenlegi BMI-m 23,7, de sose volt 26 felett. Ha tisztában akarsz lenni az egészségeddel, akkor ne tétovázz, gyorsan számold ki, mielőtt tovább olvasol.

A túlsúlynak nagyon sok hátránya van. A legszembetűnőbb a súlyfelesleg cipelése napi 24 órán keresztül. A kövér ember úgy él, mintha egy normál súlyú ember egész nap, beleértve az éjszakát is, egy 10 kilós hátizsákot cipelne, illetve 20 vagy 30, attól függően, mi a súlya. Ezen kívül vannak azonban egyebek is. A túlsúly felborítja a hormonháztartást, amiből sok minden kialakulhat, golyva, diabétesz, magas vérnyomás, amik további károkat okoznak. Kövér ember szíve állandóan túl van terhelve, amiből bal kamra izomvastagodás, végül működési elégtelenség származhat.  Éppen ezért már elég régen kimondták, hogy a túlsúly rontja az életkilátásokat. A kövér ember hamarabb hal meg, és ez a hamarabb arányos a kövérség fokával.

Ezek után képzeljétek el, hogy meglepődtem, amikor 17-én azt olvastam, hogy a „legújabb kutatások szerint” kiderült, hogy az obesitás (elhízás) nem rövidíti meg az életet. Persze, arról van szó, hogy az emberek tömeges elhízásából nagyon sokan hatalmas pénzeket harácsolnak össze. Mert a kövérségnek nem direkt halál a következménye, hanem a hosszú ideig tartó „haldoklás”, ami alatt méregdrága gyógyszereket kell szedni évtizedeken át. Hatalmas üzlet. Hogy mennyire kell vigyázni az abból látszik, hogy a „tanulmányt” a Journal of the American Medical Association közölte le, vagyis nem akármi.

Persze volt annyi eszük, hogy nem azt hozták ki, hogy a 140 kilós matróna fog a legtovább élni, hanem azt, hogy 25 és 30 BMI között az élet megrövidüléséről szó sincs, sőt bizonyos esetekben az enyhén túlsúlyosnak jobbak az életkilátásai. Magyarul tovább élnek. Gyakorlatilag a BMI elválasztó értéket felvitték 30-ra. 25 és 30 között elég sok ember létezik, és ezek most mind azt hihetik, hogy ők egészségesek. Nem igaz! Természetesen kövérség és kövérség között óriási különbség van. Az elhízás különböző fokú lehet, de ahogy egyetlen cigaretta is ártalmas, úgy a legkisebb többlet súly is káros, nem nagyon, csak egy kicsit, de káros. De mit értek el ezzel a propagandával?

A trükk a már rég bevált taktika. Összezavarni az embereket, és akkor kialakul az a vélemény, ami valamelyik nap az egyik hozzászólásban  szerepelt. „Az egyik tudós ezt mondja, a másik az ellenkezőjét, senki se tudja mi az igazság.” Frász karikát! Az egyik tudós a valóságot mondja, a másik le van fizetve. de az emberek úgy értékelik, hogy „még a tudósok se tudnak zöld ágra vergődni” Akkor pedig ők minek bajlódnának vele. Együnk tehát, hiszen csak egyszer élünk. Tegnap 25, ma 30, lehet, hogy holnapután 35 lesz vagy 40. És megy tovább az egészség rombolás.

Én tehát időben szóltam, ha nálunk is kezdenek megjelenni a vélemények, miszerint az enyhe túlsúly (BMI =25-30) egészséges, ne dőlj be neki. Legtovább a szikár emberek élnek.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

35 gondolat erről: „(2430) BMI

  1. Az elhízás is egy rizikófaktor, mint a dohányzás és az alkoholizmus. Minél több rés van a pajzson, annál könnyebben betör valahol a végzetes utolsó csapás.
    Persze írtak már olyan cikkeket is, ahol a „hozott anyagot” tartják a hosszú, egészséges élet titkának, azaz a genetikai, biológiai egyéni tulajdonságok döntőek 80-90%. Itt mindig megemlítik, hogy a legtöbb embernek van sokáig élő, viszonylag egészséges dohányzó, piáló esetleg kövér öreg ismerőse.
    A kövérség, különösen ha nagyfokú mindenképp rontja az életminőséget, amiről a dohányosok, alkeszek viszonylag ritkán panaszkodnak.

  2. Aki elhiszi hogy 30-ig még oké az meg is érdemli!
    Sajnos én már zavaróan dagadt vagyok, mind a hasamon. 33 év, kevés mozgás, legalább 20 kiló többlet.
    De az indexem még mindig ‘csak’ 28,vmi.
    Igaz elnézve a mostani állapotokat nem is akarok sokáig élni 🙂

  3. Teljesen egyet értek Tibor Bá-val. 60 év felett a normál súly és az 5 tibeti ritus napi gyakorlása nagyon jó életminőséget biztosít. Saját tapasztalat.

  4. Pilotkex

    Brutal rossz hozzaállásod van. Zabálva várod a világvégét vagy mi? Hogy lehetsz ilyen igénytelen 33 éves létedre? A legszebb korban vagy ami az ember életében lehetséges és te elkurod rendesen….talan még büszke is vagy rá.
    Borzaszto….a földön már 2 milliárd hájas disznó él. Igénytelenség legfelsöbb foka, de igaz amit Tibor ba ir bizony a kapitalistak jo pénzt keresnek a felhizlalásukkal is utana meg a gyógyszerezésükkel.

  5. Ha valaki kételkedik az elhízás veszélyességében, neki ajánlom, ha Balatonfüreden jár, egyéb látványosságok mellett nézzen be a szívszanatóriumba. Megtudja, hasonlít e az alkata az ott lábadozó betegek döntő többségével. Ha hasonló, akkor kövér és veszélyben van.

  6. A testtömeg indexem 20,3. Van 100-110 kilós ismerősöm. Aki nem tudja felemelni a saját súlyát a saját két kezével, az vagy idős, vagy túlsúlyos. A túlsúly egyéb megpróbáltatásokkal is jár, nem csak az ízületek mennek hamarabb tönkre, vagy gyakoribb a bokatörés, hanem a szíved is többet dolgozik és, a tüdő sem képes egy emelkedő megmászásához elegendő oxigént bevinni a szervezetedbe. Ha le akarnál futni száz métert, akkor a felénél elájulnál.

  7. Ezek a vakerok egyáltalán nem igazak:-)
    A túlsúly kimondottan jól jön az elkövetkező időszakban. Zabáljunk orrvérzésig!

    A túlsúly a kapitalista szar következménye. Meg a mohóságé amit mesterségesen generálnak.
    Én pl. sajnos mindig este eszek, mert akkor jutok oda. Egész nap faszom nehéz dolgokat emelgetek. Ezenkívül régen annyit sportoltam, és annyi energiát vittem be hogy csak na. Mégis sovány voltam, fel is használtam a bevitett.

    Most veszek egy boxzsákot,meg ugrálókötelet, hogy visszahozzam a régi kondim.
    Azért ha egy fószer kekeckedne mondván hogy gyere húsi. Lehet, hogy meglepődne, ugyanis a 90 kilóm alatt van izom rendesen(177 cm-re), kapna egy fülest vagy egy
    lábkulcsos fojtást földrevitel után.
    Sokáig nem tudnék küzdeni mert most már inkább statikus vagyok, pedig a fehér és vörös izomzat eloszlása nagyon ideális rajtam(régen legalábbis ezt mondta a sportdoki). Szóval nem egészséges dagadtnak lenni. De ez is csak egy állapot, lehet rajta változtatni.

  8. @gyuri 07: Végre! Az egyetlen értelmes ember. A cikk tökéletes, és feleslegessé teszi az eredeti posztot. Bocs, de ugrok a BMI vak alkalmazására.

  9. 07 gyuri

    Képlethiba van?
    „Vegyük a testtömegünket kg-ban, és osszuk el a méterben mért testmagasságunk négyzetével! Pl. ha 70 kg-osak és 165 cm-esek vagyunk, akkor ez az érték 70/1,652 = 25,7.”

  10. n/a,

    Nincs képlethiba, csak a 2-est nem tudta kicsiben és felülre írni.

  11. 11 Gyarmathy
    „Nincs képlethiba, csak a 2-est nem tudta kicsiben és felülre írni.”
    Akkor mégis van képlethiba. 🙂

    (nem ez a téma)

    09 vasgyuszi
    „Az egyetlen értelmes ember. A cikk tökéletes, és feleslegessé teszi az eredeti posztot.”
    Akkor Te nem vagy értelmes? 🙂
    07 gyuri szerint „A BMI egy irányadó érték…”

  12. Curix
    Egyáltalán nem ilyen egyszerű.
    Részben genetika, 18 éves korom óta van pocakom, mint a felmenőknek szintén.
    Keveset eszek, nem ezen múlik, és nem szedek semmit, rajtam ugyan nem gazdagodnak meg!
    Tény hogy utálok mozogni. A legszebb kor pedig mindig az, amit szellemileg annak élünk meg! Nem az évszámtól függ.
    Világvége nem lesz, de szignifikáns kényelmetlenség sajnos valószínű…
    Mondhatnám, hogy nem igénytelenségből, hanem éppen igényességből nem akarok ‘rosszul élni’ túl hosszan .

  13. A BMI-t egy matamatikus dolgozta ki a populációk összehasonlítására. Egy népesség átlagában a testalkatokból eredő egyéni különbségek kiegyenlítik egymást. Az egyes emberek megítélésére alkalmatlan a BMI!
    Nem tökéletes, de sokkal jobban használható elv: a testmagasság felénél ne legyen nagyobb a derék körmérete. Azaz a viscerális zsír, a pocak jelenti az igazi veszélyt.

    Az egyszerű átlagember 1 bites színmélységben (fekete-fehérben) látja a világot. Egy 64 bites gondolkodású tudós hogyan magyarázza el, hogy milyen a szivárvány? Hazudik, mert nem fehér. Hazudik, mert nem fekete.
    A természettudományok tényekre, bizonyítékokra, logikára épülnek, amit a világ tudósai előtt kell megvédeni. Kétségtelen, hogy az „írástudók” között is vannak árulók, de még mindig korrektebb társulat, mint bármelyik másik ezen a világon. A legnagyobb gond az, hogy tudós köntösbe bújt szélhámosok gyorsan és nagyot akarnak kaszálni a sok 1 bites ember hiszékenységén. A csodamódszerek és csodagyógyszerek jelentősen devalválják a tudomány hitelességét.

  14. „Tény hogy utálok mozogni. ”

    Pilotakex
    33 évesen még én is brutál egészségtelenül éltem. A fiatal szervezetben az a jo, hogy egy csomot bünözhetsz vele, akkor is tovább müködik hibatlanul.
    Aztan ez egyszer majd csak megváltozik…. jön egy kis vérnyomás probléma, jön egy kis izületi probléma, egy kis cukor meg ez amaz…..
    Azért utalsz mozogni, mert kövér vagy. Ez egy ördögi kör.
    Csak azt felejted el közben hogy az élet az mozgás……

    Neked a jo élet a kövérség szinonimája? Vagy mire irtad az utolso mondatokat? Aki azért nem megy ki sportolni és azért cigizik vagy hizlajja magát mert ugyis meghalunk, az már most vesztett……. tök felesleges kivárni az armageddont.

    Nyilván nem fogom neked tudni megmagyarázni, hogy miért jo a sport mozgas futás stb…. ezekre magadtol kell rágyere.

  15. 15 – Curix:
    Na most megéled, mit jelent hányni a borsót a falra. 😀 Különben egyetértek veled.

  16. igen 😀

    Sokszor azt gondolom Tibor ba hogy a legjobb indulattal se tudod megmenteni az embereket saját maguktol. Van egy bizonyos tapasztalási út amit mindenkinek be kell járni.
    A probléma azokkal van, akik képesek tanulási folyamat (fejlödés) nélkül egy egész életet leélni.

  17. 15, 17
    Micsoda zagyvaságokat hordasz itt össze. 🙂

    „A fiatal szervezetben az a jo, hogy egy csomot bünözhetsz vele, akkor is tovább müködik hibatlanul.”
    Minden „bűnözésnek” nyoma marad a szervezetben. A regenerálódás nem 100%.
    Fizetni kell mindenért, ebben az esetben az életerő csökkenésével.

    „A probléma azokkal van, akik képesek tanulási folyamat (fejlödés) nélkül egy egész életet leélni.”
    Ilyen élőlény nem létezik. Még a kisegér is tanul.

    Nem elemzem tovább. Lekötelezel

  18. 18 – n/a:
    Nem gondoltad át, amit Curix írt. Nem állította, hogy a felelőtlen életstílusra a szervezet nem emlékszik, és nem bosszulja meg magát. Csak azt írta, hogy adott időben nem történik semmi látványos. Azt a látszatot keltve, hogy nyugodtan élhet így. A másik analizáló ( 😀 ) témádban viszont jeleskedsz a rossza indulatból. Curixnek nagy vonalakban igaza van. Vannak, akik sohase tanulnak. Ezt nem kell szó szerint érteni. Mindenki érti miről van szó.

  19. 19 Tibor bá’

    Nagyon véded Curix-ot. Te tudod…

  20. N/a

    ez nem arröl szol, hogy Tibor bá véd engem, hanem arról, hogy ebben a témában tökéletesen egy rugóra jár az agyunk. A te elemzésed pedig inkább kötekedés, mintsem érdemi hozzászólás a témához. Tibor bá tökéletesen értette mire gondoltam, és szerintem mindenki más is, aki meg akarta éreni….

  21. 20 – n/a.
    Te még nem ismersz. Nem Curixot védem, hanem az igazságot, amit ez alkalommal Curix képvisel. Darwinizmus ügyében igen erősen kritizáltam. Te viszont rendszeresen kötekedsz, csak úgy l’art pour l’art.

  22. Ertem gyakorlatilag le lettem hulyezve. Annyit had mondjak meg, hogy Mensa tag vagyok es 10 eve netes pokerbol elek. Nem a fizikai mozgasrol szol az elet, annak szellemi tartalmai is vannak. De latom aki barmiben az itteni valos vagy velt sztenderdtol elteroen mukodik az szerintetek csakis hulye lehet.. Gratula! Utkozben, regi androidrol, nincs ekezet.

  23. A lelki békétek álljon helyre! Nem akarok bántani senkit. Inkább elhallgatok.

  24. 23. ”Nem a fizikai mozgasrol szol az elet, annak szellemi tartalmai is vannak.”

    🙂 Mondjuk ez Stephen Hawkingra igaz,rád már kevésbé. 😀 A netes póker nem költészet ,hanem alpári hazárdjáték.

  25. 1: nemcsak arra értem
    2: rohadtul fogalmad nincs róla. ennél nagyobb hülyeséget akarva sem írhattál volna

  26. 26 – pilotkex:
    Ha jól emlékszem, személy szerint senki se bántott. A túlsúly korunk betegsége. Még hozzá nem is akármilyen. Pusztán erre hívtuk fel a figyelmet. Természetesen mindenki olyan életstílust választ, amilyet akar, de bűn lenne nem felhívni a figyelmet arra, hogy a túlsúlynak igen komoly hátrányai vannak, amit tudnod kell, ha ezt választod.

    Nem lehet tudni, hogy ezt a két választ kinek, mire adtad. Én legalább is nem tudom, pedig az én Mensa HungrarIQa kártyám sorszáma 0861. Nézd meg a tiédet mennyi! 😀

  27. Senki sem említette itt a testépítőket, akiknek elméletileg kóros a BMI-jük, aztán meg mégse lehet őket kövérnek mondani.
    Az ízületeiket, szívüket akkor is megterheli a nagy súly, ha az nem zsír, hanem izom

  28. 8325 Tibor bá.
    Oké az 1, 2 lehet megtévesztő volt. A 3 sort a közvetlenül megelőzőre!
    A hosszabbat meg általában.
    Tudom mivel járhat a kóros elhízás.. És ez nyilván probléma. Kérdés hogy pontosan mennyire.
    Nekem úgy tűnt, hogy Te és Curix kb fogyatékosnak tekintitek, aki nem ezt teszi az első helyre. És nem kezd most rögtön drasztikus változásba.

  29. 29: „fogyatékosnak tekintitek, aki nem ezt teszi az első helyre”

    Sovány ember mindig könnyen bírálja a kövérebbet. 🙂
    De ettől még igazuk van abban, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy mivel jár, ha nem figyelünk a testünkre. /Esetükben a jószándék dominál./

    Az más kérdés, hogy szerintem a genetikának sokkal nagyobb a szerepe az elhízásban, mint amit most vall a hivatalos álláspont. /Amellett, hogy aki nem eszik, az nem is hízik el. 😉 /
    Kurva nagy biznisz az „egészséges életmód”-ra ‘nevelni’ az embereket és eladni mindenféle kütyüt, fogyasztószert, fitnesz bérletet stb.

  30. 30 – Observer:
    A genetikára fogni a dolgot nem stimmel. Gyerek és ifjúkoromban szinte senki se volt kövér. Akkoriban nem volt hajlam? Persze a metabolizmusa az embereknek különböző, de az étkezési és életviteli szokások sokkal meghatározóbbak. Mi fiatalon rohangáltunk, csúsztunk-másztunk szinte egész nap. Nem tömtük a fejünket csokival, különböző rágni valókkal, édességekkel. Persze, ha egyszer már elhíztál, akkor megette a fene.

  31. 31: „A genetikára fogni a dolgot nem stimmel”

    Nem a genetikára fogom, ahhoz, hogy valaki elhízzon, zabálni kell. Azonban, hogy mennyit kell hozzá zabálni, azt már az adott személy genetikája határozza meg.
    Persze mindezt befolyásolja az életmód (manapság rengeteg az ‘ülőmunka’), a stressz, a csillagok állása, meg még ki tudja, mi.
    /Már többször szóba került, hogy szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki többet eszik, kevesebbet mozog és mégis soványabb (és nem bélférges 🙂 ) – akkor csak genetikai különbség lehet/.

    Ifjú koromban állattenyésztésben dolgoztam egy rövid ideig, sertés fajtanemesítésben (én értékeltem/előkészítettem az adatokat). A sertéseknél a hízékonyság, takarmányértékesítés nagyon fontos (kevesebb /és így olcsóbb/ takarmányból jobban hízzon).
    A nemesítési programban egyértelműen lehetett szelektálni a jobb hízékonyságot örökítő kanokat. / A tartási körülmények teljesen azonosak voltak./
    Embernél miért lenne másképp?

    Nem azt akarom mondani, hogy lenne egy ‘hízékonyság gén’ /akár lehet is/, de bizonyos tulajdonságok, amik hatással vannak az elhízásra, öröklődhetnek.

  32. Sok minden öröklődik, sok minden nem. Apám 58 éves. és szintén hetven kiló. „fiatal”. Apai ágon egyáltalán nem vagyunk hízékonyak. Anyai ágon viszont más a helyzet. De én nem anyai ágról örököltem, hála az „Istennek”.

  33. 29:

    Pilotakex

    „Nekem úgy tűnt, hogy Te és Curix kb fogyatékosnak tekintitek, aki nem ezt teszi az első helyre. És nem kezd most rögtön drasztikus változásba.”

    Nem tekintelek fogyatékosnak, csak igénytelennek. Én magam is ilyen voltam egészen 36 éves koromig. Igénytelen a saját testemmel kapcsolatban. Igazábol én leszarom meddig hizol, meg bemagyarázhatod magadnak, hogy szellemi sikon is lehet boldognak lenni. Hát nem tudom. Azért kérdezz majd meg egy kerekes székest hogy mennyire boldog, ok? Csak az olyanokkal mint te az a baj, hogy saját akaratotokbol „ültök kerekes székbe”.
    Az emberi testnek szüksége van a mozgásra,(nem feltétlen futásra de mozgásra) teljes élet csak azzal együtt lehetséges. Nézegethetsz virtuális valóság szemüvegen bármit meg manapság már el lehet menni nyaralni virtualisan a fotelból, de az sosem lesz olyan, mint a mozgás.
    Ezt csak akkor értettem meg én is, mikor már 3. hónapja futottam.

    Szoval nem akarok én bemagyarázni semmit. Majd megkapod a számlát az élettől, aztán emlékszel majd rám meg Tibor bára.

  34. BMI idősebb korban mindenképpen növekszik nagyon kevés kivétellel. Azaz az asszottak kivételével. 60-65 éves koromig elől szappanoztam magam hátúl is habzott, mióta nyugdijban vagyok kevesebb a dolgom és nincs gondom (hülye fönök/ök) azóta van vagy 10 kila többlet rajtam, főleg 70 után….és délben már fáj a fejem ha nincs ebéd még kész.

    Semmi gyorskaja, piaci vásárlás és saját készitmény…a kenyérről kéne leszokni, mert sütizés édesség sincs a kajában.

    Üditők 0, pia 0 cigi 0 cukor annyi amennyi a egyéb dolgokban mint ajvár és hasonló késztermék, lekvárok.

    Tehát a genetikával egyben a nyugodtság is eleve a túlsúly felé halad egy ideig csak, amikor öregeket ápoltam 80 évük után viszont egyre vékonyabbak lettek a csont és bőrig….egészen 95-6 éves korukig. Sulyukat a csontozatuk vastagsága és a bör adta slussz passz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük