(2436) Poloska

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

A napokban jártam a helyi patikában. Érkezésemkor egy harminc körüli nő a vásárlás utáni traccsot folytatta. Hiába na, itt mindenki mindenkit ismer. István, én úgy irtózok tőle, hogy el se tudom mondani. Biztos tudsz adni valamit, amivel kiölhetem őket. – Nem, nincs semmi, nem is nagyon hallottam róla. – Az Interneten mindent elolvastam róla, mindent tudok. Éjszaka jönnek elő, és vért szívnak. A gyerek, amikor hazajött, teli vont a teste apró piros pontokkal, ott, ahol megcsípték. És haza is hozott belőle. Csak éjszaka jön elő, nappal a bútorokban van. Valami csak van, amivel ki lehet irtani. – Ez volt az a pont, amikor egyfelől rájöttem, miről számol be a nő, másfelől idejét láttam, hogy beleszóljak. – Könnyen ki lehet irtani, ha van otthon egy kis DDT (diklórdifeniltriklóretán). Ekkor a patikus megszólalt, hogy DDT-t már nagyon régen betiltották. – Miért? – Kérdezte a nő. Azért – válaszoltam – mert nem bomlik le, a zsírban oldódik és az élelmiszerlánc miatt komoly koncentráció jöhet létre. De van más megoldás is, úgy hívják, hogy ciánozás. Kell találni egy gázmestert, aki kiciánozza a lakást. Az nem jó – reagált a poloska tulajdonos – Karcsi nem egyezik bele, mert biztos egy rakás pénzbe kerül. Akkor pedig – kajánkodtam egyet – marad az éjszakai csípés.

Hazafelé dünnyögtem magamban, poloska? Ötven éve nem hallottam róla. Kiirtotta a DDT, de most úgy látszik ez is visszajön, mint a tuberkulózis. Az egész élet egy nagy körforgás. Aztán a hosszú távú memóriám legaljából kezdtek kitisztulni a képek. Alig múltam 7 éves, amikor egy éjszaka felriadtam, mert szüleim felállított ágya eldőlt, ami éktelen lármával járt. Anyám kezében ott égett egy ferdén tartott kocsisgyertya, amiből sűrűn csöpögött az olvadt sztearin, rá a bútor repedéseire. Az elbújt poloskával nem lehetett mit csinálni azon kívül, hogy a repedésbe befolyatták a gyertyát és elzárták a kimászás lehetőségét. Persze ez nem adott igazi megoldást, de érdekes éjszakai műsornak adhatott alapot. Én, mint kisgyerek, röhögve átaludtam az éjszakát, csak reggel voltak rajtam csípés nyomok, amit persze a tanító néni kiszúrt, és nagyon ferdén nézett rám. Aztán néhány héttel később a szüleim kiciánoztatták a lakást. Előtte azonban egy jót veszekedtek, mert anyám szerint a poloska úgy jött be a házba, hogy apám hazahozott egy régi faliórát, persze fatokban, ahol el lehetett bújva legalább egy, petét rakó poloska. A többit megtette a biológia. Különben a poloska – ellentétben a lapostetűvel – nem bújik meg az ember ruházatában, nem lehet hazavinni, csak használt fabútorral.

4 mm hosszú
4 mm hosszú

Ami azt illeti a DDT-t a XIX. század végén fedezték fel, de a rovarölő hatására csak 1938-ban jöttek rá. Minden esetre a II. Világháború alatt igen jó szolgálatot tett, elsősorban a trópusokon, de nálunk egyáltalán nem. Így aztán az oroszok bejövetelét követve az országot ellepték a tetvek, bolhák és a rühatkák (és akkor a nemi betegségekről ne tegyünk említést). Aztán hazánkba is bejött a DDT és az ország poloskamentes területté vált. Néhány év alatt viszont kiderült, hogy roppant ártalmas, főleg mert nem hajlandó lebomlani. Na, ez tetszeni fog nektek. A világon elsőnek Magyarország tiltotta be még 1968-ban. Az USA csak 4 évvel később, Anglia pedig 1984-ben. Nem siették el a dolgot.

Persze nem lenne semmi különösebb baj, tudunk magunkra vigyázni, és ha nem, hát akkor ott vannak a vizsgázott gázmesterek, csak arra gondolok, hogy ez a harmincas nő (és a fiatal patikus) sose hallottak róla, akkor nyilván hatalmas meglepetésben lesz részük, amikor kiderül, hogy társadalmi összeomlás után a sok szar között a poloskaveszély is ott lesz, mert se DDT, se ciángáz. Marad a gyertya? Visszasírjátok ti még ezt az elcseszett civilizációt. 😉

PS: Üvegdugós palackba zárva anyámtól örököltem fél kiló DDT, ami persze nem bomlik le, tehát jobb mint újkorában. Anyám roppant előrelátó asszony volt, amikor kiderült, hogy betiltják, bespájzolt egy rakással. Úgy terveztem, hogy geddon után, a rovarinvázió kellős közepén a felét el fogom cserélni egy AK-47 -re. 😀 De tényleg, bizonyára tudtok róla, hogy az ágyi poloska is (újra) megjelent Magyarországon. Nem ártana felfigyelni a tényre.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

21 gondolat erről: „(2436) Poloska

  1. Nemhogy ùjra megjelent Tibor bá hanem kőkeményen fertőzöttek a városok. Van poloska térkép Budapestről ha van időtök keressetek rá a neten. Ha tízemeletes panelben néhány hét alatt végigmegy a házon. Ha pl ingatlant veszel ezt is fogyelni kell.

  2. a hatvanas évek elején albérletben laktunk.Öten éltünk egy kb 4×4- es szobában.Volt ott egy mennyezetig érő könyvespolc tele könyvvel.Tolnay ,Révai,Brehm összes plusz a világirodalom java ….és az egész tele poloskával.Kb 4 év türelem után szakadt el a cérna.Apám levitt minket a Balatonra egy hétre ezalatt lett kiciánozva.A végén már sírva keltem fel annyira szétcsípkedtek az éj leple alatt.Ami a DDT illeti ha jól emlékszem a krumplit is evvel kezelték

  3. Tavaly karácsony előtt egy Párizsi repteri hotelben szalltam meg másnapra tele lettem csipes nyomokkal. Hetekig rettegtem hogy hazahoztam valamit. De szerencsere nem. Most olvastam hogy a ruhakat nem szereti halistennek

  4. 03 – Alex:
    A házi poloska bútor repedésekbe húzódik vissza. Csak úgy tudod „átültetni” ha hazaviszel egy polcot, falikórát, fadobozt, sámlit, hokedlit, stb. Ruhaneművel, fémtárggyal nem megy. 😀

  5. A francba. A rühatkás topik után is vakaróztam 3 napig és már megint viszketek. 😀

  6. Tibor bá’!

    „PS: Üvegdugós palackba zárva anyámtól örököltem fél kiló DDT, ami persze nem bomlik le, tehát jobb mint újkorában.”
    Eladásra kínálod? Mennyiért? 🙂

  7. 06 – n/a:
    Ezt előre megírtam: „rovarinvázió kellős közepén a felét el fogom cserélni egy AK-47 -re.” 😀

  8. Úgy tíz éve még egy folyami hajós cégnél dolgoztam, amerikai utasokkal jártunk. Az egyik hajót karanténba tették ágyi poloska miatt, egy vendég hozta be. A dolgozóknak azt ajánlották, ha nem akarják hazavinni a poloskát, cseréljék le az összes ruhájukat. Az biztos hogy nagy szívás. Tavaly viszont a hagyományos poloska szaporodott el itthon, eddig általam nem látott mértékben. Még a napokban is, az enyhe idő miatt, jönnek elő újra szép számban, igaz ezek csak büdösek, de legalább könnyen levadászhatóak.

  9. Na, ezt hallgassátok meg.
    Nemrég arra panaszkodott az asszony, hogy tél közepén, valami elrejtőzött szúnyog csipi éjjelente. Meg is mutatta a helyét, elsőre nem is volt feltűnő. Aztán minden éjjel + 1 csípés. Engem nem csípett. Aztán kezdett. De csak egy egy csípéssel/éjszaka. Mivel édesanyám beszámolójából hallottam, hogy milyen a poloska és a csípése, minek után elkezdett viszketni a csípés helye (kb. 10x-ese a szúnyogénak) kezdtem gyanakodni. Aztán, betelt a pohár. És hívtam egy céget aki ezzel foglalkozik (azt amelyik legkomolyabbnak tűnt a bemutatkozás alapján). És láss csodát, eljöttek, kitelepítettek és bepermeteztek minden repedést. Mivel még nem volt nagy a fertőzés, csak a hálószobánkat kellett (a többi hálótól nagy távolságra található a szobánk, így még oda nem ment (-ek) át). Azóta nincs bajunk. Valószínű, hogy csak egy vagy két példány került be, de, hogy honnan, nem tudom. Talán az antikváriumból vásárolt könyvekkel?

  10. 10 – Sólyom Róbert:
    A nyáron én is kaptam egy csípést éjszaka, és utána minden éjjel. Érdekes, hogy Éva nem kapott csípést. Persze mindjárt tudtam miről van szó, ami kurva nehéz volt elhinni, mert semmi nem került be a házba, amivel be lehetett volna cipelni. Sebaj, DDT-vel beszórtam az ágy réseit, de megint volt egy csípés. Újra, de alaposabb DDT szórás. Mintha elvágták volna. De hogy került hozzánk???

  11. A poloskát elárulja az ürüléke,nálunk a könyvek nagy részét összeszarták.Kis barna pöttyökkel voltak teli.

  12. Tibor bá’

    Esetleg kölcsön könyv, ajándék, családtól kapott használt dolog (pl. ruha – használd Apu mert én már kinőttem) esetleg utazás?
    Vagy lehet nem is az volt, hanem egy pók?
    A DDT még nagyapám is használta a krumplibogár ellen, hamuval keverve. Illetve azt mondta, hogy a háború után járt a hatóság és „fújatták” a népeket. Ahogy olvastam, melegvérűre közvetlenül nem mérgező, hanem hosszútávon torzítja a genetikai szerkezetét.

  13. 13 – Sólyom Róbert:
    Ágyi poloska volt, mert ismerős a csípése. A pók pedig nem tér vissza ugyanoda minden éjjel. Már mindent számba vettünk. Semmi.

  14. Tibor bá’, hozzád? Bármikor. Elég kedvelt vagy.
    Mi is naponta visszajárunk:-). Hát a pók, ha sors kegyéből melletted élhet.
    De komolyra fordítva a szót. Nem lehet, hogy voltatok valahol? Utaztatok vagy „alvós” vendégségben voltatok? Esetleg egy kedves vendég aki több napig nálatok lakott?

  15. Az ágyat fertotleniteni kell,majd a 4 lábát vizeslábasba kell tenni. A máshol megbuvo poloska nem fog átjutni a vizen. Itt a felvidéken ,Révkomáromban épp a szulészetet kellett fertotleniteni mert egy cigán asszon behurcolta otthonrol. Ugyhogy a cuccaival is hozhatta.. Ezek már mutáns poloskák vagy mi..

  16. 15 – 16:
    Azt hiszem itt van elásva a kutya. Valakinek a ruhájában volt, és az hozta be. Én is úgy tudtam eddig, hogy ruhában nem átvihető, de lehet, hogy ez már nem igaz.

  17. Valószínű, hogy a ruha a ludas Tibor bá’.
    Amikor hazajöttem valami olyan helyről ami több napos kiszállással járt (pl. építőtáborba), édesanyám az összes holmimat kirakta a szabadba, majd egy nap után kirázta és kimosta, mert, hogy poloska lehet bennük. Én csak néztem, hogy ez micsoda marhaság. Ha pedig könyvtárból kölcsönöztem könyvet, szépen azt is karanténba rakta. Úgy félt a poloskától, hogy elmondani is nehéz (amikor elmondtam neki, hogy miként jártunk a tél elején, el sem akart jönni hozzánk telelni:-)).
    Elmesélte volt, hogy amikor megteltek poloskával és próbálták kiirtani, még a fali kapcsolók mögé is beültek, sőt a falban lévő vezetékcsatornába is. Onnan nem tudták kipucolni őket, így lezárták üvegvattával, ezzel szépen ott ragadtak. Állítása szerint ez az az élősködő, amelyiktől a legnehezebb megszabadulni. A gilisztát a fokhagyma elhajtja, a tetűt a petróleum megöli, a rüht a kénes zsír kipucolja, de ezt majdnem semmi.

  18. 11. Tibor bá
    „A nyáron én is kaptam egy csípést éjszaka, és utána minden éjjel. Érdekes, hogy Éva nem kapott csípést..”

    Az emberi bőr ph-ja, test hőmérséklete, időről-időre, személyről-személyre, változó és ha két ember van az ágyban akkór : jaj de jó, lehet válogatni.

    „..De hogy került hozzánk???”

    A tüzifával egész könnyen be lehet vinni a házba bolhát, poloskát,mindenfajta mini vámpir barátnőket.

    „se DDT, se ciángáz. Marad a gyertya?”

    A fokhagyma fogyasztása nagyon segit ezen a téren.
    A poloskák a 60 Celsius fokos hőmérséklet fölött elpusztúlnak a megoldás a gőzölős vasaló használata.
    A petróleum és származékai, mint például a naftalin kitünö rovarüzőként.Számos növényolaj illata taszitja ezeket. Pl.:levendulaolaj, rozmaring, eukaliptusz, szegfűszeg.Ezekkel a fürdőkád vizére is lehetne egy pár cseppet csepegtetni és ez eltaszitó hatással bir az embertől. A fejbőrre az utolsó vizzel kis adag ecettel szintén nem kell ,,senkinek” az ember feje.

  19. XVIII ker.pszichiátriai intézet dugig vele a betegeken rajcsuroznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük