(2437) Kognitív disszonancia

Tibor bá’ online

 

A kognitív disszonancia meglehetősen érdekes emberi tulajdonság. Érdekes, mert mindenkire vonatkozik, ha tudsz róla, akkor se húzhatod ki magad alóla, miközben kifelé tökhülyének látszol, pedig csak arról van szó, hogy nem akarsz „meghibbanni”. Szóval, mi az a kognitív disszonancia? A meghatározás szerint akkor áll elő,  amikor egy új információ nincs összhangban egy korábbi nézeteddel, vagy általad elfogadott ismerettel. A reakció egy belső feszültség azaz kognitív disszonancia, amit minden áron fel akarsz oldani. Persze fel is oldod. Hogyan? A legegyszerűbb módja, ha nem veszel tudomást azokról a nyilvánvaló tényekről, amelyek ellentmondanak azoknak, amiknek elkötelezted magad.

Az igazság az, hogy az életben nap mint nap szembe találod magad a kognitív disszonancia működésével csak nem ismered fel, és elütöd azzal, hogy „az emberek hülyék”. – Nap mint nap találkozunk azokkal, akik nem hajlandók tudomásul venni, hogy az Emberiség szakadék felé vágtat, mert nincs összhangban korábbi elképzelésével. Ezen nem nagyon lehet csodálkozni, elvégre a jövőt legfeljebb sejteni lehet, megjósolni aligha. Viszont…. Jól tippeltél, megint Orbánnál akarok kikötni. Mondjuk az is megérne egy misét, hogy tud egy paranoiás örült hatalomra kerülni egy olyan kultúrnép esetében, mint a Weimarer Republik? Ha ezt megérted, akkor már nem is kell olyan nagyon csodálkozni, hogy Orbán Viktor van a magyar kormányrúd mellett. Ha megnézed a korabeli felvételeket (hála a YouTube-nak) leeshet az állad, amikor fegyelmezett németeket látsz átszellemülve hallgatni egy ránézésre is őrültnek látszó Hitlert. Az okot vizsgálni nem érdemes, de abban megegyezhetünk, hogy Orbánnak néhány millió magyar idollá válása nem olyan nagy trükk. Amin nap mint nap elcsodálkozok az, hogy ennyi hiba, ennyi visszaélés, ennyi bűn elkövetése, ennyi ember érdekének a súlyos megsértése, ennyi hazugság, trükközés után, hogy állhat még mindig a háta mögé több, mint egy millió. És a felsoroltak tények, nem pedig jövőben bekövetkező jóslatok. Tények, leellenőrizhetők, megfontolhatók, a következmények érzékelhetőek. Természetesen nem azokról beszélek, akiknek anyagi érdeke Orbán maradása, azokról, akik számára Orbán dilettáns ötletezése súlyos tízezrekbe kerül. Miért tartanak ki mellette?

Most már te is tudod, és én is. A bűvös szó a kognitív disszonancia. Kétharmadot adni egy ilyen öntelt őrült kezébe, akkora hiba, hogy kevés ember képes felvállalni. Hogyan is? Nem veszel tudomást azokról a  nyilvánvaló tényekről, amelyek ellentmondanak azoknak, amiknek elkötelezted magad.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

29 gondolat erről: „(2437) Kognitív disszonancia

  1. Sok területen tetten érhető ez a viselkedés, de a posztra kanyarodva feltehető egy nagyon kellemetlen kérdés:
    Orbán fujj, de kire? BÁRKIRE! A sarki vécés néni se lenne rosszabb. Paprikajancsi Gyurcsányra? Többszörösen levitézlett bukott komcsikra? Vonára, akire most húzzák rá az Allahos vizes lepedőt? (Észlény volt az is, aki ezen kiakadt, mert pl zsidóknál Jahve, iszlámban Allah a neve Istennek. Ettől még nem lesz valaki muszlim, hogy kiejti a száján Isten „ezer neve” közül az egyiket…)
    Többiek futottak még kategória, nem is érdemelnek több figyelmet.
    Ülünk a politikai pöcegödörbe, és azon vitatkozunk, hogy melyik párt kevésbé büdösebb. Mindegyik büdös, eleve kényszerpályán mozog a rendszer, és a látszólag kevésbé rosszabbat választják az emberek.
    Sokszor írtam már, hogy a megoldás nem ebben a „dimenzióban” oldható meg.
    A magyar néplélek királyt akar! Most még csak egy kiskondásra futotta, de a kulcsemberek megvannak a fordulathoz, még ha maguk nincsenek is tisztában vele.

  2. Emlékszem az internetadó elleni tiltakozás szervezői közül két értelmes fazonra is. Pár alkalommal országos tv csatornák vendégei is voltak. Azt gondoltam, na talán most, civil oldalról jönnek, vág az eszük és köréjük nagy bázis formálódását véltem felfedezni.
    Mit ad isten, váratlanul bejelentették, hogy minden nyilvános szerepléstől visszalépnek.

    Amit gondolok erről.
    Orbánéknak nagyon jó ez a döntő többségében lejáratódott, ill. megkopott ellenzék.
    Egy új, lendületes, jól kommunikáló, közpénzszűz társaság viszont komoly veszélyt jelent rájuk. Komoly ráhatást gyanítok a háttérben, hogy ilyen gyorsan elment a kedvük az országos politizálástól.
    Nem gyanús, hogy lassan két évtizede nincs alulról jövő sikeres civil politikai formáció, ami megkapaszkodott volna?! Ennyire nem gügye a Magyar.

    Ha most kipottyan a Fidesz a hatalomból, akkor van esély arra, hogy az utánuk következők leváltásáig egy új civil politikai kezdeményezés meg tud annyira erősödni, hogy kormányzatra is alkalmas versenyző lehessen a négy év múlva esedékes választásokon.
    A Fidesz nem fogja engedni, hogy friss arcokkal politikai kezdeményezés megerősödjön. ..és majd akkor is felteszik álságos kérdésüket a Fidesz-t pártolók, hol vannak azok akikre lehetne szavazni.? Higgyétek el, mindig időben be lesznek darálva.
    Valóban nem egyszerű önmagunkat bírálni.

  3. Megint próbálok egyszerűen gondolkodni: Tibor bá’, Te nagyon is jól felismerted, amit sokan tudunk, hogy ma a világot irányitó erők egy erős társadalmi eróziót szeretnének kiváltani, elvenni a többség hozzáférését az őket arányosan megillető javaktól. Teszik ezt azért, mert az az elit, aki az agyatlan gazdasági csörtetésével tönkretette a bolygót minden szempontból, most azt vizionálja, hogy ez nem az ő előrelátásra képtelen irányitásuk okán lett igy, hanem mert sok a 7 milliárd. Persze ezt is azzal teremtették, hogy mikor a kapitalizmus teljesitménye még munkáskezek számától függött, hagyták eszetlenül megszaporodni a populációt a hülye módszerükkel, miszerint mindenkit elkergettek az élőhelyükről, majd munka , szervezés nélküli élet során biztositották a társadalom számára a felesleges bőséget (mert valljuk be, mindenki a maga szintjén nyomorog, soha nem látott életszinvonalon élünk ma) Orbán nem azért jó, mert jók a céljai, vagy mert okos, nem, van egy önzése, amely a saját hatalmi státuszának megőrzését szolgálja, és ez most egybe esik azzal az önzéssel, ami engem, egyszeű embert jellemez, abban hiszek, hogy a nemzetállam jó társadalmilag és gazdaságilag, nem mellesleg környezetvédelmi aspektusból is. Orbánnak a nemzetállam léte a hatalmának alapja. Itt találkozik Orbán és a Nép közös érdeke. Az is tény, hogy orbán ebben a keretrendszerben nyilván a társadalom hátán él, na de melyik politikus nem? És úgy látom, ma nincs olyan, aki igy ellenállna a mai háttér hatalom törekvéseinek. Kész szerencse, hogy van egy Sorosunk, akit a világ hányva utál, mert mindenkitől lopott, azért ilyen gazdag, és nem kell a kommunikációban háttér hatalmat, pénz hatalmat emlegetni, hanem Soros tervként azonosithatja Orbán a jelenséget kommunikációjában.

  4. A következő négy éves ciklusban, nyilván folytatni fogják az abszolút tejhatalom kiépítését. Jelenleg már csak azok a városok „állnak ellent” nekik, ahol ellenzéki a polgármester. A következő négy évben tehát ezt az ellenállást fogják megszüntetni. Felszámolják a jelenlegi önkormányzati rendszert és az új rendszerben gondosan ügyelnek majd rá, hogy minden városvezetés tisztán fideszes legyen. A diktatúra kiteljesedik és a kognitív disszonanciára egyre nagyobb szükségük lesz az elvakultaknak..
    Talán egyszer a jövőben elérjük, hogy oly messzire mennek, hogy az itthon, vagy az eu-ban tényleg kiveri a biztosítékot. Esetleg a tömeges elvándorlás felerőrödése segít majd be. Bár én szerintem ennek az őrületnek hamarabb vet majd véget a klímaváltozás, vagy egy atomháború…

  5. Bencsik János volt fidesznyik államtitkár mondta egyszer: Az Orbán kormany feladata az hogy fenntartsa a rendet egy szakadek fele szugoldo vonaton…

  6. Én arra lennék még kíváncsi, hogy miért úgy oldják fel az emberek a kognitív disszonanciát, hogy „meghajlítják” a tényeket? Ennek evolúciós szempontból milyen előnye van? Nem pont úgy kéne feloldani, hogy elkezdek kételkedni, és újra megvizsgálom a tényeket, összevetek minél több információt, független forrásokból stb. ?

    Nem az a baj, hogy ha valaki hibázik, hanem ha nem képes a korábbi hibáiból tanulni, és a kognitív disszonancia ilyen módon való feloldása pontosan ezt hiúsítja meg.

    Nem százszor autentikusabb (és tiszteletreméltóbb) ha valaki beismeri: hülye voltam, nem volt igazam, de most már teljesen másképp gondolom mert …

    Egyébként miért van az a tendencia, hogy ha valaki intelligensebb, akkor sokkal kételkedőbb a világgal szemben, a maga igazával szemben stb. ?
    És minél butább valaki, annál jobban azt gondolja, hogy neki márpedig igaza van. Nem így van? 😀
    Ezt honnan „hozzák” az emberek??

  7. 06.K
    …”Nem százszor autentikusabb (és tiszteletreméltóbb) ha valaki beismeri: hülye voltam, nem volt igazam, de most már teljesen másképp gondolom mert …”
    Nem is tudod milyen nehéz dolgot, majdnem a lehetetlent várod el az embertől.
    Van egyfajta lelki tulajdonság, amit a pszichólógusok fix mania-nak, magyarul rögeszmének neveznek, amit azután feladni, rájönni, hogy tévhit volt, nagyon nehéz.
    Nehéz éspedig azért, mert aki lebetonozza magát valami mellett, kitart elvei, felfogása mellett, annak nagyon nehéz bevallania-még önmaga, sőt főleg önmaga elött, hogy tévedett, és a szó szoros értelmében szégyenli, hogy tévesen látott és itélt meg dolgokat, inkább reménytelenül kitart rögeszméje mellett, akkor is ha a valóság többször is pofonvágja.
    Az ember hinni akar valamiben, bármiben, Tibor bá helyesen állapitja meg, hogy emberek őszintén rajongtak Hitlerért, kommunisták emelt füvel vállalták a börtönt, a halált, mert ilyen az emberi természet: valakiben-valamiben hinni AKAR, bármi áron.

  8. 06 – 07:
    12 éve hirtelen megugrott a vérnyomásom. Egy rohadt kurva (kardiológus) megetetett, hogy koszorúér szűkületem van és azonnal katéterezni kell, és valószínűleg be kell ültetni egy sztent (ami szétfeszíti az eret). Ezt nem engedtem meg, elmentem egy másik kardiológushoz, majd harmadikhoz, negyedikhez, ötödikhez. Mind azzal ijesztgetett, hogy 1-2 hónap és könyörögni fogok nekik. Ez nem jött be, mert mind a mai napig nem könyörgök. Viszont elkezdtem diétázni és sztatint szedni, hogy alacsony legyen a koleszterinem. Hősies odafigyeléssel rekord alacsony lett mind a HDL mind pedig az LDL koleszterinem. Családon belül mindenkivel vitáztam és mindenkit biztattam arra, hogy szedjék a sztatinokat. Néhány év után értesültem, hogy a koleszterin mánia egy oltári nagy csalás. Az orvosok mégis tovább viszik a zászlót. Amikor rájöttem mi ujság, azonnal leálltam és nem szégyelltem bevallani, hogy rászedtek, téves úton jártam.

  9. Orbánra és rendszerére van kihegyezve a téma, pedig pontosan ugyanúgy működik az ember az alábbi témákban is:

    – Klímaváltozás
    – Ateizmus, agnosztizmus
    – Istenhitek
    – Önmaga intelligenciájába, műveltségébe, logikus gondolkodásába vetett hite.
    – stb

  10. Re:02
    Fején találtad a szöget…
    Netadós tüntetés valóban meglepte Orbánt, mert az abszurd ötletük(valami Gbyte/100Ft forgalom alapú díj rémlik) egyszerűen irracionális volt. Jól látszik, hogy aki kitalálta, az se sose fogyasztott neten keresztül érdemi tartalmat, és most nem pornóra gondolok…
    Akkor szó szerint megijedtek, mert nulla ügynöki, pártpolitikai háttérrel kerültek szembe, amire nulla kontrolljuk volt. Itt azért halkan megjegyezném, hogy a ma ismert összes párt kompromittálódva van az ügynökkérdésben így vagy úgy, és ez önmagában egy fekély a társadalom testén. Bármelyik hatalom az ismeretlen ellenféltől fél a legjobban, és a tüntetés bebizonyította, hogy vannak potens, de alvó személyek, akik ha fényre kerülnek sok kellemetlen percet okozhatnak nekik.
    De te se tudsz kilépni a saját dimenziódból, mert Orbánt nem demokratikus választások keretén belül fogják leváltani. Szokj hozzá a gondolathoz hogy királyság lesz a jövőbeni magyar államforma.

  11. Szabolcs,

    Szerintem nézzél kevesebb Bogár László-t meg Drábikot. Nem mondom, hogy nincs igazsága az említett uraknak, de azért úgy beállítani, hogy van a csúnya háttérhatalom, mely szét akarja verni a nemzetállamokat és mindenkit ki akar fosztani, amivel szemben áll a nagy országvédő Orbán, ez több, mint csúsztatás.

    A törés nem a háttérhatalom vagy világelit és Orbán között van, hanem a világelithez odasorolhatod Orbánt is, aki a hatalmát népe kifosztására használja.

    Orbán a háttérhatalom részévé, vagy legalábbis strómanjává vált. Nézd csak meg hogyan támogatja a multikat szemben a KKV szektorral. A külföldi tőkét támogatja magyar adófizetői pénzből ahelyett, hogy a magyar vállalkozókat, termelőket hozná helyzetbe.

    Bogár László 10 éve teljesen máshogy beszélt. Eladta a lelkét és Orbánék szolgálatába állt és sikerült is elhitetnie azt, amit itt előadtál.

    dajtás,
    „Vonára, akire most húzzák rá az Allahos vizes lepedőt? ”

    Miért lehet ezt megtenni? Mert a magyar nép olyan szellemi szinten áll, hogy Vonára rá lehet húzni a vizes lepedőt.

    Nézzük csak Orbán miket nyilatkozott az iszlámról?

    https://www.youtube.com/watch?v=7mLtNI13J5U

    Érdekes, ugye? No ez nem lesz benne mostanában az m1-ben meg az echo tv-ben.

  12. dajtás,
    „Vonára, akire most húzzák rá az Allahos vizes lepedőt? ”

    Miért lehet ezt megtenni? Mert a magyar nép olyan szellemi szinten áll, hogy Vonára rá lehet húzni a vizes lepedőt.

    Nézzük csak Orbán miket nyilatkozott az iszlámról?

    https://www.youtube.com/watch?v=7mLtNI13J5U

    Érdekes, ugye? No ez nem lesz benne mostanában az m1-ben meg az echo tv-ben.

  13. 1 dajtás:
    „Most még csak egy kiskondásra futotta”

    Engedelmeddel pontosítanék. Most még csak a kis gömböc van meg.
    Jelenleg a kis kondásra várunk, és jöhetne már.

  14. Re:11
    Jó meglátások.
    Volt hogy nem fizettük ki az adósság szolgálatot? Nemzetiskedő politika ellenére romokban van a forint? Veszik az államkötvények? Mindre nem a válasz, mert tudják hogy ez kell a népnek, és mi dalolva hagyjuk magunkat nyírni…

  15. dajtás,

    hát igen, a duma egy dolog, a tettek meg egy egészen más. Sajnos azt látjuk, hogy Orbánék esetében a kettő köszönő viszonyban sincs egymással.
    Mégis látod, hogy sokan eszik a hazug dumát. Minden nap van itt is egy két írogató, aki erről tesz tanúságot.

    Szabolcsnak, sleepernek és a hozzá hasonlóknak, akik becummantották a dumát, amit harsog az egész kormányközeli média és úgy látják, hogy Orbán védi a magyar népet, a Nemzetet a nagy tőke, a háttérhatalom ellen, nos nézzék meg ezt figyelmesen.

    https://youtu.be/nFGkMwxXEpA

    2.40-től különösen ajánlott figyelni.

    És vajon rá van erre kényszerítve a kormány, hogy ilyen mértékben kiszolgálja a tőke igényét? Egy frászt! Azért teszi, mert megkapja érte a júdáspénzt.

    Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a tőke érdeke, hogy a magyar béreket a legalacsonyabb szinten tartsa, azaz a magyar munkás szemét kiszúrja a nyugati bérszint töredékével. És ezt a kormány hagyja, mert érdekeltté van benne téve és saját polgárait, nemzetének tagjait kiszolgáltatja a kapott 30 ezüstért.

  16. „Szegény” Varga Misinek kellett most ezzel a kortes-dumával kiállni, hogy „az adócsökkentés egyetlen célja, hogy növekedjenek Magyarországon a fizetések, vagyis mindenkinek megérje dolgozni, és megérje hazajönniük azoknak, akik korábban éppen a nagyobb fizetések miatt külföldön vállaltak munkát.”
    http://bit.ly/2Ezo0Ut
    Nyilván két hónap alatt majd most megoldják (szavakban) amire 8 év nem volt elég…
    Jól érzékelhető hogy valami zavar kezd megjelenni az erőben (a legújabb közv. kutatások szerint), az entrópia(?) kikezdte a stabilnak hitt struktúrákat (nem csak itthon), mozgalmas évünk lesz 🙂

  17. 06 K
    Az általad leírt mechanizmust (minél inteligensebb valaki, annál inkább kételkedik és fordítva) nevezik Dunning-Kruger effektusnak. Volt már róla poszt itt is, keress csak utána! 🙂

  18. Ha Orbán király akar lenni, tegye fejére a szent koronát egy órácskára. Hamar elválna, hogy milyen király is ő.:-)

    6. K
    „Ezt honnan “hozzák” az emberek??”

    A kognitív disszonancia az ego „normális” működéséből eredeztethető.
    Ami már gyermekek fejlődésében is megfigyelhető(az én apukám erősebb).Azonban a mai társadalom pontosabban ugyanebben szenved, csak az un. témaválasztása bonyolultabb.

    A fejlődés útjára lépett ember először a külvilágban kezd kételkedni, azután önmaga elképzeléseiben.
    Ahogy Hamvas mondaná: Csak a primitív embernek vannak elvei.

    Ott kezdődik, hogy minden az értelem egy -még mindig alacsony, de már valamit érő-szintjét elért ember fenntartja a mindenkori véleményváltoztatás jogát. Elsősorban önmagának. Így egy neutrálisabb látásmóddal felvértezve egyre szabadabb módon képes szemlélni az őt körülvevő világot és komplexebben megérti a folyamatokat . A kevesebb szemellenző és előítéletmentesebb szemlélet roppant fontosságú.
    Ez-és ez a jó hír- fejleszthető.Már aki akarja, de úgy tűnik ez kényelmesebb, pedig valójában borzasztó fárasztó az adott személy számára is ez az örökös harc.

    A ma magukat fejlett gondolkodású embereknek valló személyek nagy többsége is csak a rendszerkritikáig jut el. De ha őt, vagy valamely véleményét kritika éri, bevizel igyekezetében és egy 7 éves gyerek reakcióit produkálja. Nem is kell messzire menni, hogy pélédákat láthassunk:-)

    a vicc, hogy ezzel a hozzászólással többé-kevésbé majd mindenki tud azonosulni, de attól a hülyeség még marad. És azt hiszem, hogy egy darabig még elkísér.Ha valakinek nem tetszik amit írtam, akkor tudja jól hogy hova menjen!!!:-)

  19. Honnan kellene kezdeni ezen a téren a Magyar fejekben a változást?
    Félek, hogy már az óvodás korban rossz vágányra állítjuk a következő és azt követő generációkat, nemzedékről nemzedékre elrontjuk utódaink nevelését.
    Ha nálunk valami nem sikerül elsőre, akkor ügyetlen vagy, alkalmatlan az adott probléma megoldására. A sikeres gazdaságokban másképp állnak az élethez. Ha egy ember több próbálkozása is, bármilyen területéről is legyen szó az életnek, kudarcot vall, ezek után nekifog újra és újra az elképzelése megvalósításának. Ő egy sikeres ember, ha a sokadik próbálkozása bejön. / megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt/ Sem lenyelni, sem kiköpni nem tudjuk múltunk eseményeit.
    Miért is ragaszkodnak foggal körömmel ahhoz az emberek, amiről tudják, hogy rossz, hazug, ártalmas? Azért, mert nem tanították meg nekik, hogyan kell új kapaszkodókat keresni és az ártalmastól megszabadulni.
    Érzelmeinknek igazodási pontok, kapaszkodók kellenek. Ha nincs erre tanult képességünk, a számunkra nyilvánvalóan ártalmas helyzetbe is görcsösen kapaszkodunk, életünk árán is a végsőkig kitartunk.

  20. 19 – Károly:
    Ennek a hozzászólásnak akkor lenne értéke, ha hoznál fel példát. Így, általánosítva, nem sokat ér.

  21. A lakosság számához viszonyítva az öngyilkosságok számát nézve világelsők vagyunk.
    Ennek oka, inkább meghalunk, mint belátnánk, a körülmények megváltoztak, rossz már az irány amerre megyünk és lenne jobb megoldás, ha időben lépnénk. De nem, elmegyünk a falig.
    Egy másik blogon, egyik nyugati országban dolgozó a következőket írta.
    A főnökének évekbe telt míg átformálta nála azt a szemléletet, hogy soha nem bírálja, nem áll elő a főnökkel ellentétes javaslattal.
    Belénk nevelik, hogy nem kérdőjelezhetjük meg a tanár, a főnök, a vezetőink szavait. Ők tudják, ezért ők a vezetők.
    Friss példa a Független Diákparlament tüntetésére a hatalom és sok civil reagálása a következő volt.
    Ahelyett, hogy örültek volna, vannak gyerekek ezrével, akik jobbító szándékkal kiállnak magukért, a sárba akarják tiporni őket. A gyerek tanuljon, ne szóljon a nagyok dolgába.
    Saját ügyünkben se álljunk ki, majd fentről megmondák a tutit.

  22. kriskó mihály,
    Kösz a frissítést. A 80-s években voltunk úgy 20 évig világelsők. Ez rögzült. Sokat nem javult a helyzet. 300 ország közül már csak úgy 280-t előzünk meg.

    A tartalom lényegén nem változtat.
    Másik példát hozok. Van olyan része a világnak, ahol szinte ismeretlen a szerelemféltésből elkövetett gyilkosság. Miért is? Ott az érzelmek alacsonyabb hőfokon égnek?
    Nem, megtanulták, hogyan kell tovább lépni.
    Rákanyarodva a politikára.
    A Fidesz megígérte, hogy visszaadja a 13. havi nyugdíjat. Nem adta. Megváltoztatta a nyugdíjasok szimpátiáját? Nem igazán.
    A szolgálati kedvezményes nyugdíjat elvették. Egy apró megmozdulást leszámítva, lenyelték a békát. Tőlük is kellettek szavazatok az újraválasztásukhoz.
    Szinte nincs réteg, akiknek ne okoztak volna kárt.
    Ha nem rezsicsökkentés van, hanem követik a világpiaci árzuhanást, olcsóbb lenne az energia. Iszonyat sokan nem akarják a valóságot elfogadni. Kognitív disszonancia, ami a poszt témája.
    Üzemanyag ára. Követelték ellenzékben, ha 300 Ft fölé megy az ár, akkor csökkentsék az adótartamot. Mi történt. Ha lejjebb megy az ár, növelik az adótartamot.
    De most nem a Fidesz a téma. Csak magyarázatot keres arra az ember, mi az oka annak, hogy mindent megbocsátanak nekik.
    A stockholm-szindróma kialakulásának feltétele, hogy a támadók mutassanak valami emberséget, tegyenek gesztusokat a túszoknak, a túszok pedig hálát, sőt, szeretetet érezhetnek a túszejtők iránt. Ez megfejelve kognitív disszonanciával. ..és az ország, túszként megmentőt lát túszejtőjében.

  23. Károly
    „Ha nálunk valami nem sikerül elsőre, akkor ügyetlen vagy, alkalmatlan az adott probléma megoldására. A sikeres gazdaságokban másképp állnak az élethez.”

    Ez nem magyar sajátosság, ez az emberi faj jellemzője. A sikeres gazdaságok történetesen ugyanúgy tönkre teszik a földet, sőt „sikerességük” révén még nagyobb kárt tudnak okozni.
    A kognitív disszonancia egy fejlődési szint tünete, mikor az egyén vagy a társadalom önérdek érvényesítő képessége „vakká” teszi a delikvenst. Behatárolja egy -szükségszerűen- korlátozott nézőpontba. És aztán ezt a nézőpontot veszi mindig alapul.Magyarán nem tud továbblépni a gondolatkísérleteiben.

    Nem mellesleg ez az oka az emberi faj kollektív öngyilkosságának. Képtelen nézőpontot váltani, pusztán azért mert azonosítja saját magát a nézőpontjával, így nehezebben változtatja meg azt.

    Az nem úgy van, hogy csak úgy elrontjuk a gyermekeink nevelését. Először is mi magunk hülyék vagyunk, és ugyebár az utánzás nagy úr. A mintakövetés a lényeg, az un. nevelés csak bőven ez után jön.

    Egy természeti nép meztelenül él az esőerdőben, mások füle hallatára szeretkeznek. Azonban ezekben a társadalmakban nem ismert fogalom az erőszakos nemi közösülés.
    A mi etikus, konszolidált, prüd és megannyi nevelési stratégiát kidolgozó társadalmunk viszont hemzseg az erőszaktól. Vajon miért?

    A felnőttek nagy része, közel 100%-a azt hiszi,hogy tudja milyen értékeket kell adni egy gyermeknek, mi a jó és a rossz. És ezt próbálja valamilyen módszerrel belenevelni, természetesen az ő érdekében.Közben alapfogalmakat sem ismer és csak beskatulyázza gyermekét, így biztosítva, hogy generációról generációra csak kis mérvű a társadalmat alkotó személyek fejlődése.

    Pl. egy 7 év alatti(fogváltás) gyermeknek nem az értelmére kell hatni, hanem a mintakövetés fontosságára kell figyelnünk, így saját viselkedésünket kéne kontrollálni, no persze milyen szempontok alapján?! Mennyire fontosak a színek, a gondolatok , a meséink stb., stb.
    De hát itt is megjelenik a kognitív disszonancia, mert ugyebár mindenki tudni véli mi a helyes. Hát ahogy én gondolom! Aztán olyan hülye mint a fasz! És ha azt mondod neki, hogy szellemi lény egy gyermek, tehát először erről kéne megtudnia valamit, akkor néz bambán. Aztán minden olyan lesz amilyen, a gazdaság is, a gyermek is és minden egyéb.
    Szóval hosszú téma ez és rögös, mint az út amelyen mindannyian járunk!

    Egyébként az intellektus szorosan korrelál tudatossággal is. Vagy inkább mondjuk úgy, hogy az ismeretek kontextusba helyezésének képessége lesz egyre fejlettebb a tudatosság növekedésével.

  24. 24 – Balázs:
    Ahogy telnek az évek, egyre bölcsebb leszel. 😉

  25. 23 károly : ez az ország már több 100 éve túsz, és valószínűleg az is marad. a túszejtők a nagy vagy közép hatalmak, a tábor őrzését a ”kápókra” bízták.

    most ezek a „kápók”. a többiek már voltak, és akkor még nagyobb volt a káosz. az új „kápó” jelölteket meg nem látok, vagy ha felbukkan 1-1, akkor azokat így vagy úgy ezek a mostaniak, esetenként a leszerepelt régiek diszkvalifikálják, esetenként egymást nyírják ki.

    úgy látszik ez a túszejtőknek is megfelel. ha nem fel majd meg, nyugodt lehetsz, ki fogják csinálni ezt a garnitúrát is.
    a leg demokratikusabb eszközökkel. -

  26. 23 károly : ez az ország már több 100 éve túsz, és valószínűleg az is marad. a túszejtők a nagy vagy közép hatalmak, a tábor őrzését a ”kápókra” bízták.
    most ezek a „kápók”. a többiek már voltak, és akkor még nagyobb volt a káosz. az új „kápó” jelölteket meg nem látok, vagy ha felbukkan 1-1, akkor azokat így vagy úgy ezek a mostaniak, esetenként a leszerepelt régiek diszkvalifikálják, esetenként egymást nyírják ki.
    úgy látszik ez a túszejtőknek is megfelel. ha nem fel majd meg, nyugodt lehetsz, ki fogják csinálni ezt a garnitúrát is.
    a leg demokratikusabb eszközökkel. -

  27. 24. Balázs

    Micimackó is megmondta: a bölcsek nem tudósok, a tudósok nem bölcsek
    / Lao ce pooh 😉 /

  28. 28: sleeper
    „Micimackó is megmondta: a bölcsek nem tudósok, a tudósok nem bölcsek” / Lao ce pooh ? /

    Ez a régi gondolat világos magyarázatra talál mai anatómiai tudásunk alapján! Mára már köztudott két agyféltekénk (kétféle) funkciója. A bal felelős a logikus, racionális, analitikus gondolkodásért, a jobb a kreatívabb, képzelőerőt igénylő, holisztikus gondolkodásért. (Nevezhetjük a balt az intellektus, a jobbot az intuíció „processzornak”)

    Na most a kettő között van mindenkinél kapcsolat – de ez bizony erősen korlátos!
    Ezért „egyszerűbb” minden egyes egó számára valamelyiket nagyobb mértékben erősíteni – hiszen gyerekkortól elkezdődik a versengés, amiben mindenki a saját előnyösebb képességei révén (pozitív visszacsatolás – könnyebbik út) ott ér el sikereket ahol ő jobban teljesít (agyféltekéje dominánsabb). Egyenes út hogy egyre „hülyébbnek” látja a „másikkal” gondolkodókat (így születnek a másképp gondolkodók…) Teljesen természetes, hogy „felnőtt” korra kialakul így a táborokba, pártokba, klubokba stb szerveződés (polarizálódás) – és ezek végtelen egymás csepülése (hogy senki se unatkozzon).
    Ha néha valaki kicsit jobban használja a komplex agykapacitását, akkor mindjárt Einstein lehet belőle: https://www.nyest.hu/hirek/miert-lehetett-zseni-einstein

    Nem lehet kizárni hogy ilyen bármikor mással is „megeshet”… 🙂 ha nem elnyomja az ő domináns agyféltekéje számára nem tetsző gondolatokat – hanem megpróbálja befogadni. Nem csak Einstein, mások is elmondták hogy (láz)álomból ébredve, és megmagyarázhatatlan intuíció segítségével pattantak ki racionális ötleteik és megoldásaik!

    No ilyenekre várunk 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük