(2410) Szilveszter utáni napon

Tibor bá’ szatirikus online

 

Persze most azt hiszed, hogy a  magát tök részegre ívó fene gyerekek történetével fogsz találkozni. Mi mással ilyen tájt? De nem, ezen a napon is történnek teljesen közönséges dolgok. Így esett, hogy a szilveszteri nyolcadik töltött káposzta gombóc után, éles fájdalom nyílalt a gyomromba. Erre rányomtam még két további tölteléket “most már úgyis mindegy” alapon és eldöntöttem, hogy másnap bemegyek a körzeti rendelőbe, ahol aztán reggel nyolckor nem találtam egy lelket se, nekik még tartott a szilveszter. Aztán kicsit később kinyílt egy ablak, megjelent benne egy kebelbeli, aki közölte velem, hogy a panaszommal fel kell mennem a III. emelet 38-as szobába, aminek ajtajára az van kiírva, hogy gastroenterológia. Persze azt is ki lehetne írni, hogy “emésztőszervi panaszokkal ide szíveskedjenek befáradni”, azonban azt a nép nem csak megértené, de mindjárt félre is értené, és még képes lenne azt hinni, hogy a megtömött borítékot otthon hagyhatja.

A gastroenterológián a rendelést 8-12 között Dr. Gyomori főorvos tartotta, aki 3/4 10-kor érkezett meg, amikor már tizenöten vártunk rá. Mielőtt azonban az első beteget behívták volna, egy fehér köpenyes fiatal hölgy kijött a szobából és elsétált a büfé felé, majd egy tálcán 3 pohár feketekávéval visszatért és eltűnt az ajtó mögött. Nem akarom húzni a szót, tíz után bement az első beteg, de rám csak 3/4 12-kor került a sor. Panaszomra a főorvos úr azt mondta, hogy meg kell műteni, Hogy mit kell megműteni, azt nem árulta el, viszont amíg egy műszerért átment a másik szobába, az asszisztensnő, illetve a pincérnő – akivel már volt szerencsém találkozni a büfé felé vezető úton – odasúgta, hogy a főorvos úrnál egy műtét 100.000 forint. Nekem meg – amilyen marha vagyok – kiszaladt a számon, hogy az kéthavi nyugdíjam. Alig tettem pontot a mondatom végére, a főorvos úr meg is jelent egy hosszú flexibilis fémcsővel. Erre a pincérnő, akarom mondani az asszisztensnő egy kicsit megrázta a fejét, amire a főorvos úr összehúzta a szemöldökét és azt mondta, hogy a műtétre előjegyezhet 2030 június 3-án, reggel 8 órára.

Drága főorvos úr – kezdtem a mondókámat – a síromra az lesz felírva, hogy élt 75 évet (1945-2020). Hol leszek én 2030-ben? Persze, hogy hol leszek én 2030-ben azt ő se tudta, ezért csak annyit mondott, hogy köszönjem meg Ágikának. De főorvos úr kérem – próbáltam szót érteni vele – a feleségemet Ibolyának hívják, és ő főzte a töltött káposztát. Különben is én zabáltam be a nyolc+2 tölteléket egy ültő helyben, nem pedig ő. Aztán meg – érveltem tovább – mit kell belőlem kioperálni? Nem mindegy magának – förmedt rám – akkor már úgyis tíz éve halott.

Kissé feldúltan távoztam a gasztró-micsodából, de szerencsémre eszembe jutott egy múltkori TV műsor, ahol a betegjogi képviselő intézményről volt szó, mert nálunk már ilyen is van. Gondoltam, ha oda be lehet jutni boríték nélkül is, akkor esetleg megpróbálom, mert húsvétkor Ibolya megint töltött káposztát fog főzni.

Az eligazítóban megkérdeztem, hol van a betegjogi képviselő irodája. Erre a nő úgy nézett rám, mintha stukker lett volna a kezembe és kértem volna az aznapi bevételt, de azért a viszonylag zárt ajkai között kisziszegte az ajtószámot. Értek én a metakommunikációból, ezért aztán menten elment a kedvem a betegjogistól, de győzött bennem a polgári öntudat (végül is majdnem rájuk szavaztam) és most már azért is elmentem hozzá. Itt óriási szerencsém volt, mert egy lélek se várt az ajtó előtt. Vettem egy mély lélegzetet és beléptem a szobába, ahol egy koloniál íróasztal mögött egy kibontott nemzeti zászló lengedezett, ami alatt egy szúrós szemű férfi ült, és láthatóan az égvilágon semmi dolga se akadt. Mint kiderült maga a betegjogi képviselőhöz volt szerencsém.

Szép kerek mondatokban előadtam sérelmemet, amire azt a választ kaptam, hogy minden bizonnyal félreértettem a dolgot. Dr. Gyomori főorvos úr 1/2 8-kor már bent volt az intézetben, de halaszthatatlan konzíliumon vett részt, egyébként az intézet legkiválóbb orvosa, hálapénzt nyugdíjasoktól el se fogad, sőt saját zsebéből fizeti ki nekik a havi gázár támogatás felét. Törlőrongyot, ollót, szikét még soha nem felejtett senkiben, amiért már négyszer terjesztették fel Kossuth-díjra, de “de ezek” és legyintett egyet a kezével. Ami pedig a 2030-at illeti, egészen biztos elhallottam az évszámot, hiszen az épületet jövőre tervezik lebontani, mert statikailag életveszélyesnek nyilvánította egy csupa szakértőből álló bizottság. 2030-ban itt egészen biztos egy magán kórház lesz, a legmodernebb diagnosztikai berendezésekkel és szuper módon felszerelt műtőkkel. Nahát – ültem le a csodálkozástól – és tessék mondani, de hiszen egy ilyennek a felépítése milliárdokba kerül, honnan lesz nekünk erre pénzünk? Magánvállalkozásból – vigyorgott a betegjogi képviselő – az intézet főorvosai fogják összedobni rá a pénzt.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

5 gondolat erről: „(2410) Szilveszter utáni napon

  1. Addig amíg egy orvos „hálapénzt” KÉR egy betegtől, vagy célozgat rá, vagy elhíresült róla, hogy csak így fog meggyógyítani, addig az én szememben egy utolsó patkány, akinek azt kívánom, hogy az így kapott pénzt költse virágra a gyermeke sírján!
    Ha meg vagyok elégedve a munkájával és én úgy érzem, hogy örömmel adok, miután meggyógyított, az más tál tészta, azt elfogadom.
    Az viszont eszébe sem jut a doktor uraknak, hogy én aki felvonókat tervezek még egyszer sem kaptam hálapénzt tőlük, habár nap mint nap megmentem az életüket, ugyanis ÉLVE juttattom fel őket a földszintről a 7. emeletre, úgy, hogy közben nem zuhantak vissza és nem halnak bele!
    Vagy a doktor urak miért nem adnak hálapénzt a kórházi takarítónőnek, hogy felmosás után fel is törölték a padlót és így nagyobb esélyt adott az életüknek, mert nem csúsztak el és nem verték be a fejüket… stb.
    Akkor kapjon a másiktól mindenki hálapénzt aki tisztességesen elvégzi a munkáját !?!

  2. Így fizettetik meg azt a „szolgáltatást”, hogy nem váratják végig a várakozólistát, hanem soron kívül foglalkoznak veled állami finanszírozású intézményben és eszközök felhasználásával, megszegve a törvényt, hátrább tolva a sorban azokat, akik nem tudják, vagy akarják megfizetni ezt.
    És ez súlyos esetekben élet- halál kérdése lehet, ezért nagy a zsaroló potenciáljuk.

  3. Az orvos társadalom működése ma olyan, mint maga a feudalizmus. Főorvos a helyi földesúr, hűbéresei az orvosai, jobbágyai a betegei.
    Ráadásként a földesúrak összezárnak, ha simliznek, műhibát követnek el, vagy a beteg kárára elkövetnek valamit. Nem is beszélve az istenkomplexusról, hogy ők az élet-halál urai…Orvostársadalom maga az itt ragadt középkor, amit legjobb lenne beszántani, és sóval behinteni. Nem véletlenül tört bele minden kormányzatnak a bicskája, ha egészségügyi reformmal próbálkozott…
    Mondom ezt úgy, hogy van orvos ismerős, aki pontosan az ellenkező mentalitást képviseli.

  4. 03. Dajtás

    Egészségügyet illető kórisméddel egyetértek.
    Viszont az hatalmas lódítás, hogy egészségügyi refommal bárki is próbálkozott volna 89 után.
    Praxis törvény, vizitdíj, betegágy mellé széfek telepítése, kórházak összevonása, bezárása stb. ezek nem refomok. Foldozgatásnak sem jók.

    Reform az lenne, ha meghatároznák az egészségügyben dolgozók bértábláit, a társadalomban betöltött szerepük valóságos fontosságának megfelelően.
    Midőn egy 40 éves sebész főorvos havi keresete 1.200 ezer lenne nettóban, de a feje felett lógna a jogszabály, amely súlyos büntetéssel kecsegtetné bármiféle hálapénz elfogadása, és ennek fejében nyújtott előny érdekében, na akkor lenne az egészségügy megrefomálva.

  5. Európában és talán a világon is az orvosok a leggazdagabb urak, különösen aki jól érti a szakmáját (az kérés nélkül is kap elég pénzt akár a betegeitől is).
    Egy ideig mág a Doktor Nyomrok vagyis Gyomrok is kapnak pénzt, remélem nem sokáig.
    Egy pénzügyi összeomlás után (megint ide lyukadok ki) a dr. Nyomrok is jól fognak dolgozni, ha nem akarnak éhen halni. Az államtól nem számíthatnak majd pénzre (nem kapnak pénzt, mert az államnak se lesz mit adnia nekik és a közalkalmazottaknak köztisztviselőknek sem akiknek már van újabb megnevezése).
    A jó lelkiismeretes orvosoknak azután is jut elég pénz majd.
    Most látom, hogy Gyomorit írtál én meg félreolvasom.
    Köszi a posztot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük