(2379) Butulunk

Tibor bá’ online

Ha az ember egy kicsit odafigyel, akkor érzékelheti, hogy a társadalom látványosan butul, aminek több jele is van. A esti hírekben hallottam, hogy egy fürdőző a Balatonban labdázás közben rálépett egy kemény tárgyra, amit ki is emelt a vízből, és akkor látta meg, hogy egy második világháborús aknára lépett, amit gyorsan visszatett, még mielőtt felrobbant volna. Később láthattuk a kemény tárgyat is, ami egy kézigránát volt. Hogy a fenébe lehet, hogy egy hírszerkesztőnek tök mindegy, hogy akna, vagy kézigránát? Igaz, talán még az is szép, hogy egyáltalán ismeri a szavakat. Hadd szögezzem le, hogy a magyar nyelv ismer tengeri aknát, valamint gyalogsági aknát, és taposóaknát, slussz! Igaz, már azt is hallottam, hogy a gyalogsági aknát gránátnak nevezték. Azon már rég túltettem magam, hogy a műsorvezetők a baktériumot és a vírust csereszabatosan használják. Nekik teljesen mindegy melyik mi.

Aztán ma elérkeztünk a dolgok csimborasszójához. Egy lakóház pincéjében tizenéves fiúk találtak egy kézigránátot. Felismerték, hogy ez valami robbanó dolog, ezért kihívták a rendőrséget, akik kihívták a tűzszerészeket, ők megállapították, hogy gyakorló gránát és nincs benne robbanóanyag. Tehát makett. Az mindenesetre megnyugtató, hogy a szakember ismeri a kézigránátot, de azért ő maga is „buta”. Ugyanis a környező 6 házat teljesen kiürítették a felismerés előtt. Egy kézigránát jó esetben megöl egy embert néhány méter távolságból, mert szilánkokra robban szét, és a szilánk áthatol az emberi testen. Az már csak szerencse dolga, hogy fontos szervet ér-e szilánk vagy sem. Arról azonban szó se lehet, hogy az a 10-15 dkg robbanó anyag a kézigránátban össze tudna dönteni egy házat, pláne 6 házat körbe-körbe. Magyarul a kilakoltatás teljesen felesleges volt, csak arra jó, hogy fontoskodjanak. Lám milyen hasznos a  mi munkánk.

A TV hírekben teli vannak „csemegével”: „Nagykanizsán 31 °C volt a napon.” Juj, az anyját, de meleg. Persze lehetett volna 35 °C is (a napon), ha 3 perccel tovább mér a napon. Lehetséges, hogy a hírszerkesztő annak idején hiányzott az iskolából, amikor erről volt szó. A hőmérsékletet árnyékban kell mérni, mert a levegő hőmérsékletére vagyunk kíváncsiak. Csak ez lehet szabványos. A napon mérni hőfokot tök felesleges, mert értelmezhetetlen.

Valamikor a rádió, a tévé és a nyomtatott sajtó „szentírás” volt. A szerkesztők nagy tudású, tapasztalt emberek voltak, akik bárgyúságokat nem engedtek át. Ez talán apróságnak tűnik, de messzemenő következményei vannak. Vasárnap délelőtt átutazok a városon, egymás után látok hőmérsékletjelző táblákat a kereszteződésekben. Össze-vissza mutatják a hőfokot. Hát persze, akik felállították, azoknak fogalmuk se volt, hogy az érzékelő elhelyezésének a helyét nagyon gondosan kell megválasztani. Fogalmuk se volt, mert ők is hiányoztak az óráról, vagy hallgatták a TV időjárás jelentést, és úgy gondolják, hogy a hőmérő napon is lehet.

A múltkoriban feladtam három levelet a postán, amikor 230 forintos volt rájuk a bélyeg. Letettem az ablakban 690 forintot, és vártam. Az ablak másik oldalán a leányzó bepötyögte a 230-at majd a x-et és a 3-at, végül az egyenlőség jelent, amire kijött az 690. Elvette a pénzt és megkérdezte, honnan tudtam, hogy 3×230 az 690-mel egyenlő? Még harminc év, és engem a cirkuszban fognak mutogatni, mint fejszámolót, pusztán azért mert  kik tudom számolni fejben a 3×230-at.

Az egyik látogatom csodálta a kutyáinkat, elő is akart fizetett egy kiskutyusra, de ugye ez már lecsengett. A nagy barátkozás közben előkerül a zsebéből egy tábla tej csoki, amiből meg akarta kínálni a kutyáinkat, de én nem engedtem. Mondom a geddonosnak, a kutyáknak a csoki kis túlzással olyan, mint nekünk a ciánkáli. – Ugyan már, ezt honnan veszed? – Ezt olyan régen tudom, hogy fogalmam sincs honnan vettem. Szóval venni akar egy kiskutyát 50.000 forintért, ami ha meg is éri, mégis csak pénz, és közben fogalma sincs a kutyatartásról.

Hetente jönnek hozzánk vándorkereskedők, kipakolnak az önkormányzat nagytermében és árusítanak. Szeretem őket, mert harmad áron adnak hasznos dolgokat, de azért nem árt résen lenni. Legutóbb tízezerért rá akart beszélni egy konverterre, aminek a dobozán ott éktelenkedett, hogy 1000 W. Rákötöm az aksimra és máris van 1000 watt váltakozó áramom, amivel meghajthatóm a porszívót, mosógépet, meg amit akarok, ha elmegy a hálózati feszültség. Kifejezetten geddon cucc. Csak nekem valami nem tetszik. Az akkura kötendő csipeszek vezetéke jó ha van fél kvadrát. Mondom a pasinak, hogy nem hiszek ebben az egy kilowattban. Pedig az úgy van, rá is van írva. Ühüm, de 12 Volt mellett az 1000 watthoz kell kb. 80 amper. Ezen a fél kvadráton 80 amper nem megy át. Felizzik és elég. Nem tudom meggyőzni, wattról már hallott, voltról is, de az amper az már sok neki. Az pedig, hogy van közöttük összefüggés, egyszerűen meglepi.

Persze, ha tudatlanság itt megállna, egy szavam se lenne, de nem. 30-40 éves férfiak is csak a szakmájukhoz értenek, jó esetben. Rossz esetben, ahhoz se. A butulás nagy léptekben folytatódik.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

 

25 gondolat erről: „(2379) Butulunk

  1. Nagy sóhaj… hát igen. Szokás szerint Tibor bá’ minden szavával egyetértek és még diszkréten fogalmazott Tibor bá’.

  2. Tibor bá’
    Az emberi butulás mértéke abból is érzékelhető, hogy mit próbálnak beadni nekünk.
    Az előző posztban lehúztam a privatbankar cikket:
    Ha ilyennel akarják a társadalmat etetni, akkor nagy a baj. Nem jelezte senki a cikk hibáját. 🙁
    Korábban is sok ilyen linket láttam.

    A gondolkodásra való képtelenséget „apró” jelekből is lehet érzékelni.
    Ha valaki a szabad és lehet szavakat rosszul használja, annak orvosi segítségre van szüksége.
    „Hetente jönnek hozzánk vándorkereskedők,”
    Ez a kereskedő nem volt hülye. Téged akart hülyére venni.
    Persze ha ilyennel házal, vagyis eladható a termék, akkor ez is mutatja társdalom elmeállapotát.
    Áram/feszültség/teljesítmény általános iskolai tananyag, és ez sem megy a többségnek.

    Nem folytatom. Sajnos igazad van.

  3. Sziasztok!
    Jó meglátások.
    Egy apró észrevétel. Az átalakítónál a konverter helyett aktuálisabb lenne az inverter.

  4. Nem kell ezen meglepődni, természetes velejárója a oktatás szisztematikus leépítésének.Eleve milyen tanárok tanítanak, és ma kik mennek tanárnak(tisztelet a kivételnek)… Plusz elnőiesedett a szakma, humán irányba csúszott el az egész, a tananyag erősen kétséges, és amit le akarnak nyomni a kölkök torkán teljesen fölösleges és zagyvaság. Nem csoda hogy virágzik az alternatív/magán oktatás az óvodától kezdve.
    Sok iskolában csak az öreg tanárok tartják még a szintet, volt olyan matektanárom aki erősen karcolta a nyolcvanat, ő a tanítás miatt tanított. Ha ezek az öregek kihalnak, olyan léket fog kapni a bolonyai rendszerű felsőoktatás…

    Saját tapasztalat. Magam is fejben kimatekozom agytornaként a fizetendőt a pénztárnál, és rendszeresen előfordul, hogy nem adnak jól vissza. Főleg az szokta „kiverni” a biztosítékot, ha többet adok, mert kereken akarom visszakapni a visszajárót. Ezt rendszeresen elrontják, szignifikánsan a fiatalabb korosztály.

    Tibor bá’:
    Nem lesz itt semmi gond. Majd jön az MI, aki a popónkat is kitörli, szigorúan emberbaráti szeretetből, és mindenki összkomfortos hülye lesz. Természetesen az irányító réteg programozza majd az MI-t, és kitör majd a „világbéke”.
    Szép új világ lesz, mindenki szeretni fogja, hidd el nekem… 😉

  5. 04. Dajtás

    Egyetértek, oktatás elnőiesedett, ráadásul a humán tárgyak kerültek előtérbe.
    Manapság, -mint korábban Tibor bá’ már megírta- sikk az, hogy „én hülye vagyok a matekhoz” kiszólás.

    Végül oda fejlődünk vissza, hogy lesznek az írástudók és a matematikához is értő, nagyon kevesek, és a milliós létszámú nép, akik csak használni tudják a dolgokat, de semmit nem értenek belőle. 🙂

  6. 05 – Curix:
    Köszi, ez szemléletes. 😀

  7. Re: Curix
    Ismerem a filmet, profétikus a maga nemében…

    Ha nem láttad a filmet Tibor bá, nézd meg. Vannak benne „jó” poénok… 🙂

  8. A butaság általánosságban egyre szembetűnőbb (tv, internet, telefonok), de nem hinném, hogy nagyobb mértékű. 5 perc internetezéssel több információ ér minket, mint 30 évvel ezelőtt napok, hetek alatt.

    Ezek után tárolni is kell a sok információt, és mivel az agyunk inkább szivacs mint szűrő, könnyen megtelik.

    Amúgy van más magyarázata is annak, hogy sok mindenhez nem értünk. Ha valami elromlik manapság, akkor jobban megéri szerelőt hívni, vagy újat venni. A szakosodást valami nagyon speciális területe, általában jobban megfizetik. Míg a „Jack of all trades” típusú munkák kihalóban vannak.

    A példánál maradva, tegyük fel, hogy a hírszerkesztő kép alapján nem látja, hogy kézigránát, nem pedig akna, viszont tudja, hogy mi az IMAP és a POP, amit minden nap használ mindenki aki emailezik.

    Másfelől egy olyan korban élük, ahol kávédarálóból vibrátort csinálnak. Az agyunk alapból arra gondol, hogy attól még hogy kézigránát formája van valaminek, lehet valójában valami más, pl. egy telefon, egy dezodor, egy kulcstartó. Akkor meg nem mindegy minek hívom, egészen addig, amíg egy szakember meg nem mondja, hogy mi van a kezemben? 😀

  9. 5 Curix, minden tiszteletem, ez ütős és ezzel kiegészítve Tibor bá’ tömör és lényegre törő írását, tökéletes a szinergia. Emelem kalapom mindkettőtök előtt.

  10. Azt nem tudom az egyszerű elbutulás jelének tekinteni, hogy érettségizett fiatal hölgy saját bevallása szerint „még az életben nem hallott a gyökvonásról”. (Pc alapú raktárkezelő, és számlázó program használata közben, mellesleg tegnapi a történet.)
    Azt megértem, hogy valaki autót vezet, és közben nem tudja, hogy mitől megy. Azt is, hogy repülőre ül, és nem érti, miért marad fenn, de mivel a többiek sem izgulnak, hát egye fene. Tv, rádió, számítógép, telefon van a környezetében, amelyek ugyan „aberrált műszaki dolgok” de a működésük nyilván a szakemberekre tartozik.
    Az is kétségkívül normális, ha valaki hegedű tanszakon végez, vagy mondjuk egy hittudományi iskolában, nekik nem feltétlenül van szükségük a négy alapműveleten kívül másra. Rendben van, ne értse mindenki a Fermat-sejtést. De basszus, ismerje már minimum a derékszögű háromszöget, ezzel együtt a Pitagorász tételt nem?
    Perverz az, ha valaki szereti a komoly zenét, és mondjuk szeret tangózni, vagy rokizni? Elképesztő, ha egy építész színházba megy? Egy orvos szerethet mondjuk fotózni? Esetleg egy matektanár hegedülni (konkrétan csak egy ilyet ismertem, Kalmár Sándor.)
    Az oktatás megváltozott, nyilván pénzügyi okai vannak. Sok szakma elnőiesedett ez még nem lenne baj, de az már igen, hogy valakinek érettségije lehet úgy, hogy nem hallott a gyökvonásról.

    Egy olyan példa jut az eszembe, ami talán igaz sem volt:
    „A mi hercegünknek – írja róla Mikes Kelemen – semmi neveltetése nem volt és azon igyekeztek, hogy semmit ne tanuljon, azt véghez is vitték, és azt csudálom, hogy írni tud, ha rosszul is. Legnagyobb fogyatkozást azt találom benne, hogy magyarul nem tud. De az nem az ő vétke. Németek nevelték, akik csak a Miatyánkot sem engedték volna, hogy magyarul megtanulja.” Ha mindez igaz, ő volt Rákóczi György, makovicai herceg, II. Rákóczi Ferenc kisebbik fia.

    Igaz, vagy nem, mindenképp kínos. Véletlennek semmiképp nem nevezném, ahhoz a jelenség túl gyakori. Nem helyi jelenség, Amerikára még inkább jellemző, méghozzá régóta.

  11. Az emberiseg döntö többsége ezekben az idökben, éppen most vägja el az utolso szälakat, amik a természethez kötik. A modern emberek mär väroslakok kivétel nélkül és meg vannak gyözödve rola, hogy emberhez mélto tartalmas és kényelmes életet tudnak élni, miközben teljesen megtagadjäk legalapvetöbb emberi mivoltjukat.

    A természetnél jobb tanito mester az egész univerzumban sem létezik. Nem akarjuk elfogadni hogy az evolucio ugy termelt ki minket hogy szerves része vagyunk ennek az egész ökoszisztémänak. Azt képzeljük magunrol, hogy ha betonfalakat huzunk a gonosz természet és sajät magunk közé akkor szép és biztonsagos életet élhetünk.
    Nem fogjuk fel, hogy mi analog modon müködünk, miközben mär csak digitälis környezetünk van. Nem fogjuk fel, hogy järhatatlan utat järunk.
    Az emberi agy a természet nélkül nem tarthatja meg a funkciojät. Arra van kondicionälva hogy a természetben futo folyamatok közt felismerje az összefüggéseket.
    Ma mär erre nem hasznäljuk az agyat. Ma mär felnött gyerekek nem tudnak egy összetett mondatot megfogalmazni. Nagyon alapvetö összefüggések felismerése is komoly problémät okoz, mert az analog a digitälissal nem kompatibilis. Egy drasztikus folyamat beinduläsa van folyamatban aminek a végén az ember elveszti teljesen emberi mivoltjät.


  12. 9 -krampusz:
    Ez nagyon gyengén lett előadva. 😀

    12 – Curix:
    Ne haragudj, de ez értelmetlen blabla. Vagy: Meglágyult az agyam.

  13. A problémamegoldó képesség folyamatosan azon munkálkodik, hogy megoldja a problémákat. Amikor a problémák megoldódnak, a képesség feleslegessé válik és visszafejlődik.

  14. 12 Curix… nekem tetszettek soraid, nagyon is; és értem mire utalsz.

  15. Tibor bá tömören röviden arra akartam kilyukadni, hogy az életmodunk szükségszerüen magában hordozza az elbutulást.

    Jövönk köszi

  16. 16 – Curix:
    Szerintem az „életmódunk” nagy része szabad választás kérdése. Elég rég voltam fiatal. Az akkori „életmódban” is benne volt az igénytelenség, aki azt választotta. — Ez az „analóg kontra digitális” elképzelés pontosabb kifejtésért kiált.

  17. 12 Curix

    Igen jól írod. Ehhez tenném hozzá ezt az idézetet:

    „Miután az ember kiemelkedett a természetből, s szembefordult vele, mostantól azon mérheti a fejlődését, hogy mennyire képes beleiktatni civilizációját a természet mnetébe.” (Pethő Bertalan)

    Szerény saját véleményem szerint, nagyon gyorsan meg kell valósítani a termékek teljes újrahasznosítását (100% reciklálás) és az emberi kapcsolatok újrahangolását a természet törvényei alapján.

  18. soha nem lett semmi baja a kutyáimnak a csokitól. szerinted miért mérgező nekik?

  19. 19 – vidal:
    Azért mert elfelejtik, hogy a mondat elején nagybetű van. 😀

  20. nem akarom elhinni,hogy ezt a különbséget ők észreveszik. 🙂
    tehát Tejcsokit adhatok,de tejcsokit nem..

  21. Na ezért erőltetik a iszlám betelepitett formáját.

    Buták – ezért fanatizálhatóak .
    Férfiak csak zsoldosnak valóak, eszközök
    Nők vágykielégitésre csak eszközök
    Gyerekek vágykielégitésre csak eszközök

    Valamikor az arab műveltség magas fokon volt mára? – az iszlám eme formája maradt kivéve 1-2 embert talán.

    És ez tiszta politika vallási köntösbe tekerve.

    EZ a MINTA jövőre a politikának.

  22. 23:
    Ez a fogalmazás abszurd!
    EZ a MINTA jövőre a politikának. = A politikának jövőre ez lesz a követendő minta. (értelmes mondat, de nincs értelme) 😀

  23. Tibor Bá köszi..alapjábanvéve most kaptam pár infuziót pont a gondolataim összeszedettségét tudjam kontrol alatt tartani jobban..sajna ez van némelyeknél 70 után.
    Derék alatt csontritkulás nyak felett meszesedés – ez van. 🙂 Szomorú és ijesztő mikor észre veszi először az ember.

    Talán a vegyi permetezés aluminium stb is erre van hogy butuljon az is aki nem akar.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük