(2375) Kínai művészet

Tibor bá’ online

Az első fényképezőgépemet 10 éves koromban kaptam, amikor nem volt mindenkinek egy mobil telefon a zsebében. Nem valószínűtlen, ha azt mondom én voltam az első 10 éves kisfiú, akinek Magyarországon fényképezőgépe volt. Egy 6 x 6-os, tükörreflexes Zeis Ikon, 4,5 fényerővel. És meg is tanultam használni. Nem csoda, hogy rákaptam. 17 évesen tagja lettem Magyar Amatőr Fényképezők Országos Szövetségéből alakult fotóklubnak. 1950-et írtunk. Akkor tombolt a szocialista-realista művészeti irányzat. Minden fényképnek a szocreál művészeti stílust kellett tükröznie. Nem volt nehéz: bőrkötényes férfi hegeszt egy vastraverzet, martinász csapolja az olvasztott acélt, traktoros lány elszántan boronál. Szóval mindenki boldogan dolgozik, és néz szembe a csodálatos jövővel. Ezért aztán, amikor hírül adták, hogy Kínában egy fiatal művészt a rendszer elnyom, voltak elképzeléseim a dologról. Diktatúrában a művészetet is megszabja a diktátor. De azért – puszta nosztalgiából – elolvastam a teljes történetet.

Adva van tehát egy Zhao Zhao nevű harminc éves kínai művész, aki a ma 60 éves, világhírű, Ai Weiwei tanítványa. A probléma mindössze annyi, hogy Ai Weiwei-t néhány éve két és fél hónapra börtönbe zárták nyugatos magatartása miatt. Különben mester és tanítványa még sorsukban is hasonlók, mert a kommunista rezsim mindkettőjük családját száműzte Beijing-ből, vagyis távoli környezetben nőttek fel. Minden esetre Zhao  üstökösként tűnt fel Kína egén, és műalkotásaival be akart törni az Amerikai piacra, mert szép-szép a művészet, de a pénzkeresés se rossz. Talált is egy kínai származású amerikai galéria tulajdonost, Christophe Mao-t, aki kész volt rendezni számára egy ugródeszkának számító kiállítást. Már minden le volt pacsizva, a kiállítás tárgyai behajózásra vártak, amikor a Párt közbelépett és elkobozták a teljes szállítmányt.  Borítékolható volt. Az egyik kiállításra szánd darab egy rendőrt ábrázoló betonszobor darabjaiból állt. A rendőr száma megegyezett mesterének letartóztatási dátumával. Az allegória egyértelmű volt, a hatalmat képviselő rendőr darabokra hullott szét. Ennek ellenére a pekingi kiállításon ezrek nézhették, a hatalom közömbössége mellett. Ez viszont hirtelen megváltozott a potenciális new york-i kiállítás előtt. A hivatalos álláspont szerint a művek között szép számmal vannak olyan tárgyak, amik nem nevezhetők „művészetnek”. – Na ezt én ismerem, ami nem szocreál, az dekadens, sőt nem is művészet. Aztán megláttam a kifogásolt alkotást, aminek „nyolc csöcsű tigris” a meglehetősen találó elnevezése, és egy fénykép alapján készült, hatalmas festmény. – Mindjárt megláthatjátok. – Mi tagadás, ez alkalommal némi megértést mutatok a kínai kommunisták döntésével kapcsolatban, bár ha nem is szocialista, de realista a javából. 😀 A nyolc csöcs stimmel, de van itt egy árva pöcs is. Kérdés, hogy a 750 milliárdos selyem úton fog-e ilyesmi jönni, mert én vennék belőle.

_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________

20 gondolat erről: „(2375) Kínai művészet

  1. Hamarosan többet tudok mondani a Kínai művészetről. Habár ahogy barátnőm (kínai) mondja túl sokra ne számítsak. A 80-90-es években a kormány elég „hatékony” nagytakarítást végzett. Most egy olyan generáció van felnövőben akikben szinte semmilyen vizuális vagy tartalmi érzék nincs. Nem meglepő, hogy szinte minden kínai termék gyakorlatilag hamisítvány vagy torz utánzata egy egy nyugati terméknek. Holott igenis volt és létezett olyan, hogy kínai minőség még akkor is ha nyugati szemmel nézve ez egy kicsit giccsesnek és túlságosan cizelláltnak tűnhet.

  2. Nekem tetszik ez a nyolc csöcsű tigris, szerintem jó poén.

    A XX. század elejétől fogva a nyugati művészet 90%-a olyan, hogy nem értem, mi ebben a művészet. Ebbe tökéletesen beleillik ez a kínai fotó is. Kínai is, modern is, semmi rosszat nem látok benne.

    Ahogy megláttam Aj Vejvejt, attól tartottam, hogy a tegnapi Index cikk fog visszaköszönni, de pozitívan csalódtam, teljesen másról írsz.

  3. a kókuszoscsigám utolsó falatjainál ért a sokk.. így reggelire erős ez a tigris.

  4. 2:
    Nincs nekem időm magyar hírportálokat olvasgatni. Örülök, hogy lyuk van a fenekemen, legalább azzal nem kell foglalkoznom. 😀

    3:
    Erős? Ki mondta, hogy birkózz vele? 😛

  5. Úgy látom, inkább kajára költöttek, nem ruhára. Így viszont jobban is látszanak a (tigris)csíkok a pocakjukon 🙂

  6. Én is ebéd közben nézegetem ezt a blogot.Bocs, ,,A,, blogot.Na ezt azért nem kellett volna.Főleg a sok csöcs közé egy selyemhernyó…Kínában az aktmodell is kínai minőség.

  7. 5!
    😀
    Telik a kínai minimálbérből.. 🙂

  8. Korán reggel nyitottam meg, és totálplánba kaptam a hófehér kínai rózsaszín pucuját !(mert erről a kis képződményről ez a szó ugrott be) Megvakultam, megkukultam, szó bennakadt, hang fennakadt, lehellet megszegett, tán az idő is megállt egy pillanatra,majd elfutottam.
    Most azon gondolkodom, mit akar kifejezni a beállítás. Egy szégyenlős, hajával a mellét, kezével a csúnyáját takaró értelmiségi, (szemüvegből gondolva).Jobboldalt szélen az ellentettje, élveteg, elfolyó, lusta macska nyaklánccal,a (bűnös nő)
    Háttérben a bal oldali egy testőr, szigorú katona, a jobb hátsó pedig olyan kifejezéssel áll, mint egy ugrásra, szolgálatra kész szolga, illetve cseléd.
    Középen pedig a pucusember, aki látszólag a főnök. de mindnki elégedettnek tűnik.
    Összhatás rám:.. „kaccsojjákki kérem”.

  9. 8!
    Na mi van Dorka ?Nem láttál még ilyet?
    De ennek a kínainak, kettő van…Egy nagy,meg egy kicsi..Mikor pisilni megy, a kicsit veszi elő,mikor a bejárónő jön,akkor meg a nagyot.. 🙂 Majd legközelebb azt is megmutatja,de akkor nem csak Te fogsz megvakulni,hanem a szerver is lefüstöl.. 😀

  10. Ilyet?? Konkrétan ilyen fehér és csupasz, szőrtelen bendő alatt fészkelőt még nem láttam. Az összhatás a megvakító.

  11. Egész életeemben, mindig, minden vágyam az volt, hogy csak egy ici-picit hagyjanak szeretkezni egy ferdeszemű szépséggel. Ezt a csillapodni nem akaró vágyat most Zhao mesternek sikerült egycsapásra kiirtani. LE VAGYOK KÖTELEZVE.

  12. 11.
    Néznél csak be a pucerájblogba, a szemed is kisülne a sok ázsiai szépségtől és egyből minőségi cserét hajtanál végre az asszonyok terén:))

  13. Tibor bá’, nekem volt szerencsém kínai vadmacskához, de nem fértem bele 😀 Ha neked is csak átlagos van, ne is álmodozz róluk (vagy csak akkor, ha szereted a malacvisítást :D)

  14. 11: Mért, mi a baj ezekkel a középkorú kínai nőkkel? Az, hogy nem 18 éves, photoshoppolt kis csinibabák? Nem kötelező lefeküdni velük. (Nem is lenne egyszerű megszervezni.)

  15. 10: Nagy, csupasz bendő alatt kis mütyür: tisztára, mint az ember a Vakond ámában. Vagy csak nekem hasolnít?

  16. Művészet… pfff…
    „- Mi lenne ha beleszarnék a zongorába előadás közben?
    – Á, úgysem értenék meg…”

  17. 13: A gyerek hol jön ki belőlük?
    Talán rossz luknál próbálkoztál… 🙂

  18. Nosztalgiával kapcsolatosan lett volna mondanivalóm….
    The beauty/ugly is in the eye of the beholder

  19. @ Observer:

    az igaz, hogy nem mostanság történt, de annyira amatőr már nem voltam :D:D

    @ Avatar:

    na ettől én visítottam volna (bár egy megfelelő méretű könyökcső sokat segít 😀 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük