(2362) Mérleg (akkor és most)

Tibor bá’ online

Alig több egy negyed évszázadnál, hogy vége a létező szocializmusnak, a még létezőbb gulyás kommunizmusnak, miközben semmi jó nem történt. Az ember úgy érzi, mintha tegnap lett volna, holott egy jó negyed század múlt el, nem egész nyomtalanul. Aki meg meri jegyezni, hogy hát azért…. Arra megvetően néznek rá azok, akik azt hiszik, hogy az élet minőségét a plázákba járás adja, és a plázajáráshoz szükséges forintok minden áron való megszerzése. De ne nagyoljuk el a dolgokat, vegyük sorra (a teljesség igénye nélkül) mi is változott meg valójában.

Kezdjük a politikával! Jó negyed százada ott láttuk az élvonalban többek között Martonyi, Járai, Kövér László, Stumpf István, Mikola István elvtársakat. Ezek az emberek többnyire változatlanul a politika élvonalában állnak, miközben szocializmusból kapitalizmusba léptünk át.

Jó negyed százada éjjel nyugodtan lemehettél az aluljáróba, biztos lehettél abban, hogy a másik lépcsőn fel is fogsz jönni. Ma, ha le akarsz menni az aluljáróba, kétszer is meggondolod, és a végén nem mész le.

Negyed százada a cigány szart be a rendőrtől, ma a rendőr szarik be a cigánytól.

Negyed százada az Ikarus évente tízezernél több autóbuszt gyártott, ma használt buszokat veszünk innen-onnan.

Negyed százada volt Ganz hajógyárunk, Láng gépgyárunk, Egyesült Izzónk, Rába, Gamma, Ganz-MÁVAG, Csepel Művek, MOM, FÉG, Danuvia, Rico, Pannónia Szőrme, Keltex, Diósgyőri Gépgyár, Goldberger, Vörös Október, Május 1 Ruhagyár, és az isten tudja, hány cukorgyárunk. Ma, ezeknek csak az emlékei léteznek.

Negyed százada a Szovjetunió a szövetségesünk volt, olcsón kaptuk tőlük a földgázt. Ma az Európai Unió tagja vagyunk, a NATO a szövetségesünk, és télen izgulunk, hogy ne zárják el a drága földgáz csapját az oroszok.

Negyed százada kivonultunk május elsején és ünnepeltük a 8 óra munkát, 8 óra pihenést és 8 óra szórakozást. Ma május elsején nem dolgozunk, de minden más napon 8 helyett 12 órát dolgozunk, de csak nyolcat számolnak el.

Negyed százada csak nehézségek árán tudtunk Nyugatra utazni, pénzünk volt, de nem engedtek. Most engednek, de nincs pénzünk, a nehézség megmaradt.

Negyed százada Trabantod volt. Ma Suzukid van, de nincs kifizetve.

Negyed százada örültél a kiutalt panellakásnak, és az alacsony lakbérnek. Ma lakóparki lakásod van, az asszony fizetése rámegy a törlesztésre és örülsz, ha nem lakoltatnak ki.

Negyed százada volt munkád, ha nem volt, akkor kiközvetítettek, ha nem dolgoztál, akkor közveszélyes munkakerülőként megütötted a bokádat. Ma nincs munkád, ha van, elküldhetnek, ha kérsz, nem kapsz, de nyilvántartanak. Ha mindenedet elveszíted, hajléktalanná válsz, megütöd a bokádat, ha közterületen maradsz.

Negyed százada az ország adóssága 20 milliárd dollár volt. Ma ennek az ötszöröse, pedig állandóan visszafizettünk.

Negyed százada puha diktatúra volt. Ma egyre keményedő diktatúra van.

Negyed százada a hatalom tényleges urának a sakk volt a hobbija. Ma a hatalom tényleges urának a foci a hobbija. A sakkhoz csak egy asztal kell, meg két hokedli,  ami mindenkinek van. A focihoz stadion kell, ami senkinek sincs, kell tehát építeni néhány tucatot. 😀

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

28 gondolat erről: „(2362) Mérleg (akkor és most)

  1. Én sem tudtam volna jobb példákat kiragadni. Csak azt nem tudom sírjak vagy nevessek. Állítólag nevetnem kéne, de sajnos nem tudok.

  2. Ismét egy gyöngyszem Tibor’bá!
    Több mint egy negyed százada nem voltak választások. Ma a választásokkor a határon túlról jövő szavazatokkal választják meg a kormányt, amiket a határon belül beszedett adókból vesznek. Aki pedig ez ellen megpróbál fellépni, nevetségessé teszik.

  3. Köszönöm a mai posztot. Nagyon jó írás, még ha ez is a tragikus valóságunk!

  4. Pont a legszarabb részét fogta meg Tibor bá az egész nosztalgiázásnak.
    Nem a nemisigaz „nagyajólét” hiányzik, hanem a többnyire még normális ember- ember közötti kapcsolatok. Ma ember- okostelefon, ember- pénz közötti kapcsolatok vannak.

  5. font color=blue>Ouse M.D.
    Ez nem nosztalgiázás, hanem a tények puszta felsorakoztatása.

  6. 3. Ouse M.D. Azok akik még éreznek nosztalgiát azok iránt az idők iránt, épp az általad leírtak miatt érzik….

  7. 02. zee. Ekkorát ne hazudj. A kinti szavazatok csak 2 mandátum sorsárol dontenek. Arrol meg nem tehetunk hogy a baloldal mindig leszart minket.
    Egy felvidéki

  8. 4: Kire nézve tények?? Mert pl. rám nézve nem, de az ismeretségi körömben sincs kb. senki, akire ez vonatkozna. Nem mondom azt, hogy nem vonatkozik sok emberre ez ebben az országban, de az általánosítástól mindenkit nagyon óvnék.

  9. 07:
    Ha lenne bennetek egy picurka tisztesség, akkor nem mennétek el szavazni. Orbán csak eszköznek használ fel benneteket, amire nagyon jók vagytok. Az a két mandátum volt pont elég a kétharmadhoz. Onnantól kezdve pedig azt tett Orbán, amit akart.

  10. ??? Ezt biztosan nekem címezted??? Én utálom a Fideszt. Mindig is a Jobbikra szavaztam, és legközelebb is ezt fogom tenni, annak ellenére, hogy Vona elég nagy csalódás a számomra. De remélem, Torockai László lesz még miniszterelnök ebben az országban.

  11. 6. Gondolom ha a felvidéken élsz akkor a szlovák baloldalról beszélsz. Vagy csak ez szerintem lenne normális? Addig is nyugodtan markoljátok fel többek között az iskolakezdési támogatást. Tudod a mi adónkból fizetik ki nektek, ja itthon nekünk tudod az nem jár….Persze az csak természetes, hogy hálából újra a nyakunkra szavazzátok ezt a gazember gárdát, hisz a levét úgysem ti isszátok meg.

  12. 7, félmázsás félisten „a baloldal mindig leszart minket”

    És ez akkor feljogosítja a határontúli magyarokat, hogy egy olyan korrupt G-t és bandáját tartsa hatalomban a szavazatával, amelyik egy évszázadra tönreteszi az országot?

    Különben, ha itt tartunk, a határon túli magyarság mit tett önmagáért? Bármikor a múltban? Ha már annyira evidens, hogy nekünk tenni kellene értük valamit…

  13. 12 – Oberver:
    Hogy mit tettek magukért? Én megmondom neked. Mindegy milyen kevesen vannak, egynél több magyar pártba tömörülnek, hátha sikerül 0 képviselőt szétszavazniuk.

  14. 11. Megszavazzuk, ne félj,de nem rajtunk mulik orbán csak nem fogtad fel. Ti akarjátok ot..Nekunk meg kell a támogatása,te antimagyar.

  15. 14 – félmázsás félisten:
    Negyedik elolvasásra sikerült megértenem mit akarták írni. Tehát az ot az nem egy lefelejtett ott, hanem ékezet nélküli őt. — Ha ide jársz olvasgatni, akkor beszerezhetnél egy ékezetes billentyűzetet.

  16. Nagyon jól leírja a poszt a mostani helyzetet. Én is köszönöm.
    Nem a határon túliak szavazatán múlik majd a kétharmad (szerintem). Messze még a választás.
    Akár eredménytelen is lehet, erre tippelek most.
    Vegyék csak fel az iskolakezdési és egyéb juttatásokat, küldjék ide dolgozni a gyerekeiket.
    Továbbra is Trianon előtti helyzet visszaállítására számítok.
    (OFF: Sokan elfelejtik, hogy Hruscsov felajánlotta a Beregszászi járást, hogy visszaadná. Kádár nem kérte.)

  17. 13. félmázsás… Ha te meg a hozzád hasonlóak a „magyarok”, akkor az „antimagyar” jelzőt nyugodtan vehetem bóknak 🙂

  18. 14, félmázsás félisten: „te antimagyar”

    Attól, hogy a határ túloldalán rekedtél, te egyből ‘magyarabb’ lettél? És ez miben nyilvánul meg? Hogy bárkit simán csípőből le tudsz antimagyarozni? 🙂

    16, Bazs „Továbbra is Trianon előtti helyzet visszaállítására számítok.”

    Jó is lesz, amint kisebbségbe kerülünk a saját hazánkban… 😉 Ez a hajó már elment. Minél később fogadjuk el, annál később lesz ebből az országból „valami”. Nem a határok visszaállítása a megoldás, hanem az egyre több EU. Mit gondolsz, a románok, tótok miért engedik most a korábbinál sokkal nagyobb szabadságot a magyar kisebbségnek? Kizárólag az EU tagság miatt, nem másért.
    Mag anno ArmaGedeon véleménye volt, hogy a nemzetállamok felett már rég eljárt az idő. Lehet, hogy igaza van. Az emberiség előtt olyan feladatok állnak, amit szétforgácsolva nem tud megoldani…

  19. 17. Observer

    Mit értesz egyre több EU alatt? Európai Egyesült Államokat, netán Eurábiát? (Merthogy a nemzetek felett eljárt az idő – szerinted legalábbis.) És hogy fogsz te azzal a sok népséggel kijönni, amikor a saját nemzeted tagjára is irigykedsz. Abban az egyre több EU-ban majd nem az elszakított magyarok, hanem más földrészek idegen kultúrájú emberei fognak a TE jólétedről dönteni. Az majd hű de jó lesz, ugye?

  20. Nem lehetne inkább egy mikor döglünk már meg napot tartani ahelyett hogy a múlton kesergünk? 🙂

    Lehet klíma, atom, migráns meg minden.
    Akár egyszerre is.

  21. Observer
    Vae Victis!
    A Ceausescu korszakban magyarul beszélő románok voltunk,ma magyarok,akik tudnak románul. Akkor volt székely autonomia tartomány és nem borzolta a román nacionalista kedélyeket,ma a felvetése (EU!!) bicskanyitogató.Pont úgy voltak magyar iskolák ,magyar tankönyvek ,amit a román állam pénzelt teljesen akkoriban,ahogy most fokozatosan és teljesen megszűnnek .Az Eu s tagsággal semmit nem bővűltek a valóságban a jógaink,hanem inkább elillannak ,ha nem kűzdünk teljes erőbedobással. Az anyaország támogatása úgy kell számunkra ,mint egy falat kenyér ,mert az eu tagság és jogérvényesités szart sem ér ,hiszen a tetvek többet foglalkoznak a buzik jogaival,mint a magyhatalmak álltal szétbaszott europa népeinek etnikai hovatartozásával és természetes jogaival.
    Hogy ez sokaknak nem tetszik ,megértem, elvégre szerintem sem ildomos egy másik ország belügyeibe beleszólni,hacsak nem a nemzet léte a tét.
    Ez most az. A gazdaság másodlagos,ha csak ez számit lehet nyugatra migrálni- hadd idézzem a tetű gyurcsányit 🙂

  22. 21- kalotaszegi:
    Nem szeretném ha félreértenéd, vagy rosszul értelmeznéd álláspontunkat. Helyeseljük az állampolgárság megadását, helyeseljük a kulturális segítséget, helyeseljük az erőnkhöz mérten arányos anyagi segítséget, egyetlen egyet nem helyeslünk: határon kívüli szavazati jogot. És szerintem ez érvényes azokra is, akik ma Londonban, Berlinben, Bécsben és környékén élnek, és soha a büdös életben nem fognak visszajönni.

  23. Itt nagyon összefolyik pár dolog. Az egyik témakör a gengszter/módszerváltáseó előtti állapot, amit Tibor bá nagyszerűen elemez. Már a módszerválát előtt megkezdte a baloldal a hatalmi helyzetét gazdasági előnyökre váltani. (Lásd: Hankiss Elemér: Diagnózisok) A kiválóan működő vállalatokat sz…ért eladák a külföldi jelentkezőknek, akik megkenték őket, vagy magántulajdonba vették fityingekért. A külföldiek csak piacot akartak venni, az utolsó szögig lerabolták a vállalatokat és elhúztak. Előtte még hitelt vettek fel rá, amit a magyar állam fizet. Osztálytársnőm a Medicorban dolgozott, ennek 27 országgal volt jól menő kapcsolata. Azt mesélte felháborodva, hogy a párttitkár vezényletével robbantották szét a Medicort, az embereket kirúgták összeomlott, az ipse milliomos lett. A másik téma, amitől kétségbeesek és felháborodok, a határon túli magyar testvéreink bántása. Már kislány koromban sírtam, amikor megtudtam az országunk tönkretételét. Aki ilyen érzéketlenül tud rájuk bármit is mondani, azt még nem ölelte meg Csíksomlyón egy-egy öreg néni, vagy nem láttott egy- egy öreg bácsit a magyar zászló mellett vigyázzba állva várni az ezeréves határra érkező vonatot. Nem akarom, hogy a fizikai és morális pusztulás legyen a sorsunk. Sok a hülyeségünk, de azért nem érdemeljük meg.

  24. 22:
    Soha ne mondd, hogy soha.

    A saría, NO GO zónák és a nemterrorista-csak-mérsékelt-fegyveres-lázadó iszlámista hordák és az afrikaiak tömkelege elől bizony rengetegen jönnek haza.

    Szavazati jog kérdésében meg tényleg, amiatt miért nem kajabáltok, hogy az EP- ben svédek, hollandok és egyéb liberálbuzernyákok szavaznak arról, hogy kikkel éljünk együt…

  25. 21, kalotaszegi: „az eu tagság és jogérvényesités szart sem ér ,hiszen a tetvek többet foglalkoznak a buzik jogaival,mint a magyhatalmak álltal szétbaszott europa népeinek etnikai hovatartozásával és természetes jogaival”

    Ebben sajnos egyelőre igazad van. Az EU az egyéni szabadságjogokat helyezi előtérbe, a kollektív jogokkal nem akar foglalkozni, mert nem akar darázsfészekbe nyúlni.
    De azért (is) vannak EP képviselőink, hogy ez változzon – folyamatosan baszogatni kellene őket ezügyben.

    19, indiánlány „más földrészek idegen kultúrájú emberei”

    Ez most hogy jön ide? Nem a „migráncs-betelepítést” propagálom. Az szerintem is az EU egy teljesen rossz lépése, hogy a „menekültválságot” betelepítéssel akarja orvosolni.

    Viszont aki azt nem érzékeli, hogy az EU azért nem jut ötről a hatra (vagy csak kurva lasssan), az pont amiatt van, hogy minden állam egyedileg akarja sütögetni a pecsenyéjét. Ez hosszabb távon csak káoszt hoz majd.

  26. 21. Az autonom tartomány csak nevében volt az. Nemrég volt egy elemző rádió műsor erről. Párthű alakok voltak bizalmi állásokban.Spiclik, komcsik tipikus hernyók.
    De lehetett kivétel is, senkit sem szeretnék a még élők közül megbántani.
    A demokratikus választások vivmánya arra való hogy mindenki azt nézi hogy mi a saját érdeke és arra szavaz. Másként nem is lehet.
    Ha az emberek a többség ,,jobboldali ,, kormányt akar, akkor a kisebbségnek ezt kötelessége elfogadni. Ez adja a stabilitást.
    Gondoljunk az arabokra. Ha szunnita a vezető,- akkor a sita robbogat és küzd fejeket metélve az igazáért, ha sita a góré akkor meg forditva. Évszázadok óta nem tudnak békességben élni.
    Sok ide irogatónak nem is a határon tuliakkal van baja, hanem képtelen megemészteni hogy padlón vannak a szocik ezért nem lesz változás.
    128 000 kinti magyar szavazott 2014-ben Orbánra.
    Nem mindenki lett megvéve, mert a felvidéken a húszezer forint támogatás a nullával egyenlő az iskolakezdésnél.
    Nálunk majdnem ingyen kapják a kis nebulók ,ott súlyos pénzek mennek el rá.
    Ez egy érzelmi dolog. Az alávetettségben élő magyaroknak jólesik ,hogy odafigyelnek rájuk szóban, tettben.
    A baloldal hibája hogy őket ez az egész problémakör nem érdekelte és filléreket osztottak csak ki. Pl: Szülőföld program egymilliárdja.
    Ma kb 100 milliárdra saccolom a kiáramló pénzt, ami fejenként nekünk kb havi 800 forintot jelent. Egy négytagú családban felszorozva sem óriási összeg de azért már az irigység felkeltésére alkalmas mennyiség. Milyen jó is lenne pár gombóc fagyival többet enni …Igaz? 🙂
    A három millio külhoni magyar 4%-a vette a fáradtságot hogy szavazzon.
    Nem ők döntenek hanem az itthoni tunyák, akik nem járnak szavazni mert hogy mindenki lopna.
    Ez mondjuk igaz is,de a balosok a lopás mellett még pluszban a gazdaságot is jégre szokták tenni.
    Ne bántsuk a külhoniakat, mert a törpét mi vettük a nyakunkba. Én eleve nem szavaztam volna cigányra mert nem tudok bizni bennük.
    Elnézést ha megsértek vele valakit,nem ez a célom.

  27. Érdekes, amerikában a négerek megbecsültsége nagyon alacsony, mégis, óriási , világraszóló eseménynek számított, a fekete Obama elnökké választása. Hatalmas erkölcsi tőkét kovácsoltak belőle.

    Magyarország az első ország a világon (tudtommal) ahol a cigányságból kiemelkedett személy a hatalom első számú vezetője, ráadásul már több ciklusban is. Semmiféle nemzeti büszkeséget, propagandát nem látok ezügyben, sőt belföldön általános jelenség, Orbánnak a durva, becsületsértő lecigányozása, megdöbbentő módon, a magukat bal liberális emberjogi harcosoknak (hazudók) részéről.

  28. 27. bogozy
    Pedig egyszerű a magyarázat: Obama néger létére az USA-t fehérember módjára vezette. Orbán Magyarországot cigánymódra vezeti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük