Tibor bá blogja (108) A legjobb házörző

önarcképA tibeti masztiff kutyafajtát több ezer éven át Tibetben tenyésztették ki, kifejezetten házőrzés, helyesebben sátor vagy kunyhó őrzés céljából, tekintve, hogy ezeket a lakóhelyeket zárral, lakattal nem lehetett lezárni. A tibeti masztiff hatalmas termetű, nyugodt, méltóságteljes, kiegyensúlyozott kutya, amit nem kell betanítani feladatára, mert genetikailag hozza magával. Sőt, a kiképzést kifejezetten nem tűri. Családjához igen hűséges és odaadó, érzékeny és szeret családja közelében lenni. Tehát a házból se kizárni nem lehet, se pedig láncra kötni, amit kifejezetten nem tűr és kezelhetetlenné válva, bevadul tőle. A család lakóterét (udvar, kert) saját territóriumának tartja, éjjel-nappal felügyel rá, a hívatlan betolakodót azonnal megtámadja. Támadása halálos, mert a rárontás utolsó métereiben felugrik a betolakodóra és a nyakát átharapja. A gazda jelenlétében idegeneket nem bánt, de bizalmatlanul szemmel tartja, és szükség esetén kész a gazdáját azonnal megvédeni. Falkaösztöne rendkívül kifinomult, több kutya egyszerre a legjobb stratégia szerint, a betolakodót körbefogva támadja meg. Két kutya esetében a gazda két oldalán helyezkednek el. Három kutya esetében a gazdát elől az alfa-hím védi, a két szuka pedig a gazda két oldalán helyezkedik el. A családhoz tartozó háziállatokat megszokja és nem bántja őket. A családjához tartozó kisgyerekek játékos nyúzását nagy türelemmel veszi tudomásul. A kutya okos, akár 200 szó jelentését is megtanulja. Kiskorától nevelve elfogadja, hogy mit szabad neki és mit nem. A felesleges egzecíroztatást nem tűri. Mivel „egyfunkciós” kutya, városi lakásban tartani nem lehet, a nyugati világban nem terjedt el, ahová különben is alig 80 éve érkeztek az első példányok. Hozzánk az első tibeti masztiffokat 1988-ban hozták be. Hogy egy külön alfajt képez, annak számtalan jele van. A farkát például nem lógatja, hanem teljes kőrt bezárva, visszatekeredik, testtartása inkább a macskafélékhez hasonlít. Évente csak egyszer tüzel, a tél elején, rendszerint novemberben. A kutya színe dominánsan fekete, de ritkán előfordul vörös és kékes-barna színben is. at

Az itt jobbra látható kan (Athos névre hallgat) lesz az apja a 2011. januiári alomnak. Ő egy ritka példány, arany színű és rendelkezik „oroszlán sörénnyel”. Remélhetően az utódok között lesz, amelyik az apjára üt. Ilyen kutyával szembe lehet nézni a vélhető társadalmi felfordulással. Hat/nyolc hetes kiskutya nálam előjegyzhető 2011. tavaszára. További fényképek láthatók „KUTYÁIM” téma alatt.

Bab kérdései a hozzászólások rovatban: Ha nem fogad el idegent, akkor pl. ha jön hozzád egy rokon vagy vendég, akkor egy percre sem hagyhatod magára? Van olyan fotód, ahol a méretei megítélhetők? Bár ha megírod, hogy milyen magas a kőkerítés a képen, az is elég . Mennyit kajál? Praktikusan mennyibe kerül havonta? Írod, hogy nem lehet megkötni és be kell engedni. a lakásba engedés korlátozható? Pl. csak előszoba? Kertet, füvet, virágokat “lerendezi”? Publikus az ár, amennyiért a kölyköket adod?

A válaszok: A kutya természetesen nem hülye. Csak addig bizalmatlan „idegenekkel” szemben, amíg a kapuban, vagy az udvaron beszélgetünk. Amikor beengedem a házba, a kutya tudja, hogy minden OK. A következő epizódból sok mindent leszűrhetsz. Az udvarról egy előszobán át a 6×6 méteres konyhába lehet bejutni, ahonnan egy beltéri lépcső megy fel a szobákba. A kutyák a lépcsőn nem jöhetnek fel, meg se kísérlik, még az első lépcsőfokot se. A földszinten van még egy fürdőszoba, kamra, és WC. Ez utóbbi az előszoba végéből nyílik. Bár az emeleten is van fürdőszoba-wc, volt vendég, aki lement a földszinti vécébe. A kutya meg se mozdult. Az illető nem először volt a házban. Ennek ellenére, amikor a vécéből kijött és a lépcsőre feltette a lábát, a kutya mellément és morogni kezdett. A hölgy felkiáltott, hogy a kutya nem engedi fel. Le kellett érte menni. A kutya szerint egy barátságos vendégből bármikor lehet támadó. Tehát jelezte, hogy az OK jelzést a gazdától újra meg kell kapnia. *** A tibeti masztiff marmagassága 76-80 cm, tömege kan esetében cca. 70 kg. *** Legideálisabb etetése a napi 0,8…1,0 kg csirke farhát. Ez havonta 3000 Ft. Nekünk hűtőpultunk van külön kutya célra. Egyszerre 4-5 rekesz farhátat szerzek be. Száraz kenyér csemegének, vagy emberi ételmaradék nagyon jó kiegészítő. A kutyának nem szabad elhízni, ha ennek jelét látod, akkor vissza kell fogni az adagot. *** A kutya beengedése korlátozható, de ember közelben akar maradni. Természetesen időnként ki lehet zárni. Gyorsan tanul és belátó. Én a konyhában ebédelek és vacsorázok. Erre az időre ki van tessékelve az udvarra, amit pontosan tud és tudomásul vesz. *** A kertben talál magának egy helyet és csak ott végzi dolgát, amit időnként el kell távolítani, mert ha túl sok kutyaszar gyűlik össze, akkor egy másik helyet keres magának. *** Jelenleg a tibeti masztiff tenyésztői ára 150-200.000 Forint. Nehéz hozzájutni, mert külföldről nagyon sok vevő jelentkezik. A felnőtt lányom 15 éve üzletszerűen tenyésztette a fajtát, de „ráunt”, különben is elköltözött 2 éve. Most a feleségem és én újra kezdtük a „tenyésztést” (idézőjel oka, hogy kiállításokra, stb. nem akarjuk cipelni őket) kizárólag önvédelmi okokból kifolyólag és, hogy segítsük a hasonlóan gondolkodókat, azaz nem vezet minket nyerészkedési szándék. Kalkulációim szerint egy kölyökkutyát ki tudunk hozni 50.000 forintból vagy az alatt. természetesen elsősorban a bloglátogatóimra gondolok.

Várható ellés 2012 január 5. Kiskutyák delőjegyezhetők: evatibor/kukac/t-online.hu  teljes ár: 50.000 Ft, amiben benne van a féregtelenítés, oltás, csip beültetés és az Egészségügyi könyv kiváltás.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 gondolat erről: „Tibor bá blogja (108) A legjobb házörző

  1. Üdvözlet Tiborbá!

    Érdeklődnék a kiskutyák iránt.
    Engem egy kan érdekelne. Van-e még.
    Egyébbként kertesházban lakom és van egy szuka tibetim (1éves).
    Üdvözlettel:
    Varga Ferenc

  2. Kedves Tibor Bá!
    Szerinted mit lehetne tenni,ha pár hétre elutazunk és a kutyát (tibeti masztiff) nem vihetjük magunkkal ? Amit itt olvastam a kutyáról azok után nem merném kutyahotelbe vinni,meg aztán a szomszédot sem merném megkérni mert félteném 🙂

  3. 26: Kedvs Tea! Ha szukátok van, akkor azt el tudjuk vállalni. A 3 kutyánk közül csak egy kan van. Van egy 5 x 10 méteres üres kennelünk. Ha oda áthozzátok a házát, akkor berakhatjuk a kennelbe. A mi 3 kutyánk madj kívülről barátkozik, és ha minden OK, akkor össze lehet engedni őket. Csak egy probléma lehet, az hogy a mi kutyáink féltékenyek lehetnek. Dehát a pudig próbája az evés. Persze ez az üzenetem még felül lesz bírálva, mert Éva két napra elment, így nem tudom vele megbeszélni a kisegítét. Különben mi is ebben a cipőben járunk, nem tudjuk itt hagyni a kutyákat (ezér vagyok ma itthon egyedül). Éva szerint ez egy pici ár 😉 zerintem lehetne kisebb. 😀

  4. Kedves Tibor Bá!
    Köszönöm a választ és a felajánlott segítséged,de egyelőre csak tájékozódom de kicsit aggaszt,hogy a kutya nélkül sehová sem lehet menni,főleg ha kan a drágám 🙁 Még egyszer köszi a segítséged !
    Tea

  5. Szia!

    Tamás vagyok volt egy kaukázusim 97- be el kellet altatnom, mer epilepsziás volt. Nagyon beteg már lábra sem ált. Utána egy gyönyörű Sarplaninac. Gennyes valamilyen fülfertőzése lett és megműtötték (nem olcsón) kivágták a fél fülét de sajnos egy honapja az örök vadász mezőkön van. Hiányzik, az egész családnak, nézem a tuja alatt mikor hazajövök de nincs ott! Azóta nincs kutyánk és szeretnék egyet. Egy Tibeti Masztiffra gondoltunk ezét szeretném meg tudakozódni, hogy kiskutyák lesznek e és mikor, és az ár sem egy utolsó szempont? Ha eset leg lesz kis kutyus akkor elő jegyez hetem magam? Várom a visszajelzését. Mert hiányzik a házőrző régi kis kutyám és szeretnék egy aranyosat!!!

    Üdvözlettel:Tamás.

  6. Tamás!

    A tibeti masztiff csak egy alkalommal tüzel az évben, ez az időszak pedig általában ősz – tél eleje. Kiskutya születése tehát vemhesség esetén, december-január-február hónapban várható. (Attól függ, hogy mikor lesz vemhes a kutya.)

    Természetesen előjegyzésbe vettünk, és értesíteni fogunk kiskutya ügyben. ( Ár: 50.000ft-tól várható )

  7. Kedves Tibor bá és más olvasók
    Csak azt szeretném kidomborítani, hogy szokványos esetekben családi kutyának a nagyon kiváló házőrzőkkel nagy felelősség is jár. Azonban érdemes mindenkinek elgondolkodnia azon, hogy miért is van szüksége védelemre. Egy jó vadászkutya vagy munkakutya is jelez, amennyit kell és szükséges. És képes akár a visszajáró „idegenekkel” is barátságot kötni. De ez nem hátrány, hanem sok esetben előny is: nem kell lesni a vendéget és nem kell keresgélni állandóan a nyakörvet, ha a kutya szabadon van. Kivétel a kapucsengős, zárt kapus megoldás. Tehát társnak kell-e a kutya kevesebb kockázattal, vagy komoly személy és vagyonvédelemre. Nagy divat manapság az erősebb fajták tartása, aminek sok esetben pszichés háttérokai vannak. Csak megbízható, kiegyensúlyozott és felelősségtudattal rendelkező egyéneknek merem ajánlani a masztiffot. Remélem senkit sem sértek meg a hozzászólással.

  8. Kedves Tibor! A tanácsát kérem egy magányosan álló családi ház 1300m2, szomszédok nélkül, kutya általi védelmére. Nyugdijasok vagyunk, én sokat biciklizek a hegyekben, szeretem az állatokat.
    Olyan kutyát szeretnék amelyik:
    mindenhova/biciklizni is velem jön, a tóra is, a hajóra is,
    szabadon tartható, kiszámitható, nevelhetö állat,
    az életkörülményei nagyon jók lesznek de nem akarjuk bennt tartani,
    ugyan 187cm magas vagyok de nem kellene egy kutya amelyik 50kg felett van,
    tigris szörü, könnyen tisztán tartható legyen,
    ne kelljen attól félni hogy valakit, valamit megtámad,
    kell-e neki kutyaiskola,
    egy állatbarátot keresek amelyik elkisér minket mindenfelé,
    Van egyátalán ilyen kutya?????
    Üdv.
    Bobory György/Ausztria

  9. Kedves György!

    A fenti feltételek mellett nem könnyű kutyát ajánlani. Minden kutya szőre igényli a gondozást, különböző mértékben és rendszerességgel. Egy magányosan álló házhoz, egy megtermettebb kutya vehető komolyan.
    Német juhászkutya, mudi, terrier fajták , stb. Ezeknél nem okoz sok gondot a szőr ápolása.
    Kicsit utána kell nézni, és biztos meg lesz a megfelelő fajta.

  10. 9 A. Éva
    „A fenti feltételek mellett nem könnyű kutyát ajánlani.”
    Ez így nem igaz!
    Így LEHETETLEN megfelelő kutyát ajánlani.
    8 Bobory György nem tudja mit akar.
    „…kutya általi védelmére” – „…ne kelljen attól félni hogy valakit, valamit megtámad…”
    Ez fából vaskarika!
    Nem várható el egy kisebb aggyal és így alacsonyabb intelligenciával rendelkező élőlénytől, hogy hatékony védelmet adjon a nagyobb aggyal, így magasabb intelligenciával rendelkező emberrel szemben.
    Ha szeretetre vágyik, az más gondolat. (macska, kutya, nyúl, …)
    Ha biztonság kell akkor keresse,
    1 a saját gyerekeit,
    2 rokonait,
    3 szomszédait,
    4 biztonsági embereket,
    Ezek után –
    5 kellő – megfontoltsággal – lakhely változtatást,
    6 (talán ez lehetne az első) saját kútfőből származó, felelős gondolkodást ajánlok, mert a saját lehet a döntésünk a leghatékonyabb.

  11. A családunkban kettő vizsla van. A táplálékukat 1 – 1,5 hetente szerezzük be. Ha gebasz lesz mi lesz a megoldás a táplálásukra? Ötletek?

  12. 12:
    Nekünk 3 nagytestű kutyánk van. 2q kutyatápot és 1q rizst halmoztunk fel nekik + olcsó halkonzervet és étkezési olajat. Ezen kívül van 20 tyúkunk, ha elfogy a terményünk akkor majd döntünk mi együk-e meg őket,vagy a kutyák. Egy évre van tartalékunk nekünk és a kutyáknak. Ha tovább tart, akkor annyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük