NOKIA után mehet az OPEL is?

Ha a németországi Opel leáll, akkor nálunk is leállhat. A gazdasági  visszaesés – szerintem – akár 3-5 % is lehet hazánkban.

 

US automaker General Motors is reportedly losing its patience with its European unit Opel/Vauxhall. Steep losses may now result in factory closures and layoffs, including the Opel factory in Bochum, Germany, according to media reports. (Spiegel online)

______________________________________
______________________________________
______________________________________

76 gondolat erről: „NOKIA után mehet az OPEL is?

  1. Minden multi mehetne már innen a picsába ! Legalább a továbbtanulni szándékozó fiataljaink belátnák, hogy értelmetlen milliókat ölni a diploma megszerzésébe…Belátná a kolbászkerítést vágyó lakosság is, hogy hazai termelőgazdaság nincs és nem is volt ! Most jön az az évtized, amikor a szakadék felé tartó vonaton fenn kell tartani a rendet, sőt a „Nagytestvér az utolsó pillanatig hülyeségeket fog ontani a Kossuth rádión…

  2. Ha logikusan nézzük az ázsia részen a bérezések és a rezsi meg adózás jelent akkora előnyt,hogy átteszik a gyártást,mivel a szellemi potenciál(ezért támogatják a tanulást) már megvan náluk így semmi akadálya nincsen a dolognak ez a világ így működik meg fog is.A helyzet az,hogy a világ boldogabbik felén most rosszabb lesz az eddig rosszabb helyzetben lévő országok pedig kitörhetnek így fordul a kocka.Amit mi tehetünk az a tanulás támogatása a lehető legjobban mert így még versenyképesek maradhatunk az alacsony(relativ a indonéz gyári munkás havi200dollcsijához képest) bérek miatt.De amire a jövőben is szükség lesz mert a kapitalizmus ehető pénzt még nem állított elő az pedig az élelmiszer erre meg van az országnak minden lehetősége mivel a napraforgót veszem alapul a világ egyik legjobb termésátlaga nálunk van még azzal is,hogy folyamatosan romlik,ez szinte bármi mással így van ami jelenleg az élelmezés gerincét adja.
    Mezőgazdaság mellett az egyik legnagyobb szellemi energiát a hadiipar viszi el így azt is lehetne fejleszteni mert nálunk sincs semmivel kevesebb szellemi tudás mint az über USA-Izrael
    kettősnek.Főleg Izrael a példa értékű ők saját maguknak fejlesztenek fegyvert és exportálják is őket szépen pedig kis ország de ha nem lenne nagytestvére akkor nincs aki visszafogja és rendelkezne annyi és olyan rakétával ami bármelyik másik országot nagy bizonyossággal eléri és kárt tesz benne.De ez a lehetőség nálunk is fennt áll mert egy 50 kg-os légvédelmi rakétához nem kell vaskohászat és szénbányászat.Szerintem ma aki megfontoltan cselekszik az amit tud elad és összefog másik 2-3 emberrel(családdal) és veszenek anyagi erőforrás szerint 30-40 hektár lehetőleg egy helyen vagy egymáshoz közel így megoldva a védelem amit modern eszközökkel(hőkamera,beretta,németjuhász,terepjáró)ez ma mind elérhető megszerezhető legálisan és olcsóbb is mint az ismételt betörések és biztonságot is adnak.A beretta 30-40 ért kapható elég ha elnyomsz éjszaka egy tárat a levegőbe miután hívtad a rendőröket és nem sokan mennek tovább,a hőkamera egy laptoppal összekötve és programhasználatát illetően 500 méterről(köd,hó,por,füst se akadály kérdezd a határőröket nekik kézi van és nincs aki elbújna előlük) látja,ha jön valaki vagy valami a kutya jelez és megfog a beretta meg beszarat és még a rendőrség is úton van vagy a szomszéd aki ismer és nála is megy a riasztás így akár 2-3 perc alatt is átérhet egy szintén beretta,sörétes társaságában ami már ha nem lenne jogszabály egyoldalú mészárlást jelentene a rablókra nézve mivel 99% nem rendelkezik fegyverrel vagy ha igen nincsen tapasztalata egy két irányból jövő támadással szemben és nincsen se 2-3 németjuhásza sem b-terve erre az eshetőségre és főleg már elején szinte biztos(50% :),hogy összeszarta magát.Ha pedig komoly tűzerővel rendelkezik nem megy kecskét lopni egy 15-20 hektáros tanyára.
    Szerintem ez bőven megoldás a mai magyar valóságra mivel 3 család már képes egy esti őrséget kiállítani aki figyeli a monitorokat és a kutyákat alkalom adtán egyedül is képes intézkedni vagy riasztani még több fegyverest.Gyakorolni meg fényes nappal 20 hektáron bármikor lehet,ezek az eszközök egy normálisan tartalékoló-beosztó földművelőnek szinte bagatel egy 10 millás john deere traktorhoz képest,én is vettem légpuskát gyakorolni jó:) lehet röhögni de bizony meglephet akárkit mert a nagy német testvér bizony dobott pár komolyabb légpuskát piacra én a rúgós kategóriából vásároltam 5kg 7,5 J 75 ezer ft és diana 75-nek hívják 78-as évszám felújított darab karcolás nélkül 50 méteren pontosabb mint sok más társa.
    Rúgós légpuska típus legteteje szinte még ma is.Igazán minőségi darab bárki utánanézhet szakirodalomban én egy házilag picit finomított acél lövedékkel egy 5 pulcsis kombinációt 5 méterről bármikor átlukasztok vele és még a testbe is behatol/sérülést képez,pedig csak egy 7,5 J de fegyvertartásira kapsz 30-40 J ami 320-350 m/s kezdősebességet ad a lövedéknek ami 5 méteren bárkit megpiszkál igen komolyan a koponya vékonyabb részét pedig kisebb 5-15 méterről erre való lőszerrel át is üti így megállítóereje több mint amit légpuskától várnak,hozzá kell még tenni,hogy ezek a játékszerek 15 méteren milliméterek hordanak félre már egy kezdőnél is.De a legolcsóbb a beretta és a németjuhász.
    Magam részéről a fent vázolt dolgokat intézem holnap és ha minden jól megy tavasszal egy tanyáról integetek mindenkinek 🙂
    Ha minden rosszul akkor is mert máshoz nincs kedvem és ezt is akarom csinálni meg ezt is kell csinálni mert ez a legkézenfekvőbb megoldás és kitörési lehetőség.
    Talán nekem annyival,könnyebb ha sikerül akkor holnap egy milliárdos embertől van lehetőségem segítséget kérni aki egyben a főnököm is és jó fej:)
    Volt itt régen tanya vásárlás fel vetve szerintem ezt idén is meg kellene játszani mert ha valaki akar beszállhat és ha csak arra van pénze akkor vesz 1 hektárt közel,hozzám amit én kibérelek addig amíg nincs módjában művelni,természetesen a saját tulajdonát képezi-képezné az ingatlan.
    Mindig hosszúra sikerül de Tibor bá remélem elnézi.

  3. 2:
    Nem az én elnézésemmel van a baj. Ha túl hosszú és ismételgeted magad, akkor nem fogják végígolvasni!

  4. Szerintem elég korrekten leírtam,igaz akad benne pár hiba de az már így marad.
    Tibor bá te nem gondolkodtál azon sose,hogy eladod a házad és veszel egy házat valahol vidéken ?

  5. 2.

    Most már csak az a kérdés, hogy a lakosságnak az a kb. 90%-a, akinek semmi pénze nincs ilyen beruházásra és nem is ért a növénytermesztéshez/állattenyésztéshez, az mit fog csinálni.
    Mert mindenki ezt ajánlgatja, de ezzel csak magával törődik, azt nem látja át, hogy ez a döntő többségnek nonszensz. Gondolom, akkor azok éhen döglenek…

  6. 5:
    Én vidéken élek. Nagy biztonságban. És…. nekem úgy kell gondolkoznom, hogy a lehető legjobb esetben is csak 15 évem van. Aztán itt 40 év alatt minden a szívemhez nőtt, mindent én teremtettem meg, ezt nem tudnám elhagyni.

    6:
    Jól látod. A döntő többség „fel fog szívódni”. a 7 milliárdból lesz 500 millió. A 10 millióból lesz egy (a gyengébbek kedvéért: Tíz millióból lesz egy millió). Ez, a már rég elindult, versenyfutás tétje, hogy a 10 %-ba legyél.

  7. 7:
    Hátja, 15 évre jóformán raktározni egyszerűbb. Ennek megfelelően nincs szükség hektárokra.

    Versenyfutás ok, csak nem látjuk a pályát (pl lesz-e intézményesített padlás/kamra kisöprés).

  8. 8:
    Az nem. Egyéni hordák fogják ezt megtenni, ha hagyod.

  9. 3. Kiszámolták. 😉

    Ez a „geddon-téma” meg alapvetően kockázás, legalábbis az „első időkben”. Utána jöhet a felkészültség és a belátás.

    Tibor bá’:
    7. 7.000.000.000->500.000.000

  10. A MALÉV bukása is behoz pár százalék GDP csökkenést. Mire vége ennek a ciklusnak jó eséllyel 90% lesz minimum az adósság.

  11. Félrenyomtam -hamarabb nyomtam- bocs!
    Tibor bá’:
    7. 7.000.000.000->500.000.000
    10.000.000-> 1
    azé’ Te is látod a diszkrepanciát, nem?!

    Könyörgöm fogalmazz pontosan! A tízmillió tíz százaléka nem 1!!!
    (basszamegakibaszotkúrvaisten)
    Ne idegeskedj! Én úgy fogalmazok, ahogy beszélgetnénk: „Tíz millióból lesz egy.” Élő beszédben nem feltétlenül teszed ki másodszor a milliót. Ezt félreérteni = CSŐLÁTÁS.

  12. Tiborbá – Összehoznál minket ejhával kérlek?!

    természetesen.

  13. üdv Tibor Bá és Mindenki.
    2. Ejha!!, testvérem. 🙂
    Kérdéseim: Mely tájegységen építed a kiskirályságot? Mennyi a föld ára hektáronként?

    A multik, de még az echte magyar cégek is kimenekülnek innen, a munkabérekre rakódó magas terhet miatt.
    Az alacsony szja és társasági adó nem visszahúzó tényező. A cégek úgyis másképp oldják meg a pénzkivétet.

  14. ejha!

    Meg tudod írni, hogy hol vásároltál be (légpuska)?

  15. 7: A nagy elhullás a fejlett országokban várható, a világ jelenleg nyomorgó részén (ahol a 7 milliárd nagyobb része él), kisebb lesz a törés egy gazdasági jellegű geddon esetén. Így az 500 millió lehet, hogy erősen pesszimista becslés. A magyar az meg optimista – ne felejtsük el a „dögöljön meg a szomszéd tehene is” típusú mentalitásunkat – ha nekem szar, legyen az másnak is.

  16. Azért érdemes elolvasni az egész cikket.

    Az Opel végülis egy amerikai cég, a Generel Motors tulajdona.
    Sose ment nagyon jól. ellentétben a valóban német autóiparral.
    Az amerikaiak el ekerták adni, de a végén inkább gányolnak még vele… kicsit bűzlik.

    Nekem úgy tűnik, a németekkel akarják kifizettetni a hibás üzleti koncepciókat.

    Egyébként ha bezárják a német meg a belga gyárat, akkor az növekedést eredményezhet a magyar termelésben… gondolom, átmenetileg.

    De a lavina elindult: Az, hogy az EU perifériáján beindult a megszorítóprés, az a centrum termelését lőtte tökön.
    Az amerikai IMF biztos jól jár a kipréselt pénzekkel, de a német és a francia melós is el fogja veszíteni a munkáját, ha a görög, olasz, spanyol proli nem tudja időnként lecserélni a kocsiját…

    És itt mát be is zárult a kör:
    Minek a bonyolult termeléssel bíbelődni !
    Uzsorából SOKKAL nagyobb profitot lehet kihúzni, mint termelésből… Az usákok bebizonyították, hogy a termelés sosem volt túl erősoldaluk, inkább a spekuláció.

    Addig ameddig az emberek nem döbbennek meg a ténytől, hogy mit keres az IMF egyáltalán Európában, addig nem lehet ezeket a folyamatokat megállítani.

  17. „Az usákok bebizonyították, hogy a termelés sosem volt túl erős oldaluk”.
    Ne már! Jártál te az usákoknál? Északon egymás seggébe érnek a gyárak. Meg aztán beszédesek a Világ ipari termelésében betöltött helyzetül is
    Azért a szavannán, még mindíg az oroszlán a király. Hiába a sok gnú. Az csak az oroszlán kajája. 🙂

  18. 14.
    Most van 4 választási lehetőség az egyik: –
    Lajosmizse melett(10km)20 hektár akácerdő romos épület,gyenge minőségű de olcsó föld rajta egy értéket képviselő akácos(8-9éves) nincs villany,gáz se semmi viszont 5-6 millió forint sürgősre hirdetve,szomszédokkal ellátott részen.

    2 : Kiskunfélegyháza körül van 6 hektáros,villany van,egy rendes használható infrastruktúra:épületek,ólak használható állapot itt a vonzerő az a föld minősége:25 aranykorona(az átlag 14-18) ez zöldségesként vagy nagyobb munkát igénylő növényeknél előny mivel jó minőség kisebb helyen nagyobb terméshozammal jobb mint a nagyobb de rosszabb hatásfokú földterület amit több pénz művelni is. Az ára: 7 millió

    3 : Szabadszállás körül ez nem egy favorit de d-tervnek jó 7 hektár 8 millió,döntően legelő és szántó épületekkel villannyal.

    4: Kiskunhalas,drága de a legjobbnak látszik 11 hektár igény esetén még 5 vásárolható bérelhető hozzá,villany van nincsen magasfeszültség,ipari üzem a közelben,műút:600 méter,város:7km,szomszéd:1km petőfi korabeli agyagpadlós ház 3 fúrt kút ivóvíz minőségben 30 éve vagy több vegyszermentes terület(biogazdálkodás átállási idő nélkül hivatalosan) közepes 10-15 aranykoronás barna homok talaj,de 12 millió viszont rugalmas magánszemélytől eladó.

    Ezek többnyire frissebb hirdetések így februárban van rá esély,hogy aktuális és azonnali kp esetén engednek az árból ami ha csak fél millió akkor ingyen volt az illeték(vagyonszerzési) meg az egyéb adminisztrációs ügy.
    Minden vásárláshoz hozzászámolom a gépesítést ami kezdetben egy kis japán(kubota) vagy rába15 traktor ezek olcsóak alkatrész is van hozzájuk és keveset fogyasztanak 10 hektárt megművelnek még,és később lehet igényelni támogatást egy nem sokkal nagyobb de üzembiztosabb kevesebbet fogyasztó elterjedt közepes vagy erősebb kis traktorhoz.
    A föld mellett az állatok a másik fontos tényező mivel a selejt rossz minőségű zöldséget,terményt elfogyasztják így semmi nem megy kárba és vagy levágva helyben a hulladékot(pl:kutyakaja) megtartva eladod olcsón de haszonnal vagy élősúlyban és csak magadnak vágsz disznót,kecskét stb
    télen -10ben könnyű a levágott 50 db csirke tartósítása és idő is lenne rá szerintem egy 2-3kg házi bio csirke bárkinek megér egy 1000-est vagy 1200-öt/db.
    De ebbe nem folynék bele előbb kell a föld aztán vetés,ólépítés,állatbeszerzés aztán ráérünk tovább tervezni.

  19. 15 Csabának: a légpuskát neten néztem index fórumon alaposabb körbejárás után és postán kaptam meg átutalás után,minden korrektül zajlott a postát nem én álltam.
    Ha légpuskát akarsz akkor én javaslom pongi honlapját: beírod keresőbe,hogy:pongi légpuska és az első az.Nagyon sok típust tesztelt és szétszedett így az országban talán a legnagyobb rálátása neki van erre én ha veszek még légpuskát az a Weihrauch HW30S ez minden téren megfelelő és olcsó: 50 ezer az új,és 76 óta gyártják ez kb a német slavia csak más kategória
    De ha 5 ezred van rá akkor annyiért vegyél egy elterjedt használt darabot,én is 5 ért vettem egy oroszt repedt tussal de lőni jó az,én verebet is leszedtem távcső nélkül 5-8 méterről kb 20ból 3-4 sikeres találattal 🙂 ennyit tud az izs22,a veréb egy távcsőves diana 75 számára akár 40 méterről is esélyes.
    Na további szép napot mindenkinek.

  20. 19:
    Ha 40 év alatti lennék a Félegyháziba gondolkodás nélkül beugranék.

  21. 18. Pepperjohny

    Ami az eredményt illet, gyakorlatilag az összes termelést outsorcingolták Ázsiába.

    Ez nem jelenti azt, hogy sok, nagy épületet tudnak építeni, ahol folyik termelés.

    Azt viszont nem lehet elvitatni hogy Ázsia hatékonyab, az uzsora meg még hatékonyabb… Ebből a szempontból értettem.

  22. 19.
    Ejha! Ez Bátor Terv! Emailem Tibbor Bá-nál.
    Jelenleg hol jobbágykodol? 🙂 Budapest?
    Azt vedd figyelembe, hogy a fejedben megtervezett költségekre még jelentősen számolj rá. Ha a pedig már most nincs gyakorlati tudásod földdel és állatokkal, akkor jóideig csak minuszt fogsz termelni.
    A munkásod lop.
    A termés kiszárad/elrohad.
    A csirkéidet kinyírja a kóbor kutya, a többi szétszalad, ha marad is, nem tudod eladni, mert a benzin többe kerül, amig beérsz vele a piacra. Jobb ha elmész a Nokiába melózni. Vidám hét van! 🙂
    Kellek-e szomszédnak?

  23. 23.Attila
    Persze, hogy uzsoráznak, mert több lábon állnak. 🙂
    De talán még 10-20 évig Nyugaton lesz a higt-tech és az Elszívott Agyak.

  24. Ejha:
    ha az állami támogatásra alapozol, akkor annak előbb-utóbb bukás lesz a vége !

  25. 25 Pepperjohny

    Szerintem a high-tech napjainkban költözik Ázsiába. Gyakorlatilag már mindenre képesek amire a nyugat. Ami hiányzik az a nyugathoz hasonló korlátlan aggresszió. De ennek ellenére is esélyesek átvenni a vezetést. A szoftverfejlesztés már régen Indiában van, akkor is ha a Microsoft vagy valamelyik izraeli cég teszi rá a logóját.

    Ha jól emlékszem, az európai fejlődés a Kínából lopott könyvnyomtatás, papírkészítés, a puskapor, selyem és szövés titkainak felhasználásával indult.

    Most a nyugati haladás visszavételével egyenlítik a számlát.

  26. 27.Attila
    Igaz. Ázsia átveszi a vezetést, de csak 20 év múlva.
    Ha addig a Nyugat nem provokál ki egy háborút. Szerintem igen.
    Kis háború, kis geddon, nagy háború, nagy geddon.
    Na, megyek kicsit dolgozni!
    Melegedő napot mindenkinek!

  27. 28. Pepperjohny

    Ez a 20 év szerintem nagyon optimista.
    Hol volt Ázsia 20 ével ezelőtt ?

    Szerintem most vagyunk technológiai és kapacitásbeli egálban.

    Egy háborúban a Nyugat mindenképpen csak szívna, mert nincs tartaléka.

    Emlékszel, Mao megmondta annakidején az USA-nak:
    Ha én elvesztek 200 millió embert még mindig a legnagyobb ország vagyok… az USA ezt nem tudja elmondani magáról.

    Kína már azzal térdre kényszerítheti az USA-t hogy a használati cikkek exportját egyik napról a másikra beszünteti.
    Ez hazavágna az informatikától kezdve a háztartásokig sokmindent, elsősorban a kereskedőket…

    És akkor a ritkaföldfémek elvonási tüneteiről nem is értekeztünk.

  28. 24. pepperjohny az a helyzet,hogy rövid kis életem úgy kezdődik,hogy egy a szüleim által szocpolból felépített 2 szintes házban éltem ami nem volt bevakolva és a tetőtér csak szerkezet kész állapotig jutott így hosszú éveken keresztül 5en aludtunk 20nm-en,magunk által épített emeletes ágy a legjellemzőbb erre a helyzetre: 3 szekrény egymástól 150cm-re és erre felrakva két ágykeret lábak nélkül az egyik ágy alatt volt a szoba bejárata a másik alatt pedig egy íróasztal és mind a 3 szekrény használható volt a feljáró rész pedig egy ágykeret volt rárögzítve a két ágy találkozásánál a középső szekrényre mindez az időszak = egy 3 gyereket nevelő családi pótlékból élő anyuka és egy alkoholista játékgépfüggő a saját gyerekének a nyáron spórolt(2 hónap a fóliában rokonnál)pénzét eljátszó,elivó és mellette évekig a főnöknek kijáró tiszteletet és megalázkodást követelő ember aki akkor ordibált amikor neki tetszik és azt tör zúz ami neki éppen jólesik.Mi hárman jártunk iskolába felnőttünk senki nem lett bűnöző és csaló mert volt aki neveljen és volt aki a rossz példát bemutasa.Régen még 8-9 évesen én nagy hó meg hideg idején húztam be félig -meddig száraz fatörzset az erdőből(1km) két szánkóra rákötözve a részeg faterommal együtt és nem a -40fokig jó 70ezeres Meindl vagy Hanwag bakancsban hanem duplazokni nejlonzacskó és cipő kombináció játszott.A házhoz volt 5000nm amit édesanyám művelt vagy próbált velünk együtt így mind a hárman tudunk ásni kapálni vetni locsolni….amikor kertészeti szakközepet végeztem az osztályból ami 32 embert jelentett 3-4en ha tudták,hogy kell ásni vagy mi az egyáltalán és 4 év múlva is ha 10en alkalmasak rá akkor sokat mondtam.Amikor más gyerek otthon számitógépezett vagy videojátékot játszott akkor én kint fát vágtam,kapáltam pénzért és trágyát lapátoltam a disznóólból a szomszédban ha meg nem akkor a kert végén a patakban gátat építettem fűzfavesszőt meg vízinövényeket felhasználva és volt,hogy 50-60 cm-el magasabban volt a gát mögött a víz és kevés karbantartással is sokáig bírta főleg miután a fűz meggyökeresedik és átszövi a gátat.Ástam saját kutat,bunkert mert a kert az többnyire egy fater mentes övezet volt csak ritkán járt ki.Megvan még a mini földvár ami mai szemmel jópofa:) kb 6-7 méter széles és 14-15 hosszú sáncos rendszerű,sánccal együtt 150 cm mély,vannak bástyák is meg „vizes”árok kb 10 köbméter földet talicskáztam rendeztem puszta hobbiból,de ma már a szomszéd gyerekek játszanak benne nekik is tetszik.
    Aztán elvégeztem a szakközepet az 5 legjobb között,2 dicséretes érettségi töri meg földrajz aztán maradtam a suliban 3 év technikumra(parképítő-fenntartó) amit én másodmagammal záróvizsga nélkül fejeztem be mert országos 3ik voltam a szakmai versenyen és egy kérdés elrontása miatt nem lettünk holtversenyben 2en elsők.Suli után szakmán belül tovább dolgoztam:kertet építettünk,sövénytelepítés,gyümölcsös,fólia,faiskola,öntözőrendszer minden ilyesmivel foglalkoztam és ezekhez bármikor tudok szakmai segítséget egy szintén munkatárs kertészmérnöktől,vagy a volt tanári kartól.
    De ugye itt jön a bibi a pénzhiány ami miatt szinte lehetetlen helyzetben vagyok mert így a családi ház eladásából tudunk csak gazdálkodni ami kb 12-13 millió de amint sikerül állatokat stabilan nevelni meg takarmányt termeszteni onnantól már éhen nem halsz és pályázhatsz eus meg földalapú támogatásokra meg gépfejlesztés,stb címszó alatt mert amíg van ilyen lehetőség addig kell kihasználni.
    Most vagyok 23 és még előttem az élet,de ha már dolgozok akkor tegyem azt magamért és magamnak úgy,hogy a családomat sem kell nélkülözni mert egyedül úgysem megy.

  29. 30. ejha

    Gratulálok. Szerintem te már rendelkezel a túléléshez elengedhetetlen belső értékekkel… És a külsők is meglesznek.

    Van akinek a nehéz gyerekkor kifogás, van akinek inspiráció.

  30. 30:
    Örülök, hogy ezt kiírtad magadból. És ha nagyon keserű lenne a szád akkor elárulok neked egy éldettapasztalatot. Ami előtted lebeg kép „normális család” felírattal, az csak a fejekben létezik, a valóságban nemigen. Csak tudod, a nagy többség elhallgatja, úgy tesz, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. NINCS. Igaz, az anomáliák fajsúlya különböző, de hidd el, a sajátját mindenki hasonló mértékben szenvedi.

  31. Tudod nem azért írtam le mindezt vagyis csak ezt a kis szösszenetet,hogy sajnálkozást vagy ilyesmit kiváltsak csak sokan nem vagyunk tisztában a mások életével így nem tudunk megfelelő képet kialakítani a másikról.Szerintem ez így korrekt pepperjohny sem tudta ki vagy mi vagyok így nagyjából leírtam neki,de nem kivagyiságból hanem csak azért,hogyha ő egyedül nem merne belevágni ebbe a dologba akkor lássa,hogy más elkötelezett változtatni akaró emberek is vannak akikkel ha meg van a megfelelő bizalmi faktor akkor már van kire számítani,és talán könnyebb lesz az elején.

    Ma szerintem ha nem is milliárdos szinten de megtudsz élni 5-6 hektárból és szép lassan bővíthetsz is ha elég kitartó vagy.Azért hiszem,hogy van esély mert mi Gyömrő felett 3-4en a kombájn után kb 2 tonna kukoricát(csöves) szedtünk fel kényelmesen 3 nap alatt és csak azért nem többet mert rajtam kívül más nem akart még többet,pedig most már az ismerősök kezdik kérdezgetni nincsen-e még kukorica vagy napraforgó mert elfogyott….van 70 tyúkja meg 5 liba és tél végén kell a legdrágábban takarmányt venni mert elfogyott idő előtt pedig vittem neki 3 zsákkal ingyen…A lényeg,hogy tőlünk 2 km-re kb milliók lettek beszántva amit ha van valaki aki kellően elszánt és ráér éjszaka is kukoricát szedni akkor egy autó árát(1millió) szedheti össze 1 hónap alatt,én rengeteget járok a gödöllői dombságban mert imádok a természetben csak úgy bele a semmibe túrázni minden cél nélkül ha valaki ráér és tud gyalogolni kilométereket a szántókon,bozóton keresztül akkor nem fog elvágyni máshova mert rájön,hogy ahol 20 éve gyalogol még mindig van új a nap alatt.
    De vissza a lényegre a kukorica böngészés…..az átlag 7-8tonna/hektár mellett mi 500-600kg-ot/hektár szedtünk össze a kombájn után ez 100 hektáron50-60 tonna és kb 200 hektáron volt tavaly kukorica ami hozzánk még közel esik.Baromi nagy szám …de én ástam már 50 darab 80x80x80 gyümölcsfa gödröt 1 nap alatt,néha igen cudar eketalpas talajban amit elcserélnék a kukorica szedésre bármikor mert nincsen időkorlát és nem utazok 4 órát a munkahelyre ami még pénzbe is van.Ez igen szezonális(2hét) meló mint a rákhalászat de ez nálunk egy kiaknázatlan potenciál ami jó kereset kiegészítésnek,főleg ha azt nézzük,hogy rosszul beállított vágóasztalok és részeg gépkezelők mindig vannak így még sokáig lehet élvezni ezt a lehetőséget.

  32. „A családfő rendszeresen lőgyakorlatokat tart fiainak arra az esetre, ha a végítélet napja után ellátmányukat kellene megvédeniük a többi túlélőtől. És ha bárki azt hiszi, csupán néhány őrültről van szó, nagyon téved, mert Amerika-szerte mindenütt lehet találkozni hozzájuk hasonlókkal. Sokan otthon, de a tehetősebbek már luxusbunkereket építtettek és ott várják a világvégét.”

    Nofene, ezek nem a geddon utáni 30 évre, hanem csak a geddon utáni 1-2 évre készülnek.
    Jogos a kérdés, hogy mi a jobb.
    Szerintem 3 évre nem kell mezőgazdaságra készülni, addig lazán lehet kaját betárolni.

  33. 33:
    János lesz neked a partnered, nem pepperjohny, aki egy nagyon talpraesett pasi, de jóval idősebb mint te, és ellentétben Jánossal van családja.
    Különben néhány éve mi is kimentünk Borosjenő környékére összeszedni a kukoricát a betakarítás után. Valóbana rengeteg termést hagynak maguk után.

  34. 35 Gyömrőn van a családi fészek de Gödöllőn lakok most de egyébként a Gödöllő-Gyömrő-Maglód-Pécel-Isaszeg-Mende-Sűlysáp közötti dombvidék a kedvenc tartózkodási helyem,meg elég jól ismerem is,van itt orosz bunker(Bajtemetésen) elhagyott robinson lakhely,földvár,ivóvíz minőségű jéghideg forrásvíz,világháborús lövészárok éleslőszerek tucatjával…szakadék,szóval elég jó hely:) Ha a közepén lenne egy 5-6 hektár a patakparton eladó már ott csücsülnék…mert mi az ami van egy ilyen helyen amit rajtam kívül ismernek talán 100-an amibe benne van a tájfutó,kroszmotoros,erdész,lovas túrázók,fatolvaj,traktoros,meg pár gyalogos…de egyébként senki…itt van fa,víz,jó talaj,domborzat és mégis félóra-45 perc alatt egy motorral vagy terepjáróval kint vagy a fent említett városokban,Pest pedig kerékpárral is másfél órán belül bármikor.Kerékpár jó dolog mivel olcsó én szeretem és van hasonlítási alapon mert volt saját tulajdonomban w126 4.2 Sel mercedes egy régi(1985) s classe 400nm-errel de eladtam mert be kellett látnom annyira mégsem élvezem mint amennyire drága(13-20 liter/100km)műszaki,biztosítás,stb. ezt is saját munkámból vettem és saját pénzemet is buktam(150k)ebből 3 bringa kijött volna mert a sajátomat is én raktam össze még pár éve.De ez már elmúlt lett belőle tanulópénz:)
    Ha van kedve valakinek kirándulni egyet akkor szóljon mert ráérek szinte egész februárban mivel télen nem dolgozok…:)

  35. Ejha:

    Én is itt vagyok a környéken (Pécel), de nemrégen költöztünk így nem ismerem még a környéket annyira.

    Mondjuk amikor Pécelről 40 perc kocsival az út akkor a bringa 1,5 óra messzebbről érdekes, nyilván van hozzá kondid is.
    Meg mondjuk én belvárosba megyek nem a külső kerületekbe.

    A helyben az a jó (nekem), hogy valamennyire vidék, meg van telekméret minimálisan alkotni valamit ha gebasz van, és mégis itt vagyok pest mellett ahova a munkám köt.

    Gondolkodtam eleget ezen az önellátós pár hektáros dolgon, de egyenlőre nekem nem opció. Jobban járok ha pénzt keresek és abból, megveszem azt a tartalékot/technikát ami kell.
    Nyilván kevésbé vagyok barkács/önellátó gazda; de ha van idő az átmenetre akkor majd kialakul. Ha meg nincs átmenet akkor meg a hektárok sem érnek semmit, akkor a védhető tartalékok számítanak az első pár évben.

  36. 32. Tiborbá’

    Ami előtted lebeg kép “normális család” felírattal, az csak a fejekben létezik, a valóságban nemigen.

    Neked általában sokmindenben igazad van, de ebben nincs.

    Vagyunk még bőven, igaz csökkenő számban.
    És nem hiszem, hogy a tendenciának örülni kellene. Szerintem jó, ha vannak még fiatalok, akik számára a „normális család” még elérendő cél.
    A csládi életben, ugyanúgy mint az élet többi terén célok kitűzésével lehet előre jutni.
    Nem biztos, hogy az abnormalitást kellene normálisnak deklarálni, mert sokak számára nehezen elérhető. Inkább segíteni kell nekik, hogy nekik is lehessen normális életük.

  37. 39:
    A „nemigen” azt jelenti, hogy ritka. Nézd 1950-től a nőket kiüzték dolgozni, mint főidejű anyák és feleségek hatalmas tömegekben megszüntek. Néhány év után intézményesítve lett a munkahelyi szeretőtartás, szeretőnek szegülés, mert a szemben ülő kollegájával napi 8 órát volt együtt, a férjével felet. Mivel mond a két szülő dolgozott a gyerekek nagy tömegekben kulccsal a nyakukban játszottak a szabadban a többeikkel. A szülőkkel lefekvés előtt találkoztak. Ettől nem lesz jó a családi élet. Aztán megérett a vetés, tömegessen váltak el a szülők, hányodtak a gyerekek, és közben sérült a pszichéjük. Ezek már felnővés után így alapítottak családot, ekkora hendikeppel. Szóval ne álmodozz. Nem te vagy a tipikus!

  38. 40. Tiborbá

    A pest irodistaélet se volt tipikus.
    Sokan inkább a gyárban vagy a téeszben dolgoztak, csoportosan, és nem volt egyszerű a félrelépés… ha valakiről meg kiderült, jó időre elvette a többiek kedvét is a botrány.
    Szintén inkább csak a nagyvárosokba jutott el a 60-as évek „szexuális felszabadulás”-ának híre, ott is főleg az intellektuális rétegekhez.
    Akkoriban még a túlnyomó többség „vidéki” volt, akik még valamelyest ragaszkodtak a hagyományokhoz úgy életvitelben mint erkölcsökben. És ezeket az értékekekt igyekeztek átadni gyerekeiknek, akkor is ha ők időnként félreléptek. Ugyanis nekik akkor még nem volt normális ez a dolog, saját gyengeségükként élték meg, és nem azt mondták a gyerekeiknek, hogy „én is fűvel-fával keféltem, tegyél te is úgy!”…

    Az a helyzet sosem fog változni, hogy a gyerek szempontjából az az ideális, ha SAJÁT szülei együtt nevelik.
    Persze lehet úgy is hozzáállni, hogy ki nem szarja le hogy mi a jó a gyereknek… De akkor nagyon vigyázni kell, hogy öregkorára az ember fügetlen legyen tőle…

    Mert ugye azzal is egyet lehet érteni, hogy nagyjából egy időben lazult fel az idősek és a végtisszesség iránti tisztelet
    és a „normális” család szétzilálódása.

  39. 41:
    Oké!

    42:
    Ne keverd össze a vágyaidat a valósággal. Ez nem csak az irodákban volt így. Volt ez a műhelyekben is, és mindenütt. Te az elhagyott falvakról beszélsz. Az már a múlté. De megkérdezhetjük az ide látogatókat!

  40. A mai házasságok kimagasló többségében a gazdasági kurvaság a legmeghatározobb tényező.Már rég nem a családról szól,de még csak nem is a szexről, hanem primitiv kihasználási elvek késztetik a boldogitó igen kimondásásra.
    Régebb a szex kedvéért csalták egymást a házastársak és csak nagyritkán lett válás a vége.Ma azért csalják egymást,hogy okot kreáljanak és minnél elöbb elválhassanak egy jobb parti reményében.

  41. Ejha!

    Én szívesen találkoznék veled egy gödöllői dombságban tett kirándulás alkalmával, több okból is.

    Először is 3 éve csinálgatom, csinálgatjuk a kis közösségét míg lett belőle valami.

    Másodszor nagyon sok szempontot kell mérlegelni míg a dolgokból lesz valami. Nálad -a leírtak alapján- nagyon fontosnak tartom, hogy nehogy olyan terhet vegyél a nyakadba amit majd nem bírsz el minden hozzáértésed ellenére. Ez azért óriási dilemma, mert abban meg tökéletesen igazad van, hogy egyedül nem fog menni, de hidd el a létszám önmagában nem sok.

    Harmadszor azért mert én alkalmanként Isaszegen lakom a szüleimnél ami tökéletesen beleillik a képbe. A közösségünk főhadiszállása ugyan nem itt van hanem Dunántúlon amit nem kívánok megnevezni konkrétabban, de esetleg itt a gödöllői dombságban is el lehetne valamit indítani.

    Én mai fejemmel és ismereteimmel nem mennék Kiskunfélegyháza és tájékára. Tudom, hogy Tibor bá’-nak érzelmi kötödései vannak ehhez a tájékhoz, de én közel 2 évig éltem Félegyháza mellett egy tanyán. Nekem szent meggyőződésem, hogy az a tájegység az állandó belvíz és az egyre növekvő sivatagosodási gondok között fog felmorzsolódni.
    Kiskunhalas meg fosóhomok, maximum legeltetéses állattartás lehetséges, de nem javaslom. Nagy(kb. mint Félegyháza, 30.000 fölötti létszám) és az oda született 40 éves barátom is erősen gondolkodik, hogy hozzánk jön, már ha tud mozdulni anyagi okok miatt. Rengeteg a cigo. Mondjuk Isaszeg és környékén is, ami szintén nem tölt el örömmel. De a kezdetek után nem csak a cigányok jelentenek a fizikai életünkre veszélyt. Ahogy egy „harcedzett” barátom mondaná, a 1-3 gyermekes apukákkal is igen csak kell majd vigyázni.
    Szóval, elég is a beszédből. E-mail címem Tibor Bátyámnál, ha gondolod kérd el tőle. Én szívesen venném.
    Minden jót!
    Balázs

  42. Szavaztam,azaz bejelöltem, hogy ideális hagyományos, de ez sem teljesen idilli, mégsem „még elment” Hisz apám anyám saját közös gyereke vagyok, együtt neveltek fel, szerették egymást és engem is,szóval minden „hagyományos és ideális” de boldog család mégsem voltunk anya autoimmun (lupus) betegsége miatt. 11 éves koromtól folytonos aggódás, kórházból ki, be, egészen anya 1993-mas haláálig.Akkor érettségiztem. Aztán még abban az évben meghalt apa autóbalesetben. Nagyanyám meg anyám előtt egy hónappal. De hagyományosnak hagyomásnyos volt a családi szerkezet, és ideális is csak ilyen felhőtlen boldog szakaszokra nem nagyon emlékszem.
    Ja és apám második házassága volt az amiből én születtem, az első(pokoli) házasságból való bátyámat felnőtt fejjel ismertem meg. És rajongok érte mert úgy néz ki mint az apám.

    Férjem meg nem tudott szavazni, mert egy gépről csak egyszer lehet, de ő is az ideális hagyományosat ixelte volna. mai napig is együtt vannak a szülei, szeretik egymást és a gyerekeiket, meg az unokáikat, de a szeretet kifejeződése egészen más formában működik. Én pl mikor megismertem őket azt hittem utálják egymást, de nem, csak ilyen kimért stílusban beszélnek, és a gyerekeket sem szokás puszilgatni meg ilyenek.Jellemző pl, hogy ahányszor bejelentettük hogy kisunokájuk lesz, sose volt öröm vagy ilyenek, csak „igen? Ti tudjátok, rendben” -de maximálisan korrektek. Viszont én egy ilyen családban elpusztultam volna vagy megszököm. Férjem viszont elvolt benne, és normálissá cseperedett…

    Szóval mi az hogy ideális?

  43. Azért jegyezzük meg, hogy a „modern” család a szó szoros értelmében természetellenes: A természet nem honorálja.

    Pontosan azokban az országokban csökken a legrohamosabban a születések száma, ahol a legmesszebb távolodtak a hagyományos modelltől.
    Németország átlag életkora 44 év… pedig nekik lenne lehetőségük szaporodni, mert gazdaságilag még jól állnak…
    Nálunk az átlagéletkor 38. Iránban 27.

    Szóval leszögezhetjük, a természet nem honorálja a modern liberális demokráciákat.

  44. „Hagyományos (ideális) családban nöttél-e fel?”

    Nagyon nehéz a szavazási kérdés, mert míg a szülői valamint szülő-gyerek kapcsolati szempont ideális jellege miatt igent mondtam, addig ez sehol nem volt hagyományos az anyaszerep szempontjából.

    (A zárójelben levő ideális jelzőt nagyobb jelentőségűnek vélem.)

    Emiatt szerintem a szavazás eredményéből nehéz lesz bármit kiolvasni.

  45. 47: Ez így túl egyszerű. Evvel az erővel azt is mondhatjuk, hogy az iskolázottság rossz hatással van az átlagéletkorra, mert emiatt a legtöbben később vállalnak gyereket. Viszont ettől is növekszik az átlagéletkor.
    Még egyet lépve a gondolatsoron: az iskolázottság természetellenes. 🙂

  46. 46:
    A leírtak alapján neked a NEM gombot kellett volna megnyomnod. Nem azt nyomtad, mert vitatkozol magaddal, szépíted az „eseményeket”. A férjed se nyomhatta volna meg. Olyan családból, ahol a szeretetnek nincs megnyilvánulása, nem nőnek fel kiegyensúlíyozott gyerekek, mert a „szeretni” iger gyakorlását tanítani és tanulni kell. Automatikusan nem megy. Szóval rossz eredeményt fogunk kapni, mert a szavazok nagy része önmagához se őszinte. Pedig meg kellene érteni, hogy nem az a kérdés „tehettek-e róla a szüleid?” mert sok esetben nem (pl. korai halál), mert ha egy kamaszlány elveszíti az édesanyját annak nagyon komoly pszéchés következmémnyei vannak, ami ayztán tovább gördül a saját családjához.

    47:
    Attila, ne okoskodj szokásaidnak megfelellően. Ez a téma ennél sokkal kényesebb (sensitive). Ne akard örökké lenyomni a torkunkon az elképzeléseidet.

  47. 49. d311c

    Még egyet lépve a gondolatsoron: az iskolázottság természetellenes.

    Pontosítsunk: a „természettudományos” iskolázottság természetellenes. Az iskolában csak az anyagi szempontokat tanítják. Nem hogy a vallás, de még az erkölcs alapjai is száműzve vannak.
    Ma az iskolázottság nem töhb mint valamilyen pénzkeresési lehetőség biztosítása. Az „életre” csak az élet készíti fel az embert.

    Ez az ára a „tudás fájáról” való evésnek.
    Ez az a helyzet, amikor a tudás öncélú. Amikor azért tanul valaki, hogy „sikeresebb” legyen. Általában lesz is.
    A sikereket és a hatékonságot a gyerek rontja, ezért vagy teljesen ki van iktatva, vagy a háttérbe van szorítva (gyerekcsősz, ovoda, iskola, napközi). A gyerek anyagilag mindent megkap (iPod, Nike cipő)… és hálából a szülei is megkapják plazma TV-t meg a kényelmes fotelt, vagy egy szép környezetben levő öregek otthonát, hogy ne unatkozzanak öregkorukra, mert hát ők is ezt kapták.

    A magas intellektus spirituális ellensúly nélkül öngyilkos erővé válhat. És amint az ábra mutatja, válik is.
    Nem csak demografikusan, hanem a szellemi termékek közvetlen felhasználásával, lásd atombomba, környezetszennyezés, gyakorlatilag mérgező „modern” élelmiszerek, élvezeti cikkek, autók, egészségtelen munkakörülmények, stressz…

    Hülyeség! Elég magas az intellektusom, tagadom, hogy lenne lelkem, és ennek ellenére jóval átlag feletti az integritásom. – Tibor bá’

  48. 50. Tiborbá’

    Ne akard örökké lenyomni a torkunkon az elképzeléseidet.

    Senki torkán nem akarok lenyomni semmit.
    Egyszerűen egy témáróll elmondom a véleményemet, amivel lehet vitatkozni, kinevetni, lehülyézni…

    Jobban örülnék, ha dorongolás helyett tárgyi ellenvetéseket alkalmaznál… az a többieknek is tanulságos lehetne.

    Tibor bá’: A spirituális süket domád előtt meg kellene engem és a többieket győzni, hogy van spiritiumunk. Folyamatosan hittérítesz, amiből nem kérünk. Ez nem vélemény közlés. Ez személyes hitednek a megállás nélküli HIRDETÉSE. Állj le, vagy kitiltlak.

  49. 51: Szerintem a természettudományos oktatás nem áll ellentétben az erkölcsi oktatással.
    A vallásival esetleg igen, mert az egyházak próbálnak olyan dolgokat is évezredekig tagadni, amit már az adott vallásokat gyakorló emberek is rég tudnak, és elfogadtak.
    Ezért is fontos, hogy a vallás semmiképpen ne legyen kötelező _minden_ iskolában. (A kötelező jelleggel egyébként is többeket lehet eltaszítani, mint vonzani.)

  50. Tiborbá

    Egyszerűen arra tényre szerettem volna rávilágítani, hogy a vallásos emberek szaporábbak mint a nem vallásosak.

    És ugye a természet a szaporasággal „honorálja” az életrevalóságot.

    Ha gondolod, cáfold meg.

    Nyilván kitilthatsz a blogodból de ez annak az elismerése hogy nincsennek használható érveid ebben a témában.

    Sekit nem akarok megtéríteni, csak a témához szóltam hozzá egy adalékkal.

  51. 53, d311c

    A természettudományos oktatás nem ál szemben sem a vallási, sem az erkölcsi értékekkel, hanem egyszerűen nem tartalmazza őket.

    Abban is egyetértek, hogy a vallás ne legyen kötelező, de tiltott sem…

  52. A spirituális téma miért süketség?
    Mert azt sem tudjátok miről mondtok véleményt.

    Tibor bá’ : Már hogyne tudnánk. Nekem is van lelkem, nem csak neked. Az én lelkem süket. tehát a téma süketség. 😀

  53. 50: Lehet, gondolkoztam is rajta, de bekavart hogy „hagyományos”, azt hittem a családszerkezetet kérdezed, mert az hagyományos volt. Meg mindenféle szempontból hagyományos, a többi meg tényleg nem ezen múlt.

    Férjeméknél a szeretet kifejeződése a gondosságban nyilvánult meg, (minden rendben legyen, tanuljanak, megkapjanak mindent, törődtek velük,aggódtak értük, csak az volt nekem fura, hogy olyan kis hűvösek. Vagy szigorúak? Inkább ilyen szociokultúrális különbségnk tűnik nekem az, ami nagyon ridegnek tűnt amikor bekerültem közéjük. Én feszengtem köztük, de ők nem feszengtek egymás közt.De a z én rokonságom meg a férjem rokonsága sosem „vegyült” mert kölcsönösen nem érzik jól magukat egymás társaságában. Anyósék pl veszekedésnek hitték a kedélyes kis egymás szavába vágós beszélgetést, amit az én nagynéném vágott le velem. Pedig csak élvezetből vitatkoztunk…Szóval a normális, meg ideális az bizonyos keretek közt talán mozgást is mutathat. Legalábbis szerintem. Nincs a fejembn egy ideális kép, vagy etalon, amihez képest az elmozdulás már nem jó.

  54. Még jó, hogy itt mindenki olyan felvilágosult.

  55. 57. S

    Szerintem a „normális” család az amit tudatosan továbbadsz a gyerekeidnek.
    az „ideális” pedig ugyanez, de kifejezetten jól érzed magad benne, kevesebb konfliktussal, mint a „normális”.
    A hagyományos meg a papa-mama együtt neveli a gyerekeket, válás meg banális félrelépések nélkül, úgy hogy a gyerek szivesen elfogadja mintának, még esetleges tragédiák előfordulása esetén is.

  56. 57:
    Az én ausztrál feleségem is ridegen szeretett, nem volt semmi megnyilvánulása. Az eredmény ismert. Olvasd el még ebgyszer FIGYELMESEN az Évszázad biztosítási csalását.

  57. 54:
    A vallásos emberek általában primitívebbek, a primitív ember pedig jobban szaporodik, mert képtelen végíggondolni, hogy nem csak elleni kell, de fel is kell öket nevelni, méghozzá tisztességesen, minimum 22-24 évig.

  58. Olvastam, figyelmesen és DÖBBENETTEL.
    De az más kategória. Itt számonkérés, leckekikérdezés, aggódás, terelgetés az volt. Nagyon is figyelt anyósom a két gyerekére.És még azt is számontartja, hogy leszedettem e már a legkisebb unokája térdéről a tyúksegget. Túlzott kontroll. Szóval fordított rájuk időt, főzött stb. csak nem anyásan, hanem hogy mondjam.. Katonásan. Nagymamának is katonás maradt, pl. elkéri a fiúk félévi bizonyítványát, egy országos kémiaversenyen elért helyezést természetesnek vesz és rábólint, egy történelem négyest pedig felemleget. „ne engedd el ide vagy oda, mert rossz jegyet hozott”
    jellemző, hogy két éves volt a legnagyobb gyerekem, és padlóburkolás volt nálunk,nem lehetett hazamenni, így náluk aludtunk. A pici felébredve kimászott mellőlem az ágyból, pizsamában kiszaladt a konyhába, és ölelésre nyújtotta a kis karját, hogy „nagyiii”. Erre ő visszaküldte, hogy „azonnal vedd fel a papucsot”, ölelés vagy ölbekapás helyett. És én is kaptam, hogy mérnincsagyerekenpapucs , mindig rá kell adni,ezért van megfázva stb.. Nekem akkor esett le, hogy sose lesz belőle ‘mesemondós’ nagymama. De érdeklődik felőlük, tudja kivel mi van, stb..

  59. 38 elfmage
    A kerékpáros dolgot amit Budapesthez írtam azt a magam mércéje szerint számoltam nekem Gödöllő-Gyömrő piactér az eddig csomag nélkül csupán időtényezőt nézve 49 perc de 1 óra alatt kényelmesen csomaggal 1.5 óra de itt már szembeszéll is játszik.
    Gyömrő-Hernád 95-100 perc szintén kényelmesen,Gyömrő-Budatétény szoborpark kb 2 óra és 15-20 perc visszafelé ez 2 óra 10.
    A kedvencem a Hét kínzó pedig 3,5-4 óra ez a következőt takarja : Gyömrő-Péteri-Monor-Gomba-Úri-Sülysáp-Kóka-Dány-Szentkirály-Isaszeg-Pécel-Maglód-Gyömrő Kör
    A Hét kínzót meg én adtam neki mivel 7 nagyobb emelkedő van benne ami nekem egy 3 sebességes váltóval kicsit fárasztó de azért nem olyan gáz.Egyébként érdemes kilátogatni Pécel felett a bunkerhez mivel ha mázlitok van nem korszerűsítik,de az eddigi munkálatok alapján elkezdték felújítani ami talán nem véletlen mivel ez egy kétszintes orosz bunker ami az egyik legjobb helyen lett felépítve könnyen megfigyelhetőek a környező területek és a lentebb elfekvő városokra is rálátni,másik pedig,hogy nehezen megközelíthető mivel több oldalról meredek domborzat védi a maradék járható út,terület egy földmunkagéppel 2 hónap alatt szintén megközelíthetetlenné válik.A másik ami fontos tényező itt az a bunker felépítése még a mostani fegyverekkel szemben is nyújt némi biztonságot(pár tucat tüzérségi pontos találat után sérülést szenvedne) itt gondolok a magyar honvédség t-72-esére a tábori tüzérségre ezek komoly tűzerőt jelentenek de nem fog senki hozzájutni mert elég komplex dolog és feleslegesen drága,feltűnő.Azért gondolom,hogy korszerűsítik mert már kiásták a szerviz bejáratot ahol a gépesítést lehet újra bejuttatni mivel azt 20 év alatt szétlopták.

    45 Balázs Nekem oké a dolog ha ráérsz februárban és az idő is eléri a -1,2-öt vagy a +5 fokot akkor szinte bármikor.
    Szívem szerint én is inkább a környéken maradnék mert a gazdálkodás holt időszakában tudok máshol dolgozni,na meg mert ezt szeretem,ismerem.De egy jó gazdaságban nincs holt idő mert ilyenkor lehet állatot vágni és értékesíteni mert az egész mostani két hét ingyen fagyasztó ami nem rossz:)

  60. 61 Tiborbá’

    A vallásos emberek általában primitívebbek, a primitív ember pedig jobban szaporodik…

    Igy van.
    Az intelligensek meg végül kiírják magukat az evolúcióból, mert a sok ész megakadályozza őket a szaporodásban.
    Végülis, ha logikusan, tudományosan belegondolsz, semmi értelme nincs az életnek. Természettudományosan nincs magyarázat arra, hogy MIÉRT volt az ősrobbanás.
    Szenvedés a születés, szenvedés a halál, közbe csupán egyeseknek adatott egy kis szerencsével valami öröm közben.

    Ebből nyilván logikus következtetés a szaporodás lassítása majd leállítása. Minek még több szenvedő szerencsétlent erre a világra hozni, amiről nem lehet tududni, hogy mi értelme…

    Az igaz, hogy sok tudással és intelligenciával komoly erőfeszítések történtek a világ „élhetőbbé” tételének érdekében, de az eredményt, ugye ismerjük (a blogban Geddon néven szok rá utalás lenni).
    A primitíveket ugyan nem kérdezték, de hát a demokrácia nem jáccik.

  61. 64:
    Hogy az élet milyen mértékben öröm és élvezet, az egyéntől függ. A depik nyilván azért lesznek öngyilkosok, mert nekik elviselhetetlen. Én mindig élveztem azt, amuit csináltam és boldogan születnék újra. Nekem nem teher az élet, hanem öröm forrása. A hiba az, hogy a nagy többség a boldogságot a nagyváros aszfaltján keresi, meg plázák csillogásában. Azért érzik sokan, hogy csak „valami öröm van” itt-ott, mert rosszul állnak az élethez. Fel kell mérni, hogy az egyed számára mi érhető el, és nem szabad ennél nehezebben elérhető terveket szőni, mert ez a biztos boldogtalanság. A reálisan kitűzött célokat nem is kell feltétlenül elérni. Maga a cél folyamatos közelítése a boldogság fő forrása.

  62. 65. Tiborbá’

    Ebben teljesen igazad van.
    De az alapprobléma, hogy az intelligensebb oldalon csökken a gyermekvállalási kedv, amit a statisztikák is igazolnak, összecseng azzal, hogy a spermaszám is azokban az országokban csökken a legjobban, ahol a legsűrűbb a magas IQ…

    Amit valamelyik nagy gondolkodó, nem jut eszembe a neve, kicsit cinikusan kijelentett, miszerint a Földön az intelligencia állandó, és a népesség növekszik, egyre inkább igaznak tűnik.

    Amennyiben az intelligencia a természetes evolúció szerint pozitív kiválasztó tényező lenne, akkor viszont az intelligens embereknek kellene szaporodnia és a primitíveknek eltűnnie. Én itt látok valamiféle ellentmondást.

    Hosszú tépelődés után arra az eredményre jutottam, hogy az intelligencia elsősorban egyéni előnyöket biztosít, a faj szempontjából pedig inkább káros.

    Te hogy látod?

  63. Tibor Bá,
    Ejha! A „szomszédságot úgy értettem, hogy amolyan „csendes szomszéd” lennék, 1-2 hektárral.
    Jelenlegi 1500 m2-es mező-gazdaságom ugyanis évi 2-3 tonna gabona 5-600 kg kutyatáp és 20 bála szalma betáplálását igényli külső forrásból, erre keresnék partnert. /közgazdaságilag:)/
    1m-t sem költözök, ha nem muszáj.
    Elmflage
    Neked „földid” vanyok. 🙂

  64. 66:
    A spekulációd ott téved, hogy az intelligens ebereket egy homogén halmaznak tekinted. Egy időben eljártam a MensaHungarIQ összejöveteleire. Ott mindenkinek garantáltan minimum 150 IQ-ja volt. De ez csak rézben határoz meg egy emebert. Voltak közöttük olyanok, akik ezt a képességet kifejezetten csibészségekre használták fel, és voltak másfajták is. pl. önzők, önzetlenek, bosszúállók, nagyvonalúak, stb. Az intelligenciát sokféleképpen lehet használni. Van olyan értelmiségi házaspár, akik 6-8 gyereeket vÁ llalnak, van, akik egyet se. Az igazi különbség a primitív és az intelligens között az, ha az intelligens nem akar gyereeket, akkor nem is lesz neki. A primnitív, ha nem akar, akkor is lesz.

  65. 68. Tiborbá’

    A spekulációd ott téved, hogy az intelligens ebereket egy homogén halmaznak tekinted.

    Én nem spekulálok, és nem tekintem az intelligens embereket semilyen halmaznak.
    Pusztán a mindenkinek rendelkezésére álló tényekből vontam le következtetéseket.
    Ez pedig az, hogy a „fejlett” társadalmak szaporodási képessége rohamosan csökken. Azokban az országokban ahol stagnál, a hiányzó szaporulatért a bevándorlók felelősek.
    Ez Európára nagy átlagban igaz, de lebontva, a fejlettebbek szaporodnak gyorsabban. Az USA szaporodásáért is a bevándorlók felelősek, nem a fehér lakosság.
    Ezen alapjában véve nem változtat az hogy „van olyan házaspár amelyik 6-8 gyereket vállal”, amíg a többség egyet vagy egyet sem.
    A 150-es IQ demográfiailag elhanyagolható, bár befolyásuk az őket tartalmazó társadalomra nem annyira.
    Ezért alakul ki az a szituáció hogy azokban a társadalmakban, ahol a magas IQ-s emberek sűrűsége nagyobb, az alacsony IQ-s emberek is elvesztik szaporodási kedvüket…

    Tehát a magas intelligencia nemcsak ön, hanem közveszélyes is ! 🙂

  66. Az a baj, hogy az intelligens akar, de mire odajut hogy annyit vállaljon amennyit akar, már nem tud annyit vállalni. Mert megöregszik. Ez tragédia. A magyar értelmiségi házaspárok többsége legalább három gyereket akar, de csak egy lesz nekik, maximum. Pedig 20-25 évesen az ember embertelen terheket képes viselni, és dolgozni,örömmel és boldogan ha jó társa van.

  67. Ha harmincöt évesen kezd valaki bele a gyerekprojectbe, akkor már nem lesz kistestvér. Vagy mennek a Káli intézetbe, hogy ” kettőt vagy hármat kéne beültetni egyszerre, mert kifutunk az időből…

  68. 67 Lényegében erről van szó,hogy ha én vettem 5 hektár mert többre az infrastruktúra és a gépfejlesztés megalapozása miatt nem futotta akkor nekem egyszerűbb papíron bérelni még 2 hektár pepperjohnytól mivel neki „csak földet kellett adni hozzá ami az ő részéről befektetés mert a magyar termőföldnek folyamatosan növekszik az értéke,mellette kiadta bérbe és utána fusiban a megtermelt javakból is részesült.Nekem 5 hektár mellett az a plusz kettő már mind1 mert kaphatok rá földalapú támogatást de ha nincs az se baj mivel a kukorica átlag 7-8 tonnát terem és ráér az ember szép lassan gép nélkül is betakarítani 1-2 hektárt mert ahhoz nem kell más egy késes bozótvágó/fűkasza(van nekem) 1 ember kivág 5000nm kukoricát 1-2 pedig feldobálja az utánfutó+kistraktor kombinációra ezt csövön lehet szárítani még december-januárig egy csűrben amikor az ára már 50-60 forint körül jár és ekkor pénzé tenni ami 1 hektárral számolva 420000 ezer forint lényegében olcsón eladva,most jöjjön az aktuális piaci áttekintés amit most szereztem be MMG onlineról :
    A kukorica márciusi és májusi jegyzése a korábbi 47 000 Ft/tonnáról 52 000 Ft/tonnára, illetve az új termésű kukorica (novemberi lejáratra) határidős ára is 50 000 Ft/tonnára kúszott 2012 első napjaiban. Az áremelkedés mögött az „év eleji rally” és a gyengülő forint állhat. A jelzett időszakban a napraforgómag jegyzései emelkedtek még a tavalyi szintekhez képest. A márciusi lejárat tonnánként 118 000, a májusi 120 000 forintos szinten zárta a hetet. A többi termény határidős ára a korábbihoz képest nem változott. A malmi búzát 51 500 – 53 000 Ft/tonna között jegyezték a vizsgált napokban. A takarmánybúza határidős ára 46 000 Ft/tonna maradt. A takarmányárpa márciusi elszámolóára szeptember közepe óta őrizte a 49 200 Ft/ tonna szintet. A repcemag tonnánként 121 500 – 130 000 forintba került a BÉT-en.
    A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a decemberi mélyponthoz képest 10–13 százalékkal emelkedett a kukorica (256 USD/tonna) és a búza (242 USD/tonna) front havi jegyzése a jelzett időszakban. A párizsi árutőzsdén (MATIF) a kukorica és a búza határidős áraiban a chicagóihoz hasonló mértékű növekedés volt.

    Van ebben lehetőség főleg,hogy te kézi aratásnál megspóroltad a 30-40ezres kombájn költséget hektáronként és ha azt számolom én amikor dolgozni járok kb 6500-at keresek naponta 9 óra munkaidővel és napi 4 óra utazással.Az utazás kb 25 ezer havonta így már nem olyan vonzó…tehát nekem a 40 ezer az 6 napi munkám míg én egyedül 3 nap alatt letermelek 1 hektár kukoricát….a bónusz pedig a tiszta szántó,kisebb talajterhelés(10-15 tonnás kombájn vs 2 tonna ösztömegű traktor+utánfutó),és a tanya melletti pár tonna kukorica szár fűtésre,takarmányozásra,takarásra.

    Természetesen meg kell művelni a földet elvetni a magokat,növényápolás+védelem,tápanyag utánpótlás,betakarítás,értékesítés…..nem mondtam,hogy olyan mint gazdagnak lenni de nem rossz.

  69. 69:
    Fene a makacs fejedet! 😀

    Most már S is megpróbálja megértetni veled, hogy tévúton jársz. Nem pusztán az intelligencia gátja a szaporulatnak, csak számodra úgy tűnik. Én magam 25 évesen megbeszéltem a leendő feleségemmel, hogy 6 gyereket vállalunk. Boldogan egyezett bele. És 30 évesen (ö 23 volt) nem csak belekezdtünk, de meg volt hozzá az anyagi bázisunk is. Aztán csak három lett, mert nem lehetett több. Mind a három császárral jött a világra. Az más kérdés, hogy a feleségem alkalmatlan volt az anyaságra pszichés okokból kifolyólag, de az akarata meg volt a hat gyerekhez, talán csak azért mert én akartam.

    A házi közvélemény kutatás eredménye szerint:
    Önbevallós alapon 51 százalék boldog, hagyományos családban nőtt fel. Ezzel szemben 34 százalék ezt nem tudhatja magáénak, és 15 százalék csak „becsületből” volt megelégedve körülményeivel. Ha ehhez hozzávesszük, hogy mindenki „szépít” még önmaga felé is (lásd S esetét), akkor megállapíthatjuk, hogy Attila prédikációja igen messze van a valóságtól. A „rossz” családi környezet sokkal gyakoribb, mint az elfogadható lenne.

  70. 73, Tiborbá’

    Elbeszélünk egymás melett.
    Te a csládi boldogságról beszélsz, én meg a szaporodás és a társadalom „fejlettségének” összefüggéseiről.

    A kettő azért összefügg valahogy, és a szavazásból is látszik, hogy a technológiai fejlődés nem hatott pozitívan a családi boldogságra – amint te is helyesen megállapítod. Elméletileg minden megvan ahhoz, hogy egy család boldog legyen, „szabadság”, időkímélő háztartási gépek, demokratikus társadalmi rendszer… de ennyi depressziós ember sose volt.

    Egyéni vagy egyedi példákon kívül még mindig nem láttam semmi ellentmondást azzal a ténnyel szemben, hogy a születésszám a fejlettebb országokban rohamosan csökken, a promitívekben viszont emelkedik.

    Darwint alkalmazva, úgy tűnik, a természet szelektál.

  71. 74:
    A látszat az, amit agyon súlykolsz, de a mögötte lévő tartalommal nem egyezik. A primitív ember úgy szaporodik mint az állatok. A természet hívószava zavaratalanul működik. Az intelligens embert a szaporodásban nem az intelligenciája akadályozza (ez csak a látszat) hanem a külső „hatások”, amik többnyire negatív irányba fejtik ki tevékenységüket. Parasztosan: nem akaratlagosan van csak egy gyerekük. Ha minden magyar értelmiségi családnak olyan anyagi körülményei lennének, mint Orbán Viktornak, akkor mindegyiknél 5 gyerek ülne az asztal körül.

  72. 67:

    Én sem szivesen költöznék, ebben is egyetértünk. Nekem igaz csak kb 900 nm van telekben, de még majd növelem valahogy a területet 🙂

    Nem volna egy rossz gondolat kvázi menedék kiépitése közösen, ha ezt valaki geddonig üzemelteti akkor még „enni sem kér”. Viszont nyilván alkalmasnak kell lennie menedéknek (bár nekem ez csak tényleg a totális végszükség esetén merül fel).

    Tibor bá’:
    Küldd el légyszives a mailcimem johnynak és ejhának!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük