(2595) Omega-3

Tibor bá’ valóság keresése

 

Ha történetesen elhatározod, hogy mától kezdve egészségesen akarsz élni, mert kíváncsi vagy hogyan nyírja ki magát az emberiség, és nem kívánsz előbb meghalni, mint a maradék 7-8 milliárd. Esetleg más, kevésbé fennkölt céljaid vannak 😀 . Akkor felteszem, hogy rászánsz egy estét és kóborolsz egy kicsit az Interneten. Biztosítalak róla, hogy ezerszámra fogsz találni honlapokat, ahol némi tudományoskodás közben felsorakoztatják termékeiket és arra csábítanak, hogy „bele a kosárba”. Persze, Krisztus koporsóját se őrizték ingyen, pedig akkor még nem is voltak gazdasági válságok, legrosszabb esetben az embert elvitték rabszolgának, viszont nem kellett a pályaudvaron aludni. Szóval az rendben van, hogy nem ingyen adják a jó tanácsokat, de a kérdés, hogy jók-e ezek a tanácsok? Elárulom neked, hogy NEM.

Két vagy három éve nagy divat lett az omega-3. Nem ok nélkül, mert ez az a zsírsav (amikből máskülönben sok tucatnyi van) amelyek az ember életének a fenntartásához feltétlenül szükséges (minimálisan napi 2 gramm), de az emberi szervezet nem tudja szintetizálni, azaz kénytelenek vagyunk az táplálékkal venni magunkhoz. A többi zsírsav nem nagyon érdekes. Illetve vannak a transzzsírsavak (van ilyen cikkem a honlapomon, keresd meg), amik nagyon veszélyesek (és a természetben nem is léteznek, hanem például a Mc Donadsék csinálják őket), vannak a telített zsírsavak, amik néhány éve még veszélyesek voltak, de mára kiderült, hogy ez fake news. Aztán az egyszeresen telítetlenek, amikkel nem lenne semmi baj, ha nem ezekből lenne a transz zsírsav és végül a többszörösen telítetlenek, amik sokáig áldásosak voltak. Az omega-3 tehát nagyon áldásos.

Most már csak az a kérdés, hogyan lehet hozzájutni. Például apró golyók formájában, 30-as, 60-as kiszerelésben, és persze méregdrágán. Annyit még elárulnak, hogy tengeri halakban lehet őket megtalálni és hát az eszkimóknak ezért nincs szívinfarktusuk. Pakolj tehát össze, emigrálj észak Kanadába és máris elkerülted az infarktust. Illetve vedd meg az omega-3 táplálék kiegészítőt, legfeljebb rámegy a gatyád és Norbika vehet magának még egy 30 milliós terepjárót. De azt senki nem árulja el, hogy 500 forint környékén vehetsz magadnak 200 köbcenti lenmagolajat, aminek 54 %-a omega-3, és ezt hozzákeverheted egy liter háztartási étolajhoz és már meg is oldottad a problémát.

Ja, még egy érdekes dolog. Állandóan azt olvasom, hogy az olívaolaj milyen fantasztikusan egészséges egyszeresen-többszörösen szűz állapotban. Már miért ne lenne egészséges azért a csekélyke 1500-2000 forintért? Akkor most halljál csodát! Az olívaolajban omega-3 egyáltalán nincs. Viszont a forgalmazók hatalmasat kaszálnak rajta. Csak azért írtam, hogy tudjál róla. Közben kiderült, hogy több fajta omega-3 létezik, és csak az jó, ami a halakban van.

Most azonban történt egy kis átigazolás. Egy újabb tudós csoport kiderítette, hogy az omega-3 egyáltalán nem véd meg senkit, semmitől. Ezt azonban néhányan cáfolják. Nekünk meg fogalmunk sincs, hogy vegyük, vagy ne vegyük az Ω-3 zsírsavat tartalmazó kapszulákat.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________    

 

4 gondolat erről: „(2595) Omega-3

  1. Köszönöm Tibor bá’, két infó új volt számomra; ma is tanultam valamit Nálad!

  2. Szendi Gábor szerint a növényi omega 3 zsírsav nagyobb mértékben káros, és egyáltalán nem egyenértékű és azonos hatású az állatival, sőt káros is!
    „A kutatók mérték a növényi omega-3 egészségügyi hatásait is. Itt is a vörösvérsejt növényi omega-3 tartalmát mérték %-ban. A szív- és érrendszeri betegségekben és halálozásban egyértelműen negatív hatású volt ennek a fogyasztása. A 4.2%-nál kevesebb növényi omega-3 szintet mutatókhoz képest a 4.2-4.9% közé esőknek 45%-kal nőtt szívesemények (infarktus, kórházi kezelés, stb.) kockázata, és az 5.7-6.8% kategóriába tartozóknak 3-szorosára nőtt a kardiovaszkuláris halálozás (infarktus, sztrók) kockázata.”
    https://www.tenyek-tevhitek.hu/az_omega-3_es_a_koleszterinszint_kapcsolata_szivbetegseggel_es_a_halalozassal.htm

    Más tudományos cikk szerint, ha heti 2 alkalommal eszünk halat, az pont megfelelő a szervezet számára. Én a rákokat imádom, és azok is jók ilyen szempontból. 🙂

  3. Úgy együk a tengerből kifogott finomságokat, hogy ma már higannyal és mikro méretű műanyaggal szennyezettek… Mindenkinek jó étvágyat 🙂
    Ugyan ez igaz a tengeri sóra is.

  4. Jarisz
    Ittvan egy osszehasonlitas az olajokrol.
    http://www.lenmagolaj.hu/osszehasonlitas/
    En sorba szedem: lenmag, szőlőmag, tókmag, oliva.Aztan kezdem eloről.
    Oliva nalam bizonyitotta a majtisztito, regenerelo hatasat.!!
    Mertek: teaskanal napi ketszer, rendszertelenul.
    Amikor meglatom neha csak belenyalok kanal helyett….
    (parasztosan!?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük