(3036) Trump zagyvasága

Tibor bá’ online

 

Donald Trump amerikai elnök ellenségei mindent megesznek, hogy Trump „értékei” közkinccsé váljanak. A legutóbbi lövés Trump zagyva beszéde volt. Ami nekem elsősorban azért tetszik, mert a lefordítása igazi kihívás. Lássunk hozzá!

A villanykörte – eltüntették azokat a villanykörtéket, amiket az emberek megszoktak. Az új körték sokkal drágábbak – utálom elmondani – ennél rosszabbul nézel ki. Természetesen, mivel hiú vagyok, ez számomra nagyon fontos. Ez olyan mint – ettől olyan narancs színű leszel. Nem akarom ezt a narancssárga képet. Van már valaki, aki ezt észrevette? Ezért ezeket a körtéket le kell cserélni legalább néhány szobában, ahol én a Fehér Házban vagyok….. Olyan helyzetben vagyunk, hogy komolyan bele kell néznünk a mosdókba és zuhanyozókba. És a fürdőszoba többi tartozékába – ahol kinyitod a csapot, olyan helyeken ahol rengeteg víz van, ahol látod a víz kiömlik, mert sose tudod kezelni – és nem jutsz vízhez. Kinyitod a csapot és nem jutsz vízhez. Zuhanyoznak és a víz kicsöpög, csak csöpög, nagyon csendben kicsöpög. Az emberek tízszer, tizenötször lehúzzák a vécét, egyszer helyett. A végén rengeteg vizet használnak el. Tehát felkérésemre az EPA (Environmental Protection Agency = (Környezetvédelmi ügynökség) utánanéz a dolognak. Tehát bemész egy új épületbe, vagy új házba vagy egy új otthonba, és olyan előírásokkal találkozol, hogy nem jutsz vízhez. Gyakorlatilag nem tudod megmosnia kezed, olyan kevés víz jön ki a csapból. Végső eredmény, hogy otthagyod a csapot és sokkal tovább tart a kézmosásod…. Legtöbb esetben, különböző helyzet van, amikor nem jutnak elég vízhez, lejön – amit esőnek neveznek. Fogalmuk sincs mit csináljanak vele….. Rengeteg dolog van, ami a józan észre támaszkodik. Ha engem nem választanak meg, akkor nem lenne nektek acéliparotok… Nem lett volna acélipar.:

 

Akit érdekel az eredeti. Nos, azoknak itt van:

The light bulb — they got rid of the light bulb that people got used to. The new bulb is many times more expensive and — I hate to say it — it doesn’t make you look as good. Of course, being a vain person, that’s very important to me. It’s like — it gives you an orange look. I don’t want an orange look. Has anyone noticed that? So we’ll have to change those bulbs in at least a couple rooms where I am in the White House. … We have a situation where we’re looking very strongly at sinks and showers. And other elements of bathrooms — where you turn the faucet on, in areas where there’s tremendous amounts of water, where the water rushes out to sea because you could never handle it — and you don’t get any water. You turn on the faucet and you don’t get any water. They take a shower and water comes dripping out, just dripping out, very quietly, dripping out. People are flushing toilets 10 times, 15 times, as opposed to once. They end up using more water. So EPA is looking at that very strongly, at my suggestion. You go into a new building, or a new house or a new home, and they have standards where you don’t get water. You can’t wash your hands practically, so little water comes out of the faucet. And the end result is you leave the faucet on and it takes you much longer to wash your hands. .. For the most part. you have many states where they have so much water, it comes down — it’s called rain. They don’t know what to do with it. … A lot of things we do are based on common sense. If I didn’t get elected you wouldn’t have a steel industry. … We weren’t going to have a steel industry.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16 gondolat erről: „(3036) Trump zagyvasága

  1. Tibor bá
    Rossz helyen van a topic, a viccrovatban kellene megjelenjen.
    Van nálad egy ilyesmi, kacagó hétvége, ha jól tudom.
    Most komolyan:
    Ez az emberke egy karikatúra, ami önmagában még nem volna baj!!
    A nagyon nagy baj az, hogy ez a bohóc a világ vezető hatalmának elnöke, elvileg a legfontosabb ember ezen sártekén.
    Elvileg, igen?

  2. nekem ez tök logikusan hangzik. Persze ehhez azért nem árt némi háttérinformáció. Valószinü, hogy mások is értenék, ha tudnák miröl szól ez a beszéd, mert itthonról nehéz megérteni, ezzel egyetértek.

    A lényeg, hogy ott is divat egy jó ideje már spórolós cuccokat gyártani, vagy még inkább elöírni. A világítótestekkel kapcsolatban nem tudom mi a helyzet – de úgy néz ki, a színkibocsájtásuk bosszantja, ami szerinte a fölösleges spórolás eredménye.

    A vízzel kapcsolatban viszont tudnivaló, hogy az államokból indult, illetve ott keletkeztek olyan elöírások, amelyek alapján pl. max. 6 literrel lehet leöblíteni a vécét. Vagy még kevesebb, nem ismerem azért annyira naprakészen ezeket az elöírásokat. Ezért aztán pl.olyan trükköket is alkalmaznak, mint a nyomás alatti öblítés.
    Trump beszéde alapján azt feltételezem, hogy átestek a ló túlsó oldalára, és emiatt tkp.többet pazarolnak, mert többszöri lehúzásra tudják csak elvégezni azt, amit régen csak egyszer kellett.
    Nehezményezi azt is, hogy miközben így többet pazarolunk, olyan államok is spórolásra ( és ezzel komplikációk járnak ) vannak kényszerítve, ahol böségesen van víz, sok az esö, ám a csapadékot teljesen értelmetlenül minél gyorsabban elvezetik a tengerbe, ahelyett hogy fejlett vízgazdálkodást folytatnának.

    Hmm, ez egész ismerösen hangzik azért….

    Azt se feledjük, hogy az ingatlanbiznisz révén egész jó rálátása van ezekre a problémákra. Nem tudom hol hangzott el ez a beszéd, de számomra ( az angol eredeti ) értelmesnek, és egyértelmüen hangzik – feltételezem, az eredeti hallgatóság hasonlóan volt vele – de ismétlem, ehhez ismerni kell némileg a viszonyokat amikröl beszél..

  3. 2 – sleeper:
    Ha tudod miről beszél, ha nem. Ez a szöveg primitív. Egy elnök így nem beszélhet.

  4. S ennek az embernek a kezébe adták a „gombot”.
    Nem jó.

  5. 3. Tibor bá’

    Ez egyenes beszéd. Konkrét dolgokról beszél. Egyszerűen, közérthetően. Maszlag nélkül. Egyszerű emberek mindennapi problémáiról. A józan ész fontosságáról. Arról, hogy egy elégtelenül öblítő vécé, egy túl spórolós vízcsap mellett az, hogy nem tudják felhasználni effektíven a természeti erőforrásokat, sőt elpocsékolják inkább. És mivel ez rendszerszintű probléma, cselekedni akar.

    Egyszerre szól az egyszerű emberek gondjairól ( ezek alkotják nem mellesleg a választói bázisát ), valamint magasabb szintű összefüggésekről. Nem látok ebben semmi rosszat, nem nekünk szól. Nem a többi politikusnak, nem a bankároknak. Az egyszerű embereknek, és hogy merjük használni a józan eszünket.

  6. Én sajnos nem csodálkozom a stílusán…! De mit is várhatnánk egy ilyen embertől?!

    Trumpnak a Scorsese-filmben (Az ír – The Irishman) feldolgozott több maffiacsalád fejével is közvetlen személyes- és üzleti kapcsolata volt. Giuliani az 1980-as években New York vezető ügyészeként az egyik maffiafőnök ügyeit vizsgálta – három évtizeddel később pedig ő áll egy szövetségi vizsgálat célkeresztjében az ukrajnai sötét manipulációk miatt.
    Az FBI szeptemberben hozott nyilvánosságra több száz dokumentumot a New York-i szervezett bűnözés korábbi hírhedt alakjáról, Roy Cohn-ról. Cohn az 1970-es és 1980-as években 5 maffia-család ügyvédjeként is funkcionált. Nos, mindez csak mérsékelten érdekelhetne bennünket, hacsak nem tudjuk, hogy Cohn ugyanebben az időszakban egyben Donald Trump mentora és ügyvédje is volt.

    Trump és a maffiafőnökök – a szervezett alvilágból a politikai elitbe
    https://privatbankar.hu/makro/trump-es-a-maffiafonokok-a-szervezett-alvilagbol-a-politikai-elitbe-330060

  7. sleeper
    +1

    Tibor bá’
    Mindig frappáns fordításokat rázol ki a kisujjadból. Gondolom, most direkt alkalmaztál tükörfordítást, hogy tényleg zagyvaság legyen belőle…

  8. Az eredeti, azért nem annyira zagyva, mint a fordítás. Egy példa:

    olyan helyeken ahol rengeteg víz van, ahol látod a víz kiömlik, mert sose tudod kezelni – és nem jutsz vízhez.

    in areas where there’s tremendous amounts of water, where the water rushes out to sea because you could never handle it — and you don’t get any water.

    1. Ha az „in areas” „olyan helyeken” helyett inkább „olyan környékeken” lenne, nem lenne olyan mintha csak a fürdőszobában kutakodna még a Fehér házban.
    2. A „water rushes out to sea”-ből a tengert kihagyva nyilván valami értelmetlenség jön ki belőle.

    Egyébként akikhez beszél azoknak nem fogalmazhat kifinomultabban függetlenül attól, hogy képes-e rá vagy sem.
    A csinált szavai sokkal rosszabbak voltak, mint ez a bezzéd.

  9. Kedves Trump védelmezők!
    Én a szöveggel nem a beszéd közlésénél találkoztam, hanem beszéd analizálás során, ahol a cikk írója kifejezetten kiemelte, hogy milyen rettenetes egy beszéd. Elolvastam és igazat adtam a szerzőnek. Igaz, ami igaz, a fordításnál nem törekedtem a stílus és a mondanivaló javítására. Avval viszont nem értek egyet, hogy egy beszédnek alkalmazkodni kell a hallgatósághoz. Ezen az alapon az óvodában az óvó nénik gügyögnének. A bíró pedig suk-süközne a vádlott kérdezésénél.

  10. 9 Tibor bá’:
    Messze áll tőlem, hogy védelmezni akarjam, csak rávilágítani, hogy eredetiben hangyányival értelmesebb volt azért a szöveg.

    Viszont az alkalmazkodás a hallgatósághoz szükséges lehet, és nem jelenti feltétlenül a lesüllyedést azonos értelmi szintre, vagy lejjebb. De egy „túlművelt” beszélő sohasem nyerheti meg Trump hallgatóságát, mert javarészt képtelenek lennének befogadni amit mondani akar nekik, ha nem elég primitív a nyelvezet.
    Mondjuk Trump esetében pont nem valószínű, hogy nagyon változtatna bármit a színvonalon, mert annyira messze nem értelmes.

    Másrészt meg tipikusan a populista beetetés/hozzáállás ékes példája a szöveg. Felvet mindennapi, mindenki által érthető (egyszerű) problémákat amik feltehetőleg sokakat foglalkoztathatnak. Kifejezi nemtetszését, és persze nem nyújt megoldást, csak tudatja velük, hogy őt is érinti/érzékeli/foglalkoztatja. Azaz hangulati elem, csakis érzelmi alapra hat – és persze ezek alapján sohasem kérhet rajta számon senki semmit.

  11. 10 – d311c:
    Méltányolom, amit írtál, de én egy kicsit másként ítélem meg. Boncolom tovább:
    Ebből az látszik, hogy nem képes semmi újat befogadni: „The new bulb is many times more expensive..” Még véletlenül se ejti ki a száján, hogy LED.
    És nem tagadja meg magát diplomaták körében se: Trump called the French president a ‘pain in the ass’ .

  12. Trump (trampli) is egy buta marionett bábu a (nép)színházban, akit a háttérből rángatnak az igazi gazdák. Talán Kennedy volt az utolsó normális elnök, aki rájött a háttérben folyó dolgokra. El is tették láb alól! Azóta ilyen tramplikkal kell beérniük.

  13. 9. Tibor bá’

    elolvastam az eredetit, és nem zagyvaság, nekem teljesen érthetö, és a nyelvezettel sem látok gondot.
    Ez alkalommal a fordításod nem adta vissza az eredeti értelmét, és kár volt eleve az eredeti kritikából kiindulni. Trump esetében mindig érdemes megnézni az eredetit, mert elöszeretettel indítanak lejárató akciókat ellene, tudatosan elferdítve a mondanivalóját.
    Az, hogy néha vannak olyan megnyilvánulásai, amibe bele lehet kötni, nem jelenti azt hogy mindig hülyeséget beszél. Aki csak a fordításokra hagyatkozhat, ezt természetesen nem kell hogy meg tudja ítélni, de azért legyünk már kritikusak a kritikusokkal szemben is, és olvassuk el az eredetit. Trumpnak sokszor nagyon is érdekes beszédei vannak, csak nagyon kemény lejárató hadjárat folyik ellene. Ráadásul meglehetösen eredményes, azt is meg kell hagyni.

  14. Hát nehezen tudom megérteni, hogy valaki Trumpot elismeréssel illeti.

    Egy rakás nemzetköri megnyilvánulása volt, amiből süt a tahóság, bocsánat nem üti meg az elfogadott diplomácia protokoll szintjét.

    Ez a blog , gondolom az olvasók többségével együtt elismeri a
    klímaváltozás tényét és az elleni harc szükségességét.

    Ehhez képest Trump és a republikánusok többsége klímaváltozás tagadó.

    Szerencsére a piaci szereplők, és jó néhány tagállam, negligálja a hülyeségeit.

    A politikai húzásai meg egyértelműen a káosz generálása felé mutatnak, és se az USA, se a nyugat érdekeit nem szolgálják .
    Az oroszokkal való kapcsolata ennek tükrében nagyon érdekes.

  15. Ezt a beszédet felvették valami hangfelvevövel vagy a poloskával majd mert értelmetlennek tünik kiadják. Nos kapható már itthon is a takarékos faxkalap villanykörte fura szine van állitólag 2000 órát megy annyirra van tervezve. Hogy én főzés közben narancssárga szinü vagyok ejtek rá, de neki cki ha állandóan fotozzák meg vendéget kell fogadnia…..látom az ösz haj is fura szint vesz fel ezzek a fénybizbasszal, a jó tungsram helyett ami volt.

    Viz: a plázákban van olyan hoyg nem lehet normálisan a rányomott folyékonyszappant se lemosni mert nyomod a tetejét mira a csöre alá ér a kéz eltünik a viz…csak 1 kéz a tetön 1 kéz egyedül mos, majd csere…hááát sokkal több viz megy el félkézzel az ujjakat dörgölni mint két kézzel mosni kzet.

    Az volt szemét aki ilyen egyedüli akciókat, valszeg kamera felvételt kiad a nyilvánosságnak. Legközelebb a fenéktörlés maszlagja jön majd hogy milyen…mint a többi ember mert az is mig elnök is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük