(2983) A svéd nőket tömegesen erőszakolják a bevándorlók

Tibor bá’ online

 

Poén az, hogy az a svéd közalkalmazott nem hajlandó meghallani fehér svéd nők bejelentéseit,bevándorlók erőszakoskodásával kapcsolatban, akik megerőszakolás vádjával járnak el Julius Assange ellen.

A Volvo gépkocsi gyár vezérigazgatója szerint a svéd kormány által Svédországba importált bevándorlók bűnözése olyan magas fokú, hogy a Volvo gyárat valószínűleg át fogják helyezni máshová, hogy zavartalanul termelhessenek.

A vezérigazgató könnyen megkaphatja a bélyeget, hogy rasszista, mert szerinte a világ legbutább és leggonoszabb emberek gyülekezete található a svéd hazaáruló kormányban. Ja igen, főleg nőkről van szó.

A vezérigazgató messze nyúló feltételezése nem kitalált, mert Interneten panaszkodó svéd nők állítják, ha sötét bőrű „bevándorlókkal” kapcsolatban feljelentést tesznek, akiket a hazaáruló kormány ráeresztett a lakosságra, az rendszerint kezdeményez ellenük egy eljárást azon a címen, hogy tiltakoznak a bevándorlás ellen. Ugyanis a teljes nyugati világban a bevándorlók előnyt élveznek a nekik helyet biztosító anyalakossággal szemben.

Még csak annyit, hogy belinkeltem egy videót, sajnos angol a nyelv, de például Gyamathy tökéletesen érti, és ez talán kinyitja a szemét.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

89 gondolat erről: „(2983) A svéd nőket tömegesen erőszakolják a bevándorlók

  1. Be lehet állitani magyar textaláirasra is. Úgy többen értik.

    Ja… épp most folyik egy birósági eljárás egy afgán ellen, aki június végén megölte Kilben a „nagymamáját”. A hölgy egy svéd 70 éves tanár volt, aktiv a zöldekben és keményen propagált az afgán „gyerekek/fiatalok” ittmaradása ügyében. Ez a „fiú” a hölgy pártfogoltja volt, mint tizenéves, de most derült ki, hogy valójában 27 éves. Kb egy éve szexuális kapcsolatuk is volt, a fiú/férfi elmondása szerint.
    Az afgán már párszor eluasitást kapott a letelepedésre, de a hölgy és a többi hasonszörü hölgy a faluban küzdött a hapsi ittmaradásáért.
    Nos meg lett az eredménye….
    Ez csak egy eset…. van rengeteg sok, és a svédek nem tanulnak semmiböl.
    Épp most olvastam, hogy akik idösen idekerülnek 0 munkaévvel több pénzt kapnak mint én 35 éves munkaviszonnyal. Ja, és az enyém adózott, mig az övék adómentes.
    És akkor is kapják ugye, ha nem itt élnek.

  2. Az Iszlám megjelenésével és egyre nagyobb térhoditásával a Fehér nőnek bevégeztetett..nem lesz feminizmus,női kvóta,meg elöjogok..lesz jó nagy pofád lapos és engedelmesség maximálisan ha életben akarnak maradni..van egy kis kárörvendés is bennem nem is tagadom mert még mindig a Fehér Férfi a rossz..

  3. Röviden: Svédország elesett, mert az öregedő svéd nőknek minden áron fasz kellet.

  4. Tibor bá’!
    A számból vetted ki a szót. Ezek batik banyák az arab, és néger faszokért eladták a hazájukat. Ez ott egy tömeges jelenség. Ha bele gondolok, hogy egykor az a vidék volt a vikingek hazája…. Szegények most biztos forognak a sírjaikban. Így viszont láthatjuk, hogy hová vezet a több évtizedes, generációkon át tartó masszív liberális agymosás.
    De végül is minden jó valamire. Ha másra, nem hát elrettentő példának!
    Én maximum 10évet adok nekik, sokkal többet nem. 20% most a bevándorlók aránya.
    Ennyivel már most is át tudnák venni a hatalmat, a pipogya Svédektől.
    Svédeknek már tényleg végük van, ezt már nem lehet vissza csinálni.

  5. Ugyanez megy Ausztriától nyugatra végig Európában. 50 éves kor felett rengeteg nő mászkál 1-3 nigger pofájú fazonnal a városban, buszokon, villamoson, akik egyideig a nővel élnek, kefélgetik és addig van állandó bejelentett lakcímük, ételük, egy kis költőpénzük, és a nő még a papírokat is elintézi nekik. Aztán ha meg vannak a papírok meg az állandó segély ezek a fazonok általában továbbállnak és jöhet a következő turnus. Nem én találom ki ezt, Németországban élő barátom meséli.

  6. Tudjátok, kit sajnálok, az ilyes hireket olvasva?
    Szegény Zvi Yehezkel barátunkat, aki tévériporterként bejárta annakidején, 2010 körül néhány évig az európai iszlámgócókat, fellebbentve, szmünk elé tárva a rettenetes iszlám aknamunkát, méghozzá BELÜLRŐL, első kézből, és ime, mit ért el vele?
    Az iszlám halálra itélte, eltünt, de teljesen, a nyilvánosság elől, sorozatát egyetlen nyugati tévéhálózat sem közvetitette-érdekes, hogy miért nem – és ime. Mintha évek munkája után borsót hányt volna a falra nagybuzgón.
    Szerintem itt más van a háttérben, a kiéhezett nyugati öreglányoknak nincs és nem lehet ekora társadalom változtató befolyásuk, valakik azon voltak, hogy Aa nyugatot elárasszák a betolakodók.
    Hogy ebből véletlenül az öreglányok is profitálnak?
    Kellemes, de hamar szétfoszló mellékjelenség, ennyi az egész.
    Egy gondolat bánt engemet, hogy Petőfi szavaival éljek, éspedig az, hogy azok, akik merészelték a nyugati társadalmakat alapjaiban megtámadni a migránsok szervezett behozatalával, azok nem féltek egy iszonyatos polgári reakciótól, ami elsöpörhette volna-ha kitör – az egész nyugati politikustársadalmat, azok nem féltek???
    Vagy annyira biztosak voltak dolgukban, az évtizedes agymosás eredményeiben, hogy bátran vállalhatták a rizikót?
    Egyvalami biztos: legyen bárki a háttérhatalom, tökös legények, meg kell adni.

  7. 3. Tibor bá’
    Sztem ezt te sem gondoltad komolyan. Bálint áll legközelebb a megoldáshoz. Nagy a valószínűsége, hogy a nyugati társadalmi rend „lerohasztása” szándékos. Az, hogy a teljesen kiherélt nyugat-európai férfi helyett a negyvenes-ötvenes nők rákaptak a négerekre és arabokra, az már csak következmény, vagy része a társadalmak elbutításának, de semmiképpen nem okozója.
    Véleményemet a 10 és fél év nagyvilágban szerzett tapasztalataimra alapozom, amiből 9 év Anglia volt. Lehetetlen, hogy épelméjű, tisztességes országvezetés olyan döntést hozzon, hogy kulturált társadalmát megszórja írástudatlan, aggresszív csőcselékkel. Biztos, hogy szándékos és az is biztos, hogy nem a munkaerőhiányt akarják velük fedezni. A kérdés az, hogy mi a cél? A társadalmak teljes lebutítása, gyökértelenné tétele a nagyobb befolyásolhatóság érdekében?

  8. Európában a nők iránti, szexuális célzatú közeledés a FEHÉR férfiak számára igen megvan nehezítve. Egy erősebb szó, és a rendőrségen találja magát a FEHÉR hapsi, zaklatás vádja alatt.
    Színes hapsiknál ez elképzelhetetlen, a rendőrség nem mer ellenük fellépni, de a nők sem igen jelentgetik őket, az erőszakosságok esetén sem. Nehogy rasszistának legyenek bélyegezve.
    Szóval a FEHÉR hapsi fülét farkát behúzza, míg a színes vidáman lubickol a punci bőségben.

  9. Őszintén szólva inkább érzek kárörömet a svéd nők iránt, mint sajnálatot. A marhanagy feminizmusukban megvetetik, gyűlölik, ellenségként tekintenek saját férfiaikra, mindent megtettek nemcsak a jogaik mind nagyobb megnyirbálásáért, de az elpuhításuk, elférfiatlanításukért is, utána kellett nekik a barbár macsó férfi, mert a sajátjuk túl pipogya, most végül pedig sírnak, hogy nincs aki megvédje őket a barbár macsó férfiaktól.

    Na, ezért nem szabad(na) a nőket a közügyek közelébe engedni, mert csak a pinájukkal képesek gondolkodni, és nem képesek felmérni a tetteik hosszútávú következményeit. És rádaásul legtöbbször maguk sem tudják, mit akarnak (egyszerre félnek a férfiaktól, ezért puhítanák őket, és kell nekik a kemény férfi, ezért importálnák a barbárt, amikor a sajátjuk túl puha).
    Ugyanez megy mindenhol a nyugati világban, itt is, csak Svédországban sokkal durvábban, mint máshol. (Holtversenyben Angliával.)

  10. 6. Bálint
    Bizonyára neked éppoly kellemetlen a dolog, mint nekem ezt megírni, de sajnos minden jel arra utal, hogy az a háttérhatalom, amit említettél, jellemzően a nemzet?/faj?/vallás? (melyik a megfelelő kifejezés?)-társaidból tevődik össze.
    Barbara Lerner Spectre-ről hallottál már?

  11. 10.Frölich
    Nem, nekem nem kellemetlen az igazság. Vagyok annyira őszinte és becsületes, hogy elfogadjam a tényeket, és kimondjam bárkiről, legyen az zsidó, keresztény vagy hottentotta, hogy az illető tolvaj, szélhámos, csaló, vagy amit akarsz.
    És legyen bármilyen vallású.
    Meglehetősen erős az a hit, hogy a zsidóság uralja a világot. Tagadhatatlan, hogy a nyugati világban nagyon sok gazdasági, kulturális és politikai kulcspoziciót zsidók töltenek be, eszerint a hitnek van valamelyes alapja.
    De itt ugrik be a kérdés reális vonalon: ha a zsidó prosperál, jól él, sikeres, miért akarná saját kezével lerombolni jóléte alapját? Mit és hogyan nyer egy tönkretett országban, mit nyer a migránsokkal?
    Egy gazdaságilag lerobbant földrészen azért mégsem élhetsz úgy, mint egy krőzús, nincs is miből, és annyira szemetszúróan kirivó lesz, hogy a gazdanép a migránsokkal kézenogva akasztja őket fel.
    Mit gondol sorsáról, saját egyéni sorsáról a kedves zsidó háttérhatalom az eljövendő migránsvilágban, melynek létrejöttében ő sajátkezúleg bábáskodott.?
    Megértem azon teóriát, miszerint el akarják zülleszteni, méghozzá teljesen a jelenlegi fehér társadalmakat, egy nyomorúságos katyvasznépséget létrehozni, akiken majd könnyüszerrel uralkodni lehet majd.
    Most sirjak vagy röhogjek? Ennyire hülye egy magára valamit is adó háttérhatalom nem lehet, mert ez már zsenáns.
    Nem hiszem el, hogy ne lennének tudatában, miszerint:
    1. egy migránsvilágban zsidónak helye nincs ( keresztényként sem, legfeljebb mint rabszolga)
    2. a migránsokat nem ijeszthetik meg a nyomorral, a nélkülözéssel, ők egyetemi tanszéket nyithatnak a nyomorgásból, akkor hogy a fészkes lila fenével fog tudni uralkodni rajtuk a zsidó hatalom
    3. summa sumarum, mint végeredmény: mire megy a semmire sem jó, semmire sem használható, vad és ingerlékeny csordával az idióta hatalom?
    Tunézia kitünő példa arra, mi történik, mikor ezek nekivadulnak.Ki szedi ki a kezeik közül a háttéruraságokat, mikor majd Tunézia napirenden lesz?
    Mert napirenden lesz, ez egy ilyen népség.
    Tunéziát villámgyorsan lecsillapitották hatalmas gazdasági segitségel, enyhiteni a nyomort, betömni a szájakat, tették ezt rémült gyorsasággal, mielött elpusztul a teljes tunéziai adminisztráció.Adtak, mert volt HONNAN adni és csend lett.
    De mikor nem lesz honnan és mit, akkor mi lesz a hátteresek sorsa, erre gondolt valaki?
    Nehéz elhinni, hogy erre ők, ha tényleg léteznének, ne gondoltak volna.

  12. 11.
    mire megy a vad és ingerlékeny csordával…
    Nemzeti érzés, miden egyes ország történelme,nemzet tudata,
    az eltelt ezer éves összetartozás, az egy közösségként viselkedés,
    az eredményes védekezés képessége
    ami q.a módon zavarja a bankár elitet.
    Ezt kell feloldani egy csak fogyasztó, tudat nélküli
    és felesleges kérdéseket nem feltevő mulatt, korcs népességgel.

  13. 11 – bálint:
    Én ebben a háttér hatalomban sose hittem. Hülyeségeket csinálnak? Ez nem összeesküvés az emberiség, a társadalommal szemben. A válasz a Hanlon borotvája: „Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.” fordítás: Sose gondolj rosszindulatra, ha a hülyeség megfelelő magyarázatot ad.

  14. 11-12
    Nincs itt semmi háttérhatalom, valóban. Csak hazugság és átverés… Előugrik az emberi psziché mélyéből egy nem véletlenűl leírt gondolat:

    „Tudok nyomorúságodról, és szegénységedről, pedig gazdag vagy, és azok káromlásáról, akik zsidóknak mondják magukat, pedig nem azok, hanem a Sátán zsinagógája.”

    Tehát ezek szerint szellemiekben gazdagok vagyunk, akkor egyszer csak rájövünk arra hogy kik-mik szivatnak itt zsidót-nem zsidót (és mi a módszerük)…

    Mert ki nevet a végén színházat játszunk 🙂

    Tudom zavaros, de ma ilyen zavaros napom van – vállalom

  15. balint

    Lehet,hogy már a marsot terraformálják. Semmiről sem tudunk, de az a kevés is koherens képet mutat.
    Egyébként a háttérhatalom is változik. Nem minden tűnik ugyanolyan jópofának mint amikor elkezdték,számukra sem.

    Én hiszek is bennük meg nem is. Nem hiszem, hogy kizárólag zsidók lennének. Sőt!
    A kép inkább azt mutatja, hogy semmi szerepe a faji vagy nemzeti hovatartozásnak.
    Csak a csoporthoz kell lojálisnak lenni.

    911 biztos. Tény hogy belső szabotázs történt. Millió és milló ilyen evidencia van.
    Azonban, hogy a mobiltelefonját hallgatnák le minden féleszűnek.Meg az élet minden területét az ellenőrzésük alatt tartanák. Ugyan már!
    Az emberek elég hülyék magukban is. Az ő dolguk így is tartani őket, a könnyebb irányíthatóság érdekében. Gyakorlatilag az emberi faj, mint a tudat egyik megnyilvánulási formájának természetes fejlődési útjában vannak, saját érdekeik érdekében. Mivel ők is tudatos lények, így nyugodt szívvel hívatjuk ezt -persze rendkívül leegyszerűsítve- a jó és a rossz harcának.

    Az emberi fajban sokkal, sokkal és sokkal több potenciál van, ezt ők is tudják.
    Higgyétek el, hogy egy szinten már egyértelműen látszik a szándékosság, ezt ők szépen „letakarják” .De elég pl. az oktatás kérdéskörét elővenni, vagy a média szerepe, tónusa is elég egyértelmű ha a racionális logika nappali fényében megvizsgálod. Nem kell ehhez „szellemi látás”. Nem mintha egyébként szétválaszthatóak lennének. Az intelligencia hétköznapi megnyilvánulása szorosan korrelál a(z) (ön)tudat fejlettségével.

    Egyébként a világ dolgai meglepő mértékű összefüggés irányába mutatnak összeesküvés szempontjából.
    Az, hogy ezt bizonyos primitív rétegek is szajkózzák inkább hátrány mintsem a valódi „lebukás” irányába mutat. Lehet itt már mindent össze-vissza beszélni.

  16. 11. Bálint
    – Attól, hogy az indokaikat és végcéljukat pontosan nem ismerjük – mert nem kötik az orrunkra – és csak tippelni tudunk, attól még a tevékenységük jól látható, mint ahogy magad is megfigyelted.
    – A zsidók is képesek irracionális viselkedésre. Például a Magyar Királyság szétverésében tevőleg résztvett a politikailag aktív zsidóság mindhárom frakciója: a vallásos cionisták, valamint a világi liberálisok és kommunisták. (Ajánlom a témában Raffai Ernő kutatásait.) Pedig utána az elcsatolt területeken nekik is sokkal rosszabb lett, mint azelőtt. Meg persze a kifosztott és megalázott csonkaországban is.
    – A bevándorlást támogató, szorgalmazó, elősegítő, vagy akár aktívan lebonyolító zsidók (és nem zsidók) a politikában és mindenféle NGO-kban, az nem a háttérhatalom, csak annak (tudatos, vagy tudatlan) kiszolgálói.
    – A háttérhatalom, tehát az az elit, amely a valódi döntéseket hozza a világban, az a globális felső tízezer, a dollártrilliárdosok és -milliárdosok köre.
    – Ez a klikk érinthetetlennek hiszi magát. Nem is alaptalanul.
    – Többek közt azért hiszik érinthetetlennek magukat, és nem félnek a népharagtól, mert sikeresen alkalmazzák az „osszd meg, és uralkodj!” elvét. Csak figyeld meg, mennyi mesterségesen generált társadalmi ellentét van, és mind igyekszik elkendőzni a valódi ellentétet a felső tízezer és a nép többi része között. Véleményem szerint a harmadik világbeli csürhe betelepítésének is az lehet az egyik célja, hogy újabb ellentétet generáljanak pórnép körében. Talán ezért is elnéző a hatalom a bűnözésükkel. Ezek a „rapefuggee”-k soha nem fognak összefogni az őslakos európaiakkal, mert gyűlölik őket, s azok viszont, amire meg is van minden okuk.
    – Ha bármikor is megjelenik egy mozgalom, amelyik az elitet veszi célba, hamar éket vernek a tagjaik közé identitás politika és egyéb álproblémák erőltetésével. Így járt az Occupy Wall Street, és nemrég néztem, hogy ez a mostani Extinction Rebellion is, amint megjelent az USÁ-ban, elkezdett faji kérdésekkel foglalkozni ahelyett, amiért eredetileg elindult.
    – Ez az elit elfelejtette azt a régi mondást, hogy a pénzt nem lehet megenni. Bár már kezdik fölismerni, hogy a nép tagjait kijátszhatják egymás ellen, de a természet erőit nem, és építgetik a bunkereket Új-Zélandon. De, hogy ki fog kaját hordani nekik azokba a bunkerekbe, ha itt a baj, azt nem tudom, hogyan képzelték.

  17. 13. Tibor bá
    Pénz = hatalom. Akinek sok pénze van, nagy a hatalma. Akinek olyan sok pénze van, hogy több, mint egy nagyobb állam vagyona, annak a hatalma is nagyobb, mint egy-egy államé.
    Léteznek ilyen piszkosul gazdag oligarchák? – Bizony léteznek. (Rotschildok például.)
    Egyeztetnek is egymás között? – Bizony egyeztetnek. (Pl. Bilderberg gyűlések.)
    Tessék. Nem olyan bonyolult dolog ezt belátni.

  18. Tibor bá,
    névszerint is bekerültem egy postba? 🙂

    A youtube-re ezerszám töltik fel a videókat percenként. Sok igazság és rengeteg f.szság is felkerül, de a legtöbb a csúsztatások és a valóság valamilyen szubjektív vetülete, mely sok túlzást és tévedést tartalmaz.

    Aztán végignéztem a kommenteket, egy nagy katyvasz az is. A zsidók a világ urai, nem a zsidók a világ urai, van háttérhatalom, nincs háttérhatalom, hanem a hülyeség is elég magyarázat és így tovább.

    Konklúzióm: A posztod a sok betűírás generálására jó, de az igazsághoz közelebb kerüléshez alkalmatlan. 🙂

  19. 18 – Gyarmathy:
    Nem tudunk más helyett gondolkodni, de ha értelmes emberek leírják véleményüket, abból másik értelmes ember ki tudja magának halászni a valósághoz nagyon közel álló tényeket. Ha nem így lenne, akkor nem lenne napi átlagosan 3000 olvasó, és számtalan olyan olvasó, aki hosszú évek óta idejár. – Ilyen dogokat nem lehet lesöpörni az asztalról: Svédországban az erőszakos nemi közösülés esetek 95 százalékában az elkövető muzulmán, míg a svéd lakosság „mindössze” 20 százalék az. Lehet, hogy neked fáj ez a TÉNY, de attól még sokak számkára hasznos.

  20. 17 – Frölich:
    A felvázolt tételekről nem lehet azt állítani, hogy hamisak, de nekem erről a lemezlakatos szakma (panelbeater) jut eszembe. Ha nem értesz hozzá, sose oda fogsz ütni, ahova kellene. pl. Ha egy kipuposodásra ráütsz a kipuposodás nem tűnik el, nagyobb lesz. – Ha néhány tucat ember eldönti, hogy mit szeretne, és ehhez hoz néhány intézkedést, az sose fogja eredményezni az elvárt hatást. Nem azért gyűlnek össze, hogy az emberiség sorsát eldöntsék (mert azt úgyse tudják), hanem azért, mert jól érzik magukat együtt.

  21. „Svédországban az erőszakos nemi közösülés esetek 95 százalékában az elkövető muzulmán..”

    Honnan e statisztika Tibor bá ?

    Ha hiteles, akkor én nem söpröm le az asztalról.

  22. 16.
    az elcsatolt területeken nekik is sokkal rosszabb lett, mint azelőtt…
    Annyit tudok mondani, ez nem teljesen így van.

    Csak Erdély RO viszonylatban van valami ismeretem.
    A magyar és oláh lakosságot az orránál fogva vezetik.
    Vígan élnek, mindkét nyelven tökéletesen beszélnek,
    magyar vagy román néven
    a két nációt folyamatosan egymással hergelve,riogatva.
    Lásd Úz Völgyi verekedés.
    Csau-t A zsidó Iliescu végeztette ki, és beült a helyére.
    A román vezető politikusok közül talán csak
    az egy Constantinescu és a szász Klaus Johannis nem volt az.
    Egy szint felett kizárólagosan csak törzsön belülire lehet szavazni.
    Nem akarom feleslegesen sorolni
    a román államelnököket és a minisztereket.
    Kivétel nélkül echte zsidók, vagy a közvetlen családja.

    Orbán annak idején teljesen félre akarta állítani az Rmdsz vezetést.
    Nem lehetett. Pár év kellett míg belátta.
    100% ig zsidók szekus múlttal,
    Az őrnagyi rang révén mind szekus kiemelt nyugdíjat élveznek
    + a szenátori díjazás.
    Ezek forintban milliós fizetések.
    Jelenleg az Erdélybe került magyar fejlesztési pénzeket
    az Rmdsz keresztül osztják el.
    Szerbia dettó.
    Ott a szerbeket az albánokkal, bosnyákokkal riogatják,
    a séma ugyananaz.
    Vučic vagy Brnabić tök mindegy, kivétel nincs.

  23. 21 – Gyarmathy:
    Egészen pontosan 96,6 %. Ezt a videót linkeltem be. Ezek szerint nem nézted végig.

  24. 20. Tibor bá
    Ez a hsz nagyon nagy naivitásról tesz tanúbizonyságot.
    „Nem azért gyűlnek össze, hogy az emberiség sorsát eldöntsék (mert azt úgyse tudják)”
    Nagyon alábecsülöd a befolyásukat. Csak két szemléltető példa:
    – Amerikát bele tudták rángatni mindkét nagy háborúba, annak ellenére, hogy az amerikai közvélemény kifejezetten háborúellenes volt.
    – Rockefellerék át tudták formálni úgy az amerikai fogyasztási szokásokat, hogy a lehető legtöbb kőolajra legyen szükség hozzá.

    De persze, a világ legbefolyásosabb emberei csak bratyizni ülnek össze.

  25. 24 – Frölich:
    Amerika komoly mértékben profitált mind a két világháborúból, és még ma is profitál. Az amerikai nép sokkal jobban él, mint amit megtermel magának, és ezt a Bretton wood-nak köszönheti, amit a II. vh győzelem tett lehetővé.

  26. 25. Tibor bá
    Na és ki profitált leginkább? Naná, hogy az elit, a bankárok és iparmágnások. (De legfőképp az előbbiek*.)
    Ennek az elitnek előbb meg kellett dolgoznia a politikusokat, illetve beültetni a saját embereiket (mint pl. maga Woodrow Wilson), aztán megdolgoznia a közvéleményt, akiknek nem igazán akaródzott hősi halált halni az óceán túloldalán egy olyan konfliktusban, amihez semmi közük.
    Sikerült mind. És igen, nyertek rajta. Az oligarchák. Ezért csinálták. Megváltoztatták vele az emberiség sorsát? – Jelentős mértékben.

    *Ha már amerikai bankárok, akkor már a közvetlen a háború előtti nagy húzásukat is említsük meg, a FED létrehozását. Nagy húzás volt az is, leírhatatlanul nagy haszonnal, és azt is keresztül tudták vinni.

  27. 26.Frölich
    Itt az ideje, hogy kissé helyretegyük a dolgokat, legalábbis az események, illetve a történelem alapján.
    Tibor bának van igaza, el kell ismerni, hiszen szemünk elött vált valóra, hogy a háborúk után Amerika, de Európa is hatalmas gazdasági prosperitást élt meg, és ebből jutott bőven a közönségnek is.Az első vh. követően lendül fel a gazdaság, a második után-legalábbis ami Ny.- Európát illeti, a gazdaság szárnyal, a nép sohasem látott jólétben él.
    Nem csak a bankár, illetve az ologarchia prosperál, legyünk objektivek.
    Vegyük a létező vagy nemlétező háttércsoprtokat, nemre, fajra, vallásra avagy bőrszinre való tekintet nélkül.
    Azt csak nem képzeled, hogy valaki, vagy valakik, ha már sikerült nekik hatalmi, döntéshozó poziciókba bekerülni, ne dolgoznának saját érdekükben, és ne igyekeznének a világot ugy berendezni, a dolgokat ugy irányitani, ahogy ez nekik , céljaiknak a legmegfelelőbb., hiszen bárki helyükben, te is , én, Tibor bá vagy akárki, pontosan , hajszálra ugyanúgy cselekedne, mert senki nem Teréz anya.
    Akkor meg min is vagyunk úgy fennakadva?

  28. 26 Frölich
    Vigyázz, mert már te is olyan leszel mint Móricka, akinek mindenről mindig ugyanaz jut eszébe…
    Az USA pontosan azt tette, amit külpolitikai és gazdasági érdekeit szolgálta, függetlenül attól, hogy milyen érdekcsoportnak volt befolyása.
    A két világháború alatt alapozódott meg az USA világhatalmi pozíciója, aminek köszönhette hatalmas anyagi sikereit, nemzetközi vonzóerejét, mint a lehetőségek hazája.
    És hát, az elit minden országban leszedi magának a tejfölt, akármilyen származású is.
    Ha valahogy kiküszöbölnék a zsidókat a hatalomból, a maradék elitnek akkor is ugyanaz lenne az érdeke, és meg is valósítaná, amit tudna.

  29. 16. Frölich
    „Véleményem szerint a harmadik világbeli csürhe betelepítésének is az lehet az egyik célja, hogy újabb ellentétet generáljanak pórnép körében.”

    Figyelmeztetés minden göröghöz:
    Magas rangú szabadkőműves: az illegális bevándorlók lázadása Novemberben.
    Εφημερίδα Ελεύθερη ώρα – 19/10/2019

    Εφημερίδα Ελεύθερη ώρα – 19/10/2019
    nop

    Εφημερίδα Ελεύθερη ώρα – 19/10/2019. Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα από τις πολιτ…

    17. Frölich
    „Pénz = hatalom. Akinek sok pénze van, nagy a hatalma. Akinek olyan sok pénze van, hogy több, mint egy nagyobb állam vagyona, annak a hatalma is nagyobb, mint egy-egy államé.”

    Az ami őket érdekli az, amit hiszel, nem a pénz már…meg kell értenünk, hogy a pénz számunkra az ami az egérnek a sajt a csapdában,…a legnagyobb jutalom az, hogy mit fogsz elhinni ..és kit fogsz elhinni …mert ezen keresztül holnap azt fogod csinálni, amire felkérnek…
    A hatalom és az erő azé, akiben hiszel!

    2O. Tibor bá’
    „Nem azért gyűlnek össze, hogy az emberiség sorsát eldöntsék (mert azt úgyse tudják), hanem azért, mert jól érzik magukat együtt.”

    A Novus Ordo Seclorum megvalósítására törekvő pénzhatalom az elmúlt 200 év során már több olyan tervet készíttetett …..
    Ezúttal két ilyen dokumentumot ismertetünk.

    Az első egy belső használatra készült, szigorúan bizalmas kézikönyv, amely az 1979. májusa dátumot viseli, ….amelyekben ki volt fejtve, hogy „A csendes háború néma fegyverei” elnevezés azt a doktrínát jelöli, amelyet a Bilderberg Csoport Politikai Bizottsága 1954-ben tartott ELSŐ ÜLÉSÉN fogadott el.

    A másik dokumentum egy 1966-ban napvilágra került tanulmány, amelyet a szakirodalomban „Report from the Iron Mountain” (Jelentés Iron Mountainból) címmel jelölnek.
    Milyen lesz az új világrend?

    24. Frölich
    +1

    28. hubab
    „Az USA pontosan azt tette, amit külpolitikai és gazdasági érdekeit szolgálta, függetlenül attól, hogy milyen érdekcsoportnak volt befolyása.”

    Tisztelt hubab
    Kenedit szerinted miért tették el láb alól? Mi volt az első törvénye az őt követő Johnson elnöknek? Nem visszaállítani a FED kiváltságos előjogait az USA dollárral?

    „A világ egyetlen tényleges szuperhatalma a Globális Pénzimpérium, a pénz-világbirodalom, amelynek sikerült a saját hegemóniája alá vonnia nemcsak az Egyesült Államokat, de az Európai Uniót és Japánt is. A pénzimpérium hatalmi-gazdasága ma már kiterjed Dél-és Közép-Amerikára, Ausztráliára, valamint Ázsia és Afrika többi országára is, köztük olyan óriásokra, mint Kína, India és Oroszország. Ez a világbirodalom a nála lévő pénzmonopólium segítségével megszerezte világ termelői vagyona túlnyomó része fölött az ellenőrzést, s pénzviszonyokba elrejtett Globális Unióként működik. E pénzimpérium magját a világ leggazdagabb dinasztiáinak a családi alapítványokból képződött törzsvagyona alkotja. ”
    A rejtőzködő világbirodalom. Századunk igazi szuperhatalma a pénzimpérium.

  30. 30 – L.S.:
    Ha valóban létezne egy mindenható csoport, akinek kezében az egész emberiség, és aki irányítani tudná az Ember előtt álló jövőt, akkor nem dögölne ki az egész, ismétlem az egész emberiség, maximum egy emberöltőn belül. Mert, ebben ők is benne vannak gyerekeikkel, unokáikkal együtt.

  31. Re:31
    A kidöglés misztériumát meghagyják neked, és ők élnek majd mint Marci Hevesen.
    Tervek ki vannak dolgozva, worst case scenario a Mars kolonizálása.

  32. 32. dajtás
    Nem hiszem, hogy a Marsot könnyebb kolonizálni, mint a Szaharát. Ha pedig a Szaharát sem sikerül, akkor mennyi esélye van a Marsnak?

  33. 32 – dajtás:
    Legrosszabb esetben a Mars bolygóra történő áttelepülés? És ezt te komolyan mondod?
    Meghagyják nekem a kidöglés misztériumát?
    Kedves dajtás! A kidöglés messze nem misztérium, hanem kö kemény valóság. És eddig még senki se cáfolta, hogy a háttér hatalom kiváltságosainak a teste azonos lenne, például az enyémtől. Amitől én megdöglök, attól ők is megdöglenek.
    A fajtánk kipusztulása a lehető legkomolyabb téma, ami létezik. Ilyen komoly dologban lehet hülyéskedni űrkolóniákkal? Mielőtt bevezetnék, egy közönséges köhögés elleni gyógyszert is alaposan kivizsgálnak, hogy alkalmas-e. De te látatlanba átraknád a teljes emberiséget a Marsra? Ne haragudj, de Verne Gyulát utoljára 14 évesen olvastam, és az nagyon régen volt. Előbb fog az én nemlétező lelkem a nemlétező istennel találkozni, mint emberi kolónia megépülni a Marson.

  34. 33. Akinek elég erőforrás összpontosul a kezében, az vígan tudná kolonizálni a Szaharát. De per pillanat minek tenné? Egymillió jobb hely van annál a Földön jelenleg.

    Szerintem arra bazíroznak, hogy túléljék a nagy összecsapásokat, kataklizmát, aztán megnézzék, melyik kihalt területet a leginkább érdemes kolonizálni.

  35. 34: Szerintem is mese, hogy majd a Marson él túl az emberiség. De hát azért nem is arról van szó, hogy mind a 7 milliárd embert bárki is át akarnak költöztetni. Pár ezret, maximum. Aztán meglátjuk, ki él tovább.

    Szerintem még egy atomháború után is nagyságrendekkel több esélye van párszázezer túlélőnek akármilyen kőkori színvonalon, mint a Marson tetszőleges technikai támogatás mellett.

  36. 36 – Ábel:
    Az emberiség azt se élné túl, ha az 1900-as életszínvonalra esne vissza. Úgy értem, a paraszti színvonalra. Mert, hogy voltak urak, illetve a termelésbe nem közvetlenül részt vállalók, az csak azért volt lehetséges, mert a paraszt valamivel többet termelt mint a közvetlen szükséglete. A legújabb generáció már csak okos lófaszt tud kezhelni és éjjel-nappal kényeztetést igényel. Egy gombot nem tud felvarrni, egy baltát nem tud felemelni. Ezekkel akarsz te túlélni egy kőkori színvonalat?

  37. 37: Nevetséges ez a lenézés, amivel az emberiség iránt viseltetsz. És egyben felháborító, igaztalan és igazságtalan is.

    Egyrészt a ma élő emberek egy nagyon jelentős része semmivel sem él könnyebben, mint az átlag paraszt 1900-ban, és nagyon sokan el tudják végezni az összes alapvető munkát azok közül is, akik jobban élnek.

    Másrészt az ember egy rendkívül alkalmazkodóképes teremtmény, és azoknak a többsége is, akik ma 8 óránál többet töltenek képernyő előtt, meg tud tanulni mindent, amire csak szüksége lehet egy SHTF esetén.

    Harmadrészt én se mondom, hogy mindenki túl fog élni. Az emberiség 1 % -a még mindig 75 000 000 ember. Ennél sokkal többen vannak az alapvető képességek birtokában, és könnyen el tudom képzelni, hogy többen is fognak túlélni – akármit is.

  38. 37. Tibor’ bá

    ???
    A legújabb generáció értékelésed rövid, tömör és velős.
    Semmiféle kőkorszaki túlélés nem lesz.

    Vagy lesz túlélés egy szűk rétegnek vagy nem.
    Egyébként meg ki akarna úgy túlélni!?
    Hát nem a mai fiatalok az biztos.

    Tudjátok mikor akarnának? Ha minimum mi megmutatnánk, hogy képesek vagyunk minimalis összefogásra. Szegények csak áldozatok, ahogy mi is.

    Lépkednek a generációk a hülyeség lépcsőfokain.
    Először mindenkinek magát kell megmentenie! Ehhez kérheti fejlettebb fajtársai segítségét!
    De amíg pl.a választásokat egyáltalán komolyan veszük, addig a figyelmünket nem igazán a jó területre fókuszáljuk- hogy finoman mondjam.

    Hű de szűk ez a baromfiketrec! Nem baj, jól megy a tyúkeszemhez?!

  39. 38 – Ábel:
    Kettőnk között az a különbség, hogy én tudom miről beszélek, te pedig nem. Amikor az apám kamasz volt, detektoros rádiót gyártott. Amikor én kamasz voltam, akkor fúrtam-faragtam apám szerszámaival. Apám felnőtt korában tetőt javított, csaptelepet cserélt. Én felnőtt koromban egyedül építettem egy házat, a statikai számítástól/tervezéstől a falrakáson át, betonkeverésig, csempézésig, gerendázásig, beleértve az elektromos, víz és lefolyó vezetékeket is. A mai kamasz csak gombokat tud nyomogatni. Ha felnő milyen szerszámot fog tudni használni? Mihez fog rá állni a keze? 1900-ban kézzel kaszáltak, kapáltak, köszörültek, vetettek. Napi 16 órát dolgoztak. Traktor helyett ló húzta a szekeret, az ekét, a boronát. Mindenki maga vágta a baromfiját, a hízóját. Maga dolgozta fel, füstölte, tartósította. Ezeket mind tudni kellett. Nem volt konfekció. Szabó varrt ruhát, cipész készített cipőt. Kovács patkolt. Pék sütött kenyeret. Fazekas készített edényeket. stb. stb. Hogy majd megtanulják? Kik? A wellnesshez szokott fiatal felnőttek, akiket csak a cukiság meg a lájkolás érdekel?
    Abban igazad van, hogy az ember abszolút adaptív állat. De ehhez idő kell, sok idő, az pedig nem lesz. Én nem nézek le senkit, reálisan látom a dolgokat, te pedig egy álomvilágban élsz. Bárcsak neked lenne igazad.

  40. A másik dolog, hogy ha még hajlandóak és képesek is lennének a mai világhoz szokott fiatalok tanulni, kérdéses lesz-e honnan, kitől. Egyre kevesebb a könyv és egyre kevesebb az ezermester. Egy áram nélküli világban nagy gondot fog okozni a tudás továbbörökítése.
    Persze egy ilyen világban mai szemmel nem biztos, hogy érdemes lesz élni.
    A harmadik világ embereinek messze jobb a helyzete ilyen szempontból. Alacsony eletszinvonal, de jóval alacsonyabb igények.

  41. 40: Méghogy reálisan? Lehet, hogy ez a tipikus, különösen, hogy ez szúr szemet. Azonkívül, ha a neten tájékozódsz, nyilván ezzel a réteggel találkozol nagyobbrészt.

    De az én barátaim 90%-a kertészkedik, állatot tart. Nemcsak az ovis gyerekem segít a vetésben, a kisiskolás tyúkokat tart, a baráti körben egy csapat kamaszfiú hobbiból kecskét és galambot tart.

    A ház körül mindenki maga javítja, amit kell, illetve besegítünk egymásnak.

    Abszolút tudom, hogy miről beszélek, ez nem valami elméleti siránkozás, hanem a napi tapasztalat.

    És a világ szegényebbik 80%-a aztán tényleg napi szinten csinál meg magának mindent, amire szüksége van, mert megvenni nem tudja.

    Természetesen nem tudhatom, hogy én, a családom vagy az ismerőseim közül bárki is pont túl fogja-e élni ami következik, de a vádjaid nem állnak ránk, ahogy még sokmilliárd emberre sem.

  42. Re:33
    Azért írtam hogy a legrosszabb esetben a Mars jön számításba, mert nincs más, hova lehetne menni, amennyiben eldurrantgatják az összes atomot. Nem véletlenül ölnek mrd dollárokat a marsi projektbe, és minő véletlen, a legkomolyabb versenyzők egytől egyik magáncégek, privát érdekekkel. Arról nem is beszélve, hogy van a kirakatban, és mi van a színfalak mögött…

    Mondjuk én teljesen más állásponton vagyok, előbb kellene ezt az összeszart klotyót kitakarítani, mintsem takarítás címszó alatt felgyújtani az egészet.

  43. Re:37
    Mélységesen lenézed a mai fiatalságot, miközben egy jelentős részük nem telefonzombi, sőt, nagyon más szeretne, mint ahogy ma mennek a dolgok.

    Pl detektoros rádiót én is építettem bő 20 éve, társasház függőfolyosóján feszítettem ki az antennát, és Plusszos flakonra tekercseltem meg a rezgőkört. Teljesen jól működött, neki is buzdultam, és retro címszó alatt építettem egy EL84-es pentódával egy 5W-os mono végfokot. Hobbi projektként egy Videoton Szimfóniát fogok most átalakítani BT kompatibilisre, „vicces” lesz ha megszólal rajta a kihangosított telefon(zenét is lehet vele majd hallgatni).
    De egy generációval lentebb se sokkal rosszabb a helyzet, 5 éves fiam tankot szögelt össze hulladék OSB lapokból, pár hete egy sámlit rakott össze, amire még az anyja is rá tudott ülni, mert annyira masszívra sikeredett. Szóval a 2000 után születők sem teljesen reménytelenek.
    De megnézheted a Kinizsi 100 indulók átlagéletkorát is, túlnyomó többsége 20-30 éves, és az új generációs biogazdák sem 60 évesek, hanem 30-as 40-esek, mert nekik lett elegük a mai világból.
    Amit te látsz, az a tömegmédia által sugallt kép, mert ezt nyomják a pofánkba, mintha ez lenne a természetes, de az az igazság, hogy van egy réteg, aki vastagon boldog lenne, ha nem így mennének a dolgok, és tudása is megvan hozzá, hogy nem emberevős apokalipszisbe forduljon a dolog. A többi ember már csak a nyájat fogja követni, nekik teljesen mindegy, hogy merre az előre.
    10 év, és tisztulni fog a helyzet, mert ma még semmi sem biztos, és annak az ellenkezője sem.
    És nem, nem fogunk kihalni, bármennyire is szeretnéd… 😉

  44. 42.ábel
    44. dajtás
    Már volt szó erről, és tudom, hogy ti jócskán eltértek a mai átlagemberektől.
    De sajna, messze nem mindenki olyan, mint ti, és ISMÉT Tibor bá látja helyükön a dolgokat:
    A LEGTÖBB mai fiatalnak kiesik a kalapács a kezéből egy szeget, igen, igen, egy szeget nem képes beverni, akkor mi lesz az ezernyi többi tevékenységgel?
    Ismét Tibor bát idézem: azon régi időkben napi 16-18 órát dolgoztak nehezen! A társadalom parasztokból és kézmüvesekből állt, és ahogy Tibor bá irta volt, ki fog bármit is előéllitani gyakran villany és a megfelelő szaktudás illetve szerszámok nélkül? Egy apró kis példa:
    Hány mai fiatal fogja megtanulni egy hordó összerakását, például?
    És főleg, -ez a nagy kérdés, -kitől?
    Ismétlem: villany nincs!

  45. Tibor bá és Bálint: Ti hol találkoztok mai fiatalokkal? Gondolom, a társadalom széles rétegeiből, minden alcsoportjából van releváns mintátok, akiknek az életét mélységében is ismeritek, hiszen másképp nem nyilatkozhatnátok ilyen magabiztosan arról, hogy márpedig a mai fiatalok MIND ilyenek, és ez a VALÓSÁG. Csak arra vagyok kíváncsi, hogy hol a ti kapcsolódási pontotok a valósággal, amit oly kimerítően ismertek?

  46. 45: Ha csak a LEGTÖBB fiatal alkalmatlan az életre, az teljesen rendben van. Ez a legtöbb szépen éhenhal és kinyírja egymást, az életképes kisebbség pedig köszöni szépen jól lesz. Ezt hívják szelekciónak.

  47. 45. balint
    Édes Anyanyelvünk: Képes, képesség. Akinek meg van a kép a fejében valamiről, az képes, az az képes azt megteremteni, aki képtelen, tehát nincs a fejében a kép, az nem fogja megteremteni.
    Aki megteremti életben marad, a képtelen pedig megtér őseihez, mintha ez lenne az általatok oly nagy tiszteletnek örvendő evolúció is?

  48. Re:45
    Egy példával élek, mert mást úgy sem tehetek.
    Adott egy srác, aki nem akart gyereket, de becsúszott, és lett neki.
    Leélt 30 évet a betonkaptárban(panel), erre volt szocializálva.
    Asszony apja Badacsonyon él, srácot magához vette 1 nyárra, hogy gyere fiam, támfalat építünk zsalukőből, mert igen csak lejt a telek, amit megfűszereztek némi betonozással.
    Eltelt a nyár, a panelben szocializálódott emberünk megtanult betont keverni, vasalni, hegeszteni, falazni, mindent ami egy építkezéssel jár.
    Miből lesz a cserebogár…
    Most éppen a saját családi házát újítja fel, amit fél éve vett, legutóbb a terasz födémjét vasalta, beiratkozott Aranykalász tanfolyamra( kvázi egy parasztképző), mert ki akar költözni egy tanyára.
    Mindezt úgy, hogy 5 éve az volt kb a perspektívája, hogy Csepelről jobb esetben beköltözik egy nagyobb 8. vagy 9. kerületi lakásba.
    Mindezt miért?
    Mert ráérzett annak az ízére, ha valamit saját kezűleg rak össze.
    Nincs egyedül ezzel az érzéssel.

    Az emberiség vissza fog találni önmagához, bárki bármit is kampányol ellene.

  49. 49.dajtás
    dajtás barátom, csak a dolgok felét látod, már ne haragudj.
    Valaki kitölt neked egy pohár vizet, oké? Van POHÁR és van VIZ, és ez a legegyszeübb, amit példának hozhatok fel.
    Nos, a gyereknek volt kitől tanulnia, attól a jóember nagyapjától, aki magához vette, vagyis a gyerek megkapta az olyannyira szükséges első löklést, a kiindulópontot, olyasvalakitől, aki nemcsak a gombok nyomogatásához értett!
    Márpedig én pontosan ERRŐL beszéltem, de nem jött le neked. Az a balatonmelléki nagypapa tanitott volna bármire egy idegen gyereket?
    A másik lényeges kérdést is megkerülöd, édes barátom, de megint felteszem: hány ilyen ember van, mint ez a nagyapa? Manapság?
    Menjünk tovább. Mióta az ipar szinte teljes egészében kiment nyugatról, minden hallatszik a nyugati világban, csak kalapácsütések egészséges kopácsolása nem.El sem tudod képzelni, dajtás, hogy mire, milyen munkákra hivnak ki handyman-afféle ezermesterek -néhány képet feltenni egy egyszerú szobai vagy fürdőszobai világitótestet felszerelni, stb. csupa olyas dolog, amit apánk, nagyapánk félkézzel és fütyörészve meg tudott csinálni anno.
    Sokkal elpuhultabb a mai fiatal generáció, mintsem gondolnád.
    de az sincs kizárva, sőt, amit
    48,én tételez fel: aki képes lesz valamire, az megmarad, aki nem ,megy a levesbe.
    Lehet, hogy ez a jobbik megoldása a dolgoknak.

  50. Re:49
    Nem fogalmaztam elég tisztán, a srác apósa fogta be a munkára a nulla előéletű emberünket. Felesége amúgy grafikus, apja mérnök(ő az após), aki világ életében csinált mindig valamit, és nem is rosszul.

    Egy dolgot viszont tapasztaltam.
    Minél nagyobb a szegénység, annál nagyobb a kreatív megoldások tárháza, ergo ha nincs készen, meg kell csinálni. Igaz ez át tud csapni sufnigányolásba, de legalább csináltak valamit. Ennek az ellenkezője, ha van pénz, de affinitás nulla, ez a dekadencia jele, és talán részben erről is beszélsz.
    Az én baráti körömben is van olyan, aki egy szöget nem tud beverni nagy biztonsággal, közgazdász a drága emberünk, de az is igaz, hogy műszaki pályán mozogtam világ életemben, ergo a „kétbalkezes bölcsészekkel” nem sok dolgom volt eddig, nincs túl nagy mintavételem…

  51. 49. dajtás

    kapásból két ismerősömet tudom felhozni, egyik sem vett a kezébe se kapanyelet, sem pedig kalapácsot soha, irodakukacok voltak világéletükben.
    Az egyik szerzett valahonnan egy mázsamérleget, amin a zsákos gabonát szokták mérni, persze ramaty állapotban. Fogta, és egy év alatt szépen felujította. Most egy öreg autót akar venni, és azt szeretné bütykölgetni.
    A másik szintén belekontárkodott mostanában valami fizikai munkába, szerelésbe, és nagy lelkesen magyarázta a barátomnak, hogy mekkora nagy dolog a saját kezeddel készíteni, alkotni, vagy megjavítani valamit.

  52. 50: Tele van a világ emberekkel, akiktől meg lehet tanulni a dolgokat. Mindennek van mestere, nem is kevés.

    Megint csak az a kérdés, honnan vesszük a mintát? Kik között forgunk?

  53. Látom, illetve olvasom, hogy működik a wishful thinking. 🙂

  54. Re:53-53

    Én is ismerek olyan embert, aki tőzsdézett, és nem is volt benne rossz, ma viszont művészi szinten modellezik, és fontolgatja, hogy kiállításra viszi a dolgait, mert már vastagon megüti a versenyzők szintjét.

    Persze lehet azt mondani, hogy senki semmihez sem ért, de ez ugyan olyan féligazság, hogy mindenhez mindenki ért. Emberiségnek mindig volt/van/lesz egy olyan rétege, aki nem elégszik meg a kész dolgokkal, ők azok akik előbbre viszik a világot, hisz ha nem így lenne, még most is a fán ülnénk, és turkásznák egymás bolháit…

  55. 55: Egyik sem féligazság, mindkettő marha nagy butaság. Az igazság az, hogy nagyon sokan értenek valamihez, és egy tetemes kisebbség nagyon jól ért jónéhány lényeges dologhoz, amik egy geddon idején is használhatóak.

    Az az igazság, hogy nem értem, miért olyan rettentő fontos Tibor bának a meggyőződés, hogy mindenki tehetetlen idióta, és senki sem élheti túl a kataklizmát, és ráadásul még csak ne is reménykedjen senki.

  56. 54:

    A falusi népréteg a mai napig önállóan büykörészik naphosszat, és nem mellesleg a gyárban is nagyobbrészt összeszerelő, beszerelő feladatokat látnak el a szallag mellett.

    A városi ember számára elképzelhetetlen napi karbantartást a 14-16 éves fiúk is elvégzik traktoron (régi szarokon), utána pedig a gps jelek alapján vezérelhető csúcsgépeken nyomják utána a földeken.

    A saját ház bővítgetés sem úgy megy mint a városban, pillanatok alatt felhúznak egy szobát ha kell.

    Alap, hogy a tüzelőt méterben veszik, így minden fiú-férfi alapszinten kezeli és karbantartja a láncfűrészt, fát hasít (fejszével vagy géppel), kaszál (damilossal), tud tüzet gyújtani (ez sem annyira egyszerű ám).
    Ház körüli munkák nagyobb egyszerűbb részét simán megcsinálják, nem véletlenül mondják, hogy hévégén falun két dolgot lehet biztosan hallani fűkaszát és flexet. Mind a kettőhöz 230 V kell.

  57. 56 – Ábel:
    Nekem csak egyetlen egv dolog fontos, az igazság. Végső fokon a globális klímaváltozást senki se fogja túlélni*, de előtte lesz egy rakás kellemetlenség. A megvadult tömegek kifosztják a plázákat és a raktárakat. Után gyártás nem lesz. Hogy fog a te falusi embered a fűkaszálás után szövetet előállítani, a szövetekhez fonal kell. Hogy lesz fonal? A fa aprításból, láncfűrésztől aligha. Hogy lesz cipő? Ki fogja az állati bőr lenyúzni, cserzés, és cipőt gyártani belőle? Honnan veszik a kikészítéshez szükséges vegyi anyagokat?

    *Nincs olyan fertőzés, amibe az emberiség kipusztulna.A legszörnyűbb halált is túléli egy pirinyó réteg, de ha a habitat megszűnik, ha 36°C mellett a relatív légnedvesség közel kerül a 100%-hoz, akkor MINDENKI meghal, méghozzá 1-2 óra alatt.

  58. 59: Párszor végigzongoráztuk ezt már, és sose válaszoltad meg, hogy mégis miért szűnne meg a habitat.

    Tegyük fel, hogy az Arctic News-nak lesz igaza, és 10°C-ot melegszik a globális átlaghőmérséklet. Lehet, hogy ezesetben a trópusi területeken az év bizonyos részében előfordul majd időnként 36°C feletti nedveshőmérséklet, ami az emberi életet kizárja ezeken a területeken. Na de van még elég sok terület a Földön ezen kívül is.

    Világos, hogy 10 fok melegedés mellett mindenhol jelentősen megváltozik a klíma, minden élettér átalakul, sok faj egyáltalán nem fog életteret találni magának, a maradék pedig 1000 km-eket költözik. De abban elég biztos vagyok, hogy lesznek életterek, ahol az elegendően adaptív fajok meg tudnak élni. Mint pl. az ember.

  59. 60 – Ábel:
    Mi viszonylag szerencsések vagyunk, ezért tompa az elképzelésünk. De a helyzet az, hogy a pillanatnyilag mért, alig valamivel több mint 1 °C az átlagmelegedés, és máris elképzelhetetlen szélsőségek vannak szerte a világban. Japánban egy nap alatt 900 mm eső esett. Ha ez kánikulában következik be, és megszűnik az áramellátás, valamint napokig hatalmas a légnevesség, akkor szerinted felkerekedik a 10 millió magyar és megindul északra. Szerintem lefekszik az ágyára és meghal.

  60. 61-Főnök

    A zöldmozgalom olyan csendesedőben van megint, nem?
    Tudom, választások, Török helyzet, no de akkor is.
    *A fűkaszához és a láncfűrészhez benzin dukál. (De igaz, hogy gyakori az áramos is ezekből) A láncélezőhőz, flexhez meg a hegesztőhöz kell áram.
    Meg az okostelefon töltőjéhez!

  61. 61 – Tibor bá’:
    Nem csak 10m magyar, 80m német vagy 65m brit él a világban. Élnek Peruban, az Arktiszon, Szibériában és Nepálban is emberek. Náluk a +10C nem feltétlen vezet majd a kihaláshoz. Ők eddig is szélsőséges körülmények között éltek, sokan nyugati szemmel primitív körülmények között. Köztük biztosan lesznek túlélők. Az emberi faj fenn fog maradni.
    A nyugati civilizáció, benne a magyarság nem biztos. 🙂

  62. 63:

    „Nem feltétlen”, nagyokos, max, amikor leolvad 430 atomreaktor akkor biztosan kampeca.
    Már ha, eljutunk odáig- és nem lesz előbb egy szép nagy kölcsönös oda- vissza atomháború. De lesz.

    smiley- kacsint

  63. 63 & 64:
    A helyzet az, hogy számtalan kihalásos tényező létezik, amikről nem esik szó: Pl. trópusi paraziták támadása (pl. malária), a permafrosztból kiolvadó ismeretlen vírusok, baktériumok, vízhiány, élelmiszer-hiány (porzást végző rovarok eltűnése), szomszéd népek támadása, természeti csapások, veszett vadállatok elterjedése (a központi védekezés megszűnése), stb.

  64. Re:64
    Ezt úgy mondod, mintha a te kezed lenne a piros gombon…
    Maradjunk annyiban, hogy van egy rendkívül vékony réteg aki ezt szeretné, de az emberiség másként döntött.
    Nem ezt a lemezt játsszák már, most az „Önök kérték műsor” megy…

  65. 65:

    Ezek egyike sem okoz teljes kihalást.

    Malária mindig is volt, még a legintezívebben maláriás helyről sem pusztult ki az emberiség. Vírusok is mindig voltak, számtalan járvány pusztította már az emberiséget, de egyik sem volt 100%-os mortalitású. Baktériumok dettó. Vízhiány egyes régiókat ki fog üríteni nem vitás, de mindenhol nem lesz totális vízhiány. Élelmiszer hiányról sokat beszéltünk és könnyen lehet hogy milliárd embernek nem lesz elég kaja, de ez sem 100%-osan üríti a földet, mert pármillió ember akárhol elélhet ahol vannak termelésre alkalmas földek (szélporzású növények is vannak, meg kézzel is poroznak már Kínában). Szomszéd népek támadása sem volt eddig totálisan megsemmisítő, ráadásul a szomszéd ha kiirtja a mellette lévő népet akkor dupla akkora területen tud létezni, ergo az emberiség a szomszéd nép képében fennmaradhat. Természeti csapások és vadállatok mindig is voltak az emberiség történetében, ezek kezelése alacsonyabb technikai szinten sem volt gond (nyilván van emberveszteség).

    A globális felmelegedés pedig sok gondot fog okozni, de a még akár 12°C emelkedés esetén is lesz olyan része a Földnek, ahol lesz emberi habitat.
    Eszkimók is léteztek mindenféle külső segítség nélkül a jégmezőn és a sivatagban is éltek-élnek törzsek a mai napig. Ha európa +12°C mellett sivataggá válik akkor is élhet itt a körülményekhez alkalmazkodó (akár migráns hátterű) népesség.

    A 36°C melletti 100% páratartalom a trópusokon meglehet, és meglehet még sok helyen a világban, de kizártnak tartom a sarkvidéken, hegytetőkön, szeles helyeken, hegyvidékek földalatti barlangjárataiban, stb.
    Ez egy olyan vesszőparipa, aminek a teljes világon való létrejöttéhez kb 30°C-ot kéne az átlaghőmérsékletnek emelkedni.

    Egy szó mint száz az emberiség kihalása a te személyes wishful thinking-ed.
    Nem tudod elfogadni a tényt, hogy veled együtt nem szűnik meg a világ, de makacsul ragaszkodsz ahhoz hogy te is és mindenki totálisan megsemmisül a halálban.

  66. 67 – Egon:
    McPherson biológus, evolúciós biológus. Türelmesen végiggondoltam a nézeteit és véleményét. Ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy minden fajnak van egy jól meghatározható habitat-je, ha az megszűnik, akkor kihal. Akkor is kihal, ha a létszáma egy bizonyos létszám alá csökken. Ő 100,00% bizonyossággal meg van arról győződve, hogy az összes emlősállat, beleértve az embert, ki fog pusztulni. McPherson jóval fiatalabb, mint én. Nem feltételezem, hogy nem képes itt hagyni a világot. Egyébként szarok erre a világra. Nekem már így is szar, hát még ami lesz belőle.

    Én magam hívtam fel a figyelmet arra, hogy semmi se tudja 100 százalékosan kiirtani egy fajt, csak a 36˛°C feletti hőmérséklet nagy légnedvesség mellett. De azért nem lehet vidáman elmenni az mellett, hogy új szúnyog fajok jelennek meg egyre északabbra. Egyre több baktérium lesz rezisztens az összes antibiotikumra. Ágyi poloska és mozaik büdös poloska invázió van, sőt újra van fejtetű, már hirdetik az ellenszert. És még mi minden lesz egyszerre. És a hangsúly az EGYSZERRE szón van. Különben a Neándervölgyi embernek sikerült kihalni. A feltételezések szerint jött egy jégkorszak, és Európából nem tudott átkelni a Földközi tengeren, és bár ismerte a tűzet, nem tudta magát melegen tartani.

  67. Ok, elfogadom hogy McPerson szerint kihalnak az emlősök.
    Tévedett már nagyobbat is nem kevés tudós ember.

    Az emberiség bizonyos létszám alá csökkenését pont az embereknél úgy érzékelték, hogy genetikailag a földön élő összes ember visszavezethető egy ősanyára.
    Ebből azt a következtetést volták le, hogy volt olyan kataklizma amikor az emberiség lélekszáma pártízre csökkent.
    Ehhez képest most ennél nagyobb számokról beszéltünk, de ha belegondolsz, hogy pár 100 éve akár egy-egy falu teljesen önellátó volt, és ennek a kialakulására van esély a földön újra az elb*szott generációk ellenére.

    A neandervölgyiek tudomásom szerint a homo sapienssel vívott és elvesztett versenybe haltak ki a jégkorszak mellett, valamennyi töredék génanyaguk bennünk is megtalálható.
    Ha nincs versenytárs akkor a fennmaradásuk nem lenne kérdéses.
    Most pedig az embernek nincs versenytársa.

    A mindenféle csapások lété nem vitattam, csak összességében sem pusztítanak mindenhol. Vannak olyan védettebb helyek ahol egy kis közösség túlélhet (akár mesterségesen létrehozott földalatti városokban is).
    A metán okozta pluszhőmérséklet csak pártíz évig lesz, mert a metán elbomlik.
    Ha egy generáció a föld alatt túlél és szaporodik akárcsak párezer fővel, akkor az újranépesítés bekövetkezhet.

  68. „pár 100 éve akár egy-egy falu teljesen önellátó volt”
    Nem volt.
    Vasérc bányászattól az ablaküvegen, az öntvényeken, az órán át a szekér készítésig kizárt, hogy egy egy falu képes lett volna mindezt előállítani.
    Ha nincs áram, akkor befellegzett. A túlélés nagyon necces. Sok minden nem lesz, amit a régi mesterségeket ismerő ügyes kezű és leleményes ember sem nélkülözhet.
    Az üzemanyag idővel tönkremegy, a papír és tinta kifogy. Ez nem is olyan lényegtelen. A műszaki ötleteket papírra kéne vetni. Vagy fejben tartják majd az összes adatot? A túlélők száma igazodni fog a szekér és eke elé köthető lovak számához. A szállítási kapacitásuk miatt. (tüzelőnek való az erdőből, százötven kilós elejtett vad szállítása, stb.)
    De sok lovat lefognak ölni, hogy megegyék. Enni és inni minden nap kell. Különben legyengülsz és meghalsz. Ördögi kör.
    A túltenyésztett állatok vakcinák nélkül életképtelenek. Míg kitenyészted a túlélő egyedet, éhen halsz. A tömegtakarmányt felejtsd el. Műtrágya nélkül nem működik.
    Tehát vega lesz mindenki. Az életnek ez a része tud működni. Zöldségek, gyümölcsök termesztése elegendő lehet, ha az időjárási szélsőségek még lehetővé teszik, hogy egész évre elegendő mennyiséget termelj.
    Ami az egyik legfontosabb. Fejben nem vagyunk képesek ekkora váltásra.
    Iszonyú sok lesz a hasznavehetetlen bedilizett ember. Eltartod őket vagy leölöd?
    Csak szólok. Ha a kutya, macska szaporodik az alom nagy részét meg kell öljed. Ezt azoknak kell megtenniük, akik elől a tévéműsorban kitakarják az elgázolt állati tetemet, mert túl megrázó élmény lenne.
    Szülésnél, hol lesznek a bábák? Sehol. A füves emberek? Most elmész a gyógyszertárba,de az sem lesz.
    Fegyverek. Minden faluban lesz, aki töltényt tud csinálni? Mert a töltény hamar elfogy ám.
    Lesznek e túlélők? Biztosan. Mivel innen sehova nem tudok, de nem is akarok menni, engem az nem boldogít, ha innen tízezer kilométerre valahogy túlélnek közösségek. Az atomerőművek sorsa pedig egy jó kérdés.
    Nem osztottam Tibor bá’ álláspontját. A teljes kihalást most sem fogadom el. Nagy ez a bolygó ahhoz, hogy sehol se lehessen élni rajta. Az időjárás megfutása és az atomerőművek leolvadása ellenére úgy gondolom, kis számban,de lesznek túlélő közösségek. A véleményem idővel változhat.

  69. Kedves Tibor bá’

    Te olyan vagy mint a nagyon vallásos (de az Evangéliumot nem értő) 82 éves szomszéd asszonyom. Nem bírja elviselni, hogy megöregedett és mennie kell. Folyton jön a próféciákkal, hogy így meg úgy fogunk pár éven belül megpusztulni Isten rendeléséből. Jön a végítélet, a sok gonosz ki lesz irtva (persze a jók is szenvedni fognak nagyon-nagyon). Persze szerinte mindezt az Új-szövetségi szerető Isten nevében.
    Ezt akkora elégedettséggel mondja, hogy azt nehéz leírni.
    A felmenőim is hívők voltak, de egyik sem azon örömködött, hogy mindenki meg fog dögleni. Kérték az Urat, hogy ha lehet, békében és mások terhelése nélkül menjenek el.

  70. 70 – Károly:
    Köszönöm, hogy ezeket megfogalmaztad. Nekem is átment a fejemen, sőt még jó néhány hasonló tétel, de nincs türelmem leírni, amikor naponta vádolnak meg azzal, hogy örömmel várom a kihalást.

  71. 71 – Sólyom Loránd:
    Mulatságos volt olvasni, hogy szerinted én milyen vagyok. Olyan mint egy 82 éves, a Bibliában hívő, feltehetően szenilis szomszéd néni, aki nem tudja elviselni a megöregedést. Kizárólag a részedre elárulom, hogy egyik megállapítás se felel meg a valóságnak. Természetesen nem vagyok vallásos. Nem a megöregedést nem tudom elviselni, hanem az arthrosis a térdeimben. A szenilitás (amire fogalmazásod céloz) nem létezik, pont olyan élesen „látok” mint bármikor. Az elmenéssel nem foglalkozom, mert nem érdekel. Ezzel szemben nekem is van véleményem. Azok, akik azt állítják, hogy alig várom az emberiség kipusztulását egyszerűen nem képesek elfogadni a valóságot. Nem képesek elfogadni, hogy ki fogunk pusztulni. Tudom, nem könnyű, de sajnos a tények makacs dolgok. Elfogadod vagy nem, az emberiség évei meg vannak számlálva.

  72. Kedves Tibor bá’

    Először is köszönöm válaszodat.
    Másodsorban tudom, hogy nem átlagosak a szellemi képességeid, ergo, nem hasonlítanálak a szomszéd asszonyomhoz (aki mellesleg nem szenilis, de ami igaz az igaz, messze elmarad tőled).
    De ne felejtsük azt, hogy Te is emberből vagy, és mint ilyennek nehéz az elmúlás tényével szembenézni. Kiindulva abból a tényből, hogy az ember önző, a többségnek könnyebb lenne, ha az elmúlása pillanatában tudná, hogy mindenki vele megy.

    Hogy óriási baj van kialakulóban azt sem vitatom, amit írsz azzal csak egyetérteni lehet. Igazad van, hogy a felmelegedés be fog tenni nekünk (csak úgy mellékesen már három hónapja nem volt eső, ami nem véletlen).
    De, szerintem sem fog mindenki meghalni. Lesznek területek a földön ahol elviselhető lesz az időjárás (pl. Tibet, erdélyi fennsík, Patagonia vagy az 1000 m feletti részek). Tudom, nagy harcok lesznek ezek elfoglalásáért, megtartásáért, de azok akik ott megmaradnak, azok valószínű, hogy túlélnek. Nem sokan, de pont elegen ahhoz, hogy egy kezdetleges szinten gondoskodjanak az emberi genom továbbvitelén.

  73. 74 – Kedves Loránd!
    Nem vagyok istenhívő. Véleményem szerint a halállal az ember végérvényesen megszűnik. Számomra tökéletesen közömbös, hogy lesz-e még emberiség vagy sem. Én úgy gondolom, hogy evolúciós zsákutca vagyunk. Az egészet elölről kell kezdeni. Sokkal inkább arról lehet só, hogy az ember alapvetően nem képes szembenézni a kellemetlenséggel. A nagy, értelmes tömegek nem tudják elfolgadni, hogy gyermeküknek nincs jövője. Tehát tagadják az emberiség végső megsemmisülését. Akárhogy is van, holnap utáni posztban ezzel fogok foglalkozni. Aztán mindenki kifejtheti a véleményét. Különben Gréta Kanadában megkapta a magáét. Azt mondták neki, fogja be a száját, vagy mondja meg mi a megoldás.

  74. 74.Sólyom Lóránd
    ….”pl. Tibet, erdélyi fennsík, Patagonia vagy az 1000 m feletti részek).”…
    Baj lesz, kedves Lóránd, ezeken a helyeken nem lesz viz!
    Sebaj, máshol sem nagyon. A világ, az ekoszisztéma legnagyobb tragédiája, hogy katasztrófálisan alakult a globális csapadékmennyiség, mimekután a világ vizháztartása drámaian, végzetesen megváltozott.
    Márpedig viz nélkül nincs semmi!!!!!!!!

  75. Re:76
    Mindenhol van víz, még az extrém száraz helyeken is, ez teljesen fals érvelés. 😉
    Annyi a trükk, hogy adott hőmérsékleten el kell érni a harmatpontot, és tadamm, van vizünk:
    https://www.youtube.com/watch?v=xsNNp9N2v9Y
    Volt ezen a területen beadott szabadalmam, persze a magyar hivatal szerint nem volt újdonság értéke annak, ha passzív módon(input energia nélkül) édesvizet készítünk…

  76. 77 – dajtás:
    Laboratóriumi körülmények között mindenre van megoldás. A történelem azt mondja, hogy az igazán jelentős felfedezések bevezetése sok esetben évtizedekbe kerül. pl. A penicillint 1929-ben fedezték fel. Az alkalmazására a II. világháborúig nem került sor. Enne a nagyszerű találmánynak a felhasználása Magyarországon 18 évet váratott magára. A harmatpontos manipulációt az ausztrál őslakosok már több ezer éve ismerik. Kivájt fateknőikben gyűjtik a kicsapódott harmatot, ami néhány korty. Nem is fürödnek vagy mosdanak egy teljes életen át. Ha neked az élet, akkor gratulálok.

  77. 77.dajtás
    Valami sántit a videóban, nem tudom mi, de nekem sántit.
    Csupa duma, semmi , illetve nagyon kevés LÁTHATÓ VIZKITERMELÉS! 3-4 másodpercig látható, amint néhány ürge egy vékonyka kis cső alá tart egy poharat, amibe lassan, nagyon lassan belecsöppen néhány csepp viz!!??

  78. Re:78
    A belinkelt videó alapján nekem nem úgy tűnik, hogy 1-2 korty vizet lehet összegyűjteni…
    De van másik is:
    https://www.youtube.com/watch?v=h8rQ5aHAnuE
    10.000liter/nap „kitermelés” minden, csak nem pár korty mennyiség, szerintem.

    Pontosan erről beszélünk itt páran, hogy a kőkorszaki módszerek helyett a mai technikai szinten, és valljuk be egy ritkán szőtt háló nem rakétafizika, lehet elegendő vizet gyűjteni, még olyan helyeken is, ahol 10 években mérhető, hogy mikor esett az eső utoljára. Nézd meg a videót, filléres cuccokból oldották meg, igazi super low cost megoldás. A mai kor felhalmozott tudása pontosan arra való, hogy használják, és nem arra, hogy a polcon porosodjon. Sok probléma csak látszólagos, pontosan azért, mert van már ma hozzá elegendő tudásunk.

  79. Re:80
    Hozzáteszem ez a primitív technika ott működik, ahol van reggeli pára, de ott ahol nincs, pl. szárazföld közepe, ott már macerásabb a dolog, de az is megoldható, csak nem ilyen egyszerűen.

  80. dajtás,

    A ruhaszárító kötél szabadalmi leírását sem fogadják be, pedig passzív módon ruhát szárít.

  81. Nekünk az egyik helyen 1000liter per nap vizünk van a kút és a hely sajátosságai miatt.
    Ez elég egy öttagú családnak mindenre és még 50 kecskének, disznóknak és csirkéknek is.
    Víz rengeteg helyen van.
    A víz nem olaj, örökké a körforgásban marad. A lecsapódási helyek és időbeli mértékek fognak változni ill. már változnak.
    Nem lesz olyan, hogy nem lesz víz. Csak nem mindenkinwk lesz hozzáférhető.

  82. 83 – Balázs:
    Indiában a parasztok öntözik a földjeiket. Búvár szivattyúkkal hozzák fel a vizet a felszínre. Már 70-80 mélységből bődületes áramfogyasztással. Ez az út egy darabig járható. És mi lesz utána? Neked meddig lesz 1000 L/nap?

  83. Re:82
    Kac kac… 🙂
    Vond ki a párat passzívan úgy, hogy a levegő soha sem megy harmatpont alá.

  84. Visszakanyrodva:
    Nem csak a svéd nőket erőszakolják tömeges mértékben:

    https://444.hu/2019/10/24/ez-a-no-mondta-el-a-legtobbet-arrol-mi-tortenik-a-kinai-atnevelotaborokban

    Ahelyett, hogy emlékezünk a holokauszt tragédiájáról, de a most (is) zajló kínai emberírtástól mindenki csak elfordítja a fejét, na ez aztán a szép dolog.
    Minden egyes holokauszt emlékeztetőre költött forintot/dollárt inkább mesterlövészek kínai betelepítésére kellene költeni…
    Mondjuk már nem nagyon lesz ember, de ha lenne, akkor 15 év múlva mit gondolnának majd a kínai dolgokról?
    Gondolom pont ugyanúgy semmit, mint arról, hogy akik szétlopták az országot a rendszerváltáskor, meg azóta is, ugyanúgy élnek, vagyis jobban.
    Közben meg vidék kiürült.

  85. RE 84

    És a Borsodi víz bezárása?
    262 méter talpmélységű kút volt, már nincs. A jelek szerint 262 méterre jár már a szemét a BorsodChemtől. És persze az ő szakvéleményük éppen ellentétes.
    Két kérdéesem lenne: a környéken ki használ még vinil kloridot?
    Aki 30 éve ott dolgozott, nem tudna segíteni legalább az igazságot kideríteni?

    Itt egy értelmesebb cikk:

    https://www.borsodinfo.hu/rakkelto-anyag-miatt-vontak-vissza-a-magyar-asvanyvizet/

    Ráadásul 1 g/l az oldhatóság maximuma.
    Vajon a Borsodi víz palackjához használt műanyag gyártásából származik a vinil-klorid?

  86. „A vezérigazgató könnyen megkaphatja a bélyeget, hogy rasszista, mert szerinte a világ legbutább és leggonoszabb emberek gyülekezete található a svéd hazaáruló kormányban.”

    Dehogy!

    Többségben vannak az összes ” nyugati” országok vezetési posztján és már szemünk láttára dolgoznak az aljas céljuk megvalósitásában. Görögországban ugyanaz a helyzet ha nem rosszabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük