(2967) Fenntarthatóság

Tibor bá’ online

 

Semmi se tatható fenn örökre, legfeljebb nagyon sokáig. Ilyen például a „gyűjtögetés, vadászás, halászás”. Összeszedik, ami a természetben található, és ürülék formájában visszaadják, ami megmarad belőle. Amikor az Ember elkezdte a mezőgazdasági tevékenységet, hatalmas csorbát ütött a fenntarthatóságban. Tovább romlott a fenntarthatóság az Ipari Forradalommal, és még fokozottabban romlott a fosziliák felfedezésével. A Római Klub ( The Limits To Growth Dennis L. Meadows et al 1972) 1972-ben jelezte a fenntarthatóság megszűnt. A fosziliák kiapadhatatlannak tűnő erőforrása hatalmasat lökött az emberi társadalmakon. A kézi és igásállatok erejét messze túlteljesítő fosziliák csodálatos kényelmet biztosítottak az emberiségnek, amit mindenki természetesnek vett.

De nézzük meg, miként reagált az Ember a fejlődésre? Az emberré válás óta, szellemi kapacitásának melléktermékeként az Ember könnyebben, kényelmesebben és tovább akart élni. Ez egy természetes törekvése volt. Ennek egyik eszköze volt a pénz, vagy más csereeszköz, amiből minél többet akart felhalmozni, mert azzal megvásárolhatta kényelmét, bár mit is jelentsen ez. Közben pedig szaporodott, mert tehette, mára már közel 8 milliárdig, aminek direkt hatása a fenntarthatóság gyorsabb összeomlását jelenti.

Bármikor a múltban, amikor felmerült, hogy választani kell az emberi „kényelem” vagy fenntarthatóság között, az Ember minden esetben a „kényelem” mellett döntött. Minden egyes ember, nem csak egy kiemelt csoport. Különben is, nincs ok egy kiemelt csoport ellen fordulni, mert adott szituációban minden egyes ember hasonlóan cselekszik, hasonló döntést hoz, egyszerűen azért, mert viselkedését megszabja az „emberi természet”. Hogy ki tartozik ebbe, vagy abba a csoportba, többnyire csak szerencse kérdése. Nincs tehát ok ostorozni bárkit, bármiért, a helyükben nagy valószínűséggel mi is azt tennénk.

Amikor nyilvánvalóvá vált (jó 30 évvel ezelőtt) a klímaváltozás bekövetkezése, a döntéshozók az „emberi természetre” hallgatva nem a kivédése mellett döntöttek, hanem a helyzet eltitkolására. Miért? Azért mert felmérték, hogy a probléma nem megoldható, legfeljebb elodázható. Illetve a megoldás olyan kellemetlen intézkedéseket jelentene, amire se a vezető elit, se a nagy tömegek nem lettek volna vevők. És a középgeneráció ma se hajlandó, mert ragaszkodik kényelmes életének fenntartásához. Akik ma lázongva követelik a szembenézést és a teendők ellátását, azok a fiatalok. A 15-25 év közöttiek nagyon helyesen úgy gondolják, hogy szörnyű halál vár rájuk, aminek elkerülésére radikális intézkedések elviselésére is hajlandók lennének. Viszont, nem tudják megmondani, hogy mik is azok.

És ebből adódik a tragédia. Nincs, nem létezik célravezető „intézkedés”. A fosziliák égetése egy folyamatos, de nem túl gyors, két komponenses melegedést eredményez. Egyfelől a CO2 + egyéb üvegházhatású gázok egyre több visszaverődés útját állják, másfelől az égetésből származó aeroszolok blokkolják a bejövő napsugarakat. A kettő eredője az enyhe fokú melegedés. Ha betiltanák a fosziliák égetését (azon kívül, hogy energia ellátási zavarokhoz vezetne) az aeroszol kibocsátás leállítása hirtelen, több fokos melegedést okozna. Elméletileg egyetlen értelmes megoldás a CO2 kivonása a légkörből, ami egyszerűen lehetetlen. A faültetés és hasonló bukfencek az emberek lelki egyensúlyának a helyreállításán kívül semmi másra nem alkalmas. Szembe kell tehát nézni azzal, hogy elérkeztünk az út végéhez, eddig lehetett élősködni a Föld nevű bolygón. Már csak az van hátra, hogy végignézzük a saját kihalásunkat, ami nem lesz szép, abban biztosak lehetünk. A túlélésért rendezett öldöklés méltó lesz az emberi múlt kiemelt cselekedeteihez.

Összegezve: egészen egyszerűen az Ember túlnőtt a természeten. Ha lesz néhány túlélő, és létét fenn tudja tartani a klíma visszaállásáig (ha ilyen lenne), akkor kidolgozhatja a kis létszámú emberiség fenntartható életfeltételeit, viszonylag kényelmes körülmények között. Ez a hajó már elment (csak nem voltunk rajta), ebbe bele kell nyugodni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20 gondolat erről: „(2967) Fenntarthatóság

  1. Egyetértek a cikkben vázoltakkal. A melegedést előidézi még a rengeteg ember által kibocsájtott különféle sugárzás, ami szintén a légkört melegíti. Az adókba betáplált energia jó része hővé alakul. A rengeteg mobiltelefonnal mi is tovább rontjuk a helyzetet.

  2. 2:

    Pontosan.
    Amit a fizikából- és különösen termodinamikából felmentett- szájensz- fiksön- agyú mérnöktársadalom nem képes felfogni: az egész ipari civilizáció egy HŐERŐMŰ.

    Teljesen mindegy, hogy mivel működtetik- napenergia, szél, nukleáris hasadás, fosszilisek elégetése: MINDIG hőt termel.
    Még a szájensz- fiksön a 16- hatványon termonukleáris fúzió is. Nem véletlenül olyan forró a Nap. De most ez aktuális szájensz- fiksön a zindekszen meg a vloggerek között. Igaz, hogy 50 év múlva ígérik- ahogy már 40 éve is 50 év múlvára ígérték…

    Amúgy, bizonyosan lesz termonukleáris fúzió- csak épp nem abban a formában.

  3. „Bármikor a múltban, amikor felmerült, hogy választani kell az emberi „kényelem” vagy fenntarthatóság között, az Ember minden esetben a „kényelem” mellett döntött. Minden egyes ember, nem csak egy kiemelt csoport. Különben is, nincs ok egy kiemelt csoport ellen fordulni, mert adott szituációban minden egyes ember hasonlóan cselekszik, hasonló döntést hoz, egyszerűen azért, mert viselkedését megszabja az „emberi természet”. Hogy ki tartozik ebbe, vagy abba a csoportba, többnyire csak szerencse kérdése. Nincs tehát ok ostorozni bárkit, bármiért, a helyükben nagy valószínűséggel mi is azt tennénBármikor a múltban, amikor felmerült, hogy választani kell az emberi „kényelem” vagy fenntarthatóság között, az Ember minden esetben a „kényelem” mellett döntött. Minden egyes ember, nem csak egy kiemelt csoport.”

    Bármikor a múltban SOHA nem kellett eddig kényelem vs. fenntarthatóság között választani, ez ÚJ HELYZET!! Nem csak az ‘elit’ számára. Amíg volt bőven elfoglalható, kirabolható emberi/természeti erőforrás (benne az energiahordozókkal), addig egy teljesen más pályán futottak a történések: a fizikai erő dominált hogy ki lehet a falu (ország/kontinens) bikája, a ravaszabbak a többiek átveréséből szedték meg magukat, a fenntarthatóság kit érdekelt?? Néhány aggódó fantaszta gondolkodót?

    Új helyzet van – mára széles tömegek is látják (és tapasztalják!) már, nem csak néhányan a „Római klub” – ban, hogy ZÁRT (ökológiai) rendszerben nem létezhet konstans növekedés, csak koppanás… A falnál.

    Választás (valódi, nem kamu cirkusz! ) MOST jön csak. Addig még lehet hisztizni, lehülyézni, elhárítani, szelfizni-bulizni… (másokat győzködni a legnagyobb buli)
    https://www.metaxy.hu/cikkek/nyitooldal/valasztas-elott..html

  4. 4 – Vaszil:
    Én most nem fogok neked keresgélni, de kapásból: 1) Amikor a ciános arany kinyerés és környezet rombolás között kellett választani, mit választottak? 2) Amikor a szerves trágya szétterítés helyett a műtrágya szétszórással járó környezet szennyező kényelem között kellett választani, mit választottak? Mikor volt fontos a jövő a pillanatnyi kényelem, haszon mellett?

  5. 5: Tibor bá’
    Erről beszélek, hogy MÉG nem volt ilyen választás – csak JÖN!

    Igazad van, eddig és máig ment és még mindig megy ez, de már pánikszerű az egész, látják’ odafent’ is hogy közeleg a végjáték. Hogy hol dől el az első dominó azt ember nincs aki megmondta, de már több ‘dominó’ inog, az tény. És nincs megállás, egy folyamatban vagyunk…

    A „lázmérő” aktuális állapota:
    https://m.youtube.com/watch?v=7o1kDvxrOpM&feature=share

  6. -A fogyasztói társadalmat be kell fejezni, csak minőségi sok évig tartós fogyasztási cikk, ruhanemű. Mértékletesebb üa és élelmiszer fogyasztás.
    -1 gyerekes modell preferálása és bevezetése.
    -Erős és központi kormányzás, Világ Kormány.

    És menni fog.
    Az ami jelenleg van, ami körülvesz minket, az a múlt.
    Az utókornak is kellene valamit hagyni!, nem csak CO2-ot.

  7. Egyre inkább elmaradozok. Sok „zöldséget” (finom voltam) írnak.

    7 D7
    „-A fogyasztói társadalmat be kell fejezni…”

    Petőfi Sándor: ANYÁM TYÚKJA
    https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Verstar-verstar-otven-kolto-osszes-verse-2/petofi-sandor-DFB2/1848-F625/anyam-tyukja-F6E1/

    El tudod képzelni azt a nyomort, amely ezt a verset ihlette?
    Hamarosan nem elképzelni, hanem elviselni kell, pedig ez még nem a legrosszabb.
    Akkor már működött a fenntarthatatlannak tekintett szántás-vetés.

  8. (2967.sz blog) Tibor bá’ !
    Elvileg két kezem van, de a gyakorlati alkalmazásban csak
    egy egész kető, (esetleg) három !!! Hogy lehetséges e egy
    egész 2 -3 tized kézzel vastapsot produkálni valószínű, hogy
    NEM !!! Blogodhoz most mégis vastapsot kaptál tőlem !!!
    Az OK, hogy nem vagyok egyedül a RÖGESZMÉMMEL !!!
    ( Pár hónappal ezelőtt még valaki lehurrogott miatta. )

  9. 7, D7
    A kapitalista demokráciák feléltek rengeteg mindent, ami a jövőben hiányozni fog, ezért lehet, hogy 100 millióktól, milliárdoktól kell visszavenni civilizációs vívmányokat annak érdekében, hogy ne legyen összeomlás, és gyerekeink, unokáink is viszonylagos jólétben tudjanak felnőni – mondja Holtzer Péter. A Világbank és az IMF nyugdíjtanácsadója szerint az sem biztos, hogy 20 év múlva a mai módon ismert szabadpiaci demokráciában élnek a fejlett országok társadalmai. A jólét szempontjából további szorító tényező a hosszú demográfiai átmenet, de segíthet, ha a 100 éves kort megélő ember nem csak 60-70 éves koráig tud dolgozni.

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20190930/forradalmi-hangulat-van-az-elitek-elarultak-a-tarsadalmakat-401137?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

    Ennél jobb lehetőség a világ kormány / zöld terror bevezetésére nem volt a történelemben.
    Sajnos egyetértek D7 hozzászólásával főbb vonalakban.

  10. Tíz évvel ezelőtt, amikor olvastam Tiborbá összeomlásos posztjait, akkor reménykedtem, hogy nem kell még tíz évig egy gép előtt rohadnom 🙂
    Ha tíz év múlva is egy gép előtt fogok rohadni és összeomlásos posztokat olvasni, akkor átállok klímaszkeptikusnak 🙂

  11. 11 SZJ
    „Ennél jobb lehetőség a világ kormány / zöld terror bevezetésére nem volt a történelemben.”
    Egy biztos, jelentkező már régóta van rá bőven, már csak el kellene dönteniük, kik lépjenek vissza, mert eddig még egyik sem mutat hajlandóságot…

  12. Olvasgatok.
    2-3. A földön oxigén van a legtöbb a légkőrben. Minden oxidálódik. Az pedig természetes égési folyamatot idéz elő. Ehhez hozzáadódik hogy a szerves vegyületekben szén van. A szén rendkívüli módon szereti az oxigént.
    7. A fogyasztói társadalom tartja fent az egész gépezetet. De azért, mert a legtöbb árrucikkre keresletet kreálnak. Többek közt reklámokkal. Kíváncsi lennék amúgy arra, hogy a télen is megvehető idényzöldség, ami normális esetben harminc éve még nem volt kapható, csak amikor ténylegesen termett, mekkora károsanyag kibocsátást eredményez. Ráadásul ízetlen szar.

    Nyolcmilliárd ember,természetközeli életet nem tud élni. És most már kiderült, leginkább semmilyet se. Nincs még egy főemlős a földtörténeti korokban, amelyik ennyire túlszaporodott volna.
    11. Száz éves kor…. Van az embernek egy életciklusa. Ez némileg kitolódott. Viszont a tényleges biológiánkat nem lehet átverni. Túl kevés idő telt még el ahhoz, hogy valaki hetven évesen is munkaképes legyen. A látás, hallás romlik, a fizikális megterhelés tönkreteszi az ízületeket, a verőerek meszesednek. Tehát ez egy oltári nagy baromság. Az emberi test sem tudja felvenni a versenyt ezzel a tempóval. Most meg már soha nem is fogja.

  13. 15 – Dan:
    A légkörben 21 % oxigén és 79 % nitrogén van. Nem minden oxidálódik, de valóban sok minden.

    Fólia sátras termelés a 60-as évek eleje óta volt. Akkor jelentek meg a „primőrök” a magyar piacon, háromszoros árakon.

    Ha egész életed folyamán kellő mennyiségű (de nem túl sok) fizikai munkát végzel, de szellemi munkát se hanyagolod el. Távol tartod maga az alkoholtól, nikotintól és a drogoktól. Nem hízol el, megfelelően táplálkozol, feleslegesen nem idegesíted magad, akkor 70 éves korodig tökéletesen egészséges maradsz. Csodák nincsenek.70 után jelentkeznek a kopások, ha ezeket kezeled, akkor célba veheted a 90-100 évet.

    Elég sokat tévedsz, nem kellene mindent kijelentő módban fogalmaznod.

  14. 15. Dan

    Bizony, a fogyasztói társadalom iszonyatosan terheli a környezetet. A bővített újratermelés ciklusideje rendkívüli mértékben lerövidült. Rövid idejű használat után mindent eldobunk, mert muszáj eldobni, hiszen tönkremegy a silány minőségű termék.
    Túlnépesedés is emberi hiba. Élelmezzük azokat akik nem tudják, vagy nem akarják megtermelni az élelmüket. Fogamzásgátlót, és RU486-ot kellene osztani, nem élelmet.

  15. Tibor bá’

    Köszönöm a klímaszkeptikus oldal címének megadását.
    Érdekes dolgok vannak ott, de persze a hívőket nem győzi meg.
    A laposföld is sokáig tartotta magát, sőt feltámadóban van. 🙂

  16. Ez egy kiváló beszélgetés a témáról:
    #https://www.youtube.com/watch?v=PK7MnbDPhBE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük