(2965) A II. világháború

Tibor bá’ online

 

Mostanában van a II. világháború különböző eseményeinek 75. évfordulója. Például a Normadiai partraszállás és a nyugati front megnyitása. Feltűnő volt az a kicsinyesség, amit a nyugati hatalmak mutattak. Az ünnepségre nem hívták meg Putyint, és az orosz részvételt teljes mértékben ignorálták, miközben az oroszok helytállása messze felülmúlta a szövetségesekét. Erre az oroszok nem tudtak mit tenni, mint külön ünnepeltek. Most Pétervárott nyitottak egy kiállítást, amin belül bemutatták a II. világháború pillanatait azoknak, akik annak idején nem éltek, és nem láthatták a különböző híradókat. Ezekből most átvettem 6 képet, mert érdekesek.

Semmi kétség, hogy ez a kép a Sztálingrádi csata szünetében készült. Aki nem tudja mi volt ott, olvasson hozzá.

A következő kép a keleti front tipikus csatajelenetét mutatja be: a gyalogosokkal megsegített tanktámadást.

Tehát a tankok ütközése. Az oroszok több tízezer T34-et veszítettek. A német tankok sokkal jobban voltak, de lényegesen kevesebbel rendelkeztek.

A téli hadviselés szörnyűségeit mutatja be a kép. Az orosz emberanyag kimeríthetetlennek tűnt. Több volt az ember, mint a puska. Aki meghalt, annak kivették a kezéből a puskát, és az harcolt vele tovább, akinek addig nem jutott.

Ha a felnőtt férfiak elfogytak (Sztálingrád), akkor tinédzserekkel töltötték fel a hiányt.

Ez már Berlin a győzelem napja. 

Az orosz vesztesség 25 millió körül van. Ha nincs orosz front, a szövetségeseket a Wehrmacht lesöpörte volna a térképről. Nem szeretem az oroszokat, pláne az orosz katonákat, de a tényeket megmásítani, letagadni nem az én asztalom.

Na még egy kép, egy szét lőtt lakószoba. EZ akár Budapesten is lehetne.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16 gondolat erről: „(2965) A II. világháború

  1. „Ha nincs orosz front, a szövetségeseket a Wermacht lesöpörte volna a térképről.”
    Ez a te véleményed és nem a tények!

    Ha nincs orosz front, akkor a szövetségesek nem úszták volna meg 1 millió körüli vagy alatti vesztességgel, de végül lesöpörték volna a Wermactot.
    Vagy
    Ha nincsenek a szövetségesek, akkor ma Oroszország sincs. Legalábbis nem akkora és nem olyan, ahogy ma ismerjük.

    Ez meg az én véleményem.

    De a képek drámaiak és jók, a poszt is! Putyint meg meghívhatták volna, igaz a normandiai partraszálláshoz nem sok köze volt az oroszoknak, de akkor is, mibe került volna ez a gesztus? (Lehet sokba került volna a védelmének biztosítása).

  2. A normandiai patraszállás egy nagy sz@rt ért vona magában. Ha a németek nem kényszerülnek kétfrontos háborúra (az oroszok miatt), akkor bedarálják a tengerbe a partraszálló erőket. Mégegy lehetőség meg nem lett volna, ha kiépül az Atlanti Fal!
    A második világháború alatt és azóta is az amerikaiak a leggyengébb katonák között vannak a világon (emberileg). Aki nem hiszi, olvasson hadtörténelmet, visszaemlékezéseket. A technológia tette őket sikeressé.

  3. 1 – 2:
    Az amerikaiak egy dolgot tudnak tenni, szarrá bombázzák az ellenfelet, de a háborút képtelenek megnyerni, lásd Korea, Vietnám, Irak, Szíria….
    Gyarmathy: Ha Hitler nem követi el azt a marhaságot, hogy megtámadja Sztálint, akkor ma nem az angol a világnyelv, hanem a német. A Kárpát medencében pedig a magyar.

  4. Ami az utolsó képet illeti.a fotóst is lefotózták? Ő lenne J .Haldej a TASZSZ tudósítója?

  5. Több volt az kétfrontos háborúnál:

    1) Keleti front 1941- től
    2) Észak- afrikai front 1942- től
    3) Olaszországi front 1943- tól
    4) Nyugati front 1944- től

  6. Több mint tizezer hozzászólást olvastam el az utóbbi hónapokban a második világháborúról a netes fórumokon.Legjobban egy történész irónikus megjegyzése tetszett:…A múlt az ami mindig változik…..Érdekességként bemásolom az ötödikes történelemkönyv Vörös hadseregről írt rövid ismertetőjét.***Vörös Hadsereg – a volt Szovjetunió hadseregének neve 1918–1991 között. Mind belföldön, mind külföldön, sok gyõztes csata mellett, rendkívüli barbárságok és kegyetlenkedések fûzõdnek hozzá. Sztálin hordái Magyarországot is megszállták 1945-ben és csak 1991-ben hagyták el az országot.****A Vörös Hadsereg elnevezés csak 1946-ig volt,de mindegy.Szóval anno mi nem így tanultuk.Aki anno így felelt volna megnézhette volna magát.

  7. Attól tartok Adolf nem volt idióta 2 frontos háborúban küzdeni.
    Sorozatosan átverték ez a lényeg,
    és sodródott az eseményekkel.
    Aki veszi a fáradtságot és utánanéz, AH meglepő emelkedésének
    az I. háborúban szolgált gyalogfutár rangról a kancellárságig.
    Határozott céllal bankárok, és korporációk futtatták fel.
    Akit meg kell nevezni.
    A német felső vezetés tömve volt, akiket elég nehezen lehetett árjásítani.
    Ez a menet elég vicces is volt.
    AH egy eszköz volt és nem több.
    http://tdyweb.wbteam.com/HitlerEsAmerikaBigBusinesse.htm
    Ha elvégezte a dolgát egy cserélhető, eldobható eszköz.
    Európában valakinek el kellett játszani
    a csúnyabácsi szerepét.
    Minden felesleges kérdésre választ ad
    a németek és a cionisták viszonya a III. Birodalomban.
    Thyssen, Warburgok pénzelték,futtatták, intézték a közvetlen tanácsadóit
    akikre kénytelen kellett hallgasson.
    Nem önmagától volt annyira hülye,hogy nekimenjen az oroszoknak.
    AH nem akarta, és kezdetbenn nagy hibának tartotta az orosz frontot.
    Csak idő kérdése volt mikor dobják,
    Dolfi és a németek teljes bukása mikor következik be.
    A magyar politikai elit intelligens, értelmesebb tagjai
    végig tudták AH milyen a feladatra tették fel a sakktáblára.
    Ez egybevágott az országunk érdekével.
    Helyesen értelmezték Mire megy ki
    ez a kissé véresre sikerült színdarab.
    amit aztán elneveztek nagy világháborúnak.
    Próbálták kivonni, távoltartani MO.-t a malteros végjátékból.

    Ezeket a személyeket kivonták az élők sorából.
    A M. katonai és a politikai felsővezetésben
    nagyon furcsa balesetek és öngyilkosságok történtek.
    A történészek közül is csak a hülyébbje,
    és az alávalók tudják még ma is azt állítani,
    hogy egy miniszterelnök a kritikus időpontban
    morális okból csak úgy fejbelövi önmagát.

  8. 7 – Xander:
    Kevesebb hülyeséget kellene összeolvasnod.

    6 – attila:
    Minden hadsereg barbár, gyilkol, zsákmányol és nőket erőszakol. Egyetlen hadsereg se kivétel.

  9. 7-Xander
    Lehet sokaknak hülyeség (utánajárni), de Dolfi körül igen érdekes személyek nyüzsögtek… No meg a Kristályéjszak kirobbantása se amatőrmunka volt, Grünspen gyilkossággal kezdődőtt, aki véletlenül épp a LICA mellett jól éldegélt semmiből… http://mek.niif.hu/06800/06897/html/1106.htm

  10. 3.
    Lehet Tibor bá, érdekes ez az mi lett volna ha.

    Azért azt se felejtsük el, hogy az amerikaiak kipucolták a japánoktól(pedig a janánok se semmik voltak) az óceánokat és Ázsiát, partra szálltak Észak Afrikában, majd Olaszországban jóval Normandia előtt. A németeket legyőzték a tengereken és a légi fölényt is elég hamar megszerezték. Mindezt sok ezer km-re a hazájuktól.

    Amerika és Anglia az egész világon harcolt, míg az oroszok ‘csak’ a saját földjükön (akkor még). Ahhoz is kaptak amerikai segítséget, ami összességében nem volt sok, de akkor szükséges és fontos volt.

    És akkor még az atombombáról nem is beszéltem. Valszeg kaptak volna a németek is néhányat a japánokhoz hasonlóan, kezdve Berlinnel.

    Ennek így kellett lennie, az angol-amerikai világhatalomnak kellett felemelkednie.

    Az oroszoknak pedig nem kellett volna 23-25 millió embert elveszteniük, ennek felével vagy harmadával is nyerhettek volna, ha jobban tisztelik az emberi életet. Igaz kicsit később értek volna Európába és kelet Európa máshogy nézett volna ki a háború után.

  11. Anglia egyedül álta a sarat egy ideig. Az USA a kereskedelmi hajoit sem tudta megvédeni. Sztálin meg bízott a meg nem támadási szerződésben. Ha Hitler éppelméjű lett volna, nem az olaszokkal lép szövetségre, hanem az oroszokkal. Felosztják egymás közt Lengyelországot többek közt. Valószínű Sztálin erre várt. De nem így lett.

  12. 10:

    a Brittudósok pedig Churchill- nek meghálálva, hogy „mengyerte nekik” a háborút- szépen nem választották újra.
    Sz*rtak ők bele, már akkor is Európába; nem érte meg nekik London lebombázása és a gyarmataik elvesztése, hogy győztesnek mondhassák magukat.

    A britek akkor is, ma is az amcsik (beáldozható) trójai falova.
    A No. 2 szerepre jelenleg Lengyelország pályázik.

  13. 11. Dan
    Fel is osztották. Lengyelország keleti felét az oroszok foglalták el 39 szeptemberében.

  14. 10. Gyarmathy

    „…Amerika és Anglia az egész világon harcolt, míg az oroszok ‘csak’ a saját földjükön (akkor még). Ahhoz is kaptak amerikai segítséget, ami összességében nem volt sok, de akkor szükséges és fontos volt….”

    összességében nem volt annyira kevés. A gyárakat nem volt elég áttelepíteni, üzembe helyezni sem könnyű – aki járatos az iparban, az megerősítheti. Az az egy két év, amíg ez sikerült a Szovjetuniónak, könnyen a végleges bukást is jelenthette volna. Addig viszont kitartottak a kapott anyaggal.

    „…És akkor még az atombombáról nem is beszéltem. Valszeg kaptak volna a németek is néhányat a japánokhoz hasonlóan, kezdve Berlinnel….”

    Ez nem ilyen egyszerű, ma talán annak tűnik, de a Manhattan terv óriási erőforrásokat emésztett fel, és mégy így is jól jött az az urán is, amit a németektől zsákmányoltak. Egyszerűen nem volt több bomba, és nem is tudtak volna olyan gyorsan készíteni.

  15. 11. Dan

    „…Anglia egyedül álta a sarat egy ideig. Az USA a kereskedelmi hajoit sem tudta megvédeni. Sztálin meg bízott a meg nem támadási szerződésben. Ha Hitler éppelméjű lett volna, nem az olaszokkal lép szövetségre, hanem az oroszokkal. Felosztják egymás közt Lengyelországot többek közt. Valószínű Sztálin erre várt. De nem így lett….”

    Angliát a csatorna védte meg, de az összeomlás peremén volt. Két dolog mentette meg, az hogy Churchill kétségbeesetten elrohant az amikhoz segélyért, amit meg is kapott, a másik ok, hogy Hitler leállt a támadással. Hogy miért, az vitatott, de jó eséllyel szeretett volna kiegyezni velük.

    Az oroszokkal pont hogy szövetségre lépett, így osztották fel Lengyelországot. Ma már vannak adatok, melyek szerint a Szovjetunió támadásra volt felkészülve, sőt annyira fel volt készülve, hogy a Barbarossa tervet kvázi kétségbeesett lépéskényszer váltotta ki. Emiatt is tudtak olyan látványos sikereket elérni, mert a Szu nem volt egyáltalán felkészülve a védekezésre. És emiatt volt olyan nagy csapás a németeknek az orosz tél, amire nem voltak felkészülve – orosz adatok szerint sem, ezért érte őket meglepetésként a német támadás.

  16. Minap olvastam egy statisztikát . Kerekítve írom.A Barbarossa hadművelet előtt 2 millió 700 ezer szovjet katona ill. közel 10 ezer harckocsi állt nyugati irányban.2 millió katona meg szétszórva délen .távol keleten stb. és kb 5000 harckocsi.Ha támadásra készültek volna anno a göbbelsi propagandagépezet ezt lépten nyomon hangoztatta volna.A kilencvenes évektől Szuvorov történész próbálja bizonyítani a Vörös Hadsereg támadásra készült féle elméletet.Viszont a múlt átértelmezése senkinek nem érdeke igazán……Talán sokba kerülne évenként átírni a történelemkönyveket.:-)Privát véleményem.A Vörös Hadsereg az adott időpontban se védekezésre se támadásra nem volt még felkészülve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük