(2964) Gazdasági összeomlás

Tibor bá’ online

 

Napjainkban nehéz találni olyan angol nyelvű portált, ahol ne lenne poszt a közelgő depresszióval kapcsolatban. Ezek szerint egyre több jel mutat arra, hogy közeledik a financiális krízis.

A legfrissebb a notórius Goldman Sachs figyelmeztetése egy októberben bekövetkező tőzsdei káosszal kapcsolatban. http://theeconomiccollapseblog.com/archives/goldman-sachs-has-just-issued-an-ominous-warning-about-stock-market-chaos-in-october?fbclid=IwAR2gtf25VLl2yvHrEr6JjhPkdA2gGy9VVetiCXt1TnXyvEOni_PvjA3xkB8

Érdekes bizonyítékkal álltak elő: A Nagy gazdasági Világválság 1929 októberében következett be. Az amerikai tőzsde egy napos legnagyobb visszaesése 1987 októberében történt. 2008 októbere indította be a “Nagy Válságot”, amiből még mindig nem teljesen tér magához a világ. Lehetséges lenne – teszik fel a kérdést – hogy hasonló történik 2019 októberében? A CNBC szerint a Goldman Sachs figyelmeztet, a részvénypiac hamarosan megbolondulhat.

Ez pedig hivatalos: A Bank of America szerint jön a QE4, vagyis a Mennyiségi Enyhítés a 4. Negyedévben.

https://www.zerohedge.com/markets/its-official-bank-america-now-calls-what-coming-qe4?fbclid=IwAR3ehd8_AvZ_FrPcPhBIaPDWWf_UhuKXfY7yF-lzsPqBa3Ev5JQkpKgIzfk

Egyszerű vélemény szerint, úgy tűnik egyenesen tartunk nagyon nehéz idők felé. Az ok egyszerű, további gazdasági sztimulus hatástalan lesz. Még nem vagyunk ott, de a mai negatív kamatok mellett egyre közelebb kerülünk.

Hogy legyen min elgondolkodni, jelzem, hogy a Globális Világ Hitel 250 billió $, (1 billió = 1000 milliárd). Ekkora tartozás és negatív kamat azt jelenti, hogy a hitel buboréknak ki kell pukkadni. És ami történik, az nem fog hasonlítani az 1930-as válsághoz. Ez ennél is rosszabb lesz. Először is az emberek és életstílusok akkor egészen mások voltak. Az erkölcs magasabban állt. A lakosság nagy része a földeken dolgozott. Igen sokan rendelkeztek olyan önbizalommal, ami manapság ritkaság számban megy. A családok zártak voltak.  Az állampolgárok nagy része nem utálta politikusait. Sokan, a két kezükkel dolgoztak, és volt kézügyességük. Akkoriban, az emberek alkottak/előállítottak. Az országok nem támaszkodtak importra úgy, ahogy manapság. Szerintem, ezt mindenki érti és megérti, miért lesz most minden, sokkal rosszabb.

Mi lesz a vállalkozásokkal? Azok az emberek, akik nem a mindennapi élethez kötött tárgyakkal kapcsolatban dolgoznak feleslegessé válnak. Amikor a pénz értéktelenné válik, a jövedelem nem tart lépés az inflációval, a fogyasztók egyre kevesebbet tudnak vásárolni. Vége a dalnak. Itt a teljes depresszió.

A tömegek fellázadását nehéz lesz visszafogni. Szájuk betömése pénzbe kerül, amit csak nyomdagépekkel tudnak előállítani, ami meggyorsítja az inflációt. Az emberek munka nélkül, vásárlóerő nélkül kétségbeesettek és éhesek. Mindezek mellett a bankok követelni fogják a hitelek visszafizetését. Mindennapossá válnak a kilakoltatások. Ennek ellenére a legnagyobb probléma, az élelmiszer beszerzése lesz.

Képzeljük el a lakótelepeket, ahol az embereknek nincs pénze ahhoz, hogy megvegyék a mindennapi szükségleteiket. Mi fog történni? Talán teherautó számra jönnek majd az élelemmel megrakott fuvarok? Lehetővé fogja ezt tenni a politika? Talán lesznek rá kísérletek, de nem hinném, hogy kielégítően meg lesz oldva.

Na és az infrastruktúra! Nagyobb településeken infrastruktúra nélkül nem lehet létezni. Főleg, mert ki fog dolgozni a karbantartásnál, ha a fizetés nem elég az élet fenntartásához?

A túlélés az egyedek képességeitől fog függeni. Az önbizalom igen fontos tényező lesz, de manapság kinek van önbizalma? Ma, mindenki függő helyzetben van.

Ki számol azzal, hogy hatalmas tömegek fognak elvándorolni városokból a vidék felé, élelmet és lehetőségeket keresve? Mi lesz a biztonsággal? Nagyon kevés ember fogja tudni békésen elrendezni a dolgait. Ez társadalmi felfordulásba torkol. Az egyének biztonsága komoly veszélyben lesz. A kormány létszámhiány miatt nem lesz képes fenntartani a civil rendet, pusztán az elégedetlenek sokasága miatt.

Ma már senki sincs közöttünk, akik átélték a Nagy Gazdasági Világválságot. Egy biztos, a mai helyzet egészen más. A következő válság sokkal, de sokkal rosszabb lesz, és egyre közelebb kerülünk hozzá.

Függelék:

Az én apám a Nagy Gazdasági Világválság idején 20-23 éves munkanélküli volt. Egy hátizsákkal és egy kézitáskával járta a vidéket. Gyalog járt faluról falura. A hátizsákban ruhái, a kézitáskában  precíziós szerszámai voltak. A falvakban főleg nem működő kar, zseb és ébresztő órákat javított. Munkájáért pénzt nem kapott, csak élelmiszert és szállást. Időnként hazament kőbányai lakásukba és leadta az élelmiszer felesleget, ami leginkább szalonna volt, és jó bartel anyagnak bizonyult. Matuska robbantásakor a közelben tartózkodott. A csendőrök elfogták, mint idegent, egy éjszakán át vallatták, néhány pofont is kapott, de aztán elengedték. 23 évesen, hatalmas protekcióval kapott  állást a Gázgyárban. Tisztviselői munkát végzett, de munkásállományban hagyták a háború kitöréséig.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

56 gondolat erről: „(2964) Gazdasági összeomlás

  1. Ez nem érzelmi téma, itt nem lehet sokat ragozni. Nem lesz sok érdemi hozzászólás hisz 10 év alatt már alaposan kiveséztük a teendőket! Majd a gyakorlati vizsgán kiderül hogy ki-ki hogyan vizsgázik…

  2. Nem bírtam megállni, ne számoljam ki, mennyi tartozás esik rám.
    A tartozás osztva a /7 milliárd/föld lakosság számával = 10.700.000Ft/én
    Azt csodálom, hogy még nem dőlt össze a rendszer.
    Az meg érthetetlen számomra, hogy még mindig vesznek papíraranyat, miközben kevesebb a fizikai arany fedezet, mint amennyit papíron eladtak.

  3. 2 – Károly:
    Einstein: Két végtelen van a Világban, a világ kiterjedése és az emberi butaság. Bár a végtelen világmindenségben nem vagyok teljesen biztos.

  4. A 2008-as válság szeptember második felében tört ki, nem mintha ennek olyan nagy jelentősége lenne. Magyarországot „érte el” csak októberben.
    Mindenesetre annak ilyenkor már komoly előszele volt, sok hír érkezett a bajról. Most is vannak elvétve hírek ezzel kapcsolatban, de az ellenkezőjéről jóval több.

    Szóval szerintem most nem úgy néz ki, hogy idén válság lenne. Bár kétségtelen, hogy senki semmit nem tanult a legutóbbiból.
    Viszont kizártnak tartom, hogy rosszabb, vagy akár csak ugyanolyan rossz lenne, mint a 29-es, sokkal jobb eszközeink vannak, gyors átrendeződéssel megúszható úgy, mint a 2008-as.

  5. 4. Milyen eszközeink vannak? Én azt látom, hogy sokkal kevesebb, mint eddig bármikor. Egyedül a QE, mint csodafegyver jön számításba. Az, ahogy 2008-ban, úgy most sem megoldás. Fogalmazzunk úgy, hogy a problémát piaci dimenzióból stabilabb kezekbe (jegybankok) helyezték, de el nem tűnt. A nyomtatott pénzből megvásárolt rossz adósságok ott vannak. Erre jön a majd rá a mostani adag. Egy darabig megy ez, de aztán… az összes ezzel a módszerrel áthidalt válság egyszerre fog a nyakunkba szakadni.!

  6. Mindenki gyúr a közelgô lejtmenetre, mely talán egy lassabb de jóval tartósabb lecsúszás lesz. EKB is újraindította kötvényvásárlâsi programját, arany 1500 USD körül támaszt most már. Adóssághegy nagysága sosem látott, és rendületlenül nô(nominálisan) emiatt igazából soha többé nem lehet komolyabb kamatemelés, mert az adósság-kamatfizetés terhe azonnal megrecsegteti a rendszert. Így nézve egy elszabaduló infláció-aminek csak nô az esélye a QE4-gyel, beláthatatlan következményekkel járhat.

  7. Emberek, bocsi, hogy belekotyogok!
    Lehet, sőt biztos, hogy laikus vagyok, primitiv és hozzánemértő, DE akkor is felteszem a kérdést: miért ne volna gazdasági recesszió, pangás, összeomlás, vagy amit csak akartok, hogy ha mindent, amiből meg lehet élni, amiből pénzt lehet keresni, -szándékosan fogalmazok egy kőbánya-külső pinceműintézet nivóján – ami a nemzetgazdaságokat erőssé tette, azaz az ipart TELJES EGÉSZÉBEN kisibolták Kinába???
    Mi a fészkes lila fenéből akarná a világ , az immár SEMMIT sem gyártó világ fenntartani magát, életszinvonalát, polgárai jólétét.
    Az én szememben az ipar volt és maradt a gazdasági prosperitás EGYETLEN letéteményese, egyetlen biztósitója, egyetlen forrása, azon pillanatban, gogy kezedből kiadtad, neked és jólétednek annnyi!!!!!

  8. Jaj bálint, neked nem érték az n+1-ek fingós app GDP növelő tényezője?
    Miért kellene izzadni egy koszos marógép mellett, ha pár műköröm építésből ugyan azt a pénzt meg lehet szerezni?
    Nem vagy elég modern, és nem látod a szolgáltató ipar hihetetlen vívmányait, amivel a GDP az égig nőhet. 😉

    Mondjuk azon még senki se gondolkodott, hogy egyszerűen jóváírjuk az adósságot és kész? Visszafizetve úgy sem lesz soha a büdös életben, akár el is engedhetnék.
    Halvány emlékem van róla, hogy az ókorban is 30-40? évente jóváírás volt, mert ha addig nem tudta kifizetni, utána se tudta volna.

  9. 8.
    Kiváncsi lennék, hogy menne ez a jóváírás.
    Pl. mit szólnál hozzá, ha a szomszéd fiatal házaspár, aki most vett fel 25 milliót 30 évre, annak eltörölnék az adósságot, míg te hosszú évekig vagy talán évtizedekig güriztél ennyiért.

    Vagy mit szólnának az állampapírokkal rendelkezők – akik az államnak adtak kölcsön és lehet életük megtakarítása van benne – ha arra ébrednének, hogy ugrott az egész, mert el vannak törölve az adósságok.

    A bankbetéted is ugrana persze, mert a betett pénzed a bank kölcsön adta, amit ugye most már nem kér vissza.

  10. Re:9
    Értem a problémádat, de vagy rendezetten jóváírjuk az adósságot, vagy az egész szarlavina nyakunkba dől mindenestül.
    Eleve a kamatos kamat intézménye ítélte halálra ezt a pénzügyi rendszert, és részben ennek köszönhető a klímakatasztrófa is, hisz ha nem nő a GDP, akkor nem lehet visszafizetni az adósságot sem, ergo a reálgazdaság mindig a pénzgazdaság után loholt, és így vágtat vég felé.

    Minél tovább húzzuk ezt az egészet, annál nagyobb lesz a véráldozat.
    Egyszer rendet kell tenni, de akkor generálisan kell átalakítani a rendszert.

  11. Az ipar nagyobb szennyező, mint a fogyasztás. Én nem bánom, hogy nem termelünk annyi szemetet, amennyi virtuális pénz mozog a világban.

    Én ugyan nem látom át teljesen, de szerintem ezt a virtuálispénz-zsonglőrködést a világ végéig fenn lehetne tartani, ha nem csapnának pofán az összeomló élőrendszerek és az elfogyó erőforrások. (Amikről azért mégiscsak leginkább az ipar tehet.)

  12. Bálint
    Azért bôven maradt ipar nyugaton. A hadiipar húz nagyon sok iparszegmenst-jármû, repülô stb, és az nem települt sehova. Ráadásul a technológia is jórészt megmaradt-fontosabb kérdés lesz majd a nyersanyag és energiahordozó beszerzése-nem az USA nak, hanem a többieknek.

  13. Dajtás
    Ès az alapok veszteségeivel mi lesz? Te jóváírod egy tollvonással az adósságot, és teszem azt egy nyugdíjalap elveszti vagyonának mondjuk felét….akkor lefelezzük a tagok nyugdíját? Vállalják ezt be ôk? Még sorolhatnám a példákat…

  14. Az az igazság hogy itt már senki sem élt meg egy nagyobb összeomlást és ez az emberi magatartásokon is látszik. Nem érdekli a téma főleg a fiatalokat.Másrészt nem úgy vannak mint a régi öregek akik tartalékoltak. Az hogy lesz e egy nagy és végső összeomlás az nagy kérdés, mert anyag és energia még van.Az adósság(kinek is tartozunk? 1 gazdag bankárcsaládnak?és mi van ha nem adjuk meg neki>>persze tudom hogy ez nem ilyen egyszerű) elengedhetőek. Épp múltkor gondolkodtam azon hogy mi lenne ha tényleg lenne egy nagy összeomlás , egy olyan nagy hogy a picsánkat nem tudnánk kitörölni mert nem lenne wc papír 😀

  15. Mindenkinek, aki azt gondolja hogy a Rotchildoknál van a dellájuk:
    Bár pénzügyi maffia szerintem is létezik, nagyon sok alap teszi kötvényekbe a pénzét-a kötvény végsô soron kölcsönlevél – ne gondoljuk azt hogy a bankárcsaládok buknának egy adósságleírás alkalmával! Ôk rég biztonságba helyezték a vagyonukat+tessék megnèzni, hogy kik csengették ki a válságok után a hiteleket, nyögték a megszorításokat: a szèles néptömegek, jobbára a szegényebbek. Nekik a legkisebb az érdekérvényesítési képességük, s ôket lehet megvezetni a legkönnyebben.

  16. Re:14
    Tedd szívedre a kezedet.
    Reális az, hogy egy mai nyugdíjalap a mi félrerakott pénzünkből nyugdíjat fog fizetni öregkorunkra?
    Addig háromszor lesz világvége, és nyolcszor klímakatasztrófa… 😉

    Tudsz statisztikát írni a valós tőke, és a hitel követelés arányáról?
    Nekem az a sejtésem, hogy minimum egy nagyságrenddel több a virtuális követelés, mint a tőke nagysága. Szerintem érted mire akarok kilyukadni.

    Persze építhetjük tovább ezt is, de horizonton látod már a falat aminek nekimegyünk…

  17. Van megoldás, és efelé tartunk. Nulla kamat, sőt negatív kamat és masszív infláció. KInőljük a tartozást.
    1945-ben a nagynénémet 60.000 Pengő megfizetésére ítélte a Budapesti Bíróság, akkor ennyi pénzért Pest környékén egy családi házat lehetett venni. Mire az ítélet jógerőre emelkedett, 60.000 Pengőbe került egy skatulya gyufa. 🙂

  18. 17. Nem vagy tisztában dolgokkal. A (mostani példánkban) nyugdíjalap folyamatosan fizet azoknak akik elérik -elérték a korhatárt, hiszen vannak befizetô és kedvezményezett tagjai is gondolom jópár korosztállyal, nem „majd egyszer” ahogy sugallod. Tény, hogy a tengerentúlon ez jóval elterjedtebb. Ez akkor is így van, ha jó sokáig a szívemen hagyom a kezem…
    Amit a tôkérôl írsz, az már más tészta de azért ennél kicsit komplexebb.

  19. 11, 19.

    Világos, hogy ez az adósságleírás úgy hülyeség, ahogy van. Ilyet nem lehet, mert akkor a világ ((olyan, amilyen) rendje)) dől össze azonnal.
    Adósságeltörlés = azonnali káosz és anarchia

    Aztán ott van az is, hogy a leírás napján egyszer smindenkorra meg kellene tiltani minden hitelezést és kölcsön kérést is, mivel ha nem, akkor nem csináltunk semmit a leírással, mert az adósság helyzet újratermelődik.
    Bedőlne azonnal az ingatlanpiac, az autóipar (hányan vesznek autót készpénzre?) és lehet sorolni a többit.
    A havernak sem adnál kölcsön hó végéig, mert az adósságot lehet megint leírják. 🙂

    18.
    Ez a folyamat, vagyis az inflálódás szakadatlanul zajlik. A kormányok (nemzeti bankjaik) folyamatosan friss pénzt bocsátanak ki, ami növeli a forgalomban lévő pénz mennyiségét, ezzel hígitja és inflálja annak értékét.

    1990-ben mekkora felzúdulás volt, amikor 50 vagy 60 forintra nőtt egy liter üzemanyag ára. Most meg 400 forintba kerül ugyanaz az egy liter.

  20. Re:19
    Nagyon jól tudom, hogy nem ilyen egyszerű, de tovább folytatni sem lehet túl sokáig.
    Pénzügyi rendszer generálisan rossz, és ezen némi Q akárhány nem segít semmit.
    Azért nagy összegben nem mernék fogadni arra, hogy a fejreállt korfával finanszírozható lesz a nyugdíjmodell…

    Re:20
    Mert a klímaválság nem okoz majd generálisan felfordulást?
    Annyira nem kell félteni a szent tehenet(bikát), nem ez a világegyetem non plusz ultrája…

  21. Közgazdászok eléggé begyepesedett banda, a pénzek elinflálásával összeomlanak a pénzek, de értéktelenné válik a tartozás és a követelés is.
    A teljes pénzügyi bizonytalanságra pedig bevezetik az aranystandardot, azaz minden új pénz aranyfedezethez lesz kötve.

    Aki aranyba, ingatlanba, földbe fektet az valószínű át tudja menteni a vagyonát, a kötvénybe, részvénybe, devizába fektetők meg lehúzhatják a papírjaikat a wc-n.

  22. 22.
    Nem omlanak össze a pénzek (ahhoz valami nagyobb esemény kell, politikai válság, háború vagy ilyesmi) csak egyre kevesebbet és kevesebbet ér egy egység belőlük.
    Aztán ha már nagyon gáz a sok szám, akkor esetleg levágnak a nullákból (lásd Románia kb 15-20 évvel ezelőtt) és folyik szépen minden tovább.

    Aranystandardot meg nem fogják bevezetni, mert pont az a lényeg, hogy manipulálni lehessen a pénz értékét (azaz inflálni).

    Az utolsó bekezdéseddel egyetértek, bár kötvénybe, részvénybe fektetni inkább rövid távra szoktak és úgy is nagyon kockázatos, mivel lehet már holnap felét éri a vagyonod.

    Sok britnek volt részvénye a Thomas Cook óriásban, ami ezen a héten dőlt be. De már ez év májusra részvényei (egy év alatt) elveszítették értékük 90%-át, mára pedig teljesen értéktelenek.

  23. 23:

    Ebben az esetben pedig defláció várható, amitől félnek mint a tűztől.

    Ekkor aki készpénzben ül az jár a legjobban, mert egyszerűen nem lesz készpénz sehol, mert amint valaki hozzájut (és nem vesz rajta azonnal valamit) akkor elrakja.
    Ezzel a pénz a funkcióját nem lesz képes ellátni, egyfajta kincsképző valami lesz.

    Az e-pénzeknek meg azért nem lesz értéke, mert nem tudsz a vagyonodhoz hozzáférni.
    Hogy ne legyen bankpánik, le fogják korlátozni a felvehető pénzmennyiséget havonta (kb az átlagfizetés szintjén). Akinek bankszámlán van vagyona ahhoz nem fog hozzáférni.
    Kis idő múlva a kártyás fizetés is befagy, mert a kereskedő sem tud mit kezdeni a számlapénzzel, és ezért nem fogadja el.

    A kötvény, részvény a normál piaci körülmények között nem annyira kockázatos mint írod, hiszen ha jól választasz céget akkor annak a vagyona, eredménye garancia a befektetésed megtérülésére.

    A lényeg a lényeg, hogy mindkét irány jelentősen megváltoztatja a megszokott rendszert, és igen nagyokat lehet bukni, de nyerni is.

  24. Sajnos az előttem hozzászólók ismeretei nagyon hiányosan a mai pénzrendszerekről.
    Ez nagyon alapos utána járást igényel, megérteni, szintetizálni a lényeget. Nem a bonyolultsága miatt hanem a sok dezinformáció, hamis tudás miatt.
    Alapfogalmak, központi bank, kereskedelmi bankok, pénz kibocsájtás, pénz multiplikátor, kötelező tartalékráta, alapkamat, FIAT pénz, arany standard, stb.
    mostani találmány bad bank, kettős könyvitelben látni sem árt,
    Ha a fenti fogalmakkal tisztában vagytok, meg kell próbálni fejben egy család hitelfelvételét és csődbe jutását modellezni, ami akár kényszer értékesítéssel zárul.
    Néhány gondolat/kérdés a folyamat elejére és végére…
    Kitől és kinek a pénzét kapják a számlájukra hitelfelvételkor? Nem…nem a betétesekét…
    Amikor a kihelyezett hitel felét hajtják be, akár kényszer értékesítés után a hiányzóval mi történik???
    A mai pénzügyi rendszer a végtelenig lehet fenn tartani!!!!!!!!!!
    QE4 majd QE5 majd QE6 és akár QE 87 érdekel valakit ?
    USA államadósság kb. 23 000 milliárd dollár GDP 80 %-a és ?????
    Majd lesz 30 ezer meg 35 ezer…..
    Azt kellene megérteni amit recessziónak hívunk, meg összeomlásnak a pü. renddszer elégtelen, nem kielégítő működésének az eredménye, zavarai. bármennyire hihetetlen nem tökéletes, akiknél az adatok összefutnak hibáznak, redszer elméleti hibákat követnek el.
    A döntéshozók azt csinálnak amit akarnak, szó szerint, ha 5 %-os gazdasági növekedést akkor az történik, Ha 10%-os recessziót akkor azt. Ha game over akkor azt.
    VISZONT A LEGFONTOSABB MINDIG MINDEN IRÁNYÍTOTTAN, TERVEZETTEN TÖRTÉNJEN.

  25. 25.

    „Kitől és kinek a pénzét kapják a számlájukra hitelfelvételkor? ”

    Tudom, hogy(főleg) nem a betétesekét, hanem a bank (általában a nemzeti bank felügyeletével) pénzt teremt, tehát friss pénz jön létre.

    Most jön az én kérdésem: Mi történik, amikor visszafizeted a megkapott hitelt?

    „Amikor a kihelyezett hitel felét hajtják be, akár kényszer értékesítés után a hiányzóval mi történik??? ”
    A bank leírja veszteségként. Általában van nyeresége bőven másból, így tehát van miből leírni. Ha sok a bedőlt behajthatatlan hitel, akkor meg csődöt jelent és megmentik az adófizetők pénzéből. 🙂

  26. 24.
    A defláció egy érdekes dolog. Ekkor az emberek visszafogják a fogyasztást, a vásárlásaikat (elhalasztják) valami miatt, így kereslet hiányában az árucikkek, de akár az ingatlan is olcsóbb és olcsóbb lesz.

    Mivel szinte mindenből kevesebb fogy, ezért kevesebbet kell termelni és munkahelyek szűnnek meg, visszaesik a gazdaság. (Ezért félnek tőle).

    Bevallom, erre várok, mert az építőanyagok és a(z építőipari) munkaerő ára is talán visszaáll a reálisabb szintre. 🙂

  27. 25:

    Végül is igaz, a tőzsdei mélybe zuhanások, bankcsődök, államcsődök, stb mind mind tervezetten történnek, és a hiperinfláció is tervezett volt.

    Elképzelem ahogy a világ urai kiadják a parancsot, hogy magyarországon hiperinflációt akarunk, és beindul a gépezet. 🙂

    Az irányokat meg lehet adni, de hogy annak milyen hatása lesz pl a perifériákon azt már a nagyok sem tudhatják. Mi pedig masszívan periféria vagyunk.

  28. A kérdés nem megfelelő, alapfogalmak ismeretei hiányosak.
    Pénz multiplikátor ……..kötelező tartalékráta……..
    Ami visszafizetésre kerül honnan van? Tételezzük föl hogy értékteremtésből, adósunk kőműves és épített egy házat megkapta a munkabérét és visszafizette.
    Nagyon leegyszerűsítve, Pista bácsi bevisz a bankba 2e FT-ot. Maradva az egyszerűsítésnél a kötelező tartalékráta 2%, a bank azonnal teremthet 98 e Ft hitel pénzt ugyanis megfelel a 2%-os tartalékrátának. Nem pontos de az elv a lényeg.
    Ezt adja kölcsön, erre szed kamatot, a felvevő pedig értéket teremtve, fizeti vissza a hitelt kamatostul. Mindenki örül pörög a gazdaság, van pénz a rendszerben, a bankár Volvóval jár. A természet tönkre megy.
    Kőművesünknek nem sikerül csak az 50%-ot visszafizetni. A hitel belekerült guyanúgy a gazdasági vérkeringésbe. No para, van pénz a rendszerbe. Most másik sorra könyvelik a hiányzó összeget, Ha nagyon sok rossz, vagy behajthatatlan követelése van egy pénzintézetnek, majd az állam megmenti, vagy egymásnak eladják a kétes követelésüket valamilyen kötvényként, vagy a központi bank megveszi, vagy az EKB veszi meg, vagy egyszerúen csinálnak egy bad bankot és mindenki annak adja el és ez csődbe megy. Mindenki boldog, megy a verkli tovább.
    Ne a családi költségvetésből próbáld megérteni. Ezek rendszerek, ezt működtetni, fenntartani kell mindenáron. A legkissebb veszteség ha ezek még deicitesen is működnek. Ha összeomlik a pú.rendszer a hatalmon lévőknek nyugtalan éjszakáik lesznek.

  29. „Ezek rendszerek, ezt működtetni, fenntartani kell mindenáron. A legkissebb veszteség ha ezek még deicitesen is működnek. Ha összeomlik a pú.rendszer a hatalmon lévőknek nyugtalan éjszakáik lesznek.”

    Ez a lényeg.
    Magyarul a pénzrendszer nem omlik össze, mert nem omolhat össze.

  30. 29.
    A kérdés megfelelő, légyszíves válaszolj(ha már én is megtettem mindkét konkrét kérdésedre).
    Még konkrétabbra veszem:

    Józsi felvett 10 milliót a banktól lakásra vagy akármire (amit a bank a szabályok mentén friss pénzként létrehozott Józsi számláján).

    Józsi a munkahelyén melózik, plusz hétvégén dolgozik kőműves mellett és X év alatt visszafizet 15 milliót kamatostól, hitelbírálati díjastól, mindenestől.

    Mi történt a banknál a 15 millióval?

  31. 8.

    kizárt dolog. Aki annyit „dolgozott” érte, most egyszerre feladja a pozícióját? hiszen nem maga pénz a fontos, hanem a pozíció ebben az esetben.

  32. 12.

    attól hogy az ipar elköltözött, a szennyezés marad, csak te nem látod. Egy ideig. Aztán felébredünk, mert míg nálunk szép zöld a gyep, kiderül, hogy az óceánok telítődnek műanyag hulladékkal, és nem tudsz olyan halkonzervet vásárolni, amiben ne lenne műanyag.
    Itt ragadnám meg a lehetőséget felhívni a figyelmet arra, hogy ha valami lebomlik, az a klasszikus értelmezés szerint átalakul ( általában szennyezőből nem szennyezőre – klasszikus példa a trágya, amitől durván el tudsz patkolni natúrban, de megfelelő esetben az új élet alapanyaga ), ám ha csak apróbb részecskékre való lebomlásról beszélünk, az anyag tulajdonságai nem változnak, csupán a terjedése/terjesztése „tökéletesedik”.

  33. 15.

    „…mi lenne ha tényleg lenne egy nagy összeomlás , egy olyan nagy hogy a picsánkat nem tudnánk kitörölni mert nem lenne wc papír…”

    volt már ilyen, nem is olyan rég. A rendszerváltozás után. Pár hónapig, nem több mint egy évig, talán. Mindenki szakértővé vált abban, hogy melyik újság, milyen papír a megfelelő, és melyik karcolja a segged 😀

    Viszont ami érdekes, hogy az emberek utólag milyen gyorsan elfeledkeztek erről.

  34. 17.

    pontosan. Szeretném én látni azt az embert, aki az életét rátéve meg merné saccolni a mai pénze 10 évvel későbbi értékét. A magán nyugdíjpénztár azzal csapja be az embereket, hogy a mostani pénzt kínálja fedezetként a jövőbeni kifizetésekre. Valorizációt senki nem garantál neked, csupán azt, hogy befekteti a pénzed – ergo még azt a lehetőséget is megkapod, hogy el is vesztheted 🙂

    ezért csak annak érdemes, aki közel van a nyugdíjhatárhoz, a fiatalok nagyot fognak majd koppanni. Egy állami nyugdíjban mindig nagyobb a valorizáció esélye. Nem garantált, de nagyobb.

    18.

    a gond az csupán, hogy most a hinta másik oldalán vagyunk/lennénk, és fordul az előjel 🙁

  35. 23.

    igen, de egy összeomláskor nem az értékek semmisülnek meg, hanem a vásárlóerő párolog el. Ilyenkor a pozíció számít. Aki jól helyezkedik, olcsón megkaphatja a reálértékeket ( nem kell megijedni, akik tisztában vannak a dolgokkal, azok sosem tévesztik szem elől, hogy mi a reális vagyon ).

    24.

    A főpróba lezajlott pár éve Cipruson. Már pontosan tudjuk mi vár ránk. ( a végső stádiumban pedig az leyz mondva, hogy akinek pénze volt a bankban, az úgysem tiszta módon szerezte, hanem orosz népleraboló oligarcháktól 😉 )

  36. Nem zajlott le semmilyen főpróba, sehol.
    A digitalizáció előtti gazdasági összeomlások idején se digitalizált virtuális nullák nem léteztek, se azokra épült töredék- tartalékrendszer, se kamatos kamat ilyen nagyságrendekben.

    Ráadásul, ha ez a világgazdaság összedől- az az ipar bedőlését jelenti- amivel a szennyező ipar kibocsátásának megszűnésével- de csak a jelentős visszaesésével is- elég hamar kihullanak a -túlnyomóan- antracitből, földgázból származó szulfátok (SO2, SO3- amik a kén- szennyezettség „hasznos” melléktermékei) és heteken belül pár °C- kal emelkedik meg a légkör hőmérséklete, ahogy 2001. szept. 11. után- csak az USA feletti légiforgalom leállítása miatt történt. Na, most ha csak az USA- légiforgalom ennyit jelent,
    – mi lesz, ha a szén-gáz-olaj erőművek beszakadnak?
    – leáll a teljes légi- szárazföldi-vízi közelekedés?

    Akkor aztán mehetsz vidékre, hogy te majd túrod a földet, önellátóan- vagy prepperkedni az erdőbe; elég hamar GAME OVER.

  37. 8. djts.
    „Szolgáltató” ipar ??? Újonnan Kb. 20 – 25 000 Ft értékű hifitornyot
    vittem haza 2 éve egy kuka tetejéről, aminek a 3 korongos CD-
    lejátszója és a kétkazettás magnója volt rossz. nem volt aki megjavítsa.
    4 éve egy japán DVD lejátszót szintén, a lézerfej volt rossz, amit egy
    másik szintén rosszból átraktam a kocsijával együtt. Most az enyémmel
    együtt van két DVD lejátszóm A hifitorony rádiórésze ma is működik !!
    Ennyit a szolgáltató iparról.
    12. Ábel.
    Az úgynevezett „húzóágazatok” igényének kielégítése világviszonylatban
    is versenyzésre kényszeríti a VESSZŐPARPÁMAT a meggondolatlan és
    kontroll nélküli FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉST, ami nagyban hozzájárul
    a globális felmelegedéshez .
    18. Tibor bá’.
    A 60 000 pengős gyufához !!!
    Valamelyik könyvemben még mindig ott lapul egy darab 100 milliós
    „millpengő” amit némelyek már meg sem értenek. Anno apám
    fizetéskor vitte a listát mit kell hazafelé vásárolni, mert ha hazahozza
    pénzt és utána megy anyám vásárolni, már nem biztos, hogy
    elég lesz a pénze.

  38. 38 – Barna Mihály:
    100 millió millpengő = 10^12 Pengő. Ez még az elején volt. A vége 10^23 Pengő lett. És ehhez mindössze 20 hónap kellett, amikor 50.000 adópengőért adtak egy forintot. Egy gramm aranyért pedig 13 Forintot.

  39. 39:

    És akkor még nem léteztek digitalizált virtuális nullák sem.

    Szóval, a közelgő összeomlás ennél is nagyobb gány lesz.

    10 < 230.000 -on infláció.

    Venezuela a példa, kicsiben.

  40. 31: mi történik a 15MFt-tal, mikor visszafizetted?

    Pár évvel ezelőtt volt itt egy cikk, oda linkelte be egy mandarin az MNB-vel történt hosszas levelezést ebben a témában, amit elkértem tőle én is. Főleg arról faggatta az MNB-s embert, hogy az MNB évente kb mennyi pénzt hoz létre virtuálisan.
    Tehát a bank a kölcsön folyósításakor pénzt teremt az adott bankszámlára, ami bekerül a gazdaságba (házat veszel rajta, aki eladja az másikat vesz vagy kocsit vagy simán elissza lényegtelen).
    A visszafizetéskor a részlet megoszlik tőkére és kamatra. A tőke részt a bank megsemmisíti, tehát az minden egyes részlet befizetése után törlődik a rendszerből, a kamatot pedig a bank saját hasznát, saját belátása szerint használja fel.

  41. 8.djts
    …”Nem vagy elég modern, és nem látod a szolgáltató ipar hihetetlen vívmányait, amivel a GDP az égig nőhet….”
    Igazad van, kedves dajtás barátom, régi, 1946-os modell vagyok, régi és kiöregedett.
    Sokat láttam, és sokat tapasztaltam életem folyamán, láttam a világot, legalábbis sokat belőle, láttam különböző társadalmak merőben különböző életformáit, mindezek kitörölhetetlen benyomásokat, majd belölük eredve megváltozhatatlan, le nem vethető életszemléletet adtak nekem.
    Az iparunk elvesztése föfötti bánatom, elkeseredésem nem megszállottság, sem valamiféle mánia eredménye, hanem a tapasztalat, a látottak eredménye.
    Van-e fogalmad miluyen keserüséggel néztem a kinai kikütőkben behajózott kontainerek halmazát, rudva, hogy bennük ” arany „van, a rég megszünt nyugati ipar immár Kinát gazdagitó termékei, amiket nem is oly rég még mi gyártottunk, mig valakik kivették ezt a kincset a kezünkből és átadták Kinának. Miért?
    Az akasztófa alatt kell majd megkérdezni ezeket a senkiháziakat. Vittem a kontainereket nyugatra, tudva, hogy nehéz pénzekért lesz majd értékesitve , melyek Kinát gazdagitják majd.
    És tudod mi fájt nekem még?
    Odafele, KInnában nem vittunk SEMMIT, CSAK ÓCSKAVASAKAT!!!!!!!!!
    A lehető legolcsóbb nyersanyagot, a nyugati ócskavasakat, amelyek, mellesleg, kinai áruk roncsai voltak!
    EZ FÁJT NEKEM, DE NAGYON.

  42. 42 – bálint:
    Gondolom tudod, hogy a nyugati gyárakat telepítették oda, mert ott olcsó volt a munkaerő, és így nagyobb a profit. Még mindig jobb volt így, mintha több millió kínait telepitettek volna Nyugatra, hogy olcsón termeljenek.

  43. 43.Tibor bá
    Hogyne tudnám az okát, a profit, persze.
    A profithajhászokat fel kellett volna lógatni már az elején, az első gyáruzem kisibolása után rögtön, egyiket magasabbra akasztani, mint a másikat.
    Túl jól élt a nyugati ember, muszály volt megnyomoritani!

  44. 41.
    Jó válasz! Kár, hogy SzJ nem tudta. Pedig azt sugalmazgatta, mintha nálam lenne hiány alapismeretekből, pedig hát… 🙂

    NO mindegy, az ideiglenes pénzteremtéssel nincs baj, a rendszer jó, ugyanis így annyi pénzkészlet van egy időpillanatban, amennyire szükség van. A szabályozatlansággal, a visszaélésekkel, a pofátlanul magas banki díjakkal és hasonlókkal van a baj, nem a rendszerrel.

  45. A tervgazdaság egy fejlettebb modell (ugyanis ott nincs puffer pénz, meg puffer áru, meg ingatlanlufi, meg piramisjátékos tőzsde etc.), gondolkodó emberekkel működhetett volna tovább is.

  46. 46 – D7:
    A tervgazdaság csak akkor müködne, ha lenne hozzá szocialista ember típus. Mivel nem volt, ezért rosszul működött. Állandó hiányok voltak. Ugyanis, vegyük a szög gyártást. Ha súlyra adták meg az igényt, akkor főleg nagy méretet gyártottak, a kis méretű szög hiánycikk lett. Ha darabra adták meg az igényt, akkor csupa apró szöget gyártottak. A nagy méretű szögből hiánycikk lett. Ha értékben adták volna meg az igényt, akkor kitalálták volna az arany szöget. Szerencsére erre nem került sor. Ugyanis a gyárakat működtetőknek a saját zsebe fontosabb volt mint a közjó. 😀

  47. 1994-96-ban még a vadlibastratégiát éljenezték, mint Japán gazdasági sikert. Kína a libasorban a végén állt. Aztán központi, de ezek szerint nem is olyan hülyén végiggondolt „tervgazdálkodás” mellett hipp-hopp, jött VUK, és Kína egyszer csak beelőzött mindenkit. Nyílván a tervekben voltak ipari kémkedések, meg megfigyelő láncolat is, de a cél szentesíti az eszközt. A pénz meg kínjában elment Kínába…

  48. Egy kicsit összekeveredett itt a gazdasági összeomlás és a pénzrendszer összeomlása.
    A gazdasági összeomlás nem feltétlenül vezet a pénzrendszer válságához.

    Lehetséges, hogy bedőlnek nagyvállalatok, meg kisebbek tömegestől és megugrik a munkanélküliség, az emberek jövedelem nélkül maradnak, nem tudják fizetni a hiteleiket, nem tudnak vásárolni. A részvényekbe fektetett összegek jó része elvész és így tovább, viszont a pénz értéke megmarad, sőt fel is értékelődik.

    Vajon ez várható vagy egy olyan összeomlás, ami erős inflációval is jár?
    Mit lehet tenni, mit érdemes tenni, hogy csökkentsük a vagyonvesztés valószínűségét?

  49. 49 – Gyarmathy:
    Szerintem minimális készpénzzel és fizikai arany invesztícióval kell szembe nézni a gazdasági összeomlással. Ha csak egy recesszió akkor az deflációval jár. A KP jól jön. De az általános összeomlásnál a KP semmit se ér. Az arany viszont felértékelődik egy új arany alapú pénz kibocsátása után. Gondolom én.

  50. A befektetési arany jó alternatívája az értékeink időleges átmentésének , most még érdemes beszállni a rali előtt.
    Viszont ha nagyon elszabadulna a nemesfém ára a kormányok szinte biztos hogy illegálissá teszik az arany birtoklását.
    Sajnos a történelemben volt már rá példa.
    Figyelni kell az előjeleket és időben értékesíteni a sárga fémet mielőtt szabott áron be kellene szolgáltatni.
    Esetleg elásni és bízni a jövőben…

  51. 49:

    Nem mindegy milyen pozícióból és milyen vagyonról beszélünk.

    Akinek a megélhetésen kívül nincs vagyona, annak nagy vesztesége nem lesz egy vagyonvesztéstől, és nagyon megmenteni sincs mit.
    Abban a helyzetben aki gyorsan reagál és a kevéske pénzét jól forgatja az lényegesen jobb helyzetben lesz mint aki nagy, de mozdíthatatlan vagyonokkal rendelkezik.

    Akinek hitele van az kapásból annak a felszámolásán kellene gondolkodni, mert ha a vásárlóerő eltűnik akkor a bankok a pénzéhségükben kiforgatják az adósaikat.
    Ez folyik most a devizahiteleseknél, és jöhet majd a most felvett hiteleknél is.

    Ha valakinek van szabad vagyona jellemzően bankszámla vagy készpénz az próbáljon diverzifikálni.
    Egyrészt ha előre vásárol (kaját, tüzelőt, gabonát, alkoholt, dohányt, tartósabb használati cikkeket) akkor a pénzromlás az oda tett pénzt nem fenyegeti, másrészt az aranyba fektetés is jó de ha korán akar visszaváltani pénzre akkor vesztesége lesz rajta.

    Nagy vagyonokat nem lehet használati tárgyakba és aranyba tenni (10mFt-os nagyságrend és felette).
    Ott vagy valamibe teszed a szokásos értékpapírokban gondolkodva (állampapír, kötvény, részvény, befektetési alap, bankszámla), vagy áll a szekrényben a kp.
    Mindkettő veszélyes, mert a szekrény leéghet, ellophatják, stb, a bitekben tartott pénzt meg be lehet fagyasztani.
    Meg kell találni az optimális arányt.

    Lehet kisebb nagyobb összegeket valutában, külföldi devizaszámlán, stb tartani.
    Lehet tartani ingatlant, amit bérbe adsz így a vagyon is megvan meg jövedelem is van belőle.
    Stb.
    Ki kell alakítani a portfóliót.

    Végezetül, az életet nem lehet úgy élni, hogy holnap meghalunk.
    A jónak tűnő befektetéseket meg kell lépni, gondozni, és ha beérik akkor betakarítani.
    Az benne van a pakliban, hogy a messze lévő bérbe adott lakás összeomláskor nem mozdítható, de ha lesz folytatása a világnak akkor az egy alvó vagyon marad.

  52. Meglehetösen régen volt, hogy először szembesültem egy piszok kereskedelmi trükkel, a kedvenc sörömnél:
    Egyik napról a másikra a gyár az addig félliter helyett már csak 400 ml. rakott a dobozba, de az ár UGYANANNYI maradt.
    akkor dühöngtem ugyan, de legyintettem és továbbléptem.
    Manapság viszont a jelenség annyira elterjedt nagyon sok termékre, hogy már a tévében is beszédtárgy lett.
    Nagyon sok árunál tapasztalható hirtelen, hogy csökken a mennyiség, de az ár ugyan annyi marad.
    És senki illetékes hivatal meg nem mukkan az ügyben, ergo majdhogynem hivatalos engedély van a lopásra!
    Nálatok is tapasztalható a lopás ezen legújabb formája ?

  53. 53. Bálint,

    Persze, olyan rejtett áremelés féle. Már évek óta művelik főleg szép kis Hazánkban, de itt Angliában is. 🙂
    Egyébként meg vigyáznak az egészségedre, mert elég Neked 4 dl sör is, sőt orvosilag ennyi javasolt inkább egy napra, mint fél liter. 😀

    52. Egon, jó összefoglalót írtál.

  54. 55: LOL te minden egyes kommentre emlékszel?

    Jut eszembe… Ha már belinkelted az (2880) Élelmiszerhiány posztot, hátha a hírekkel kapcsolatban is ilyen jó a memóriád…
    Csak én maradtam le az ott előrejelzett július végi élelmiszer lázongásokról szóló hírekről, vagy megint elmaradt a világvége?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük