(2946) Sorsunk elkerülhetetlen

Tibor bá’ online

 

Az emberi civilizációk jöttek és mentek. Ebben nincs semmi új. Ez alkalommal két dolog számít újdonságnak, hogy most az Ember viszi magával az egész Földet, és az összeomlás – bármit teszünk – fizikailag nem elkerülhető. Miben is gyökerezik az Emberi sors? A totálisan alkalmatlan és velőkig korrupt vezetők butaságából adódó folyamatos háborúzásból. A gazdagok által, az utolsó dollárok könyörtelen, művészi tökéllyel végzett kifacsarása a tömegekből, amihez hozzátartozott az ökoszisztéma teljes lepusztítása is. Az infrastruktúra, közegészség, oktatás egyéni érdekből történő elhanyagolása. Ezekre, a homo sapiens drámájában, az utolsó felvonásban kerül sor.

Az emberi természet – amire oly sokszor hivatkozok – nem változik, még akkor sem, amikor a tét oly drámai, mint most. Azonban a bekövetkezésig olyan megkötözött bolondok próbálnak minket befolyásolni, mint például Donald Trump és társai, akik állítják, hogy pusztán rémeket kergetünk, a valóságban semmi baj. Miközben multinacionális vállalatok hatalmas vagyonokra tesznek szert a hadi- vegyi- mezőgazdasági- és energiát kitermelőiparban. Ezek vezetői hatalmas pénzeket vágnak zsebre, nem döbbenve rá, hogy a pillanatnyilag élvezett hiper-jólétüknek hamarosan vége szakad.

A Föld 4,5 milliárd évéből az utolsó 200.000-ben volt jelen az Ember, ami alatt az ökoszisztémát nem zavarta meg. De 1750 táján jött az ipari forradalom, ami alatt rájött arra, hogy a több százmillió év alatt összegyűlt fossziliák, közel ingyen energiaforrásnak számítanak, amit ki is használt. Ezek felhasználása, elégetése hihetetlen jólétet, könnyű életet biztosított elsősorban a nyugati világhoz tartozó országokban, ami gyors népesedés növekedéshez vezetett. Ez pedig az ökoszisztéma tönkrezúzásához, létrehozva egy olyan klíma kialakulását, ami az emberi létet egyre inkább veszélyezteti, oly mértékben, hogy a vég már tisztán körvonalazódik.

Más nem marad részünkre, mint McPherson tanácsa, szeressünk, ameddig lehet, feledve a reményt, ami szerinte hátrányos. Csakhogy a mániákus remény hozzátartozik az emberi természethez, amely nem fogad el semmi negatív eseményt, mint elkerülhetetlen jövőt.

Pedig az összeomlás elkerülhetetlen. Gondoljatok bele, 1750 óta milyen irgalmatlan sok nyersolajat, földgázt és kőszenet égettünk el. Ennek égésterméke ott van az atmoszférában és egyre inkább visszatartja a disszipálni akaró hőt. A folyamat megállíthatatlan. A Föld egyre inkább melegszik, aminek közvetlen hatása van az éghajlatra, és nincs megállás. A „többlet” hő érzékelhetően olvasztja a felgyülemlett sarki jegeket, emeli a tengerek hőfokát a következő egyensúlyi állapot eléréséig (amikről nem tudjuk, hogy hol van, még az is benne van a lehetséges jövőben, hogy a Föld a Vénusz sorsára jut.). Ez azonban az emberi élettér totális összeomlását vonja maga után.

Itt most két dolgot kell átrágni. 1) 280 ppm CO2 esetén a Föld annyi hőtől szabadult meg, amennyi érte. Most 415 ppm CO2 esetén négyzetméterenként 3 wattal kap több hőt, mint amennyit elveszít (helyesebben ugyanannyi hőt kap, mint korábban, de ennyivel kevesebbet disszipál). Ez a hő különbség szép lassan felhalmozódik. Tehát hiába hagynánk fel a további égetéssel, hiába csinálnánk bármit a hő felhalmozódás folytatódni fog. Teljesen felesleges mindenféle mozgalom, intézkedés, konferencia, stb. stb. a légkörben lévő CO2-t kellene megszüntetni, ami egy fizikai képtelenség. Minden más csak gólyafing. 2) Az élettér nem csak annyi, hogy 35°C alatti hőmérséklet, hanem megfelelő élelmiszer előállítás, kellő ivóvíz biztosítás, szélsőséges időjárások (sárlavina, szélviharok, özönvizek, szárazságok) új keletű halálos betegségek, paraziták, végzetes háborúk, infrastruktúrák összeomlásának elkerülése. De az emberi élettér fennmaradásához hozzátartoznak olyan tételek, mint a méhek és egyéb hasznos rovarok, madarak életben tartása. A felsoroltak messze nincsenek biztosítva. Az emberi élettér összeomlása már megkezdődött.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

112 gondolat erről: „(2946) Sorsunk elkerülhetetlen

  1. Ezzel teljes mértékben egyetértek Tibor bá’. De még ha tudjuk is hogy mindez elkerülhetetlen, és nincs jövőnk, akkor sem szabad ennek tudatában élni! Mert abba pszichésen bele lehet rokkanni. Szóval élni kell ahogy azt Mc Pherson is írja.
    Én pl. most fűtés rendszert építek ki a házamban… Mondom FŰTÉST! 🙂
    Mert hát hiába lesz melegebb átlagban pl. 3-5 fokkal, télen fűteni akkor is kell. Mert ugyan kevésbé lesznek mínusz fokok, de télen sem lesz az átlag hőmérséklet nálunk +15-20fok.
    Ha meg már annyi lesz itt Magyarországon télen, hogy nem kell fűteni, akkor már rég nem él senki.
    Szóval, vegyes tüzelésű kazánnal készítem, mert minden ami csövön, vagy dróton jön az egyre bizonytalanabb lesz, és egy idő után megy egyáltalán nem lesz!
    Én készülök az összeomlásra, de próbálok normális életet élni, és élvezni mind ezt.

  2. 1: Na és hogyan oldod meg a víz keringetését arra az esetre, ha nem jön semmi a dróton? Mert ha leáll a szivattyú, a kazán szépen fölrobban!

    Geddon esetére vízmentes kályha, kemence, akármi a nyerő.

  3. 2:
    egy szünetmentes táp elbírja a szivattyút, az áramkimaradás esetére. Ha észreveszed, hogy nincs áram, nem raksz többet a kazánra 🙂

  4. Régen nem volt szivattyú a fűtésrendszeren.
    Ezt úgy magyarázta ismerősöm, ha a csövek elég nagy átmérőjűek, a keringés magától beindul. Egy ilyen házat vett meg, nem volt szivattyú a fűtésrendszeren.

  5. 3: Ez OK, ha pár órás áramszüneted van. De ha több hetes? Vagy esetleg végleg elmegy az áram?

    4: Ehhez megfelelő geometria is kell. Ha a kazán a legmélyebb ponton van, és elég okosan vannak vezetve a csövek, elvileg működhet. De jól kell méretezni, és vigyázni, hogy túl ne hevüljön. Nem szabad Mekk-mesterre bízni.

  6. 2-5:

    A 60-70 -es években kb. minden központi fűtéssel épített háznál így volt, de még a 80-as években is gyakran. Semmi ördöngösség nincs benne. Az előre menő ág kb. 2,5 m magasan megy, onnan ágaznak le a radiátorokba, majd onnan a visszafolyó ágba lentre folyik vissza. A kazánban a felmelegített víz fölfelé indul el, helyére pedig áramlik a víz a visszatérő ágból, ami meg hűvösebb, tehát lefelé áramlik.
    Valóban segít ezen a nagyobb átmérőjű cső is ezen, jellemzően 1,5 colosak voltak.

  7. Emberek!
    A poszt nem a gravitációs keringetésről szól.

  8. 7. Jó-jó, de addig is, míg feldobjuk a talpunkat, meg kell lenni valahogy, nem?

  9. Ha tartósan nincs áram, akkor egy kis napelemes rendszerrel fog üzemelni, a szivattyú csak maximum 45watt!
    Elnézést, hogy eltértem a tárgytól!

  10. 8 – Ábel:
    Én nem mondtam, hogy végezz magaddal. 😀

    Védd a Földet. Ne egyél metánt fingó marhák húsát. Egyél helyette emberhúst. Micsoda pazarlás elróhasztatni egy 80 kilós hullát. Pláne kremálni, ami egy csomó energiát felemészt. Csak az első flekken szokatlan. Ebbe is bele lehet jönni, mint kiskutya az ugatásba. Együnk emberhúst. Mentsük meg a Földet. (svéd találmány)

  11. Nálunk van vegyes és gáztűzelésű kazán is. Mindkettő a pincében. Igaz lassabban, mint szivattyúval, de simán felmelegszik anélkül is a rendszer, pont ahogy Kispista írja. Erre nem kell napelem.

  12. „Miben is gyökerezik az Emberi sors? A totálisan alkalmatlan és velőkig korrupt vezetők butaságából adódó folyamatos háborúzásból. A gazdagok által, az utolsó dollárok könyörtelen, művészi tökéllyel végzett kifacsarása a tömegekből, amihez hozzátartozott az ökoszisztéma teljes lepusztítása is.”

    Minden rosszban van valami jó is, ellentétben sok-sok rabszolga elődünkkel, a mi generációnk megláthatja ennek a képmutató, hazug „elitnek” az eltűnését. Harpagonoknak rövidesen annyi. Mert ők sem ússzák meg, sőt! A végső stádiumban nem szeretnék a helyükben lenni… kivéve akik bedobják vagyonukat a közösség érdekében.

  13. 10. Ugye Tibor bá’ ? Mondtam korábban hogy visszatér a kannibalizmus (jó nem gondoltam hogy így):)

  14. 10: Tibor bá’!
    A Düne könyvsorozatban a vizet sajnálták az emberből elveszíteni, akkora kincs volt. És egyébként tényleg víz van bennünk a legtöbb.

  15. Az éhínség nem azért van a Földön, mert képelenek lennénk jóllakatni a szegényeket, hanem azért, mert képtelenek vagyunk jóllakatni a gazdagokat.

    /Teréz anya/

  16. Nem feltétlenül a gazdagokkal van a gond, mert soszor ők is sokat dolgoztak mire eljutottak oda, és a a szintentartáshoz a cégvezetők sokat dolgoznak, vagy hogy fennmaradjonak. 5-10 év és a gazdagok a csőd szélén találhatják magukat a konkurencia miatt. Nem olyan egyszerű ez mint ahogy le van írva.
    A fő gond pont az emberi természet az átlag szegény emberek természete.Neki új autó kell, városi életforma,kütyük stb…Mindegyiknek ez kell Kínától Afrikáig megfigyelhető ez hogy a fiatal mongolok
    pl. már nem maradnak a szüleikkel nomádkodni, hanem menek a városba, mert autó kell meg mobil….
    Pedig ha mindenkinek elég lett volna a régi vályogház és a veteményes állatokkal akkor sokkal kisebb lenne a lábnyomunk.Épp ezért nem a gazdag tehet az egésztől , hanem a kisember is aki fogyasztani akar.
    Ha jobban belegondolunk ma egy átlagembernek az értéktárgyai körülbeleül a háza az autója és pár kütyü.És kb az elmúlt 50 év emberi magatarása szennyezte le így a környezetet. 50 éve még Mo-on is alig volt valami teljesen más volt.Nagyjából elmondható hogy az elmúlt 50 év emberi igényei tették tönkre a természetet és zsigerelték ki az erőforrásokat,nem pedig a gazdagok.
    Szóval ha megnézzük az fogyasztotta le a föld erőforrásait és szennyezte le a környezetet hogy kb. az elmúlt 50 évben egy átlagembernek egy modern ház , egy autó és egy pár kütyü kellet, plusz a városok és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra.

  17. És mindez amit az elmúlt 50 évben felépítettünk mit ér ha nem lesz majd energia és aki karbantartsa? Kb. 30 év alatt lemállik a vakolat (főleg a maiak) , tönkkremegy a legutólsó aszfalt út is , tönkremegy a tető, stb.Tehát kb.30-50 évre az összeomlástól a modern civilizációnkból semmi sem marad működőképes.Az utólsó tetőgerenda elrohad, a vakolat lemállik, és a legutólsó kompreszsor sem fog beindulni.

    Igaz hogy 1750 óta van ipar stb….de az igazi bedurvulás szerintem a 2000-es évektől tekinthetjükamikor felgyorsult minden. Láttam az 1 millió lépés magyarországo sorozatot (kb. 1980-as ) amikor környezetszennyezés, és multik szinte alig voltak,autó még alig volt a déli féltekén,meg amúgy sem volt sok mint ma pl. egy 18 évesnek már van autója alapból. Szinte elmondhatjuk hogy 20 éve van nagyvolumenű ipar nem pedig 1750-től mert előtte fika volt az szennyezés és energiafelhasználás.(repülők, áruszállítás, konténerhajók, autózás,modern mezőgazdasági gépek stb…)Én ez alapján 2000-től számolom az ipari civilizáció kezdetét.És arra vagyok kíváncsi hogy hány évet bír még ki?

    A föld történetében gyakorlatilag 20 év alatt tönkrebasztuk a földet, ami elég érdekes mert ez csak 7300 nap.Tehát az évmilliók alatt kialakult földet cirka. 7300 nap alatt tönkrebasztuk:D

  18. Az alábbi 15 perc eléggé kimeríti a témát.

  19. 18 – Andrew:
    Fiatal koromban én is azt hittem, hogy velem kezdődött a világ. Az 1940-es években az amerikai ipar 5 percenként fosott ki egy liberátort, percenként pedig egy jeepet. A német ipar a lebombázások ellenére öntötte a tankokat, és repülőket. Télen 50 éve is fűteni kellett, csak nem gázzal, hanem szénnel. Az 1750 nem tévedés, meg volt az gondolva.

  20. Értem én hogy meg fogunk sűlni . Viszont ha marad 280 ppm a co2 színt akkor nyakunkon lenne a következő 90 000 éves glaciális időszak.

  21. 21:

    Nem sülünk meg, csak éhenhalunk.
    Sokkal jobb nem? 🙂

    Glaciálist meg egyszer már túléltük sokkal kisebb technikai felkészültséggel is.
    Ráadásul a hidegebb környezet jobban kedvez az emlősöknek.

  22. 19: László
    Kiváló filmecske!

    No pontosítsuk a diagnózist mielőtt szétkennénk a felelősséget.

    A hatalomért folyó verseny hajdan királyi családok privilégiuma volt (azért aprították egymást az alattvalók), azután egyszercsak eltűntek a királyok és megszületett… a fed. Mára határokon átnyúló rákos daganattá fejlődött a hatalmi játszma, aminek játszásához szükséges kellék a tömegek bővített biológiai újratermelése…(ha valaki eddig nem tudta volna) és kellő kábítása, hogy észre se vegye miről van szó a „műtét” közben.
    A hatalomért folyó harc átszőtte mára az egész civilizációt. Jól mutatja be a kis filmecske hogyan kellett ehhez az emberek agyának iparszerű átmosása… A „kapitalista vallás” sem a szegény tömegek terméke! Aminek templomai a bankok, a papjai meg a bankárok…

    Nehogy már a földjétől megfosztott nagyapám legyen az oka hogy éhező fiait és lányait fájó szívvel felküldte a városba robotolni. Vagy a hajókovács a hibás a Titanic vagy a Hableány áldozatai miatt… Persze nem is a hajótulajdonos meg önmagában a pénz meg a gazdag.

    De minden hajón van egy „kapitány”…

  23. Nem hiszem hogy a svédek valaha emberhúst ettek volna. A flekken lehet svéd találmány, de nem emberből. A növényi táplálkozás meg legalább annyira fenntarthatatlan mint az állati. Ráadásul a húsevés elengedhetetlen.

  24. 25:

    Vikingéknek eléggé emberevő hírük volt. Soha ne mondd hogy soha 🙂

    A növényi táplálkozás annyiból fenntarthatóbb, hogy adott területen termelve jóval több embert tart el mint az állati.
    A mindennapi húsevés egyáltalán nem környezetbarát.

  25. 25. Dan

    Kalóriabevitel egyenlőség szerint, növény kontra :tojásnál 1:4,halnál 1:5,csirkénél 1:7, pulykánál 1:14,disznónál 1:17, marhánál 1:52 az arány(nem emlékszem pontosan minden számra,kivéve a tojást és a szarvasmarha esetében, de minimális eltéréssel ezek az arányok).
    Vagyis egy marhasteak elfogyasztása, 52 növényi alapú étkezéssel egyenértékű.
    Látható, hogy minél nagyobb testű az állat, annál magasabb ez a szám, hiszen annyival több ideig tart míg megnő.

    Embernél mekkora lenne ez a szám(1:10,000)?
    Hisz mi vagyunk a legnagyobb marhák:-), és hány marhát megeszünk?!

    Nyilván szükség van állati fehérjére, de nem mindennap kéne beugrani a mekkibe amerikaiak millióinak.
    A zabálás tipikus példája a generált és értelmetlen túlfogyasztásnak.

  26. 28 – djts:
    Ez a fordítás egyszerűen érthetetlen.

  27. Re:31
    Elég morbid a cikk témája, és még inkább morbiddá teszi, hogy ezt valaki komolyan is gondolja…

  28. Emberek, maga a tény, hogy a kannibalizmus EGYÁLTALÁN szóba kerül, téma lesz belőle, beszélnek róla-méghozzá nem Köbánya-Külső legszakadtam pincekocsmájában holtrészeg kubikosok, de még ŐK SEM – hanem egy iskolázottnak számitó, diplomás svéd agyhalott, ez a tény önmagában megkérdőjelezi a mai világ normalitását!!!!!!!!!!!!!!
    Ami a legszörnyübb az egészben, hogy senki nem szálitotta be azonnal ezt a lényt a megfelelő helyre azonnal és életfogytiglan.
    Ez a szörnyű, nem annyira a mondanivalója!
    Mindmáig, évezredek alatt a fehér társadalomban ez nem volt, MERT NEM LEHETETT téma!!!!
    Mire készitik fel lassan a népeket, miket kezdenek el lassan a k0ztudatba csepegtetni, az istenért???????????????
    MI kezdődik itt, emberek???
    Őrület!!

  29. 33 „megkérdőjelezi a mai világ normalitását”? Azt hittem észrevetted már: a világ nem normális! Talán sose volt igazán az, de mostanában egyre kevésbé.

    Valakik gőzerővel dolgoznak a maradék kis normalitás szisztematikus lebontásán.

  30. 34: Ábel
    „Valakik gőzerővel dolgoznak a maradék kis normalitás szisztematikus lebontásán.”

    Valakik szeretnének eltűnni a káoszban és a zavarosban… Csak ez most egy kicsit nagyobb cunami lesz mint a korábbiak, amikor volt még feltöretlen szűzföld meg naív népség a további bizniszhez…

  31. Re:33
    Jól látod, ez nem normális.
    Nálam ugyan az a kategória, mint aki nekrofil, vagy pedofil cselekedetek legalizálásáért küzd, mert ilyen is van ám a „fejlett nyugaton”.
    Egyébként egyszerű ennek az oka, mindent relativizálni kell a végletekig, hogy bármit le lehessen nyomni az emberek torkán. Nem kell a szomszédba menni egy kis halál-erőszak kultuszért, elég egy „amerikai” filmet megnézni. Ez mind mind egy irányba megy, hogy kondicionálják az embereket a végső „csatára”, ahol ember ember farkasa kell hogy legyen, mert az „elit” saját kezét biztosan nem fogja összepiszkítani egy kis terraformálásért( tömeges genocídium/népesség redukció újbeszél verziója).
    Más kérdés, hogy a mestertervben is lehetnek hibák, ergo elcsúszhatnak egy banánhéjon, és akkor dugába dőlhet minden…

    Re:34
    Ahol nagy a sötétség, ott megjelenik a világosság is.
    Törvényszerű, hogy így legyen…

  32. 33 – bálint + többi szőnyüködő:
    Hajótöröttek, a világtól elszakadt kisebb csoport, amikor elfogy az élelmiszere előbb vagy utóbb elkezdik enni a halottakat, majd egymást kisorsolásos alapon. Adott esetben az Ember mindig is kanibállá vált. A világ pedig afelé tart, hogy a rengeteg embernek nem lesz elég élelme. Kézenfekvő, hogy az elhaltban lévő 40-50 kiló húst nem akarják majd elpocsékolni. Nem olyan nagy hülyeség ez, mint ahogy első olvasásra tűnik. Aztán majd fegyveres csoportok fogják levadászni az egészséges élőket a húsuk miatt. Ez a jövő. Sajnálom.

  33. Tessék egy kis walking deadet nézni, abban van ilyen rész, kimondottan kannibalizmusra épülő túlélőcsoport ellenféllel.

  34. Tibor bá
    Egy szóval sem tagadom igazadat, azonkivül nálam nyitott ajtókat döngetsz, a kadétiskolában ezt gyakran érintették, mert ha van ember, aki ne adj Isten, megtapasztalhatja az ilyes helyzeteket, az a tengerész!
    De Tibor bá, EZT a szürnyúséget NEM PROPAGÁLTÁK, nem buzditottak rá, nem volt felvezetve mint manapság, afféle járható utként, a jövö sugallataként, az istenért!
    Senki nem mondta-mert azonnal agyonverték volna – hogy sebaj, kedves jövendőbeli tengerészek, ha netán valami lakatlan szigetre vet majd balsorsotok, tudjátok meg, hogy az ember ehető, ez teljesen természetes módja a túlélésnek!!!!
    EZ nem volt!
    Vedd észre a különbséget!

  35. 37: Tíbor bá’
    „fegyveres csoportok fogják levadászni az egészséges élőket a húsuk miatt. Ez a jövő. ”

    A jövő akkor borzalmasabb halál lesz az ilyen marhák számára, mint az éhhalál: ilyenekre vár a kergemarha-kór. Egyedi kivételes esetek ettől még lehetnek, mint az Andokban lezuhant rögbicsapat extrém esete, de 70 felett nem tartok tőle hogy így hasznosulnék…

  36. Oh Istenem adj erőt, hogy a ebben a jövőben a steakkés végén legyek és ne a markolatát fogjam!?

    Ez netto hülyeség, meg ha valósággá is válhat.

  37. Nem vadászunk le, nem eszünk embert. Az emberi létezésnek nincs értelme így.

  38. 42 – Dorka:
    Ezt azoknak mond, akik majd levadásznak családoddal együtt.

    39 – bálint:
    Nem kell ezt propagálni. Erre mindenki rájön magától.

  39. 37 Egyetértek Tibor bá’-val, már hogy ez a jövő.
    (De a svéd faszi elmebeteg.)
    (És sajnos a jövővel kapcsolatban éppen emiatt hibás az összes felkészülési modell, a deep adaptationtől kezdve a szimplán vidéken újrakezdőkig: a védelem teljes hiánya. Mert még ha terveznek is aktív védelmet, azt rosszul teszik.)

  40. Erős a gyanúm, tudtunkon kívül ettünk már embert.
    Még a végtelenségig szabályozott, ellenőrzött nyugaton is előfordult már lebukás nem is egyszer, hogy embert daráltak az állati húshoz és így került forgalomba a termék.
    Nyomokban embert tartalmazva. Nyilván vannak olyanok is akik sosem buktak meg.
    Akkor most ugorjunk Ázsiába. Na ugye, hogy sanszos.

    Amúgy meg, akinek mostanában születik gyereke, a várható életkörülmények miatt jobb, ha a bogarakat, rágcsálókat nem zárja ki a gyerek élelmezéséből. Ismerje meg azokat.
    Magam részéről hibának tartom, hogy a bolygó legnagyobb fehérje forrását megutáltatták velem.
    Teljesen rendben lenne, ha szeretném a bogarakat, kétéltűeket, stb.

  41. 39 Teljesen egyetértek. A gazdasági jólét közepén ez csak az erkölcsi határok újabb kitolásáról szól és társadalmi rend, stabilitás további bomlasztásáról.
    A metódus a szokásos. Néhány betegben ez a csíra gyökeret ver majd. Ők elkezdik. Aztán lesznek, akik kíváncsiságból csatlakoznak hozzájuk. Észre sem veszed és már klubokat alakítanak és az emberhúsevés legalizálásáért küzdenek.
    Ez nem a nehéz helyzetekben való túlélésről szól!

  42. Re:47
    Arról nem is beszélve, hogy a hosszú távú emberhús fogyasztás garantáltan tönkreteszi az idegrendszeredet, mert prion betegséged lesz tőle.
    Ez a „jótanács” nem a holnapnak szól, hanem a mának, egyfajta erkölcsi taktikai atombombaként használva.

    Re:44
    Nem ez a jövő, csak sokan azt szeretnék hogy azzá váljon…
    Ne zárd be magadat egy gondolati körbe, mert akkor nem is találsz megoldást a problémákra.

  43. 48:
    ez a prion betegség dolog honnan jön? miért alakul ki?

  44. A Kuru betegséget ugyan prion okozza, de az nincs minden ember agyában, hiszen akkor mindenki Kuru betegségben szenvedne.
    😀
    A Kuru betegség oka az volt, hogy egy elfogyasztott személy Creutzfeldt–Jakob-kórban szenvedett, amely egy prionfertőzés.

  45. 51 – Jövőnk:
    Imádom a vese-velőt, de ezek szerint okosabb, ha leszokok róla. 😀

  46. Re:52
    Halal és a kóser konyha nem véletlenül nem engedi a velő és az agy fogyasztását.
    Tudnak valamit a szemita népek. 😉

  47. … egy svéd bıológus ezt a kérdést úgy oldotta meg, hogy direkt a pápuákat kérdezte meg, aki eleinte szabódtak, de „hallomásból” egyöntetüen közölték, hogy az európaiaknak rossz ízü a husa, mert túlságosan sós, és az alkohol miatt büdös, de az ázsiaiak, erre már csámcsogva illusztrálták, hogy az bizony finom az elfogyasztott növényi ételektöl ….

  48. … ugyanaz a svéd (kb. 30 éve) publikálta azt, hogy az ember és a legjobban hasonlító majom között minimális a genetikai különbség (98-99.8%) A probléma mindössze az, hogy ez bármilyen kicsi is, nem átjárható. Nem lelketlenség ilyet kiszerkeszteni, mikor tömegesen mászkálnak evolució-hívö darwinisták?

  49. „Utazol a repülőn. Fölnyúlsz, kiveszel egy szegecset. Mi történik? Valószínűleg semmi. A mögötted ülő is kiszed egyet. Semmi. A harmadik és a negyedik is. Egyszer csak lesz egy pont, egy utolsó szegecs, amikor már nem bírja a szerkezet, szétesik, lezuhan és mind meghaltok. Addig azonban viszonylag stabilnak látszik minden, mókás dolog szegecseket gyűjtögetni. Ilyenek az ökológiai rendszerek is. Nagy a tűrőképességük, sokat bírnak, de ha azt a bizonyos utolsó szegecset kivesszük, iszonyatosan gyors a szétesésük is. Onnantól az összeomlás visszafordíthatatlan. Mi, emberek jó ideje szedegetjük ki a szegecseket ebből a gépből, s azzal nyugtatjuk magunkat, hogy lám, csomóan kivettek előttünk is egyet-egyet, mégsem lett semmi baj.”

  50. Ez egy kivételesen jó cikk, innen volt a fenti idézet:

    „https://www.valaszonline.hu/2019/09/10/klimavaltozas-akademia-jordan-ferenc-interju/?fbclid=IwAR0fbppSw-Rs6S20yaCH4R2SEUXxpcj9goGUl4V-8ojzCzJEeCYkRmB-9X0”

  51. Lehet, hogy kissé eltér a témától, de elmondom:
    Kishir a tévé délutáni müsorából bejelenti, hogy Britanniában lekerül a gyerekcsatornáról a kicsik körében nagyon kedvelt ” Fireman Sam ” sorozat.
    Nem kerül többé müsorra. Kár, kicsi unokám legkedveltebb sorozata volt.
    MIÉRT?
    A megokolás a sorozat KIREKESZTŐ mivolta -njncs benne egyetlen nőnemű alak, valamint RASSZISTA, nincs egyetlen nem-fehér alak, minélfogva nem tükrözi a mai angol társadalom SOKSZINŰSÉGÉT valamint a nemek közötti egyenjoguságot!!!!
    Ezek nem az én megfogalmazásom, IGY lett bejelentve-megokolva ezen agymenés.
    Agyamat eldobtam , amugy Kőbánya – Külső kocsmai zsargonján kifejezve magam!

  52. 58 – bálint:
    Ugye azt tudod, hogy ez a világban élő liberális askenázi zsidók szorgos munkájának az eredménye. Ha már ennél a témánál vagyunk, akkor arra is emlékeztetlek, hogy a Magyarországon átvonuló arab csürhe elsődleges felkarolói a fiatal magyar zsidó lányok voltak. Te pedig minket ostorozol, hogy nem gondolkodunk elég radikálisan a muszlim tömegekkel kapcsolatban.

  53. Minden szavadat elfogadom!!!!
    DE, DE, és ismét de:
    Habár zsidó vagyok ugyan, de izraeli- óriási különbség -és zsidóként mondom neked/ nektek: A migráns-beözönlés felkarolása, bátoritása nép-és nemzetellenes cselekedet volt, felért egy nemzetárulással, EZT ti is tudtátok nagyon jól, de nem tettetek ellene SEMMIT!!!!
    Ki akadályozott volna meg bárki magyar embert beverni a zsidó lányok pofáját, de ugy, hogy életében nem felejtenék el??? Mindezt országod, néped, a hazád védelmében!!!!!
    Kérdem én tőled mint magyar embertől, én, az izraeli!!

  54. 60 – bálint:
    Nem gondolod komolyan, hogy a Keleti pu előtti téren zsidó lányokat lehet pofozni, és hogy annak lenne bármi érelme. Rám fogták volna, hogy pedofil vagyok és persze rasszista. 😉

  55. 61.Tibor bá
    …” Nem gondolod komolyan, hogy a Keleti pu előtti téren zsidó lányokat lehet pofozni, és hogy annak lenne bármi érelme. Rám fogták volna, hogy pedofil vagyok és persze rasszista….”
    Előre tudtam , hogy majd ezzel jösssz!
    1.Hazátok védelmében MINDENT lehet! Felpofozni Zsidó nemzetárulókat is!!!!
    Ki vethettett volna bármit is a magyar szemére?????
    2.Pedofil / rasszista jelzőktől féltél, de a migránsoktól nem????
    O.K. legyen, ahogy mondod, a TE országod!!!

  56. 62 – bálint:
    Én csak egy dologtól félek, hogy Orbán miatt, amikor szükségem lesz rá, nem lesz fegyver a kezemben.

  57. 63.Tibor bá
    Öregek vagyunk mi már az ilyes fegyveres höbörgésekhez.
    Fiataloknak való, de ugyan hol vannek a mai fiatalok?
    Nagyrészük a messzi külhonban, ahova Isten vetette a kenyerüket.

  58. Re:62
    Idehaza a hazai zsidóság érinthetetlen, és aki csak szóban szidja őket jogosan/jogtalanul, akkor az „nácifasisztahungaristaantiszemita”lesz…
    Gyakorlatilag az európai zsidóság kikönyölte magának a holokausztra hivatkozva azt, hogy nulla kritikával lehessen élni velük szemben, bármiről is legyen szó.
    Mármost ha a „szír” migránsokat segítő zsidó ember jogvédő lányokat a rohamrendőrök kergették volna szét, akkor elő adásban a CNN közvetítette volna, hogy a magyarok milyen antiszemiták, és maga az ENSZ főtitkár szólalt volna fel, hogy páros lábbal tiporjuk az emberi jogokat.

    Én emlékszem, mikor kerítést húztunk, és megfogtuk vele a migránsokat, hogy azért milyen nemzetközi szitkozódást kaptunk, egy kis „zsidóverésért” egyenesen katonai beavatkozást kértek volna.
    Ne haragudj Bálint, de ma zsidót csak Izraelben lehet pofozni, és kénytelenek vagyunk eltűrni az összes vadhajtást is.

  59. Bálint, a mi kormányunk megtette az arab invázióval kapcsolatban azt, ami szükséges és lehetséges volt. Zsidólányokat pofozni nemcsak felesleges, kontraproduktív lett volna. De hogy a német és a többi nyugati polgár mért nem lépett fel, az már jobb kérdés.

    Működik az agymosás és a megbélyegzés

  60. 58 balint
    Véletlenül az én kisunokámnak is a Sam a tűzoltó a kedvenc sorozata, így én is kénytelen voltam sok részét végignézni.
    Az általad hallott hír hamis, a sorozatban ugyanis néger a polgármester-asszony, a buszvezető és családja.
    Igaz, nincs benne arab, sárga és indián… 🙂

  61. A Tesz-vesz város egy fokkal jobban járt: a libbantak ugyan kiakadtak, hogy a „fireman” kierkesztő, mert benne van, hogy férfi, de azért nem zúzták be az egész sorozatot, csak átírták „fire fighter”-ra.

  62. 65-68 dajtás, hubab, Ábel
    Nem vitatkozom veletek, mert egyenként és eggyütt is igazatok van.Nem ilyen kéne legyen a helyzet, de hagyjuk…
    Edy dolgot mondhatok és gondolom, ebben egyetértünk: egy semmi, ártatlan kis gyereksorozat, de még ebben is találtak kivetnivalót.
    Megáll az ember esze, ez már az abnormalitást érinti.

  63. Re:69
    Ilyen az ha a liberálisok túltolják a biciklit…
    Ez az ideológiai is zsákutcába fut majd egyszer, mint minden túlhabzott politikai ideológia.

  64. 69 – bálin:
    Én még így tanultam:
    Eeny, meena, mina, mo,
    Catch a nigger by the toe;
    If he hollers let him go,
    Eena, meena, mina, mo.
    de mire a harmadik gyerekemnek felollvashtuk volna (1970) akkorra a 200 éves mondóka rasszista lett és nigger helyett tiger-t kellett mondani.

  65. 70.djts
    …’Ez az ideológiai is zsákutcába fut majd egyszer”… Velünk eggyütt dajtás barátom, az a baj . Velünk eggyütt.

  66. 71,Tibor bá
    Rasszista lett hirtelen a 200 esztendős gyermekdal??!!!
    És ugyan miért? Megnőtt a néger emberi ázsiója közben, feltalált valami korszakalkotót, vagy mi a nyavalya??
    Miért retirál a fehér ember folyamatosan a más fajok elől, méghozzá most már a SAJÁT KONTINENSÉN is??!!
    Miért nem szabad neki emelt fövel járkálnia a világban, az ő emberi méltósága- amit olyan vehemensen kérnek számon tőle a nem-fehérekkel szemben – hol van az őt JOGGAL megillető „emberi méltósága” a népek körében??
    A büdös amerikai niggernek szabad volt nagyhangon bejelenteni ” black lives matter”?
    Nem akarok arra gondolni sem, milyen ordibálás lett volna ha ne adj Isten, a FEHÉR jött volna hasonlóval!!
    És hogy itt tartunk, tudod ki a hibás?
    Ad absurdum – az ostoba, mindenki elött meghunyászkodó fehér ember!
    A Minden találmányt magáénak mondható, a világot egyedül és kizárólag előremozditó egyetlen faj, A FEHÉR!!!!!!!!!!!!!!
    Meddig hátrálunk még?

  67. Re:72
    Liberalizmus most éli végnapjait, jól látszik, most léptek a diktatórikus fázisba, ami törvényszerűen bukással jár.
    Ezzel szemben az emberiség meg fog maradni, hiába spekulálnak ellene.

    Egy dolog jó ebben az egészben, saját szemeddel láthatod a történelem kerekét forogni, sok izgalmas esemény lesz még…

  68. 73 – bálint:
    Tökéletesen egyetértek veled, de az én szerepem mindössze a tények észlelése, nem az okok kutatása, mert az ingoványos terület.

  69. balint
    Azért vigyázni kell az ítéletalkotással! Abban teljes egyetérthetünk,hogy a liberalizmus veszedelmes. De pont azért maradhat és terjedhet, mert vannak más rasszok akik emberi létezésük okán érdekeltek ennek fenntartásában. Az, hogy erre bizonyos erők, hogyan játszanak rá, az már más tészta.

    Jelen helyzetben az Országon belüli fajkérdés megoldása a kb. géppuskatűzig terjedne, ami nem a magyarság módszere.
    Látszik, hogy a régi világban pl. a cigányoknak is megvolt a helyük és szerepük a társadalomban.
    Az, hogy a fejünkre nőttek, az generált dolog. Ők is szenvednek a jelen helyzet miatt és nekik is vannak értékeik. Kár, hogy ezek az értékek elvesznek a érdek-ellentétekben.
    Integrálásról szó sem lehet jelen körülmények között az eltérő kulturális- és egyéb hátterek miatt.

    A helyzet, hogy elsősorban a magyaroknak magukat kéne helyretenni. Hagyni a „fényűző”(milyen találó kifejezés), hagymázas vágyálmok kergetését, a luxus hiánypótló hajszolását. Be kell menni a nyúl üregébe és nem a felszínen kapargatni a dolgokat.
    Újból fel kell építeni magunkat és a cigány-, zsidó-, néger kérdés is megoldódik.

    Te zsidó vagy. Utálnunk kellene egymást?
    Mind a ketten tudjuk, hogy a zsidóságnak van egy olyan görbe lábú szegmense, akik ezt szeretnék. De ezek a zsidók a többi zsidóval sem foglalkoznak, őket is nyugodtan odavetik.
    Abban igazatok van, hogy szegmentálni kell a társadalmat, de nem elég a faji alapú megközelítés(az csak a nagy tömegekre igaz többé-kevésbé.) Sokkal fontosabb szempontok vannak, amiknek -sajnos-a legtöbb magyar sem tud megfelelni.

    Nekem sok jó cigány és zsidó barátom is van, és azt is látom, hogy milyen szinten vannak a falvakban élő fehér, magyar emberek. Micsoda szellemi nihil uralkodik.

    Megjelent egy új faj is, a fehér-cigánynak neveztük el őket, életmódjuk és életszemléletük miatt. Néhányan sáska szóval jellemzik ezt a típust bőrszíntől függetlenül, mint egy gyűjtőfogalom.
    Egyszóval a sáskáktól kell megszabadulni, pontosabban hagyni hogy lekopjanak. Ennek egyedüli módja önmagunk kiemelése a sáskatengerből. Ha viszonylag sokan kiemelkednek, lesz jövő, mivel a sáskatenger épp az aktuális trendet követi mindig, így csak beállnak egy másik sorba.

    Tudom ti a másik verzióra fogadtok, vagyis, hogy a sáskahad mindent bedarál. Meglehet, azonban azzal a scenarioval még csak foglalkozni sem érdemes.

    Amúgy egyetértünk, a hajón, az alsó szinteken megtapasztaltam a néger konyhások és mosogatófiúk gyűrűjében milyen a rasszizmus, és milyen rasszistává tette őket a saját megnyirbált önképük.
    Az ilyenfajta tapasztalatok gyűlölethez, az pedig sehova sem vezet-ezt elhihetted nekem, hiába vagyok fiatalabb. De elég csak az ismert történelmet megnézni. A végső megoldás is csak fegyvert tett(méghozzá milyet) a másik kezébe. Ráadásul rengeteg ártatlan életet is követelt.

    75.A tények a tények!!! Okok nélkül mit sem ér ez!
    Akkor marad az erősebb kutya b@szik verzió, aminek realitását mi magunk adjuk.

  70. 76.Balázs
    Balázs kedves, az a vicces, hogy hozzászólásod igaz is, meg nem is, ahogy ilyenkor lenni szokott.
    . Ugyanis te személyes kapcsolatok szintjére viszed le a problémát, ahol neked ezerszázalékos igazad van, hát persze, hogy rengeteg kitünő emberi viszony alakul ki a közvetlen érintkezés szintjén, nekem is sok muzulmán barátom van – per micro – de nem gyözöm eleget hangoztatni az iszlám veszedelmet -per macro.
    Ezen teljesen érthető, normális jelenséget egyáltalán nem szabad figyelembe venni a fajok közt fennálló ellentétek, problémák tanulmányoozása folyamán, mert tévutra vezetne.
    Hogy nekünk kettönknek gyülölni kéne egymást faji alapon? Hát persze, hogy nem, elhiszem, hogy rengeteg zsidó származású barátod van, és persze, nem ez a csoportok közötti szembenállás gyökere.Persze, hogy van ezernyi rendes cigány, zsidó, muzulmán ember , mégis valami áthidalhatatlan szakadék választja el üket CSOPORTSZINTEN.
    Hogy valakik, amint nagyon helyesen irod, meglovagolják, sőt még szitják a szenbenállást, az napnál is világosabb.

  71. Re:77
    Minden rassznak, és minden népnek megvan a maga jellegzetessége, ami azt vonja maga után, hogy csak az egymáshoz közel álló csoportok keverhetők össze, illetve tűrik meg egymást. Ezzel szemben a liberalizmus mindent mindenkivel összekever, ami sokszínű társadalmat eredményez, de ahogy a víz sem oldódik fel az olajban, úgy nem lehet stabilan összekeverni a népeket, mert szét fognak válni. Erőszakkal persze lehet emulziót csinálni, de meddig is marad stabil egy emulzió? Ennyit arról, hogy mennyire lesz sikeres a keresztény világba a muszlimokat integrálni…

    Itt jön el az a kellemetlen jövőkép Izrael számára, mert bár vallásilag vannak közös pontok, mert mindkettő nép szemita, de genetikailag már közel sincs így, ami predesztinálja azt a helyzetet, hogy az arab tengerben ti vagytok az „olaj”, ami hosszú távon nem sok jót jelent…
    Nem lennék egy fiatal izraeli zsidó helyében…

  72. 78.djts
    Úgy igaz, ahogy irod!!!!Soha nem lesz elfogadva Izrael jelenléte a Közel-Keleten, és semmit sem számit, hogy tényleg rokon-népekről van szó, Izrael fölött mindig borult lesz az égbolt.
    Igazad van abban is, hogy népeket keverni NEM LEHET, vegytani példád tökéletes.
    Most csak az a kérdés, hogy mindezt nem tudták az „okos” , a világot vezeni hivatott emberek?
    Dehogynem. Akkor viszont mi akar lenni ez a hirtelen migráns-beözönlés, miért van a fehér faj állandó védekezésre szoritva, miért kezdik valakik átalakitani már a gyermekfilmek világát is-itt kezdödött eszmecserénk eltérni ezen irányba – vagyis mire akarják már a gyermekeket is rászoktatni,” nem lehet elég korán kezdeni” alapon?

  73. balint

    Ezt a csoportszintű elkülönülés maguk a különböző lélekcsoportok természetéből adódik. Amúgy a hsz-d igaz, csak részben van igazam.

    Mondanivalóm lényege röviden. Fölösleges utálkozni. A muszlimok vagy cigányok ellen hűvös tárgyilagossággal kell védekezni, mint egy kártékony rágcsáló ellen.
    A ragad meg a niggert a lábujjánál című zagyvaságokat nem kell gyerekeknek énekelni, az nem visz sehova. Józan észre kell nevelni, liberális szarságokat kidobni a kukába, de ezt nem a gyűlölet köntösébe bújtatni.
    Nem valami,valaki ellen kell lenni, hanem valamiért kell tenni, ezt kéne már megértenie a magyaroknak. Ez nem jelenti azt, hogy nem lőhetsz ha a helyzet úgy hozza, de összefogás nélkül szart sem ér a puffogtatás.

    Személyes (egyébként vegyes)példáimat csak azért írtam, hogy érzékeltessem,hogy egy nép is személyekből áll. Egy arctalan masszára könnyű kivetíteni félelmeinket, amivel csak magunknak ártunk, mindig ez a recept
    A muszlim katonák beözönlése szándékos és irányított, NO. a célpont és az Európai rendszer felborítása, ezzel az összeomlás megindítása.
    A cigányság már sokkal komplexebb-, bár lassabban eszkalálódó probléma számunkra.

  74. Ja és gyerekeknek egyáltalán nem kell nézni tv műsort. Agyprogramozó készüléket.
    5 éves korig nem jók a túl gyors ingerek, a villódzó fények. utána meg a fantáziát nyírbálja.
    Különben is mi van benne?! Egy nagy rakás….

  75. Re:79
    Az Európába áramló migráció tervezett, és szándékos volt. Fő célpontok az EU erős gazdaságai, amit a „jobb szociális jólét reményébe kivándorló menekültek, friss munkaerő” címszó alatt futó megszállási manőver volt.
    Miért szorul vissza a kaukázusi rassz?
    Azért mert nyakas, és önfejű, nem tűri a rabigát, és megvan a saját ezer éves kultúrája.
    Idéznék az Internacionáléból:
    „Föl, föl, ti rabjai a földnek,
    Föl, föl, te éhes proletár!
    A győzelem napjai jönnek,
    Rabságodnak vége már.
    A múltat végképp eltörölni,
    Rabszolga-had, indulj velünk!
    A Föld fog sarkából kidőlni,
    Semmik vagyunk, s minden leszünk!

    Ez a harc lesz a végső,
    Csak összefogni hát,
    És nemzetközivé lesz
    Holnapra a világ. ”

    Ki is lehet az a rabszolga had, aki sarkából dönti ki a Földet?
    Az biztos, hogy nem az őslakosok…

    Ideológiai puhítás persze megy belülről is, hogy az immunitás gyöngüljön, de pechükre a k-európai tagok még élénken emlékeznek a szovjet megszállókra, nem most jöttek a falvédőről, jól bele is köptek a levesbe.

    Amit látsz az a végjáték. Dőlj hátra kedves Bálint, ülj le a barátaiddal egy kávéző teraszán, és nézd, ahogyan a világ sorsa szépen lassan eldől, mert olyan még soha sem volt, ami örökké tartott volna. 😉
    Ha nem bírsz a fenekeden maradni, akkor beszélj sokat a fiatalokkal, mert a látszat ellenére sok fiatal nem komplett hülye, és helyén van az esze, és még talán komolyan is veszi, amit egy öreg mond.

  76. Ezer dolgot írtok, ezerrel nem tudok egyetérteni, de nincs ezer időm mindenre reagálni.

    83 djts
    „Mi kipróbáltuk milyen a digitális gyerekkor…”
    Meg sem kellett volna próbálni!
    Elszakadtok az alapoktól, így a valóságtól is.
    A gyerek leginkább a szüleire hallgat, így a legjobb tanár a szülő!
    Ez a természet rendje!
    Még a profi tanult pedagógusok sem tudnak olyan hatékonyan tanítani mint BÁRMELY szülő.
    A tablet…internet…csak eszközök. Ha ezt adja valaki a gyereknek, tudni kell az okát is.
    Adok a gyereknek kanalat, az az evéshez kell. Zsebkendőt, mert taknyos.
    Tabletet miért?
    A gyerek nevelését már a születés előtt meg kell kezdeni.
    A csecsemő tanítható. A csecsemő első napja, éve meghatározó az egész életére.
    Nem értéktelen csörgőt kell tenni a járókába, hanem fejlesztő játékokat, és a szülő is vegyen részt ebben a játékban…

    Nem folytatom.

    A tablet, „online gyerek” emeletes… egetverő…

  77. 84:

    Csakszólok, hogy a csörgő csecsemőkorban pont fejlesztő játék.
    Fejleszti a látást, hallást, tapintást. Ok okozati összefüggéseket, stb.

    Egyébként pont ezek a bűvszavak, szóösszetételek azok amikkel vezetik az okostojásokat, mint pl „fejlesztő játék”. Legalább annyira hatékony mint az online és offline agymosás.

  78. 58: jól átköltötted a híreket. Valójában annyi történt, hogy egy megyei tűzoltósági vezető bejelentette, hogy ők nem fogják használni Sam figuráját a promo anyagaikban…

    67: nekem a kisfiam imádja Samet, így képben vagyok, és korrigálnálak…
    A fekete polgármester asszony a Mancs őrjáratban van. 🙂 A buszvezető Trevor Evans indiai, és nincs családja. Viszont Ellie, a 2. tűzoltónő a fekete, Flood nővér asszem jamaikai, Mrs. Chang tanárnő meg sárga.

  79. 86. Avatar
    Igazad van, éppen tegnap este tette helyre a dolgot a lányom, éppen korrigálni akartam, de megelőztél! 🙂
    Ezek egyébként aranyos sorozatok, semmivel sem rosszabbak, mint az előző generáció gyermeksorozatai, de vannak valóban agyfacsaró, abszurd ijesztő figurás, zombis sorozatok is tömegével…
    Látom, minden szülő végigmegy ezeken a fázisokon, mikor a gyerekeim kicsik voltak, minden aktuális mesefilmet, sorozatot ismertem, aztán mikor tinik lettek, őszülő halántékkal is fújtam az összes menő együttes nevét és a sikerszámokat, a munkahelyemen a fiatal kolléga ledöbbent, hogy „Te így ismered a mai könnyűzenét?”.
    Mondtam is neki, majd te is fogod, mire a gyerekeid ekkorák lesznek….

  80. Re:84
    Van amikor nem jó kedvében csinál az ember ilyeneket…
    Lényeg az, hogy több éve megoldottuk a problémát,és okultunk belőle.

  81. dajtás, Egon, n/a, hubab, Avatar és az összes többiek
    Egyezzünk meg abban, hogy a mai kisgyerekek-de a nagyobbacskák is -soha nem lesznek olyanok, mint mi voltunk anno az ő korukban.
    Valami gyökeres, visszafordithatalan, és rossz irányba fejlődnek az okostelefonok és a tabletek miatt, a televiziót már nem is emlitve!
    A mai gyerekek, unokáimon tapasztalom nap mint nap, mintha nam is ezen világban élnének, MINDEN SZABAD IDEJÜKET leköti a nyavalyás, káros, ártalmas digitális világ, a külykök nemigen játszanak egymással, nemigen kivánkoznak ki, a játszóterekre, nem beszélgetnek, játszadoznak EGYMÁSSAL, akárhányszor mondja a mamájuk, hogy már azt se bánná ha veszekednének, hajbakapnának egymással, ahelyett hogy állandóan a képernyőket bámulnák! Ha nem okostelfon, akkkor tévé!
    Nincs szókincsük, mert nem olvasnak, nincs fantáziájuk, képzelőerejük, mert mindent készenkapnak, vizuálisan, semmit nem kell saját erejükből elképzelni, nincs emberi kapcsolatokat teremtő és fejlesztő készségük, társas kooperáció közöttúk, mert bezárták magukat a rettenetes, magányra itélő elektronika világába.
    Elhiszitek nekem, hogy unokáim élet tapasztalata, már ami az állatokat illeti, egynéhány, az állatkertben látott állatra korlátozódik, háziállatokat csakis a tévében láttak????
    Milyen gyerekek ezek, és milyen társadalmat hoznak majd ezek létre felnőttkorukban?

  82. 90 balint

    Csak egy kitörés volt belőlem az „online gyerek” miatt.
    Bocs mindenkitől!

    Látom a kezekben a csodálatos készüléket, és latom azt is, hogy nem tudja mi van a kezében.
    Az Enigmát számítógépnek alig nevezhető eszközzel törték fel, és megnyerték a VH2.-őt.
    A holdra szállást a legkisebb teljesítményű okostelefonnál is „butább” géppel hajtották végre.
    https://www.rentit.hu/hu-HU/Cikk/erdekessegek/a-holdraszallas-informatikai-hattere.rentit
    „Lent a földön egy óriási számítóközpont működött, az akkori csúcsgépekkel. Erről annyit érdemes tudni, hogy egy 1995-ös 386-os gép többet tudott, mint az egész számítóközpont együttvéve.”
    És a tablet (meg a többi hasonló gép) ÓRIÁSI teljesítményét csak arra használja, hogy két szót írjon az ismerősének.

    Ez a szülők felelőssége.

  83. Re:90
    Mivel mindkettő oldalt láttam, elmondom a saját tapasztalatomat:
    Fiam kb 4-5 hónapig tabletezett, és mesét nézett rajta.
    Elsőnek irányítottan csak azt, amit mi engedtünk neki, de arra gyorsan ráunt, majd ezt követően jött a „feneketlen pokol”, a Youtube gyerekcsatornák. Abba nem menjünk bele miért alakult így, de így alakult. Egy ideig „jó” és könnyebb volt, hogy a gyerek csöndben van, de egy idő után egyre többet, és többet nézte, majd végül követelte, hogy ő nézni akarja. Régebbi játékok elfelejtve, mozgás nuku, stb,stb. Ezt követően telt be a pohár nálam, és letiltottam róla, és elraktuk végleg a tabletet.
    Kellett pár hét mire visszarázódott, sokszor emlegette még a „Pokojót” és társait, de ezt egy idő után elfelejtette, és mára alig emlékszik valamire ebből.
    Tegyük hozzá, hogy előtte se voltunk TV-sek, évente kb egyszer kapcsoljuk be jan. 1.-én meghallgatni az újévi bécsi filharmonikus koncertet, most is játékokkal van körbebarikádozva, és gyakorlatilag nem lehet nézni rajta semmit, szóval nálunk legalább a TV nem volt prioritás.
    Ma gyökeresen más mint a tabletes korában. Szereti az állatokat, fáramászós,legózós, sarazós gyerekkora van. Szeret együtt lógni a nagyszüleivel, még idén nyáron a 70 éves nagyapját is rávette, hogy sátorozzon vele a szőlősben… Ez pont az ellenkezője, mint az online gyerekkor. Hozzáteszem sokkal nehezebb így gyereket nevelni, mert ha nincs tablet, nincs TV, akkor előbb utóbb megunja a játékot, és akkor a szülőt fogja nyaggatni, de inkább nyaggassa az anyját, vagy engem, mint hogy kockuljon egy ostoba videón. Mai szülőknek baromira nehéz gyereket nevelni, mert minden sarkon ott van a csábító „megkönnyítjük” a helyzetedet technikák, és akkor fél lábbal a zombigyerek nevelésbe léptünk be.

  84. 94.djts
    Gratulálok a gyerekhez, EMELEM KALAPOMAT elöttetek amiatt, hogy sikerült leszoktatni a képernyő bámulásáról.
    De kedves djts, elismered-e , hogy a te eseted egy unikum!!!!??
    Párját ritkitó a mai világban, ahol a kicsikre majdhogy infuzióval van rákötve a mobil, tablet, akármi.

  85. Re:95
    Jól esik, hogy ezt mondod, de nem vagyunk unikumok, mert a baráti körünk nagy része is ilyen. Hidd el, van egy szűk kisebbség, aki ugyan így van a gyerekneveléssel, mint én, és egyre többen vagyunk ezen az állásponton.

  86. 90: Hát én se egyezek ki azzal, amit leírtál. A kisfiam még ovis, így nem olvas, de a szókincse bőségén sokan meglepődtek már. Kimondottan sokat tanul a mesékből is. Szoktuk játszótérre vinni, ott is könnyen összehaverkodik és jókat játszik a többi gyerekkel. Kutyát és macskát is tartunk, de szereti összeszedni a kertben a csigákat, bogarakat, szöcskéket fogni, de nem fél a kígyótól, békától sem. Imádja a lovakat, kecskéket, nyuszikat meg kb bármit amit megsimizhet.
    Nincs eltiltva a TVtől se, youtubon is szokott mesét nézni, meg én is szoktam mesét mondani vagy olvasni neki.

  87. Csatlakozom Dajtáshoz és Avatarhoz. Mi most a barátainkkal épp ovit alapítunk, ahol az előirányzat: 80% szabad levegő, 20% szobában játszás.

    Rövid távon fárasztóbb, de már középtávon megéri, kezelhetőbbek, normálisabbak a gyerekek, ha kint voltak, fára másztak, homokoztak stb.

  88. 97.Avatar
    Egy szót sem szólók, lehetséges, hogy vannak ilyen gyerekek, akiket valahogy nem ejt eabul a digitális világ, és nektek óriási mázlitok van. De nem a ti szerencsés gyerekeitek a nérvadóak össztársadalmi és akár globális szinten nézve a dolgokat, mert a jelenség országokon átivelő. Nagyon jó, hogy ilyenek a gyerekeitek, boldog sziget vagtok, és csak örömet kivánok mindannyiatoknak.

  89. 98,Ábel
    Csak gratulálni tudok áldlsos kezdeményezésetekhez.
    Adná Isten, hogy sikerüljön, mentőangyalok lesztek minden, a digitális karmokból kimentett kisgyerek számára, és kivánom, hogy oly tolongás legyen a beiratkozásnál, hogy ugyan nyitnátok még száz hasonló óvit.

  90. 100: Nem nagy dolog, de becsületes munka…
    Lehet, hogy mind megdöglünk pár évtizeden belül, de addig legalább kicsit jobb életük lehet.

    És ha esetleg mégse mindenki halna meg, még ezzel növelhetjük legjobban az esélyeiket.

  91. 101: A gyerekek decembertől februárig is homokozni meg fáramászni fognak? Lehet sok lesz az a 80%, de értem a koncepciót.

  92. Nem tudom, hova tegyem az alábbi, a tévé déli kishireiben ismét szóbakerültetek témát:
    Olaszország külügyére ,hogy-hogynem titeket hibáztat az olaszországi migráns nyüzsgés mián, azaz miattatok nem lehet elosztani kvóta szerint a sáskahadat, és az ilyen renitens országok ellen, mint Magyarhon, erőteljesebb lépéseket kell foganatositani???!!!
    Magyarul: Muszály lenyomni, akár erővel, Magyarország torkán a sátorvárosokat, különben még elrohadnak a kész sátrak az EU raktáraiban…
    Fiúk, árgus szemmel figyeljétek mi lesz a közeljövőben nálatok, mert ezek a nyugati szarházi rohadékok nem fognak nyugodni a témában, ha nem sikerült elsőre, majd sikerül ötödszörre alapon nem fognak békéteket hagyni!!!
    Figyeljétek meg, hogy alszik el a téma időről-időre, azután ismét felkapják, ismét pedzik, esetleg várva kormányotok egy gyenge pillanatára.
    És vegyetek észre még valami nagyon nyugtalanitót: MINDIG, de mindig csakis és kizárólag RÓLATOK van szó!!!!
    Nem Romániáról, nem Bulgáriáról, stb. hanem csakis és névszerint Magyarországról!!

  93. 103.balint. 1000-év ota rolunk van mindig is útban voltunk a fenkölt nyugatnak.remélem megélem azt,hogy nyugat szarrá bomlik a migránsáradatba. Egyébként mi hír a szaúdi támadással ott nálatok mit mondanak a Ti tv csatornátok..lehet belöle háboru..

  94. 104 – Apofis:
    Lehet, mert Amerikának védelmi szerződése van a szaudiakkal. A nagy kérdés, ki volt a tá-madó?

  95. 103:

    A langley- i/ brüsszeli ellenzék már ismét bejelentkezett ezeknél az amerikai ügynököknél, ahogy feldobták a kvóta- témát.
    A f@szbukon nagyon nyomulnak a langley- i gyerekek hirdetései, lilával meg zölddel.

  96. A fősodratú Origó egyik mai tudományos cikke az éghajlat változással foglalkozik.
    A lényeg, hogy 2100-ra 6,5-7 fok melegedés lesz! Illetve hogy a mostani időjárási anomáliákat csupán 1 fokos melegedés okozza. Nem mondják ki, szó szerint, de aki elolvassa annak lejön, hogy GAME OVER!
    https://www.origo.hu/tudomany/20190918-a-vartnal-gyorsabb-lesz-a-globalis-felmelegedes.html
    Bár ez még a „cukormázas verzió”, de legalább kimondják végre!

  97. Re:102
    Ha Waldorf magánovit alapítanak, akkor valóban sokat fognak kint lenni, még télen is.
    Állami oviból nézve fura dolgokat csinálnak, pl bográcsoznak, gabonát őrölnek, cipót gyúrnak, szüretelnek, stb,stb, és ami a legfontosabb, télen nyáron kint vannak, sőt minden héten kirándulnak.
    Ha Ábel ovit alapít, sok sikert hozzá!

  98. „pl bográcsoznak, gabonát őrölnek, cipót gyúrnak, szüretelnek, stb,”

    Visszaemlékszem óvodás koromra, /Bp./ láttam ahogy a hétvégére vásárolt csirkét a szüleim levágják, majd ebédkor a család körülülte az asztalt és a csirkelevest és rántott csirke alkatrészeket jóízűen megettük.
    Az óvodában simán lehetne csirkét, halat vágni bemutatásként, hogy is kerül a rántott csirkemell a tányérra.
    Több milliárd embernek nem lett pszichés torzulása attól, hogy látta gyerekkorban az állatok levágását. Sőt.

  99. Én ugyan nem nézek TV-t pont a reklámok miatt, totál idegesitö bármi közé betolják.

    De nemrég olvastam a Greta cikket, hát erröl beszélek! Sorosék pontosan a R end R és csoportjaik bábja pont ök irányitják az elavulást. 70 években még 15-16 évig elment egy mosógép hütö vagy porszivó, kocsi is igaz nekem ruszki volt majdnem mind, de most szemetet gyártanak és a föld tele szeméttel az újhoz meg nyersanyagtól az energiáig túlzott felhasználás kell és itt a játék vége. A földeket se kellett volna elvenni a termelöktöl mert a nagyüzemi is csak sokszor szemetet gyárt. Nyugaton 3 méret van a bogyósnak a mi nem esik a lukon át az kuka – pedig megettük sőt itthon hál istennek még nincs ilyen pazarlás.

  100. Bálint.

    Én csupán azt nem értem hogy a vallással hogyan lehet egymás ellen uszitani embercsoportokat.
    Ha jól megnézzük az ószöviböl készült a coran is kicsit édeskés mondatfüzésekkel majd minden szura után de ugyan az az ártelmezése.

    Az európai kereszténységhez meg az evangéliumok alá tették és összeolvasztották a bibliában az ószövivel.
    (a paroszlávval még nem foglalkoztam)
    Tehát ugyan azt az ideológiát ugy forgatják ki és agymossák ahogy a pol. érdek megkivánja és a hatalom a lelkek felett.

    Én 1 ideológiai elvet látok mind a 3 ban! Még a szöveg is ugyan azon értelmü.

    Hogy ezt nem veszi észre ezt a manipulációt a tömeg, na az megér egy misét.

  101. 110.

    Lehet kapni még tárcsás mosógépet, talán ez is kibír 15 évet. Végtére is elektronika nincs benne, csak szimmeringet, meg csapágyat kell cserélni pár évente:

    https://www.smartarena.hu/hajdu-3034-keverotarcsas-mosogep-745?utm_source=arukereso&utm_medium=cpp&utm_campaign=direct_link

    Sőt, még használt ladát és trabantot is lehet kapni.

    Hajrá! 🙂

    Ja és a Soros továbbra is egy kis geci, Európa és főleg országunk ellensége! 😀 Ezt az origóból és a 888.hu-ból lehet tudni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük