(2942) A FED képtelen tovább késleltetni a gazdasági összeomlást

Tibor bá’ online

 

Peter Schiff szerint ahhoz semmi kétség nem fér, hogy a világgazdaság recesszió felé araszol. Ki ez Peter Schiff? A pasas az Euro Pacific Capial stratégistája, aki annak idején megjósolta a 2008-as gazdasági válságot. Most állítja, „óriási” hiba volt, hogy a FED a múlt hónapban csökkentette a kamatlábakat. Ezt megtoldotta azzal, hogy nem lett volna szabad 2008-ban nullára csökkenteni a kamatokat, és ott tartani 7 éven át. „A nulla kamat és a quantitative easing (mennyiségi könnyítés) olyan problémákat élesztett fel a gazdaságban, aminek a helyreállításához generációk kellenek majd. Azonban a kilábalás sose fog elkezdődni, ha a FED visszamegy nulla kamatlábhoz (ami pillanatnyilag éppen történik – és Trump naponta követeli).

Schiff véleménye szerint egészséges gazdaságot nem lehet létrehozni mesterségesen alacsonyan tartott kamatokkal. Ez a módszer össze-vissza annyit tesz, hogy felnyomja a vagyontárgyak árát, buborékokat hoz létre, és olyan rossz befektetéseket, amelyek károsak a gazdaságra.

A fenntartható gazdasági növekedés záloga a piac által beállított kamatláb. Schiff szerint a FED nem okoz recessziót, pusztán nem képesek tovább késleltetni.

Éveken keresztül a növekedést a mesterségesen alacsonyan tartott kamat biztosította, de az elszabadult állami kölcsön felvétel, és Trump védővámja végül belök minket az elkerülhetetlen recesszióba.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

62 thoughts on “(2942) A FED képtelen tovább késleltetni a gazdasági összeomlást

 1. Egy gazdasági recesszió ugyan nagyon kellemetlen, mégis még mindig sokkal elviselhetőbb, mint a civilizációs összeomlás. Nem mintha választás kérdése lenne, és az összeomlást elkerülhetnénk egy kis recesszió árán.

 2. Én 2021-re várom a következő összeomlást, amely minden eddiginél nagyobb és pusztítóbb lesz.

 3. A piacgazdaság velejárója a recesszió / növekedés közötti folyamatos billegés. “A fák sem nőnek az égig.” Ez természetes és normális folyamat a piacgazdasában, nem kell tőle félni, fel kell rá készülni és tudatában kell lenni hogy ez így megy. Hogy pusztítóbb lesz-e vagy nem, az sokmindentől függ, érzésre sem lehet megmondani. Lehet rajta szépen keresni, shortolni, félterenni, megtakarítani változatos eszközökben, stb. Igazából a probléma ott van hogy az ember agya nehezen fogadja el hogy ilyesmi is van, és félelemmel tölti el, mindenki be van csokizva. Nem kell. Tanulni kell.

 4. Itt megint a mérték lesz a kérdés hogy nagyobb lesz e mint a 2008-as?
  Én azt mondom hogy vannak ezek az alapigazságok amiket mondonak hogy pl. ha nő a banki alapkamat akkor nem ingatlanba teszik a pénzt hanem bankba, így csökkennek az ingatlanárak.
  Itt sokan nagy kamatelmelést várnak majd.Szerintem az hogy hogyan működött a gazdaság 20-40 éve az ma már más. Miért ne lehetne 0 % körüli alapkamat
  éveken keresztül?
  Én ezeken a közgazdász szabályokra már azt mondom, hogy az számít hog mi van a valós gazdaság mögött.Hagyjuk a számokat, gdp, kamatláb stb…
  Mi van a valós gazdaság mögött? A farmer elülteti a búzát, a cnc-s legyártja a tengelyt,stb….addig működik.
  Persze ha kivonják a pénzt akkor vállalkozások sázezrei mehetnek csőd szélére és emberek milliói lehetnek munkanélküliek, de mindez csupán technikai spekuláció, nyersanyag és energia még van.
  Azt mondják hogy buborék van. Egyik 85 éves ismerősöm mondta hogy 1000Ft volt a fizetése kb. 50 évvel ezelőtt.Ma az átlag már majdnem 300eft. 1980-ban budán egy ingatlan 400eft volt
  , ma 40 évvel később 40-60millió, kb. százszorozódott az ára. Az árak mindig elhagynak egy szintet és már nem mennek vissza oda. Amikor 1980-ban 400eft-ról 600eft-ra ment fel az ár akkor is azt mndták hogy buborék van.Sok áremelkedés volt(százszoros 40 év alatt!!) , mindegyik emelkedésre mundhattuk hogy buborék de mindig túlszárnyalta az ár a régi árat.
  Ugyanúgy a kenyér is volt 1ft,10ft,50ft,200Ft, 300Ft és lesz majd 1000ft,5000Ft……

 5. Én annyit tudok róla, hogy hallgatok elemzéseket, stb.. Mindenki azt hajtogatja, hogy jön a recesszió, és a válság. Ami nagyobb lesz mint a 2008-as, mert a FED, és a többi központi bank már akkor ” ellőtte a puskaport”, tehát már nem állak a rendelkezésükre azok az eszközök, és pénzek amik akkor még a rendelkezésükre álltak a válság kezelésére. Továbbá a világ gazdaság is sokkal rosszabb helyzetben van most mint akkor volt! “Ezért a válság is sokkal mélyebb, és elhúzódóbb lesz” Ezzel én is egyetértek, de milyen szemérmesek, ezt úgy is mondhatjuk, hogy összeomlás.. Amiből véleményem szerint már nem lesz kilábalás, mert mire hosszú évek múlva beindulna a gazdaság, akkora már a klímaválság fogja ránk rúgni az ajtót! De tokostul!
  És már nincs sok időnk talán hónapok, esetleg egy év a válságig. Amit én arra alapozok hogy figyelem az Arany árfolyamát. Mert az egy jó bizalom indikátor a gazdaságban, mert az Arany egy “Mentőcsónak” a spekulánsoknak!
  2009-ben, a Válság alatt felment 1800Dollár/unciára. Utána ahogy konszolidálódott a helyzet szépen vissza süllyedt egészen 1100 Dollárra, sőt volt már ezer közelében is! Utána az elmúlt 8 évben olyan 1200-1300 környékén mozgott. Mindezt úgy hogy a jegybankok, és államok nagy tételben vásároltak aranyat, és felhalmoztak. (Magyarország is vett tavaly kb.30 tonnát) Tehát volt rá igény, és kereslet, de az árfolyam nem mozdult az 1200-1300-as sávból.
  De most valami történt! Mert az elmúlt néhány hónapban kilőtt az árfolyam mint a rakéta és már masszívan 1500 felett van, és tovább emelkedik!
  Hogy miért van ez? Azért mert a tőzsdei nagybefektetők “A guruk” elkezdték kimenteni a virtuális pénzeiket, (eladják a részvényeiket) és valódi kézzelfogható dolgokra átváltani.
  Tipikusan ingatlanra és Aranyra (fizikai aranyra, nem arany jegyre!)
  És mindezt azért teszik mert ők már “érzik a vihar szelét” és menekítik a vagyont!
  Én úgy gondolom ezek alapján, hogy valami készül a világ gazdaságban….

 6. 5. Unikornis
  Igen, megindultak a nemesfémek felfelé, és az arany úgy fest hogy beállt az 1500 dolláros sávra. Hogy ezt meddig tudja tartani , az a nagy kérdés, megindul e feljebb a közeljövôben? Visszafelé-lefelé szerintem már nem fog menni, esetleg egy -egy lélegzetvételnyi idôre beköszön 1400 ig.
  Sokak szerint akár 5000 dollár per unciáig is kilôhet az arany-de várjuk ki a végét.

 7. 4 – Andrew:
  1946 őszén 1 kg szilva 48 fillér volt. 1950-ben egy svábhegyi 600 négszögőles telek apró családi házal 60.000 forint volt. Egy Balaton parti csupasz telek 6000 forint, és egy Leica 3C fényképezőgép is 6000 Ft. Az én első fizetésem 1952-ben 860 (mínusz békekölcsön kötvény)Ft. volt. 1 $ kevesebb mint 13 forintot ért (a bankban, kötelező beváltás mellett), és ugyanennyi volt 1 g ékszer arany is. Egy zónapörkölt álló büfében 4 Ft. Zsömle 40 fillér. Budapesti albérlet havi díja 80 Ft. Egy telefon beszélgetés 60 fillér, idő korlátozás nélkül.

 8. Egy szót sem ejtettetek arról, hogy a problémák oka esetleg abban keresendő, hogy a 80-as évektől kezdve a nyugati ipar kezdett lassanként, szinte észrevétlenúl kivándorolni Kinába.
  Nem vagyok közgazdász, de nehezen lehet elhitetni velem, hogy fenntartható NORMÁLIS államgazdaság SEMMI ipar nélkúl!!! Már elnézést az esetleges naivságomért, vagy legyek akár begyepesedett, primitiv paraszt, de tessék megmagyarázni nekem, miért nem volt anno, mikor még a nyugat ipara teljes gőzzel múködött, az 50-60-70 években , semmiféle ilyes recesszió, az országok szárnyaltak, a nyugati ember tobzódott a jólétben, mig valami sötét hatalom kezdte kisibolni az ipart Kinába.
  Na, miért?

 9. Bálint, ebben van valami, de voltak válságok akkor is. Pl a két olajválság a 70 es években. Amúgy nem minden ipar lépett le kínába..a hadiipar ott maradt ahol volt. S szerintem ez lesz a kulcsa a nehézipar visszatérésének. Persze lehet hogy tévedek, meglátjuk.

 10. Ahogy a pénz és az ingatlanbuborék van, úgy van elszállóban az egész emberiség. Elszakadtunk a természettől, és létrehoztunk egy törékeny művilágot, ebből következően egyenes arányban jön a válság a természeti csapásokkal, amit mi teremtettünk környezetünk tönkretételével. Lehet spekulálni, shortolni, tőzsdézni, de egy komolyabb földrengés, cunami, vagy bármilyen kontinentális méretű katasztrófa esetén úgy borul minden, mint a kártyavár.

 11. 8: Nem minden ipar ment ki. Én 2006 óta dolgozom, mindig iparban. Az igaz, hogy Kína mindig is fontos vevőnk volt, de ott van mellette Németország, egyéb erópai országok, még Izrael is.

  Na meg még egy rakás más ázsiai.

  Az szerintem nem baj, hogy a gazdaság egyre nagyobb részét adják a szolgáltatások. Nem szennyez annyit, mint a termelés és a fogyasztás, de a gazdaság ugyanúgy nő tőle. A baj az, hogy minden erőfooorrrást elhasználnk lassan.

 12. A válság már idén várható.

  Autóipari beruházásokat már fogják vissza, ami intő jel.
  Az ingatlanpiaci boom is az.

  A pénz már nem találja a helyét, és abból nem szokott jó kisülni.

  Maga a válság nem rossz, a kapitalizmus velejárója.
  Ilyenkor derül ki, hogy melyik vállalkozás életképes, és amelyik nem az becsuk.

  Könnyű lenne úgy működni, hogy mindig csak felfelé megy minden, és a válságok ellenére ha 10 éves távlatokat nézünk szinte minden felfelé meg.
  Ez a fenntarthatatlan növekedésünk ami nem a válságól fog dőlni, hanem az összeomlástól.

 13. 11.Ábel
  ….: “Nem minden ipar ment ki. Én 2006 óta dolgozom, mindig iparban….”
  Igen?
  Áruld el nekem, mit gyártasz, amit Kina nem ver le egytized áron? Hacsak nem repúlőgépeket, illetve orvosságot, ugyanis nagyjából ennyi maradt neked, kedve Ábel.

 14. 9.Sárkányka
  …”Bálint, ebben van valami, de voltak válságok akkor is. Pl a két olajválság a 70 es években….”
  Sárkányka, rossz a példa. IDEIGLENESEN nem volt olajam…
  De megvolt a hatalmas ipari potenciálom, kenyerem, fejlődésem, jólétem forrása!!!!!!
  Azután lett ismét olaj és én, országom, iparom továbbra is virágzott!!!!
  Most??!! Hogy néz ki egy ország ipar nélkül?
  Voltál esetleg néha régi, elhagyott ipari zónában, a régi nagy územek, gyárépületek elhagyott , romladozó falai tővében, a közöttük futó rozsdás sinpárok között? Amelyeken valamikor teherszerelvények vitték ki a termékeket, melyekért azután aranyat kaptál?
  Nem volt olyan érzésed, mintha most egy temetőben járnál?

 15. Egon!
  Ez így van, de a mély és tartós válság egy “halálspirálba” taszíthatja a gazdaságot, és a társadalmat, mert minden összefügg mindennel! Amit lehet összeomlásnak is nevezni.
  Főleg ha az egyenletbe bekerül egy újabb” változó” pl. klíma, vagy európai muszlim tömegek, stb..Csak ezzel kevesen mernek szembenézni, pláne a közgazdászok nem.

 16. 13: Nem ide tartozik, de ha már kérdezed, elárulom: 2006-2011-ig egy mérőgépeket gyártó cégnek dolgoztam, azóta teljesítményelektronikát gyártunk.
  Mindkettőt a napelemipar húzza.

  Azt látom, hogy az európai ipar nem halott, csak bizonyos ágazatok mentek ki. Nekünk leginkább a magas hozzáadott értékű, illetve a kisebb volumenű gyártás maradt. Ami nem is lenne baj, amíg működik a világgazdaság.

  Na de ha egyszer csak nem jön több áru Kínából, akkor bajban leszünk. Nem lehet hirtelen a nulláról elkezdeni ruhát gyártani. Akkor megint elfogadott lesz, hogy az ember szakadt, stoppolt ruhákban járjon.

 17. 16:

  Azért nem leszünk bajban, mert aki eladna az nagyobb bajban lesz.

  Kína éhen hal, ha nincs miből élelmiszert vásárolni.
  A ruhákat már gyártják Indiában és egyéb helyeken is, nincs monopólium ezen a téren sem.

  Ha megéri akkor Európában, Usában is menni fog a textilipar. fél-egy éven belül lesz gyártás.

  Ezért nem lesznek igazi elmélyülő válságok, befordulhat a dolog deflációba is, az a kártya még nincs kidobva (csak félnek tőle mint a tűztől).

 18. Semilab? 🙂 Őket ismerem, sokáig beszállítottam nekik. Kicsi a világ…

 19. Ezért ment fel az arany ára is a dollárhoz viszonyítva 54,5 % -al az utóbbi 10 évben, valamint 27,5%-al az utóbbi 1 évben !!!

 20. Re:19
  Akkor Lébá=Ábel? 🙂
  Volt némi bejárásom oda, ismertem pár fizikust, de az már sok sok éve volt, durván 8-9 éve. Napelemek miatt ismertem őket, anno érdekelt(most is) a szilárdtestfizika, és ott halmozottan rendelkezésre állt ez a fajta tudás.
  Anno bent voltak a top500 export cégben, ma nem tudom hogyan állnak.

 21. 16.Leba
  Önmagadnak mondasz ellent, csak nem veszed észre!
  Szóval mégis GYÁRTASZ valamit, – amit MÉG nem koppintott le Kina, ezer okból – kézzelfogható, eladható ipari terméket, és nem csak szolgáltatásból élsz meg!
  De:
  Mit csináljon az az ipari munkás, akinek nem volt ilyen szerencséje egy ilyes kis ipari búvóhelyhez, mint neked?Mert búvóhely a tied, szerény kis búvóhely, csak reméld, hogy nem ideiglenes.!!
  De hagyjuk, nincs energiám gyözködni.

 22. 26: Nem látom az önellentmondást, rámutatnál, kérlek?

  Nem tudok személyes karriertanácsadást tartani minden ipari munkásnak, de nagy vonalakban vannak ötleteim. El lehet végezni kismillió szakmát felnőttképzésben is, amikkel lehet egyéni vállakozni. Van egy rakás apróság, amikkel szintén lehet pénzeket keresni. Lehet csatlakozni segédnek valakihez, aki ilyesmibe belevágott, és munkáskézre van szüksége.

  Lehet kisebb területen intenzív növénytermesztéssel (vagy állattartással) foglalkozni, majd késztermékként eladni.

  A triviálisról, hogy elmegyünk egy céghez dolgozni, nem beszélve, ami most ugyan sok helyen elérhető, de nem mindenhol, és ha jön a recesszió, akkor ezek a lehetőségek hamar beszűkülnek.

 23. Ábel, NEM. De ne barkochbázunk itt egy nyílt fórumon. Nem mintha titok lenne, de azért nem mindenkire tartozik.
  Már szinte mindent ami nagyobb széria azt Kína gyárt. Letarolnak mindent, és a minőségük is egyre jobb!
  Nekem az a szerencsém, hogy kis darabszámú, és speciális alkatrészeket készítek, ahol a Kínai nem tud labdába rúgni. De én különleges, szerencsés eset vagyok.

 24. 28: Ezt mondom én is. Nagy hozzáadott érték, kis volumen. Megy, mint a rakéta.

  Ha Kína tényleg mindent letarolt volna már, akkor Németország se hívná be az olcsó munkaerőt, akkor már hazaküldték volna a törököket.

 25. Az emberek az elmúlt 50 évben a falvakból bementek a városba.Pl. még az 50-es években a metrót is (ha jól emlékszem régi képekre-pl. budapest régi képeken csoport)
  kb. lapáttal ásták szinte gépek nélkül. Ezzel szemben ma a városiasodás a világon elképesztő méreteket öltött, és működik is addig amíg működik a gazdaság és van megrendelés.
  Példánál maradva az alagutat már nem lapáttal ássák hanem caterpilarral, így az emberek nem lapátolnak hanem a caterpilarban dolgoznak,hegesztenek,logisztikáznak,gépet legyártonak.
  Maga az összhatékonyságunk nem változott , mert régen pl. 1000 ember ásta az alagutat, ma pedig 1000 ember dolgozik nem közvetve az alagútépítésen( markolót gyárt ,a markológyárhoz épületet épít,utat épít, logisztika, pénzügy, olaj ,zsírzás,vegyipar, markolót be kell olvasztani a kohóba ha elöregszik ,stb.. a sort lehetne folytatatni az oktatással , oktatási intézmények építésével, stb… órákig…tehát ha mindent összeadunk akkor az összhatékonyság semmivel sem lett nagyobb mint amikor 1000 ember ásta az alagutat mert ott csak 1000 lapátot kellett legyártani.Itt meg több tízezer dologot ha minden hozzá kapcsolódó dolgot nézünk.
  Ez csak egy példa volt ezt mindenre lehetne vonatkoztatni. És itt jön képbe a sérülékenység. Ha mindezek nem kellenek akkor nem lesz munka>nem lesz pénz>nem lesz fogyazstás.
  A kertészetbe sem tud már senki visszamenni mert 1000 hektárt már megművel 1 traktoros.
  Úgyhogy elég nagy szopóágra futhatunk.Hogy ez csak 1-2 éves recesszió lesz vagy végső osszeomlás azt nem tudni. Ha beüt a klíma és drága lesz az élelem akkor nem marad pénz fogyasztási cikkekre. Jelenleg a fogyasztás tartja fenn a munkahelyeket. veszek egy új autót mert az vagány, veszek iphonet stb….
  De a világtörténelemben most ez a legsérülékenyebb mert sosem függött ennyi milliárd ember a munkától.És annak ellenére hogy mindenhol pörög a gazdaság(usa,német stb..) az átlagember nehezen vagy egyátalán nem tud megvenni egy lakást , adósságban él hónapról hónapra.És ez most a fejlett világ.Az emberek épphogy a felszínen tudnak maradni. Mi lesz ha tényleg összeszakad minden?

 26. Köszönöm Pythonnak az általa megosztott videót a “(2936) 2019. Júliusa” poszt 42. hozzászólásában. Ugyan ennek a videónak a 2. része részben foglalkozik a gazdasági rendszerünk hibáival. Nem a klímát kell(ene) “megjavítani” mert most ez történik(csak ez nem fog menni), hanem a föld gazdasági- pénz- és politikai rendszerét kell lecserélni teljesen másra. Azt mondja Ürge-Vorsatz Diana, hogy még senki nem találta ki milyen legyen az új gazdasági rendszer ami jobb lenne.
  Erre mutatnék egy példát(a video több mint 7 éves!): https://youtu.be/KphWsnhZ4Ag
  A videó angol nyelvű, de magyarul feliratozott.

 27. 31.
  Jó terv. A megvalósítás problémája abban áll, hogy az erőforrást birtokló emberek, csoportok, nemzetek miért mondanánk le erről önként?

 28. 31: Dehogy jó terv! Azt mondja, hogy mindenkinek elérhető lenne minden, amire csak szüksége van, ingyen.
  Egyrészt nem igaz, hogy erre van elég erőforrás. Ha minden anyagi javat elosztanánk mindenki között, mindenki nyomorogna.
  Másrészt, ha valami csoda folytán lenne is elég erőforrás mindenkinek minden igényének a kielégítésére, az hatalmas pazarláshoz vezetne. Így is túl sokat fogyasztunk, akkor még többet fogyasztanánk.
  Negyedrészt abban talán igaza van, hogy a legtöbben továbbra is végeznének kreatív, érdekes munkákat, de mégis ki végezné el azt a sok unalmas, fárasztó, undorító, veszélyes melót, amire továbbra is szükség van?

  Semmivel se megvalósíthatóbb, mint Morus Tamás utópiája. Marxnál is csak annyival jobb, hogy nem beszél proletárdiktatúrától és erőszakról.

 29. Én is megjósoltam a 2008-as válságot, de attól még nem biztos, hogy amit írok az helytálló. Az egy vélemény csak.
  Már 2013 tájékán le kellett volna állítani a mennyiségi lazítást, ehelyett Japán és Európa még mindig tolja. Rögtön utána el kellett volna kezdeni a kamatokat emelni óvatosan. Nem állítom, hogy a világgazdaság mindkettőt biztosan kibírta volna, de jobb leesni a fa legalsó ágáról, mint feljebbről.
  De ezt a FED nem tette meg. Általános tévedés, hogy a gazdaságot akarták erősíteni és ezért történt minden úgy, ahogy. A jegybankok a deflációtól rettegtek és rettegnek most is. Ehhez minden alapjuk meg van. Az a tény, hogy már 30 éves német államkötvényt is lehet már negatív hozammal kibocsátani nem azért rémisztő, mert egy közgazdasági paradoxon, hanem amiatt, ami kiváltja. Korábban is volt már, hogy a tőkések negatív reálhozammal odaadták a pénzüket egy-egy államnak, ha a biztonság előtérbe került. Most azonban ez nominálisan is megvalósult. Ennek oka, hogy az infláció és a kamatkörnyezet olyan alacsony, hogy nominálisan nincs tere a negatív reálhozamnak. Ezért átcsúszott a negatív tartományba. Soha korábban még nem volt olyan hogy gazdasági fellendülési ciklus csúcsán ilyen szinten alacsony legyen a kamatkörnyezet! És ettől vannak berezelve. Ha most beüt a krach, akkor garantált a deflációs spirál.
  Emiatt valószínűnek tartom, hogy a legkisebb jelre a FED még tovább fogja vágni a kamatot és a csodafegyver QE-t is újra fogja indítani. Képzeletbeli fánkon még magasabbra mászunk. Itt már igen vékonyak az ágak Aztán eljutunk majd oda, hogy már ez sem fog segíteni és a jegybankok felé történő eladósodottság sem lesz már fokozható, finanszírozható. Nem lesz hová menni, mert már most is járatlan úton járnak a jegybankok, a gazdaságok. A világgazdaság legnagyobb válsága emiatt még előttünk van. Időpontot nehéz jósolni, mert függ a jegybankok reakciójától. Elképzelhető, hogy hagyják a következő egy-két évben bekövetkező recessziót kiteljesedni, de nagyobb esélyt látok arra, hogy elmennek a falig. Ebben is…

  Korábban már több fellendülést és kipukkanást megjátszottam a tőzsdén sikeresen, de ami most folyik ott, az ijesztő. Én öt éve kereskedtem utoljára indexxel, mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni. Nincs meg a korábbiakra jellemző egészséges karaktere, dinamikája a ciklusnak. Az sem érdekel, hogy azóta mennyit lehetett volna nyerni. Lényegtelen. Volt azért más, bár kisebb lehetőség devizában, nyersanyagban. 2 éve pedig házat építettem és minden pénzt arra költöttem. Ebből a pénzügyi katyvaszból szeretnék kimaradni. 25 év óta először nem vagyok ott a piacon.

 30. A fenti véleményemet a FED várható viselkedéséről és újbóli mennyiségi lazításról támasztja alá az is, hogy terjedni kezdett egy új elmélet. Ez pedig a minimális megtorpanásokkal tarkított végtelen gazdasági, tőzsdei fellendülés. Ha ezt egy laikusnak levezeted, azt fogja mondani, hogy Te hülye vagy. Gazdasági szakemberek, jegybankárok százai pedig elkezdték átvenni és hinni benne. Már nevet is adtak neki. Van a világgazdaságnak is egy “fizikája”, amit nem lehet meghazudtolni, megkerülni legfeljebb csak ideig- óráig.

 31. 34. Teljesen igazad van. Én csak a legfőbb aggályomat írtam le, mert nem akartam mélyebben belemenni. Te megtetted helyettem. A jó terv kicsit szarkasztikus volt a részemről.:)

 32. Fokozódik a helyzet, fokozódik, megint valakik szart dobálnak a ventillátorba:
  Yemeni felkelők 10 robotrepülővel támadtak Saud -Arábia két fontos olajipari létesitményére péntek éjjel. Az egyik lerombolt létesitmény, az Aramco tulajdonában levő , a világ legnagyobb ilyes létesitménye, a világszükséglet 5% -át fedezte, mig létezett.
  A megtámadott létesitménvben naponta 5 millió hordónyi olaj ég el, és máris jön az ostorcsapás: Szaudia bejelenti, hogy az események okán 50%-al csökkenti olajtermelését!!!!!!, valamint nyomorult, hülye Amerika , habár elugatja magát, miszerint szent meggyözödésük , hogy Irán áll a támadások mögött – mintha bárki elött ez nem lenne világos – de nem csörtet kardot ellenük, ehhez tül gyenge és gyáva, viszont nagylelküen meghirdeti, hogy hajlandó, a kiesést pótlandó, bedobni vészhelyzeti olajtartalékait, ami rövid ideig enyhitené a várható olajhiányt.
  Szóval, ami késett, nem múlik, Irán nagyon ügyesen, türelmesen, szépen időzitve válaszcsapásait a múltbeli sértegetések mián, a közelgő ősz és télidő kuszöbén betesz a Nyugatnak. Elegánsan.
  Nálunk ma reggeltől drágult a benzin csekély 4 agorával- kb. 3 egynéhány forint a ti pénzetekben -de ez csak az eleje.
  Sejteni lehetett , hogy nem jó ujjat húzni Iránnal. Kurva jó sakkbajnokaik vannak!

 33. 40 balint

  “Szaudia bejelenti, hogy az események okán 50%-al csökkenti olajtermelését!!!!!!”
  Ez így nem tűnik kereknek.
  Szaúd-Arábianak (is) szüksége van az olajbevételre. Nem a pénzre, hanem az árucikkekre.
  Ez így “öntökönrúgásnak” tekinthető.
  A világnak pedig kell az olaj a termeléshez. Enélkül éhezés kezdődik.
  Nézhetnek a népek haragosan egymásra, de az egymásrautaltság NAGYON EGYÉRTELMŰ.
  Ha valóban csökkentik a kitermelést, akkor annak kivédhetetlen oka lehet.
  Elfogyott az olaj a földből.

  Legalábbis ez a véleményem.

 34. 41 – n/a:
  Félre értetted. Nem arról van szó, hogy nem akar többet kitermelni, hanem arról, hogy nem képes. A hiányt tartalékokból kívánják fedezni.

 35. deja vu …
  197valahány?

  nemsokára jöhet egy újabb nagy kaszálás

 36. Hát bekövetkezett! Irán felgyújtotta a szaúdi olajtermelés jó részét, ezzel a nyugati világ legnagyobb olajforrását szabotálja.

  Nem találok, csak pénteki olajárakat. Kíváncsi vagyok mi történik holnap az olajpiacon, mert napi 5-6 millió hordó kiesés (8 milliót is olvastam) az nagyon durvának tűnik. (Nem beszélve arról, hogy lehetséges, ez még csak a kezdet).
  Ma megtankolom az autókat, meg az üres kannákat.

 37. BREAKING, BREAKING:
  A déli hirek azóta-nálunk már alkonyat van – meredekebb fordulatot vettek:
  A mostani hirek Iraq területéről kilöttt iráni rakétákról beszélnek, melyeket röviddel a becsapódás elött yemeni drónok vezettek célba méternyi pontossággal!!!
  Kevéssel ezelött Irán bejelenti:
  ” Készen állunk, sőt VÁRJUK az Amerikával való FEGYVERES KONFRONTÁCIÓT!!!!!!!!!!!!!!!!
  AZ első amerikai hajó, melynek árboc csúcsa megjelenik a Perzsa -öböl bejárata elött, ELSŐNEK süllyed a mélybe!!!!” Irán nem hátrál tovább!”
  Igy. Nyiltan ,és foghegyről. Amerika? Meg sem mukkant a délután folyamán!

 38. 46.
  “Amerika? Meg sem mukkant a délután folyamán!”

  Talán azért, mert egy nagy kamu az egész. False flagos szemfényvesztés.

  De ha nem, és Irán vette a bátorságot a szaúdi olajtermelés megtorpedózásához, akkor nagyon nehéz helyzet állt elő Amerika számára, mert valamit lépnie kell, de bármit is tesz, annak nagyon súlyos következményei lesznek.

 39. 47.Gyarmathy
  Bocsi, Amerika megmukkant a végén!
  A Fehér-Ház most-most jelenti be, hogy a történtek ellenére az ameriaki elnök továbbra is fenntartja a találkozás lehetőségét az iráni elnökkel!!!
  Tessék erre gombot varrni!

 40. 48 – bálint:
  Irán csak akkor tárgyal, ha Amerika felfüggeszti a szankciókat, amire Trump nem hajlandó. Irán határozottsága érthető. Jelenleg a korábbi mennyiség negyedét se tudja exportálni. Ez így nem maradhat, az nyilvánvaló. Washington ugyanúgy kergette Iránt a harcba, ahogy 1941-ben a Japánokat. Csak van egy hatalmas különbség. 70 évvel ezelőtt a támadó és a védekező fegyverek azonos értékűek voltak. Manapság a védekezés többszörösen felülmúlja a támadást. Irán nagyon jó pozícióban van ott ahol van.

 41. 49.Tibor bá
  Irán nem csak, hogy jó pozicióban van, hanem hatalmas pofont kent le Amerika leghűbb csatlósának! Amint kiderült, nem egy, hanem két helyt támadott, a finomitón kivül egy olajmezőt is, elfelejtettem a nevét, de szintén az Aramco tulajdonában van.
  És a másik, nagyon fontos dolog: kiderült, hogy szart sem érnek a létesitményeket védő
  amerikai rakétaelháritó berendezések!

 42. És igen, valamit kifelejtettem:
  Az Aramco, mint nevében is benne van, részben AMERIKAI társaság!
  Azaz tulajdonképpen Irán amerikai cégen keresztül Amerikát is támadta!
  Trump még ezek után sem “zárkozik el az iráni elnökkel való találkozástól” a Frhér-Ház ma délutáni közleménye szerint!
  Mit ér ezek után Trump?
  Mit ér ezek után Amerika??
  Kiderült ki is az erösebb kutya a környéken, és kiderült, Amerika legnagyobb szerencsétlenségére, hogy mit is érnek ők manapság.
  Komkluzió, szerintem: Amerika súlyos, sorsdöntő hibát követett el azzal, hogy Irán bajuszát cibálta, túl gyakran és túl ostoba módon!
  Mert ha nem vagy eléggé erős az Iránnal való háborúra, eleve ne kezd ki egy ekkora hatalmas ellenféllel, mert a vége az lesz, mint akármelyik Köbánya – Külső pincekorcsmájában: pofáncsesznek és az egész kocsma rajtad rögög majd.

 43. Re:51
  Nekem ez az egész jemeni lázadók történet bűzlik…
  Nem lepődnék meg, ha ezzel az akcióval próbálnák meg a szaudiak elkenni a beszakadó olajtermelésüket, avagy most omlott össze a főbb olajtermelő mezőik.
  Plusz azt írják, hogy ideiglenesen esett ki a kapacitás, ami vagy a helyzet komolyságát hivatott elkendőzni, vagy csak nagyobb a füstje, mint a lángja az egésznek.

 44. 50-51.
  Bálint,
  Én is így gondoltam, hogy Irán betámadta a szaudiakat(+amerikaiakat).

  De van itt némi bökkenő,

  1. Amerika nem reagált az (állítólagos) durva támadásra, csak némi retorikai szinten.
  2. Nem sérült meg senki, ami elképzelhetetlen ekkora támadás esetén
  3. Irán tagadja, hogy ő lenne a támadás hátterében

  Úgyhogy egyre inkább úgy néz ki, hogy ez egy kamu. VAgy egy false flag próbálkozás az amerikai és nyugati közvélemény Irán elleni hangolásához, vagy dts-nek van igaza, vagy valami ilyesmi.

  Ha tényleg kiesik 5 – 6 millió hordó olaj naponta, annak az olajárban holnaptól egyértelműen látszania kell.

  Az a durva, hogy információs társadalom meg minden, látunk képeket, videókat, híradásokat, mégsem lehet tudni, mi történik valójában.

 45. Én még elsőnek Boltonra gyanakodtam, hogy így akar bosszút állni, hogy kirugták a Fehér Házból. De viszont, hogyha tényleg a Houtik voltak (Iráni segítséggel), akkor ez nagy arcul csapás az usának. Most lépni-e kell, ha nem bünteti meg Iránt, akkor SzA-a az oroszok felé fordulhat és tölük vehet fegyvereket(pantsir-s2-t), és ezzel az amerikai iparnak okoz kárt. Ha viszont nekimegy Iránnak, akkor felmegy az olaj árra és ezzel megint az oroszok járnak jól, és bedölhet a dollár is.
  Most 60,12 dollár a kőolaj ára, reggel várhatóan 5-10 dollárt fog emelkedni rövid távon, ami egy darabig jó amerikának is, mivel így ő is tud exportálni. Viszont a kőolaj tartalékai neki is végesek (jelenleg 410 millió hordó).

 46. Azért, ha Hercule Poirot szemével vizsgáljuk a dolgot, más is felmerül ám.

  Az USA deficit az egekbe tört. Trump ténykedése pedig leginkább az usa gazdaságának mindenáron való támaszaként jelent meg a politika porondján, ezt jelenti a Kínával való kardozás, az usa fegyverek megvásárlásának ráeröltetése a csatlós államokra – ebben kis hazán se kivétel.
  Az olajkitermeló országok pedig akkor kezdenek el betegeskedni – venezuela megtérdel, az orosz vezetékekbe klór kerül, Irán esetén szankciók gondoskodnak arról, hogy ne tudjon olajat kellő mértékben értékesíteni, Szaud Arábia kitermelése meg hopp , egy ilyen esemény után megbicsaklik….

  …s láss csodát, az USA kitermelése a csúcson, és ő gond nélkül értékesít!
  Persze, arra gondosan ügyelnek, hogy az olajár ne szaladjon el nagyon – hiszen az
  meg az oroszoknak jönne jól.
  Ráadásul az usa gazdasága a petrodolláron nyugszik….Így aztán egy olyan játszma szemtanúi vagyunk, ahol az USA olajkitermelő konkurenciája épp egymást gyengíti, vagy válságba van taszítva. De nincs semmi baj kérem, a derék USA segít a világnak és a tartalékból szépen – jó áron persze – Elad.
  VAn extra bevétel, de az olajár is kezelhető marad.
  Naná, hogy nem fog háborúzni a perzsa öbölben, hiszen akkor az olajár elszáll, a szaudiak minimum megtérdelnek, az oroszok pedig kérnek még egy kv-t…..

 47. Fiúk!
  Lehet, hogy mindannyiunknak igaza van, vagy sem!
  A közeli napokban majd eldől.

 48. Felmerül a kérdés, hogy az amerikai elhárító rendszerekkel csurig feltöltött szaudiak hogy a csudába tudtak ekkora károkat szenvedni.
  Ha komoly a kár, akkor az elhárító rendszer fabatkát sem ér->amerikaiaknak totális lebőgés.
  B verzió hogy a jemeniek valóban küldtek drónokat, de azokat leszedték, és egy jó kis hamis zászlós művelettel kicsit felgyújtották az infrastruktúrát, de nem annyira, hogy komoly baj legyen.
  Utóbbi se sokkal jobb, mert itt is felmerül a közvélemény számára az a kérdés, hogy az amerikai csoda elhárító rendszer egy drága béna kacsa?
  Valami bűzlik arábiában, az egyszer biztos.

 49. 53.Gyarmathy
  58.djts
  Elgondolkoztató amit irtok, el lehet töprengeni rajta…
  Tényleg, hol voltak a z elháritó berendezések??? Mellettük, mint megtudtuk, amerikai, illetve szaudi személyzet szolgált.Ha a szaudiaiak elcseszték a munkát, és róluk el is hiszem, hogyan nem sikerült az amcsiknak sem???TÉNYLEG ennyire szar volna a méregdrága amerikai elháritó, vagy szándékos elbaltázás volt-e?
  Tovább: a világ legnagyobb ilyesféle létesitményéről van szó, területe óriási. Az éjjel-nappal müködő berendezésben a nap minden órájában tucatnyi, de inkább szerintem száznál is több ilyen-olyan sőt még amolyan mérnök, technikus, szerelő, terepfelügyelő teljesit szolgálatot, akik azon sorsdöntő, szörnyű éjszakán BENT VOLTAK!!!!! Olyan nincs, hogy ne lettek volna szolgálatban! MI lettt velük?
  Irdatlan terjedelmű OLAJFINOMITÓ létesitményről van szó, nem Józsi bácsi házi kolbászfüstölőjeről az udvar végében! Láttuk mindannyian a szörnyű felvételeket: a létesitmény úgy égett, mint a zsir, egy másodperc töredéke alatt lángbaboruló OLAJFINOMITÓRÓL van szó, ahol hatalmas lángokkal égett még a homok is-az idővel itt-ott lecsepegett olaj mián, onnan kimenekülni lehetetlenség!!!!
  És tessék, valakik mintha megismételnék a tornyok együgyű, átlátszó meséjét az épen maradt útlevélről ott, ahol az acél is megolvadt!!!!
  Van min elmélkedni, bizony, de mennyire!

 50. WTC-s szerű svindlit ma már nem ennénk meg.
  Internettel és az okostelefonokkal kinyitották a Pandóra szelencéjét.

  Ha a létesítmény egy karbantartás alatt lévő részét robbantották fel szabotázzsal, akkor technikailag maga a létesítmény ép lehet, de cserébe kellően látványosan ég, hogy mindenki beszarjon tőle. Egy ilyen létesítmény többszörösen redundáns minden tekintetben, ezért porig kellene rombolni, hogy valóban kiessen a kapacitás.
  Eleve ha kis gyösz drón repült be, akkor nagy kárt nem okozhatott, mert kevés robbanó anyag fért föl rá, erre nincsen felkészülve az elhárítás, cserébe túl nagy kárt nem okozhatott, viszont ha rakátával lőtték, akkor az nem drón, és az amerikai védelmi rendszer kalap szamócát sem ér.

  A ti vaskupolátok leszedi a sufnituning palesztin rakétákat is, nehogy már egy fejlett amerikai rendszer nem tudna leszedni pár jemeni “drónt”…
  Jól látszik, hogy olajpiaci spekuláció is van a történet mögött, lehet hogy így próbálják tartósan felsrófolni az olajárakat, és úgy voltak vele, hogy Iránra ezt is jól ráfogják, és majd “jogalap” lesz egy kis csihipuhira.
  Egyébként ez egy alkalmas trigger lenne a világgazdaság bedöntésére, meglátjuk, hogy mennyire forrón eszik a kását…

 51. Azt olvastam, drónok vezették a célra a rakétákat. Ezért voltak rendkívül pontosak a találatok.
  10 db. rakétáról van szó.

 52. Tények.

  Amikor az usa olajat ad el, akkor : hopp, magas áron tud eladni. Majd amikor ismét meg kell tölteni a tározókat: hopp, befigyel majd az olajár 55 usd alá.

  Tőzsdei műveletek nyomán a long pozíciók ma milliárdokat hoztak.

  A szaudiak rovásán az usa szemében több dolog is van. Látványosan rongálták az usa imidzsét a törökországi újságíró gyilkossággal.
  Orosz fegyvereket vásárolnak.

  Kiszámíthatatlan időnként a szaudi irány: köszönhető az öreg király utódjának szánt kretén herceg tetteinek.

  Ma pedig Putyin, Erdogán és az iráni vezető bájolgott édes-hármasban a térség helyzetéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..