(2932) Meddig fogsz élni

Egy újfajta vérvizsgálat segítségével meg lehet állapítani, hogy a vér gazdája meghal-e 10 éven belül.

___________________________________________________________________________

A eredeti cikk fordítását a VIP előfizetőknek elküldöm

___________________________________________________________________________

New blood test can predict if you’ll die in next 10 yrs

A new type of blood test promises to predict a person’s risk of dying within the next 10 years based on over a dozen different biomarkers. With 83 percent accuracy, it’s proving far better than any existing conventional models.

Researchers examined 16 years’ worth of data from 44,168 people aged between 18 and 109, of whom 5,512 died during their study.

By testing 14 different biomarkers associated with general health, as opposed to risk of contracting specific diseases, the researchers were able to produce what they claim is the most accurate all-cause mortality test currently available.

They tested biomarkers including various amino acid levels, ‘good’ and ‘bad’ cholesterol levels, fatty acid imbalances, inflammation, overall immune response and glucose control. However, the blood test is a long way off broad clinical deployment.

The test is too short-term to provide total mortality endpoints for the general population but can generate an overall mortality rating for use in, say, evaluating a new drug’s potential efficacy against a baseline mortality rate for the elderly.

The researchers were keen to home in on a patient’s biological rather than calendar age with a view to more productively and predictably treating any potential future illnesses to which they may be susceptible.

One criticism which limits the scope of the study is that all participants were primarily of European descent, so more research is needed across different ethnicities.

Furthermore, the team admits that while the blood test is “a marker of your current health and physical vulnerability” it does not concretely “predict how long you will live as you have a hand in it yourself.”

“If the blood test indicates your physical vulnerability, if it tells you how long you’ll live, and your family see that and you change your lifestyle, you may live twice as long,” said Dr. Joris Deelen of the Max Planck Institute for Biology of Ageing in Cologne, Germany.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 gondolat erről: „(2932) Meddig fogsz élni

  1. Már korábbi vizsgálatokból világosan kiderült, hogy az alacsony koleszterin szint, az időseknél a halál előjele. Idős barátom kezelőorvosa látva hogy a koleszterin szint jelentősen csökkent, vidáman felírta az eddigi koleszterin csökkentőt, fele akkora dózisban.

  2. 1 – Bögözy:
    A koleszterint őrület jó hatvan évvel ezelőtt kezdődött egy hibás vizsgálat eredményeként. A koleszterin elleni küzdelem a gyógyszergyáraknak óriási üzletnek bizonyult, ezért megakadályozták a hiba korrigálását, ami mind a mai napig sikeres volt. A tömegek ma is sztatinokkal mérgezik magukat, amik csökkenti a vér koleszterin szintjét, és milliárdokat hoz a gyógyszeriparnak. A hibás következtetésre már 20 éve felhívták egyes (tisztességes) kutatók a figyelmet. Szakemberek tudnak róla. Aki még ma is komolyan veszi a koleszterin életet veszélyeztető hatását az sarlatán. A cikk gerincét képező biojeladók között meg vannak említve a jó és rossz koleszterinek is. Ez számomra az egész vizsgálatot érvénytelenné teszi.

  3. 2011-ben időszerűvé vált a házunk szigetelése, sokszor
    néztem a „szakembereket” hogyan csinálják, ezt – azt
    kérdeztem is tőlük. Próbáltak lebeszélni, mondván azt
    egyedül úgy sem tudom megcsinálni. Mondtam rendben,
    adjanak egy névjegykártyát, mert ha közben meghalok,
    azért valakinek be kell fejezni. Azt mondja a szaki, = „Nem
    a koros, hanem a soros fog meghalni.” ( nem politika !!! )
    Most meg jönnek a dokik a vérvizsgálattal ???
    Idézném Galgóczi Erzsébetet, = „Semmi sem olyan biztos,
    mint a halál, de semmi sem olyan bizonytalan, mint a halál órája.”
    Na én inkább neki hiszek !!!
    EGYÉBKÉNT ELKEZDTEM, BEFEJEZTEM, S AMIKOR EZT LEÍRTAM
    MÉG ÉLTEM !!! ( Ha ezt életnek lehet nevezni ??? ) Uff !!!

  4. 3 – Barna Mihály:
    A halál órája (többnyire) valóban bizonytalan, de azért vannak egyértelmű jelek, amelyek néhány évvel megelőzik a halált.

  5. 4. Tibor bá’
    Nem vitatom megjegyzésedet de jobban esik ringatni magam
    a bizonytalanban, mint némelyek egy – egy jelből ítélve
    esetleg állandó rettegésben élve számlálják mennyi van még
    hátra. Úgy vagyok vele, ahogy esik, úgy puffan . Amit és ahogy
    eddig éltem, minden nyűgével elfogadhatónak ítélem, ha valamit
    másképpen csinálnék az az lenne, hogy többet és jobban tanulnék.

  6. Isten megőrizzen minden normális embert, hogy megtudná halála idejét.
    Egy remek kis rémtörténet jut eszembe, ha nem tévedek E.A.Poe munkája. Egy elszegényedett gróf alkut köt az ördöggel: megkapja a holnapi főnyeremény-lottószámokat , de ugyanakkor megtudja majd halálának napját is. A balga gróf nagy hebehutgyán belemegy az alkuba, főleg, hogy nem a lelkéről van szó, amit általában ilyenkor az ördög kérni szokott, hanem mindössze egy dátumról. Ha előre tudta volna, inkább a lelkét adta volna ezerszer.
    Megkapja a számokat, megnyeri a hatalmas főnyereményt, és veszi ésszre, hogy halálának pontos tudata kezdi egyre jobban és jobban foglalkoztatni, mignem élete pokollá változik, a novella gyonyőrüen bemutatja szerencsétlen ember iszonyatos lelki kinjait, az őrületig.
    Ugyhogy köszönöm szépen a vizsgálatot….

  7. Jópàr embert ismerek akiknek orvoaok megjósoltak hogy ennyi meg annyi van màr csak hàtra nos ezeka z emberek nemcsak èvtizedekkel de egy esetben több mint fèl èvszàzaddal. Túlèltèk a nagy tudós orvosi jövendőmondàsokat mivel nem lehet pontos diagnózisnak nevezni . Na ez a vèrvizsgalatos módszer mèg pontatlanabb lesz csak . Egy röhely.. ja persze mindenki halott lesz 10 èven belül az emberi kipusztulàs miatt de ehhez nem orvosi tudomany kell megmondani

  8. 6 – bálint:
    Van a cikkben egy olyan rész is, ami azt mondja, hogy ez a „megjósolás” pontatlan lehet, mert az alany a „jóslat” hatására megváltoztatja az életvitelét, aminek következtében jóval tovább él. Ilyen szempontból a dátum ismerete inkább hasznos, mint haszontalan. — Ha már a témánál vagyunk. Van egy olyan megfigyelés, hogy a végelgyengülés felé araszolók a bekövetkező halál előtt 5 évvel elveszítik a szaglásukat. Ha tehát nem érzed a szagokat, akkor már csak 5 éved van hátra. 😀

  9. 8. Tibor bá’.
    „Hatehát nen érzed a szagokat …..” stb, stb.
    AHA , ha a bolhának, (szöcskének,) kitépik a hátsó lábát,
    MEGSÜKETÜL !!!

  10. 9 – Barna Mihály:
    Nem szokott eredményes lenni, ha valaki összekeveri a szezont a fazonnal. Idős korban romlik a látás, szemüveg kell az olvasáshoz. Romlik a hallás, nagyot hallóvá válik az ember. Az is absolút plauzibilis, hogy elhagyja a szimat is az embert. A megfigyelt 5 év tökéletesen hihető, nincs benne logikai bukfenc, lásd lebénult bolha.

  11. Addíg fogok élni amíg a genetikai örökségem, a szokásaim, a munkám hatásai, az emberiség természetellenes környezetszennyezése, és ezek káros hatásai engedik.

  12. 11 – Dan:
    Azt összeszedsz a metróban egy fertőzést, ami az egészet áthúzza.

  13. Vagy nekem jön szemből egy szabálytalanul előző gyorshajtó.

  14. Meggyilkolt. Ismeretlenül. Az agyam küzd a túlélésért. Ömlik a vér. Leszakadt belsőszervek, lyukas tüdő. Halálhörgés. Nyolc helyen tört láb. Azt mondták nincs fájdalom. Fekáliával és huggyal kevert vér. Az agyam küzd. Emberi ebben már semmi. Tűzoltók. Kivágnak. Küzdenek. Felfogom, mert az agy még él, és élni akar. Orvos rámnéz. Menthetetlen. Agyam még küzd. Lát, hall. Majd minden megszünik.

  15. 67 évesen fogok meghalni mondták, papirjaim alapján…74 taposom.
    Tény a 67-68 éveimben több EKG stb vizsgálatra volt szükségem de nem volt halálos a dolog egyik alkalommal se.
    Igen nehéz a tudat számára nem szabad ilyesmiket közölni.
    Nem változtattam az étrendemenés az életemen tehát nem azért élek tovább hanem mert látta a halál nem majrézom tölle 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük