(2903) Élelmiszerhiány?

Tibor bá’ online

 

Az amerikai média hallgat, mint a sír. De a helyzet az, hogy a nagy élelmiszerláncok (például a Wal Mart) egymás után írják ki a polcaikra: „Due To A Poor Harvest Season, We’re Experiencing Shortages On Many Canned Vegetable Items”

Magyarul: A gyenge termény betakarítás miatt több zöldségkonzervből hiányt érzékelünk.

A hír hozzám amerikai közösségi oldalról érkezett. A közösségi oldalak teli vannak hírekkel az egész USA-ból, mindenütt azt tapasztalják, hogy hiány van a például a konzerv zöldborsóból. Persze zöldborsó nélkül lehet élni, legfeljebb kellemetlen. Főleg, mert az angolszász gasztronómiában az egybesült marha és a marha karaj (T-bone steak) főhelyen áll, amihez a körítés burgonya és zöldborsó.

A hiány létezik, az okot nem tudni, mert agyon van hallgatva. Mindenesetre a figyelemfelkeltő így folytatódik: Reméljük, hogy raktári készletünk a legtöbb tételnél augusztusra helyreáll. Lehet, hogy lesz egy nyár végi betakarítás? Ezek szerint a tavaszi vetést elvitte az áradás.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(2903) Élelmiszerhiány?

  1. Érdekes, hogy a média mindenfele csúcsokról rengeteg cikket hoz le (olajhozamcsúcs-népességnövekedés-különböző klíma események csúcsairól). A közelgő élelmiszer kitermelési csúcsról talán 1-2 éve ha először olvastam. Valahogy szinte tabu téma kategoria. Eddig a peak oil tetözés után várták, de most úgy tűnik hogy a klíma be előzheti.

  2. 1 – Alex:
    Mert a termés nem megjósolható, szörnyen időjárás függő.

  3. Mondjuk ez érdekes hír, de az előzmények fényében érthető.
    Ott én nagy problémára nem számítok most, még. Megoldják, csak egy kicsit morgolódnak, és szokják a számukra új élményt. 🙂 Hogy valami nincs a polcokon.
    Az igazi gondot én a közel keleten, Indiában gondolom, ahol már egy ideje az élére van állítva az élelmiszer termelés. Ott ahol a lakosság szegényebbik részének a jövedelmének a 80%-át az élelmiszerre költi már egy ideje. Azokon a tájakon egy komolyabb aszály már éhség lázadásokhoz vezet!
    De azért kíváncsi vagyok, hogy a világ mely részén pattan ki először élelmiszer válság.

  4. Azok ellen a hamis információk ellen vagyunk a legvédtelenebbek, amik megegyeznek, támogatják a saját világképünket, ezért épp azokat kellene a legkritikusabban nézni, és átvétel előtt ellenőrizni. Ha egy hír megegyezik a mi koncepciónkkal, támogatja azt, attól még legyünk ugyanolyan kritikusak vele, mint bármi mással.

    A zöldborsó amerikai tőzsdei jegyzésári változatlanok, magyarul NINCS hiány. Komolyan, minden ilyen „hírnél” legyen már alap, hogy kicsit utánanézel, akkor is amikor a te véleményeddel esik egybe – vagy éppen akkor legyél a legkritikusabb, mert akkor esel könnyen az elfogultság miatti kritikátlan átvétel csapdájába. Nem szúrok már be chartot, mert minek, hit ellen nem számítanak az érvek.

  5. 4 – lr01:

    Mi történik veled?

    Posztban a kép, rajta a felirat, HIÁNY, a polc üres, Te pedig mondod hogy „… NINCS hiány…”
    A két állítás annyira egyértelműen ütközik, hogy illene valami komolyabb érvet felhoznod.

    ???

  6. Mostanában még cssk hiányozgat egy-két élelmiszerfajta. Semmi gondot nem okoz. Azonban ezek már a változás előszelei.

    Véleményem szerint valamilyen katonai konfliktus fog minden mást beelőzni.
    Egy orosz megelőző csapás úgyanúgy benne van mint egy közel-keleti konfliktus kirobbanása majd eszkalálódása.

    Adná a Jóisten, hogy a részleges élelmiszerhiány tömegeket motiválna a változtatásra. A valószínűbb forgatókönyv, hogy fej homokban és nagyon akarnak úgy élni ahogy idáig, míg a halál el nem választ(ja őket a fejükben lévő ideától).

    Itt a 2. szint van, a geddonvárás, ők még az első szinten vannak, a geddontagadásnál.
    Jó lenne, ha már a kontrolált gondolkodás felé tendálnánk és nem az érzelmi alapú, tudatalatti félelemből táplálkozó marionettbábú szerepe jutna nekünk.

  7. Ha piszkálódni szeretnék, megnézte a fagyasztó pultban is a mirelit borsót a mélyen tisztelt USA polgár?

    Szerintem ez még lokális áru hiány, mert lehet hogy a hadsereg éppen bespájzolt belőle, elszívva a polgári vevők elől a borsót.
    Lehet hogy ehhez nem szoktak az emberek az ottani áru bőség miatt, de ezek a képek meg se rendítenék egy volt szocialista országbeli 50-60 éves lakost.
    Itt komoly közelharc folyt a kubai narancsért,vagy csak protekcióval lehetett banánt venni, nem is beszélve a volt szovjet lakosokat, ahol aztán a büdös halon, és krumplin kívül nem sok minden volt egy ABC-ben anno.

    Mondjuk az akciós áru ma sem tart ki túl soká egyik multinál sem, rokon rendszeresen panaszkodik, hogy pl Szegeden a kinézett Aldis cuccok már aznap nincsenek polcon, míg Bp-en napokkal később is polcon volt.

    Lassan csak ott is leesik a tantusz, és a szépen nyírt gyep helyett talán valami értelmesebbet is fognak a kertjükben nevelni.

  8. 5. n/a – Veled mi történik ? Az említett kép nem hír, hanem közlés! A hír az, ami tényleges eseményekeről juttat el információt, a közlés lehet dezinformatív is, ha a közlőnek ez a célja! Lemegyek a Teccsóba és viszek egy papírt, amin a fenti felirat van, kiteszem a pocra, félre húzok 5 konzerv dobozt, jó meredek szögben nyomok egy fotót a mobilommal, aztán posztol(nám) de én nem használok „közösségi” oldalt, mert érdemtelen, mert pont úgy csinálják, ahogy leírtam! Nem vita tárgya, hogy a klíma változása gondot okoz és fog is okozni az élelem termelésben, de egy ilyen kép láttán nem kezdjünk erről érdemi diskurzust, mert valóban vannak emberek és kertek, akik ma még nem termelnek hasznosat! És lehet, hogy a saját kerti termés környezettudatosabb is lesz, de a kapitalizmus szereti, ha megveszed, ne termelj, még ha indokolt lenne is, mert az nem növeli a GDP értékét 🙁 Ha éhen halsz az már valami, akkor kell koporsó, kell szolgáltatás, pörög a busines! 😀 Éljen a kapitalizmus!!

  9. Szabolcs + Egyesek!
    Einstein szerint ő két végtelent ismert: a világmindenséget, és az emberi butaságot, bár a világmindenségben nem volt teljesen biztos.
    Ugye én ezt írtam: „A közösségi oldalak teli vannak hírekkel az egész USA-ból, mindenütt azt tapasztalják, hogy hiány van a…..” Na most, az USA elég nagy, és sértve érzem magam, hogy hülyeséget szedek össze, alapos megfontolás nélkül. Miközben ügyelek arra, hogy megbízható forrásokat idézzek. Ez alkalommal a https://robinwestenra.blogspot.com/ portált. A megbízható azt jelenti, hogy olyat is közöl, amit a MSM nem. Nyilván ezt játsszák ki a közösségi oldalak.

  10. Amíg máshol van addig ez csak lokális hiány és csak a termék olcsosaga miatt nem importalnak belőle. A marhahúsbol egyenlőre nincs hiány, azt megeri importálni.

  11. Az persze érdekes hogy pont amerikában van ilyen ahol nem számít hogy ha egy csavart kell elszállítani a keleti partról a nyugatira. Pont a zöldborsót nem szállítanák el .

    Nyilván ez lehet kezdete valaminek. De az igazi pofáraesés majd akkor lesz amikor az USA lakosságának majd nélkülöznie kell mert kajára kell a pénz.

    Addig még van pénz nagy autókra ,nagy házra addig még csak azt mondom hogy a kezdeti fázisban vagyunk.Ha majd beindul a nélkülözés és ezzel párhuzamosan a válság mert nem marad pénzük autót és kütyüket venni, akkor
    lesz nagyobb gebasz.Azt nem tudni hogy ez mikor jön el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük