(2896) Csökkenő terméshozam

Tibor bá’ online

 

2100 mára már 2030. lett. (Ez már elég közel van a 2026-hoz. 😀 ) IPCC: „Our study suggests that climates like those of the Pliocene will prevail as soon as 2030.” Fordítás: Tanulmányaink szerint a Pliocén korszakra jellemző klíma akár már 2030-ra is megvalósul (a Földön). Megjegyzés: a Pliocén alatt a Föld ~3 °C-al volt a mainál melegebb, ami McPherson evolúciós biológus szerint az emberiség kihalását jelenti a „habitat” (élettér) eltűnése miatt.

Részletesen mindenre kiterjedő kutatások szerint a klímaváltozás ez ideig évente átlagosan 1 százalékkal csökkentette a legfontosabb mezőgazdasági terményeket: (árpa, kukorica, búza, rizs, repce, szójabab). Európára vonatkoztatva a csökkenés 6,3…21,2%. Kiemelve Magyarországot a csökkenés ~10%. Aki rá akar keresni: climate change is effecting crop yealds and reducing global food supplies.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

59 gondolat erről: „(2896) Csökkenő terméshozam

  1. Nem tudományos döntés ez, hanem politikai. A 2100 nem éri el az ingerküszöböt (ahogy te is írtad korábban), jött a 2050, most a 2030.

  2. 1 – Kispista:
    Igen, most már meg van engedve a szajha médiának, hogy jelezze: nagy szarban vagyunk.

  3. Vagyis már eddig10%-kal csökkennek a terméshozamok Magyarországon? Mihez képest?

    Elég súlyos ahhoz képest, hogy a technológia folyamatosan fejlődik…

  4. Akkor lássuk:

    Kalászos gabonák mindösszesen ezer tonna HU:

    2010: 5253
    2011: 5644
    2012: 5568
    2013: 6819
    2014: 7234
    2015: 7455
    2016: 7858
    2017: 7183
    2018: 6900

    A trend szerintem világos, és minden csak nem csökkenő.

    Olajos magvak terméseredménye folyamatosan nő, az elmúlt tizenöt évben megduplázódott, 1400 tonnáról 2900-ra.

    A kukorica a 2010 környék 6400-ról tavalyra 8400-ra nőtt.

    Folyamatosan nőnek a terméseredmények, minden szegmensben nő a hatékonyság.

    Nem átallottam megnézni régi adatokat. 100 éve mai gabonatermés felét aratták, kukoricából a tizedét (gyanítom jóval nagyobb termőterületen), és nem halt éhen az ország.

  5. 5 – Ir01:
    Beírtam, hol lehet reklamálni.

  6. 5.re. Van egy felfutási időszak, amikor még van elég csapadék, és ugye CO 2 bőség. Nézzük majd meg ugyanezt csapadék nélkül, magas széndioxiddal. A csapadék ma már nem elosztva, hanem koncentráltan érkezik.

  7. 7.
    Idén Mo-ra jutott csapadék (eddig) viszonylag eloszlatva időben és térben.

    Viszont ha tényleg igaz lesz a felhőképződés leállása akkor tényleg gebasz lesz mert egy országos eső „több millió kilowatt” locsolással ér fel.
    Az érdekes hogy a termésátlagok nőnek.Persze ebben benne van a Yara, Sygneta stb…keze is , de szerves trágyát már rég nem láttak a földek évtizedek óta csak aratunk a szart pedig összekeverve vegyi anyagokkal(mosószer, mikroszálas műanyag ruhából, tisztítószer stb..) „tisztítva” visszaengedjük a folyókba.Bár a környezetvédelmi előírások sokat szigorodtak.

    Ez a termésátlag növekedés lehet olyan mint az olajkutak – fejlettebb technológiával jobban kiszivattyúzzuk az olajat a talajból pedig a tápanyagot.Lehet hogy régen fele ennyi volt a termésátlag,de a tápérték többszörös volt.

  8. Talán még annyi hogy a 5-10%-os csökkenés direktben nem érződik meg:
    – mert pl. az élemiszeripar pótol mással, receptet módosít.
    -az utóbbi 3-4 évben megugrottak a fizetések és ezzel az árak is-egy átlagember egyértelműen nem tudja kivenni hogy ez a fizetésemelések miatt van vagy terméshozam csökkenés miatt. Pl: egy lakás ismerősöméknél várpalotán 4,5 millióért senkinek sem kellett 5 éve , ma pedig ugyanaz 15 millió felett van. Nyilván ilyen esetben a krumplitermelő sem adhatja a krumplit 5 évvel ezelőtti áron.

    A baj lehet begyűrűzik (azt nem tudom hogy idén e világviszonyaltban), de még azt látom a tv-ben hogy a balaton felé be van állva főút meg a horvát határ felé audikkal,bmwkkel, addig nem mondanám hogy sajnálom a népet noha sokan éheznek nálunk is mo-on.
    Az igazi terméshozam csökkenés az lesz amikor üresek lesznek a welness szállodák és a balaton felé vezető út, illetve tele lesznek a most füves kiskertek és pihenés helyett ott próbálnak termelni.Egyenlőre még az előkapujában vagyunk ennek,noha felgyorsulhat az egész.Főleg hogy emlegetik hogy a termőföldnek is x éve van hátra…Viszont hülye kérdés de azt nem értem (pedig foglalkozok mg-al) hogy ha már csak pár éve van a termőföldeknek is akkor miért nem sárgul le minden?(fák,kalászosak,stb…)Mert elvileg ha 60-70-80-a már ki van merülve a földeknek (mint egy telefonakksi) akkor ott nem kellene zöldelni a növényeknek.Lehet hülye kérdés de aki ért hozzá nyilatkozhatna erről (talán gabii).Mert gondolom hogy ha 10-20-30 évig még nyomatják rá a yara meg sygneta cuccokat az nem tesz jót, csak a pillanatnyi profit számít!

  9. A CO 2 hatására nem csak a kultúr növények, őshonos fák burjánzanak túl, hanem az azokat megtámadó paraziták is. Illetve az új klimaviszonyok miatt megjelennek új növényfajok és azzal együtt új az őshonos növényekre nagyobb veszélyt jelentő paraziták. A paraziták a könnyebben „bevehető várat” támadják meg, tehát az őshonos, de védtelen növényeket.

  10. A szántóföldi növények azért néznek ki olyan egészségesen, mert műtrágyából megkapják az összes olyan makrotápanyagot, amit tudományosan megállapítottak, hogy szükségük van rá. Igaz, hogy a talaj már halott alattuk rég, hogy már csak sívó homok maradt, de az ipari mezőgazdasági technológiák nem is várnak a talajtól mást, csak tartófunkciót. Műanyag szivacsban ugyanúgy megtermesztenék a kukoricát.

    Hogy az a milliónyi mikroorganizmusból álló összetett élőrenszer, ami a talajt kéne alkossa, ami normális esetben lehetővé tudná tenni a növénynek a tápanyagok felszívását, ami tárolná a szenet kibocsátás helyett, ami lehetővé tenné, hogy a termény ne csak szénhidrátot, fehérjét, tömeget és térfogatot tartalmazzon, hanem vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket – hogy ez teljesen hiányzik, az láthatólag nem érdekli se a gazdákat, se a feldolgozó üzemeket, se a kormányt. Csak mi, lökött biokertészek vetyengünk rajta. Hogy közben gluténérzékeny a lakosság lassan fele? Sebaj, legalább van dolguk az orvosoknak is!

  11. 2, Tibor bá:

    A szajha média eddig is túltolta, a nagyobb szenzációt meg szívesebben hozza le.

  12. 11: Lebá
    „Műanyag szivacsban ugyanúgy megtermesztenék a kukoricát.”

    Ezek a zöldségek, gyümölcsök, amikkel etetik a tömegeket már döntően ilyen technológiával készülnek ma is. Hogy ettől szépen leépül a népség egészsége? Dupla haszon a gyógyszergyáraknak, egészségügynek. Helyben csendben leépülünk, nem kell munkatáborok nyűgjeivel sem logiztikázni…

  13. 12 re. Igen ezért nem olyan a paradicsom, vagy a sárgabarack, stb mint régen. Minden növénynek más és más az igénye. Nem lehet ugyan azon a talajon többféle növényt termeszteni. Basszameg. Az állattartás rendben van? Nincs a legelőkben egyre kevesebb a tápanyag. A tehén akkor tejel jól, ha legelhet naphosszat. De hol a picsába legelején?

  14. Attól hogy egy növény zöldebb, nem biztos hogy jobban is érzi magát. Külső hatásra több levelet ereszt. Azt el kell látni VÍZZEL ÉS TÁPANYAGGAL. A fás szárú növény ezt úgy oldja meg, hogy a szilárdságát adja fel a CO2 felvétel érdekében. Miért nem egy botanikus válaszol a blődségekre?

  15. A fotoszintézis jó dolog, feltalálta a TERMÉSZET. De attól még nem csak fotoszintetizál egy növény. Az ember is egy jó dolog lehetne, ha nem halmozna magakörül értelmetlen dolgokat a természetes környezete rovására. Ugyan is semmit sem visz magával két és fél méter mélyre magával. Amit meg maga után hagy, szintén pusztító hatású.

  16. 15, Dan:

    Ez megint kereslet kérdése. Ha ezeket megveszi és megeszi a nép, akkor ki fogják szolgálni ezt az igényét. Aki a minőségre megy, az a piacon veszi meg a nénikétől a paradicsomot júliustól októberig, vagy maga termeszti.

    Ha jól tudom kókuszgyapotban termesztik egyébként ezeket és tápoldattal öntözik, mindezt üvegházakban. Természetes, hogy sem íz, sem más minőségi szempont alapján el fog maradni a szabad földön termesztett napsütötte paradicsomtól. De ha a népnek ez megfelel…
    A másik ami nekem feltűnt, hogy tömegek viszik a különböző áruházakból a semmilyen minőségű görögdinnyéket, ami alapjában véve egy luxuscikk. Ha már luxuscikket vesz az ember, miért nem foglalkozik annak élvezhetőségével. Volt olyan, hogy félbevágva árulták a foltos halvány-rózsaszín dinnyét, tele fehér maggal (magyarán nagyon éretlen), és basszus vitték az emberek!

  17. 16: Szeretnéd, hogy egy botanikus válaszoljon a blődségeidre? Tulajdonképpen mit is akarsz írni? Csatlakozol a sirámaimhoz az ipari mezőgazdasági módszerek kapcsán? Akkor hi-five!

  18. Lebá. A mezőgazdaság nem újkeletü. Ma teljesen kitenyésztett növények vannak. Ember és gondozás nélkül életképtelenek. Az ipari mezőgazdaság tönkreteszi a talajt, és a növényt is. Fejőstehénnek hitt természetellenes növényekkel nehéz természetesnek elhitetni a CO 2 felvétel propagandáját.

  19. 20: Most amiket a napokban írtál, azoknak a nagyrészével 100%-ig egyertétek, aztán van valahol egy félmondat, amit nem tudok értelmezni. Most épp ez: „nehéz természetesnek elhitetni a CO 2 felvétel propagandáját.”

  20. Re:21
    Magasabb CO2 valóban növeli a növények produktivitását, holland üvegházasok tudnak erről mesélni, hogy az elégetett földgáz „füstjének” egy részét hogyan engedték vissza az üvegházba.
    Földtörténeti korokban volt sokkal magasabb CO2 szint is a Földön, beállt stabil klímával, más kérdés, hogy erre volt ideje felkészülni az élővilágnak.
    Jövőbeni klíma is stabilizálódni fog valahol, de mire beáll, lesz jó pár durva kilengés, ami rendesen meg fogja tépázni a természetet/emberiséget.
    Teljes kihalás vágyát meghagyom az extrém geddonistáknak, én nem erre készülök…

  21. 21. re. Lebá. Én furcsa vagyok. Minden ember furcsa. Megpróbálok néhány jelenlegi problémát tovább gondolni. Elismerem, néha rosszúl.

  22. Egyik napszámos panaszkodott nálunk hogy minden drága nagyon a boltban.Dinnye 280ft, drága a hagyma,krumpli stb..
    Itt az a baj hogy megnövekedtek a bérek és a termelési költségek is amit beleépít a termelő az árba.Persze mondja hogy a klíma miatt macerásabb volt termelni,plusz sok termelő röhög a markában mert extraprofitot is akar(ha látja hogy pl. kelkáposzta nincs sok a piacon idén, hülye lenne nem annyiért adni amennyiért még elviszik )
    A másik dolog hogy a fizetések szétszakadtak> még egy multinál lévő operátor már 200-250eft-ot is megkap a 4 évvel ezelőtti 100 eft-hoz képest, addig pl. egy nyugdíjasnak nem duplázódott a nyugdíja az elmúlt 8 évben, vagy pl. egy közalkalmazottnak vagy egy kezdő tanárnak. Így pl. egy nyuggernek egy szem dinnyéért kifizetni 3000 Ft-ot a 100 eft-os fizetésből irtó sok, míg egy szalagmelósnak aki 300-at kap annak nem vészes .Nagyon szétszakadtak a bérek nyugdíjak stb… az árak pedig azonosak mindenkinek
    >>> és itt jön be hogy vagyoni alapon fogunk kiszelektálódni első körben élelem tekintetében.
    Milyen árak lennének ha most nálunk egy nagyon forró nyár lett volna?

  23. 25 – Andrew:
    Még lehet nagyon forró nyár.

  24. 23: Oké, furcsa vagy, rendben van. De mire gondoltál? Tényleg kíváncsi vagyok.

  25. 27. Ok. Akkor nézzük a mai mezőgazdaság helyzetét. Vessük össze az ember nélkül életképtelen mezőgazdasági növények termesztésével. Aztán vegyük számításba a klíma változás miatti kontinensidegen invazív fajok térhódítását. Emellett kísérjük figyelemmel, hogy a négy évszak ma már nem létezik, tegyük hozzá a műtrágya miatt végletekig kihasznált földeket a termelés növelés érdekében. És akkor összegezzünk úgy, hogy a húsállatoknak takarmány kell.

    Nem hogy vegán nem lehetsz lassan, hanem ideje átállnod a fényevésre. Habár a fényevésbe idáig mindenki belehalt.

    A dolgok összefüggnek, egymást generálják vagy oltják ki. Minden természeti törvény a fizikán és a kémián alapul. Annak meg vannak alaptörvényei. Azt kijátszani nem lehet.

    Persze csepegtethetsz béres cseppet a paradicsom palántáidra, addíg amíg a szükséges nyomelemeket ki tudod nyerni hozzá.

  26. Magyarországon most azt támogatják ha leszüretelik zölden a szőlőt:
    https://www.youtube.com/watch?v=CXlb6Bu3qJo&t=242s
    2019 szőlő válság magyarország! ( Zöldszüret avagy dobd a földre munkád gyümölcsét )

    A búza termés Magyarországon jó lett.Szerintem kedvezett neki az itteni idő.

    Viszont látok olyan meggy és cseresznyefát aminek most sárgul a levele.

  27. 32 lr01

    ?
    A kép honnan van? Forrás?

    Másképp.
    30-as hsz-ben mutattam egy linket. Volna több is…

    A cikkben:
    „Bánát északi részén a búzatermelők a terület 70 százalékán már végeztek a munkával, átlagosan körülbelül 5,5 tonna hektáronkénti hozamot értek el, bár néhol a hozam jelentősen gyengébb. A búzaszemek minősége nem kielégítő az elmúlt időszak bőséges csapadékai miatt – közölte a VRTV szerb nyelvű adója. ”

    Lefordítva:
    A termés érezhetően kevesebb, és
    a sok eső miatt a minősége rosszabb.
    Az eső kedvezett a fuzárium gombának, így a gazdák sokat permeteztek.
    Ahol jól „sikerült” a permetezés, ott a növényvédő méreg a sok,
    ahol a fuzárium „győzött”, ott a gomba mérge a sok.

    Akárhogy lesz, ezt megetetik velünk.
    A rosszabb minőségű, több mérget tartalmazó magot nem dobják ki.
    Összekeverik a jobb minőséggel, úgy hogy a méregszint a határon belül maradjon.
    Mert így gazdaságos.

  28. 33. Ott a képen a forrás, de keress rá bármilyen VALÓDI adatokkal és nem megérzésekkel („érezhetően kevesebb a termés” – vicc ) számoló oldalon, vagy nézd meg a gabonafélék tőzsdei jegyzésárait.

    Az meg – már ne haragudj – de egyszerűen nonszensz, hogy egy totál lokális hírből – hogy bánátban kevesebb búza termett – te globális következtetéseket vonsz le. A te híred alkalmatlan arra, hogy bármit alátámassz vele.

  29. 34 lr01

    „…de keress rá …”
    Dehogyis keresek rá. Annyira nem fontos. Tudom mit tegyek. A szavaidat otthagyom az „ellenőrizetlen” tartományban.

    Valahonnan levettél egy képet, áttetted a kepfeltoltes-eu-ra és ezt mutatod.
    Rejted a forrásodat?
    Maradj józan! Itt – nyilvános színen – nagyon nagy dolgokat nem mondhatunk.
    Ha titkos akkor lekapcsolnak, ha uszító akkor elvisznek, ha aranyat ér akkor mások örülnek majd a Te okosságodnak.
    CSAK beszélgetünk…

  30. 22. djts
    „Teljes kihalás vágyát meghagyom az extrém geddonistáknak, én nem erre készülök…”

    „Minden mozgásban van, és semmi sem marad változatlan.”
    ” Τα πάντα ρει και ουδέν μένει.”
    Ηράκλειτος
    Hérakleitosz híres tétele miszerint „nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba…”, máig és a jövőben is érvényben lesz.
    Egyetlen ember sem léphet kétszer ugyanabba a folyóba, mert az már nem ugyanaz a folyó, és ő már nem ugyanaz az ember.

    Ez a megálapitása, hogy semmi sem állandó, csak a változás maga, ez érvényes a mostani világunkra is:

    Azon kivül, hogy az északi félgömb minden városa éghajlatilag északról dél felé mozog k.b.:20 km/év sebességgel, az északi mágneses pólus is mozog, Kanadátol Szibéria irányában, mégpedig egy napon belül is néhány tucat métert (k.b.:55 k/m-t egy év alatt).

    Vajon ezért is az emberiség felelős?

    https://ng.hu/tudomany/2019/01/15/az-eddigieknel-gyorsabban-mozog-az-eszaki-magneses-polus/

  31. 36.
    Ha véletlen van élet ezen a gyönyörű bolygón – ahogyan itt sokan hiszik – akkor szinte biztos, hogy kampec nekünk.

    De ha nem véletlen és a Földnek van gazdája, akkor van remény.

  32. 37
    Van,persze,de így is csak a túlvilágra érvényes.Itt befellegzett . 😀

  33. Re:37
    Van gazdája minden téren, és kemény harc folyik azért, hogy mi legyen a történet kifutása…

  34. 37 – Gyarmathy:
    Nekünk annyi, a bolygó regenerál, és az evolúció kihoz egy másik értelmes fajt néhány 100 millió év alatt. Ezek talán tanulni fognak a mi sorsunkból. Hagyunk elég nyomot az ásatásokhoz.

  35. 33: A búza a méreg jelentős részét a héjába gyűjti. Koptatással a nagy részétől könnyen meg lehet szabadulni.
    Nem érdemes mostanában teljes kiőrlésűt fogyasztani.

  36. 37. Gyarmathy
    „Ha véletlen van élet ezen a gyönyörű bolygón – ahogyan itt sokan hiszik – akkor szinte biztos, hogy kampec nekünk.
    De ha nem véletlen és a Földnek van gazdája, akkor van remény.”
    39. djts
    „Van gazdája minden téren, és kemény harc folyik azért, hogy mi legyen a történet kifutása…”

    A szovjet vezető Nyikita Hruscsov, vajon miért mondta:
    „Az univerzum görög vámhatóságai „addig” járőröznek” a Föld körül ameddig eljőn a megfelelő idő.
    Vajon mit értett ez alatt a „költő”?

    https://www.xorisorianews.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BF-%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B7%CE%B3%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%BF%CF%85-3/

    A -nem görög nevü- Challenger és a Columbia űrhajók elpusztultak.
    Apolló – Απόλλων- nevü űrhajóval utaztak a Holdra az amerikaiak és a Cosmos-al – Kόσμος – űrhajóval az oroszok a Föld körül.
    A Mythodiában görög zeneszerzőnek(Vaggelis Papathanasiounak) kellett zenét irnia, ógörögül és a koncertet az Olympiai Zeusz templom márványoszlopai mellett a világürbe, élőbe közvetiteni. Elküldték a koncertet Marsnak. Ki fogja hallani?
    És ezt miért nem tették meg Amerikában, és annyi pénzt költöttek erre a koncertre?
    Miért a NASA olvassa az ókori görögöket és miért a megsérült és lepottyant Roswell ufón görög betükkel irt táblát, görög jelképeket találtak: Hermész botját, dupla epszilon, delta betüket?
    A Szovjetunió vezetőjének, Nikita Khrushovnak a történeti mondata, az Egyesült Nemzetek közgyűlése előtt, 1960 szeptemberében (hidegháborús korszak), amikor magas hangon vitába szállt az amerikai elnökkel, Einshawer Duke-val az „U-2” amerikai repülőgépek Szovietunio feletti kémkedési repülésük közbeni elháritása ügyében.
    Mi közünk van a földönkívüliekkel?
    Egy válasz az alábbi is lehetne :
    „Valóban, , harminc ezer halhatatlan létezik Zeusztól, akik az őrök, a halandó embereken, a jól gyümölcsöző földön. Ők, nyomon követik a biróságokat és a bűncselekményeket, láthatatlan köntösben járva mindenütt a földön.

    Isiodos, Munkák és napok, versek 252-255
    Ησίοδος, Έργα και Ημέραι, στίχοι 252-255

    Ezeket a halhatatlan gyámokat Zeusz küldte az első generációból, az úgynevezett Arany Geniusból, a 123-125. Versek szerint.
    Hruscsov szavai nem véletlenek voltak. Átfestette a fenti Isiodos-verseket, de nem változtatta meg jelentését. Átadta őket a mai terminológiának. És biztosan nem véletlenül tette meg.

    Hruscsov beszélgető partnerei természetesen megértették, mit mondott …

    Te?

  37. 42 & 43:
    Ezeket a blődségeket miért nem intézitek el magán levelezésben?

  38. Elképesztő, hogy még él ember a Földön, aki az ógörög istenekben, mitológiában hisz… nem gondoltam volna!

  39. Djts

    A repülésből sosem elég?!

    42. L.S.
    Érdekes és elgondolkodtató!

  40. Miért, a pénz értékében mi a valós?
    Tisztán hit alapon működik ez is, ahogy az ókori vallások, avagy ha úgy tetszik, a pénz elfogadása is egyfajta vallási hittétel.

    Minden kornak megvan a maga nünükéje, ami alapján szervezi a társadalmát.
    Görögöknek a halhatatlan istenek jutottak, amivel tökéletesen jól elvoltak.
    Mára az ókori bölcsességek elkoptak, és nekünk a pénz imádata maradt.
    Élő egyenes adásban látjuk, hova vezetett ez az „erkölcsi irányvonal”.

    Bónusz kérdés:
    Ha az ókori istenek halhatatlanok, akkor mára kihaltak? 😉

  41. Re:46
    Véges nicknév aparáttal dolgozom, amit nem kívánok 2 hetente lecserélni 🙂
    Ha repülésre vágysz, inkább hozzál egy kis kecskesajtot, és egy almafröccs társaságában elmondom hogyan kell csinálni. 😉

  42. 47 48 djts

    „…a pénz elfogadása is egyfajta vallási hittétel.”
    Úgy beszélsz mint a papok, akik mindenhol csodát látnak.
    A pénz fogalmát itt már kibeszéltük.

    „Ha repülésre vágysz, inkább hozzál egy kis kecskesajtot, és egy almafröccs társaságában elmondom hogyan kell csinálni. ”
    Kecskesajtért cserébe Én is elmondom ezt. Felolvasom Ikarosz legendáját.
    HiHi

  43. Re:49
    Miért gondolod azt, hogy ahhoz papnak kell lenni, hogy ezt lássa az ember?
    Mai pénzügyi rendszer hit és félelem alapú, ez tartja össze, ez benne a malter, mert már rég elszakadt minden realitástól.
    Hit azért kell, hogy bizalom legyen benned, hogy a papír fecni ér is valamit, hovatovább már az sem kell, csak sok-sok bit egy szerveren, amit becs szóra vigyáznak ám, de nagyon.
    Ma már annyira elszakadt minden realitástól a pénz, hogy valójában nincs is materiális tartalma, átment tisztán transzcendens minőségbe, hisz a szerveren a bitek már csak információk, és nem arany rudak.
    Ezek után miért ne mondanám azt, hogy a pénzben való hit ugyan úgy működik, mint bármilyen klasszikus vallás, mert vannak pátriárkái(IMF/FED/EKB elnökei), vannak papjai(brókerek/bankárok), vannak templomai(bankok), és vannak a hívői, ami a plebs, avagy a közember. Még totemállatai is vannak, hisz a tőzsdén hol a bika, hol a medve dominál, ami egy abszurd pogány jelkép.
    Arról nem is beszélve, hogy ez az „egyház” félelem alapú, mert a félelem miatt nem akar kilépni belőle senki, vagy ha még is, akkor jól demokratikusan lebombázzuk, és felszabadítjuk a butuska másként gondolkodókat.

    Ha a mechanizmust nézed, akkor csak a köpönyeget látod, ami minden korban más és más, de végeredményben ugyan arról van szó.
    Ne ezt nézd, hanem azt, hogy milyen eszme bújik meg a ruha alatt, és így felsejlik a valós természete.

  44. 50 – dajtás:
    Imádsz mindent félremagyarázni saját szájízed szerint. Lófaszt hiszek én a pénzben, a tapasztalt azt mutatja, hogy mindenki elfogadja, árut és szolgáltatást ad érte. Ameddig ez így van, nekem megfelel. Ha arany fedezete van egy valutának, a helyzet ugyanez. Pontosan tudom, hogy az aranyért embertársaim bármit adnak és bármit megtesznek érte, még gyilkolnak is.

  45. 50 djts

    „Mai pénzügyi rendszer hit és félelem alapú…”
    Te hitben gondolkodsz, Én realitásban.
    Amikor eladok valamit, kapok érte fiat pénzt, egy darab színes papírt.
    Ezzel TISZTÁBAN vagyok.
    Rizikót vállalok, kockáztatok abban, hogy ezt a papírt mással, másért el tudom majd cserélni.
    Mivel „kis tétben játszok”, az esetleges veszteséget van erőm elviselni.
    Tudom, és számítok rá, hogy bármikor dőlhet minden és a reggel kapott papír estére már sokkal kevesebbre cserélhető (vagy semmire se).
    Nem hiszek, hanem számolok, és kockázatot vállalok.

    Másképp is lehet …

  46. Re:51
    Ez nem félremagyarás, hanem egy álláspont, ami nem a pénz technikai működését kérdőjelezi meg, hanem a mögöttes tartalmat, amit nem vesztek/nem akartok észre venni. Ennyi erővel a háború utáni pengő is egy jó valuta volt, hisz mindenki tudta és elhitte, hogy kenyeret lehet milliárd pengőért venni. Ja még sem, hisz a hit, miszerint a pengőért kenyeret lehet venni, igen gyorsan elszállt…

    Re:52
    Csak egy költői kérdés. Ha holnaptól senki se fogadja el valamilyen oknál fogva az USD/EUR-t/tetszőleges pénznemet, akkor egy nappal előtte mi volt meg, és másnapra mi veszett el belőle? Elárulom, csak a hit veszett el, hogy ér is valamit a „fabatka”.

  47. 53 – dajtás:
    Elég világosan fejeztem ki magam, ha nem értetted az a te hibád.

  48. 45. Lebá
    ” Elképesztő, hogy még él ember a Földön, aki az ógörög istenekben, mitológiában hisz… nem gondoltam volna!”

    Lebá.
    Köszönöm szépen, hogy fölébresztettél és elárultad nekem, hogy az ógörög istenekben, és a mitológiában hiszek.
    Én szegény naiv eddig még azt hittem, hogy még az utamat keresem a mai világunkban.
    Mégha ugy lenne, ahogy irod én nem értem, miért kellene ezen szégyenkeznem?
    Miért kellene szégyenkeznem az őseim vallására?
    Miért egy magyar, Ábel nevével, keresztény vallásával és vasárnaponként a templomban a zsidók történelmére emlékezve, büszkébb lehet nálam?

  49. Re:55
    Jól rámutatsz a mai kereszténység kicsit skizofrén állapotára.

  50. 55: Nos, ha nem hiszel, akkor elhamarkodott követekeztetést vontam le az előző hozzászólásodból. Bevallom, igyekeztem valami vezérfonalat keresni, valami kohéziót, mögöttes tartalmat, nem feltételeztem, hogy véletlenszerűen összehányt szavak laza halmaza csak, amit írtál.

    Nem írtam, hogy szégyenkezned kell. Szerintem mindenkinek megvan a joga arra, hogy büszke legyen a maga identitására. Még ha némely hitrendszer kívülről nézve megmosolyogtató is.

  51. 57. Lebá
    „Bevallom, igyekeztem valami vezérfonalat keresni, valami kohéziót, mögöttes tartalmat, nem feltételeztem, hogy véletlenszerűen összehányt szavak laza halmaza csak, amit írtál.
    Nem írtam, hogy szégyenkezned kell. Szerintem mindenkinek megvan a joga arra, hogy büszke legyen a maga identitására. Még ha némely hitrendszer kívülről nézve megmosolyogtató is.”

    Lebá.
    Amit tőlem olvastál az a görög nyelvről magyar nyelvre forditott cikk a http://www.xorisorianews.gr-ből.
    Az ókori Görögországban soha nem volt rendszerezett teológia, amint azt ma is ismerjük, amely korlátokat és korlátozásokat állítana fel a hit megfogalmazására és a metafizikai keresésre.
    A vallási tér tekintetében a dogma az ókori görög gondolkodásban ismeretlen volt.
    Talán ennek is köszőnhető az akkori virágzó ókori görög civilizáció.

    Carl Edward Sagan, amerikai csillagász és asztrofizikus,
    – „Ha az ókori görög kultúra túlélte volna, akkor a csillagokban lennénk”

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=bosc2YQQZFM

    Hát igen!
    Annyira „megmosolyogtató” hitrendszer volt, hogy tűzzel és vassal, minden áron megfosztottak tőle.

  52. 58: Annyira megfosztottak, hogy ma minden középiskolás tanulja, és érettségizik belőle.
    Én egyébként kifejezetten kedveltem az ógörög mondákat. Színes, élvezetes mesevilág.

    Nem volt világos, hogy ez egy fordítás. Az se világos, hogy mit akartál ezzel sugallni – akár Te, akár az eredeti cikk, akár Hruscsov.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük