(2882) Klíma összefoglaló

Tibor bá’ online

 

Először 15 éve írtam le, hogy baj van a klímával, amiért lemosolygást kaptam. Igaz ez jobb, mint a máglyahalál, de nekem mégis szomorú. Aztán, amikor már elég makacs és következetes voltam, akkor kaptam kritikákat például Mszilárd nevű blog gazdától, aki szorgalmasan kigyűjtötte a különböző kutatási adatokat, és kimutatta, hogy ha van is minimális melegedés, akkor azt hamarosan fel fogja váltani a hűlés.

Mind eközben a magyar média, igazodva a MSM-hoz, agyon hallgatta a dolgot. Aztán egyre többen kezdtek foglalkozni a témával, és megjelentek az első aprócska hangok a médiában is. Igen 2100-ra változások várhatók. Semmi komoly dolog, elvégre 2100 olyan messze van, addig még annyi minden történhet, stb. stb.

Újabban nincs nap, hogy ne lenne valami hír a klímaváltozásról a magyar médiában. A vezérfonal az, hogy 2030-ig kell valamit tennünk. Mert a többség imádja, ha becsapják. Még Hansen is azt állítja, hogy nem késő, még lehet és érdemes tenni valamit. Nem hiszem, hogy ne tudná, VÉGE. Talán egyedül McPherson az, aki azt mondja, egyetlen dolgot tehetünk, felkészülünk a halálra. Irány a hospice. Erre kevesen képesek, és helyesen, az ember sose adja fel, küzd a lehetetlen ellen is, benne van a természetébe. De hogyan?

Közben aki odafigyel, nem pedig áltatja magát, az elgondolkodhat rajta, hová tartunk. Már az INDEX is rajta van a témán: „A klímaváltozás most már hetente okoz pusztításokat.” És részletezi: „Minden egyes hét a klímaváltozással kapcsolatos újabb pusztítást hoz magával, árvizek, aszályok, hőhullámok, erdőtüzek, súlyos viharok.” Pontosítva: Észak Amerika jelentős része víz alatt áll, vagy hetekig állt. Pillanatnyilag Szibéria hatalmas területe került árvíz alá. Néhány napja India jelezte, hogy 50°C körüli hőmérséklet sújtja a fél kontinens nagyságnyi országot, elképesztő vízhiány mellett, mert a monszun ereje az utóbbi időben csökkent. Két napja Nyugat Európa kapott egy kis bemelegítőt a közeljövőből. Párizsban 46°C volt, ami minket elkerült, mert „csak” 37°C-ra ment fel a higanyszál. Mindez úgy, hogy még nem értük el a +1,5 fok emelkedést, és már „hivatalosan” be van ismerve(ENSZ), hogy akármit csinálunk a +3 fok biztos meg lesz, ami McPherson szerint a fajok kihalását jelenti. És persze a melegedés +3 foknál se fog megállni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

39 gondolat erről: „(2882) Klíma összefoglaló

  1. Fiatalabb koromban sajnáltam, hogy nekem ilyen unalmas idők jutottak (a felfedezések kora lett volna a szívemnek való), most már nem lehet panaszom 🙁

  2. Ha szó esik a klímaváltozásról, akkor elsőként az olvadó sarkvidéki jégtáblák és az egyre pusztítóbb afrikai szárazságok jutnak az eszünkbe. Pedig a gyorsuló felmelegedés ugyanannyira fenyegeti a mi életünket is, mint az éhező jegesmedvékét. Videósorozatunkban több különböző tudományterület kutatóival beszélgetve mutatjuk be, milyen hatással lesz a mi életünkre a klímaváltozás.
    https://24.hu/belfold/2019/06/30/a-klimavaltozas-mar-itt-van-es-elkerulhetetlen-hogy-alkalmazkodjunk-hozza/

  3. Egy észrevétel a poszthoz: Párizsban (35-38 °C) hál ég egyenlőre még nem volt 46 °C hőmérséklet, a 42 – 45,9 °C (Gallargues-le-Montueux) közötti hőmérsékletet Dél-Franciaországban a Francia Riviérán mértek. A spanyoloknál is tombolt a hőség, csak ott megint lettek igen kiterjedt erdőtüzek…!

  4. A képek miatt:

    „Mexikó második legnagyobb városának, a másfél millió lakosú Guadalajarának hat külvárosi részét is helyenként akár másfél méteres jég borította be, miután a régiót egy példa nélkülien erőteljes jégeső érte el, írja a BBC. A városban több mint 30 °C -ot mértek, és jégesők előfordultak már korábban is, de ennyire erőteljesre még nem volt példa. Legalább 200 otthon sérült meg, és rengeteg járművet mosott el az áradás. Enrique Alfaro kormányzó hihetetlennek nevezte a látottakat.”
    https://444.hu/2019/07/01/masfel-meteres-jegreteget-hagyott-maga-utan-a-mexikoi-varosra-lecsapo-jegeso

  5. 9,Python
    Megnéztem a videókat, és igazat adok mindazoknak, akik megértik, hogy a földi életnek, legalábbis annak, amit mi megismertünk…VÉGE.

  6. Az az igazság hogy itt a munkatársaim körében is még sokan tagadják a klímaváltozást vagy pedig nem tulajdonítonak neki olyan nagy jelentőséget mint amiket itt leírnak.
    De miért? Mert még saját bőrükön érezhető jelek nincsenek.Bejönnek a klímás munkahelyre, otthon ki sem mozdulnak (pl. munkavégzés, mezőgazdaság).Az élelem a boltban relative nem drágábbmint 5 éve(a fizetésekhez képest). Ha a média nyomja akkor jobban elhiszik majd az emberek.De amíg csak azt nyomják hogy levitt 10 háztetőt a szél addig nincs nagy híre.
    Majd akkor lesz széles körben elfogadott ha pl. a kaja jelentősen drágul vagy a saját bőrükön érzik meg az emberek a gebaszt.Addig marad az hogy minden hétvégén szórakoznak.kirándulgatnak az emberek mintha minden rendben lenne.

  7. 11.Andrew
    Semmi baj, Andrew, hagy a népet szórakozni. Egyelőre.Még senki sem érzi a saját bőrén, ahogy irod, nagyon helyesen.
    Mikor a Titanic oldalát felhasitotta a jéghegy, a gépház személyzete, kevés kivétellel, perceken belül elpusztult, de attól még fent, az elsőosztályú étteremben kávét, konyakot szolgáltak fel, szólt a zene és a diszes paravánok mügé rejtett fűtótestek kellemes meleget árasztottak.
    Csak azok vettek észre valamit, akik rápillantottak az elöttük álló poharaikra – egy MacPerson, és néhányan. A legelején a hajó csak finoman, alig érzékelhetően dólt meg.
    Várjuk ki a végét, hadd lássuk mi lesz itt néhány év múlva. Ha a folyamatok, az előrejelzéseknek megfelelően, felgyorsulnak, akkor csúnya világ jön.

  8. 11. Andrew

    Egyébként nem mindegy? A szórakozó, magukat jól érző, utazgató embereknek van igazuk. Ha bekövetkezik, a klimakatasztrófa, akkor miért ne? Elbújni, kivédeni, felkészülni rá úgysem lehet. Maximum valameddig prolongálhatod az életed, de milyen körülmények közt maradhatsz életben?
    Ha mondjuk 5 év múlva olyan drága lesz a hús, hogy az átlagnak megfizethetetlen lesz, akkor miért ne lehetne 4 évig steaket zabálni?
    Carpe diem, amíg lehet, aztán utánuk a víz(tűz)özön.

  9. 13 – mindenf:
    Igen, igen. A Titanicon az ütközés után szólt a kapitány a harmad tisznek (aki történetesen egy nő volt) anyukám most már minden mindegy, gyere dugunk egy jót, aztán jöhet a jeges hideg víz. 🙂

  10. „Az egyetlen állandó a változás maga.”
    A klíma folyamatosan változik – és ezt teszi most is.

  11. 15: papirusz
    „A klíma folyamatosan változik – és ezt teszi most is.”
    Ja, mi meg rásegítünk szaporán pár milliárdan tüzelünk külső-belsőégésű kütyükkel, erdők helyett térbetonos wellneszekkel.
    Tulajdonképpen jobb is ha ez a képmutató mellébeszélő hazug világ hamarabb kap végzetes léket és sűllyed el mint a Titanic
    Én már a 2000-es évek óta láttam belső anyagokat hogy itt Iráni sivatag lesz 2020-ra, lássuk

  12. Talán még fél éve sincs, azt mondtam, írtam, kár volt lejönni
    a fáról. Később azt, hogy visszamászok. Valamelyikőtök azt
    írta, velemtart. Tisztelt „utitársam” a látottak alapján nagy a
    valószinüsége, mire rákerülne a sor már fák sem lesznek.
    Pár éve láttam egy filmet, emlékeim szerint Keanu Reeves
    játszotta a főszerepet, eljött az univerzumból kiirtani az
    emberiséget, hogy megmenthesse tőlünk a földet. Üzenem neki,
    ne fáradjon, vagyunk annyira öntevékenyek, kiirtjuk magunkat.
    Aztán „utánunk a vízözön” már az sem lesz aki a villanyt leoltsa.

  13. 16.Vaszil. ˇ Én már a 2000-es évek óta láttam belső anyagokat hogy itt Iráni sivatag lesz 2020-ra, lássuk˝ Irhatnál erröl egy kicsit bövebben ha lehet……

  14. Guardian cikk kivonatos fordítása, az eredeti cikk linkje a magyar cikk végén található:

    „A Föld déli és északi sarkát is jég borítja, de ettől függetlenül a két sarkvidék nagyon különböző. Míg az északi egy óceán, amit kontinensek vesznek körül, és közvetlenül hat rá a felmelegedés, addig a déli egy magában álló, fagyos kontinens, amit óceánok vesznek körül, és erős szelek védik attól, hogy a bolygó felmelegedése olvassza a rajta és körülötte lévő jeget. Éppen ezért, míg az északi sarki jégtakaró folyamatos zsugorodása a klímaváltozás egyik legfontosabb jelzője és problémája volt, a déli megfigyelések rendre a jégtakaró enyhe növekedését mutatták. 2014-ben azonban valami megváltozott, ekkortól ugyanis a déli jégtakaró területe is csökkenni kezdett, méghozzá rohamos mértékben, az elmúlt 4 évben átlagosan háromszor olyan gyorsan, mint az északié. Egy frissen publikált tanulmány szerint a jégvesztés mértéke ráadásul sokkal gyorsabb, mint korábban gondolták. A déli jégtakaró mérete a 80-as években sem volt ennyire csekély, ez pedig azt jelenti, hogy az elmúlt 40 év folyamatos bővülését mindössze 4 év alatt sikerült teljesen lenullázni.”

    Az utóbbi 4 évben annyit csökkent a déli jégtakaró, amennyit 34 év alatt az északi
    https://444.hu/2019/07/02/az-utobbi-4-evben-annyit-csokkent-a-deli-jegtakaro-amennyit-34-ev-alatt-az-eszaki

  15. 21: Apofis
    20 éves klímatrend volt egy tanulmányban amiből csak a Kárpát-medencéről szóló részről beszéltem egy cég helyi kirendeltségének vezetőjével. A cégről annyit, hogy olajipari multi, reptereket is ellát, erősen angolszász tőkével, és ott van mindenütt…. Sajna nem néztem át az egész tanulmányt, csak ennyi maradt meg, hogy itt Iráni sivatag lesz…

  16. Ma nem mertem elmenni kirándulni, mert az előrejelzés szerint hazánkba betör egy hidegfront északról és heves esők lesznek. Lófasz lett, nem heves esők. Nem tudják 24 órával korábban mi lesz. Ennyit az iráni sivatagról 20 év múlva.

  17. 24. Tibor bá:
    „Ma nem mertem elmenni kirándulni, mert az előrejelzés szerint hazánkba betör egy hidegfront északról és heves esők lesznek. Lófasz lett, nem heves esők. Nem tudják 24 órával korábban mi lesz. Ennyit az iráni sivatagról 20 év múlva.”
    Ne haragudj Tibor bá, de ezek után igazán nem értem, hogy mi a halál rongyba tekert f@száért működtetsz interaktív pánikszobát:-)

  18. 22. Python
    Antarctica is losing ice at an accelerating rate. How much will sea levels rise?

  19. 26 – Papirusz:
    Ha valamit nem értesz az nem ok arra, hogy trágár legyél. Én meg csak akkor tudok érdemben válaszolni, ha értelmes kérdést teszel fel, értelmesen.

  20. 26 papirusz

    Meg akartad cifrázni a beszédedet?
    Nem tetszett.

    Bessenyei Ferencet felköszöntötték, megcifrázták. Az tetszett.
    Te tudsz ilyet:

  21. „Párizsban 46 C volt” ebből vajon mekkora részt termeltek a légkondícionálók?

  22. 30 – bögözy:
    Elnagyoltam, nem Párizsban volt 45,9 °C, hanem dél Franciaországban. A légkondik üzemeletetése több nagyságrenddel kevesebb hőt adnak, mint az Afrikából feltörő meleg levegő.

  23. 32 – Python:
    Most már naponta vannak ilyenek. Ma délelőtt: Kínában hőhullám van, amihez nincsenek hozzászokva. 37°C feletti a hőség. Nem sok, de nekik furcsa.

  24. Tudom, hogy népszerűtlen, szinte falra hány borsó lesz, amit írok.
    Az emberek egyrészt azt hiszik,
    a, amit akarnak,
    b, amit a média szuggerál nekik.
    Egy példa:
    „Az egész Bangladesh el fog tűnni. Klímamigránsok milliói jönnek Európába. (Miért pont oda? A többi ázsiai ország közelebb van.) Hatalmas terméskiesések, éhinségek, politikai kász fognak uralkodni, hacsak nem jön a CO2-adó. A pólusok elolvadnak, a partok védelme csak Amerikában 100 milliárd eurót fog fölemészteni…”
    És ez már 2029-ben a nyakunkon lesz.
    Jaj, bocs, most látom csak, mindez 1999-ben már bekövetkezett. Az ENSZ UNEP környezetvédelmi programjának New Yorki igazgatója, Noel Brown mindezt már 1989-ben megmondta.
    https://www.apnews.com/bd45c372caf118ec99964ea547880cd0
    És mit gondolnak a tisztelt olvasók?
    Javultak valamit a rögeszmések?
    Már hogyne javultak volna. 1999-et átírták 2029-re. De még tovább javítottak computer-modelljeiken, és ezek már nagyon jó modellek. Mindez azt hozta ki, hogy 2050-ben aztán végérvényesen vége lesze mindennek — hacsak nem jön a CO2-adó.
    Ilyen húrokat penget, na hogyis vona ez másképp – a magyar nyelvű Index is.
    https://index.hu/techtud/2019/06/30/ensz_klimavaltozas_veszhelyzet/
    Merthogy gyorsul a klímaváltozás.
    Tőszavak az Indexről:
    újabb pusztítást hoz magával…
    árvizek, aszályok, a hőhullámok, a tűzesetek és a súlyos viharok…
    3 fok hőemelkedés, ami katsztrófa lenne…
    aztán 2029-ben újra átírják, plusz 10 évet hozzáadva.
    Ha valaki fogékony még a tényekre:
    Európában ezer évvel ezelőtt kb. 3 fokkal magasabb volt az átlaghőmérséklet. Grönlandot a zöld mezők miatt nevezték el Grönlandnak a vikingek. Aztán jött egy több évszázados lehűlés.
    Kb. a 18. század vége óta folyamatosan emelkedik a Föld átlaghőmérsékelte.
    Amióta világ a világ, folyamatosan változott az éghajlat. Ennek jól behatárolható kozmikus okai vannak. (Milankovics-Bacsák ciklusok, ezer éves periódusok, napfolt-tevékenység). A szerencsétlen CO2-nek semmi köze az egészhez. Ezt fizikai-kémiai törvényszerűségek zárják ki.
    További részletek itt:
    http://klimaszkeptikusok.hu/?p=1586

  25. 34 – Bálin József:
    Néhány éve még gratuláltak volna egy ilyen hozzászólásért, de ma már idejét múlta lettél. Már csak nevetnek rajtad. „Johnny-come-lately”

  26. Az személyeskedik, akinek nincsenek szakmai érvei. A 2x évekkel ezelőtt is 4 volt, ma is az.

  27. Az egyszerú gondolkozású ember és ebből elég sok van
    azt az álláspontot véli igaznak
    amit a médiák az arcába nyomnak.
    A klíma és co2 -kvótás témát a politika évek óta kihasználja.
    Németországban a baloldal és a zöldek ami gyakorlatilag ugyanaz
    tehát legyen tiszta a baloldal és a zöldek

    ami MO esetében momentum, 2farku gyurcsányné, párbeszéd stb,
    vagyis az SZDSZ jelenkori leágazódásai.

    Épp a klíma kérdéssel tudtak feljönni, és
    komoly tényezővé válni a legutóbbi választáson is.
    Ennyire képes befolyásolni a tudatot az amit a napi hírekből és az esti híradóban hall.
    A német annyira hülye,hogy nem veszi észre már minden utcasarkon
    piritott csirke aprólékot árulnak.
    Ha egy jó bokwurstot akar enni azt befőttes üvegből kell megvegye.
    A média hamisítása miatt jobban rettegnek a fiji szigetek áradástól
    és a saját nemzeti érzelmű honpolgáraiktól,
    mint az egész Európát ellepő éhenkórász megélhetési migránshordától.

  28. 34 Bálint József

    „Az emberek egyrészt azt hiszik,
    a, amit akarnak,”
    Ez vagy Te.

    Mások nem hisznek, hanem a TÉNYEKET értékelik.

    Én nem hiszek.

    Tény:
    A sarki jég kiterjedése és térfogata a napjainkban történelmi rekord alacsony,

    Tény:
    A sarki jég olvadásának sebessége is történelmi rekord MAGAS!
    Július 8-án és 9-én volt rekord.
    Vagyis nagyon-nagyon gyorsan olvad a jég.

    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=23026
    „McPherson néhány napja azzal állt elő, hogy”
    „A Földön az emberek élettere hamarosan meg fog szűnni azt követve, hogy a sarki jég elolvad a jövő nyáron vagy 2019 nyarán.”

    Ez a jóslat még előttünk van, és a változások szerint esélyes a megvalósulása.

    Cserélj pelenkát.

  29. 34.Bálint József
    „Európában ezer évvel ezelőtt kb. 3 fokkal magasabb volt az átlaghőmérséklet. Grönlandot a zöld mezők miatt nevezték el Grönlandnak a vikingek.”

    A vikingek hányan voltak?10ezer-100ezer? (nem tudom)
    Mi most 7 milliárdan vagyunk.Ebből már lassan 2 milliárd ember él ipari civilizációban.Szerited majd Grönlandra telepítik át a wolswagen autógyártól kezdve az egész ipart? És majd Grönlandon fog megteremni 7milliárd embernek az élelem?
    Gondolom 50 ezer ember elfér Grönladon vking körülmények között (ami nem is lehet rossz) de mi lesz a maradék 7mrd-vel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük