(2870) Gondolatok apák napján

Tibor bá’ online

 

Az Australia’s Breakthrough National Center for Climate Restoration néhány napja közzé tett egy jelentés, aminek lényege, hogy az emberi civilizáció 2050-ben összeomolhat. Nem tudni miért, de a nyugati MSM felkapta, amit természetesen a magyar szajha média lelkesen átvett. Miközben sok tucat klímakutató munkáját látványosan negligálják. Ez viszont most milliókhoz eljutott. Az alábbiakban közzéteszem egy 30 éves apa gondolatait apák napja alkalmából.

A klímaváltozással kapcsolatos hírek ma már szinte háttér zajnak foghatók fel, ami után minden úgy megy tovább, mintha normális lenne a világ, miközben a helyzet aggasztó. A legújabb, Ausztráliából érkező jelentés szerint az emberi civilizáció a közeljövőben összeomolhat. Közeljövő? Számszerűsítve 2050-re gondolnak. A fogalmazásuk szerint „igen valószínű, hogy az emberi civilizációnak a végére érünk.”

Donald Trump és a tudományt cáfoló csapata akkorra már rég a föld alatt lesz, de én csak 30 vagyok, így még nem fogom elérni a nyugdíj korhatárt. És fogalmam sincs, hogy érdemes-e takarékoskodni arra az időre. De nem ez az igazi baj, ami kétségbe ejt, hogy két éves kislányom alig fogja elérni az én jelenlegi koromat.

Minden perce után, amit a totyisommal eltöltök, megragad a félelem, mert nem tudom, mit hoz a jövő.

Ma reggel majdnem beleremegtem, amikkor búcsúzáskor átölelt, és azt kérte, hogy fejezzem be annak a müzlinek az elfogyasztását, amit ő otthagyott.

Előző este, bár fáradt voltam, mesét olvastam neki, hogy meghosszabbítsam a kellemes napok számát mielőtt rádöbben, hogy milyen világ veszi körül.

A végén megmondtam a feleségemnek mi a bajom, aki bevallotta, hogy ő éppen így van vele. „Amikor fürdetem” árulta el nőm, ”azon tűnődöm nem fogok-e egy nap irigykedve visszaemlékezni mennyi víz állt rendelkezésünkre.”

De nem vagyunk egyedül, felmérések szerint a fiatal felnőttek egy harmada nevezi meg a klímaváltozást, ami miatt tartózkodnak a gyerekvállalástól.

Ennél sokkal rosszabb, hogy a politikusok szégyen nélkül az összeomlás mellé álltak. A Trump adminisztráció ellazította a szennyezés csökkentést, cenzúrázza a klímakutatást, és 20 év  börtönnel fenyegetik a csővezeték kiépítésének megzavarását.

Közben százezer számra iskolások nem hajlandók belépni az iskolába, tüntetnek a jövőjük miatt. Európában a parlamenti szavazásnál hatalmas Zöld előretörés történt. Amikor az ártatlan gyermekemre nézek, hálát érzek ezen embereknek, és Apák napra megajándékozom magam azzal, hogy csatlakozok hozzájuk. Ha te is itt leszel még 30 év múlva, csatlakozz te is.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

49 gondolat erről: „(2870) Gondolatok apák napján

  1. Tovább lehet erősíteni a multikultit, ha a nyugati civilizációban élő embereket elrettentik a gyerekvállalástól. És ehhez még plusz adalék, hogy a „zöld” pártokat próbálják erősíteni, miközben ezek a zöld pártok rendre liberálisok, progresszívek, és globalisták, holott épp ezek fokozzák a környezetszennyezést.

  2. 2. Nem kicsit elfogult vagy, és ugyanúgy csúsztatsz mint a Fidesz. A valódi zöld pártok mitől lennének globalisták? Igen, a zöldség divat, és már minden értelmes párt zöldnek nyilvánítja magát, és ha tetszik ha nem a liberálisok gyorsabban felismerték ennek a jelentőségét szavazatmaximalizáció szempontjából, míg a te oldalad még jelen pillanatban is struccpolitikát játszik, és rugdossa a bolygót a sírjába. Ha valami, akkor ez a vakság fogja végre kisöpörni a jobboldali populistákat. Nem lesz kár értük (itthon marad Orbán, mert majd jól meghamisítják visszafelé, és ahogy Orbán lett a hős aki elkergette az oroszokat, majd az első lesz abban is aki felismerte a klímaváltozás problémáját)

    A cikkre regisztrálva, nem tudom hogy hat az emberekre a vég felismerése, de a kollektív depresszióból se sok jó fog kisülni. Csoportos öngyilkosságok, kontrollt vesztett hedonizmus stb.

  3. 2. Bocs, látom csináltam egy hülye elírást, regisztrálva helyett természetesen reagálva a helyes szó 🙂

  4. Érdekes, hogy én nem mutatom a cikkben jelzett érzelmi reakciókat. Lehet, hogy azért, mert már vagy 20 éve szokom a gondolatot. Vagy érzelmi fogyatékos lennék? Fene tudja…

    Azért azon elgondolkodom időnként, hogy mi a fenéért csinálom a több éves kifutású projektjeimet, mire kész lennének, úgyse kellenek már senkinek… Lehet, hogy ezért vagyok olyan demotivált?

  5. Kedves lr01!
    Milyen zöld pártokról beszélsz? Ezek valójában NEM zöldek. Ez csak a csomagolás. Ahogy te is írtad csak a szavazat maximalizálás miatt zöld. Ezek egy része szélsőségesen liberális, másik része kommunista, (annak is a baromarcú fajtájából.) A legkisebb része pedig sötétzöld. Ők azok akik mostanság elérték az európai parlamentben, hogy betiltsák az eldobható PVC szívószálakat. Ennyit csináltak. Halleluja! Meg vagyunk mentve! 🙂
    A populizmusról meg csak annyit, hogy az róluk a népről kéne hogy szóljon, a mi akaratukról. Erről szólna a demokrácia vagy mifene.
    Azok akik nem populisták, már nyíltan kijelentik, hogy ők az elit, ők rendelkeznek az abszolút tökéletes tudásal , és erkölccsel. A nép pedig hülye, egy gyerek, akit vezetni, nevelni kell, és nem is kéne hagyni őket hogy beleszóljanak a „felnőttek” dolgába.

  6. Lébá.
    A cikkben említett reakciók nálam sincsenek. Azokon én is már túl vagyok vagy tíz éve.
    Nálam nincsen demotiváltság, épp az ellenkezője van. Folyamatosan készülök, újabb és újabb projektekkel. De nem másnak, csak a családomnak. Mást úgysem érdekel most. Később meg ne is érdekeljen, mert nem nekik készült…

  7. Senkinek sem szúrt szemet, hogy a 2050-re jósolt kihalással csupán a tömegpánikot próbálják elkerülni? Ha a main-stream media leírná az igazságot 2026-2030-ról, az valószínűleg csak előbbre hozná az összeomlást. Talán jobb is így….

  8. Bőséges félelemkeltő propaganda van a cikkben.

    Fürdetés közben azon aggódik, hogy majd lesz -e elég víz?
    Amíg az esőt be nem tiltják lesz víz.

    Röhejes, hogy a fiatal felnőttek a klíma változás miatt nem akarnak, mernek gyermeket vállalni.
    Nem mondják ki, mert az nem pécé, hogy rohadtul önzők, és semmiféleképpen sem akarják felvállalni a gyermekneveléssel járó felelősséget, kötöttséget, a bulizás csökkentését, a kakis pelenkával való bajlódást.
    Az ilyenek tipikusan mások gyerekeivel nagyokat jópofáskodnak. Majd öregségükre mások gyermekeitől elvárják a nyugdíjat, mert ők fizettek járulékot.
    (egye meg a pénzét)

    Az undorító propaganda legjobban bevált övön alul ütő fogása a gyermekek szerepeltetése. Ugye a reklámban is az okos gyerek okosítja fel a gyügye, aggódó anyukát, hogy a koszos ruhát persillel mosva nincs gond.

  9. 11 – bögözy:
    A múlt héten a szivattyúnk kondija kifingott. Három napig nem volt víz. Eső se volt. Fazékban melegített (tartalékolt) vizet lavórból lötyköltem a seggemre. Kívánom neked ezt az élményt.

  10. Vérbeli geddonista mindenből kettőt tart, és az egyiket lezsírozva tárolja. 🙂

    Hogy rúgjak egyet a német iparba, a nem túl olcsó Gamma Scout doziméter GM csöve beadta a kulcsot, és szűk fél év alatt a 2. műszer ment tönkre…

  11. Én arra leszek kíváncsi, mikor jelenik meg az ökoterrorizmus, mert az biztos, hogy ha kiderül, hogy a föld csak 1 milliárd embert tud eltartani úgy, hogy egyáltalán cseppnyi esély maradjon a túlélésre, akkor lesznek önjelölt problémamegoldók – akár egész országok, akár magánszemélyek.

    Elég megnézni, hogy egy-egy önjelölt próféta már eddig is milyen ámokfutásba tudta hajszolni a híveit, pedig ők azért tényleg nagyon átlátszó marhaságokkal fűzték be a hiszékenyeket. Mi lesz akkor, amikor ezek a magyarázatok féligazságok lesznek? Olyanok, mint a Fidesz migránsáradata, amiket simán magáévá tud tenni bárki aki a saját, és szerettei életét félti? Mi van ha a Fidesz bedobja a postaládádba, hogy sajnáljuk, de most, hogy minden ország lezárta a határait a klímaválság miatt, Magyarország csak 5 millió embert tud eltartani, ezért súlyos és nehéz döntést kell hoznia minden felelős magyar embernek. Ha a szomszédod nem igaz Magyar, ha libsi, szoci, vagy idegenlelkű, esetleg cigány, külföldi, akkor nem ide való, vesszen, tedd meg még ma, hogy mi, igaz Magyarok fennmaradhassunk, az ezeréves nemzettest tovább éljen, hogy a gyerekednek legyen jövője. Nevetséges utópiának gondolod? Én nem.

  12. Re:15
    Régi trükk, hogy mással végeztetik el a piszkos munkát…
    Nyilván nem a 70 éves nagypapa fog fegyvert fogni, hanem a 10-es 20-as éveiket taposó fiatalok. Ha őket radikalizálódni tudják, akkor lesz nemulass. 🙂
    Világvége várás másik hozadéka a szektaalapítás, azon se lepődj meg, ha valaki ebből az irányból kívánja a problémát megoldani… Pl. „Gaia fénye egyháza”, aminek deklarált célja a népesség csökkentése, és hasonló elmebajok…
    Vörös és fehér terror után lesz majd zöld terror, pusztán emberiség megmentése céljából… 😉
    Nyilván akik ezt kitalálják, másokon akarják majd az akaratukat érvényesíteni, és nem magukkal kezdik a „fogyókúrát”. Így bújik ugyan abba a ruhába a régi elit, és kezdődhet az új felvonás.

  13. Boldog apák napját? 3 napja!
    Lebá
    A demotiváltság nálam is komoly gond volt egy időben. Ma már pont leszarom.

    dajtás!
    Sajna nem tudsz mindenből eleget tartani, túl sok a hibalehetőség és csak idő kérdése mikor kezdjük el vödörrel húzni a vizet ha megszűnik a szervízháttér.
    De természetesen egyetértünk, min 2 kell mindenből. Meg egy jó műhely?!

    A cikkben szereplő férfiúi érzések teljesen átlagosak. A féltés, aggódás hangjai. Magam is átéltem és néha ma is átélem őket.
    Amit megtehetünk tegyük meg, a többit meg engedjük el.

    Sajnos igaza van Tibor bának. Szar lavórban fürdeni. Már a 3. szivattyút használjuk, sajnos homokos a kútunk. De 4 évig kannákban talicskáztam a vizet és egy nagy fekete műanyag un. malteros ládában fürödtem , természetesen mindezt villany nélkül.
    Olyan csodálatos volt, hogy ma már nem félek a haláltól, csak a nagy malteros ládáktól.?
    Valahogy mégis nyugodtabb voltam, de ehhez az életvitelhez rengeteg energia és lelkierő kell( a csudába! ez a fránya magyar nyelv nem tudja, hogy nincs is lélek, de akkor honnan a szó?mindegy is) szóval kitartás kell.

    Kicsit visszaugrunk az evolúciós létrán és előveszük a majomszerkót?!
    Most megint az eszközhasználat(bunkósbot)lesz az evolúciós előny.

  14. 13: dajtás :
    Milyen GM számlálót érdemes venni?
    (Jövőnk ha itt vagy te is linkelhetnéd)
    Elrőe is köszi Srácok!

  15. Re:18
    Gamma Scout pont ilyen volt, de ezek után elszállt bennük a bizalmam…
    Szerintem vegyél pár olcsó oroszt, egy Gammából kijön 4-5 jó állapotú használt, ha Ebay-ről veszed.
    Nem vagyok túl nagy GM márka szakértő, ebbe Jövőnk a mérvadó.

  16. Első lépésként a klimaváltozás tagadását hasonlóan szigorral kellene kezelni mint a holokauszttagadást.

  17. 18 freeetoaster

    „Milyen GM számlálót érdemes venni?”
    Mire akarod használni?

    Milyen kocsit érdemes venni?
    Mire akarod használni?
    Munkába járáshoz kis fogyasztásút és olcsót, kurvákhoz limuzint.

    Milyen kést érdemes venni?
    Mire akarod használni?
    Kenyérszeleteléshez, csontozáshoz, hagymapucoláshoz, papírvágásra…

    Ok, a kérdésedből azt látom, hogy nincs elegendő képzettséged a használatához.

    13 dajtás

    Már mondtam, de nem halgattál rám:
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=6312 (25. hsz)

    Nem csak klíma baj van, nem csak peak-oil, a tudás is fogy. Jól kinéző, csillogó játékokat veszel aranyáron. A gyártóknak leginkább már leginkább csak erre futja.

    Ismét mondom, csinálj magadnak egyet. Abban megbízhatsz.
    SBM20. Az oroszok katonai célra fejlesztették ki.
    Annyira jól sikerült, hogy elterjedten használják, mert egyszerű, pontos, olcsó és elnyűhetetlen mint a T34-es.
    Meghajtod 400 V-al, egy kondival leveszed az impulzusokat, megszámolod és már kész is.

  18. Tibor bá’. Bocs, nálunk több mint tízezer liter ivóvíz minőségű esővíz van tárolva.. 🙂

  19. 22 n/a :
    Arra akarom használni a GM számlálót amire itt mindenki. Ha beüt a geddon és megy a nukleáris csihipuhi vagy leolvad egy (*sok) reaktor akkor tudjuk mikor szabad kijönni mit nem kellene meginni/megenni mert „recseg” mellette a mérő.

    Semmiféle atomfizikai képzettségem nincs, csak sima informatikus és energetikus mezei mérnök vagyok 🙂 ezért kérek tanácsot olyantól akinek beszart már pár a keze alatt vagy már rászánt 50 órát (helyettem) netet böngészni milyen típust érdemes.
    Az ha akkuval elemmel megy engem nem zavar , sőt jobb szeretném ha a vak pötyögés helyett ki is írja vagy rögzíti is az adatokat. Árban max 150e Ft-ot szánnék rá de akkor legyen tartós (10+ év)
    Kidobott 150.000 Ft az ablakon. Ha atomháború az emberiség sorsa, akkor semmi esélyed se lesz a túlélésre. Ha civillizácós összeomlás lesz és leolvadnak a reaktorok, akkor se. Tanulj meg imádkozni, az többet ér. 😀

  20. 23 – bögözy:
    Ragyogó, és az melegvízként jön a zuhanyból? Mert akkor az fasza.

  21. 24 Tiborbá : Nem értek egyet veled ebben. Állandóan jöttök a teljes megsemmisüléssel… meg hogy felesleges ez vagy az. Nem csoda hogy két olvasó már öngyilkos lett és ki tudja hány lesz még 🙁
    Pont jól jön egy GM számláló egy atomháborúban ha pl import zöldséget veszel a piacon vagy boltban. Akár saját kertben mit kell kerülni, pl csernobilkor a saláta. Ismerősnek valószínűleg attól nem lett gyereke.

  22. 24 freeetoaster

    Ok, nem cikizlek, konstruktív leszek.
    Neked egy „házi használatra” alkalmas készülék kell.

    Magyar gyártótól, magyar nyelvű tájékoztatással, garanciával, kb ez kell neked:
    https://www.arumania.hu/img/o/26922-c4958.jpg

    Olvass utána, mert más is van, jód, stroncium…
    Utóbbira a vörösbort ajánlom. Haha
    https://rtl.hu/rtlklub/hirek/belfold/cikkek/2010/10/06/karos_a_napi_egy_deci_vorosbor
    „fiatal egyetemisták vállalták, hogy 1 hónapig minden nap isznak egy kis vörösbort…Azt tapasztalták, hogy 1 hónap múlva a nőknél a vörösvértestben csökkent a kalcium, a magnézium, az ólom, a stroncium és a cink szintje.”

  23. 27 – freeetoaster:
    Olvasom, hogy felcsaptál rémhírterjesztőnek. Szabadna kérdeznem, ki az a két öngyilkos, akik haláláért én lennék a felelős?

    Atomháborúba import zöldség? Te ezt komolyan írod? Neked fingod sincs milyen egy atomháború. Mit kell kerülni a saját kertedben? Megmondom neked, 50 km-es körzetben mindent, még saját magadat is, ha magát a robbanást túléled, mondjuk nem párologsz el, vagy a huzat nem visz ki az ablakon családdal, ággyal, szekrénnyel együtt.

  24. 29: Egy szóval nem mondtam, hogy felelős lennél az öngyilkosokért. Csak azt sugalltam, hogy van akinek pár csepp kell az öngyilkossághoz és a kilátástalanság meg ez a full világvége hangulat teszi be a kiskaput. Miért vinne ki a huzat? Teljesen biztos vagy benne hogy ennyire közel leszek (meg te is?) az epicentrumhoz? Biztos hogy teleszórják atommal a teljes szárazföldet? Mi okból?

    Nem azt mondom hogy semmi gond carpe diem, hanem azt hogy nem olyan gyorsan (!) nem olyan hamar (!) és nem tudjuk hogyan zajlik majd a geddon. Véleményeket írtok nem a jövőt, ahogy én is persze.

    Gyakran az megy itt mintha 1 nap alatt lenne vége majd a világnak,
    Mintha nem lehetne kontrolláltan leállítani egy reaktort,
    Mintha tudnátok a pontos jövőt,
    Mintha mindenkinek kötelező lenne meghalni a geddonban,
    Mintha meg lenne írva hogyan zaljlik és mekkora volumenű egy atomháború,
    stb, stb, stb…

    Még Te is írtad Tiborbá hogy a 2. vh alatt Budapesten voltak halott hegyek de volt ahol SZINTE gondtalanul zajlott az élet, munkába jártak az emberek stb…

    28-31 köszi a GM tippeket!

  25. Elképzelhető-e, hogy a szántóföldi mezőgazdaság módszereinek megújítása megállíthatná a klímakatasztrófát? Van-e esélyük újszerű gazdálkodási módszerekkel, és megváltoztatható-e közös jövőnk? Kökény Attila tanácsadó, a Talajmegújító Mezőgazdaság (TMMG) mozgalom létrehozója, szenvedélyesen kutatja és terjeszti a valóban fenntartható élelmiszertermelés technológiáit és magyar adaptációs lehetőségeit. A Raiffeisen Internationalnál dolgozott Bécsben a cég online támogatási rendszerén, amikor egy sorsfordító tapasztalat miatt elkezdett saját élelmiszert termeszteni. Külföldi gyakorlati tapasztalatok és kutatási eredmények alapján alakította ki az ökológiára és mikrobiológiára épülő, minimális talajművelésen és direktvetésen alapuló technológiát, amelyet egyre több gazdaság vezet be a segítségével. A TMMG technológia talajoltással, takarónövényekkel, okszerű minimum műveléssel javítja példátlan mértékben a talajok termékenységét, vízbefogadó- és megtartó képességét, amelyek nélkülözhetetlenek a termelésben.

  26. Greta Thunberg beszéde az R20 Ausztriai Világ-csúcstalálkozón. Bécs, 2019 május

  27. 32 – freeetoaster:
    Szóval XY szerelmi bánatából kifolyólag teljesen ki van bórulva, ekkor elolvassa az én posztomat, hátha megnyugtatom, de nem, ez az utolsó csepp a poharában, fogja magát és öngyilkos lesz. – Mondjuk ezt nem díjazom.

  28. 36 A szibériai permafrost olvadásáról szóló doku – tegnap néztem meg – is érdekes, javallott megnézni.

  29. Re:22
    Egy műszerbeszerzési pályázat keretén belül lett ez is „berakva”, szigorú elszámolás alatt, ezért nem lehetett házibarkács dolgokkal operálni…
    Magamnak persze „tákolhatok” valamit, rogyásig van a net korrekt számlálós kapcsolási rajzokkal…

  30. Re:33
    Van közöttünk olyan ember, aki ezen elv mentén műveli a talajt egy kísérleti parcellán…
    H.ZS. majd elmondja milyen tapasztalatai vannak ezen a téren.

  31. 37: Nem, hogy a DiCaprio féle Forrongó jégre (Ice on fire) gondolsz? Azt bizony érdemes megnézni. 😉

  32. 40 nem arra, sajnos nem tudom se a címét, se hogy hol láttam a linket… az is lehet, hogy itt.

  33. 33 Python
    Itt már csak az a kérdés, amiről az előadó nem beszél, hogy az így művelt területeken mekkora terméshozam érhető el.
    Van egy gyanúm, hogy jóval alacsonyabb, mint a mai használatos technikák mellett.
    Innen kezdve az a kérdés, hogy ez elegendő-e a mai felduzzadt népesség táplálásához?
    Mert ha nem, akkor esetleg sorshúzással döntsük el, hogy kinek jut, kinek nem?
    És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a mai világot a nyereség mozgatja, és nyereségesség szempontjából nehezen tudom elképzelni, hogy versenyképes a mai módszerekkel.
    Ha erre az útra akarnánk lépni, akkor sürgősen le kéne térni az eddigi útról, aminek viszont nyomai sem látszanak.
    Az emberiség mindenről lekésik, mire rájön, hogy muszáj lenne váltani, addigra mindig késő…

  34. 43, hubab
    Teljesen hamis a gyanúd. Vannak olyan fajták amiket ki „selejteztek” ugyan ezt tudják, mint a mai hibridek. De a mennyiség egy dolog, ha beltartalmi értékre nézzük akkor többszörös a ha-onkénti termelt érték. Ja, ha üzemanyag gyártásra kell akkor mindegy, csak minél több terméket/vegyszert el lehessen adni hozzá.
    Hamis tudás mindenhol……..közel az igazság pillanata, csak maradjon ép eszű aki értelmezni/érteni tudja……

  35. Nem tudom, hogy mennyire igaz a hír, megismétlődhet a 2008-2009-es válság? 😮
    Világvége hangulat van, mintha a válság közepén lennénk
    „A befektetők körében olyan hangulat alakult ki, mintha ismét a tíz évvel ezelőtti válság legsötétebb óráiban lennénk. Mindenki szabadul a részvényeitől és arra készül, hogy hamarosan vége a szép éveknek.
    A tőzsdei árfolyamokon még egyáltalán nem látszik, azonban a befektetők körében olyan pesszimista hangulat uralkodott el, amire legutóbb 2009 tavaszán, a globális pénzügyi válság legsötétebb óráiban volt utoljára példa. Legalábbis ezt mutatja a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése, amelyben 230, összesen 645 milliárd dollár befektetéséért felelős szakembert kérdeztek meg.”

    https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/bofa-merrill-tozsde-valsag-aggodalom.686368.html.686368.html

  36. 43. Hubab: „Az emberiség mindenről lekésik, mire rájön, hogy muszáj lenne váltani, addigra mindig késő…”
    Mint nemrég írtam, a 70-es évektől, amikor gyerekként ismertem meg a környezetrombolást, ez az aggodalmam és az eltelt fél évszázad nem mulasztotta el.

  37. 43: Az első 2-4 évben jóval alacsonyabb a terméshozam, hisz a kizsigerelt talaj tápanyagtartalmát állítod vissza elsődlegesen, műtrágyázás nélkül. Utána viszont jelentősen megközelíti, vagy közel azonos a terméshozam a monokultúrás, intenzív művelésű területekével.

  38. dajtás, hadd ajánljam figyelmedbe a gstube.com honlapot, elég jó áron lehet kapni pl. az SBM-20-as orosz csöveket, innen szoktam venni. Jó érzékenyek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük