(2866) Figyelem felkeltés

Tibor bá’ online

 

Első bejelentés:Pár nap óta, az adott naptári napra eső sarki jég kiterjedése rekord minimum. Vagyis, például ma, június 15.-én ilyen kevés jég az Arktiszon sose volt. (az ábra néhány napos kését mutat)

Második bejelentés:  Idén a grönlandi olvadás elképesztő módon „berobbant”. Nézzük az alábbi ábrát:

Itt az látható, hogy egy adott naptári időben mekkora területen olvad a grönlandi jég teteje. A szürke vonal az 1981 és 2010 közötti időpont átlagát jelzi. A szürke folt a 2 %-os standard deviation mindkét irányba. A kék vonal pedig az idei év eredményét jelzi. Látható, hogy június elején az olvadás elképesztő módon megugrott. Kétszer akkor területen indult be az olvadás, mint a csúcsidő maximuma.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

24 thoughts on “(2866) Figyelem felkeltés

 1. Mik ezek a kiugrások a grafikonban? Pl. az eddigi csúcsról nehezen képzelhető, hogy néhány nap alatt a nyár közepén kiolvadt, majd visszafagyott. Tényleg ijesztő a jelenlegi helyzet, de adjunk még neki egy kis időt, hátha ez is csak kiugrás, és visszasimul.

 2. Ez egy nagyon jó videó, 360 fokos szögben láthatóak a dolgok. Laptopon a bal egérgombbal lehet navigálni, okostelón pedig ahohá fordulsz, oda mutatja a képet, mintha ott lennél. 🙂

  Különben meg az Arctic és Greenland hamarosan le fog olvadni, ezt a klímaszkeptikusoknak üzenem. 🙂

  lr01: Te még 20-30 év múlva is élni szeretnél, nincs sok esélye, de a remény nagyon rossz tanácsadó. 😛

 3. 3: Bazz, Elek, felejtsd már el ezt a bélyeget, amit rányomsz az emberre ha épp fenntartásai vannak a rettegésed fokával. Ez olyan kibaszott demagóg, mintha lelibsiznél, vagy lenáciznál. Kurvára nem azért más a véleményem, ahogy másnak se, mert olyan hülye vagyok, hogy a remény elhomályosítja az ítélőképességem. Ez a skatulyázás viszont amint itt kapásból nyomtok páran ha nem azt olvassátok amit szeretnétek, ez a szűklátókörű marhák fegyvere, lásd Fideszt, aki sportot űz a felcimkézés általi lejáratásból.

 4. 1. lr01
  Az alacsony értékeknél nem fagyott vissza semmi, csak visszaesett az a terület, ahol olvadás volt, mondjuk jól beborult az ég…

 5. Elek, sokan olvasgatunk itt, akiket aggaszt a jövő és nem sok okot látunk az optimizmusra még egy szép tavaszi napon sem. De tényleg unalmas a te állandó stréber lelkesedésed. Szerintem Tibor bának sincs szüksége te megerősítésedre, ez már olyan mint amikor Piszkos Fred valakit megdícsér. Lehet, hogy neked a komor jövő visz színt az életedbe, de azért a te lelkesedésedet ne várd el mindenkitől. Elég sok éve beszélgetünk itt a problémákról ahhoz, hogy te most ide berobbanva mindenkit felvilágosíts. Ezek az információk legtöbbünknek nem olyan újak, mint neked.
  Nem tudom miért gondolod, hogy neked rendszeresen csúfolódó nyelvöltögetéseket kell küldened, de még ha neked az oviban ez is volt a jeled, az értelmesebbek nem kötözködni járnak ide.

  Nekem sem kell válaszolnod.

 6. 7. Csont
  Tényleg nem akartam válaszolni neked, de az “Elég sok éve beszélgetünk itt a problémákról ahhoz, hogy te most ide berobbanva mindenkit felvilágosíts.” megjegyzésedre csak annyit, hogy már kb. 2009-2010-ben is “beszélgettem” itt az oldalon, meg azóta is. Persze más nickname-en 🙂 Szerintem többet szóltam hozzá a témához azóta, mint te. 😛

 7. Nekem az az aggályom, hogy csalni fognak.
  Minél közelebb leszünk a “végé”-hez, annál inkább kozmetikázzák majd az adatokat (és nekem kevés eszközöm van az ellenőrzéshez), ill. elérhetetlenné teszik.

  https://ads.nipr.ac.jp adatforrás nem elérhető most.
  Áramszünet van náluk?

 8. Végre valaki megint “kiosztott egy szektatagot” (Elek), erre rögtön jön a visszahurrogás – holott a hozzászólónak Elekkel kapcsolatban igencsak igaza van. Erről beszéltem tegnap is a másik poszt alatt, hogy nem olyan biztos az a végzet, ahogy ti és a “32 tudósból álló bátrak” gondolják, mert esetleg bekövetkezik – vagy éppen nem.
  És ha nem? Akkor mi lesz? Talán mindannyian meghasonlotok és kijelentitek (valamikor a McPherson-os 2026-ban például), hogy bocsánat, de benéztük? Sokkal rosszabban élünk, szar a világ, de nem semmisült meg…
  Ez lesz?
  Dehogy lesz. Sok egyéb ember van, akinek más a véleménye, mindenféle linkek és grafikonok nélkül (mások pedig linkelnek és grafikonokat mutogatnak – ellenetek), és sokan fel is készültünk arra, hogy 5-7 év múlva kurva szar világ lesz, de nem hiszünk benne, hogy kihalunk.
  Megdöglik körülöttünk 1-2 milliárd. Igen. Állatok és növények tűnnek el. Igen. Szart fogunk enni, mert abban van a vitamin. Igen. De túlélünk.

  Ti pedig… Mivel nem lesz internet, nem tudunk majd kommunikálni. Elek és bloggazda: nem tudtok majd elnézést kérni, amiért “nem sikerült”. Élni fogtok. Szart eszegetve, lefogyva és keserűen, de élni fogtok.
  Meg a méhek is.

 9. tom bobb

  Te annyira sötét vagy, ha egy kilágítatlan szénbánynyában vagy, akkor elvakulsz B+ 😛
  A többi, elfogadhatatlan stílus miatt, törölve.

 10. 11. Elek

  Igen csak bízom benne, hogy Tibor bá’ nem tolerálja az efféle “stílust” az oldalán, és az a minimum döntés lesz részéről, hogy csak moderálást követően enged hozzászólni..

 11. Elek!
  Sajnálom, de ha így akarod folytatni, akkor cenzúrázva leszel. Engem is irritál pl. Tom Bobb szövege, de uralkodok magamon, amit tőled is elvárok.

 12. 10 – Tom Bobb:
  Arra nem lehetsz büszke, hogy milyen gyors a felfogásod. A szkeptikusok is elfogadják, hogy gyorsuló melegedés alatt élünk, és azt, hogy az átlag hőmérséklet akár 10 fokot is emelkedhet, csak nem tudni mikor. Más tudósok szerint az emberi habitat határa + 3 °C-nál van, a nagyon optimisták szerint +5°C-nál. Vagyis az emberi habitat-ból mindenképpen kicsúszunk. Ez pedig fekete-fehéren azt jelenti, hogy a faj kipusztul. Lehet, hogy csak 60 vagy 80 év múlva, de a faj kipusztul.

 13. 16: A linkelt cikkben azt írják, hogy az évszázad végére akár 2m-t is nőhet a tengerszint. Én ha jól tudom, akkor ha a földön az összes jég elolvadna, akkor 65m tengerszint emelkedés következne be. Akárhogy számolgatom, ez azt jelenti, hogy az évszázad végére mindössze a földi jégtömeg 3%-a fog eltűnni. Ez nem tűnik katasztrofális csökkenésnek.

 14. Anyázás még nem volt itt, mióta blogolok…. Mindegy ezt is megértük.
  A probléma az hogy az ember bizonyos szempontból felelőtlen. Leginkább olyan dolgok kapcsán, aminek nem érezhető azonnal a hatása. Nyilván egy milliárdos sem fogja a teljes vagyonát a klímavédelemre áldozni. Pedig az a felső két százalék a bolygónkat röhögve megmenthetné. Nem teszik. Nekik tök mindegy hogy három vagy ötmilliárd ember beledöglik. Mert ők nem fognak.

 15. 10. Tom bob
  Látom te nem fogadod el a kihalást .A kihalás része megmondom őszintén engem sem érdekel,mármint az hogy az emberiség létszáma 0-ra csökken e vagy nem.
  Ahogy írod azt te is elfogadod hogy rosszabbul fogunk élni. Hogy mikortól és mennyire az a nagy kérdés?
  Amint beszéltük a mostani gazdaság egymásra épül és ha egy pár tényező változik elég sokmindent boríthat.
  Lehet hogy nyugateurópa lesüllyed albánia vagy venezuela szintjére ha esetleg elkezd a klíma borulni.Nem elég lesz az nekünk? Nem lesz munka, nem lesz nyugdíj, a felszaporodott mo-i cigányság elkezd majd bűnözni stb….
  Vagy mondjuk visszaesünk az 1900-as évek életszínvonalára csak máshogy mert akkor volt élelem, most meg majd hiperdrága lesz és meg kell védened magad hazafelé a szatorral majd mert kiszedik a kezedből.
  Számomra ez az érdekes hogy ez kb. mikorra várható. Folytathatnám még de fáradt vagyok és most megyek pihenni, majd később.

 16. Na, úgy látom az anyázásról lemaradtam, de igazán nem bánom. Nem mindig vagyok biztos benne, hogy ki kell mondanom valakiről a véleményem, de ha megengedem magamnak, annak oka szokott lenni. Ha valakinek csak a provokáció a célja, had örüljön, hogy végre valaki leköpi. Kocsmában rosszabbul is lehet járni.

  Mindig úgy érzem, ha valaki vitát nem tűrve áll ki szélsőséges véleménye mellett, az valami tudatlanságot takar, az illető azt sem tudja, hogy valamit nem tud, főleg, hogy mit nem tud.

  Én sajnos nagyon sok mindent nem tudok, és ezért — vessetek meg — elég bizonytalan vagyok a nagyon határozott állásfoglalásban. Nem tudom milyen időtávon milyen klímaszcenárió valósul meg, hogyan alakulnak az erőforrásokhoz a hozzáférhetőségeink, ezeknek milyen gazdasági és politikai hatásai lesznek és mindezek hogyan fognak kombinálódni. Csak látunk legtöbbször aggasztó és gyakran vitatott trendeket. Ismerni vélünk törvényszerűségeket. De egy ilyen kaotikus rendszerben, mint a világunk, ennyi változó mellett, nem csodálkozom, hogy nem ugyanaz a jövőkép alakul ki mindenkiben.

  Tibor bá sem mindenben határozottan foglal állás, hogy is tehetné. Amiről élesebb kép rajzolódik ki számára, ahhoz meg ragaszkodik. Mért ne tenné?
  Érdekes felmérés lenne, ki mennyire szektás itt a világvégét meg kihalást illetően. De azt kell mondjam, ezen is sokat kellene még gondolkodnom, hogy magamat illetően válaszolni tudjak.
  Én a 70-es években voltam általános- és középiskolás. Előbb csak elszörnyedve szereztem tudomást az ipari civilizáció környezet- és természetpusztításáról, középiskolásan már azon aggódtam, ha az emberiség ugyanazzal a lendülettel megy ezen az úton, nem túl késő lesz-e a felismerés, túl a fordulóponton, amikor a leépülés már magától megy és nem tudjuk visszafordítani. Pedig nemrég halottam, hogy a biodiverzitás fogalmát csak később vezették be, de a természet komplexitásának nélkülözhetetlensége már rég tudott volt. A pusztítás lendülete pedig azóta is fokozódik, hogy én fél évszázada tudomást szereztem róla. Tibor bá még régebben, nagyobb áttekintéssel látja ezt a folyamatot, miért ne lenne a pesszimizmusa is nagyobb? Nem javít kialakuló képén, hogy főállásban figyeli a helyzet alakulását. Heyerdahl már a 30-as években azt írta, hogy ez a világ el van cseszve a civilizáció által.

  Tibor bával az a fő problémám, hogy nem igazán tudom cáfolni. Bár tudnám, az legalább olyan jó lenne mindannyiunknak, mint egy hiteles és kevésbé töketlen ellenzék! 🙂

  Tom Bobbal szerintem még kiválóan el lehet vitázni, akár beszélgetni. Elek viszont úgy tűnik ezt nem akar, csak provokálni. Ő tudja, vagy ő sem, miért.

 17. 20 Csont
  “Tibor bával az a fő problémám, hogy nem igazán tudom cáfolni. Bár tudnám, az legalább olyan jó lenne mindannyiunknak, mint egy hiteles és kevésbé töketlen ellenzék! 🙂
  Tom Bobbal szerintem még kiválóan el lehet vitázni, akár beszélgetni. Elek viszont úgy tűnik ezt nem akar, csak provokálni. Ő tudja, vagy ő sem, miért.”

  Hát Csontikám elég szánalmas vagy, csak sajnálni tudlak. Ha neked Tom Bob az etalon, akkor meg főleg gyenge eresztés vagy (már bocsánat, elnézésedet kérem, de ez a véleményem 🙂 ).

  Ja, és én nem provokálok senkit(!!!!!), csak a véleményemet (amit godolok) írom le az adott témával/poszttal kapcsolatban.
  Ha nekem beszólnak, természetesen visszaszólok. 🙂

 18. 14. Tibor bá’
  Elnézésedet kérem a tegnapi írásaim/hozzászólásaim miatt. Délután kissé/nagyon sörözgettem, internetezgettem, tudom, hogy Te egyáltalán nem fogyasztasz alkoholt. Szóval a tegnapi sörözgetésem semmire nem mentség, akiknek beszóltam, azoktól elnézést kérek
  Tibor bá’, kérlek szépen, hogy ne cenzúrázz, előre is köszönöm. A tegnapi dolog nem fog újra előfordulni, igérem. 🙂
  Amit Tom Bobb írogat, az nekem is sok (bár tőle is elnézést kérek, hogy hülyeségnek tartom amiket itt ír. Tom Bobb I’m sorry 🙂 )

 19. Elek – Tom Bobb:
  Fátyol a tegnapi napra, nem érdemes rá több szót pocsékolni. Egy kicsit keményebben: Tom Bobb! Te annyira bigott vagy, udvariasabban “elfogult”, hogy indulat nélkül nehéz téged olvasni. Nem csodálom, hogy Eleknél átestél a küszöbön. Elek! Az alkohol nem mentő körülmény jogilag. Amikor el kezdel inni, akkor erre gondolnod kellene. Csont kritizálása se helyénvaló. Általában tartózkodj a személyeskedéstől, maradj a szakmánál.

 20. 20 – Csont!:
  legyünk tisztességesek, Guy McPherson nem azt mondja, hogy 2026-ra összeomlik a civilizáció és hamarosan követi az emberi faj kihalása, hanem azt mondja, hogy csodálkozna ha 2026-ra nem következne be. Én pedig alaposan utánanéztem, átgondoltam, és igazat adok neki. Gondolj bele! Amerikában nem tudták elvetni a kukoricát, mert a fél kontinens víz alatt áll. Ennek negatív hatása ősszel fog jelentkezni. A dolog úgy néz ki, hogy az egész világon szélsőséges időjárás dúl és ez fokozódik. Erősen veszélyeztetve van az élelmiszer megtermelése. Ha fellép az általános hiány – a hőségtől teljessen függetlenül – a civilizációnknak annyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..