(2866) Figyelem felkeltés

Tibor bá’ online

 

Első bejelentés:Pár nap óta, az adott naptári napra eső sarki jég kiterjedése rekord minimum. Vagyis, például ma, június 15.-én ilyen kevés jég az Arktiszon sose volt. (az ábra néhány napos kését mutat)

Második bejelentés:  Idén a grönlandi olvadás elképesztő módon „berobbant”. Nézzük az alábbi ábrát:

Itt az látható, hogy egy adott naptári időben mekkora területen olvad a grönlandi jég teteje. A szürke vonal az 1981 és 2010 közötti időpont átlagát jelzi. A szürke folt a 2 %-os standard deviation mindkét irányba. A kék vonal pedig az idei év eredményét jelzi. Látható, hogy június elején az olvadás elképesztő módon megugrott. Kétszer akkor területen indult be az olvadás, mint a csúcsidő maximuma.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

42 gondolat erről: „(2866) Figyelem felkeltés

  1. Mik ezek a kiugrások a grafikonban? Pl. az eddigi csúcsról nehezen képzelhető, hogy néhány nap alatt a nyár közepén kiolvadt, majd visszafagyott. Tényleg ijesztő a jelenlegi helyzet, de adjunk még neki egy kis időt, hátha ez is csak kiugrás, és visszasimul.

  2. Ez egy nagyon jó videó, 360 fokos szögben láthatóak a dolgok. Laptopon a bal egérgombbal lehet navigálni, okostelón pedig ahohá fordulsz, oda mutatja a képet, mintha ott lennél. 🙂

    Különben meg az Arctic és Greenland hamarosan le fog olvadni, ezt a klímaszkeptikusoknak üzenem. 🙂

    lr01: Te még 20-30 év múlva is élni szeretnél, nincs sok esélye, de a remény nagyon rossz tanácsadó. 😛

  3. 3: Bazz, Elek, felejtsd már el ezt a bélyeget, amit rányomsz az emberre ha épp fenntartásai vannak a rettegésed fokával. Ez olyan kibaszott demagóg, mintha lelibsiznél, vagy lenáciznál. Kurvára nem azért más a véleményem, ahogy másnak se, mert olyan hülye vagyok, hogy a remény elhomályosítja az ítélőképességem. Ez a skatulyázás viszont amint itt kapásból nyomtok páran ha nem azt olvassátok amit szeretnétek, ez a szűklátókörű marhák fegyvere, lásd Fideszt, aki sportot űz a felcimkézés általi lejáratásból.

  4. 1. lr01
    Az alacsony értékeknél nem fagyott vissza semmi, csak visszaesett az a terület, ahol olvadás volt, mondjuk jól beborult az ég…

  5. Elek, sokan olvasgatunk itt, akiket aggaszt a jövő és nem sok okot látunk az optimizmusra még egy szép tavaszi napon sem. De tényleg unalmas a te állandó stréber lelkesedésed. Szerintem Tibor bának sincs szüksége te megerősítésedre, ez már olyan mint amikor Piszkos Fred valakit megdícsér. Lehet, hogy neked a komor jövő visz színt az életedbe, de azért a te lelkesedésedet ne várd el mindenkitől. Elég sok éve beszélgetünk itt a problémákról ahhoz, hogy te most ide berobbanva mindenkit felvilágosíts. Ezek az információk legtöbbünknek nem olyan újak, mint neked.
    Nem tudom miért gondolod, hogy neked rendszeresen csúfolódó nyelvöltögetéseket kell küldened, de még ha neked az oviban ez is volt a jeled, az értelmesebbek nem kötözködni járnak ide.

    Nekem sem kell válaszolnod.

  6. 7. Csont
    Tényleg nem akartam válaszolni neked, de az „Elég sok éve beszélgetünk itt a problémákról ahhoz, hogy te most ide berobbanva mindenkit felvilágosíts.” megjegyzésedre csak annyit, hogy már kb. 2009-2010-ben is „beszélgettem” itt az oldalon, meg azóta is. Persze más nickname-en 🙂 Szerintem többet szóltam hozzá a témához azóta, mint te. 😛

  7. Nekem az az aggályom, hogy csalni fognak.
    Minél közelebb leszünk a „végé”-hez, annál inkább kozmetikázzák majd az adatokat (és nekem kevés eszközöm van az ellenőrzéshez), ill. elérhetetlenné teszik.

    https://ads.nipr.ac.jp adatforrás nem elérhető most.
    Áramszünet van náluk?

  8. Végre valaki megint „kiosztott egy szektatagot” (Elek), erre rögtön jön a visszahurrogás – holott a hozzászólónak Elekkel kapcsolatban igencsak igaza van. Erről beszéltem tegnap is a másik poszt alatt, hogy nem olyan biztos az a végzet, ahogy ti és a „32 tudósból álló bátrak” gondolják, mert esetleg bekövetkezik – vagy éppen nem.
    És ha nem? Akkor mi lesz? Talán mindannyian meghasonlotok és kijelentitek (valamikor a McPherson-os 2026-ban például), hogy bocsánat, de benéztük? Sokkal rosszabban élünk, szar a világ, de nem semmisült meg…
    Ez lesz?
    Dehogy lesz. Sok egyéb ember van, akinek más a véleménye, mindenféle linkek és grafikonok nélkül (mások pedig linkelnek és grafikonokat mutogatnak – ellenetek), és sokan fel is készültünk arra, hogy 5-7 év múlva kurva szar világ lesz, de nem hiszünk benne, hogy kihalunk.
    Megdöglik körülöttünk 1-2 milliárd. Igen. Állatok és növények tűnnek el. Igen. Szart fogunk enni, mert abban van a vitamin. Igen. De túlélünk.

    Ti pedig… Mivel nem lesz internet, nem tudunk majd kommunikálni. Elek és bloggazda: nem tudtok majd elnézést kérni, amiért „nem sikerült”. Élni fogtok. Szart eszegetve, lefogyva és keserűen, de élni fogtok.
    Meg a méhek is.

  9. tom bobb

    Te annyira sötét vagy, ha egy kilágítatlan szénbánynyában vagy, akkor elvakulsz B+ 😛
    A többi, elfogadhatatlan stílus miatt, törölve.

  10. 11. Elek

    Igen csak bízom benne, hogy Tibor bá’ nem tolerálja az efféle „stílust” az oldalán, és az a minimum döntés lesz részéről, hogy csak moderálást követően enged hozzászólni..

  11. Elek!
    Sajnálom, de ha így akarod folytatni, akkor cenzúrázva leszel. Engem is irritál pl. Tom Bobb szövege, de uralkodok magamon, amit tőled is elvárok.

  12. 10 – Tom Bobb:
    Arra nem lehetsz büszke, hogy milyen gyors a felfogásod. A szkeptikusok is elfogadják, hogy gyorsuló melegedés alatt élünk, és azt, hogy az átlag hőmérséklet akár 10 fokot is emelkedhet, csak nem tudni mikor. Más tudósok szerint az emberi habitat határa + 3 °C-nál van, a nagyon optimisták szerint +5°C-nál. Vagyis az emberi habitat-ból mindenképpen kicsúszunk. Ez pedig fekete-fehéren azt jelenti, hogy a faj kipusztul. Lehet, hogy csak 60 vagy 80 év múlva, de a faj kipusztul.

  13. 16: A linkelt cikkben azt írják, hogy az évszázad végére akár 2m-t is nőhet a tengerszint. Én ha jól tudom, akkor ha a földön az összes jég elolvadna, akkor 65m tengerszint emelkedés következne be. Akárhogy számolgatom, ez azt jelenti, hogy az évszázad végére mindössze a földi jégtömeg 3%-a fog eltűnni. Ez nem tűnik katasztrofális csökkenésnek.

  14. Anyázás még nem volt itt, mióta blogolok…. Mindegy ezt is megértük.
    A probléma az hogy az ember bizonyos szempontból felelőtlen. Leginkább olyan dolgok kapcsán, aminek nem érezhető azonnal a hatása. Nyilván egy milliárdos sem fogja a teljes vagyonát a klímavédelemre áldozni. Pedig az a felső két százalék a bolygónkat röhögve megmenthetné. Nem teszik. Nekik tök mindegy hogy három vagy ötmilliárd ember beledöglik. Mert ők nem fognak.

  15. 10. Tom bob
    Látom te nem fogadod el a kihalást .A kihalás része megmondom őszintén engem sem érdekel,mármint az hogy az emberiség létszáma 0-ra csökken e vagy nem.
    Ahogy írod azt te is elfogadod hogy rosszabbul fogunk élni. Hogy mikortól és mennyire az a nagy kérdés?
    Amint beszéltük a mostani gazdaság egymásra épül és ha egy pár tényező változik elég sokmindent boríthat.
    Lehet hogy nyugateurópa lesüllyed albánia vagy venezuela szintjére ha esetleg elkezd a klíma borulni.Nem elég lesz az nekünk? Nem lesz munka, nem lesz nyugdíj, a felszaporodott mo-i cigányság elkezd majd bűnözni stb….
    Vagy mondjuk visszaesünk az 1900-as évek életszínvonalára csak máshogy mert akkor volt élelem, most meg majd hiperdrága lesz és meg kell védened magad hazafelé a szatorral majd mert kiszedik a kezedből.
    Számomra ez az érdekes hogy ez kb. mikorra várható. Folytathatnám még de fáradt vagyok és most megyek pihenni, majd később.

  16. Na, úgy látom az anyázásról lemaradtam, de igazán nem bánom. Nem mindig vagyok biztos benne, hogy ki kell mondanom valakiről a véleményem, de ha megengedem magamnak, annak oka szokott lenni. Ha valakinek csak a provokáció a célja, had örüljön, hogy végre valaki leköpi. Kocsmában rosszabbul is lehet járni.

    Mindig úgy érzem, ha valaki vitát nem tűrve áll ki szélsőséges véleménye mellett, az valami tudatlanságot takar, az illető azt sem tudja, hogy valamit nem tud, főleg, hogy mit nem tud.

    Én sajnos nagyon sok mindent nem tudok, és ezért — vessetek meg — elég bizonytalan vagyok a nagyon határozott állásfoglalásban. Nem tudom milyen időtávon milyen klímaszcenárió valósul meg, hogyan alakulnak az erőforrásokhoz a hozzáférhetőségeink, ezeknek milyen gazdasági és politikai hatásai lesznek és mindezek hogyan fognak kombinálódni. Csak látunk legtöbbször aggasztó és gyakran vitatott trendeket. Ismerni vélünk törvényszerűségeket. De egy ilyen kaotikus rendszerben, mint a világunk, ennyi változó mellett, nem csodálkozom, hogy nem ugyanaz a jövőkép alakul ki mindenkiben.

    Tibor bá sem mindenben határozottan foglal állás, hogy is tehetné. Amiről élesebb kép rajzolódik ki számára, ahhoz meg ragaszkodik. Mért ne tenné?
    Érdekes felmérés lenne, ki mennyire szektás itt a világvégét meg kihalást illetően. De azt kell mondjam, ezen is sokat kellene még gondolkodnom, hogy magamat illetően válaszolni tudjak.
    Én a 70-es években voltam általános- és középiskolás. Előbb csak elszörnyedve szereztem tudomást az ipari civilizáció környezet- és természetpusztításáról, középiskolásan már azon aggódtam, ha az emberiség ugyanazzal a lendülettel megy ezen az úton, nem túl késő lesz-e a felismerés, túl a fordulóponton, amikor a leépülés már magától megy és nem tudjuk visszafordítani. Pedig nemrég halottam, hogy a biodiverzitás fogalmát csak később vezették be, de a természet komplexitásának nélkülözhetetlensége már rég tudott volt. A pusztítás lendülete pedig azóta is fokozódik, hogy én fél évszázada tudomást szereztem róla. Tibor bá még régebben, nagyobb áttekintéssel látja ezt a folyamatot, miért ne lenne a pesszimizmusa is nagyobb? Nem javít kialakuló képén, hogy főállásban figyeli a helyzet alakulását. Heyerdahl már a 30-as években azt írta, hogy ez a világ el van cseszve a civilizáció által.

    Tibor bával az a fő problémám, hogy nem igazán tudom cáfolni. Bár tudnám, az legalább olyan jó lenne mindannyiunknak, mint egy hiteles és kevésbé töketlen ellenzék! 🙂

    Tom Bobbal szerintem még kiválóan el lehet vitázni, akár beszélgetni. Elek viszont úgy tűnik ezt nem akar, csak provokálni. Ő tudja, vagy ő sem, miért.

  17. 20 Csont
    „Tibor bával az a fő problémám, hogy nem igazán tudom cáfolni. Bár tudnám, az legalább olyan jó lenne mindannyiunknak, mint egy hiteles és kevésbé töketlen ellenzék! ?
    Tom Bobbal szerintem még kiválóan el lehet vitázni, akár beszélgetni. Elek viszont úgy tűnik ezt nem akar, csak provokálni. Ő tudja, vagy ő sem, miért.”

    Hát Csontikám elég szánalmas vagy, csak sajnálni tudlak. Ha neked Tom Bob az etalon, akkor meg főleg gyenge eresztés vagy (már bocsánat, elnézésedet kérem, de ez a véleményem 🙂 ).

    Ja, és én nem provokálok senkit(!!!!!), csak a véleményemet (amit godolok) írom le az adott témával/poszttal kapcsolatban.
    Ha nekem beszólnak, természetesen visszaszólok. 🙂

  18. 14. Tibor bá’
    Elnézésedet kérem a tegnapi írásaim/hozzászólásaim miatt. Délután kissé/nagyon sörözgettem, internetezgettem, tudom, hogy Te egyáltalán nem fogyasztasz alkoholt. Szóval a tegnapi sörözgetésem semmire nem mentség, akiknek beszóltam, azoktól elnézést kérek
    Tibor bá’, kérlek szépen, hogy ne cenzúrázz, előre is köszönöm. A tegnapi dolog nem fog újra előfordulni, igérem. 🙂
    Amit Tom Bobb írogat, az nekem is sok (bár tőle is elnézést kérek, hogy hülyeségnek tartom amiket itt ír. Tom Bobb I’m sorry 🙂 )

  19. Elek – Tom Bobb:
    Fátyol a tegnapi napra, nem érdemes rá több szót pocsékolni. Egy kicsit keményebben: Tom Bobb! Te annyira bigott vagy, udvariasabban „elfogult”, hogy indulat nélkül nehéz téged olvasni. Nem csodálom, hogy Eleknél átestél a küszöbön. Elek! Az alkohol nem mentő körülmény jogilag. Amikor el kezdel inni, akkor erre gondolnod kellene. Csont kritizálása se helyénvaló. Általában tartózkodj a személyeskedéstől, maradj a szakmánál.

  20. 20 – Csont!:
    legyünk tisztességesek, Guy McPherson nem azt mondja, hogy 2026-ra összeomlik a civilizáció és hamarosan követi az emberi faj kihalása, hanem azt mondja, hogy csodálkozna ha 2026-ra nem következne be. Én pedig alaposan utánanéztem, átgondoltam, és igazat adok neki. Gondolj bele! Amerikában nem tudták elvetni a kukoricát, mert a fél kontinens víz alatt áll. Ennek negatív hatása ősszel fog jelentkezni. A dolog úgy néz ki, hogy az egész világon szélsőséges időjárás dúl és ez fokozódik. Erősen veszélyeztetve van az élelmiszer megtermelése. Ha fellép az általános hiány – a hőségtől teljessen függetlenül – a civilizációnknak annyi.

  21. Hihetetlen ez a magasztos emberi agyi tevékenység, amelyet most itt megint látni vélek. Vezettem egy blogot 2009-2013 között, elég sok ilyen „szektatag” volt ott is, akik követtek engem vagy vitáztak velem, attól függően, hogy melyik oldalon akartak állni. A lényeg, hogy azóta már 6-10 év is eltelt, és lassan, de türelmesen (láthatóan) változnak a hozzászólások – és vele együtt változik az értelmi szint is.
    Sajnálom, hogy amikor egy kicsit is hozzászólok, akkor emilyen érdekesen gyáva megnyilvánulásokat kavarok, mert nem ez a célom. Ellentétben az egybites (bocs, „egymondatost” akartam írni) emberekkel, én szeretek hosszú és talán sokak számára körülményes mondatokat is leírni. Talán abból adódik, hogy a bloggazdához hasonlóan én is véstem már le egymás után 20-30 mondatot is csak úgy szórakozásból…

    A lényeg, hogy nagyon gyorsan változik az emberi felfogás és a tolerancia szintje. A felfogás csökken, méghozzá veszettül. Anno 2010-11 tájékán, mikor kurvára dübörgött a blogom és sok hozzászólóm volt, alig 4-5 törlést és kizárást kellett alkalmaznom, de azzal ellentétben ma sok blogon azt látom, hogy a bloggadák már nem is törődnek ilyenekkel – holott kellene. Ettől lesz tiszta és értelmes a blog. Mert szelektálni és gyomlálni kell, hogy a többiek is jól érezzék benne magukat.
    Emlékszem egy esetre, ami erre a ti kemény felém való pöfögésetekre hajaz, hogy volt egy hozzászólóm, aki csak azért regisztált anno, hogy leoltson, mert valamivel nem értett egyet. Erre szép lassan rávezettem, hogy olvasson a tmának utána, nézzen meg más blogokat és cikkeket is az ügyben, aztán térjen vissza és dumáljunk. Pár nap múlva megérkezett és elnézést kért. Rájött, hogy az a gyors fröcsögés, amit művelt, felesleges volt, mert igenis lehet velem beszélni normális hangon is, ráadásul amit anno a cikkemben állítottam (ne kérdezd, mi volt a téma)(nagyjából 350 cikk után zártam be a blogot), az igaz is volt.
    Szóval…

    Megint kénytelen vagyok elővenni ezt, hogy nem feltétlenül NEM ÉRTEK EGYET azzal, ami itt zajlik a blogon, miszerint sikoltozzuk a kihalás tényét és elhisszük a 2026-ot, mert hogy az még 7 év. Nem is olyan lassú a felfogásom, kedves bloggazda, hogy ne látnék dolgokat és ne tapasztalnék. Nem erről van szó. Abban is egyet tudunk érteni, hogy TALÁN nem fogunk kihalni 2026-ban, mert csak nagyot dörrenünk, és lesz még 30-40 évünk, mielőtt az utolsó beteszi az ajtót.
    A lényeg az én szemszögemből ott van, hogy olvasok más blogokat is, ahol a kihalást nem részesítik ennyire előnyben, és ahol fotókat tesznek közzé jegesedésről, másként az éghajlatváltozásról (mert hogy van/létezik, ezt egyikünk sem tagadja), esetleg olyan grafikonokat is láthatsz, ahol nincs ennyire nyilvánvalóan hamisítva a napi adatmennyiség… szóval nem csak arra hagyatkozok, amit a „híres 32 tudós” dobálgat nekünk, és nem is arra, amit a nagyra becsült bloggazda.

    Hihetetlen az a már előtte is megénekelt nárcisztikus jellem, ami itt uralkodik, és tényleg nem szurkálok én ezzel, de bloggerként anno lenyeltem az ellenvéleményt, illetve vitába bonyolódtam, ha szükséges volt. Sokszor el kellett fogadnom, hogy az a hozzászólást, amelyik nem tetszik, mert éppen ellentmond az én világnézetemnek, attól függetlenül okos és másik szemszögből elfogadható. Nem azért csinálsz blogot, hogy jöjjenek a bolondok és éljenezzenek, meg aztán rád hallgatva, pénzt nem kímélve halmozzák fel a dolgokat, kaját és piát, építsenek bunketeket és legyen túléléshez mindenük (másik bejegyzésed szerint pedig ne csináljanak semmit se, mert felesleges), hanem azért, mert kedved leled benne és mert van mondanivalód. Nem csak ilyen egysíkú témákban, hanem másban is. Ámde, kedves bloggazda, amikor mondanivalód van, azt bizony sokan elolvassák. Ez tény. Olyanok is, akik nem fognak vele egyetérteni. Vagy csak részben.

    Ennek vagyunk most a tanúi. És ilyen Elekek meg a többiek ezt nem tudják lenyelni, hogy más másként gondolkozik. Megszoktam már, hiszen 2009-2013 között NAGYON SOK cikkem és ezáltal hozzászólóm volt, hogy van egy csoport (megint csak Elek), akik nem kedvelik, ha ellent mersz mondani nekik. Rögtön rámadnak. Foteltrolloknak neveztük őket anno. Akkor még Budapesten laktam és bármelyiknek felajánlottam, hogy találkozzunk és verjen el, ha ez neki jobban tetszik – mert iszonyatos erővel támadtak. Fotelból. A négy fal közül. Persze, mikor ezt felajánlod, már visszalép a troll, mert puhány kis senki, aki csak itt és most verne nagyon pofán. Ezek az emberek nem valók vitára, én magam nem is szoktam leereszkedni a szintjükre, mert legyőznek rutinosabbak).
    Ennyit szerettem volna mondani. Sajnálom, ha szaviam ilyen szélsőségesen ostoba viselkedést váltanak ki mind a szektából, mind a bloggazdából, de még mindig azt mondom, hogy mivel én RÉSZBEN elfogadom az itt leírtakat, tehát én barátságosan közelebb lépek, addig a mag, a kemény mag fröcsög és kiabál, ha ezt le merem írni, és innentől (gondolkozzatok el kicsit) nem biztos, hogy az én fejemben van a baj.

    Továbbit. Persze.

  22. 25 – Tom Bobb:
    Elég sokat fecsegsz össze-vissza, lényegi tartalom nélkül, de mondasz azt is, Íme: „szélsőségesen ostoba viselkedést váltanak ki mind a szektából, mind a bloggazdából, ”
    Lennél oly kedves és hozná fel példát az én „szélsőségesen ostoba viselkedésemre”? Nagyra becsülném, ha a szövegedet alátámasztanád bizonyítékkal.

  23. “szélsőségesen ostoba viselkedésemre”

    Csak egyet hozok:

    Számtalanszor leírod hogy „nincs isten”, többen leírták már neked hogy erre sincs bizonyíték ezért csak azt lenne szabad mondani hogy nem tudjuk hogy van-e isten.

    Szélsőséges, mert ateista állásfoglalás (szélsőség ugyanúgy minta vakhívő), ostoba mert ugyan a fenti gondolatmenetet nem tudod cáfolni, csak agyonhallgatni, és mégis újra és újra provokálod a hívőket.
    Ja és aki szerinted nagyon vehemensen védi a vélt igazát azt kitiltod.

  24. 27 – Egon:
    Te Tom Bobb-nak érzed magad?
    Ismered a „Fogadatlan prókátor” esetét? Elárulom neked, a közmondás szerint „ebszar a fizetése”.

  25. Egon, köszönöm szépen. Jó volt olvasni a soraidat.

    Kedves bloggazda. Persze, alá tudom támasztani. Engem az bosszantott fel, ahogy a következőt köpted felém: „10 – Tom Bobb:
    Arra nem lehetsz büszke, hogy milyen gyors a felfogásod.”, illetve ezt: „Egy kicsit keményebben: Tom Bobb! Te annyira bigott vagy, udvariasabban “elfogult”, hogy indulat nélkül nehéz téged olvasni. Nem csodálom, hogy Eleknél átestél a küszöbön.”
    Ilyeneket egy blogger még akkor sem ír, ha már tényleg kijött a béketűréséből, hiszen a hozzászóló „menthetetlen” – vagyis nem akar vele egyetérteni. Ráadásul ezek a köpések csak itt és most voltak felém, a többit már hadd ne keressem meg, amiket elkövettél régebben irányomban, csak mert ellent mertem mondani vagy felvetettem valamit, ami kissé cáfolta az aktuális mantrát.

    Nem, mi nem fogunk egyetérteni. Nem mindenben, de sok kérdésben nem értünk egyet. Neked ott vannak a nyugdíjas éveid, ráérsz és nézegeted a „32 bátor” oldalát, azt bámulgatva, hogy napról napra vékonyodik a jég, miközben én családapa és dolgozó ember vagyok, aki esténként arra ér csak rá, hogy átlapozzon pár oldalt – és vedd megtiszteltetésnek, hogy a tiéd bennük van!

    Egyébként most Egon felé is pont olyat köptél, ami belefér a „szélsőségesen ostoba viselkedés” kategóriájába. De hát ez itt a te blogod, nem magyarázhatom meg neked, mert te vagy a főnök. 🙂

  26. 29 Tom Bobb

    A szavaid továbbra sem hasznosak.
    Ránk öntöd a sérelmeidet, de mi nem vagyunk lelki szemetesládák.

    Írj az időjárási trendekről, háborús esélyekről, kopasz a tyúkom háta- mit tegyek, vagy csak a sóról a palacsintában.
    Így hiába írsz. Akár kikapcsolt internet nélkül is megírhatnád, mert nem jut el hozzám, kiszűröm.
    Nagyon sokan gondolkodnak úgy mint Te, Én pedig nem vehetem a vállamra mindenkinek a bánatát. Ez a Te kereszted, cipeld!

  27. 29 – Tom Bobb:
    Sérelmezheted, amit írtam. Az eberek érzékenysége különböző, de a ” szélsőségesen ostoba” jelző azon kívül, hogy sértésnek szántad, NAGY MARHASÁG.
    Mivel nem érzem megtiszteltetésnek, hogy ide látogatsz, mert nyilván valoan saját érdekből teszed, és így némileg élősködsz a munkámon, van egy ötletem, ne gyere többé.

  28. 30 – n/a:
    A rejtély megoldódott. Tom Bobb „családapa” és mint ilyen neki biztosítani kell családjának jólétét. Ezt viszont veszélyezteti az, amit itt olvashat. Neki tehát kutya kötelessége tüzön-vízen át tagadni a tényeket.
    Na jó, de nekünk ebből mi hasznunk van? Semmi, azon kívül, hogy pimaszkodik velem.

  29. 32 Tibor bá’

    Értem, érteni vélem a helyzetet.
    Inkább most amiatt „aggódok”, hogy jönnek a támadások felém, hogy „Tibor bá’ védelmezője vagyok”.
    Pedig nagyon nagy a gondolkodásbeli különbség közöttünk, és csak a távolság szépíti a helyzetünket. Távolról könnyebb tisztelni.

    Korábban már volt erről szó.
    Beszéltem a gondolkodásomról is, amely – úgy látom – különbözik minden itteni kommentelőétől.

    Úgy tudom ezt működőképesen tartani, hogy amit hasznosnak tartok arra odafigyelek, a többet leginkább elengedem.
    Sok sallangot olvasok itt, de találok kincseket is.

  30. 33 – n/a:
    Én nem hinném, hogy „védelmezel,” mondod a véleményed. Ráadásul szalonképesen.

    Sajnos a sallangokat nem irthatom ki, mert akkor nekem esnek, és azzal vádolnak, hogy ami nem egyezik a véleményemmel azt nem engedem megjelenni.

  31. 24 Tiborbá
    Ha usa-ban hiány lesz kukoricából az őszre kiderül vagy még előbb.Az agroinform.hu oldalon szokta jelezni a várható termést országonként. Akinek van ideje és tud következtetést levonni az nézelődhet és megoszthatná itt hogy mire jutott. Ha jól emlékszem egyiptom volt úgy hogy egy ideig búzát adott el majd az éghajlat miatt egyszer csak megszűnt az eladás és behozatalra szorult, denem csak ideigleinesen hanem örökre.

  32. 34:

    Hogy lehet hogy neki nem „ebszar a fizetése”?

    Fejsimit is kap a gazdától…
    Hosszasan fényezitek egymást oda vissza, nagy lehet a szerelem.

  33. 37 – Egon:
    Megfigyelésed hibás. n/a realista, megértjük egymást. Szó sincs fényezésről. Már volt rá példa, hogy nagyon keményen megmondtuk egymásnak ellenvéleményünket, amik nem berögzött hülyeségeken alapult, amim sokaknál szokás.
    Szerinted a helyes magatartás kizárólag az én cikizésem? Mert nagyon úgy néz ki.

  34. 37 Egon

    Nem figyelsz.
    Nem akarsz, vagy nem vagy képes rá?

    A gazda azt írta, hogy „Én nem hinném, hogy “védelmezel,” „, vagyis nem értékelte a tettemet segítségnek, nem érzi úgy hogy tartozna bármivel, így nem is köszönte meg.
    33. hszben Én is aggódtam a tettem félreértése miatt.

    Korábban a gazda beszélt itt az esernyő analógiáról. Olvasd vissza, és (akkor talán ) megérted a mostani helyzetet.
    Négy évet kell visszaolvasnod, de ha lesz erőd erre akkor az hasznodra válik.

  35. Mennyire érdekes, hogy 11 perc eltéréssel mindketten azonnal reagáltok. 🙂

  36. Egon
    Nem ugyanazok, két külön személy.
    Egyszer egy pillanatig én is azt hittem.

  37. Ezt külön n/a-nak, hátha bele tud kötni:

    Mai napi nézelődésem a
    http://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
    oldalon.

    Mindenki beállíthatja magának amit mondok és akkor ő is látja feketén fehéren amit látok.

    fel lehet kattintani a 2018, 2016, 2011, 2010 éveket (a 2012 default ott van, meg az átlag és a +- sáv).

    Elsőre mit látunk, hát a mai napra (tegnapra) egy jó kis csomót, ahol minden kb ugyanott van.
    Most nézzük meg a minimumokat és az átlaghoz való viszonyt.
    A minimumok egy kivétellel mind 4mkm2 felett van a kivétel a 2012 ami 3,5mkm2 körül volt.
    Az áltaghoz való viszony egyértelműen mind alatta van, de egy adott sávban van alatta (ebből kicsit kilóg lefele a 2012 nyáron és felfele szintén a 2012 télen).

    Ha és amennyiben ez a trend marad akkor a 2019 év ott fog haladni abban a sávban és a minimum ott lesz valahol 4mkm2 környékén.
    Ha kiugrik akkor még akár 3mkm2-re is lemehet, de mivel nincs erős elnino ezért ennek kicsi a valószínűsége.

    Ezt írtam már korábban, hogy új sáv alakul ki, ami követi a csökkenő spirált, de ebben a sávban még simán lehet jópár év, akár még több évtized is.
    Azaz a jég nyári eltűnése is eléggé valószínűtlen, nemhogy a sarkvidék teljes jégmentessége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük