(2859) I have changed my mind

Tibor bá’ online

 

Más véleményen vagyok. Megváltozott a véleményem. Ezek az angol cím fordításai, ami Magyarországon kapitális bűnnek számít. Nálunk ha valaki valamit mond, állít, jelzi a véleményét, akkor ahhoz kutya kötelessége élete végéig ragaszkodni. Ha netán tán megváltoztatja, akkor a vád egyértelmű: „megszegte a szavát”. Ezzel valamennyien tisztában vagyunk, elvégre egyazon kultúrához tartozunk, de még senkitől se hallottam, hogy ez egy tarthatatlan szokás.

Ne is mondjam, hogy angolszász társadalomban nem csak nincs így, kifejezetten intézményezett, hogy bármikor megváltozhat a véleményem, vagyis: I have changed my mind. Amit megjegyzés nélkül mindenki tudomásul vesz, és normálisnak tart, majd ennek tükrében változtathat saját véleményén, hozzáállásán.

Sose tudtam megérteni, Magyarországon miért nem változhat meg a véleményem bármiben. Miért vagyok arra ítélve, hogy régebben volt véleményemhez ragaszkodjak, amikor számtalan okom van arra, hogy megváltoztassam.

Talán ebből adódik, hogy ha egy nő rájön, ezt a házasságot nem neki találták ki, akkor egyszerűen kilép belőle a „holtamiglan-holtodiglan” ellenére. Nálunk ez nincs így a férj rendszerint konyhakéssel tartja vissza az asszonyt, ha már egyszer igent mondott.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 gondolat erről: „(2859) I have changed my mind

  1. Az állandóság illúziója nem más mint kapaszkodó. Szeretjük a stabilitást, mert a kiszámíthatóság vagyis a biztonság érzetét nyújtja.

    Ez nem kultúrafüggő, legalábbis véleményem szerint. Sokkal inkább kapcsolatban áll egy fajta pszichológiai érettséggel.
    Mármint felismerni, hogy még két egyforma pillanat sincs, nemhogy egy életen át tartó, állandó személyiség állandó véleményekkel.

    Egy fejlettebb személyiség nyitottabb a változásra, de már nem változtatja a véleményét oly gyakran. Miért?
    Mert már megalapozott a véleménye. Rengeteg változtatás utáni variációk egyike az övé, de még ez is változhat újabb inputok hatására.

    Változtassuk meg véleményünket amikor csak akarjuk, ne a társadalmi konvenciók rabjai legyünk!
    Azonban legyünk tisztábban azzal, hogy házastársunk késsel míg üzleti partnereink jogszabályokkal próbálnak a „helyes” úton tartani.?

    A poszt talán egy véleményváltozás következménye? Mégse lesz végzetes a klímaváltozás? ?

  2. 1 – Balázs:
    Engem az bosszant, hogy egyfelől a véleményem, nyilatkozatom nem megváltoztatható. Viszont divat lett a szerződések felbontása, kilépés belőle – miközben a szerződésnek épp az a lényege, hogy nem megváltoztatható.

  3. „Az egyetlen állandó a változás maga”.
    A Hérakleitosz megállapítása óta eltelt kettőezer ötszáz év óta SEMMI nem változott. Valószínűleg addig is ez volt a tendencia, különben Hérakleitosz sem köpött volna ekkora aranyat. Miért pont a legbefolyásolhatóbb tényező, az emberi elme lenne a kivétel?
    A létezés, mint folyamat, állandó mozgásban van, tehát mobil.
    A rendszerben az egyetlen stabilnak nevezhető tényező az emberi hülyeség.

  4. „Sose tudtam megérteni, Magyarországon miért nem változhat meg a véleményem bármiben. ”

    Semmi baj, Tibor bá’, ha akarod másodpercenként is változtathatod a véleményedet, ezért nem harapja le senki a fejed.
    Csak nem fognak a „megbízható” jelzővel ellátni.

    Persze… Olyan is van, aki körömszakadtáig ragaszkodik egy-két már bizonyítottan rossz elvhez… Az meg megkapja a fafejű jelzőt.

    Valószínűleg az tudja legtöbbünk elismerését kivívni, aki a kettő között mindig ügyesen megtalálja az egyensúlyt.

    A jövő majd eldönti, hogy Kálmán Olga pálfordulása melyik volt…
    Az én egyéni véleményem az, hogy az ellenzéknek egyszerűen nincs erős ergyénisége akire akár egy kutyaólat lehet építeni.
    Kálmán Olga viszont egy erős egyéniség és elhivatott is…
    Kaphatott egy visszautasíthatalan ajánlatot, amit így TV műsor nélkül VALÓBAN nem tudott visszautasítani.

    Mondjuk, innen kezdve a budapestiek bölcsességén múlik, hogy Gyurcsányékra bízzák-e Budapest vezetését… Mert ugye abban nincs vita, hogy Kálmán Olgának zéró városvezetési vagy bármilyen politikai gyakorlata van, és nem más, mint egy húzó arc Tarlós kiütéséhez. Tehát a várost a háttérből a „gyakorlott” és más elfoglaltsággal pillanatnyilag nem túl leterhelt ellenzéki politikusok fogják vezetni… ( Bangóné, Kunhalmi, stb)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük