(2858) Katica

Tibor bá’ online

 

A globális klímaváltozásnak száz meg száz velejárója van, egyik kellemetlenebb, mint a másik, és minden napra jut egy újabb felfedezés.

San Diego-ban a meteorológusok radarernyőjén néhány napja egy kb. 100×100 km-es felhő jelent meg, de hamarosan kiderült, nem eső felhőről van szó, ez a felhő irgalmatlan mennyiségű katicabogárból állt.

A „felhő” alatti térségben élő szakértőket értesítették, nézzenek utána, mi a helyzet? Ekkor derült ki, hogy bogarakról van szó.

A kaliforniai Kártevőket Kezelő Program egyetemi munkatársai szerint, tavasszal amint a hőmérséklet eléri a 18 °C-t a katicák párzani kezdenek és elmennek a völgyekbe, ahol növényevő tetveket találnak, és ott lepetéznek. Mire beköszönt a nyár a tetvek száma drasztikusan lecsökken, a katicák éhesek lesznek, és beindulnak élelmet keresni.

Mondjuk a katica hasznos bogár, és még mindig jobb, mintha sáska felhő lett volna, de ha megtörténhet a katicákkal, akkor bármivel megtörténhet, és meg is fog történni. Ez a lényeg, vagyis, egy teljesen új élet alakul ki a Földön, ami még rengeteg meglepetéssel, és a vele járó kellemetlenséggel fog szolgálni még mielőtt eljön a teljes vég.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Egy gondolat erről: „(2858) Katica

  1. Hát, ezek az amerikai katicák itt is megkavarták a helyzetet.
    Nálunk harlekin katica néven futnak, és mióta behurcolták Amerikából, itt is felborították a korábbi egyensúlyt, mint a legtöbb behurcolt faj.
    A tetvek ellen valóban jó biológiai fegyver, de mint kiderült, ha nincs tetű, akkor megteszi bármi más préda is, többek között kannibálok, megeszik a saját lárváikat is, és az őshonos hétpettyes katica sincs tőlük biztonságban, ezek száma drasztikusan lecsökkent.
    A harlekin pöttyeire az a szabály, hogy nincs szabály, vannak teljesen pöttymentesek is, meg olyan szeplősek is, hogy több a pötty, mint az alapszín.
    És ha már Sztálin és a szex ki lett vesézve, egy érdekesség a katicák kapcsán:
    A kertben gyakran látok párzó katicákat, de nem ám olyan passzív bogárszerelem módján, mint a legtöbb bogár, hogy összeragadnak és kész, hanem a hím igen aktív mozgásával, mondhatni rezeg a nőstény hátán hosszú ideig.
    És úgy látszik igen eredményesek nálunk is a szaporodásban, ma már mindenki ismeri a tél eleji tömeges katica és poloska inváziót, mikor meg akarják szállni a lakásunkat áttelelni.
    Na, még csak ilyen katicafelhők hiányoznak…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük