(2848) Az én elképzelésem

Tibor bá’ online

 

Induljunk ki a kereslet-kínálat elméletből. Ha nő a kereslet vagy csökken a kínálat, akkor emelkedik az ár. A magasabb áron az áruból kevesebb fogy, így kielégíti a csökkent keresletet. Ez ragyogóan működik például benzin esetében. Magasabb ár, kevesebb benzin vesznek, visszafogják a gépkocsi használatot. Ez azonban élelmiszer esetében nem ilyen egyszerű. Most (különböző okok miatt) felment a burgonya ára 300 Ft. fölé. Természetesen csökken a kereslet, az ár stabilizálódik. De mit eszik az, aki eddig jelentős mennyiségű burgonyát fogyasztott? Áttér a rizsre, tarhonyára, mint garnírungra. Vagyis első lépésben a lakosság az élelmiszer választékon belül szelektálni fog az ár függvényében. Amikor az élelmiszer árak általánosságban megemelkednek, ez az átcsoportosítás már nem elegendő. Ekkor a szegénységben élők megpróbálnak pénzt szerezni a hiány pótlása végett. Eladnak felesleges tárgyakat, pl. karikagyűrű, stb. „Kölcsönt” kérnek rokonoktól, megpróbálják munkaerejüket értékesíteni. Ha ezek a lehetőségek kimerülnek, akkor nem marad más, mint az illegális élelmiszer szerzés: koldulás, csalás, lopás, betörés.

Ekkorra már a Kormánynak is lépni kell, mert tömegek fognak az éhezés elől a börtönökbe menekülni, elvégre ott adnak enni. Mi áll a közigazgatás rendelkezésére? A nyugdíjak, segélyek értékének az emelése az egyik megoldás, de ez nem mehet a végtelenségig. Másik megoldás bizonyos alap élelmiszerek jegyre adása megszabott alapáron (a különbséget a Kormány fedezi). Ez rengeteg visszaélésre ad lehetőséget, és a költségvetés se végtelen. Különben is megérkezünk arra a szintre, amikor az élelmiszerhiányt az emelkedő ár nem kompenzálja. Semmi pénzért nem lehet kapni ezt-azt. Egyszerűen nem terem elég belőle. Ekkor kezdenek el durvulni a dolgok. A raktárakat, áruházakat egyszerűen ki fogják fosztani az éhes tömegek. Ennek megakadályozására a karhatalmat kell bevetni, akiknek egyes tagjai vissza fognak élni a helyzettel, és kisebb vagyonokért fogják adni, amit ellopnak. A karhatalom ki fogja használni kiváltságos helyzetét. Az éhség azonban nagy úr.

A karhatalom aktív jelenléte ellenére az éhes tömegek bandákba tömörülve fognak garázdálkodni. Senki se lesz biztonságban.

Az élelmiszer fronton kívül más szektoroknál is jelentkezni fog a baj. Leglátványosabb események az energia ellátás lesz. Akadozni fog az áram és az üzemanyag ellátás, mert a dolgozók (minden dolgozó) családjának ellátásával lesz elfoglalva, és nem fog törődni a munkahelyével, különben is a fizetéséért nem kap élelmiszert, pedig arra van elsősorban szükségük.

Közben a termelés is visszaesik, mert az embereket az élelmiszer érdekli, nem pedig a különböző ipari termékek fogyasztása, tehát csökken irántuk a kereslet.

Vissza az élelmezéshez. Ha a megváltozott időjárási viszonyok miatt az élelmiszer termelés visszaesik, és nem lesz elégséges a Föld lakosainak az ellátására, akkor az éhező tömegek részére két lehetőség áll fenn: éhenhalás, erőszakos küzdelemmel történő élelmiszer szerzés, ami vagy a saját vagy a megtámadott halálával végződik. Az emberek hullani fognak, mint a legyek.

Ebbe bekapcsolódnak a nemzetközi események. A gazdagabb országok a kezdetben minden pénzt meg fognak adni az élelmiszerekért. Amikor pénzért már nem lehet hozzájutni, akkor fegyverekhez fognak nyúlni. Rabolni fognak, ami háborút,és emberhullák hegyeit jelenti.

Közben a klíma tovább durvul. A csökkent létszámú emberiség megpróbál beilleszkedni a megváltozott körülményekbe. Sok különböző próbálkozás fog létrejönni. Nem hinném, hogy bármelyik is sikerrel járna. A földi változás olyan drasztikus lesz, hogy azt semmi nem tudja kompenzálni.

Tanulság? Mi kisemberek akkor járunk el okosan, ha tartós élelmiszert és a szükséges gyógyszereket felhalmozzuk. Lakhelyünket lehető legbiztonságosabbá változtatjuk. Gondoskodunk saját áramforrásról, vízellátásról. Ezzel néhány évvel meghosszabbíthatjuk életünket.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

62 gondolat erről: „(2848) Az én elképzelésem

  1. Nekem még az jutott eszembe, hogy első lépcsőben a lakosság azon része kerül bajba, amelyik a modern társadalom lélegeztetőgépén van.
    Ide tartoznak a krónikus betegségekben szenvedők, főleg az idős korosztály, akik már gyógyszerek segítségével tartják fenn életüket, de mondjuk a cukorbetegek is kortól függetlenül, akik rászorulnak az inzulinkészítményekre.
    Nem kis rétege ez ma a népességnek, ez egy komoly létszámcsökkenés lesz, ha a gyógyszeripar és az egészségügy összeomlik a válságok hatására…

  2. Nem akarok vészmadár lenni , de sztem már elkezdődött az élelmiszer csökkenés .
    Éppen tegnap voltam egy nagyobb körúton , Baranya , Tolna , Fejér , Bács megyéket érintve. Szokásom , hogy nézem az út mellett a vetéseket , rettenetes látvány volt nagyon sok helyen . Legfőképp a napraforgó , és a burgonya volt lehangoló , tiszta folt volt az egész . Több volt a ki nem kelt növény , mint a kikelt. Nem tudom , hogy az ország többi része is ilyen mint ezek amit láttam ,de ha igen szomorú sors vár ránk .

  3. Mi van akkor, ha egy komolyabb populáció-redukció történik hirtelen? Éhség vagy az ezt követő pl járványok, esetleg nagyobb összecsapások-az éhes szájak száma azonnal lecsökken (elnézést a könyörtelen megfogalmazásért), és az egy főre jutó megtermelt élelmiszer mennyiség (vagy készlet) rögtön megnő?
    Továbbá Tiborbá, bele van ebbe számolva az esetlegesen fellépő kannibalizmus? Az Andokban lezuhant gép óta tudjuk hogy lehetséges, és még „civilizált” ember is simán kapható rá. Ebben szerintem igen nagy „tartalék” van, bár a rosszullét kerülget ha arra gondolok hogy egyszer talán én is elkövetője leszek…vagy elszenvedője, ami még rosszabb…

  4. 1. Hubab

    Ha ez bekövetkezik, -márpedig valószínűsíhető ez a forgatóköny- akkor az egész borul.
    Senki nem fogja tétlenül nézni, hogy a szeretei egy még ha gyengén is, de prosperáló társadalomban ellátatlanság miatt haldokoljanak.

    2. Bandi
    Itt Tolnában elég jó a helyzet, legalábbis kalászosok tekintetében. Idén még biztos nem lesz éhséglázadás, hacsak nem tör ki valami háború.

    Andrew -szerintem- egy a legreálisabbhoz közeli és részletes folyamatleírást szeretne, lehetőleg időben tagolva.
    Leginkább a felkészüléséhez, hogy legyen mihez tartson.
    Egyébként az Andrew féle kétkezi emberek nagyon sokat fognak érni, minden hozzászólásából a gyakorlatiasság süt.
    Az átmeneti időben( mikor még nincs káosz, de már megszorítások révén mindenki érzi, hogy a változás visszafordíthatatlan) rengeteg lehetőség lesz, hogy ne a vesztes oldalon álljál. Egyszerűen most kell kitalálnod és lépéseket tenned „jövőbeni vállalkozásod” érdekében. Vagyis, hogy mire lesz szüksége az embereknek, pl.biztonsági, védelmi rendszerek, nyílpuskagyártás, őrző-védő kutyák tenyésztése, energiatermelő és tárolórendszerek forgalmazása, eredeti( nem 1generációs)vetőmagok, túlélőtáborok-, kézműves( kovács stb.)táborok szervezése, gázpalackok felhalmozása, képességek elsajátítása stb-stb.

    Így „jövedelemre”tudsz szert tenni, rendkívül nehéz körülmények között is, mely lehetővé teszi a családod számára a még elviselhető életet.

    Gyors lefolyású változás esetén( ami kedvezőbb) meg a készletek saját felhasználásra kerülnek.

    A problémát abban látom leginkább, hogy mindenki egyedül próbálja megoldani.
    Legalább egy hálózatot kéne létrehozni, hogy a baj esetén ezek a békében individuális embereknek legyen lehetőségük elérni egymáshoz. Addig meg úgyis mindenki éli az életét.

    Én ezen gondolkodom mostanában. Lesz egy kör aki tudja hova, kihez, és mikor jöhet.
    Tudja a jelszót és tudja mi a belépő-készlet. Feketén-fehéren kiteszem pl. unokatesvéreimnek. Ők tudják, hogy hol vagyok, semmit nem tesznek manapság a jövőért, ha a medenceépítést nem számolom.

    De abban biztos vagyok, hogy könnyes szemmel megjelennének ha lehetőségük lesz rá, és persze üres autóval.
    Akkor más lesz ám a gondolkodásuk, és a pánik nagy úr.
    Aki kicsit se gondolkodik előre, az sajnos meg kell oldja maga. Ezt még időben tudasítani kell mindenkiben!!!

    Emberhúst nem fogok fogyasztani, engem ellenben megehetnek, elég rágós vagyok.?

  5. Titok
    A kannibalizmust nem lehet beleszámolni.
    Pusztán azért sem mert a hús hamar megromlik és nem fogyasztható.
    Ilyen helyzetben meg ugye nincs már hűtő.
    Télen, feltéve ha hideg van akkor a tartósítás és járványok szempontjából nyerni lehet egy kis időt.

    Ugyanezen okokból nem fog sokat számítani, hogy pl. egy disznótelep közelében élsz.
    Az állat csak probléma lesz, ha nem megoldott a hosszútávú ellátásuk, márpedig az általában egy szezonos.

    De! Lőrinc-Viktor és az otp-mágus lehet nem véletlenül vannak a hússzektorban nagy erőkkel.
    Bár Csányi papa egyik( errefele van) több ezres hizlaldájában épp most szerelték le az őrséget költségcsökkentés címszóval. Idáig az ilketéktelen vendégektől járványveszély ürügyén megtagadták még a földjeik melletti elhaladást is.
    Szóval a fene se tudja mi hogyan van.

  6. Knibálizmus
    Kanibálizmus csak zárt, elhagyhatatlan rendszerben alakul ki. Mentőhajó az óceánon, Andokban lezuhant repülő, stb. Itt rablás lesz és mások legyilkolása élelemért.

  7. Az élelmiszerárnak még odatehet a peak oil is, mert 2030-40-re ott sem lesz bőség, plusz az igények is nőnek azt hiszem 120millió hordó/napra.Drágulni biztos fog a reáljövedelmekhez képest ezáltal a mezőgazdasági termelés is drágulni fog.
    Az akksis autó nem tudja leváltani szerintem a belsőégésűt, mivel a töltés nem megoldott, nem épülnek tucatszámra az erőművek sehol sem EU-ban.Csak ha azt képzeljük el hogy a 60 milliós németországban mondjuk 30%-át lecserélnék elektromosra ,azaz mondjuk kb. 10-20 millió autót (pontosan nem tudom), és az a 10-20 millió fogyasztó rácuppanna este a hálózatra 20kw-al ….Óriási energia…..És akkor még a teherjárműveket és traktorokat meg sem említettük.

    Az is elképzelhető hogy ha a klíma egy kicsit csúszik vagy nem hirtelen jön ,de azért dolgozik majd mellette az olaj ár is >>a kettő összege már okozhat bajokat.
    Az átlagember is csak akkor vesz autót amíg olcsó a benzin.1000-1500Ft-os üzemanyagárnál már egyből nem lenne annyi autóeladás sehol a világon.

    Csak az jutott még eszembe mint gondolat hogy ha mondjuk 50%-al kevesebb autót adnak el, akkor az autógyárak beszállítóinak is 50%-al kevesebbet kell termelni.Ez több ezer-tízezer gyárat érint európában.Mondjuk a francia gyár kirúgja a dolgozót, az nem vesz banánt ,a banánt egyből nem kell kamionra, hajóra tenni, egyből nem kell annyi kamiont gyártani, egyből csökkenti több 10000 gyár a termelését. A sofőrképzőnek is rosszul megy mert nem kell annyi kamionsofőrt képezni.Akkor a sofőrképző nem megy el nyaralni emiatt görögbe, egyből nem kell annyi repülőt gyártani ,nem kell annyi embert képezni, nem kell az irdoistáknak világkörüli konferenciákra repdesni. ….
    Ha nem kell annyi járművet gyártani nem kell annyi szállítóezköz sem , mert mire egy autót összeraknak (és nem csak az autót hanem plusz az ehhez kapcsolódó autógyárak és beszállítóik gyártósorai) és ha kiszámolnánk hogy az a 100.000 alkatrész ami egy autóban van mennyit utazik (plusz a legyártáshoz szükséges gyártósorok) akkor szerintem sokmillió kilométer lenne.Ha ez kiesik egyből nem kell legyártani azokat a járműveket amik sokmillió km-t megutaztatják ezeket az alkatrészeket, és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát, oktatást , stb,stb……
    A sort órákig lehetne folytatni és itt jövünk rá hogy kb. így szerintem az emberek 80-90%-a kihullana egy esetleges árrobbanás esetén. Romló élelem EROEI és romló olaj EROEI mellet ez lehetséges.

  8. Vagy ott van a lakhatás a 80-as években egy átlagmelós vett egy átlaglakást pesten pár év munkából ha akart .Ma egy átlagmelósnak egy pesti lakás sok esetben már csak álom.

    Itt az élelem.Pár éve a piacon 500-700 Ft-ért hozzám vágták ősszel a krumpit.Most meg 1000Ft/kg az újkrumpli,a gyökérzöldség volt 1500ft/kg is , meg a tv mutatta hogy a hagymát a mamák már nem kg-ra veszik hanem csak 2-3 szemet :D.

    Azt mondják az az oka a drágulásnak hogy idén öntözni kellett a zöldségeket ami többletkiadást jelentett, illetve nincs napszámos aki felszedje (ugye energiahiány)-és egyből jelentős drágulás.

    Pár éve az út szélen vettem dinnyét, gyümölcsöt nyáron- pontosan nem tudom mennyit fizettem egy vásárlásalkalmával, de nem sokat. Az utóbbi pár évben ha vettem 1-2 dinnyét és pár barackot,gyümölcsöket egyből otthagytam 2-3 ezer forintot.Az ember húzza a száját de még megveszi, mert nyáron azért 2-3 naponta kiadni 2-3Ezer Ft-ot egész őszig nekem soknak tűnik, megtehetem csak sokallom az előző évek kereset/kiadásihoz képest.Most hagyjak ott havi 30 ezret dinnyére meg barackra? 😀 , sőt többet mert korán drágább.Szerintem 20 éve az akkori keresethez képest %-osnak ez jóval kisebb összeg lett volna.Termelő árulja és egyrészt drágán adja mert ugyis megállnak , de másrészről pedig tényleg beépíti az árba a megnövekedett csepegtetőszalag,permet és gépkiadásokat.

    Csak azt akartam szemléltetni hogy pár év alatt is le tudnak romlani a dolgok.(1500Ft-os zöldség).Ha mondjuk drágul majd az olaj a kitermelési gondok miatt, és ezzel minden , és ha a drága olajnál építi be a termelő a csepegtető, permet , munkagép árát az eladási árba akkor majd nem 2-3ezer Ft-ot hagyunk ott (mostani árral számolva ) hanem 5-6-8 ezer Ft-ot amit már sokan meg fognak gondolni.Persze gyümölcs esetében még legfeljebb lemondonak erről , de alapélelmiszer esetén muszáj lesz előbb kifizetni a kaját és csak utána vesznek kütyüket ami pörgeti a fogyasztást és ezzel a termelést.

    Hogy mennyire drága a kaja most azt nem egyszerű megválaszolni.Egy nyugdíjas mellettem ott mormolta magában hogy 300Ft a tej, jaj de drága.Az átlagnyugdíj 80-150Eft de van aki 50-et kap. Van aki 200Eft-ért dolgozik egy gyárban, van aki 400-at keres van aki meg 6-700 at. Egy programozónak semmi egy nyuggernek drága,Ennyire még sosem volt szétszakadva az emberi keresetek/jövedelmek mint most..

  9. Szerintem ez igen valószínű forgatókönyv. Andrew, a világ gazdaság mint egy Dzsenga játék.: Egy darabig húzgálhatod ki belőle az elemeket, a rendszer még kibírja. De egy ponton túl nagyon gyorsan összeomlik. Ahogy te is írtad, mert minden összefügg mindennel ezer szállal. Az egyik rántja magával a másikat. És ez nagyon gyorsan borulhat! Tibor bá’-nak volt egy posztja: az Összeomlás egy óra alatt. Persze nem minden előjel nélkül. Mi akik már ki vagyunk erre hegyezve, ezt jó eséllyel kiszúrhatjuk.

  10. Véleményem szerint az első sokk, és a tömeges elhalálozások (a tisztulás után) után lesz egy időszak amikor a túlélők próbálnak kezdeni valamit. Hogy milyen sikerrel, az más kérdés, de próbálkozások lesznek az biztos. Akkor az olyan emberek akiknek használható szaktudásuk van, nagyon értékesek lesznek mindenkinek. Azaz többet érnek élve mint holtan! Legyen az pl. Orvos, kertész, gépész, agrármérnök, stb..
    Pl.: aki ilyet is tud készíteni annak mindig lesz kajája, és nem érdemes átvágni a torkát.:
    https://www.youtube.com/watch?v=a6e3CprVTi8
    Tehát tanuljatok olyat ami hasznos lehet, de nem csak magatoknak. Tegyétek értékessé, nélkülözhetetlenné magatokat! Ez lehet az időleges túlélés egyik záloga!

  11. Balázs. Csak a friss hús nem tárolható hosszabb távon. Illetve a friss kenyér. Létezik szárított hús is, illetve úgynevezett „konzervkenyér”. Ez utóbbi legtöbbször kóser. És a szavideje több mint egy év. A kenyeret sokmindenből elő lehet állítani. A baj, hogy a fogyasztói társadalom hajszolása a minőség és leginkább az eltarthatóság (majdnem ugyan azt jelenti) rovására megy. Tartós dolgokat nem éri meg gyártani. Ez mindenre igaz, az élelmiszerre is.

  12. Andrew
    Többször kérdezted már más posztokban, hogy kb. mi várható az elkövetkező években (1-2 évtizedben), erre pontosan senki nem tudja a választ. Különböző (lehetséges) forgatókönyvek vannak (de ezek csak forgatókönyvek). Itt van egy oldal, ami tartalmaz egy nagyon jó előadást a témában (ezt már korábban valamelyik posztban belinkeltem, a YouTube-on is fent van), de elég sok hivatkozás (link) is található az oldalon, érdemes ezeket elovasni (és az előadást meghallgatni, aki korábban nem hallgatta meg).
    A gyorsuló klímaváltozás lehetséges forgatókönyvei
    https://climenews.com/a-gyorsulo-klimavaltozas-lehetseges-forgatokonyvei

  13. Tibor bá’ jól összefoglalta a „lassú” geddont. Ez ellen a legnehezebb védekezni és felkészülni.

    A „gyors” geddon annyiban különbözik, hogy a legtöbb elektromos eszköz nem működik, azonnali a káosz és az emberevés prompt lesz egy idő után, azaz viszik, eszik. Ez ellen a „gyors” ellen könnyebb egy fokkal védekezni, felkészülni.

    Amúgy a szakszerűen összeállított élelmiszer csomag kb. 1,1-1,2 millió Forint per fő, per év, s ebben se vitaminok, se víz, se vízszűrő, se gyógyszerek.

    Ceterum censeo: nyílt fórumon nem lehet erről „jól” beszélni.

  14. Tibor bá’, jól leírtad a várhatóan bekövetkező eseményeket. Másik posztban már írtam néhány dolgot arról, hogy mi lesz/lenne, ha az egészségügy és a gyógyszeripar bedől.
    Most két dolgot említenék, bár ezekről (is) volt szó korábbi posztokban. Az egyik a fertőzéseket terjesztő (és elég sok kellemetlenséget okozó) rovarok egyre inkább észak felé (az északi féltekén) való húzódása.
    A másik a permafroszt fokozódó mértékű felmelegedése következtében – az egyre nagyobb mennyiségű metán légkörbe való jutása mellett – a különböző veszélyes baktériumok, vírusok újbóli megjelenése (kiolvadása), ami az egészségügy hanyatlásával párhuzamosan nagy járványokat okozhat (és valószínűleg fog is okozni).
    https://qubit.hu/2018/08/21/lepfene-himlo-szen-dioxid-ha-felolvad-a-permafroszt-nekunk-annyi

  15. ELKEZDŐDÖTT: https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/fenysebesseggel-dragul-a-zoldseg.684589.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

    A saját tapasztalatok a húsárakat illetően: Kína hihetetlen mennyiségben szívja fel az európai sertéshúst. Az árak emelkedése megkezdődött, senki nem látja a végét. Hiába az ASP (afrikai sertés pestis) az igények kielégíthetetlenek. A többi hús is követi a tendenciát, marha, csirke, pulyka, stb.
    Én a banánt tekintem az egyik indikátornak, szerintem ha drasztikusan felmegy az ára a mostanihoz képest, (a láncok nemigen profitálnak rajta, behúzó termékként tartják) majd kezd eltűnni a boltokból, nem lesz ott folyamatosan, az jelzés értékű lehet.

    Ezen oldal hasznosságát nem lehet vitatni. Az olvasók és posztolók legalább nem a struccok táborába tartoznak.

    A mottó akár ez is lehetne: si vis pacem, para bellum
    ha békét akarsz, készülj a háborúra

  16. Budapesten van pár vásárcsarnok. Az öt százalék áfát garantáló döntést elfelejtjük. Addig, amíg a kereskedő háromszoros áron adja el a görög epret magyarként, addig igazából nincs értelme beszélni bármiről is.

  17. Felelősség kizárása:
    A szavaimat mindenki a saját felelősségére olvassa, kövesse, használja. Ebből eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalok.

    17 Dan

    Ez nem a klíma miatt van.
    Az eper ára egy, de vesznek hozzá kettőért „magyar”-t is, így lesz a „magyar eper” ára három.
    A nacionalizmus kerül sokba. Ezt a luxust kell megfizetni.

  18. 18 – n/a:
    Lennél oly szíves és felhagynál a „felelősség kizárásával”. Uncsi és felesleges. Amióta a világ a világ egy ember véleménye bizonyos fokig befolyásolja a másik véleményét. Te se L’art pour L’art nyilatkozol.

  19. Egy észrevétel a témához:
    Kb. kétszer annyi kalóriát zabálunk(nem mindenki ezért természetesen átlagosan értendő) mint kellene.
    A nyugati világban az elhízás nagyságrendekkel több ember életét veszélyezteti, mint a nélkülözés. Ha túlzabálást leszámítjuk, ráadásul a húsévést leredukáljuk negyedére mondjuk és a pocséklást lecsökkentjük (ami már a termőföldön kezdődik, pl. az UK-ban a burgonya kb. egynegyedét fel sem szedik, mert vagy apró, vagy sérült, vagy ormótlan és így eladhatatlan), akkor kb. az jön ki, hogy kb. egynegyed termény mellett is jól ellennénk.
    Szóval én úgy látom, hogy -főleg nyugaton, a gazdagabb országokban – rengeteg tartalék van a rendszerben.
    Magyarországon ez a tartalék talán jóval kisebb, de azért van. Meg van egy elég széles réteg, úgy 1-2-3 millió ember, aki már most a létezés-nemlétezés határán táncol. Egy jelentősebb drágulás, ami még a többségnek elviselhető, számukra végzetes lehet, vagy állatot csinál belőlük.

    De most nézzük kis Hazánkat, Magyarországot. Hogyan zajlik majd le nagy valószínűséggel egy súlyos termésvisszaesés és/vagy gazdasági összeomlás? Ha Venezuela példáját is figyelembe vesszük, akkor kb. az uralkodó osztály néhány ezres rétege dőzsölni fog, az őket védő kiváltságos helyzetben lévők és hozzátartozóik (ami 200 – 500 ezer embert jelenthet) jól ellesznek, míg az átlag emberek már hullanak, mint a legyek, földet esznek és egymást rabolják, pusztítják.

  20. Balázs,

    „Én ezen gondolkodom mostanában. Lesz egy kör aki tudja hova, kihez, és mikor jöhet.
    Tudja a jelszót és tudja mi a belépő-készlet. Feketén-fehéren kiteszem pl. unokatesvéreimnek. ”

    Hát nemtom mennyire jó ötlet ez. Kitettél egy Welcome táblát ezzel és biztos lehetsz benne, hogy semmi másra nem fognak emlékezni, csak arra, hogy ha már nagy baj van, akkor hozzád mehetnek.

    A helyedben inkább azon gondolkodnék, hogy ha az unokatestvéreid beállítanak az egész pereputtyal, mondjuk 50-en vagy 100-an(mert biztos lehetsz benne, hogy menni fog a teljes rokonságuk is) és persze üres autóval vagy max két-három napi készlettel, akkor mit teszel?
    Mert valljuk be erre jóval nagyobb az esély, mint bármi másra.

  21. Gyarmathy

    Idáig is tudták hol lakom. Látták az állatokat, a welcome már megvolt.
    Elmondom, hogy nem biztos én leszek őrségben mikor megérkeztek. Sőt valószínű, hogy ha felismerem őket leváltásom kérem.?

    Persze ez lesz a duma feléjük, és biztos lehetsz benne, hogy meggyőző tudok lenni.
    Így még mindig több esélyem van, mint a hagyományos értelemben. Amúgy nem gondolom, hogy élet-halál urát játszhatnék, tehát aki ott lesz, ott lesz, nyilván egy szintig.
    Egyébként nyilvánvaló, hogy ők még bele kell, hogy férjenek. De a mostani medenceépítési projektjük teljesen kiverte a biztosítékot.
    Az anyjuk picsáj*t, a tök*m se tudja mennyi ívóvízbe fürdetné a két gyermekét. Na ez felelős gondolkodás?
    Egyébként méhész.

  22. 20. Gyarmathy
    Te valamilyen más filmet nézel, valamilyen más moziban ülsz.
    „A nyugati világban az elhízás nagyságrendekkel több ember életét veszélyezteti, mint a nélkülözés.” – ez igaz, de mi köze van a klímaváltozáshoz, és ahhoz, hogy a nem távoli jövőben (20-25-esetleg 30 év múlva) kihal az emberiség plusz az élővilág nagy része.
    „az uralkodó osztály néhány ezres rétege dőzsölni fog, az őket védő kiváltságos helyzetben lévők és hozzátartozóik (ami 200 – 500 ezer embert jelenthet) jól ellesznek,” – az uralkodó osztály is ugyanúgy megy a süllyesztőbe, mint „az átlag emberek”, a klímaváltozás/felmelegedés nem fog különbséget tenni milliárdos meg koldus között. 😉
    „Szóval én úgy látom, hogy -főleg nyugaton, a gazdagabb országokban – rengeteg tartalék van a rendszerben.” – irtó hamar el fog fogyni az a „tartalék”, előbb, mint gondolnád.
    Jobb lenne, ha tájékozódnál a témában az Interneten (is). 😛

  23. 23.
    Először is jó lenne, ha leszállnál a magas lóról..

    Másodszor, a jóslás kategóriát meghagyom neked. Annyit azért elmondok, hogy a klímaváltozás már zajlik, földünk több részén már drámai módon és nagyon nagy különbséget tesz milliárdos és koldus között.

    Ez a poszt egyébként sem a kihalásról szól, hanem arról, hogy addig mi fog történni, én ehhez szóltam hozzá.

  24. Lassan minden boltlánchoz van egy törzsvásárlói kártya, vagy bankkártyával fizetünk. Az államigazgatás pillanatok alatt tudna készíteni egy olyan adatbázist amely néhány kritérium megadásával kilistázza azt, hogy Pistike ebben az évben mennyi zöldborsót, hígítót, vagy éppen hány szem C-vitamint vásárolt. Ilyen még talán nincs, de …
    Úgyhogy ha eljön az ideje, célzottan tudnak menni rekvirálni.
    Volt már ilyen, Tiborbá korú ismerősöktől hallottam, hogy a rádiót, bundát, aranyat, és a biciklit is be kellett szolgáltatni, na meg fölszurkálták az udvart is, az elásott dolgok után kutatva.
    Szóval első/ másod/ harmad körben az államigazgatás jöhet és „mindent visz” hoznak egy ilyen rendeletet és kész. Lesz hozzá ideológia is: a boltban azért nincs mert a Pistike félék felvásárolták/ halmozták, … a fölhalmozott készletet elvitték, és örülhet ha nem ütik agyon. Persze amikor elfogynak a nagy raktárkészlettel rendelkezők, elindulhatnak majd házról-házra is. Remélem tévedek és sohasem jutunk el idáig.

  25. 24. Gyarmathy
    Mindenben neked van igazad, én kérek elnézést, hogy hozzád szóltam. 😀

  26. 25 – Feri:
    Valóban volt beszolgáltatás. És valóban „bűn” volt a felhalmozás. Ezt nem lehet kizárni. Első lépés: bejelentették,hogy helikopterről fogják ellenőrizni, hogy minden kút be lett-e jelentve. Megoldása kézpénz vásárlás.

  27. Feri, ez simán előfordulhat! Sajnos Magyarországon volt rá példa, a palás söprés, beszolgáltatás, ahogy írtad is. Lehet hogy hoznak egy törvényt: „Az állampolgárok maximum 2 heti élelemmel rendelkezhetnek” Ami felette van be kell szolgáltatni. Kinézem belőlük simán! Meg hát kell az ellenég kép, és a bűnbak is….

  28. 28 Unikornis: továbbmegyek: max 1 ha föld, hisz a termőföld olyan erőforrás, amely korlátozottan áll rendelkezésre, és ha a vízkészlet, ásványkincs az államé, akkor nehogymár szükséghelyzetben a földre ne tegye rá a kezét, és akkor az összes prepperkedés mehet a kukába
    Mondjak valamit? Pár éve már összeírták a traktorokat, egyéb mg-i gépeket, teherautót hogy melyik „mozgósítható szükség esetén”

  29. N. A. Nem is a klímát említettem. A tízes út mentén nem messze Pilis Boros Jenőtől van szedd magad eper. Ha hülye vagy vedd meg a kereskedőtől. Csókollak.

  30. A klíma egy dolog, a haszonszerzés meg egy másik. A kettő üti egymást, ha nem világos.

  31. Sőt van kétezer forint kilós áron vadhús, leginkább őz, Szarvas. Hihi. Tényleg nem értek egyeseket. Azért mert BMW van a segged alatt, nem adnak olcsóbban a boltokban semmit. Sem neked, sem másnak. Sőt, még hülyébbnek néznek.

    Klímával akkor érdemes foglalkozni, ha a sok senkiházi nem fogja tudni kifizetni az üzemanyag árát, hogy elmenjen egy kilómétert a közeli közértig egy kiló krumpliért. Nevetséges.

  32. Úgy látom az értelmes emberek sem látják át mi fog történni öt éven belül. Ez elszomorít. A termelő magának fog termelni, legalább is az aki tényleg termel valamit. A városi bemegy a boltba. A tömegcikkek elfogynak. Nem lesz alapvető élelmiszer. A gyógyszerekről nem is beszélve. De egy termelő előbb fog gyógyszerhez jutni egy fél disznóért, mint a városi BMW-s, aki a pénzét számolgatja a termelő előtt. Mint egy státuszt bizonyítva

  33. Dan!
    Hogy miért vagy mérges a társadalomra az magánügy, ne hozd ide, mert ez a blog nem erről szól. Máshol heveskedj, ne itt.

  34. @12
    Szalóczy Zsolt: A gyorsuló klímaváltozás lehetséges forgatókönyvei

    Google-érdekesség: „Öt évet kapott a Synergon alapító vezérigazgatója. Szalóczy Zsolt fizikus ellen 2000 októbere óta folyt büntetőeljárás fiktív számlázás ügyében.”

    Persze az igazi probléma a linkelt videóval, hogy ezer sebből vérzik a mondandója. 😉

  35. 36.
    „Persze az igazi probléma a linkelt videóval, hogy ezer sebből vérzik a mondandója.”

    Mindenkinek jogában áll azt hinni, amit akar. Én azt hiszem, hogy iszok még egy sört. 😀 😀
    (komolyra fordítva: egyetlen sebből sem vérzik a linkelt videó mondanivalója 😛 )

  36. 36-37: Fiúk ez így nem sokat ér. Akkor inkább Bekiabáló sorolja fel azokat a sebeket és, akkor azt meg lehet beszélni.

  37. 38 – Csont:
    Én megelégednék egyetlen sebbel, ami vérzik. 😀

  38. Én meg becsülöm a szkeptikus gondolkodást (mondom gondolkodást!!!), érdekelnek az érvek, amit meg lehet fontolni. Persze szintén a szükséges szkepszissel.

  39. 40 – Csont:
    A szkeptikus magatartással nincs baj, de ha valaki állít valamit, akkor – rákérdezésere – elő kell vele állni. Engem érdekelne, hogy egy alaposan összeállított előadás miért vérzik ezer sebből? Az előadó jól összeszedte a téma lényegét. Amit kifogásolnék én, az hogy felépíti a témát, hogy akkor aztán nekünk annyi. Majd végén úgy szövegel, hogy a probléma megoldható. a probléma nem oldható meg. Akinek más a véleménye, az álljon elő a megoldással.
    Az isten szerelmére, 200 éve mindent elégetett az emberiség, ami elégethető volt. Iszonyatos mennyiségű energiát nyert ebből ki, mondom 200 éven át. Az égéstermék ott van fenn az atmoszférában. Tessék, vonja ki valaki. Szabad a gazda! Ültessünk fákat? Röhögnöm kell.

  40. 41. Tibor bá’
    Most így újra nézve Szalóczy Zsolt előadását, valóban vannak a végefelé olyan kijelentései ill. diák (slide-ok), amelyeken az van, hogy a probléma megoldható. Teljesen egyetértek Veled: a probléma nem oldható meg. Pl. 1:01:40-nél (a videóban) a kivetített dián ez van: „A katasztrófa elkerülésének érdekében mindenkinek cselekednie kell, de az elkerülhetetlen változásokra fel kell készülnünk.” ill. „Az exponencialitásban lehetőség is van! Cáfoljunk rá Teller Edére!”
    Na igen, ezek tényleg nem igazak, a katasztrófa nem kerülhető el, és épphogy az exponencialitás az ami igencsak felgyorsítja/előrehozza a problémát/katasztrófát.
    Viszont: akik Guy McPhersont szídják, nem hisznek neki, jósnak/orákulumnak mondják, azoknak üzenem, hogy ő azt mondja, hogy a a katasztrófa nem elkerülhető, hogy mikor következik be, pontos évszámot természetesen ő sem tud, de legvalószínűbb, hogy a 2030-as (maximum a 2040-es) években be fog következni az, amivel az emberiségnek nem volt még dolga – konkrétan az emberi faj és még az állatvilág nagy részének vagy egészének kihalása, az biztos. És az egyik vodeójában azt mondta, hogy ő senkinek nem mondja meg, hogy mit csináljon (vagy mit ne csináljon), ő csak TÉNYEKET KÖZÖL, mindenki kezdjen vele azt amit akar. Szerény véleményem szerint hallgatni kell(ene) rá, szerintem igenis igaza van. 😉

  41. Az exponenciális folyamatok a természetben általában hamar elveszítik az exponenciális növekedést, és szaturációba mennek át. Ugyanzért, amiért a gazdaság növekedése sem lehet a végtelenségig exponenciális: egy idő után elfogynak az erőforrások, a hajtóerők az exponenciális növekedés mögül.

    Ez ugyanúgy igaz a klímára is, mint minden másra.

  42. @38-41:
    Richard Alley: „The Biggest Control Knob: Carbon Dioxide in Earth’s Climate History”
    https://www.youtube.com/watch?v=RffPSrRpq_g

    A blog gazdája lassan 10 éve nem fordítja le, nem ad esszenciát, nem ad olvasatot magán átszűrve még a legkisebb komment terjedelemben sem a fenti videóról még fizetős verzióban sem (csak szimplán linkeli mint végső, bármire ráhúzható, aduász érvet).
    Akkor én miért dolgozzak egy szelektíven olvasó, (szerintem amúgy rosszindulatú) laikus-dilettáns botcsinálta klímatológus írásos megcáfolásán? (Egyébként a komment-forma alapvetően kevés a cáfolathoz, saccperkb. TDK-dolgozat méretet igényelne egy érdemi cáfolat.)

    Szerencsére azonban nincs is szükség minderre, hiszen lassan tíz éve jobbnál-jobb, gimnazista szinten is közérthető anyagok érhetők el a témában, tömegesen&ingyenesen, magyar nyelven is (szöveges meg videó-verzióban) .

    Akit valóban érdekel illetve hajlandó kognítiv torzításait minimalizálni az könnyedén képbe kerülhet (és minél később teszi ezt meg valaki annál könnyebb lesz neki ezt megtennie). A kulcs: a feltett kérdések és a ráadott válaszok illetve az ex cathedra kijelentések aránya.

    Ez például egy nagyon jó kiindulás lehet érdeklődöknek:
    Prof. dr. Padányi József egyetemi tanár & Dr. Halász László professzor emeritus
    A klímaváltozás hatásai (255 oldal)
    Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2012
    https://www.uni-nke.hu/document/uni-nke-hu/padanyi_klimavaltoz_tanulm.pdf
    Hiányossága, hogy egy évtizedes munka.

  43. 43. Lebá
    Nem azért reagálok a hozzászólásodra, hogy meggyőzzelek arról, hogy téves az, amit írsz, ez mondjuk egy ‘mission impossible’ lenne. A klímával kapcsolatban teljesen ellentétes nézeten vagyunk, úgyhogy nem célom a meggyőzésed.
    VISZONT: a gazdasági növekedés és a klímaváltozás között párhuzamot vonni, már ne is haragudj, de abszolút nem jó példa. A gazdaság növekedésnél egyértelműen a nyersanyagforrások fokozatos csökkenése, a Föld növekvő kizsákmányolása (évente már kb 1.6 Földnyit fogyasztunk) miatt valóban nem lehet a gazdasági fejlődés exponenciális.
    De a klímaváltozás TELJESEN MÁS TÉSZTA, a már beindult önmagukat gerjesztő (pozitív) visszacsatolási hurkok (self-reinforcing feedback loops) már „önjáróvá” váltak, és pontosan az miatt, hogy önmagukat gerjesztik, ebből egyértelműen adódik ezen folyamatok exponencialitása!
    Elek megállapítása abszolút megfelel a valóságnak.

  44. 7. andrew

    „Csak az jutott még eszembe mint gondolat hogy ha mondjuk 50%-al kevesebb autót adnak el,”

    Szerintem jól látod.
    A rendszerben rengeteg tartalék van.
    Volt egy műsor ami magyarázta, hogy a megteremelt kaja több mint a fele a szemétbe kerül. Ráadásul kb kétszer-háromszor eszünk többet, mint kellene.
    Ezeknek is jó része „luxus” kaja…
    Aztán ott vannak az ipari növények.
    Szóval jó szervezéssel és beosztással még túl lehet élni, ha az élelmiszer termelés 20%-ra csökken.
    Ha ez alá csökken, akkor meg túl sok az ismeretlen tényező…
    A felhalmozással ki lehet tolni az életben marást egy darabig… Kérdés, hogy érdemes-e.
    Ez mint elmélet tökéletesen megállja a helyét. De a gyakorlatban senki se adja fel a jogát, hogy az élelmiszerének a felét kidobja.

  45. 44.
    „Az újabb becslések szerint több száz milliárd tonnányi metán és CO2 vár arra, hogy a permafroszt olvadása által a légkörbe jusson (szerk: 1700-1850 gigatonnányi szerves anyagról van szó, mely ez idáig az örökfagynak köszönhetően hermetikusan el volt zárva).

    Ha ez a mennyiség kiszabadul, márpedig – jelenleg még lassabb tempóban ugyan, de – folyamatosan áramlik a légkörbe, az olyan mértékű felmelegedést eredményezne, mely a földi élet gyökeres átalakulását – idővel pedig teljes megsemmisülését – jelentené: elsivatagosodás, termények eltűnése, állatok kipusztulása, így a mezőgazdaság globális szintű összeomlása. Civilizációnk egycsapásra eltűnne, miközben éhínség és vízhiány tizedelné a Föld teljes lakosságát. A vízszint extrém növekedésének következtében egész országok kerülnének tenger alá, ismeretlen, új betegségek jelennének meg, és klímamenekültek százmilliói indulnának útnak oda, ahol még talán lenne némi remény az életre. Néhány év elteltével pedig a jelenlegi földi élet végleg megszűnne, pontosabban „pillanatok” alatt visszafejlődne a mikrobák szintjére. – Melyek metánnal, vagy széndioxiddal táplálkoznak.”
    http://ecolounge.hu/nagyvilag/klima-apokalipszis-az-olvadasnak-indult-permafrosztbol-avagy-a-fagyott-talajbol-kiaramlo-metan-turbo-fokozatra-kapcsolja-a-klimavaltozast

  46. 41. Tibor bá’

    Igen, ültessünk rengeteg fát, az éghajlatnak és a talajviszonyoknak megfelelő fajokat. Hozzunk létre óriási víztárolókat, a halaknak kedvező lassú átfolyással, mesterséges víznyelőkkel töltsük fel a taljavízszintet a kétszáz évvel ezelőtti szintre, törjük fel a lebetonozott felületeket, ahol nem szükséges a szilárd felszín. Tartsuk vissza az esővizet, lassítsuk le a víz visszajutását a tengerekbe.
    Fokozódni fog a párolgás a szárazföldekről, több lesz a felhő amelyek visszaverik a napfényt, hűvösebb, és nedvesebb lesz a klíma.
    A visszatartott vizekkel tudunk öntözni, halakat, és viziszárnyasokat tenyészteni, természetközeli módon. A sok új erdő nyeli a széndioxidot, alapanyagot ad a cellulóz alapú csomagolóeszköz iparnak. A műanyagalapú csomagolóeszközök visszaszorítása csökkenti a CO2 kibocsátást és a környezetszennyezést.
    Az istállós rendszerű húsállat tenyésztést vissza tudjuk szorítani a sok hallal, vizimadarakkal, ezáltal a CO2 kibocsátás is csökken.

    Lehetséges előrelépni, akarom mondani visszalépni a föld természetes működéséhez.
    Persze egy jó kis business a CO2 kvótákkal, meg a „környezetvédős” ipar, és tanulmányok, előadások sokkal több pénzt hoznak. 🙂
    Ragyogó ötlet, de ezzel 100 éve kellett volna előállni, és meg is valósítani. Miközben még ma se lenne hajlandó erre az emberiség. Mindenki saját autót akar és úgy élni, mint az amerikaiak.

  47. 45: A szokásos függvények közül az exponenciális tart a leggyorsabban a végtelenhez. Szerinted a Föld melegedése a végtelenhez fog tartani, vagy valahol megáll? Erről beszéltem ugyanis.

  48. Lebá. Minden a kiegyenlitődés felé tendál. Végtelenségig semmi sem fokozódik. A kérdés az a pont, amikor kiegyenlitődik a hatás – ellenhatás.

  49. Csak úgy bele az éterbe, a sok CO2 közé !!!
    Annak ellenére, hogy számtalan pro és kontra vélemény
    többnyire feltételes módban van leírva és szemezgetni kell
    a használható és az ocsú között, nagyon nagyon elvettétek
    a kedvemet a halálom utáni feltámadástól. Ha valóban
    ennyire szar a helyzet, ( már pedig az, ) akkor mi a túrónak
    gyúrjak én a következő életemre. Inkább zsbreteszem a
    kezem és elsétálok a menyország és a pokol közötti
    „kiegyenlítődés” a tisztitótűz felé.
    43. Lebá.
    A gazdaságra ugyan érvényes a növekedéshez szükséges muníció
    végessége, de a klíma esetében a visszacsatolás következtében
    előáll egy az „önindukcióhoz” hasonló öngerjesztő folyamat.
    Hogy a mérleg nyelve előbb utóbb a kiegyenlítődés felé tendál,
    az valószínű.
    VALAMELYIKŐTÖK írja, ültessünk fákat, törjük fel a betont, aszfaltot
    ahol csak lehet. IGEN !!! De nem azért, hogy bármit is megfordítsunk
    (ha egyáltalán lehetséges,) hanem azért mert így a teremészetes, az
    egészségesebb, és esztétikusabb.
    Azt hiszem Alsónémediben láttam (Duhaharasztiból menve)
    egy házat régebben, ami földszintes volt, és egy mesterséges
    dombot építettek rá. Nagy a helyigénye, de el tudom képzelni
    az előnyeit is azon kívül, hogy egy virágoskert volt az egész.

  50. 52: Tudtommal csak Jehova Tanúi képzelik el a feltámadást úgy, hogy mindenki ezen a Földön fog élni örökké. Akiket még az se zavar, hogy időközben kiderült, hogy hogyan kell olvani a héber J.H.W.H-t.

    Szóval attól még, hogy megsül a Föld, nyugodtan gyúrhatsz a feltámadásra… 🙂

  51. 44.Bekiabáló: Te jelezted, hogy az idézett előadásban sok hibát látsz. Most azt mondod, túl nagy munka lenne megmondani mit láttál hibának? Mindenki keressen az interneten olyan érveket, ami a te ismeretlen állításodat alátámasztja? Már ne is haragudj (vagy igen, ha tetszik), de én nem tudlak felnőtt emberként kezelni és ezt te okozod. Én artikulált beszédet vártam tőled, nem bekiabálást.

  52. 47 Elek
    Az élet olyan szintű kipusztulását, mint amilyent a cikk állít, nem tartom valószínűnek.
    A föld történetében már többször volt olyan esemény, aminek nyomán bekövetkezett ez a megfutás, és a föld bedolgozta a légkörbe az összes permafroszt és metánhidrát készletét, és még a sarkvidékeken is virágzó élet volt, igen magas tengerszinttel.
    És valóban igen nagy fajpusztulásokkal járt, de egyik sem tudta visszatekerni az evolúció kerekét, sőt inkább új fajok felvirágzásához vezetett.
    Az ember a legérzékenyebb elem ebből a szempontból, mivel globálisan függővé vált a magas társadalmi-technikai kultúrától.
    Még azt is megkockáztatnám, hogy a kőkorszaki ember a ritkán lakott kőkorszaki földön simán túlélné a bekövetkező változást.
    Az ősember alapból vándorló életmódot élt, ahol megszűntek a létfeltételek onnan elvándorolt, ahol új élettér nyílt, ott megtelepedett.
    Ma ennek már nincsenek meg a feltételei, hiszen a benépesedett földön egy összeomlás után csak felperzselt föld maradna, ahol a vándorlás feltételei is hiányoznának.

  53. 55 – hubab:
    Ez a cikk nem az élet kipusztulásáról szól, hanem az emberiség kipusztulásáról. Az pedig tökéletesen plauzibilis.

    44 – Bekiabáló:
    Állításaim forrását szoktam belinkelni. Ezek természetesen angol nyelvűek, mert a kutatómunka 99 százaléka angolul folyik. Ha valaki nem ért angolul, akkor keresse meg a megfelelő magyart (ahogy te tetted). Nem tudom mire fel várod el tőlem, hogy lefordítsak egy videóra vett előadást? A VIP fordítások logikája az, hogy olyan cikkeket forditok magyarra, amilyen témákat a magyar média elkerül. A klímaváltozást a magyar média nem kerüli el.

    Ami pedig a bekiabálásodat illet, ha valamit állítasz (ezer sebből vérzik) akkor kutya kötelességed ezt bizonyítani egy-egy példával. Legalább egy példával.

  54. 55. hubab
    „Az élet olyan szintű kipusztulását, mint amilyent a cikk állít, nem tartom valószínűnek.”
    „Néhány év elteltével pedig a jelenlegi földi élet végleg megszűnne, pontosabban „pillanatok” alatt visszafejlődne a mikrobák szintjére. – Melyek metánnal, vagy széndioxiddal táplálkoznak.”
    Szóval az egysejtűek túléhetik, a magasabb életformák (soksejtűek) kipusztulnak. Aztán az egysejtűektől újra kezdődik az evolúció, de hogy majd a távoli jővőben (pár millió/milliárd(?) év) hová fejlődik az élővilág azt senki sem tudja, senki sem (még a mai tudósok sem) tudják megjósolni.
    Ez lesz a 6. tömeges kihalás (6th mass extension), előtte volt már 5 tömeges kihalás, de azok után is évmilliók kellettek az élet újra reprodukálásához/kifejlődéséhez.

  55. 53. Lebá.
    Tudod Lebá, én egy qrva rendes kiskrapek voltam. Igyekeztem nem
    koptatni az iskolapadot, már csak azért is hogy maradjon a padból
    valami a következő generációnak. Ez okból a Jehova tan igen későn
    jutott a tudatomba. MÁS ! Gyúrhatok ? Isten ments !!! Na már újra
    itt egy megkérdőjelezhető fogalom. Nekem maximum a „Himitáti”.
    Hogy az meg mi ? Anno a német főnököm erre tört magyarsággal
    azt mondta, = A „himitáti” az olyan „himihumi” (vagyis link alak )
    55. Hubab.
    Hát ha a = „föld bedolgozta a légkörbe az összes permafroszt” stb, stb.
    akkor szüret !!! Gond egy szál se, majd megteszi ez után is. IGAZ ? Hiszen
    ez a természet törvényszerüségéből eleve adott. Könnyebb lesz majd
    az összeomlás után kitermelni a sarkok alatt lévő rejtett „tartalékokat.”
    A tervek már körvonalazódnak !!! MÁS! …”ahol a vándorlás feltételei is
    hiányoznak.” A vándorlás feltételei mindig adottak lesznek, csupán az
    a kérdés gyalog, vagy úszva kell vándorolni, de főleg ki fog vándorolni ?
    HOZZÁD írt szösszenetemet próbáld a humor oldaláról kezelni, mert a
    szándékom is némileg ez volt. UFF.

  56. 56 Tibor bá’
    Teljesen igazad van, de az állításom az Elek által belinkelt cikkben foglaltakra vonatkozott.
    57 Elek
    De éppen azt írtam, hogy a korábbi megszaladásoknál sem zuhant vissza az evolúciós törzsfa az alapokig, mindig voltak túlélő fajok a magasabb szervezettségű fajokból is, még ha nagyon meg is ritkultak.
    58 Barna Mihály
    Természetesen a vándorlás feltételei alatt azt értettem, hogy a mai földön egy összeomlás után bárki indul el más földrajzi térségek felé, az útja elkeseredett, gátlástalan, éhező emberekkel benépesített, forrásaiban lerabolt területeken át vezetne, ahol csak idő kérdése lenne, hol hullana el a megpróbáltatásokban…

  57. 58 – Barna Mihály:
    Megkérnélek próbálj idomulni az itteni hozzászólások hangvételéhez, szóhasználatához. Most már elég példával találkozhattál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük