(2845) Komolytalan elképzelés

Tibor bá’ online

 

A hozzászólások folyamán időnként felbukkan az önellátó paraszti tevékenység egy összeomlást követően. Az érzéseim szerint jóformán senki nem tudja miről beszél.

Aki ma fenn akarja tartani magát és családját néhány hektár föld művelésével és állatok tartásával, az a negyvenes évek paraszt világára gondol, amit a régi magyar filmekből is lehet látni. Akkoriban kaszával arattak, a helyszínen csépeltek, a cséplőgépeket gőzgépek hajtották, amit szalmával fűtöttek. Ezt célozzák megtanulni (és a gépeket beszerezni?). Nos, a harmincas évek parasztjai napi 16 órát dolgoztak, és értettek hozzá, de a jövő valósága ennél sokkal kellemetlenebb lesz, illetve lenne. Mert a búzát meg is kell őrölni, malmok már akkor is voltak, most is vannak, de a működtetésükhöz energia kell, az pedig nem lesz. Hogy lesz liszt? Hogy lesz kenyér?

Ha búza-kukorica van, akkor minden van. Kell is, mert állatokat kell tartani, azokat etetni kell. Ló kell a közlekedéshez és a munka elvégzéséhez, például szántás, boronázás, fuvarozás a betakarításoknál, a tárgya széthordásánál. Tehén is kell, hacsak nem akar az újgazda tejtermékek nélkül élni. A táplálkozás főtételét a sertés adja. A leölt állat húsát hogyan tartósítják? Kizárólag füstöléssel lehet. És persze kell konyhakertet is fenntartani. Hogy akar ezekkel a mai ember megbirkózni? El se tudom képzelni.

És akkor még nem volt szó az iparosokról. Hogyan lesz az újparasztnak ruhája, cipője, szerszáma, és minden más, ami kell?  Hogy lesz neki ipari terméke, például kötél, pányva. Hogyan fog világítani, honnan lesz petróleumja, tűzifája? Tényleg érdekelne például Balázs véleménye.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

95 gondolat erről: „(2845) Komolytalan elképzelés

  1. Kassai Lajos mondja sokszor, hogy nem az ősöket kell követni, hanem azt amit az ősök követtek…

  2. Tibor bá’ mai posztja igen megfontolandó, hogy finoman fogalmazzak.
    Ceterum censeo: védelem.

  3. Az, aki „túlélne” – IMHO – egy nagyon is „bőséges” erőforrásban bízhat azért: még kábé 10 évet adok a SZEMÉTNEK! 😀 Amiből lehet (majd) gazdálkodni… 😉
    Ha valakit érdekel (ha nem 😛 ) itt egy YT link Jimmy DiRestára, aki a new yorki utcákról, szemeteskonténerekből IS lakberendezte a birtokát… 😉
    YT /watch?v=epBIl4zDk8c

  4. 3 – zapverho:
    A kábé 10 év percek alatt kábé 10 órára zsugorodik, amikor 2 millió budapesti elkezd kukázni. 🙁

  5. 1 dajtás

    Homályosan fogalmazol.
    „…nem az ősöket kell követni, hanem azt amit az ősök követtek…”
    Nem baj, mert így szabad utat kapok a folytatáshoz.
    Mit követtek az ősök? A természet rendjét.
    Ettek, szaporodtak, túlszaporodtak és a „felesleg” éhen halt.
    Ezt a rendet Darwin leírta.

    Ezt tesszük ma is. Eszünk szaporodunk…
    Mások így fogalmaznak: „Bébik, bombák, buldózerek.”

  6. Nezd Tibor ba,
    Reszben van igazad csak. Egyreszt ma alattam (marmint a domb alatt ahol van a tanyam) ma is kb 30-40 csalad kezzel dolgozza meg azt az 1-2 hold foldet kiskertet csinal beloluk es szinte minden megterem beloluk. Veled egykoru bacsik es nenik ultetnek krumplit kukoricafoldek kozepere hogy legyen nekik. Ugyanakkor nem elhanyagolhato szempont, hogy a varosok altalanos kipusztulasaval olyan mennyisegu es minosegu eroforras szabadul fel ami a tulelok szamara hosszu evekig elegseges tartalek lesz. Szerintem a ket ember es az oroszlan helyzete all fel (felteve ha nem fovunk meg)

  7. Re:5
    Bocs hogy ezt írom, de nem jött át a mondani valóm, és leragadtál a saját valóságodban. Ha a te életprogramod zabálásból, és dugásból áll, akkor valóban nehéz lesz megélni a jövőt… 😉

    Mit követtek az ősök? A természet rendjét, és tiszteletét, plusz tetszik nem tetszik nem voltak ateisták, hanem egyfajta természeti vallást követtek, ami meglepő azonosságot mutatott az őskeresztény felfogással. Nem szaporodtak túl annak ellenére, hogy átlag 7-8 gyerek volt a családban, mert vagy betegség, vagy háború vitte el az ifjakat. Kajából ritkán volt szűkölködés, Kárpát-medencében különösen ez nem volt igaz.
    Életfelfogásuk nagyon más volt, mint a mai embereknek, mert nem megosztani próbáltak, hanem összefogni,stb,stb.

    Ebből mára nem sok maradt, de ez a kor erről szól, mert meg kell merítkezni a pöcegödörbe, hogy kívánjuk és meg tudjuk élni a jobbat.

    (Itt sokan szeretnék ráhúzni a társadalmi folyamtokra a Darwinizmust, de a szociáldarwinizmus csupán egy elmélet, és nem egy természeti törvény…)

  8. Lehet hogy a gondolataim amiket írtam nem működőképesek, de a lényeg hogy valahogy majd elkezdjük ezeket csinálni. Ha nem tökéletes a dolog is akkor is mérföldkövekkel előbbre leszünk mint egy városban lakó (vagy falun élő fiatal) ember.
    Sok olyan ember van aki sikeres , nem azon gondolkodott hogy szar a folyamat , vagy nem működik, hanem elkezdte még ha tökéletlenül is és ez a lényeg.Tökéletesen úgysem tudunk elkezdeni semmit sem.
    Tiborbá régen azért kellett 2 hold föld mert szerintem az egy egész családnak kellett nem egy főnek. illetve ott volt tehén is ami ugye rohadt sokat zabált ,de akkor iban szokás volt tehenet tartani.
    Ha most stratégiázunk egy kicsit és a tehenet kivesszük a pakettból, máris megspóroltunk egy csomó kaját. Helyette kell kecske egyből kevesebb takarmány kell neki.
    Illetve Tiborbá te egy totoális összeomlásra gondolsz amikor egy liter benzinhez sem jutsz hozzá.
    De első körben számoljunk azzal hogy csak a nagyobb gyáraknál lesznek hatalmas elküldések (nem kell az autó, drága lesz a kaja…..) és még úgyahogy működik a rendszer.
    Ilyen esetben még nem kell lóval szántani, így lovat sem kell tartani amihez nem kell takarmányt megtermelni ,máris kevesebb munka , nincs tehén , nincs ló akik rohadt sokat esznek.
    Ásóval ásni fél hektárt valóban rohadt kemény munka mert az ízületeink előbb szétmennek mithogy fel legyen ásva.Viszont ha van 1-2 liter benzinünk akkor fel tudjuk rotálni a kertet annyi meg majdcsak lesz és nem omlik össze anynira a gazdaság első körben.

  9. Szóval lehet ezzel stratégiázni , kiesik a ló, tehén, rotációzzuk a földet, régi hagyományos túkokot szerzünk be , nem ketrecben tartjuk hanem tágas helyen és nem kell neki antibiotikum, meg csodatáp mint manapság….pl. szilvát befőzzük lekvárnak>>15 üveg már egy havi élelmet is jelenthet.
    Beállítunk 1 kecskét tejnek, stb….Van krumplink és energiafűz a kertben amin meg tudjuk sütni…Nem mondom hogy a gyakorlatban csoda jól működne
    ez de stratégiázni kell és amúgy is mit akarunk egy összeomlásban gyertyafényes vacsorákat teli bendővel? 😀

  10. Petróleum lámpa ezért nem jó geddonra, mert az a harckocsiba megy majd üzemanyagnak.. 🙂 Szóval vagy tökölünk olajmécsessel, vagy veszünk most „fillérekért” pár garnitúra LED izzót, némi napelemet, és akkut, vagy csinálunk akkut, ami nem túl nagy mutatvány… Spirális cellás ólom akku konstrukciója faék egyszerűségű, ólomlemez ára <1000Ft/kg, 20l technikai tisztaságú 96% kénsav ~7000Ft, kell még hozzá ioncserélt víz(esővíz), és némi PVC lefolyó cső… Ezzel a konstrukcióval kb 40Wh/kg fajlagos energia sűrűség elérhető, ami siralmas a Li alapú akkuk 250Wh-hoz képest, de cserébe a sufniban összerakható…
    Amúgy a robikapa villanyról is elmehet, ott a magas önsúly nem is hátrány, mert legalább nem pattogna a kemény földön, mint a kecskeszar a deszkán.
    (Szántani, kapálni se feltétlenül kell, vannak ennél sokkal kíméletesebb talajművelési technikák, csak rá kell keresni a no-till kifejezésre)

  11. 7 dajtás
    A világnézetünk eltér. Ezzel tisztában vagyok. 🙂

    10 dajtás
    „…vagy csinálunk akkut, ami nem túl nagy mutatvány…”
    Ebben a témában egyezünk. 🙂 Ez másokat is érdekelhet.
    Kifejtenéd részletesen, megvalósítható recept formájában, ár-idő-munka részletezéssel ezt a sufni módszert? Köszönném!
    A szigetüzemű napelemes rendszer „mentőövnek” jó lehet.

  12. 6 – samu:
    Úgy könnyű kertészkedni, hogy közben létezik a civilizáció: Orvos, gyógyszer, áram, víz, gázolaj, gépkocsi, busz, szatócs bolt, stb.

  13. Nezd Tibor ba,
    Osszeomlas eseten a civilizacio (mar eloallitott illetve elerheto) termekei nem szunnek meg. (kiveve atomkatasztrofak stb.) sot a megmaradt embereknek sokkal tobb fog jutni. Ma Kolozsvar korul el kb. 500-600ezer ember. Ezeket kiszolgalja ket bevasarlokozpont vagy 5-6 hipermarket + 4 barkacsaruhaz es sok kissebb uzlet. Amikor beut a krach optimista esetben maradunk kb. 50-60ezren egyertelmu, hogy a letezo javak (pl. csakany amibol a merlinben van ugy 2-3ezer darab raktaron) hosszu evekig elegendo lesz. Kaja, gyogyszer, gazolaj hianyozni fog. Dolgozni kell majd helyette. Ugyanakkor idonk sokkal tobb lesz es az egyuttmukodes sokkal erosebb lesz.

  14. 13 – samu:
    Igazad van, az optimizmus fél siker.

  15. Világos, hogy nem mehetünk vissza az időben. Sok minden, ami akkor volt, ma már nincs. Vannak helyettük más dolgok.

    Az is világos, hogy -egy kis kertészkedés-egy kis tyúk-egy kis nyúl- messzemenően kevés a túléléshez.

    De az is biztos, hogy legalább meg kell próbálni, ami tőlünk telik. Ha kevés lesz, kevés lesz.

    És azt se felejtsük el, hogy az ember (az élővilág egészéhez hasonlóan) messzemenően adaptív. Nagyon sokféle szélsőséges helyzethez hozzá tud szokni, és sikeres megküzdési stratégiákat kidolgozni.

    És, hát igen, a védelmet se szabad kihagyni.

  16. 14. De ugye nem gondolod komolyan, hogy Kolozsváron a félmillió ember éhen hal, míg te a kis faludban kapálgatod a krumplit? Ha valóban ilyen hirtelen geddon lesz, akkor kettőt se pislantasz, és már minden zöldet lelegeltek a kertedben, és a házad is kifosztották, és örülhetsz, ha te túlélted közben. Ami megfontolandó lehet, hogy mint a beszolgáltatások idején, rejtett pincét, vagy tárolóhelyeket kell már most kialakítani, és betárolni élelmiszert, de azzal is csak időt nyersz, merthogy talán rendeződik a helyzet, de sokkal valószínűbb, hogy ha túl is éled a helyi éhezőket, akkor majd a délről északra menekülő éhezők lesznek neked a következő kihívás, akik szintén nem fognak kímélni, ha az életük lesz a tét, és te láthatóan jó préda vagy.

  17. Re:11
    Hamarosan összerakom a tesztakkukat, amiről lesz némi dokumentáció, és ha Tibor bá’ engedi, vendégposzt is születhet belőle. Munkám okán az összes alapanyag beszállító ismerem, bő hónapja hengereltettem le több m2 2mm-es ólomlemezt pont erre a célra(99,99% tisztaságú…), vegyi alapanyagok beszerzése szintén ismert, szóval némi kézügyességgel megépíthető a dolog, és ami nem utolsó, mert akkor beker áron építhető az akku.
    Lesz ennek az akkunak egy módosított verziója is, ami már technikailag macerásabb, de cserébe 4× lesz az élettartama… Igaz ezt az eljárást szabadalom védi, de ha nem eladásra megy a dolog, akkor sok vizet nem fog zavarni senkinek…

  18. Kedves jó barátaim, hadd dobjak be egy álnok, övön aluli kérdést:
    Egy ilyen komor, sanyarú helyzetben, mikor minden , de főleg az élelem, hiánycikk lesz, mit fogtok csinálni mélrhetetlen cigány-illetve /migránstömegeitekkel?
    Ahogy valahol emlitettem volt, nincs se mentőszolgálat, sem rendőrség.

  19. 18 balint
    „…mit fogtok csinálni mélrhetetlen cigány-illetve /migránstömegeitekkel?”
    Nincs itt semmi gond.
    Azok nem cigányok, nem migránsok, hanem emberek.
    Ha hideg van, fáznak, ha nincs víz szomjasak, ha nincs élelem éheznek, úgy mint bármelyik más embertársam, bármely szomszédom.
    Egy lesz csak a sok ellenség közül, vagy talán a szövetségesem.
    Majd akkor kitalálok valamit.

  20. @balint Halkan súgom – mert nem a PC Magyarországon élek már jó ideje 😉 -, hogy a humánsalakanyag helye a meszesgödörben van… 😐 Csendben… tanuk nélkül elhelyezve… ;-]]]
    Még egyszer (a retardok végett): csendben, aki hivatlanul jelenik meg magányszférámban (sic!), pláne geddonban, s utána, az nyomtalanul eltűnhet… 😉
    Elfogadom azt is, hogy én is rövidebbet húzhatok… de ha már egyszer a magyar állam rámköltött egy csomó lóvét, hogy efféle „helyzeteket” le tudjak küzdeni… 😛 amiért mostanság persze segg-szétrúgás és meghurcibálás jár! >:-> engedtessék meg, hogy csöndben fel- és elhasználjam a kapott „szkill”-emet… 😉 😛

  21. 19.n/a
    Erre mondják Amerikában, röviden:
    Don`t smoke that shit anymore.
    Ezzel mindent megmondtam.

  22. 20 – zapverho és hason gondolkodók:
    Bármilyen fasza védekező technikád és eszközöd van, a vesztes te leszel. Tudod miért? Mert az útonállók az életükért küzdenek, tehát hallatlan elszántak lesznek. Ennek ellenére te fogsz győzni az első támadásnál, a másodiknál, a harmadiknál, de ötven millió nagyon sok. Egyszer te leszel a vesztes. Ha nem holnap, akkor holnap után, ha nem akkor egy egy hét múlva, vagy egy hónap múlva. Előbb vagy utóbb halott leszel, mert a végén egyetlen egy ember se marad. Időt nyerhetsz, életet nem.

  23. 16lr01-
    A raktarozas alapdolog. A cel az, hogy 2-3 helyen is legyen raktarod egymastol jo messzire ahova folyamatosan gyujtogeted ami kell. Pl. ruha: Nalunk az egyhaz es a hollandok folyamatosan szerveznek hasznaltruha vasart eleinte minden draga a vegere meg ott vannak a doboz ruhak kb 600 forintert doboza. Elmesz ra egy honapra a paphoz es 6000 forintert mar ossze is szedtel 4-5 rend ruhat magadnak. Egy ev mulva az asszony utana a gyerekek. Az evek alatt kinemlyukadt cipoket/szandalokat zsakba lokni es 4 ev alatt van hasznalhato cipod 10-15 evre A kajatarolast mar kiveseztek. Nyilvan nem lesz meg minden de ha pl.a kocsit minden 2 honapban egy hetig szuneteltetjuk akkor rogton lesz 50l gazolajunk az ev vegere tartalekban. Azt 2-3 havonta frissitjuk es geddon eseten tudunk lelecelni oda ahova akarunk. Persze az alternativ utvonalakra kell gondolni.

  24. 20.zapverho
    Értettem.
    Igy is lehet, persze, de csakis akkor, ha egyenként jönnek.
    Hosszútávon Tibor bá-nak van igaza, ugy bizony.

  25. 21 balint

    Ismét megállapítom, hogy eltér a nézetem másokétól. 🙂

    Hibát követnék el, ha bárkit alul vagy túl értékelnék.
    Nem a bőr színét figyelem, hanem a gondolatait. Így pontosabb.

    A rasszista gondolat szélsőséges, és indulatos. A harag pedig rossz tanácsadó.

  26. 23.samu
    … Nyilvan nem lesz meg minden de ha pl.a kocsit minden 2 honapban egy hetig szuneteltetjuk akkor rogton lesz 50l gazolajunk az ev vegere tartalekban. Azt 2-3 havonta frissitjuk…”
    Samu kedves, mi itt olyan esetleg eljövendő világról agyalunk, ahol 10 liter benzin még az államelnök számára is szülinapi ajándéknak számit majd.

  27. 25.n/a
    Becsüllek és tisztellek, ugy ahogy vagy!

  28. 25 – n/a:
    Nem vagyok rasszista! Ha a combomon mászik egy pók, agyon csapom, mert megcsíphet. Ha egy cigány be akar jönni, nem állok vele szóba, mert nagy valószínűséggel be akar csapni vagy lopni akar. Hiába nem vagyok rasszista, a sok évtizedes tapasztalatomat nem tudom negligálni. Nem fogok leállni kiismerni egy
    idgenent, ahogy te javaslod. Ha cigány akkor sokkal nagyobb az esély, hogy rosszindulattal állok szemben. Ezért akkor járok el helyesen, ha ezt feltételezem.

  29. 26-Balint
    Mondom az en strategiam az, hogy az elso 1-2 evet tuleljem/tuleljuk. Hogy utana mi lesz az mas kerdes. Olyankor pedig sarkalatos az a nehany liter benzin, hogyha kell tudjunk menekulni.

  30. 28 Tibor bá’

    „Nem fogok leállni kiismerni egy
    idgenent, ahogy te javaslod.”

    ??
    balint-nak valaszoltam, és senkinek semmit nem javasoltam.
    Te tedd azt amit helyesnek tartasz. Én is azt teszem.

    (beragadt egy hsz-em)

  31. 10. dajtás

    Ha kérhetnélek légyszíves priviben írjál nekem a spirál cellás akksiról, nagyon érdekelne .
    Gondolom Tibor bá lesz szíves megadni a mail címemet.
    Előre is köszi.
    Bandi

  32. Re:31
    Bocs hogy ezt írom, napi sok sok levelen rágon át magamat, és el fogom felejteni.
    Jobban jársz, ha te írsz nekem… 🙂

  33. 31-32:
    Tudtommal lesz róla vendégposzt.

  34. 30 – n/a:
    Egyszer már meg kell írnom: Ha úgy fogalmazol, hogy kibújhass a „tanácsolom” vád alól, az nem jelent semmit. Ide bármit írsz, azt tanácsnak fogjuk fel. Ha nem tanács, akkor minek írod? Nyilván mert ez a véleményed, ami egy tanács.

  35. Tibor bátyám

    Azt hiszem a véleményemet ismered, mivel teljesen azonos a tieddel. Nem igazán értik mit is jelent így megtermelni az élelmet.
    Én eklatáns példája vagyok a „nagyvárosból tanyára” embertípusnak.
    10 éve csinálom, és csak részlegesen, mivel traktorral szántunk, vetünk, a szénát vesszük, a füvet fűnyíróval vágom, a fát pedig motorfűrésszel stb. de mégis millió egy hibát elkövettem, főleg mivel nem ebbe születtem. De sajnos a mai falusi gyerekek sem olyan acélosak.

    Nagyon komplex a dolog, nagyon sok mindenre kell figyelni, ráadásul az állattartás a mezőgazdaság nehézipara.

    Kis segítséggel ugyan,de felépítettem egy 102 nm2 családi házat, 5 ólat(15-60 nm2), vagy 800 m kerítést, etetők stb. stb. 58 kecskénk van, 3 disznónk, volt 250 tyúkom, nem nagy durranás.
    16 óra munka simán mehetne. Mehetne több is a tanya elbírná, csak én nem.:-)

    A 40 -es évek paraszti munkamódszereit nem tudnánk megismételni. Sem erő, sem tudás nincs hozzá. Iszonyú fárasztó, kis hibalehetőséggel.
    Az állatok is elkorcsosultak az állandó tenyésztések következtében.
    5 csirke, tyúk arra a pótlásra nem elég amit a róka elvihet. nem kotlik stb.

    Egyedül szart sem ér az ember. Azt hiszi így-meg úgy. A valóság pedig keményen szembejön. A mai idők parasztromantikája teljesen fals, ezenkívül egy megváltozott helyzetben nincs mihez visszanyúlni.
    Nem is gondolnánk, hogy a civilizáció hány helyen húz ki minket a gödörből, napi szinten szembesülök vele, szinte mindig elbukom.

    A természetben élni és azzal összhangban sok lemondást kíván. Legelőször is ott a természet. A természet nem csak gyönyörű zöld, hanem kíméletlen.
    millió egy szúnyog, bogár, kullancs, hopp aranysakál tűnt fel dél-dúnántúlon, hopp oda egy anyakecske(150.000). stb.
    Hogyan csinálsz sajtot, nincs kultúra, nincsen oltó, nincs higiénia stb. persze- tudom én- majd előveszed a citromsavat, meg az ecetet, persze aztán lesz egy ehetetlen valami. hova teszed a túrót, sajtot, tejet ha mégis meg tudod csinálni?

    Mit csinálj?, hogyan old meg?, állandóan rajtad van ez nyomás.
    beszarik a szivattyú, nincs víz, állat szomjas, este van már bolt zárva. Lefekszel büdösen, szomjasan.

    reggel nyomás, de előbb fejni kéne, nincs áram, nem sütött a nap.Fogod a talicskát elő az aggregátort, 65 kiló, nem baj beemeled, aztán ki, közben elsüllyedsz a sárban talicskástul.oké most még van benzin.
    Nem jó élet, nem is így kell csinálni!

    Nagy terület kell, nagyon nagy, mert az egyedül szóbajöhető módszerek kis eltartóképességűek. Erdőkert, nagy legelő, permakultúra stb. Mindent le kell egyszerűsíteni, munka szempontjából.
    Kell tartalék(tartós kaja),ásott kút!!! gyógyszerek, tudásanyag stb. és mindezt meg is kell tudnod védeni. Azonban legfőképpen idő kell, azért hogy gyakorolj.
    energia is kell, nagyon fontos, izomerő, (még az állati is) nagyon kevés. Mi sehova nem jutunk belőle ha az ellátórendszerek összedőlnek. energia!!!

    Csinálni kell, konvencionális megoldások nem fognak működni, ötleteid fele kapásból a kukában, a másik fele később hal meg. Marad egy-kettő használható, de addig is a víz színén kell maradnod, ehhez sok-sok tartalék, lelkierő és idő kell.

    Globálisan kellene megoldás, tudjuk ilyen nem lesz. Tehát a lehető legnagyobb számú hasonlóan gondolkodó embernek kell összeverődni, nem lesz sok.
    ha van gazdaság át kell alakítani majd, ehhez terv kell.

    Állatok száma ideális arányban kell legyen a terület eltartóképességével, illetve a munkát végző személyek számával. Ehhez komplett terv kell, ami rengeteg tényezős.
    Ezek nem negatívumok, hanem realitások. Bele kell kezdeni, de csak ésszel, Fölösleges ugyanazokat a köröket futni amit már mások megtettek. rengeteg családot látam bedőlni, mert jelentéltelennek ítéltek meg valamit.
    Valaki a frissen vett tanyája fürdőszobájára költött 3 millát, de később már az egészet adta el annyiért.
    Racionális gondolkodás nem elég, mert nincs tapasztalat.
    Ez csak empirikusan sajátítható el.
    Vagy a tapasztalatok összegzésével és felhasználásával.
    Kedves Loránd mintha ilyesmiről beszélt volna ezelőtt 5 évvel, hoppá!
    Ez nem károgás, nem is panaszkodás. Én optimista vagyok, de a negatív dolgok ismerete és kihangsúlyozása elengedhetetlen.

    1.dajtás
    Kassai király , ő mindezeken átment, azért tudja miről beszél.
    milyen szelekció van már az elején, hogy egyáltalán bekerülj.:-)
    Példaképnek tökéletes.

  36. 35 Tibor bá’

    Rendben. Tudomásul veszem az álláspontodat, nem felejtem el, és a következőkben így írok.

    🙁
    Ez így nem tetszik.
    Írok valamit, azt valaki félreérti, így rosszat tesz és Én leszek a felbujtó.
    Ez nekem nem kell!

    Csak neked mondom!
    „Nem fogok leállni kiismerni egy idgenent, ahogy te javaslod.”
    A kiismerés az esetek többségében gyorsan megtörténhet. Az állásínterjú jó példa erre. Ott az első 5-10 MÁSODPERCBEN eldől(het) a jelentkező sorsa.

  37. 36 – Balázs:
    Köszönöm Balázs, hogy ezt összehoztad. Remélem sokak tanulnak belőle, és megváltoztatja a gondolkodásukat.

    37 – n/a:
    Tudomásul veszem, amit írtál.

  38. Re: 32

    Köszönöm , megvárom a vendégposztot ,nem akarlak zavarni.
    Ha, véletlen nem lesz belőle semmi , akkor később megkereslek levélben.

  39. Csak halk kérdés azokhoz, akik úgy gondolják, hogy ezt egyáltalán meg lehet csinálni: ki tud itt kaszát kikalapálni, vagy egyáltalán elfogadható módon kaszálni?

  40. Re:35
    Persze hogy nincs kész, mert kettő konstrukciót kell össze raknom, és kimérnem.
    Egyik egy normál spirál cellás(referencia), másik egy beépített szuperkapacitásos, amibe egy plusz szén elektróda van beépítve.
    Hozzáteszem nem is azt írtam hogy kész, csak annyit írtam, hogy sufniban összerakható… ?

  41. 40 – H.Zs.:
    A nyers kaszának, vagyis amelyik elhagyta a gyárat, természetesen nincs éle, sőt eléggé vastag, közel 1 mm is van. Ezt ülőn végig kell kalapálni, hogy a leendő él vékony legyen. Kell hozzá gyakorlat. Amikor ez megvan, fenőkővel el kell végezni a végső élezést. A kaszának természetessen van egy nyele is, amit két kézzel kell fogni. Kaszálni viszonylag gyorsan meg lehet tanulni, ha van aki bemutatja és segít. Ha ilyen nincs, akkor nagy gáz van, mert a tapasztalat szerzés egy keserves út. Aki erre orientálódik, most tanúljon meg kaszálni.

  42. Balázs
    +1

    Hetesi Zsolt
    Ismerősöm fiatalemberként még együtt kaszált töltésoldalt az apjával.
    300-500 m2-/fő tudtak egy teljes nap lekaszálni a növényzet állapotától függően, olyanok, akik ebbe születtek bele.
    Ha el is kaszálgat valaki, ő nem fog értelmezhető mennyiségű téli takarmányt lekaszálni, mert a dereka leszakad, azt időben begyűjteni, majd szakszerűen kazalba rakni.

    Egy tanyán adja magát a bio gáz előállításának lehetősége. Indiában ezrével építik ezeket és gázmotort hajtanak vele.
    Tervbe vettem, hogy építek ilyet.
    Ismerős jogász felhívta a figyelmemet, hogy kis hazánkban a gáz bárminemű sűrítése bűncselekmény, annak felhasználása jövedéki csalás. Miközben nincs is a gázon jövedéki adó.

  43. Véleményem szerint, összeomlás utáni időszakban a biztonság lesz a legfontosabb.
    Az élelmiszer termelés lehetetlen, reménytelen lesz, mivel mindennek lába kél ilyen szituációban. Még a tulajdon életünk megvédése is kérdéses, nem hogy a hátsókerti veteményeké, több hektár szántóföldi növény védelme pedig teljesen irreális vállalkozás lenne. Csak célkeresztet festenénk a hátunkra…
    Arra kell az élelmiszer tartalék, hogy az első időszakot át lehessen vészelni, és lapulni, amíg „letisztulnak” a dolgok. De az átmeneti időszak után is elég heroikus munka lehet a megfelelő mennyiségű (nem is minőségű) élelem megtermelése. Mert egy felnőtt embernek, ha nehéz fizikai munkát végez, simán kell 3-4 ezer kalória naponta. De akkor is kell vagy 600-1000 ha csak fekszik egész nap a meleg szobában! Nem azt mondom hogy lehetetlen, de…
    Az energia kérdéséhez csak annyit, hogy sokkal kézenfekvőbb a motorokat fagázzal üzemeltetni mint bármi mással ilyen helyzetben. A 2VH idején is sok autót átalakítottak fagáz üzemre Németországban. Előbb-utóbb előkerül olyan ember aki tud készíteni ilyet. (Pl. én…) Amúgy a net tele van ilyenekkel, sőt a FEMA honlapján is van fent egy típus méretezve! A régi elektronika nélküli a benzin, és a dízel motorok is elműködnek fagázzal (a dízel ezt kevésbé szereti).
    Aki komolyan gondolja a készülődést, annak érdemes lehet beszerezni a veterán MIA vagy MIB motort! Létezett belőlük benzines és dízel is. (a dízel jobb) Ezek áram nélkül, kézzel indíthatóak, takarékosak, elpusztíthatatlanok, és elmennek mindennel. Lehet róluk bármilyen gépet meghajtani, pl.:Szivattyút, áramfejlesztőt, darálót, malmot, fűrészt, stb… Erre találták ki őket annak idején. De kis traktort is építettek belőle! Ezek voltak a klasszikus „Csettegők”
    Mivel hogy mechanikus fordulatszám szabályzásuk van könnyen építhető belőlük áramfejlesztő. Most építek magamnak MIB dízel motorral egy 6Kw.-os áramfejlesztőt.
    Pl.: itt van egy : https://www.youtube.com/watch?v=yKVtJQ-8X7k
    (Ezt nem én csináltam) De jól látszik, hogy egy rozsdás beállt roncstelepi darabból is mit ki lehet hozni!
    Szóval szerintem bárhogy is lesz, gépeink már mindig lesznek. Nem lesz már teljes a középkor.

  44. 40.-nek.
    Én tudok Zsolt!
    Nálunk a kaszát megverik.
    20 éves forma voltam amikor megtanultam (igaz csak egy módját ismerem – lapos ülőn a kalapács hegyes végével) . Eleinte hullámos volt a penge, de mára már szép egyenesre tudom kalapálni.
    Itt mindenki papolhat. Mo-i (Ny. európai) viszonylatban – mivel megszűntek vagy 50 éve a klasszikus falvak – nem lehet gedon utáni közösségi termelésről beszélni, legfeljebb elszórtan, csonka közösségekben.
    Erdélyben még élnek a hagyományos falvak, ahol ha baj van összefognak az emberek és nem azon jár az eszük, hogy kitől mit lopjanak el (szegények buták, babonásak és attól félnek, hogy megveri őket az Isten – bezzeg a felvilágosult nyugati nem fog félni! Ha, ha…ha!). Legyen az román vagy magyar, ill. vegyes nemzetiségű falu. Ott ha helyzet van/lesz egyszerre egy egész falura számíthatsz. Még ma is szokás félreverni a harangokat ha baj van. Pl. tűz üt ki – megy is a jó nép oltani. Vagy ha kár ér, megdöglik a lovad, akkor nem a biztosítóhoz rohansz, hanem szépen füzetet vesz a komasága hona alá és gyűjtenek a faluban. Ha ház vagy csűr ég le, akkor a két szomszéd falu is gyűjtés alá esik. Na de ez melyik kapitalistának jó?
    Szóval, ha valaki túl akar élni egy ilyen tartósan kellemetlen helyzetet, csak azt tudom javasolni, hogy irány Erdély vagy Kárpátalja! Én biztos, hogy egy napot ne maradok itt, ha baj lesz.
    És még valami. Az a baj, hogy a túlélés tekintetében itt mindenki egyéni megoldásban vagy kisközösségben gondolkodik.
    Nálunk Erdélyben az emberek agyába egyből a nagyközösség ugrik be. Itt is meglátszik a kelet-nyugat közötti gondolkodásbeli különbség.
    Mind jöttök a bujkálással, hogy túléljetek.
    Gondoljatok bele milyen védelmet adna egy hirtelen felizzó (mert most is megvan) Székelyföldet, Kalótaszeg vidékét vagy a Szilágyságot külön külön felölelő egység (és ezt össze is lehet kapcsolni).
    Vagy a Besztercei, Máramarosi, Fogarasi román falvak alkotta régiókat milyen erő kéne, hogy áttörje. Ehhez képest hol van a Ti 100 vagy tudomisén hány tucat fős „védelmi” közösségetek?

  45. 40.Hetesi Zsolt: Csak hogy javuljon a statisztika, jelzem +1, én is megkűzdök a kaszakalapálással. Pont ma egy sarlóm volt soron. És én még tájékozott vagyok valamennyire pl. permakulturáról, erdőkertről, biogázról, fagázgenerátorról, MIA motorról, szántás-ásás nélküli művelésről stb. amik itt elhangzottak. De az is biztos sok amit nem tudok. Pl . hogy lesz-e haszna a bennem összegyűlt tudásnak, ilyen irányú munkának. Persze nem beszélnék le, senkit, sőt becsülöm, aki legalább tesz valamit. Magam is ilyen irányultsággal élek, hiszen ez az értékrendem. De vannak kétségeim, mire lesz ez elég, ha túl gyors a változás, egyszerre jön minden baj. Szóval a carpe diem sem elhanyagolandó, amíg lehet!

  46. Bármely eddig elhangzott felkészülési módot vakvágánynak tartom. 🙁

    Ok, kasza.
    Az élezése a legfontosabb. Az életlen kasza semmire sem jó. Ha csak kicsit életlen, akkor még „működik” de , szenvedés vele dolgozni.
    Egy tipp: http://arbovit.hu/termekeink.html?page=shop.product_details&product_id=498&flypage=flypage.tpl&pop=0
    Egyszerű eszköz, akár otthon is elkészíthető, de jól lehet vele élezni.
    Kezdőknek „aranyat ér”.

    Több hasonló poszt van itt ilyen témában. Érdemes visszaolvasni néhány évet.

  47. @Hetesi Zsolt (40) – leng a kezem, jelentkezem! 😉 (De inkább kedvelem a kötésig érő burjánt… 😀 … mintsem, hogy nekiálljak kaszálni… :-/ a levágott fű vagy a szomszéd jószágaié lesz vagy a komposztkazáttába kerül.)
    .
    Más. Balint és Tiborbá mesterek… 😐
    Mindenek előtt, szegezzünk le egy tényt: Mo-on 1956 óta nem volt alkalom arra, hogy térdig, ill. derékig járjanak humán hullában… az élők. :-\ Ezután, a következő generációk végtelenül ellustultak… :”-( elkényelmesedtek… én is ekkor kezdtem… láttam, hogyan is történt ez. 😐 Azután jött a délszláv vérbál. Akkoriban a szomszédságban éltem, kívülről figyeltem… mit művelnek – főleg a szerbek és a muszlimok egymással, merő „emberszeretetből…”
    De előre szaladtam az időben – azok a jó kis nyolcvanas évek! 😉 🙂 Amikor Marosán Buci Gyuri bácsi rátapint a lényegre: „Elvtársak! Nem a zsömle kicsi… a pofátok nagy!” 😛
    S mint a mágia alapszabálya mondja: „Mint fenn, úgy lenn!” 😛
    Telik az idő… az 1989. őszi módszerváltás után elhussan bő nyolc év… ötödik Iktor hatalomra kerül… nyírfácskás haverjaival… az emberek még mindig – többé-kevésbé – boldogan bégetnek az aklokban… 🙁 Ebben az időben – 2000 után – letesztelték a magyar társadalmat, hogy „mit is bír ki…” 🙁 A tematika maradt a régi, a magyar jól tűri, ha szántanak a hátán, csak legyen ehhez nemzetiszínre festve az eke a hátán! 😛
    S közben rájöttek a tudós emberek arra is, hogy NEM fognak fellázadni. :”-( Inkább csendben éhen döglenek … a fotelhuszárok, a kocsmapolitológusok… a meleg levegőt hajtják a szájukkal… 😐 s ennyi.
    De! Azért még ekkor is van|volt mit egyenek az emberek… 😉 A lényeg az, hogy tele has… 😉
    Kormányok jöttek, mentek – jöttmentek! 😛
    Ideért Európa… a legmerészebbek (megkockáztatom: legértelemesebbek is!) dobbantanak értelmesebb kondíciókkal eladni a munkaerejüket… a megfontoltabbak és a plebsz maradt… viszont a jungi nagy, közös tudatalattiban felbukkant a mém: Vajh érdemes-e gombokért dolgozni…? Noha, sokszor munka, állás sincs… 😐

    Ekkoriban – 2007 nyara -, sokat meditáltam lenn, a déli szomszédnál egy Kosovo nevű helyen… ahol benőtték az ecetfák a néhai humán hajlékokat… 😐 és a falak mágnesezhetőek lettek a nagy mennyiségű lőszertől, ami beléjük csapódott… már, persze, ami állva maradt! 😛

    S akkor – ha már ilyen hosszú felkonfot csináltam 😛 – a lényeg: Nekem az a kérdés, hogy ‘Van-e élet a halál előtt…?!’ Milyen minőségű az az élet…? A george carlini átlagos – reggel felkelsz, szarsz egy kurva nagy halmot, reggelizel és elmégy dolgozni, napközben még kétszer étkezel, hazajössz lefekszel aludni és másnap újra csinálod mindezt…?! Ez élet..?! ›:-|
    Szerintem – ez az én 2 centem 😛 -, az élet Minősége a lényeg… 😉 A „túlélés” számomra nem jelent minőséget… :-/
    Tudjátok, a szamuráj, a ronin és a földtúró pór problémakörei… 😉
    Ez az én aspektusom. Számtalan egyéb is van.
    Napsugaras jó éjszakát! 😛

  48. 48.
    Hát ez baromi jó volt. Kicsit zanzásítottad az életszemléletedet, de élvezetes volt olvasni.
    Miért is érzek cinikusságot??
    Én megvettem, és különben is mit lehet tenni?, ezt már végig kell játszani.

  49. 40: Azért válaszolok, Zsolt, mert ez szívügyem. Én tudok elfogadható szinten kaszálni, szeretek is nagyon. Várom már, hogy jöjjön egy kis száraz idő, hogy lekaszálhassam a kertet végre.
    De a kalapálás, az kemény dió. Megmutatták, gyakorlom is minden alkalommal, de nemigen megy. Nehéz pont az élt eltalálni, ha egy mm-el arréb megy az ütés, már nem ér semmit. Ha gyengén ütöm, akkor se.
    Azt remélem, néhány év gyakorlás után már talán abban is elfogadható szintre jutok.

    De az is világos, hogy ez „tudáska” halottnak a csók, ha tényleg összeomlik a civilizáció.
    Én próbáltam félig felkészülni-félig maradni a rendszerben, az lett belőle, hogy nyomom a 8 órás munkát, mellettek hobbiszinten megy a kert, tyúkok, közösségesdi. Az az érzésem, hogy szart se ér az egész. Egypár nappal talán tovább kihúzom, mint a panelpatkány, de még ez se biztos. És még csak jól se érzem magam a bőrömben.

  50. sólyom róbert,

    Ha egy közösség váll vállvetve egy irányba húz, az a tapasztalatom, fénysebességgel körözik le a környezetükben összefogni képteleneket.
    De ez evidencia.
    Folyton leszólsz bennünket, életképtelennek, széthúzónak mondod azt a helyet, azokat az embereket ahol magad is élsz, dolgozol. (van benne igazság) Ez disszonáns, hisz egy ideális helyet hagytál ott ezért a papolós nyugatért.
    Közöm nincs hozzá, hogy mégis miért nem abban az Erdély-i idillben élsz amit magasztalsz, csak annyiban, hogy tanulságos lehet az, minden szép és jó mellett, összetartás meg minden, mi az amiért nem ott élsz, gyarapszol anyagilag és szellemileg? Természetesen nem a magánéleted után tudakolok, hanem, hogy mi okokból költöznek el az ott lakók. Miért rekedtek meg ezek a falvak 50-100 évvel ezelőtti állapotukban?
    Szorgosak, összetartók, egy irányba húznak, mégsem jutnak egyről a kettőre?!
    Komolyan érdekel, mi lehet a háttérben ennek az oka?
    Nem vitatva, egy összeomlásnál előnyben lesznek.

  51. 48 zapverho
    Mások is keresik az élet értelmét.
    Nem találják.
    …mert nincs ilyen.

    Itt a blogon ez is le van írva, de vissza kell olvasni:
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=958
    „Amit nagyon fontos megérteni, az evolúció vak, nem racionális, a mechanizmus „gépiesen” működik, nincs prekoncepciója, nem előrelátó, nem jó, nem rossz, nem gonosz és nincs célja, az evolució csak egy önmagától adódó folyamat.”
    Neked ettől még lehetnek céljaid, de ekkor idézem Madáchot:
    „S ha képzetem magasb körökbe von,
    Az éhség kényszerít, hunyászkodottan
    Leszállni ismét a tiprott anyaghoz.”

  52. Nekem nagyon egyszerű az élet értelme – mindazonáltal, hogy a társadalom szabványai, akarom mondani, szabványainak szükség szerinti és agymentesen önkényes változtatásai „legyél normális!” 😛 a cél megtalálását hihetetlenül megnehezíti… 😐 -:
    ‘Elöl eszem,
    hátul szarok és
    közben – amennyire tudom! – jól érzem magam.’ 🙂

    Igen, tudom, ez így „nem normális”. 😉

    A fennebbi kérdésre válasz gyanánt – cinikus-e vagyok…?! 😛 – : az antisztenészi (kóbor kutyák és népizenekara) eredeti értelmezésében, ejsze, az vagyok… 🙂

  53. Re:52
    Mondhatod ezt, miért is ne mondanád, de ez a te igazságod… 😉
    Életnek nagyon is van célja, ez pedig a fejlődés…
    Nem vakon, nem a véletlenül, hanem tudatosan, új utakat kitaposva.
    Ha már Madách, akkor a záró sort is illene betenni:
    „AZ ÚR: Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”

    Re:34
    Első linked minősége hagy némi kívánni valót(nem piszkálásból írom), mert definitív ez nem egy akkumulátor, hanem egy galvánelem, ergo nem lehet feltölteni, mert elfogy az elektróda a reakció során… Hozzáteszem a bagdadi elem kb ugyan ezt tudta, már csak az a kérdés, hogy mire kellett a „technikailag alul művelt” ókoriaknak egy áramforrás(némi ellentmondás merül fel ilyenkor a lineáris fejlődés elmélet esetén)…

  54. A fenti hozzászólásokból azért azt válasszuk el hogy teljesen újra kezdeni csak egy atomháború esetén kell,Sokan ebből indultok ki.
    De ezenkívül lehetséges lesz az olajcsúcs beköszönte egy hosszú gazdasági válsággal,lassú klímahalál, $ összeomlása, vagy nem egyből milliós migránsáradat hanem a mainak csak kb. a 10-20szorosa stb…A felkészülés a munkahelyek megszűnése miatt is fontos.Oké hogy most munkaerőhiány van de ha romlika helyzet enm tart ez örökké.
    Nem tudom ki hogy képzeli el a klíma összeomlását, de azért ez nem digitális hogy vagy 1 vagy 0. Ha a sark leolvad is akkor sem hinném hogy 1 év alatt
    x milliárd tonnáról beszakadna a termésátlag az 1%-ára, hanem csak az lesz eleinte hogy dráább lesz a kaja 2-3-400%-al és ez borítja az ipari termelést mert nem lesz pénz másra. Ilyen esetben még tartalékokkal lehet készülni, nem kell egyből kőkori dolgokra gondolni.
    pl.azthiszem van kézi szecskázógép (menni kell utána) ami rotakapa motorral megy és be lehet ilyet szerezni.Hát azért azt ne mondjuk hogy
    egy kasza kiveréséhez 5 év tapasztalat kell:D step by step lépéssel minden leírható nem kell túlmisztifikálni. Ha másnem akkor csinálni kell egy
    megvezető sablont fémből ami odavezeti a kalapácsot az élhez.
    Amúgy az fasza hogy ma itt tartunk hogy 20-30 csirkét nem tudnánk tartani ha összeomlana minden, a buta afrikaiak meg csak-csak megélnek falun 5 gyerekkel.

  55. 55: Andrew, belőled indult ki az egész. Sok minden működhet, sok mindent lehet csinálni, de az látszik abból, ahogy írsz, hogy semmit nem próbáltál még. MIndennek vannak hátulütői, nehézségei.

    Ugorj bele, csináld, aztán meglátod, miről beszél Balázs.

  56. 56.Lébá

    Mezőgazdaságot csinálom/tam másodállásban.Rotációzás, faültetés,növénytermelés,
    hegesztés, 10 évesen a horolót is kivertem.Sokat barkácsolok. Most raklapokat bontok tárolónak.Ekét hegesztek, tudom mit lehet könnyíteni a munkát a mg-ban akár csak kézi eszközökkel.
    Igen 100%-osan nem gondolok bele abba amit itt leírok , mert nincs időm utánanézni (pl. csirketartás nem az én asztalom, csak írtam , de pontosan nem számoltam utána a területigénynek…) De azért vagyunk itt hogy kibeszéljük a témát.
    Próbálni még nem mindent próbáltam, mert sokszor sajnálom a pénzt a teljes felkészülésre és idő sincs rá jelenleg.

  57. 40. Hetesi Zsolt
    Jelentem én is kikalapálom, megfenem a kaszát, napi szinten kaszálok is! 🙂
    Most a kaszaegyenesítést gyakorlom! 🙂

  58. Ha valaki reménykedik abban, hogy „lesz utána” valamilyen „elfogadható életforma”, annak ajánlom, hogy nézze végig ezt a videót. Majd (talán) több millió év múlva (several million years to recover) lesz újra lakható a Föld, de az már nem nekünk embereknek. Baromi sok jó dolgot elmond benne Guy McPherson. Pl. a reményről pl.: „Hope is a lie that we’ve been sold”, neki is van (vagy volt) bunkere, több tonna kajával, napelemes esővíz szivattyúval, felfegyverkezett (I was weaponized, I was ready to ward off the bad guys), stb.stb., de ő is az mondja, hogy: Minek? Élet az, ha egy bunkerben kell élni élete végéig, mert kimenni nem lehet? Stb. A felszín radioaktív lesz, ha a bolygón lévő kb. 450 atomerőmű szép lassan leolvad. Stb.stb. És sok más dologról is szó van benne (abrupt climate change, self reinforcing feedback loops, etc.) Az, hogy pontosan mikor, arra ezt mondja: „We don’t know the day that any of this is going to happen, we cannot predict the future…” etc.
    Szerintem nagyon jó videó.

  59. Felelősség kizárása:
    A szavaimat mindenki a saját felelősségére olvassa, kövesse, használja. Ebből eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalok, és ellenkezőleg.

    54 dajtas
    Ideológiában nem egyezünk. 🙂

    Akksi:
    A barkácsolós gondolatodat nem tartom hatékonynak.
    Geddonra lehet készülni korlátos mennyiségű tartalékkal, de mikor ez elfogy megújítani már nem lehet.
    Ólom (és más nyersanyag ) már most is kevés van, akkor majd még a maradékot sem fogják kitermelni. A barkácsolás is abbamarad majd.
    Ha már tartalék, akkor most venni gyárilag készített, nagyobb teljesítményű akksit jobb ár/érték arányban.
    Erre alkalmasabb a szárazon töltött vagy blokkformálásra előkészített akkumulátor.
    Ez a felhasználás kezdetéig megőrzi a minőségét.
    Erre gondolok: http://tctech.hu/auto/tuning/ujakku.htm

    53 zapverho gondolatai jók! 🙂

  60. A pesszimizmus luxusát meghagyom azoknak, akiknek nincs gyerekük…
    Gyerekkoromban a nagyszüleimtől (akik az első világháború előtt születtek, és az 1920-as évek óta mezőgazdaságból éltek) elég sok mindent megtanultam a paraszti élet rejtelmeiből. Sokan túlmisztifikálják a kézi eszközökkel végzett munkát. Nyilván kell hozzá erő is, de még inkább érteni kell hozzá, hogyan és mikor kell (lehet) csinálni. Van, aki bírja, (hozzá bír szokni) van aki nem. Egy család számára szükséges élelmet néhány száz négyzetméteren meg lehet termelni (krumpli, kukorica). A kukoricacsutka remek tüzelő. A kukoricaszár is, de jobb, ha a kecske eszi meg télen, amikor nem tud legelni. Munka mellett hobbiból „gazdálkodom”, nem csak a levegőbe beszélek.
    Tartalékoláshoz: egy mázsa kukorica jelenleg 6000 Ft-ért kapható (ennyiért vettem pár hete a csirkéknek). Sokáig eláll, nem romlik meg. Ha baj lesz, nem a csirkék vagy a disznó fogja megenni, hanem mi. Öt-tíz mázsával kihúzunk egy évet, akkor is, ha nincs más. Vetőmagnak 2 kg elég 1000 m2-re

  61. 59 – Elek:
    Egyetlen egy új dolgot mondott McPheson. Ugye néhány napja kiderült kitől vette át a a 2016 plusz/mínusz 3 évet az Arktisz jégeltűnéséhez. Ez ugye már láthatóan nem fog bekövetkezni. Ennek ellenére ragaszkodik a 2026-os világvéghez a „self reinforcing feedback loops,” (pozitív visszacsatolások) miatt.

  62. 61.hargi
    Egy két apróság: az optimizmus az jó és kell is. A kukorica sokáig eláll.Hát egy év alatt bezsizsikesedik aztán lehet versengeni a kis bogarakkal, hogy ki eszik többet. A pár száz négyzetméteren meg lehet termelni mindent, kukoricát, krumplit ott azért nem sok termést kell betakarítani. A morzsolt csutka nagyon jó tüzelőanyag, de ha egy láncos (360nm)földbe teszel kukoricát annak a csutkájával nem sokat melegszel. Tudom, mert a kemencémben szoktam eltüzelni. Egyébként én is munka melletti „paraszt” vagyok. Van csirke, kecske, tyúk, most veszem a kacsákat. Szóval nekem is van némi rálátásom a dolgokra.

  63. Emberek
    Ilyen és ehhez hasonló, egy esetlegesen, vagy akár nagy valószinüséggel bekövetkező életmódváltozást érintő témákban jelenik meg a blog ESZMÉLETLEN jelentősége!
    Nagyon jó volt olvasni a jobbnál jobb bejegyzéseket, észrevételeket, tanácsokat, megtudnni, körbejárni mások szemeivel a témát, olvasni és kiértékelni mindenki sajátos látószögét, tapasztalatát, elképzeléseit egy olyan helyzetről, ami ha nem is már holnap, de akár a legközelebbi jövőben mindannyiunk sorsa lehet:
    Élet egy benzin nélküli világban, a mindennapokra lebontva!!
    Nincs ennél fontosabb téma a jelen politikai helyzetben ,főleg a családosok számára-és ki nem az ?- higgyétek el!!

  64. Nyilván az én véleményem itt nem sokat számít…
    Azért olvassatok el, hallgassatok meg: 87 éves korában meghalt Édesapám, a szanki kovácsmester. Tisztességgel eltemettük őt öcsémmel Kiskunhalason.
    Megvolt a hagyatéki tárgyalás – kovácsműhely tulajdonosok lettünk. Sőt: lett egy terménydarálónk, ahol egy 16 és egy 24 kalapácsos daráló csatlakozik egy közös ciklonra. Lett egy 100 mázsa csöves kukorica befogadásáar alkalmas górénk, min. 12 hízót befogadni képes hizlaldánk fiaztatóval, kb. 200 galambot befogadni képes padlásunk és dúcunk, baromfiólunk kifutóval, pincénk szőlődarálóval, hordókkal, tőtikével (a prést Apánk sajnos eladta), pálinkafőzőnk – és kb. 20 mázsa vasanyagunk. Aztán: több száz patkónk, pányvakarónk, vetőgépünk, ekénk, ekekapánk, taligánk, húsfüstölőnk… Ja és 5 hektár földünk… És az Apánktól örökölt szívós élni akarásunk – túl a pszichiátria poklán…
    Legyetek jók, ha tudtok!

  65. Nem előszőr és nem utoljára olvadnak meg a jegek az Arctison.
    A kliamaváltozás mindig folyamatosan történt és az ember nem sokat váltóztathat rajta mégha eltűnik a Föld szinéről az tovább fog váltózni.
    Ha bejönne a „gebasz”-amibe én nem hiszek-akkor az azt is jelentené, hogy az életünket és technológiánkat figyelemmel kísérő, felügyelő és cenzurázó „rendszer”-től végre függetlenek leszünk.
    Ez egy kiváló alkalom lenne arra, hogy az eddig kizárt és szabotált technológiákra épitsük az emberiség jövőjét, ahelyett, hogy visszavonuljunk a múltba és a kaszát és a szenet keressük.
    Persze ezek a találmányok tönkretehetik azok terveit, akik a fosszilis tüzelőanyag energiáiból tonna pénzt nyernek és ennek köszenhetően is, ellenőrzésük alatt tartják az életünket.
    A gravitációt kihasználó elektrómágneses motor barkácsolásával most, többet nyernénk „dajtás”. Nem kell hozzá üzemanyagot keresni, vásárolni.
    Ez az új motor megszüntetné az áruk előállításának és szállításának költségeit, ami az életszínvonal folyamatos emelkedéséhez vezetne.
    Kimeríthetetlen energia – zéró szennyezés. ”
    Tesla 100 év után visszatér:

  66. Re:66
    Látványosan kerülöm itt ezt a témát, mert ez még az evolúció tagadásánál is nagyobb szentségtörés… 😉
    Maradjunk annyiban, hogy láttam már pár érdekes dolgot, nem is egy megfordult a kezeim között… 😉
    Amúgy ezt a török masinát ismerem, igazi mágnestemető, ha nem megfelelően van méretezve…

  67. 62. Tibor bá’
    Azért tettem be ide ezt a videót, mert itt mindenki valamiféle túlélhető GEDDONra készül. Szerintem (illetve Guy McPherson szerint) viszont nem geddon lesz, hanem tömeges kihalás (mass extinction) ami után nem lehet kapával, kaszával, lóval, stb.stb.-vel majd földet művelni, meg tyúkot, disznót, tehenet, juhot, stb. etetni/tartani, mert nem csak az ember-emlősök pusztulnak ki, hanem az emlős állatok (házi- és vadállatok) is, úgyhogy még az erdőkben sem lehet majd vadászni, mert ott se emlős vadállat, se madár, (még földi giliszta se, mint fehérjeforrás pl.), se semmi nem lesz.
    De azért nyugodtan lehet tovább ötletelgetni a „geddon utáni életbenmaradásról”, de (szerintem és McPherson szerint) semmi értelme. És még egy fontos dolog (sok más közt) a videó mondanivalójában: Élj úgy, ahogy szeretnél, amíg lehet, csináld azokat a dolgokat amiket szeretnél, amíg lehet, stb. stb., de erről írtál már egy posztot: ‘(2831) Így csinálnám én’ címmel.
    Szóval így kötődne a sok GEDDONos hosszászóláshoz (kontra) ez a videó.

  68. Elek! Tömeges, (100%) kihalás csak akkor lehet, ha leolvad az összes atomreaktor. De akkor már úgy is mindegy… Még a Perm-Triász kori tömeges kihaláskor se pusztult el minden! És most sem fog. A homo sapiensnek pedig hihetetlen adaptációs képessége van. A radioaktív sugárzáson kívül mindent kibír. Én ebben bízom.

  69. 70. Unicornis
    Pedig pont az a kb. 450 atomreaktor (ami most üzemel bolygószerte) fog leolvadni és az bizony radioaktívvá teszi a teljes Földfelszínt. Ha világszerte majd irtó kaotikus állapotok lesznek (összeomlik a gazdaság, rendfenntartás, ipar, mezőgazdaság, közlekedés, mindenfajta szállítás, egészségügy, és még hosszasan sorolhatnám), akkor ki a fene fogja üzemelteni azt a kb. 450 atomerőművet?? Senki. Azok szépen „elszállnak”, ill. leolvadnak, a radioaktivitás meg szétterjed a felszínen, tengerekben/óceánokban, levegőben, ezért (is meg a klímaváltozás miatt is) lesz tömeges kihalás. A Föld meg több millió év múlva (several million years to recover) lesz újra lakható (McPherson szerint).
    „Én ebben bízom.” – bizni, reménykedni lehet, de a remény (hope) az egy rossz/káros dolog.

    (2:50-től érdekes, de előtte sem rossz.)

  70. Nézzetek egy kicsit utána, mit produkál az élet a csernobili tiltott zónában: Virul!

    Nem mondom, hogy az atomreaktorok leolvadása gyerekjáték, önmagában is nagyságrendekkel csökkentheti az emberi (és állati, növényi) populációt rövidtávon.

    De egyrészt bőven vannak területek a Földön, amik többszáz km-re vannak a legközelebbi erőműtől is, másrészt pár évtizeden belül vissza lehet menni, a reaktorok közelébe is. Persze korai halállal és mindenféle degenerációval számolni kell, de ha a medve eléldegél, az ember is el fog.

    A teljes kihaláshoz édeskevés.

    És azért az is valószínű, hogy nem fog az összes reaktor megfutni, nem olyan hülyék az atomifizikusok, és mérnökök hogy otthagyják őket minden nélkül. Legrosszabb esetben is, ha tegyük fel, jönne egy HEMP, ami teljesen lenullázza az elektromos hálózatot, két hétre elegendő dízel van a hűtés fenntartásához Pakson. A két hét alatt lehet még vinni dízelt, és közben a személyzet elindítja a leállást. Egy leolvadás hosszú távon benne van a pakliban, de az közel se járna akkora kibocsátással, mint Csernobil vagy Fukushima, az ország nagyrésze simán élhető maradna.

    A tömeges kihalás már folyik, nyilván nem fog leállni. De nem hiszem, hogy teljesen kihalnának az emlősök.

  71. 72 -Lebá:
    Amiket nem veszel figyelembe:
    Valóban a reaktorokat le lehet állítani, de a fűtőrudakat évekig hűteni kell.
    Csernobilen jelenleg is szarkofág alatt van elképesztő mennyiségű radioaktív anyag. A szarkofág repedezik, újjal kell felváltani. ha ezt nem végzik el, ott semmi se fog virulni.
    Fukusimáál a radioaktív víz folyamatosan ömlik az óceánba, lehetetlenség leállítani, pedig évek óta dolgoznak rajta.
    Amikor igazán nagy baj van, mindenki rohan a családjához és nem bajlódik a kötelességének az ellátásával.

  72. 71 – Elek:
    Köszi a belinkelések. A mai poszt ezt dolgozza fel. Lehet vitatni a témát.

  73. Felelősség kizárása:
    A szavaimat mindenki a saját felelősségére olvassa, kövesse, használja. Ebből eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalok, és ellenkezőleg.

    72 lebá

    Ez már sok nekem! Írok.
    Akkor az oroszok megpróbáltak valamit politikai megrendelésre.
    A „tudósok” pedig ezt végrehajtották.
    A „tudósok” NEM TUDTÁK hogy mi fog történni.
    Az amerikakiak figyeltek. Látták mit csinálnak az Oroszok, tudták mi fog történni, de az ottani „tudósok” nem szóltak.

    Felrobbant.

    Két napig hallgattak (mint szar a fűben).
    Azután hazudtak. Kijevben felvonulás „sugárzó arccal”.
    Nekünk sem szóltak.
    Akkor született a második gyerekem, az asszony a kórházban, Én otthon az elsővel.
    Jó apaként Én is kivittem a gyereket levegőzni-játszani a szabadba,
    a szabadon SUGÁRZÓ fűbe,
    mert nem szóltak.

    Csernobil nagyobb baj is lehetett volna, de az „egyszerű” emberek életük feláldozásával megmentették EU-t, a világot.
    https://egyazegyben.co/a-csernobili-robbanas-eltitkolt-reszletei-112088

    A „tudós” szitokszó nálam!

  74. 73: Az atomerőmű dolgozói pontosan tisztában vannak vele, hogy a saját családjuk biztonságát is az szolgálja a legjobban, ha a lehető legjobb állapotba hozzák a reaktort.

  75. 75: A csernobil utáni napokban én a Dagály strand füvében játszottam hat évesen, hasonló okokból. Nem örülök neki, de itt vagyok 37 évesen, négy egészséges gyerekkel.

    Sok minden túlélhető, amitől be vagyunk szarva.

    Ha valamit 1000 emberből csak egy él túl, az vitán felül veszélyes. De 8 milliárd embernek ha csak az ezreléke marad is meg, az emberiség nem halt ki.

  76. 77 – Lebá:
    Te reményt terjesztesz. A remény egy kártékony fogalom, mert arra ínspirája az embert, hogy ne a legmegfelelőbben reagáljon a helyzetre. (nem én állítom, hanem McPherson, de egyetértek vele).

  77. 78: Épp ellenkezőleg látom: a remény az, ami a legkétségbeesettebb helyzetben is erőt adhat arra, hogy csináljon valamit az ember, ami segíthet. Ami még mindig jobb, mint feltett kézzel várni a halált.

  78. 79 – Lebá:
    Így nehéz vitázni, hogy a belinkelt videókat nem nézed meg és nem értesz angolul. A „hope contraproductive, invites complacency and denial” A remény kártékony mert elégedettséget és tagadást eredményez. És ez be is jön. Te tagadod a nyilvánvalót, mert reménykedsz. Olvasd el a mai posztot és arra reagálj.

  79. 80: Majd este megnézem a videót.

    De nehezen tudom elképzelni, hogy ez a Guy meg tudna győzni arról, hogy a teljes kihalás 100% bizonyossággal bekövetkezik egy évtizeden belül.

    Legrosszabb esetben egy valószínű lehetőség.

  80. 79. Lebá
    Nem kell feltett kézzel várni a halált, amíg lehet élvezd az életet, használd ki a napokat, amelyek még hátravannak, „make every day your masterpiece” (kb.: tedd minden napodat mesterműveddé).
    A reményről: „Hope is a lie that we’ve been sold” (a remény egy hazugság, amit eladtak nekünk), „hope is a message that masks the truth” (a remény olyan üzenet, amely elrejti/elfedi az igazságot), „the great enemy of grief is hope” (a gyász/fájdalom/bánat nagy ellensége a remény), szóval a remény nagyon nagy megtévesztő dolog.
    És Tibor bá’-nak tökéletesen igaza van 80.-ban, meg kellene nézned a videókat. 😉

  81. Én Lebával értek egyet. Nekem gyerekem van, én nem adhatom fel. Csak az utolsó utáni pillanatban… Másrészt pedig sz „úgy sem tehetünk semmit, mind meghalunk” hozzá állás a lehető legveszélyesebb. Mert ha az összeomlás nem lesz annyira gyors, és mély hogy azonnal mindent vigyen, akkor azok is meghalhatnak akik amúgy túlélhetnék, ha érdemlegesen tesznek ellene.

  82. Felelősség kizárása:
    A szavaimat mindenki a saját felelősségére olvassa, kövesse, használja. Ebből eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalok, és ellenkezőleg.

    77 Lebá
    Akkor ott egy vezető beosztású „tudós”, aki előre nem látta a bajt, megakadályozni nem tudta, viszont a segítségben sem akart részt venni, elmenekült az autójával.
    Mint a patkányok a süllyedő hajóról.

    Te is „tudós” vagy? És higgyek neked?
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=18558 (38)

  83. 77. Lebá
    „Ha valamit 1000 emberből csak egy él túl, az vitán felül veszélyes. De 8 milliárd embernek ha csak az ezreléke marad is meg, az emberiség nem halt ki.”
    Pont ezt a dolgot írta le Dajtás a ‘(2831) Így csinálnám én’ posztban, amit neki válaszoltam ott, azt neked is válaszolom: http://www.antalffy-tibor.hu/?p=36164#comment-235287 (itt még ‘kb. 400 üzemelő atomerőművet’ írtam, de ez a szám nem 400, hanem kb. 450)

  84. 84: Ne is haragudj, de röhejes ez a felelőtlenségi záradék.

    Nem atomfizikus vagyok, de fizikusként végeztem, tanultunk némi atomfizikát is, jártam Pakson is. Egy paraszthajszálnyival többet tudok a témáról, mint az átlag, de nem vagyok szakértő.

    Sohase állítottam, hogy a szakértők tévedhetetlenek. Sőt, azt is gondolom, hogy az atomipari dolgozók erősen elfogultak amikor az atomerőművek általános biztonságos voltát kell megbecsülni a társadalom számára. Mellesleg azt is gondolom, hogy a várható civilizációs összeomlás árnyékában mérhetetlen felelőtlenség atomerőműveket építeni, vagy akár csak továbbüzemeltetni, és nem kizárólag a biztonságos leállításon és a fűtőelemek hosszútávú biztonságos tárolásán dolgozni.

    Itt a blogon párszor kitárgyaltuk a témát, a korábbi tényállításaim egy része ezekből az eszmecserékből származik emlékezetből, nem biztos, hogy minden részlet tűpontos.

    Csernobil és Fukushima esetében is pillanatok alatt megfutott a reaktor, és szétdobta a vasbeton épületet, ami el kellett volna hogy zárja a külvilágtól. Ez a legrosszabb, ami történhet. Egy hőhalál esetén, még ha geológiai értelemben piszok gyorsan fut is meg a hőmérséklet, a civilizáció globális összeomlását okozva, ez a folyamat évekig tart, lehetőséget adva arra, hogy az erőművek nagy többségét rendben leállítsák anélkül, hogy szétdobná magát.

    De az is látszik, hogy még a legrosszabb helyszínek környezete se teljesen kihalt. Hiába a megnövekedett sugárzás, egy rakás élőlény túlél valahogy.

    Folyik a radioaktív víz a Csendes-óceánba, de nem teljesen halott a víz Japán környékén.

    Összességében csak annyit állítok, hogy ha összeomlik is a klíma és a civilizáció, ennek nem szükségszerű következménye, hogy az összes atomerőmű leolvadjon, és még ha ez meg is történne, akkor sem lenne az egész Föld lakhatatlan a radioaktivitástól. (Csak a nagy része.)

  85. 85: Nicsak, csak most látom, hogy írtál nekem. Most újra elolvastam, hogy ilyen kedvesen nekem ajánlod.

    Nos, a gondolatmenet, amit ott vázoltál, megállná a helyét egy Thanos-féle csettintés esetén. Hopp, egy másodperc alatt az emberek ezredrésze maradt csak meg, 99,9% hirtelen, előre nem látható módon feldobja a talpát. Nyilván a 0,1%-ban igen kevés eséllyel van az összes atomerőmű személyzete, olyan létszámban, hogy rendesen le tudják állítani a rendszert.

    Na de lássuk be: ennek csak akkor van esélye, ha kiderül, hogy a Marvel-univerzum nem is fikció, hanem az a valóság. Ha realisztikus forgatókönyvekkel számolunk, akkor az „abrupt” felmelegedés is éveket jelent, amíg a 99,9% meghal. Lesz idő nemcsak temetni, erőművet leállítani is.

    Arról nem is beszélve, hogy egy Magyarország jellegű civilizált országban az elhalálozások nem fognak véletlenszerű mintázatot követni: a leggazdagabbak, a nagyhatalmúak és a hadsereg fognak a legtovább életben maradni. Akik nyilván életben tartják majd az atomerőmű kezelőit is, mert teljesen azért ők sem hülyék.

  86. 87: Ők voltak a perpetuum mobilés cég? Látszik, hogy a háttérhatalom nem pihen… 🙂
    Biztos nem azért kell őket felszámolni, mert nem működik a csoda…

  87. Re 77.

    Egyik barátomnak éppen május elsején a fűben fogant meg a lánya. 2 éve temettük el.
    A szomszéd kislány május 9 körül fogant. Őt 3 éve temettük el.
    Apámék szomszédja 4 éve ment el, ő május 2-án fogant.
    Én csak ennyit ismertem személyesen.
    De hányan lehetnek még?

  88. 82:
    Mottóm: élj úgy, mintha ez lenne életed 24. perce! (by Pató Pál)

  89. Re:85
    Elsőnek is nem orákulum Guy, ahogy itt senki sem a blogon.
    Szerintem ebben egyet értünk. 😉
    Másod sorban a klímánál nincs 100% jóslat, mert a modelljeink paraméterei végesek, szemben a klíma végtelen paramétereivel. Egyszerű numerikus modelleknél lehet közel 100%-os predikciót mondani, de a klímamodellekről minden mondható, csak azt nem, hogy egyszerűek lennének. Egy hetet se tudnak tisztességgel megjósolni, nemhogy éveket tudnának, és az is látszik a modelljén, hogy már most meg van csúszva az időpontokkal…
    Ne értsd félre, nem tagadom a klímaváltozást, de ez az álláspont is ugyan olyan szélsőséges, mint a nettó klímatagadók, csak ellenkező előjellel mondja, ami mond.
    Hogy összeomlana a ma ismert bioszféra? Lehet.
    Teljes kihalás lenne? Biztosan nem, mert a vélt veszélyességi faktorok is azt mutatják, hogy együtt lehet élni pl a leolvadó reaktorokkal… Mondjuk az átlag életkor minimum feleződne, és iszonyat sok degeneratív betegség ütné fel a fejét, de pont a nuki imádók jönnek a hormézissel, hogy jaj de jó. Ki lehet majd élesben magukon próbálni…

    Másod sorban, a klíma jóval több paraméteren múlik, mint az gondolnák.
    Nem kifejtve, erősen függ az emberi civilizáció aktuális állapotán.
    Most megyünk egy olyan generális társadalmi/tudományos/korszellem változásba, ami mindent a feje tetejére fog állítani, és teljesen el fogja tolni a biztosnak vélt pontokat…
    Bevallom, én örülök annak hogy most itt lehetek, és aktívan részt veszek ebben a folyamatban. Érdemes felkötni a gatyamadzagot, az egyszer biztos. 🙂

  90. GYEREKEK !!! Elnézést a szóért, de kinek nem inge, ne vegye fel !
    Csak a 36.-ig olvastam, mert ép ésszel nem igen tudom elviselni
    azt az álomvilágot amiben ringatjátok magatokat !!! Egyikőtök,
    másikótok oly csodás elméleteket gondol ki, hogy már majdnem
    isten áldásának tűnik a közelgő jövő. Attól hogy kételkedem,
    még nem vagyok pesszimista. hagy tegyek fel egy két kérdést,
    és talán jobban átgondoljátok elméleteteket. Például = „leteszem
    a kocsit két hétre, máris van 40-50 liter spórolás” LETETTED !!!
    PERSZE !!! Mert üres volt a tank !!! No ted bele amit megspóroltál !
    Emelje fel a kezét aki találkozott már olyan kártyással, aki mindig
    nyert !!! Mert ugye „egyenként majd elbánok velük”. VAGY MÁS !
    Minden tiszteletem ellenére kérdem = Hengereljünk magunknak
    ólomlemezt ? Minek ? Ne higyjétek, hogy tudom a tutit, mert
    közben én is teszek rá egy -egy lapáttal. Két -három hetente
    összejön 60-70 kg nyírott fű + gaz. beviszem, leadom fizetek érte
    hogy átvegyék, kb egy ezrest. DE 10 – 15 kg szárazlevéllel, vagy
    metszésből a nyesedékkel már nem. azt én is elégetem. holott a
    műanyagokat külön gyüjtöm viszem a szelektív gyüjtőbe és
    elkönyvelem, én rendes ember vagyok.
    Akár hiszitek, akár nem a jövő már akkor a levegőben volt, amikor
    az a hülye majom ott fenn a fán, elkezdett okosodni. Azóta a sok
    józan gondolat ellenére minden ebbe az irányba mutat, SŐT még
    mais !!! Biztosan hallottatok már róla,= nem baj ha a sarki jég
    elolvad, könnyebb lesz kitermelni az alatta lévő energiahordozót !
    SZÓLT MÁR VALAKI AZ ELLEN, HOGY MAGYARORSZÁG NE ADJA EL
    A SZÉNDIOXID KIBOCSÁJTÁSI KVÓTÁJÁT ??? — NEM!!! Mi viszont
    fasza gyerekek vagyunk, mert nem bocsájtjuk ki azt, gázt amit
    megtehetnénk. Nem, mi inkább kaszírozunk !!! Ilyenek vagyunk .
    Mint fent már írtam, egyedül Balázs (36. hozzászólásában )
    festett reális képet a túlélés lehetőségeit taglaló, bízó emberek
    számára. No és természetesen Tibor bá’ !!!
    Ha már itt tartunk, hagy jegyezzem meg azoknak, akik Tibor bá’t
    egyoldalúsággal vádoltták a geddonos posztjai miatt, amikor nem
    ez a téma, szinte kong az ürességtől a hozzászólási rovat !!! De ha ez,
    akkor nem ritka az 50 -100 – 130 as vélemény.
    Na most akkor lehet engem is nyüstölni. UFF ! Beszéltem.

  91. Jó estét kívánok. A bejegyzés elején kérdezte, hogy pl. „gépek beszerzése”. Az osztrák Willhaben oldalon találtam cséplőgépet. 1935-ös gyártmány és ingyen elvihető. És gyakran látok ilyeneket. Willhaben—marktplatz-detailsuche-preis (zu verschenken) kategorie(werkstadt). És marad kb. 70-80 találat. (Dreschmaschine). Ingyen elvihető…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük