(2831) Így csinálnám én

Tibor bá’ online

 

Tíz éve azt írtam: aki most gyereket vállal, az egy lelkiismeretlen barom. Alaposan le lettem érte baszva. Aztán: Aki még nem múlt el 40 éves, az nagy valószínűséggel nem fog természetes halállal, meghalni. Le lettem érte baszva. Most arra vállalkozom, hogy leírjam, én mit tennék, ha 30-70 éves lennék.

Először is az életkortól függetlenül tölts el minél több időt a családoddal, illetve azon családtagjaiddal, akik ezt megérdemlik. Semmi esetre se rohanjatok a pénz után. Pénz nélkül is lehet boldognak lenni. Ha a holtágban pecázol egy árnyas fa alól, lehetsz olyan boldog, mintha kitolongtál volna Velencébe 100.000 forintért és iparkodnál mindent látni, amit lehet.

Tedd azt, amiben kedved leled, ne azt, amit elvárnak tőled, legyen az elváró akár a feleséged is.

30-50 között éld ki azt, amit a szex tud nyújtani. Nem csak konvencionális módon. Nem fogod soha megbánni, de lehet, hogy sajnálni fogod azt, amit kihagytál.

50 felett már nyugalomra vágyik az ember. Lehet, hogy ehhez el kell válnod. Ne habozz, cselekedj. Sok ember olyan párkapcsolatban él, ami egyik félnek se felel meg. Ennek ellenére ragaszkodnak hozzá megszokásból. Cselekedni kell, szarakodáshoz már nincs idő.

60 felett legyen hobbid, ha nincs, csinálj magadnak, és bíbelődj azzal, töltse ki a szabadidődet. Hagyd a fenébe az elvárásokat. Ne fuss a divat után.

Gyűjtsd össze az emlékeidet, a fényképeket, és időnként nézd őket végig. Emlékezz nyugodtan, a múlt nem megváltoztatható, de átélhető újra. Vegyél fel kapcsolatokat azokkal, akikkel már rég nem jössz össze. Az Internet korában ez igen egyszerű.

A többire sor kerül majd a hozzászólások megválaszolásánál.

___________________________________________________________________________

Egyáltalán ne foglalkozz mások elvárásaival, hülye tanácsaival, és ne akarj feltétlenül a fősodorhoz alkalmazkodni semmiben, ne törődj azzal sem, ha hülyének néznek, nem Te vagy az! És főként ne vállalj semmiféle konfliktust, mindenki azt tesz, amit jónak lát, mosolyogj! (Horváth Csongor)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

102 gondolat erről: „(2831) Így csinálnám én

  1. Tibor bá!
    A lelkiismeretlen barmokról csak annyit hogy 10 éve még csak egy szélsőségesen elvakult nézőpont volt a gyors felmelegedés.
    Akkoriban mindig a XXI. század végi tengerszintről,hőmérsékletről értekeztek.
    Emlékeim szerint,nem olyan régen.(5 éve ? )kezdtek el 2050-ről jósolgatni, majd most hirtelen mindenhonnan a a nagyon közeli jövő (10-15 év) apokalipszisével sokkolnak.
    Mai hír hogy valamelyik szoci képviselő klíma válság helyzet kihirdetését követeli a kormánytól.
    Hol voltak a hírszerkesztők, politikusok, eddig?
    Az átlagemberben nem volt eléggé tudatosítva a veszély.

  2. A gyermekvállalással kapcsolatban: Én 50+ vagyok, a lányom és a barátja (vőlegénye) jövő tavaszra tervezik az esküvőt, és 2 (kettő) gyereket terveznek.
    Na most szerintetek: ha azt mondanám nekik, hogy ne vállaljanak egy gyereket se, mert milyen élet vár arra az 1-2 gyermekre aki(k) megszüle(tik/nek) a 2020-as évek első felében, akkor hogy néznének rám???? Azt mondanám nekik, hogy éljék ketten az életüket, szórakozzanak, utazannak, stb., amíg lehet és ne tervezzenek a távolabbi (20-30 év) jövőbe, akkor minek tartanának??? Rosszindulatúnak? Gonosznak? Esetleg bolondnak?? 😮
    Úgyhogy nem tudok mást csinálni, mint együtt örülök velük (nem igazán őszintén, amikor az unoka/unokák majd megszületik/megszületnek), és hallgatok (kussolok 🙁 ).

  3. 2 & 3:
    Húzzátok egy kicsit az időt. Hamarosan nagyon publikus lesz a valós helyzet, és akkor ők maguk dönthetnek.

  4. Kimaradt a felsorolásból:
    Egyáltalán ne foglalkozz mások elvárásaival, hülye tanácsaival, és ne akarj feltétlenül a fősodorhoz alkalmazkodni semmiben, ne törődj azzal sem, ha hülyének néznek, nem Te vagy az! És főként ne vállalj semmiféle konfliktust, mindenki azt tesz, amit jónak lát, mosolyogj!

    Elek,
    mit tehetnél? Neked az fontos, hogy a gyerekeid boldogan menjenek Hozzád.
    Ne biztasd őket, de ha ők eldöntötték, legyen aszerint. Úgysem tudnád megállni, hogy ne támogasd őket.

    Tiborbá,
    Köszönöm a gondolatokat!
    H.Cs.

  5. „Így csinálnám én.”
    Tibor bá’. Nkem Te „gyanús vagy ! „Leskélődtél ???” Szó szerint
    az életemet vázoltad fel blogodban. Még az időpontok is, ( + – )
    2 -3 év eltéréssel stimmelnek. Eleinte csak úgy sikeredett, de
    1990-től tudatosan, tervezetten úgy történt ahogy itt leírtad.
    ami nem volt belekalkulálva életünkbe, az a 2012.-i és 2013.-i
    két sztrókom és a második feleségem 2016.01.16.-i diagnózisa,
    majd 2017.12. havi halála. Visszatekintve életem, életünk,
    minden problémája ellenére úgy volt jó és szép, ahogy volt.
    (még az első házasságom is, noha szívlapáttal hordtuk össze
    mindketten a válóokokat, de végül mégis barátsággal váltunk
    el, s még a két feleségem is elfogadhatóan jó viszonyban volt
    egymással. ( Mikor először találkoztak,= „Szervusz Barnáné”
    —- „Szervusz Barnáné” és puszival üdvözölték egymást. )
    Jól látod az életet !!! Mondja ezt egy 80-as, akit még
    gyufáért is küldhetnél. UFF !!!

  6. 4. Tibor bá’ – 5. Horváth Csongor
    „Húzzátok egy kicsit az időt.” Tibor bá’, az esküvő jövő áprilisban lesz, és természetes, hogy nem mondhatom meg a lányomnak, hogy mikor essen vagy ne essen teherbe, ha ő akarja. Főleg ha tőlem 200 km-re laknak Budán. Másrészt meg ők valószínűleg nem foglalkoznak ezzel a témával, elképzelhető, hogy úgy gondolják, hogy 20-30-40 év múlva is hasonlóan él(het)nek, mint most.

    Horváth Csongor: Egy lányom van, nincs több gyerekem. Természetesen én is azt akarom, hogy boldogan éljen a párjával, meg jó legyen a viszony köztünk (bár a távolság miatt személyesen ritkán találkozunk, inkább telefonon meg interneten tartjuk a kapcsolatot). És igazad van, ők döntenek a saját dolgukban. Amit 2.-ben írtam az „tanács” lenne nekik, de….. 😮 Ott kifejtettem, hogy miért nem adhatok gyerekvállalással kapcsolatban nekik tanácsot, de ha belegondolok, hogy mi lesz 10-15-20 év múlva, akkor mégis kéne, de az nekik sértés/bántás vagy mit tudom én mi lenne. Majd csak lesz valahogy.

    Különben Tibor bá’ ez is egy nagyon jó poszt. Amit Csongor írt hozzá az 5.-ben, az is nagyon igaz, talán úgy is lehet fogalmazni, hogy „leszarom” szemlélet. 🙂
    Na szóval: Carpe diem!

  7. Kiváló írás. Elgondolkodtató, és van egy igen csak pozitív része ennek a hozzá állásnak. Ebből a szemszögből ugyanis teljesen szükségtelen és értelmetlen a magyar belpolitikai helyzettel tovább foglalkozni. Könnyű mosollyal lehet végre ignorálni. Teljesen elveszti a jelentőségét, a következő pár év távlatában, minden eddigi és ez utáni hazugság, gazemberség. Mennek a levesbe pár év múlva ők is az összelopkodott milliárdjaikkal együtt. Kis szarkazmussal:
    „Life is too short. So make sure, you spend enough time on internet, arguing with strangers about politics” 🙂

  8. Re:7
    Sok ponttal egyet értek Tibor bá’-val, de a gyerekvállalás tekintetében gyökeresen más állásponton vagyok…
    Mégpedig azért, mert nem fog az egész emberiség kihalni, egyszerűen a számosság okán, avagy 99,9% mortalitásnál is milliók élnek túl… 99,9% már technikai értelemben kihalás, de még sem az valójában…
    El lehet dönteni, hogy a nemzettséged a maradék 0,1% fog-e tartozni vagy sem, és én arra szavazok, hogy nem. Ez már vérrel írt játékelmélet, de akik többen vannak, jobb a túlélési esélyük, ergo a családod unokák nélkül kipusztulhat, szemben Kolompár Rómeóval szemben.

    Én minél több unokának örülnék, mert itt nem fenyeget a túlnépesedés, és ha még sem üt be úgy a gebasz, ahogy Tibor bá’ írja, akkor legalább teljes lesz az öreg korod.
    (Látom a szüleinket, mennyire boldogok az unokákkal)

  9. Szerintem nagyon rossz attitűd, hogy jaj de sokan vagyunk(túlnépesedés)/tetszőleges ok, és ezért nem vállalok gyereket, mert ez egy ritka sunyi önkéntes népirtás… Tessenek észrevenni, hogy ez csak a „fejlett nyugaton” dívik(ahol romokban van már így is a szaporulat), ezzel szemben mindenhol a világon másként gondolják, mert nagyon jól tudják, hogy ha nincs elég gyerek, kihalnak.
    Márpedig bármilyen lesz az emberiség sorsa, azok élik túl, akik többen vannak.
    Hogy ez szándékos propaganda, vagy véletlen, mindenki eldöntheti saját maga…

  10. 7-re:
    A „leszarom” magatartás azoké, akik nem veszik észre a körülöttük zajló folyamatokat, és úgy élnek tovább, mintha minden a régi volna/lenne.
    Sokszor leírtam azt is, csodák történhetnek, de csekély a valószínűségük.

    9-10-re:
    Természetesen! A háborúkban sem állt le a gyermekvállalás, különben már kipusztultunk volna. De most nem lesz tovább… Ez azért fontos különbség.

    Én úgy közelítem meg ezt a témát, hogy vajon mit fog gondolni rólam, és mondani majdan a gyermekem? Milyen élet vár rá? Természetesen mindig voltak és lesznek az ösztöneiknek engedelmeskedő emberek. Ez így természetes. Az más kérdés, hogy ki is az önző?

  11. Tibor bá, 90%-ban igaz és szép, sőt még akkor is, ha nincs összeomlás.

    A 10%: ha egy házasság szar, nem az a két opció, hogy maradsz a szarban, vagy válsz. Lehet dolgozni is a házasságon, és a legnagyobb válságból is ki lehet jönni. Ha akarjuk és teszünk érte, a házasság újra működni fog, élvezetes és szeretteljes lesz. Ez sokkal jobb, mint a nemműködő kapcsolatokat váltogatni.

  12. 10: teljes mértékben egyet értek ezzel. Hatalmas idiótaság nem szaporodni, miközben a primitív népeknek ez meg sem fordul a fejében.
    Hogy meghalhat a gyerekünk? Kínok között? És lehet, hogy végig kell néznünk?
    Mintha ilyen nem történt volna eddig… Hányan elvesztették az egész családjukat, a házukat, az életterüket… Érdekes módon a dédapáim, akik sokat szenvedtek és sok veszteségük volt, soha nem adnának olyan tanácsot, hogy ne vállaljak gyereket.
    Tiborbát is a természetes kiválasztódás termelte ki, erre most azt mondja, hogy ne szaporodjunk. Ezzel azt üzenjük az évmilliók óta kínlódó őseinknek, hogy lófaszt sem ért az erőfeszítésük, amit az élet továbbadásáért fejtettek ki.

  13. 9: Dajtás +1
    Még azt teszem hozzá, hogy biztos, hogy a gyerekeimnek lesz része szenvedésekben, és könnyen lehet, hogy jóval súlyosabbakban, mint amit én valaha is átéltem vagy tanúja voltam. De hát ilyen az élet: elválaszthatatlan része a szenvedés. Még mindig jobb lenni, örülni és szenvedni, mint kimaradni az egészből.

    És igen, mi van, ha mégsem úgy fut le az összeomlás, ahogy Tibor bá jósolja, legalább adok egy esélyt a vérvonalnak fennmaradni.

  14. 1. amit Tibor bá’ írt, többé-kevésbe megfogadható

    2. gyerekvállalás – mindig érdemes, főleg nálunk, ahol NINCS túlnépesedés. Aki magától lemond errőr, önként adja át a helyét, és megérdemli a sorsát

    3. leszarom hozzáállás – dekadens, nem előremutató. Valahogy mindig volt, és bár lehetnek akkora változások, amiket el sem tudunk képzelni, az élet értelme maga az élet. Aki erről lemond, megintcsak önként adja át a helyét. A felkészülés a változásokra elsősorban úgy lehetséges, ha meghatározzuk a függőségeket. A látszólagos függőségek (telefon, stb.) elhagyása után még mindig ott vannak a valóságos függőségek (élelem, stb.) , de mentálisan könnyebben kezelhetőek lesznek ha rend van a fejekben.

  15. Amúgy meg ne csüggedjetek, az északi sarki fosszíliákat is kitermeli az emberiség, a klíma károkat okoz, ez a kapitalizmus szemszögéből „biznisz”, szóval senki nem ellensége a klímaváltozásnak! Mi itt a „fejlett” nyugaton túltápláltak vagyunk, sokak a túlsúly miatt halnak meg korán, na most ha kevesebbet töltünk zabálással – mert nem lesz mit – és többet a hobbyval – mert az sok esetben másnak „biznisz” – akkor még sokunknak lesz módja megöregedni!
    A gyerekeink meg megerősödnek a helyzethez 🙂

  16. Gyerekvállalás
    Járjuk kicsit körbe ezt a témát! Ha ma vállalsz egy gyereket, annak nem lesz jövője. Csak csalódást és szenvedést fogsz neki „biztosítani”. Magadnak pedig ennek a végig „élvezését”. Vagyis az álmaid mai megélésén kívül semmi jó nem történik a jövőben. Megéri? NEM. Mégis, miért álltok ki mellette? Azért mert nem veszitek tudomásul, hogy a jelenlegi „rendhagyó” eseményekhez nem szoktatok hozzá, és úgy gondolkoztok, olyan döntéseket hoztok, ami korábban helyes volt, de most értelmetlen. —
    Ha rákérdezel: én 5 gyereket nemzettem. Talán ez feljogosít a véleményem közzétételére.

  17. 17: Ha holnap mind meghalunk, akkor is volt a gyerekeimnek 1-9 jó évük. Amiben jóval több volt az öröm, mint a csalódás és szenvedés.

    De nem holnap fogunk meghalni, és addig is van jövőjük. Ha csak egy-két év, hát annyi.

    Nem szívesen gondolok arra, hogy végignézzem a gyerekeim szenvedését, de ha igazad lesz, és egy extrém hőhullámban hőgutát kapunk, akkor nem kell sokáig néznem. Az se sokkal rosszabb, mint a halálnemek többsége.

  18. 18 – Lebá:
    Nem a hőguta a mumus, hanem az őrjöngő éhes tömeg, aki lekaszabol téged a gyereked előtt, majd őt elviszik vacsorának, mert disznók, szárnyasok nem lesznek. – Te viszont csöpögsz az önzéstől. Ez viszont várható volt. Azok a legönzőbbek, akik állandóan emberszeretetről prédikálnak.

  19. Tibor bá,

    Volt a honlapon egy olyan mottó kb. hogy „ha tudnám, hogy holnap vége lesz a világnak, azért még ezt a diófát elültetném”.
    Nem kötekedésből írom, de azót megváltozott ez a véleményed? Mert amit fent írsz, az ennek a szöges ellenkezője (azóta le is került ez a mondat).
    Mert ha valaki a fenti idézet szerint szeretne élni, abba véleményem szerint beletartozik a gyerekvállalás is (még annak tudatában is, hogy x évünk van hátra) illetve a régi életvitel folytatása is. A világtörténelemben általában soha nem volt könnyű az emberi élet. Ha olyan rosszra fordulnak a dolgok, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy valaki megölje magát és a gyermekét (gondolom persze nem olyan könnyű dolog ez..) de addig is a gyereknek volt legalább néhány jó éve.

  20. 19: Elképzelsz egy lehetséges forgatókönyvet, és kikiáltod valóságnak. Aztán ez alapján közlöd, hogy csöpögök az önzéstől. Lehet, hogy csöpögök, Te viszont nárcisztikus vagy. Ami távol áll a realizmustól.

    A legutóbb azt fejtegetted, hogy a hőhalál végez mindenkivel, ezért nem érdemes az élelmiszerszűkére meg a támadásokra közösségbe szerveződéssel készülni.
    További kellemes önellentmondást!

  21. 19: az is lehet önző, aki azért nem vállal gyereket, hogy ne kelljen végignézze a szenvedését. Mert kinek fáj ha a gyereke szenved? Hát a szülőnek.
    Önzőség megfosztani a gyereket a létezés lehetőségétől, csak azért, hogy mentsük magunkat a szenvedéstől. Ez is egy megközelítés.

  22. 21 – Lebá:
    Ha figyelmertlenül olvasol, akkor csak félreérthetsz. Véleményemben nincs ellentmondás. Majd ha idézel is, nemcsak utalsz rá, cáfolni fogom. Én nem keresgélek.

  23. Tíz év múlva 15,16 és 18 évesek lesznek a gyerekeim. 15 év múlva a 20-as éveik elején a legjobb kondiban lesznek, amivel esetleg túl lehet élni egy katasztrófát.
    Ráadásul nem tudjuk megjósolni, hogy mi lesz pontosan, és mikor.
    Reménykedjünk a legjobbakban, de tartsuk szárazon a puskaport.

  24. Az egésszel ott van a probléma, hogy – figyelembe véve az előrejelzéseket és a véleményeket – voltaképpen halálraítéltek vagyunk egy siralomházban. Igen ám, de ez klímaváltozás nélkül is igaz, hiszen mindannyian előbb-utóbb, így vagy úgy, de meghalunk. Jelen esetben csak az időintervallumról agyalhatunk, azaz 5 vagy 50 év, ami még vissza lehet. Ugyan akkor ki ígérte meg azt itt bárkinek is, hogy egyáltalán van még vissza akár 5 napja is az életből kortól és egészségi állapottól függetlenül? Innentől kezdve csak azt tehetjük, amit amúgy is tennénk – éljük úgy az életünket, ahogyan bírjuk és tudjuk.

    Régi elmejáték:
    Mit tennél, ha holnap közölné Veled az orvosod, hogy végstádiumban vagy és max. egy hónapod van csak vissza?
    Milyen dolgok lennének azok, amit ebben az utolsó hónapban megtennél?
    Ha ezekre megadod a választ önmagadnak, utána jusson eszedbe: Voltaképpen senki sem garantált Neked még 1 hónapot sem!

    Gyerekvállalás:
    A gyerek vállalása maga a nagybetűs IGEN a jövőre és az életre. Ha nem sikerül, mert beüt a klíma vagy az atomhalál, oké, de ne rajtam múljon már az, hogy ab ovo előre eldöntöttem, nincs holnap és nincs jövő. Mert ebben az esetben akkor valóban nincs jövő.
    A gyerek vállalása pont ugyanolyan önzés, mint a jövő elvetése és a carpe diem életszemlélet. Milyen alapon akarjuk eldönteni, hogy melyik a jobb választás?

    Azt gondolom, hogy valójában nincsenek jó és rossz választások/döntések, hanem csak választások/döntések vannak, amelyek elvisznek minket a maguk törvényszerű következményeibe, ahol majd újra dönteni/választani kell. Erről szól az élet.

    Éljünk úgy, hogy hozzuk ki a maximumot magunkból és az életünkből, mindenki olyan téren és módon, ahogy tudja, bírja vagy akarja. Aki családot akar és vesződni kis emberkék nevelésével, hajrá, aki utazgatni akar és carpe diem jól érezni magát, annak is hajrá, a lényeg maga a megélt és megtapasztalt élet.

  25. 17.,19. Tibor bá’
    Teljes mértékben egyetértek. +1

    Írhatnék egy csomó dolgot a mostani (2020-as évek és utána) gyerekvállalás ellen, vitába szállhatnék dajtással, Lebával, sleeperrel, Chanivel, stb., egy rakás kijelentésüket cáfolhatnám egyenként sorban-sorban, de mi értelme lenne az egésznek? Az, hogy írnék 20-30-vagy több sort ide?

    A véleményem megegyezik Tibor bá’-éval: „aki most gyereket vállal, az egy lelkiismeretlen barom.”, illetve a 17.-es hozzászólásával teljes mértékben! 😮

    Csak egy dolog, amit jó lenne tisztázni: sokan írjátok, hogy „és ha még sem üt be úgy a gebasz, ahogy Tibor bá’ írja”, vagy „Elképzelsz egy lehetséges forgatókönyvet, és kikiáltod valóságnak.”, vagy „ha mégsem úgy fut le az összeomlás, ahogy Tibor bá jósolja”
    Nem Tibor bá’ jósolja, nem Tibor bá’ képzel el egy forgatókönyvet, stb, HATALMAS TÉVEDÉS! Ő csak leírja itt nekünk, amit tudományos körökben már TÉNYKÉNT közölnek le a megfelelő/megbízható források.

  26. 25 – MangaM:
    Az én véleményem természetesen nem szentírás. Mindenkinek pont annyi a joga saját vélemény kialakításában, mint nekem.

  27. Re:26
    Ha figyelmesen olvasod, akkor én direkt worst case scenarióval számolva is azt hoztam, hogy a technikai kihalás (99,9% mortalistás) se végérvényes kihalás jelent, ergo az unokáidnak van egy minimális esélye a túlélésre, ha megszülettek.
    Erről az esélyről mond le mindenki, akik nem vállalnak gyereket.
    Azért megjegyezném, hogy a nagy kihalási hullámok sem dolgoztak ilyen hatékonysággal, mindig volt túlélő, és azok a kataklizmák erősebbek voltak, mert mondjuk egy meteor becsapódást nehéz túlélni, de egy melegedő klímát túl lehet élni a sarkkörön túl…

    Mondok egy példát, és ezt mindenki ismeri, aki látott élő környezetet.
    Aszályban mit csinál egy növény?
    Utolsó kínkeserves erejével inkább satynya és pici marad, de termést hoz, hogy fenn tudjon maradni, és tovább örökítse genomját, mindezt a „evolúció törvényei” szerint, hogy túléljen…
    Ízlelgessük ennek fényében ezt a tanítást…

  28. Re:27
    Ez így maximálisan korrekt hsz. 🙂
    Unalmas is lenne, ha mindenki ugyan azt gondolná… 😉

  29. 28. dajtás
    Vegyük ezt a 99,9% mortalistást. Ha kerekítve Mo. 10 milliós lenne (ennél kevesebben vagyunk), akkor ezek szerint 10.000 ember maradna életben, de milyen életben?? Vagy a 300 milliós USA-ban (igen nagy területű) 300.000 ember maradna 9 834 000 km² területen.
    DE: a mortalitás NEM 99,9% lesz, hanem 100% (!!) a végén.
    9.-ben írod, hogy „99,9% mortalitásnál is milliók élnek túl”, OK, az egész földön (számoljunk 8 milliárd emberrel) 8.000.000 ember élné túl a te számításod szerint. Ez a 8 millió túlélő tudná működtetni a jelenleg világszerte összesen kb. 400 üzemelő atomerőművet? Azok szépen leolvadnak, és a maradék 8 millió ember a radioaktív és meleg éghajlatú Földön végül kínok között elpusztul.
    Aztán ott lesznek a járványok, a temetetlen hullák milliárdjai, és még ki tudja milyen „nyalánkságok”? Ezért aztán qrvára érdemes túlénie annak a 0,1%-nak. 😮
    De ha 1% élné túl első körben, akkor 80 millió ember maradna az egész Földön, idővel ők is elpusztulnának.

  30. „A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján fel kell készülnünk a klímaváltozás egy olyan bomlasztó és irányíthatatlan szintjére, amely éhezést, pusztítást, migrációt, járványokat és háborúkat hoz magával. Nem tudjuk biztosan, hogy a klímaváltozás hatásai mennyire lesznek felforgatóak, vagy hogy hol fogja leginkább kifejteni hatását, főleg mivel a gazdasági és társadalmi rendszerek összetett módon fognak reagálni. De egyre több bizonyíték van arra, hogy ezek a hatások már a mi életünk, a mi társadalmaink számára is katasztrofálisak lesznek. Azok a viselkedési normáink, melyeket ‘civilizációnak’ nevezünk, elfajzhatnak. Amikor elgondolkozunk ezeken a lehetőségeken, könnyen absztraktnak tűnhetnek. A szavak, melyekkel az előző bekezdést zártam, ösztönösen úgy tűnhetnek, mintha egy olyan helyzetet írnánk le, melyet a tévében vagy a neten látva sajnálkozva nézünk. De amikor éhezésről, pusztításról, migrációról, járványokról és háborúról beszélek, a te életedre értem ezeket. Amikor elmegy az áram, hamarosan víz sem jön majd a csapból. Amikor a szomszédaidon fog múlni, hogy jutsz-e élelemhez és egy kis meleghez. Alultáplált leszel. Nem fogod tudni, hogy menj vagy maradj. Attól fogsz félni, hogy erőszakos halált halsz, még mielőtt éhen halnál.”

    Ezek nem egy hollywoodi katasztrófafilm ajánlójából származnak, hanem egy brit kutató, Jem Bendell rengetegszer letöltött és megosztott tanulmányából.
    A tudományos szövegek hatását általában a tudományos közegen belül szokás mérni, azaz hogy hányan hivatkoznak rá, milyen további munkákat alapozott meg. Bendell szövege ilyen szempontból aligha van a jelentősebb alkotások között. Ha viszont a hatást úgy értjük, hogy hány emberhez jutott el, akkor a Deep Adaptation: A Map for Navigating Climate Tragedy (Mélyalkalmazkodás: Útmutató a klímatragédiához) című írás vitathatatlanul a fontosabb szövegek között van. A harminchat oldalas szöveget több százezren töltötték le eddig, a Vice pedig azzal a felütéssel harangozta be, hogy ez az a tanulmány, ami miatt emberek terápiára kezdtek el járni.
    Bendell 2018 nyarán publikált szövegét hamar felkarolták a klímamozgalmak is, a Nagy-Britannia városaiban egyre komolyabb akciókat végrehajtó Extinction Rebellion számára is fontos hivatkozási pont lett.
    https://tldr.444.hu/2019/05/07/gondolkoztal-mar-azon-hogy-mit-fogsz-csinalni-amikor-fel-kell-adnod-az-eddigi-eletmododat

  31. Én csak annyit fűznék mindehhez hozzá, a „gyermekvállalást” eddig is, jórészt a ‘lelkiismeretlen barmok’ hajtották végre… :-/ Miért…?
    Legyen kin élősködni 12 – 15 évet… 😛
    Azután – általában – felnő és masszívan visszaugat az utód… :-/ De addig a „szülő” visszélősködheti azt az életenergiát amit belőle szívtak ki az ő szülei… 😛
    Mindezt a nagy számok halmazára spekuláltam, hesszöltem ki… 😉
    Persze, nyájas olvasó, Te nem élőskődtél, rajtad sem élősködtek… Te vagy a kivétel…. ROFLMAO! 😛

  32. 32 – szerintem fogalmad sincs, hogy miről beszélsz! Egy család nem élősködik a gyerekein, de ha neked ilyen sanyarú sorsod volt, az nagy baj, főleg, hogy nem tudsz reális nézőpontba emelkedni. Ha valahol nem szabad, hogy legyen élősködés, aza család. Ma kevés, 200 éve sok teendő volt, amit el kellett végezni, hogy a család létfeltételei adottak legyenek. Hogy ilyen agyalágyult gondolatú emberek legyenek, mint Te, ahhoz szükség volt a 20 – 21. században kialakult életminőségre 🙂 A szüleid is lelkiismeretlen barmok voltak ? VAgy csak szerencsétlenek, hogy ilyen lettél 😀

  33. @Szabolcs 😉 😛 Eszembe jutattál most egy viccet… egy zen kóant… 😛
    – A zsebtolvaj találkozik a Buddhával. Mit lát rajta egyedül…?
    – … ?
    – Csak a zsebeit.
    😛

  34. 31. Python
    Nagyon jó cikk, végigolvastam, szuper. Azon kívül, amit idéztél belőle, még sok mindent ki lehetne emelni belőle, de igazán végig érdemes olvasni az elejétől a végéig és közben még a szövegben lévő linkeket is érdemes megnézni.
    Amiért írom ezt a cikkel kapcsolatban, hogy én is idéznék belőle egy részletet (bár sokat lehetne):
    „Ráadásul sok 2014 után keletkezett adat arra utal, hogy a klímaváltozás jelenlegi szakaszában a nem lineáris változások az igazán fenyegetők, azaz a folyamatok felgyorsultak és megjósolhatatlanná váltak. Ez az elszabadult klímaváltozás korszaka, amikor számos területen egyszerűen nem lehet az elmúlt évtizedek és évszázadok adatait figyelembe véve előrejelzéseket tenni.”
    De még minimum 10 (vagy több) részt szívesen kiemelnék belőle, de inkább olvassátok el.
    A nem lineáris változások jelentőségével kapcsolatban belinkeltem egy YouTube videót a ‘(2830) A szomorú valóság’ poszt 22. hsz.-ben, szerintem az is nagyon jó, érdemes megnézni. 😉
    (Nem csak arról szól, sok másról is:
    A gyorsuló klímaváltozás lehetséges forgatókönyvei
    Szalóczy Zsolt előadása a BGE hallgatóinak 2019.02.21-én.)

  35. 32. zapverho
    Ezek szerint eddig mindenki édesanyja és édesapja voltaképpen egy lelkiismeretlen barom volt, mert gyereket csinált?

    Azért nem semmi irányba haladunk…,
    tényleg jobb lesz mindenkinek,
    ha inkább kihalunk.

  36. azért azt csendben hozzátenném, hogy maga a hozzászólások ténye ( ezáltal indirekt módon a hozzászólók létezésének a ténye ) maga is bizonyíték arra, hogy az emberek soha nem nem adták fel azt, hogy utódaik legyenek. Bármilyen kilátástalan helyzetben voltak is.

  37. 37 – sleeper:
    Amiről beszélsz, azt úgy nevezik, hogy „fajfenntartási ösztön”. Voltaképpen itt arról van szó, hogy ki képes logikusan gondolkodni, legyőzve a nevezett ösztönt, és ki az, akit a nevezett ösztön verbális harcra verbuvál.

    De ez a megállapítás „béke” időre is érvényes, mert egy gyerekvállalás mindig drága és fáradtságos befektetés volt, kevés haszonnal, megtérüléssel. Igaz egy ösztön kiélését a természet kellemmel jutalmazza lásd: orgazmus

  38. 38.
    igazad van. És én örülök annak, hogy a szüleim anno engedelmeskedtek ennek a fajfenntartási ösztönnek … 🙂

  39. 28. dajtás: Ez a növényes példa mondjuk nem jó, mert pont a mag állapot alkalmas túlélni az egyébként élhetetlenül száraz v. hideg időszakot. Gyerekekkel ez kevésbé működik. Ez így minimum csúsztatás, ha ismerethiányból is. Egyébként egyetértek azzal, hogy az utód is egy kis diófa.

  40. 38: az a késztetés, hogy megdugjunk valakit, az ösztön. Ha a dugás miatt utódunk született, akkor gondoskodni róla szintén ösztön. De a gyerekvállalás semmiképp sem lehet egy tudatos döntés?

  41. „2017-ben a New York Magazine közölt egy hatalmas visszhangot kiváltó cikket, melyben az akkor elérhető legfrissebb adatokból vezették le, hogy a klímaváltozásnak milyen következményei lehetnek az emberi életre. David Wallace-Wells cikke (melyet azóta egy slágerkönyv is követett), nem a tartalmi megállapításai miatt váltott ki ellenérzést számos kutatóból, hanem a hangneme miatt: A lakhatatlan Föld című írás ugyanis a megszokottnál sokkal zsigeribb hangon írt arról, milyen szenvedés vár hamarosan az emberiségre.”
    A cikk:
    http://nymag.com/intelligencer/2017/07/climate-change-earth-too-hot-for-humans.html

  42. Re:40
    Nem csúsztatás, mert te nem mag vagy már, hanem egy szaporodó képes növény…
    Persze ki lehet forgatni a példát, de érti aki érteni akarja…

  43. A kihalást jó hiredetni, minnél többször,minnél több helyen ,mert ez beinditja a változást.

  44. Re:45
    Csak nehogy átcsapjon ez az egész egy eszement „zöld” diktatúrába, amiben a Földért való „aggódás” és túlnépesedés „jogalapot” adjon milliók megölésére, természetesen mindez a szent cél érdekében…

  45. Klima katasztrófa esetén sem fog kihalni az emberiség. Most ebben a pillanatban is vannak olyan elszigetelt törzsek, akik kőkori körulmények között élnek. Dél Amerika, Óceánia, Afrika. Ők továbbviszik az életet, lassan szétrajzanak, újra felfejlődik a technikai civilizáció, talán a jelen tudásból is megmarad pár morzsa, élesztőnek.
    Nem tudom miért nem veszik észre, a természetben a fejlődés nem jelenti a régi feltétlen szukséges megszuntét. Az ősi civilizáció párhuzamosan és simán megél az urtechnika mellett.
    A legprimitivebb életformák most is léteznek, sőt minden fejlettségi szint egyedei egyidejuleg élnek, egymás mellett,
    Mintha a legősibb Benz autója, és minden közbenső autómodell, a legújabb Tesláig egyszerre futna az útjainkon.

  46. 46,
    Nem hinném,ellenben megjelenik az igazi ,véres,végsőkig elmenő klimaterrorizmus.

  47. 46,
    Nem hinném,ellenben megjelenik az igazi ,véres,végsőkig elmenő klimaterrorizmus.

  48. Az én jótanácsom meg az volt hogy az extinction rebbellionosok a gilles de jaunetessek segítségével akasszák fel a Brit királyi családot . És vágják ki a Megan nigger kurvából a születni készülő királyi fattyút. Sajnos nem fogadták meg és a kis király nigger megszületett . igaz így is fel lehet lógatni őket még … Már ideje lenne

  49. 51.
    Mi a frászt érdekel téged a brit királyi család? 🙂 Nem tökmindegy nekünk?

    Egyébként valszeg nekik készen áll a luxusbunker valami elszigetelt, védett helyen 100 évre elegendő ellátmánnyal.

  50. Elértük a 415 ppm – et… A fiatal tüntetők tudják csak bedönteni a rendszert. Szerintem be is fogják. Gyárakat fognak blokkolni békésen, majd mikor rájuk támadnak nyers erővel fegyvert fognak. Mert ugye a kapitalista gyárosok tartják el a világ megélhetési politikusait, mert ugye minden politikus megélhetési. Kormány szinten fognak rátámadni azokra akik nem szeretnének tíz éven belül megdögleni. Erőszakkal. Az pedig erőszakot fog szülni. Ugye több százezres tömeget már csak hadsereggel lehet oszlatni. Merkel, és a többiek. Ébresztő!

  51. 53 – Dan:
    Nem az a baj, hogy elértük a 415 ppm-et, hanem, hogy évente már több mint 3 ppm-nel gyarapodik, ez az ötvenes években csak 0,5 ppm volt. Tehát a gyorsulás hatszorosára emelte.

  52. 53 Dan

    Hiába van itt leírva bármi, nem olvassátok, nem értitek, vagy ha igen akkor a tyúk eszetekkel öt perc múlva elfelejtitek.

    „Kormány szinten fognak rátámadni azokra akik nem szeretnének tíz éven belül megdögleni. ”
    A folyamatot nem lehet megállítani. Ezt már KÖTELEZŐ szeretni!
    Gyorsítani viszont lehet. Ez az agymosott okostelefonosoknak is sikerülhet.
    A gyárak, a termelés leállítása előrehozza az ellátási zavarokat, így az élelmiszerhiányt is.
    Hamarabb lehet kikapcsolni az áramot (és így mindent amihez ez kell), hamarabb lehet éhen halni.
    A „szennyezés” hiánya miatt hamarabb tisztul a levegő, gyorsabban melegszik a Föld.

    Ez a grafikon jól érzékelteti a helyzetet. Nem kézzel rajzolták, kevés szubjektivitás van benne.
    https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/59673812_10210883569563522_8577829518734000128_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_ht=scontent-arn2-1.xx&oh=d81b5b5e55389063fcdcddf7148126d5&oe=5D2AC9EB

    Méltóság.

  53. 44. dajtás: Ne erőlködj ezzel, nem jó a párhuzam. Nem alkalmasabb az embergyermek, de még a magod sem ?, túlélni egy nehéz időszakot, még ha az véges is lenne. Ne rám haragudj, amiért rámutattam. Csak hiteltelenít, ha elnyomod az értelmedet, a logikádat, hogy mindig igazad legyen. (Az csak Orbánnak van megengedve, de nem ezért szeretjük ?.) Különben sem vitattalak az utódhagyást illetően.

  54. Re:56
    Az élet mindenki számára szubjektív élmény, így soha nem lesz kettő azonos álláspont.
    Szerinted nem jó példa, szerintem igen, de ettől nem fogok szent dzsihádot indítani ellened… 🙂

  55. 57. OK. Én is úgy érzem, számodra fontosabbak a saját szubjektív elképzeléseid, a fejedben épülő világ. Ha te érzed, hogy mindenben (is!) nálad a tudás, nem kavarok objektivitással. (Értem én, hogy nincs is ilyen.)

  56. 55 – n.a.
    „Ez a grafikon jól érzékelteti a helyzetet. Nem kézzel rajzolták, kevés szubjektivitás van benne.”
    Ellenkezőleg. ez a grafikon típikus példája a szubjektivitásnak. A skálák el vannak torzítva.

  57. 61 Tibor bá’

    „Ellenkezőleg. ez a grafikon típikus példája a szubjektivitásnak. A skálák el vannak torzítva.”
    Találgatom, hol találsz hibát a rajzon?
    A skála nyujtását nem tartom szubjektivitásnak. Az technikai kérdés (esetleg az áttekinhetőség érdekében).
    Egy másik grafikon:
    https://cdn-images-1.medium.com/max/1600/1*yLEmmMzX7XtbH5aZERnWDA.png
    És egy „kezelhetőbb”:
    https://www.co2levels.org/

    (Értelek, de azért beszélgessünk. 🙂 )

  58. 62 – n.a.
    Indokolatlan, hogy az időskála 1000-ről indul. Induljon mondjuk 1750-től és az y-tengelyre a lépték legyen a bemutatottnak csak a fele, vagy negyede. Akkor nem lesz az ábra ilyen ijesztően meredek. Köztudott, hogy a grafikonokkal kurvára lehet trükközni.

  59. 63 Tibor bá’

    Rendben.
    Ne ijedezzen senki.

    A zenekar játszon tovább.

  60. 64 – n/a:
    Nem erről van szó, legyünk tisztességesek, ne manipuláljunk az olvasókkal.

  61. Ezek szerint Tibor is tyúk eszü. Figyelj rám n/a. Ne szórakoztass itt engem, se mást. Mind tudjuk hogy megpusztulunk. De valamiért üres fecsegés az egész. Mert senki sem foglalkozik vele, vagy foglalkozik vele, de nem tehet semmit, vagy foglalkozik vele, és tenne is ellene, csak nem hagyják. Válassz. Akinek gyereke van az halálra lesz rémülve pár éven belül, és kérdőre fogja vonni a lobbik által finanszírozott politikusokat. A fiatalok meg nem azért születtek hogy soha se legyenek harminc évesek se.

  62. 66 – Dan:
    Tulajdonképpen mit akarsz mondani a hatalmas agyvelőddel, mert nem lehet rájönni?

  63. 66 Dan

    A legelején még nem volt ott, majd odatette, és végül levette:
    „Antalffy Tibor, az ország legidősebb bloggere | Az értelmes emberek vitafóruma”
    Ha nem lett volna ott, akkor most akár igazad is lehetne, de levette, és így lefokozta a blogot.
    Aki itt megszólal az viselje el ha le „nem értelmes ember”-ezik.

    A gazdát nem minősítem, pláne nem bántom.
    (Senkit sem akarok bántani.)
    Amit csinál azt Én biztosan nem csinálnám.
    Ennek a blognak a fenntartása sok pénzt, időt, fáradságot emészt fel. Kizártnak tartom, hogy megérje neki.
    Talán CIA megbízásából cselekszik? 🙂

    „Mind tudjuk hogy megpusztulunk”
    Ezt most nekem rovod fel.
    ?
    Tyúkeszű!
    A poszt 6-án kelt.
    A gazda írja EBBEN a posztban:” Aki még nem múlt el 40 éves, az nagy valószínűséggel nem fog természetes halállal, meghalni.”
    9-én erre már nem emlékszel.

    Tibor bá’!
    Az általam linkelt grafikon ijesztő?
    Te mutattál ijesztőbbet:
    http://www.antalffy-tibor.hu/wp-content/uploads/2019/05/j02.jpg
    Évezredeken keresztül mérsékelt ciklikusság, majd a végén az egekbe mutató nyíl.
    Ezt a grafikont úgy értelmezem, hogy annak a Földnek amit eddig ismertünk vége van.
    Ezután valami más jön. Hívőknek „pokol”, materialistáknak „Vénusz”.

    Azért nyugi mindenkinek. Csak beszélgetünk, hogy teljen az idő.
    „Parasztünnep” van. Beszorított az eső a házba.

    🙂

  64. Kicsit off de ha már az igazságnál tartunk.

    ” legelején még nem volt ott, majd odatette, és végül levette:
    “Antalffy Tibor, az ország legidősebb bloggere | Az értelmes emberek vitafóruma”

    A legidősebb blogger Dr Bálint György aki nem olyan régen töltötte be a 100. évét.
    Napi szinten blogol és előadásokat tart.

    Csak hogy kötekedjek….

  65. Re:58
    Én hajlandó vagyok változtatni a véleményemen, és eddig már sokat is változott.
    Ha csak a magam hülyeségét akarnám elfogadni, akkor indítottam volna egy blogot/vlogot/egyházat/páholyt/akármit, és körül vettem volna magamat „hívőkkel”,
    hogy kenegessenek tejjel-mézzel… Na ezt biztosan nem fogom csinálni, és ezért „kénytelen” vagyok másokat meghallgatni, és mások véleményén gondolkozni.
    Különben, mindenhez is értek… 🙂

    A világ szubjektivitását nem azért írtam, hogy mindenki mondhatja a maga nünükéjét, és mindenkinek igaza van. Ez ennél mélyebb mondani valót jelentett, ami lehet nem ment át. Növényes példa számomra a fehér oldalát jelenti a bögrének, lehet neked a feketét, Tibor bá’ pedig az egyik felén fekete, másik felén fehér bögrét lát. Hozzáteszem nem tart vissza senki attól, hogy indokold miért nem jó példa, mert a „csak” nem jó indok… 🙂

  66. 69 – Home defender:
    Úgy látszik a mai nap a dögöljön meg Tibor bá’ jegyében folyik. Én a blogot 12 év indítottam be, amikkor még Bálint gazda sehol se volt. A blog felíratát nem változtattam meg azóta se, Kellett volna? Az értelmes emberek vita fórumát levettem, mert néhány hülye állandóan belekötött. Nem kellett volna? Nem ez a lényeg, hanem az hogy majdnem 3000 poszt van fenn különböző témákban, és közel 150.000 hozzászólás. Akik 12 éven át követett, az elég sokat tanulhatott egy fillér nélkül. Azért ez eredmény. És még baszogatni is lehetett engem. De a lényeg, hogy ide járni nem kötelező.

  67. A baj az,hogy mindenki felületesen olvas, talán Tibort kivéve. Én is felületesen olvasok. Viszont én nem esek neki itt senkinek,úgy mintha Albert Einstein lennék és ennek értelmében én lennék az etalon,non plusz ultra stb. Én csak védekeznék jelenleg olyanok ellen akik ledegradálnak ismeretlenül. Mindenki zseninek születik,csak nem mindegy mi a viszonyitási alap, és hogy mely ember mikor született, hogy élte gyerekkorát stb. Hagyjuk. Szevasztok.

  68. 72 Dan

    ” Viszont én nem esek neki itt senkinek” „Én csak védekeznék…”
    Vannak erőszakos gondolataid:
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=36125 (9)
    „Építsünk ott keresztény templomokat, és erővel kötelezzük a helyieket a megtérésre. „

  69. 71.
    Nem „baszogatásból” írtam és nincs is sok jelentősége de ebben a pillanatban nem te hanem Gyuri bácsi a legidősebb blogger.
    Ezek tények.
    Ha valaki először talál a honlapodra máris egy csúsztatással találkozik a főcímben.

    Minden napomat a blogoddal kezdem és a baráti társaságunkban is állandó téma vagy.
    Az intellektuális értékedet senki sem kérdőjelezte meg!

  70. 75 – Home defender:
    Ha egy új létesítmény kap egy tevékenységére utaló nevet, azt nem fogják 20 évvel később megváltoztatni csak azért, mert az eredeti név nem tejesen fedi a valóságot. Igaz, ezt a szabályt én is átléptem, amikkor az „értelmes emberek vitafórumát” töröltem. Dehát ilyen az élet.

  71. 71.dajtás: Már megbocsátás, de én leírtam 40 és 57-ben, hogy miért nem helyes a növények maghozását, magállapotát és az embergyereket párhuzamba állítani. Erre te szubjektivitásodra hivatkoztál, hogy neked akkor is helyes. Ezzel a te érved volt, hogy „csak”. Ezek után most még nekem rovod fel az érvelés hiányát. Nem mondom, arcbőröd keményebb a logikádnál. Mindezt csak azért írom le, ha valakinek elkerülte volna a figyelmét. Szóval nem forszíroznám ennek a diskurzusnak a folytatását.

  72. n/a – nak. Nem erőszakos gondolataim vannak, hanem keresem a megoldást. Aki ismeri az emberi történelmet az tisztában van vele, hogy ha gyarmatot akarunk szerezni két módja van. A pénz, és a háború. A muszlimokat nem lehet megvenni. Ragaszkodnak a vallásukhoz. Mi viszont nem. Ezért vagyunk hosszútávon vesztesek.

  73. Re:77
    Nem vastag bőr, csak arra próbáltalak volna rávezetni, hogy fejtsd ki jobban az érvet.

    57-ben nincs érdemi információ, 40-ben igen.
    Csak a logika kedvéért. Ember-szaporodó képes növény, gyerek-mag, aszályos idő-tetszőleges geddon, maghozás-gyerekvállalás. Eddig szerintem érthető.
    Erre az a válaszod hogy nem jó a példa, mert a mag jobb túlélő… Innen lehet tovább lepni a vitában.

  74. Én azt mondom. Az emberrel van a gond. Meg a megosztó vallási és politikai irányzatokkal. A természet önmaga önfenntartó. Nyilván van invazív faj, amely néha tulburjánzik. Viszont ezek sem tudnak akkora károkat okozni mint az állitólagosan intelligens gondolkodó emberek.

  75. Azért ez a hozzáállás, hogy ne csináljunk gyerekeket, csak élvezzük a jóléti társadalmak nyújtotta létkörülményeket, ez egy szempontból össze is simul a jelenlegi nyugati felfogással.
    Ők is pontosan ezt hirdetik, csak a következményeit is felmérik, hogy ugyanis így nem fenntartható a jóléti modell, mert elsorvadás, potenciál összeomlás, a nemzetközi gazdasági pozíció lecsúszása lesz a következménye.
    Erre találták ki a migrációs megoldást, ami már eddig is megvolt, de úgy néz ki, még rá akarnak dobni egy lapáttal, mert nem elég.
    Pont tegnap hallottam egy műsorban, hogy csak Németországnak évente mintegy 250 ezer fős népességutánpótlásra van szüksége, ha nem akar gazdaságilag pozíciót veszteni.
    Ennek mintegy felét a közép-kelet-európai országokból akarja elszipkázni, ahogy ezt már eddig is tette, a többit meg az Európán kívüli bevándorló térségekből fogadná be.
    Ha nem lenne ez a kulturális összeférhetetlenség, aminek jeleit látjuk nyugaton, akkor ezt pozitív folyamatnak is lehetne tekinteni, hiszen ez annyit jelentene, hogy a nyugati őslakosság belevinne egy negatív trendet is a világ drasztikusan növekvő népességébe, vele együtt belevonná ebbe a negatív trendbe azt a beáramló migráns népességet is, amely egy idő után átveszi azt.
    Így a nyugat egy népesség nyelővé változna, amely a beérkező tömegeket megfosztja túlzott gyermekvállalási potenciáljától, és a folyamatos csökkenést folyamatos külső utánpótlással, és reményeik szerint beilleszkedéssel tenné helyre.
    Igaz ez kulturálisan és etnikailag egyre jobban átrajzolná Európa képét.

  76. hubab
    Mint ahogy át is rajzolja. Kár, hogy nem ez lassú trendű népességcsökkenés a vszínű.
    Véleményem szerint a migránsok egyébkent sem válnának olyan dekadensé mint az a mai nyugati társadalomra jellemző, pusztán a vallás-értelmezésük, magyarul vallásuk okán. Nem beszélve egyéb szociális különbségekről.

    Tehát az történe, hogy pl.a német állam lassan( a kritikus pontig, onnan viszonylag gyors lenne)átfordulna törökbe, az enné meg ezt. Nem egy lélekszámban lassan csökkenő homogén massza lenne német-török gyetekekkel.

    Nem is értem miben bíznak a vezetők és az ilyen agyszülemények kitalálói?!
    Talán inkább a társadalom bedöntése a cél, feltételezve, hogy logikusan gondolkodnak. Mert akkor minden klappol.

  77. 85 – Balázs:
    Az igazi ok, hogy senki se gondolkodik saját halálát követő időkben. Amig ő él, addig OK, a többi nem számít.

  78. 82.

    nem hasonlítanám össze a kettőt. Itt némi kivételtől eltekintve bizonyos élettapasztalattal már rendelkező emberek vitatnak meg dolgokat.

    Az AfD-t a választásokkor minden, de tényleg minden oldalról támadták, és megpróbálták lejáratni őket. Ez a kampány ma is folytatódik, szelídebb formában ( pl. minden hírben, ahol megjelenik a párt neve, megjegyzik, hogy amúgy mellesleg mennyire elítélendő ez a párt – ez közismert taktika ).

    A kiscsajjal kapcsolatban pedig 2 fő problémám van: 16 éves, és ráadásul svéd.
    16 év azt jelenti, hogy nincs saját tapasztalata, azt és úgy ismeri, amit és ahogy mondták/bemutattak neki – nem volt alkalma még konfrontálni más nézetekkel. Magyarul és érthetően: egy bábu, amit eszközként használnak. És akit eszközként használnak, bármilyen pozitív dolgot képvisel, mindig gyanúsnak kell tartani. ( egyébként meg mindegyikünk egyetért asszem azzal, hogy amikor 16-18 évesek voltunk, mind tisztában voltunk azzal, hogy mi vagyunk a legokosabbak a világon, és ha felvállaltunk valamit, azt tűzön – vizen keresztülvittük, ha kellett 🙂 ).

    Másrészt svéd, és bár a legtöbb emberben a svédek nagyon rendes emberekként élnek, a svédek – ha csak a legutóbbi 70 évet nézem, – mindig is nagyon kétszínű politikát folytattak. Látszólagos semlegességük ellenére kőkeményen az amerikai és brit érdekek mentén munkálkodtak, nagyon sok rejtett akcióban vettek részt, és ha valaki kitálalna igazándiból a svédekről, akkor nézne nagyot a világ..

  79. A hazai sajtóhírek alapján nekem sokáig egyértelműen rokonszenvesnek, normálisnak és értelmesnek tűnt az AfD. Főleg azt lehetett tudni róluk, hogy elutasítják a bevándorlást, ami egyszerűen az ép elméről tanúskodik, és hogy a libsik neonácinak bélyegzik őket, ami arra utal, hogy értéket hordoznak.

    Erre kiderül, hogy összeesküvésnek tartják a klímaváltozást, és ki akarnak lépni az EU-ból: vagyis ők is elmeroggyantak, csak az agyrémjük ellenkező előjelű. Vagy ami sokkal valószínűbb: ők is a háttérhatalom által kreált és mozgatott bábok, mint a mainstream, csak az ő feladatuk az elégedetlenség elcsatornázása.

    Greta Thurnbergről is, a svédekről is, a fiatalokról is biztosan sok rosszat el lehet mondani (ahogy bármely személyről vagy csoportról), de ez mind nem számít amellett, hogy igaza van. Az ember tönkretette a világot, és teszi folyamatosan, a döntéshozók meg szarnak rá.

    Mindenféle szennyezés túlnyomó többségét a néhány legnagyobb vállalat okozza, azok vezetőinek döntő személyes felelőssége van ebben, hogy így alakult az elmúlt 50 év, és abban, hogy hogy alakul a következő néhány. És azoknak a politikusoknak is, akik hagyták magukat megvásárolni, és nem korlátozták, korlátozzák ezeknek a vállalatoknak a tevékenységét.

    És abban is teljesen igaza van Grétának, hogy az ő generációjának az életét (és a miénket is fel egészen az öregekig) ezek a felelőtlen senkiháziak cseszik el.

    Ha valamiért érdemes kiállni, akkor az ez, hogy vegyék már komolyan, és tegyenek hathatós lépéseket. Ha késő is, legalább ne üljünk ölbetett kézzel.

  80. 85 Balázs
    Azért én nem vagyok olyan biztos abban, hogy a beáramló muszlimokat nem fertőzi meg ez a jóléti társadalmi hatás, és az elvallástalanodás.
    Állítólag az ateizmus közöttük is erősen növekszik a nyugati társadalmakban, a hithagyók száma gyorsabban növekszik, mint bármelyik vallás híveié.
    Miután egyre tisztábban látszik a kormány körmönfont tényhamisítása napi szinten a bevándorlás kapcsán, egyre inkább hiszem, hogy a valóság teljesen más, mint amit a magyar média sulykol, és ennek könnyen áldozatává válhatunk még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy mi elfogulatlan szemmel nézzük a folyamatot.
    Amit most műveltek a családtámogatási segély- kontra Brüsszel kapcsán, az egyszerűen ordas hazugság, és erőltetett összekapcsolása a migrációval teljesen átlátszó választások előtti manőver.
    Egyértelmű, hogy szándékosan, szorgalmas munkával kiprovokáltak Brüsszelből egy szakmai véleményt, amiben előre tudható volt , hogy lesznek részkifogások, amiket aztán felfújtak, mint családpolitika ellenes, ellenséges, bevándorláspárti megnyilvánulást.
    Az viszont biztos, hogy amelyik a bevándorlók közül nem találja meg a helyét, és perifériára szorul, az elsodródik a szélsőségek irányába, és ebből akad mindig bőven, de ettől még igaz az is, hogy sokan viszont ott húzzák az igát a gyárakban európai sorstársaikkal együtt, és vissza nem cserélnék életüket arra a régire, ami az őshazájukban volt.
    Amelyik már belekóstolt abba a jólétbe és biztonságba, amit az jelent, hogy van biztos jövedelme, az nem fog erről könnyen lemondani.
    És ez mindig ott fog lebegni példaként azok számára, akik frissen érkeznek, és keresik útjukat.
    Az a baj, hogy ezen dolgok statisztikai valóságáról nagyon keveset tudunk, mert már az is szentségtörés, hogy valakiket etnikai, vallási alapon vizsgáljanak.
    Meg fogjuk látni egy idő után, hogy mi a valóság, mert ha mi el is zárkózunk a folyamattól, a nyugat nem fog.
    Európa eddig mindig megemésztette a bevándorolt népeket, és rövidebb-hosszabb vergődés után beolvasztotta őket, persze közben ő maga is mindig kicsit változott.

  81. 89: Természetesen a muszlim is kihasználja a nyugati életstílus adta előnyöket, iszik, bulizik, nőzik stb. Csakhogy ez a züllés elkerülhetetlenül magávan hozza a kiégést és a megcsömörlést. Ilyenkor az ember elkezdi keresni azokat a mélyebb, magasabbrendű értékeket, amiktől azt reméli, hogy kihúzzák a gödörből. A nyugati fehérember ilyenkor kezd el érdeklődni a spiritualitás iránt, adott esetben visszatér a valláshoz, mégtöbbször valamilyen ezoterikus irányhoz. A muszlim pedig az iszlámhoz,

    És itt kezdődik az igazi baj, mert rájön, hogy nem méltó már a paradicsomra, és egyetlen módja van oda bejutni az írás szerint: dzsihádban meghalni. És ekkor jönnek az öngyilkos és egyéb terrorista merényletek.

  82. hubab

    Csak egyetérteni tudok. Annyit tennék hozzá, hogy a dekadenciához a nagy jólét és a létbiztonság alapfeltétel.
    A muszlimok nagy(obb) többsége ellenséges érzülettel viseltetik a keresztény alapokon, de már azokat is ignoráló nyugati társadalmak irányába.
    Ez egy fajta harc részükről, főleg a mostani migrációs hullám résztvevőire értem.
    (De még egy brit paki sem szívesen keveredik, hiába a több évszazados „közös múlt”.)

    Harcban cél van.
    A nyugati társadalom viszonylagos „jólétünkben nem tudjuk mit csináljunk” mentalitása, a megfelelő gondolkodás hiánya, hitelhagyása stb. okozta önmaga dekadens vagy inkább életképtelen hozzáállását akár a migrációs kérdéshez, akár klíma stb. témákhoz. Így ez a zászló nem nekünk áll.

    Már ébredezünk, de a hosszú jólét alatt ellustulva mostanra lépéshátrányba kerültünk velük szemben.
    Szerintem a migráció önmagában is = öngyilkosság.

    Előbb legyőznek minket az evolúciós versenyben és utána lépnek ugyanabba a zsákutcába. Petsze ez már minket nem vigasztal.

  83. 86. Tibor’bá

    Valóban így van szerintem is.
    Ezen nem is csodálkozhatunk, ha a halállal megszűnik minden, teljesen logikus hozzáállás az én életemben minden mentalitás.
    A hit az örök élet ígéretével moralitást ad.
    Nyilván egy gondolkodó ember számára ez a vallások által nyújtott önvédelmi és önvigasztaló mechanizmus nem deklarálhatja a vallást magát. Egyszerűn nem elfogadható, egy önbecsapás.

    És ahogy az egyházak működnek meg ahogy az emberek nagy többsége használja a tanokat teljesen jogosnak tűnik ez az észrevétel.
    Hogy is mondta Weöres? A mai világban balga az ember ha hitetlen és még balgább ha hívő.?

    Még szerencse, hogy nem erről szól a dolog és itt még nem ér véget a kérdés.

  84. 91 Balázs
    Ha, és amennyiben tényleg bekövetkezne Európában egy muszlim hatalomátvétel, és az új gazdasági elit szembesülne azzal, hogy a radikális iszlám tulajdonképpen elerodálja azt a jólétet és gazdasági potenciált, ami miatt vonzó volt, szerintem rögtön gondoskodna róla, hogy meginduljon az iszlámban is egyfajta modernizálódás, ami lehetővé tenné, hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon. Persze addig sok vér folyna…
    Igaz, ez azt is jelentené, hogy a kapitalizmus szörnyetege tovább falná, rombolná a földet, még ha új is lenne a cégtábla, és a dolgok ugyanúgy végződnének.

  85. Re:93
    Ez jól hangzik, de nincs túl sok realitása…
    Nem kell népesség oldalról többség, elég bő 20%, és átveszik a látszólagos hatalmat.
    Nyugat morális válságban van, nem válik belőle példamutató minta, teljesen naív azt képzelni, hogy a muszlimok szekuralizálódnak ettől, mert a pontosan az ellenkezője történik most is.
    Azt érdemes tudni, hogy a muszlimok valláserkölcsi fölényben érzik magukat, mert Mohamed volt az utolsó hivatalos próféta… Namármost te sem akarnál visszaülni egy régi Polski Fiatba, ha van egy új Fiat 500-asod…
    Felületesen persze hihetőnek tűnik az általános propaganda, de kicsit is mélyebbre ásva egyértelmű, hogy mások a bevándorlás támogatók motivációi…

  86. 94 dajtás
    Annyiból érezhetik is magukat erkölcsi fölényben, hogy az már látszik, hogy ez a technikai-anyagi központú nyugati kultúra teljes sebességgel viszi a világot a csőd felé, és ennek alapja az a szabadelvűség, szabadság, korlátlanság, amit mi alapjában pozitívan értelmezünk és élünk meg.
    Valószínű, ezt könnyen lehet egy muszlim értelmiségi elé tárni, hogy ide vezet, ha régi jól bevált kötelékeitől megszabadítják az emberiséget, és az ámokfutásba kezd.
    Mondhatják, hogy a mi világunk sokkal egyszerűbb, ősi kemény szabályok által uralt, nem törekszünk a földi paradicsomra, így meg is kíméljük a világot, ha szabályainkat rákényszerítjük a többiekre is.
    Ez lenne egy felvilágosult megközelítése az ő küldetésüknek, ha nem számolnánk a vallási bigottsággal, amely nem kíván szofisztikált magyarázatokat, csak vak hitet, ami viszont bőven megvan, és ez ad igazi potenciált nekik.
    Melyik keresztény áldozná fel életét egy keresztes hadjáratban vallási meggyőződése alapján?…
    És az utolsó mondatodat kifejthetnéd, nem egészen világos mire gondolsz az általános propaganda és a motivációk alatt.

  87. Re:95
    Fontos, hogy iskolázatlan legyen a bevándorló tömeg, és lehetőleg tekintély elvű. Miért fontos ez? Azért, mert így egy jól idomítható tömeget kaphatunk, amit politikailag maximálisan kihasználhatunk, és mivel kellően erőszakos, a többségi toketlen társadalmat el lehet nyomni vele. Pár évtized alatt átalakítják a képükre a környezetüket, és kb olyan lesz a helyzet, mint a mai Ormánság…
    Mai kapitalista rendszernek nem gondolkodó ember kell, hanem fogyasztó biorobot.
    Ebbe a képbe mi nem férünk bele, le is akarnak cserélni minket…
    Régi trükk ez, ha valamit nem tudsz legyőzni, szalámi technikával gyöngitsd le, és mikor már kellően gyönge, írtsd ki az írmagját is.

  88. 96 – dajtás:
    Hülyeséget csinál az uralkodó elit, de szándékosan nem, mert ők maguk se muszlimok, és az a kultúra nekik se kell, márpedig a bunkó tömegek erőszakos muszlimok maradnak. A Merkelfélék abban hisznek és reménykednek,hogy beolvadnak. Ez sose fog bekövetkezni. Amit nem értek, hogy miért ezt a hülye utat választották. Ausztrália már évtizedekkel ezelőtt kidolgozta a sémát. Vízumért kell folyamodni, ahol is letesztelik a jelentkezőt és pontozzák. Minden pozitív tulajdonág kap egy-két pontot. Egy bizonyos pontszám elérése után jöhet a tag.
    Ez a Németországot elárasztó tömeg még írni-olvasni se tud, vagyis oktathatatlan.

  89. Ez az, amit én sem értek.
    Miért lenne jó az elitnek, ha az ő asszonyaik is burkában járhatnak, meg nekik is ötször kell imádkozni naponta, ha nem akarnak adót fizetni…

  90. Re:97
    Az uralkodó elit nem meghatározható sem vallásilag, sem etnikailag, ezáltal olyan köpönyeget vesznek fel, amilyet csak akarnak…
    Ha Merkelig látsz, akkor csak a színészeket látod, nem a rendezőt, „mert mindegy kire szavazók, ránk szavazol”…

  91. Még az a gondolat merült fel bennem, hogy lehetséges, hogy éppen ez a nyugati jóléti társadalom szétverése, lezüllesztése útján történik, hogy egy spórolósabb, a forrásokat kevésbé fogyasztó világrend alakuljon ki, persze az elit kivételével.
    Mivel az európai ember már alapjogának tekinti azt a jóléti életformát, amit tulajdonképpen csak a világ kapitalista lerablása útján lehet fenntartani, és mivel már látszik, hogy ez forráshiány és a környezetrombolás miatt tovább nem folytatható, ugyanakkor az elkényeztetett európai-nyugati népesség belátás alapon soha nem fogadná el egy demokratikus rendszerben, hogy egy drasztikus életszínvonal csökkenést letoljanak a torkán, itt van a migrációs eszköz, ami megtöri ellenállását, és módot ad az elitnek, hogy egy sokkal despotikusabb hatalmi struktúrát hozzon létre, ami már nem ad módot a tömegeknek, hogy leváltsák.
    Mondjuk az a vicces az egészben, hogy Orbán ezt építgeti a migránsokkal történő fenyegetéssel is, anélkül, hogy beengedné őket…

  92. Re:100
    Alakul már, mint púpos gyerek a prés alatt… ?
    Ne feledd, hogy egy kiprovokált polgárháborúval be lehet vezetni az egységkormányt, zavarosban le lehet nyúlni a magánvagyont, mindezt a szent cél érdekében, sőt, majd a legliberálisabb totumfaktumok lesznek a leginkább diktatórikus pártiak…

  93. A globális, de főleg a nyugati országok gazdasági rendszere inog. Szerintem a bevándorlók arra kellenek, hogy az emberek a minden bizonnyal bekövetkező dühüket majd rajtuk vezessék le a valódi felelősök helyett.

    Ui: Orbánnak nem kellenek bevándorlók, mert az országunk olyan stabil gazdaságilag, akár a világítótorony a viharos tengeren 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük