(2800) Csökkenő kukorica termés

Tibor bá’ online

 

Több évtizedes szándékos elkerülés után a világ média egyszeriben nem csak felfedezte a globális melegedést, de naponta hoz le apró híreket. Tegnap ezt olvastam az

The European Commission’s science and knowledge service, tehát Európai Bizottság tudományos ismeretek szolgáltatásánál.

Vagyis a lehető leghivatalosabb források szerint: A szélsőséges klíma agyonvágja a kukoricatermelést, ami 2020-tól számít érvényesnek. És akkor további slágvortokban:

A vesztesség először a kistermelőket fogja érinteni.

Akkor is, ha a hőmérséklet emelkedés mindössze 1,5 °C, a kukorica vesztesség egyre gyakrabban fog bekövetkezni.

Jelenleg a legtöbbet a Világban kukoricából termelnek.

Amerika, és Brazília után az Európai Unió a legnagyobb kukorica termelő, évente átlagosan 65 millió tonnával.

Az előrejelzések szerit, Németországot, Lengyelországot, Magyarországot, Romániát és Bulgáriát fogja leghamarabb sújtani a szárazság. Olaszországot csak 2040 körül fogja sújtani a klíma, mert ott nagy méretű az öntözés.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6 gondolat erről: „(2800) Csökkenő kukorica termés

  1. Károly írta le a tömeg viselkedését egy áruházi tűzeset kapcsán, hogy hosszú ideig senkit se zavart a füst, mindenki nyugodtan turkált az akciós áruk között amíg valaki el nem kiáltotta hogy TŰZ VAN!
    No akkor pánikszerűen taposták egymást halálra. Ha időben elindulnak mindenki kijut.

    Vagy 50 éve mesélte egy kovács, hogy ha egy faluban a főutcán el tudott adni egy kaput meg kerítést, akkor évekig volt ott munkája. A tömegnek csak egy gyutacs kell…

    A média meg a kormányok (gyutacsszakértők) eddig tagadták még a füstöt is, most jól láthatóan elkezdték kiabálni hogy TŰZ VAN…
    Ki tudja mit terveznek.

  2. EU-n belül a kukorica jelentős része bioetanol üzemanyag alapanyag…
    Szükség van rá?
    Papíron igen, de a valóságban?…

  3. Itt is nyilatkozott egy mezőgazdász,hogy ha még lesz is eső akkor is csak a normál termés 50-70%-a lesz a búzának.Persze azt még nem látjuk, hogy jönnek e majd a tavaszi, nyári esők, mert a nagy hő miatt azért kellene esőnek jönnie.
    Ez majd akkor lesz szívás ha globálisan lesz hiány gabonából, kukoricából.

  4. Régen sokkal többféle növényt termesztettek (érdemes megnézni egy 70-80 éve kiadott mezőgazdasági szakkönyvet) köztük kedvezőtlen talajokon, száraz körülmények között is termő növényeket. Kukorica helyett(mellett) pl. lehet szemescirkot termeszteni, az sokkal jobban bírja a szárazságot (igaz kisebb a termésátlaga, de valamit valamiért)
    A búza learatása után régen kölest vagy pohánkát is vetettek, így egy szezonban ugyanarról a földről két termést arattak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük